SeniorenOverijssel - Winter 2015

20
Te oud voor een dure operatie? Lees verder op pagina 4 Wanneer is iemand te oud voor een dure operatie? Het is een vraag die veel ouderen en medici ongemak bezorgt. Als er een palet aan keuzes is, wanneer besluit u al dan niet tot een be- handeling? De vraag “Wanneer is iemand te oud voor een dure operatie” is een actuele vraag die zal meespelen in beslissingen rondom life-events van ouderen. KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR WINTER 2015 Senioren Overijssel Hij heeft eigenlijk alles, een lieve vrouw en vijf kinderen. Speelde in meer dan dertig films, ontelbare televisiestukken en een ook niet te tellen aantal toneelstukken. Koninklijk onderscheiden, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Was 25 jaar lang Raadgever van Sin- terklaas in televisieaangelegenheden. En nu zondagmiddag op 81-jarige leeftijd in Stadstheater De Bond in Oldenzaal voor de try-out van Op bezoek bij Meneer Green. Op bezoek bij Meneer Green Lees verder op pagina 13 Lees verder op pagina 19 Lees verder op pagina 4 Babyboomers zetten zich in Harm Knol woont in het Reestdal in Balkbrug en zet zich samen met zijn partner en andere gepensioneerden in voor de lokale samenleving. Eerder dit jaar zijn honderden belangstellenden geïnformeerd over hoe u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen als u ouder wordt. Ze hebben daarin de samenwerking gezocht met andere vrijwilligers, met het Plaatselijk Belang in Balkbrug en met plaatselijke ondernemers en regionale zorgorganisaties. Lees verder op pagina 7 In de 21ste eeuw is het toerisme een nationaal en internationaal onont- koombare bedrijfstak. Honderd jaar geleden stond het nog in de kinder- schoenen. Onder de wervende kop 'Ons mooie land' maakt de Zwolsche Courant van honderd jaar geleden melding van een fraai boekwerkje. Het toerisme is dan nog volop in ontwik- keling, maar wordt daarin aanzien- lijk gestoord door die beestjes, die 'in groote menigte het genot onzer zomeravonden verstoren'. Een verhaal van 100 jaar geleden Wat is kwaliteit van leven? Iemand bepaalt zelf wat kwaliteit van leven is. Het gaat immers niet alleen om het aantal traptreden dat iemand kan lopen binnen een bepaalde tijd na herstel van een ziekte, maar ook om hoe iemand dat ervaart. In deze uitgave leest u alles over de kwaliteit van leven en hoe we dat met z'n allen kunnen bewerkstelligen.

description

SeniorenOverijssel wordt uitgegeven door Geen Blad voor de Mond. De krant informeert 50- plussers over onderwerpen als gezondheid, werk, zorg, welzijn, vrijetijdsbesteding, reizen, financiën, vervoer en wonen binnen de provincie Overijssel.

Transcript of SeniorenOverijssel - Winter 2015

Page 1: SeniorenOverijssel - Winter 2015

Te oud voor een dure operatie?

Lees verder op pagina 4

Wanneer is iemand te oud voor een dure operatie? Het is een vraag die veel ouderen en medici ongemak bezorgt. Als er een palet aan keuzes is, wanneer besluit u al dan niet tot een be-handeling? De vraag “Wanneer is iemand te oud voor een dure operatie” is een actuele vraag die zal meespelen in beslissingen rondom life-events van ouderen.

K W A R T A A L K R A N T V O O R E N D O O R S E N I O R E N V A N A F 5 0 J A A R W I N T E R 2 0 1 5

SeniorenOverijssel

Hij heeft eigenlijk alles, een lieve vrouw en vijf kinderen. Speelde in meer dan dertig films, ontelbare televisiestukken en een ook niet te tellen aantal toneelstukken. Koninklijk onderscheiden, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Was 25 jaar lang Raadgever van Sin-terklaas in televisieaangelegenheden. En nu zondagmiddag op 81-jarige leeftijd in Stadstheater De Bond in Oldenzaal voor de try-out van Op bezoek bij Meneer Green.

Op bezoek bij Meneer Green

Lees verder op pagina 13 Lees verder op pagina 19

Lees verder op pagina 4

Babyboomers zetten zich in

Harm Knol woont in het Reestdal in Balkbrug en zet zich samen met zijn partner en andere gepensioneerden in voor de lokale samenleving. Eerder dit jaar zijn honderden belangstellenden geïnformeerd over hoe u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen als u ouder wordt. Ze hebben daarin de samenwerking gezocht met andere vrijwilligers, met het Plaatselijk Belang in Balkbrug en met plaatselijke ondernemers en regionale zorgorganisaties.

Lees verder op pagina 7

In de 21ste eeuw is het toerisme een nationaal en internationaal onont-koombare bedrijfstak. Honderd jaar geleden stond het nog in de kinder-schoenen. Onder de wervende kop 'Ons mooie land' maakt de Zwolsche Courant van honderd jaar geleden melding van een fraai boekwerkje. Het toerisme is dan nog volop in ontwik-keling, maar wordt daarin aanzien-lijk gestoord door die beestjes, die 'in groote menigte het genot onzer zomeravonden verstoren'.

Een verhaal van 100 jaar geleden

Wat is kwaliteit van leven?Iemand bepaalt zelf wat kwaliteit van

leven is. Het gaat immers niet alleen om

het aantal traptreden dat iemand kan

lopen binnen een bepaalde tijd na herstel

van een ziekte, maar ook om hoe iemand

dat ervaart. In deze uitgave leest u alles

over de kwaliteit van leven en hoe we dat

met z'n allen kunnen bewerkstelligen.

Page 2: SeniorenOverijssel - Winter 2015

Als het om zorg gaat, dan is Carinova een verstandige keuze. Want hoewel Carinova een grote organisatie is met zo’n 12.000 cliënten, kiezen wij nadrukkelijk voor kleinschaligheid. Zo werken we bijvoorbeeld met zelfstandig werkende wijk(zorg)teams onder leiding van een coördinerend wijkverpleegkundige. En ook als het om woonzorg gaat werken we op die manier: met zelfstandige teams onder leiding van een coördinator zorg.

� uis of zo thuis als mogelijk…Die kleinschaligheid hoort bij Carinova’s visie op zorg. ‘Vertrouwd dichtbij’ in wijk of buurt, transparant en toegankelijk en altijd uitgaand van ieders eigen kracht. Zodat elke cliënt thuis kan (blijven) wonen of zo thuis als mogelijk.

Hoge rapportcijfersCliënten waarderen Carinova’s prestaties met hoge cijfers. Bijvoorbeeld een 8,5 voor betrokkenheid en deskundigheid van medewerkers. Ook voor snelle zorg - meestal dezelfde dag nog - scoort Carinova ver boven het landelijk gemiddelde.

Zorg of ondersteuning nodig?Dus � uiszorg, Woonzorg, Huishoudelijke Hulp of Mantelzorg- ondersteuning nodig? Bel dan 0900 86 62 of kijk op www.carinova.nl/dichtbij. Daar kunt u ook lezen wat cliënten, medewerkers en verwijzers van Carinova vinden.

Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl/dichtbij

Zo lang mogelijk thuis of zo thuis als mogelijk…

Vertrouwd dichtbij met Carinova

48420_adv_Senioren_Overijssel_Def.indd 1 13-08-15 09:28

Page 3: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

3

De ouderenzorg heeft trouwe vrijwilligers We spreken in verzorgingshuis De Hartkamp in Raalte met Marian Bergman, coördinator vrijwil-ligerswerk bij Carinova over de zorg van beroepskrachten en de ondersteuning van vrijwilligers daarbij. “In de zorg voor oude mensen is dat wat de cliënt wil het uitgangspunt. Op ons team van beroepskrachten zijn onze vrijwil-ligers een bijzondere aanvulling."

“Vrijwilligers betekenen enorm veel voor onze cliënten. Onze beroeps-krachten blijven verantwoordelijk voor de zorg, maar de vrijwilligers vullen hen aan en doen leuke din-gen met de mensen: een gesprek, samen wandelen of samen op de duo-fiets. Onze vrijwilligers zijn zeer trouw en loyaal aan bewoners. Vrijwilligerswerk is maatwerk en dat betekent dat we telkens - via (evaluatie-)gesprekken - nagaan of het werk waarvoor de vrijwilliger is aangenomen, nog passend is.”

Vrijwilligers zijn onmisbaarEen vrijwilliger hoort er bij en is on-misbaar. Beroepskrachten krijgen elke maand hun loon, voor vrijwil-ligers zit die beloning in waarde-ring. Daarom verdient waardering persoonlijke aandacht. “De waarde-ring van onze vrijwilligers ligt deels bij het team, deels bij mij. Bij De Hartkamp organiseren wij elk jaar een vrijwilligersfeest. De vrijwilli-gers krijgen een kerstattentie, gelijk

aan dat van de beroepskrachten. Dat ons Carinova-team een kaart stuurt aan een vrijwilliger bij ver-jaardagen en bijzondere momenten is ook belangrijk. Maar waardering ligt ook bij onze bewoners. In de interactie met bewoners ontvangen vrijwilligers veel dankbaarheid.”

Mogelijkheden en talentenVrijwilligers die werken in de zorg hebben ook zelf een betere oude dag, omdat ze zingevend bezig zijn. Vrijwilligers - van jong tot oud - zijn in De Hartkamp altijd welkom. “Kom binnen en we overleggen wat u kunt doen. We gaan uit van mo-gelijkheden en talenten – er is altijd plek voor u”, aldus Marian Berg-man, te bereiken via 0900 8662 of via [email protected]” ■

Door Nicoline Wolthuis

Gemeenschappelijke tafel: plaats voor iedereenSteeds vaker komt u ze tegen: de gemeenschappelijke tafels of aanschuiftafels. De nieuwe manier om elkaar te ontmoe-ten en te genieten van een heerlijke maaltijd. Speciaal voor mensen die er tegen op zien altijd maar weer alleen te moeten eten.

Het principe van de gemeen-schappelijke tafel is eenvou-dig. Het is een grote tafel in een restaurant waar eenieder kan ‘aanschuiven’. Een pret-tige manier om alleen uit eten te gaan en vrijblijvend men-sen te ontmoeten. Restaurants springen steeds vaker in op de wens van alleenstaanden een gemeenschappelijke tafel te organiseren. Het wordt een dagelijks of wekelijks onder-deel van hun concept waar-door zij verzekerd zijn van een nieuwe groep bezoekers in het restaurant.

Dagelijks dagmenu met verschillende mensenVorige maand was ik in Brussel en sprak daar één van de oprichters van de Gemeen-schappelijke Tafel, Domini-que Francois. Dominique: “Nadat mijn man was over-

leden, ging ik steeds minder vaak koken. Even snel een boterham en ik vond het wel goed.” Dominique zag om zich heen een grote groep alleenstaanden die geen plezier hadden in koken. Mensen die net als zij alleen zaten te eten voor de tv en stapte naar een buurtrestaurant met de vraag een gemeenschappelijke tafel te organiseren. “Het restaurant was direct enthousiast. In het begin deed ik zelf de PR, maar toen het eenmaal begon te lopen kregen we zoveel mond tot mond recla-me dat PR niet meer nodig was. Ik kan nu dagelijks een dag- menu eten in ons restaurant met een wisselende groep mensen.

Het is een moment op de dag waar ik naar uit kijk.”

InspiratiebronOok in Nederland komen er steeds meer dergelijke ini-tiatieven. Eenvoudig van op-zet, maar zeer doeltreffend. Mocht u belangstelling heb-ben voor een gemeenschap-pelijke- of aanschuiftafel, kijk dan eens op internet of er één bij u in de buurt wordt georganiseerd. Zo niet, dan is het voorbeeld van Dominque Francois, die zelf het initiatief nam, misschien een goede inspiratiebron. ■

Door Karin Köster

Hoe een klein computerprogramma de zorg op z’n kop zet

Met de cliënt als grote winnaar…Vanuit het kleine Luttenberg ver-oorzaakt een bedrieglijk eenvou-dig stukje communicatie software een langzame, maar zekere revo-lutie in de zorgverlening. Cindy Hobert, directeur projecten van de stichting OZO verbindzorg, legt uit hoe dat zo is gekomen.

“Nadat het verzorgingshuis in Lut-tenberg dicht ging, zijn we met een groepje hulpverleners gaan brain-stormen. We wilden iets bedenken waardoor mensen langer thuis zouden kunnen blijven wonen. Daarbij wilden we voorkomen dat, als er iets mis zou gaan, het pro-bleem van de cliënt direct op het bordje van de huisarts zou komen te liggen.”

Communicatietool“De oplossing vonden we in het uitdenken en laten ontwikkelen van een communicatietool. Met als doel het via internet inbren-gen van activiteiten rondom zorg en welzijn van een cliënt door iedere betrokken hulpverlener. En de mogelijkheid om alle acti-viteiten met andere hulpverleners af te stemmen. Tot onze verbazing wilden andere partijen, zoals apo-thekers, direct aanhaken. Blijk-baar was er binnen de zorgwereld

grote behoefte aan een andere werkwijze.”

Pittig veranderprocesAl snel deed de hele gemeente Raalte (waar Luttenberg onderdeel van is) mee met het nieuwe sys-teem dat door OZOverbindzorg wordt gefaciliteerd. “Wij zorgen ervoor dat alle partijen meedoen, dat de financiering is geregeld en mensen opgeleid worden om met het systeem te werken. Met het programma werken is echt niet moeilijk. Het gaat er meer om dat de hele denk- en werkwijze erdoor

verandert. Daarom is onze im-plementatie, juist op de werkvloer, zo belangrijk. Mensen anders laten werken vereist een pittig verander-proces; maar na die verandering wil men nooit meer terug naar de oude situatie”, is Hobert stellig.

VoordelenDe voordelen van het gebruik van OZO zijn immers legio. Hobert: “Bedenk maar dat als de ene hulp-verlener de andere moet bellen dat zelden in één keer lukt, als je al precies weet wie je moet hebben. En wie is binnen de familie het

aanspreekpunt? Allemaal zaken die de communicatie rondom een cliënt kunnen belemmeren. Bin-nen OZO is alle info simpel op te zoeken. Daarnaast is het mogelijk 24/7 medicijnen of hulpmiddelen te bestellen en foto’s te uploaden zonder rekening te hoeven houden met ieders werk- en/of openings-tijden. Dat scheelt allemaal enorm veel tijd.”

Regie bij cliëntDe tool is zo ingericht dat de zorg-vrager centraal staat en altijd de regie houdt. De cliënt beslist wie er in zijn systeem kunnen ‘mee-kijken’. Als hij/zij een bepaalde be-handeling niet (meer) wil, zet de cliënt of de door hem aangewezen coördinator dat in OZO en is dat voor iedere geautoriseerde betrok-kene te lezen. De communicatie is wel centraal. OZOverbindzorg registreert zelf niets.

SuccesHet succes van de tool zit onder meer in de eenvoud. Hobert licht toe: “Op ICT-gebied is veel moge-lijk, maar al die extra’s wilden we nu juist niet. We wilden alleen die faciliteiten bieden die we rondom de zorg voor de cliënt nodig heb-ben. En deze werkwijze creëert een

enorme teamspirit: men weet van elkaar hoe er over zaken gedacht wordt. Dat is anders dan de brief van de fysiotherapeut aan de huis-arts; deze gaat in het dossier en niemand weet er verder van. Bin-nen OZO weet men juist wel van elkaar wat er gedaan wordt. In-middels werken al meer dan 1000 zorgverleners met OZO. Zij zijn onze ambassadeurs, de beste recla-me die we kunnen hebben.”

Iedereen kan meedoen“We zijn een onafhankelijke stich-ting; iedereen kan meedoen. De cliënt is eigenaar van de tool en niet een zorgorganisatie. Dat is een groot voordeel want in de praktijk werkt niemand graag met andermans systeem. En het is belangrijk dat uiteindelijk alle par-tijen dezelfde tool gaan gebruiken. We schalen inmiddels op naar Deventer, Zwolle, Olst- Wijhe, Dalf-sen, Rijssen-Holten, Wilp, Goor en Vriezenveen. Ziekenhuizen in Deventer en Zwolle gaan er ook mee werken. De financiering loopt via zorgverzekeraars en gemeen-ten. Hierdoor kan het hele verzor-gingsnetwerk meedoen zonder te betalen”, besluit Cindy Hobert. ■

Door Peter van den Boom

Bij De Hartkamp werken 160 vrijwilligers dagdelen in de tuin, als chauffeur, in de zorg en bij het wandelen, fietsen, schilderen, hulp bij de com-puter; bij dagbehandeling en bij allerlei dagelijkse activi-teiten. Ook de Cliëntenraad van De Hartkamp bestaat uit vrijwilligers. De pastorale groep, ook heel belangrijk bij De Hartkamp, telt ruim der-tig pastorale vrijwilligers.

Page 4: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

4

Wanneer bent u te oud voor een dure operatie?

Onze levensverwachting stijgt, maar het aantal klachtenvrije goede jaren groeit niet mee. Veel mondige burgers willen graag inzicht in de toekomst van hun welbevinden. Hoe de oude dag verloopt is wel enigszins te voorspellen en soms (vroegtijdig) te beïn-vloeden. Geriatrische reuzen, dwergen en engelbewaarders wijzen u de weg.

Geriatrische reuzen zijn voor-spellers van een ongunstig verloop van de oude dag. Dat zijn: vergeetachtigheid, dementie, doof- en slecht-ziendheid; incontinentie en mobiliteitsstoornissen. Ook zijn er geriatrische engel-bewaarders, die de kans op een gezonde oude dag ver-groten. Dat zijn: het hebben van een partner, familie en vrienden; een goede sociaal-economische status; een ac-tief leven (fysiek, mentaal en sociaal); sociale vaardigheid; positieve levensopvatting; zingevende taken hebben; zorg geven aan anderen; een positief zelfbeeld; het gevoel van competentie met deze le-vensfase; gezonde en matige voeding en samen eten; veili-ge huisvesting; of het hebben van een huisdier.

Sneaky DwarfsTot slot zijn er sneaky dwarfs, die de kans op een gezonde oude dag bedreigen. Voor-beelden daarvan zijn: chro-nische kwalen en handicaps,

zintuig lijke stoornissen, val-len, poly f armacie, osteopo-rose, voedings deficiënties, ondervoeding, overgewicht, stoor nissen van het bewegings-apparaat, alcoholmisbruik, in activiteit, decubitus, depres-sie, angst, cognitief verval, verlies van een partner, en ook sociaal isolement, eenzaam-heid, een lage sociaalecono-mische status (SES ), klein sociaal netwerk en een over-belaste of zieke mantelzorger.

Krakende wagensRisico’s beïnvloeden de kans op een gezonde, oude dag en risico’s versterken elkaar. Zo ontstaat een wankel evenwicht waardoor de spreekwoor-delijke druppel het verschil kan maken tussen afhanke-lijkheid en zelfstandigheid. Uit literatuur blijkt dat met name na het vijfenzeventigste levensjaar ouderen kwets-baarder worden. Krakende wagens lopen het langst, maar met vroegtijdige screening en preventie kan het moment van wankel evenwicht wel zo lang mogelijk worden uitge-steld. Net zoals er consultatie-bureaus zijn voor zuigelingen, kinderen en jongeren, zou-den ook consultatiebureaus voor senioren een goede stap voorwaarts kunnen zijn in gezond oud worden. ■

Door Nicoline Wolthuis

Bron: Krakende Wagens in Medisch Contact

Krakende wagens lopen het langst

Wanneer is iemand te oud voor een dure operatie? Het is een vraag die veel ouderen en medici ongemak bezorgt. Als er een palet aan keuzes is, wanneer besluit je dan tot een behandeling?

Zal ik nog een operatie doen? Zal ik die hartkleppen nog imple-menteren? Het is een vraag die dokters (vaak) gesteld krijgen. De vraag “Wanneer is iemand te oud voor een dure operatie” is een actuele vraag die zal meespelen in beslissingen rondom life-events van ouderen. Voor prof. dr. An-drea Maier, internist ouderenge-neeskunde, is de vraag lastig te beantwoorden. In haar college bij de Universiteit van Nederland be-pleit Maier dat ouderen mondige patiënten moeten zijn, die hun mening geven en zelf beslissen. Doordat nooit eerder in de wereld-geschiedenis zoveel mensen zo oud zijn geworden, ontbreekt het (nog) aan wetenschappelijke ken-nis die bruikbaar is voor ouderen. Ze vindt dat wereldwijd onderzoek

nodig is in die groep mensen waar de interventies ook echt worden toegepast. De pillen die een dokter nu voorschrijft aan een 80-jarige zijn vrijwel nooit getest op een 80-jarige, en zeker niet in combi-natie met andere medicijnen, stelt Maier in haar college.

Zelf beslissenMaier bepleit dat ouderen vroegtij-dig moeten nadenken of ze wel of niet een behandeling (of interven-tie) willen ondergaan. Een belang-rijke overweging is of je als patiënt wilt gaan voor levensduur of le-venskwaliteit of een combinatie. De dokter kan vaak vanuit zijn kennis advies geven over: wat de levens-verwachting zou kúnnen zijn; wel-ke complicaties er zouden kúnnen optreden; en hoeveel baat je zou kúnnen hebben bij een interven-tie. Maar zekerheid kan ook de arts niet geven. Wel of niet behandelen is een beslissing die de patiënt zelf moet nemen; een arts kan hooguit bijdragen in die overweging. Als je een interventie doet, moet je het

wel goed doen en niet halfbak-ken, vertelt Maier. Maar als er een palet van mogelijkheden is na een life-event blijft het toch lastig om te zeggen: “Ik doe het niet”. In die overweging voor wel of niet be-handelen zouden ouderen kunnen meenemen hoe ze nu (lichamelijk, geestelijk en sociaal) functioneren en hoe dat in het verleden was.

Goed overwegenVolgens Maier heb je aan het eind nog twee soorten patiëntgroepen: de rolstoelafhankelijken of de 80-jarigen die nog actief zijn en op de (achter) kleinkinderen passen. Bij welke groep kiest u dan voor levensduur of voor kwaliteit van leven, en wanneer is een combina-tie mogelijk? Bij kwaliteit van leven is belangrijk: “Heeft u iemand om u heen waar u heen kunt lopen?” Want het geheugen, de mobiliteit en mensen om u heen - dat blijken belangrijke factoren voor de kwali-teit van leven. ■

Door Nicoline Wolthuis

Discussie over wat een gewonnen levensjaar zou mogen kosten

Wat is een QALY?Regelmatig verschijnen op de opi-niepagina’s van kranten artikelen of een medicijn tegen (borst)kan-ker of de ziekte van Pompe en Fa-bry niet te duur is en of de kosten en baten van behandeling en in-terventie wel in balans zijn. Door de stijgende zorguitgaven krijgt die discussie meer aandacht.

Mag het verlengen van de levens-duur met één jaar niet meer dan 50.000 euro kosten? Of mag het maximaal 80.000 euro zijn? Moet er überhaupt een prijsplafond zijn? Het zijn allemaal vragen die samenhangen met de kwestie of alles wat technisch en medisch mogelijk is, ook moet worden gedaan en uitgevoerd. En wie die beslissing zal gaan nemen: de politiek, de patiënt, de arts, of misschien wel de zorgverzekeraar.

Extra levensjaar?Het gros van de zorgvragers be-

staat uit ouderen; met name in het laatste levensjaar drukken zij flink op het zorgbudget. Als we op zorg zouden moeten bezui-nigen, komt de vraag naar boven wat een extra levensjaar in goede gezondheid, ‘Qality-Adjusted Life Year’ (QALY), mag gaan kosten. Maar wat de kwaliteit van zo’n ex-

tra levensjaar is, is niet objectief te meten. Iemand bepaalt ook zelf wat kwaliteit van leven is. Het gaat immers niet alleen om het aantal traptreden dat iemand kan lopen binnen een bepaalde tijd na her-stel van een ziekte, maar ook om hoe iemand dat ervaart. Boven-dien zullen factoren die bepalend

De stijgende zorguitgaven krijgen steeds meer aandacht. Uiteindelijk draait het om de vraag wat gezondheid waard is, en wat een extra levensjaar in goede gezondheid mag kosten.

zijn voor de kwaliteit van leven van een oudere, niet opgaan voor de kwaliteit van leven van een jon-gere.

Prettige laatste jarenIemand die ziek is en niet wordt ge-holpen, omdat er een prijs plafond is afgesproken – dat zal altijd lei-

den tot maatschappelijke onrust. Bij ouderen die uitbehandeld zijn – en dat komt vaak voor - zal een medische ingreep wellicht niet bij-dragen aan levensverlenging van bijvoorbeeld een jaar. Toch kan de interventie wel positief bijdragen aan hun kwaliteit van leven. De laatste jaren van iemand prettiger maken, dat zou belangrijker moe-ten zijn dan verlenging van het leven. Dat is een overweging die ouderen zelf zouden moeten kun-nen maken. ■

Door Nicoline Wolthuis

Page 5: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

5

Wie goed doet, goed ontmoet

Participatiesamenleving op weg naar 2016Onze Koning Willem Alexander sprak in zijn Troonrede van twee jaar geleden over de participatie-samenleving. Wel nu, twee jaar later valt te constateren dat deze participatiesamenleving zich af-tekent en in de toekomst nog meer inhoud en gestalte zal krijgen.

Mensen nemen zelf initiatieven. Er wordt op vele fronten nagedacht over hoe en op welke wijze men zijn eigen zorg wenst te organiseren. Ik zie veel senioren om mij heen die zelf initiatieven nemen en ge-meenschappelijk iets ondernemen. Zoeken naar nieuwe vormen, want de oude vormen hebben afgedaan. Het licht in de verzorgingshuizen gaat uit. Echter, we moeten niet ver-geten dat niet iedereen alles zelf kan organiseren. De vraag blijft dan ook hoe je solidariteit met de kwetsba-ren organiseert. Familie, vrienden, buren, noabers zouden het als een plicht moeten zien en voelen om wie dan ook die in de problemen raakt behulpzaam te zijn.

Verstoken van is erger dan gestoken door Deelnemen in de veranderende sa-

menleving is voor sommige men-sen echt een opgave. Deelnemen kan heel breed of heel smal worden opgevat. Bij een brede opvatting gaat het om het meedoen aan het maatschappelijk verkeer in al zijn facetten en ook andere vormen van betrokkenheid, zoals het op de hoogte blijven van nieuws en actu-aliteiten. Ik zie mannen en vrou-wen op leeftijd samen op vakantie gaan. Het maandelijkse etentje uit. En ik kook voor jou en jij voor mij en voor elkaar. Het bezoek aan het stadtheater met een gezellige nazit. Maar dat is niet voor iedereen zo, immers bij een smalle opvatting draait het om deelname aan een bepaalde activiteit. Deelname kan en moet gestimuleerd worden op-dat geen uitsluiting ontstaat. Om-zien naar elkaar is de opdracht die we ter hand moeten nemen.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Neem nou Gerda (82), ik tref haar wekelijks op de computerclub waar we met tien deelnemers com-puterles krijgen van een vrijwilli-ger die ons de in en outs bijbrengt van het uploaden van formulieren

van de overheid en gemeenten. De tien computers zijn geschonken door een Twents bedrijf. Wanneer er weer een succesje is gescoord, wordt er door Gerda een appeltaart gebakken. Waarbij haar lekkere recept onderling wordt uitge-wisseld. Soms zijn het dan ook de kleine dingen die het doen. Maar ook het organiseren van een eten-tje in groepsverband met gepen-sioneerde oud-collega’s verstevigt de onderlinge band en de samen-hang. Verschillende maatschap-

pelijke ontwikkelingen maken dat er een groeiende aandacht is voor participatie in brede zin. Dat is de koers die we de komende jaren moeten varen; van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij.

Hart voor zijn stad en zijn inwonersBurgemeester, het klinkt zo be-lerend. Vandaar dat ik hem aan-spreek als mijn burgervader. Theo Schouten, nu ruim vier jaar werk-zaam in de Boeskoolstad Olden-

Sensoor is 24 uur per dag bereik-baar voor een gesprek per tele-foon, e-mail of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Voor iedereen. Nieuwe vrijwilligers zijn hard nodig om de vraag naar een ano-niem luisterend oor het hoofd te bieden. Sensoor Locaties Zwolle en Borne organiseren daarom verschillende informatiebijeen-komsten over het vrijwilligers-werk bij Sensoor.

Als u ergens mee zit kan een goed gesprek wonderen doen. Ergens over praten helpt zaken in per-spectief te plaatsen, biedt emo-tionele steun en versterkt het zelfbeeld. Helaas heeft lang niet iedereen iemand bij wie ze terecht kunnen met hun problemen. In periodes dat we meer binnen zijn en zeker ook met de feestdagen merken we bij Sensoor dat men-sen meer behoefte hebben aan contact. Daarom is er Sensoor.

Sensoor biedt dag en nacht aan-dacht en een goed gesprek.

Echte aandachtOnze vrijwilligers ervaren het werk als intensief, maar tegelijker-tijd als zinvol en verrijkend. De basis van hun werk is een goed gesprek op basis van gelijkwaar-digheid. Echte aandacht van mens

Sensoor zoekt vrijwilligers in Oost Nederland

zaal. Oldenzaal, de stad die trots is op zijn vrijwilligers, de mantelzor-gers. Oldenzalers die omzien naar elkaar. Ondanks de door de over-heid opgelegde bezuinigingen kan gezegd worden dat het Oldenzaals gemeentebestuur investeert in so-ciale structuur en leefbaarheid in haar stad. Er is ruimte gemaakt om duurzaam te investeren. Het colle-ge heeft voorgesteld om maar liefst € 750.000 duurzaam te investeren in de sociale structuur van de stad. Met dat budget worden initiatie-ven ontwikkeld die bijdragen aan de zelfredzaamheid van de inwo-ners van Oldenzaal. Het gemeente-bestuur hoopt dat inwoners meer op eigen kracht kunnen blijven deelnemen aan de samenleving als er geïnvesteerd wordt in de ver-sterking van de sociale netwerken. Een mooi voorbeeld van een parti-ciperende samenleving was recen-telijk de missie noodopvang voor vluchtelingen. Goed voorbeeld doet goed volgen en u weet, wie goed doet, goed ontmoet. Met ver-trouwen gaan we dan ook het ko-mende participatiejaar tegemoet. ■

Door Martin Meijerink

Senioren organiseren een maandelijks etentje samen.

tot mens dus, waarbij beiden door het gesprek iets winnen. Hoe een gesprek verloopt hangt af van de situatie. Sommige mensen zijn al geholpen doordat er iemand naar hen luistert. Anderen hebben een duidelijk probleem dat je samen kunt analyseren en waar je mis-schien samen een oplossing voor kunt bedenken.

U maakt het verschil! Kunt u goed luisteren? Vragen mensen u wel eens om raad? Bent u betrokken bij andere mensen? Dan zouden wij graag kennis met u maken. Want het zijn mensen zoals u die bij Sensoor het verschil maken. Natuurlijk wordt u goed voorbereid op het werk. De basis-training loopt parallel aan een inwerkperiode met een ervaren vrijwilliger. Ook daarna is het be-langrijk om uw kennis te blijven verbreden. Trainingen en thema-bijeenkomsten zorgen ervoor dat uw kennis en vaardigheden steeds verder worden ontwikkeld.

Interesse? Is uw interesse gewekt? Bezoek dan geheel vrijblijvend een infor-matiebijeenkomst. Aanmelden kan via het aanvraagformulier op de website www.sensoor.nl. Bellen kan natuurlijk ook: 074 – 255 2551. ■

ArtEZ hogeschool voor de kunsten is een broedplaats voor jong talent. Wees er vanaf het begin bij. Bezoek het werk van deze talen-ten tijdens voorstellingen, concerten, exposities en shows.

Zo heeft het ArtEZ Con-servatorium in Enschede lunchconcerten die gratis te bezoeken zijn: iedere dinsdag en donderdag om 12.30 uur in de concertzaal van ArtEZ Conservatorium Enschede, Van Essengarde 10. Het ArtEZ Conservato-rium in Zwolle heeft ook gratis lunchconcerten. Twee vrijdagen per maand om 12.15 uur in de Deventer Schouwburg. Eén vrijdag per maand om 12.15 uur in de Statenzaal Biblio-theek en één woensdag per maand om 12.15 uur in Waanders in de Broeren én twee dinsdagen per maand om 12.30 uur in Odeon. ■

Ontdek de sterren van de toekomst!

De gezondheidszorg verandert in een razend tempo, zorgverle-ners en zorgverzekeraars zoeken naar hun nieuwe rol, de poli tiek zweert bij de marktwerking ter-wijl anderszins allerlei voorwaar-den wettelijk worden vastgelegd.

Tegelijkertijd neemt de zelfred zame oudere veel meer de regie over zijn eigen leven, ook als zijn gezond-heid kwetsbaar wordt. Zeker heden zijn verdwenen, gemeenten pro-beren hun nieuwe taken vorm

Nationaal Programma Ouderenzorg Noord-Nederlandte geven. En dat gaat lang niet altijd even goed, de klachten zijn legio. En bij al die veranderingen dreigen de ouderen zelf vergeten te worden. Meer dan ooit is een krachtige zelfbewuste ouderen-organisatie noodzakelijk om van onderop sturing te geven aan het veranderingsproces en wel zodanig dat het belang van de oudere zelf centraal blijft staan.

StuurgroepOm de ouderenparticipatie bij

het Nationaal Programma Ou-derenzorg (NPO) te versterken hebben de ouderenorganisaties in de vier noordelijke provincies een stuurgroep opgericht die de verander ingen in de ouderen-zorg begeleidt. PROO is in deze stuurgroep vertegenwoordigd. Het NPO heeft in Overijssel de fo-cus gelegd op de ouderen die thuis wonen en te maken hebben met enige vorm van zorg en ondersteu-ning. In tussen zijn er al twee zoge-naamde regiotafels georganiseerd

waaraan tal van zorgverleners, ver-zekeraars en cliën tenorganisaties hebben deel genomen met als doel ervaringen uit te wisselen en meer samenhang te bereiken. De orga-nisatie van deze regiotafels is in handen van het Zorginnovatiefo-rum (ZIF) te Groningen. De derde regiotafel vindt binnenkort plaats en zal in het teken staan van de beeld vorming van en over oude-ren. ■

Door Wil Jaegers

Page 6: SeniorenOverijssel - Winter 2015

Bij Livio kunt u met elke zorgvraag terecht, ook als het gaat om complexe zorg. Met onze 800 thuiszorgspecialisten in Twente en de Oost-Achterhoek zijn wij altijd bij u in de buurt, dag en nacht. Waarbij we rekening houden met uw persoonlijke wensen. Dát noemen wij thuiszorg zonder zorgen.

Thuis met Livio

0900-9200 www.livio.nl

Noodsituatie?

Maakgebruik van

personenalarmeringGaat er thuis iets mis, dan bent u met één druk op de alarmknop in verbinding met de Livio Zorgcentrale. 24 uur per dag het gemak van directe hulp. Veilig, zeker en comfortabel in uw eigen woning. Dat is prettig voor u, maar ook voor uw familie, vrienden en buren.

0900-9200 www.livio.nl

Vraag personenalarmering aanvoor de gemeentes Enschede of Haaksbergen

Vraag thuiszorg aanvoor de gemeentes Enschede of Haaksbergen

Complete bandensetsTót 35% korting

Bent u al klaar voor de winter?

De winter komt eraan. Regen, hagel en sneeuw. De dagen worden korter, het zicht slechter en de wegen gladder. Kom daarom bij ons langs voor de Wiegerinck Wintercheck. Wij controleren uw auto dan op 18 cruciale punten zoals licht, banden en accu zodat u veilig de winter in kunt.

Met winterbanden (inclusief velgen) kiest u voor méér grip bij temperaturen onder de 7°C. Bovendien heeft u met winterbanden een kortere remweg bij natte of gladde wegen.

Enkele voorbeelden:Suzuki Alto - Nu € 459,- Suzuki Splash - Nu € 529,- Suzuki Swift - Nu € 529,-Suzuki Swift TPMS - Nu € 659,- Suzuki SX4 - Nu € 549,- Suzuki S-Cross TPMS - Nu € 679,- Suzuki Celerio - Nu € 539,-Suzuki Vitara - Nu € 929,- Chevrolet Spark - Nu € 399,-Citroën C1 - Nu € 459,- Chevrolet Aveo - Nu € 549,-Toyota Aygo - Nu € 459,- Opel Corsa - Nu € 549,-Microcar/Ligier/Axiam/Bellier - Nu € 399,- Peugeot 107 - Nu € 459,-

Complete bandensets

Met winterbanden (inclusief velgen) kiest u voor méér grip bij temperaturen onder de 7°C. Bovendien heeft u met winterbanden een kortere remweg bij natte of

Oók warm en droog meteen bromfi etsrijbewijs

WintercheckAlle merken, slechts € 14,95

Gratismontage

Uw autovakman dichtbij

Goor Kerkstraat 17 Tel. (0547) 27 27 07Hengelo Diamantstraat 38 Tel. (074) 24 31 135Oldenzaal Schelmaatstraat 25 Tel. (0541) 52 11 66 www.wiegerinckgroep.nl - [email protected]

een bromfi etsrijbewijs

Er is al een brommobiel vanaf € 8.695,- rijklaar.

Met een Brommobiel blijft u, ook zon-der dat u in het bezit bent van een rijbewijs, zelfstandig en mobiel. Oók in de winter rijdt u com-fortabel, veilig en droog.

Page 7: SeniorenOverijssel - Winter 2015

KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

7

SeniorenOverijssel

Een verhaal van 100 jaar geleden uit de Zwolsche CourantIn de 21ste eeuw is het toerisme een nationaal en internationaal on ontkoombare bedrijfstak. Hon -derd jaar geleden stond het nog in de kinderschoenen. Onder de wervende kop 'Ons mooie land' maakt de Zwolsche Courant van honderd jaar geleden melding van een fraai boekwerkje, uitge-geven door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen.

De aanleiding is de Eerste Wereld-oorlog want die 'noodzaakt de Nederlanders hun vakantie-reis te maken in eigen land, en overal bemerkt men, dat zij zich in dien dwang nogal kunnen schikken. Men behoeft er ook niet over te klagen, ons land is mooi en ver-dient gekend te worden door zijn bewoners.' Wat heeft het boekje, met 'een reeks afbeeldingen van mooie plekjes in ons vaderland, enkele in driekleurendruk' nu precies op het oog? De krant is teleurgesteld. Slechts drie foto’s van Overijssel: 'een zandwegje in Ambt-Almelo, een kijkje op de Oude Vecht in Ommen, en natuurlijk een stukje Giethoorn', dat is alles. De Veluwe dan? Slechts twee plaatjes van Nunspeet en Apeldoorn. 'Wij mogen wel zeggen

dat onze omgeving er schraaltjes afgekomen is', schrijft de krant. Verder niets dan lof over het boek-je 'dat keurig is uitgevoerd', maar s.v.p. spoedig een tweede druk verdient, 'enigszins aangevuld'.

MuggenHet toerisme is dus nog volop in ontwikkeling, maar wordt daarin aanzienlijk gestoord door die beest-jes, die 'in groote menigte het genot onzer zomeravonden en den slaap onzer nachten verstoren', muggen! Een diepgravend medisch en bio-logisch goed geïnformeerd artikel licht de lezer van 1915 in over het

verschil tussen steek- en malaria-muggen. De schrijver is al op heel veel plekken in Nederland geweest - bijna overal muggenoverlast. Bij-voorbeeld 'in het zoo om de getem-perde zeelucht geprezen Nunspeet ontbreekt het kwaad al evenmin'. Ja, toen had je nog de Zuiderzee, maar daar hadden de muggen dus ook al geen boodschap aan.

Chirurgisch behandeldIn Zwolle is er nog een ernstiger probleem, dat een schril licht werpt op de toenmalige hygiënische toe-standen, of natuurlijk liever het gebrek daaraan. Begin augustus

De natuur en de muggen

Passie voor het Midwinterhoorn blazenHij is stadsgids, promotor van zijn geboortestad, bariton bij het mannenkoor en midwin-terhoornblazer in ruste. Wie kent hem niet? Tonny Hei-nink (81) geboren en getogen in zijn Boeskoolstad. Als jongen van vijftien mocht hij blazen op de midwinter-hoorn van zijn grootvader. Het was de musicus en com-ponist Toon Borghuis die de muzikaliteit van de jeugdige Tonny Heinink ontdekte. Slechts twee tonen kwamen destijds uit de midwinter-hoorn, maar de beoordeling was ruim voldoende. Vanaf dat moment was zijn passie voor het midwinterhoorn blazen geboren. Inmiddels is het ruim 65 jaar geleden dat hij samen met Bennie Veldhuis in de woonwijk de Thij bij de Poalmoat begon met het beoefenen van het midwinterhoorn bla-zen. Samen hebben ze ook, nu ruim 35 jaar geleden, de Stichting Oldenzaalse midwinterhoorn blazers op-gericht. Bnnen de kortste tijd was de groep midwinter-hoornblazers uitgebreid tot maar liefst 21 blazers.

Traditie in ere houdenIn de Adventstijd waren er

optredens in kerken, kloos-ters, scholen en woon- en leef-gemeenschappen in Oldenzaal en omgeving. Maar het er waren niet alleen de midwinterhoorn-blazers in Oldenzaal, door geheel Twente en delen van de Achterhoek en de Veluwe wer-den en worden de oude gebrui-ken in ere gehouden en daar waar nodig hersteld. Volgens de al eeuwenoude Twentse traditie blaast men op de midwinter-hoorn vanaf de eerste zondag in de Advent tot en met Drie-koningen op 6 januari. Men geeft daar luister aan bij de kerkdiensten, bij scholen, kerst-markten en niet te vergeten de verzorgingshuizen en bejaar-dencentra.

Volle agendaTonny Heinink heeft in de Adventstijd een volle agenda. Actief deelnemen aan het midwinterhoornblazen is er niet meer bij. Gezondheids-redenen hebben de 81-jarige er toe gedwongen te stop-pen met deze activiteit die veel kracht en inzet vraagt van een geroutineerde bla-zer. Daarom heeft het blazen plaats gemaakt voor zingen als bariton in het Oldenzaals mannenkoor, in kerken en verzorgingshuizen, samen met gelovigen en anderen de komst van het Kerstkind in de stal van Bethlehem vieren. ■

Door Martin Meijerink

meldt de krant twee 'gevallen van bloedvergiftiging, vermoedelijk door een vliegensteek veroor-zaakt'. Getroffen zijn 'personen, die zich op het schuitenhuis van de Zw. Zeil- en Roeivereeniging be-vonden'. Hier kunnen wij de voor-uitgang der tijden waar nemen: het 'schuitenhuis' is inmiddels bo-tenhuis geworden. Maar de arme roeiers moesten wel 'chirurgisch behandeld' worden, zo ernstig was die bloedvergif tiging. De club diende ook ogenblikkelijk een klacht in bij de inspectie voor de Volks gezondheid, want naar de oorzaak hoefde niet lang gezocht te

worden: 'de oorzaak van de bloed-vergiftiging wordt toe geschreven aan de overbrenging van besmet-telijke stoffen uit de stapelplaatsen van huiden, beenderen en afval in de onmiddellijke nabijheid van het schuitenhuis.' En de in die 'stapelplaatsen' huizende vliegen maakten natuurlijk wel eens een uitstapje naar de zoveel nettere roeivereniging. Een vuilstortplaats pal naast het botenhuis! Onvoor-stelbaar. In elk geval moeten dat toch op zijn minst strontvliegen geweest zijn, geheel andere koek dan de toeristisch hinderlijke mug-gen, waar je nog van kon vinden dat 'het dansen der mugjes tegen de avond uren' wel iets aardigs had. Want een paar muggenbeten, daar krijg je nog lang geen bloed-vergiftiging van. ■

Door Sjaak Onderdelinden

Koeien langs en in de Vecht bij Ommen, ca. 1905. (Beeldbank Historisch Centrum Overijssel)

Sjaak Onderdelinden schrijft iedere week over een on-derwerp uit de Zwolsche Courant van honderd jaar geleden. Zijn verhalen zijn te lezen opwww.mijnstadmijndorp.nl.

De 81-jarige Tonny Heinink met passie voor de midwinterhoorn bij het beeld van Toon en Karel Borghuis.

Nieuw platform houdt ouderen zelfstandigEr komen steeds meer initiatieven voor ouderenzorg. Een daarvan is Alleszelf.nl. Dit nieuwe digi-tale platform maakt het complete aanbod voor ouderen en hun netwerk toegankelijk. Ouderen in Capelle aan den IJssel hebben vanaf 1 oktober de primeur om via Alleszelf.nl langer zelfstan-dig te blijven wonen door goede toegang tot de belang rijkste dien-sten.

Ouderen wonen langer zelfstan-dig en kunnen gebruik maken van veel diensten. Helaas kennen veel ouderen, hun netwerk en hulpver-leners deze diensten niet. Ook weten ze de diensten vaak niet te vinden. Alleszelf.nl brengt hier ver-andering in. Op één plek vinden ouderen administratieve diensten, huishoudelijke hulp, informatie en advies, klussendiensten, maal-tijden, personenalarmering, ont-

moeting en persoonlijk contact, thuiszorg, vervoer en zorgcoördi-natie. Gebruikers van het platform kunnen deze eenvoudig en direct vinden, vergelijken en gebruiken.

Een doorbraak realiserenDe ambitie is om dit platform beschikbaar te maken in heel Nederland en een doorbraak te realiseren in de toegang tot dien-sten voor zelfstandig wonende ouderen. “Net zoals mensen op Booking.com hotels en op Funda koopwoningen kunnen vinden, zo willen we het mogelijk ma-ken dat ouderen, hun netwerk en hulpverleners gemakkelijk de diensten kunnen vinden die bij hun wensen passen en in hun eigen omgeving beschikbaar zijn”, aldus initiatiefnemer Hugo van den Beld. ■

Bron: www.ouderenjournaal.nl

Page 8: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

8

Duizenden uren werken voor anderenDe twaalf mensen van de ijs-club in Lutten (werkgroep Bientien Over) én Hanneke Buurman uit Zwolle zijn win-naar van de Vrijwilligersprijs 2015. Deze prijs is begin november voor de zeventiende keer uitgereikt door de Provin-cie Overijssel.

De provincie Overijssel heeft van oudsher veel vrijwilligers en spreekt waardering uit voor die inzet door jaarlijks twee prijzen toe te kennen: aan de vrijwilliger en aan de vrijwilligersorgani-satie van het jaar. Beiden krijgen een waarderingscheque van dui-zend euro. Hanneke Buurman is diaken en secretaris bij de Evangelisch Lutherse gemeente in Zwolle, maar is ook actief bij de Voedselbank en zet zich in voor Samen Leven, Anders Geloven (SLAG), een gespreks-groep voor joden, christenen en moslims in Zwolle. Bovendien zorgde zij naast haar (bijna) fulltime baan (in 2014) voor de organisatie van de vluchtelin-gen in de IJsselhallen in Zwolle. Buurman is daarom Vrijwilliger van het Jaar 2015.

Beentje overAls Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2015 in Overijssel is ge-kozen voor de groep van twaalf mensen van ijsclub Bientien Over uit het Sallandse dorp Lutten. Met hun schaatsclub

zorgen ze in de wintermaanden voor vertier op de ijsbaan. Maar de werkgroep Bientien Over is niet alleen actief in het creëren van ijs. De twaalf vrijwilligers in de werkgroep hebben zich flink ingezet (en waren kartrekker) bij de verbouwing van het plaat-selijke dorpshuis, waardoor wethouder René de Vent van Hardenberg in het najaar daar de Buurtkamer kon openen. Samen met onder meer vijf-tig andere vrijwilligers uit hun dorp hebben zij meer dan zes-duizend uur werk verricht om binnen één jaar dit dorpshuis te kunnen heropenen. Inwoners van het dorp hebben financieel bijgedragen door een baksteen (met inscriptie) te kopen.

OntmoetenHet dorpshuis heeft een Buurt-kamer voor oudere bewoners van het dorp, maar doordat er ook een ijsbaan, een tennis-baan, een peuterspeelplaats en een skatebaan verbonden zijn aan het flink verbouwde en uit-gebreide dorpshuis is het een multigenerationele ontmoe-tingsplek, die bijdraagt aan kwaliteit van leven in het dorp Lutten. Veel Luttenaren vieren in dit dorpshuis met familie, buren en vrienden hun verjaar-dag of huwelijksfeest. Eerder dit jaar is het dorp Lutten al verko-zen tot meest duurzame kern van de gemeente Hardenberg. ■

MijnMemorandum.nl

“Laat nabestaanden niet in het ongewisse”Doodgaan doen we allemaal, maar maak van nabestaanden geen spoorzoekers. Op Mijn-Memorandum.nl kan iedereen al zijn persoonlijke informatie, van laatste wilsverklaring tot bucket list, beveiligd vastleggen. Persoonlijke zaken als uw eigen gezondheidsdossier, een dag-boek en abonnementen geven u actuele, historische en praktische informatie. En dit alles voor slechts 1 kop koffie per maand.

Door het gemis van duidelijke en toegankelijke informatie voor, tijdens en na een overlijden kwa-men wij tot deze dienst. Nergens vonden wij een adequate oplos-sing. En vragen hoe zaken het liefst geregeld moesten konden niet meer worden gesteld. Onze focus is het correct vastleggen van documenten en het eenvoudig be-schikbaar stellen aan de naasten. Zodat iedereen weet wat te doen of te verwachten. De formulieren zijn in samenwerking met experts opgesteld.

BeschermdEen ruime keuze in persoonlijke

op slag en formulieren maakt het on line bewaren en vastleggen bijzonder aantrekkelijk. Middels het creëren van eigen gebruikers-groepen kunt u zelf bepalen met wie u de informatie wilt delen. Uiteraard is alles goed afgeschermd en beveiligd. Wij zorgen continu voor optimale bescherming en ontwikkelen nieuwe diensten en

Verhaal uit de praktijk van een nabestaande“In het ziekenhuis is mijn dochter van 54 overleden. Na enkele uren was er geen hoop meer dat ze uit haar coma zou ontwaken. Een dochter zo pardoes uit het leven gehaald. Het liefst was ik zelf gegaan. De uitvaartbegeleider had veel vragen. Nadenken gaat haast niet. Je draait op de autopiloot. Na de crematie kom je eindelijk in rustig water. En zie dat ikzelf een heleboel dingen niet meer wist van mijn dochter. Mijn dochter had nergens een verklaring achter-gelaten waarin haar wensen stonden. Zo ook niet wat te doen met haar huis – auto enzovoorts. Ik heb nog 2 dochters. Deze heb ik inmiddels geïnformeerd dat al mijn informatie op deze site is opgeslagen. Een prettig gevoel voor hen en voor mij.” Mevr. W. Aschenbach.

functies, vaak als ideeën aangereikt door onze klanten.

Abonnement Een abonnement is er al voor € 2,- per maand. Daarmee is de hele site toegankelijk, zonder beperkingen. Toekomstige nieuwe functies zijn voor alle abonnees direct vrij toegankelijk. ■

Verhaal uit de praktijk van de expertDe Notaris: "In mijn dagelijkse praktijk word ik regelmatig gecon-fronteerd met situaties waarbij een duidelijke testamentaire rege-ling ontbreekt. Dat kan niet alleen problemen veroorzaken op het gebied van de familieverhoudingen, maar leidt in de praktijk vaak ook tot onnodige kosten. Immers, de afwikkeling van een erfenis is daardoor vaak ingewikkelder en dus duurder. Bovendien is de kans dat er onnodig meer erfbelasting moet worden betaald, eveneens groter. Ik denk daarom dat initiatieven zoals door “Mijn Memo-randum” worden uitgevoerd, een belangrijke bijdrage leveren aan de bewustwording van mensen om hun zaken tijdig vast te laten leggen. Dit initiatief juich ik derhalve toe!" Harold Huiskes, Huiskes Notariaat Enschede

De winter komt er weer aan. De dagen worden korter en de weers-omstandigheden slechter. Dat heeft gevolgen voor het op de weg zien en gezien worden én de grip van uw auto. Het is daarom ver-standig om uw auto hierop goed voor te bereiden.

Bart Wiegerinck daarover: “Dat heeft alles te maken met veilig-heid. De dagen in de winter zijn nu eenmaal korter en door de neer-slag van regen en sneeuw neemt het zicht af. Niet alleen dat van u, maar óók dat van de andere weg-gebruikers. Daarmee moet u, vin-den wij, geen enkel risico nemen. Zorg dat u goed bent voorbereid door er bijvoorbeeld voor te zor-gen dat de ruitenwissers goed func-tioneren en dat de verlichting van de auto optimaal is.”

Winterbanden noodzakelijk“Maar datzelfde geldt voor de banden”, vervolgt Bart. “Winter-banden monteren is écht nood-zaak en absoluut geen luxe. Heel simpel, winterbanden hebben een ander profiel waardoor water en sneeuw beter worden afgevoerd. Maar belangrijker is misschien wel dat ze van een andere rubber-samenstelling zijn gemaakt. Hier-door blijven de banden bij lagere temperaturen, al vanaf 7ºC, zach-ter en houden daardoor meer grip. Het gevolg daarvan is o.a. dat uw remweg bij natte of gladde wegen korter is dan bij zomerbanden het

geval is. En dat vind ik wel zo’n veilig idee, zeker ook wanneer de auto vóór u wél winterbanden heeft.”

WintercheckBart Wiegerinck biedt auto-mobilisten in de regio elk jaar, vlak voor de winter, een speciale Wintercheck aan voor € 14,95 of gratis bij een wielenwissel. Hij raakt dan ook niet uitgepraat over auto-onderhoud. Zo heeft hij ook nog enkele algemene wintertips. Bart: “Tijdens de Wintercheck checken wij de auto op 18 techni-sche punten, maar een klant kan ook zelf in de winter problemen voorkomen. Zoals het vastvriezen van de deuren bij strenge kou. Dat kan door ze in te vetten of te voor-

zien van talkpoeder. En maak bij een vriesperiode geen gebruik van de handrem. Laat de auto gewoon in zijn versnelling of P staan. En nogmaals, goed zicht is erg be-langrijk. Zorg voor vetvrije ruiten, dat voorkomt dat de ramen be-slaan. Of gebruik de airco. Als het te koud is voor de airco zal er ook minder vocht in de lucht zitten, en is de kans op condens stukken kleiner."

WintercheckDe Wintercheck, aircocheck en bandenwissel (inclusief opslag van de banden) zijn mogelijk van 15 oktober tot en met 30 april. U kunt daarvoor terecht in één van de Wiegerinck vestigingen in Hengelo, Goor of Oldenzaal. ■

Neem geen risico, ga veilig de winter in!

Page 9: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

9

Column

Falende bestuurders in de zorg moeten nu ook afrekenenIn januari 2007 ontstond er door samenvoeging van vier zorgin-stellingen een enorme thuiszorg-moloch met zo’n nietszeggende, waarschijnlijk door een duur marketingbureau bedachte naam; Meavita. Meavita stond vanaf dag één model voor de ultieme marktwerking in de zorg; kosten-besparing door schaalvergroting. En alles was enorm aan Meavita; 20.000 werknemers, de zorg voor 100.000 cliënten en een jaar-omzet van een haf miljard euro.

Ook enorm was de lijst van zaken die vanaf de oprichting fout gin-gen. En niet zo’n beetje ook. In maart 2009, nog geen twee jaar na oprich ting, ging de hele tent al aan

totaal mismanagement ten onder; bankroet. Tienduizenden cliënten gedupeerd, een schuld van 48 mil-joen, 2000 mensen verloren uit ein-delijk hun baan. Het zwartepieten binnen het management kon be-ginnen. Tot nu toe kwamen falende bestuurders hier meestal schadevrij (of zelfs met gouden handdruk) mee weg. Niettemin spande vak-bond FNV een strafzaak aan.

Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, in juni vorig jaar, legden betrokken bestuurders en toezichthouders de oorzaak van alle problemen vooral bij externe factoren. Het faillissement was im-mers het gevolg van ingrijpende hervormingen en bezuinigingen

Al vroeg leren we: ‘Kin-deren die vragen worden overgeslagen’. Dat is jam-mer, want het nieuwe con-cept Durf te Vragen gaat juist uit van het stellen van vragen.

Durf te Vragen gaat over een verandering in de maatschappij, waarin men-sen gemakkelijker met elkaar in contact komen en dus eenvoudiger met elkaar kunnen delen. Het bestaat uit een team van mensen die anderen hel-pen hun droom of ambitie te verwezenlijken. Dat kan binnen organisaties maar ook individueel. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de sociale overwaarde die onze maatschappij bezit. Overwaarde aan kennis en materialen. Denk bijvoor-beeld aan alle kennis die mensen bezitten die geen baan hebben of producten die weggegooid worden in supermarkten/restaurants.

Het team van Durf te Vra-gen houdt op verzoek workshops om mensen een ‘het kan wél-houding’ te la-ten ervaren. Belangstelling? Zie: www.durftevragen.nl. ■

Door Karin Köster

Boek Alles over WindenergieEuropese doelstellingen voor duurzame energie en de toe-passing van windenergie, ze zijn in één adem te noemen. Wil u er ook graag meer over weten en zelf een gefundeerde mening vormen over dit onder-werp? Dan is er goed nieuws, want met het boek Alles over Windenergie komt u goed aan uw trekken. Via de website www.al lesoverwindenergie.nl is het 192 pagina’s tellende hardcoverboek te koop voor € 18,50. Het boek is in luxe uit-voering en telt vele afbeeldin-gen, grafieken en tabellen.

Alles over Windenergie is een boek waarin voor het eerst alle aspecten rond de bouw van windmolens helder en leesbaar bijeengebracht zijn. In het boek staan alle feiten op een rij, van het ontstaan van wind tot de

techniek achter die megawat- turbines. Van milieu en regel-geving tot draagvlak en lokale inspraak, over geluid, de nieuw-ste innovaties, de bouw- en stroomkosten tot windmolen-coöperaties, windaandelen en subsidie. Het boek is geschreven door windparkontwikkelaar Gui-do Bakema en wetenschapsjour-nalist Broer Scholtens en is sinds 1 november 2015 op de markt.

Geef het boek cadeau!Natuurlijk is het boek ook een ideaal cadeau voor bijvoor-beeld de feestdagen, dus denk eens goed na wie het boek in uw omgeving graag ontvangen wil. Mocht u er via de website www.allesoverwindenergie.nl niet uitkomen, dan kunt u ook een mail sturen naar [email protected] of bellen met 053 460 9002. ■

Opbrengsten regionaal kookboek zijn voor het goede doel

Kookboek Fijnproeven in TwenteHet eerste exemplaar van het boek Fijnproeven in Twente is door zanger René Froger, als am-bassadeur van de voedselbank, overhandigd aan de Hengelose burgemeester Schelberg. Dit gebeurde tijdens de culinaire boeklancering, waar een tiengan-gendiner werd geserveerd waar-bij elke gang door een andere (sterren) chef-kok werd gemaakt.

Het boek Fijnproeven in Twente portretteert twintig regionale top-restaurants en 28 streekproducen-ten. Daarnaast geven de chef-koks van de deelnemende restaurants suc cesrecepten uit hun eigen keu-ken prijs. De opbrengst van het boek gaat naar lokale voedselbanken.

In het kader van het vijftien-jarig bestaan van businessclub JCI Hengelo, besloten de leden een speciale actie voor lokale voedsel-banken op touw te zetten. Dit re-

Durf te Vragen

op de zorg. De politiek had, vol-gens de Meavita-top, ‘een hoogst ongelukkig systeem’ gecreëerd dat zorgaanbieders ‘opzadelt met on-mogelijke opdrachten’.

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam ging er niet in mee. De bestuurders en toezichthouders kenden de nieuwe omstandigheden of kon-den ze volgens de rechters in elk geval grotendeels zien aankomen. De omstandigheden vormden dus geen rechtvaardiging voor het gebrek aan aandacht voor inter-ne problemen en andere tekort-komingen, zoals het schenden van governance- en medezeggen-schapsregels.

De uitspraak van de Ondernemers-kamer is goed nieuws. Het maakt de weg vrij voor (een beperkte) schadevergoeding voor alle gedu-peerde partijen. Belangrijker nog is dat er van deze uitspaak een waarschuwing uit zal gaan rich-ting bestuurders en iedereen die denkt tegen minimale inspanning en met een volstrekt gebrek van kennis van zaken organisaties met privaat geld te kunnen leiden en daar torenhoge vergoedingen voor te kunnen incasseren. Daarbij laat het Meavita-debacle zien dat groot, groter, grootst absoluut niet leidt tot betere zorg. En daar was het allemaal ooit om begonnen… ■

Door Peter van den Boom

sulteerde in het boek Fijnproeven in Twente, waaraan de top van cu-linair Twente medewerking heeft verleend. Uitgever van het boek is het Enschedese bureau Geen Blad voor de Mond, de foto’s zijn ge-maakt door Niki Polman, Nienke Swierstra verzorgde de interviews.

De boeklancering was een groot succes en het enthousiasme voor het boek werd almaar groter. Het boek is nu een hit als sinterklaas- en kerstcadeau en als zakelijk re-latiegeschenk. Tijdens de avond was niet alleen René Froger aan-wezig als artiest. Ook cabaretière Nathalie Baartman was present en zij bracht met een stukje maatwerk nog de nodige hilariteit. “De kaar-ten voor deze avond waren ontzet-tend snel uitverkocht. Het thema van het boek en de Voedselbank als goed doel spreken kennelijk aan”, zegt Laurens Oude Elberink, JCI-lid en directeur/eigenaar van

de uitgever van het boek: Geen Blad voor de Mond.

Uitdagend kookboekFijnproeven in Twente is een kookboek met verhalen, fo-to’s en recepten die een uitda-ging zijn voor iedere thuischef. Het kan worden gekocht via www.fi jnproevenintwente.nl. “Onze opzet was een ‘kookboek plus’. Een culinair kompas om uit eten te gaan bij de culinaire topres-taurants uit de regio, of voor hob-bykoks die thuis graag op niveau unieke gerechten klaarmaakt”, al-dus Oude Elberink. “De doelstel-ling is drieledig: de regio Twente beter op de kaart zetten, onderne-mers helpen en vooral een bijdra-ge aan de samenleving te kunnen leveren. De Voedselbank kan iede-re vorm van ondersteuning goed gebruiken. Ik hoop dan ook dat heel veel mensen Fijnproeven in Twente aanschaffen!” ■

Page 10: SeniorenOverijssel - Winter 2015

BeddenXperts HengeloOldenzaalsestraat 317551 AN Hengelo

WIJ ZIJN ONDER ANDERE TE VINDEN IN HENGELO

Samen voor persoonlijke zorg www.triviummeulenbeltzorg.nl

Revalideren bij TMZSamen voor het beste resultaat!

Revalideren in Almelo of Hengelo

TMZ heeft moderne revalidatieafdelingen in Het Borsthuis (Hengelo) en Het Meulenbelt (Almelo). Voor meer informatie kunt u ons bellen via het telefoonnummer 0900 - 2 453 453.

• Een intensieve, persoonlijke en doelmatige behandeling

• Wij stellen de revalidatiedoelen samen met u en uw familie op

• Ruime eenpersoonskamers met veel privacy

• U kunt vertrouwen op ons team van specialisten

• Moderne oefenruimtes met innovatieve apparatuur

Page 11: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

11

Hartstilstand? Nieuwe app waarschuwt redders in de buurtEen hartstilstand gebeurt meestal niet als u toevallig toch al bij de dokter bent, maar gewoon thuis of op straat. Maar ook daar zijn vaak genoeg mensen in de buurt die kunnen reani-meren. Met de nieuwe app HartslagNu worden deze mensen gelijk gewaarschuwd.

Mensen die zijn opgeleid om iemand te reanimeren, kun-nen zich via de app Hart-slagNu opgeven. Als iemand in hun buurt een hartstil-stand krijgt, dan ontvangen zij een pushbericht met de locatie van het slachtoffer. Zo kan een burger snel naar het slachtoffer al beginnen met reanimeren als de ambulance nog onderweg is.

Op elke locatie hulpverleningHet systeem bestond al via sms-berichten. Die sms'jes werden verstuurd naar men-sen die volgens hun opgege-ven adres in de buurt van het slachtoffer wonen. Maar zo'n oproep is nutteloos als een

burgerhulpverlener op het mo-ment van de oproep niet thuis is. Met de nieuwe app is dat an-ders: er wordt gekeken naar de huidige locatiegegevens van de smartphone van de burgerhulp-verlener. Op die manier krijgen ook mensen die toevallig in de buurt rondlopen van een slacht-offer een pushbericht. Directeur Anton van Veldhuizen van Stich-ting Hartslag voor Nederland legt uit: "Als ik in Groningen woon, maar ik ben toevallig in Maastricht, en er is daar een re-animatie nodig en ik ben in de

Check in vier stappen of uw huishouden klaar is voor 2016

Politie komt landelijke dievegge op het spoor in Twente“Ik kom voor de armband van mijn overleden zus”

De decembermaand is een goede maand om terug te blikken of u de juiste ondersteuning krijgt. Zorggroep Manna heeft een korte checklist ontwikkeld.

Om te kijken of u voor komend jaar nog actie moet ondernemen zijn de volgende punten voor u op een rijtje gezet:

Check 1: BeschikkingVoor huishoudelijke ondersteu-ning heeft u een beschikking no-dig. Heeft u nog geen beschikking? Dan kunt u deze bij het WMO-loket van uw gemeente op vragen. Heeft u wel een beschikking? Controleer dan de datum dat deze afloopt. Vraag, indien nodig, op tijd een verlenging aan.

Check 2: Wie helpt?U krijgt alleen ondersteuning voor wat u zelf niet kunt regelen. Wees

Tientallen rollators in de grote hal van het politiebureau aan de Europaweg in Apeldoorn. Er klinkt gezellig geroezemoes. Taxi’s rijden af en aan. Een on-gewoon beeld op een vrijdag in september. Het loopt storm op de kijkdag. Honderden ouderen komen af op de oproep van de politie in de hoop hun gestolen sieraden op te halen. Vaak van grote emotionele waarde. De schrik zit er goed in bij de slacht-offers. De oudste is 103 jaar.

“Ik kom voor de armband van mijn overleden zus”, vertelt een dame. Ze zit op haar rollator met een kop-je koffie in de ene, en een nummer-tje in haar andere hand. Ze wacht op haar beurt om de armband, die voor haar van onschatbare waarde is, te herkennen. In haar tas heeft ze het bewijs: foto’s en de aangifte.

Signaleren en meldenEen 31-jarige vrouw uit Amersfoort liep eerder het jaar tegen de lamp in een bejaardentehuis in Delden (Twente). Ze werd verdacht van het stelen van sieraden uit tehui-zen door het hele land. De politie in Twente kwam haar op het spoor door oplettende burgers die ver-dacht gedrag signaleerden en haar kenteken meldden bij de politie. Besloten werd tot huiszoeking.

Geld voor een luxelevenMarieke Gerrits (Assistent Tactische

Recherche) vertelt: “In de woning moesten we wachten op de Rech-ter Commissaris. Ik ging zitten en schoof een plastic tas opzij. Deze zat vol sieraden! Dat was nog niet alles. Ook op de afzuigkap, onder de bank, in een schoenendoos en in de besteklade. Aan de muur hin-gen foto’s van vakanties met mooie stranden. Dit gezin leefde een luxe leven dat ze zich niet konden veroorloven.”

Kwetsbare ouderenDe Amersfoortse deed ‘goede’ zaken. Met een vriendelijk voor-komen bezocht ze alleenstaande vrouwen in tehuizen. Kwetsbare eenzame ouderen waren blij met haar aandacht. “Had u thee be-

steld mevrouw?”, “Kan ik uw plan-ten water geven?” Op slinkse wijze wist de 31-jarige bij ouderen bin-nen te komen en sieraden afhandig te maken. Zelfs slapende ouderen bestal ze. Haar vaste heler gaf haar geld voor het gestolen waar. Hij verkocht het door of smolt het goud om.

Emotionele waardeBij de zoeking trof de politie een enorme buit; honderden gestolen sieraden. “Hoe krijgen we dit terug bij de rechtmatige eigenaren? De impact op de slachtoffers is groot”, zegt Marieke. Het team besloot ervoor te gaan. “De sieraden heb-ben emotionele waarde. We wil-den de slachtoffers graag helpen.”

De opvallendste sieraden werden gefotografeerd en op www.politie.nl ge plaatst. Via diverse media was aandacht voor de zaak, waaronder het programma ‘Opsporing Ver-zocht’.

Registreer uw goederenEen groot aantal bezoekers van de kijkdag kregen hun gestolen siera-den - na administratieve afhande-ling - terug. “Om uw eigendommen terug te krijgen bij opsporing na diefstal is het van belang dat u uw waardevolle spullen goed regis-treert, bijvoorbeeld via www.stop-heling.nl. Denk aan: serie nummer, specifieke kenmerken en schrijf op waar u het gekocht heeft. Maak foto’s èn doe altijd aangifte van diefstal!”, vervolgt Marieke. “Vraag hulp als dat zelf niet lukt.”

Toch niet dementSommige ouderen komen samen met hun kinderen naar de kijkdag. Eén van hen: “We doen dit voor ons ma, dan heeft ze rust. Dit is ons laatste redmiddel.” De ouderen vinden medestanders. “Hoe lang is het geleden bij u? En van wie zijn de sieraden die u hoopt vandaag terug te krijgen?” Er is ook erken-

ning. “Zie je wel dat ik niet dement word!”, zegt een moeder tegen haar zoon. “Hier is de broche van ma!” De dame van de armband van haar overleden zus gaat opgetogen naar huis. “Gevonden! Zegt ze met tranen in de ogen.” Ze zwaait nog even voor ze de taxi in stapt.

Op huisbezoekKort na de kijkdag gaat Marieke bij hoge uitzondering op huisbezoek bij een ouder echtpaar. “Zij waren zo slecht ter been dat ze niet naar de kijkdag in Apeldoorn konden komen. Voor het bezoek van Ma-rieke zijn ze een uur eerder opge-staan en hebben ze de dag ervoor de koffie en koekjes al klaar gezet. Ook bij hun is het bingo. Marieke: “Ik ben blij dat we mensen hebben kunnen helpen. We hebben de tijd genomen voor de verhalen. Deze zaak geeft me voldoening.” ■

Door Gerdien RotgersWerkzaam bij het Platform Integrale Veiligheidszorg Twente

Volg ons op: www.twenteveilig.nl@twenteveilig FB: Twenteveilig

goed voorbereid. Bedenk wie in uw omgeving u komend jaar kan helpen met (kleine) klusjes in huis.

Check 3: Wat doet uw hulp?Wat doet uw vaste hulp? Zij zorgen voor een schoon en leefbaar huis, waarbij alleen de meest gebruikte ruimtes aangepakt worden. En mag zij de ramen nog wassen?

Check 4: Goedkoop aanvragen extra ondersteuningU heeft nu inzichtelijk of u recht heeft op huishoudelijke ondersteuning, wie u kan ondersteunen en wat er gedaan wordt in het huis. U heeft nu ook inzichtelijk wat nog niet gebeurt in huis. U kunt hier voor slechts €5,- per uur extra ondersteuning voor aanvragen bij Zorggroep Manna. Kijk daarvoor op www.zorggroep-manna.nl/thuiszorg/dienstencheques. ■

buurt, dan word ik ook daar opgeroepen voor hulp."

Binnen 6 minutenDe app houdt rekening met infrastructuur als wegen, rivie-ren en bruggen en alarmeert alleen burgerhulpverleners die binnen 6 minuten ter plaatse kunnen zijn. De app is er voor Android en iOS. Ook de sms-service blijft bestaan voor hulpverleners die geen smartphone gebruiken. ■

Bron: www.rtlnieuws.nl

Marieke Gerrits werd genomineerd voor “Het Blauwe Hart”: een prijsuitreiking waarbij politiedienders in het zonnetje gezet worden voor hun bijzondere inzet voor burgers. Ze won hiermee de tweede prijs.

Page 12: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

12

Vioolspelen geeft mij energieIedere dinsdag bezoekt Aly Otten (77 jaar) de repetities van het Zwols Symfonie Orkest. Al 49 jaar lang. Vioolspelen is haar grote hobby en maakt van Aly een gelukkig mens.

Aly: “Op mijn 28e jaar bezocht ik voor het eerst een repetitie van het Zwols Symfonie Orkest. Ik was di-rect erg enthousiast. Als ik nu terug kijk naar al die achter liggende ja-ren kan ik stellen dat ik bijna geen enkele repetitie of concert heb overgeslagen. Het is een wekelijks uitje. Ik geniet ervan om bij het or-kest jonge mensen te ontmoeten.”

‘Ik voel me er jong bij’ Dat de jonge leden ook genieten van de komst van Aly blijkt uit het feit dat Aly, nu haar man en vaste vriendin in het orkest zijn overle-den, wekelijks wordt opgehaald door enkele jongere leden. “Ze ha-len mij op en brengen mij na de repetitie weer thuis. Dat is prettig, want ik zou anders niet weten hoe

Honderd jaar worden. Maar wel zo gezond en jong dat het leuk blijft. Het gaat gebeuren! Toekomst-gerichte wetenschappers melden dat kinderen die nu worden geboren, pro-bleemloos de leeftijd van honderd jaar zullen be-reiken. En mogelijk nog ouder. Als dát toch eens waar was! De onbezorgde toekomst van een gelukkig leven. Hoera!?

In het grote ganse der din-gen, is het verschil tussen zeventig en honderd jaar slechts een vingerknip. En als we al onbeperkt oud worden — want het wordt ongetwijfeld nog gekker — zal alleen nog de onna-tuurlijke dood ons uit ons 'lijden' kunnen verlossen.

Rond 1850 waren we met één miljard mensen op deze aardkloot. In 2012 hadden we het gebracht tot zeven miljard en naar het verluidt komen we in 2050 uit op tien miljard mensen. Een vertienvoudi-ging van de mensheid bin-nen twee eeuwen! Allemaal honderd, stellen we aan ons welbevinden ook nog eens steeds hogere eisen. Net zomin als nu nauwe-lijks nog iemand tevreden is met het luxeniveau van 1960, zal over vijftig jaar niemand nog tevreden zijn met wat 2015 te bieden had.

De mensheid groeit snel en zijn vermogen om de energiebehoefte en milieu-belasting in te perken houdt dat niet bij. Ook alternatieven niet. En van wie met honderd overlijdt, zal men ook dan vinden dat de man met de sikkel zich te vroeg heeft gemeld. "Is hij honderd geworden? Goh, wat jong nog!"

De gedroomde voordelen van het 'eeuwig jong', zijn slechts schone schijn en de nadelen vernietigend voor de mensheid als geheel. De sterfelijke mens kan zich dan ook maar beter tijdig met zijn lot verzoenen. Of in elk geval proberen zich met 'het grote onbekende' na de dood te verenigen. Want de dood is alleen een waarheid voor degenen die achterblijven. Waarom zou je dan in godsnaam hon-derd willen worden? ■

Door Gerard Brummer

ik bij de repetitie moet komen. En ik voel mij er jong bij. Een uitje voor ‘ouden van dagen’ is echt nog niet aan mij besteed!”

Neem een leuke hobby!Iedere dag pakt Aly thuis haar viool. Natuurlijk moet zij oefenen voor de orkeststukken, maar daarnaast speelt zij ook veel voor haar plezier met de radio mee. “Ik heb het geluk gemakkelijk uit mijn hoofd te kun-nen spelen. Als ik de begintoon van een muziekstuk weet, speel ik heer-lijk met allerlei melodieën mee. Dat geeft mij steun bij de moei-lijke momenten in het leven. Naast het orkest begeleid ik ook nog het Dobbekoor bij de kerst en incidenteel andere concertjes. Vroeger meer dan nu, maar altijd met even veel ple-zier. Ik zou een ieder aanraden een leuke hobby te nemen. Naast het viool spelen zing ik ook graag in een koor en speel ik bingo. Mijn dagen zijn daardoor goed gevuld.” ■

Door Karin Köster

Column

Honderd jaar jong!

Steeds vaker kiezen patiënten die te horen hebben gekregen dat ze ongeneeslijk ziek zijn voor een verblijf in een hospice tijdens de laatste periode van hun leven. Ook in Overijssel komen steeds meer hospices. Onder meer Deventer, Zwolle, Enschede, Hardenberg, Rijssen en Hengelo kennen al een dergelijke voorziening. Het ver-blijf in een hospice wordt als een mooi, goed en waardig alternatief beschouwd voor het terminale verblijf in het ziekenhuis of thuis.

In een thuissituatie wordt immers veel gevraagd van de naaste fami-lie en vrienden. De mensen om de patiënt heen, zorgen én verzorgen. Zij kunnen geen of moeilijk, ook al is het maar eventjes, afstand ne-men. In een ziekenhuis is alle zorg weliswaar permanent aanwezig, maar wordt de omgeving vaak als enigszins onpersoonlijk ervaren.

GastvrijDe term ‘hospice’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘hospitium’. Dit staat voor een gastvrije locatie. In een hospice gaat veel aandacht uit naar de stervensbegeleiding, de zo-genoemde palliatieve zorg. In een hospice is 24 uur per dag (medi-sche) zorg en verpleging voorhan-den. Daarnaast is er rust, aandacht en warmte, zowel voor de patiënt als de naaste familie en vrienden-kring. Bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn en zich in een vergevor-derd stadium bevinden, probeert men een continue en totale zorg te bereiken die het lijden zo veel mo-gelijk beperkt en verzacht. Doel van de hospicezorg is de kwaliteit van

leven in die laatste periode zo goed mogelijk te houden of te krijgen.

Bijna-thuis huizenEr zijn verschillende soorten hospicezorg. Bijvoorbeeld de zo-genoemde bijna-thuis huizen, waar steeds vrijwilligers aanwezig zijn. In de hospices waar alleen vrijwilligers werken wordt de ver-pleegkundige zorg verleend alsof de bewoner thuis woont: door de ziekenverzorgenden en wijkver-pleegkundigen van de thuiszorg. De medische zorg blijft in handen van de eigen huisarts. Als deze te ver weg woont van het hospice,

kan een huisarts uit de regio van het hospice ingeschakeld worden de zorg over te nemen.

High-CareOf de High-Care hospice, waar 24 uur per dag door de verpleegkun-dige zorg verleend door eigen ver-pleegkundigen en verzorgenden. Hierdoor kan men zogenoemde zieken huis- verplaatste zorg uitvoe-ren. Deze hospices hebben veelal een eigen arts in dienst. Afhanke-lijk van de situatie kan de hospice- arts en huisarts samen met de pa-tiënt en diens naasten afstemmen wie welke taken op zich neemt.

AanvraagEen verblijf in het hospice wordt meestal aangevraagd door de ei-gen huisarts of behandelend spe-cialist in het ziekenhuis. Maar de patiënt kan ook zelf een verzoek doen wanneer de levensverwach-ting korter is dan drie maanden. Opname is doorgaans mogelijk als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Deze zijn van hospice tot hospice verschillend. Vaak zijn er opname-criteria die te maken heb-ben met de ernst van de ziekte, de prognose, woonomstandigheden en beschikbare mantelzorg (de zorg van partner, familieleden en vrienden). In alle gevallen is wel een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig.

FinancieringDe zorg die in een hospice of bijna-thuis-huis wordt verleend, wordt vergoed door de AWBZ. Bewoners betalen dus niet voor de zorg. Ook de hulpmiddelen die patiënten daar nodig hebben (zoals een speciaal matras of een postoel) worden vergoed. De pati-ent betaalt wel een eigen bijdrage (tussen de drie tot vijftien euro per dag, of naar draagkracht) om-dat de hospice voorziening geen vergoedingen van de overheid of zorg verzekeraar krijgt voor het on-derhoud van het pand, de energie, het eten, de scholing van het perso-neel en ga zo maar door. ■

Door Peter van den Boom

Bronnen:www.palliatievezorg.nl www.hospicewinde.nl

Verblijf hospice steeds vaker alternatief bij ongeneselijke ziekte

Kwaliteit van leven is belangrijk tijdens laatste fase

Page 13: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijssel

13

KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

Op bezoek bij Meneer GreenHet is zondagmiddag 1 novem-ber, een stralende dag. Ook een dag voor overdenking over de dag van morgen. Immers, morgen de dag van Allerzielen, de dag dat we onze lieve dierbaren die zijn heen gegaan gedenken.

Zelf de tachtig voorbij en zicht op de ondergaande zon, de na-zomer breekt aan. Wat drijft mij nu om op deze zondagmiddag naar het stadstheater De Bond in Oldenzaal te gaan. Ja natuurlijk, Meneer Green. Maar nog meer naar de man die de rol van me-neer Green speelt, Bram van der Vlugt (81). Hij heeft eigenlijk al-les, een lieve vrouw Irma en vijf kinderen. Speelde in meer dan dertig films, ontelbare televisie-stukken en een ook niet te tellen aantal toneelstukken. Koninklijk onderscheiden, benoemd tot Rid-der in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Louis d´Or in 2000 voor de beste mannelijke rol in Kopen-hagen. Vele reclamestemmen trokken voorbij. Was 25 jaar lang Raadgever van Sinterklaas in televisieaan gelegenheden. En nu zondagmiddag op 81-jarige leef-tijd in het Stadstheater De Bond in

Oldenzaal voor de try-out van Op bezoek bij Meneer Green. Daarna volgen nog meer dan 75 voorstel-lingen in het land. Wij, de Senioren van Overijssel, zijn benieuwd naar wat hem drijft om door te gaan en hoe hij sturing en richting blijft geven aan zijn ouder worden.

U heeft eigenlijk alles bereikt wat een acteur zich kan wensen, wat drijft u er toe om op redelijk hoge leeftijd door te gaan met acteren?

“Ik hou van toneelspelen en kan het nog. Er is voor mij geen enkele reden om te stoppen. Het mooie van theater is dat er ook oude mannenrollen worden geschreven. En door wie kan je dat soort rollen beter laten spelen dan door oude mannen?”

Voelt het af en toe niet belastend om op deze tijden in het theater te staan, hoe houdt u dit vol?“Ach, je moet alles met mate doen heb ik geleerd en ik speel slechts drie keer per week. Is dat veel? Nee, want ik speel dus vier dagen per week niet. Anders word ik moe. Verder word ik erg in de watten gelegd. Ik word gereden en doe vaak een power nap voor de voor-stelling. En ach, een voorstelling geeft ook weer energie.”

Bent u naast uw werk nog op eni-gerlei wijze bij een ouderen orga-nisatie betrokken?“Nee, ik ben niet betrokken bij een ouderen organisatie.”

Omzien naar elkaar is het motto in de huidige samenleving, ziet u zelf ook om naar een ander en hoe?

“Ik zie heel erg om naar mijn naaste omgeving. De kleine kring. Vrouw, kinderen, kleinkinderen, familie en mezelf. Daar heb ik vol-doende aan. Zij zien ook erg om naar mij tenslotte.”

Hebt u nog goede raad aan de se-nioren van Overijssel?“Ik voel me niet in staat om ge-neraliserende goede raad te geven aan de senioren in Overijssel. Dat zou aanmatigend zijn. Iedereen is anders. Ieder heeft zijn eigen pro-blemen en zijn eigen ouderdoms-kwalen. Zijn eigen genoegens, zijn eigen oplossingen of niet. Nee, daar kan ik niks mee.”

Op bezoek bij meneer GreenRaoul Heertje heeft op een voor-treffelijke wijze een nieuwe Neder-

landse versie vertaald en bewerkt van meneer Green. Het stuk gaat over een orthodoxe Joodse man. Hij is bijna aangereden door een jongeman, die hem als taakstraf een keer per week moet komen helpen. De oude man wil dat eigen-lijk niet. Het is dramatisch, maar met een behoorlijke dosis humor. Daarnaast gaat het over familie, vriendschap, generatieconflicten, vooroordelen en ruimdenkend-heid. De thema’s passen volledig in de huidige tijd. Op meesterlijke wijze zijn de rollen neergezet door Bram van der Vlugt en Oren Schrij-ver. Bram van der Vlugt schittert in deze bitterzoete komedie, een aan-rader die u als senior in Overijssel niet mag missen. ■

Door Martin Meijerink

Wo. 18 november Theater De Muzeval, Emmen 20.15 uurWo. 2 december Rabo Theater De Meenthe 20.00 uurVr. 4 december Wilminktheater Enschede 20.00 uurZo. 13 december Schouwburg Deventer 14.30 uurDo. 7 januari De Hanzehof Zutphen 20.00 uurDo. 25 januari Theatherhotel Almelo 20.00 uurZo. 14 februari Odeon Zwolle 15.00 uurZa. 19 maart ZININ Nijverdal 20.15 uur

Bram van der Vlugt

Interview met Bram van der Vlugt

Column

Fijne feestdagen!Karin achter de kassa, ze heeft wel gestudeerd, maar het scan-apparaat laat ze het werk doen, wenst mij nu al fijne feest­dagen. Hoofdrekenen, dat was het vroeger en dat zou het nu ook nog moeten zijn. Als of ze van slag is wenst ze mij nog-maals fijne feestdagen. Het lijkt wel ingestudeerd of is het een opdracht van de fi liaalhouder? De kerst staat er aan te komen en dat zal ze bedoelen. Ik haat kerst, of liever het heilige of zalige wat men uitspreekt. Die laatste weken van het jaar moe-ten we ineens weer lief zijn en vooral aardig doen. Wat een ge-forceerde hoffelijkheid wordt er ten toon gespreid. En wat als je binnen de muren van je huis, alles kort en klein wilt slaan. En worstelt met de vraag hoe de feestdagen door te komen. Het hele jaar hebben we tijd en gele-genheid gehad. Tijd om de zorg rond je eigen ouders of schoon-ouders, zorg om de verhoging van de eigen bijdrage, zorg voor de vele vluchtelingen die ook in mijn stad verblijven. Tijd die je voorbij hebt laten gaan en geen aandacht heb gegeven aan je oud-collega en een zieke vriend die op een bezoekje zat te wachten. Ja, je voornemens zijn goed, zelf koken met kerst. Rivierkreeftensoep, reerug voorverpakt. En dan de wijn die

je gekregen hebt met je verjaar-dag, en die nadat je deze met de ViVino app hebt gecontroleerd op kwaliteit en prijs maar door-geeft aan een ander. De kaars-jes en bijpassende muziek met Corry Konings… Kerst kan mij gestolen worden als het op deze manier moet gaan. Nee, nee het moet niet zo. Gooi deze franje van je af maak een heerlijke boe-renkool met worst, eet gezellig met je mond maar ook met je hart en dus met een eenzame vriend of vriendin. Het hele jaar hebben we gelegenheid gehad, samen mosselen te eten, cata-plana te maken, erwtensoep en macaroni met boter hamworst. Ik hoor ze nog zeggen 'Kaatje het was heerlijk'. Dus nodig die vriend of vriendin uit die jij als vriend hebt gekozen boven die ander. De vriend of vriendin die om je geeft en jij op jouw beurt om hem of haar. Of word je zelf uitgenodigd, Kaatje? En denk, vrede op aarde zal een gedachte blijven, een gedachte van hoop en dat is goed want hoop doet leven. ■

Door Kaartje Knip

Een boek om de kost- bare hersenen te trainenHet ‘1ste BezigBoek voor niet meer de jongste’ is een licht-voetig lees-, kleur-, denk- en puzzelboek van maar liefst 122 pagina’s dik. Het is een bijzon-dere uitgave, speciaal voor oude-ren die de kostbare hersens op een leuke en ongedwongen wijze willen trainen.

Schrijfster Ine Pfeil-van Rongen (74) vindt dat de oudere mede-mens absoluut meer aandacht verdient. Daarom wil zij deze groep graag op een aangename en nuttige manier vermaken en bezighouden. In het ‘1ste Bezig-Boek voor niet meer de jongste’ kijkt Ine Pfeil-van Rongen luchtig en met veel gevoel voor humor te-rug op een bewogen en enerverend leven. Persoonlijk en ongetwijfeld heel herkenbaar voor de meeste van haar leeftijdgenoten.

Uitdagend boekHet boek staat vol jeugdherinne-ringen en langere (reis)verhalen. Ze worden afgewisseld met korte observaties, overpeinzingen en gedichten, maar ook door kleur-platen en puzzels, taal- en woord-spellen, raadsels en quizzen. Zo wordt de lezer uitgedaagd om vragen te beantwoorden die met geschiedenis te maken hebben. Een paar voorbeelden: Wie zei ‘leg neer die bal’? Wie presenteerde ‘Een van de Acht’? En: Aan wie

hebben we de AOW-uitkering te danken?

Rijk geïllustreerdHet ‘1ste BezigBoek voor niet meer de jongste’ is in een ongedwongen en toegankelijke stijl geschreven. Het is rijk geïllustreerd en in grote, goed leesbare letters vormgegeven.

Het boek heeft een wire-O gebon-den rug, zodat de pagina’s waarin gewerkt kan worden, plat op de tafel kunnen liggen. Het wordt in eigen beheer uitgegeven door haar broer Piet van Rongen.

Kijk voor meer informatie op: www.bezigboek.nl. ■

Page 14: SeniorenOverijssel - Winter 2015

Al zestig jaar betrouwbare zorg en ondersteuning

voor iedereen in Twente

www.zorggroep-manna.nltel. 053 30 30 600

Huishoudelijke ondersteuningWijkverplegingPersoonlijke begeleidingWonen met zorg

0900 - 60 80 100 (lokaal tarief )

www.ouderenombudsman.nl

De Ouderen-Ombudsmanhelpt u op weg!

Bij vragen over zorg, geldzaken, mobiliteit, wonen, familiezaken en veiligheid.

Page 15: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

15

PUZZEL

2 3 4 5 6 7 8 91

PUZZEL

Puzzelaar gefeliciteerd!

Doe mee! En win het 'BezigBoek'De oplossing voor deze puzzel kunt u voor 29 januari 2016 opsturen naar: Geen Blad voor de Mond, postbus 652, 7500 AR Enschede, onder vermelding van ‘oplossing puzzel SeniorenOverijssel'. Of u kunt uw oplossing mailen naar:[email protected]

Onder de goede oplossingen wordt het 'BezigBoek' van Ine Pfeil-vanRongen verloot.

Wij hebben op de vorige puzzel veel oplossingen ontvangen. De goede oplossing was 'Huiskamer'. Uit alle goede inzendingen is Atie Potma uit Holten geloot als winnaar van het 'Gouden Jaren' boek. Van harte gefeliciteerd!

Acht domeinenDe Participatieraad Ouderen Overijssel (PROO) vangt de soms wanhopige signalen uit de achter-ban op en probeert de aandacht van beleidsmakers te richten op de ontwikkeling van de voor-waarden waaraan moet worden voldaan om ouderen in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk te blijven participeren. De wereld-gezondheidsorganisatie (WHO)

heeft hiervoor acht domeinen aangegeven waarop overheden en maatschappelijke organisaties beleid moeten voeren, te weten: de publieke ruimte, mobiliteit, huisvesting, sociale participatie, burgerparticipatie, communica-tie en informatie, respect, sociale integratie, gemeenschap en gezondheidszorg. Helaas vinden we noch bij het rijk, noch bij pro-vincies en gemeenten structureel

beleid op deze zo belangrijke domeinen.

De toekomstOm de toekomst aan te kunnen zal dit moeten veranderen; gemeenten zullen, al is het alleen maar om in de toekomst de zorg te kunnen blij-ven bekostigen, seniorvriendelijk moeten worden. En om dat te kun-nen waarmaken zullen ze te rade moeten gaan bij de oudere inwo-

Of u het er nu mee eens bent of niet, feit is dat door de toe-name van het aantal ouderen en de afname van het beschikbare budget, de voorzieningen voor ouderen in rap tempo worden afgebroken. Het regerings-beleid is er, noodzakelijkerwijs, op gericht dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning blijven wonen. En wie wil dat nou niet?

Maar we kunnen en mogen onze ogen niet sluiten voor de, soms dramatische, gevolgen van de over-haaste sluiting van verzorgings- en verpleegtehuizen. Talloos zijn de signalen over ongelukken in de thuissituatie, over een toenemend beroep op de spoedeisende hulp in de ziekenhuizen, over brand-wonden en vereenzaming. Man-telzorgers raken overbelast en door de bezuinigingen is er steeds min-der hulp beschikbaar. Rijk en ge-meenten richten hun beleid vooral op de groep ouderen die al in het zorgcircuit zitten, voor preventie is geen enkele interesse. Raar maar waar. En de provincie, die heeft al helemaal niets meer met leefbaar-heid, laat staan voor ouderen.

ners zelf. De primaire doelstelling van PROO is dan ook het bij elkaar brengen van alle in een gemeente bestaande ouderenorganisaties en actieve ongebonden ouderen in een seniorenplatform, senioren-raad of participatieraad om het gemeentebestuur en maatschappe-lijke organisaties te adviseren over het ouderenbeleid. Zo kan een be-langrijke schakel tussen de mensen in de wijken en kernen en de be-leidsmakers worden gerealiseerd.

SeniorvriendelijkInvesteren in preventie, met ande-re woorden het seniorvriendelijk maken van de leefomgeving, maakt niet alleen veel mensen gelukkiger maar spaart ook voor de toekomst veel geld uit. Regeren is vooruitzien. In veel gemeenten van onze provincie bestaat al een seniorenplatform dat zich met de genoemde beleidsterreinen bezig houdt. PROO richt zich op de boven gemeentelijke coördi-natie; het streven is een senior-vriendelijke provincie. Iedereen die wil meedenken en meedoen is welkom bij PROO. ■

Door Wil Jaegers

Is uw gemeente seniorvriendelijk?Blik op de toekomst

Page 16: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

16

Dat ouderen minder slapen, is een misverstand. Ouderen slapen vrijwel hetzelfde aantal uren als voorheen, maar het slaapritme is veranderd. Overdag dommelen ouderen vaker in of doen zij be-wust een middagdutje, waardoor ze ’s nachts minder (lang) slapen.

Het is niet frustrerend dat u weinig slaapt, maar dat u urenlang naar het plafond ligt te kijken. Vaak is er dan sprake van een verstoring van de biologische klok, die diep verscho-len ligt in de hersenen, en die aller-lei ritmes in uw lichaam aanstuurt. Die biologische klok is te ‘resetten’. Dat is aan te raden, want een ver-storing van de biologische klok kan

leiden tot gezondheids problemen. Gezondheidsproblemen veroor-zaken beschadigingen in het lichaam en dat veroorzaakt (ver-vroegde) veroudering. Veroudering is een opeenhoping van schade.

Slaap verbeterenVoor chronisch slapeloze mensen zijn er interventies die hun slaap verbeteren. Manipuleren van de biologische klok kan onder meer door het verschil tussen dag en nacht te versterken. Door overdag veel buiten te zijn in daglicht of kunstmatig licht via een lichtbak tot je te krijgen, en ’s nachts de (stil-le) slaapkamer goed te verduisteren, zal de productie van melatonine

overdag worden afgeremd, waar-door er ’s nachts meer melatonine wordt afgegeven. Het manipuleren van licht blijkt met name effectief te zijn voor oudere mensen met geheugenproblemen. Cognitie-ver-lies gaat dan minder snel.

Minder snel achteruitHelder licht heeft invloed op het functioneren van ouderen met dementie die in verzorgingshuizen wonen. Met lichtinterventie ver-minderde de achteruitgang van het oriëntatievermogen, maar ook het geheugen ging minder snel achter-uit. Ook bleken de verschijnselen van depressie af te nemen en takel-den mensen minder snel af in hun

Met veel licht kunt u beter slapen en oud worden

Hyperbare zuurstoftherapie bij behandeling van late bestralingsklachten

Lichamelijk herstel na kanker

Na de behandeling van kanker breekt een nieuwe periode aan: leven na kanker. Meestal laat de ziekte zijn sporen na. Veel patiën-ten ervaren onzekerheid over het effect van de behandeling. Ook is het heel voorstelbaar dat een patiënt na de langdurige of in-grijpende behandeling van kan-ker last houdt van lichamelijke en/of psychische klachten.

Ook na afloop van een succesvolle behandeling heeft ongeveer 5 tot 15 % van de patiënten blijvende klachten als gevolg van de bestra-ling. Het weer hervatten van nor-male bezigheden kan dan soms lang duren of helemaal niet meer mogelijk zijn. Met hyperbare zuur-stoftherapie is er een grote kans dat de klachten verminderen of volle-dig verdwijnen.

Welke klachten?Klachten die als gevolg van de be-straling kunnen ontstaan noemen we late radiatieschade. Voorbeel-den van late radiatieschade bij vrouwen die bestraald zijn voor borstkanker zijn pijn, ontsteking, vochtophoping, bindweefselvor-ming of verminderde beweeglijk-heid van de arm. Maar ook als u

bestraald bent in het lage bek-kengebied moet u denken aan klachten zoals bloed in de urine of ontlasting, incontinentie en het vaak moeten plassen. Ook kunnen het wonden zijn in het bestraalde gebied die, ondanks goede wond-zorg, niet willen genezen. Hyper-bare zuurstoftherapie wordt ook ter preventie van weefselschade ingezet bij chirurgische ingrepen in bestraald gebied. Bijvoorbeeld

borstreconstructie na borstkanker of kaakchirurgische implantaten bij patiënten die een hoofd/hals-tumor hebben gehad. Ook diabe-tische voetwonden, waarbij een gebrek aan zuurstof een rol speelt, komen in aanmerking voor HBO.

Hoe werkt het?Hyperbare zuurstoftherapie zorgt voor een toename van de hoeveel-heid zuurstof in het bloed tot een

Onlangs had ik een ont-moeting met een oud-col-lega die nu een jaartje met pensioen is. Na een lang ar-beidzaam leven met zware leidinggevende verantwoor-delijkheden en veel innova-tieve activiteiten nam hij af scheid. Van alle kanten werd hem gevraagd toch wel be schikbaar te blijven voor klussen, adviezen en hulp. En natuurlijk stond hij daar heel positief tegenover. Zijn kennis en ervaring wilde hij graag blijven inzetten voor zijn bedrijf. En nu, meer dan een jaar later, heeft niet één keer iemand hem nog om advies gevraagd. Zwaar teleurgesteld zoekt hij nu naar een nieuwe invulling van zijn dagen. Zo is het velen van ons vergaan, uit het oog is uit het hart. En dan zien dat je opvol-gers weer dezelfde fouten maken die jij vroeger ook hebt gemaakt en waar jij van hebt geleerd! Jammer toch… of is dit onvermij-delijk? Moet iedereen de kans krijgen fouten te ma-ken, ook als die voorkomen hadden kunnen worden? ■

Door Wil Jaegers

factor 18. Hierdoor komt het ook in het weefsel terecht dat door de bestraling slecht doorbloed is geraakt. De overmaat aan zuur-stof stimuleert het herstel van beschadigd weefsel. De zuurstof zorgt er ook voor dat er nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt in het beschadigde weefsel. Deze bloedvaatjes blijven, eenmaal aan-gemaakt in het lichaam, bestaan en zorgen voor herstel zelfs nadat

Column

Uitgerangeerd

Het Instituut voor Hyper-bare Geneeskunde bestaat sinds 1995 en heeft vestigin-gen in Rotterdam, Waalwijk, Arnhem en Hoogeveen. U kunt daar terecht op verwij-zing van uw behandelend medisch specialist zoals de radiotherapeut, mamma-poli-specialist, oncologisch chirurg, vaatchirurg of huis-arts. Het instituut heeft gere-geld overleg met de verwijzer over de voort gang en uit-komst van de behandeling. Kijk voor meer informatie op: www.ivhg.nl.

Over het IvHG

de zuurstofbehandelingen al af-gelopen zijn.

VergoedingenHyperbare zuurstoftherapie is erkend door Zorginstituut Neder-land. De behandelingen worden volledig vergoed vanuit de basis-verzekering. Het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde heeft contracten met alle zorgverzeke-raars. ■

functionele beperkingen. Ouderen die dus dagelijks in daglicht of in kunstlicht verblijven (1000 lux) zijn beter af dan hun lot genoten die het met tweehonderd of drie-honderd lux moeten doen. Dat blijkt uit langdurig onderzoek van onder zoekers van het Instituut van Neurowetenschappen in Amster-dam onder leiding van ‘slaappro-fessor’ Eus van Someren. Uiteraard is in daglicht bewégen beter dan in daglicht stil zitten. Blijven be-wegen, ook als je ouder bent, is positief voor slaap én voor gezond-heid. Goed slapen en veel bewegen draagt bij aan kwaliteit van leven. ■

Door Nicoline Wolthuis

Pas op voor phishingmail BelastingdienstCriminelen, die uit zijn op Di-giD-inlogcodes, hebben geraf-fineerde berichten rondgestuurd die doen voorkomen alsof u geld terugkrijgt na uw belastingaan-gifte. Ontvangers wordt gevraagd op het woord ‘Slag’ te klikken, waarna ze naar een valse website worden geleid. Mogelijk is de bereidheid op de mail in te gaan groot, want ontvangers wordt een teruggaaf van € 1985,50,- in het vooruitzicht gesteld, zo meldt de site Fraudehelpdesk.nl.

Hoewel de mail relatief knap gemaakt is, is hij toch als vals

te ontmaskeren. De aanhef is bijvoorbeeld algemeen (geachte heer/mevrouw) en begint niet met uw naam. De mail is ondertekend

door J.F. Van de Poll en daar is ook een foutje gemaakt. Er staat vervolgens het Engelse woordje central in plaats van centraal. Verder

zijn de zinnen vaag geformuleerd en zitten er veel verkeerde spaties in de tekst.

AdviesU kunt deze mail het beste direct verwijderen. De Belastingdienst zal nooit in een e-mail vragen om uw DigiD in te voeren. Als er al naar gevraagd wordt op een website zal de url altijd beginnen met https://digid.nl. Bent u wel op een phishingmail ingegaan? Dan raadt de Belastingdienst u aan gelijk contact met ze op te nemen. ■

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Page 17: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

17

Met veel licht kunt u beter slapen en oud worden

De Ouderenvereniging Deventer doet het andersDe Ouderenvereniging De-venter is in 2013 opgericht en komt op voor de rechten en belangen van 50-plussers in de gemeente Deventer. De vereniging maakt deel uit van de Nieuwe Bond voor Oude-ren Nederland (NBvON), die bestaat uit een aantal Overijs-selse lokale afdelingen. Deze bond werd opgericht nadat veel leden uit onze provincie uit de Seniorenbond ANBO waren gestapt.

Voorzitter van het dagelijks be-stuur van Ouderenvereniging Deventer is Gosse Hiemstra: “De NBvON kent een wezen-lijk andere structuur dan bij-voorbeeld de ANBO. Binnen onze koepelorganisatie ope-reert elke lokale afdeling zelf-standig. Lokaal beslist men over activiteiten, contributies en uit gaven. Omdat er maar een beperkte afdracht van gelden plaatsvindt aan de koe-pelorganisatie kunnen wij de contributie laag houden. En elke euro kunnen we op deze manier stoppen in onze lokale acti viteiten. We hebben inmid-dels 250 leden die erg tevreden zijn.”

ActiviteitenDe Ouderenvereniging De-venter houdt zich onder meer bezig met al gemene belangen-behartiging, belasting hulp, onderhandelingen met verze-keringsmaatschappijen en het

bedingen van kortingen op de premie van zorgverzekerin-gen. Voor leden worden – in overleg – diverse activiteiten georganiseerd, zoals cul tureel getinte reizen, dagtochten en excursies. Daarnaast worden er themabijeenkomsten ge-organiseerd en kan men met korting naar filmvoorstellin-gen voor senioren in de JT Bo-reelbioscoop.

Landelijke invloed“Onze koepelorganisatie heeft zich onlangs aangesloten bij de NVOG, de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden. Via deze vereniging kunnen we landelijke invloed uitoefe-nen. Het is in deze tijd erg belangrijk om bij de politieke partijen in Den Haag de belan-gen van ouderen goed voor het voetlicht te kunnen brengen en waar nodig het beleid te beïnvloeden”, aldus Hiemstra.

Word lid! Ook lid worden van de Ou-derenbond Deventer? Meldt u zich dan aan bij Elly de Noord, tel. 0570 – 608035. Of mail naar [email protected]. De contributie be-draagt slechts € 25,00 per jaar en € 20,00 voor een tweede lid op hetzelfde adres. Leden ont-vangen vier keer per jaar het verenigingsblad Nieuw Elan. ■

Door Peter van den Boom

Een verbindende factor

‘Mijn hart maakte en klein sprongetje’Voor het sterven van haar moe-der wilde de dochter graag alvast het één en ander vast-leggen. Aangekomen bij de woning werd ik door haar ont-vangen en al snel merkte ik dat het hier geen doorsnee fami-lie betrof. Boosheid en teleur-stelling over haar broers en zussen voerde de eerste minuten de boventoon. Ze wilde dan ook van mij weten wie de opdrachtgever zou moeten zijn, mocht het moment daar zijn. Terug naar kantoor bedacht ik me dat dit wel eens een in-gewikkelde uitvaart zou kunnen worden.

Enkele dagen later belde ze me met de mededeling dat haar moe-der al was overleden. Diezelfde avond nog zat ik met haar om de tafel. Met telefoonnummers on-der de arm ging ik even later terug naar kantoor om contact te leg-gen met de rest van de familie. Bij het eerste telefoontje werd het de eerste vijf minuten niet meer stil en een gezamenlijke plechtigheid

leek verder weg dan ooit. Mijn taak bestond niet meer alleen uit het verzorgen van een mooi af-scheid maar de rol van bemidde-

laar kwam daar ook nog bij. Na veel gesoebat zou uiteindelijk dan toch iedereen samen bij de plech-tigheid aanwezig zijn.

Na een nacht slecht slapen reed ik, met mijn collega voor ondersteu-ning, naar het crematorium. In ver-schillende ruimtes werd de familie

ontvangen. Nadat de belangstel-lenden afscheid hadden genomen was het de beurt aan de familie om afscheid te nemen en de kist te sluiten. Ik hield mijn hart vast.

“Wie wil mij helpen met het sluiten van de kist?” vroeg ik. De dochter sprong naar voren en vouwde de bekleding van de kist naar binnen. Wat tot dan toe onmogelijk leek, gebeurde. Haar broer en zus kwamen ook naar voren en hielpen met het sluiten van de kist. Een kort moment was er oogcontact tussen de drie en een traan van de zoon landde op het deksel. Mijn hart maakte een klein sprongetje. Na het sluiten na-men ze, hetzij op gepaste afstand van elkaar, weer plaats in de aula waar hun moeder een mooi en zeer waardig afscheid kreeg.

Twee weken na de plechtigheid sprak ik de dochter. Trots vertelde ze me dat er weer een voorzichtig contact was tussen haar en haar broer en zus. Opnieuw maakte mijn hart een klein sprongetje. ■

Herald van Putten, Yarden Uitvaartzorg.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar. Een boek met deze titel kon ik niet laten liggen in de boekwinkel. In drie dagen las ik zijn dagboek uit en voelde mij geheel verbonden met Hendrik en de medebewo-ners van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.

“Dinsdag 1 januari 2013. Ik hou ook het komend jaar niet van bejaarden. Dat geschuifel achter die rollators, dat misplaatste on-geduld, dat eeuwige klagen, die

koekjes bij de thee, dat zuchten en steunen. Ik ben zelf 83 ¼ jaar.” De eerste dag uit het Dagboek van Hendrik Groen.

Oud maar niet doodWanneer Hendrik aan zijn dagboek begint merkt hij al snel dat de dagen zich vullen met kleine onbelangrijke dingen. Zijn wandelingen worden korter en zijn activiteiten bestaan uit een bezoekje aan de huisarts, koffiedrinken in de recreatiezaal en op bezoek bij vriend Evert voor een

borreltje. Dat moet anders, besluit Hendrik en hij start de Omanido club (Oud maar niet dood). Er worden uitstapjes ondernomen, ontstaan vriendschappen, vinden vergaderingen plaats en de club zorgt bij ziekte voor elkaar.

Liefde op latere tijdHet boek is met veel humor geschreven. Maar ook met een lach en een traan. Geen onderwerp gaat Hendrik uit de weg, zoals zijn ‘druppelprobleem’ en het meenemen van inlegkruisjes, liefde op latere leeftijd, de gesprekken aan tafel tijdens het koffiedrinken in het verzorgingshuis, de problemen bij de lift, rijden op een scootmobiel, de dood van dichtbij, verveling en praktische problemen rond dementie. Dat maakt het ook waardoor je van Hendrik gaat houden en op de laatste dag van het jaar moeite hebt om afscheid van hem en zijn dagboek te nemen.

Het heft in eigen hand nemenHendrik Groen is een pseudoniem. In korte tijd is het boek reeds vele malen herdrukt. Het dagboek is een aanrader voor eenieder die geniet van boeken die je als persoon raken. Het is een prachtig voorbeeld van ‘het heft in eigen hand nemen’ en je niet neerleggen bij de situatie waarin je belandt. Knap! Ik hoop dat er nog vele dagboeken van hem gaan volgen. ■

Door Karin Köster

Pogingen iets van het leven te maken

Page 18: SeniorenOverijssel - Winter 2015

BOEK

ALLES OVER WINDENERGIEVAN GESCHIEDENIS EN ENERGIE BESPARING TOT TECHNIEK

BEL 053 460 9002 OF VIA WWW.ALLESOVERWINDENERGIE.NL

WINDENERGIE

Koop het boek nu voor uzelf, of als kerstcadeau. € 18,50

Eengoed

helpt

verder

Als ervaren uitvaartverzorger in de provincie Overijssel weten wij dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteunen en inspireren wij u bij het organiseren van een begrafenis of crematie. U kunt ons bellen op 088 927 37 20.

Yarden Uitvaartzorg. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden.nlOok indien u niet of elders bent verzekerd.

Yarden Uitvaartcentrum, Crematorium en Begraafplaats SteenbruggeRaalterweg 297431 PA DiepenveenTelefoon: 0570 - 622 784

Page 19: SeniorenOverijssel - Winter 2015

SeniorenOverijssel

19

Babyboomers zetten zich in voor kwaliteit van leven in BalkbrugHarm Knol (1949) woont in het Reestdal in Balkbrug en zet zich samen met zijn partner en andere gepensioneerden in voor de lo-kale samenleving. “We zijn gepen-sioneerd, maar hartstikke gezond. We kunnen dus nog prima onze kennis en ervaring delen.”

“In het Reestdal ligt een oud kerkje dat we wilden behouden voor ver-val door het (ook) een andere be-stemming te geven. Zo ontstond de stichting Vrienden van de Reest-kerk, die een fikse renovatie en uit-breiding van dat kerkje financierde en organiseerde. Organiseren doe ik niet graag alleen. Met Piet Spoel-stra, die net als ik gepensioneerd huisarts is en in Balkbrug woont, zijn wij een reeks symposia gestart in diezelfde Reestkerk. Eerder dit voorjaar zijn honderden belangstel-lenden geïnformeerd over hoe je langer zelfstandig thuis kunt blijven

wonen als je ouder wordt. We heb-ben daarin de samenwerking ge-zocht met andere vrijwilligers, met het Plaatselijk Belang in Balkbrug en met plaatselijke ondernemers en regionale zorgorganisaties.” Potverteren“Ik merk dat jongere generaties mijn generatie van gepensioneerd babyboomers – geboren net na de tweede wereldoorlog - vaak zien als een rijke generatie die aan het pot-verteren is door vaak op vakantie te gaan en zich te nestelen in luxe middelen. Door met andere gene-raties in gesprek te gaan, proberen we verbindingen te leggen tussen die generaties. Dat doe ik ook door gastcolleges te geven aan jonge ver-zorgenden in opleiding bij het Alfa College in Hardenberg.”

Generaties zorgen voor elkaar“Het afgelopen jaar zijn we in

Balkbrug vooral bezig geweest Veldzicht te behouden. Mo-menteel wonen er in Veldzicht asielzoekers die kampen met psy-chische problemen. De medewer-kers van Veldzicht kunnen dat prima aan. Balkbrug is blij met het behoud van Veldzicht. Met het Plaatselijk Belang in Balkbrug en met een groep Bruggen bouwers (een groep vrijwilligers die zich richt op het verbinden van jong

Zo’n 82 procent van de se-nioren is voorstander van vuurwerkvrije zones, met name rondom verpleeg- en verzorghuizen. Van hen ziet 23 procent het liefst dat vuurwerk helemaal wordt verboden. Deze cij-fers komen uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO onder 750 oude-ren in Nederland.

De Nederlandse ouderen zijn geen grote liefhebbers van vuurwerk: 99 procent steekt het zelf dan ook niet af. In het verleden was dat anders, toen stak 54 pro-cent van de mannen en zeventien procent van de vrouwen wel eens vuur-werk af. De senioren zijn door schade en schande wijs geworden: zeven pro-cent heeft in het verleden wel eens vuurwerkletsel op-gelopen en nog eens veer-tien procent heeft schade opgelopen aan kleding, auto, huis of andere bezit-tingen. Hoewel de helft van de senioren van mening is dat vuurwerk onderdeel is van de Nederlandse cultuur ziet 23 procent van de seni-oren het liefst dat vuurwerk helemaal verboden wordt. ■

Bron: www.ouderenjournaal.nl

Colofon

SeniorenOverijssel is een gratis krant voor en door ouderen en verschijnt vier keer per jaar. De krant informeert 50-plussers over gezondheid, werk, zorg, welzijn, financiën, politiek, mobiliteit en wonen in de provincie Overijssel.

UitgeverGeen Blad voor de Mond BVLasondersingel 149, Enschede053-460 9002www.geenbladvoordemond.nl

Oplage65.000 exemplaren

OpmaakTess EijkelkampSjors Laarveld

AdvertentieacquisitieMarjolein Steinhage053-460 9002

RedactieKarin KösterMartin MeijerinkWil JaegersNicoline WolthuisPeter van den Boom

EindredactieSteffanie van LooLaurens Oude Elberink

Nieuws aanleverenHeeft u pers- of nieuwsberichten of een leuk achtergrondartikel? Stuur deze naar:[email protected]

en oud in Balkbrug) zijn we behoorlijk actief. We proberen nu de oude boerderij, waar vroeger gedetineerden handarbeid deden, om te vormen tot een zorgboerde-rij – ook voor mensen met demen-tie. Zo dragen we met zijn allen de verantwoordelijkheid voor een samenleving waarin generaties voor elkaar zorgen.” ■

Door Nicoline Wolthuis

Mooie foto gemaakt?

Heeft u ook zo'n mooie foto ge-maakt in één van de vele dorpen en steden die Overijssel telt? En die wilt u graag delen in deze krant?

Stuur deze dan naar onze redactie via: [email protected]. We zoeken de mooiste foto uit en die krijgt een mooi plekje in deze krant. ■

Hoe kan ik lang en veilig thuis wonen?

Tips van de ergotherapeutSinds 1 januari 2015 is het over-heidsbeleid van kracht waarbij ouderen gestimuleerd worden zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Belangrijk is dan ook om de tijd die u als oudere thuis doorbrengt zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.

Een ergotherapeut kan hierbij een begeleidende en adviserende rol hebben, bijvoorbeeld door instructie in het gebruik van hulp middelen en training van activiteiten. U kunt een aantal veranderingen doorvoeren, zodat u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Denk hierbij aan:• Beugels in de badkamer en

toilet, bij lastige hoeken of trappen.

• Lampen die automatisch of met afstandsbediening aan- en uit te schakelen zijn.

• (Elektrische) deuropeners en drempelhulpen.

• Meer loopruimte in huis door meubels anders neer te zetten.

• Hulpmiddelen om elastische kousen aan te trekken zonder hulp van thuiszorg.

DementieVoor ouderen met dementie en hun mantelzorgers heeft de ergotherapeut onderstaande ad-viezen:• Een agenda kan handig zijn

bij een vast dagritme en bij af-spraken, een digitaal exemplaar geeft zelfs een seintje.

• Sensoren kunnen mantelzorgers

er op attenderen dat iemand met dementie uit bed stapt zodat eventueel gewenste hulp op tijd geboden kan worden.

• Plaatjes, foto’s of speciale markering in bijvoorbeeld de keuken of op de toiletdeur maken ruimtes herkenbaar.

Zelfstandig thuis wonen?Bent u of kent u iemand die zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen? Wilt u hierbij advies en/of begeleiding van een ergotherapeut? Bel dan (053) 460 3550 of stuur een mail naar [email protected]. Ergothe-rapie wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Livio biedt ergotherapie in de gemeentes Enschede en Haaks bergen. ■

Vuurwerkvrije zones?

Page 20: SeniorenOverijssel - Winter 2015

IvHG Hoogeveen - Dr. G.H. Amshoff weg 7 - 7909 AK Hoogeveen - T: (0528) 23 33 43 - F: (0528) 23 42 59 - [email protected] Arnhem - Wagnerlaan 55 - 6815 AD Arnhem - T: (026) 355 91 50 - F: (026) 355 91 55 - [email protected]

*Nora Bergsma is een gefi ngeerde naam

HYPERBARE ZUURSTOFTHERAPIE HELPT BIJ (PIJN)KLACHTEN NA BESTRALINGNora Bergsma kreeg 7 jaar na haar behandeling voor borst-kanker ineens een stekende pijn in haar oksel. Pijnmedicatie maakte de pijn draaglijk. Via haar verpleegkundig mamma- specialist is Nora doorverwezen voor een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie bij het IvHG in Hoogeveen.

Nora over de behandeling met hyperbare zuurstoftherapie: ‘Mijn pijnklachten zijn enorm afgenomen. Pijnmedicatie gebruik ik niet meer. Ik kan mijn arm beter bewegen en weer in alle houdingen slapen. Wat een verademing. Ik raad het echt iedereen aan.’

Lees het volledige verhaal van Nora en mede-lotgenoten op www.ivhg.nl

HYPERBARE ZUURSTOFTHERAPIE STIMULEERT EN VERBETERT GENEZING VAN:● weefselschade na bestraling

● diabetische voetwonden

Wilt u weten of hyperbare zuurstoftherapie ook voor u werkt? Vraag ernaar bij uw behandelend arts of kom naar een van onze open dagen. Kijk voor meer informatie, locaties en open dagen op onze website. www.ivhg.nl

Hyperbare zuurstoftherapie wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering.

NAGENOEG GEEN PIJN MEER, WAT EEN VERADEMING

Advertentie 1/1 pagina IvHG 263 x 294 mm.indd 1 02-11-15 15:08