Burgerkrant juni 2011

8
De woondruk op Hoeilaart is groot, maar toch slagen we erin om onze gemeente, gekneld tus- sen Brussel en Wallonië, landelijk te houden de volgende decennia. Op 3 maart 2011 maakte de Studiedienst van de Vlaamse Regering haar 5-jaarlijkse cijfers over de bevolkingsaangroei bekend. Ze voorspellen in heel Vlaanderen een gemiddelde groei van 7% tussen 2008 en 2028, terwijl dit voor Hoeilaart maar 4% bedraagt. In de periode 1990-2006 werden er per jaar gemiddeld 17 nieuwe verka- velingen vergund door het gemeentebestuur. In de periode 2007-2010 was het gemiddeld aantal vergunde verkavelingen ook 17 per jaar. Bovenstaande cijfers bewijzen het tegendeel van wat sommige partijen in onze gemeente bewe- ren, namelijk dat wij onze gemeente willen vol- bouwen en er Oudergem willen van maken. Zij zouden beter eerst hun huiswerk maken alvorens niet-onderbouwde verzinsels te verspreiden on- der de bevolking. Door woonprojecten in het cen- trum en woonuitbreidingsgebieden te realiseren, met voorrang voor mensen uit eigen gemeente en streek, garandeert het gemeentebestuur het Vlaamse en landelijke karakter op lange termijn. Tim Vandenput Uw burgemeester Hoeilaart blijft landelijk INHOUD Open Vld Hoeilaart zal onze mooie groene gemeente lande- lijk houden. Cijfers van de Vlaamse Studiedienst bewijzen dit. Het aantal nieuwe woningen en verkavelingen blijft op hetzelfde niveau als de vorige jaren. Hoeilaart waakt over erfgoed / 2 Financiën gezonder dan ooit / 3 Landelijk en groen of verstedelijkt? / 7 Een van de vele landelijke plekjes. De Europese Commissie heeft België zes aanbevelingen gegeven om het budget gezond te maken en te hervormen. Ze vraagt onder meer hervormingen van onze arbeidsmarkt en onze pensioenen, zo- dat meer mensen aan de slag kunnen en blijven. De gezondmaking van de overheidsfinanciën zal via minder uitgaven moeten gebeuren. Open Vld-voorzitter Alexander De Croo (foto) en vicepremier Guy Vanhengel reageren positief: “De enorme belastingdruk evenals de uitgaven van de staat moeten omlaag. Europa geeft duidelijk aan hoe dat kan. De Commissie steunt onze diagnose én onze remedies.” BESPAREN EN HERVORMEN BURGERKRANT Nr 2 - 2011 - Uitgave van Open Vld Hoeilaart Hoeilaart PRETTIGE VAKANTIE!

description

Lokale Burgerkrant van juni 2011

Transcript of Burgerkrant juni 2011

Page 1: Burgerkrant juni 2011

De woondruk op Hoeilaart is groot, maar toch slagen we erin om onze gemeente, gekneld tus-sen Brussel en Wallonië, landelijk te houden de volgende decennia. Op 3 maart 2011 maakte de Studiedienst van de Vlaamse Regering haar 5-jaarlijkse cijfers over de bevolkingsaangroei bekend. Ze voorspellen

in heel Vlaanderen een gemiddelde groei van 7% tussen 2008 en 2028, terwijl dit voor Hoeilaart maar 4% bedraagt. In de periode 1990-2006 werden er per jaar gemiddeld 17 nieuwe verka-velingen vergund door het gemeentebestuur. In de periode 2007-2010 was het gemiddeld aantal vergunde verkavelingen ook 17 per jaar.

Bovenstaande cijfers bewijzen het tegendeel van wat sommige partijen in onze gemeente bewe-ren, namelijk dat wij onze gemeente willen vol-bouwen en er Oudergem willen van maken. Zij zouden beter eerst hun huiswerk maken alvorens niet-onderbouwde verzinsels te verspreiden on-der de bevolking. Door woonprojecten in het cen-trum en woonuitbreidingsgebieden te realiseren, met voorrang voor mensen uit eigen gemeente en streek, garandeert het gemeentebestuur het Vlaamse en landelijke karakter op lange termijn.

Tim VandenputUw burgemeester

Hoeilaart blijft landelijk

INHOUD

Open Vld Hoeilaart zal onze mooie groene gemeente lande-lijk houden. Cijfers van de Vlaamse Studiedienst bewijzen dit. Het aantal nieuwe woningen en verkavelingen blijft op hetzelfde niveau als de vorige jaren.

Hoeilaart waakt over erfgoed / 2

Financiën gezonder dan ooit / 3

Landelijk en groen of verstedelijkt? / 7

Een van de vele landelijke plekjes.

De Europese Commissie heeft België zes aanbevelingen gegeven om het budget gezond te maken en te hervormen. Ze vraagt onder meer hervormingen van onze arbeidsmarkt en onze pensioenen, zo-dat meer mensen aan de slag kunnen en blijven. De gezondmaking van de overheidsfinanciën zal via minder uitgaven moeten gebeuren. Open Vld-voorzitter Alexander De Croo (foto) en vicepremier Guy Vanhengel reageren positief: “De enorme belastingdruk evenals de uitgaven van de staat moeten omlaag. Europa geeft duidelijk aan hoe dat kan. De Commissie steunt onze diagnose én onze remedies.”

besparen en Hervormen

BurgerkrantNr 2 - 2011 - Uitgave van Open Vld Hoeilaart Hoeilaart

PRETTIGE VAKANTIE!

Page 2: Burgerkrant juni 2011

2 BuRGERKRANT HOEILAART22

Ze is u waarschijnlijk ook al opgevallen: de schouw die zich bevindt op het gebied van het vroegere serristenbedrijf Charlier langsheen de Waversesteenweg, heden verkavelingsproject Paloker. Wat u niet ziet, is de bijhorende, mo-numentale stookinstallatie. Waar bij de meeste serres de verwarming individueel in een for-nuis gebeurde, beschikten grote bedrijven over een stookinstallatie voor de verwarming van het ganse serrenbedrijf. Het gemeentebestuur besliste om deze schouw en stookinstallatie te bewaren.Contact werd opgenomen met VVIA (Ken-niscentrum Industrieel Erfgoed) om samen na te denken over de wijze waarop dit relict, de geschiedenis en traditie van de druiven-teelt ontplooid kunnen worden. Ook Erfgoed

Vlaanderen zullen we aanspreken met de vraag naar een eventuele bescherming of klassering. Wordt vervolgd.

Els Uytterhoeven, schepen van Toerisme

EEN LAATSTE GETUIGE

Een laatste getuige van de druiventeelt.

In 2009 werd de gemeente eigenaar van een site langsheen de Kelleveldstraat om dit historische erfgoed met 9 originele druivenserres te vrijwa-ren. Aan het project is tevens een sociaal en edu-catief aspect verbonden.Voor het sociale aspect werken we samen met 3W+ als concessiehouder. Zij zorgen ervoor dat de site goed beheerd wordt, er jaarlijks een serre gerestaureerd wordt, er drie serres met druiven behouden blijven, activiteiten georganiseerd worden als opleiding van hobbyserristen, adoptie van druivelaars, begeleide bezoeken van scholen, verenigingen, toeristen…De resterende serres verhuurt 3W+ aan geïnteresseerde hobbytelers. De adoptie van een druivelaar wordt voor 3 jaar vastgelegd tegen een bedrag van 25 euro per jaar. De adoptiehouders worden jaarlijks uitgenodigd tijdens een weekend in september, om het pro-ject te bezoeken. Zij kunnen een opleiding van 12

voormiddagen volgen voor 75 euro. Iedere deel-nemer neemt de eigen teelt mee naar huis en kan deelnemen aan de druivententoonstelling tijdens het Druivenfestival.Wij nodigen u alvast uit eens een kijkje te gaan nemen.

Els Uytterhoeven, schepen van Toerisme

Hoeilaart waakt over erfgoed

De negen serres van het ‘Kelleveldproject’.

Nieuwe ondernemers verdienen ondersteu-ning bij de start van hun zaak. Open Vld wil deze starters beter en structureel ondersteu-nen via het oprichten van een ‘Starterscen-trum’. Begeleiding bij financiering, fiscaliteit en boekhouding is noodzakelijk, evenals een afbouwend premiestelsel voor het huren van een degelijk maar – in het begin duur – han-delspand. De plannen worden opgemaakt, in 2012 wordt er gestart.

Jean – Paul Van Horenbeke, schepen van Middenstand

sTarTers BETER ONDERSTEUNEN

EEN pROpERE LEIGezonde gemeentefinanciën is het minste

wat je mag verwachten van de politici

die vandaag in onze gemeente het beleid

uitstippelen. Wanneer het streven naar

gezonde financiën verward wordt met de

drang om alleen maar de gemeentelijke

spaarpot aan te dikken en dit uiteinde-

lijk het enige streefdoel wordt, zit het

verkeerd.

Op dat spoor zat onze gemeente in het

verleden maar al te dikwijls. Onze inwo-

ners, voor wie wij veel respect hebben,

verdienen het iets terug te krijgen voor

hun belastingen. Toen burgemeester

Tim Vandenput in 2007 verantwoordelijk

werd voor de gemeentefinanciën, was hij

ervan overtuigd dat een gezond financieel

beleid op gemeentelijk vlak de sleutel tot

verder succes is. Op een dynamische ma-

nier zette hij een aantal projecten op sta-

pel, die weliswaar wat geld kosten, maar

die de gemeente

zonder problemen

kan dragen. Die

projecten zijn in

feite de return

die de mensen

verdienen voor de

belastingen die ze

betalen. Op pagina

3 van dit blad gaat

hij dieper in op dit

onderwerp. Heeft

u vragen hierover,

dan mag u hem hier altijd over aanspre-

ken.

Politieke tegenstanders die desondanks

zich geroepen voelen om het tegendeel

trachten te bewijzen zijn eraan voor hun

moeite, want de inwoners van Hoeilaart

zijn slim genoeg om deze handelswijze

te doorzien. In 2012 gaan wij naar de

gemeenteraadsverkiezingen met Tim Van-

denput, uw burgemeester, als lijsttrekker.

door John Kumps, voorzitter Open Vld

Hoeilaart In het dorpscentrum wordt de middenstand uitgebouwd.

Page 3: Burgerkrant juni 2011

Vanuit de oppositie wordt onterecht, zonder enige kennis van zaken en van de evolutie van de cijfers, gesteld dat wij de financiën niet on-der controle hebben… Niets is minder waar, de gemeentefinanciën zijn nog nooit zo gezond ge-weest!

Het beste bewijs zijn volgende cijfers die in de goedgekeurde rekeningen en budgetplannen te vinden zijn: •Het vorige gemeentebestuur stelde in december 2005 een meerjarenplan voor waarin we kunnen zien dat het overschot in de gemeentekas in 2009 nog maar 500.000 euro zou zijn. Vandaag zou-den we, volgens die cijfers, failliet zijn.•In de jaarrekening van 2010 zien de cijfers er heel anders uit: er is een spaarpot van 9,4 mil-joen euro, met daarnaast een reservefonds van 1,7 miljoen, in totaal dus 11,1 miljoen. In 2014 zal er nog steeds een overschot zijn van ruim 5 miljoen•De schuldaflossing hebben we op 4 jaar tijd van 1,2 miljoen naar 776.000 euro gebracht, waar het vorige bestuur in 2005 nog voorspelde om in 2009 een jaarlijkse aflossing van 2,3 miljoen te hebben.

nieuwe invesTeringenIn bijgevoegde grafiek kan u zien dat het financi-ele resultaat van de gemeente (blauwe lijn) zeer positief is, dit in tegenstelling met de voorspel-lingen van 2005 (oranje lijn). Onze visie is dat een gemeente geen bank is, maar voor haar al-gemene werking wel een gezonde reserve nodig

heeft. Daarom bouwen we de spaarpot af naar 5 miljoen euro. Tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd met het beschikbare geld. De financiering van deze investeringen gebeurt door eigen middelen en door het opnemen van leningen. De afgelopen jaren hebben we de schul-den herschikt en de jaarlijkse schuldaflossing drastisch verminderd. Dit creëert ruimte voor de nieuwe investeringen die we zullen doen. Op

lange termijn willen we een gemiddelde jaarlijkse schuldaflossing van rond de 1,5 miljoen euro na-streven. Daarbovenop hebben we een belastings-verlaging ingevoerd op het kadastraal inkomen: vanaf 2011 betaalt u 5% minder belastingen op uw huis.

Financiën gezonder dan ooit

De basis om een doeltreffend beleid te voeren is geld, hoofdzakelijk uw belastingsgeld. Open Vld beheert sinds 2007 de gemeentefinanciën zeer efficiënt: investeren in projecten voor de inwoners, en geen bank spelen op lange termijn.

THuisZorg Op MAATOuderen, personen met een handicap of andere hulpbehoevenden die door hun gezondheidstoe-stand niet meer voldoende kunnen instaan voor het normaal onderhoud van hun woning, het bereiden van hun maaltijd of voor het uitvoeren van een aantal gezinstaken in hun eigen omge-ving, kunnen een beroep doen op verschillende diensten van het OCMW. Zo is er onder meer de poetsdienst. De poetsvrouw zorgt voor het nor-male onderhoud van de bewoonde plaatsen. Af-hankelijk van de behoefte kan dit wekelijks of om de veertien dagen.Wie niet meer voldoende kan instaan voor het bereiden van de maaltijd, kan gebruik maken van

de dienst warme maaltijden. De bedeling gebeurt elke werkdag tussen 11u en 12u15. Naargelang de behoefte worden de dagen afgesproken. De dienst gezinszorg is er niet alleen voor ouderen en personen met een handicap, maar kan ook hulp bieden aan gezinnen. Een verzorgende kan tijdelijk en/of aanvullend hulp bieden bij: hygiëne en verzorging, huishoudelijke hulp en sociale en morele ondersteuning. De taken van de verzor-gende worden afgesproken. Om een beroep te doen op één van deze diensten kan u zich wen-den tot de verantwoordelijke: 02/658.09.96.

Annelies Vanderlinden, fractieleider OCMW

“De gemeente is geen bank, maar heeft voor haar algemene werking wel een gezonde reserve nodig”

3BuRGERKRANT HOEILAART

Het OCMW helpt u voort met thuiszorg als u oud of hulpbehoevend bent.

Page 4: Burgerkrant juni 2011

4 NATIONAAL NIEuWS4 NATIONAAL NIEuWS

Minister Lieten presenteerde haar visienota niet in het Parlement, maar wel… in Reyers Laat! Na afloop van de wekenlange hoorzittingen bleek de meerderheid van CD&V, SP.A en N-VA hopeloos verdeeld. Om haar tot actie aan te zetten, stelde Bart Tommelein een resolutie op en nodigde de andere fracties uit om erover te praten en zo een breed draagvlak te bekomen: “Open Vld vindt de toekomst van de VRT, die een weerslag heeft op de toekomst van het hele Vlaamse medialand-schap, een belangrijke zaak die de partijgrenzen overschrijdt.”

DerDe neT?Uiteindelijk koos de meerderheid toch voor een eigen tekst, die bij hoogdringendheid en zonder debat door het voltallige parlement werd gejaagd.

Over de punten van verdeeldheid, zoals het derde net voor de VRT, werden geen duidelijke keuzes gemaakt. “Maar dat was buiten de minister van Media gerekend: die presteerde het om - tegen die goedgekeurde tekst in - een week later in een weekblad aan te kondigen dat het derde net er toch zou komen! Ik heb nooit een minister ge-zien die blijk geeft van zo’n minachting voor het parlement als Ingrid Lieten”, besluit Tommelein.

welke toekomst voor vrT?

Al maandenlang discussieert het Vlaams Parlement over de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT. Vlaams volks-vertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld), de liberale mediaspecialist, heeft het er haast elke week aan de stok met Mediaminister Ingrid Lieten (SP.A).

“De toekomst van de VRT heeft een weerslag op de toekomst van het hele Vlaamse medialandschap”

De toekomst van de VRT is een belangrijke zaak die de partijgrenzen overschrijdt.

STRENGERE REGELS geZinsHereniging

Voortaan worden strikte vereisten van huis-vesting en inkomen uit eigen middelen op-gelegd aan vreemdelingen en Belgen die een partner of echtgenoot uit het buitenland laten overkomen. De regels worden voor Belgen en niet-EU-burgers gelijkgeschakeld. Belgen en niet-EU’ers die een familielid willen laten overkomen, moeten voortaan kunnen be-wijzen dat ze over behoorlijke huisvesting en voldoende bestaansmiddelen (120% van het leefloon) beschikken. Het inkomenscriterium geldt niet wanneer het gaat om minderjarigen.

inKomensvereisTeGezinshereniging kan voor Belgen straks en-kel wanneer ze 21 jaar zijn. Voor niet-EU’ers worden enkel aanvragen vanuit het buiten-land aanvaard. De naleving van alle criteria kan straks ook drie jaar lang worden gecontro-leerd. Nieuw is tevens dat het laten overkomen van ouders en grootouders niet meer mogelijk zal zijn. EU’ers kunnen dat wel nog. Volks-vertegenwoordiger Bart Somers (Open Vld): “Met de inkomensvereiste wordt vermeden dat gezinsherenigers en hun kinderen in een situ-atie van armoede en achterstelling terechtko-men. Dit is een absolute noodzaak om van ge-zinshereniging een succesverhaal te maken: er wordt gegarandeerd dat de nieuwkomer niet ten laste valt van de sociale zekerheid.” Boven-dien heeft het een bewezen positief effect op de deelname aan de arbeidsmarkt. Wie iemand wil laten overkomen uit het buitenland moet over voldoende menswaardige huisvesting beschikken. Nu komen gezinsherenigers vaak in lamentabele en veel te kleine woningen te recht, waarmee enkel huisjesmelkers gebaat zijn”, besluit volksvertegenwoordiger Carina Van Cauter (Open Vld).

Volksvertegenwoordigers Bart Somers en Carina Van Cauter

Page 5: Burgerkrant juni 2011

5NATIONAAL NIEuWS 5NATIONAAL NIEuWS

De Senaatscommissie Binnenlandse Zaken keurde unaniem het wetsvoorstel van senator Guido De Padt (Open Vld) goed dat de gel-digheidsduur van de elektronische identiteits-kaart verlengt en de procedure voor 75-plussers versoepelt. Inwerkingtreding is voorzien tegen eind 2012; de kostprijs blijft onveranderd.

HaLvering KosTenOp dit moment krijgt elke burger ouder dan twaalf jaar om de vijf jaar een oproepingsbrief om zijn of haar identiteitskaart te hernieuwen. Die geldigheidsduur wordt nu verdubbeld. We zullen ons slechts om de tien jaar moeten aan-dienen op de gemeente.

De verdubbeling van de geldigheidsduur be-tekent een halvering van de kosten voor de burger. De vernieuwing brengt immers kosten met zich mee voor de aanmaak van de kaart, de nieuwe pasfoto en eventuele verplaatsingskos-ten. Daarnaast krijgen 75-plussers de mogelijk-heid om bij de vernieuwing te kiezen voor een elektronische identiteitskaart (eID) met onbe-perkte geldigheidsduur. Sommige mensen zijn immers niet meer in staat om deze administra-tieve verplichtingen zelf af te handelen. In het geval van hoogbejaarde rusthuisbewoners is

de vernieuwing van de eID vaak een taak voor het verzorgend personeel. Door deze maatregel krijgen die nu meer tijd voor hun basistaken. De maatregel betekent een besparing van 9,96 miljoen euro per jaar.

Leiders die decennia lang aan de macht bleven, voortschrijdende corruptie, groeiend autoritaris-me, schendingen van de mensenrechten,… al te lang bleef Europa onverschillig voor de situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Aanvanke-lijk reageerden de meeste Europese leiders daar-om uiterst behoedzaam toen de bevolkingen in die landen massaal begonnen te protesteren. Guy Verhofstadt, fractieleider Europese Liberalen, was één van de eersten om die houding aan de kaak te stellen en om op te roepen tot solidariteit.

overgang naar DemoCraTieNadat de presidenten van Tunesië en Egypte opstapten, begon de overgang naar een meer de-mocratisch bestel. Verkiezingen staan op stapel, maar geen van beide landen heeft de voorbije veertig jaar een normaal politiek leven gekend. Er is dus enorme behoefte aan ervaring, informa-tie, kennis op zowat alle mogelijke terreinen: van selectie van kandidaten, opstellen van een demo-cratische grondwet, over technieken van campag-nevoering tot de organisatie van eerlijke verkie-zingen. Europese (en Amerikaanse) organisaties hebben terzake heel wat kennis in huis. Het komt er nu op aan die zo snel mogelijk te verspreiden, zonder daarbij te betuttelend te worden. Elk land kent immers zijn eigen specifieke situatie. Als

voorzitter van de Europese Liberale Partij orga-niseerde Annemie Neyts, voorzitter Europese Liberalen, op 14 april alvast een bijeenkomst op Europees niveau om initiatieven voor de over-gang naar democratie in de Arabische wereld verder uit te werken. Begin mei vond daarop in

Caïro een grote conferentie plaats van Arabische en Europese liberalen. De liberale politieke fami-lie is vastbesloten om haar verantwoordelijkheid op te nemen bij de ondersteuning van de ‘Arabi-sche Lente’.

IN DE BRES VOOR arabisCHe LenTe We moeten de overgang naar meer democratie in de

Arabische wereld ten volle ondersteunen.

SLECHTS ELKE 10 JAAR nieuwe iD-KaarTSenator

Guido De Padt

Page 6: Burgerkrant juni 2011

6 BuRGERKRANT HOEILAART

ECHTE KANSEN VOOR JONGERENBij Open Vld is iedereen welkom die onze

basisprincipes onderschrijft: open van

geest, Vlaams, democratisch, geloof in

de kracht van het individu en een vol-

doende sociaal bewustzijn. Ook leeftijd

heeft geen belang: oud en jong dragen

en besturen onze afdeling. Steeds meer

jongeren vinden trouwens de weg naar

Jong Vld. Zij krijgen de mogelijkheid om

op te komen bij de verkiezingen-met

verkiesbare plaatsen. Zo heeft Open Vld

jonge mandatarissen in de gemeenteraad

en OCMW-raad. Meer zelfs: zij worden

er aangesteld als voorzitter of fractielei-

der. Op die manier nemen ze echt deel

aan het beleid in de gemeente. Jongeren

krijgen bij ons échte kansen! Gevaar voor

veroudering van het politieke personeel is

dus niet aan de orde.

Onze afdeling vindt het belangrijk dat de

jeugd de weg vindt naar de politiek. Ge-

meentepolitiek is

daarvoor een goed

en geschikt mid-

del. Je neemt deel

aan een beleid

dat dicht bij de

mensen staat en

dus zeer concreet

is. Je leert hoe een

plaatselijke ge-

meenschap werkt,

waar de proble-

men zitten, welke de mogelijkheden zijn.

Open Vld Hoeilaart waakt erover dat

jonge mensen rustig kunnen groeien, de

stiel kunnen leren, en kansen krijgen voor

vorming en opleiding, om dan op het ge-

paste moment echte verantwoordelijkheid

op te nemen. De jeugd is de toekomst.

Die toekomst kunnen ze vinden bij Open

Vld Hoeilaart.

door Marcel Baeten,

ondervoorzitter Open Vld Hoeilaart

De huur - en koopkavels van de verkaveling ‘Paloker’.

De voorbije vier jaar heeft Open Vld hard gewerkt om een woonbeleid uit te werken op maat van de gemeente. Het ontwikkelen van woonuitbrei-dingsgebieden is hierin één van de instrumenten. Concreet wordt er deze maand een verkavelings-aanvraag ingediend voor de ontwikkeling van het gebied gelegen tussen de Nilleveldstraat en de Waversesteenweg. Er zullen 16 betaalbare kavels komen voor mensen uit Hoeilaart. Daarboven ko-men in hetzelfde project 8 sociale woningen die gebouwd zullen worden door de nieuwe huisves-tingsmaatschappij: Elk Zijn Huis uit Tervuren.

De hoofdweg geeft uit op de Waversesteenweg en wordt niet verlengd met de Serristenweg, dit om sluipverkeer te vermijden. Via de Nilleveldstraat en de Serristenweg zullen fietsers en voetgangers zich kunnen verplaatsen. De gemeente wordt ei-genaar van de gronden nadat de verkavelingsver-gunning is goedgekeurd. Begin 2012 kunnen de infrastructuurwerken starten, alsook de verkoop aan jonge mensen uit de gemeente.

Eva De Bleeker, fractieleider gemeenteraad

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Open Vld twee activiteiten in het najaar. Op zater-dag 3 september gaat onze BARBECUE door. In zaal de Eekhoorn kan je vanaf 18u30 ge-nieten van een lekkere zomerse maaltijd te-gen een klantvriendelijke prijs.Op zaterdag 8 oktober is het weer feest: dan vindt het BAL VAN DE BURGEMEESTER plaats in zaal de Eekhoorn. Vanaf 20 uur kun je een dansje wagen op de tonen van een leu-ke band. Nadien kan de jeugd uit de bol gaan onder leiding van onze plaatselijke D J’s. Twee activiteiten die je zeker niet mag missen!

BAL EN BBQ

nieuwe verkaveling paloker

Onze chefkoks in actie.

Page 7: Burgerkrant juni 2011

Landelijk en groen of verstedelijkt?

Onze gemeente heeft vele mooie landelijke gebieden, zoals de Wijk ‘t’Roth’.

Er is geen keuze. Onze gemeente is langer dan van-daag in zekere mate verstedelijkt. Overal ter wereld leven steden in spanning met hun rand. Ook hier en dat gaat niet veranderen. De uitdaging is: hoe ermee omgaan? Je pakt verstedelijking niet aan door ze tegen te houden. Dat lukt niet en resulteert enkel in verkeerd beleid. Het zijn overigens fabels dat het verstedelijkingsproces onverzoenbaar is met meer groen en biodiversiteit. Dat is een kwes-tie van aandacht voor planning en ruimtelijke or-dening.De internationalisering van de Rand o.a. heeft er-voor gezorgd dat grond- en huizenprijzen de laatste jaren aanzienlijk stegen. Ook Brusselaars vinden onze gemeente aantrekkelijk om te wonen. Om ge-

zinnen uit de streek hier te houden is de idee van ‘betaalbaar wonen in eigen streek’ ontstaan. Het is één van de uitdagingen om de context te schep-pen dat de ‘locals’ en hun verbondenheid met de streek verzoent met ‘new locals’, die ook graag in deze streek willen wonen. Dat is nodig omdat het Gewestelijk Expressnet en Brussel de druk op de Rand nog zullen vergroten. We moeten ons als gemeente niet afschermen voor de buitenwereld, maar de uitdagingen aangaan. In het verleden heeft samenwerking ons rijkdom, kennis en faam bezorgd. Ik wil samenwerken aan een toekomst voor Hoeilaart-en die begint vandaag!

Roby Guns, Jong Vld

In januari 2010 werd door het gemeentebestuur be-roep aangetekend tegen de geplande afbraak van de site. De beslissing werd eind dat jaar verwacht, maar blijft tot op heden uit. Het aantal voorstanders voor het behoud van de site groeit. De renbaan heeft een toplocatie, met mogelijkheden voor polyvalente zalen, horeca, een paardenhotel, enz. Op donderdag 9 juni vatte ANB, het agentschap van het Vlaams Gewest dat het Zoniënwoud beheert, de afbraakwerken aan van de gebouwen op de oude renbaan. Dit tegen alle gemaakte en bevestigde afspraken in. Burgemeester Tim Vandenput liet de werken direct stopzetten.

Daphne Galekop, Jong Vld

RENBAAN IS TOpLOCATIE

De gebouwen van de renbaan moeten blijven bestaan en voor toeristische en recreatieve doelein-den dienen.

Open Vld kiest bewust voor milieuvriendelijk drukwerk

uitgave van Open Vld, Melsensstraat 34, 1000 Brussel - V.u.: Alexander De CrooCONTACT: Tel. 02 549 00 20 - REDACTIE: Joris Claes (coördinatie) [email protected], Margot Neyskens (eindredactie) [email protected] LAY-OuT: Ilde Cogen [email protected], Ilona Berghmans [email protected] SECRETARIAAT: Carine Meyers [email protected], Peter Verhofstadt [email protected] - FOTOGRAFIE: © Imageglobe.be en © Shutterstock.comV.u. LOKAAL : John Kumps, Kasteelstraat 25, 1560 Hoeilaart

7BuRGERKRANT HOEILAART

ONzE MENSEN

Philippe Van den WinckelBestuurslid

Peter Trap Bestuurslid

Lydia Hoskens, Claudine Singulé, Chris Joris, Jenny Denayer, Roby Guns, Daphne Galekop, Joris Pijpen: bestuursleden

Marc PionBestuurslid

André Vandenput

Ere-voorzitter

Marcel BaetenOndervoorzitter

Luc MichielsEre-voorzitter

Walter RondasBestuurslid

John KumpsVoorzitter

Page 8: Burgerkrant juni 2011

In 2006 hebben we op basis van het Hoeilaartse referendum een ambitieus programma opgesteld. De afgelopen 4,5 jaar hebben we hard gewerkt om dit te realiseren. Hieronder vindt u een stand van zaken: 65% is nu reeds uitge-voerd, tegen het einde van 2012 zal meer dan 80% uitgevoerd zijn. De overige dossiers zijn volop in voorbereiding omwille van externe factoren. Een bewijs dat Open Vld woord houdt en uitvoert wat werd beloofd

Tim Vandenput

rapport van Hoeilaart: stand van zaken

wil je meehelpen aan de uitbouw van open vld en een open samenleving? Denk je toekomstgericht en houd je niet vast aan oude starre structuren uit het verleden? sluit je dan nu aan bij open vld!

weLKe voorDeLen genieT je aLs LiD?

je hebt spreek- en stemrecht op onze congressen.

je kan je stem uitbrengen over onze ontwerp-kandidatenlijsten bij verkiezingen.

je kan je kandidaat stellen voor een functie in één van onze besturen.

je ontvangt wekelijks in je mailbox een nieuwsbrief over het reilen en zeilen van onze partij.

Driemaandelijks sturen wij je per post het ledenmagazine blauw.

LiD worDen

Je kan met ons contact opnemen via andré vanDenpuT, guldensporenlaan 3, 1560 [email protected], 0495/110 209Informatie vind je op www.openvldhoeilaart.be

Steven CoppensGemeenteraadslid

Jean CharlierGemeenteraadslid

Annelies VanderlindenOCMW-raadslidFractieleider

Wim RowiesOCMW-raadslid

Eva De BleekerGemeenteraadslidFractieleiderVoorzitter PWA

Jean-Paul Van Horenbeke Schepen Verkeer en Mobiliteit, Lokale Economie en Middenstand

Marc VandenlindenGemeenteraads-voorzitter

Els UytterhoevenSchepen van Senioren-beleid, Gezin, Volksge-zondheid, Onderwijs, Sociale Tewerkstelling, Toerisme, Ontwikkelings-samenwerking, Adminis-tratieve Vereenvoudiging

Henri VanderlindenSchepen van Open-bare Werken, Water, Milieu en Duurzaam-heid, Dierenwelzijn

Tim VandenputBurgemeesterFinanciën en Begro-ting, Politie en Vei-ligheid, Personeel, Burgerlijke Stand

ONzE MENSEN