Brochure 2015 2016

24
school voor wetenschap en techniek V TI Sint-Lucas Menen 2016-2016

description

Informatie brochure van VTI Sint-Lucas, school voor wetenschap en techniek.

Transcript of Brochure 2015 2016

Page 1: Brochure 2015 2016

school voor wetenschap en techniek

VTI Sint-Lucas

Menen2016-2016

Page 2: Brochure 2015 2016

Beste toekomstige leerling

Je staat voor een belangrijke keuze. Met deze brochure willen we je daarbij helpen. Je verneemt wat het VTI Sint-Lucas je te bieden heeft en daarna kan je samen met je ouders de juiste keuze maken. Onze school bestaat al heel lang, bijna 90 jaar. Toch is het VTI Sint-Lucas een moderne school! Dat kan moeilijk anders want de wereld van de techniek draait razendsnel.

Kiezen voor het VTI Sint-Lucas is kiezen voor praktisch of wetenschappelijk technisch onderwijs. Na 6 jaar in het VTI kun je kiezen om onmiddellijk aan de slag te gaan in een leuke job, maar je kunt natuurlijk ook nog altijd verder studeren als je dat wil.

Dat alles is voor jou nog toekomstmuziek. Er moet nog een hele tocht afgelegd worden. Daarbij sta je niet alleen! Samen met de leerkrachten, de studiebegelei-ders en de leerlingenbegeleiders, samen met de andere leerlingen en met je ouders ga je op stap. We proberen je op onze school zo goed mogelijk te begeleiden. Daar-bij spelen onze drie sleutelwoorden een belangrijke rol: HART HUMOR HOUVAST.

We proberen een school met een hart voor elkaar te zijn. In onze school is er ook plaats voor een gezonde vorm van humor. We proberen er ook voor te zorgen dat onze school zowel voor leerlingen als voor leerkrachten een houvast in onze drukke maatschappij is.

Heb je interesse voor techniek? Dan is onze school voor wetenschap en techniek zeker voor jou bestemd. Zowel de handige Harry’s als de wiskundige denkers kunnen in onze school proeven van de boeiende wereld van de techniek. Techniek is duidelijk dé studierichting van de toekomst!

De directie en de leerkrachten van het VTI Sint-Lucas danken jou en jouw ouders op voorhand voor het ver-trouwen in onze school. Je bent er als kandidaat-leerling en als bezoeker van harte welkom.

Beste ouder of verantwoordelijke

Het VTI Sint-Lucas te Menen bestaat 90 jaar en het is een gevestigde waarde in het onderwijslandschap van onze regio. Met deze brochure willen we u graag de school beter laten kennen. Op die manier kunt u samen met uw zoon of dochter een weldoordachte keuze ma-ken binnen het aanbod van onze school.

Kiezen voor het VTI Sint-Lucas is kiezen voor praktisch of wetenschappelijk technisch onderwijs. Onze degelijke opleiding biedt een mooie toekomst in het bedrijfsleven of een optimale voorbereiding voor het hoger onderwijs.

De toekomst van uw zoon of dochter wacht echter nog enkele jaren. Er moet nog een hele tocht afgelegd wor-den. Kiezen voor het VTI Sint-Lucas is ervoor kiezen om deze tocht als leerling niet alleen af te leggen. Samen met andere leerlingen, personeelsleden en ouders gaat uw zoon of dochter op weg. Om de tocht tot een goed einde te brengen geloven we dat de inbreng van elke betrokkene waardevol is. Op die manier proberen we optimaal in groep samen te leven. De woorden HART, HUMOR en HOUVAST dragen we mee in ons vaandel. We proberen dagelijks om die visie in onze omgang met de leerlingen vorm te geven.

Heeft uw zoon of dochter interesse voor techniek dan zijn we ervan overtuigd dat uw kind zich goed kan voe-len in onze school voor wetenschap en techniek. Zowel de handige Harry’s als de wiskundige denkers kunnen hier proeven van de wereld van de techniek.

De directie en de leerkrachten van het VTI Sint-Lucas danken u op voorhand voor het vertrouwen dat u in onze school stelt.

Frederik Bevernage, Directeur

Ivan Delaere, Pedagogisch directeur

Johan Pinoy, Technisch directeur

Welkom in de school voor

wetenschap en techniek

Page 3: Brochure 2015 2016

De studieloopbaan van leerlingen is heel belangrijk. Het is één van de voornaamste taken van de school om leerlingen en ouders bewust studierichtingen te leren kiezen. We houden rekening met de sterktes, de talenten van de leerlingen.

De grafieken hebben als doel de ver-schillende studierichtingen te kunnen vergelijken. Via de punten op de grafiek kun je makkelijk het talent en interesses zien die de leerling nodig heeft om de richting met succes te volgen.

Voorbeeld 1: Op het vlak van hand-vaardigheid verwachten we meer van de handige 1B-leerling, dan van de IW-leerling. Al kan het natuurlijk geen kwaad als die ook wat handig is.

Voorbeeld 2: Op het vlak van talen en wiskunde verwachten we meer van de 1IW-leerling dan van de 1T-leerling.

Ook voor de andere competenties kun je een gelijkaardige redenering opbouwen.

Op die manier kan men de verschillende richtingen vergelijken.

De scholen binnen de scholengroep Menen – Wervik – Wevelgem kunnen u altijd meer informatie geven rond studiekeuze. Ook op de website van de school www.vtimenen.be vindt u nog veel meer van die studierichtings-profielen.

Welke studierichting

past het best bij jou?

Page 4: Brochure 2015 2016

1e graad

1e jaar AIndustriële

wetenschappen

1e jaar ATechniek

2e jaar Industriële

wetenschappen

2e jaar Mechanica-elektriciteit

2e jaar Bouw- en

houttechnieken

2e graad

Industriëlewetenschappen

Elektro-mechanica

Industriëlewetenschappen

3e graad

Elektro-mechanica

Elektriciteit-elektronica

Elektro-technieken

Elektriciteit-elektronica

Elektrischeinstallatietechnieken

Mechanischetechnieken

Mechanischevormgevingstechnieken

Autotechnieken

Houttechnieken Houttechnieken

1e graad

1e jaar BBVL

Hout - Metaal

2e graad

Hout

Basismechanica

Houtbewerking

3e graad

Auto

Werktuigmachines

Industriëlehoutbewerking

Auto-elektriciteit

3e graad 3e jaar

Technisch secundair

onderwijs

Beroepssecundair

onderwijs

Industrieel onderhoud

Page 5: Brochure 2015 2016

In het eerste leerjaar A kan je een keuze maken uit:

TECHNIEK

De algemene vakken vormen de basis.Ze worden aangevuld met 5 uur technische vorming die bestaat uit handvaardigheid hout en metaal en 1 uur ICT. (computergebruik)

INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN

Ook hier vormen de algemene vakken met daarin 6 uur wiskunde de basis. Dit pakket wordt aangevuld met 3 uur technische vorming bestaande uit hand-vaardigheid hout en metaal en 1 uur ICT. IW is een geschikte richting voor jongens en meisjes die sterk zijn in wiskunde en die zich voor techniek interesseren.

1T 1IWAV Algemene Vakken 25 27

Aardrijkskunde 2 2Natuurwetenschappen 2 2Frans 4 4Geschiedenis 1 1Godsdienst 2 2Lichamelijke opvoeding 2 2Muziek 1 1Nederlands 5 5Plastische Opvoeding 2 2Wiskunde 4 6

Begeleiding 1 1

Leefsleutels/leren leren 1 1

TV Technische Vakken 6 4

TA Hout 2 1TA Mechanica 2 1Techniek 2 2

1e leerjaar A A-stroomA-stroom

1A Techniek of 1A IW :

een ideale mix tussendenken en doen!

Handvaardig zijn is een waardevol talent !

Teamwork

is belangrijk

!

Page 6: Brochure 2015 2016

Uiteraard is er ook nog het eerste leerjaar B. Kies je 1B, dan kies je voor een meer praktische opleiding. In de uren basisvorming worden dan ook heel wat uren technologische opvoeding voorzien waarin de beroepenvelden hout en metaal voorkomen. In 1B proberen we ook eventuele achterstanden in taal en rekenen weg te werken.

1B AV Algemene Vakken 23

Frans 2 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 MAVO 3Muziek 1 Natuurwetenschappen 2 Nederlands 4 Plastische Opvoeding 3 Wiskunde 4

Begeleiding 1

Leefsleutels/ Hoekenwerk 1

PV Praktijk Vakken 2

PV Hout 1 PV Mechanica 1

TV Technische Vakken 6

TO Hout + Bouw 2 TO ICT + Gezondheid 2 TO Mechanica + Elektriciteit 2

1e leerjaar B B-stroomB-stroom

1B’ers steken

heel graag

de handen uit

de mouwen!

Meisjes en techniek:

een goede combinatie

Op een leuke manier nieuwe zaken

aanleren

Page 7: Brochure 2015 2016

In het 2e leerjaar van de 1e graad zijn de studierichtingen al wat opgesplitst. Na het eerste jaar A kan je kiezen uit:

- Industriële wetenschappen - Mechanica - elektriciteit - Bouw- en houttechnieken

De basisvorming is in alle opties dezelfde, behalve voor de optie IW.Daarin wordt de wiskunde beklemtoond, met één lesuur extra. Naast de basisvorming krijgen alle opties 9 lesuren (IW: 8 lesuren)technische en praktische vorming aangepast aan de gekozen optie.Het tweede jaar vormt de voorbereiding op het tso.

2IW 2ME 2BHTAV Algemene Vakken 23 22 22

Aardrijkskunde 1 1 1Natuurwetenschappen 1 1 1Engels 2 2 2Frans 3 3 3Geschiedenis 2 2 2Godsdienst 2 2 2Lichamelijke opvoeding 2 2 2Muziek 1 1 1Nederlands 4 4 4Wiskunde 5 4 4

Technische activiteiten 9 10 10

Elektriciteit 3 3 -Mechanica 4 5 -Techniek 2 2 2PV Hout/Bouw - - 6TA Hout/Bouw - - 2

2e leerjaar A A-stroomA-stroom

Vakmanschap isonbetaalbaar

Veilig werkenin de vernieuwde

werkplaats

Page 8: Brochure 2015 2016

Na het eerste leerjaar B zijn er 2 mogelijkheden:Als je in 1B een heel goed resultaat behaald hebt en de schoolse achterstanden zijn weggewerkt, kan je starten in 1A. Je kan ook overgaan naar het beroepsvoorbereidend leerjaar. Dit leerjaar vormt de voorbereiding op het bso. In ons VTI is er in BVL keuze tussen de beroepenvelden Hout en Metaal. Naast de basisvorming is er een pakket van 16 lesurenpraktische en technische vorming voorzien.

BVL AV Algemene Vakken 18

Frans 2 Godsdienst 2 Lichamelijke opvoeding 2 MAVO 2Muziek 1 Natuurwetenschappen 2 Nederlands 3 Plastische Opvoeding 1 Wiskunde 3

PV Praktijk Vakken 12

PV Hout 6 PV Mechanica 6

TV Technische Vakken 2

TA Hout 1 TA Mechanica 1

2e jaar BVL B-stroomB-stroom

In 2e jaar BVL‘proeven’ we van hout en metaal

Ook in 2e jaar

BVL is pc-werk

heel belangrijk

Page 9: Brochure 2015 2016

Zorgzame school 1e graad tso bso

sterke punten1e graad

Begeleidingsplannenorganisatie

lezen en schrijvenGON

Projecten BVLmuziek

preventiesport

Studiereizenvakgebondenbosklassen 1B

tweedaagse 2A/BVL

Studiebegeleidingpeertutoringavondstudie

Zorgklastijdens proefwerken

‘Sprint voor leerlingenmet dyslexie’

Leerlingenparticipatieleerlingenraad

leefsleutelsHoekenwerk 1B

Sport en ontspanningdeelname SVS-activiteiten

middagsportsportdag

middagactiviteiten

Aparte locatie 1e en 2e jaar

iedereen kent iedereenkleine groep

MOS-schoolacties op school

fietscontrole

Mondiale dag

ZWLOzelfstandig werk

leren lerenleren organiseren

Projecten 1BKerstmis

milieuvakantie

Onderwijs-vakmansroute

bezoek aan bedrijven

Page 10: Brochure 2015 2016

Voor wie?

De studierichting Industriële wetenschappen is een theoretisch technische richting voor jongens en meisjes die sterk zijn in wiskunde en inte-resse hebben in techniek. Talenten als inzicht en redeneringsvermogen zijn ook pluspunten.

Wat leer je?

Naast een algemene vorming waarin wiskunde heel belangrijk is, leer je ook de basis van de mechanica, elektriciteit en elektronica. Technisch computertekenen en labowerk vormen ook een deel van de technische opleiding. Daarnaast is er ook in de tweede graad een beperkt pakket praktijk mechanica en elektriciteit.

3IW 4IW 5IW 6IWAV Algemene Vakken 23 23 21 21

Aardrijkskunde 1 1 1 1Chemie 1 1 - -Engels 2 2 2 2Frans 3 3 2 2Fysica 1 1 - -Geschiedenis 1 1 1 1Godsdienst 2 2 2 2Lichamelijke Opvoeding 2 2 2 2Nederlands 4 4 3 3Wiskunde 6 6 8 8

TV Technische Vakken 11 11 13 13

Elektriciteit - Elektronica - Labo Mechanica - Tekenen -Toegepaste Chemie Toegepaste Fysica - Engineering

Je toekomst?

De meeste leerlingen uit deze richting vatten de studies industrieel ingenieur aan. Het slagings-percentage van onze leerlingen in het hoger onderwijs bewijst dat industriële wetenschappen zeker en vast een goede voorbereiding op (industrieel) ingenieur is. Voor wie de ingenieurs-opleiding te hoog gegrepen is, kan een bachelor-opleiding in een technische richting een even-waardig alternatief zijn.Sommige leerlingen uit industriële wetenschappen kiezen zelfs voor een opleiding tot leerkracht middelbaar onderwijs, onderwijzer, verpleegkundige...Bij onze oud-leerlingen zien we ook burgerlijk in-genieurs, advocaten, architecten... en sinds dit jaar zelfs een doctor in de ingenieurswetenschappen.

Industriëlewetenschappen 2e 3e graad tso2e 3e graad tso

Engineeringals voorbereiding

op het betere denkwerk

De ingenieursvan de toekomstaan het werk …

Page 11: Brochure 2015 2016

Voor wie?

Heb je een talent voor wiskunde, heb je een goed technisch inzicht en heb je interesse voorelektriciteit en elektronica ? De studierichting Elektriciteit-elektronica is dan misschien wel iets voor jou.

Wat leer je?

Naast de algemene vorming met daarin 5 uur wiskunde in de 2e graad krijg je een ruim aanbod van technische vakken waarin elektriciteit en elektronica toegepast worden. In de uren labo worden de aangeleerde inzichten in de praktijk toegepast en worden er nieuwe projecten uitgewerkt. In het laatste jaar wordt een geïntegreerde proef afgewerkt. Die wordt beoordeeld door eigen leerkrachten en een externe jury van mensen uit de bedrijfswereld.

Je toekomst?

Deze studierichting biedt een goede voor- bereiding op heel wat nijverheidstechnischebacheloropleidingen in het hoger onderwijs. Zelfs een opleiding tot industrieel ingenieur ligtbinnen de mogelijkheden. Een job in studie- bureaus van grote elektronicabedrijven ligt in het verschiet.

3EE-4EE 5EE-6EEAV Algemene Vakken 19 16

Aardrijkskunde 1 1 Engels 2 2 Frans 2 2 Geschiedenis 1 1 Godsdienst 2 2 Lichamelijke Opvoeding 2 2 Nederlands 4 2 Wiskunde 5 4

TV Technische Vakken 15 18

Automatisatie - Digitale systemenSchakeltechnieken - Elektriciteit + LaboElektrisch tekenen - Elektronica + ICTMechanica + Labo projectenToegepaste chemie - Toegepaste fysica

Elektriciteitelektronica 2e 3e graad tso2e 3e graad tso

De ingenieursvan de toekomstaan het werk …

Page 12: Brochure 2015 2016

Voor wie?

Heb je een talent voor wiskunde, heb je een goed technisch inzicht en heb je interesse voormechanica en elektriciteit ? De studierichting Elektromechanica is dan iets voor jou.

Wat leer je?

Naast de algemene vorming met daarin 5 uur wiskunde in de 2e graad krijg je een ruim aanbod van technische vakken waarin mechanica en electriciteit toegepast worden. In de uren labo worden de aangeleerde inzichten in de praktijk toegepast en worden er nieuwe projecten uitgewerkt. Tijdens de praktijkuren worden ook de basisvaardigheden elektriciteit en mechanica aangeleerd.

Je toekomst?

Deze studierichting biedt een goede voor-bereiding op heel wat nijverheidstechnischebacheloropleidingen in het hoger onderwijs. Zelfs een opleiding tot industrieel ingenieur ligt binnen de mogelijkheden. Een diploma elektromechanica is veel gevraagd in de bedrijven. Een job met verantwoordelijk-heid in het machinepark ligt dan op jou te wachten.

3EM-4EM 5EM-6EMAV Algemene Vakken 19 16

Aardrijkskunde 1 1 Engels 2 2 Frans 2 2 Geschiedenis 1 1 Godsdienst 2 2 Lichamelijke Opvoeding 2 2 Nederlands 4 2 Wiskunde 5 4

TV Technische Vakken 15 18

Automatisatie - Elektriciteit + laboMechanica - Technologie - TekenenToegepaste chemie - Toegepaste fysicaSchakeltechnieken

Elektromechanica 2e 3e graad tso2e 3e graad tso

Werken met

computergestuurde machines

is echt wel een hele u

itdaging.

Ook het

denkwerk

is belangrijk

Page 13: Brochure 2015 2016

Voor wie?

Ben je een praktisch ingesteld persoon met een talent voor handvaardigheid. Heb je ook een abstract inzicht en interesse voor elektriciteit? De praktisch technische richting Elektriciteit is dan iets voor jou !

Wat leer je?

In het pakket algemene vorming wordt er 3 uur wiskunde in de tweede graad en 2 uur wiskunde in de derde graad aangeboden. Daarnaast is er een ruim pakket van praktijk en technische vakken waarin stap voor stap de vaardigheden van elektriciteit aangeleerd worden. De theorie uit de technische vakken wordt in de uren labo en praktijk concreet toegepast. Ook het elektrisch tekenen met het computerprogramma Eplan is een belangrijk stuk in de technische opleiding. In het laatste jaar wordt een geïntegreerde proef afgewerkt. Die wordt beoordeeld door eigen leerkrachten en een externe jury van mensen uit de bedrijfswereld. Er staat in dat jaar ook een stage van twee wekenin een bedrijf uit de regio op het programma.

Je toekomst?

Leerlingen die slagen in de studierichting tso kunnen onmiddellijk op de arbeidsmarkt terecht. Ook hogere studies van het korte type of specialisatiejaren kunnentot de mogelijkheden behoren.

3ET-4ET 5ET 6ETAV Algemene Vakken 17 14 14

Aardrijkskunde 1 1 1Engels 2 2 2Frans 2 2 2Geschiedenis 1 1 1Godsdienst 2 2 2Lichamelijke Opvoeding 2 2 2Nederlands 4 2 2Wiskunde 3 2 2

PV Praktijk Vakken 8 8 8

Praktijk - PV Elekriciteit - PV Stage

TV Technische Vakken 8 11 11

Elektriciteit - ElektronicaInstallatieleer - Labo elektriciteitLabo elektronica - RegeltechniekPLC - Tekenen - Toegepaste fysicaProjecten

Elektrotechnieken

Elektrische installatietechnieken 2e 3e graad tso2e 3e graad tso

Later leg ik die leidingen als elektricien misschien in

mijn eigen huis.

Page 14: Brochure 2015 2016

Voor wie?

Ben je een praktisch ingesteld persoon met een talent voor handvaardigheid. Heb je interesse in hout en hou je van creatief zijn ? De studierichting Hout is dan voor jou wellicht een goede keuze.

Wat leer je?

Binnen de studierichting Hout kun je in onze school terecht in het bso en het tso. In het bso is er een beperkt pakket algemene vakken. Daarnaast is er een ruim gedeelte praktijk (16 uur) en technische vakken die volledig op de praktijk afgestemd zijn.Het pakket algemene vorming is in het tso ruimer met daarbij extra aandacht voor wiskunde, Frans en En-gels. Daardoor is er wat minder praktijk (9 uur) maar het pakket technische vakken blijft aanzienlijk. In tso en bso worden de technische vakken geïntegreerd in verschillende projecten. Naast concrete realisaties vormen ook kwaliteitszorg, onderhoud van machines, veilig werken en teamwerk een belangrijke basis in de opleiding tot een volwaardig houtbewerker.Zowel in bso als in tso maken de leerlingen in het laatste jaar een geïntegreerde proef die begeleid wordt door eigen leerkrachten en die tijdens en op het einde van het schooljaar geëvalueerd wordt door een externe jury van mensen uit de bedrijfswereld.In de loop van het laatste jaar doen de leerlingen ook een nuttige stage-ervaring op.

Je toekomst?

Leerlingen die slagen in de studierichting Hout bso en tso kunnen onmiddellijk op de arbeidsmarkt terecht. Voor de tso-leerlingen behoren hogere studies van het korte type of specialisatiejaren binnen dezelfde studierichting tot de mogelijkheden.Opleidingen als interieurinrichter, binnenhuisarchitect e.d. behoren voor de sterkere tso-leerlingen tot de mogelijkheden.

3HT-4HT 5HT 6HTAV Algemene Vakken 17 14 14

Aardrijkskunde 1 1 1Engels 2 2 2Frans 2 2 2Geschiedenis 1 1 1Godsdienst 2 2 2Lichamelijke Opvoeding 2 2 2Nederlands 4 2 2Wiskunde 3 2 2

PV Praktijk vakken 9 9 9

PV Hout 9 9 9

TV Technische Vakken 7 10 10

Elektriciteit - Toegepaste fysica - LaboCNC - Materialenleer - MechanicaStijlleer - Tekenen - Machineleer

Houttechnieken

Hout-Houtbewerking

2e 3e graad tso bso2e 3e graad tso bso

Je moet bij

de pinken zijn hoor !

Page 15: Brochure 2015 2016

3Hb 4Hb 5Hb 6HbAV Algemene Vakken 11 11 9 9

Frans 1 1 1 1Godsdienst 2 2 2 2Lichamelijke Opvoeding 2 2 2 2PAV 6 6 4 4

PV Praktijk Vakken 16 16 16 16

Hout - Stage 6e jaar

TV Technische Vakken 6 6 8 8

Informatica - WetenschappenProjecten

Als eindwerk maken de leerlingen prachtige werkstukken zoals tuinmeubels, keukens, slaapkamers, ramen, deuren, dressings, … Kom alles bewonderen op de opendeurdagen !

Ook het bedienen

van het uitgebreid

machinepark is

een deel van de

opleiding

Meisjes in

de houtafdeling:een succes !

Page 16: Brochure 2015 2016

Voor wie?

Ben je een praktisch ingesteld persoon met een talent voor handvaardigheid. Heb je interesse voor mechanica en hou je van het bedienen van machines. De studierichting Metaal is dan voor jou wellicht een goede keuze.

Wat leer je?

Binnen de studierichting Metaal kun je in onze school terecht in het bso en het tso. In het bso is er een beperkt pakket algemene vakken. Daarnaast is er een ruim gedeelte praktijk (16 uur) en technische vakken die volledig op de praktijk afgestemd zijn.Het pakket algemene vorming is in het tso ruimer met daarbij extra aandacht voor wiskunde, Frans en Engels. Daardoor is er wat minder praktijk (10 uur) maar het pakket technische vakken blijft aanzienlijk. Ook in tso worden de technische vakken geïntegreerd in verschillende projecten. Naast concrete realisaties vormen ook kwaliteitszorg, onderhoud van machines, veilig werken en team-werk een belangrijke basis in de opleiding tot een volwaardig metaalbewerker.Zowel in bso als in tso maken de leerlingen in het laatste jaar een geïntegreerde proef die begeleid wordt door eigen leerkrachten en die op het einde van het schooljaar geëvalueerd wordt door een externe jury van mensen uit de bedrijfswereld. In de loop van het laatste jaar doen de leerlingen ook een nuttige stage-ervaring op.

3MT-4MT 5MT 6MTAV Algemene Vakken 17 14 13

Aardrijkskunde 1 1 -Engels 2 2 2Frans 2 2 2Geschiedenis 1 1 1Godsdienst 2 2 2Lichamelijke Opvoeding 2 2 2Nederlands 4 2 2Wiskunde 3 2 2

PV Praktijk Vakken 9 9 12

Pneumatica - Hydraulica - montage/demontageCNC - Machines - Lassen - Elektriciteit

TV Technische Vakken 7 10 8

Mechanica - Toegepaste fysicaProject Vormgeving Organisatie Tekenen Elektriciteit

Mechanischevormgevingstechnieken

BasismechanicaWerktuigmachines

2e 3e graad tso bso2e 3e graad tso bso

Ideale mixtussen

denken en doen

Page 17: Brochure 2015 2016

Je toekomst?

Leerlingen die slagen in de studierichting Metaal bso en tso kunnen onmiddellijk op de arbeidsmarkt terecht. Voor de tso-leerlingen behoren hogere studies van het korte type of specialisatiejaren binnen dezelfde studie- richting tot de mogelijkheden.De bso-leerlingen kunnen in onze school terecht voor het 7e jaar Industrieel onderhoud.

3Mb-4Mb 5Wb-6WbAV Algemene Vakken 11 9

Frans 1 1 Godsdienst 2 2 Lichamelijke Opvoeding 2 2 PAV 6 4

PV Praktijk Vakken 16 19

Pneumatica - Hydraulica - montage/demontageCNC - Machines - Lassen - Elektriciteit

TV Technische Vakken 6 5

Informatica - MechanicaProject Materialen ElektriciteitOrganisatie Voorbereiding Vormgeving

Met de streetsurferwon onze school

de GP Metal Awards

Montage en demontageis wel heel leuk om te doen !

Werken in een vernieuwde werkplaats is leuk!

Page 18: Brochure 2015 2016

Voor wie?

Ben je een praktisch ingesteld persoon met een talent voor handvaardigheid. Heb je interesse in auto’s en motoren en heb je geen schrik van vuile handen ? De studierichting Auto is dan voor jou wellicht een goede keuze.

Wat leer je?

Binnen de studierichting Auto kun je in onze school terecht in het bso en het tso. In het bso is er een beperkt pakket algemene vakken. Daarnaast is er een ruim gedeelte praktijk (16 uur) en technische vakken die volledig op de praktijk afgestemd zijn. Het pakket algemene vorming is in het tso ruimer met daarbij extra aandacht voor wiskunde, Frans en Engels. Daardoor is er wat minder praktijk (10 uur) maar het pakket technische vakken blijft aanzienlijk. Ook in tso worden technische vakken geïntegreerdin verschillende projecten.In de studierichting Auto leer je motorvoertuigen onderhouden, demonteren, monteren en afstellen. Zowel in bso als in tso maken de leerlingen in het laatste jaar een geïntegreerde proef die begeleid wordt door eigen leerkrachten en die op het einde van het schooljaar geëvalueerd wordt door een externe jury van mensen uit de bedrijfswereld. In de loop van het laatste jaar doen de leerlingen ook een nuttige stage-ervaring op.

Je toekomst?

Leerlingen die slagen in de studierichting Auto bso en tso kunnen onmiddellijk op de arbeidsmarkt terecht. Voor de tso-leerlingen behoren hogere studies van het korte type of specialisatiejaren binnen dezelfde studierichting tot de mogelijkheden.De bso-leerlingen kunnen in onze school terecht voor het 7e jaar Auto-elektriciteit.

5AT 6AT 5Ab 6AbAV Algemene Vakken 14 14 9 9

Aardrijkskunde 1 1 - -Engels 2 2 - -Frans 2 2 1 1Geschiedenis 1 1 - -Godsdienst 2 2 2 2Lichamelijke Opvoeding 2 2 2 2Nederlands 2 2 - -Wiskunde 2 2 - -PAV - - 4 4

PV Praktijk Vakken 10 10 16 16

PV Auto

TV Technische Vakken 9 9 8 8

Project Elektriciteit Motoren Onderstel Planning

Autotechnieken

Auto3e graad tso bso3e graad tso bso

Sleutelen aan auto’s …van je hobby je beroep maken…

dat is toch leuk !

Page 19: Brochure 2015 2016

7AE 7IH 7IO AV Algemene Vakken 12 12 12

Engels 2 2 2 Frans 2 2 2 Godsdienst 2 2 2 Lichamelijke Opvoeding 2 2 2 PAV 4 4 4

PV Praktijk Vakken 12 15 12 Auto 12 - -Industrieel Onderhoud - - 12Hout - 15 -

TV Technische Vakken 8 5 8 Elektriciteit comfort Motoren - planning 8 - -

Elektriciteit - hydraulicapneumatica - - 8

CAM - CNC - Constructietekenen - 5 -

In een 7e jaar kunnen de leerlingen uit het bso zich in onze school nog een jaar specialiseren in Industriële houtbewerking, Auto-elektriciteit en Industrieel Onderhoud. Heel belangrijk is dat leerlingen die het 7e jaar met succes volgen een diploma secundair onderwijs ontvangen.

7e leerjaar

Auto-elektriciteit

Industriële Houtbewerking

Industrieel Onderhoud

3e graad bso

Autotechnieken

Auto3e graad tso bso

7de jaar:

uitgroeien tot

een echte vakman

Page 20: Brochure 2015 2016

De lessen beginnen ’s morgens om 08.15 uur. De leerlingen moeten echter om 08.05 uur op school aanwezig zijn. In de eerste graad eindigen de lessen om 15.55 uur. In de tweede en de derde graad eindigen de lessen om 15.55 uur of om 16.45 uur. Dat is afhankelijk van klas tot klas. Op woensdag eindigen de lessen om 11.50 uur.

‘s Middags kan men op school blijven eten of naar huis gaan eten. Voor de leerling die op school het middagmaal neemt, is er keuze uit een hoofdschotel, een snelschotel, een koude schotel of een broodje. Men kan uiteraard ook de boterhammen van thuis meebrengen. Er kan ook een frisdrank aangekocht worden, water wordt gratis aangebo-den. De rekening voor het middageten komt op de school-rekening. Er moet dus geen geld meegenomen worden. Kostprijs en menu van de week zijn terug te vinden op www.vtimenen.be.

De leerlingen uit de eerste graad A kunnen avondstudie volgen van 16.00 uur tot 16.45 uur. Voor de leerlingen uit de 2e en 3e graad tso is er ook mogelijkheid tot avondstu-die tot 16.45 uur of tot 18.00 uur.

Spijtig genoeg is middelbaar onderwijs niet kosteloos. Handboeken, cursussen, turn- en werkkledij en gereed-schap kunnen op school aangekocht worden.

Daartoe wordt er ook op het einde van de grote vakantie een boeken- en materiaalverkoop georganiseerd. Ieder ingeschreven leerling ontvangt daarvoor een uitnodiging rond 20 augustus.

De schoolagenda is een handig werk- en planinstrument. Hij dient daarom heel zorgvuldig ingevuld te worden en wekelijks door de ouders ondertekend te worden. Iedere week krijgen de leerlingen weekpunten voor gedrag en werkzaamheid.

Het hele schooljaar kunnen de leerlingen een aanvraag-formulier voor studietoelagen bekomen op het secretariaat.

Het schoolreglement staat op de website van de school. De leerlingen en de ouders gaan bij het begin van het schooljaar akkoord met het schoolreglement.

Organisatie

Heel leuke

uitstappen en

activiteiten

Tijd voorteambuilding!

Schoolbusvervoer voor leerlingen uit

Dadizele , Moorsele , Ledegem , Wervik , Geluwe (Ter Hand)

en Beselare

Page 21: Brochure 2015 2016

Zorgzame school

2e 3e graad tso bso

sterke punten2e 3e graad

Meerdaagse uitstappen

PAV-driedaagseLondenParijs

Deelname aan wedstrijden-West-Vlaamse houtproef

- GP Metal Awards-Focus Aarde

- De Gouden Sleutelhanger- technologieolympiade- wiskundeolympiade

Sollicitatietrainingen 6es

Jobbeurs

Educatieve uitstappenstudiereizen

bedrijfsbezoeken

GON-begeleiding

ThemadagenGaming Day

GoestingVerkeerseducatie

enz...

Begeleidingsplannenorganisatie

lezen en schrijven

Mondiale dag

MOS-schoolgroene school

educatieve tuinverkeersactiviteiten

Studiebegeleidinginhaalstudie

studiebegeleiding taalgebruik pc over de middag

peertutoring

Groene leerkracht

Zorgklasproefwerken met

dyslexiesoftware Sprint

SportSVS-activiteiten

sportdagsport over de middag

GOK-werking

Leerlingen-participatieleerlingenraad

presidium

Samenwerkingmet de industrie

Jobbeurssollicitatietraining bedrijfsbezoeken

Trotse bezitter van de Europese

Groene Vlagvan MOS

Jobbeurs= echt solliciteren

Karim uit 4e jaar wint

Vlaamse houtproef

Page 22: Brochure 2015 2016

Inschrijven kan tijdens het schooljaar tijdens de normale schooluren in het secretariaat van het hoofd-gebouw - Oude Leielaan 15 te Menen.

Tijdens de opendeurdagen van 20 en 21 juni is er ook mogelijkheid tot inschrijven.

Tijdens de grote vakantie is de school iedere werkdag open tot en met 8 juli en vanaf 17 augustus. Op zaterdag is de school enkel open van 8 tot 12 uur.

Bij inschrijving brengt men de volgende documenten mee: identiteitskaart van de leerling, rapport en attest van vorig schooljaar, de baso-fiche (voor leerlingen 1e jaar).

Nieuwe leerlingen moeten bij de inschrijving vergezeld zijn van een ouder of een verantwoordelijke.

De boeken- en materiaaluitdeling gaat door op vrijdag 28 augustus tussen 15 en 19 uur. (Concrete uurregeling staat op de brief die iedere leerling rond 20 augustus in de bus krijgt.)

De eerste schooldag is dinsdag 1 september. Alle nieuwe leerlingen worden om 08.30 uur op school verwacht.

De andere leerlingen komen aan tegen 09.00 uur.

Voor de eerstejaars uit de randgemeenten van Menen is er op de eerste schooldag een fiets- begeleiding door leerkrachten voorzien.

Inschrijvingen

Start nieuw schooljaar

2015-2016

De leerlingen uit 1B, BVL en 3 - 6 bso krijgen vier maal per jaar een rapport op het einde van een periode. Daarop staat ieder vak op 100 punten : 70 punten op kennis en vaardigheden ( punten die verdiend worden tijdens de periode ) en 30 punten op attitudes (schooleigen attitudes die op het attituderapport staan).

De leerlingen uit 1A, 2A, 3 - 5 tso krijgen een proefwerken- periode op het einde van ieder trimester. Net voor de herfstvakantie krijgen ze ook een puntenkaart waarop de resultaten van de toetsen vermeld worden. Vier maal per jaar krijgen die leerlingen een attituderapport waarop de schooleigen attitudes geëvalueerd worden.

De leerlingen uit 6 tso en 7 bso krijgen twee maal per jaar een proefwerkenperiode: op het einde van het eerste

trimester en op het einde van het schooljaar. Ook voor hen zijn er vier attitudebeoordelingen per jaar.

De leerlingen uit 6 bso, 7 bso en 6 Technieken volgen de laatste weken voor de paasvakantie een bedrijfsstage.

Voor de leerlingen uit 6 bso is er ook een bedrijfsstage van twee weken voor de kerstvakantie voorzien

Alle leerlingen uit het 6e en het 7e jaar maken in de loop van het schooljaar een GIP (Geïntegreerde Proef). Dit is een eindwerk dat door de leerkrachten begeleid wordt en dat door de leerlingen op het einde van het schooljaar aan een externe jury voorgesteld wordt.

Evaluatie

Page 23: Brochure 2015 2016

Met dank aan volgende stageplaatsen:

Blanquart ChristMenen

Dekiere InterieursRekkem

DekeyzerMenen

ASB bvbaMenen

Buyse- DecroixDadizele

Calis Koeltechniek bvbaGeluwe

Christophe MartinMoorsele

Debrouwere- Verpoort bvbaWevelgem

Deco Lust NVMoorsele

Demeyer ConstructMenen

Descamps DecoratieHarelbeke

De Laere nvGullegem

Nijverheidslaan 32 | 8560 GullegemTel 056 425 858 | www.delaere-nv.be

Nijverheidslaan 32 | 8560 Gullegem | Tel 056 42 58 58 | www.delaere-nv.be

VASTE BEMEUBELING EN TOTAALINTERIEUR

VASTE BEMEUBELING EN TOTAALINTERIEUR

Het fijnste houtwerk.Het mooiste maatwerk.

Nijverheidslaan 32 | 8560 GullegemTel 056 425 858 | www.delaere-nv.be

Nijverheidslaan 32 | 8560 Gullegem | Tel 056 42 58 58 | www.delaere-nv.be

VASTE BEMEUBELING EN TOTAALINTERIEUR

VASTE BEMEUBELING EN TOTAALINTERIEUR

Het fijnste houtwerk.Het mooiste maatwerk.

Masselis Wouterwevelgem

FrancoveraWervik

MetaalconstructieTaelmanLauwe

DobbelsLauwe

Group GallooMenen

ElectrolyseMenen

GD InterieurLauwe

LVD CompanyGullegem

Rodico bvbaGeluwe

Projekt & DesignSint-Eloois-Winkel

Stefaan De Maeyer bvbaGullegem

Vapo Hydraulics bvbaDadizele

Wood-Exterieur bvbaMenen

Woodstoxx bvba Menen

Poublon bvbaMoorsele

Van de Wiele nvMarke

CIO bvba - Wevelgem | Coeman Henri bvba - Lauwe | DC.F Decoene bvba - Marke | D’ Interieur - Evregnies | Electro Corteville bvba - Menen Engels Luc bvba - Dadizele | Feraine bvba - Rekkem | Garage Bruneel - Heule | Garage Pieters - Menen | Garage Samyn - Dadizele Garage Vanooteghem - St-Eloois-Vijve | Geldhof Jielker bvba - Menen | Interieur Callens - Wevelgem | Interieur Madeko bvba - Bissegem Maes Christian - Menen | MC Interieur - Moorsele | MVH Poortershuis - Menen | bvba Sinnesael - Wevelgem | Texas NV - Wevelgem Unilin Division Panels - Wielsbeke | Vandamme Autoservice - Menen | Vanden Hove - Kuurne | Vanmarcke Dirk bvba - Moorsele Vanneste Motors - Kortrijk | Verschaeve Construct - Lauwe

Allaert nvHarelbeke

Autobedrijf VynckierSint-Eloois-Winkel

bouw & renovatieRekkem

Bossuyt WinkelinrichtingKuurne

Cappelle Pigments nvMenen

Clairhout TomMenen

DelbarMoeskroen

Depoortere BjornMenen

EandisIeper

Electro Entreprise nvGullegem

Electro VandenbrouckeWevelgem

Garage VergoteMoorsele

GhistelinckAutobedrijvenWaregem

K BenoitGullegem

Ley Lan Veld bvbaGeluveld

Liften DesmetWevelgem

Messiaen Algemene Schrijnwerkerij bvba Wevelgem

zeefdruk Débroco / drukkerij VandenbrouckeMeensesteenweg 778 • 8800 Roeselare (Beitem) • T 056 506 508 • F 056 504 462 • [email protected] • www.debroco.be

Nissan Euromotor nvMenen

Potteau LaboHeule

Reznor Europe nvMenen

Sauna Construct bvbaMarke

SchrijnwerkerijDe JongheGeluwe

Valcke nvWevelgem

Vanck bvbaMenen

Vanneste AfwerkingsbedrijfGullegem

VEKO Interieur Wevelgem

Windotec bvbaWervik

Witma ProjectsKooigem

Page 24: Brochure 2015 2016

VTI Sint-Lucas MenenOude Leielaan 158930 Menentel. 056 51 12 63 (VTI 1)tel. 056 51 27 59 (VTI 2)[email protected]

Bezoek ons ook op

Infoavonden opendeurdagen

Infoavond overgang 2e naar 3e jaardonderdag 12 maart om 19 uurin de lokalen 2e-3e graad

Doedagen leerlingen 6e leerjaar in de lokalen 1e graadwoensdag 11 maart van 14 tot 16 uurzaterdag 14 maart van 9.30 tot 11.30 uur

Infoavond voor leerlingen 6e leerjaaren hun ouders vrijdag 20 maart (17.30-20 uur)in de lokalen 1e graad

• vanaf 17.30 uur rondgang door de school in werking

• vanaf 18 uur kunnen leerlingen 6e leerjaar zelf aan de slag

• infosessie voor de ouders

Opendeurdagenin de lokalen van de 2e-3e graadzaterdag 20 juni van 14 tot 18 uurzondag 21 juni van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur

Meer info over die activiteiten op www.vtimenen.be

2 locaties

VTI1 Oude Leielaan 15, Menen 2e en 3e graad

VTI2 Stationsstraat 12B, Menen 1e graad

www.vtimenen.be