Educatieve brochure 2015-2015

Click here to load reader

 • date post

  22-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Onze brede waaier educatieve activiteiten laat u elk seizoen binnenkijken in ons huis waar kunstenaars een belangrijke plek krijgen. Van bevlogen dirigenten, die hun orkest op sleeptouw nemen, tot choreografen, die jongeren inleiden in de hedendaagse dans, of muzikanten die kinderen de eerste stappen in de wereld van de muziek laten zetten.

Transcript of Educatieve brochure 2015-2015

 • Kunsteducatief aanbod voor het onderwijs2015-2016

 • Geachte leerkrachten en docenten,

  Onze brede waaier educatieve activiteiten laat u elk seizoen binnenkijken in ons huis waar kunstenaars een belangrijke plek krijgen. Van bevlogen dirigenten, die hun orkest op sleeptouw nemen, tot choreografen, die jongeren inleiden in de hedendaagse dans, of muzikanten die kinderen de eerste stappen in de wereld van de muziek laten zetten.

  Het nieuwe project Acoustic Power laat jongeren van de derde graad secundair onderwijs kennismaken met de wereld van de klassieke muziek. Met een interactieve workshop in de klas en een wervelend concert brengen we jongeren op een laagdrempelige manier in contact met de indrukwekkende kracht van orkestmuziek en de ongelofelijke talenten van musici: Mad skills & infinite passion is onze slogan.

  De workshops in de Sound Factory, onze creatieve broedplaats voor wie met klankkunst aan de slag wil, zijn volgend seizoen elke dag mogelijk. Tijdens de open repetities is iedereen, van piepjong tot volwassen, onder de indruk van de overweldigende kracht en intensiteit van symfonische muziek. De Eersteklasconcerten met miniconcerten en workshops zijn heerlijke belevingsmomenten voor 6-jarigen, dit keer met het bekende blazersensemble I Solisti del Vento. Rondleidingen laten uw leerlingen op een originele manier kennismaken met het gebouw en de werking van ons huis. Scholen, conservatoria en muziekacademies bieden we graag een totaalpakket aan waarbij zij, naast het bijwonen van een voorstelling, ook een rondleiding in het Concertgebouw en een aangepaste inleiding op de voorstelling kunnen meemaken. Alles op maat gesneden van de doelgroep.

  De trek naar het zuiden is het thema voor ons seizoen 2015-2016. In deze smeltkroes van zuiderse culturen focussen we op de kunstenaar die als rusteloze reiziger op zoek gaat naar vreugde en vrijheid, naar nieuwe impulsen en sterke emoties.

  We nodigen u uit om samen met uw leerlingen mee te gaan op deze reis vol passie, inspiratie en kleurrijke ideen.

  Jeroen Vanackerartistiek directeur

  Katrien Van Eeckhouttealgemeen directeur

  Vooraf

  3

  Reizen vol passie, inspiratie en ideen!

 • Inhoudstafel per doelgroep

  Hoger onderwijs Sound Factory 9 Samen naar een voorstelling 19 Rondleidingen 23 Discovery 29

  Deeltijds kunstonderwijs Sound Factory 9 Open repetities 13 Samen naar een voorstelling 19 Rondleidingen 23 Discovery 29

  Secundair onderwijs Acoustic Power (5e & 6e j) 7 Sound Factory 9 Open repetities 13 Samen naar een voorstelling 19 Rondleidingen 23 Workshop hedendaagse dans (5e & 6e j) 27 Discovery 29

  Lager onderwijs Sound Factory 9 Open repetities 13 Eersteklasconcerten (1e lj) 17 Samen naar een voorstelling 19 Rondleidingen 23 Vel tegen Vel (4e, 5e & 6e lj) 25 Discovery 29

  Tim Theo Deceuninck Leontien Allemeersch

 • Met het laagdrempelige en interactieve project Acoustic Power maakt het Concertgebouw, in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen, jongeren warm voor klassieke muziek. Uitgangspunten zijn de overweldigende kracht van orkestmuziek en de ongelofelijke talenten die de musici jarenlang ontwikkelden om tot een gepassioneerd samenspel te komen. Dit project verloopt in drie stappen, telkens aangepast aan de verschillende studierichtingen en -niveaus.

  WORKSHOP: een jonge muzikant geeft op school een introductie op het concert dat de leerlingen zullen meemaken in het Concertgebouw. Met sterke verhalen, veel muziek, interactie en een aanstekelijk enthousiasme ervaren jongeren dat klassieke muziek boeiend en krachtig is.

  DO IT YOURSELF (facultatief): de leerlingen worden uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met klassieke muziek. Foto, film, dans, tekst, beeld, muziek, drama of iets culinairs of technisch. Alles kan en alles mag.

  CONCERT: de leerlingen maken een kort, wervelend concert mee van Symfonieorkest Vlaanderen in de Concertzaal van het Concertgebouw. Gastvrouw en actrice Liesa Naert neemt de leerlingen op sleeptouw in een verhaal over muziek en passie.

  Een project van Concertgebouw Brugge insamenwerking met Jeugd en Muziek Vlaanderen en Symfonieorkest Vlaanderen, in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen. Met de steun van Spa.Alle info op www.acousticpower.be

  PRAKTISCH

  Wie3e graad secundair onderwijs van West-Vlaanderen (alle niveaus)

  WanneerWORKSHOP (op school)

  tussen maandag 04.01.2016 en vrijdag 26.02.2016, in overleg

  duur: 2 lesuren of 1 lesuur naar keuze

  DO IT YOURSELF (facultatief) inzendingen voor vrijdag 18.03.2016 op vrijdag 29.04.2016 worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een slotevent

  CONCERT (in het Concertgebouw) dinsdag 12.04.2016 om 11.00 of 14.00 uur donderdag 14.04.2016 om 10.00 of 14.00 uur (naar keuze volgens beschikbaarheid)

  duur: 1 uur

  PrijzenKennismakingsactie: de eerste 75 klassen die zich inschrijven voor de eerste editie (2016) kunnen gratis deelnemen!

  4 -> 0 per leerling: workshop + concert (met eigen vervoer of met DynamoOPWEG)

  6 -> 2 per leerling: workshop + concert (busvervoer geregeld door Concertgebouw)

  Regulier tarief (vanaf 2017): 4 per leerling: workshop + concert (met eigen vervoer of met DynamoOPWEG)

  6 per leerling: workshop + concert (busvervoer geregeld door Concertgebouw)

  Inschrijven & info vanaf dinsdag 28.04.2015 via www.acousticpower.be of +32 50 47 69 99

  vraag de brochure aan via [email protected] of +32 50 47 69 99 of bekijk ze online

  Workshop en concert

  Acoustic Power

  7

  Secundair onderwijs(vijfde en zesde jaar)

  GRATIS VOOR DE EERSTE

  75 KLASSEN!

 • 9 OMNI Lucas Denuwelaere

  Ervaren docenten begeleiden de tweeledige workshops. In een eerste deel neemt de docent de groep mee voor een auditieve ontdekkingstocht doorheen het hele Concertgebouw. Tijdens deze interactieve wandeling ligt de nadruk op klank, klankbeleving en akoestiek. Het tweede deel is een actieve sessie in de Sound Factory. Hier kunnen de leerlingen volop experimenteren en componeren met de klankinstallaties en de software op de iMacs.

  Interactieve luisterwandeling door het gebouwKAMERMUZIEKZAALVia experimenten ontdekken de leerlingen de werking en het effect van geluiden en klanken.

  CONCERTZAALVia het Atrium leidt de gids de leerlingen naar de Concertzaal. Hier staan akoestiek en muziekbeleving centraal.

  ATRIUMDe gids voert de groep via audio- en videofragmenten mee in de wondere wereld van de klankkunst. Een ideale opstap om zelf aan de slag te gaan in onze interactieve ruimte voor geluidskunst.

  In de Sound FactoryCYBERCORNERAcht iMacsOp deze computers creert u uw eigen soundscapes met het muziekprogramma Garageband.

  OMNIKlankinstallatie van Patrice MoulletElk van de 108 gekleurde vakjes van deze databank aan geluiden reageert anders op uw aanraking en laat zo zijn eigen klank horen. Zoek naar patronen of combinaties en stel uw eigen composities samen.

  KILO OHMKlankinstallatie van Erwin StacheExperimenteer op de vijf metalen buizen met vingervlugge zachte tikjes, een bruuske greep of intensief knijpen. U hoort meteen een klankenwereld van verschil.

  De Sound Factory mikt niet alleen op kinderen en jongeren, ook volwassenen zijn welkom. Voor elke doelgroep zijn er workshops, aangepast aan de leeftijd van de groep.

  Luisterwandeling en workshop

  Sound Factory

  Lager onderwijs Secundair onderwijs

  Deeltijds kunstonderwijs Hoger onderwijs

  VRIJ BEZOEKVanaf seizoen 2016-2017 kan u de Sound Factory en de kunstcollectie beleven via een uitgebreid parcours doorheen het Concertgebouw.Wegens de voorbereidende werkzaamheden is de Sound Factory tijdelijk enkel via reservatie toegankelijk voor workshops.Voor individueel bezoek terug geopend vanaf september 2016!

  DIT SEIZOEN MOGELIJKHEID TOT

  WORKSHOPS OP ELKE WEEKDAG!

 • 11Kilo Ohm David Samyn

  PRAKTISCH

  Wat volledige workshop bestaat uit luisterwandeling en actieve sessie

  duur: ruim twee uur voorafgaand aan het bezoek aan de Sound Factory ontvangt de leerkracht een lesmap met info over het ontstaan, de werking en de architectuur van het Concertgebouw. In dit pakket zitten opdrachten rond geluid om mee te werken in de klas.

  Inschrijven via [email protected] of via +32 50 47 69 99

  www.sound-factory.be toegankelijk voor rolstoelgebruikers maximum 25 personen

  Prijzen reductietarief: 85 (o.a. voor onderwijs, meer info over reducties op www.sound-factory.be)

  standaardtarief: 200

  Interactief stadsbezoekCombineer uw bezoek aan de Sound Factory met een wandeling door de historische binnenstad. Bij de Dienst Toerisme Brugge kunnen scholen hierover info opvragen: www.brugge.be klik door naar bezoek Brugge.Het 6e lj basisonderwijs en de 1e graad secundair onderwijs kunnen via www.stapindestadbrugge.be een interactieve rondleiding downloaden.

  In samenwerking met Musica, Impulscentrum voor Muziek

 • 13 Lucas Denuwelaere

  Nergens anders dan in een open repetitie voelen kinderen en jongeren zo intens de spanning en emoties van het repetitieproces dat aan elke voorstelling voorafgaat. Een sterk optreden is nu eenmaal het resultaat van veel en hard oefenen. Musici die een passage hernemen tot ze helemaal goed zit, de dirigent die aanwijzingen geeft, inzoomen op de samenstelling van het orkest: de kinderen en jongeren maken het allemaal van heel dichtbij mee. Na de repetitie is er kans om aan de dirigent of een muzikant vragen te stellen.

  Vlak voor de kinderen en jongeren de repetitie bijwonen, maakt een ervaren muziekdocent hen in de Kamermuziekzaal wegwijs in het muzikale thema dat tijdens de repetitie aan bod komt. Ze krijgen achtergrondinfo bij de compositie en de componist en een muzikant en/of zanger(es) komt al even langs om het thema verder uit te spitten. Via ritmische en muzikale spelletjes maken de jongsten kennis met het thema.

  Dit seizoen passeren enkele boeiende projecten en interessante componisten de revue tijdens de open repetities: Beethoven, Tchaikovsky, Strauss, Ravel, Schumann en vele anderen. De repetities zijn aangepast aan diverse doelgroepen: basisonderwijs (per graad), secundair onderwijs (per graad) en deeltijds kunstonderwijs.Een overzicht vindt u op p. 15.

  PRAKTISCHDuurongeveer 2 uur

  Prijs 4 per leerling begeleider(s) gratis

  Inschrijven vanaf dinsdag 12 mei via [email protected] of +32 50 47 69 99

  Tussen de muzikanten en de dirigent

  Open repetities

  Lager onderwijs Secundair onderwijs

  Deeltijds kunstonderwijs

 • 15 Alex Vanhee

  Symfonieorkest Vlaanderen Lesueur, Bruch, Schnberg & Elgar ma 28.09.15 / 9.30 & 13.45 voor 3e, 4e lj. lager onderwijs

  Nationaal Orkest van Belgi Ravel, Strauss & de Falla za 17.10.15 / 15.00 voor deeltijds kunstonderwijs (AMC)

  Symfonieorkest Vlaanderen Mendelssohn, Schumann & Dvork do 26.11.15 / 17.30 voor deeltijds kunstonderwijs (AMC)

  Symfonieorkest Vlaanderen Stravinsky, Strauss & Beethoven di 12.01.16 / 9.30 & 13.45voor 2e lj. lager onderwijs in samenwerking met Conservatorium Brugge

  Anima Eterna Brugge Beethoven & von Weber do 14.01.16 / 9.30voor 3e, 4e j. secundair onderwijs

  Collegium Vocale Gent Bach & Buxtehudedo 21.01.16 / 10.00voor 5e en 6e j. secundair onderwijs

  Symfonieorkest Vlaanderen Tchaikovsky, Nuyts & Jancek vr 19.02.16 / 9.30 & 13.45voor 5e en 6e lj. lager onderwijs

  Symfonieorkest Vlaanderen programma te bepalen do 03.03.16 / 9.30 & 13.45voor 1e & 2e j. secundair onderwijs

  Open repetities 2015-2016

 • Kinderen uit het eerste leerjaar hebben een open kijk op hun omgeving en kunnen onbevangen genieten van klanken en muziek. Net daarom willen we hen iets unieks laten beleven: een muzikaal parcours door het hele Concertgebouw, van de Kamermuziekzaal tot de studios en de Concertzaal.

  Deze negende editie van de Eersteklasconcerten heeft drie miniconcerten in petto, die elk worden voorafgegaan of gevolgd door een creatieve en actieve workshop. Tijdens de workshops komen boeiende aspecten van de uitgevoerde muziek aan bod, zodat de kinderen met gespitste en wakkere oren kunnen luisteren naar het concert.

  Ditmaal beleven de eersteklassers de tijd van hun leven in het enthousiaste gezelschap van de musici van I Solisti del Vento. Dit ensemble bestaat uit voornamelijk blazers maar wordt, afhankelijk van de programmatie, uitgebreid met piano, percussie en andere instrumenten. Het ensemble exploreert het boeiende blazersrepertoire van Mozart tot nu.

  Samen met ervaren workshopbegeleiders ontdekken de kinderen muzikale basisprincipes als melodie, ritme en klankkleur. Een totaalervaring die de eersteklassertjes niet licht zullen vergeten.

  PRAKTISCH

  Wanneer maandag 15.02.2016 om 11.00 en 13.30 uur dinsdag 16.02.2016 om 9.00, 11.00 en 13.30 uur donderdag 18.02.2016 om om 9.00 en 11.00 uur

  Duur1,5 uur

  Prijs 4 per leerling (koek en drankje inbegrepen) begeleider(s) gratis

  Inschrijvenvanaf dinsdag 12 mei via [email protected] of +32 50 47 69 99

  Bij de Eersteklasconcerten bieden wij u een lesmap van Musica aan, waarmee u nadien aan de slag kunt gaan in de klas.

  In samenwerking met Musica, Impulscentrum voor Muziek

  Een muzikaal parcours door het Concertgebouw

  Eersteklasconcerten

  17

  Lager onderwijs(eerste leerjaar)

  Tim Theo Deceuninck

  VANAF DIT SEIZOEN IS ER EEN EXTRA DAG MET EERSTE-KLASCONCERTEN!

 • 19 Lucas Denuwelaere

  Bezorg uw leerlingen en studenten een onvergetelijke ervaring met concerten en dansvoorstellingen. Alles perfect op maat gesneden van jongeren en tegen een gunsttarief. Wij bieden u een gevarieerd aanbod van hoog niveau. Indien gewenst kunt u bovendien verder gaan dan enkel de voorstelling. U kunt met uw klasgroep ook een rondleiding en/of een inleiding op het concert of de dansvoorstelling meemaken, helemaal aangepast aan hun niveau. Een ervaren gids neemt de jongeren mee door het hele gebouw (Atrium, Kamermuziekzaal, Concertzaal) in een verhaal over de geschiedenis en de architectuur van het Concertgebouw. Ze komen meer te weten over de werking, het programma en de repetities. Ze ontdekken met andere woorden wat het Concertgebouw zon bijzondere plek maakt.

  PRAKTISCH

  Duur duur voorstelling varieert rondleiding: 1 uur / inleiding: 20 minuten

  Prijs voorstelling: ticketprijs varieert discoverykorting: wie jonger is dan 26 jaar krijgt 50% korting op de basisprijs (zie p. 29)

  groepskorting: vanaf 15 personen 15% korting per ticket

  deze kortingen zijn niet cumuleerbaar gratis voor begeleider(s) van schoolgroepen dossierkost van 6 per voorstelling

  Inschrijven voor groepen met minder dan 15 personen: reserveer uw tickets via de Ticketlijn +32 70 22 33 02 vanaf 29 mei of op www.concertgebouw.be vanaf 26 mei

  voor groepen vanaf 15 personen: reserveer uw tickets via +32 50 47 69 99 of [email protected] vanaf 22 mei

  Heeft u moeite om een keuze te maken? Neem dan een kijkje op de volgende pagina. Of steek uw licht op in onze Discoverytipsflyer, die driemaal per jaar verschijnt met tips voor jongeren uit ons ruime aanbod muziek en dans. Wenst u Discoverytipsflyers voor uzelf en uw leerlingen of wenst u meer informatie over een voorstelling? Contacteer ons op +32 50 47 69 99 of [email protected]

  Driemaal per jaar verschijnt een nieuwsbrief voor het onderwijs met tips, nieuws en suggesties voor het onderwijs. Intekenen op de nieuwsbrief? Surf naar www.concertgebouw.be/educatie.

  Wenst u kennis te maken met het volledige programma? Surf dan naar www.concertgebouw.be of bestel onze seizoensbrochure via [email protected]

  Een unieke omgeving, een intense ervaring

  Samen naar een voorstelling

  Lager onderwijs Secundair onderwijs

  Deeltijds kunstonderwijs Hoger onderwijs

 • 21 Tim Theo Deceuninck

  Onze tipsOrkestraal

  za 26.09.15 BRock, Collegium Vocale Gent & Ren Jacobs / Haydn. Die Schpfung

  wo 30.09.15 Le Concert Olympique & Arnold Schnberg Chor / Beethoven

  vr 09.10.15 Les Ambassadeurs & Sabine Devieilhe / Rossini in alle staten

  za 17.10.15 Nationaal Orkest van Belgi & Mischa Maisky / Spaanse vuurgloed

  za 21.11.15 Brussels Philharmonic & Slagwerk Den Haag / In the middle of Xenakis

  za 16.01.16 Anima Eterna Brugge / Beethoven & von Weber

  za 27.02.16 Rotterdams Philharmonisch Orkest / Bruckners monumentale Achtste

  vr 04.03.16 Anima Eterna Brugge / Los jardines de Espaa

  do 12.05.16 Budapest Festival Orchestra / De Toverfluit

  vr 13 & za 14.05.16 Budapest Festival Orchestra & Collegium Vocale Gent / Mozarts Requiem

  Dans wo 21.10.15 Verklrte Nacht / Anne Teresa De Keersmaeker & Rosas

  di 10 & wo 11.11.15 Fractus V / Sidi Larbi Cherkaoui & Eastman

  wo 09.12.15 Speak low if you speak love / Wim Vandekeybus & Ultima Vez

  za 12.12.15 Tragdie / Olivier Dubois

  za 13.02.16 EXTREMALISM / Ballet National de Marseille & ICKamsterdam Emio Greco | PC

  do 31.03.16 Daprs une histoire vraie / Christian Rizzo & LAssociation Fragile

  Jazz / pop / rock / wereldmuziek za 03.10.15 Aka Moon / The Scarlatti Book

  vr 27.11.15 deFilharmonie & Brussels Jazz Orchestra / Dansmuziek tussen klassiek en jazz

  wo 06.04.16 Daan & Peter De Bruyne / de NADA

  do 07.04.16 Berlin Electronic Night / Bleeps, glitches & visuals

  za 23.04.16 Trio Antnio Rocha & Huelgas Ensemble / Fado: melancholie weerspiegeld in de Taag

  zo 24.04.16 Pedro Burmester & Mrio Laginha / Portugese caleidoscoop

  Muziektheater za 14.11.15 Private View / Muziektheater Transparant

  wo 18.11.15 Nadar Ensemble, Arne Deforce & Wibert Aerts / Black Box Music

  Vocaal vr 06.11.15 Holland Baroque Society & Eugenia Boix / Tears in Heaven

  vr 18.12.15 La Chimera & Luis Rigou / Misa de Indios, Misa Criolla

  za 30.04.16 BL!NDMAN [sax] & Collegium Vocale Gent / Morgen!

  Kamermuziek wo 28.10.15 Solistenensemble Kaleidoskop / 4 Rooms

  vr 06.05.16 Arcanto Quartett & Jrg Widmann / Beethoven & Brahms

  Klavier za 30.01.16 Maria Joo Pires & Julien Libeer / Beethoven & Haydn

  do 24.03.16 Pianoduo Callot-Blondeel / Schubert vierhandig

  do 19.05.16 Abdel Rahman El Bacha / De kleuren van de piano

  Out of the box za 10.10.15 Iedereen Klassiek

  do 19.11.15 Acousmonium & Wave Field Synthesis / Luidsprekerorkesten

  za 06.02.16 Federico Garca Lorca / Potisch concertparcours

  Op www.concertgebouw.be vindt u meer info over alle voorstellingen, maar ook heel wat luister- en videofragmenten.Voor bijna elke voorstelling is er 45 minuten voor aanvang een inleiding. Gratis op vertoon van uw ticket.

 • Tijdens een rondleiding vertelt een ervaren gids uw leerlingen of studenten alles over de prille geschiedenis, de architectuur, de akoestiek en de werking van het Concertgebouw, een pareltje van hedendaagse architectuur ontworpen door Paul Robbrecht en Hilde Daem.

  De tocht begint frontstage met het Atrium, de Kamermuziekzaal en de Concertzaal als blikvangers. Vervolgens dringt de groep steeds dieper het gebouw binnen. Backstage wanen de leerlingen en studenten zich topartiesten tijdens een bezoek aan de loges, de verschillende repetitieruimtes en het podium. De gids vertelt verrassende anekdotes, weidt uit over de architecturale details die voor de fantastische akoestiek zorgen en laat de groep het Concertgebouw met heel andere ogen bekijken.

  Voor elke leeftijdsgroep is een aangepast traject voorzien. Bij de oudsten ligt het accent op de geschiedenis en architectuur. Bij de jongsten staat het leven van de muzikant in het Concertgebouw centraal.

  PRAKTISCH

  Duurruim 1 uur

  Prijs reductietarief: 70 (tot 25 leerlingen) normaal tarief: 125 (tot 25 personen)

  Inschrijvingenvia [email protected] of +32 50 47 69 99

  Meer [email protected]

  Combineer een rondleiding met een concert of voorstelling in het Concertgebouw (zie p. 19).

  Een uniek stukje hedendaagse architectuur

  Rondleidingen

  23 Tim Theo Deceuninck

  Lager onderwijs Secundair onderwijs

  Deeltijds kunstonderwijs Hoger onderwijs

 • Leerkrachten van het vierde, vijfde of zesde leerjaar kunnen samen met hun klas meestappen in een boeiend muzikaal traject dat bestaat uit een open repetitie en twee workshops (tijdens de lesuren).

  Tijdens de workshops gaan de leerlingen op een zeer speelse en actieve wijze om met enkele muzikale bouwstenen van muziek zoals ritme, toonhoogte en klankkleur. Er wordt volop gexperimenteerd en uiteindelijk wagen de leerlingen zich zelfs aan kleine composities.

  Tijdens de open repetitie van ons huisorkest Anima Eterna Brugge maken de leerlingen kennis met de instrumenten en het muzikale repertoire van een symfonisch orkest. De luistermomenten zijn korter dan tijdens een concert en ze worden voorafgegaan door een interactieve inleiding. Zo krijgen de leerlingen enkele sleutels mee om de muziek beter te kunnen beluisteren en te appreciren.

  Dit traject wordt de eerste keer begeleid door een ervaren workshopgever. De volgende schooljaren doorloopt de leraar hetzelfde traject op eigen houtje. Hij/zij kan rekenen op de steun van het Concertgebouw, dat blijft optreden als coach, de nodige lesmiddelen aanreikt en de inleiding en de open repetitie verzorgt.

  PRAKTISCH

  Wanneer workshops: in overleg met de leerkracht de open repetitie met Anima Eterna Brugge: dinsdag 1 maart 2016 om 9.30 en 14.00 uur

  Prijs 4 per leerling voor het hele traject per schooljaar (workshops en een open repetitie in het Concertgebouw)

  Inschrijvenvanaf dinsdag 12 mei [email protected] +32 50 47 69 99

  Meer [email protected]

  Een project ontwikkeld in samenwerking met Brugge Plus vzw

  Spelend leren met muzikale bouw stenen

  Vel tegen Vel

  25 Tim Theo Deceuninck

  Lager onderwijs(vierde, vijfde en zesde leerjaar)

 • Leerlingen uit het middelbaar onderwijs stappen mee in een uniek project van Rosas, het gerenommeerde dansgezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker en artistieke partner van Concertgebouw Brugge. Uitgangspunt is de dansvoorstelling Verklrte Nacht.

  Dans is de hoofdactiviteit van Rosas maar ook het doorgeven van de ervaring van het dansen is belangrijk voor het gezelschap. In het Rosas-project RondOmDans doorlopen jongeren tussen 16 en 18 jaar een traject waarbij ze deze beleving delen om zo tot een beter inzicht te komen van dans als kunstvorm.

  In een algemene inleiding (twee lesuren in de klas) maakt een docent dans herkenbaar voor de jongeren. Dit gebeurt aan de hand van een dvd met dansfragmenten (klassiek ballet en hedendaagse dans van choreografen William Forsythe, Wim Vandekeybus, Pina Bausch ...).

  Tijdens een bezoek aan de werkplaats en repetitieruimte van Rosas en P.A.R.T.S. maken de leerlingen een laagdrempelige workshop mee. Eerst dansen ze zelf, dan wonen ze een les van de dansschool P.A.R.T.S. bij. Het bezoek aan Brussel eindigt met een inleiding op de voorstelling Verklrte Nacht. In een derde deel van het traject wonen de leerlingen de voorstelling Verklrte Nacht op woensdag 21 oktober 2015 om 20.00 in het Concertgebouw bij. Schaamteloos romantisch, noemt Anne Teresa de Keersmaeker dit duet dat ze choreografeerde als antwoord op Schnbergs Verklrte Nacht.

  Achteraf volgt in de klas een nagesprek met een docent over de voorstelling en een evaluatie van het traject.

  PRAKTISCH

  Prijs 15 per leerling voor het hele traject (workshops o.l.v. een docent, bezoek aan Rosas in Brussel, voorstelling Verklrte Nacht in het Concertgebouw)

  Inschrijven vijfde en zesde jaar secundair onderwijs vanaf dinsdag 12 mei via [email protected]

  Meer [email protected] of +32 50 47 69 99

  In samenwerking met Rosas

  De taal van de hedendaagse dans

  Workshop hedendaagse dans

  27 Anne Van Aerschot

  Secundair onderwijs(vijfde en zesde jaar)

 • 29 Lucas Denuwelaere

  DiscoverykortingDankzij de Discoverykorting kunnen alle -26-jarigen muziek en hedendaagse dans in het Concertgebouw meemaken aan halve prijs! Geniet van deze jongerenkorting vanaf je eerste ticketaankoop bij In&Uit Brugge en via de Ticketlijn of maak je persoonlijke account aan op www.concertgebouw.be/tickets.

  DiscoverytipsNiet te missen voorstellingen voor jongeren! Moeilijk om een keuze te maken uit het rijke aanbod, ook voor jongeren? Dan is er de handige Discoverytipsflyer die driemaal per seizoen verschijnt. Met tips over niet te missen voorstellingen voor jongeren: de absolute toppers, maar ook de kleine te ontdekken pareltjes. Of volg onze tips en acties dankzij de Discoverynieuwsbrieven. Die worden samengesteld door Soundcast, de jongerengroep van Concertgebouw Brugge en bevatten niet alleen tips, maar ook nieuwtjes, acties en wedstrijden waarbij tickets te winnen vallen.

  En er is meer Alle Discoverytips en geluids- of videofragmenten vindt u op www.concertgebouw.be/discovery.

  PRAKTISCH

  Meer info Discovery: www.concertgebouw.be/discovery [email protected] of +32 50 47 69 94

  Soundcast: www.concertgebouw.be/soundcast of +32 476 39 46 46

  Jonger dan 26?Geniet 50% korting

  Discovery

  Lager onderwijs Secundair onderwijs

  Deeltijds kunstonderwijs Hoger onderwijs

 • 31

  Trein, bus, te voetBrugge is goed bereikbaar per trein. Het Concertgebouw ligt op tien minuten wandelen van het station: u steekt het stationsplein en de autoweg over en volgt links het wandelpad door het Albertpark. U kunt ook de bus nemen: iedere vijf minuten is er een bus richting centrum, met een halte naast het Concertgebouw. Tot 22.10 uur en op vrijdag en zaterdag tot 02.10 uur kunt u met de Avondlijn van het Concertgebouw naar de woonkernen rond Brugge. Voor een avondrit betaalt u niet meer dan voor de gewone bus.Dienstregeling treinen: www.b-rail.beDienstregeling bussen: www.delijn.be of +32 70 22 02 00Gegevens onder voorbehoud van wijzigingen door De Lijn.

  FietsOp t Zand zijn talrijke stallingen voorzien om uw fiets veilig achter te laten. Ook in de ondergrondse parking kunt u uw fiets stallen.

  Gratis met De Lijn naar het ConcertgebouwDynamoOPWEG brengt uw klas gratis met De Lijn naar cultuurschakels in de buurt, zoals Concertgebouw Brugge. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is een dynamoPLAN indienen en laten goedkeuren via www.dynamo3.be.Meer info via [email protected] of +32 2 553 96 56.DynamoOPWEG geldt enkel op schooldagen, tussen 9.00 en 15.30 uur, en na 18.30 uur. Er kunnen maximum 30 personen meereizen per rit, maar het is wel mogelijk om een tweede rit aan te vragen op een ander moment (bijvoorbeeld 10 minuten later).

  Bereikbaarheid

 • U kunt deze educatieve brochure ook bekijken op www.concertgebouw.be/educatie of extra exemplaren aanvragen via [email protected]

  In de seizoensbrochure vindt u alles over het nieuwe programma, maar ook over het reserverenvan tickets, diverse kortingen, abonnementen en arrangementen.

  Het volledige programma van het seizoen 2015-2016 is terug te vinden op www.concertgebouw.be. Op onze site kunt u zich eveneens inschrijven op onze educatieve nieuwsbrief.

  Verder is er het driemaandelijkse magazine met achtergrondinfo bij het programma.De Discoverytipsflyer zet driemaal per seizoen de niet te missen voorstellingen voor jongeren op een rijtje.

  Wenst u een of meerdere van deze communicatie-middelen te ontvangen, voor uzelf of om te verspreiden in uw school of onder uw leerlingen of studenten? Aarzel dan niet om ons te contacteren: [email protected]

  Info over het educatieve aanbodConcertgebouw Brugge Educatiet Zand 34, 8000 Brugge+32 50 47 69 [email protected]/educatie

  Blijf op de hoogte

  EducatieteamCordinator educatie: Lise ThomasMedewerker educatie - communicatie: Rik De JongheMedewerker educatie - productie: Evi HuysCordinator Acoustic Power: Bram VerlindeMedewerker Acoustic Power - communicatie: Thomas Vandemeulebroucke

  Onze partnersVoor ons educatief aanbod kunnen wij rekenen op de steun en medewerking van onze partners Rosas, Anima Eterna Brugge, Conservatorium Brugge, Symfonieorkest Vlaanderen, Jeugd en Muziek, I Solisti del Vento, Musica, Impulscentrum voor Muziek, Collegium Vocale Gent en Brugge Plus.

  ColofonRedactie: Rik De JongheEindredactie: Lotte De CoeneCoverfoto: Tim Theo DeceuninckVormgeving: Studio Jurgen MaelfeytV.U. Katrien Van Eeckhoutte, t Zand 34, 8000 Brugge

  Het Concertgebouw verzamelt publieksgegevens bij het reserveren van tickets en het aanvragen van informatie. Die gegevens worden gebruikt om het publiek op de hoogte te houden van het programma en van onze activiteiten. Ze kunnen in uitzonderlijke gevallen ook worden doorgegeven aan derden die ze kunnen gebruiken voor marketing- of wetenschappelijke doeleinden. Indien u dit niet wenst, brengt u ons daarvan best op de hoogte. Het beheer van de adresgegevens gebeurt conform de wet van 8 december 1992 in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

  33 Tim Theo Deceuninck

 • Tim Theo Deceuninck

  Soundcast is een groep van enthousiaste jongeren die de vinger aan de pols houden bij wat reilt en zeilt binnen Concertgebouw Brugge. Ze zijn niet alleen een klankbord, maar ze zijn ook actief als jonge reporters bij festivals, concerten, dansvoorstellingen en happenings in het Concertgebouw.

  De verslagen, fotos, filmpjes, aankondigingen en nieuwtjes van de Soundcastreporters vindt u op www.concertgebouw.be/soundcast en op Facebook. Info over Soundcast: [email protected]

  SoundcastKlankbord en jongerenreporters van het Concertgebouw

  Volg Soundcast, de jongerenreporters van het Concertgebouw, via Facebook of schrijf u in op hun e-zine.

  3534

 • Info over het educatieve [email protected]+32 50 47 69 99

  Info en ticketswww.concertgebouw.be+32 70 22 33 02In&Uit, t Zand 34, 8000 Brugge