Wervel juni 2011

20
Jaargang 1 | nummer 5 | juni 2011 W e r v e l Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer 7. Nacht der kerken Op 25 juni doet Deventer voor het eerst mee met de landelijke ‘Nacht der kerken’. Met maar liefst zeven kerken. Ook de drie kerken van onze gemeente stellen hun deuren open voor nieuwsgierige Deven- tenaren. 13. Overzomeren Ook dit jaar kunt u weer ‘overzomeren’: een gevarieerd aanbod van activiteiten om de veertien dagen in een van onze kerk- gebouwen of op een andere interessante locatie. 15. Kerk in de stad In deze rubriek aandacht voor een weinig bekende groep geloofsgenoten in onze stad: de Zevende-dags Adventisten. En ge- sprekken met Hans van Olst, de man achter ‘Bezinning en ontmoeting’ en met Irene van Hierden over het liturgisch bloemschikken.

description

kerkblad wervel juni 2011

Transcript of Wervel juni 2011

Page 1: Wervel juni 2011

Jaargang 1 | nummer 5 | juni 2011

WervelKerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer

7. Nacht der kerken

Op 25 juni doet Deventer voor het eerst mee met de landelijke ‘Nacht der kerken’. Met maar liefst zeven kerken. Ook de drie kerken van onze gemeente stellen hun deuren open voor nieuwsgierige Deven-tenaren.

13. Overzomeren

Ook dit jaar kunt u weer ‘overzomeren’: een gevarieerd aanbod van activiteiten om de veertien dagen in een van onze kerk-gebouwen of op een andere interessante locatie.

15. Kerk in de stad

In deze rubriek aandacht voor een weinig bekende groep geloofsgenoten in onze stad: de Zevende-dags Adventisten. En ge-sprekken met Hans van Olst, de man achter ‘Bezinning en ontmoeting’ en met Irene van Hierden over het liturgisch bloemschikken.

Page 2: Wervel juni 2011

Juni: het feest van Pinksteren

Deze maand vieren we Pinksteren, de vijftigste dag van Pasen. Het feest van de Heilige Geest, die waait waarheen hij wil, die begeestert wie zij aanraakt. De Geest doorbreekt de spraakverwarring: iedereen hoort en verstaat het evangelie in zijn of haar eigen taal - tot vandaag. Het is tegelijk het verjaars-feest van de christelijke kerk. Wij vieren dit met feestelijke diensten in onze drie kerken.

In deze Wervel komt de sabbat op twee manieren aan bod. Het artikel over de Zevende-dags adventisten, een weinig bekend kerkgenootschap dat ook in Deventer present is, laat zien dat deze geloofsgenoten niet op zon-dag maar op zaterdag, de sabbat, hun rustdag en hun erediensten vieren en dat deze dag een belangrijke plaats inneemt in hun geloofsleven. In de rubriek Gemeente in beweging wordt verslag gedaan van twee boeiende ge-spreksavonden over de oorsprong van de sabbat. Dat was een van de vele activiteiten die de werkgroep Bezinning en Ontmoeting al zeven jaar lang voor onze gemeente organiseert. Over deze werkgroep vindt u ook een ge-sprek met de scheidend voorzitter Hans van Olst.

De cantorijen van de van Vlotenhof en Het Open Hof lijken al wat vooruit te lopen op de komende veranderingen. Bij de intreedienst van ds. Saar Hogendijk vormden zij samen één groot koor en op de Scheppingszondag doen ze dat opnieuw. De repetities staan onder de wisselende leiding van Elisabeth Posthumus Meyjes en Teus de Mik, twee bevlogen cantors die de muzikaliteit in de genen hebben en die elkaar mooi blijken aan te vullen. Het resultaat heeft u wellicht op 22 mei kunnen horen en anders kan dat nog op 19 juni in Het Open Hof.

Ons is gevraagd waarom op de achterzijde van dit blad, bij de vieringen, de diensten van sommige verpleeghuizen wel en van andere niet worden genoemd. De reden is dat wij, om uiteenlopende redenen, niet van alle ver-pleeghuizen de diensten doorkrijgen. We doen ons best om meer informatie te krijgen en te publiceren.

Tenslotte een oproep. De redactie van de Wervel bestaat uit drie mensen, aangevuld met een van de predikanten (elk half jaar roulerend). Tot nu toe redden we ons wel met deze bezetting, maar het is te kwetsbaar. Bij ziekte of vakantie moet door te weinig mensen veel werk verzet worden, vooral in de week dat het blad gereed wordt gemaakt voor de drukker. Wij hebben daar-om dringend behoefte aan aanvulling. Eén avond in de maand vergaderen, in de dagen daar omheen even de handen uit de mouwen bij het bewerken en ordenen van de kopij en als het kan ook af en toe zelf de pen opnemen voor een artikel/interview in de rubriek Kerk in de stad. Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met een van de redactieleden. Het is mooi werk.

De redactie

Foto voorpagina: ds. Saar Hogendijk bewondert het Smoelenboek van de gemeenteleden van Het Open Hof tijdens de bevestigingsdienst op 22 mei in het Open Hof

2

Wervel is een uitgave van deProtestantse Gemeente te Deventer. Postbus 425, 7400 AK Deventer.

www.pkn-deventer.nl

Abonnementenadministratietel. 645 [email protected] Ledenadministratietel. 622 [email protected]ële Administratietel. 622 [email protected]. 592 476 [email protected] 87 27 86 t.n.v. Protestantse GemeenteDeventerBankrekeningen WijkkassenLebuinuskerk: 1305127Van Vlotenhof: 3791597Het Open Hof: 6729951

Grote of Lebuinuskerktel. 612 548 / 645 314Kleine Poot 77411 PE Deventerds. Ingrid de Zwarttel. 0570 - 614 986 / 618 [email protected]

Wijkgebouw Van Vlotenhoftel. 616 400Joh. van Vlotenlaan 857412 SC Deventerds. Elisabeth Posthumus Meyjestel. 0570 - 656 [email protected]

Het Open Hoftel. 628 572Karel de Grotelaan 3617415 LZ Deventerds. Bart Thijstel. 0570 - 608 [email protected]. Saar Hoogendijktel. [email protected]

RedactieThilde de HaanMark RozemaGerard Sizoods. Bart [email protected]

Ontwerp, foto’s en opmaak-Roely Oldenhuis, ROI [email protected]

DrukwerkRepromotion, Deventer

Inleverdatum kopij voor het volgende nummer vóór zondag 12 juni per mail: [email protected]

Colo

fon

Page 3: Wervel juni 2011

3

Wat m

ij verwo

ndert…

Stadgenoot

Hij is het licht vergetenen het gras vergetenen al die kleine levende kevertjesen de smaak van water en het waaien

hij is de geur vergetenvan het hooi de grijze vacht van schapende varens de omgelegde aardkluiten

zijn binnen is geen nest zijn buitengeen buiten zijn tuin een vaas.

hij is ookde bliksem vergeten de rauwehagel op zijn voorhoofd

hij zegt niet: graan meel broodhij ziet de vogels niet weggaanen de sneeuw niet komen

hij zal bang en verongelijkt doodgaan

Jan G. Elburg (1919-1992)uit: De vlag van de werkelijkheid (1956)

Wat mij verwondert...

Tja, er is zoveel wat je verwonderen kan...

Het ene moment zal ik op de vraag ‘wat verwondert jou?’ een ander antwoord geven dan op het andere moment.

Op dit moment kan ik mij intens verwonderen over de kracht van taal. Over de schoonheid van een gedicht.Over de wijze waarop dichters gedachten en gevoelens in woorden kunnen gieten.

Twee gedichten kwam ik onlangs tegen, zomaar, het ene in een bloemlezing en het andere in het poëzieproject van mijn jongste zoon.Het zijn gedichten over mensen, over leven, over de zin van het bestaan, over levenskunst. Vaak heb ik niet meer nodig dan een paar van dit soort gedichten. Om mee te nemen op mijn weg door het leven.

ds. Martine Nijveld, Protestantse Gemeente te Colm-schate/Schalkhaar

Oude Handen

Als ik oud ben wil ik oude handendie, als op de reliëfkaartvan een basisschoolhun gebergte, hun rivierendurven tonen. Verre landenwaar ik in kan wonen.Ervaren aderen,vingers met verhalen.Handendie ergens waren;op schouders, om een hart,in andere handen.Aan relings, zwaaiend,aaiend langs de wandenvan een huis ver van hun huis.Handen wil ik vol geschiedenisen aardrijkskunde:Reizigers, na vele avonturenveilig thuis.

Edward van de Vendel (1964)uit: Aanhalingstekens (2000)

(foto Velychko)

Page 4: Wervel juni 2011

4

Bij de dien

sten

gen ontstaat de eenheid ondanks de spraakverwarring. Mensen ver-staan elkaar in nieuw licht: de Geest van de Levende doorbreekt muren van taal en cultuur en sticht nieuwe communicatie. - In de Lebuinuskerk gaat ds.

Ingrid de Zwart voor in een feestelijke dienst waarin jon-ge mensen belijdenis doen. De Lebuinuscantorij verleent mede-werking.

- We vieren Pinksteren in de Van Vlotenhof met veel zingen. Voor-ganger ds. Elisabeth Posthumus Meyjes.

- In het Open Hof gaat ds. Bart Thijs voor in een feestelijke dienst voor jong en oud.

Zondag 19 juniZondag Trinitatis, Scheppingszon-dagWij lezen psalm 8; Handelingen 2:43-47Centraal staat de vraag naar de toe-komst van de schepping. Een bange vraag tegen de achtergrond van zo-veel rampspoed in het nieuws en ook van twijfel over wie wij zijn als mensen en over onze plaats in de schepping. De Eeuwige God heeft ‘op de achtste dag’ de schepping in handen van mensen gelegd. Waarmee de mensen een grote waardigheid en verantwoordelijk-heid als medeschepper van God wordt toegekend – de mens is bijna als God (psalm 8). Maar beantwoor-den we daar ook aan en gedragen we ons hier ook naar? De gemeente van de Levende Heer wordt opgeroepen vooruit te lopen op Gods toekomst en in soms uitzichtloze wereld een wereld teken van hoop te zijn.Deze dienst is voorbereid door een voorbereidingsgroep uit de drie ker-nen van de PGD, o.l.v. ds. Bart Thijs. En er is een groot gelegenheidskoor gevormd uit alle cantorijen, dat en-thousiast geoefend heeft. - De Lebuinuskerk is gesloten;

er is gezamenlijke dienst in het Open Hof.

- De Van Vlotenhof is gesloten: er is gezamenlijke dienst in Het open Hof.

- De gemeenteleden uit de Lebui-nuskerk en de van Vlotenhof zijn van harte welkom in Het Open Hof, waar ds. Bart Thijs voorgaat

twee ‘rijken’: deze kosmos en de werkelijkheid van God. De pijn van de leerlingen is dat ze door Jezus helemaal in Gods werkelijkheid zijn betrokken, maar intussen wel in ‘de-ze kosmos’ achterblijven. Het is een gebed, niet in de eerste plaats be-doeld om iets tegen God te zeggen, maar vooral om hoorders iets mee te geven. ‘Nu kom ik naar u toe, en ik zeg dit in de wereld opdat zij vol worden van mijn vreugde’ (17:13) - In de Lebuinuskerk begroeten

we onze oud-voorganger ds. Her-mien Günther-van Dijk, emeritus predikant van Deventer.

- In de van Vlotenhof gaat drs. Jen-ny Mooij, diaconaal consulent te Apeldoorn voor.

- In Het Open Hof is ds. Saar Hoo-gendijk voorganger. De tekst uit Genesis gaat over het verbond dat God met Noach sluit.

Zondag 12 juniVijftigste Paasdag, PinksterenWij lezen: Genesis 11: 1-19; Hande-lingen 2:1-24 In Pinksteren klinkt het griekse ‘pentecoste’, vijftig, door: Vijftig da-gen na Pasen wordt de Geest van de Opgestane Heer vruchtbaar als een kracht, die mensen bezielt, ge-meenschap sticht en heel de aarde herschept. De twee lezingen van de zondag gaan over taal en wel op spiegelbeeldige wijze. In Genesis valt de eenheid van taal uiteen door de spraakverwarring. In Handelin-

Hemelvaartsdag 2 juniVeertigste PaasdagWij lezen Lucas 24:49-53In een paar verzen schetst de evan-gelist Lucas hoe Jezus in Betanië terwijl hij de leerlingen zegent van hen weggaat en opgenomen wordt in de hemel.In plaats van verslagenheid vanwege de scheiding ervaren de leerlingen door kracht van boven grote vreug-de. - De Lebuinuskerk is gesloten; we

hebben een gezamenlijk dienst in de Van Vlotenhof met gemeen-teleden uit Het Open Hof en de Van Vlotenhof.

- In de Van Vlotenhof komt heel de Protestantse Gemeente te De-venter samen voor een bezinning op het bericht van de hemel-vaart van de Heer. Wat betekent het dat hij al ‘daar’ is en wij nog ‘hier’? ds. Bart Thijs gaat voor in de overdenking.

- Het Open Hof is gesloten.

Zondag 5 juniWezenzondagWij lezen Genesis 9: 1-17, Johannes 17:1-13De evangelietekst van vandaag maakt deel uit van het zogenaam-de hogepriesterlijk gebed. In deze tekst geeft Jezus zich al biddend re-kenschap van het feit dat hij straks niet meer lijfelijk aanwezig zal zijn en dat zijn leerlingen in een soort tussentijd zullen verkeren. Er zijn

Page 5: Wervel juni 2011

www.hezenberg.nl 038 - 444 52 51

tijd voor jezelf

Retraite en bezinning:Wandelen

Kapel-momentenEigen kamerVol-pension

Al meer dan 150 jaar www.salland.nl (0570) 68 74 84

Twelloseweg 8 7419 BJ Deventer telefoon 0570 - 612273 fax 0570 - 618025 www.tenkate-deventer.nl [email protected]

5

Bij de dien

sten

en Elisabeth Posthumus Meyjes en Teus de Mik een groot PGD-koor aanvoeren.

Zondag 26 juniTweede zondag van de zomerWij lezen Jeremia 29: 1.4-14; Mat-teus 10:34-42Jezus vertelt zijn leerlingen dat hem navolgen in een wereld vol geweld en cynisme vaak niet zonder risico’s is. Er worden soms pijnlijke keuzes gevraagd. De weg van de liefde gaat door botsing en conflict heen. Die botsingen kunnen je diep raken, tot in je relaties met wie je het meest nastaan en dierbaar zijn. ‘Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard’ (Mattheus 10:34). - In de Lebuinuskerk gaat ds. In-

grid de Zwart voor. - In de Van Vlotenhof begroeten

we ds. Hein de Bie uit Vorden. - In Het Open Hof wordt het

avondmaal gevierd met ds. Post-humus Meyjes. De dienst wordt gedragen door het smeekgebed om verlossing van onze ‘zondige’ neiging om het kwaad in ons le-ven vrij spel te geven.

Zondag 3 juliDerde zondag van de zomerWij lezen Zacharia 9:9-12; Mat-teus11: 16-30In zijn bezielde inzet voor het Ko-ninkrijk is Jezus wel bezongen als een troubadour of minstreel en met recht: In Mattheus 11 vergelijkt hij zichzelf met kinderen, die op de fluit hebben gespeeld terwijl omstan-ders in gemelijke afkeuring aan de kant bleven staan. Dit lot trof Johan-nes de Doper, die niet at en dronk. Het treft ook Jezus, die wel eet en drinkt en dat zelfs doet met tolle-naars en zondaars. Wanneer zullen mensen eindelijk willen meedansen in de pantomime van het Koninkrijk? - In de Lebuinus gaat ds. Elisabeth

Posthumus Meyjes voor in een dienst waarin gezinspeeld wordt op het stadsspektakel van ‘De-venter op stelten’.

- ds. Ingrid de Zwart gaat voor in de Van Vlotenhof.

- In het Open Hof leidt ds. Saar Hoogendijk de dienst.

Page 6: Wervel juni 2011

6

Bin

nen

on

ze PG

D

Verder werkt een aantal leden van de Cantorij ook mee aan de Kerkennacht. U leest daar vast elders in dit blad meer over. We zullen dan in korte optredens een keuze uit ons 'repertoire' zingen.Ja, en dan is het seizoen 2010-2011 alweer ten einde. Een seizoen dat natuurlijk overschaduwd werd door de zware ziekte van onze vaste dirigent Jan Kleinbus-sink die daardoor voor de eerste keer in zijn functie als cantor-organist van de Grote Kerk zijn zo geliefde Kerst-nachtdienst moest missen. Maar de vreugde over zijn spoedige herstel delen we met velen en in het nieuwe seizoen zal hij vast weer voor ons staan.We misten Jan het afgelopen halfjaar erg maar des te groter is onze dank aan hen die hem op zo uitstekende wijze vervingen: Els Dijkerman, Liga Vilmane en Wolf-gang Lange en Bert Korvemaker op het orgel. Nogmaals ook vanaf deze plaats: zeer bedankt voor jullie bereid-willigheid om met ons te werken! Zoals gezegd begint de Cantorij in september weer aan een nieuw seizoen. Enkele mensen gaan ons verlaten zo-dat we dringend verlegen zitten om aanwas. Laat u niet weerhouden door de gedachte ‘dat is toch veel te moei-lijk voor mij’. Dat heb ik ook lange tijd gedacht maar dat blijkt niet zo te zijn. Kom daarom maar eens langs op 11 juni tussen 14.00 en 16.30 uur in de Lebuinuskerk als we weer repeteren. Paul Bandel

uit de Grote of lebuinuskerk

Van de Cantorij‘Veni creator spiritus’. Deze eeuwenoude Pinkster hym-ne (‘Kom Schepper Geest’, zie Liedboek 238) zal op 12 juni vast in tal van kerken weer klinken. Misschien zingt de Cantorij ook wel een van de vele toonzettingen. Wij hopen dat de Geest over ons vaardig zal worden want we willen graag een mooie bijdrage leveren aan het feest van de verjaardag van de Kerk. Deze keer is Margriet Stok onze gastdirigent. Onder haar bezielende leiding zullen we weer ons uiterste best doen om er iets moois van te maken. Margriet zingt in het Nederlands Kamer-koor en dat behoort zeker tot de topkoren. Kunnen we van dichtbij horen hoe zuiver een noot kan klinken… Op 31 oktober 2008 stond er een uitgebreid interview met Margriet in het Deventer dagblad. Daarin vertelt ze over haar passie voor muziek maar evenzeer die voor haar gezin. U kunt het interview heel gemakkelijk nog eens nalezen door naar de website van het Deventer Dagblad te gaan (www.destentor.nl). Met de naam Margriet Stok en de functie uitgebreid zoeken vindt u het zo. Beslist de moeite waard. Helaas kan ik u nog niet vertellen wat we gaan zingen maar dat zal ongetwijfeld weer prachtige muziek zijn, zorgvuldig uitgekozen door Margriet in samenspraak met de dienstdoende predikant. Want dat is altijd de be-doeling: muziek die aansluit bij het thema van de dienst, de schrift of de door de gemeente te zingen liederen.

Jeugdkerk

Hallo allemaal,In Juni hebben we een Jeugdkerkviering precies tussen Hemelvaart en Pinksteren in. Deze twee feestdagen zijn misschien niet zo bekend. Wat vieren we eigenlijk deze dagen en wat kan dit beteken voor ons geloof?In Handelingen 1 en 2 lezen we over de verschillende gebeurtenissen die plaatsvonden, de hemelvaart van Jezus, de komst van de Heilige Geest en het leven van de eerste Christenen.Wat betekenen deze gebeurtenissen voor ons vandaag? Hoe kunnen we dit ontdekken? Kom met ons mee doen op 5 Juni! De Jeugdkerkleiding

Uitnodiging voor alle basiscatechisanten en andere jongeren t/m 15 jaar Ga in het weekend van Pinksteren met ons mee naar camping de Jagerstee! We zullen vertrekken op zaterdag 11 juni en komen de volgende dag terug.Onze diaconie heeft een stacaravan op deze camping. Vorig jaar zijn wij voor het eerst met een paar jongeren een weekend bij deze caravan geweest. Toen hebben we een schuurtje gebouwd en een terras aangelegd. Ook dit jaar zullen we kleine werkzaamheden rond de caravan doen zodat deze er netjes uit blijft zien. En we maken er natuurlijk samen een super gezellig weekend

van! We slapen in tenten, want in de caravan is niet veel plek. Hebben je ouders nog een slaaptentje te leen? Dan horen wij dat graag. Lijkt het jou leuk om mee te gaan? Geef je dan snel op bij Anne Visser: [email protected] informatie over het weekend ontvang je na opga-ve!Groetjes, Ingrid de Zwart, Wilma Lambers en Anne Vis-ser.

Opbrengst Koekbakactie voor Miramundo in Honduras en meer catechisatienieuws

De tweede koekbakactie voor het project Miramundo liep ook weer geweldig; er werd voor 150 euro verkocht in Het Open Hof op 13 april. Dit betekent dat jullie als catechisanten zo’n 300 euro voor leeftijdgenoten in Honduras bijeenbrachten. Bert en Katrien maakten niet voor niets zo’n mooi certificaat van waardering voor jul-lie! Onze overheid verdubbelt dit bedrag, omdat zij het ook een goed project vindt. Dat betekent dat er, dankzij jullie, 600 euro extra voor Honduras kan worden overge-maakt! Na de zomer start de catechisatie weer, daarover horen jullie in september meer. Omdat de groep nu iets te groot is geworden en de leeftijden te veel uiteen gaan lopen, gaan we dan werken met twee groepen. Maar eerst een fijne zomer voor allemaal en een harte-lijke groet van ds. Ingrid.

Page 7: Wervel juni 2011

7

Bin

nen

on

ze PG

D

Uit de Van Vlotenhof

Aanwezigheid ds. Posthumus MeyjesEr bestaat soms onduidelijkheid over mijn werktijden.Die luiden: aanwezig: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van de 2e, 3e, 4e en eventueel 5e week van de maand.afwezig: op woensdag en de eerste volledige werkweek van elke maand (6 tot en met 10 juni).Telefoonnummer en mailadres vindt u elke maand in het colofon op pagina 2.

Gemeentegesprek Al twee keer zijn we op de tweede dinsdag van de maand bijeen gekomen om te spreken over onszelf. Hoe is het ons te moede? Hoe kijken we aan tegen de op til zijnde veranderingen in de gemeente door het besluit om twee gebouwen aan het gebruik voor de zondagse eredienst te onttrekken en één gemeente te gaan vormen. Op 7 juni om 10.30 uur in de Van Vlotenhof spreken we over onze geschiedenis. Feiten uit het verleden, beelden, gebeurtenissen, emoties, foto’s alles kan ter sprake komen. Als we het materiaal bij elkaar zien, kunnen we bekijken in welke vorm we dat mee kunnen en willen nemen in de nieuwe situatie.

CantorijDe cantorij doet deze maand opnieuw mee in het Gro-te Koor dat we vormen in samenwerking met de cantorij van Het Open Hof en wie maar belangstelling heeft om mee te zingen. Iedereen die denkt, zo’n project van een aantal repeti-ties lijkt me wel wat: Geef je op en zing mee (telefoon 656047 of [email protected]).Zie verder pag. 14 voor de repetitiedata.

ScheppingszondagWe bereiden ons voor op de Scheppingszondag, op 19 juni in Het Open Hof. Juni is een maand waarin we goed kunnen oefenen met de gezamenlijkheid. Op 2 juni verwelkomen we alle De-ventenaren in de Van Vlotenhof. Ds. Thijs gaat voor op deze Hemelvaartsdag. En 19 juni vieren we samen de Scheppingszondag in Het Open Hof.

Alle goeds voor allen op weg naar Pinksteren.ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

AutodienstWilt u naar de kerk en gebruik maken van de autodienst?Dan kunt u op vrijdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur bellen naar Truus IJspeert , tel. 642 740. Bij geen gehoor kunt u bellen naar Gerda Meijerink, tel. 618 844.

Uit het open hof

Een maand, die bruist van levenslustBemoedigd door de feestelijke verbintenis van collega Saar Hoogendijk aan de Open Hof gemeente zijn we de-ze junimaand binnengegaan. Ook deze is veelbelovend gevuld met mooie gebeurtenissen. Natuurlijk staat het

Pinksterfeest op 12 juni centraal. Dan vieren we hoe de Geest van de Levende Heer vrucht draagt in de gemeen-te en in heel de schepping. Vervolgens vieren we op 19 juni de scheppingszondag, waarvoor alle kernen van de Protestantse Gemeente naar Het Open Hof komen. De gezamenlijke dienst wordt luister bijgezet door een groot, uit alle cantorijen samengesteld koor, geleid door Elisabeth Posthumus Meyjes en Teus de Mik. Als klap op de vuurpijl is er dan ook nog de ‘Nacht van de kerken’, op zaterdagavond 25 juni, waaraan ook Het Open Hof mee-doet – zie hieronder

De nacht van de kerken in Het Open HofZoals veel andere kerken in stad en land is Het Open Hof op zaterdagavond 25 juni geopend voor elke belangstellende van binnen en van buiten. We presenteren tussen 18.00 uur en 23.00 een gevarieerd programma dat laat zien wat onze Open Hof gemeente creatief en spiritueel in huis heeft. Er wordt gegeten, gezongen, gemusiceerd en geschilderd. Er is een fototentoonstelling over Het Open Hof, een rondleiding in de kerkzaal en er zijn presentaties over het liturgisch bloemschikken en over onze presentie in de buurt. Zie verder de folder die binnenkort uitkomt met het programma van Het Open Hof en de vele andere kerken in Deventer en omstreken, die deze nacht geopend zijn. U bent van harte welkom! Zie onze site www.pkn-deventer.nl voor het complete programma.

Uit groepen en buurten

KeizerslandenOp 11 april was er, voor gemeenteleden uit de zieken-huisbuurt, een groothuisbezoek bij mevr. Ria van de Peppel. Het was een leuke avond, waarin beelden uit het studieverlof van ds. Thijs werden getoond. Er waren gemeenteleden van heel uiteenlopende leeftijd en inte-resse, hetgeen onze gesprekken nog boeiender maakte. Gastvrouw en aanwezigen hartelijk dank!Op 30 juni komt om 19.30 uur het wijkteam Keizerslanden bijeen in Het Open Hof. Er worden nieuwe adreslijsten uitgedeeld en we bespreken de pastorale situatie in de gemeente.De Bezoekgroep Nieuw ingekomenen in Tuindorp-Zuid komt weer bijeen op dinsdagavond 7 juni in het Open Hof om de gebrachte bezoeken te evalueren en een vol-gende bezoekronde voor te bereiden. De bezoeken lijken onverminderd spannend en zinvol, waarbij het present zijn en kennismaken voorop staat.

VoorstadOp dinsdagavond 21 juni komt het wijkteam Voorstad om 19.00 uur bijeen. Op de agenda nieuwe adreslijsten en de pastorale situatie in de gemeente.

Corel De maandelijkse SOW gespreksgroep o.l.v. Ds. Bart Thijs komt zoals gebruikelijk op de derde maandagmiddag van de maand bijeen en wel maandagmiddag 20 juni om 16.00 uur.

Page 8: Wervel juni 2011

8

Bin

nen

on

ze PG

D

Drie konijnen en een hoge hoed…

Paasmorgen, na de dienst, toverde Bart Thijs drie ko-nijnen uit de hoge hoed. Eerst een speelgoedkonijn (Nijntje), daarna een prachtige CD van de countertenor Andreas Scholl met liederen van Purcell en tenslotte een lijvig boekwerk over Augustinus. Dat alles kreeg ik aangeboden als blijk van waardering voor mijn werk-zaamheden in de afgelopen anderhalf jaar, waarbij ik volgens Bart hem regelmatig aangenaam verraste met onverwachte oplossingen. Nu was het mijn beurt om blij verrast te zijn met zoveel blijken van waardering, die niet alleen tot uiting kwam in de mooie cadeaus maar ook in de prachtige bloemen die de kinderen gemaakt hadden en de vele warme woorden die ik bij het handen schud-den van velen van u ontving. Ik wil iedereen met wie ik de afgelopen tijd heb samengewerkt hartelijk danken voor de plezierige samenwerking, in het bijzonder natuurlijk de grote goochelaar met de hoge hoed. Ik heb met veel plezier hier gewerkt en blijf uiteraard als gemeentelid bij het Open Hof en de Prot. Gemeente Deventer betrok-ken. Zondag 22 mei wordt het stokje overgenomen door Saar Hoogendijk. Helaas kunnen wij niet bij haar beves-tigingsdienst aanwezig zijn omdat dit midden in onze zomervakantie valt. Ik wens u en Saar een hele goede en gezegende tijd toe samen.Hartelijke groeten, ds. Kees Bochanen

van de kerkrentmeesters

SolidariteitscollecteZoals gebruikelijk ontvangt u in de eerste week van ju-ni een brief over de solidariteitscollecte. Dit betreft een landelijke collecte. De collecte heeft als slagzin: Van Ge-meenten voor Gemeenten als het erop aankomt'. Uit de opbrengst van deze collecte worden voornamelijk de kosten van pastoraat voor doven, koopvaardij en stu-denten betaald. Ook onze eigen studentenpastoor ds. Arent Wevers wordt gedeeltelijk hieruit betaald. Als Pro-testantse Gemeente te Deventer moeten wij € 8.000 betalen aan deze landelijke collecte.Als richtbedrag verzoeken wij u vriendelijk € 10 per lid bij te dragen. Het meerdere boven de landelijke afdracht komt ten goede aan onze eigen gemeente.Deze collecte bevelen wij van harte bij u aan.

Jaarrekening 2010De jaarrekening over 2010 is in de vergadering van de Al-gemene Kerkenraad van 12 mei 2011 vastgesteld. De begroting voor 2010 geeft een tekort aan van € 70.000. Dit is nogal fors. De Algemene Kerkenraad heeft namelijk in 2009 het besluit genomen om extra te investeren in het pastoraat door de vacature van ds. E. Bosma ( 0,5 FTE) te laten vervullen door een nieuwe predikant voor 1 FTE. Het tekort dat hierdoor ontstaat, kan worden opgevangen uit een bijdrage van de Stich-ting Voorzieningenfonds Predikantsplaatsen en voor een

Een vol Open Hof met groot gemengd koor onder de bezielende leiding van Elisabeth Posthumus Meyjes en Teus de Mik.

Page 9: Wervel juni 2011

9

Bin

nen

on

ze PG

D

ander deel uit het eigen vermogen. Zoals bekend is het niet gelukt om reeds in het afgelopen jaar de vacature te vervullen. Wel zijn er, om de gemeente zo goed mo-gelijk pastoraal te ondersteunen, extra kosten voor het pastoraat gemaakt.De pastoraatkosten zijn evenwel binnen de begroting gebleven.Bijzondere kosten die niet konden worden begroot voor 2010 hebben ertoe geleid dat het begrote verlies fors is overschreden en er een tekort is ontstaan van € 176.000,-.De bijzondere kosten zijn onder meer - voorfinanciering BRIM (onderhoud Grote Kerk)

€ 10.000 - kosten architect Grote Kerk € 15.000 - bijdrage Gewelfschilderingen € 6.000 - hogere kosten verzekering € 9.000 - onderhoud van Vloten Hof(vloerbedekking) € 15.000 - kosten gemeenteadviseur € 18.000

Voor het jaar 2011 geeft de begroting een tekort van € 121.000,-. Ook voor dit jaar zijn de kosten voor pas-toraat verhoogd ten opzichte van voorgaande jaren en geldt dat er een verdeling zal plaatsvinden tussen de reeds genoemde stichting en de financiering ten las-te van het eigen vermogen. Tot onze vreugde zijn wij er thans wel in geslaagd de vacature te vervullen en komt ds. Saar Hogendijk onze gelederen versterken.Wij zullen alles in het werk stellen om binnen de begroting te blijven, onvoorziene omstandigheden voorbehouden. Voor het jaar 2012 en de volgende jaren zullen de aan-bevelingen van het projectteam ongetwijfeld leiden tot een verbetering van de situatie en zorg dragen voor een evenwicht in de ontvangsten en uitgaven van onze ge-meente.

Indien u deze jaarrekening wilt inzien kunt u een af-spraak maken met dhr. J. Visser (622612) of met mij op het kerkelijk bureau (612548).

Bernard van LeeuwenAdministrerend kerkrentmeester

Van het projectteam

De toekomst tegemoet‘We willen dat er in de toekomst een levenskrachtige, veelkleurige en inspirerende Protestantse Gemeente te Deventer blijft bestaan, met als basis het missionstate-ment van onze gemeente. We werken daarom toe naar een gemeente waarin de drie bestaande kernen samen-gaan en die de Grote of Lebuinuskerk als kerkgebouw gaat gebruiken. Daarbij hebben we zorgvuldigheid bij het samengaan van de verschillende wijken en groepen gemeenteleden en het recht doen aan verschillende vor-men van geloven en gemeenteleven hoog in het vaandel.’

In het vorige kerkblad schreven we al dat er drie werkgroepen, te weten ‘kerkgebouw’, ‘eredienst’ en ‘pastoraat incl. presentie’ aan het werk zijn gegaan om

hieraan invulling te geven. Ten opzichte van het toen weergegeven schema zijn er nog een aantal aanvullin-gen: Herman Koldewijn maakt nu ook deel uit van de werkgroep ‘kerkgebouw’, Jan Kleinbussink en Hannie van de Bovenkamp versterken de werkgroep ‘Eredienst’. En natuurlijk zijn we blij dat ds. Saar Hoogedijk nu ook daadwerkelijk haar inbreng heeft in het projectteam. De eerste reacties uit de werkgroepen zijn positief, maar echte ‘resultaten’ zijn nog niet te melden. Voor het pre-senteren van de plannen aan u en overleg daarover met u op de gemeenteavond op 1 september moet er nog heel wat uitgewerkt worden!We werken toe naar een situatie met één kerkenraad. De structuur met een algemene kerkenraad en twee wijkkerkenraden laten we dus achter ons. In het pro-jectteam en in de kerkenraden wordt hard nagedacht hoe de organisatie er straks uit gaat zien. En hoe we het ambtsdragersoverleg organiseren totdat we formeel één kerkenraad hebben. Duidelijk is in ieder geval dat tot die tijd de kerkenraden ook veel samen zullen vergaderen om iedereen goed te kunnen informeren en mee te kun-nen laten denken. Verder schuiven bij alle vergaderingen van de Algemene Kerkenraad nu ook de voorzitters van de wijkkerkenraden aan.We houden u graag op de hoogte van het proces. Schroom ook niet om uw vragen of opmerkingen aan ons door te geven!

Namens het projectteam integrale beleidsontwikkeling,Jan Boer [email protected]

Page 10: Wervel juni 2011

10

Diaco

nie

Informatie rond de collectesOp donderdag 2 juni is de diaconale collecte bestemd voor het werk van de diaconie. Op zondag 5 juni wordt er gecollecteerd voor het Meester Geertshuis. Op eerste Pinksterdag (12 juni) zijn uw gaven bestemd voor het project van Kerk in Actie: ‘Als een lopend vuur-tje’. In de tijd van Pol Pot werden veel Cambodjaanse kinderen ruw gescheiden van hun ouders. Ze groeiden op in grote chaos en zonder liefde. Nu ze zelf ouders zijn, weten ze vaak niet hoe ze op een liefdevolle manier moe-ten omgaan met hun kinderen. De kinderclubs van World Relief zijn een veilige haven voor veel Cambodjaanse kinderen uit moeilijke gezinssituaties. Het evangelie verandert deze kinderen, en dat ontgaat de ouders niet. Veel ouders sluiten zich aan bij een huisgemeente. Het programma Way of Hope van World Relief Cambodja ondersteunt de huisgemeenten met training, van een-voudig bijbelonderwijs tot een intensief programma voor toekomstige leiders. Daarnaast ontvangen de deelne-mers van de huisgemeenten voorlichting over hiv/aids. Er zijn nu ruim 800 huisgemeentes en World Relief hoopt dit jaar nog 200 nieuwe gemeentes te stichten, die Gods boodschap van hoop als een lopend vuurtje verspreiden in de gebroken samenleving van Cambodja.Op zondag 19 juni is de collecte bestemd voor Stichting Mangochi Malawi. Deze stichting biedt langs korte lijnen en op kleine schaal hulp aan de stad Mangochi in Mala-wi. Malawi is een klein land in Zuidelijk Afrika, gelegen tussen Zambia, Tanzania en Mozambique en behoort tot de armste landen ter wereld. Ons gemeentelid Oliver Ntenje is geboren in Malawi en zijn familie had door een hongersnood in 2002 acuut hulp nodig. Toen is het initia-tief ontstaan om hulp aan Malawi te bieden. De Stichting Mangochi Malawi heeft zich verbonden aan een basis-school die grote behoefte heeft aan vrijwel alles. In de

eerste plaats onderdak. Er gaan 1700 leerlingen naar school, maar het gebouw biedt ruimte aan slechts 800 kinderen. De stichting wil extra klaslokalen bouwen. Ver-der stelt de stichting negen jongeren in de gelegenheid om middelbaar en hoger onderwijs te volgen. Voor meer informatie zie: www.helpmalawi.nl. Doneren kan ook via rekeningnummer 38.28.59.464 te Assen. De stichting heeft de ANBI status.Zondag 26 juni wordt er gecollecteerd voor het project Overzomeren, van onze eigen gemeente. Tijdens de zomermaanden biedt dit project elke veertien dagen op donderdagmorgen iets leuks in een van de drie kerken van onze gemeente. U heeft hierover mogelijk ook al gelezen in een van de Zondagsbrieven.

Verantwoording giftenWe ontvingen 10 Euro van mevrouw N.H. voor het Mees-ter Geertshuis. Hartelijk dank.De wijkkas Van Vlotenhof heeft een gift van 20 Euro ont-vangen waarvoor hartelijk dank.Ds. Kees Bochanen

Ds. Thijs ontving uit de gemeente een bedrag van 50 euro. Goede gever hartelijk dank!

Vastenmaaltijden voor de VoedselbankOok dit jaar organiseerde de Diaconie weer de vasten-maaltijden tijdens de 40-dagentijd voor Pasen. Ook dit jaar mocht ik weer aanschuiven tijdens de laatste maal-tijd op 13 april. Het was een feest, de gezelligheid, de sfeer en de warmte die er van uitging. Jong en oud sa-men aan tafel en dankbaar voor het feit samen te kunnen delen. Delen in dit geval ook in de vorm van een gewel-dig bedrag bijeen gebracht door de ‘gasten’. Dankbaar mocht ik een cheque in ontvangst nemen waar wij heel

ZWO

Vluchtelingen mogen niet vergeten worden

Om de situatie van vluchtelingen onder de aandacht te brengen, heeft de Verenigde Naties 20 juni uitgeroepen tot Wereldvluchtelingendag. In allerlei landen, inclusief Nederland, worden activiteiten en evenementen geor-ganiseerd om aandacht te schenken aan deze speciale dag. De VN hoopt hiermee mensen en organisaties te bewegen oplossingen te zoeken voor de miljoenen vluch-telingen in de wereld die op zoek zijn naar een veilige toekomst. Daarnaast is het doel van Wereldvluchtelin-gendag ervoor zorgen dat we deze mensen niet moeten én niet willen vergeten.Kerk in Actie maakt ons attent op deze dag en vraagt ons stil te staan bij de tekst uit Jesaja 16 vers 4: ‘Verberg de vluchteling, lever de ontheemde niet uit’. Binnen onze kerkgemeenschap zijn velen betrokken bij vluchtelingen, die vaak al jaren in onzekerheid leven en niet weten waar een veilige toekomst voor hen ligt. Onze steun aan hen blijft onmisbaar.

Gedicht van een vluchteling:

Vluchteling?

Maar ik ben geen vluchteling want ik ben niet gevlucht. Ik ben weggewaaid als een blad van een boom. Er is in ons land een verschrikkelijke wind opgestoken. Een wind vol vuur en verkrachting. En op een dag, op een dag die ik me niet meer herinner, die ik me niet meer dúrf te herinneren ben ik wegge-waaid. Wie zou er uit zichzelf vluchten, z’n huis, dorp of stad, z’n eigen familie in de steek laten en dan ergens aanko-men waar je niet welkom bent? Vluchtelingen zijn nooit welkom, nergens, dat weet ie-dereen, dat heeft de geschiedenis al zó vaak bewezen. Waarom zou je dan vluchten, waarom een langzame dood in een vreemd land als je op de drempel van je ei-gen huis ook kunt sterven? Vluchtelingen bestaan niet, er bestaan alleen wegge-waaide mensen die door de wind over de wereld zijn geblazen.

Namens de ZO commissie Eline Sizoo-de Vries

Page 11: Wervel juni 2011

met n

aam en

toen

aam

11

erg blij mee zijn!! Met de volgende ‘overpeinzing’ ben ik geëindigd en dat doe ik nu weer:

Om over na te denkenIk droomde van een brood waarvan men kon blijven breken,Van een arm die altijd maar langer kon worden,Om meer en meer mensen te omarmen die bedroefd waren.Ik droomde van een sleutel die alle boeien kon openen,Van een vrede die eindelijk zou komen.

Ik droomde dat ik tot God zei: ‘Doe het nu toch eens!’Maar Hij antwoordde: ‘Weet je het dan nog niet?’Ik geef brood, maar jij moet het delen.Ik geef je armen maar jij moet omarmen.Ik geef de sleutel maar jij moet openen.Ik ben de vrede maar jij moet hem brengen.Met Mij wordt alles andersMaar, daarvoor heb ik jullie nodig!

Namens de Voedselbank Deventer heel erg bedankt.Annette Aalbers, voorzitter.

WIJ GEDENKEN Gerarda Maria Gerritsen-de WitOp 1 mei overleed Mevrouw Gerarda Maria Gerritsen-de Wit in de leeftijd van 87 jaar. Gerrie Gerritsen had pas kort geleden de kerkbladbezorging in haar buurt opgegeven. Zij was een betrokken, geïnteresseerde en opgewekte vrouw met een groot hart voor de noden van de wereld. Geboren in Nederlands Indië, na de onder-drukking onder de Japanners na de tweede wereldoorlog naar Holland gekomen. Daar getrouwd en een kind ge-kregen en in Deventer komen wonen. In een bijeenkomst in crematorium Steenbrugge werd haar leven herdacht bij de woorden van Psalm 27: De Eeuwige is mijn licht en mijn bevrijding, wie zou ik vrezen? Wij wensen haar zoon Hans en alle anderen die haar dierbaar waren alle sterkte bij het verwerken van het verlies.ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Willem VisscherOp Goede Vrijdag overleed na een ernstige ziekte Willem Visscher. Willem werd op 21 juli 1952 geboren te Kam-pen in een rietdekkers-gezin. Met zijn vader beoefende hij lang dit ambacht in zijn vrije tijd, toen hij bij de poli-tie werkte. Ook als rechercheur ging hij ambachtelijk te werk; ‘Cold-cases’ (niet opgeloste moordzaken) werden zijn specialiteit. Een markante man was hij, een man van weinig woorden, maar wat hij zei was relevant. Gea en de kinderen, Tjeerd en Marian, hun partners en de klein-kinderen zullen hem erg missen. De afscheidsdienst op 28 april, geleid door ds. de Zwart vond volgens zijn wens plaats in Het Open Hof in Kampen waar voor Wim veel herinneringen lagen. Aansluitend werd hij, geëscorteerd door motorpolitie, naar het familiegraf in IJsselmuiden gebracht. Gods nabijheid wensen we zijn naasten toe om dit grote verdriet te dragen.

Geertruida Jannigje Spil-SchagenOp 14 mei overleed Jannigje Spil-Schagen. Zij was 88 jaar, woonde jarenlang aan de Rembrandtkade, maar verbleef de laatste weken van haar leven in Spikvoorde, Colmschate. Mevrouw Spil was een hartelijke vrouw, in haar betrok-kenheid zeer markant en aanwezig. Altijd was zij er voor haar man Henk en voor haar kinderen en kleinkin-deren. Vanuit haar gehechtheid aan tradities en goede omgangsvormen leefde ze mee met haar kinderen. Zo ook met de ontwikkelingen in de kerk van Deventer. Op vrijdag 19 mei hebben we haar vanuit Het Open Hof, de

kerk waarmee ze zo verbonden was, uitgeleide gedaan. Het beeld van de Goede Herder, die zijn kudde door al-les heen voorgaat en vasthoudt heeft ons getroost. We zongen psalm 23: ‘De Heer is mijn Herder, Hem blijf ik gewijd. ‘k Zal immer verkeren in ’t huis mijnes Heren: zo kroont met haar zegen zijn liefde ’m altijd’. Moge de her-innering aan hun geliefde moeder, schoonmoeder, oma en oma de kinderen en overige familie tot steun zijn.ds. Bart Thijs

HUWELIJK Rik van Beek en Brenda van Well trouwen op donderdag 16 juni 2011 in het Landshuis in Deventer. De huwelijks-dienst, geleid door ds. Ingrid de Zwart en aan het orgel Teus de Mik vindt plaats in de Dorpskerk te Bathmen om 19.00 u!. I Corinthiërs 13 kozen zij uit als tekst. We wen-sen deze ‘Eeuwig Gesprekkers’ een onvergetelijke dag toe; dat zij ervaren hoe Gods zegen hen vergezelt!

GEBOREN Katrien de Jong-Deschamps en Bert de Jong, 2e Pau-wenlandstraat 31 werden op 16 april verblijd met de geboorte van een prachtige dochter; zij gaven haar de naam Pien! Na een iets langer verblijf in het ziekenhuis dan verwacht is Pien nu gelukkig gezond en wel thuis. Ook langs deze weg onze hartelijke gelukwensen en Gods zegen voor ouders en dochter!

Doop en belijdenis Ernestine Grevengoed zal belijdenis doen en gedoopt worden en Jolanda ter Maat zal belijdenis doen en haar doop beamen tijdens de Pinksterdienst in de Lebuinus-kerk.

Maak je droom waar!Tuinontwerp Tuinaanleg Tuinonderhoud

Slagmansdijk 6 7437 RJ Bathmen

T 0570 - 63 23 13 E [email protected]

www.debrinkertuinen.nl

Page 12: Wervel juni 2011

12

Gem

eente in

beweg

ing

BoekjeVorige keer nodigde ik de gemeente uit voor de pre-sentatie van mijn boekje ‘Beelden met een ziel’, op zaterdagmiddag 7 mei bij boekhandel Praamtsra. Welnu, ik kan u zeggen dat het een mooi feest is geworden. Met veel belangstelling en boeiende toespraken van Hans Magdelijns en kunstenaar Henk Heideveld. Er was grote belangstelling, niet alleen van de kant van mijn familie en van mensen uit de stadscultuur Deventer maar ook uit onze Protestantse Gemeente. Ik vond het fijn alle mee-denkers, meelezers en andere steunverleners uit kerk en stad te kunnen bedanken voor alle solidariteit, die ik als schrijver heb ondervonden. En noem daarbij ook vanaf deze plaats nog eens met name Sape Braaksma en uit-gever Pieter Ellens. Nogmaals allen hartelijk dank!ds. Bart Thijs

Groepsbijeenkomsten

Renovare De maand Juni komt de bijbel gespreksgroep Renovare bijeen in Het Open Hof op 9 en op 23 juni; beide donder-dagmorgens van 9.30 – 11.00 uur.Wij spreken dan met elkaar mogelijk over het slot van Psalm 110. Belangstellenden zijn van harte welkom.Hans de Jong, tel. 620562.

Gebedsgroep Deze maand komt de gebedsgroep weer bijeen op don-derdagavond van 19.00 – 20.00 uur in Het Open Hof. Wij bidden, vragen, danken, prijzen en leggen voor aan de Heer. Wilt u meer weten of mee doen, komt u gerust langs of neem contact op met Hans de Jong, tel. 620562.

BIJBELKRING Na een seizoen vol gedeelde vreugde en verdriet, waarin we ons samen met ds. Ingrid de Zwart over keuzeteksten uit de Bijbel bogen, wordt het nu vakantietijd. Op 10 juni sluiten we samen op een bijzondere wijze af. We maken het coventrygebed mee om 12.15 u in de Magistraats-kapel van de Lebuinuskerk en daarna eten we samen. Koster Marco verzorgt een lekkere lunch.

Wie durft de uitdaging aan te gaan ? Het waren bijzondere bijeenkomsten die we hadden met belijdenisgroep De Uitdaging dit seizoen. Samen met Alet Mager als leiding uit Het Open Hof hadden we goede gesprekken over God, Jezus, de Geest, doop en avond-maal, de liturgie, ons eigen geloof en wat ons inspiratie geeft. Met z’n vieren om de tafel in de predikant-kamer aan de Kleine Poot met een pot thee en alle kaarsen aan. Met Pinksteren is het dan zover; twee gingen de uit-daging aan: Ernestine Grevengoed zal belijdenis doen en gedoopt worden en Jolanda ter Maat zal belijdenis doen en haar doop beamen. Beiden zijn ze ‘herintre-dende kerkgangers’. Na jaren stapten ze de drempel van de Lebuinus weer over, voelden zich er thuis en kregen behoefte aan ‘meer’. Wie denkt: “Gedoopt worden, of

belijdenis doen , dat zou ik ook wel willen…..!”; volgend jaar hopen we weer een groep te starten binnen onze ge-meente voor wijk 1 en 2! Neem er gerust contact over op met de eigen wijkpredikant! ds. Ingrid de Zwart

Kerk&Israël Op sjabbat is de wereld even zoals hij bedoeld is te zijn …Drs. Dodo van Uden nam ons op 29 maart jl. eerst mee langs teksten over schepping en bevrijding in de Tho-ra (vijf boeken van Mozes) om er de oorsprong van de sjabbat in te ontdekken. Op de tweede avond, 14 april, verdiepten we ons vooral in de inhoud, het ‘hoe’ van de sjabbat en de zondag.

Waar halen we het vandaan?De bijbel geeft ons twee scheppingsverhalen (eigenlijk zijn het liederen). In het eerste, Genesis 1, schept God alles, ook de dagen; we zien God sprekend bezig. In het tweede, Genesis 2:4, gaat het alleen over de aarde. De dagen zijn het skelet van de schepping in de geschiede-nis. En de geschiedenis is de weg van de gerechtigheid. Genesis 2:1-3: God maakte op de zevende dag het werk af en vervolgens rustte Hij. God rustte om de mens te laten rusten. Een voorbeeld zien we in Exodus 16: het manna dat het volk Israël in de woestijn dagelijks kreeg, was op vrijdag twee keer zoveel als op de andere dagen, want op sjabbat mocht men niet verzamelen. De instel-ling van één dag in de week rust, is uniek in de wereld. Joden zijn daarom nogal eens als luie mensen gekarak-teriseerd. De sjabbat is één van de meeste opvallende bijdragen uit de Bijbel aan de cultuur. De elementaire ge-dachte hierbij is, dat de mens één dag in de week rust nodig heeft.Rabbijn De Vries, de reeds overleden auteur van het beroemde boek ‘Joodse riten en symbolen’ zei over de sjabbat: ‘Een dag in de week onttrek je je aan de wereld, je legt de schepping aan de voeten van de Schepper. Wij zijn her-scheppers, geen scheppers. Je houdt even op, om te beseffen dat het God is die de schepping staande houdt’.

Op sjabbat is elk mens een koningskindIn Exodus 31:17 (NBV) lezen we: … ‘op de zevende dag heeft Hij gerust en adem geschept’. De bedoeling is dat, als God dat doet, dan zeker de mens. Op de sjabbat krijgt de mens de tijd om tot zichzelf te ko-men. God geeft op de sjabbat de mens een extra ziel en aan het einde van de sjabbat neemt Hij die weer terug. De sjabbat geldt voor alle levende wezens van de schep-ping (Exodus 23:12): ‘voor uw rund en uw ezel, voor de zoon van uw slavin en voor de vreemdeling’. Daarmee is ook het sociale accent van de sjabbat aangegeven: alle mensen zijn gelijk. Ongelijkheid in de maatschappij is niet een scheppingsgegeven! Op de sjabbat is elk mens een koningskind, een slaaf wordt prins. En het volk Israël weet wat het is om slaaf te zijn. Om dat niet te vergeten – want dat doe je gauw als het je goed gaat – wordt men er dikwijls aan herinnerd: ‘…gedenk dat je slaaf was in Egypte…’ (Deut.24:18).

Page 13: Wervel juni 2011

Gem

eente in

beweg

ing

13

En: ‘… want gij kent de gemoedsgesteldheid van de vreemdeling …’ (Ex. 23:9). Op de sjabbat wordt de we-reld even zoals hij bedoeld is te zijn.In de wereld van het Oude Testament was slavernij niet iets bijzonders. Het bestond gewoon. In de Thora wordt er veel aandacht aan besteed, er zijn veel regels die gelden bij het houden van slaven, hetgeen zou kunnen wijzen in de richting van afschaffing van de slavernij. In de tijd van Jezus kwam slavernij weinig voor. Het was ook niet gewoonte slaven te hebben. Overigens afgoderij is ook een vorm van slavernij.

Wat doe je wel en wat doe je niet op sjabbat, op zondag?Hoofdregel van de sjabbat is: Je doet niet iets wat de we-reld (schepping) verandert.Maar hoe bepaal je dat? Logisch dat er behoefte was en is aan regels. Wij christenen leerden het vaak van thuis, van je ouders. ‘Zondagssteek houdt geen week’ herin-nert iemand zich nog over het breien op zondag. (In de Joodse traditie geldt het breiverbod pas bij twee steken.) Bij Joden reikt de traditie verder dan wat je thuis niet doet, én je geeft er ook een verklaring bij. Joden hebben daarvoor een stelsel dat halacha heet. Een paar voor-beelden van wat je niet doet volgens de Joodse traditie: landbouwactiviteiten, – d.i. ook voedselvoorbereiding –, zoals zaaien, malen, kneden, bakken. Jagen op een hert, hetgeen verbonden is met de activiteit schrijven, want op een hert werd gejaagd vanwege het perkament. Iets overbrengen van een privé terrein naar een algemeen terrein is verboden omdat men bij deze activiteit denkt aan handel.Het manna-gebod in de woestijn is er een voorbeeld van dat je op sjabbat er niet op uit gaat om eten te halen. Het manna op vrijdag was genoeg voor twee dagen. Op andere dagen was er geen extra manna want dan zou het bederven. Zo doende leer je op God te vertrouwen, je leeft bij de dag. Hier is vertrouwen de basis voor ze-kerheid.Wat doe je dan wel op sjabbat? Je leert, dat wil zeggen je bent bezig met lezen uit de Thora. Op doordeweekse dagen kon dat vroeger niet, want als het donker werd, ging je naar bed. En je geniet. Op sjabbat ben je vrij om te genieten. Voet-ballen mag, maar geen competitie spelen want het is niet toegestaan je te verplaatsen.Voor de tijd van Jezus was men heel streng met de sjab-batregels. Versoepeling was nodig en dat was waarop Jezus de nadruk heeft gelegd. Altijd heeft de regel gegolden dat wanneer leven op sjab-bat wordt bedreigd , er wel ingegrepen mag worden via handelingen die normaal gesproken verboden zijn op sjabbat.

De zondagDe zondag komt in de Bijbel niet voor. Men kwam bij elkaar op ‘de eerste dag van de week’ en men vierde gewoon de sjabbat. Het uiteengroeien van Joden en mensen die zich christenen gingen noemen, is er de oor-zaak van dat de sjabbat werd ‘afgeschaft’ (men moest niet te Joods doen!). Dat was omstreeks de vierde eeuw.

De plaats van Joden als het uitverkoren volk werd door de kerk ingenomen. Na de bekering van Constantijn de Gro-te werd het christendom staatsgodsdienst en kreeg de kerk wereldlijke macht, dus ook zeggenschap over vrije dagen en feestdagen.Zo gaf dit ‘kerkhistorisch slot’ van de twee avonden over sjabbat een niet al te vrolijk tintje aan het ontstaan van de zondag. Maar de deelnemers gaven aan, weer erg ge-noten te hebben van de door Dodo van Uden aangereikte denkstof. Wij kunnen onze ‘eigen’ zondag weer eens op-nieuw opsieren… Om er wel bij te varen.Ria Kemper

Oproep Groot Koor voor Scheppings-zondagDe Scheppingszondag vieren we in het Open Hof. Op ver-zoek van Teus de Mik willen we ook voor deze dienst een Groot Deventer Koor samenstellen. Daarom nodigen we alle leden van de verschillende cantorijen die de Protes-tantse Gemeente te Deventer telt uit om mee te doen. Ook mensen die niet in een cantorij zingen maar graag eens meezingen zijn welkom.De repetities zijn op:Maandag 23 mei 18.30 tot 19.45 in de Van VlotenhofMaandag 30 mei idemMaandag 6 juni idemVrijdag 10 juni 19 tot 20.30 uur in Het Open HofVrijdag 17 juni 19 tot 20.30 uur in Het Open Hof.Vrijdag 10 juni 19.00 tot 20.30 uur in Het Open HofVrijdag 17 juni idemWelkom voor wie van zingen houdt.Teus de Mikds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Overzomeren 2011Het is dit jaar alweer de derde keer op een rij dat we gaan ‘overzomeren,’ zoals dat heet. Dat houdt in dat we de-ze zomer om de veertien dagen een aantal activiteiten aanbieden – Deventer-breed – voor mensen die daar be-hoefte aan hebben. Van 7 juli tot en met 15 september hebben we een pro-gramma klaar liggen.We kunnen dan terecht in een van onze drie kerkgebou-wen, maar soms trekken we er op uit.U kunt, als u dat wilt, gerust gasten zoals buren, familie of kennissen meenemen.Hieronder staat het schema van de activiteiten.7 juli 10.30 – 13.30 Lunch van de kok toelichting programma, en een verras-sing in de Lebuinuskerk21 juli 10.00 – 12.00Keuze uit: 1. Mandala tekenen in de Van Vlotenhof of2. Steenhakken o.l.v.Inge Ikink (maximaal tien personen) bij de Bolwerksmolen4 augustus 10.00 – 12.00 Bezichtiging Bolwerksmolen 18 augustus 10.00 – 12.00Dia voorstelling in Het Open Hof over uithangborden en markante plekken in Deventer met een quiz

Page 14: Wervel juni 2011

14

Gem

eente in

beweg

ing

Postzegels en prentbriefkaarten voor de zending!

In het kerkblad van mei stond hierover een stukje en daar wil ik graag een aanvulling op geven.Sinds 1989 haal ik de postzegels en kaarten op, die in de Lebuinuskerk, Het Open Hof, De Van Vlotenhof en in de bibliotheek van de Bloemendal ingeleverd worden.Ik sorteer alles en zorg dat ze in Utrecht komen voor de verdere verwerking.Inmiddels heb ik 1.258.300 miljoen postzegels en dui-zenden kaarten verwerkt.Op bovengenoemde adressen kunt u uw postzegels en kaarten brengen en als u dat niet kunt wil ik ze bij u op-halen (tel. 0570 615502).Wat kunt u bewaren?1. onbeschadigde kaarten en postzegels, geen afge-

knipte of afgescheurde kaarten.2. oude kaarten (zijn erg gewild)3. dubbele vouwkaarten (vaak van goede doelen) en

geboortekaartjesIk dank u hartelijk dat u er al zo lang voor zorgt, dat ik hier ‘werk’ aan heb!Met vriendelijke groeten, Jan W.Roskam.

Wat beweegt de mensen achter…(1)

Bezinning en ontmoeting

‘Je leeft bij de gratie van de medemens’. Dit levensmot-to van Hans van Olst sluit goed aan bij de activiteiten van de werkgroep Bezinning en Ontmoeting. Bezinning op de betekenis van het geloof voor mens en samen-leving is op zichzelf al waardevol maar het wint aan waarde als het wordt gedeeld in de ontmoeting met medemensen.

Hans is de voorzitter van de werkgroep en was zeven jaar geleden ook de initiatiefnemer daarvan. Bezinning en Ontmoeting is de opvolger van wat vroeger in onze gemeente – en in veel andere gemeenten nog steeds – ‘vorming en toerusting’ heette. In 2005 werd, op initiatief van ds. Wim Beekman een be-scheiden start gemaakt. Het thema vrijheid stond toen, 60 jaar na de bevrijding, centraal. De belangstelling was nog mager, maar dat zou de jaren daarna steeds be-ter worden. Het kleine ‘blauwe boekje’, de gids waarin de activiteiten zijn opgenomen, werd bekender en ook steeds dikker. De activiteitengids voor dit voorjaar bevat een breed scala aan onderwerpen: lezingen, discussies, excursies, leerhuizen, trainingen, workshops en andere vormen waarin ons ruimte en tijd wordt geboden voor ontmoeting en bezinning. Voor elk wat wils.

Wie de lijst met inleiders, sprekers en begeleiders ziet, raakt onder de indruk van de kwaliteit daarvan. Naast onze eigen predikanten zijn ook theologen en andere deskundigen van naam en faam, kunstenaars en vermaarde Deventer-kenners bereid gevonden om ons terzijde te staan en te inspireren. Voor Hans van

1 september 10.00 – 12.00 Keuze uit:1. Bezoek met rondleiding en bezichtiging van landhuis landgoed Klein Hoenlo door Ewout van der Horst2. Dia’s over Engeland door Hans de JongVan Vlotenhof15 september 11.00 – 13.30 Slotbijeenkomst met high tea en zang in Het Open Hof

Zoals u ziet organiseren we dit jaar geen boottocht; na drie jaar varen bemerkten wij dat een jaartje rust wel eens goed zou zijn.We zetten alles nog eens keurig op een rij in een folder, met aanmeldingsformulier, die u in de drie kerkgebou-wen aantreft.Geen van de activiteiten kost u iets, maar we gaan wel met de bus rond ter bestrijding van de onkosten.Om de kas te spekken houden we de komende tijd op de eerste zondag van de maanden mei t/m augustus kleine verkopingen in onze kerkgebouwen.Voor vragen kunt u terecht bij de personen die op de for-mulieren genoemd worden.Tenslotte de aanmelding; U kunt u aanmelden bij de kos-ters of bij de personen die hieronder genoemd worden. Lebuinuskerk: ds. Ingrid de Zwart, [email protected] Vlotenhof: Ineke van Slooten, [email protected] ofJohan Tolkamp, [email protected] Open Hof: Hans de Jong, [email protected]

Uitnodiging voor picknick voor alle ouders van jonge kinderen

op Scheppingszondag 19 juni tussen 11.45 -13.00

Beste mensen, als besluit van een jaar thema-lunches in de Lebuinuskerk zijn jullie met jullie kind(eren) hartelijk welkom op zondag 19 juni om 10.00 u. in Het Open Hof aan de Karel de Grotelaan. Daar vieren we eerst de fees-telijke Scheppingszondag. De Lebuinuskerk en de Van Vlotenhof zijn die dag geslo-ten. We kerken allemaal in Het Open Hof. Om plm. 11.45 uur gaan we, als het weer het toelaat, daadwerkelijk genieten van de schepping door met alle kinderen erbij in de buurt een picknick te houden.Ook jonge ouders uit wijk 2 zijn heel hartelijk welkom! Willen jullie allemaal iets bijzonder lekkers, zoet of har-tig, meenemen, voldoende voor je eigen gezin. We delen elkaar daar dan van uit en laten elkaar proeven. Voor kof-fie, thee en limonade wordt gezorgd. Neem ook je eigen picknickkleed mee!! De picknicklocatie wordt bekend gemaakt na 6 juni. Bij slecht picknickweer kunnen we gebruik maken van Het Open Hof. Graag je voor 6 juni opgeven met vermelding van het aantal personen bij: Wendelien Moorlag; [email protected] of ds. Ingrid de Zwart; [email protected]

Page 15: Wervel juni 2011

15

kerk in de stad

Olst is kwaliteit een belangrijke voorwaarde voor al-le activiteiten. Ook een praktische cursus als liturgisch bloemschikken wordt professioneel begeleid. Vooral bij de discussies en leerhuizen gaat het niet alleen om de vakdeskundigheid, maar ook om de kunst om een ge-sprek op gang te brengen waarin mensen hun inbreng durven geven en bereid zijn echt naar elkaar te luisteren. Als voorbeeld noemt hij de gesprekken over ‘godsbeel-den’. In onze pluriforme kerk zijn de beelden die wij bij God hebben waarschijnlijk erg verschillend, maar we spreken daar niet zo gemakkelijk over met elkaar. Bij de gesprekken onder leiding van Ingrid de Zwart kwam dat wel uit de verf. Niet met het doel om het eens te worden over het enig juiste godsbeeld, maar met als resultaat dat het eigen godsbeeld werd verrijkt door hoe ande-ren dat ervaren. Volgend seizoen zal een gespreksronde over ‘Jezusbeelden’ worden gehouden. Een bijzondere activiteit is het Kerkcafé, gesprekken op het raakvlak van geloof en stad. Bekende personen uit de samenleving in en om Deventer zijn daarin te gast. Na een door hen uitgesproken column of en kort inter-view door Martin Walton ontstaat een gesprek. Deze maandelijkse activiteit in de Magistraatskapel van de Lebuinuskerk trekt ook mensen van buiten de kerk en dat verscherpt en verlevendigt de discussie.

De werkgroep Bezinning en Ontmoeting bestaat op dit moment uit zes mensen die elk een eigen taak hebben. Voor één functie bestaat een vacature die de werkgroep graag snel opgevuld wil zien. Dat betreft de functie in-terne communicatie: het onderhouden van contact met de sprekers, trainers en begeleiders. In deze zomer ontstaat weer een vacature en wel voor de functie van voorzitter, want Hans van Olst gaat er dan mee stoppen. Alleen voor het Kerkcafé blijft hij nog actief. Hoewel hij al enkele jaren van zijn pensioen geniet is hij er nog niet aan toegekomen om de dingen voor zichzelf te doen die hij zich had voorgenomen. Het drukke kerkenwerk en zijn lidmaatschap van de Raad van Toezicht van een zor-ginstelling in Apeldoorn gingen ten koste van aandacht voor kleinkinderen, het bespelen en stemmen van or-gels, de tuin en andere hobby’s. Hij heeft alle vertrouwen in de toekomst van de activiteiten van Bezinning en Ont-moeting, want die zijn inmiddels goed verankerd in onze gemeente. Wat aanwas van jongeren in de werkgroep zou hem welkom zijn.Wie de werkgroep wil komen versterken kan contact op-nemen met Hans van Olst, tel. 0570 – 622484 of email [email protected] Sizoo

Wat beweegt de mensen achter… (2)

Liturgisch Bloemschikken

Bij bijzondere erediensten zoals tijdens de feestdagen, advent, de veertigdagentijd, doopdiensten, startzon-dag of bij de bevestiging van nieuwe ambtsdragers, is een groep vrijwilligers betrokken bij het verzorgen van bloemdecoraties als onderdeel van de liturgie. Ieder bloemstuk heeft een betekenis en is ontworpen van-uit de inspiratie die binnen de groep is ontstaan. Deze maand een interview met Irene van Hierden, koster van Het Open Hof, die in 1997 medeoprichtster was van de werkgroep Liturgisch bloemschikken over wat haar be-weegt.

Het idee om een werkgroep op te zetten ontstond tijdens een diavoorstelling over liturgisch bloemschikken. Deze presentatie werd gegeven door Jansje Ruiterkamp uit Bathmen en werd georganiseerd door de kostersbond. Tijdens deze middag werd de gedachtegang uitgelegd achter het liturgisch bloemschikken zoals de beteke-nissen van planten, getallen en vormen. Dit onderwerp sprak Irene zo aan dat ze daar ook iets mee wilde doen. Na toestemming van de kerkenraad heeft ze vrijwilligers gezocht die deel wilden uitmaken van de werkgroep. De groep is begonnen met het verzorgen van liturgische bloemstukken aan de hand van een boek van auteur Tini Brugge dat is uitgegeven binnen de PKN. Inmiddels wordt meer informatiemateriaal geraadpleegd zoals een handleiding die twee keer per jaar wordt uitgegeven

door de PKN; voor advent en voor de veertigdagentijd.Momenteel bestaat de werkgroep in Het Open Hof uit Geke van der Horst, die vanaf het begin deelneemt, Hen-nie Pot en Carla de Jong. Door de vele bloemstukken die al zijn gemaakt heeft de groep zich in de loop der jaren ontwikkeld. Het werk bestaat niet alleen uit het maken van een bloemstuk, maar het kan beter worden omschre-ven als het liturgisch verbeelden van een Bijbelverhaal. Het ontwerp van een liturgisch bloemstuk kan afhangen van de periode binnen het kerkelijk jaar en de Bijbeltekst dat wordt gelezen tijdens de eredienst. Daarbij gaat het niet om de hoeveelheid bloemen maar om het geheel van bloemen en materialen dat meestal juist uit simpe-le vormen bestaat. Behalve bloemen wordt ook gebruikt gemaakt van andere voorwerpen zoals stenen, takken, kaarsen en vormen. Een belangrijk criterium voor het te gebruiken materiaal is dat het uit de natuur komt en dat het milieuverantwoord is. Inmiddels heeft de werk-groep een verzameling aan materialen opgebouwd dat gebruikt kan worden wanneer dat nodig is.

Ongeveer twee weken voor een dienst komen de leden een avond bij elkaar om te overleggen over de aanpak. Daarbij wordt de Bijbeltekst aandachtig gelezen en wordt gelet op factoren die een belangrijke rol spelen zo-als beelden, gevoelens, getallen, voorkomende planten en dieren, voorwerpen, vormen en kleuren. Iedere bloem heeft zijn eigen betekenis door de vorm en de kleur. Rood is bijvoorbeeld de kleur van de liefde en wit staat symbool voor heiligheid. Door hierover van gedachten te wisselen ontstaan ideeën. Vervolgens zijn er twee perso

Page 16: Wervel juni 2011

16

kerk in de stad

Derde Biënnale ‘Moving Images, Inspired Video Art’

Tijdens de tentoonstelling wordt er videokunst vertoond waarin – direct of indirect – thema’s en verhalen uit ver-schillende religieuze en spirituele tradities een rol van betekenis spelen. Ze zijn gemaakt door gevestigd inter-nationaal talent, zoals onder andere Marina Abramovic, Yael Bartana, Jeroen Kooijmans en Guido van der Werve.De tentoonstelling is van 12 juni t/m 3 juli 2011 van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken.Donderdag 16 juni om 19.30 uur vindt de officiële ope-ning van de tentoonstelling plaats.

Hadassah de Boer (t.v. presentatrice van o.a. de Avond van de Korte Film) zal prominenten uit verschillende re-ligieuze tradities interviewen over hun keuze van een videokunstwerk, zoals Rabbijn Tzvi Marx.

Informatie over de overige activiteiten, bijzonderheden rond openingstijden, etc. kun je vinden op de website: www.moving-images.eu of www.bewogenbeelden.org

Irene (links) en Carla druk bezig met het bloemstuk voor de bevestigings-dienst van ds. Saar Hoogendijk

nen die het idee verder uitwerken door het verzamelen van materialen. Op vrijdag en zaterdag wordt het bloem-stuk gemaakt. Eén van de twee personen zorgt voor een korte uitleg van het bloemstuk tijdens de eredienst. De-ze uitleg is nodig om ervoor te zorgen dat de boodschap bij de mensen overkomt.Van de meeste bloemstukken zijn foto’s gemaakt die

Boekenzondag nadert… Anne van der Meiden komt!

Op 7 augustus is het weer Boekenmarkt en opent de Lebuinus de hele dag gastvrij haar deuren, om in samen-werking met het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) te midden van alle andere boeken ‘Het Boek der boeken’ onder de aandacht te brengen. ‘Er staat geschreven…’ koos de voorbereidingsgroep als motto voor de dag. Om 10 uur hebben we als gastvoorganger Anne van der Meiden. We hopen net als vorig jaar weer zo’n 500 ex-tra kerkgangers in ons midden te ontvangen. ‘s Middags kunt ook u uw Bijbelkennis beproeven tijdens de Grote Deventer Bijbelquiz. Er zijn oude en nieuwe Bijbels te koop. Frantisec Vanisek zal op gezette tijden het gro-te orgel bespelen, er zijn Bijbelse hapjes en biertjes te proeven, en nog veel meer. Noteert u alvast de datum en kom op adem in de Lebuinus tijdens de dienst en/of de markt!Het voorbereidingsteam: Karin van Lohuizen, Mark Koe-lewijn, Paul Vlaardingerbroek, Marco Heemskerk, Ingrid de Zwart.

worden bewaard in een map. Al bladerend, terugkijkend op de jaren dat ze actief is geweest met de werkgroep en nadenkend over haar motivatie kan Irene concluderen dat ze dit werk niet alleen doet als aanvulling op de ere-dienst, maar vooral tot eer van God.Mark Rozema.

Page 17: Wervel juni 2011

kerk in de stad

17

Geloofsgenoten

De Zevende-dags Adventisten

In deze editie van Wervel hebben we een ontmoeting met het Protestants Kerkgenootschap van de Zevende-dags Adventisten in Deventer. Deze kerk, te vinden aan de Binnensingel, maakt onderdeel uit van ruim vijftig gemeenten binnen Nederland. Landelijk gezien be-zoeken ruim tienduizend mensen de kerken, waarvan ongeveer vijfduizend gedoopte leden. Bekende leden zijn lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme en televisiepresentatrice Antoinette Hertsen-berg.De impressie van deze maand is gebaseerd op het bijwonen van de sabbatschool, een eredienst en een in-terview met predikant Jacob Engelgeer.

Het Kerkgenootschap van de Zevende-dags Adventis-ten is geassocieerd lid van de Wereldraad van Kerken en sinds vorig jaar ook in de Nederlandse Raad van Kerken. De naam van de Zevende-dags Adventisten staat voor de zevende dag/sabbatsrust en de verwachting van de wederkomst van Christus. De kerk is in de negentiende eeuw ontstaan in de Verenigde Staten. In de adventbe-weging, die gestart was door William Miller, bestond de overtuiging dat de wederkomst van Christus in 1844 zou plaatsvinden. Toen die uitbleef ontstond een groe-pering onder leiding van Joseph Bates, James White en zijn vrouw Ellen G. White. Deze laatste kreeg een aan-tal visioenen over bijbeluitleg, gezondheid, voeding en educatie. De visioenen werden opgevat als profetieën, die Ellen G. White heeft uitgewerkt in boeken. Haar werk vormde de basis voor het kerkgenootschap dat uiteinde-lijk in1863 werd opgericht.Tegenwoordig kent het genootschap 28 geloofspunten, over bijvoorbeeld de ervaring van verlossing, de weder-komst van Christus, het vieren van de sabbat, profetie, de schepping, en rentmeesterschap. Dit laatste is zeer belangrijk binnen de kerk en komt op verschillende ma-nieren tot uiting. Een voorbeeld is de omgang met de

Grote of Lebuinuskerk, Deventer 12 juni t/m 3 juli 2011De toegang is gratis.

Uitgelicht één van de films die tijdens de 3e biënnale te zien zal zijn:Blijf waakzaam! Yael Bartana werk stemt tot nadenken over antisemitis-me.Midden op de dag geeft Slawomir Sierakowski, een jon-ge, radicaal linkse Pool, een speech in het stadion van Warsaw. Tijdens de jaren van de Republiek van Polen (1921-1939) was dit stadion een van de favoriete plekken voor partijbijeenkomsten en staatfestivals. De speech volgt de esthetiek van nationalistische propaganda films, maar de inhoud van de speech gaat niet alleen in tegen de stijl, maar tegen alles wat eraan ten grondslag

levende natuur, de meeste adventisten zijn vegetariër. Bovendien wordt het lichaam beschouwd als een tempel van de Heilige Geest, zodat er op een verstandige ma-nier mee moet worden omgegaan. Roken en het gebruik van alcohol en drugs worden principieel ontraden. Ook het delen van tijd en middelen vallen onder rentmeester-schap, zoals het geven van tienden voor de verkondiging van het evangelie en voor het welzijn en de groei van de kerk. In de praktijk komt het erop neer dat tien procent van de inkomsten wordt geschonken aan de kerk en dat leden een deel van hun tijd beschikbaar stellen. Lan-delijke activiteiten bevorderen de onderlinge band en voorzien in vorming en toerusting.

Aangezien Adventisten hun rustdag of sabbat op za-terdag vieren vinden de erediensten ook op zaterdag plaats. De begroeting op zaterdagmorgen bestaat vaak uit de woorden ‘gezegende sabbat’. De rustdag wordt als een belangrijke dag gezien, waarop mensen elkaar de vrijheid en rust gunnen om los te komen van de hec-tiek van het dagelijks leven. Praktisch gezien betekent dit dat een Adventist op zaterdag bijvoorbeeld geen boodschappen doet, de zondag is een werkdag. Het is echter niet de bedoeling dat dit wettisch wordt. De sab-bat is er voor de mens, de mens niet voor de sabbat. De ochtend begint met de sabbatschool waar een klei-ne groep volwassenen aan deelneemt, kinderen hebben hun eigen kindersabbatschool. Tijdens de bijeenkomst van een uur is er plaats voor gebed, het zingen van liede-ren en wordt aan de hand van een studieboekje thema’s uit de Bijbel behandeld. Dit studiemateriaal wordt we-reldwijd gebruikt, zodat Adventisten in principe overal ter wereld kunnen aanschuiven bij een sabbatschool. Tij-dens het bespreken is de inbreng van iedere deelnemer welkom. Na de sabbatsschool wordt een kwartier gepau-zeerd waarna de eredienst begint.De eredienst komt redelijk overeen met die van de PKN. Het bestaat uit de bekende onderdelen zoals het zingen van liederen uit het liedboek voor de Adventkerk en Op-wekking, het gebed, de schriftlezing uit de Nieuwe Bijbel Vertaling en de verkondiging. Wat opvalt is de direc-

ligt. De spreker worstelt met de vorm en maakt zicht-baar hoezeer we gehinderd blijven door nationalistische codes. De spreker praat voor een vrijwel leeg stadion waar maar enkele jongeren de woorden aanhoren. Hij beschrijft de gevolgen van het vertrek van Joden na de Tweede Wereldoorlog naar Israël in cultureel en lingu-istisch opzicht. Sierakowski roept de joodse Polen op terug te keren naar Polen. Door het citeren van de stijl van oude nationalistische propaganda films toont de Israëlische kunstenares Bar-tana de overeenkomsten tussen het ideologische en het visuele van deze film waarin de speech als vorm van ver-zet fungeert. Uiteindelijk is Bartana geïnteresseerd in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de inhoud van de speech en de antisemitische en racistische vragen die een film als deze oproepen.

Page 18: Wervel juni 2011

Maagdenburgstraat 20a,7421 ZC Deventer tel. 0570-634455, [email protected], www.paulhardonk.nl

Interieur kerk BinnensingelFoto Mark Rozema

18

kerk in de stad

Zijn theologische opleiding heeft Jacob de eerste jaren in Nederland gevolgd, op landgoed Oud Zandbergen in Huis ter Heide. Vervolgens heeft hij de laatste jaren van zijn opleiding gevolgd in Engeland om daar zijn Bachelor en Masters degree te kunnen halen. Tegenwoordig vindt de gehele opleiding plaats in Engeland. Daarnaast heeft Jacob in Leiden Semitische talen en Culturen gestudeerd met Hebreeuws als hoofdvak.

Het kerkgenootschap van de Zevende-dags Adventis-ten in Deventer kan worden omschreven als een hechte pluriforme gemeente waar mensen samenkomen met verschillende achtergronden op gebied van geloof, na-tionaliteit en cultuur. Tijdens het bezoek was te merken dat de betrokkenheid naar elkaar toe groot is. Gasten kunnen rekenen op een hartelijk ontvangst en krijgen di-rect de ruimte om mee te doen tijdens de sabbatschool en de eredienst.Mark Rozema.

te manier van preken en dat de predikant en ouderling knielend bidden tijdens het intochtslied. Iedereen mag zijn talenten ontwikkelen, bijvoorbeeld door het zingen van een lied tijdens de dienst of het maken van een schil-derij dat in de kerk wordt opgehangen.

Behalve in Deventer is Jacob Engelgeer ook predikant in Almelo en Enschede. Bovendien is hij districtsvoorzitter van Noordoost Nederland, wat betekent dat hij fungeert als tussenpersoon voor de collega-predikanten in de re-gio en het landelijk kantoor.Jacob is van huis uit opgegroeid met het Zevende-dag Ad-ventisme, aangezien zijn ouders beide Adventist waren. Op zijn dertiende besloot Jacob dat hij gedoopt wilde worden bij deze kerk waardoor hij ook lid werd. Dat was al op relatief jonge leeftijd want de meeste Adventisten worden pas gedoopt wanneer ze volwassen zijn, baby’s mogen worden opgedragen. Wanneer een volwassene besluit om lid te worden van de Zevende-dags Adventis-ten wordt eerst belijdenis afgelegd, op grond daarvan wordt de persoon gedoopt.

Page 19: Wervel juni 2011

kerk in de stad en

in h

et land

19

Uit de classis Classicale vergadering 18 mei 2011 in Nijverdal

De voorzitter, ds. H. Gijsen uit Holten, begon met het tellen van het aantal aanwezigen en stelde vast dat on-voldoende leden van de vergadering aanwezig waren om geldige besluiten te kunnen nemen. Van de acht mo-gelijke leden uit Nijverdal was er slecht één aanwezig. Vervolgens opende hij de vergadering met het tonen van een kunstwerk en wijdde daar enige woorden aan onder het motto van Prediker: Alles heeft zijn tijd.Het deel voor de pauze werd gevuld door ds. B. Thijs uit Deventer met een toelichting van beelden uit zijn boekje ‘Beelden met een ziel, Deventer cultuurhistorie’, dat hij tijdens zijn studieverlof geschreven heeft.Omdat het quorum niet aanwezig is kunnen over de verzoeken van Nijverdal (vereniging van plaatselijke gemeenten) en Hellendoorn (wijziging aantal wijkge-meenten) geen besluiten genomen worden. Die komen in september weer op de agenda.Naar aanleiding van de notulen van 9 februari wordt meegedeeld dat de classicale ZWO-commissie een door-start gaat maken.Uit de ingekomen post blijkt dat ds. W. Stam Colmschate gaat verlaten, Bathmen voornemens is een nieuwe pre-dikant te beroepen en dat op 22 mei de intrede is van ds. S. Hoogendijk in het Open Hof (Deventer).Wat betreft de punten waarover geen besluit kan worden genomen wordt nog genoemd dat het moderamen op een termijn van 14 dagen een volgende vergadering bij-een kan roepen, waar geen quorum vereist is. In principe kan dan de voorzitter de nieuwe scriba uitnodigen voor een kopje thee in Holten en zij kunnen dan een beslis-sing nemen (wel moeten alle leden van de vergadering voor dit kopje thee uitgenodigd worden). Er blijken geen leden bereid te zijn op zo korte termijn weer voor een vergadering bijeen te komen.

Bij het toelichten van zijn synodeverslag stelt dhr. J. Ro-denburg (Nijverdal) dat het feit dat er een gedragscode voor predikanten voor predikanten nodig is, in feite schandalig is. Ook bleek de financiële onderbouwing voor de renovatie van het toerustingscentrum Hydepark (Doorn) (formaat achterkant sigarendoosje) zo onvol-doende dat daarover niet beslist kon worden.De scriba (secretaris), dhr. W.A. Weenink (Bathmen) geeft na 4,5 jaar het stokje door aan mw. T. Karel (Deven-ter). Met een bon en bloemen wordt hij bedankt voor zijn nauwgezette arbeid. De eerstvolgende vergaderingen zijn op 28 september in Wesepe (onderwerp is: Spreken over God), 1 novem-ber 2011 en 25 januari 2012 (de overige aanpassingen van de kerkorde).

ds. J. Wiegers, Olst

BookCrossing bij Meester Geertshuis Misschien heeft u het al eens zien staan; een boekenrek met gratis af te halen boeken, buiten bij de ingang van het pand aan de Assenstraat 20. Deze boeken staan er in het kader van 'BookCrossing’; een internationaal fe-nomeen waarbij 2-e hands boeken gratis van eigenaar wisselen. De boeken zijn hiervoor voorzien van een ei-gen unieke cijfercode, die middels de website (www.bookcrossing.com) wordt ingevoerd. Ook u kunt uw boe-ken, die misschien anders toch maar in de kast staan te verstoffen, opnieuw in omloop brengen en door andere lezers laten lezen! Tijdens openingstijden van het Mees-ter Geertshuis kunt u de boeken langsbrengen, maar uiteraard ook een kijkje bij de reeds gecodeerde boe-

ken nemen en/of deze meenemen. In het pand zelf staat daartoe ook nog een flink gevulde boekenkast. Momenteel zijn er vier vrijwilligers bij het Mr. Geerts-huis actief met het plakken en coderen van de boeken. Mochten er veel boeken binnenkomen dan worden de-ze werkzaamheden ook gedaan door mensen van het RIBW-werkstation voor arbeidsreïntegratie aan de Kam-perstraat in Deventer. Op 29 mei a.s. worden er ook gratis boeken uitgedeeld in het Rijsterborgherplantsoen nabij de Singel, tijdens de jaarlijkse ‘Dag van het Park’. Danny Hanekamp, vrijwilliger BookCrossing Meester Geertshuis

Page 20: Wervel juni 2011

20

ZONDAG 5 JUNI

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Hermien Günther-van DijkVan Vlotenhof10.00 uur drs. MooijHet Open Hof10.00 uur ds. Saar Hoogendijk10.00 uur Jeugdkerk voor 12-18 jaarSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. W.B. HarlemanColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. O.G. HaasnootDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. J. MolElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Hetty HelingViering van Woord en GebedDeventer ziekenhuis10.30 uur pastor WiggersSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastor J. EgbertsCommunie

VRIJDAG 10 JUNI

Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Ingrid de ZwartWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Ingrid de Zwart

ZONDAG 12 JUNI

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de Zwartm.m.v. cantorijBelijdenis en doopVan Vlotenhof10.0 uur ds. Elisabeth Posthumus Meyjes m.m.v. cantorijHet Open Hof10.00 uur ds. Bart ThijsSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeViering van Schrift en TafelColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. M. NijveldBelijdenisDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur ds. Astrid GoumaViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur drs. GalleSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel

VRIJDAG 17 JUNI

Woonzorgcentrum Corel19.00 uur mw. HeysWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. M.W. de VlasWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur ds. W.B. Harleman

ZONDAG 19 JUNI

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur zie Het Open HofVan Vlotenhof10.00 uur zie Het Open HofHet Open Hof10.00 uur ds. Bart Thijsm.m.v. cantorijSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Hermien Günther-van DijkColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. M. NijveldDoopdienstDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitOpenluchtdienstElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur ds. Astrid GoumaViering van Woord en GebedDeventer ziekenhuis10.30 uur pastor WiggersSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur dhr. H. VerkammanViering van Woord en Gebed

VRIJDAG 24 JUN

Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Bart ThijsViering van Schrift en TafelWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Bart Thijs

ZONDAG 26 JUNI

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de ZwartDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. de BieHet Open Hof10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus MeyjesSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeKinderdienstColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. O.G. Haasnootm.m.v. cantorijDiepenveen Dorpskerk10.00 uur dhr. H.G. Dijkman

Elisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Jos EgbertsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur dhr. VerkammanSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastoor H. BrummelhuisEucharistieviering

VRIJDAG 1 JULI

Woonzorgcentrum Corel19.00 uur pastor EgbertsWoonzorgcentrum Bloemendal10.00 uur Katholieke dienstWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur ds. Henk Spit / dhr. T. MaasOecumenische viering

ZONDAG 3 JULI

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus MeyjesDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Ingrid de ZwartHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkSchalkhaar Park Braband10.00 uurColmschate Ichtuskerk10.00 uurDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Deventer ziekenhuis10.30 uurSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel

Iedere vrijdagmiddag van 12.15- 12.30vrijdagmiddaggebed in de Lebuinus-kerk, daarna carillonbespeling door de stadsbeiaardier Roel Smit.

Tijdens de vieringen in het Open Hof en in de Lebuinuskerk is er kinder-oppas en kindernevendienst (tenzij anders vermeld).

viering

en ju

ni 2011