Algemene brochure 2015 2016

20
ALGEMENE INFORMATIE WAT WIL JIJ WORDEN ? “ IK WIL MEER WETEN.” 2015 - 2016

description

Algemene informatie over Rijn IJssel voor schooljaar 2015-2016

Transcript of Algemene brochure 2015 2016

Page 1: Algemene brochure 2015 2016

algemene informatieWat Wil JiJ WorDen ?

“ ik Wil meer Weten.”

2015 - 2016

Page 2: Algemene brochure 2015 2016

2

maak De goeDe keus

Misschien wordt het iets in de techniek of de zorg. Of wil je graag werken in de creatieve industrie of in de horeca. Bij Rijn IJssel vind je de opleiding die bij jou past! In deze brochure vind je algemene informatie over Rijn IJssel.Ook is hierin informatie te vinden over de leerwegen, niveaus, begeleiding en kosten. Meer informatie over alle opleidingen vind je op de website www.rijnijssel.nl. Zo kun je een goede keuze maken voor een opleiding waarin jij jouw talenten kunt ontwikkelen.

Beauty & lIfestyle

“ ik Wil mensen mooi maken en laten ontsPannen.”

Page 3: Algemene brochure 2015 2016

De belangstelling van jongeren en alles wat hen bezighoudt, is vertaald in tien zogenoemde leefwerelden. Deze staan op de website. Binnen een leefwereld vind je alle richtingen en opleidingen die daar bij passen. Als je nog niet weet wat je wilt gaan doen, dan maken de leefwerelden of de zoekmachine op de website het makkelijker om een opleiding te vinden.

VeIlIg en VeRtROuwdRijn IJssel heeft gekozen voor kleinere locaties.Je zit met studenten van een aantal opleidingen in één gebouw. Door deze kleinschaligheid voel je je snel betrokken en vertrouwd. Je ouder/verzorgers houden we op de hoogte van je studievoortgang via kennismakingsgesprekken en regelmatige informatie- en ouderavonden.

waaROM een OpleIdIng BIJ RIJn IJssel?Je werkt samen met Rijn IJssel aan jouw toekomst. Rijn IJssel ontwikkelt en verzorgt samen met bedrijven en instellingen lesprogramma’s, zodat je opleiding goed aansluit bij je toekomstige werk. Leren doe je op school

maak De goeDe keus

de leefweRelden

• Beauty & Lifestyle

• Bedrijf & Organisatie

• Creatief

• Entertainment

• Horeca & Toerisme/Vakschool Wageningen

• Online & ICT

• Sociaal & Gezondheid

• Sport/CIOS Arnhem

• Techniek & Onderzoek

• Veiligheid

“ ik Wil Dingen regelen en Zaken Doen.”

BedRIJf & ORganIsatIe

3

Page 4: Algemene brochure 2015 2016

4

en in de beroepspraktijk, door de stages krijg je een goed beeld van het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Als jij klaar bent, is je diploma dan ook veel waard! Niet voor niets kiezen jaarlijks 15.000 studenten voor een opleiding bij Rijn IJssel.

RIJk OndeRwIJsRijn IJssel biedt komend jaar vele opleidingen aan in RIJk Onderwijs: een rijke, moderne leeromgeving waarin wij je uitdagen om het beste uit jezelf te halen. Hiermee leggen we een sterke link met de beroepspraktijk en we kijken naar wat jij nodig hebt om te leren. Zo bereiden we je voor op het werkende leven en de maatschappij. Je werkt binnen jouw opleiding in leereenheden van vijf weken. Hierin krijg je een beroepsechte opdracht, zoals je die later ook tegenkomt in jouw werk. Je voert leeractiviteiten uit, zoals het volgen van workshops en gastcolleges zodat je de opdracht in de vijfde week kunt opleveren of uitvoeren. Je leert op een manier die bij jou past: met docenten, medestudenten, vakexperts, via het internet, boeken en multimedia. In jouw tempo volg je jouw eigen leerroute. Binnen een paar jaar groei je naar het niveau van een bekwame beroepsbeoefenaar. Klaar voor de arbeidsmarkt! Kijk op rijnijssel.nl/jongeren, welke opleidingen al RIJk worden aangeboden.

peRsOOnlIJke aandachtJe kunt natuurlijk heel goed zelf je ontwikkeling in de gaten houden want jij weet als beste hoe je leert en of het goed gaat. Maar bij Rijn IJssel krijg je ook een studieloopbaanbegeleider die jou hierbij helpt. Hij of zij geeft je studieadviezen en houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten. Daarnaast heeft Rijn IJssel een afdeling Cursisten Service waar je terecht kunt als je last hebt van bijvoorbeeld faalangst, dyslexie of andere problemen. We helpen je graag, want Rijn IJssel wil dat iedereen de opleiding verlaat met een diploma! Kijk voor meer informatie op rijnijssel.nl/jongeren onder STUDIE INFO, Begeleiding.

passend OndeRwIJs Studeren met een handicap of chronische ziekte, hoe doe je dat? Iedereen is uniek en we leren daarom allemaal op een andere manier. Sommige studenten hebben extra begeleiding nodig om hun diploma te kunnen halen. De Wet Passend Onderwijs geeft aan dat het mbo deze ondersteuning moet geven voor zover dat mogelijk is.

Bij de aanmelding voor een opleiding bij Rijn IJssel vragen we dan ook of er bijzondere omstandigheden zijn waar de school rekening mee moet houden.Rijn IJssel wil graag vanuit een open contact met studenten weten wat Rijn IJssel voor ze kan betekenen. Niet alleen omdat dat moet, maar ook omdat we dat als onderwijsinstelling graag willen. Bij de intake voor een nieuwe opleiding spreken we hier speciaal over met jou.Hierin waarderen we ook de inbreng je van ouders. En uiteraard kun je ook tijdens de opleiding, als er nieuwe problemen ontstaan, aangeven dat extra begeleiding nodig is. Je kunt altijd contact opnemen met Studie & Handicap. Wij willen graag in een open oriënterend gesprek met jou doornemen welke mogelijkheden Rijn IJssel kan bieden aan studenten met een handicap of chronische ziekte of welke mogelijkheden er zijn buiten Rijn IJssel.Kijk voor meer informatie op rijnijssel.nl/jongeren, onder STUDIE INFO, Begeleiding.

cOaches & MaatJesSoms dreig je als student vast te lopen in je studie of kun je je draai niet vinden op school. Een volwassene die je ondersteunt als coach kan je dan helpen. Een coach is geen mentor of hulpverlener. Hij of zij heeft speciaal aandacht voor jou en biedt op een positieve manier nieuwe mogelijkheden. Soms is het prettiger om een leeftijdsgenoot als ondersteuner te hebben. Dan spreken we van een maatje. Met een leeftijdsgenoot als maatje heb je vaak wat meer persoonlijk contact. Kijk voor meer informatie op rijnijssel.nl/jongeren, onder STUDIE INFO, Begeleiding.

tOpspORteRBen je een topsporter, dan kun je bij Rijn IJssel je sport prima combineren met een mbo-studie. Om gebruik te maken van de regeling moet je de status van topsporter aanvragen bij een van de topsportcoördinatoren van Rijn IJssel. Binnen de regeling kun je hulp krijgen bij verschillende zaken zoals roosteraanpassingen, gelegenheid om de studie in langzamer tempo te doen, vrijaf bij toernooien en trainingen, extra studiebegeleiding en zo nodig overleg met de vereniging of bond bij knelpunten of als het gaat om invulling van het studieprogramma tijdens trainingskampen of toernooien. Dit alles na goed overleg met de coördinator van de betreffende opleiding.

Page 5: Algemene brochure 2015 2016

5

Rijn IJssel heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) op Papendal. Topsporters trainen daar fulltime, en studeren en wonen met minimale reistijden. Kijk voor meer informatie op rijnijssel.nl/topsport of op rijnijssel.nl/jongeren onder STUDIE INFO.

weRken Of VeRdeR leRen Een baan vinden of een eigen bedrijf starten? Je diploma halen is een belangrijke stap op weg naar werk. Dat doe

je niet alleen op school, maar ook tijdens je stage. Rijn IJssel werkt samen met topbedrijven en instellingen. Hierdoor vinden veel studenten na hun opleiding werk. Het diploma van Rijn IJssel biedt ook een goede basis om verder te studeren aan een vervolg mbo- of hbo-opleiding.

Hoe Werkt mBo-onDerWiJs?

“ ik Wil iets met ontWerPen en creatief BeZig ZiJn.”

cReatIef

leeRwegenBij Rijn IJssel kun je op verschillende manieren een opleiding volgen. Zo kun je kiezen voor de Beroeps- opleidende Leerweg (BOL) of de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Bij een BOL-opleiding ga je vijf dagen per week naar school en doe je daarnaast praktijk-

ervaring op door de beroepspraktijkvorming (BPV oftewel stage). Bij een BBL-opleiding ga je naast een betaalde baan twee dagdelen naar school. Je moet een arbeidsovereenkomst hebben voor minimaal 20 uur, bij een leerbedrijf.

Page 6: Algemene brochure 2015 2016

6

keuZewIJZeRMiddelbaar beroepsonderwijs kun je volgen op vier niveaus. Kijk in het overzicht welke mogelijkheden er voor jou zijn, want dat is afhankelijk van je voor- opleiding, motivatie en ervaring. Je kiest het niveau dat het beste past bij jou en je vooropleiding. Je wilt doen wat je leuk vindt, bent gemotiveerd en je wilt je inzetten om iets te bereiken.

MBO-nIVeau 1Opleiding assistent eenvoudig uitvoerend werkOpleidingen op niveau 1 duren één jaar. Je doet tijdens je opleiding veel praktische ervaring op, aangevuld met theoretische kennis op school. Het gaat vooral om basisvaardigheden die je nodig hebt in je werk.

MBO-nIVeau 2Opleiding uitvoerend praktisch werkEen opleiding op niveau 2, BOL of BBL, duurt gemiddeld 2 jaar. Je doet tijdens je opleiding veel praktische ervaring op door stages of werk, aangevuld met theoretische kennis op school.

MBO-nIVeau 3(Vak)Opleiding zelfstandig werkEen opleiding op niveau 3, BOL of BBL, gaat een stukje verder dan die op niveau 2. Deze duurt gemiddeld 3 jaar (afhankelijk van de opleiding, tussen de twee en vier jaar). Door veel praktische werkervaring op je stages krijg je meer kennis en ervaring om zelfstandig te werken.

Zo kun je met een niveau 3-opleiding je eigen bedrijf opzetten of leiding gaan geven aan een afdeling. Je wordt breed inzetbaar binnen de branche waarvoor je hebt gekozen.

MBO-nIVeau 4Middenkader- en specialisten-opleidingenEen middenkaderopleiding op niveau 4 duurt drie tot vier jaar. Hierna kun je volledig zelfstandig uitvoerend werk doen of je eigen bedrijf starten of overnemen. Je doet veel praktische werkervaring op in de branche van je opleiding en je krijgt ook managementvakken naast het specifieke beroepsgerichte onderwijs. Naast de middenkaderopleiding kun je op niveau 4 ook de specialistenopleiding volgen. Dit is een kopstudie van één tot twee jaar waarbij je je extra verdiept in speciale ins en outs van het toekomstige beroep. Je kunt opleidingen op dit niveau vaak in twee leerwegen volgen, BOL of BBL. Met een diploma op niveau 4 heb je bovendien een goede basis om verder te studeren aan een hbo-instelling.

entRee: geen dIplOMa, tOch MBOHeb je geen diploma? Heb je om allerlei redenen een opleiding niet afgemaakt? Wil je vooral in de praktijk leren en je goed voorbereiden op vervolgonderwijs of een goede start op de arbeidsmarkt? Leer je het beste bij een afwisselende manier van werken? Dan is de Entree-opleiding iets voor jou! Rijn IJssel biedt de Entree-opleiding met diverse uitstroomprofielen aan. Op pagina 9 vind je een opsomming van deze uitstroomprofielen.

VOOROpleIdIng studIeMOgelIJkheden

Geen diploma Mbo-opleiding niveau 1

Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Mbo-opleiding niveau 2

Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, Mbo-opleiding niveau 3 en 4gemengde of theoretische leerweg

Overgangsbewijs havo/vwo klas 3 naar 4 Mbo-opleiding niveau 3 of 4 (met instemming toelatingscomissie)

Havo- of vwo-diploma Mbo-opleiding op maat, mogelijk versneld

Page 7: Algemene brochure 2015 2016

7

“ ik Wil iets met reiZen, eten en organiseren.”

hOReca & tOeRIsMe/VakschOOl wagenIngen

VMBO, haVO, VwO Niet geslaagd en wil je toch je vmbo-tl-, havo- of vwo-diploma halen? Dat kan bij Rijn IJssel VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs). Ben je zestien of zeventien jaar? Dan kun je ook een diploma halen. Jouw huidige middelbare school moet daar aan meewerken. Je kunt het programma vergelijken met je middelbare school. Je doet hetzelfde examen en het diploma heeft dezelfde waarde. Je kunt één vak volgen of meerdere vakken naast elkaar en dag- en avondlessen combineren. Op deze manier kun je sneller je diploma halen. Rijn IJssel VAVO heeft ook een internationale schakelklas

(ISK). Deze klas is voor jongeren van zestien of zeventien jaar die nog maar kort in Nederland zijn. Er is ook een voorexamenklas voor jongeren die (nog) niet in staat zijn om direct examen te doen, bijvoorbeeld door een taalachterstand.Kijk voor meer informatie bij rijnijssel.nl/jongeren, onder OPLEIDINGEN of direct bij rijnijssel.nl/VAVO.

VeRsneld, fast tRack Of haVIstentRaJectRijn IJssel biedt een aantal opleidingen aan in een versneld traject. We noemen dit ook wel Fast Track. Voor deze opleidingen heb je goede cijfers op je eindlijst nodig en veel motivatie en inzet want je doorloopt de

Page 8: Algemene brochure 2015 2016

opleiding in een kortere tijd dan normaal.Er zijn ook enkele havistentrajecten, speciaal bedoeld voor studenten met een havo-diploma.Voorafgaand aan de opleiding bekijk je met de studiecoördinator welke vrijstellingen je kunt krijgen en hoe je de opleiding het meest efficiënt en zo snel mogelijk kunt doorlopen. Kijk voor meer informatie bij rijnijssel.nl/jongeren, onder OPLEIDINGEN.

kOsten Als je op 1 augustus van het studiejaar achttien jaar of ouder bent, moet je lesgeld of cursusgeld betalen volgens wettelijke afspraken. BOL-studenten betalen lesgeld, BBL-studenten betalen cursusgeld. Het les- en de cursusgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Ben je BOL-student dan betaal je het lesgeld aan

“ ik Wil Dat mensen ZicH vermaken.”enteRtaInMent

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs / IB-Groep). Ben je BBL-student dan betaal je cursusgeld aan Rijn IJssel. Als je op 1 juli achttien jaar of ouder bent, kom je in aanmerking voor een basisbeurs. Deze vervangt de kinderbijslag. Een aanvraagformulier voor de basisbeurs vind je op www.ib-groep.nl.Daarnaast vraagt elke opleiding een extra bijdrage voor lesmateriaal, excursies enzovoort. Deze schoolbijdrage en kosten voor leermiddelen worden apart betaald en variëren per opleiding.Voor studenten die om financiële redenen geen opleiding kunnen volgen heeft Rijn IJssel een steunfonds. Het steunfonds schenkt of leent geld aan die studenten. Kijk voor meer informatie bij rijnijssel.nl/jongeren, onder STUDIE INFO, Financiën.

8

Page 9: Algemene brochure 2015 2016

9

overZicHt oPleiDingen

Assistent Verkoop/Retail • • 1

Assistent Dienstverlening & Zorg • • 1

Assistent Eletrotechniek • 1

Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie • • 1

Assistent Infratechniek • 1

Assistent Installatie- en Constructietechniek • 1

Assistent Logistiek • • 1

Assistent Operator • 1

Assistent Operator Productietechniek • 1

Bouwplaatsassistent • 1

OpleIdIngen nIVeau 1 BOl BBl duuR

“ ik Wil iets met comPuters en WeBsites.”OnlIne & Ict

Page 10: Algemene brochure 2015 2016

10

OpleIdIngen nIVeau 2 BOl BBl duuR

Assistent Etaleur / Medewerker Productpresentatie • 2

Autoschadehersteller 2 • • 2

Autospuiter 2 • • 2

Autotechnicus • • 2

Gastheer/Gastvrouw, basis (Vakschool Wageningen) • • 2

Bedrijfsadministratief medewerker • 2

Beveiliger • 2

Brood- en Banketbakker • 2

Constructiewerker (Metaaltechniek) • 2

Facilitair Dienstverlener (Vakschool Wageningen) • 2

Fietstechnicus • 2

Helpende Zorg & Welzijn • • 1,5 tot 2

Kapper (Junior kapper) • • 2

Kok, basis (Vakschool Wageningen) • • 2

Medewerker DTP • 2

Medewerker Fashion • 2

Medewerker Fastfood Service (Vakschool Wageningen) • 2

Medewerker Sign • • 2

Metselaar • 2

Monteur Elektrotechnische Installaties • • 2

Monteur Gas/Water/Warmte (Infra) • 2

Monteur Werktuigkundige Installaties • • 2

Operator A (Procestechniek) • 2

Opperman Bestratingen • 2

Secretarieel Medewerker • 2

Service Apparatuur en Installaties (Onderhoudsmonteur Installatietechniek) • 2

Sport- en Bewegingsbegeleider (CIOS Arnhem) • 1

Page 11: Algemene brochure 2015 2016

Telefonist / Receptionist • 2

Timmerman • 2

Uitvoerend Banketbakker (Vakschool Wageningen) • 2

Uitvoerend Broodbakker (Vakschool Wageningen) • 2

Uitvoerend Brood- en Banketbakker • • 2

Vakman Grond-, Water- en Wegenbouw • 2

Verkoper Detailhandel • • 1,5 tot 2

OpleIdIngen nIVeau 2 vervolg BOl BBl duuR

ik Wil met mensen omgaan en Ze HelPen.”sOcIaal & geZOndheId

11

Page 12: Algemene brochure 2015 2016

12

OpleIdIngen nIVeau 3 BOl BBl duuR

Allround AV-Medewerker (Sound & Vision) • 3

Allround Laborant • 2,5

Allround Metselaar Aan- en Verbouw • 2

Allround Operator (Procestechniek) • 2,5

Allround Signmaker • • 1 tot 3

Allround Timmerman Nieuwbouw • 2

Allround Vakman Grond-, Water- en Wegenbouw • 3

Autoschadehersteller 3 • 2

Autospuiter 3 • 2

Commercieel medewerker binnendienst • • 2 tot 3

D.T.P. (Allround DTP-er) • 3

Eerste Autoschadetechnicus • 2

Eerste Autotechnicus • 2

Eerste Fietstechnicus • 2

Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties • • 3

Eerste Monteur Gas/Water/Warmte • 2

Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties • 2

Financieel Administratief Medewerker • 2

Handhaving, Toezicht en Veiligheid • 2

Kapper • • 3

Leisure & Hospitality Host (Recreatie, Vakschool Wageningen) • 2,5

Medewerker Beheer ICT • • 3

Medewerker Frontoffice (Toerisme, Vakschool Wageningen) • 2,5

Medewerker Maatschappelijke Zorg • • 3

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang • • 3

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (maatwerk) • 1,5 tot 2

Pedicure/voetverzorger • 2

Page 13: Algemene brochure 2015 2016

13

Schoonheidsspecialist • 2 tot 3

Secretaresse • 3

Servicemonteur Installatietechniek • 2

Sport- en Bewegingsleider (CIOS Arnhem) • 3

Straatmaker • 3

Technisch Tekenaar (Installatietechniek) • • 1

Verkoopspecialist Detailhandel • • 2 tot 3

Verkoper Reizen (Toerisme, Vakschool Wageningen) • 2,5

Verzorgende (IG) • (3) • (1-3) 1 tot 3

Voortraject Pedagogisch Werk Kinderopvang • 0,5

Wellness (Schoonheidsspecialist) • 3

Welzijn-Breed (Maatschappelijke Zorg / Pedagogisch Werk) • 3

Woonzorgbegeleider Ouderenzorg/ Gehandicaptenzorg • 3

Zelfstandig Werkend Banketbakker (Vakschool Wageningen) • 3

Zelfstandig Werkend Broodbakker (Vakschool Wageningen) • 3

Zelfstandig Werkend Brood- en Banketbakker (Vakschool Wageningen) • 3

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw (Vakschool Wageningen) • • 2

Zelfstandig Werkend Kok (Vakschool Wageningen) • • 2

OpleIdIngen nIVeau 3 vervolg BOl BBl duuR

Page 14: Algemene brochure 2015 2016

14

Administrateur • 3

Adviseur Bancaire Diensten • 3

Allround Schoonheidsspecialist (koptraject) • 1

Analist • 4

Apothekersassistent • (3) • (2,5-3) 2,5 tot 3

Applicatieontwikkelaar • 3

Architectuur (Middenkader Bouw) • 4

Art & Design (Mediavormgever Art & Design, KC GOC)) • 4

Artiest Dans Musical (De Nederlandse Musical Academie) • 3

Artiest Dans Show • 3

Artiest Dans Urban • 3

Artiest Muziek • 3

Artiest Theater • 3

Audiovisueel Specialist (koptraject) • 1

Business & Management (Ondernemer Detailhandel) • 3

Business Online (Ondernemer Detailhandel) • 3

Business & Sport (0ndernemer Detailhandel) • 3

Directiesecretaresse/Managementassistent • 3

Doktersassistent • (3) • (2,5-3) 2,5 tot 3

Etaleur / Vormgever Ruimtelijke Presentatie • 4

Eventmarketing • 3

Facilitair Leidinggevende (Vakschool Wageningen) • 3

Fashion & Business • • 3

Fashion & Design Support • 4

Filiaalmanager Detailhandel • • 2 tot 3

Gastronomy & Hospitality Tweetalig (Vakschool Wageningen) • 3

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang • • 3

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (maatwerk) • 1,5 tot 2

Gespecialiseerd restaurantkok (koptraject Vakschool Wageningen) • 2

OpleIdIngen nIVeau 4 BOl BBl duuR

Page 15: Algemene brochure 2015 2016

“ ik Wil tecHniscHe oPlossingen BeDenken, Zoeken en maken.”technIek & OndeRZOek

OpleIdIngen nIVeau 4 vervolg BOl BBl duuR

Horeca Manager Ondernemer (Vakschool Wageningen) • 4

Human Technology • 3

ICT Beheerder • • 3

Interieurdesign • 4

International Business & Marketing • 3

International Junior Accountmanager • 3

Junior Account Manager • • 2 tot 3

Junior Marketing Manager • 3

Juridisch Medewerker Zakelijke Dienstverlening • 3

Juridisch Secretaresse • 3

Leidinggevende Ambachtelijke Bakkerij (Vakschool Wageningen) • 3

15

Page 16: Algemene brochure 2015 2016

16

Leidinggevende Ambachtelijke Bakkerij (Vakschool Wageningen, koptraject) • 1

Leidinggevende Restaurant (Vakschool Wageningen) • 4

Leidinggevende Keuken (Vakschool Wageningen) • 4

Leisure & Hospitality Executive (Recreatie, Vakschool Wageningen) • 3

Luchtvaartdienstverlener (koptraject Vakschool Wageningen) • 1

Make-Up & Hair Artist • 3

Manager Frontoffice (Toerisme, Vakschool Wageningen ) • 3

Manager Verkoop Reizen (Vakschool Wageningen) • 3

Medewerker Personeel en Arbeid • 3

Medewerker Sociale Zekerheid • 3

Mediaredacteur / Camerajournalist (Camjo) • 3

Mediavormgever • 4

Medisch Pedicure • 1 tot 2

Medisch Secretaresse • 3

Middenkader Engineering Techniek • 4

Netwerkbeheerder • • 3

Ondernemend Bouwen (Middenkader Bouw) • 4

Ondernemend Kappen • 3

Ondernemer Bakkersbedrijf (Vakschool Wageningen) • 3

Onderwijsassistent • 3

Onderwijsassistent (koptraject) • • 1,5

Operator C (Procestechniek) • 2,5

Patissier (koptraject, Vakschool Wageningen) • 1

Persoonlijk Begeleider Gehandicapten Zorg (waaronder jeugd) • • 3

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen (waaronder jeugd) • • 3

Podium- en Evenemententechnicus Geluid • 3

Podium- en Evenemententechnicus Licht • 3

Sociaal-Cultureel Werker • 3

Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener • 3

OpleIdIngen nIVeau 4 vervolg BOl BBl duuR

Page 17: Algemene brochure 2015 2016

OpleIdIngen nIVeau 4 vervolg BOl BBl duuR

Sport-en Bewegingscoördinator (CIOS Arnhem) • 4

Tandartsassistent • 3

Technisch Specialist Personenauto’s • (4) • (2) 4 of 2

Verpleegkundige • 4

Verpleegkundige i.s.m. GGZ • 3

Verpleegkundige BBL-instellingen • 2

Video Editor Camera • 4

Vooropleiding (Media & Design) • 1

Welzijn-Breed (Maatschappelijke Zorg / Pedagogisch Werk / Onderwijsassistent) • 3

Werkvoorbereider Installatie (CV/AC) • • 2

Werkvoorbereider Installatie (Sanitair) • (2) • (1,5) 2 of 1,5

Werkvoorbereider Technisch Tekenaar (Elektro) • 2

“ ik Wil De omgeving veiliger maken.”VeIlIgheId

17

Page 18: Algemene brochure 2015 2016

18

Deze (fast track) mbo-opleidingen zijn speciaal gericht op havisten; toelatingseis havo-diploma

OpleIdIngen VOOR haVIsten BOl BBl duuR

OpleIdIngen MBO fast tRack BOl BBl duuR

OpleIdIngen MBO-hBO fast tRack BOl BBl duuR

Horeca Manager Ondernemer (Vakschool Wageningen) • 2

Gastronomy & Hospitality • 3

Gespecialiseerd Medewerker Kinderopvang • 2

Onderwijsassistent • 2

Sport- en Bewegingscoördinator • 2

Verpleegkundige • 3

Artiest Dans • 2

Automotive (technisch specialist personenauto’s) • 3

International Junior Accountmanager • 2

Junior Accountmanager • 2

Laboratorium • 2,5

De studieduur van deze opleidingen, mbo en hbo samen, is in totaal minstens een jaar korter dan normaal.Rijn IJssel heeft een formele afspraak met een hbo-instelling.

Deze mbo-opleidingen worden aangeboden in minder tijd dan er officieel voor staat.

Page 19: Algemene brochure 2015 2016

19

VOORlIchtIngsBIJeenkOMsten Op JOuw schOOlRijn IJssel verzorgt voorlichtingbijeenkomsten op diverse middelbare scholen, bijvoorbeeld via klassikale voorlichting of onderwijsmarkten. Informeer bij jouw school of en wanneer er voorlichters van Rijn IJssel aanwezig zijn.

informeer voorDat Je kiest

“ik Wil mensen laten BeWegen.”

spORt/cIOs aRnheM

Page 20: Algemene brochure 2015 2016

20

Open dagen en InfOaVOndenBezoek één of meer van onze opleidingen tijdens een open dag of infoavond. Praat met studenten en docenten en kijk goed rond. Jij en je familie zijn van harte welkom.

Open dagenVrijdag 30 januari 2015 van 15.00 - 20.00 uurZaterdag 31 januari 2015 van 10.00 - 15.00 uur

InfoavondenDinsdag 11 november 2014 van 17.00 - 21.00 uurWoensdag 15 april 2014 van 17.00 - 21.00 uurDonderdag 18 juni 2014 van 17.00 - 21.00 uur

Bijzondere open dagenalleen voor de opleidingen laboratorium in nijmegenZaterdag 24 januari 2015, van 10.00 - 15.00 uurZaterdag 21 maart 2015, van 10.00 - 15.00 uur

InfORMatIe en aanMeldenHeb je vragen of opmerkingen?Bel of mail naar het Studie Informatiepunt (STIP) op werkdagenVan 9.00 - 13.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur.0800 0200995 (gratis)[email protected]/jongeren

uitgaveOktober 2014Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.Het onderwijs is altijd in beweging, kijk dus voor actuele informatie op rijnijssel.nl/jongeren.

riJniJssel.nl/Jongeren