BusinessContact nr 2 2012

48
1 INTERVIEW juni 2012 nummer 2 interview met Alex en José van der Dussen Het Woord uit De Tap Stanley Neyndorff hoe WaaromJezus.biz levens kan veranderen

description

BusinessContact, magazine van CBMC - missionaire beweging van en voor zakenmensen in Nederland

Transcript of BusinessContact nr 2 2012

Page 1: BusinessContact nr 2 2012

1

INT

ER

VIE

W

juni 2012nummer 2

interview met Alex en José van der Dussen

Het Woord uit De Tap

Stanley Neyndorff

hoe WaaromJezus.biz levens kan veranderen

Page 2: BusinessContact nr 2 2012

2

INT

ER

VIE

WIN

HO

UD

BusinessContact is het magazine van CBMC Nederland en verschijnt vier keer per jaar. CBMC is een missionaire beweging van en voor ondernemers en zakenmensen in Nederland. De missie van CBMC is: ondernemers en zakenmen-sen helpen Jezus Christus te vinden, te volgen en te verkondigen. Door het hele land zijn er rond de negentig plaatselijke CBMC-teams actief (zie pagina 47).

RedactieadresPostbus 315, 3880 AH Putten [email protected]

HoofdredactieKirsten Roordink-Hagg

EindredactieLeonard van der Plas

RedactieGerard Bijkerk - journalistWouter Droppers - redacteurLoes Grooters - redacteur, correctorWessel van Houdt - journalistAnnelies Luken - correctorWilma Veen - columnist

Aan dit nummer werkten meeAlex en José van der Dussen, Haike Bijlsma, Henk Jonker, William Weggeman, Jan Wolthers, CBMC Almelo, Stanley Neyndorff, Wilfred Veldstra, Jan Minderhoud, Frans van Santen

Ontwerp & vormgevingKirsten Roordink-Hagg

FotografieGerard Bijkerk, Wessel van Houdt, Kirsten Roordink-Hagg

Realisatie, druk en distributieGrafisch centrum Stichting De Hoop

Administratie-ondersteuningAnke Jurg-Regelink, [email protected]

Informatie over het lidmaatschap [email protected]

Advertentieverkoop2eBedrijf, 06-10822109, Erlinde de Smit-Boersma, [email protected]

AbonnementEen abonnement op BusinessContact kost €22,50 per jaar. Hiermee steunt u tevens de missie van de vereniging. Leden kunnen een abonnement cadeau doen voor €12,-

Adres wijzigen?U kunt dit zelf aanpassen door op www.cbmc.nl in te loggen met uw relatienummer (zie adresdrager)

18 • VROUWEN

32 • ZIN

03 • voorwoord - grenzen accepteren

04 • interview - alex & josé van der dussen

13 • bestuurswoord - cbmc bruist

14 • interview - e-coach henk jonker

16 • cbmc actueel - gebedsstrijdersdag

16 • cbmc actueel - nieuw: rtt grote bedrijven

18 • frisse wind door vrouwennetwerk

19 • bedrijvig - hoe doorleef ik mijn geloof?

24 • team uitgelicht - cbmc almelo

26 • cbmc & mensen - stanley neyendorff

32 • verdieping - zin

38 • kernwaarden - biddend onderweg

44 • impact netwerk - groeien onder druk

46 • column wilma veen

Page 3: BusinessContact nr 2 2012

3

INT

ER

VIE

WV

OO

RW

OO

RD

We mogen hulp zoeken, coaching vragen en bidden tot God, maar ik ervaar steeds vaker dat mensen daarbij alleen hun eigen oplossing acceptabel vin-den. Hun situatie moet veranderen naar hun verlangen, alles is immers moge-lijk.

Voorbeeld: Er was iemand die hopeloos in de knel zat met zijn bedrijf, geen opdrachten meer, weinig inkomen. Bij een nadere analyse bleek dat hij geen ondernemer was en het waarschijnlijk ook nooit zou worden. De man had andere kwaliteiten. Toch wilde hij hier niet van horen, want hij had gehoord dat hij dromen mocht dromen en dat je jezelf niet moest kleineren of beper-ken. Hij had gehoord dat met God alles mogelijk is en God uit is op jouw geluk. Daarnaast hadden anderen hem geadviseerd voor zichzelf te beginnen.

Maar wie heeft ons gezegd dat het leven maakbaar is? Dat we grenzeloos mogen dromen? Dat al onze verlangens door gebed worden gerealiseerd? Dat God ons altijd wil helpen op onze wijze? Dat geluk ligt in de omstandig-heden? Wie heeft ons verteld dat wij het centrum van het universum zijn en dat de wereld om ons en onze voorspoed draait, of onze successen?

Zegt de Bijbel ons niet dat we gewoon mensen zijn, met grenzen en vragen. Dat er een tragische kant in ons leven zit, die we het kwaad en de gebroken-heid noemen. Dat Jezus hier wel voor gestorven is, maar dat het Koninkrijk nog niet volledig is doorgebroken. Dat het misschien niet gaat om gelukkige omstandigheden, maar om vrede met God. Dat het misschien niet gaat over zelfrealisatie, maar gevormd worden naar het beeld van Jezus Christus. Dat het misschien niet gaat over persoonlijk succes, maar over vrucht dragen. Dat het misschien niet gaat over mijn handelen voor God, maar om Gods handelen door mij . Dat lijden, tegenslag en crisis een functie en een reden kunnen hebben.

Vóór de verlossing komt eerst het sterven en het bekeren. Sterven aan mezelf, mijn verlangens en mijn leven, zodat God hierin nieuw leven kan geven. Christus was gehoorzaam door het lijden heen en werd daarom ver-hoogd. En juist toen Petrus zei dat lijden niet Gods optie was, stuurde Jezus de satan achter hem weg. Paulus zegt dat we niet hoger van onszelf moeten denken, dan we ons kunnen veroorloven. Soms is het wijs en verstandig om genoegen te nemen met wat we ontvangen en hierin ook God te ontvangen, zodat we kunnen luisteren naar Zijn stem. Ik wens jullie Zijn vrede en wijs-heid toe.

De laatste tijd kom ik veel mensen tegen die een crisis ervaren in hun leven,

Gods helpende hand missen of denken niet meer gelukkig te kunnen worden

binnen de gegeven omstandigheden. Ze bellen voor hulp, coaching of gebed.

Op zichzelf een goede actie.

Het accepteren van onze grenzen

TEKST: WOUTER DROPPERS

Page 4: BusinessContact nr 2 2012

4

INT

ER

VIE

WIN

TE

RV

IEW

Alex & José van der Dussen

Het Woord uitDe Tap

Page 5: BusinessContact nr 2 2012

5

INT

ER

VIE

WIN

TE

RV

IEW

Een rustig straatje in het oude centrum van

Nieuwerkerk aan den IJssel. Al bijna 25 jaar zit

in een voormalige bakkerij Café de Tap. Uit de

wijde omgeving weet jong en oud de gezellig-

heid hier te vinden. “Ik ga hier in de kroeg ook

het gesprek aan met mensen”, zegt eigenaar

Alex van der Dussen. “Maar ik ga hier niet met

een witte boord om lopen preken.”

TEKST EN FOTOGRAFIE:WESSEL VAN HOUDT

Het Woord uitDe Tap

Page 6: BusinessContact nr 2 2012

6

INT

ER

VIE

W

Zowel van mensen uit de kerk als van gasten in zijn kroeg krijgt Alex regelmatig vragende blikken. “Mensen snappen het niet dat ik als christen een café run. Sommigen vinden het schijnheilig. We worden soms met de nek aangekeken. Maar in het café merk ik vooral dat veel mensen de behoefte hebben om over het geloof te praten. In veel kerken is echter de drempel te hoog om eens binnen te lopen. Ik kan veel mensen bereiken en de drempel is hier lager. Als mensen over het geloof begin-nen of een vraag stellen, dan zeg ik: ‘wil je even luisteren?’ En als ik ze op een gegeven moment een beetje verveeld zie kijken dan stop ik ook. Dan drinken we eerst wat om vervolgens weer over luchtigere zaken te praten.”

Toevallig in horeca Al 33 jaar zit Alex in de horeca. “En ik ga nog elke dag fluitend naar mijn werk. Na mijn militaire dienst vroeg een kennis die op vakantie ging, of ik voor hem wilde invallen. Dat beviel erg goed. Het werken met mensen vond ik heerlijk. Met mijn toenmalige baas en nog een vennoot zijn we bijna 25 jaar geleden deze kroeg begon-nen. Beide vennoten waren ouder en zijn inmiddels gestopt. Ik heb ze uitgekocht. We zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan, maar ik heb in die tijd wel gemerkt dat meerdere kapiteins op een schip niet werkt. Uiteindelijk draait het allemaal om geld.”

Kennismaking in de kroegIn zijn eigen kroeg leerde Alex ook zijn vrouw kennen. “Met mijn ex-man kwam ik wel eens in De Tap”, zegt José van der Dussen. “Ik kende Alex wel, maar had nooit veel contact met hem. Ik ben als jong meisje getrouwd maar van de ene op de andere dag liep dat huwelijk stuk. Dat was vreselijk. Ik wilde nooit meer een vent. Het deed me zo’n pijn en verdriet.” Toen Alex hoorde dat José twintig kilo was afgevallen vanwege de scheiding, sprak hij haar aan. “Hij nodigde mij uit eten en we begonnen te praten en praten”, zegt José. “We konden ons verdriet uitwis-selen”, vult Alex aan. “Ik zat ook nog alleen. Had wel wat

relaties achter de rug. De klik was er toen direct. Voor haar scheiding niet. Nu zijn we nog steeds heel gelukkig samen met twee dochters van negen en elf.” “Het moest zo zijn”, zegt José.

Belijdenis en doopBeiden werden als kind gedoopt in de hervormde kerk en José deed rond haar twintigste ‘normaal’ belijdenis. “Ik heb het naar goed kunnen gedaan. Stond er toen volledig achter, maar achteraf denk ik dat ik het vooral voor mijn ouders heb gedaan. Een paar jaar geleden kwamen we in contact met een pinkstergemeente door familie van Alex. Ik ben toen veel in de bijbel gaan lezen. Ben zelf gaan ontdekken wat daar nou staat en wat dat voor mij betekent. Ben op ontdekkingstocht gegaan, even zonder te luisteren naar ouders, vrienden of mijn man. Ik las over de volwassendoop en dat trok mij heel erg. Ik besloot om mij opnieuw te laten dopen. Voordat het zover was hebben we onze dominee uitgenodigd en alles uitgelegd. Hij begreep mij, maar wilde mij liever zelf dopen. Ik wilde dan wel een zwembad in de kerk, maar dat past niet in onze kerk. Ik heb doorgezet en me laten dopen in de Pinkstergemeente. Voor mijn gevoel koos ik toen echt voor God. Na de doop dacht ik: ‘daar gaat mijn oude leven. Vanaf nu leef ik verder met Jezus naast me.’ Wij zitten nog altijd in de van oorsprong Hervormde kerk. Daar hoef ik ook niet weg. Maar af en toe ‘snoepen’ we wat bij in een Pinkstergemeente. Ook voor onze kinde-ren.”

Jonger(en) in de kroegIn De Tap ziet Alex steeds jongere klanten opduiken. “Doordat steeds meer ouders werken, zoeken jongeren afleiding en warmte. Die vinden ze onder andere in de kroeg. Wij voeden ze deels op. Ik heb hele duidelijke regels hier in de kroeg, ook qua leeftijd en drank. Ook veel jongeren uit de kerk komen hier. Als je jong bent wil je toch dingen ontdekken en proeven van het leven. Dan spring je er soms ook wel even buiten. Ouders moeten daar niet gelijk paniekerig van worden. Dat hoort er gewoon ook bij en dat is niet erg. Zolang je het lijntje met God maar houdt.”

Lijntje met GodOok voor Alex was het lijntje met God soms dun. “Maar de verbinding is er wel altijd geweest. In mijn jeugd gin-gen mijn ouders op een gegeven moment niet meer naar de kerk terwijl ze mij nog wel hebben laten dopen. Ook ik ging er dus niet meer heen. Sinds ik José leerde kennen ben ik af en toe weer gegaan. Maar mijn lijntje met God was er nog wel. Als ik moeite had, bijvoorbeeld op de zaak, dan ging ik toch bidden. Dat houvast heb ik altijd

INT

ER

VIE

W

“Er hangen meer dan vijfhonderd

borden, maar dat ene bord valt op.”

Page 7: BusinessContact nr 2 2012

7

INT

ER

VIE

WIN

TE

RV

IEW

“In het café merk ik dat veel mensen behoefte hebben

om over het geloof te praten”

Page 8: BusinessContact nr 2 2012

8

INT

ER

VIE

W

gehouden. Vijf jaar geleden heb ik uiteindelijk belijdenis gedaan.”

Kinderen op éénJarenlang heeft Alex boven De Tap gewoond. “Maar nadat we getrouwd zijn hebben we een huis gekocht. Als je er boven woont, kun je geen afstand nemen van je werk. Daarnaast hadden we een kinderwens, en kinderen horen niet in de kroeg. Nu wonen we op drie minuten fietsen van de zaak.” In het begin werkte José ook twee middagen in de week in De Tap. “Maar daar ben ik weer mee gestopt. Alex was die middagen thuis voor de kinderen. Maar ’s middags zitten er vooral mannen hier. Die vroegen dan vaak hoe laat Alex kwam. Inmiddels ben ik tandartsassistente. Dat is een superbaan. Je gaat met mensen om en kunt ze helpen. Ik werk drie dagen in de week en die dagen zit Alex thuis. Onze kinderen zijn nummer één! Wij willen dat thuis voor hen een veilig oord is.”

500 bordenTientallen hockeysticks, een Engelse telefooncel en meer dan vijfhonderd borden. De Tap ziet er ook van binnen zeer sfeervol uit. Maar één bord springt er uit. In het midden van de kroeg hangt een groot bord met een Bijbeltekst uit 1 Johannes 1-7. ‘Alleen het bloed van Jezus G’ds Zoon reinigt ons van elke zonde en schenkt ons eeuwig leven.’“Ik krijg veel commentaar op dat bord”, zegt Alex. “En dat terwijl er meer dan vijfhonderd borden in de kroeg hangen. Mensen vragen naar dat bord. Sommigen zijn geïnteresseerd waarom het er hangt. Het roept vragen op. Maar er zijn ook mensen die het belachelijk of

schijnheilig vinden. Mij maakt het niet uit wat men er van vindt. De tekst op dat bord las mijn dochter voor toen ik belijdenis deed. Daarnaast staat het voor mijn overtui-ging. Ik kom daar graag voor uit. Wat er ook over wordt gezegd, dat bord blijft hangen!”

Alles verandertDat de wereld is veranderd, merkt Alex in de kroeg. “Als er vroeger iets gebeurde dan zei men er onderling wat van. Maar de normen en waarden zijn vervaagd. Als er nu een opstootje is dan moet er ingegrepen worden. Op vrijdag en zaterdag heb ik nu portiers voor de deur staan. Ik heb een paar keer per jaar overleg met de politie. Het valt hier gelukkig mee met de opstootjes. Maar je merkt dat er minder respect is voor elkaar.”“Ook de activiteiten in de kroeg zijn veranderd. We heb-ben nu bijvoorbeeld een goed fout feest. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar een van mijn medewerkers kwam daarmee. Groot voordeel tijdens zo’n feest is dat iedereen ook naar de kroeg komt om te feesten. Dat zijn daardoor hele relaxte avonden! Ook hebben we sinds kort weer een dartteam dat hier zijn thuiswedstrijden speelt. En twee keer in de maand is er livemuziek.”

Bijbelstudie in de kroegHet CBMC is nog redelijk nieuw voor Alex. “Twee jaar geleden kwam ik met iemand in contact die me vertelde over het CBMC. Het was een soort christelijke midden-standsvereniging, zo werd het verwoord. Ik ben toen een keer meegegaan. Het was op een dinsdagochtend bij iemand thuis. Toen heb ik gelijk gevraagd waarom we het niet bij mij in de kroeg zouden doen. Hier is ruimte zat. Nu zitten we al bijna anderhalf jaar op woensdagochtend

“Dat we op zondag open zijn geeft gemengde gevoelens”

Page 9: BusinessContact nr 2 2012

9

bijbelstudie te houden hier in De Tap. Voordat ik met het CMBC in aanraking kwam, organiseerde ik hier evangeli-satieavonden. Dan nodigde ik bijvoorbeeld een spreker uit. Maar daar ben ik weer mee gestopt omdat dat niet heel erg aansloeg. Het nadeel van het CBMC vind ik dat het wat besloten is. Wat mij betreft staat de deur altijd open. Is iedereen welkom op de bijbelstudies. Ik praat regelmatig in de kroeg over het geloof. Als mensen geïn-teresseerd zijn, is het toch mooi dat ze in hun ver-trouwde kroeg mee kunnen doen met een Bijbelstudie.”

Zondag openSinds een aantal jaar is De Tap ook weer op zondag geopend. “Dat geeft wel gemengde gevoelens, maar het kan niet anders”, zegt Alex. “We zijn een tijd op zondag dicht geweest”, vertelt José. “Alex werkte altijd zelf, maar doordat hij eerst ook op zondag werkte had hij minder tijd voor het gezin. We zijn toen bewust dichtgegaan. Maar er kwam wel veel vraag naar om weer open te gaan.” Alex vervolgt: “twee jaar geleden had ik het wat minder. Met het rookverbod en de crisis werd het krap. Toen heb ik besloten om op zondag maar weer open te gaan. Je kunt beter moe zijn van hard werken, dan van het piekeren om je geld. Maar ook hier zie je dat uiteindelijk alles weer draait om geld.” “Ik vind het wel tegenstrijdig”, zegt José. “Vraag me regelmatig af of we er wel goed aan doen.” Alex werkt zelf niet meer op zondag. “Een van mijn medewerkers werkt dan altijd. Af ten toe ga ik ’s avonds wel even kijken. Laatst hadden we een belijdenisdienst in de kerk en kwam ik na afloop even in de kroeg. Toen werd daar gewoon nagepraat over die dienst. Misschien heeft het op zo’n manier nog wel nut.”

Alles draait om geld“Helaas draait altijd alles om geld. Dat merkte ik toen ik samen met mijn compagnons de zaak runde. Dat merk ik ook aan mezelf. Geld maakt niet gelukkig, maar maakt het wel makkelijker. Ik krijg ook wel eens mensen die geld willen lenen. Maar dat doe ik niet. Ik zeg ze dan dat ik ze elke dag wel brood en beleg wil geven. Eventueel koop ik een bank en regel ik wat vloerbedekking. Maar ik leen geen geld uit.”

Kinderen in de kroegOngeveer twee keer per jaar zit de bar in De Tap vol met kinderen. “Ik kwam op het idee om een familieborrel te organiseren voor een vaste groep bezoekers”, zegt José. “Vaak zitten de vaders hier terwijl de moeders thuis zit-ten. Voor die kinderen is het leuk om te zien waar hun vaders vaak uithangen. Ik zorg dan voor allerlei knutsels-pullen. Die kinderen kunnen dan allemaal lekker creatief bezig, terwijl de ouders ook gezellig bij elkaar zitten. Het is dan heel gezellig. De kinderen vinden het fantastisch om naar de kroeg te gaan. Rond etenstijd bak ik voor de kinderen patat en snacks en Alex regelt voor de volwas-senen de barbecue. Maar we doen dit niet te vaak. Kinderen horen niet in het café.”

Omgaan met mensenHet omgaan met mensen ligt beiden. José doet het in haar werk bij de tandarts en Alex in de kroeg. “Het is niet altijd makkelijk”, zegt Alex. “Je hoort veel nare verhalen. Maar gelukkig ook goede verhalen. Ik had regelmatig gesprekken met een jongen die uit huis was geplaatst. Hij had ruzie met zijn ouders en had ook het een en ander uitgevreten. Hij was niet voor niets uit huis geplaatst. Ik

“Dat we op zondag open zijn geeft gemengde gevoelens”

INT

ER

VIE

W

Page 10: BusinessContact nr 2 2012

De Hoop

De Hoop Gra� sch CentrumPerfecte kwaliteit, van ontwerp tot en met verzending

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Leerwerkbedrijf voor GGZ cliënten van De Hoop

Milieubewust drukwerk

Provincialeweg 86 3329 KP Dordrecht

Telefoon 078 - 6111 333 Fax 078 - 6111 334

gra� [email protected] www.dehoopgra� schcentrum.nl

Beter drukwerk van ontwerp tot verzending

BEZOEKADRES: VAARTWEG 88, 8243 PP LELYSTAD

TELEFOON: 0320 - 27 72 88

WEB: WWW.NOORDERSLUIS.NL

E-MAIL: [email protected]

B O UW E N M E TB E T R O K K E N M E N S E N

Projectontwikkeling • Woningbouw • UtiliteitsbouwKleinbouw • Renovatie

NOO-0036#Adv A5 Staand.qxp:NOO-0019#Adv A5 Staand.qxd 15-05-2008 09:03 Pagina 1

DND Projectinrichting is een landelijk werkende onderneming die zijn klanten bedient met advies en producten op het gebied van inrichting en stoffering.

Postbus 40088, 8004 DB Zwolle, Telefoon (038) 425 43 50, [email protected], www.dndprojectstoffering.nl

DND1101 165x61 fc.indd 1 24-11-11 12:07

De adviseurs met oog voor details!

K R Caccountants & adviseurs

r o n d w e g 1 3 8 0 9 1 x a w e z e p [ 0 3 8 ] 4 4 4 6 2 4 4 t

email:[email protected]

internet: w w w.k rc ac c ou n ta n t s .n l

While you are doing your core business….

Will take care of your IT & Support functions Over 30 years of hands-on experiences! More information: www.jaapblom.com

Page 11: BusinessContact nr 2 2012

11

INT

ER

VIE

W

“Als mensen geïnteres-

seerd zijn, is het toch

mooi als ze in hun

vertrouwde kroeg mee

kunnen doen met een

Bijbelstudie.”

heb hem toch aangeraden om eens goed met zijn vader te gaan praten. Dat heeft hij uiteindelijk gedaan. Nu is hij getrouwd, aan het werk en heeft hij een kind.”

“Ik vind het erg belangrijk dat je iedereen in zijn waarde laat”, zegt Alex. “Dat geldt voor mensen in de kroeg, maar juist ook voor mensen in de kerk. Je moet rekening houden met elkaar. Daarom vind ik ook dat we meer opwekking moeten zingen in de kerk. Jongeren zitten daar om te springen. Ik zou iedereen willen oproepen om open te staan naar jonge-ren toe. Dat doe ik hier in de kroeg ook. Ga ook niet lopen oordelen over anderen. Iedereen moet zich uiteindelijk verantwoorden voor God. En Hij zal oordelen. Je hoeft het niet eens te zijn met elkaar, maar je moet wel respect voor elkaar hebben.”

Page 12: BusinessContact nr 2 2012

Tosch Automatisering helpt u om uw digitale infrastructuur op orde te krijgen. Onze specialisten wijzen u graag de weg naar een optimaal netwerk voor uw bedrijf. Ook leveren wij hard- en software op maat. Bij dit alles staan veiligheid en vakkundig-heid bovenaan.

www.tosch.nl • [email protected] Pascalstraat 18 • 3771 RT Barneveld • 0342 425200

Uw netwerkOns beheer

Wij verzorgen ook de it voor CBMC

EEN SLIMME KEUZE!

BedrijfswagensService

www.roordink.nl

Roordink

RoordinkBarneveld • Coevorden • Veenendaal • Zwolle

201204018_81x126_CBMC.indd 1 18-04-2012 20:58:29M nekeFounda t i on

stimuleert lokaal ondernemerschap in Dabwe Town

feliciteren

met de realisatie van de eerste renovatiefase van de Damiefa-school!

www.minekefoundation.org

M nekeFounda t i on

www.promissie.nl

ProMissie:

Uwbrugbijbedrijfsoverdracht enondernemersadvies!

MP8608_Promissie_adv_130x88.indd 1 16-12-10 15:09

WWW.JAGERASSURANTIEN.NL

* VERZEKERINGEN * HYPOTHEKEN * LENINGEN * SPAREN *

Ook al uw bancaire zaken zijn via ons kantoor te regelen

Page 13: BusinessContact nr 2 2012

13

Als bestuur willen we u graag weer informeren over lopende zaken, zoals het verloop van de Algemene Ledenvergadering. Tijdens de dag werd de internetcursus WaaromJezus.biz geïntroduceerd. Er is veel energie gestoken in deze cursus en het moet gezegd worden: de cursus komt boeiend over en zit in een mooi en modern jasje. Henk van Vlastuin opende de ledenvergadering met het lezen van Jesaja 11:6-9 en schetste ons een beeld van de nieuwe aarde: de tijd die ons wacht zal goed zijn. Vervolgens gaf hij aan dat we als bestuur erg dankbaar waren. Dit jaar hebben weer veel mensen God (beter) leren kennen via CBMC.Henk van den Berg (penningmeester) lichtte deze verga-dering de financiën toe; ook hierin zijn we rijk gezegend. Het bedrag aan giften was weliswaar lager, maar de belangeloze inzet van een aantal mensen maakte dit weer meer dan goed. Per saldo konden we onze jaarcij-fers afsluiten met een positief saldo van ruim 4.500 euro.Secretaris Wilfred Veldstra spoorde de aanwezigen aan om de het CBMC Najaarsweekend in het eerste week-end van november bij te wonen.

PlannenWouter Droppers lichtte verder de plannen voor 2012 toe, vooral op het gebied van contact met leden en ach-terban, studiemateriaal, trainingen, kantoor en landelijke bijeenkomsten. Wat betreft de contacten hoopt hij op een extra medewerker om de teams en activiteiten te ondersteunen. Verder wil hij teams en individuele men-sen bezoeken en nieuwe teams stimuleren. Dat ziet u overigens ook terug in elke editie van Business Contact.

TrainingenOp trainingsgebied vertelde Wouter over de BusinessAlpha die op minimaal twaalf locaties gaat draaien. Verder staan groei van Carrière met God gepland, als onderdeel van toerusting binnen de kerken, en twee keer een GVL. Als aandachtspunten noemde hij het buddyprogramma en het discipelschap. Verder staan er een nieuwe woestijnreis en kloosterweekenden op

stapel, dat laatste als retraite voor vrouwen. Tot slot zit-ten we in de verkennings- en brainstormfase rondom het thema ‘Verbinden’. Het mag duidelijk zijn: CBMC bruist van de activiteiten. Niet als doel op zichzelf, want ze heb-ben alleen een functie als ze door God gebruikt worden om mensen te bereiken.Overigens wees Wouter ook op de geplande, landelijke bijeenkomsten, namelijk de al eerder genoemde confe-rentie in november, maar ook de nieuwjaarsbijeenkomst en de ALV. Daarnaast vroeg hij aandacht voor de huisves-ting van het CBMC-kantoor. Na dit actieve verhaal ein-digde Henk van Vlastuin de avond met een dankgebed.

ZegenAls bestuur zijn we blij met alle ondersteuning die we vanuit het veld ervaren. Ook zijn we dankbaar voor Wouter Droppers en de medewerkers op kantoor. Ons bestuur is afgelopen jaar versterkt met Marie-Louise Horst-Donatz; we zijn erg blij dat we weer een vrouw in ons midden hebben. Trouwens, mijn periode van vier jaar als bestuurslid zat erop en is tijdens de vergadering met een nieuwe termijn verlengd. Ik ben dankbaar en voel mij rijk gezegend dat ik dit werk mag doen. Het zitten in dit bestuur levert meer energie op dan het kost. Op de nieuwjaarsreceptie van CBMC Friesland - waar 120 bezoekers op af kwamen - sprak ik iemand die er voor het eerst kwam en hij ervoer het als een warm bad. Een fijn compliment, dan weet je weer waar je het voor doet.

BE

ST

UU

R

CBMC bruist

TEKST : HAIKE BIJLSMA

StudiemateriaalCBMC werkt op dit moment aan:• Gebedscursus ‘Wandelen met God’;• After Alpha-cursus;• Nieuw in de serie Leidinggeven vanuit

Bijbels perspectief: ‘Nehemia’;• Nieuw uit de serie Bijbels zakendoen:

‘Financiën’ en ‘Personeel’;• Heruitgave discipelschapstraining

‘Timoteüs’.

Page 14: BusinessContact nr 2 2012

14

INT

ER

VIE

W

“Ik begon tien jaar geleden bij de telefoondienst van EO-Nazorg om reacties op de uitzendingen te beantwoorden. Sinds een aantal jaren is daar nazorg via internet bijgekomen. Daaruit is als zelfstandige online-cursus WaaromJezus.nl ontwikkeld. Mijn ervaring met nazorg wilde ik graag benutten voor deze nieuwe vorm van begeleiden als e-coach. Zodoende ben ik goed thuis op internet. Ik ben er gewoon in meegegroeid.”

Wat vind je van het veelzijdige aanbod aan internetcursussen? “Dat is positief. Het richt zich op het brede publiek en is toch ‘op maat’. De veelheid aan thema’s waar mensen tegen oplopen, weer-spiegelt zich in de websites, bijvoorbeeld in het onderdeel ‘leven na onrecht’. Dat is goed, zolang de cursussen goed zijn opgezet en kwaliteit bieden. Van WaaromJezus.biz geldt dat zeker. Er is duidelijk veel werk aan besteed en de cursus kent een veelzijdige aanpak. Er zit iets in aan Bijbelse geschiedenis, aan filmpjes en testimonials die identificatiemogelijkheden bieden, er zijn vragen te beantwoorden en men kan vragen stellen aan de eigen e-coach. Het is kwalitatief goed en compleet.”

Welk kenmerk van de e-coach vind je belangrijk? “De vragende manier van begeleiden en wel in de eerste lijn: als eerste kennismaking met het geloof. Het is een cursus en geen dis-cussieplatform. Je reageert door vragen te stellen. Daarmee help je

TEKST: GERARD BIJKERK

Dit jaar startte CBMC de online-

cursus WaaromJezus.biz. In de

aanloopperiode vonden trainin-

gen van de e-coaches plaats in

Putten. Natuurlijk is er tijd nodig

om de cursus bekend te krijgen,

maar al snel meldden de eerste

deelnemers zich aan. Er was dus

gelijk werk te verdelen onder de

twintig beschikbare coaches.

Een van de coaches met veel

ervaring is Henk Jonker. Hij deelt

graag zijn ervaringen met ons.

Ervaringen met

e-coachen

Page 15: BusinessContact nr 2 2012

15

INT

ER

VIE

W

Wil jij je zakenrelaties ook kennis laten maken met Jezus?

Ga naar de Facebookpagina van CBMC en deel het bericht over WaaromJezus.biz. Een van de YouTube-filmpjes op je eigen Facebookpagina delen kan natuurlijk ook. Kies er een uit die jouw Facebookvrienden kan aanspreken.www.youtube.com/WaaromJezusbiz

Wat kun jij doen?

Promotiekaartjes bestellen om uit te delen aan je relaties die Jezus nog niet kennen. Er zijn verschillende soorten kaartjes beschik-baar. Ga naar cbmc.nl om een voorbeeld te bekijken en kosteloos te bestellen.

1.2.

een ander verder te komen in zijn of haar zoektocht naar God. Het gaat dus niet om het ‘overhoren’ of beoordelen van de lesstof. Integendeel. Het gaat erom de cursist te helpen reflecteren hoe hij in het leven staat en hoe je met het cursusaanbod aan de slag gaat om zelf te ontdekken wie God is en om daarin te groeien. De cursus geeft daar-voor goede input. Het zet aan tot nadenken en door het contact wordt het een begeleidend proces. Voor e-coa-ches zijn trainingsdagen erg inspirerend; ze houden je scherp, zowel op het inschatten van het soort vragen als in het omgaan met verschillende typen mensen. Het helpt mij wel dat ik een theologische studie heb gedaan met een onderzoek naar de vele manieren waarop mensen tot geloof komen. Maar dat is beslist geen voorwaarde voor een e-coach.”

Wat is het belang van een speciale WaaromJezus.biz? “Deze cursus is speciaal gericht op ondernemers; dit vind ik heel goed en zinvol omdat het voor cursisten belangrijk is dat ze zich begrepen weten. De insteek van zakenmen-sen is namelijk anders dan het gemiddelde publiek bij WaaromJezus.nl van de EO. Verder heeft de businessver-sie een tweede variant in de contacten van ondernemers onderling in de volgende situatie: een CBMC-ondernemer is het gesprek over het geloof aangegaan met een andere

ondernemer en nodigt hem uit de cursus WaaromJezus.biz te gaan doen. Als zijn gesprekspartner daarop ingaat, is het voorstelbaar dat hij de christelijke ondernemer als zijn e-coach vraagt. Dan ligt de relatie vanaf het begin heel anders, in ieder geval niet meer anoniem.”

Wat vind je ervan dat deelnemers hun e-coach kennen?“Het is een ander vertrekpunt, maar zeker de moeite waard die te beproeven. Bij de EO-aanpak bleek de ver-wijzing naar een geloofsgemeenschap in de omgeving las-tig. Daarin kwam al verandering toen men in de kerken e-coaches kreeg. Na het einde van de cursus is er een cruciale fase die je in Gods hand moet leggen wat betreft het vervolg. Waarschijnlijk komt CBMC met haar tweede benadering in de doorgroeifase verder door een BusinessAlpha te kunnen aanbieden.”

Hoe ervaar je de cursusperiode?“Een afgebakende periode van een vijftal weken is een goed traject gebleken voor zowel cursist als e-coach. Het is lang genoeg voor een eerste, goede kennismaking en anderzijds ook diep genoeg om een beslissing te kunnen maken of en hoe je er mee verder wilt.”

INT

ER

VIE

W

15

Page 16: BusinessContact nr 2 2012

INT

ER

VIE

W

16

Binnen Nederland zijn een aantal Ronde Tafel Teams DGA - grote bedrijven* actief. De belangstelling hiervoor neemt toe, vandaar dat we meer gestalte gaan geven aan deze activiteit.

Doel van deze bijeenkomsten is het (laten) inspireren, samen bidden, intervisie doen en problemen, dilemma’s of uitdagingen delen. Dit alles in een vertrouwelijke set-ting. Vriendschappen kunnen ontstaan door ontmoeting en verbinding op hartsniveau en vanuit onze christelijke achtergrond. We delen thema’s die we onvoldoende in onze eigen omgeving kunnen delen.

Ronde Tafel Teams DGA - grote bedrijvenA

CT

UE

EL

TEKST: WOUTER DROPPERS

Toen de cursus Wandelen met God

voorbij kwam, was ik meteen geïnte-

resseerd en heb ik me hiervoor aan-

gemeld. Irma (coördinator gebeds-

werk CBMC, red.) geeft deze cursus.

Op een van de eerste bijeenkomsten

nodigde zij de cursisten uit om ook

deel te nemen aan de gebedsstrij-

dersdag.

De gebedsstijdersdag heb ik als bijzonder waarde-vol ervaren. Ik was verrast door het aantal aanwe-zigen en vooral door de diepgang die er meteen was. Je proefde gewoon dat er in deze groep veel mensen waren die gebed een centrale plaats in hun leven geven. Aan het begin van de dag hebben we onder leiding van Irma diverse Bijbelteksten met elkaar bespro-ken en vergeleken. Een van de gedeelten die mij het meeste bijbleef is, dat Jezus zelf ook tijd nam voor gebed. Hij trok zich terug zelfs als ‘het werk het eigenlijk niet toeliet’, zoals we dat vandaag zouden zeggen. Ook Psalm 5 sprak me erg aan. Daarin staat onder andere: ‘’s Morgens hoort u mijn stem Heere. ’s Morgens leg ik mijn gebed voor u neer en zie ik naar u uit’ (Herziene Statenvertaling).

Later op de morgen hebben we hier in kleine groe-pen over doorgesproken. We ontdekten (opnieuw) dat het goed is om een vast moment te reserveren

Ervaringsverslag Gebedsstrijdersdag

Page 17: BusinessContact nr 2 2012

17

Ronde Tafel Teams DGA - grote bedrijven

Het is nu eenmaal soms eenzaam aan de top. Het is niet altijd makkelijk om de juiste keuzes te maken en soms hebben we keuzes gemaakt die niet verstandig waren. Het kan helpen om dit op niveau in een ver-trouwelijke en besloten setting te kunnen delen, waardoor je kunt leren en groeien.• Frequentie: vier tot maximaal zes keer per jaar; • Groepsgrootte: starten vanuit een kleine groep

van vier à vijf mensen met een groei naar tien;• Branche: samengesteld uit verschillende branches;• Spreiding: landelijk;• Wanneer: juni 2012;• CBMC-lidmaatschap volgt automatisch.

Heb je belangstelling? Meld je dan bij Wouter Droppers: [email protected]

*) We definiëren een groter bedrijf op basis van het aantal personeelsleden. Voor deze groep zoeken we DGA’s met minimaal dertig personeelsleden.

voor gebed. Maar ook dat het goed is om de dag met gebed en Bijbelstudie te beginnen, voordat je opgaat in de waan van de dag. Spontaan ontstond in ons groepje het idee hier individueel mee aan de slag te gaan. Om elkaar te motiveren hebben we afgesproken dat we elkaar met regelmaat per e-mail informeren over hoe het gaat en vooral ook wat het oplevert. Op deze manier houden we elkaar vast en bemoedigen we elkaar. Dit was voor mij echte winst van mijn deelname aan deze dag!De middag hebben we op creatieve wijze doorge-bracht onder leiding van Hilde Dragt van StyleColor. We hebben gesproken over hoe we vanuit een Bijbelse visie naar onszelf kijken. We werden daar-bij voorzien van een stijladvies. Zelfs voor de man-nen onder de deelnemers was dit een opsteker!

William Weggeman werkt voor het Nederlandse team van Latin Link, een zendingsorganisatie die mensen

uitwisselt tussen Europa en Latijns-Amerika. Gebed heeft een centrale plaats in dit werk.

TEKST: WILLIAM WEGGEMAN

AC

TU

EE

L

Nieuwe CBMC-leden:

Jeroen Struik uit HerkingenPeter-Willem de Jong uit FranekerRuth de Jong uit FranekerKlaas Weeda uit TienhovenHenk de Jong uit AlmereLaurens Blokhuis uit HaarlemArwin Baauw uit GelselaarCaroline van Kempen uit DirkslandSilvester Tamminga uit Dronten

Ervaringsverslag Gebedsstrijdersdag

Page 18: BusinessContact nr 2 2012

18

“Wij vormen de nieuwe stuurgroep van VrouwenNetwerk. Maroesja Brouwer en Carine Snijder namen eind 2011 afscheid. Wij hebben hun werk sinds kort overgenomen. We hebben hart voor zakenvrouwen.” De stuurgroep wordt gevormd door Henriëtte van Dort, zij is 38 jaar, getrouwd met Nico en werkt bij DHL als Management Development Manager. Ook is ze co-founder van BXelent. Elly van Mameren is 56 jaar en eigenaar van trainingsbu-reau Symphonie training en advies. Arendina Borreman is 39 jaar, werkt als commercieel manager bij Dolmans Facilitaire diensten BV en is eigenaar van UniqueYouStyling.

Wat is de meerwaarde van een vrouwenteam?“Vrouwen gaan op een andere manier met elkaar om. Dat is algemeen bekend, maar dit is zeker zo in het

zakenleven. Je hebt een ander gesprek met een vrouw dan met een man. In een CBMC-vrouwenteam komen vrou-wenthema’s aan de orde of willen we ‘gewone’ thema’s op een vrouwenmanier vormgeven, levensthema’s die je als vrouwelijke christenondernemer tegenkomt.”

Wat gaan jullie doen?“Daar zijn we over aan het nadenken. Vrouwennetwerk heeft tijdelijk op een laag pitje gestaan en nu proberen we erachter te komen wat er leeft onder zakenvrouwen en wat vrouwen die iets met CBMC VrouwenNetwerk wil-len, kunnen doen. We gaan echt in geloof door en vragen God: hoe moet dit verder? Er ligt nu een conceptplan met onze missie en doelstelling. Dit gaan we verder uitwerken met Marie-Louise Horst (bestuurslid CBMC, red). In mei houden we een brainstormsessie met verschillende men-sen uit de doelgroep - vrouwelijke christenondernemers van verschillende leeftijden en van verschillende werkvel-den - om te kijken wat er leeft en wat de behoeftes zijn.”

Wat is de missie van VrouwenNetwerk?“Vanuit de algemene missie van CBMC is dit: zakenvrou-wen helpen Jezus Christus te vinden, te volgen en te ver-kondigen. We willen christen-zakenvrouwen toerusten en verbinden om te kunnen reiken naar vrouwen om ons heen en dus het evangelie te verspreiden binnen onze doelgroep. Onze steekwoorden voor de toekomst zijn: fris, prikkelend, helder, frisse wind. Het is de bedoeling om ook lokaal de ontwikkeling van vrouwenteams te bevor-deren, eigenlijk net als gewone CBMC-teams, alleen dan bestaand uit alleen maar vrouwen. In Kampen start al zo’n team.”

Zijn er nog belangrijke data?“Jazeker! Noteer het eerstvolgende event maar vast in je agenda: vrijdag 5 oktober. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van co-creatie en de ontwikkeling van VrouwenNetwerk voor de toekomst. Wij willen op een innovatieve en verbindende wijze bouwen aan een chris-telijk vrouwennetwerk dat verschil maakt in levens.”

Een frisse wind door CBMC VrouwenNetwerk

TEKST EN FOTOGRAFIE: KIRSTEN ROORDINK-HAGG

HENRIËTTE VAN DORT, ELLY VAN MAMEREN & ARENDINA BORREMAN

VR

OU

WE

N

Page 19: BusinessContact nr 2 2012

19

BE

DR

IJV

IG

Hoe doorleef ik mijn geloof in het ondernemen en hoe

draag ik dat uit?

Ondernemen vanuit het geloof; staat mijn onderneming in dienst van Gods

Koninkrijk? Hoe doorleef ik mijn geloof in het ondernemen en hoe draag ik

dit uit? In dit artikel gaan we in op vragen: hoe onderneem ik vanuit mijn

geloof? Hoe verhoudt zich dit tot maatschappelijk verantwoord ondernemen

(mvo)? Hoe kan ik door te ondernemen mijn geloof uitdragen? Mooie vragen

die een uitdaging bieden.

TEKST: JAN WOLTHERS

Page 20: BusinessContact nr 2 2012

20

BE

DR

IJVIG

Hoe regeert Jezus in mijn

onderneming?

Veel bedrijven zijn actief met maatschappelijk verant-woord ondernemen (mvo). De term zegt het al: als onderneming op een verantwoordelijke wijze opereren en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Toch kan bij mvo-actieve ondernemers je soms het gevoel bekruipen “het is een wassen neus”. Als de mvo-activiteiten breed geëtaleerd worden, kan de vraag ontstaan: waarom eta-leert een organisatie zijn goede werken? Vooral als je het gevoel krijgt dat de service best verbeterd kan worden.Ondernemen vanuit het geloof roept de vraag op: Hoe kun je nu als ondernemer je passie voor je geloof naar buiten brengen in je ondernemerschap? Staat mijn bedrijf in dienst van het Koninkrijk van God en hoe geef ik dat dan gestalte? Hoe regeert Jezus in de onderneming? Hoe wordt dat doorleefd, wat doe ik wel en wat doe ik niet? Bij deze insteek wordt het nog spannender! Want als de klant en/of medewerkers niet merken dat je de kern-waarde van het geloof doorleeft, wat voor getuigenis geef je dan af?In dit artikel wat handreikingen om gestalte te geven aan je ondernermerschap en je roeping in het krachtenveld van deze maatschappij. In dit kader is het goed om een onderscheid te maken tussen algemene roeping (laten we dat voor het gemak maar ‘recht’ en ‘gerechtigheid bren-gen’ noemen) en een persoonlijke roeping, waarin je een specifieke taak of werkgebied duidelijk wordt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemenIn het brede maatschappelijk leven vind je bij bedrijven een trend naar maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Het is overigens niet een trend die alleen in Nederland gaande is, maar eigenlijk in heel Europa en Amerika. Na de Tweede Wereldoorlog is economische groei als de stabi-liserende beweging gezien om de Europese landen in vrede met elkaar te laten leven. Dit heeft ertoe geleid dat niet alleen de inwoners van Europa hoger op de Maslow-piramide zijn gaan leven, maar dat deze leefwijze doorge-drongen is in de economie en het maatschappelijke leven. Vergelijk dit eens met de auto-industrie: in de jaren ‘60 lag het accent op massaproductie. Auto’s werden op voor-raad geproduceerd. Er waren weinig variaties, hooguit in kleur, maar iedereen wilde een auto. In de jaren ‘80 en ‘90 kwamen er steeds meer uitvoeringen, keuzes in modellen

KanttekeningIn het stuk worden grote woorden gebruikt als ‘ondernemen vanuit je roeping’. Ik wil daar gelijk een kanttekening bij plaatsen. Het gaat nooit om de onderneming zelf, maar veel meer om de men-sen die erin werken, hoe die onderling met elkaar omgaan. Heerst er liefde? Kunnen we spreken van recht en gerechtigheid? Dat zijn de vragen waar het om gaat. Dat is een levenshouding. Vanuit die levenshouding kan er veel aan je worden toever-trouwd, waardoor je die levenshouding doorver-taalt naar beleid en principes die gelden binnen de onderneming en diensten en producten die je aan de maatschappij mag leveren. De essentie is de hartsgerichtheid op God en je leven door Hem te laten leiden. Al het andere komt daaruit voort.

Page 21: BusinessContact nr 2 2012

21

en motoren. Nú is het zo, dat een klant online zijn auto kan samenstellen en bij sommige merken zelf het productieproces kan volgen. Dat betekent een grote betrokkenheid, participatie, eigenaarschap van de klant bij de samenstel-ling en realisatie van het product. Een andere vergelijking is mogelijk de tele-foon. Lag het accent in de jaren ‘90 op eenvoud - alleen maar bellen -, nu kan iedereen door het ontwikkelen van de techniek zijn eigen functionaliteit samenstellen door het installeren van allerlei applicaties. Producten die suc-cesvol zijn, spelen in op het feit dat de consument boven in de Maslow-piramide zit en behoefte heeft aan zelfontplooiing. De huidige Europese lei-ders zetten nog steeds in op groei; de vraag is alleen in hoeverre dit realistisch is. De westerse wereld leeft in de top van de Maslow-piramide, maar opko-mende economieën worden gelijkwaardig en dwingen hun plaats in de wereld-structuren af.Een andere trend die deze drang naar zelfontplooiing weergeeft, is de groei van het aantal zzp’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze groei wordt gestimuleerd door de starre arbeidsmarkt, waardoor werknemers zelf meer flexibiliteit gaan creëren die niet door cao’s en werkgevers wordt geboden. In sommige branches heeft dit geleid tot projectgeoriënteerde samenwerkingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mediabranche en IT-branche. Dit leidt tot projectgeoriënteerde organisaties waarbij coördinatie enorm belangrijk is. Bedrijven die succesvol zijn, spelen dus in op het feit dat de maatschappij zich boven in de Maslow-piramide bevindt. Deze bedrijven bevinden zich ook zelf boven in deze piramide. Ze kennen een grote klantenbinding, omdat mensen zich graag willen associëren met dat bedrijf. Hetzelfde geldt overigens voor de medewerkers. Mensen zijn er trots op, dat ze voor dat bedrijf mogen werken. De organisatie richt zich op het ontplooien van hun medewerkers, er heerst een open cultuur, vertrouwen en gelijkwaardigheid. De kern zit hem erin dat medewerkers voor de organisatie werken, omdat ze betekenis willen geven aan hun leven. Dergelijke bedrijven kennen een hoge toegevoegde waarde voor de maatschappij en zijn in feite een ‘love brand’. Denk aan Google, Apple, Donkervoort. Persoonlijk ondernemerschap van de medewerkers is gekop-peld aan de missie van de organisatie. De mvo-gedachte in deze ondernemin-gen komt in alle geledingen tot uiting. In feite heerst in deze ondernemingen geen interne focus, gericht op zelfhandhaving, maar een externe focus: Hoe dien ik mijn klanten en medewerkers? En hoe ga ik verantwoord om met het milieu?

Ondernemen vanuit het geloofHoe verhoudt zich hetgeen hiervoor beschreven is nu met ondernemen van-uit het geloof? Ondernemerschap vanuit het geloof kent ook al deze stadia.

BE

DR

IJV

IG

zelf-ontplooiing

behoefte aan waardering en erkenning

behoefte aan sociaal contact

behoefte aan veiligheid en zekerheid

lichamelijke behoeften

Page 22: BusinessContact nr 2 2012

22

Is je onderneming een middel tot... of heeft het jouw

leven in z’n greep?Vooral ondernemingen die betekenisbewust willen functio-neren, zullen zich hierin herkennen. Toch is er een wezenlijk verschil.

Eigen identiteitHet begint bij jezelf. Waar ligt je identiteit in het onderne-merschap. Henri Nouwen geeft in zijn beroemde preken-reeks een goed voorbeeld. Hij geeft vier mogelijkheden weer. 1. Je identiteit ligt vast in wat mensen van je vinden;2. Je identiteit ligt geborgen in wat je bezit;3. Je identiteit ligt geborgen in wat je doet.Of 4: je identiteit ligt geborgen in de wetenschap dat je een geliefd kind bent van God de Vader? Leef je vanuit het vaderhart van God in de wetenschap dat hij je leven leidt, maar ook je bedrijf leidt?De ontdekkingstocht begint met het persoonlijk realiseren van en overgave aan het feit dat alleen Jezus jou kan vormen en kan maken tot een goed mens. Het begint met gezond leidinggeven aan je eigen leven. Je leven in het Goddelijk perspectief zien. Het leren wandelen met Jezus, het leren in afhankelijkheid en overgave te leven. Wat is in dat perspectief je visie op de onderneming? Hoe ervaar je dat ten diepste? Is je onderneming een middel tot... of heeft de onderneming jouw leven in z’n greep? Leven vanuit het perspectief dat de onderneming een onderdeel vormt van Gods Koninkrijk plaatst het hele ondernemen in een ander daglicht. Waarden die in het Koninkrijk bovenaan staan, worden dan waarden die je ook als onderneming wilt gaan uitleven. Je bedrijf is dienend aan de samenleving en dient om te heersen over de schepping.

Persoonlijk leiderschapIn het boek ‘Gezond leiderschap in de kerk’, van Paul Donders en Jaap Ketelaar wordt een persoonlijk leider-schapsconcept uitgewerkt. Binnen dit concept worden vijf gebieden onderscheiden:• Roeping, de basis van waaruit wordt gewerkt;• Persoonlijke verantwoordelijkheid, het vormen van

het karakter gericht op resultaat;• Sociale verantwoordelijkheid, het vormen van het

karakter dat zich op andere mensen richt;• Sociale vaardigheid; • Bestuurlijke vaardigheid.Centraal staat onze roeping in het leven. Hebben we dat helder? Want dat is de basis van waaruit enerzijds richting wordt gegeven aan ons persoonlijk leven, maar ook aan het ondernemen. Het ontdekken van je persoonlijke roeping is al een ontdekkingstocht op zich, maar kan alleen gevonden

worden vanuit een gezonde visie op je identiteit. Door gebed, het onderzoeken van Gods woord, visie krij-gen op de plek waar je gesteld bent, gesprek met goede raadgevers, openbaart zich je roeping. Het is Gods verlan-gen om Zijn wil met je leven duidelijk te maken. Door actief hiernaar te zoeken wordt deze helder.Om op een goede wijze invulling te geven aan onze roeping dienen we te leren leven en ook te ondernemen in afhan-kelijkheid. Groei in je relatie met Jezus en werken aan per-soonlijke ontwikkeling is hierbij essentieel. Bij persoonlijke ontwikkeling dient ontwikkeling in karakter en vaardighe-den hand in hand te gaan. Als de ontwikkeling van het karak-ter achterblijft, kan dat makkelijk resulteren in manipulatie en als de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden ach-terblijft, kan het makkelijk leiden tot een burn-out. Beide situaties vertroebelen ons zicht op onze roeping of leveren in ieder geval barrières op om onze roeping te vervullen. Immers door onvoldoende geleerd te hebben om taken en verantwoordelijkheden over te dragen of hoe om te gaan met omstandigheden die jou persoonlijk emotioneel raken, ga je gemakkelijk onderuit en komt je roeping in gevaar.

De vertaalslag naar de ondernemingRoeping in persoonlijk leven en roeping voor je onderne-ming kunnen in elkaars verlengde liggen. Overigens is dat niet alleen zo in het ondernemen maar in feite bij alle maat-schappelijke activiteiten. Het kan ook zijn dat ze niet ver-enigbaar zijn. In dat laatste geval zal dat leiden tot rigou-reuze keuzes. Voor het invullen van persoonlijke roeping in ondernemen kunnen drie niveaus van invloed worden onderscheiden:• Persoonlijke invloed;• Invloed op verandering van bedrijfsprocessen;• Ondernemen vanuit je roeping.

Persoonlijke invloedDe groei in persoonlijk leiderschap zal invloed hebben op jouw functioneren in het bedrijf. Ook al verandert er niets aan de cultuur, doordat Christus in jou leeft, zal dat invloed hebben op je persoonlijk functioneren en daarmee op het functioneren van de onderneming.

Transformatie van bedrijfsprocessen en cultuurveranderingEen andere invloedssfeer is als je je persoonlijke roeping kan doorvertalen in de bedrijfsorganisatie. In de cultuur van het bedrijf, de organisatie en uitvoering van de verschil-lende bedrijfsprocessen. De invloedsfeer wordt hiermee groter. Afhankelijk van je persoonlijke mandaat kan dit veel

BE

DR

IJVIG

Page 23: BusinessContact nr 2 2012

23

vlakken van de onderneming raken. Van omgang met het personeel, beloningssystemen, milieu vriendelijke ver-pakking van de producten, et cetera, et cetera.

Ondernemen vanuit je roepingBij ondernemen vanuit je roeping ligt er een Goddelijk mandaat om actief het Koninkrijk van God te vestigen in deze wereld. Dit komt dan terug in je missie en visie en de primaire doelstellingen van je onderneming. Het zal duidelijk zijn, dat dit een enorme impact heeft op de gehele organisatie. Alle bedrijfsprocessen komen daar-mee in een ander perspectief te staan. Bij ondernemen vanuit je roeping kan het niet anders dan dat de missie van de onderneming volledig in lijn ligt met je persoonlijke roeping. Je kunt je voorstellen welke positieve energie dit geeft in de onderneming als het niet alleen jouw roeping is, maar ook de roeping van de medewerkers. Hoe werkt ondernemen vanuit je roe-ping nu uit in de verschillende bedrijfsprocessen? Hoe worden deze processen ingericht en wat voor effect hebben ze naar de mensen en het milieu in de directe omgeving?

Beleid en cultuur Het is goed om ondernemen vanuit roeping concreet te vertalen naar een helder visie en missie. Vanuit deze visie en missie dienen twee zaken concreet ingevuld te wor-den. Je ambitieplan en aan de missie en visie gerelateerde waarden en normen in een cultuurplan. Alleen daar moet het niet bij blijven. Het ambitieplan moet vertaald worden naar concrete acties. Het cultuurplan naar con-creet gedrag. Beide zaken vormen samen een eenheid en geven het fundament van de onderneming weer. Het is in feite een referentiekader waar de onderneming zich aan spiegelt.

Financieel beleid Uiteraard moet er een gezond bedrijf kunnen ontstaan, maar winstmaximalisatie kan nooit het doel zijn. In onze maatschappij en de beursgang van veel bedrijven is het

financieel resultaat vaak leidend en bepaalt het de visie op klanten en dienstverlening. Bij ondernemen vanuit je roeping zal het financiële beleid het doel ondersteunen, maar niet andersom.

PersoneelsbeleidWil je ondernemen vanuit je roeping, dan zal het duide-lijk zijn dat de medewerkers zich moeten identificeren met die roeping. Het is niet noodzakelijk dat de mede-werkers christen zijn om dat te kunnen. God heeft in ieder mens een bestemming gelegd en heeft ieder mens talenten gegeven. Ondernemen vanuit je roeping kan niet voorbijgaan aan het dienen van mensen en het stre-ven hen te plaatsen in een functie die past bij de aan hen gegeven gaven en talenten. Er moet uiteraard wel com-mitment zijn en passie voor de roeping die door de organisatie ervaren wordt. Hier geldt dat een instelling, gericht op eigen carrière, haaks staat op ondernemen vanuit je roeping. In personeelsbeoordelingen zou dan ook veel meer een element als dienstbaarheid concreet gemaakt moeten worden.

MarketingBij de profilering naar buiten zul je willen insteken bij de roeping van je bedrijf. Marketing zal zich veel meer rich-ten op mensen verbinden met de ambities en cultuur. Klanten worden ambassadeur, hetzelfde geldt overigens voor je medewerkers.Zo kun je alle bedrijfsprocessen onder de loep nemen. Het aardige is, dat er een goede parallel te trekken is met persoonlijke ontwikkeling. Bij persoonlijke groei in je roeping kost het tijd om tot volle ontplooiing te komen. Door groei in karakter en vaardigheden groeit je mandaat van leerling via gezel en meester naar kun-stenaar. Hetzelfde geldt voor ondernemen vanuit je roe-ping, ook dat kost tijd om te groeien.

Jan Wolthers is onafhankelijk trainer bij xpand. Daarnaast werkt hij als consultant voor Red een Kind.

BE

DR

IJV

IG

Page 24: BusinessContact nr 2 2012

24

UIT

GE

LIC

HT

In deze rubriek komen lokale CBMC–teams aan het woord die vertellen hoe zij de missie en kernwaarden van CBMC gestalte geven.

We hopen hiermee andere teams te inspireren en samen te werken aan een goede invulling van de CBMC missie:Zakenmensen helpen om Jezus Christus te Vinden, te Volgen en te Verkondigen.

De kernwaarden van CBMC zijn evangelisatie en discipelschap door:• Gebed • Toepassen van

Bijbelse principes• Leven uit een intieme

omgang met Jezus Christus

• Het aannemen van een dienende houding

• Het ontwikkelen van leiderschap en team-building

Groep zoekt ondernemende geloofsgenoten –

zo zou een contactadvertentie voor Team

Almelo eruit kunnen zien. De opnieuw gestarte

groep wil graag groeien en zoekt zakenlieden

die wekelijks bij elkaar willen komen. Hun

doel? Samen zingen, bidden en bespreken of

en hoe ze de inhoud van de e-meals van CBMC

in hun eigen ondernemersleven herkennen en

kunnen toepassen.

Wij zijn hier gekomen met lofzang in het hart.Alles wat U toekomt hebben wij gebracht.Hier is onze liefde die naar U verlangtAlles binnen in ons roept: “Abba Vader”.Help ons U te geven vreugde en genoegendat U steeds mag horen: “Ik hou van U”.

Door lied 275 uit Opwekkingsliederen te zingen opent Team Almelo deze maandagavond in april, na een gebed, de samenkomst. Locatie? Een bedrijvenunit op het industrieterrein van Almelo. Daar heeft een van de leden genoeg ruimte voor het wekelijks ontvangen van de groep. Die groep straalt overigens meteen rust uit - een warm welkom - en voelt direct vertrouwd. Elke maandag komen de mannen dan ook trouw bij elkaar en delen ze lief en leed. Zowel persoonlijke dingen uit de afgelo-pen dagen als ervaringen uit het verleden, die aansluiten bij het thema van die avond. Dit keer staat de e-meal van CBMC centraal met als titel: ‘Wat is het hoogste en beste nut van je leven?’

OpenhartigDe heren kiezen eerst nog enkele liederen om te zingen. Daarna rollen de voorbeelden en getuigenissen rondom het thema over tafel. “Een paar jaar geleden was ik ervan overtuigd in de zending te moeten gaan

Team uitgelicht

TEKST EN FOTOGRAFIE: LOES GROOTERS

Page 25: BusinessContact nr 2 2012

25

UIT

GE

LIC

HT

werken”, vertelt een van de leden over het hoogste en beste nut dat hij toen zag. “Op dat moment zat ik al in het buitenland. Een dag voor mijn trouwen kwam het inzicht dat het anders moest. Hoe? Dat wist ik niet, maar ik moest terug naar Nederland. En dus ging ik. Ja, samen met mijn vrouw, meteen na het trouwen.” Uiteindelijk kwam er in Overijssel een bedrijf op zijn pad dat kleding aan christenen verkoopt. Zo vond hij dus een ander hoogste en beste nut dan hij oorspronkelijk dacht.

Nederig in een kippenhokToch werkt het niet voor iedereen zo makkelijk, overal God bij betrekken. Dat bekent een van de groepsleden: “Ik vind het moeilijk om tijdens mijn werk met God bezig te zijn. De spanning vanwege het doorgaan van een mogelijke opdracht is dan bijvoorbeeld sterker en ik ben bang om het werk te verliezen.” Anderen vinden het soms juist moeilijk om Gods stem te horen. Hij en de vorige spreker krijgen het bemoedigende advies juist vaker in dit soort situaties te bidden. Of, zoals de oprich-ter van de groep, Ben Abbink stelt: “Ik ben wel eens met iemand in een kippenhok gegaan. Doel? Nederig worden en van daaruit te bidden.”

Oorsprong en groeiwensTeam Almelo startte in 2002 bij Ben Abbink thuis, dankzij ledenwerving op een ondernemersbeurs. Door allerlei omstandigheden haakten verschillende deelnemers ech-ter weer af. De anderen werken nu aan een herstart en werven nieuwe leden: door zich weer te presenteren op een businessbeurs en open avonden te organiseren. Wil Pieter richt zich daarbij op de kracht van de groep: “In de kerk vind je vaak geen gehoor, begrijpen ze je als onder-nemer niet. In ons team draait het juist om elkaar te steunen in geloof en zakendoen. En om hoe je je geloof overbrengt als zakenman.” Na een uurtje samen zingen en ervaringen delen, sluit hij de maandagse teamavond af met gebed. Verschillende leden mailden hiervoor hun gebedspunten door. Ook de rest van de week blijven ze voor deze punten bidden; een mooie gedachte om de werkweek mee in te gaan.

ALMELO

FOTOBIJSCHRIFT: EEN DEEL VAN TEAM ALMELO DAT ELKE MAANDAGAVOND SAMEN ZINGT, BIDT EN THEMA’S BESPREEKT

(VOORAAN MIDDEN: OPRICHTER BEN ABBINK, ACHTERAAN, TWEE VAN LINKS: WIL PIETER).

“In de kerk vind je vaak geen gehoor, begrijpen ze je als ondernemer niet”

Page 26: BusinessContact nr 2 2012

26

ME

NS

EN

Page 27: BusinessContact nr 2 2012

27

ME

NS

EN

We ontmoeten elkaar onder aan de heuvels van natuurgebied de Posbank bij

Rheden. Stanley Neyndorff, ondernemer van de inspirerende adviespraktijk

GIC Consultancy is hier vaak te vinden. “Meestal train ik hier voor de toch-

ten van de mannenbeweging de 4e Musketier. Het past helemaal bij de gees-

telijke zoektocht die voor mij begon met de online-cursus WaaromJezus.nl.”

Waarom ging je op zoek?“Toen ik mij aanmeldde was ik eenzaam en vertwijfeld. Ik had het sterke verlangen om te bidden en meer te weten over God. Maar wie is God? Kon ik meer over Hem te weten komen via internet? Wist Hij een uitweg uit mijn doolhof? Het is niet makkelijk toe te geven dat je ver-dwaald bent of vastgelopen bent met je leven. Zeker niet als ondernemer. Je wilt hulp, maar liefst zonder dat ande-ren het zien. Toch sta je op een beslissend kruispunt. De weg die ik toen insloeg op zoek naar God, was gelukkig levensveranderend!”

Op welk kruispunt stond je?“Voor een tweede maal werden mijn zaken onderuit gehaald. Mijn bedrijf in culinaire concepten had in korte

tijd zo veel klanten verloren door de felle supermarkt-oorlog dat een faillissement naderde. Dat kwam bikkel-hard aan. Mijn zekerheden verdampten en het raakte dus mijzelf. Ik werd gedwongen na te denken. Wie was ik? Wat stelde mijn leven eigenlijk voor? Had God mij hierin iets te zeggen? Dan moest ik wel weten wie Hij echt is. Bij wie kon ik terecht?”

Kende je christenen in je omgeving?“Vanuit mijn opvoeding had ik wel wat meegekregen over het geloof, maar ik had geen relatie met God. Tot mijn tienerjaren ging ik mee naar de kerk. Maar ik had er niets mee. Mijn vader was ik door een scheiding al vroeg kwijt en mijn moeder overleed toen ik 16 jaar was. Een echt thuis had ik niet en de kerk zei ik vaarwel. Het leek

Hoe WaaromJezus.biz

levens kan veranderen...

TEKST EN FOTOGRAFIE: GERARD BIJKERK

Stanley Neyndorff

Page 28: BusinessContact nr 2 2012

28

mij de beste keus om alleen op pad te gaan en de route zelf te bepalen. Het werd een zwerftocht naar volwas-senheid met geestelijk diepe dalen en veel eenzaamheid. Achteraf zie je dan toch dat God er wel is geweest. Hij heeft goede mensen op mijn pad gebracht. Maar toen besefte ik dat beslist niet. De crisis dwong mij dieper na te denken en zo werd de vraag naar God weer actueel. Maar je netwerk om daarover te praten ben je al heel lang kwijt.”

Was je alle lijntjes kwijt?“Wat ik nog wist uit mijn evangelische opvoeding, was dat de EO bestond. Als er ergens antwoorden te vinden waren, moest het daar zijn. Wel moest ik een stevige weerstand overwinnen. Want christenen waren in mijn beleving allemaal stoffig en schijnheilig. Maar wat ik op die website zag, paste daar helemaal niet bij; het zag er fris en zelfs magnifiek uit! Daar schrok ik van. Wat was er gebeurd? Had ik zo’n verkeerd beeld van christenen? Of waren zij zo veranderd en eigentijds geworden?”

Wat gaf de doorslag om aan de cursus te beginnen?“Het meest werd ik getriggerd door de testimonials. Het waren mensen van wie ik dat nooit had verwacht. Wat zij zeiden over Jezus verbaasde en boeide mij. Als zij hou-vast in het geloof hadden, dan wilde ik er ook wel bijho-ren. Waarom zou ik niet die vier weken aan tijd vrijma-ken om er meer van te weten? Want ik wist niet eens goed het verschil tussen God en Jezus. Vroeger gewoon nooit goed opgelet. Ik ging overstag en meldde mij aan. Maar het was meer dan dat. Ergens ervoer ik dat God op de deur van mijn leven klopte. Ik viel op mijn knieën en wilde Jezus als mijn redder en verlosser aannemen. Dat was een bewuste daad van capituleren.”

Voor wie is zo’n online-cursus vooral geschikt?“Ik denk dat er altijd wel een of meerdere momenten in iemands leven zijn waarop God aan de deur van je leven klopt. Maar onze antennes zijn er vaak niet op afgestemd. Aangeraakt worden door God kan op veel verschillende manieren: door contacten, een preek of zelfs door het zien van een Bijbel die aanzet tot lezen of ergens een tekst of opmerking die aanzet tot nadenken. Dat kan allemaal. Daar is God vrij in. Zo ook in middelen om op zoek te gaan naar Jezus en tot verdere verdieping te komen. Wij moeten leren God daarin te volgen en te gehoorzamen. Voor mensen die een egotripper zijn zoals ik, die dingen liever zelf willen ontdekken, is internet wel een heel geschikt instrument. WaaromJezus.biz brengt je gelijk bij de kern: namelijk Jezus. Methodisch past het dus

heel goed bij het karakter van ondernemers. Daarom ben ik blij dat CBMC dit nu aanbiedt. Maar dit is zeker niet de enige manier.”

Hoe zie jij ondernemers?“Over het algemeen als echte egotrippers, jagers die trots zijn op zichzelf, ambitieus en doelgericht. De valkuil is om alles in principe voor te laten gaan, als het om het bedrijf gaat. Als je dat weet, dan is het echt van belang om in hun taal en belevingswereld het evangelie te commu-niceren. Alleen zo kun je hen echt bereiken en de waarde van het geloof laten zien.”

Wat is de kracht van internetcursussen?“Internet is anoniem. Dat voorkomt bij het zoeken een lastig schaamtegevoel. Niemand hoeft van jouw onzeker-heid, angst en zoektocht te weten. Je kunt op jouw manier, op jouw tijd (al is het midden in de nacht) ken-nismaken met het aanbod en beslissen of je ermee ver-der wilt of niet. Vooral dat je zelf de tijd bepaalt, is sterk. Verder dat het tussen alle andere cursusaanbieders staat. Deze cursus is interactief en je brengt niet-christelijke zakenmensen gelijk bij de bron: Jezus. Mooier kan niet!”

Wat is de sleutel voor het welslagen? “Alles staat en valt met de e-coach die je begrijpt en die weet te getuigen in plaats van te overtuigen. Als de coach bewogen is en passie heeft voor deze taak, kunnen er prachtige dingen gebeuren. Daar geloof ik in! Daar ligt de sleutel. Een cursist zit niet te wachten op iemand die jou zegt hoe het is of hoe het moet; hij zoekt begrip en erkenning in het contact. Hij wil verder geholpen worden om zelf stappen te leren nemen. De getuigenissen van de e-coach onderbouwen de cursus en bieden de inspiratie om met Jezus aan de gang te gaan. De goede coach is de vragende coach. Mijn coach destijds was geweldig. Hij was anoniem. Maar al kende ik hem niet, toch liet hij zichzelf zien in wie hij was. Hij verdiepte zich in mijn situ-atie, wist de juiste vragen te stellen en getuigde vanuit zijn eigen leven. Dat motiveerde mij om over zijn vragen na te denken. Zo werd het al lezend, antwoordend en reflecterend een diepgaande zoektocht.”

Welke tips heb je voor aankomende e-coaches? “Het belangrijkste als je e-coach wilt worden, is de bereidheid om met een bewogen hart een relatie te leg-gen met een cursist. Alleen dan kun je doorbreken. De cursist wordt gevraagd een profielschets te geven; dat is heel goed om je in te kunnen leven. Maar geef ook je

ME

NS

EN

Page 29: BusinessContact nr 2 2012

29

eigen ‘profielschets’; je leeftijd, je ervaring, hoe je in het leven staat en wat je doel is met e-coaching. Dat helpt die ander bij zijn identificatie. Daar haalde ik zelf ook zo veel uit. Daarom is het fijn dat je dat deelt. Het helpt mensen ‘los te maken’, hen te dienen en op hun gemak te stellen en jou vertrouwen te geven.”

Welke categorieën cursisten kom je tegen?“Globaal kun je de cursisten in twee grote groepen inde-len. Mensen met een christelijke opvoeding die zijn afge-knapt op lege gewoonten en dode tradities. Zo was ik zelf. Dan ga je als coach eerst een periode van herstel in. Eerst moet die schil van negatieve ervaringen eraf om het evangelie ruimte te geven. Eerst ‘resetten’ voordat je

een nieuw pad met ze op kunt. De andere categorie is de groep die van niets weet en getriggerd is door spirituali-teit; mensen die nieuwsgierig zijn naar het onmogelijke en bovennatuurlijke. Dat vraagt een andere benadering. Zij staan blanco tegenover het christelijk geloof, minder bevooroordeeld en gaan het proces met een open mind in. Dat is fantastisch mooi. Dat vraagt van ons ook een open benadering.”

Heb je meer ervaring met e-coachen?“Ja, nadat ik Jezus persoonlijk heb leren kennen, werd ik al snel voorgedragen zelf ook coach te worden en ande-ren te begeleiden. Achteraf gezien was dat toch wat te vlug. Coachen zie ik als een geweldig mooie taak, maar

ME

NS

EN

“Internet is anoniem. Dat voorkomt bij het zoeken een lastig

schaamtegevoel. Niemand hoeft van jouw onzekerheid, angst en

zoektocht te weten.”

Page 30: BusinessContact nr 2 2012

WWW.SCHUITEMAN.COMWWW.DGATOOLBOX.NL

‘‘Nothing escapes his eagle eye...’’

BUSINESS_ADV_126x165mm.indd 1 03-02-12 07:34

Page 31: BusinessContact nr 2 2012

31

ME

NS

EN

het vraagt ook dat je zelf al langer stabiel in het leven staat zonder te grote spanning in je geloof, je persoonlijke situ-atie of in je bedrijf. Want je gaat ook een stevige verant-woordelijkheid aan door een wegwijzer voor anderen te zijn. Daarom is e-coachen niet iets dat je er zo maar even bij doet. Het is een bediening. Het vraagt tijd en passie. Je volgt ook de cursusdagen en de bijeenkomsten van best practices. Dat zijn heel goede leermomenten, waarin je groeit en beter toegerust raakt voor je taak. Het vraagt ook dat je biddend met de situatie van de cursist bezig bent. Dat kost inspanning. Daar ben je in die periode dage-lijks mee bezig. Je kunt vragen die jou gesteld worden, niet laten liggen totdat het jou weer eens uitkomt. Het vraagt regelmaat in je contact om een band op te bouwen.”

Ben je tot zegen van anderen?“Zeker wel. Mijn tocht gaat verder en ik neem soms andere ondernemers mee op tocht naar de Karakterweekenden van de 4e Musketier. Van iedere tocht leer je zelf ook je bagage meer op orde te brengen. Ik geef niet alleen door, maar ervaar regelmatig zelf stilge-zet te worden om mijn bagage te controleren en de juiste koers te hervinden. Dan word ik ontdaan van mijn fratsen en komt er een nieuwe dimensie van wijsheid. Dat zijn vooral de lessen van de laatste paar jaar: Gods weg leren gaan die Hij met je wil lopen. Die tocht is nooit saai, zeer vaak confronterend. Maar dat brengt je wel op de verras-sende hoogten van Zijn plannen met jou. Dat is voor de een vast heel anders dan voor de ander. Ieder karakter heeft zijn eigen aanpak nodig en kent zijn eigen weg. In ieder geval is het nooit saai.”

“Coachen zie ik als een geweldig mooie

taak, maar het vraagt ook dat je zelf al

langer stabiel in het leven staat”

Page 32: BusinessContact nr 2 2012

32

INT

ER

VIE

WV

ER

DIE

PIN

G

Christen zijn in een

seculiere tijd is niet

altijd even makkelijk.

We ademen elke dag

onze cultuur, de vaste

gewoontes en ver-

meende waarheden.

Toch staat onze cul-

tuur regelmatig haaks

op het christelijk den-

ken en blijken Gods

ideeën totaal anders

te zijn, dan de gedach-

ten die ons vanuit de

wereld bereiken.

Zin De zin van het bestaan, ons leven en onze bestemming

Page 33: BusinessContact nr 2 2012

33

INT

ER

VIE

WV

ER

DIE

PIN

G

Zin De zin van het bestaan, ons leven en onze bestemming

TEKST: WOUTER DROPPERS

Steeds meer zie ik mensen worstelen, omdat ze op een aantal basale levensvragen geen antwoord hebben of een werelds antwoord. Het is de vraag naar zingeving en betekenis en de zoektocht naar succes, zelfontplooiing en geluk. Typische dilemma’s waar veel dertigers en jonge onder-nemers mee worstelen. Ik wil daarom een paar gedach-ten meegeven om deze thema’s nieuw leven in te blazen. Ik heb niet de pretentie in dit artikel volledig te zijn, maar het zijn wat handreikingen vanuit mijn eigen waarnemin-gen.

De vraag naar zingeving en betekenisHet gaat hier vooral om de waaromvraag. Waarom zijn we hier? Waarom doen we dingen, zoals we ze doen? In de wereld om ons heen wordt zingeving vooral gedacht in doen. We moeten de juiste dingen doen en daarmee

resultaat boeken. Als dit is gelukt, dan zijn we iemand en heeft ons handelen zin gehad. Het christelijke zou dan hierin zitten, dat we de ‘juiste, christelijke dingen’ doen. We bewijzen barmhartigheid, we geven geld weg, we leven ten behoeve van het algemeen welzijn, we zijn betrokken bij mens en samenleving en eren hiermee God. Hiermee bouwen we aan een betere wereld. Als dit lukt, dan heeft ons leven zin en betekenis gehad.

Maar wat als het ons niet lukt? Als de dingen niet tot stand komen, zoals we hadden gepland? Als we niet in de omstandigheden zijn om op deze wijze betekenis aan ons leven te geven? Hebben we dan gefaald? Is ons leven dan betekenisloos? Is dit wel het juiste antwoord?

Heeft ons leven niet veel meer betekenis, omdat God daar zin in heeft gehad? Ligt de reden, de oorsprong van ons waarom niet meer in zijn verlangen naar ons? Spreekt God niet dagelijks dit verlangen naar ons uit: ‘Ik heb weer zin in jouw bestaan vandaag en daarom blaas ik jou, deze morgen, opnieuw de levensadem in.’ De zin van mijn bestaan zit in Gods verlangen. God schenkt mij aan deze wereld en aan zichzelf. We zijn een geschenk, we zijn gegeven. We zijn iemand en hoeven niet meer iemand te worden. Als christen zijn we, door het werk van Jezus Christus, opgenomen in het Ik Ben van God. Als Ik Ben kan ik delen, als ik moet worden dan neem ik.

Wij zijn een geschenk aan deze wereld. Een geschenk dat zichzelf met anderen mag delen en verbinden in liefde. Als wij moeten worden door te doen, dan nemen wij van de ander. Bij het doen willen we van de ander erkenning, waardering en liefde. De ander is er om onze verlangens te vullen. Bij het worden komen we in een transactie-maatschappij terecht. Ik doe iets voor jou en daarom ontvang ik van jou. De ander is er voor mij. Bij het

‘Ik heb weer zin in jouw bestaan

vandaag en daarom blaas ik jou, deze

morgen, opnieuw de levensadem in’

Page 34: BusinessContact nr 2 2012

34

worden is er altijd schaarste, want ik ben nog niet. Bij zijn is er overvloed, want ik ben. Ik kan alleen delen vanuit overvloed, van wat ik ben of heb ontvangen.

Hoe leven we ons leven?Ons antwoord op de waaromvraag is ons antwoord op de vraag naar zin en betekenis. Maar veel christelijke en andere mensen zoeken zin en betekenis in de Hoe-vraag. Daarmee zoeken ze het antwoord in de verkeerde vraag. Een voorbeeld: hun dagelijks leven krijgt betekenis door de successen die ze weten te halen. Ze slagen erin goede deals te sluiten, zakelijk succesvol te opereren en een goede baas te zijn. Hierin vinden ze dan ook hun identi-teit. Ik ben directeur van… of ik ben…Toch ervaren ze ook vaak schuldgevoelens, want ze ervaren dat hun zijn, hun identiteit, ten koste gaat van andere belangrijke rela-ties. Partner, kinderen of God. Ze drukken alles uit in tijd en aandacht en jongleren de hele dag om hun tijd en aandacht goed te verdelen. Ze zijn iemand geworden in relatie tot hun prestaties. Ze zijn dat geworden waar ze erkenning en waardering vonden, maar wie ben je dan?Wie ben je als het leven tegenzit en de successen niet naar je toekomen? Wie ben je zonder je auto, baan, huis, partner of geld? Het leven wordt overleven om vast te houden aan het bereikte of om het nog te bereiken doel te realiseren.

Maar wie moet wat realiseren en waarom?In het voornoemde voorbeeld, moet ik realiseren. Ik moet realiseren om van betekenis te zijn. Dan doe ik dat wat mensen, God of kerk van mij verwachten.

Als christen mogen we hier toch anders in staan. Het is God die mij tot aanschijn heeft geroepen en het is God die zichzelf wil realiseren in mij. Laat ons mensen maken naar ons beeld en onze gelijkenis1. Dit doet God door de uitstorting van zijn Geest in ons. Hij is degene die het willen en het handelen tot stand wil brengen2. Hij is degene die de uitkomst wil verzorgen en dingen tot hun doel en bestemming wil brengen3. Wij mensen mogen in

dit machtige en mooie werk participeren, als subject. Niet als object, want er is sprake van autonomie.

Als ik mezelf moet realiseren, dan word ik een gedreven iemand en moet ik mij elke dag opnieuw bewijzen. Als ik gedreven wordt in mijn bestaan om te worden, kan mijn leven er als volgt uitzien: Ik ben bezig met najagen en doen en het gaat om Mij. Dit houdt nooit op en vraagt elke dag opnieuw weer het uiterste van mezelf. Ik geef me, maar raak nooit voldaan, want morgen begint alles opnieuw. Het gaat vaak over zakelijke prestaties, die ik moet bereiken met mijn competenties en mogelijkheden. Het kan zijn dat ik hierdoor zo gegrepen ben, dat natuur-lijke grenzen vervagen, dat integriteit, persoonlijke waar-den en afspraken minder belangrijk worden, dat mijn sociale vaardigheden een middel worden om dingen te bereiken. Andere mensen kunnen zelfs concurrenten worden die mijn bestaan bedreigen. Angsten en spannin-gen komen op, want het leven is afhankelijk van mijn inspanning.

Christenen mogen anders leven. De eerste prioriteit in hun leven is ontvangen. Ze willen God ontvangen, opdat God door hen heen kan werken. Ze zijn gericht op luis-teren en relatie. Vanuit deze afstemming zijn zij graag actief en willen ze hard werken. Wat dit werken oplevert,

VE

RD

IEP

ING

Page 35: BusinessContact nr 2 2012

35

willen zij terugleggen in Gods handen. Het avondgebed is: “Heer, wij bieden u ons werk aan. Vertrouwensvol leggen wij het in Uw scheppende handen om het te zegenen en tot zijn bestemming te brengen, opdat het Uw werk wordt en blijft.”

Christenen werken niet voor God, alsof er nog iets is dat Hij nodig heeft4. God wil door hen werken, om zichzelf zichtbaar te maken aan de mensen. Onze bedrijven, ons geld en onze middelen zijn onderworpen aan dit principe en geen doel in zichzelf. Ze zijn van God en voor God. Het is onze roeping om deze verantwoordelijkheid van middel en subject op ons te nemen en zo in deze wereld God de ruimte te geven. Dit kan heel praktisch zijn in het

verlengende van onze competenties en vaardigheden, op ons werk en binnen de omstandigheden waar we ons bevinden. Geroepen mensen zijn mensen die niet beheerst worden door hun eigen verlangens en hun eigen behoefte om te worden, maar mensen die Gods heerschappij zichtbaar mogen maken in deze wereld, doordat God door hen heen kan werken. Hun opdracht en roeping is om zich open te stellen voor de werking van Gods Geest.

Hoe Gods Geest mij wil gebruiken en op welke wijze, is aan God zelf. Dit kan in de uitwerking voor iedereen heel anders zijn. Gods bestemming en bedoeling met mijn leven is hierin leidend en wij, als omstanders, zijn er niet om dat te beoordelen.

Onze bestemming en bedoelingNa de waaromvraag en de hoe-vraag komen we tot de vraag waartoe zijn we hier?Als wij deze vraag vanuit de cultuur beantwoorden, dan ligt het antwoord vaak in het worden van onszelf. We moeten onszelf worden en zelf tot ontplooiing komen, maar hoe armzalig is dat gegeven? Horen we de rade-loosheid en de leegte in deze zoektocht? We zijn dus niets, we moeten worden, maar we worden nooit meer dan we zijn. De oplossing hiervoor vinden we in iets dat we nodig hebben buiten onszelf.Zo staan we open voor de commerciële boodschappen die dagelijks over ons worden uitgestort. We leven in

VE

RD

IEP

ING

Hoe Gods Geest mij wil gebruiken en op welke wijze,

is aan God zelf.

Page 36: BusinessContact nr 2 2012

36

INT

ER

VIE

WA

DV

ER

TO

RIA

L

U weet niet wat u gaat missen!

Zet 2-4 november nu alvast in uw agenda

Veel CBMC-leden koesteren warme herinneringen aan de CBMC-conferenties die in de afgelopen decennia zijn gehouden in ‘De Bron’ (nu: ‘Mooirivier’) in Dalfsen. Tijdens de conferenties zijn in al die jaren velen tot geloof gekomen, hebben we heel bijzondere dingen meegemaakt en zijn we altijd erg bemoedigd en opgebouwd! Door het de laatste jaren toch teruglopend aantal deelnemers was het nodig om opnieuw en met een frisse inbreng aan de gang te gaan met de organisa-tie van een CBMC-weekend. Samen met veel leden hebben we opnieuw nagedacht over de plaats, inhoud en vorm waarin we een dergelijk weekend zouden kunnen organiseren. Een enthousiaste groep CBMC-leden is nu zelf gekomen met een geheel ver-nieuwde opzet en organisatie van de CBMC-conferentie, die we in het vervolg het CBMC Najaarsweekend zullen noemen!Goed nieuws dus voor iedereen die zich de laatste tijd afvroeg: komt er weer een landelijk CBMC-weekend?

Wij zijn heel enthousiast over een nieuwe opzet van de ‘conferentie’, we lichten alvast een tipje van de sluier op:• tijdstip: vrijdagavond 2 t/m zondagmiddag

4 november;• plaats: De Kroeze Danne in het prachtige

Twente (Ambt Delden);• het thema van het weekend is: ‘Ontmoeten’; • met bevlogen/inspirerende sprekers, zoals

Gert Hutten, Henk Stoorvogel en Jan van den Bosch;

• het programma bevat veel verrassende ele-menten en is afgestemd op het hele gezin (voor kinderen en tieners is er een apart pro-gramma!);

• de prijs hebben we zo laag mogelijk gehouden, zodat dit voor zo min mogelijk deelnemers een drempel zal zijn.

Kortom: noteer vast in uw agenda. Dit CBMC Najaarsweekend wil niemand missen, en dat hoeft dus ook niet! We houden u op de hoogte, maar geeft u het ook zelf aan anderen door.

TEKST: WILFRED VELDSTRA

CBMC Najaarsweekend

2-4 november 2012inspirerend, opbouwend en bemoedigend!

Ontmoeten

Page 37: BusinessContact nr 2 2012

37

een consumptiemaatschappij en dagelijks horen we dat we iets nodig hebben, maar het aanbod is zo groot, dat we niet kunnen kiezen. Alles en iedereen zoekt onze aandacht, voor hun eigen belang. En wij? Wij zijn bang iets te missen. Want als we voor het een kiezen, dan missen we het ander en misschien lag daar wel de belofte die we zochten.

Ander perspectiefVanuit de Bijbel komen we een ander perspectief tegen. Als christen zijn we al. Tegenover de zelfontplooiing en het jezelf worden stelt de Bijbel het gelijkvormig worden aan het beeld en de gelijkenis van Jezus Christus. Jezus is de ware mens. De mens bij uitstek, zoals de mens bedoeld is, geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. Hierin ligt onze eindbestemming en onze vervulling van het zijn. Het gaat in de Bijbel om een verdere vervulling van het zijn, een groeien naar volkomenheid.

Het tweede punt dat God maakt is, dat niet onze omstandigheden en keuzes ons geluk bepalen, maar dat God onze omstandigheden en keuzes wil gebruiken om ons te vormen naar het beeld van Jezus Christus. Wij worden niet meer mens of gelukkiger door dingen te bezitten, maar door te verbinden met God. Het is Jezus die onze verlangens wil vervullen door ons tot onze

bestemming te brengen, zoals we bedoeld zijn. Deze bestemming ligt in de verbinding met God, zodat we Gods vrede kunnen ontvangen. Deze vrede, het bekende sjalom, gaat verder dan de staat van geen oorlog. Het gaat hier over het Messiaanse perspectief van het Vrederijk. Het Koninkrijk van God, waar Jezus als Vredevorst regeert. Een rijk van liefde, overvloed, wel-zijn, genade, barmhartigheid, vrede en blijdschap. Een rijk waar mensen mogen zijn, verbinden en thuiskomen.

Het goede nieuws is, dat dit rijk van Gods heerschappij nu al in binnen ons bereik5 ligt en gestalte krijgt door Jezus6 als Koning in ons. Belangrijk is om te beseffen dat we Gods Koninkrijk, Gods heerschappij, niet kunnen bouwen. We kunnen haar alleen ontvangen en pas dan wordt ze, nu nog in gebrokenheid, zichtbaar door ons heen. Totdat Jezus zichtbaar terugkomt en alles voleindigt en tot volkomenheid brengt

1. Genesis 1:262. Filippenzen 2:133. Psalm 127: 14. Handelingen 17: 24-255. Lucas 17: 20 -216. Lucas 4: 18 -21

VR

OU

WE

NN

WV

ER

DIE

PIN

G

Gods vrede, het bekende sjalom, gaat

verder dan de staat van geen

oorlog.

Page 38: BusinessContact nr 2 2012

38

WA

AR

DE

N

Kernwaarde CBMC

• Gebed

Biddendonderweg

In zijn boek Christen@work, het bedrijfsleven en het Koninkrijk (2008) legt

Robert Fraser de vinger op het risico dat elke christen loopt: dat ons dagelijks

werk ons geloofsleven kan uithollen. In zijn hoofdstuk 8 over priesters in het

bedrijfsleven voert Fraser een krachtig pleidooi voor het onderhouden van je

gebedsleven als een integraal onderdeel van je dagelijks werk. Wat kan ons

daarbij in de weg zitten?

Page 39: BusinessContact nr 2 2012

39

In de eerste plaats zijn zakenmensen doeners. Sommigen zitten vooral in het management en sturen de organisatie aan, anderen zijn meer visionairs. Maar de meesten van hen zijn van nature geen bidders. Wie is dat trouwens wel? Onze oude, menselijke natuur is niet zo ‘bidderig’. Maar Godzijdank, door het werk van de Heilige Geest is onze nieuwe natuur in staat om te groeien in een (zaken)leven van gebed. Wat kunnen belemmeringen zijn op deze weg van groei? “Ontmoediging”, zegt Robert Fraser. We bezwij-ken vaker dan ons lief is voor de machten van geld, seks en macht en voelen ons zondig en onrein. Juist dat weer-houdt ons ervan om tot God te naderen. Alsof God er juist is voor degenen die een onberispelijk leven leiden… Verder kan een houding van onafhankelijkheid ons in de weg zitten. We zijn selfmade en doppen het liefst onze eigen boontjes. Bidden is vragen om hulp, kracht of wijs-heid, en dat is ten diepste een teken van zwakte.

Hoe breken we deze gebedsimpasse? Allereerst door te beseffen dat God van onze worstelingen weet. Hij kent ons, beter dan wij onszelf kennen. Vervolgens door jezelf de Bijbelse waarheid voor te houden dat niemand van ons goed genoeg is om bij God aan te kloppen. Integendeel, niemand is waardig en juist daarom gaf God zijn Zoon. Verder door vasthoudend en onbeschaamd bij God aan te blijven kloppen. Daarom zegt Fraser: “Gelovigen zijn geroepen tot priesters op hun werkplek, om tot God uit te roepen en te zegevieren in zaken die Hem na aan het hart liggen” (pagina 178).

Nehemia is een prachtig voorbeeld van hoe bidden en werken op een natuurlijke manier verweven zijn. Het begint al met een indrukwekkend verootmoedigingsge-bed in Nehemia 1. We lezen dat hij daarbij ook een prak-tijk van vasten kent. Verder zien we hem tijdens de her-bouw van de muren van Jeruzalem voortdurend schietgebedjes sturen naar ‘de God van de hemel’. En in Nehemia 8 zien we de centrale rol van het Woord van God in dit alles. Urenlang luistert het verzamelde volk naar de woorden van de wet, die door de priester Ezra wordt voorgelezen.

GebedsdisciplineIk voeg er nog een belemmering aan toe: een gebrek aan discipline. Wie het woord ‘gebedsdiscipline’ in de mond neemt, komt al snel in de verleiding om over tijd en pri-oriteit te praten. Daar heeft het zeker mee te maken, maar gebedsdiscipline begint toch ergens anders. Bidden is een kwetsbaar plantje; dat plantje groeit het beste op de bodem van het verlangen, als er een verlangen is naar God, een honger en dorst naar God.“Zoals een hinde smacht naar stromend water,zo smacht mijn ziel naar U, o God.Mijn ziel dorst naar God,naar de levende God.” (Psalm 42:2-3, Nieuwe Bijbelvertaling)

“God, U bent mijn God, U zoek ik,naar U smacht mijn ziel,naar U hunkert mijn lichaam,in een dor en dorstig land, zonder water.” (Psalm 63:2, Nieuwe Bijbelvertaling)

Het is God zelf die deze honger en dorst in ons legt. Waar honger en dorst naar God is, daar groeit ook een verlangen om te bidden, om in Gods nabijheid te zijn. “Van Uwentwege zegt mijn hart: zoekt mijn aangezicht. Ik zoek uw aangezicht, Here.” (Psalm 27:8, Nieuwe Bijbelvertaling). Vanuit dit verlangen bid je niet meer omdat het moet, maar omdat je dat wíl. Deze genade van God in ons leven zorgt ervoor dat we niet zozeer ‘moeten’, maar dat we ‘willen’; dat we gaan zoeken naar de stille omgang met de Allerhoogste, naar intimiteit met God, net als een vriend die bij zijn vriendin wil zijn. “De Here sprak met Mozes van aangezicht tot aangezicht, zoals iemand spreekt met een vriend.” (Exodus 33:11). In de omgang met de Allerhoogste gaat het primair om ont-moeten. Daarbij ben je het ‘moeten’ voorbij. Ont-moeten!

Op deze bodem van liefde voor en verlangen naar God kan het plantje van het gebed groeien en vrucht dragen. En kunnen we ook het woord ‘discipline’ in de mond

WA

AR

DE

N

TEKST: JAN MINDERHOUD

Biddendonderweg

Page 40: BusinessContact nr 2 2012

40

WA

AR

DE

N

gaan nemen. Want natuurlijk heeft bidden ook met disci-pline te maken. Een voorbeeld uit het gezinsleven om dit te verduidelijken: soms moet je midden in de nacht je bed uit voor de kinderen. Dat is een kwestie van disci-pline, niet van verlangen. Maar de diepste drijfveer om dat te doen, is liefde.

Wanneer zullen wij bidden?Het maakt nogal verschil in wat voor situatie iemand leeft. Een tijd van gebed creëren is voor iemand die leeft in een gezin met opgroeiende kinderen anders dan voor een alleengaande of voor partners in een kinderloos huwelijk. Bovendien hebben sommige evangelische chris-tenen slechte ervaringen met het houden van stille tijd als een ‘ijzeren wet’.Welke tijden zijn het meest geschikt voor de omgang met de Allerhoogste? Er zijn meerdere mogelijkheden. In de protestantse traditie was het tot enkele decennia geleden gebruikelijk om in gezinsverband rondom de maaltijden uit de Bijbel te lezen en te bidden. Daarnaast kende menigeen een persoonlijke omgang met God. De rooms-katholieke traditie kent getijdendiensten, een vijf-tal dagelijkse gebedsuren in de kloosters. Tot in de vroeg-ste periode van onze kerkgeschiedenis vind je pleitbe-zorgers voor een vast aantal gebedsmomenten per dag. Ook het Nieuwe Testament kent drie vaste gebedstijden: het morgengebed, middaggebed en avondgebed (Handelingen 2:15, 10:9 en 3:1). We mogen aannemen dat ook Jezus zich bij deze vaste gebedstijden aangeslo-ten heeft, temeer omdat ook de Joodse synagoge gebedstijden driemaal daags kende. Tegelijkertijd is het duidelijk dat Jezus meer tijd voor het gebed nam dan gebruikelijk (Marcus 1:35, Lucas 3:21, 6:12, 9:28).

Ik zou ervoor willen pleiten dat ie¬dere christen zijn of haar eigen vaste gebedstijden zoekt, alleen of samen met anderen. Voor ochtendmensen ligt dat anders dan voor avondmensen. Toch, wie het zich kan permitteren om ‘s morgens aan de voeten van de Heer te zitten is een gezegend mens. Dat zeg ik vooral Dietrich Bonhoeffer na: “De Heilige Schrift zegt het ook, dat de eerste gedachte en het eerste woord van elke nieuwe dag aan

God behoren.” (Psalm 5:4, 57:8-9, 63:2, 88:14, 119:147). En even later: “Het begin van de dag moet voor de christen niet al volledig in beslag worden genomen door de zorgen voor het dagelijks werk. Boven de nieuwe dag staat de Heer die hem gemaakt heeft.” Ook zegt Bonhoeffer dat het gebed in de vroegte over de dag beslist: ‘Verspilde tijd waarover wij ons schamen; aanvechtingen waarvoor wij bezwijken; zwakte en moe-deloosheid in het werk; ordeloosheid en tuchteloosheid in onze gedachten en in de omgang met andere mensen vinden hun oorzaak zeer dikwijls in de verwaarlozing van het ochtendgebed.” (Leven met elkander, pag. 30 en 50)Vanuit het gebed krijgt de dag zijn juiste ordening, wor-den de aanvechtingen van de werkdag overwonnen en worden beslissingen die het werk vraagt eenvoudiger. Gebed is ook een vorm van werkvoorbereiding. Tanken doe je voordat je de auto instapt en aan een grote rit begint!

Te druk om niet te biddenBill Hybels schreef een boekje onder de veelzeggende titel Te druk om niet te bidden. Sommige mensen zeggen dat ze te druk zijn om te bidden.

Page 41: BusinessContact nr 2 2012

41

Het zou best weleens kunnen dat het niet zo is dat drukte tot gebedsloosheid leidt - dus dat je door drukte niet aan bidden toe komt - maar dat het eerder omge-keerd is: gebedsloosheid leidt tot drukte. Kouwe drukte vaak, die ervoor zorgt dat je het ongezond druk hebt en dat je tijd wegglipt aan dingen die er uiteindelijk niet zo veel toedoen.

Zeker is onze samenleving, waarin er aan alle kanten aan je getrokken wordt, waarin er elke dag een boel passeert en je voortdurend keuzes moet maken. ‘Nee’ leren zeg-gen is misschien wel de grootste levenskunst.

Gebedstijden kun je inbouwen in je levensritme, net als tandenpoetsen, krant lezen of journaal kijken. Wie bid-den beperkt tot spontane opwellingen, bidt in de praktijk niet veel en op een gegeven moment wellicht helemaal niet meer. Een christen die niet bidt, is als een computer zonder software of als een auto zonder benzine.

Dit alles is ook een terrein waar zich een geestelijke strijd afspeelt. Luther zei dat zo: “Als jij knielt, dan komt de duivel naast je zitten.”

Waar en hoe?Wie het zich kan permitteren een eigen stiltecentrum te creëren, is een gezegend mens. Een eigen hoekje in huis, eventueel op passende wijze ingericht, ergens buiten in de natuur: de ene plek leent zich meer dan de andere voor de omgang met de Allerhoogste. Ontdek je plekje. Het is jammer dat protestantse kerken doordeweeks niet toegankelijk zijn. We kunnen er wel terecht om te vergaderen, maar niet om te bidden!Soms zijn er concentratieproblemen tijdens het bidden. Hardop bidden kan een goede remedie zijn. Je blijft dan beter bij de les, je dwaalt minder snel af. Ook de lichaamshouding en ademhaling doen er toe. Knielend, liggend, lopend, fietsend, ieder zoeke daarin zijn eigen weg. De sleutel is: elke houding die de concentratie bevordert, is goed.Natuurlijk kan ook de auto een goede plaats van gebed zijn. Al dan niet met praisemuziek of iets uit het meer meditatieve genre (Taizé) kun je onderweg heel goed met de Heer in gesprek gaan. Met een groep gebedstoe-rusters zijn we momenteel bezig een gebeds-cd te ont-wikkelen, juist voor mensen die veel onderweg zijn of die geen woorden vinden om te bidden.

Gebed en karakterBen je vooral extravert (naar buiten gericht) of meer introvert (naar binnen gericht)? Ben je gevoelsmens of meer verstandsmens? Ben je vooral nuchter en leef je in het hier en nu of ben je meer gericht op mogelijkheden in de toekomst? Ben je gestructureerd of meer onge-structureerd, open, flexibel?

Wie je bent, dat bepaalt ook de manier waarop je bidt. Een extravert iemand bidt meer gaandeweg en tussen de bedrijven door, een introvert persoon houdt ervan zich terug te trekken voor een tijd van gebed. Gaandeweg bidden is voor een introvert mens moeilijker: concentra-tie en stilte zijn nodig. Zou het kunnen dat Martha vooral

WA

AR

DE

N

Gebed is ook een vorm van werkvoorbereiding. Tanken doe je

voordat je de auto instapt en aan een grote rit begint!

Page 42: BusinessContact nr 2 2012

WA

AR

DE

N

Veel MKB ondernemers hebben één ding gemeen; ze kijken allemaal vooruit. Naar de toekomst. En juist Lansigt accountants en belastingadviseurs brengt die helder voor u in beeld. De Lansigt adviseur geeft namelijk inzicht in de fi nanciële en fi scale consequenties van uw beleid. Op basis van grondige interne en externe analyses. Vanuit zijn betrokkenheid, kennis en ervaring stippelt hij samen met u een langetermijnplan uit. Zo wordt uw droom werkelijkheid! Kijk daarom snel op www.lansigt.nl

Iedere accountant

laat u de cijfers zien,

maar wie brengt uw

toekomst in beeld?

Alphen aan den Rijn • Nieuw Vennep • Gouda

Save your body,increase yourefficiency.

For more informationvisit www.movexx.nl

CMBS 126x81 staand.indd 1 24-11-11 09:36

ww

w.m

af.n

l

Bestel nu: www.maf.nl/webshop

MAF vliegt voor Gezondheidszorg in arme landen

TijdelijkGRATISbezorging!

Verstuur uw post met MAF postzegels 10 postzegels = 1 liter brandstof voor de vliegtuigen!• 10 MAF postzegels � € 6,50

• 100 MAF postzegels op rol � € 65,-

Page 43: BusinessContact nr 2 2012

43

extravert was en Maria vooral introvert? Mensen die gestructureerd en beslist zijn, kunnen vrij lang op een geplande manier voor anderen bidden. Ze vinden het prettig om hun gebedsleven te ‘ordenen’. Soms kan dat leiden tot sleur. Mensen die open en flexibel zijn, vergeten vaak na een tijdje wat ze zich ook al weer hadden voor-genomen. Ze bidden meer voor wat zich op dat moment voordoet.Gevoelsmensen bidden meer vanuit hun gevoel. De toon is pastoraler, invoelender dan bij verstandsmensen.

Emoties spelen een grotere rol in het gebed. Verstandsmensen leggen de zaken aan God voor, zonder daar altijd van alles bij te ervaren. Zij beslissen meer om dat te doen, omdat zij weten dat het goed is.

Mensen die nuchter in deze werkelijkheid leven, zullen God bijvoorbeeld makkelijk kunnen bedanken voor alle mooie dingen die zij zien en beleven. ‘Tel uw zegeningen’ is geen probleem, zij kunnen die zegeningen zo opsom-men. Mensen die meer gericht zijn op (toekomst)moge-lijkheden, zullen meer leven met Gods beloften en de toekomstvisioenen in de Bijbel, met ‘zoals het bedoeld is’. Voor die mogelijkheden danken zij.

Soms gaat het nietSoms weten wij niet wat wij moeten bidden. Dan pleit de Geest voor ons met onuitsprekelijke verzuchtingen. Daarom het volgende verhaal: een jood kwam voor de grote feestdagen naar de stad. Hij kon niet bidden. Het enige wat hij had geleerd was het alfabet. Toen de gemeente begon te bidden, ging hij naar de Heilige Ark en sprak tot de Eeuwige: “Ik kan niet lezen, ik ben analfabeet. Tijd om te leren en te studeren heb ik niet, want ik ben

dag en nacht bezig droog brood te verdienen voor mijn arme familie. Maar U weet toch wat ik nodig heb. Ik zal nu de letters van het alfabet voor U opzeggen en ik verzoek U van deze letters de goede zinnen te vormen.” Toen klonk er een stem uit de hemel: “Je wens zal worden ver-vuld. God wil niet het gebed. God wil het hart.”

Jan Minderhoud is supervisor, coach en counselor. Daarnaast is hij actief als gebedstoeruster. www.biddeniseenweg.nl en www.ontdekkenjezelf.nl

WA

AR

DE

N

God wil niet je gebed.

God wil je hart.

Page 44: BusinessContact nr 2 2012

44

Rond diezelfde tijd organiseerde mijn kerk een training voor leiders en potentiële leiders. Enthousiaste, jonge christenen die hun plek in Gods koninkrijk graag wilden innemen, namen deel. Het verlangen om Nederland te zien terugkeren naar God was bij iedereen aanwezig. De velden waren wit om te oogsten en dit keer zaten de arbeiders klaar. Ik was een van hen.

Crisis in mijn levenToen sloeg de crisis toe. Hij was niet economisch, maar persoonlijk van aard. Mijn relatie werd twee maanden voor het huwelijk afgebroken. Dat was erg. Ik ontdekte daardoor dat mijn fundament op van alles gebouwd was –talent, verwachtingen van mezelf en anderen, relatie(s)– behalve op de Rots. God was mijn ‘buddy’ op weg naar geluk en succes. Dat was erger. Niet met een cursus op te lossen. Een diep en fundamenteel proces begon en duurde langer dan ik wilde. God vroeg overgave maar dat ging niet vanzelf. Intussen gingen werk en kerk gewoon. Het was erg lastig om te leven met hoge verwachtingen en bereikte successen, te midden van deze worsteling. Het klopt wat ze zeggen: nood leert bidden en ín de nood leer je je vrienden kennen. Twee in het bijzonder, met wie ik samen praatte, zocht en bad. De verandering van binnenuit kreeg langzaam gestalte en God werd op

een nieuwe manier belangrijk. Anders, rijker en echt. Hij hielp en helpt me nog steeds groeien in karakter.

Op deze weg van karaktergroei vond ik een aantal geloofshelden op mijn pad. Henri Nouwen was een van hen. Hij schreef en sprak over Jezus’ verzoeking in de woestijn. Hoe Hij werd verleid om te geloven dat Zijn identiteit lag in wat hij deed, in wat Hij had en in wat anderen van Hem vonden. Jezus’ antwoord was dat zijn identiteit lag in Gods onvoorwaardelijke liefde. Ik en jij worden uitgenodigd om Hem in dat antwoord te volgen1.

Gods wijngaardDit verhaal is mogelijk persoonlijker dan je gewend bent te lezen in dit magazine. Dat doe ik met een reden. In de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat er veel christelijke young professionals zijn die te maken hebben met hoge verwachtingen en grote dromen. Ze werken graag en hard, staan open om te dienen in Gods wijngaard. Velen stichten een gezin en zijn druk. Het is voor hen een enorme uitdaging om God blijvend de ruimte te geven in hun leven. Om identiteit in Zijn liefdevolle stem te vinden en niet in andere goden – talent, bezit, wat anderen vin-den.

IMP

AC

T

TEKST: FRANS VAN SANTEN

Groeien onder druk

“Jullie moeten over vijftien jaar staan waar ik nu sta. Dus wees niet te beschei-

den en pak je kansen. En hier is heel veel mogelijk. Dit is een bedrijf waar we

naar je luisteren, maar je moet wel je vinger opsteken. Ik zie er naar uit om

jou de zakelijke ladder te zien beklimmen.” Inmiddels zijn we alweer zes jaar

verder, maar ik hoor het de voorzitter van de raad van bestuur nog zeggen

tegen mijn traineeklasje. Allemaal high potentials, klaar om de top te bestor-

men.

Page 45: BusinessContact nr 2 2012

45

EchtheidDaarnaast is er in de huidige generatie young professio-nals een diepe behoefte aan echtheid. Aan ontmoeting van hart tot hart, op een vertrouwde plek. IMPACT Netwerk wil zo’n plek van ontmoeting bieden. Waar mensen elkaar inspireren en opbouwen, waar mensen gezien worden. Waar karaktergroei aangemoedigd wordt en mensen schouder-aan-schouder optrekken. Want God heeft ons aan elkaar gegeven om het Leven te zoe-ken en te vinden.

Frans van Santen is per 1 april de nieuwe directeur van IMPACT Netwerk. Hij studeerde sociale wetenschappen aan de VU in Amsterdam en werkte zes jaar voor een manage-ment- en adviesbureau in de publieke sector. Momenteel stu-deert hij theologie in deeltijd, met speciale interesse voor ‘faith in the marketplace’. Frans is verloofd en woont in Amsterdam.

1. De aansprekende boodschap van Henri Nouwen is te bekijken via YouTube. Type in de zoekbalk: ‘Henri Nouwen, becoming the beloved’. Een aanrader!

IMP

AC

T

christelijke young professionals

hebben te maken met hoge verwachtingen en grote

dromen.

Page 46: BusinessContact nr 2 2012

46

CO

LU

MN

Het is gewoon hip, een

trend zou je kunnen zeg-

gen. Een beetje manager

heeft er één. En dan het

liefst één van naam en

bekwaam op meerdere

fronten. Een coach.

Zo’n mannetje die precies de juiste vra-gen weet te stellen op het juiste moment. Die luistert, knikt en dan nogmaals met een simpele, doch gewichtige vraag jouw hersens doet kraken. Kosten € 275 per uur. Maar dan heb je ook wat. Jouw persoonlijke coach weet waar je naar toe moet. Zegt niets, maar laat het jou zelf ontdekken, dat is beter voor het proces. En ja, dat kost wat. Het kost tijd, nodige oefening in zelfreflectie, wil om te veranderen, daad-kracht en moed. Veel moed. Loslaten van dat wat je gewend was en gaan voor de nieuwe variant.

Tijdens mijn expositie van schilderijen op de Miljonair Fair kwam iemand mijn stand binnenlopen. Ik knikte vriendelijk. Dit keer geen verfschort en gympen, maar keurige hakken en volgens de etiquette tenue de ville. Met mijn houding maakte ik bekend ‘ik heb u gezien en ik zie u nog steeds’. De beste man kwam naast mij staan, haalde adem en diep vanuit zijn buik gesproken kwam een basstem met de vraag: “Hebt u al een coach?” “Een coach? Denkt u dat ik een coach nodig heb?” “Jazeker, u als kunstenaar op dit niveau hebt een coach nodig.” ”Beste meneer, dank u voor uw betrokkenheid. Ik kan u melden dat ik een coach heb. Een hele goede, kan ik u verzekeren. Mijn coach is wijs, doortastend, meegaand, streng doch rechtvaardig en ontzettend lief. Een echte raadgever en bovendien buitengewoon geestelijk. Ik, als kunstenaar ben getraind in het afstemmen op mijn inner-lijke stem om vandaar uit een lijnvoering met passie te kunnen verbeelden. Mijn coach is in dit proces ook een

bijzondere inspiratiebron. Dus, dank u hartelijk, ik heb een bijzonder goede coach.” De man kijkt mij aan. Valt stil. “Oh”, hoor ik hem zeggen. “Dat klinkt goed. Ik dacht al dat u een coach zou heb-ben. Wie is het?” “God, God, de Schepper. Ja, ik denk maar zo, ik geef wat extra informatie, want welke god zou ik anders bedoelen. Er zijn vanuit de algemene zienswijze zo veel goden. Maar voor alle helderheid: God, de Schepper is mijn coach en ik kan u verzekeren dat Hij belooft niet op afstand te blijven staan, maar heel dichtbij wil zijn in mijn leven. Hij wil zo dichtbij zijn, dat Hij zelfs beloofd heeft, dat Hij in mij wil wonen en Zijn wijsheid met mij wil delen. En u?”

Even later bekijkt een dame mijn schilderijen en zegt ineens: “U gaat een sterk geestelijk jaar tegemoet.” “Zo”, zeg ik, “dat klinkt goed.” En hoe weet u dat? “Ik krijg zojuist die boodschap door, terwijl ik langs u schilderijen loop.” Ik val stil. En nu dan? Waar ben ik eigenlijk? Hangt er een bordje boven mijn hoofd met de tekst ‘hulpbe-hoevend, grote nood, heeft hulp nodig, spiritueel’? Ik kijk haar aan. Ben even stil. Mijn gedachten gaan sneller dan ooit. In no time heb ik een viergesprek met mijzelf. Wat nu? “Nou, daar ben ik het eigenlijk helemaal mee eens! Ik geloof ook dat ik een sterk geestelijk jaar tegemoet ga. Ik kan u zelfs verklappen dat ik niet alleen dit jaar sterk geestelijk tegemoet mag zien, maar dat het zelfs eeuwig is. Altijd. Dus nog wel wat extra jaren meer en dan nog net iets meer dan u denkt. Veel en lang dus.” Ze kijkt me aan. Nog net valt haar onderlip niet helemaal naar bene-den. Ik glimlach. Knik nog eens. Voel me wat onwennig. Er volgt een gesprek. Wat een toestand. Ik dacht dat de Miljonair Fair over diamanten, Bentleys, champagne en kunst zou gaan. Sta ik hier. Het moet ook niet gekker worden.

Maar voor nu mag ik weer gewoon mijn verfschort aan en doe die gympen ook maar. Laat mij even ‘aarden’; ik heb ineens zo veel te bespreken met mijn Coach.

www.wilmaveen.nl

Een beetje veel CoachTEKST: WILMA VEEN

Page 47: BusinessContact nr 2 2012

47

CO

NT

AC

T

Groningen Groningen i.o. Gert Felten • [email protected] Haren Gert Felten • [email protected] Klaas Boer • [email protected] Bart Hof • [email protected]ën Jan Groenewold • [email protected]

Friesland Drachten Wiebo de Vries • [email protected] Lammert Wolters • [email protected] Henk Brander • [email protected]/Sneek Henk Jonker • [email protected] Doekele van Wieren • [email protected] 1 André Vellema • [email protected] 2 Nathanael Zijlstra • [email protected] Friesland Andries Miedema • [email protected] (sr.) Auke Timmermans • [email protected]

Drenthe Assen i.o. Gert Felten • [email protected] Bert Koetsier • [email protected]

Overijssel Noord Regiovoorzitters Hil Herweijer • [email protected] Eugene Romijnders • [email protected]

IJsselmuiden Jos Felix • [email protected] Michiel Mondria • [email protected] Gert Jan Brouwer • [email protected] 1 Eugène Romijnders • [email protected] 2 Eugène Romijnders • [email protected] Rene Dircks • [email protected] Fred Smeding • [email protected] (sr.) Wim Eikelboom • [email protected]

Twente Almelo Hendrik Nijenhuis • [email protected] Arjan Letink • [email protected] Gerrie ter Hoek • [email protected]

Gelderland Veluwe Regiovoorzitters Harry Raaphorst • [email protected] Jan Turkenburg • [email protected]

Apeldoorn Cees de Jong • [email protected] Elburg Eugene Romijnders • [email protected] Anton van Buren • [email protected] Bart Brouwer • [email protected] RTT Bart Brouwer • [email protected] RTT Michel Olij • [email protected] 1 Jan Turkenburg • [email protected] 2 Hendri van Veen • [email protected] Wim Kombrink • [email protected]/Epe Lucas Tessemaker • [email protected] (sr.) Wim Kombrink • [email protected]

Gelderland Veluwe Zuid Regiovoorzitter Maas de Bruin • [email protected]

Barneveld Roel Slaa • [email protected] Wout Davelaar • [email protected] 1 Maas de Bruin • [email protected] 2 i.o. Rob Slikker • [email protected] Wilrik Sinia • [email protected] Gert van Putten • [email protected] Gijs Roordink • [email protected] ‘The camels’ Evert Hein Schuiteman • [email protected] Henk van den Berg • [email protected]

Gelderland Zuid en Oost Regiovoorzitter Niek de Bree • [email protected]

Arnhem Jan Sterk • [email protected] Piet van Pelt • [email protected] Henny Meijnen • [email protected] Johan Verwoert • [email protected] Erik Grevers • [email protected]

FlevolandAlmere Roland Roordink • [email protected] Mathilene Goedhart-Spalburg • [email protected]

Utrecht Amersfoort Gijsbert den Hertog • [email protected] Cees Lugten • [email protected]/Maarssen Philip Knops • [email protected] Bilt Piet Hopman • [email protected]/Nieuwegein Wim Balk • [email protected] a/d Vecht Max Veenstra • [email protected]/Doorn Dirk Jan van Os • [email protected] Henk van Driel • [email protected] 1 Carel Doornenbal • [email protected] 2 Sietze Ketelaar • [email protected] 3 Gert de Fluiter • [email protected] 4 Jorrit Koops • [email protected] Gijsbert van Sijpveld • [email protected]

Noord Holland Schiphol/Amsterdam Robert Brinks • [email protected] Arjan Hulsbergen • [email protected] Hielko Bultsma • [email protected] Jan Verwijs • [email protected] Henk Rebel • [email protected] Cor Heutink • [email protected] Gunnar Matse • [email protected]

Zuid Holland west Rijnsburg Henk Wiggers • [email protected] Haag Ronald van Kaam • [email protected]

Zuid-Holland middenRegiovoorzitter René Gorissen • [email protected]

Boskoop René Gorissen • [email protected] Niek de Jong • [email protected] Gunnar Matse • [email protected] 1 Theo Kruisman • [email protected] 2 Thijs Veldhuijzen • [email protected] 3 Arthur de Pater • [email protected]

Regiovoorzitter Erik Willemsen • [email protected] 1 Piet van Ommeren • [email protected] 2 Jan Oudijk • [email protected] 3 Erik Willemsen • [email protected] 4 Jan Oosterom • [email protected] Arno Koole • [email protected] a/d IJssel Fred van der Kooij • [email protected]

Zuid-Holland zuidRegiovoorzitter Wilfred Veldstra • [email protected] Ab Knook • [email protected] Rieanne Knook-de Keizer • [email protected] Harry van Haaften • [email protected] Klaas Weeda • [email protected] Wilfred Veldstra • [email protected] ‘Geloof in de Zaak’ Harry Vervelde • [email protected] Caroline van Kempen • [email protected] i.o. Fred van der Kooij • [email protected]

Noord Brabant en Limburg Heusden en Altena Evert van de Kamp • [email protected] Hin Talane • [email protected] Henk van der Linden • [email protected]/Veghel Erik-Jan van de Brink • [email protected]

Zeeland Goes Leendert Geelhoed • [email protected]

Brancheteams RTT Food Aart Hak • [email protected] Transport Dick van der Staaij • [email protected] Internationale bedrijven Henk van Vlastuin • [email protected]

Vrouwennetwerk Contactpersoon Arendina Borreman • [email protected] Henriëtte van Dort • [email protected] Noord Leony Bos • [email protected] West/Leiden Joanneke Seldenrijk • [email protected] directeuren Gerrie Boeve • [email protected]

DiversenSenior landelijk Dirk Romyn • [email protected] Netwerk Frans van Santen • [email protected]

Een beetje veel CoachContactpunten

M

ONEY BACK

100%

G U A R A N T E E

M

ONEY BACK

G U A R A N T E E

100%

M

ONEY BACK

G U A R A N T E E

100%

M

ONEY BACK

G U A R A N T E E

100%

SATISFACTIO

N

G U A R A N T E E D

100%

SATISFACTIO

N

G U A R A N T E E D

100%

SATISFACTIO

N

G U A R A N T E E D

100%

SATISFACTIO

N

G U A R A N T E E D

100%

G

UARANTEED

G

UARANTEED

BEST PRICE

BE

S

T PRICE B

ES

T P

RIC

E BEST P

RIC

E

G

UARANTEED

G

UARANTEED

BEST PRICE

P R O M I S E

L O W E S T

PRICE O F F E R

S P E C I A L

- 30% O F F E R

S P E C I A L

- 30%

S A L E S A L EF O R 2 0 % 5 0 % S P E C I A L

P R I C E

S P E C I A LS P E C I A LS P E C I A LO F F E RO F F E RO F F E R

BE

S

T PRICE B

ES

T P

RIC

E BEST P

RIC

E S P E C I A LS P E C I A LS P E C I A L

O F F E RO F F E RO F F E R

SA

LE SALE S

AL

E S

AL

E SALE SA

LE

S A L ES A L ES A L E SA

LE SALE S

AL

E S

AL

E SALE SA

LE

S A L ES A L ES A L E BE

S

T QUALITY B

ES

T Q

UA

LIT

Y BEST QUAL

ITY

N E WN E WN E W

F R E E F R E E P R E M I U M

Q U A L I T YO F F5 0 %

H O T !

OF

T H E Y E AR

BES

T PRODUCT

2009

OF

T H E Y E AR

BES

T PRODUCT

2009

BESTOF THEYEAR

BESTOF THEYEAR

RE

C

OM M E N

DE

D

RE

CO M M E N

D

ED

agenda:

www.cbmc.nl

@CBMCnl @wdroppers

Page 48: BusinessContact nr 2 2012

Hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden

tot eer van zijn naamPsalm 23:3