Educatieve brochure 2015-2015

19
Kunsteducatief aanbod voor het onderwijs 2015-2016

description

Onze brede waaier educatieve activiteiten laat u elk seizoen binnenkijken in ons huis waar kunstenaars een belangrijke plek krijgen. Van bevlogen dirigenten, die hun orkest op sleeptouw nemen, tot choreografen, die jongeren inleiden in de hedendaagse dans, of muzikanten die kinderen de eerste stappen in de wereld van de muziek laten zetten.

Transcript of Educatieve brochure 2015-2015

Page 1: Educatieve brochure 2015-2015

Kunsteducatief aanbod voor het onderwijs2015-2016

Page 2: Educatieve brochure 2015-2015

Geachte leerkrachten en docenten,

Onze brede waaier educatieve activiteiten laat u elk seizoen binnenkijken in ons huis waar kunstenaars een belangrijke plek krijgen. Van bevlogen dirigenten, die hun orkest op sleeptouw nemen, tot choreografen, die jongeren inleiden in de hedendaagse dans, of muzikanten die kinderen de eerste stappen in de wereld van de muziek laten zetten.

Het nieuwe project Acoustic Power laat jongeren van de derde graad secundair onderwijs kennismaken met de wereld van de klassieke muziek. Met een interactieve workshop in de klas en een wervelend concert brengen we jongeren op een laagdrempelige manier in contact met de indrukwekkende kracht van orkestmuziek en de ongelofelijke talenten van musici: Mad skills & infinite passion is onze slogan.

De workshops in de Sound Factory, onze creatieve broedplaats voor wie met klankkunst aan de slag wil, zijn volgend seizoen elke dag mogelijk. Tijdens de open repetities is iedereen, van piepjong tot volwassen, onder de indruk van de overweldigende kracht en intensiteit van symfonische muziek. De Eersteklasconcerten met miniconcerten en workshops zijn heerlijke belevingsmomenten voor 6-jarigen, dit keer met het bekende blazersensemble I Solisti del Vento. Rondleidingen laten uw leerlingen op een originele manier kennismaken met het gebouw en de werking van ons huis. Scholen, conservatoria en muziekacademies bieden we graag een totaalpakket aan waarbij zij, naast het bijwonen van een voorstelling, ook een rondleiding in het Concertgebouw en een aangepaste inleiding op de voorstelling kunnen meemaken. Alles op maat gesneden van de doelgroep.

De trek naar het zuiden is het thema voor ons seizoen 2015-2016. In deze smeltkroes van zuiderse culturen focussen we op de kunstenaar die als rusteloze reiziger op zoek gaat naar vreugde en vrijheid, naar nieuwe impulsen en sterke emoties.

We nodigen u uit om samen met uw leerlingen mee te gaan op deze reis vol passie, inspiratie en kleurrijke ideeën.

Jeroen Vanackerartistiek directeur

Katrien Van Eeckhouttealgemeen directeur

Vooraf

3

Reizen vol passie, inspiratie en ideeën!

Page 3: Educatieve brochure 2015-2015

Inhoudstafel per doelgroep

Hoger onderwijs Sound Factory 9 Samen naar een voorstelling 19 Rondleidingen 23 Discovery 29

Deeltijds kunstonderwijs Sound Factory 9 Open repetities 13 Samen naar een voorstelling 19 Rondleidingen 23 Discovery 29

Secundair onderwijs Acoustic Power (5e & 6e j) 7 Sound Factory 9 Open repetities 13 Samen naar een voorstelling 19 Rondleidingen 23 Workshop hedendaagse dans (5e & 6e j) 27 Discovery 29

Lager onderwijs Sound Factory 9 Open repetities 13 Eersteklasconcerten (1e lj) 17 Samen naar een voorstelling 19 Rondleidingen 23 Vel tegen Vel (4e, 5e & 6e lj) 25 Discovery 29

© Tim Theo Deceuninck © Leontien Allemeersch

Page 4: Educatieve brochure 2015-2015

Met het laagdrempelige en interactieve project Acoustic Power maakt het Concertgebouw, in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen, jongeren warm voor klassieke muziek. Uitgangspunten zijn de overweldigende kracht van orkestmuziek en de ongelofelijke talenten die de musici jarenlang ontwikkelden om tot een gepassioneerd samenspel te komen. Dit project verloopt in drie stappen, telkens aangepast aan de verschillende studierichtingen en -niveaus.

WORKSHOP: een jonge muzikant geeft op school een introductie op het concert dat de leerlingen zullen meemaken in het Concertgebouw. Met sterke verhalen, veel muziek, interactie en een aanstekelijk enthousiasme ervaren jongeren dat klassieke muziek boeiend en krachtig is.

DO IT YOURSELF (facultatief): de leerlingen worden uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met klassieke muziek. Foto, film, dans, tekst, beeld, muziek, drama of iets culinairs of technisch. Alles kan en alles mag.

CONCERT: de leerlingen maken een kort, wervelend concert mee van Symfonieorkest Vlaanderen in de Concertzaal van het Concertgebouw. Gastvrouw en actrice Liesa Naert neemt de leerlingen op sleeptouw in een verhaal over muziek en passie.

Een project van Concertgebouw Brugge insamenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen en Symfonieorkest Vlaanderen, in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen. Met de steun van Spa.Alle info op www.acousticpower.be

PRAKTISCH

Wie3e graad secundair onderwijs van West-Vlaanderen (alle niveaus)

WanneerWORKSHOP (op school)

ù tussen maandag 04.01.2016 en vrijdag 26.02.2016, in overleg

ù duur: 2 lesuren of 1 lesuur naar keuze

DO IT YOURSELF (facultatief) ù inzendingen voor vrijdag 18.03.2016 ù op vrijdag 29.04.2016 worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een slotevent

CONCERT (in het Concertgebouw) ù dinsdag 12.04.2016 om 11.00 of 14.00 uur ù donderdag 14.04.2016 om 10.00 of 14.00 uur (naar keuze volgens beschikbaarheid)

ù duur: 1 uur

PrijzenKennismakingsactie: de eerste 75 klassen die zich inschrijven voor de eerste editie (2016) kunnen gratis deelnemen!

ù € 4 -> € 0 per leerling: workshop + concert (met eigen vervoer of met DynamoOPWEG)

ù € 6 -> € 2 per leerling: workshop + concert (busvervoer geregeld door Concertgebouw)

Regulier tarief (vanaf 2017): ù € 4 per leerling: workshop + concert (met eigen vervoer of met DynamoOPWEG)

ù € 6 per leerling: workshop + concert (busvervoer geregeld door Concertgebouw)

Inschrijven & info ù vanaf dinsdag 28.04.2015 via www.acousticpower.be of +32 50 47 69 99

ù vraag de brochure aan via [email protected] of +32 50 47 69 99 of bekijk ze online

Workshop en concert

Acoustic Power

7

Secundair onderwijs(vijfde en zesde jaar)

GRATIS VOOR DE EERSTE

75 KLASSEN!

Page 5: Educatieve brochure 2015-2015

9 OMNI © Lucas Denuwelaere

Ervaren docenten begeleiden de tweeledige workshops. In een eerste deel neemt de docent de groep mee voor een auditieve ontdekkingstocht doorheen het hele Concertgebouw. Tijdens deze interactieve wandeling ligt de nadruk op klank, klankbeleving en akoestiek. Het tweede deel is een actieve sessie in de Sound Factory. Hier kunnen de leerlingen volop experimenteren en componeren met de klankinstallaties en de software op de iMacs.

Interactieve luisterwandeling door het gebouwKAMERMUZIEKZAALVia experimenten ontdekken de leerlingen de werking en het effect van geluiden en klanken.

CONCERTZAALVia het Atrium leidt de gids de leerlingen naar de Concertzaal. Hier staan akoestiek en muziekbeleving centraal.

ATRIUMDe gids voert de groep via audio- en videofragmenten mee in de wondere wereld van de klankkunst. Een ideale opstap om zelf aan de slag te gaan in onze interactieve ruimte voor geluidskunst.

In de Sound FactoryCYBERCORNERAcht iMacsOp deze computers creëert u uw eigen soundscapes met het muziekprogramma Garageband.

OMNIKlankinstallatie van Patrice MoulletElk van de 108 gekleurde vakjes van deze databank aan geluiden reageert anders op uw aanraking en laat zo zijn eigen klank horen. Zoek naar patronen of combinaties en stel uw eigen composities samen.

KILO OHMKlankinstallatie van Erwin StacheExperimenteer op de vijf metalen buizen met vingervlugge zachte tikjes, een bruuske greep of intensief knijpen. U hoort meteen een klankenwereld van verschil.

De Sound Factory mikt niet alleen op kinderen en jongeren, ook volwassenen zijn welkom. Voor elke doelgroep zijn er workshops, aangepast aan de leeftijd van de groep.

Luisterwandeling en workshop

Sound Factory

Lager onderwijs Secundair onderwijs

Deeltijds kunstonderwijs Hoger onderwijs

VRIJ BEZOEKVanaf seizoen 2016-2017 kan u de Sound Factory en de kunstcollectie beleven via een uitgebreid parcours doorheen het Concertgebouw.Wegens de voorbereidende werkzaamheden is de Sound Factory tijdelijk enkel via reservatie toegankelijk voor workshops.Voor individueel bezoek terug geopend vanaf september 2016!

DIT SEIZOEN MOGELIJKHEID TOT

WORKSHOPS OP ELKE WEEKDAG!

Page 6: Educatieve brochure 2015-2015

11Kilo Ohm © David Samyn

PRAKTISCH

Wat ù volledige workshop bestaat uit luisterwandeling en actieve sessie

ù duur: ruim twee uur ù voorafgaand aan het bezoek aan de Sound Factory ontvangt de leerkracht een lesmap met info over het ontstaan, de werking en de architectuur van het Concertgebouw. In dit pakket zitten opdrachten rond geluid om mee te werken in de klas.

Inschrijven ù via [email protected] of via +32 50 47 69 99

ù www.sound-factory.be ù toegankelijk voor rolstoelgebruikers ù maximum 25 personen

Prijzen ù reductietarief: € 85 (o.a. voor onderwijs, meer info over reducties op www.sound-factory.be)

ù standaardtarief: € 200

Interactief stadsbezoekCombineer uw bezoek aan de Sound Factory met een wandeling door de historische binnenstad. Bij de Dienst Toerisme Brugge kunnen scholen hierover info opvragen: www.brugge.be – klik door naar ‘bezoek Brugge’.Het 6e lj basisonderwijs en de 1e graad secundair onderwijs kunnen via www.stapindestadbrugge.be een interactieve rondleiding downloaden.

In samenwerking met Musica, Impulscentrum voor Muziek

Page 7: Educatieve brochure 2015-2015

13© Lucas Denuwelaere

Nergens anders dan in een open repetitie voelen kinderen en jongeren zo intens de spanning en emoties van het repetitieproces dat aan elke voorstelling voorafgaat. Een sterk optreden is nu eenmaal het resultaat van veel en hard oefenen. Musici die een passage hernemen tot ze helemaal goed zit, de dirigent die aanwijzingen geeft, inzoomen op de samenstelling van het orkest: de kinderen en jongeren maken het allemaal van heel dichtbij mee. Na de repetitie is er kans om aan de dirigent of een muzikant vragen te stellen.

Vlak voor de kinderen en jongeren de repetitie bijwonen, maakt een ervaren muziekdocent hen in de Kamermuziekzaal wegwijs in het muzikale thema dat tijdens de repetitie aan bod komt. Ze krijgen achtergrondinfo bij de compositie en de componist en een muzikant en/of zanger(es) komt al even langs om het thema verder uit te spitten. Via ritmische en muzikale spelletjes maken de jongsten kennis met het thema.

Dit seizoen passeren enkele boeiende projecten en interessante componisten de revue tijdens de open repetities: Beethoven, Tchaikovsky, Strauss, Ravel, Schumann en vele anderen. De repetities zijn aangepast aan diverse doelgroepen: basisonderwijs (per graad), secundair onderwijs (per graad) en deeltijds kunstonderwijs.Een overzicht vindt u op p. 15.

PRAKTISCHDuurongeveer 2 uur

Prijs ù € 4 per leerling ù begeleider(s) gratis

Inschrijven ù vanaf dinsdag 12 mei via [email protected] of +32 50 47 69 99

Tussen de muzikanten en de dirigent

Open repetities

Lager onderwijs Secundair onderwijs

Deeltijds kunstonderwijs

Page 8: Educatieve brochure 2015-2015

15© Alex Vanhee

ù Symfonieorkest Vlaanderen Lesueur, Bruch, Schönberg & Elgar ma 28.09.15 / 9.30 & 13.45 voor 3e, 4e lj. lager onderwijs

ù Nationaal Orkest van België Ravel, Strauss & de Falla za 17.10.15 / 15.00 voor deeltijds kunstonderwijs (AMC)

ù Symfonieorkest Vlaanderen Mendelssohn, Schumann & Dvorák do 26.11.15 / 17.30 voor deeltijds kunstonderwijs (AMC)

ù Symfonieorkest Vlaanderen Stravinsky, Strauss & Beethoven di 12.01.16 / 9.30 & 13.45voor 2e lj. lager onderwijs in samenwerking met Conservatorium Brugge

ù Anima Eterna Brugge Beethoven & von Weber do 14.01.16 / 9.30voor 3e, 4e j. secundair onderwijs

ù Collegium Vocale Gent Bach & Buxtehudedo 21.01.16 / 10.00voor 5e en 6e j. secundair onderwijs

ù Symfonieorkest Vlaanderen Tchaikovsky, Nuyts & Janácek vr 19.02.16 / 9.30 & 13.45voor 5e en 6e lj. lager onderwijs

ù Symfonieorkest Vlaanderen programma te bepalen do 03.03.16 / 9.30 & 13.45voor 1e & 2e j. secundair onderwijs

Open repetities 2015-2016

Page 9: Educatieve brochure 2015-2015

Kinderen uit het eerste leerjaar hebben een open kijk op hun omgeving en kunnen onbevangen genieten van klanken en muziek. Net daarom willen we hen iets unieks laten beleven: een muzikaal parcours door het hele Concertgebouw, van de Kamermuziekzaal tot de studio’s en de Concertzaal.

Deze negende editie van de Eersteklasconcerten heeft drie miniconcerten in petto, die elk worden voorafgegaan of gevolgd door een creatieve en actieve workshop. Tijdens de workshops komen boeiende aspecten van de uitgevoerde muziek aan bod, zodat de kinderen met gespitste en wakkere oren kunnen luisteren naar het concert.

Ditmaal beleven de eersteklassers de tijd van hun leven in het enthousiaste gezelschap van de musici van I Solisti del Vento. Dit ensemble bestaat uit voornamelijk blazers maar wordt, afhankelijk van de programmatie, uitgebreid met piano, percussie en andere instrumenten. Het ensemble exploreert het boeiende blazersrepertoire van Mozart tot nu.

Samen met ervaren workshopbegeleiders ontdekken de kinderen muzikale basisprincipes als melodie, ritme en klankkleur. Een totaalervaring die de eersteklassertjes niet licht zullen vergeten.

PRAKTISCH

Wanneer ù maandag 15.02.2016 om 11.00 en 13.30 uur ù dinsdag 16.02.2016 om 9.00, 11.00 en 13.30 uur ù donderdag 18.02.2016 om om 9.00 en 11.00 uur

Duur1,5 uur

Prijs ù € 4 per leerling (koek en drankje inbegrepen) ù begeleider(s) gratis

Inschrijvenvanaf dinsdag 12 mei via [email protected] of +32 50 47 69 99

Bij de Eersteklasconcerten bieden wij u een lesmap van Musica aan, waarmee u nadien aan de slag kunt gaan in de klas.

In samenwerking met Musica, Impulscentrum voor Muziek

Een muzikaal parcours door het Concertgebouw

Eersteklasconcerten

17

Lager onderwijs(eerste leerjaar)

© Tim Theo Deceuninck

VANAF DIT SEIZOEN IS ER EEN EXTRA DAG MET EERSTE-KLASCONCERTEN!

Page 10: Educatieve brochure 2015-2015

19© Lucas Denuwelaere

Bezorg uw leerlingen en studenten een onvergetelijke ervaring met concerten en dansvoorstellingen. Alles perfect op maat gesneden van jongeren en tegen een gunsttarief. Wij bieden u een gevarieerd aanbod van hoog niveau. Indien gewenst kunt u bovendien verder gaan dan enkel de voorstelling. U kunt met uw klasgroep ook een rondleiding en/of een inleiding op het concert of de dansvoorstelling meemaken, helemaal aangepast aan hun niveau. Een ervaren gids neemt de jongeren mee door het hele gebouw (Atrium, Kamermuziekzaal, Concertzaal) in een verhaal over de geschiedenis en de architectuur van het Concertgebouw. Ze komen meer te weten over de werking, het programma en de repetities. Ze ontdekken met andere woorden wat het Concertgebouw zo’n bijzondere plek maakt.

PRAKTISCH

Duur ù duur voorstelling varieert ù rondleiding: 1 uur / inleiding: 20 minuten

Prijs ù voorstelling: ticketprijs varieert ù discoverykorting: wie jonger is dan 26 jaar krijgt 50% korting op de basisprijs (zie p. 29)

ù groepskorting: vanaf 15 personen 15% korting per ticket

ù deze kortingen zijn niet cumuleerbaar ù gratis voor begeleider(s) van schoolgroepen ù dossierkost van € 6 per voorstelling

Inschrijven ù voor groepen met minder dan 15 personen: reserveer uw tickets via de Ticketlijn +32 70 22 33 02 vanaf 29 mei of op www.concertgebouw.be vanaf 26 mei

ù voor groepen vanaf 15 personen: reserveer uw tickets via +32 50 47 69 99 of [email protected] vanaf 22 mei

ù Heeft u moeite om een keuze te maken? Neem dan een kijkje op de volgende pagina. Of steek uw licht op in onze Discoverytipsflyer, die driemaal per jaar verschijnt met tips voor jongeren uit ons ruime aanbod muziek en dans. Wenst u Discoverytipsflyers voor uzelf en uw leerlingen of wenst u meer informatie over een voorstelling? Contacteer ons op +32 50 47 69 99 of [email protected].

ù Driemaal per jaar verschijnt een nieuwsbrief voor het onderwijs met tips, nieuws en suggesties voor het onderwijs. Intekenen op de nieuwsbrief? Surf naar www.concertgebouw.be/educatie.

ù Wenst u kennis te maken met het volledige programma? Surf dan naar www.concertgebouw.be of bestel onze seizoensbrochure via [email protected].

Een unieke omgeving, een intense ervaring

Samen naar een voorstelling

Lager onderwijs Secundair onderwijs

Deeltijds kunstonderwijs Hoger onderwijs

Page 11: Educatieve brochure 2015-2015

21© Tim Theo Deceuninck

Onze tipsOrkestraal

ù za 26.09.15 B’Rock, Collegium Vocale Gent & René Jacobs / Haydn. Die Schöpfung

ù wo 30.09.15 Le Concert Olympique & Arnold Schönberg Chor / Beethoven

ù vr 09.10.15 Les Ambassadeurs & Sabine Devieilhe / Rossini in alle staten

ù za 17.10.15 Nationaal Orkest van België & Mischa Maisky / Spaanse vuurgloed

ù za 21.11.15 Brussels Philharmonic & Slagwerk Den Haag / In the middle of Xenakis

ù za 16.01.16 Anima Eterna Brugge / Beethoven & von Weber

ù za 27.02.16 Rotterdams Philharmonisch Orkest / Bruckners monumentale Achtste

ù vr 04.03.16 Anima Eterna Brugge / Los jardines de España

ù do 12.05.16 Budapest Festival Orchestra / De Toverfluit

ù vr 13 & za 14.05.16 Budapest Festival Orchestra & Collegium Vocale Gent / Mozarts Requiem

Dans ù wo 21.10.15 Verklärte Nacht / Anne Teresa De Keersmaeker & Rosas

ù di 10 & wo 11.11.15 Fractus V / Sidi Larbi Cherkaoui & Eastman

ù wo 09.12.15 Speak low if you speak love / Wim Vandekeybus & Ultima Vez

ù za 12.12.15 Tragédie / Olivier Dubois

ù za 13.02.16 EXTREMALISM / Ballet National de Marseille & ICKamsterdam – Emio Greco | PC

ù do 31.03.16 D’après une histoire vraie / Christian Rizzo & L’Association Fragile

Jazz / pop / rock / wereldmuziek ù za 03.10.15 Aka Moon / The Scarlatti Book

ù vr 27.11.15 deFilharmonie & Brussels Jazz Orchestra / Dansmuziek tussen klassiek en jazz

ù wo 06.04.16 Daan & Peter De Bruyne / de NADA

ù do 07.04.16 Berlin Electronic Night / Bleeps, glitches & visuals

ù za 23.04.16 Trio António Rocha & Huelgas Ensemble / Fado: melancholie weerspiegeld in de Taag

ù zo 24.04.16 Pedro Burmester & Mário Laginha / Portugese caleidoscoop

Muziektheater ù za 14.11.15 Private View / Muziektheater Transparant

ù wo 18.11.15 Nadar Ensemble, Arne Deforce & Wibert Aerts / Black Box Music

Vocaal ù vr 06.11.15 Holland Baroque Society & Eugenia Boix / Tears in Heaven

ù vr 18.12.15 La Chimera & Luis Rigou / Misa de Indios, Misa Criolla

ù za 30.04.16 BL!NDMAN [sax] & Collegium Vocale Gent / Morgen!

Kamermuziek ù wo 28.10.15 Solistenensemble Kaleidoskop / 4 Rooms

ù vr 06.05.16 Arcanto Quartett & Jörg Widmann / Beethoven & Brahms

Klavier ù za 30.01.16 Maria João Pires & Julien Libeer / Beethoven & Haydn

ù do 24.03.16 Pianoduo Callot-Blondeel / Schubert vierhandig

ù do 19.05.16 Abdel Rahman El Bacha / De kleuren van de piano

Out of the box ù za 10.10.15 Iedereen Klassiek

ù do 19.11.15 Acousmonium & Wave Field Synthesis / Luidsprekerorkesten

ù za 06.02.16 Federico García Lorca / Poëtisch concertparcours

Op www.concertgebouw.be vindt u meer info over alle voorstellingen, maar ook heel wat luister- en videofragmenten.Voor bijna elke voorstelling is er 45 minuten voor aanvang een inleiding. Gratis op vertoon van uw ticket.

Page 12: Educatieve brochure 2015-2015

Tijdens een rondleiding vertelt een ervaren gids uw leerlingen of studenten alles over de prille geschiedenis, de architectuur, de akoestiek en de werking van het Concertgebouw, een pareltje van hedendaagse architectuur ontworpen door Paul Robbrecht en Hilde Daem.

De tocht begint frontstage met het Atrium, de Kamermuziekzaal en de Concertzaal als blikvangers. Vervolgens dringt de groep steeds dieper het gebouw binnen. Backstage wanen de leerlingen en studenten zich topartiesten tijdens een bezoek aan de loges, de verschillende repetitieruimtes en het podium. De gids vertelt verrassende anekdotes, weidt uit over de architecturale details die voor de fantastische akoestiek zorgen en laat de groep het Concertgebouw met heel andere ogen bekijken.

Voor elke leeftijdsgroep is een aangepast traject voorzien. Bij de oudsten ligt het accent op de geschiedenis en architectuur. Bij de jongsten staat het leven van de muzikant in het Concertgebouw centraal.

PRAKTISCH

Duurruim 1 uur

Prijs ù reductietarief: € 70 (tot 25 leerlingen) ù normaal tarief: € 125 (tot 25 personen)

Inschrijvingenvia [email protected] of +32 50 47 69 99

Meer [email protected]

Combineer een rondleiding met een concert of voorstelling in het Concertgebouw (zie p. 19).

Een uniek stukje hedendaagse architectuur

Rondleidingen

23© Tim Theo Deceuninck

Lager onderwijs Secundair onderwijs

Deeltijds kunstonderwijs Hoger onderwijs

Page 13: Educatieve brochure 2015-2015

Leerkrachten van het vierde, vijfde of zesde leerjaar kunnen samen met hun klas meestappen in een boeiend muzikaal traject dat bestaat uit een open repetitie en twee workshops (tijdens de lesuren).

Tijdens de workshops gaan de leerlingen op een zeer speelse en actieve wijze om met enkele muzikale bouwstenen van muziek zoals ritme, toonhoogte en klankkleur. Er wordt volop geëxperimenteerd en uiteindelijk wagen de leerlingen zich zelfs aan kleine composities.

Tijdens de open repetitie van ons huisorkest Anima Eterna Brugge maken de leerlingen kennis met de instrumenten en het muzikale repertoire van een symfonisch orkest. De luistermomenten zijn korter dan tijdens een concert en ze worden voorafgegaan door een interactieve inleiding. Zo krijgen de leerlingen enkele sleutels mee om de muziek beter te kunnen beluisteren en te appreciëren.

Dit traject wordt de eerste keer begeleid door een ervaren workshopgever. De volgende schooljaren doorloopt de leraar hetzelfde traject op eigen houtje. Hij/zij kan rekenen op de steun van het Concertgebouw, dat blijft optreden als coach, de nodige lesmiddelen aanreikt en de inleiding en de open repetitie verzorgt.

PRAKTISCH

Wanneer ù workshops: in overleg met de leerkracht ù de open repetitie met Anima Eterna Brugge: dinsdag 1 maart 2016 om 9.30 en 14.00 uur

Prijs€ 4 per leerling voor het hele traject per schooljaar (workshops en een open repetitie in het Concertgebouw)

Inschrijvenvanaf dinsdag 12 mei [email protected] +32 50 47 69 99

Meer [email protected]

Een project ontwikkeld in samenwerking met Brugge Plus vzw

Spelend leren met muzikale bouw stenen

Vel tegen Vel

25© Tim Theo Deceuninck

Lager onderwijs(vierde, vijfde en zesde leerjaar)

Page 14: Educatieve brochure 2015-2015

Leerlingen uit het middelbaar onderwijs stappen mee in een uniek project van Rosas, het gerenommeerde dansgezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker en artistieke partner van Concertgebouw Brugge. Uitgangspunt is de dansvoorstelling Verklärte Nacht.

Dans is de hoofdactiviteit van Rosas maar ook het doorgeven van de ervaring van het dansen is belangrijk voor het gezelschap. In het Rosas-project RondOmDans doorlopen jongeren tussen 16 en 18 jaar een traject waarbij ze deze beleving delen om zo tot een beter inzicht te komen van dans als kunstvorm.

In een algemene inleiding (twee lesuren in de klas) maakt een docent dans herkenbaar voor de jongeren. Dit gebeurt aan de hand van een dvd met dansfragmenten (klassiek ballet en hedendaagse dans van choreografen William Forsythe, Wim Vandekeybus, Pina Bausch ...).

Tijdens een bezoek aan de werkplaats en repetitieruimte van Rosas en P.A.R.T.S. maken de leerlingen een laagdrempelige workshop mee. Eerst dansen ze zelf, dan wonen ze een les van de dansschool P.A.R.T.S. bij. Het bezoek aan Brussel eindigt met een inleiding op de voorstelling Verklärte Nacht. In een derde deel van het traject wonen de leerlingen de voorstelling Verklärte Nacht op woensdag 21 oktober 2015 om 20.00 in het Concertgebouw bij. ‘Schaamteloos romantisch’, noemt Anne Teresa de Keersmaeker dit duet dat ze choreografeerde als antwoord op Schönbergs Verklärte Nacht.

Achteraf volgt in de klas een nagesprek met een docent over de voorstelling en een evaluatie van het traject.

PRAKTISCH

Prijs€ 15 per leerling voor het hele traject (workshops o.l.v. een docent, bezoek aan Rosas in Brussel, voorstelling Verklärte Nacht in het Concertgebouw)

Inschrijven ù vijfde en zesde jaar secundair onderwijs ù vanaf dinsdag 12 mei via [email protected]

Meer [email protected] of +32 50 47 69 99

In samenwerking met Rosas

De taal van de hedendaagse dans

Workshop hedendaagse dans

27© Anne Van Aerschot

Secundair onderwijs(vijfde en zesde jaar)

Page 15: Educatieve brochure 2015-2015

29© Lucas Denuwelaere

DiscoverykortingDankzij de Discoverykorting kunnen alle -26-jarigen muziek en hedendaagse dans in het Concertgebouw meemaken aan halve prijs! Geniet van deze jongerenkorting vanaf je eerste ticketaankoop bij In&Uit Brugge en via de Ticketlijn of maak je persoonlijke account aan op www.concertgebouw.be/tickets.

DiscoverytipsNiet te missen voorstellingen voor jongeren! Moeilijk om een keuze te maken uit het rijke aanbod, ook voor jongeren? Dan is er de handige Discoverytipsflyer die driemaal per seizoen verschijnt. Met tips over niet te missen voorstellingen voor jongeren: de absolute toppers, maar ook de kleine te ontdekken pareltjes. Of volg onze tips en acties dankzij de Discoverynieuwsbrieven. Die worden samengesteld door Soundcast, de jongerengroep van Concertgebouw Brugge en bevatten niet alleen tips, maar ook nieuwtjes, acties en wedstrijden waarbij tickets te winnen vallen.

En er is meer …Alle Discoverytips en geluids- of videofragmenten vindt u op www.concertgebouw.be/discovery.

PRAKTISCH

Meer info ù Discovery: www.concertgebouw.be/discovery [email protected] of +32 50 47 69 94

ù Soundcast: www.concertgebouw.be/soundcast of +32 476 39 46 46

Jonger dan 26?Geniet 50% korting

Discovery

Lager onderwijs Secundair onderwijs

Deeltijds kunstonderwijs Hoger onderwijs

Page 16: Educatieve brochure 2015-2015

31

Trein, bus, te voetBrugge is goed bereikbaar per trein. Het Concertgebouw ligt op tien minuten wandelen van het station: u steekt het stationsplein en de autoweg over en volgt links het wandelpad door het Albertpark. U kunt ook de bus nemen: iedere vijf minuten is er een bus richting centrum, met een halte naast het Concertgebouw. Tot 22.10 uur – en op vrijdag en zaterdag tot 02.10 uur – kunt u met de Avondlijn van het Concertgebouw naar de woonkernen rond Brugge. Voor een avondrit betaalt u niet meer dan voor de gewone bus.Dienstregeling treinen: www.b-rail.beDienstregeling bussen: www.delijn.be of +32 70 22 02 00Gegevens onder voorbehoud van wijzigingen door De Lijn.

FietsOp ’t Zand zijn talrijke stallingen voorzien om uw fiets veilig achter te laten. Ook in de ondergrondse parking kunt u uw fiets stallen.

Gratis met De Lijn naar het ConcertgebouwDynamoOPWEG brengt uw klas gratis met De Lijn naar ‘cultuurschakels’ in de buurt, zoals Concertgebouw Brugge. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is een dynamoPLAN indienen en laten goedkeuren via www.dynamo3.be.Meer info via [email protected] of +32 2 553 96 56.DynamoOPWEG geldt enkel op schooldagen, tussen 9.00 en 15.30 uur, en na 18.30 uur. Er kunnen maximum 30 personen meereizen per rit, maar het is wel mogelijk om een tweede rit aan te vragen op een ander moment (bijvoorbeeld 10 minuten later).

Bereikbaarheid

Page 17: Educatieve brochure 2015-2015

U kunt deze educatieve brochure ook bekijken op www.concertgebouw.be/educatie of extra exemplaren aanvragen via [email protected].

In de seizoensbrochure vindt u alles over het nieuwe programma, maar ook over het reserverenvan tickets, diverse kortingen, abonnementen en arrangementen.

Het volledige programma van het seizoen 2015-2016 is terug te vinden op www.concertgebouw.be. Op onze site kunt u zich eveneens inschrijven op onze educatieve nieuwsbrief.

Verder is er het driemaandelijkse magazine met achtergrondinfo bij het programma.De Discoverytipsflyer zet driemaal per seizoen de niet te missen voorstellingen voor jongeren op een rijtje.

Wenst u een of meerdere van deze communicatie-middelen te ontvangen, voor uzelf of om te verspreiden in uw school of onder uw leerlingen of studenten? Aarzel dan niet om ons te contacteren: [email protected].

Info over het educatieve aanbodConcertgebouw Brugge Educatie’t Zand 34, 8000 Brugge+32 50 47 69 [email protected]/educatie

Blijf op de hoogte

EducatieteamCoördinator educatie: Lise ThomasMedewerker educatie - communicatie: Rik De JongheMedewerker educatie - productie: Evi HuysCoördinator Acoustic Power: Bram VerlindeMedewerker Acoustic Power - communicatie: Thomas Vandemeulebroucke

Onze partnersVoor ons educatief aanbod kunnen wij rekenen op de steun en medewerking van onze partners Rosas, Anima Eterna Brugge, Conservatorium Brugge, Symfonieorkest Vlaanderen, Jeugd en Muziek, I Solisti del Vento, Musica, Impulscentrum voor Muziek, Collegium Vocale Gent en Brugge Plus.

ColofonRedactie: Rik De JongheEindredactie: Lotte De CoeneCoverfoto: Tim Theo DeceuninckVormgeving: Studio Jurgen MaelfeytV.U. Katrien Van Eeckhoutte, ’t Zand 34, 8000 Brugge

Het Concertgebouw verzamelt publieksgegevens bij het reserveren van tickets en het aanvragen van informatie. Die gegevens worden gebruikt om het publiek op de hoogte te houden van het programma en van onze activiteiten. Ze kunnen in uitzonderlijke gevallen ook worden doorgegeven aan derden die ze kunnen gebruiken voor marketing- of wetenschappelijke doeleinden. Indien u dit niet wenst, brengt u ons daarvan best op de hoogte. Het beheer van de adresgegevens gebeurt conform de wet van 8 december 1992 in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

33© Tim Theo Deceuninck

Page 18: Educatieve brochure 2015-2015

© Tim Theo Deceuninck

Soundcast is een groep van enthousiaste jongeren die de vinger aan de pols houden bij wat reilt en zeilt binnen Concertgebouw Brugge. Ze zijn niet alleen een klankbord, maar ze zijn ook actief als jonge reporters bij festivals, concerten, dansvoorstellingen en happenings in het Concertgebouw.

De verslagen, foto’s, filmpjes, aankondigingen en nieuwtjes van de Soundcastreporters vindt u op www.concertgebouw.be/soundcast en op Facebook. Info over Soundcast: [email protected].

SoundcastKlankbord en jongerenreporters van het Concertgebouw

Volg Soundcast, de jongerenreporters van het Concertgebouw, via Facebook of schrijf u in op hun e-zine.

3534

Page 19: Educatieve brochure 2015-2015

Info over het educatieve [email protected]+32 50 47 69 99

Info en ticketswww.concertgebouw.be+32 70 22 33 02In&Uit, ’t Zand 34, 8000 Brugge