Brochure winter 2015

12
PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE bpost 81224 cursussen - workshops - lezingen - uitstappen - projecten gezondheid 4 milieu en natuur 4 creativiteit 4 leren over kunst 6 wetenschap 8 computer en techniek 8 opvoeding 10 persoon en relaties 10 samenleving 10 zingeving en filosofie 10 winterbrochure winterbrochure inschrijven? www.vormingplus-regiomechelen.be of 015 43 21 20 Afgiftekantoor 2800 Mechelen 1 – P409117 – driemaandelijks – januari - februari - maart 2015 V.U.: Lut Discart, Vormingplus regio Mechelen vzw, Hanswijkstraat 74, 2800 Mechelen

description

Brochure Winter 2015 - aanbod januari-maart 2015

Transcript of Brochure winter 2015

Page 1: Brochure winter 2015

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

bpost81224

curs

usse

n -

wor

ksho

ps -

lezi

ngen

- u

itsta

ppen

- p

roje

cten

gezondheid 4

milieu en natuur 4

creativiteit 4

leren over kunst 6

wetenschap 8

computer en techniek 8

opvoeding 10

persoon en relaties 10

samenleving 10

zingeving en filosofie 10

winterbrochurewinterbrochure

inschrijven?

www.vormingplus-regiomechelen.be

of 015 43 21 20

Afg

iftek

anto

or 2

800

Mec

hele

n 1

– P

4091

17 –

drie

maa

ndel

ijks

– ja

nuar

i - fe

brua

ri -

maa

rt 2

015

V.U

.: Lu

t Dis

cart

, Vor

min

gplu

s re

gio

Mec

hele

n vz

w, H

answ

ijkst

raat

74,

280

0 M

eche

len

Page 2: Brochure winter 2015

22

Storytelling: mensen en hun verhaal

DRISS HAMMOUCHI (43) KOMT UIT TAFERSIT IN MAROKKO

Driss Hammouchi: “HET FILMPJE IS EEN AFDRUK VAN MEZELF”

Driss Hammouchi zit in een van de klassen die aan digitale storytelling meewerkten. “In het begin was het moeilijk om je eigen verhaal te vertellen, maar gaandeweg lukte het beter. Ik heb eens gekeken naar de film-pjes van de anderen en dat heeft me op weg geholpen.”In het filmpje vertelt Driss over zijn land Marokko, de cultuur en zijn migratieverhaal. Zowel zijn geboortedorp Tafersit, zijn verhuis naar Nador om er naar de middelbare school te gaan – hij omschrijft het zelf als zijn eerste migratie - en zijn studeertijd komen erin aan bod. “Omdat studeren in Marokko niet evident is, trok ik op mijn achttiende weer naar een andere stad, Oujda, om er biologie aan de universiteit te gaan studeren.” Driss ontmoette enkele jaren later zijn vrouw op een huwelijk. Die overtuigde hem om naar Spanje te trekken, waar zij woonde. Een tweede migratie dus. “Ik was heel goed geïntegreerd in Spanje en kon goed opschieten met de Spanjaarden. We respecteerden elkaars verschillen.” Toen ook daar de crisis toesloeg, week het gezin met hun twee dochtertjes en zoon uit naar België. En zo kwam Driss in de lessen ‘Nederlands voor anderstali-gen’ in Mechelen terecht. Driss vindt het project ‘digitale storytelling’ alleszins een mooi initiatief. “Het is belangrijk om onze cultuur en die van andere mensen te delen. Bovendien is het een mooie herinnering voor mijn kinderen en kleinkinderen die er na 20, 30 of zelfs 50 jaar nog naar kunnen kijken. Het is als het ware een afdruk van mezelf.”

ANH HO (26) KOMT UIT BUÔN MA THUÔ̧T IN VIËTNAM

Anh Ho: “FILMPJE IS GOEDE MANIER OM NEDERLANDS TE LEREN”

Ook Anh Ho vindt ‘digitale storytelling’ een geweldig project. “Ik oefen er mijn Nederlands mee en het filmpje is iets leuks om aan mijn familie en vrienden te tonen.” Anh Ho is haar Viëtnamese man 2,5 jaar geleden naar België gevolgd, nadat de twee elkaar in Viëtnam hadden ontmoet. Ze werkte in haar thuisland bij een luchtvaartmaatschappij en wil op termijn in België ook in die sector terecht-komen. “Om die job te kunnen doen, moet ik mijn talen goed kennen. En zeker Nederlands, Frans en Engels. Zo heb ik na twee maanden aan mijn man gevraagd om met mij Nederlands te spreken, omdat we anders altijd in het Viëtnamees tegen elkaar praatten.”Intussen hebben haar gezinsleden hier in België het filmpje ook al gezien. Maar Anh Ho wil het ook aan haar vrienden tonen. “In het begin was het heel moeilijk om over mezelf te praten, vooral omdat ik de taal nog niet goed sprak. Daarom gaat een groot deel van het filmpje over het moeilijke begin hier in België. Natuurlijk gaat het ook een groot deel over mijn thuisland, de culturele verschillen en het lekkere Viëtnamese eten. Bovendien wil ik mijn vrienden laten zien dat ik hard mijn best doe om hier een nieuw leven te starten.”

PROJECT IN DE KIJK

ER

Page 3: Brochure winter 2015

Bekijk alle filmpjes op www.digiverhalen.be.

3

Tijdens de lessen Nederlands voor anderstaligen maakten de cursisten kennis met het begrip storytelling. Samen met hun lesgevers en ervaren documentairemaaksters Valerie en Saar gingen ze aan de slag om hun eigen verhaal te schrijven en, samen met beeldmateriaal, te verwerken in een video. Zo ontstonden er migratieverhalen van over de hele wereld: van mensen die hun leven inpakken om hun geliefde te volgen, maar ook van mensen die vluchten om in leven te blijven of hun kinderen een betere toekomst te bieden. De cursisten kregen een forum om hun verhaal te vertellen en sommigen leerden nieuwe computervaardigheden. Er zijn pareltjes van filmpjes gemaakt! Niet alleen voor de makers was dit een leerrijke ervaring, ook voor de kijkers van de migratievideo’s wordt het een verrijking. Onze samenleving wordt steeds kleurrijker. Voor sommigen is dat moeilijk te aanvaarden. Ontdekken dat niemand zomaar zijn of haar familie, job, huis, thuis achterlaat, kan de ogen openen, wederzijds begrip versterken en de samenleving weer wat warmer maken.

HAIOU LI (41) KOMT UIT BEIJING IN CHINA

Haiou: “MIJN ZOONTJE HEEFT ME MET HET FILMPJE GEHOLPEN”

Dat de liefde geen grenzen heeft, bewijst het verhaal van Haiou Li en haar man. Allebei leraar, zij in China, hij in België. Een grote afstand en toch heeft de liefde hen uiteindelijk samengebracht via een uitwisselingspro-ject op school. “Ik kon niet anders, ik moest de liefde voor mijn man volgen”, lacht ze. “Hoewel mijn directeur smeekte om te blijven en mijn leerlingen weenden om mijn vertrek, heb ik toch de stap gezet en ben ik naar België verhuisd.”“In het begin voelde ik me wat dom. Ik kende België wel, maar alles was hier zo nieuw. Ik heb wel een diploma Engels, maar Nederlands blijkt toch moeilijker.” Het maken van het filmpje was dan ook een hele opdracht. “Maar mijn zoontje van twaalf heeft me wel wat geholpen met de technische kant. En het was vooral een goede oefening om mijn Nederlands te oefenen. Mijn lerares vond wel dat mijn teksten wat leken op gedichten (lacht).”Ook bij haar gezin viel haar werk in de smaak. “Achteraf zeiden mijn man en kinderen: ‘Wauw, heel goed gedaan’. Het was vooral belangrijk om te vertellen over mijn Chinese cultuur en uiteraard ook om het filmpje achteraf te kunnen tonen aan familie en mijn Chinese vrienden hier in België.”Haiou Li is heel nieuwsgierig. Daarom heeft ze zich ook ingeschreven voor het project ‘Samen inburgeren’. Elke woensdag trek ik met mijn coach op pad, ook een lerares. We koken samen, we vertellen veel over reizen en we doen uitstappen. “Zij zal ook wel benieuwd zijn naar het resultaat van al dat werk.”

HUNARSHAH QAZIZADA (21) KOMT UIT JALALABAD IN AFGHANISTAN

Hunarshah: “BELANGRIJK OM AAN FAMILIE EN VRIENDEN TE TONEN”

De nog jonge Hunarshah Qazizada heeft ondanks zijn zware levensverhaal toch een hele gedrevenheid in zich. Zijn ogen blinken wanneer hij vertelt over zijn vlucht uit oorlogsgebied naar Europa en de plannen die hij hier heeft in Mechelen. Want hij wil hier vooral vrienden maken, en voetballen in een of ander clubje, en vooral zijn zware migratieverhaal vergeten… Op zestienjarige leeftijd vluchtte Hunarshah te voet en al liftend uit zijn thuisland Afghanistan. Na een jaar omzwervingen kwam hij hier in opvangcentra voor asielzoekers in Brussel en in Limburg terecht en eindigde hij uiteindelijk in een sociale woning in Heist-op-den-Berg, waar hij met vijf andere jongens woont. “Ik ben hier alleen en mis mijn familie in Afghanistan heel erg, maar toch woon ik hier liever dan in mijn thuis-land. Ik heb hier meer kansen, ik kan naar school om Nederlands te leren en ik heb deeltijds werk in een carrosserie. Ik droom er ook van om in een voetbalclubje terecht te komen om zo nieuwe mensen in Mechelen te leren kennen.”Het maken van het filmpje vond ook hij geweldig. “Het was de eerste keer dat ik zo’n filmpje met Moovly heb gemaakt. Het was eigenlijk het allereerste filmpje ooit. Maar het was een leuke ervaring en tof om met die fotootjes en teksten bezig te zijn. Het is leuk om mijn eigen verhaal te vertellen en belangrijk om het te tonen aan mijn familie en vrienden.”

Vormingplus heeft dit project gerealiseerd dankzij de afdeling Cultuur en Media van het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid en in samenwerking met CVO Crescendo Mechelen. Foto’s: Patrick Hattori

Page 4: Brochure winter 2015

Knip dit scheurbriefje uit en leg het ergens opvallend. Zo heb je altijd een goed excuus om tijd te maken voor jezelf!

24

JE LEVEN IN DE HAND: OP ZOEK NAAR DE JUISTE VERSNELLINGHeb jij ook soms het gevoel dat je te druk, gespannen en te moe bent? Zit jij achter het stuur van je leven of heb je het gevoel te worden geleefd? Rijd je op automatische piloot of durf je te schake-len naar een lagere versnelling, los van wat anderen denken, zeggen of doen? Kan je gemakkelijk prioriteiten stellen in je leven? We staan stil bij al die vragen en gaan na hoe je jouw persoonlijke stressfactoren kan herkennen, wat je energiegevers en energievreters zijn en welke invloed de kwaliteit van je gedachten en emo-ties uitoefenen. Je krijgt heel wat tips en tricks om signalen te herkennen en prioriteiten te stellen en zo de nodige rust te creëren.

TIJD IN DE KUNSTDe tijd vliegt, de tijd staat niet stil, de tijd heelt alle wonden. Vele van deze spreekwoorden vullen ons dagelijks bestaan. Maar wist je dat tijd ook kunstenaars bezig kan houden? We gaan - doorheen de tijd - op zoek naar voorstellingen van tijd en gerelateerde thema’s in de kunstgeschiedenis. We denken aan kalenders, voorstellingen van de verschillende leeftijden, de onafwendbaarheid van de dood en vele andere elementen. En gaandeweg zullen we moeten vast-stellen dat de tijd ook ons in zijn greep heeft.Tamara Ingels is doctor in de Kunstwetenschappen en Archeologie. Ze is tevens verbonden als deeltijds onderwijsprofessor aan de vakgroep Kunstwetenschappen en Archeologie van de Vrije Universiteit Brussel.

MECHELEN za 31 januari, 7 en 14 februari 9u30 tot 12u00

€33/€7 Bezoekerscentrum Vrijbroekpark Ridder Dessainlaan z/n 2800 Mechelen

Marleen Deboeck W15OPR054

MECHELEN di 3 februari, 20u00 tot 22u00 €11/€2 Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

Tamara Ingels W15OLK010

En nu tijd voor jezelf!

Even tijd nemen voor jezelf en stilstaan bij wat écht belangrijk is: sommigen doen

dat spontaan, anderen kunnen zich met moeite zo’n moment herinneren. En die

anderen wil Vormingplus een duwtje in de rug geven: met een uitgebreid aanbod

aan activiteiten om eindelijk eens die tijd te nemen voor jezelf, de tijd die jij verdient!

Ben je op zoek naar tips om de stressfactoren uit je leven te bannen? Doe je liever

aan lichte beweging zoals tai chi of wandel je graag? Of denk je dat je via woord of

fotografie tot rust kan komen? Dan vind je zeker je gading op deze pagina’s. Schrijf

je snel in en kies eindelijk voor meer tijd voor jezelf!

ONTSNAP EVEN UIT DE DRUKTE VAN ALLEDAG!Grenzen trekken: nee durven zeggenIn deze cursus leren we dat nee zeggen heel bevrijdend kan werken.vr 16, 23 en 30 januari en 6 februari, 13u30-16u30, Els Haüser, €44/€7Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan z/n in Mechelen

Heb je even tijd… voor jezelf?Door tekenen en schilderen ontsnap je uit de dagelijkse drukte.di 20 en 27 januari en 3 februari, 14u00-17u00, Erika De Crom, PRH, €51/€19Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan z/n in Mechelen

Ontbijten met Thomas SifferLaat je bij een koffie en koffiekoek inspireren door mediafiguur Thomas Siffer.25 januari, 9u30-12u00, €16’t Arsenaal, Hanswijkstraat 63 in Mechelen

Je leven in de hand: op zoek naar de juiste versnellingHerken je energievreters en stressfactoren en leer prioriteiten stellen. za 31 januari en 7, 14 februari, 9u30-12u00,

Marleen Deboeck, €33/€7Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan

z/n in Mechelen

Tijd in de kunst Zoektocht naar voorstellingen van tijd in de kunstgeschiedenis. di 3 februari, 20u00-22u00, Tamara Ingels, €11/€2Vormingplus, Hanswijkstraat 74 in Mechelen

Bezoek aan de hammamVoel je herboren na dit bezoek aan de hammam.vr 6 februari, 9u00-12u30, Laila Eckhouchou, €23/€14 (enkel voor vrouwen)(vertrek in station van Mechelen) Le Riad Hammam, Gallaitstraat 29 in Schaarbeek

Lucht is leven: opnieuw leren ademenLeer juist ademhalen en verbeter je welbevinden. di 10 februari, 19u30-21u30, Tatiana Demesmaeker, €11/€2Via Via Reiscafé, Zandpoortvest 50 in Mechelen

Natuurfotografie in het fort van Duffel Met de camera op pad in het unieke decor van het fort van Duffel.wo 18 februari, 13u00-16u00, Peije van Klooster, €11/€2Fort van Duffel, Mechelsebaan 249 in Duffel

MindfulnessLeer deze vorm van meditatie om tot rust te komen.ma 23 februari, 2 en 9 maart, 19u30-22u00, Svitlana Mytsenko, €33/€7Via Via Reiscafé, Zandpoortvest 50 in Mechelen

Ga je stress te lijfVia adem-, stem- en bio-energetische oefeningen leren omgaan met stress.di 3, 10, 17, 24 en 31 maart, 19u30-22u00, Willy Wuyts, €55/€10Via Via Reiscafé, Zandpoortvest 50 in Mechelen

Dichter bij jezelf: de dichter in jezelf In deze poëzieworkshop leer je via taal jezelf beter kennen. wo 4, 18, 25 maart en 1 april, 19u30-22u00, Veerle Schaltin, €44/€7Vormingplus, Hanswijkstraat 74 in Mechelen

Ben jij nog in balans?Praktische oefeningen om toch meer rust in je leven te brengen. do 5, 12 en 19 maart, 13u00-15u30, Lies Deboiserie, €33/€7Vrijbroekpark, Ridder Desainlaan z/n in Mechelen

Slowlife: beleef je tijd meer ZENCreëer met Slowlife een levensritme dat past in deze hectische tijden.vr 6 maart, 9u30-16u30, Yola Thienpont, €22/€5Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan z/n in Mechelen

Tai chiLeer met deze bewegingsleer je weerstand en rust te verhogen.di 6, 13, 20, 27 januari en 3 februari, 19u15-20u45, Michel Bouts, €55/€10Via Via Reiscafé, Zandpoortvest 50 in Mechelen

StiltewandelingWandeltocht door het Mechels Broek.zo 22 maart, 9u30-12u30, Paul Segers, €5Mechels Broek, Bezoekerspunt Natuurpunt, Muizenhoekstraat in Mechelen

Stilte brengt rust, stilte spreektVia meditatie, intuïtief schilderen en dialoog tot rust komen.vr 27 maart, 9u30-16u30, Yola Thienpont, €23/€6Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan z/n in Mechelen

MEER INFO OP WWW.VORMINGPLUS-REGIOMECHELEN.BE AANTAL PLAATSEN IS BEPERKT.

Page 5: Brochure winter 2015

Knip dit scheurbriefje uit en leg het ergens opvallend. Zo heb je altijd een goed excuus om tijd te maken voor jezelf!

LUCHT IS LEVEN: TERUG LEREN ADEMEN In deze workshop leer je op de juiste manier ademhalen. De technieken kan je later gebruiken bij relaxatieoefeningen om zo je welbevinden te verbeteren. Wie staat er stil bij hoe hij of zij ademt? We denken dat we het goed doen, maar de realiteit is an-ders. Dat ademen meer is dan alleen maar zuurstofwisseling, daar staan we vaak niet bij stil. Juist ademen kan zorgen voor een betere lichaamshouding, het verbetert je lichamelijk welbevinden én brengt ontspanning. Voor deze workshop is er geen voorkennis nodig. Iedereen kan meedoen. Trek makkelijke kleding aan en breng je leergierigheid en goed humeur mee.

BEZOEK AAN DE HAMMAMLaïla Ekchouchou vertelt over het belang van een hammam, over lichaam en reiniging in de mos-limcultuur. Het wordt een ware belevenis en na het stoombad en een grondige was-en schrobbeurt voel je je als herboren!Voor dit bezoek kunnen we enkel vrouwen inschrijven.Je neemt best zelf een handdoek(en), ruw washandje, zeep of douchegel en shampoo mee. Je kan ter plekke een schrobwashand kopen (3 euro). Een broekje (slip of bikinibroekje) aanhouden is wenselijk. Slippers krijg je ter plekke.We verzamelen om 9u15 aan de loketten van het station van Mechelen. Iedereen koopt zelf een treinticket naar Brussel. Voor wie met eigen vervoer komt (graag op voorhand verwittigen): afspraak om 10u00 bij Hammam Le Riad. Bij moeilijkheden op de dag zelf kan je de begeleidster bereiken via 0485-11.19.27. (Dit nummer is enkel actief op het moment van de uitstap.)Het volledige programma vind je op onze website.

ONTBIJTEN MET THOMAS SIFFERAls er één man is die weet wat het is om alles los te laten en even stil te staan bij zijn (het) leven, dan is het journalist en wereldreiziger Thomas Siffer wel. En Vormingplus heeft juist hem uitgenodigd op 25 januari naar Mechelen om er - bij een koffie en croissant - alles over te vertellen. Luister, geniet en ga in dialoog met deze levensgenieter pur sang.

Journalist voor Flair, Humo, Panorama, P-Magazine, Teek en De Morgen. Co-regisseur voor de KRO, presentator bij VT4 en senior copywriter bij het reclamebureau Duval Guillaume. Later onder andere hoofdredacteur van het maandblad Menzo, communicatieadviseur bij Johan Vande Lanotte, columnist bij Flair en hoofdredacteur bij Story.Bij het lezen van dat palmares wordt een mens wat stiller. Want wie kan er zeggen dat hij of zij al zo veel paden in zijn leven heeft bewandeld? En toch heeft deze nieuwsgierige veelvraat op een bepaald moment bewust de pauzeknop ingeduwd. Omdat er nood was aan rust, een leven zonder files, een leven zonder verplichtingen…

Daarom vertrekt Siffer in 2002 met zijn vrouw en hun dochtertje Luna voor een reis van drie jaar. Ze zeilen rond de wereld en overleven de tsunami, waarna ze een verwoest dorpje helpen heropbouwen. Precies tien jaar na die ver-trekdatum kiest Siffer voor het warme zuiden en ruilt hij Gent in voor Puglia én voor een nieuw leven, zonder stress. In het diepe zuiden van Italië schrijft hij de columns ‘In de hak van de laars’ voor De Standaard Magazine, gevolgd door de reeks ‘Gesprekken in de hak’ waarbij hij prominente Belgen voor enkele dagen bij hem thuis uitnodigt en daar een poëtisch verslag over schrijft. Over zijn eerste jaar in Italië schrijft hij ook het boek ‘Intermezzo Italiano’, dat niet alleen de positieve kant maar ook de ontgoochelingen en desillusies van zijn nieuwe leven beschrijft. Ondertussen is Siffer mede-eigenaar van het bedrijf Thomas & Vincenzo dat biologische extra vergine olijfolie produceert.

Laat je dus op 25 januari meevoeren naar het warme Italië, met zijn mooie olijfboomgaarden, zijn uitgestrekte vel-den en vooral zijn gezapige levensritme. Misschien lijkt een huisje in Italië een nog verre of onhaalbare droom, laat je dan toch even op sleeptouw nemen door de woorden van Thomas Siffer. Wie weet durf je na die zondag toch je dromen verwezenlijken, sta je plots helemaal anders in het leven en heb je zelf ook het lef om de pauzeknop eventjes ingedrukt te houden.

DICHTER BIJ JEZELF: DE DICHTER IN JEZELFIn deze workshop leer je jezelf ontdekken via gedichten: via korte opdrachten met woord en taal kom je gaandeweg jezelf tegen. Veel zeggen met weinig woorden of weinig zeggen met een arsenaal aan taal. Recht voor de raap of langs ettelijke omwegen iets duidelijk maken. Eenvoudig en makkelijk te begrijpen of complex en abstract taalgebruik. In gedichten kan het allemaal. Via korte opdrachten spelen we met woor-den, knutselen we met taal en komen we tegelijk onszelf tegen.We experimenteren met verschillende versvormen en schrijven vrije gedichten. We luisteren ook naar de poëzie van de andere deelnemers en geven feedback.

STILTE BRENGT RUST, STILTE SPREEKT In deze workshop duik je via de film ‘Into great silence’ in het leven van de kartuizers, dompel je jezelf onder in stilte en probeer je te ‘verstillen’. Via meditatie, intuïtief schilderen en dialoog komen we tot rust en laten we de stilte tot ons en elkaar spreken.Stilte is niet vanzelfsprekend, het is niet zomaar stil. Stilte is bovendien meer dan het ontbreken van geluid. Sommige geluiden, zoals het geritsel van dorre bladeren, het sijpelen van water of het suizen van de wind maken de stilte nog indringender. Wanneer je stilte ervaart, komt alles in een heel ander licht te staan. Stilte doorbreekt de gewone realiteit en geeft ons zicht op het ongewone.

Gelieve een lunchpakket mee te brengen.

BEN JIJ NOG IN BALANS?Hoe kan je alles doen wat je wil doen en creëer je toch meer rust in je leven? Door middel van praktische oefeningen kan jij die rust weer in je leven terugbrengen.Ieder van ons heeft een druk leven en we willen dan ook graag van alles proeven. Toch merken we op een bepaald moment dat het niet meer lukt om alle ballen in de lucht te houden. De druk wordt te groot en dat kan op eender welk levensgebied zijn.Leer in deze cursus hoe je ten volle kan genieten van al wat je wil doen en toch meer rust kan creëren. Op een praktische manier gaan we samen aan de slag, zodat jij de tools in handen krijgt om ook zelf die rust in je leven te brengen.

MECHELEN di 10 februari, 19u30 tot 21u30 €11/€2 Via Via Reiscafé Zandpoortvest 50 2800 Mechelen

Tatiana Demesmaeker W15OGZ029

I.s.m. Via Via Reiscafé

BRUSSEL vr 6 februari 9u00 tot 13u00

Le Riad Hammam Gallaitstraat 29 1030 Schaarbeek

€23/€14 Laïla Ekchouchou W15OSL016

Thomas Siffer op bezoek in Mechelen Lezing en gesprek met koffie en croissant

‘t Arsenaal, Hanswijkstraat 63 2800 Mechelen

zondag 25 januari om 9u30 €11 W15OSL082

MECHELEN wo 4, 18, 25 maart en 1 april 19u30 tot 22u00

€44/€7 Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

Veerle Schaltin W15OCH041

MECHELEN vr 27 maart 9u30 tot 16u30

€23/€6 Bezoekerscentrum Vrijbroekpark Ridder Dessainlaan z/n 2800 Mechelen

Yola Thienpont W15OZF077

MECHELEN do 5, 12 en 19 maart 13u00 tot 15u30

€33/€7 Bezoekerscentrum Vrijbroekpark Ridder Dessainlaan z/n 2800 Mechelen

Lies Deboiserie W15OPR049

5

Page 6: Brochure winter 2015

startdatum uur sessies titel lesgever plaats e startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

di 06-01-15 19u15 5 Tai Chi Michel Bouts Mechelen 55wo 07-01-14 9u00 4 Rokjes maken voor dummies Christine Kolsteren Mechelen 44wo 07-01-15 9u30 1 Achter de schermen bij het Ballet van Vlaanderen gids Antwerpen 11do 08-01-15 19u00 3 Budgetvriendelijk koken Ingrid De Coninck Bornem Pma 12-01-15 19u30 5 Workshop jazz zang Hanne Vansant Mechelen 98ma 12-01-15 19u00 8 Digitale fotografie voor beginners: werken met een

reflexcameraMarjan Van Doorselaer Mechelen 88

wo 14-01-15 20u00 5 Hedendaagse dansimprovisatie Suzanne De Mesmaeker Mechelen 55do 15-01-15 19u15 3 Proeven van Argentijnse tango Carina Driesen en Luc Smets Mechelen Pdo 22-01-15 20u00 1 Soirée Lamot: Mechelen door Mechelse ogen.

500 jaar historische beeldvorming.Bram Caers Mechelen P

di 27-01-15 19u00 3 Snijtechnieken Cathy Watrin Putte 57wo 28-01-15 9u00 5 Basiscursus naaien Christine Kolsteren Duffel 55wo 28-01-15 19u00 1 Veertig dagen zonder vlees: vegetarische tapas Ingrid De Coninck Lier 15

ma 02-02-15 19u30 5 Songwriting Jan Cannaerts Mechelen 55ma 02-02-15 19u00 1 Veertig dagen zonder vlees: vegetarisch Marokkaans Zahia Belkhiri Mechelen 18di 03-02-15 20u00 1 Tijd in de kunst Tamara Ingels Mechelen 11di 03-02-15 19u30 3 Klussen voor beginners Filip Keymeulen Puurs Pdo 05-02-14 20u15 1 De Groote Oorlog in romans Katrien Vanhecke Duffel 5za 07-02-15 14u00 1 Boven water: poëzieworkshop Veerle Schaltin Mechelen 11ma 09-02-15 13u00 1 Goed gebruik van de flits Peije van Klooster Mechelen 11ma 09-02-15 19u00 1 Marokkaanse tajines Zahia Belkhiri Mechelen 18di 10-02-15 19u30 1 Lucht is leven: terug leren ademen Tatiana Demesmaeker Mechelen 11di 12-02-15 19u30 1 Vriend over vijand Paul van Damme Mechelen 5do 12-02-15 20u00 1 Soirée Lamot: Stedelijke cultuur en subculturen in

MechelenPeter Stabel Mechelen P

do 12-02-15 19u00 1 Gezond en slank door de juiste voedselcombinaties Ingrid De Coninck Mechelen 11wo 18-02-15 13u00 1 Natuurfotografie in het fort van Duffel Peije van Klooster Duffel 11do 19-02-15 14u00 1 Upcycling: een tweede leven voor je boeken Katrijn Verstraeten Putte 14di 24-02-15 19u30 1 De Armeense kwestie Katrien Van Hecke Mechelen 14,50di 24-02-15 19u30 1 Voor elke tuin een geschikte kip Frans Smets Mechelen 5wo 25-02-15 19u00 5 Koken voor mannen Marc Verpoten Putte 90wo 25-02-15 19u30 1 Lindy Hop Jazzroutines Sophie Monheim Mechelen 15wo 25-02-15 19u00 1 Veertig dagen zonder vlees: vegetarische stoofpotjes Ingrid De Coninck Lier 15do 26-02-15 20u00 1 Soirée Lamot: Geprangd tussen markt en stad/staat.

Mechelen en haar stedelijke economie doorheen de eeuwen.

Jeroen Puttevils Mechelen P

Duurzaamheid,gezondheid & cultuur

WORKSHOP JAZZ ZANGDe swing van Frank Sinatra, de frasering van Billie Holiday, de scat van Ella Fitzgerald, de vertel-kracht van Nat King Cole… kortom: jazz zingen, hoe werkt dat?Tijdens deze reeks word je ingewijd in de beginselen van jazz en jazz zingen. Bij het zingen van jazz focussen we eerder op creativiteit en artistieke expressie dan op het hebben van een mooie stem of de beste zangtechniek. Je krijgt tijdens de reeks een heleboel achtergrondinformatie mee waardoor je anders gaat luisteren én zingen. Die info passen we daarna toe in de praktijk.We werken met de hele groep voor het aanleren van het repertoire en de groepsoefeningen, maar er is zeker ook aandacht voor je individuele ontwikkeling en solo-oefeningen binnen de groep.

De cursus richt zich tot zangers met bij voorkeur al een beetje zangervaring, veel goesting en lef, interesse in jazz en nood aan grensverleggende en creatieve uitdieping in hun zingen. Voorkennis in het genre jazz is niet nodig.Hanne Vansant studeerde jazz zang aan de JazzStudio in Antwerpen.

HEDENDAAGSE DANSIMPROVISATIEIn deze reeks leer je eenvoudige bewegingspatronen en verruim je je bewegingsmogelijkheden. Je creëert al dansend, in groep of solo. Muziek en beeld zijn inspiratiebronnen. Je onderzoekt com-municatie via je lichaam. Bij elke oefening vertrek je vanuit de natuurlijkheid van de beweging. Een methode die velen omschrijven als de ‘yoga van de dans’. De reeks staat open voor ervaren bewegers die verdieping zoeken en mensen die hun eerste stappen in dans willen zetten.

Suzanne De Mesmaeker studeerde docent dansexpressie aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze specialiseerde zich in improvisatie, hedendaagse dans, Alexandertechniek en eutonie. Ze maakt dansproducties en ontwikkelt didactiek kunstzinnige vorming.

SONGWRITINGIn deze cursus ontdek je via korte en gevarieerde oefeningen waar je als liedjesschrijver sterk in bent. Vertrek je het liefst vanuit een tekst of een melodie? Start je een song het best vanuit impro-visatie of een bestaand akkoordenschema?Deze cursus helpt je een eindje op weg. Zo krijg je van de lesgever bijvoorbeeld een structuur, waardoor je je kunt concentreren op het verhaal. Bij elke opdracht word je begeleid en gestimu-leerd door lesgever Jan Cannaerts en de andere cursisten. En wie weet schrijf jij - samen met de anderen - wel die ene hit waar we op zitten te wachten.Jan Cannaerts is muziekmaker en staat geregeld op het podium met zijn eigen liedjes.

Notenkennis of basiskennis instrument is mooi meegenomen, maar is niet vereist.

MECHELEN ma 12, 19 en 26 januari, 2 en 9 februari 19u30 tot 21u30

Jazzzolder Sint-Romboutskerkhof 3 2800 Mechelen

€98/€53 Hanne Vansant W15OCH032

I.s.m. Jazzzolder Mechelen

MECHELEN wo 14, 21 en 28 januari, 4 en 11 februari 20u00 tot 21u30

Pitzemburg (ingang via park en speelplaats oversteken) Bruul 129 2800 Mechelen

€55/€10 Suzanne De Mesmaeker W15OCH035

MECHELEN ma 2, 9, 23 februari en 2, 9 maart 19u30 tot 21u30

Klankendaal gelijkvloerse verdieping Tervuursesteenweg 84 2800 Mechelen

Jan CannaertsI.s.m. WiSPER vzw (www.wisper.be, 016-25.16.21)

6

ACHTER DE SCHERMEN BIJ HET BALLET VAN VLAANDERENBen je benieuwd hoe een balletvoorstelling tot stand komt? Schrijf je dan in voor onze uitstap naar het Ballet van Vlaanderen. Je ontdekt er de kostuum- en decor ateliers en het lokaal van de puntschoenen. Je neemt een kijkje achter en op het podium en ziet hoe de dansers zich uit de naad werken voor de voorstellingen. Een echte buitenkans!

We verzamelen om 8u20 aan de loketten van het station van Mechelen. Iedereen koopt zelf een treinticket naar Antwerpen Centraal.Voor wie met eigen vervoer komt: afspraak om 9u20 aan de Kattendijkdok-Westkaai 16, 2000 Antwerpen. Gelieve dit door te geven bij inschrijving.Bij moeilijkheden op de dag zelf kan je de begeleidster bereiken via 0485-11.19.27. (Dit nummer is enkel actief op het moment van de uitstap.)

ANTWERPEN wo 7 januari 9u30 tot 13u00

Ballet van Vlaanderen Kattendijkdok-Westkaai 16 2000 Antwerpen

€11/€2 W15OLK007

Page 7: Brochure winter 2015

VOOR ELKE TUIN EEN GESCHIKTE KIPIn deze cursus bekijken we welk kippenras er het best bij jouw leefsituatie past. Kippen zijn bijzonder nuttige diertjes voor je huis en tuin. Ze verwerken je groente-, tuin- en keu-kenafval en ze zorgen bovendien voor lekkere eitjes.

Maar hoe houd je op een gezonde manier kippen en hoeveel plaats heb je daarvoor nodig? Welk kippenras is het meest geschikt voor jouw situatie? Een antwoord op deze vragen - én meer - krijg je in deze cursus.

DE ARMEENSE KWESTIE Deze lezing gaat in op de Armeense kwestie. Die speelde zich af in 1915, achter de coulissen van de Eerste Wereldoorlog en wordt door sommige instanties het liefst doodgezwegen. Hon-derdduizenden Armeniërs werden uit hun huizen gedreven en op dodenmars gestuurd. Wie de dodendans ontsprong, moest berooid en ontheemd in een onbekend land een nieuw bestaan zien op te bouwen. Wat bezielde het bewind van de Jong-Turken? Waarom hadden ze het gemunt op die niet-islami-tische minderheidsgroep in hun land? Aan de hand van literatuur diept Katrien Van Hecke deze kwestie uit. Achteraf kan je ook proeven van lekkere Armeense versnaperingen. Gastvrijheid behoort immers tot de Armeense erecode.

VRIEND OVER VIJANDIn deze lezing gaat auteur Paul Van Damme dieper in op de beeldvorming tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat aan de hand van zijn boek ‘Vriend over vijand’, een internationaal referentie-werk dat aan de hand van 400 historische cartoons het verhaal van WOI vertelt. Tijdens WOI beschikte ieder land wel over zijn ‘leger’ van cartoonisten en tijdschriften. Gewapend met pen en papier trokken ze ten strijde. Simplicissimus in Duitsland, La Baïonnette in Frankrijk, Punch in Groot-Brittannië, Die Muskete in Oostenrijk: het zijn maar enkele van de honderden tijd-schriften. In het boek ‘Vriend over vijand’ passeren de cartoons van meer dan 100 kunstenaars de revue.

Paul Van Damme is historicus en gepassioneerd verzamelaar van historische spotprenten. In 2011 gaf hij samen met Stijn Van de Perre de bestseller ‘Zonder woorden? Een geschiedenis van België in spotprenten’ uit.

BOVEN WATER: POËZIEWORKSHOPBroederlijk Delen voert in 2015 campagne rond het thema water in Peru. Samen met Teodoro Ramirez, een Peruviaans kunstenaar, organiseert de organisatie in de regio tentoonstellingen rond dit thema. Ook poëzie komt daarbij ruimschoots aan bod.In deze workshop leert Veerle Schaltin, schrijfster en schrijfdocent, je het belang van water te vertalen naar gedichten. Aan de hand van vragen gaan jullie aan de slag en maken jullie je eigen poëzie. Wat betekent water in jouw leven? Hoe ziet een toekomst zonder water er uit? Broederlijk Delen leidt de workshop in met informatie over de mijnbouw in Peru en het recht op water. Water is immers levensnoodzakelijk zowel voor ons als voor de landbouwers in Peru, waar de vervuilende mijnbouw hun toekomst bedreigt.

Schrijfervaring mag, maar is niet noodzakelijk.

DE GROTE OORLOG IN ROMANSZowat honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Stille getuigen vinden we tot in de kleinste dorpen: gedenkplaten, historische werken, maar echt sprekend is alleen de literatuur.Hoe kwam de gewone mens die vier lange jaren door? Hoe stilde men de honger en de angst? Romans brengen ons tussen de jongens in de loopgraven, naast de verpleegsters in de veldhospi-talen en bij de achterblijvers aan de keukentafels. Ze laten ons in ontroering achter. Aan de hand van fragmenten en een presentatie geeft Katrien Van Hecke je een overzicht van Grote Oorlog–romans. Je krijgt ook een uitgebreide literatuurlijst.

MECHELEN di 24 februari 19u30 tot 22u00

Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€5 Frans Smets W15OMN024

I.s.m. Velt vzw

MECHELEN di 24 februari 19u30 tot 22u00

Boekhandel De Zondvloed Onze-Lieve-Vrouwestraat 70 2800 Mechelen

€14,50/€5,50 (exclusief drank) Katrien Van Hecke W15OLK008

I.s.m. boekhandel De Zondvloed

MECHELEN di 12 februari 19u30 tot 21u30

Bibliotheek Mechelen Moensstraat 19 2800 Mechelen

€5 Paul Van Damme W15OLK011

I.s.m. bibliotheek Mechelen

MECHELEN za 7 februari 14u00 tot 17u00

Via Via Zandpoortvest 50 2800 Mechelen

€11/€2 Veerle Schaltin W15OCH047

I.s.m. Broederlijk Delen en Via Via

DUFFEL do 5 februari 20u15 tot 22u30

Bibliotheek Duffel O.L.Vrouwelaan 1 2570 Duffel

€5 Katrien Van Hecke W15OLK006

I.s.m. bibliotheek Duffel

7

SOIRÉE LAMOTBOEIENDE VERTELLINGEN UIT DE COULISSEN VAN HET MECHELSE ERFGOED

Soirée Lamot neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toe-gankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over geschiedenis, zowel over de petite histoire als over de mijlpalen. Elke reeks van Soirée Lamot krijgt een thema als rode draad. Van 22 januari tot 12 maart 2015 sluiten we met UW TOREN IS NIET AF aan bij de proef-tentoonstelling voor het nieuwe stadsmuseum.

Tickets koop je bij UiT in Mechelen of de avond zelf aan de balie in Lamot. Wil je een volledige reeks volgen en koop je meteen de vier tickets samen, dan belonen we je graag met een extra ticket. Hiermee kan je naar keuze een lezing volgen uit een volgende reeks.

Reserveringen bij UIT IN MECHELEN, Hallestraat 2-4-6, 2800 MechelenT 070-22.28.00, W www.uitinmechelen.be

€5 (een drankje inbegrepen) UiT-pas: €2

Lamot (ingang Haverwerf) Van Beethovenstraat 8/10, 2800 Mechelen

Meer informatie:[email protected] 015-29.49.10

MECHELEN DOOR MECHELSE OGEN. 500 JAAR HISTORISCHE BEELDVORMING.

Bram Caers 22 januari 20u00 tot 22u00

STEDELIJKE CULTUUR EN SUBCULTUREN IN MECHELEN.

Peter Stabel 12 februari 20u00 tot 22u00

GEPRANGD TUSSEN MARKT EN STAD/STAAT. MECHELEN EN HAAR STEDELIJKE ECONOMIE DOORHEEN DE EEUWEN.

Jeroen Puttevils 26 februari 20u00 tot 22u00

IEDER HUISJE Z’N KRUISJE? DECORATIE EN DEVOTIE IN HET ZESTIENDE-EEUWSE WOONHUIS.

Julie De Groot 12 maart 20u00 tot 22u00

Page 8: Brochure winter 2015

startdatum uur sessies titel lesgever plaats e startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

ma 02-03-15 19u00 5 Basiscursus Marokkaans koken Zahia Belkhiri Puurs Pwo 04-03-15 19u30 4 Dichter bij jezelf: de dichter in jezelf Veerle Schaltin Mechelen 44wo 04-03-15 19u30 1 Gazon: ecologisch en zonder zorgen Jo Gijsbrechts Mechelen 5do 05-03-15 19u00 2 Speedworkshop retouches Liesbeth Van Krunkelsven Sint-Amands Pdo 05-03-15 19u15 12 Argentijnse tango basisreeks Carina Driesen en Luc Smets Mechelen Pza 07-03-15 13u00 2 Straatfotografie: op pad in Brussel Glenn Huyben Mechelen/

Brussel22

di 10-03-15 19u30 1 Voedselovergevoeligheid: een weg door het doolhof van gezonde voeding

Tatiana Demesmaeker Mechelen 11

do 12-03-15 20u00 1 Soirée Lamot: Ieder huisje z'n kruisje? Decoratie en devotie in het zestiende-eeuwse woonhuis.

Julie De Groot Mechelen P

do 12-03-15 19u30 1 Workshop sushi Japans Cultureel Centrum Duffel 45do 12-03-15 10u00 1 Achter de schermen: Kringwinkel Medewerker Kringwinkel Mechelen 3za 21-03-15 10u00 2 Improvisatietheater voor beginners Leen De Koker Mechelen 44wo 23-03-15 19u00 1 Vegetarische burgers: 40 dagen zonder vlees Ingrid De Coninck Lier 15

do 02-04-15 14u00 1 De wondere wereld van kruiden An Schellekens Mechelen 5

P: inschrijven bij een partner, voor meer info zie onze websiteOp onze website vind je informatie over elke cursus terug.> Inschrijven? www.vormingplus-regiomechelen.be of 015-43.21.20Omdat we iedereen de kans willen geven deel te nemen aan vorming, hanteren we naast een standaardtarief een uitzonderingstarief. Om te weten of je hiervoor in aanmerking komt, kijk je best op de website.Gelieve voor de kooklessen een snijplankje, snijmesje, keukenschort en 2 keukenhanddoeken mee te brengen.

WORKSHOP SUSHIEr ooit al eens van gedroomd om zelf sushi te maken? Schrijf je dan in voor deze leuke en toegan-kelijke workshop. Iedereen kan het. Sushi (寿司) betekent ‘het is zuur’, al proef je dat niet zo meteen. We leren de sushi klaarmaken vanaf de basisingrediënten en doorlopen alle populaire vormen: makisushi (rolletjes), nigirisushi (blokjes met topping), gunkansushi, temakisushi, …Achteraf mag je ook je eigen set met bamboe rolmat, spatel en chopsticks mee naar huis nemen.Ben je bang van rauw, geen nood: we gebruiken een ruim scala aan ingrediënten die je standaard in je eigen koelkast kan vinden.Na deze workshop ga je zelf aan de slag als een volleerd sushimeester. Ideaal om mee uit te pak-ken bij je vrienden!

STRAATFOTOGRAFIE: OP PAD IN BRUSSELIn deze cursus gaan we dieper in op de techniek en het gebruik van de juiste compositie in de straatfotografie. En we oefenen dat ook op de straat zelf.De eerste sessie bestaat uit een kort theoretisch deel gekoppeld aan een uitstap naar het station van Mechelen. In dit deel komen techniek en compositie aan bod. Welke camera-instellingen zijn er nodig in een bepaalde situatie? Wat is de invloed van het licht en de tijd die je hebt om de foto te nemen? En welke specifieke composities zijn er in het straatbeeld te vinden? In de tweede sessie trekken we door Brussel en gaan we op zoek naar geschikte stadsdecors en passanten. Het is een ideale gelegenheid om onder begeleiding van een ervaren fotograaf je kennis in de praktijk te brengen. Voor de uitstap naar Brussel: we verzamelen om 12u15 aan de loketten van het station van Mechelen. Iedereen koopt zelf een treinticket naar Brussel-Centraal. De trein vertrekt om 12u34 en arriveert om 12u58 in Brussel.Bij moeilijkheden op de dag zelf kan je de begeleider bereiken via 0485-11.19.27. (Dit nummer is enkel actief op het moment van de uitstap.)

VOEDSELOVERGEVOELIGHEID: EEN WEG DOOR HET DOOLHOF VAN GEZONDE VOEDINGAllergisch? Intolerant? Glutenvrij? Light? Gezond? Steeds vaker treden gezondheidsproblemen op, ten gevolge van een bepaald soort voeding. En hoewel we worden overstelpt met informatie over voeding, lijkt de doolhof groter en verwarrender dan ooit.In deze vormingsavond zetten we kort en krachtig op een rijtje wat gezonde voeding voor jou kan zijn en beantwoorden we de veelvoorkomende vragen rond intolerantie en allergieën.

DE WONDERE WERELD VAN KRUIDENIn deze workshop leer je hoe je met je eigen gekweekte kruiden gezondheidsbevorderende mid-deltjes kan maken. Heb je al eens tijmsiroop gemaakt bij een verkoudheid? Of heb je al eens zelf gemaakte goudsbloemzalf gebruikt? An Schellekens vertelt in deze workshop graag hoe je eenvoudig aan de slag kan.Tijm, salie, rozemarijn,... we hebben deze kruiden allemaal al eens in de keuken gebruikt. Maar wist je ook dat deze kruiden goed kunnen zijn voor je gezondheid? Tijdens deze workshop ruiken, voelen en proeven we ervan en zetten we je op weg om je eigen zalfjes en middeltjes te maken. Niets makkelijker dan dat, want veel kruiden kan je zelf kweken in je tuin, maar ook in bloembakken op je balkon of op de vensterbank. Je hebt ze altijd bij de hand.MECHELEN

DUFFEL do 12 maart 19u30 tot 21u30

Bibliotheek Duffel O.L.Vrouwelaan 1 2570 Duffel

€45 W15OCH033

I.s.m. Japans Cultureel Centrum

MECHELEN za 7 maart (13u00 tot 16u00) en 14 maart (12u15 tot 16u00)

Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€22/€5 Glenn Huyben W15OCH045

MECHELEN di 10 maart 19u30 tot 21u30

Via Via Reiscafé Zandpoortvest 50 2800 Mechelen

€11/€2 Tatiana Demesmaeker W15OGZ028

I.s.m. Via Via

do 2 april 14u00 tot 17u00

De Lage Drempel O.L.Vrouwestraat 43 2800 Mechelen

€5/€2 An Schellekens W15OGZ027

I.s.m. Viva SVV en De Lage Drempel

GAZON: ECOLOGISCH EN ZONDER ZORGENJe gazon: waaruit bestaat het? Hoe groeit het? En in welke omstandigheden groeit het gazon het best? In deze kennismakingscursus bespreken we veel voorkomende gazonproblemen en -plagen. En uiteraard reiken we je milieuvriendelijke oplossingen voor een gezond gazon aan. Tot slot bekijken we welke alternatieven er bestaan voor de perfect groene grasmat.

MECHELEN wo 4 maart 19u30 tot 22u00

Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€5 Jo Gijsbrechts W15OMN023

I.s.m. Velt vzw

28

Page 9: Brochure winter 2015

Technologie &wetenschap

ma 12-01-15 9u30 5 Surfen en mailen voor beginners Sarah Plompen Lier 55di 13-01-15 9u30 2 Kennismaking met Android Karel Vanrietvelde Mechelen 22di 13-01-15 13u30 2 Kennismaking met iPad Karel Vanrietvelde Mechelen 22di 13-01-15 9u30 2 Aan de slag met je Android smartphone of tablet Peije van Klooster Lier 22di 13-01-15 13u30 2 Aan de slag met je iPhone of iPad Peije van Klooster Lier 22wo 14-01-15 9u30 5 De computer bijt niet: Windows 8 Moniek Jonckheere Mechelen 55wo 14-01-15 9u30 2 Werken met Windows 8 Peije van Klooster Lier 22do 15-01-15 9u30 3 Mappen maken en structuur in je bestanden Moniek Jonckheere Mechelen 33ma-vr 23-02-15 9u30 5 De computer bijt niet: Windows 8 Bert Emons Duffel 55wo 28-01-15 9u30 2 Foto's afdrukken Peije van Klooster Lier 22

do 05-02-15 9u30 3 Downloaden en registreren Moniek Jonckheere Mechelen 33wo 25-02-15 9u30 6 Je computer als rekenwonder: leren werken met

Excel 2013 Moniek Jonckheere Mechelen 66

do 26-02-15 13u30 2 Werken met Windows 8 Peije van Klooster Duffel 22

do 05-03-15 9u30 5 Surfen en mailen voor beginners Moniek Jonckheere Mechelen 55do 05-03-15 9u30 1 Online je privacy bewaken Peije van Klooster Duffel 11ma-vr 16-03-15 9u30 5 De computer bijt niet: Windows 8 Bert Emons Willebroek 55

P: inschrijven bij een partner, voor meer info zie onze websiteOp onze website vind je informatie over elke cursus terug.> Inschrijven? www.vormingplus-regiomechelen.be of 015-43.21.20Omdat we iedereen de kans willen geven deel te nemen aan vorming, hanteren we naast een standaardtarief een uitzonderingstarief. Om te weten of je hiervoor in aanmerking komt, kijk je best op de website.

MAPPEN MAKEN EN STRUCTUUR IN JE BESTANDENZijn de mappen en bestanden op je harde schijf stilaan een onoverzichtelijk rommeltje aan het worden? Heb je moeite om een tekst, recept of foto terug te vinden? In deze workshop leer je orde scheppen in de chaos op je harde schijf.We leren onder meer het verschil tussen een bestand en een map, we werken met Windows Ver-kenner, we leren een overzichtelijke mappenstructuur maken, bestanden kopiëren en verplaatsen, bestanden een nieuwe naam geven en bestanden kopiëren en verplaatsen van de harde schijf naar een USB-stick en omgekeerd.

Deze cursus richt zich tot iedereen die al vlot met muis en klavier kan werken. Elke deelnemer beschikt tijdens de les over een eigen computer. Het aantal plaatsen is dus beperkt.

KENNISMAKING MET ANDROIDIn deze twee sessies leer je je Android smartphone of tablet beter kennen. We oefenen de meest gebruikte vingerbewegingen en je krijgt tips om efficiënter met het toestel te werken. Daarnaast bekijken we ook hoe je kan e-mailen, surfen en apps installeren. Ook een aantal mogelijkheiden voor je vrije tijd komen aan bod. We leren je hoe je je toestel kan gebruiken voor reisplanning, om online te winkelen, toeristische informatie op te zoeken, muziek te beluisteren en e-boeken te lezen.

Schrijf je in voor de juiste cursus! Indien je een iPad of iPhone bezit, kan je deelnemen aan de cursus ‘Aan de slag met je iPad of iPhone’.

JE COMPUTER ALS REKENWONDER: LEREN WERKEN MET EXCEL 2013Tijdens deze bijeenkomsten krijg je de belangrijkste basisbegrippen van Excel op een eenvoudige manier uitgelegd. De bijhorende oefeningen zorgen ervoor dat je al vlug zal begrijpen wat een rekenblad voor jou kan betekenen. Je leert onder andere navigeren door de rekenbladen, de opmaak aanpassen, eenvoudige formules invoeren en Excel als database gebruiken.

Deze cursus richt zich tot mensen die nog nooit met een rekenblad werkten, maar die wel al een basisreeks computer achter de rug hebben.

MECHELEN do 15, 22 en 29 januari 9u30 tot 12u30

Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€33/€7 Moniek Jonckheere W15OCT056

Mechelen di 13 en 20 januari 9u30 tot 12u30

Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€22/€5 Karel Vanrietvelde W15OCT060

Mechelen wo 25 februari, 4, 11, 18 en 25 maart en 1 april 9u30 tot 12u30

Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€ 66/€10 Moniek Jonckheere W15OCT059

9

startdatum uur sessies titel lesgever plaats e startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

DE COMPUTER BIJT NIET: WINDOWS 8Deze basiscursus is geschikt voor de absolute beginner die wil leren werken op een computer met Windows 8.Met veel praktische oefeningen maak je kennis met de basishande-lingen: de muis, het toetsenbord, eenvoudige teksten typen, fouten verbeteren en documenten openen, opslaan, kopiëren, verplaatsen en verwijderen. Daarnaast leer je ook werken met cd, dvd en USB-stick.We leren ook apps zoeken, openen en sluiten en de tegels op het start-scherm aanpassen. Daarnaast maken we je wegwijs in de computer-terminologie.Er is geen voorkennis vereist en je leert op je eigen tempo. Iedere deelnemer beschikt tijdens de les over een eigen computer. Het aantal plaatsen is beperkt.

Mechelen wo 14, 21, 28 januari en 4, 11 februari 9u30 tot 12u30

Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€55/€10 Moniek Jonckheere

W15OCT055

Duffel 23, 24, 25, 26 en 27 februari 9u30 tot 12u30

Bibliotheek Duffel O.L.-Vrouwlaan 1 2570 Duffel

€55/€10 Bert Emons W15OCT070

I.s.m. bibliotheek Duffel

Willebroek 16, 17, 18, 19 & 20 maart 9u30 tot 12u30

Bibliotheek Willebroek Schoolweg 1A 2830 Willebroek

€55/ € 10 Bert Emons W15OCT068

I.s.m bibliotheek Willebroek

SURFEN EN MAILEN VOOR BEGINNERSDeze cursus richt zich tot iedereen die op een leuke en ontspannen manier wil kennismaken met de mogelijkheden van internet: websites bekijken, informatie en afbeeldingen zoeken met Google, favorieten instellen, enzovoort.Je wordt ook wegwijs gemaakt in alle basishandelingen van e-mailen zoals berichten ontvangen en verzenden, bijlagen openen en versturen en een adresboek bijhouden en gebruiken.De cursus is geschikt voor gebruikers van alle Windows-versies: XP, Vista, 7 en 8. Elke deelnemer beschikt tijdens de les over een eigen computer. Het aantal plaatsen is dus beperkt.

MECHELEN do 5, 12, 19, 26 maart en 2 april 9u30-12u30

Vormingplus Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€55/€10 Moniek Jonckheere W15OCT076

LIER ma 12, 19, 26 januari en 2 & 9 februari 9u30-12u30

Bibliotheek Lier Kardinaal Mercierplein 6 2500 Lier

€55/ €10 Sarah Plompen W15OCT061

© manaemedia / Shutterstock.com

©Bloomua / Shutterstock.com

Page 10: Brochure winter 2015

Mens& omgeving

GENDER@WAR: MANNEN EN VROUWEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG In deze lezing gaan we op zoek naar de manieren waarop WOI mannen en vrouwen heeft gemobi-liseerd en getraumatiseerd. Beiden hebben de oorlog immers anders beleefd: mannen waren vaak frontsoldaat, vrouwen wachtten thuis bang af of werden verpleegster. Hier gaan we na hoe mannen en vrouwen werden afgebeeld in de oorlogspropaganda. In hoeverre waren oorlogs- en thuisfront gescheiden werelden en waar liepen ze in elkaar over? Wat valt er vanuit man/vrouw-perspectief te vertellen over werk, gezin, verzet en geweld? En welke gevolgen had het conflict op de politieke, sociale, economische en reproductieve rechten van beiden? Aan de hand van beeldmateriaal doorbreken we stereotiepe beelden en maken we zichtbaar hoe ingrijpend een gewapend conflict de maatschappelijke posities van vrouwen en mannen beïnvloedt.

BEZOEK KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIË, EXPO: SHOCK! 1914 Het Rijksarchief in België, het CEGESOMA en de Koninklijke Bibliotheek van België reconstrueren in de expo SHOCK! 1914 de chaotische weken van de zomer en het najaar van 1914. Aan de hand van officiële berichten, persartikels en getuigenissen kan de bezoeker de traumatische gebeurte-nissen dag na dag herbeleven.Op 4 augustus 1914 trekken Duitse troepen de grens over. België verkeert in shock. Sinds 1839 is de neutraliteit een waarborg geweest voor het behoud van de vrede, maar in de zomer van 1914 komt daar een einde aan. Het uitbreken van WOI zorgt er ook voor dat de ontluikende massamedia tot een eerste mondiaal hoogtepunt komen.Deze expo geeft een blik op de informatiekanalen in 1914 en de betrouwbaarheid ervan. Maar ook de hedendaagse oorlogsverslaggeving komt aan bod. Drie generaties later zijn de snelheid, de vorm en het aanbod van informatie immers geëxplodeerd. Radio, televisie, internet en sociale media hebben de oorlogsverslaggeving ingrijpend veranderd. Deze thema’s geven de expo een eigentijdse en universele dimensie.

We verzamelen om 9u20 aan de loketten van het station van Mechelen. Iedereen koopt zelf een treinticket naar Brussel.

Voor wie met eigen vervoer komt: afspraak om 10u00: Koninklijke Bibliotheek van België, Kunst-berg/Keizerslaan 2, 1000 Brussel, Gutenberg-ingang (ingang is gelegen op het einde van de Tuin van de Kunstberg). Gelieve dit door te geven bij inschrijving.

Bij moeilijkheden op de dag zelf kan je de begeleidster bereiken via 0485-11.19.27. (Dit nummer is enkel actief op het moment van de uitstap.)

PRATEN MET KINDEREN… HOE DOE JE DAT?In deze cursus leer je een aantal communicatietechnieken die makkelijk hanteerbaar zijn in je con-tact met kinderen tot twaalf jaar. Ze zijn erop gericht om de achterliggende gevoelens en reacties van het kind beter te begrijpen.De training is praktijkgericht. Er wordt in kleine groepjes geoefend met de eigen thuis- en/of werk-situatie als uitgangspunt.Als doelgroep zien we ouders die beter met hun kind(eren) willen communiceren en zo opvoe-dingsproblemen makkelijker kunnen oplossen, en/of iedereen die beroepshalve geïnteresseerd is in het verbeteren en verdiepen van zijn contact met kinderen.Inschrijvingen: Lies Ledegen (015-24.34.85 of [email protected]) of Ida Dom (0477-45.37.41 of [email protected])

BEZOEK AAN HET FEDERALE PARLEMENTTijdens deze rondleiding in het Federale Parlement krijg je uitleg over de functie en de werking van de Senaat en Kamer van volksvertegenwoordigers. Een gids licht de werking en de geschiedenis van het gebouw toe. Het Paleis der Natie ligt in de koninklijke wijk, een prachtige neoklassieke wijk in hartje Brussel.

We verzamelen om 10u15 aan de loketten van het station van Mechelen. Iedereen koopt zelf een treinticket naar Brussel.Wie met eigen vervoer komt: afspraak om 10u50 op de Leuvenseweg 13 in Brussel. Gelieve dit door te geven bij de inschrijving.

Bij moeilijkheden op de dag zelf kan je de begeleidster bereiken via 0485-11.19.27. (Dit nummer is enkel actief op het moment van de uitstap.)

DUFFEL di 24 maart 20u00 tot 22u00

Gemeentelijk museum Het Gasthuis Rooienberg 21B 2570 Duffel

€5 Els Flour W15OSL012

I.s.m. bibliotheek Duffel

BRUSSEL do 22 januari 10u00 tot 11u00

Koninklijke Bibliotheek van België Kunstberg/Keizerslaan 2 1000 Brussel Gutenberg-ingang, deze ingang is gelegen op het einde van de Tuin van de Kunstberg.

€11/€2 Gids van de bib W15OSL018

HEIST-OP-DEN-BERG do 5, 12 en 26 februari, 5 en 12 maart en 2 april 20u00 tot 22u00

Sporthal Lostraat 48A 2220 Heist-op-den-Berg

Lies Ledegen en Ida DomI.s.m. vcok

BRUSSEL vr 27 maart 11u00 tot 12u30

Paleis der Natie Leuvenseweg 13 1000 Brussel

Gratis gids W15OSL081

di 13-01-15 9u30 11 In Perspectief - Mechelen 88vr 16-01-15 13u30 4 Grenzen trekken: nee durven zeggen Els Haüser Mechelen 44di 20-01-15 19u30 3 Hooggevoeligheid, vermoeidheid en zelfzorg Ilse Van den Daele Puurs Pdi 20-01-15 14u00 3 Heb je even tijd… voor jezelf? PRH Mechelen 51do 22-01-15 10u00 1 Bezoek Koninklijke Bibliotheek van België -

tentoonstelling: SHOCK 1914 gids Brussel 11

zo 25-01-15 9u30 1 Ontbijten met Thomas Siffer Mechelen 11wo 28-01-15 20u15 1 Café Parole Lier: Waarom vergissen wij ons zo vaak? Jean Paul Van Bendegem Lier gratisza 31-01-15 9u30 3 Je leven in de hand: op zoek naar de juiste versnelling Marleen Deboeck Mechelen 33

do 05-02-15 20u00 1 Blikopener: Rusland - Jan Balliauw Jan Balliauw Bonheiden 5do 05-02-15 20u00 6 Praten met kinderen…hoe doe je dat ? Oudertraining

geïnspireerd vanuit de Integratieve KindertherapieIda Dom en Lies Ledegen Heist-op-den-

BergP

vr 06-02-15 9u00 1 Bezoek aan de hammam Laila Eckhouchou Brussel 23ma 23-02-15 19u30 3 Mindfulness Svitlana Mytsenko Mechelen 33di 24-02-15 19u30 5 Klim in je stamboom II

Cursusreeks familiekunde – Genealogie voor gevorderden

Leo Vervloet Putte 30

do 26-02-15 20u00 1 Café Parole - Rojava: hoop voor Syrië? Toon Lambrechts en Roel Pulinx

Mechelen gratis

vr 27-02-15 10u30 1 Bezoek Museum van de Nationale Bank van België gids Mechelen gratis

startdatum uur sessies titel lesgever plaats e startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

210

Page 11: Brochure winter 2015

KLIM IN JE STAMBOOM II: GENEALOGIEDeze cursus is een aanrader voor mensen die hun kennis van genealogie willen opfrissen of ver-diepen. Het is een vervolg op de basiscursus en behandelt onder meer bronnen als volkstellingen, bevolkingsregisters, lidmaten- en communicantenregisters in het katholicisme, schepenakten en poorterboeken. Daarnaast komen ook het publiceren van onderzoeksresultaten, het onderzoek in notariële archie-ven en het opzoeken van gegevens over militairen aan bod. De lesgever verduidelijkt woorden die niet meer gebruikt worden, spellingsvormen en afkortingen.De cursus wordt gegeven in samenwerking met de vzw Familiekunde Vlaanderen regio Mechelen en is een organisatie van Vormingplus en de cultuurdienst van Putte.

PUTTE di 24 februari, 10, 17, 24 en 31 maart, 19u30 tot 22u00

Academie Putte Leuvensebaan 34 2580 Putte Lokaal: 117

€30 (inclusief syllabus) Leo Vervloet W15OSL002

di 03-03-15 19u30 5 Ga je stress te lijf Willy Wuyts Mechelen 55do 05-03-15 13u00 3 Ben jij nog in balans? Lies Deboiserie Mechelen 33vr 06-03-15 9u30 1 Slowlife: beleef je tijd meer ZEN Yola Thienpont Mechelen 22zo 08-03-15 10u00 1 Blikopener: Oorlog en terpentijn - Stefan Hertmans Stefan Hertmans O.L.V.-Waver 5do 19-03-15 20u00 1 Blikopener: Waarom zwijgen wij - Kris Smet Kris Smet Duffel 5do 19-03-15 20u00 1 Café Parole: Wapenhandel Ludo De Brabander Mechelen gratiszo 22-03-15 9u30 1 Stiltewandeling Paul Segers Mechelen 5di 24-03-15 20u00 1 Gender@war: mannen en vrouwen tijdens

de Eerste WereldoorlogEls Flour Duffel 5

vr 27-03-15 11u00 1 Bezoek aan het Federale Parlement gids Mechelen gratisvr 27-03-15 9u30 1 Stilte brengt rust, stilte spreekt Yola Thienpont Mechelen 23

do 23-04-15 20u30 1 Borstkanker, een geëngageerde getuigenis Marie-Paule Meert Berlaar 5

P: inschrijven bij een partner, voor meer info zie onze websiteOp onze website vind je informatie over elke cursus terug.> Inschrijven? www.vormingplus-regiomechelen.be of 015-43.21.20Omdat we iedereen de kans willen geven deel te nemen aan vorming, hanteren we naast een standaardtarief een uitzonderingstarief. Om te weten of je hiervoor in aanmerking komt, kijk je best op de website.

startdatum uur sessies titel lesgever plaats e startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

BLIKOPENERLEZINGENREEKS Volgens het woordenboek is een bibliotheek een boekenverzameling, maar ze is veel meer dan dat. Openbare bibliotheken zijn de laatste jaren immers uitgegroeid tot plaatsen waar men terecht kan voor de meest diverse informatie in de meest diverse vormen: uiteraard boeken, maar ook dvd’s, cd-roms, internet en zelfs lezingen. Die laatsten vind je in de bibliotheken van Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver, Nijlen en Mechelen. Samen met Vormingplus regio Mechelen organiseren ze een gevarieerde le-zingenreeks rond een aantal maatschappelijk relevante en hedendaagse thema’s. Op die manier hopen ze de blik van de deelnemers te verruimen en actuele discussies en feiten in een ander daglicht te plaatsen. Voor elk lezing wordt een spreker met expertise uitgenodigd. Vele van deze sprekers hebben één of meerdere boeken geschreven over het behandelde onderwerp. Zo is de cirkel rond, want die boeken kunnen dan weer uitgeleend worden in de openbare bibliotheek.

€5 euro per avond

I.s.m. bibliotheken Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Berlaar, Nijlen en Mechelen.

RUSLAND Jan BalliauwRusland spreekt tot ieders verbeelding. Het gaat van fascinatie voor de immense opper-vlakte van het land en haar diversiteit aan culturen en tradities, tot verontwaardiging over het soms autoritaire bewind van pre-sident Vladimir Poetin. Het Russische op-treden in Oekraïne en de dreiging van een nieuwe Koude Oorlog heeft de aandacht voor Rusland nog doen toenemen. Journa-list Jan Balliauw vertelt ons in zijn lezing het verhaal van de Russische bevolking en hoe de Russen kijken naar Poetin, het verleden, Oekraïne en het Westen.

BONHEIDEN do 5 februari 20u00 tot 22u00

Bibliotheek Bonheiden Waversesteenweg 13 2820 Bonheiden

W15OSL100

OORLOG EN TERPENTIJNStefan HertmansMet ‘Oorlog en terpentijn’ schreef Stefan Hertmans een van de aangrijpendste boe-ken van de jongste jaren. Het boek is geba-seerd op de dagboeken van zijn grootvader. Hij beschreef zijn armoedige kinderjaren in Gent rond 1900 en de gruwelijke ervaringen als frontsoldaat tijdens de Eerste Wereld-oorlog. De heldenmoed van de kleine man wordt in beeld gebracht.

O.L.V.-WAVER zo 8 maart 10u00 tot 12u00

Ursulinenklooster Sint-Ursulazaal Bosstraat 9 2861 O.L.V.-Waver

W15OSL101I.s.m. Davidsfonds

WAAROM ZWIJGEN WIJ?Kris SmetEen op de vijf volwassen vrouwen in ons land is slachtoffer van geweld door haar partner. De hoeksteen van de samenleving, het warme nest, de veilige haven: het ge-zin lijkt wel de hemel op aarde. Onder die hoeksteen ligt helaas vaak puin, is de veilige haven zeer bedreigend. Duizenden meisjes en vrouwen zijn in ons land slachtoffer van huiselijk geweld. In 2014 bracht Kris Smet hierover het boek ‘Liefde met alle geweld’ uit met tal van gruwelijke verhalen van slachtof-fers. Het taboe doorbroken.

DUFFEL do 19 maart 20u00 tot 22u00

Bibliotheek Duffel O.L.Vrouwlaan 1 2570 Duffel

W15OSL102

BORSTKANKER, EEN GEËNGAGEERDE GETUIGENISMarie-Paule MeertEen vrouw op de acht krijgt ooit met borst-kanker te maken. België is een droeve sta-tistische recordhouder. Welk preventie- en opsporingsbeleid is er nodig? Hoe evolueren de behandelingen en het onderzoek? Wat is het belang van begeleiding en complemen-taire behandelingen? Hoe kan je dit intiem gevecht aangaan dat een leven en omgeving overhoop gooit?

Marie-Paul Meert (1948) kreeg in 2008 met borstkanker te maken, maar overwon de ziekte.

BERLAAR do 23 april 20u30 tot 22u00

Bibliotheek Berlaar Dorpstraat 84 2590 Berlaar

L15OSL103

11

DONDERDAG

regio Mechelen

BLIKOPENERLEZINGEN

OVERZICHT VOORJAAR 2015

Rusland do 5 februari Bonheiden Jan Balliauw

Oorlog en terpentijn zo 8 maart O.L.V.-Waver Stefan Hertmans

Waarom zwijgen wij? do 19 maart Duffel Kris Smet

Borstkanker: een geëngageerde getuigenis

23 april Berlaar Marie-Paule Meert

Cybergevaar 7 mei Putte Eddy Willems

Het spook van de crisis 21 mei Nijlen Michaël van Droogenbroeck

De warrige doolhof 4 juni Mechelen Dirk Tieleman

Forensische geneeskunde: een verboden vrucht

18 juni Bonheiden Wim Develter

Page 12: Brochure winter 2015

HOE INSCHRIJVEN?Je kan gemakkelijk inschrijvenvia onze website(www.vormingplus-regiomechelen.be).Selecteer de cursus waarvoor je wilinschrijven en vul je gegevens in. Alsje geen invulveld ziet, moet je hoogstwaarschijnlijk inschrijven bij één van onzepartners. De nodige gegevens vind jeonder het veld ‘Praktisch’.Alle andere vragen in verband metinschrijven vind je op onze websitewanneer je doorklikt op ‘Inschrijven’,helemaal bovenaan de pagina.Lukt het niet met de website of hebje verdere vragen? Dan kan je steedscontact opnemen met het secretariaat:[email protected] 43 21 20

Bezoek ook onze pagina op Facebook.

COLOFONV.U.:Lut DiscartVormingplus regio Mechelen vzwHanswijkstraat 742800 Mechelen

Drukwerk en vormgeving:drukkerij Van der Poorten,Diestsesteenweg 624, 3010 Leuven

Vormingplus regio Mechelen vzwHanswijkstraat 742800 Mechelen015 43 21 20regiomechelen@vormingplus.bewww.vormingplus-regiomechelen.bewww.facebook.com/VormingplusregiomechelenIBAN rekeningnummer:BE56 0014 0871 0788

IN GESPREK MET ONZE OUDSTE EN JONGSTE CURSISTLeo Lepage (94): “Facebook: ik vind het leuk hé”Nooit te oud om te leren. Bewijs daarvan is Leo Lepage, met voorsprong onze oudste cursist. Hoewel hij de mooie leeftijd van 94 jaar heeft bereikt, is Leo helemaal mee met zijn tijd. Op de laptop in zijn kamer in het woonzorgcentrum Hof van Egmont in Mechelen praat Leo met zijn kinderen en kleinkin-deren via … Facebook. “Zo kan ik makkelijk reageren op berichten en foto’s. Ik vind het heel leuk om te doen”, lacht Leo die niet alleen een laptop heeft, maar ook de trotse eigenaar van een tablet is. “Zo zie ik nog sneller wanneer er iets gepost is en kan ik onmiddellijk reageren. Ik kan er zelfs foto’s mee nemen.”Facebook kende Leo, geboren en getogen Mechelaar, van te-levisie en kranten, maar er zelf mee starten was toch een brug te ver. “Tot mijn kleinkinderen zeiden: ‘Bompa, je moet met de computer leren werken!’. Zij hebben vervolgens een lap-top voor mij gekocht en me onder andere geholpen met het aanmaken van een Facebookprofiel.” Mailen, een adresboek aanmaken, filmpjes op YouTube bekijken, foto’s doormailen… voor Leo kent het geen geheimen meer.Maar Leo wou ook nog wat bijleren. “Onlangs kwam ik jullie advertentie in De Streekkrant tegen”, zegt hij. “En toen heb ik me maar uit nieuwsgierigheid ingeschreven voor de cursus ‘Doe meer met je Facebook-profiel’.” Uiteraard keken we bij Vormingplus wel even verrast op toen de krasse negentiger over de vloer kwam. Met onze computercursussen bereiken we wel een wat ouder publiek, maar een cursist van 94 is toch een unicum. Voorlopig heeft Leo nog maar zes vrienden, maar dat zullen er in de toekomst wel meer worden. En misschien breekt hij wel ooit het record van de 102-jarige Ivy Bean uit Groot-Brittannië, tot nu toe de oudste mens op Facebook.

Elise De Pauw (19): “Vormingplus is maatschappelijk betrokken”Met een enthousiaste 94-jarige cursist wilden we ook weleens weten wat een van onze jongere cursisten van ons denkt. Zo kwamen we bij Elise De Pauw (19), die bij ons lessen foto-grafie en een lezing van Blikopener heeft gevolgd. “Toen ik op zoek ging naar een beginnerscursus fotografie, ontdek-te ik Vormingplus. Een heel interessante cursus! En omdat ik onlangs voor mijn studies op de hogeschool een presentatie moest volgen, ben ik weer bij jullie terechtgekomen. Die lezing door fotograaf Guido Sterckendries was een ideaal moment.” “De maatschappelijke betrokkenheid van Vormingplus kwam tijdens de activiteit sterk naar voren. Het was een fijne ont-vangst met een drankje, de fotograaf had een goede interac-tie met het publiek en het vragenuurtje achteraf was interes-sant.”Ook voor studenten heeft Vormingplus volgens haar een inte-ressant pakket aan vormingen. “Maar natuurlijk hebben vol-wassenen die aan het werk zijn iets meer tijd om een cursus te volgen dan studenten. Toch een voordeel dat de cursussen van korte duur zijn.”

Scan de QR-code met je smartphone en kom rechtstreeks op onze website.

CAFÉ PAROLECafé Parole is dé plaats bij uitstek om meer te weten te komen over omstreden thema’s. Maandelijks laten we een deskundige aan het woord die een stelling bespreekt waaruit zich een interessante dis-cussie ontspint. Iedereen is vrij om te reageren, te luisteren of te debatteren.

ROJAVA: HOOP VOOR SYRIË?Te midden van het oorlogsgeweld richtten de drie Koerdische regio’s in het noorden van Syrië (Rojava) een eigen autonome adminis-tratie op die de Syrische samenleving op een basis-democratische, pluralistische, ecologi-sche en feministische manier wil heropbou-wen. Rojava bestaat uit drie kantons: Afrin, Kobani en Cizire.Rojava heeft echter te kampen met een poli-tieke, economische, militaire en humanitaire boycot van buurland Turkije – dat vreest dat de Turkse Koerden ook meer autonomie zullen vragen – en met aanvallen van de jihadistische milities van de Islamitische Staat (IS). Vooral Kobani wordt zwaar aangevallen door IS.Freelance-journalist Toon Lambrechts be-zocht Rojava in de lente van 2014 samen met documentairemaker Roel Pulinx. Ze vertellen over hun bewogen reis en geven uitleg bij de documentaire die ze hebben gemaakt.

MECHELEN do 26 februari, 20u00 tot 22u00 Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Guldenstraat 27, 2800 Mechelen

Gratis (wel vooraf inschrijven) Toon Lambrechts en Roel Pulinx W15OSL014

I.s.m. Vrijzinnig Mechelen vzw, Koerdisch Instituut en Vrede vzw

WAPENHANDELEuropa en België werpen zich op als de ver-dedigers van het internationaal recht en de mensenrechten. Vandaar dat de wapenhandel ook aan banden is gelegd en aan regels wordt onderworpen. Toch blijkt uit de officiële ver-slagen dat er nog altijd heel wat wapens naar bestemmingen gaan die problematisch zijn. Als het over wapenhandel gaat, durven eco-nomische belangen al eens primeren boven democratische waarden en mensenrechten. In 2012 exporteerden de EU-lidstaten voor 40 miljard aan wapens. Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw, brengt wat achtergrond bij de problema-tiek en de tegenstrijdige belangen.

MECHELEN do 19 maart 20u00 tot 22u00

Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Guldenstraat 27 2800 Mechelen

Gratis (wel vooraf inschrijven) Ludo De Brabander W15OSL015

I.s.m. Vrede vzw en Vrijzinnig Mechelen vzw

WAAROM VERGISSEN WE ONS ZO VAAK?Wij mensen vergissen ons vaak en veel. Hoe komt dat? Niet alleen misleiden onze zintuigen ons meer dan veel, maar wanneer we ons ver-stand gebruiken maken we ook behoorlijk wat fouten.

In deze lezing komen daarom optische illusies aan bod. Hoe misleidend zijn onze ogen? Ook onze oren en onze cognitieve vermogens wor-den op de proef gesteld.

Jean Paul Van Bendegem is een Vlaamse wis-kundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.

LIER wo 28 januari 20u15 tot 22u00

Cultuurcentrum De Mol Aarschotsesteenweg 3 2500 Lier

Jean-Paul Van Bendegem Info en inschrijvingen: CC De Mol (03-488.06.79 of www.lierscultuurcentrum.be)

© fpolat69 / Shutterstock.com