C-mine brochure 2015 2016

89
( 15•16 )

description

De nieuwe brochure met het hele aanbod van 2015-2016 in C-mine cultuurcentrum. De ticketverkoop start op 4 juni 2015.

Transcript of C-mine brochure 2015 2016

Page 1: C-mine brochure 2015 2016

(15•16)

Page 2: C-mine brochure 2015 2016

( 1 )

MAAND — EVENT

(15•16)

Page 3: C-mine brochure 2015 2016

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 3 )

PROGRAMMABROCHURE

2015 is voor C-mine een bijzonder jaar, het is alweer vijf zomers geleden dat het energiegebouw feestelijk werd geopend en het C-mine toeristisch bezoekersont-haal, C-mine cultuurcentrum en C-mine designcentrum er hun thuisbasis vonden. Vijf jaar na datum is het op de site een komen en gaan van cultuurliefhebbers, toe-risten, ondernemers, werknemers en nieuwsgierigen. Bovendien hebben in 2015 alle voormalige mijngebouwen een boeiende, creatieve bestemming gekregen. De ambitie om van C-mine de creatieve radar van de stad te maken, is geslaagd. Een ambitie die deze zomer feestelijk wordt verdergezet, met zo veel te beleven en te doen op en rond de site om je zomerse dagen en weekenden mee te vullen. Een magistraal creatief artistiek labyrint op het C-mine plein, weer vollebak vertoeven en tafelen in de Vennestraat, verschillende expo’s,... C-mine cultuurcentrum is een vitaal onderdeel van de site. Al van bij de aanvang slaagde het cultuurcentrum er in om toonaangevend te zijn binnen de regio maar om ook in Vlaanderen een ijzersterke reputatie te vestigen. Al vijf jaar lang kan je hier terecht voor het betere cultuuraanbod en ook het zesde seizoen belooft weer bijzonder te worden. Begin oktober wordt de verjaardag uitbundig gevierd met een heel weekend feestelijke voorstellingen. Mis zeker de spectaculaire circusvoorstel-ling niet die het weekend afsluit, kom swingen op de familiefuif of beleef de afgelo-pen vijf jaar opnieuw in verschillende hoogtepunten.. maar vergeet vooral ook niet vooruit te kijken naar de komende winter en het voorjaar van 2016. Maak tijdig je keuze en zit op de eerste rij in het mooiste cultuurcentrum van Vlaanderen!Een belevingsvolle zomer, een smaakmakende start van een boeiend najaar, een beloftevolle lente, een heel seizoen, klaar voor jullie om van te proeven, te beleven en te genieten!

VOORWOORD

Veerle Van Bun Anniek Nagels Wim Driesdirecteur schepen van cultuur burgemeester

CONTACTC-mine cultuurcentrum GenkC-Mine 10/1, [email protected]: 089 65 50 00

C-MINECULTUURCENTRUM.BEFACEBOOK.COM/CMINECCTWITTER.COM/CMINECC

INFO & TICKETS C-mine bezoekersonthaalC-mine 10/2, GenkTel: 089 65 44 [email protected]

Met dank aan:

06.0

2 •

EN A

VAN

T, M

ARCH

E!©

STE

PHAN

VAN

FLET

EREN

VOORWOORD

Page 4: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 5 )

INDEX

ZOMER 2015 6SEPTEMBER 16OKTOBER 22NOVEMBER 40DECEMBER 60JANUARI 72FEBRUARI 79MAART 98APRIL 110MEI 121TE GAST 128CURSUSSEN & WORKSHOPS 130CULTUURUITSTAPPEN 144AANBOD SCHOLEN 149PRAKTISCH 160KALENDER 164LIGGINGSPLAN 170

INDE

X

Page 5: C-mine brochure 2015 2016

( 7 )

ZOMER 2015

Vanaf 10 juli tot eind september wordt het C-mine plein ingenomen door een magistraal en experi-menteel doolhof. Achter het kunstwerk in publieke ruimte zit het architecten- en kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh, meesters in het transformeren van openbare plekken, gekend van het “doorkijkkerkje” in Borgloon. Twee grote schachtbokken van de voor-malige steenkoolmijn bewaken het C-mine plein. De creatieve inwoners van de C-mine site kruisen elkaar hier elke dag. De toevoeging van het doolhof zet aan om het plein samen te betreden en te beleven.

In het doolhof leg je een weg van 1 km af langs stalen muren waaruit grote figuren werden wegge-sneden. Resultaat is een veelheid van kamers met elk een eigen vorm en gevoel, die je het plein vanuit een eindeloos aantal perspectieven laten beleven. Het doolhof wordt één met alle andere elementen op het C-mine plein en nodigt je uit om te (ver)dwalen door de gangen en je te verwonderen over de subtiele details in de kamers. De ervaring wordt compleet vanaf de schachtbok, waar je een unieke inkijk krijgt in het ‘levende’ doolhof.

Een doolhof is een universeel begrip. Aanvankelijk ontworpen om mensen een lesje te leren of om mee uit te pakken, is een doolhof vandaag synoniem met vertier en beleving. Van de tuinen in Versailles, tot pretparken en kermissen: mensen laten zich graag op een speelse manier verdwalen.

Kortom, een must do voor tijdens de zomermaanden!

(VER)DWALEN IN HET DOOLHOF

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

In september 2015 is het vijf jaar geleden dat het energiegebouw feestelijk werd geopend. Inmiddels zijn de C-mine-zomers niet meer weg te denken. Ook dit jaar kan je hier weer terecht om je zomerse dagen en weekenden een extra creatief accent te geven.Dit jaar worden al deze activiteiten samen-gebracht onder de noemer C-mine line up. C-mine line up is een belevingslijn, een parcours dat een symbiose maakt tussen de kunst, design, de monumentale indus-triële architectuur van C-mine en de volkse multiculturele sferen van de Vennestraat. Headliner in C-mine line up is 'Labyrint', een indrukwekkende stalen installatie die we lieten maken naar aanleiding van 10 jaar C-mine.

WO 10.07 t.e.m. ZO 13.09.2015 GratisC-mine plein

— EEN EXPERIMENTEEL DOOLHOF OP HET C-MINE PLEINDwaal door een uniek kunstwerk, een wirwar van gangen en kamers en ontdek het C-mine plein vanuit een eindeloos aantal perspectieven.

ZOM

ER 2

015

LABYRINTGIJS VAN VAERENBERGH

Page 6: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 9 )

ZOMER 2015

© S

TEPH

AN V

ANFL

ETER

EN

ZO 28.06 t.e.m. 30.08.2015 GratisGalerij

STEPHAN VANFLETEREN — DE RODE DUIVELS (TENTOONSTELLING)

Topfotograaf Stephan Vanfleteren maakte bijzondere portretten van het Belgisch nationaal elftal. De reeks grote portretten waren tot nu toe enkel in 2014 te zien in de Brussels Botanique. Nu komen ze naar Genk, als een aperitief voor het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk.

De foto’s tonen een groep sterke sportmannen gefoto-grafeerd in een speciaal hiervoor gemaakte daglicht-studio. U krijgt ze te zien in close-up of ten voeten uit. Hun lichaam als werktuig, volle spieren, taaie pezen en vele littekens. Het is een fotografische ode aan de pure lichamelijkheid van onze Rode Duivels, één van de beste ploegen van de wereld.

20, 21, 22.06.2015 € 16 • 14 • 13Limburghal www.fcbergman.be 20.15 uur

TONEELHUIS/FC BERGMAN— HET LAND NOD (THEATER)

In het Oude Testament werd Kaïn verbannen naar het Land Nod, nadat hij Abel had vermoord. Het is een land van doelloosheid. FC Bergman laat zich voor zijn nieuwe voorstelling inspireren door dit verhaal én door de Rubenszaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Dit museum werd ooit getroffen door een V-2 bom en is nu gesloten voor re-novatie. Het is een plek waar de mens zijn toevlucht vindt uit de waan van de dag. De zes leden van FC Bergman reconstrueren de Rubenszaal en maken er een voorstelling over, over deze schuilplaats voor de mens die evenwel onder druk staat door krachten van buitenaf. U zit in het decor, veilig geborgen tegen alle drukte en gekte van buiten.

Met Stef Aerts, Joé Agemans, Bert Hollan-ders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck.

Met de medewerking en steun van PRG Belgium, AGFA Graphics, Dacar Reclame, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en Kinderboerderij Wilrijk

Een samenwerking tussen Takt/Dommelhof en C-mine cultuurcentrum.

© K

URT

VAN

DER

ELS

T

Page 7: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 11 )

ZOMER 2015

BEZOEKERSPROGRAMMA

NIEUW IN 2015! C-mine en design: ze zijn onlosma-kelijk met elkaar verbonden. Tijdens deze designtour krijg je een korte rondleiding door het Energiegebouw en C-mine crib, een broednest van jonge creatieve bedrijven. Daarna maak je een korte stop in de shop van Studio Pieter Stockmans.

Deelnameprijs: € 4,50 p.p. Duur: 1,5 uur Van september t.e.m. december: iedere eerste en derde zondag om 14 uurReserveren is wenselijk

C-mine op je eigen tempo ontdekken kan dankzij de C-mine guide, een iPod-tour die je in het Nederlands of Engels door de site gidst. Mijningenieur Leblanc en mijnwerker Rocco nemen je mee langs boeiende verhalen in woord en beeld. Je kan de wandeling ook maken met je eigen smartphone.

Huur iPod: € 3 Combi met ontdekkingskaart: € 6

Als je de iPod-tour combineert met de papieren ontdekkingskaart - verkrijgbaar aan het bezoeker-sonthaal - dan ben je helemaal geïnformeerd over C-mine. De kaart geeft je een pak weetjes mee over de mijn en de nabijgelegen tuinwijken.

Ontdekkingskaart: € 5Combi met iPod-tour: € 6

Het Energiegebouw is een bron van veel wonderlijke verhalen uit de mijn. Een stadsgids kan je er alles over vertellen terwijl hij je anderhalf uur lang door het gebouw loodst.

Deelnameprijs: € 4 p.p.Van april t.e.m. augustus: iedere eerste en derde zaterdag om 14 uur | in juli en augustus ook iedere eerste en derde zondag om 14 uurReserveren is wenselijk

alle info: visitgenk.be

C-MINE EXPEDITIEUniek belevingsparcours in onder-grondse mijngangen

Trek op avontuur in C-mine expeditie! Daal af in de ondergrond en onder-neem een avontuur van anderhalve kilometer: voel, hoor, zie, ruik en… ervaar. Een unieke wandeling voert je doorheen oude tunnels langs nieuwe, uitdagende installaties. Maak je eigen mijnsound, zoek je weg in het doolhof of neem een virtuele douche in de gloednieuwe Mine Duster. Het letterlij-ke hoogtepunt van je tocht is de be-klimming van de hoogste schachtbok van België. Vanop meer dan 60 meter hoogte heb je een schitterend uitzicht op de groene, Limburgse omgeving.

Met het leuke gezinsspel Waar is 'Cyriel de Krekel'? duik je met het hele gezin onder in de gangen van C-mine expeditie. Gewapend met een expeditieriem en -boekje ga je met het hele gezin op zoektocht en kom je te weten wie Cyriel is en wat hij in de mijn van Winterslag uitspookt. Ontrafel het mysterie en wie weet ontvang je wel een medaille als aandenken aan deze bijzondere tocht. Voor kinderen vanaf zes jaar

Een professionele gids neemt je mee doorheen de tunnels en leidt je langs de installaties van de expeditie. Aan de hand van leuke weetjes en een grondige kennis van het Limburgse mijnverleden toont de gids je hoe het leven van de mijnwerkers er werkelijk uitzag.

Deelnameprijs: € 9 p.p.Duur: 1,5 uurIedere tweede, vierde en vijfde zaterdag om 14 uur in juli en augustus ook iedere tweede, vierde en vijfde zondag, reserveren is aangeraden

alle info: c-mine-expeditie.be

ZOEK DE KREKEL

EXPEDITIETOCHTEN

DESIGNTOUR

IPOD-TOUR

ONTDEKKINGSKAART VERKENNINGSTOCHT

Page 8: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 13 )

ZOMER 2015

ZA 22, 29.08.2015 & ZA 5, 12.09.2015 Vennestraat vollebakvennestraat.be 17 uur

VOLLEBAK VENNESTRAATNa het succes van afgelopen zomer zoekt C-mine terug het zomers plezier op in de multiculturele Vennestraat, een straat waar al je zintuigen worden geprikkeld. Van 22 augustus tot en met 12 septem-ber wordt op zaterdag de straat autovrij gemaakt en kun je weer gezellig tafelen en je vollebak verwennen door al het culinaire en creatieve dat de “straat van de zintuigen” te bieden heeft.Maak je klaar voor een straatbeeld vol geuren van mediterrane kruiden, authentiek soul food en de meest hippe drankjes. De tentoonstellingen, straat-animatie en muzikale optredens maken het plaatje helemaal af.

Het volledig programma vind je vanaf juli opvollebakvennestraat.be

Verschillende data Op locatie zininzomer.be

ZIN IN ZOMER— LITERAIR FESTIVAL (LITERATUUR)

Naar goede gewoonte is er ook in de zomer van 2015 het literaire festival ‘Zin In Zomer’. Het brengt literatuur van gerenommeerde schrijvers op on-verwachte locaties in een kader met muziek en verrassende nevenactiviteiten. ‘Zin In Zomer’ is een initiatief van C-mine cultuurcentrum, Literair Museum Hasselt, de bibliotheken van Genk en Sint-Truiden en cultuurcentrum De Bogaard Sint-Truiden.

Het festival vindt plaats in de twee laatste weken van augustus, maar dit jaar is er uitzonderlijk op 27 juni al een voorsmaakje. De bekende Franse auteur en regisseur Philippe Claudel komt op 27 juni naar de Oude Gevangenis van Hasselt (om 20 uur).

Het “echte” festival start op 14 augustus in Genk met de Nederlandse auteur Abdelkader Benali, in de ruimte van de voormalige paardenstallen van de mijn van Winterslag (C-mine 127). De live muziek is van Bonfire Lakes en interviewer van dienst is Anna Luyten.

Wie de tweede literaire avond voor zijn rekening neemt, was bij het ter perse gaan van deze brochure nog niet bekend. Alle info leest u op zininzomer.be.

VR 07 & ZA 08.08.2015 GratisC-mine kissmyaff.be

AFF‘Voor een minimum aan batterijen, een maximum aan fijne decibels’, dit is al jarenlang het fijne motto van Absolutely Free Festival. Breng drie lege batterijen of zaklampen mee of sponsor een stukje natuurge-bied voor 3 euro en geniet een weekend lang van een heerlijke sfeer, fairtraide en vooral goede muziek! Met als eerste namen op de affiche: Double Veterans, Run Run Run en Iceage (DK).

Page 9: C-mine brochure 2015 2016

( 15 )

ZOMER 2015

WO 08 & 22.07.2015 GratisWO 05 & 19.08.2015 C-mine plein 20.15 uur

JAZZ OP HET PLEIN(JAZZ)

Vier zomerse woensdagavonden kan je op het C-mine plein op een ont-spannen manier genieten van jazz. Wij rekenen op mooi weer en zorgen voor sfeervolle jazzcombo's.Jazz op het Plein is een samenwer-king met Ciné Città.

ZO 30.08.2015 € 8 • 4 (-12j)Vertrek aan C-mine tussen 10 en 12 uur c-minecultuurcentrum.be

THEATER IN HET ZADEL(THEATER)

De laatste zondag van de grote vakantie is gereserveerd voor ‘Theater in het Zadel’. De inmiddels goed gekende fietstocht voor het hele gezin brengt je op plekken in Genk waar je nooit eerder was en laat je dingen zien die je op een doordeweekse fietstocht nooit tegenkomt. Op elke tussenstop is er een toffe circusact en kan je natuurlijk ook iets eten en drinken bij de talrijke kraampjes. Vanaf 14 uur kan je terecht op de terrassen van het C-mine plein voor meer circustheater en een schitterende slotact.

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

ZO 26.06 t.e.m. 02.O8.2015 Studio Pieter Stockmans pietstockmans.comelke za & zo van 14 tot 17 uur

NEERSLAG VAN EEN DROOM(TENTOONSTELLING)

ZO 09.08 t.e.m. 20.08.2015 Studio Pieter Stockmans pietstockmans.comelke za & zo van 14 tot 17 uur

PORSELEIN OVER PORSELEIN (TENTOONSTELLING)

De publicatie en tentoonstelling 'Neerslag van een droom' bundelt anekdotes en verhalen van de pio-nierstijd van de afdeling Industriële Vormgeving in Genk van 1970 tot 2000. In het voorjaar van 1970 doceerde Piet Stockmans in dit kader gedurende een trimester Toegepaste Keramiek. Het was de kiem van wat de afdeling Industriële Vormgeving, later Productontwikkeling en Productdesign zou worden binnen de hogeschool. In een serie van tentoonstel-lingen presenteren de medewerkers van het boek – de pioniers – hun werk.

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van Piet Stockmans, cureert Hugo Duchateau een tentoonstel-ling over het werk van de keramist. Hij ziet hem als maker van ‘fundamentele schilderkunst’, hoewel hij niet tot die groep wordt gerekend. Hij maakt porselein over porselein. Een unieke tentoonstelling, want ondanks de vele exposities in binnen-en buiten-land, werd dit aspect van zijn oeuvre nooit expliciet benadrukt.

Page 10: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 17 )

SEPTEMBER

© S

TEF

STEL

SEL

SEPT

EMBE

RWO 02 – ZA 05.09.2015 € 16 • 14 • 13Op locatie deroovers.be21 uur

DE ROOVERS — VAN DE BRUG AF GEZIEN (THEATER)

New York City, jaren vijftig. Eddie Carbone, een Italiaanse havenar-beider, neemt twee illegaal ingeweken landgenoten in huis, tot één van hen het aanlegt met zijn nichtje, dat ook inwoont: hij verraadt hen bij de immigratiedienst en het eindigt met een spannend, ultiem gevecht.

In de handen van De Roovers wordt dit klassieke stuk van Arthur Miller een prachtig én actueel drama over de spanningen in een gezin dat ontspoort. De schitterende cast en de locatie in de haven van Genk zorgen voor puur theaterplezier.

“Met A view from the bridge schreef Arthur Miller een regelrechte tra-gedie. (...) In de versie van de Roovers levert dit hartverscheurend theater op, dat je bij momenten recht naar de keel grijpt.” (De Standaard)

Van en met Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Wouter Hendrickx, Luc Nuyens, Sofie Sente, Adriaan Van den Hoof.

Deze voorstelling gaat door in openlucht, aangepaste kledij is aangeraden.

Een samenwerking tussen Dommelhof en C-mine cultuurcentrum.

Page 11: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 19 )

SEPTEMBER

DI 15.09 t.e.m. ZO 15.11.2015 Galerij stormopkomst.be

STORM OP KOMST— AANDACHT! AANDACHT! I.S.M. DE WARANDE, TURNHOUT (TENTOONSTELLING)

Kijken, luisteren, denken, spelen, maken, …Het festival STORM OP KOMST in De Warande (Turnhout) is een bij-zonder evenement voor alle leeftijden. Maar kinderen komen er op de eerste plaats. De tentoonstelling die er onderdeel van uit maakt verhuist dit najaar naar Genk. Het thema van de tentoonstelling is onze zintuigelijke waarneming. We nemen de tijd om bepaalde zaken écht te kunnen zien, horen, voelen en ruiken.

U zal ongetwijfeld enkele kunstenaars herkennen die ook al een plek kregen in C-mine zoals Stefan Peters, Stijn Cole, Gideon Kiefer en Peter De Cupere. Zij vertoeven in een fijn gezelschap uit binnen- en buitenland.

Interactieve rondleidingen voor (school)groepen kunnen op aanvraag. Info en reservatie: 089 65 50 35/7

Vanaf september tot januari Diverse locaties

C-MINE FOODFESTHet najaar op C-mine staat helemaal in het teken van Food & Design. Een bijzondere expo over fooddesign wordt aangevuld met leuke marktjes, een foodfilmfestival, een pop-up restau-rant, een sapmobiel, workshops & lezingen, … en natuurlijk de multicu-linaire Vennestraat op een boogscheut van de site. Genoeg om het volledige najaar smakelijk mee te vullen! Het programma vind je vanaf september terug op c-minefoodfest.be.

ZA 12 – ZO 13.09.2015

C-MINE OPEN HOUSEOp 12 en 13 september zetten de C-mine bedrijven en organisaties hun deuren voor je open. Verspreid over 7 indrukwekkende gebouwen liggen 40 bedrijven, samen goed voor meer dan 300 jobs. Je ontdekt wat er elke dag gemaakt en bedacht wordt op C-mine. Games, apps, websites, televisiede-cors, drones, lichtshows, designob-jecten, podiumproducties,... Je bent welkom op C-mine voor een unieke inspiratietour van de site!

Meer informatie op c-mine.be.

C-mine cultuurcentrum heeft sinds 2014 een werkplaats voor (jong) talent. Kunstenaars uit de podiumkunsten trekken er zich terug om te werken aan een idee, een onderzoek of een voorstelling. In deze week tonen we je vooral jong talent dat de voorbije jaren een band kreeg met Genk. Zij presenteren nieuw werk, lezen voor uit de stukken die ze gaan maken, vertellen over hun werk en tonen wat ze in hun mars hebben. Het volledige programma wordt later bekend gemaakt.

Met o.a. Gökhan Girginol/Kvs ('Robin Hassan Hood' op 11 en 12.09), Joke Emmers & Daan Van Bendegem (‘Horses’), Judith Clijsters (‘Same Self Defined 28 Years Later’), Joke Emmers & Toneelgroep Maastricht (‘Waar Het Vlakke Land Gaat Plooien’), Dries Gijsels & Renee Goethijn, Benjamin Muller e.v.a.

VR 11 t.e.m. VR 18.09.2015 Diverse aanvangsuren Kleine en Grote Zaal en toegangsprijzen Voor actuele info: c-minecultuurcentrum.be

WEEK VAN DE WERKPLAATS(THEATER & DANS)

© S

TIJN

CO

LE

Page 12: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 21 )

SEPTEMBER

WO 23 – W0 30.09.2015 € 12 • 10 • 9Op locatie dequeeste.be20.15 uur

HET NIEUWSTEDELIJK — SCHROOT (THEATER)

Het nieuwstedelijk maakt een voorstelling gebaseerdop gesprekken met mensen uit Genk, Hasselt ende wijde regio die hun werk verloren door de sluiting van het bedrijf waar ze werkten. Denk maar aan alle grote en kleine bedrijven die hun deuren sloten de voorbije jaren: van Philips in 2004 tot Ford in 2014. De jonge regisseur Simon De Vos kreeg de opdracht om samen met schrijvers Maarten Mertens en Alex-ander Schreuder tien jaar na de locatievoorstelling ‘ARBEID/AFSCHEID’ (2005) – over de afvloeiing van 3000 werknemers bij Ford – een nieuwe voorstelling te maken. Bram De Win speelt het stuk op locatie - in een leegstaand bedrijf.

‘Schroot’ is een productie van het nieuwstedelijk in het kader van de Unie Hasselt-Genk, in coproductie met de dienst cultuur van de stad Genk.

HET NIEUWSTEDELIJKEen nieuw theaterhuis voor Limburg en Leuven!

Met het nieuwstedelijk willen het Limburgse theater-makershuis de Queeste en het Leuvense stadsgezel-schap Braakland/ZheBilding mee vorm geven aan de stad en de samenleving van morgen. Vanaf juni 2015 fuseren beide huizen tot ‘het nieuwstedelijk’. Dit nieuwe gezelschap richt zich op Hasselt, Genk en Leuven, en van daaruit op de rest van de wereld.

Ze vertellen verhalen over het leven vandaag, geven er klank aan en gaan er over in gesprek. Theater, muziek en debat vormen de kern van het artistieke werk van het nieuwstedelijk.

Het komende seizoen wordt voor het nieuwstedelijk een soort nuljaar. Ze zetten hun eerste plannen in de steigers, maar houden ook een paar spannende pro-jecten achter de hand. In de komende twee, drie jaren krijgt het nieuwe huis zijn beslag. In totaal brengt het nieuwstedelijk dit seizoen al acht producties, die ze omkaderen met inleidingen, nagesprekken, ontmoe-ting en debat. U vindt ze in Hasselt, Genk en Leuven, maar ook elders in Limburg en Vlaanderen.

Genk programmeert dit seizoen ‘Schroot’ (van 23.09 tot 30.09) en ‘Water en Vuur’ (28.04).In Hasselt kan je terecht voor ‘Zigzagkind’ (04 & 05.02), ‘Hoop’ (01.03) en ‘Water en Vuur’ (van 15 tot 18.04.2016)

De trilogie HEBZUCHT/ANGST/HOOP kan u zien in Leuven op 14 februari. Het nieuwstedelijk legt een bus in die om 12 uur vertrekt in Genk (C-mine) en om 12.30 uur in Hasselt (Cultuurcentrum). U krijgt een inleiding op de bus. De drie voorstellingen wor-den na elkaar gespeeld, telkens met een uur pauze. U kan kiezen om de drie voorstellingen bij te wonen, inclusief busrit, een welkomstdrankje en een lunch voor € 60. Natuurlijk kan u ook op eigen kracht gaan en enkel het ticket boeken.

Alle info op nieuwstedelijk.be

Page 13: C-mine brochure 2015 2016

( 23 )C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE OKTOBER

VR 02.10.2015 € 15 • 13 • 12Grote zaal c-minecultuurcentrum.be20.15 uur

VIJF JAAR! Stijn Meuris grasduinde samen met ons door vijf jaar C-mine cul-tuurcentrum. We pikten er de hoogtepunten uit en nodigen je uit om samen met ons een aantal artiesten aan het werk te zien in bijzon-dere, korte momenten van vreugde en ontroering. Vijf jaar betekent immers dat een plejade van kunstenaars het kleine en grote podium bezette, Genk in al zijn diversiteit op verschillende locaties ging ontdekken en vooral met heel veel liefde elk jaar opnieuw een stand van zaken opmaakte van de hedendaagse kunsten.Een avond vol verrassingen!

ZA 03.10.2015 € 12 (kassa) • 10 (vvk)Kleine zaal nuffsaid.be20.15 uur

‘NUFF SAID— FEESTEDITIE (MUZIEK/HUMOR)

Never change a winning team! ‘Nuff Said is een ijzersterke formule waarin soul, funk, comedy en literatuur in mekaar blenden tot een fantastisch warme avond. De kleine zaal wordt omgetoverd tot een gezellig café. Het überfunky huisorkest BRZZVLL speelt ten dans en presentator Erhan Demirci neemt je mee langs vier artiesten uit binnen- en buitenland, die presteren op het scherpst van de snee. 5 jaar C-mine, seizoen 2 ‘Nuff Said, we maken er een feesteditie van! Wat dat betekent zal je zelf mogen ontdekken. ‘Nuff Said!

De ‘Nuff Said trein trekt hierna nog regelmatig doorheen C-mine! (07.11, 05.12,, 06.02, 05.03, 02.04 en 14.05)

In samenwerking met vzw Irada.

Het feestweekend voor het vijfjarig bestaan van C-mine cultuurcentrum begint al op donderdag 1 oktober. Je kan een lang weekend met ons mee feesten en het glas heffen op 5 jaar C-mine cultuurcentrum!

DO 01.10.2015 € 14 • 12 • 11Kleine zaal walpurgis.be20.15 uur

WALPURGIS — BÉATRICE & BENEDICTE (LIBRETTOLEZING)

Schalkse ontrafeling van een operaklassieker (librettolezing #10)

Shakespeare windt er in zijn blijspel ‘Much Ado About Nothing’ geen doekjes om: de mens is een bijzonder wispelturig wezen dat niets liever doet dan anderen misleiden en zichzelf voor de gek houden.Opgezet spel en intriges, maskerades, elkaar bespioneren en af-luisteren, roddels en het gebruik van een scherpe tong of pen zijn niet enkel een onschuldige vorm van vermaak maar ook de perfecte instrumenten om het imago van publieke figuren en persoonlijke vijanden doelbewust schade te berokkenen. Berlioz zette op vrij barbaarse wijze de bijl in de tekst van Shake-speare om er de donkerste kantjes uit te kunnen hakken. Maar laat het nu net die donkere kantjes zijn die de tekst van Shakespeare voor Walpurgis zo herkenbaar maken. Met een bonte groep zang-ers, acteurs en muzikanten trakteert Walpurgis u op een verrassen-de en feestelijke avond waarin de opera van Berlioz met veel plezier tot op het bot ontrafeld wordt en spitante dialogen en hemelse gezangen elkaar afwisselen.

Met C-Mine en Walpurgis naar De MuntWie na de librettolezing van Walpurgis wil gaan luisteren naar de echte opera, moet in april in De Munt zijn. C-mine, Walpurgis en De Munt organiseren een uitstap vanuit Genk en Antwerpen naar Brussel op een nog nader te bepalen datum.

OKTO

BER

Page 14: C-mine brochure 2015 2016

( 25 )

OKTOBER

SARAH BOURGEOIS— HET MINISTERIE VAN ZEVoor iedereen vanaf 8 jaar

Is je kostuum gladgestreken?Je das strak om je hals geknoopt? Dan ben je klaar om toe te treden tot ons Mini-sterie! O, en vergeet je ouders niet mee te nemen. Want sa-men gaan we de zuurtjes, die volwassenen dagelijks de wereld in schieten, verjagen. Van files, onvriende-lijke buren, … tot te veel slecht nieuws in de kranten. Voor één keer ben jij de baas en mag je beslissen hoe de wereld er volgens jou uit moet zien. Weg "Ze dit...", weg "Ze dat..." : wij gaan voor een wereld vol gekke ideeën, glazuur en confetti!

ZONZO COMPAGNIE — LIEDJES MET WORTELSVoor iedereen vanaf 5 jaar

Elan was een bijzonder meisje. Op een nacht had Elan een droom, ze zou een grote machine maken waarin ze alle liederen kon verzamelen. De volgende dag vertrok ze. Met haar bandopnemer onder de arm reisde ze doorheen de wereld en verzamelde liedjes die baby’s konden doen slapen, liedjes tegen hoofd-pijn, liedjes om iemand gelukkig te maken, maar ook liedjes die kietelden,... Met het verhaal over Elan als leidraad verzamelden zangeres Soetkin Baptist (o.a. Ishtar, Encantar) en luitist Jan Van Outryve (graindelavoix) een reeks pa-rels uit het gigantische archief van Alan Lomax. Jaren-lang reisde deze musicoloog de wereld af en bouwde aan een indrukwekkende verzameling liederen. Met niets meer dan een stem, een ukelele en een luit beto-veren Soetkin en Jan hun publiek (jong en oud) met een eenvoudig, eerlijk en ontroerend concert.

© U

NIT

ED S

TATE

S LI

BRAR

Y O

F CO

NG

RESS

zonzocompagnie.be€ 4

Op zondag 4 oktober verwennen we het jonge publieken hun ouders/begeleiders.Je kan een hele dag lang genieten van een indruk-wekkend en feestelijk aanbod in C-mine cultuurcen-trum. Kom je voormiddag/namiddag of een hele dag?Stel zelf je programma samen.

Voor het ontbijt, ‘Nipt’, ‘Liedjes met wortels’ en ‘Super Sunday’ reserveer je best op voorhand je tickets. De andere activiteiten zijn gratis en kan je doorlopend bezoeken.

Een overzicht: 8.30 tot 12 uur Oh-lala-ontbijt (doorlopend)

11 uur Opening tentoonstelling Aandacht! Aandacht!

11.30 tot 16 uur Bezoek tentoonstelling Aandacht! Aandacht! met korte opdrachten (doorlopend)

11.30 tot 16 uur Bezoek aan ‘Het Ministerie van Ze’ (doorlopend)

10 & 15 uur Familievoorstelling Liedjes met wortels’

13 & 16 uur Familievoorstelling ‘Nipt’

16 tot 19 uur Let’s party

19 uur Circusvoorstelling 'Super Sunday'

OH-LALA-ONTBIJT

We starten de dag met een lekker en gezellig familie-ontbijt. Geen gewoon ontbijt, maar een Oh-Lala-ontbijt. Studio Lala zorgt voor de aankleding en het concept van het ontbijt. Je eet niet alleen lekker, je zit aan een mooie tafel én je krijgt nog heel wat DIY-tips om zelf mooie feesttafels te maken. Vergeet niet op voorhand je plekje te reserveren.

ZO 04.10.2015 Diverse locaties in C-mine c-minecultuurcentrum.be8.30 tot 19 uur

FAMILIEDAG (MUZIEK/HUMOR)

AANDACHT! AANDACHT! / Gratis I.S.M. STORM OP KOMST & DE WARANDE‘Aandacht! Aandacht!’ is een tentoonstelling heden-daagse beeldende kunst, voor kinderen én volwasse-nen. De tentoonstelling zet je zintuigen aan het werk. De geselecteerde kunstwerken laten je extra aandach-tig kijken, doen je horen met je tanden in plaats van je oren en zetten je op het verkeerde been. Met werk van o.a. Stijn Cole, Fred Eerdekens, Jonas Vansteenkiste en Heidi Voet. Om 11 uur wordt de tentoonstelling ‘Aandacht! Aan-dacht!’ officieel geopend. Je kan de tentoonstelling de hele dag doorlopend be-zoeken. De cultuureducatieve vrijwilligers geven kin-deren en families bovendien een paar leuke, actieve opdrachten in de tentoonstelling.

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

© P

ETER

DE

CUPE

RE

Gratis

studiolala.be€ 10-5

Page 15: C-mine brochure 2015 2016

( 27 )

OKTOBER

Laika.be€ 4

LET,S PARTY Gratis

C-mine cultuurcentrum bestaat 5 jaar en dat willen we vieren! Met jong en oud. De kleine zaal wordt omgebouwd tot de ideale plek om uit de bol te gaan. Let’s party is een speels, ludiek, hip feest vol verrassingen. Op de ene plek ga je uit de bol op coole muziek van Genkse jonge DJ’s, op de andere plek kan je chillen in zitzakken. Je kan je rolschaatsen meebrengen, een dans aanleren, … Special guest is ongetwijfeld onze grote glitterbal die af en toe de dansvloer helemaal verlicht. Dress up, zet je ouders af in de ouderhoek en kom met je vrienden samen naar ‘Let’s party’.

OPROEP Let’s party is 3 uur lang muziek, dansen en feesten. Daar hebben we natuurlijk muziek voor nodig. C-mi-ne cultuurcentrum zoekt DJ-duo’s. Een duo bestaat uit een volwassene die samen met een kind komt draaien. Een papa met zijn zoon? Een hippe mama met haar dochter? Je coole neef en jij?Ken/ben je een volwassene met wat DJ-ervaring die samen met een kind om zijn/haar kennissenkring één van onze DJ-duo’s wil zijn? Wij zorgen voor het nodige materiaal en begeleiding. En jullie kunnen jullie moment als DJ-duo beleven in C-mine.

Stel je kandidaat door te mailen naar [email protected]

LAIKA - NIPT Voor iedereen vanaf 6 jaar

Een te klein huis met daarin een te grote man en een te klein huis met daarin een te grote vrouw. Ze komen elkaar tegen, want ze wonen dicht bij elkaar. Ze lenen kopjes suiker, thee, een stofzuiger, wat eieren, oude familiefoto’s, een stukje muur.Ze lijken voor elkaar geboren en getogen. Maar écht samenleven is minder eenvoudig dan het lijkt.‘Nipt’ is een woordeloze, heel fysieke, soms stille en dan weer hilarische voorstelling van Judith de Joode en Rutger Remkes (beiden Toneelacademie Maas-tricht) en Laika.

04.1

0 •

LAIK

PH

ILE

DEP

REZ

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

Page 16: C-mine brochure 2015 2016

ZO 04.10.2015 € 22 • 20 • 19Grote zaal racehorsecompany.fi19 uur

RACE HORSE COMPANY — SUPER SUNDAY (CIRCUS)

Ons feestelijk openingsweekend slui-ten we af met een super spectaculaire circusvoorstelling. Knotsgek en ‘gans geflipt’! ‘Super Sunday’ van het Finse gezelschap Race Horse Company is circus zoals je het nog nooit zag. Geestig, kleurrijk, acrobatisch maar vooral héél spectaculair. Of wat dacht je van de ‘menselijke katapult’ of het ‘wiel des doods’? Rondvlie-gende mensen en tomeloze energie! Anderhalf uur zit je op het puntje van je stoel. Handelsmerk van Race Horse Company is zwarte humor, een bizarre aanpak en durf. Ze zijn meesters in stunts, trampoline en breakdance. Ze maken compromisloos circustheater met ballen. De groep won diverse internationale prijzen en wordt gezien als de top van het moderne Europese circus. De voorstelling speelt maar één keer in onze zaal. Snel zijn met tickets is dus de boodschap.

© P

ETTE

R H

ELLM

AN

OKTOBERPROGRAMMABROCHURE

( 29 )C-MINE CULTUURCENTRUM

Page 17: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 31 )

OKTOBER

VR 09.10.2015 € 15 •13 • 12 • 10 (jazz-abo)Kleine zaal tuurflorizoone.be20.15 uur claronmcfadden.com

TUUR FLORIZOONE TRIO EN CLARON McFADDEN — SECRETS (MUZIEK)

Als één van de beste Belgische jazz-trio’s gaat samenwerken met één van de grote stemmen uit de operawereld, dan spitsen we onze oren. Het trio Massot-Florizoone-Horbaczewski staat al ruim vijf jaar synoniem met het aftasten van grenzen tussen kamermuziek, jazz en melancholisch getinte klanktapijten. Eén ding hebben ze gemeen met de klassieke zange-res Claron McFadden en dat is hun onstuitbare improvisatiedrang en hun voorkeur voor de ongrijpbare kantjes en de donkere onderzijde van de dagelijkse realiteit. Vanuit die gemeen-schappelijke deler is hun samenwer-king ontstaan. Met ‘Secrets’ creëren ze een intimistische muziekvoorstelling gebaseerd op kleine of grote geheimen die ze tijdens het creatieproces verza-melden bij het publiek. Het resultaat is persoonlijk en intens. Een voorstelling over leven, liefde en dood, de rode draad in elk bestaan.

Claron McFadden (zang), Michel Massot (tuba / trombone), Tuur Florizoone (accordeon), Marine Horbaczewski (cello).In samenwerking met JazzLab Series.Productie van Muziektheater Transparant en Operadagen Rotter-dam, in samenwerking met Flagey.

VR 09.10.2015 € 20 •18 • 17Grote zaal gugabaul.be20.15 uur

RADIO GUGA— INTEAM (MUZIEK/HUMOR)

Guga Baul is een begenadigd stemmenimitator. Met die gave bracht hij in C-mine al meesterlijke comedy. Geruggesteund door zijn fan-tastische live-band ‘Radio Guga’ trekt hij nu volledig de muzikale kaart. Heb je geen tijd, noch budget of een teletijdmachine om naar concerten te gaan van Ozark Henry, Editors, The Beatles, Gorki, Mumford & Sons, Elvis Presley, Stromae, Bob Marley, …? Eén tip: Radio Guga. Nieuwe imitaties, uitgeklede arrangementen, verrassende wen-dingen, … kortom, Radio Guga ‘inteam’ belooft een topavond te worden!

© P

IETE

R VE

RHAE

GH

E

MA 05.10.2015 € 11 • 9 • 8Grote zaal guntherneefs.be14 uur

GÜNTHER NEEFS & VRT BIG BAND — BACK TO SWING (MUZIEK)

Günther Neefs begint zijn carrière als percussionist bij een bigband. Al snel staat hij zelf achter de microfoon.In 2015 wordt Günther 50 en staat hij 25 jaar op de planken. Een mooi moment om, samen met de 17 en-thousiaste topmuzikanten van de VRT Bigband, terug te grijpen naar zijn eerste liefde. Begeleid door schitteren-de trompetten, krachtige trombones, swingende saxen en een stomende rit-mesectie maakt de warmste stem van Vlaanderen een stijlvolle reis doorheen de bonte wereld van de swing. Guy De Pré deelt zijn onmetelijke kennis van alom gekende crooners op onna-volgbare wijze met het publiek. Een verhaal vol verrassende anekdotes, ondersteund door mooie sfeerbeelden. De eigenzinnige invloed van Guy zorgt niet alleen voor onweerstaanbare ever-greens, maar ook voor pure parels die ook de jeugd niet onberoerd laten.

I.s.m. Seniorenraad Genk

WO 07.10.2015 € 8 • 3,50 (student)Grote zaal architectuurwijzer.be20.15 uur

ARCHITECTUURWIJZER — SMILJAN RADIÇ (LEZING)

C-mine cultuurcentrum en Architectuurwijzer werken reeds 5 jaren samen en programmeren lezingen van internationale architecten met een sterk maatschappelijk profiel maar ook presentaties met een lokale of regionale scope en momenten van debat en reflectie rond ruimteregie. Naar aanleiding van de dag van de architectuur op 11 oktober zal Smiljan Radiç (1965) te gast zijn. Smiljan Radiç is een Chileense ar-chitect die sinds 1995 vanuit Santiago werkt. Hij is bekend door zijn bijdrage aan de architectuurbiënnale van Venetië (2010) en vooral door zijn Serpentine Pavilion in het Londense Hyde Park (2014).Radiçs’ oeuvre is bevreemdend, wars van ‘vormentaal’ en architec-turale nostalgie. Hij werkt graag met gevonden objecten en obstakels in het landschap gaat hij niet uit de weg. Hij is gekend om zijn bijzondere materiaalkeuze: koper, tentzeilen, aarde en rotsblokken. Zijn aanpak leidt tot een hernieuwde vrijheid voor de gebruiker of de bewoner.Zijn projecten verschillen erg van elkaar, maar de aandacht voor zintuiglijkheid, het tijdelijke en hetgeen niet-ontworpen is, verbindt de realisaties van deze bijzondere architect.

© I

WAN

BAA

N

Page 18: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 33 )

OKTOBER

14.1

0 •

SOCR

ATES

ZA 10.10.2015 € 6 • 5Op locatie luxemburgvzw.be15 uur

LUXEMBURG — IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET EN HET IS (PREMIÈRE) (FAMILIEVOORSTELLING)

ZO 11.10.2015 € 14 •12 • 11Kleine zaal anneleenlenaerts.com11 uur

ANNELEEN LENAERTS — SOLO RECITAL (APERITIEFCONCERT)

Voor iedereen vanaf 6 jaar

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is… ja, wat is het? Wat zie ik?Als je even wacht, zal je het wel zien. Of je ziet iets anders. En dat is ook goed.

Met deze voorstelling nodigt Luxemburg je uit om te kijken. Heel goed te kijken. Naar beeldende kunst en naar hoe beeldende kunst en theater samen een verhaal vertellen. Beeldend kunstenares Meryem Bayram maakt een installatie met grote elastieken. Tussen en ín dat kunstwerk laat muzikante Hanne Torfs haar knotsgekke fantasie de vrije loop. Kom kijken, zet je hoofdtelefoon op en ontdek! Het kunstwerk dat Meryem voor deze voorstelling maakte, dient niet als decor, maar wordt een speler, soms een tegenspeler, soms een medespeler.

Amper 28 en al een palmares dat tot de verbeelding spreekt! Tussen 1997 en 2009 won de Limburgse harpiste maar liefst 17 prijzen op internationale wedstrijden. In 2010 volgde een absoluut hoogtepunt met haar benoeming tot Solo Harpiste van de Wiener Philharmoni-ker. Een buitengewone prestatie, zeker als je weet dat Anneleen pas de achtste vrouw was die slaagde in de strenge proeven. Plots ging-en alle deuren open. De nationale pers omhelsde haar, ze mocht als solist aantreden bij de allerbeste symfonieorkesten, er volgden opnames bij de belangrijkste Europese radiostations en heel wat cd-producties. We spreken hier over een uitzonderlijk talent, dat in onze kleine zaal een bijzonder intiem soloconcert brengt.

WO 14.10.2015 € 12 •10 • 9Kleine zaal 20.15 uur

DE VERWONDERING — SOCRATES (THEATER)

Veertig jaar na Julien Schoenaerts brengt Bruno Vanden Broecke één van de meest legendarische filosofen uit de geschiedenis weer tot leven: de ‘vader van de filosofie’ bij wie leven en denken één waren. Hij leefde zoals hij dacht, hij dacht zoals hij leefde –tegen de heersende mode in, met zijn hele leven als inzet. Stefaan Van Brabandt schreef een nieuwe theatertekst, gebaseerd op de socratische dialogen van Plato. So-crates kijkt -net voor het drinken van de gifbeker waar hij toe veroordeeld is - terug op zijn leven. Naast de ‘Apolo-gie’ laat Van Brabandt zich inspireren door de mooiste fragmenten uit de andere Socratische dialogen.In de geest van Socrates wordt het dan ook een prikkelende, ironische, soms provocerende voorstelling, die ontroert, verwart, aan het lachen maakt en te denken geeft. Een kolfje naar de hand van Bruno Vanden Broecke.

De schrijver van dit theaterstuk, Stefaan Van Brabandt, geeft op 22 oktober 2015 een lezing over filosofie op basis van zijn boek 'Voordeel van de Twijfel'.

Page 19: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 35 )

OKTOBER

Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte vorig jaar voor CANVAS de 8-delige filosofi-sche documentaire-reeks ‘Het Voordeel van de Twijfel’ en schreef ook het gelijknamige boek als aanvulling. De overtuiging dat het rijke gedachtengoed uit de filosofie nog steeds actueel, relevant en bevrijdend is en dat de denkbeelden van de grote filosofen uit de geschiedenis ons leven vandaag nog steeds kunnen verrijken, inspireren en verbeteren ligt aan de grondslag.In deze lezing schetst Stefaan Van Brabandt de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht in ons individuele, alledaagse bestaan en in de samenleving. Hij twijfelt aan de vanzelfsprekendheid van bepaalde ingesleten denk-beelden die ons persoonlijk en maatschappelijk leven vormgeven. Is tegenslag altijd slecht? Hoe verstandig is het om je hele identiteit te laten afhangen van je status? Zouden we met zijn allen niet beter wat minder werken? Zit romantiek liefde in de weg? Hij bevraagt op zeer kritische wijze de heersende manier van denken, waarna hij een andere, alternatieve manier van denken en leven presenteert.

DO 22.10.2015 € 10 • 8 • 7Kleine zaal 20.15 uur

STEFAAN VAN BRABANDT — VOORDEEL VAN DE TWIJFEL (LEZING)

ZA 17, ZO 18, ZA 31.10.2015 € 10Energiegebouw kunstinzicht.be9.30 - 15.30 uur

KUNST IN ZICHT— EN ROUTE (LEZING)

Tijdens ‘En Route’ worden jongeren gedurende een hele dag uitgedaagd om de omgeving van C-mine anders te bekijken en beleven. Na een actieve intro-ductie in de workshopruimtes trekken de jongeren, onder begeleiding van een kunstdocent, op zintuig-lijke en poëtische ontdekkingstocht in het Energiege-bouw, de C-mine site, de Vennestraat, … Tijdens de route krijgen de jongeren verschillende uitdagingen en opdrachten. Ze verzamelen beelden, geluiden, filmpjes en verhalen. Het materiaal van deze tocht wordt door de jongeren na de middag verwerkt in een eigen vormgeving. Hun blik op C-mine en de omge-ving wordt vastgelegd op een eigenzinnige manier. Kunst in Zicht, vrijhaven voor actieve kunsteducatie, staat garant voor een originele en kunstzinnig-crea-tieve begeleiding.

En Route ging al door in de stad Turnhout en Ant-werpen (i.s.m. HETPALEIS) en landt dit seizoen in Genk en Leuven!

ZA 17.10.2015 (13-15 jarigen)ZO 18.10.2015 (16-18 jarigen)ZA 31.10.2015 (10-12 jarigen)

© S

TEVE

N H

END

RIX

DO 15.10.2015 € 28 • 26 • 25Grote zaal arsenal-music.com20.15 uur

ARSENAL

— DANCE! DANCE! DANCE! (A FILM CONCERT)

Arsenal is Belgium’s finest. Terwijl ze gewoonlijk zalen en festival-weides plat spelen doen ze nu eens iets helemaal anders. Ze duiken onder in de cinema en brengen een prachtig verhaal door middel van film en live elektronische muziek. Een verhaal over Furu, een jonge muzikant in Japan die het wil maken in de grootstad. Het schijnt te lukken, maar hij moet er een heel hoge prijs voor betalen, met tragische gevolgen. Het verhaal van ‘Dance! Dance! Dance!’, geschreven door Hendrik Willemyns van Arsenal, vormde tevens het universum waaruit hun laatste album ‘FURU’ is ontstaan. De schrij-vers Yukio Mishima en Haruki Murakami en de samenwerking met Japanse muzikanten inspireerden hen om dit buitengewone album te creëren. Cinema in het theater met Japan in een hoofdrol. Arsenal zoals je hen nog nooit zag. Bloedmooi!

Muziek: Arsenal, scenario: Hendrik Willemyns, regie: Ken Ochiai, acteurs: Dean Fujioka, Ayumi Ito, Aoi Morikawa e.a.

DO 15.10.2015 € 12 •10 • 9Kleine zaal hetfiorettiproject.be 20.15 uur

LUCINDA RA — HET FIORETTI PROJECT (THEATER)

Het gelegenheidscollectief Lucinda Ramaakt een voorstelling over kinderenen jongeren in de psychiatrie. Thea-termakers en muzikanten Simon Allemeersch, Barbara Claes, Stefanie Claes, Maarten De Vrieze, Bart Capel-le, Jeroen Van Herzeele en Giovanni Barcella namen tijdelijk hun intrek in Fioretti, de kinderafdeling van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain inGent. De kinderen en jongeren die inFioretti verblijven, kampen met een combinatie van een mentale beper-king en psychische problematiek,vaakgerelateerd aan moeilijke thuissitua-ties.Het Fioretti Project is een muzikaal en documentair verhaal vol figuren, objecten en uitbundige kostuums. Een verhaal dat ligt tussen de realiteit van een gesloten afdeling psychiatrie én de fantasie van jongeren en makers. Aangrijpend theater.

Page 20: C-mine brochure 2015 2016

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 37 )

PROGRAMMABROCHURE OKTOBER

ZA 24.10.2015 € 6 • 5Grote zaal despiegel.com11 & 16 uur

DE SPIEGEL — MOUW (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor kinderen van 18 maanden tot 4 jaar

Sokken en kousen dansen er op los. Truien worden gekke kleine wezentjes. Lieve monstertjes piepen langs allerlei gaatjes, mouwen en broekspijpen. Ontroerd door de muziek danst een ongewone zanger vol overgave een duet met het meisje met de lange armen. De Spiegel is intussen een vaste waar-de in C-mine met voorstellingen voor de allerkleinsten. Voor ‘Mouw’ ging Karel Van Ransbeeck (De Spiegel) een geslaagde samenwerking aan met Karolien Verlinden (Tuning People). Het resultaat is een originele dansthe-atervoorstelling - met ongewone muziekinstrumenten - vol eigenaardige wezentjes die laten zien dat het prima is om anders te zijn.

VR 23.10.2015 € 12 •10 • 9Kleine zaal fabuleus.be20.15 uur

fABULEUS & NBPROJECTS — LIEFDESVERKLARING (THEATER)

VR 23.10.2015 € 25 • 23 • 22Grote zaal lukabloom.com20.15 uur

LUKA BLOOM — CONCERT (MUZIEK)

Voor iedereen vanaf 14 jaar.

‘Liefdesverklaring’ groeide in 2014 uit tot een absolute publiekslieveling. Zes jongeren brengen een oprechte ode aan ‘het theater’ en aan alle toeschouwers. Ondertussen tast het stuk vrolijk de grenzen af van theater, dans en popconcert. Met Liefdesver-klaring maken choreografe Nicole Beutler en auteur Magne van den Berg een schaduwversie van het ophef-makende ‘Publikumsbeschimpfung’ van Peter Handke uit 1966, dat de toenmalige theaterwetten van tafel veegde. In ‘Liefdesverklaring’ wordt het publiek niet beschimpt, maar bemind. ‘Liefdesverklaring’ keert Handkes tekst om tot een verleidelijke en verwarrende lofzang aan het theater en het publiek; uitgesproken, gedanst en gebeatboxt door zes jonge spelers en voortge-stuwd door de onweerstaanbare elek-tronische beats van DJ/componist Gary Shepherd.

“Een guitige, pakkende en ont-wrichtende ode aan het rollenspel dat we allemaal spelen.” (Els Van Steenberghe in Knack)

De Ierse folksinger Luka Bloom bracht 25 jaar geleden zijn prach-tige debuutalbum ‘Riverside’ uit, en dit was meteen de start van een bloeiende carrière. Het oorstrelende gitaarspel, de aansteke-lijke songs en een fantastisch stembereik zorgen voor de typische Bloom-sound. Als tiener leerde Barry Moore zijn vak in de schaduw van grote broer Christy Moore. Toen hij in 1987 naar de Verenigde Staten verhuisde, begon hij op te treden onder de artiestennaam Luka Bloom, met een knipoog naar Luka uit de hit van Suzanne Vega en het hoofdper-sonage Leopold Bloom uit ‘Ulysses’ van James Joyce. Met songs als ‘The Man Is Alive’, ‘You Couldn’t Have Come At A Better Time’ of een verrassende cover van LL Cool J’s ‘I Need Love’ zette hij zich op de wereldkaart. De aimabele Ier is in vele werelden thuis maar zijn vakmanschap is een constante in de 20 albums die hij uitbracht. De 25e verjaardag van ‘Riverside’ viert hij met een solotournee. Heerlijke songs, puur genot!

Page 21: C-mine brochure 2015 2016

( 39 )

OKTOBER

C-mine c-minecultuurcentrum.be

PLANKENKOORTS 2016(THEATER)

In het najaar van 2015 start onze zoektocht naar lokaal jong talent. Plankenkoorts geeft Genkse jongerende kans om theater maken en te be-leven in een professioneel kader. De afgelopen edities bewezen dat er na Gökhan Girginol nog veel meer Genks talent op komst is. Word jij de nieuwe Bekende Genkenaar?Audities zijn in het najaar, de voorstel-lingen zijn omstreeks mei 2016.Alle info in het najaar op onze website.

© F

RED

DEB

ROCK

DO 29.10 t.e.m. ZA 31.10.2015 € 15 •13 • 12Kleine zaal compagnie-cecilia.be20.15 uur

CIE CECILIA — POEPSIMPEL (THEATER)

Drie klasbakken gaan samen het podium op voor de nieuwe voor-stelling van Arne Sierens. Hij maakt samen met Titus De Voogdt, Robrecht Vanden Thoren (‘Tom & Harry’) en Tom Vermeir (‘Belgica’) een voorstelling die een klein beetje het verhaal van ‘de Pijnders’ verderzet. Drie mannen denken na over het leven, over hoe ze dan eens braaf in het rijtje lopen, dan weer vol baldadigheid en balorig-heid door het leven marcheren. Af en toe houden ze het niet meer en dan barst er meer dan één bommetje.

Vintage Cie Cecilia dus. Zoals we ze kennen van o.a. ‘De Pijnders’, ‘Angelena’, ‘Vorst’ en zo veel andere, heerlijke voorstellingen. De muziek is ook deze keer weer in handen van Jean-Yves Everard en de scenografie is van Guido Vrolix.

WO 28.10.2015 € 12 • 10 • 9Kleine zaal maudvanhauwaert.be 20.15 uur

MAUD VANHAUWAERT — HET IS DE MOEITE (THEATER)

Ik zit met mijn hoofd tussen mijn knieën.Plots aait er iemand over mijn bol.Ik kijk op.Ah, zegt hij, ik dacht dat je een hond was.Het is niet erg, zeg ik.Het is wel erg, zegt hij.Mijn hond is net gestorven.

Maud Vanhauwaert is een jonge kun-stenares die zich vooral van poëzie bedient en enkele jaren geleden ook al een stadsgedicht voor Genk schreef. Je kent haar het best als de jonge vrouw die in het één-programma ‘Iedereen Beroemd’ toevallige en poë-tische ontmoetingen heeft met mensen in Vlaanderen.

Ze treedt al jaren op met eigen teksten, vaak in een mengeling van poëzie, proza en cabaret. Ze maakt nu haar eerste voorstelling waarbij ze vertrekt vanuit haar gedichten, die soms uitmonden in komische anekdotiek en soms samenkrimpen tot een broze filosofie. De voorstelling is poëtisch van aard, speels van toon, en warm van kleur. En de ambitie is niet gering: alles, de hele wereld omhelzen.

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

ZA 24.10 en ZO 25.10.2015 € 6 • 5Kleine zaal studio-orka.beZA - 19 uur, ZO - 15 & 19 uur

STUDIO ORKA— STUDIO ORKA SPEELT DE SPREEUW (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 7 jaar

De voorbije 10 jaar maakte Studio Orka uitsluitend theater op loca-tie. Dit keer duiken ze onder in een - voor hen wel zéér ongewone biotoop: de theaterzaal. Dominique Van Malder, Katrien Pierlet, Jo Jochems, Tom Ternest, Ruth Beeckmans, Philippe Van de Velde, Martine Decroos, … gaan samen op zoek naar de verhalen achter de schermen, naar het leven zonder schijnwerpers. Welke dromen koestert de dame van de vestiaire, welk geheim verbergt de conciërge en heeft die ene technieker echt hoogtevrees? Studio Orka tast de grenzen af tussen schijn en zijn. Welke rol wil je spelen in het leven en wie is de regisseur? Gedaan met doen alsof. Niet te missen voor alle Studio Orka-fans uit Genk en omgeving. En voor iedereen (jong en oud) die ontroerd en verrast willen worden.

28.1

0 •

HET

IS D

E M

OEI

TE©

JIM

MY

KETS

Page 22: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 41 )

OKTOBER

CULTUURCENTRUM HASSELT EN C-MINE CULTUURCENTRUM GENK WERKEN OPNIEUW SAMEN.

Vorig seizoen kondigden CCHA en C-mine cultuurcentrum voor het eerst een samenwerking aan. Een initiatief dat we ook dit seizoen verder zetten. Beide cultuurcentra - anders van karakter maar toch aanvullend - zijn ervan overtuigd dat over de muren van het eigen huis kijken ver-frissend werkt en bovendien ieders aanbod en programma versterkt. We geloven in schaalvergroting en brengen samen een aanbod dat een publiek uit heel Limburg en ver daarbuiten kan aanspreken.

Gezien de respons van het publiek, én de positieve samenwerking, wordt de eerder bescheiden start van vorig seizoen nu uitgebreid van vier naar zes voorstellingen. Met deze selectie spraakmakende grootschalige producties (dans, theater, rootsmuziek en klassieke muziek) zetten CCHA en C-mine cultuurcentrum zo cultureel Limburg extra in de kijker.

Aanvullend zullen bovendien alle voorstellingen van het nieuwe theatergezelschap het nieuwstedelijk in Hasselt en Genk zowel door CCHA als door C-mine cultuurcentrum gecommuniceerd worden.

do 29 okt 2015 Chris Haring/Liquid Loft - Deep Dish - CCHAvr 4 dec 2015 Bombino – C-mine cultuurcentrumza 6 feb 2016 Alain Platel/les ballets C. de la B. & Frank Van Laecke/NTGent - En avant, marche! – C-mine cultuurcentrumza 13 feb 2016 Orkest van de XVIIIde Eeuw & Isabelle Faust (viool) - Wolfgang Amadeus Mozart & Ludwig van Beethoven - CCHAvr 19 feb 2016 HETPALEIS - Romeo & Julia – C-mine cultuurcentrumdi 10 mei 2016 Mourad Merzouki/Compagnie Käfig - CCN de Créteil et du Val-de-Marne & Adrien M / Claire B – Pixel - CCHAVoor deze voorstellingen zijn de tickets te koop via de verkoopkana-len van zowel CCHA als van C-mine cultuurcentrum.

DO 29.10.2015 € 20 •18Theaterzaal CC Hasselt liquidloft.at20 uur

LIQUID LOFT / CHRIS HARING — DEEP DISH (THEATER)

Meertalig, Nederlandse & Franse boventiteling

Een live gechoreografeerde film. Zo zou je ‘Deep Dish’ van het Oostenrijk-se gezelschap Liquid Loft het best kunnen omschrijven.

Welkom aan deze barok gedekte tafel met fruit en bloemen, maar ook met zeedieren en vliegen. Eromheen en eroverheen maken de dansers live beelden op grootscherm. Zo ontstaat een grotesk stilleven waarin alle men-selijke gedrag opgeslokt door de over-weldigende kracht van de natuur. De dansers versmelten steeds meer met de installatie en worden een onderdeel van die onstuitbare natuur.

Deep Dish, dat tussen performance, barokke installatie en hypnotiserende geluidsvoorstelling in zit, toont de schoonheid en decadentie van onze menselijke beschaving. De makers vonden inspiratie in ‘De Tuin der Lusten’ van Hiëronymus Bosch en in de ‘Metamorfosen’ van Ovidius.

Deep Dish is visueel verbluffend en een indrukwekkende internationale topproductie!

29.1

0 •

DEE

P FI

SH

Page 23: C-mine brochure 2015 2016

MA 02 en DI 03.11.2015 € 18Grote zaal cie111.com20.15 uur

CIE 111- AURÉLIEN BORY MET GROUPE ACROBATIQUE DE TANGER (FR/MAR) — AZIMUT (CIRCUS)

Samen met het festival Theater op de Markt (Dommelhof) haalt C-mine cultuurcentrum tijdens de herfstvakantie een topvoorstelling naar Limburg!Aurélien Bory, circusartiest van opleiding, creatief wonderkind en artistiek leider van Cie 111 gaat in ‘Azimut’ voor de tweede maal aan het werk met de acrobaten uit Tanger. Marokkaanse acroba-ten worden in hun land ook wel de “kinderen van Sidi Ahmed Ou Moussa” genoemd. Deze illustere soefi heilige uit de 15de eeuw is als het ware de patroonheilige van de acrobaten. De Marokkaanse acrobatietechniek is van generatie op generatie in dezelfde families doorgegeven, gebaseerd op rituelen uit de Berbercultuur en wordt vormgegeven door circulaire en trapeziumfiguren. Deze leveren vol-doende inspiratie op voor Aurélien Bory om met ‘Azimut’ de perfecte combinatie te maken tussen traditie en hedendaagse technieken. Het resultaat op de scène is een verbluffend spel in de ruimte, een visuele en muzikale droomvoorstelling die lang nazindert bij de toeschouwer.

In het kader van Theater op de Markt, festival voor actueel circus - 30 oktober –`3 november 2015theateropdemarkt.be

NOVE

MBE

AG

LAE

BORR

Y

NOVEMBERPROGRAMMABROCHURE

( 43 )C-MINE CULTUURCENTRUM

Page 24: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 45 )

NOVEMBER

06.1

1 •

VOO

R ZI

CHZE

LF©

BEN

VAN

DUI

N

DO 05.11.2015 € 30 • 28 • 27Grote zaal channel-zero.be20.15 uur

CHANNEL ZERO — UNPLUGGED (MUZIEK)

Je leest dit goed! Channel Zero, de onbetwiste nummer één in de Belgische metalwereld zal een concert spelen voor een publiek, genesteld in pluchen zetels. Met een theatertour wil Channel Zero “back to basics”, in de traditie van de 90’s TV-reeks MTV Unplug-ged, waar iconen als Nirvana en Metallica optraden. Iets wat geen enkele andere Belgische metalband hen ooit heeft voorgedaan. Hun epische songs zoals ‘Black Fuel’ of ‘Help’ krijgen een nieuw leven. Voor de arrangementen werd een beroep gedaan op jazzpianist en Genkenaar Michel Bisceglia. Een ongewone combinatie waar we, op zijn zachtst gezegd, nieuwsgierig naar uitkijken. Als voorproefje op de theatertour verschijnt in oktober een unplugged album. Metal-head of Belpopfan? Dit mag je niet missen.

VR 06.11.2015 € 16 • 14 • 13Grote zaal michawertheim.nl20.15 uur

MICHA WERTHEIM — VOOR ZICHZELF

(HUMOR)

Wertheim sart, treitert, tergt en daagt uit. De afgelopen tien jaar heeft Micha Wertheim er alles aan gedaan om het zijn publiek naar de zin te maken. Nu draait hij de rollen om. Deze voorstel-ling maakt hij niet voor zijn publiek. Je mag er bij zijn, je mag er een mening over hebben, maar val Micha er niet mee lastig want deze voorstelling speelt hij ‘voor zichzelf’. Hoewel in Vlaanderen nog relatief onbekend, maakte Micha Wertheim in Nederland al furore met pareltjes van voorstel-lingen waarin hij zijn publiek jent, plaagt en bedriegt maar tegelijkertijd ook trakteert op een topvoorstelling. Met een fenomenale finale. Liefhebbers van cabaret à la Wim Helsen zullen deze Nederlander zeker smaken.

05.1

1 •

UNPL

UGG

ED

Page 25: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 47 )

NOVEMBER

Een perfecte formule met literatuur, muziek, humor en vooral veel ambiance. Het eenvoudige maar geniale concept van ‘Nuff Said zorgde het vorige seizoen telkens voor een bomvolle zaal. Huisband BRZZVLL en vaste host Erhan Demirci loodsen maandelijks het internationaal allegaartje doorheen een sfeervol avondje C-mine.

Reserveer alvast ook de data in je agenda!Volgende edities zijn op 05.12, 06.02, 05.03, 02.04 en 14.05

ZA 07.11.2015 € 12 (kassa) • € 10 (vvk)Kleine zaal nuffsaid.be20.15 uur

‘NUFF SAID (HUMOR)

ZO 08.11.2015 € 14 • 12 • 11Kleine zaal lamekanensemble.com11 uur

LÂMEKÂN ENSEMBLE (APERITIEFCONCERT)

Tristan Driessens en zijn Lâmekân Ensemble werden bijzonder goed onthaald bij hun aperitiefconcert enkele jaren geleden. Reden te meer om hen terug te vragen, dit keer met uitgebreid sextet en gastmu-zikant uit Turkije. Het Lâmekân Ensemble exploreert een breed spectrum aan muziekgenres die hun oorsprong vinden in het Constantinopel van het Ottomaanse Rijk. De rode draad in de keuze van hun repertoire heet ‘makam’. Dit muzikale concept is, in tegenstelling tot onze westerse muziek, uitsluitend gebaseerd op melodische structuren. Gaandeweg maak je kennis met een verrassende en uiterst geraffineerde muziekcultuur, waarin modale en ritmische verscheidenheid, samenspel en improvi-satie (taksîm) centraal staan. Het bewijs dat goede klassieke muziek niet altijd uit de Westerse canon hoeft te komen.

ZA 07.11.2015 € 15 • 13 • 12Grote zaal toneelhuis.be20.15 uur

TONEELHUIS/MOKHALLAD RASEM — OTHELLO (THEATER)

Voor de derde keer bewerkt de van origine Iraakse regisseur Rasem een stuk van Shakespeare. Deze keer kiest hij voor ‘Othello’, het prachtige maar schrij-nende verhaal over vriendschap en liefde. Othello is verliefd op Desdemona maar zijn beste vriend kan het niet aan. Hij maakt Othello jaloers en overtuigt hem van de ontrouw van Desdemona. En dat loopt noodlottig af. Mokhallad Rasem grijpt deze ‘Othello’ aan om met drie acteurs een prangende en actuele voorstelling neer te zetten, met beelden van stukgeschoten ste-den, met muziek uit de vier windstreken én met een prachtig chanson van Brel. Op het podium staan Filip Jordens, Roy Aernouts en Julia Ghysels.

07.1

1 O

THEL

LO©

KUR

T VA

N D

ER E

LST

Page 26: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 49 )

NOVEMBER

DI 10.11.2015 € 15 • 13 • 12Grote zaal malpertuis.be20.15 uur

THEATER MALPERTUIS — GAZ, PLEIDOOI VAN EEN GEDOEMDE MOEDER (THEATER)

Een moeder van een gedode terrorist, haar enige kind, neemt het woord. Zonder zijn daden te vergoeilijken, en zonder zichzelf te sparen, neemt ze de maat van een tijdperk en een maatschappij die alleen maar de maat neemt van háár. Want een moeder bezit niet het alleenrecht op de daden van haar kind. Zo bouwt ze zichzelf om, met smartelijk en soms ran-cuneus genoegen, tot een spiegel van een hele samenleving. ‘Had mijn zoon zijn misdaden gepleegd in oorlogstijd, en in een legeruniform van? Hij had een monument gekregen.’

De voorstelling ging in première op de herdenkingsdag van de eerste gasaanval tijdens WO I. Viviane De Muynck speelt deze monoloog. Piet Arfeuille regisseert.

MA 09.11.2015 € 10 • 8 • 7Kleine zaal ephameron.com20.15 uur

EVA CARDON — WIJ TWEE SAMEN (LEZING)

Ephameron (geboren in 1979 als Eva Cardon) studeerde illustratie-ve vormgeving en schilderkunst en doceert aan verschillende kunst-hogescholen in Vlaanderen. Haar pseudoniem Ephameron refereert naar de vluchtigheid en veranderlijkheid in het leven. Zij toont in haar werk een onbevangen en indringende kijk op de wereld om haar heen en doet zo verslag van de intieme, onopvallende drama’s die een mensenleven vormen. Haar bekroonde website is sinds 2000 een groeiend experimenteel dagboek van haar uiteenlopende activiteiten. Zij tekende en schreef een teder autobiografisch verslag over de manier waarop de ziekte van haar vader – primair progressieve afasie – zijn omgeving raakte. In haar typerende collagestijl vertelt Ephameron een aangrijpend verhaal waarin woord en beeld elkaar aanvullen.

Na de lezing wordt u een drankje aangeboden door Seniorenraad Genk

10.1

1 •

GAZ

, PLE

IDO

OI V

AN E

ENG

EDO

EMD

E M

OED

ER

Page 27: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 51 )

NOVEMBER

WO 11.11.2015 € 14 • 12 • 11Kleine zaal tarsenaal.be20.15 uur

T, ARSENAAL/MESUT ARSLAN — VERBORGEN GEZICHT (THEATER)

Mesut Arslan toonde ons vorig seizoen een bijzondere bewerkingvan Harold Pinter’s ‘Betrayal’. Nu maakt hij in het kader van Euro-palia Turkije een bewerking van een scenario van de Turkse No-belprijswinnaar literatuur Orhan Pamuk. Pamuk werd bij het grote publiek bekend met de roman ‘Sneeuw’. In ‘Verborgen Gezicht’ krijgt een fotograaf de opdracht van eenvrouw om elke nacht mensen te fotograferen in de bars van Istan-bul. Geleidelijk aan ontdekken ze dat er achter elk gezicht een verhaal schuilt.

Met Lotte Heijtenis, Tom Van Landuyt, Yves De Pauw en Deniz Polatoglu.

DO 12.11.2015 € 14 • 12 • 11Grote zaal dhplus.net20.15 uur

DAVID HERNANDEZ — HULLABALOO (DANS)

‘Hullabaloo’ betekent niet alleen ‘herrie of happening in chaos’ maar is ook de nieuwe groepsvoorstelling van cho-reograaf David Hernandez. Met een kosmopolitische cast van 6 dansers én jazz percussionist Michel Debrulle wordt de dialoog tussen muziek en dans in de kijker gezet. Verwacht voor ‘Hullabaloo’ hypnoti-sche ritmes en sensuele dans die je inwijden in een wereld waar muziek beweegt en dans zingt. De van origine Amerikaanse choreograaf David Her-nandez danste o.a. bij Trisha Brown en Meg Stuart, zingt bij graindelavoix en maakt zijn eigen werk.

‘Hullabaloo’ is een coproductie van C-mine cultuurcentrum /Werkplaats

Choreografie: David Hernandez / Met David Hernandez, Colas Lucot, Renata Graziadei, Shai Faran, Timea Maday,Thomas Demay, Laura Aris (understudy), Michel Debrulle (muziek).

VR 13.11.2015 € 15 • 13 • 12Grote zaal antigone.be20.15 uur

THEATER ANTIGONE & LAZARUS — WOODY (THEATER)

In ‘Woody’ behandelen Theater Antigone en Lazarus het oudste themain de kunsten: relaties. Relaties schenken ons het grootste geluk en veroorzaken tegelijker-tijd de diepste ellende. Niemand ontsnapt eraan, en toch zijn er wei-nig mensen die er hun rust in vinden. Uitvoerig bezongen, veelvuldig beschreven, en bijna overal latent aanwezig ligt de liefde op de loer. Twee mannen en één vrouw. Liefde, lust en ellende. Fantasie, fascinatie, jaloezie. Wat is waan en wat niet? Voor Woody vertrekken de acteurs niet van een wit blad, maar laten ze zich inspireren door eigen ervaringen en door de tragikomische wereld van schrijver, acteur, muzikant, regisseur, comedian en patiënt: Woody Allen. Niet door hem te kopiëren, maar als vertrekpunt voor een gesprek tussen de drie acteurs, dat zal uitmonden in een hoogst tragikomische variant van de driehoeksrelatie.

Met Charlotte Vandermeersch, Jan Sobrie en Joris Van den Brande.

11.1

1 •

VERB

ORG

EN G

EZIC

HT

© E

GO

R SH

APO

VALO

V

Page 28: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 53 )

NOVEMBER

WO 18.11.2015 € 6 • 5 Kleine zaal zonzocompagnie.be17 uur

ZONZO COMPAGNIE— EUROPALIA TURKIJE CONCERT VOOR KIDS (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 6 jaar

Zonzo Compagnie brengt al enkele jaren in november een gerenom-meerde muzikant met een internationale faam naar C-mine voor een bijzonder concert. Voorbije jaren waren zo Iva Bittova en Corrie Van Binsbergen te gast in C-mine cultuurcentrum. Ze stonden nooit alleen op het podium, maar samen met een groep kinderen. Voor het publiek, jong en oud, waren dit altijd boeiende én leuke ontdek-kingstochten langs onbekende muzikale werelden.

In het kader van Europalia Turkije nodigt Zonzo Compagnie een Turkse topmuzikant uit voor een uniek concert voor jong en oud.

DO 19.11.2015 € 28 • 26 • 25Grote zaal novastar-music.com20.15 uur

NOVASTAR— JOOST ZWEEGERS SOLO (MUZIEK)

Met het album ‘Inside Outside’ is Novastar weer helemaal terug. Een album vol prachtig gestileerde songs zoals ‘Closer To You’ of ‘Light Up My Life’. De broeierige sfeer ervan zette meteen ook de toon voor de begees-terende live shows die Joost Zweegers met zijn band de afgelopen maanden wist neer te zetten. Indrukwekkend vakmanschap, dat misschien zelfs nog beter tot uiting komt als hij een intiemer kader opzoekt. Joost Zwee-gers solo is al zittend genieten van een singer-songwriter ‘pur sang’ op gitaar en piano. Met heel wat nieuw materiaal en klassiekers als ‘Wrong’ of ‘Never Back Down’, wordt dit een avondje zalig genieten!

© C

HAR

LIE

DE

KEER

SMAE

CKER

NOVEMBER 2015 Grote zaal en kleine zaal 20.15 uur

360 ISTANBUL(MUZIEK/ORIENTAL)

ZO 15.11.2015 € 6 • 5C-mine energiegebouw 13 tot 18 uur

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN— STUDIO STOP MOTION (WORKSHOP)

‘360 Istanbul’ is een muziekfestival dat muziek uit de Turkse metro-pool laat horen. Gaande van pop over klassiek tot volksmuziek. De muziektraditie in Istanboel is bijzonder rijk. De tweede editie wordt opnieuw feestelijk ingezet met een Fasil-avond, waarbij samen zingen, eten en drinken centraal staan. Op de andere dagen staan er muzikale toppers uit Turkije op het programma en zoeken we naar kruisbestuivingen met Belgische muzikanten. Voor deze editie gaan we de samenwerking aan met Europalia Turkije. Het volledige pro-gramma met alle namen verneem je in september via de website van C-mine cultuurcentrum. Precieze data worden later bekend gemaakt.In samenwerking met Europalia.Turkije

Voor iedereen van 8 tot 14 jaar

C-mine cultuurcentrum maakt samen met jullie de grootste stop motion animatiefilm ooit gerealiseerd op C-mine. Jullie gaan aan de slag samen met enkele jonge kunstenaars. We zetten onze creatieve geest aan, verzamelen ideeën en starten met knutselen. We maken zelf onze personages en decor en leggen die vast op honderden foto’s die de basis vormen voor een straffe stop motion film. Enkele dagen later kan je het resultaat bewonderen op de website van C-mine cultuurcentrum.

DI 17.11.2015 € 10 • 8 • 7Kleine zaal 20.15 uur

BILAL BENYAICH — TIJDPERK VAN DE SUPERDIVERSITEIT (LEZING)

Bilal Benyaich (1982) studeerde politieke wetenschappen aan de VUB. Hij is een Belgisch schrijver en politicoloog van Marokkaanse afkomst en verbonden aan de vakgroep politieke wetenschappen van de VUB en de UGent. Hij is beleidsadviseur bij de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen en docent Economie aan het departement Sociaal Werk van de HUB. Als medewerker van de beleidsdenktank Itinera Institute, waar hij migratie- en integratieonderzoek coördineert, publiceerde hij onlangs zijn nieuwe essay #radicalisme #ex-tremisme #terrorisme.België is een immigratieland gewor-den. Net als vele andere westerse metropolen zullen onze steden binnen-kort geen etnische meerderheid meer kennen. In Brussel is dat nu al het geval. De diversiteit is sterk toegeno-men. Zo sterk dat een aantal sociale wetenschappers er een nieuw woord voor hebben uitgevonden: superdiver-siteit. Wat betekent het juist? Waarin verschilt het van ‘multiculturalisme? Bilal Benyaich spreekt erover tijdens deze lezing.

Page 29: C-mine brochure 2015 2016

( 55 )

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM

ZO 22.11.2015 – 31.01.2016 GratisGalerij

NURI BILGE CEYLAN I.S.M. EUROPALIA TURKIJE(TENTOONSTELLING)

De Turkse filmregisseur Nuri Bilge Ceylan is één van de beste Euro-pese filmmakers en won al enkele keren de Gouden Palm in Cannes. Zijn meest recente film 'Winter Sleep' haalde die prijs binnen en de film kreeg ook hier de nodige aandacht. Het zijn prachtige, langza-me films die hij maakt, vol poëtische beelden van Turkije.Maar hij is ook een begenadigd fotograaf. Zijn portretten en land-schappen zijn adembenemend. Vaak zijn deze laatste panora-mische foto’s van verlaten stukken natuur of intrigerende plekken ergens op het platteland van Turkije.

NOVEMBER

WIN

TER

SLEE

P (2

014)

Page 30: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 57 )

NOVEMBER

25.1

1 •

WIT

IS A

LTIJ

D S

CHO

ON

© A

NN

E VA

N A

ERSC

HO

T

NOVEMBER

WO 25.11.2015 € 15 • 13 • 12Kleine zaal hetpaleis.be 20.15 uur hetgevolg.be

HET GEVOLG & HETPALEIS — WIT IS ALTIJD SCHOON (THEATER)

Voor iedereen vanaf 12 jaar.

Met de opgewekte roman ‘Wit is altijd schoon’ (1989) brak de Kempische schrijver Leo Pleysier door bij het grote publiek. Hij vertelt er het verhaal van zijn gestorven moeder en laat haar na haar dood in zijn roman ‘voortratelen’.

In een buitengewone heldere en lichtvoetige taal beschrijft Pleysier de complexe gevoelens van een zoon voor zijn overleden moeder, die hem heel lang bedolven heeft onder haar gepraat. Het levert een warm, ontroerend en liefdevol portret op van de moeder.

Na het succes van ‘U bent mijn moeder’ gaan Stefan Perceval en Sien Eggers opnieuw samen aan de slag met een beklijvende tekst.

ZO 22.11.2015 € 6 • 5Kleine zaal jokevanleeuwen.com17 uur debijloke.be

JOKE VAN LEEUWEN & MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE — TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD (FAMILIEVOORSTELLING I.S.M. BIBLIOTHEEK)

Voor iedereen vanaf 8 jaar

Toda’s vader moet op een dag gaan vechten in het zuiden van hetland. Voor de enen of de anderen, dat is Toda niet helemaal dui-delijk. Gelukkig heeft hij het handboek ‘Wat Elke Soldaat Moet Weten’. Hierin staat precies hoe hij zich met takjes en bladeren kan verkleden als struik, zodat de vijand hem niet herkent. Toda zelf moet vluchten, naar het buurland, waar haar moeder woont. Joke van Leeuwen bewerkt, samen met pianiste Caroline Deutman en celliste Anne Korff de Gidts, haar succesverhaal ‘Toen mijn Vader een Struik werd’ tot een muzikale vertelling met klank en beeld. Ze toont ons de onzin van oorlog doorheen Toda’s onbevangen ogen. Mét humor en verwondering. Kom ontdekken dat deze grote dame niet alleen een straffe auteur maar ook schitterende verteller is.

ZA 21.11.2015 € 15 • 13 (vvk)Barenzaal radiomodern.be20.30 uur

RADIO MODERN — FEEST! (MUZIEK)

Radio Modern is inmiddels een gevestigde waarde in Genk. De barenzaal van C-mine wordt ook dit seizoen weer belegerd door een delegatie zwierige en mooi in-retrostijl-uitgedoste danskoppels. Leg je haar in de plooi en stoom uw zondagshemd! Haal je mooiste vintagejurk uit de kast! De Modernettes van het Beauty Boudoir - gewapend met de krultang, haarlak en opvallende maquillagekleu-ren - voorzien u van een glamoureuze look met blozende wangetjes en een indrukwekkende coiffure. Voor diegenen die niet meer geheel weten hoe dat swingen precies moet, zorgen ervaren dansers voor een dansles om duimen en vingers bij af te likken. Na deze opwar-ming staat uw gastheer klaar met DJ en een knallende liveband om u te laten rocken op heerlijke sixtiesmuziek.

Page 31: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 59 )

NOVEMBER

ZO 29.11.2015 € 6 • 5Kleine zaal bronks.be17 uur

BRONKS — WIJ/ZIJ (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 9 jaar

Op 1 september 2004 vond in een stadje in de Kaukasus een gijze-lingsactie plaats waarbij meer dan 1200 schoolkinderen, hun ouders en leerkrachten werden vastgehouden door een groep gewapende terroris-ten. De gijzeling duurde drie dagen en eindigde in totale chaos. Helaas zijn er sindsdien nog gelijkaardige drama’s gevolgd, denk maar aan de aanval op de school in Peshawar in december 2014. Actrice Gytha Par-mentier en danser Thomas Vantuycom (P.A.R.T.S.) voeren twee personages op die terugblikken op de gijzelings-dagen in Beslan. ‘Wij/Zij’ is geenszins het relaas van een afschuwelijk dra-ma, maar vertelt over de eigen manier waarop kinderen extreme situaties tot zich nemen.

“Die lichtheid en humor zijn de wa-pens die verhinderen dat Wij/Zij een zware voorstelling wordt, zonder een loopje te nemen met de heftige ge-beurtenissen. Wij/Zij verdient het door heel veel kinderen (én volwassenen) gezien te worden.”(Filip Tielens - Cobra)

ZA 28.11.2015 € 16 • 14 • 13Kleine zaal spinvis.nl20.15 uur

SPINVIS SOLO

— OOGCONTACT VAN DE EENZAAMSTE SOORT (MUZIEK)

Spinvis is Erik De Jong. In 2002 knutselde hij op zijn zolder met wat instrumenten en een computer een debuutalbum in mekaar dat uitgroeide tot een ware cult-klassieker. Met opzienbarende teksten en poppareltjes als ‘Voor ik vergeet’ of ‘Bagagedrager’ wist hij een breed publiek te bekoren. Dit is pure poëzie op toon gezet en verfijnd tot in de puntjes. Spinvis ging met heel wat muziek- en theaterprij-zen aan de haal. Vijf albums later spreken songtitels als ‘Ronny knipt zijn haar’ nog altijd tot de verbeelding. Spinvis komt naar C-mine met een persoonlijk, intiem programma ‘Oogcontact Van De Eenzaamste Soort’. In de voorstelling komt oud, ouder, nieuw en nog maar net geboren materiaal voorbij. Hij wordt bijgestaan door multi-instrumentaliste en zangeres Saartje Van Camp. Samen brengen ze je naar een wereld waarvan je het bestaan tot dan toe niet kende.

VR 27.11.2015 € 14 • 12 • 11Kleine zaal kwaadbloed.com20.15 uur

KWAAD BLOED/UGO DEHAES — DMNT (DANS)

In 2015 zullen ongeveer 50 miljoen mensen lijden aan een vorm van dementie. Het is één van de belangrijkste sociale thema’s van de 21ste eeuw. Denk ook maar aan films als ‘Still Alice’ of ‘The Farewell Party’. Ugo Dehaes stond al verschillende keren op het podium van C-mine, o.a. met de beklijvende voorstellingen ‘Women’ en ‘Girls’. Nu gaat hij op zoek naar de schoonheid van het vergeten en het niet kunnen controleren van de eigen bewegingen.Een draaiende, onafgewerkte vleugel werpt schaduwen over de dansers. Tot ze een obstakel wordt dat de complexe dansfrases, geïnspireerd op neurologische aandoeningen en bewegingen van oudere mensen, verstoort.

Met Ugo Dehaes, Kayoko Minami en Charlotte Vanden Eynde.

27.1

1 •

DM

NT

© M

ARCO

MER

TEN

S

Page 32: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 61 )

DECEMBER

DO 03.12.2015 € 10 • 8 • 7Kleine zaal lannoo.be/jelle-van-riet20.15 uur

JELLE VAN RIET — EN GOD SCHIEP DE MAN (LEZING)

“Wat heet een mooie man?” Jelle Van Riet (1971) – freelance journaliste met specialisatie literatuur - gaat in haar boek ‘En God schiep de man’ vrijmoedig en doortastend op zoek naar de mooiste man ter wereld.Zij reisde van Parijs tot Miami om tepraten met hogepriesters van de ‘Religie van de Mannelijke Schoon-heid’ waaronder de personal trainer van James Bond, de tatoeëerder van David Beckham en de lijfarts van Ronald Reagan. Maar ook om hun lijf of kennersoog bewonderde heren Vincent Kompany, Wim Vandekeybus en Hollywood-regisseur Ben Younger geven haar geen eenduidige omschrij-ving van het begrip schoonheid van het mannelijke geslacht. Tijdens deze lezing vertelt zij openhar-tig over haar ervaringen tijdens haar zoektocht.

VR 04.12.2015 € 18 (kassa) • 15 (vvk)Kleine zaal (staand) bombinomusic.com20.15 uur

BOMBINO — IN CONCERT (MUZIEK)

Omara Moctar ofwel Bombino, heeft misschien wel meer leed gezien dan eender welke andere bluesman. Als kind en lid van de nomadische Touareg-gemeenschap groeide hij op in een door oor-log geteisterde regio in Noord-Niger. Hij wordt achtervolgd door nare herinneringen, zoals de executie na een onterechte veroordeling van twee van zijn bandleden in 2007. Ondanks alles vond hij de kracht om naar het Westen te vluchten en het was Keith Richards die hem ertoe aanzette om een album te gaan opnemen. Wat later volgde ‘Nomad’, opgenomen in Nashville met bluesrock-opperhoofd Dan Auerbach van The Black Keys. De internationale muziekpers was bijzonder gul. Zijn muziek omschrijven we liefst als woestijnblues, met invloeden van Touareg ritmes en Westerse psychedelica. In 2013 werd Bombino de revelatie van Pukkelpop waar ze in de Cas-tello duizenden jongeren lieten dansen op hun bezwerende ritmes. Hoe zouden Jimi Hendrix of John Lee Hooker geklonken hebben als zij in de Sahara geboren waren? Wel, hier is het antwoord.

© J

IM M

CGUI

RE

WO 02.12.2015 € 12 • 10 • 9Kleine zaal doodpaard.nl20.15 uur

DOOD PAARD — QUEENS (THEATER)

Een stuk over Elizabeth I en Maria Stuart, geschreven door Rob de Graaf. Queens concentreert zich op de laatste fase van de ver-bondenheid tussen twee sterke vrouwen. Door hun koninklijke afkomst, door hun familieband (Maria was de nicht van Elizabeth) en door Maria’s jarenlange status als Elizabeths gevangene is er een bijzondere band tussen hen ontstaan. Wantrouwen, religieuze tweedracht en ongelijke machtsposities domineren hun verhouding, maar tegelijkertijd zijn ze hecht verbonden en begrijpen ze elkaar beter dan wie ook. De dubbelzinnigheden in deze verwantschap worden nog versterkt en onontkoombaar aan het licht gebracht door hun beider kamenier – een personage dat dienstbaarheid koppelt aan een onuitgesproken machtspositie, een scherp inzicht en een meedogenloze welspre-kendheid. De complexe verhouding tussen Maria en Elizabeth krijgt een wrede, brute afloop wanneer alsnog het jarenlang opgeschorte vonnis wordt voltrokken: op gezag van Elizabeth zal Maria ter dood worden gebracht.Queens van Dood Paard wordt een voorstelling over macht en een-zaamheid, over wankele verhoudingen en wankelmoedige karak-ters, over verbondenheid en onbetrouwbaarheid. Een strijd tussen vrouwen die alleen maar verliezers kent. Met Manja Topper en Joachim Robbrecht als de twee koninginnen.

DECE

MBE

R

Page 33: C-mine brochure 2015 2016

WO 03.12.2015 € 16 • 14 • 13Grote zaal rosas.be20.15 uur

ROSAS — VERKLÄRTE NACHT (DANS)

ˇ ˇ

Verklärte Nacht is gebaseerd op Schönbergs laatro-mantische muziek voor strijkers en op het gelijknami-ge gedicht van Richard Dehmel over een vrouw die, tijdens een door de maan verlichte nachtwandeling, aan haar geliefde bekent dat ze zwanger is van een andere man. Het gedicht resoneert in Schönbergs muziek, nu eens zwaar beladen met passie, dan weer kwetsbaar als een verlegen stem, schijnbaar in harmonie met de beproevingen van de hoofdper-sonages.

De originele choreografie werd voor het eerst ver-toond in 1995 als onderdeel van een Arnold Schön-berg-avond in de Brusselse opera De Munt / La Monnaie. Door deze groepsvoorstelling te her-schrijven naar een duet komt zowel het muzikale als het narratieve aspect op de voorgrond te staan. Expressieve crescendo’s en diminuendo’s gidsen ons door de dramatische gebeurtenissen, een voortdu-rend modulerende stroom aan emoties weerklinkt. Een schaamteloos romantisch liefdesverhaal, in het donkere licht van een Verklärte Nacht.

Choreografie: Anne Teresa De KeersmaekerGedanst door Samantha van Wissen, Boštjan Antoncic & Nordine Benchorf

DECEMBERPROGRAMMABROCHURE

( 63 )C-MINE CULTUURCENTRUM

© A

NN

E VA

N A

ERSC

HO

T

Page 34: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 65 )

DECEMBER

WO 09.12.2015 € 16 • 14 • 13Grote zaal janjaapvanderwal.nl20.15 uur

JAN JAAP VAN DER WAL — DE NIEUWE BELG (HUMOR)

De Nederlandse top comedian Jan Jaap van der Wal vindt ons land zo plezant dat hij hier zelfs komt wonen. Immigratie, integratie, een taalbad, streekgerechten, algemene gewoontes en de Franse taal. Hij zal het allemaal moeten leren begrijpen. Of net niet? Eén ding is zeker, Jan Jaap verhuist naar Vlaanderen en brengt een spiegel mee. Voor ons. In Nederland is Jan Jaap moeilijk weg te denken van het kleine scherm of de grote theaterzalen. België kent Jan Jaap nu vooral van zijn doortocht in Café Corsari, waar hij alvast een voorsmaakje gaf van deze nieuwe voorstelling. Met nuchtere Hollandse blik bekijkt en becommen-tarieert hij graag de gang van Vlaamse zaken. Verfrissend en verhelderend. Tel daarbij zijn ongedwongen vertelstijl en fijn gevoel voor timing, en je weet dat je een avond lang goed zit. De Nieuwe Belg is een unieke voorstelling, ge-maakt in en exclusief voor België.

© T

OM

BER

TELS

ZA 05.12.2015 € 18 • 16 • 15Grote zaal jandewilde.net20.15 uur

JAN DE WILDE — DAG MENEER DE WILDE (MUZIEK)

Jan De Wilde is een kleinkunsticoon. Hij kreeg die status al vanaf zijn eerste tv-optreden in 1965 en hij is het nog steeds, vijftig jaar later! Jan is een uniekevertegenwoordiger van de eerste generatie Vlaamse kleinkunstartiesten. Liedjes als ‘Joke’, ‘Een vrolijk lentelied’, ‘Walter’, ‘Eerste sneeuw’, ‘Fanfare van honger en dorst’ zijn tot ons culturele DNA gaan behoren. Ook in 2015 staat hij ‘ongegeneerd’ op het podium. Witgallig zilvergrijs. Onnavolgbaar grappig maar bovenal muzikaal ijzersterk. Met het beste uit wat hij ooit op plaat zette én met nieuwe liedjes. Voor de theatertour ‘Dag meneer De Wilde’ pakt Jan groots uit. Hij doet het samen met zijn ‘Vrienden’ én met vier blazers. Een bende talentvolle muzikanten met een heel grote staat van dienst. Voor een hartverwarmend concert.

Jan De Wilde (zang/gitaar/mondharmonica), Eddy Peremans (gitaar), Kries Roose (toetsen), Jo Soetaert (drums), Mario Vermandel (bass/contrabas), Liesbeth De Lombaert (viool), Bart Coppé (trompet / bu-gel), Wim De Pauw (trombone), Johan Van Neste (hoorn), Geert Vanhassel (tuba).

ZA 05.12.2015 € 12 (kassa) • 10 (vvk)Kleine zaal nuffsaid.be20.15 uur

‘NUFF SAID (HUMOR)

Een perfecte formule met literatuur, muziek, humor en vooral veel ambiance. Het eenvoudige maar geniale concept van ‘Nuff Said zorgde vorig seizoen telkens voor een bomvolle zaal. Huisband BRZZVLL en vaste host Erhan Demirci loodsen maandelijks het internationaal allegaartje supertalenten doorheen een sfeervol avondje C-mine. Reserveer alvast ook de data in je agenda!

Volgende edities zijn op 06.02, 05.03, 02.04 en 14.05

MA 07.12.2015 € 10 • 8 • 7Kleine zaal Darm-mit-charme.de20.15 uur i.s.m. Vormingplus Limburg

PHILIP CAENEPEEL — WIJ ZIJN ONZE DARMEN (LEZING)

Tijd voor ons 2de brein: de darmen, de hersenen in onze buik. Als je lekker in je vel wil zitten, gezond oud wil worden en gelukkiger wil leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Ze zijn immers de belangrijk-ste adviseur van ons brein.Opeens willen we allemaal weten wat er met het voedsel gebeurt nadat we het naar binnenspelen: de link tussen hersenen en darmen, hoe langdurige stress, verkeerde voeding en medicijnen een hele darmpopulatie in de war kunnen schoppen, … Een verkeerde balans in je darmflora kan zorgen voor overgewicht, depressie en allergieën. Dr. Philip Caenepeel, gastro-enteroloog van het ZOL gidst je op een bevattelijke wijze doorheen de wondere wereld van onze spijsvertering. ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Endert vormt de basis van deze lezing in darmkunde.

Page 35: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 67 )

DECEMBER

MA 14.12.2015 € 30 • 28 (vvk)Kleine zaal - staand milow.com20.15 uur

MILOW

— SOLO (MUZIEK)

Europese radiohits, platina albums, uitverkochte zalen en grote fes-tivalweides. Het is hard gegaan voor de selfmade man uit Leuven. Superhits als ‘You Don’t Know’ en ‘Ayo Technology’ zorgen voor een internationale doorbraak. Vervolgens stapelt hij de succesnummers en MIA’s (in totaal al twaalf!) op. Zijn laatste album ‘Silver Linings’ (met o.a. ‘Echoes in the Dark’ en ‘We Must Be Crazy’) klinkt so-berder en meer ingetogen. Het discrete en overwegend akoestische album is ook bewust een terugkeer naar zijn muzikale roots als singer-songwriter. Vanuit deze filosofie groeide het idee om ook nog eens, zoals in de begindagen, een reeks concerten volledig solo te doen. Met akoestische versies van oude nummers, veel ruimte voor humor en storytelling, maar ook met een voorsmaakje van een gloednieuw vijfde album dat in aantocht is. Milow’s nieuwe ‘Solo Tour’ werd geboren en we mogen hem voor de eerste keer ook in C-mine verwelkomen.

ZA 12.12.2015 € 6 • 5Kleine zaal jellemarteel.weebly.com15 uur

JELLE MARTEEL — BOOMJONG (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 6 jaar

‘Boomjong’ is een theatervoorstelling met het kleinste decor dat je ooit zag. Theater in miniatuur. Het publiek zit rond een tafel waarop een spannend verhaal in een bos ontspint.Eerst is er een jongetje dat zijn ouders niet vaak ziet. In het bos rond zijn huis steekt hij struiken in brand en jaagt hij op eekhoorns. De bosfeeën maken bezwaar en sluiten de jongen op in een oude eik. Jaren later is er een meisje in het bos, ze woont in het-zelfde huis. Zij en de oude eik worden vrienden. Maar haar ouders hebben andere plannen. Zij willen de oude eik omhakken. Ook dit is niet naar de zin van de feeën. Opnieuw beramen ze een listig plan.‘Boomjong’ is een intieme poëtische familievoorstelling over kleine en grote mensen en hun verhouding tot de natuur. Over hoe beiden mekaar soms wel en soms niet in evenwicht houden.

© B

RAN

TLEY

GUT

IERR

EZ

WO 09.12.2015 € 14 • 12 • 11Kleine zaal kunst-werk.be20.15 uur

KUNSTWERK / MARC VANRUNXT— A T M O S P H E R E (DANS)

In het kader van Europalia.Turkije In A T M O S P H E R E werkt Marc Vanrunxt samen met vijf Turkse dansers. Vertrekkende vanuit een integere ontmoeting delen deze jonge dansers en de ervaren choreograaf hun universum met elkaar. Deze sa-menwerking geeft Vanrunxt de kans de om een aantal thema’s en variaties, die de basis vormen van zijn oeuvre te ontdekken samen met een andere generatie, met dansers die een andere opleiding genoten, die een andere achtergrond hebben en die andere culturele bagage meedragen. De titel: A T M O S P H E R E verraadt een paar van Vanrunxt’s obsessies met tijd (duur) en met ruimte (dichtbij & ver weg). Het woord atmosfeer verwijst naar een toestand, zowel een gemoedstoestand (dichtbij-introspec-tie) als naar een toestand in het heelal (ver weg-observatie).

VR 11.12.2015 € 16 • 14 • 12Grote zaal kvs.be20.15 uur

KVS — SCHITZ (THEATER)

In 2004 maakte Daid Strossberg in de KVS de oerversie van dit Israëlische stuk van de schrijver Hanoch Levin. Tien jaar later wordt het stuk hernomen en staat het een maand lang in Théâtre de la Bastille in Parijs (maart-april 2015). Nu komt er een nieuwe, Vlaamse tournee met de Nederlandstalige versie.

Schitz behoort tot het lichtere werk van Levin maar is daarom niet minder pertinent. Levin tekent een gezinnetje van vader, moeder, dochter en schoonzoon. De lelijke, dikke dochter wil een man, de dikke moeder wil een professor in Amerika en de toekomstige schoonzoon wil het geld van de dikke vader. Het stuk laat zich in één slagzin vatten: niets heeft waarde, alles heeft een prijs. Het blijft in de familie, maar tegelijk spreekt Schitz over de wereld. “L’humour, c’est quand on rit quand même”. Om het geheel nog wat aan te dikken, doet Schitz een beroep op de truken van het cabaret: liedjes en dik aangezette kostuums. Hoe vettiger, hoe prettiger.

Met Bruno Vanden Broecke, Brenda Bertin, Jean-Baptiste Szezot (van het Luikse Raoul Collectief) en Mieke Verdin.

© D

ANN

Y W

ILLE

MS

Page 36: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 69 )

DECEMBER

17.1

2 •

PARA

DIS

© G

R D

R16

.12

• N

IETS

DO

EN IS

GEE

N O

PTIE

© P

IETE

R VE

RHAE

GE

DI 15.12.2015 € 12 • 10 • 9Kleine zaal demannschaft.be20.15 uur

DE MANNSCHAFT — TIMOTHY (THEATER)

Het jonge en kersverse gezelschap van Stijn Van De Wiel en Michai Geyzen maakt een voorstelling die gebaseerd is op de prachtige, donkere film Grizzly Man van Werner Herzog. Het verhaal is tegelijk eenvoudig en complex. Timothy Treadwell en zijn vriendin Amie leven tussen de beren. Ze zorgen er voor maar hun liefde voor de beren wordt hen noodlottig. Ze worden immers verscheurd en opgepeuzeld door een beer.

De Mannschaft maakt er een liefdes-verhaal van: enerzijds is er Timothy die maar al te graag bij de beren hoort en anderzijds is er Amie die maar al te graag bij Timothy hoort. Geen van bei-den slagen ze in hun streven. Timothy gaat over de liefde, maar vooral over

de nare bijwerkingen ervan.Met Sven de Ridder, Lotte Heijtenis en live muziek van de Limburgse muzikant Ignatz.

WO 16.12.2015 € 17 • 15 • 14Kleine zaal hetzesdemetaal.be20.15 uur

HET ZESDE METAAL — NIETS DOEN IS GEEN OPTIE (MUZIEK)

Voor Het Zesde Metaal, de groep rond frontman Wannes Cappelle is niets doen geen optie. Met hun derde album ‘Nie Voe Kinders’ hebben ze een fantastische plaat gemaakt en nestelen ze zich bij de toppers in het Nederlandstalige genre. De singles ‘Dag zonder schoenen’ en ‘Gie, den otto en ik’ werden radiohits en de viersterren-recensies bleven niet uit. Naast talrijke verstilde pareltjes uit zijn drie albums – denk maar aan het innig mooie Ploegsteert - trakteert Het Zesde Metaal ons in C-mine ook op ijzersterk materiaal uit ‘Spelen in Berlin’, de gloednieuwe EP met werk over de Eerste Wereldoor-log die in september 2015 verschijnt. Wonderschone liedjes in onvervalst West-Vlaams (met boventitels), doorspekt met emotie, melancholie en poëzie. Een aanrader!

Wannes Cappelle (zang/akoestische gitaar), Tom Pintens (elektrische gitaar/piano), Filip Wauters (elektrische gitaar/lapsteel/pedal steel), Tim Van Oosten (drums), Robin Aerts (bas)

DO 17.12.2015 € 14 • 12 • 11Grote zaal hofvaneede.be 20.15 uur

LOD / HOF VAN EEDE — PARADIS (THEATER)

Componist Thomas Smetryns koopt online een oude foto van een danseres. Hij ontvangt echter veel meer, nl. een lijvig fotoboek en een correspondentie in postkaarten. Het decor is een modernistische villa in de Provence, Bienvenue dans le Paradis. Samen met Hof Van Eede maakt hij een voorstelling waarin ze op zoek gaan naar hoe het was om in het paradijs te wonen en mee te maken wat de mensen in dat paradijs meegemaakt hebben. En hoe voelt dat? Het wordt een oefening in empathie, een oefening op het slappe koord tussen sereniteit en sentimentaliteit. Met livemuziek van het Ensemble Besides.

De acteurs zijn Ans Van den Eede en Jeroen Van der Ven.

Page 37: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 71 )

DECEMBER

ZA 19.12.2015 € 22 • 20 • 19 • 10 (jazz abo)Grote zaal philipcatherine.com20.15 uur

PHILIP CATHERINE & STRINGS(JAZZ)

Topgitarist Philip Catherine is een Belgische jazzle-gende. Hij staat al sinds de jaren ’60 op de planken en werkte samen met grootheden als Dexter Gordon, Charles Mingus, Benny Goodman, Chet Baker en Marc Moulin. Hij werd internationaal gelauwerd om zijn pure, zachte muziek die schippert tussen het romantische chanson en de meer energieke swing jazz. Op Toots en Django na is hij ons grootste Bel-gisch exportproduct in de jazz. Op tweeënzeventig-jarige leeftijd gaat hij een nieuwe uitdaging aan. De muziek die hij de afgelopen veertig jaar bij mekaar schreef, werd aangeboden aan acht arrangeurs om het te brengen met een vijftienkoppig strijkorkest. Zet je op het puntje van je stoel want Philip Catherine with strings is van een unieke schoonheid. En dat met de kerstdagen in zicht. Wat wil je nog meer?

I.s.m. Hello Jazz Festival en Motives for Jazz van Cultuurplatform Limburg

ZO 20.12.2015 € 14 • 12 • 11Kleine zaal hetcollectief.be11 uur

HET COLLECTIEF (APERITIEFCONCERT) Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een mix van blazers, strijkers en piano. In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit die solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend. In C-mine brengen ze prachtige kamermuziek voor fluit, geschreven door de componist Sigfrid Karg-Elert en het Klarinettrio van Brahms, een absolute klassieker in het kamermuziekrepertoire van elke klarinettist.

Thomas Dieltjens (piano), Wibert Aerts (viool), Martijn Vink (cello), Julien Hervé (klarinet), Toon Fret (fluit)

19.1

2 •

PHIL

IP C

ATH

ERIN

E &

STR

ING

WIM

VAN

EES

BEEK

Page 38: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 73 )

JANUARI

13.0

1 •

VAN

HIE

RBO

VEN

© P

IETE

R VE

RHAE

GE

16.0

1 •

TIEN

JAA

R BE

ZIG

,TW

EE U

UR G

RAPP

IG©

TO

M B

ERTE

LS

WO 13.01.2016 € 18 • 16 • 15Grote zaal yevgueni.be20.15 uur

YEVGUENI — VAN HIERBOVEN (MUZIEK)

Tien jaar geleden begon het avontuur voor Yevgueni met de ultieme meezinger ‘Als ze lacht’. Maar de bende rond Klaas Delrue bleef goede albums maken en in 2013 staken ze de Vlaamse Cultuurprijs op zak. Na een korte sabbat kwamen ze onlangs met het steen-goede album ‘Van hierboven’ op de proppen, misschien wel hun beste plaat. Een groepswerk van stevige rocksongs waarbij tekst en muziek volledig in balans liggen. De groep laat een volwassen geluid horen en doet haar status van Nederlandstalige rockers alle eer aan. Live schakelen Klaas en de zijnen nog een versnelling hoger. Ze nemen je mee op sleeptouw en grijpen je bij je nekvel. Ze klinken nog net ietsje scherper en rauwer. De melodieën slaan je om de oren en de teksten gaan recht naar het hart. En of ze het live kunnen waarmaken!

JANU

ARI

ZA 16.01.2016 € 16 • 14 • 13Grote zaal xanderycke.tumblr.com20.15 uur

XANDER DE RYCKE— TIEN JAAR BEZIG, TWEE UUR GRAPPIG (HUMOR)

In maart 2016 staat Xander De Rycke 10 jaar op de planken. In 2007 won de toen nog 18-jarige Xander de Canvas Comedy Casino Cup, nog voor Philippe Geubels en Iwein Segers. Tijd voor een flash back én flash forward dus... Deze ‘Best of’ voorstelling is een viering van zijn eerste trilogie voor de fans van het eerste uur en een instapmodel voor nieuwe fans die Xander De Rycke nog maar onlangs mochten ontdekken. ‘Het zal spannend zijn om mijn eerste stukken comedy weer vanonder het stof te halen en er met vernieuwde blik en enkele jaren ervaring naar te kijken.’ Youtube en sociale media dragen bij tot de verspreiding van comedy, maar maak de klassiekers nog éénmaal live mee. Een twee uur lange cocktail van zijn beste grappen en zelfs een paar leuke uitbreidingen staan je te wachten. Een avondje humor van topniveau.

Page 39: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 75 )

JANUARI

ZA 23.01.2016 € 15 • 13 • 12 • 10 (jazz abo)Kleine zaal taksimtrio.org20.15 uur

TAKSIM TRIO (JAZZ/ORIENTAL)

Taksim Trio zijn drie gepassioneerde topmuzikanten uit Turkije, met elk hun eigen muzikale achtergrond, die samen de missie delen om de Ottomaanse hofmuziek nieuw leven in te blazen. Bovendien verrijken ze die muziek met elementen uit klassieke muziek en jazz. Klarinettist Hüsnü Senlendirici is een megaster in Turkije. Naast de klarinet zien we ook een baglama en een kanun, instrumenten die zelden samen te horen zijn in de Turkse muziek. Taksim Trio slaagt er op virtuoze wijze in om de klanken van deze instrumenten moei-teloos te laten versmelten.

In samenwerking met Europalia.Turkije

ZA 23.01.2016 € 6 • 5Grote zaal dekoloniemt.be15 uur

DE KOLONIE MT — ONZEN HELD (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 4 jaar

In ‘Onzen Held’ gaat De Kolonie MT op reis met het bijzondere duo Jo Jochems en Louis Van der Waal. Deze twee acteurs - de ene lang en mager, de andere klein - ondernemen een muzikale en visuele roadtrip. Met weinig woorden vertellen ze het verhaal van een vader die zijn zoon de wereld laat zien. Of is het omgekeerd? En wie van de twee is onzen held ?

Samen met multimuzikant Bo Spaenc nemen de spelers je mee in hun zwervende zigeunerbestaan vol wilde verhalen en heimwee naar plekken waar je nog nooit was, op pompende ritmes en in dromerige Balkansferen.

Het Ensor-strijkkwartet, opgericht in 1990, profileert zich als een ensemble dat de hele kwartetliteratuur van klas-siek tot hedendaags wil vertolken. Ze werkten samen met gerenommeerde musici, schrijvers en acteurs en ook op de internationale podia heeft het Ensor-strijkkwartet een goede reputatie verworven, met concerten in het Con-certgebouw te Amsterdam en in het Beethovenhuis te Bonn. In C-mine zag je ze misschien nog aan het werk met Jan Caeyers in een programma rond Beethoven. Voor het nieuwjaarsconcert heeft het kwartet een speciaal pro-gramma samengesteld met originele bewerkingen van walsen en polka’s van Johan Strauss, Joseph Lanner en andere Weense danscomponis-ten. In die tijd werd deze muziek niet alleen gespeeld in grote kastelen met orkesten, maar ook in intieme kring bij adellijke gezinnen. Speciaal voor de gelegenheid wordt het kwartet nog uitgebreid met een contrabas. Op het nieuwe jaar!

ZO 24.01.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal arsaranea.be/ensor11 uur

ENSOR STRIJKKWARTET— NIEUWJAARSCONCERT (APERITIEFCONCERT)

MA 18.01.2016 € 10 • 8 • 7Grote zaal lieveblancquaert.be20.15 uur

LIEVE BLANCQUAERT — WEDDING DAY (AVANT-PREMIÈRE) (LEZING)

Lieve Blancquaert is een vaste gast in C-mine cultuurcentrum. Zij werkt momenteel aan een trilogie over de belangrijke momenten in ons leven. In 2013 genoten we van een reportage, foto’s en het boek over de geboorte ‘Birth Day’. In het najaar 2015 presenteert zij de T.V.-reeks ‘Wedding Day’. C-mine cultuurcentrum nodigt haar in avant-première van haar lezingentournee uit. Lieve Blancquaert brengt tijdens deze avond prachtige beelden en een boeiend verhaal over de manier waarop mensen die zij op haar pad tegenkwam zich met elkaar verbinden. Kinderhuwelijken, bruidsschatten, een feest, de weg naar dit belangrijke en bepalende moment in ons leven. Hoe beslissen vrouwen en mannen over dit moment. Is het economisch, gedwon-gen of liefdevol?

WO 20.01.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal deroovers.be20.15 uur

DE ROOVERS — GELOOF, HOOP EN LIEFDE (THEATER)

‘Geloof, hoop en liefde’ van Ödön Von Horvàth vertelt op een mee-dogenloos grappige en schrijnende manier het levensverhaal van Elisabeth, een jonge vrouw, die op alle mogelijke manieren probeert te overleven in woelige en harde tijden. Op de achtergrond speelt de grote economische crisis eind jaren ’20 de hoofdrol. Het begint al-lemaal met een vergunning die ze nodig heeft om te kunnen werken als verkoopster, en waarvoor ze haar lijk al bij leven aanbiedt aan het mortuarium..

Een samenwerking met Theater FroeFroe. Met Luc Nuyens, Sofie Sente, twee poppenspelers en muziek van accordeo-niste Anne Niepold (Muntagna Nera).

DO 21.01.2016 € 12 • 10 • 9Kleine zaal tarsenaal.be20.15 uur

SINCOLLECTIEF IN COPRODUCTIE MET T,ARSENAAL & MONTY— REIZEN JIHAD (THEATER)

‘Reizen Jihad’ is een familiekroniek die zich afspeelt in de stad. Kersje, een jonge vlaamse bekeerlinge, vertrekt naar Syrië om te strijden. Haar familie is onthutst: Hoe kon dit gebeuren? Waarom wil zij in een vreemd land oorlog voeren?In ‘Reizen Jihad’ linkt SINCOLLECTIEF de Syriëstrijders met andere idealisten in verleden en heden: Oostfronters, Nicaragua-, Franco-, pro-Poetin, pro-Israëlstrijders etc...Ze wilt het verhaal vertellen en begrijpen van jonge Belgen die naar het front vertrekken op zoek naar heldendom.

Page 40: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 77 )

JANUARI

Als we iets te vieren hebben, zijn zoetigheden nooit ver weg. Zoet is lekker en lief. Of dat was het toch... tot wetenschappers verkon-digden dat suiker slecht, verslavend en de oorzaak van dodelijke ziektes is. Ouderdomsdiabetes treft steeds meer jonge mensen. De strijd tegen overgewicht legt steeds meer de focus op suiker in plaats van op vet. De suikerlobby beïnvloedde het onderzoek naar tandbederf. We hebben een generatie kinderen aan suiker verloren. Klopt dit allemaal? Wat is er nu anders? Wat moet veranderen? Lotte Alsteens, biologe en correspondent bij de Standaard, verdiepte zich in de wereld die suiker heet. Via literatuur en gesprekken met experts en dokters zocht ze naar antwoorden. Zij vertelt in deze lezing hoe de voedingsindustrie junkies van ons maakt en suikerdrift ons lichaam naar de knoppen helpt.

MA 25.01.2016 € 10 • 8 • 7Kleine zaal 20.15 uur i.s.m. Vormingplus Limburg

LOTTE ALSTEENS — SUIKER-GOED (LEZING)

Het huwelijk is een feest! Of toch meestal. Een aantal jonge acteurs plukken bekende scènes uit een huwe-lijk uit de geschiedenis en maken er een vermakelijk trouwfeest van. Is de husband zo ideal? Raakt de feeks wel getemd? En hoe zit het dan met Ro-meo en Julia? Alle veilige opvattingen over liefde, huwelijk en huwelijkstrouw raken op drift. En deze worden vertolkt door een klein dozijn koppels verspreid over evenveel eenakters en korte scènes uit de geschiedenis van het theater.

Het publiek schuift aan en het feest kan beginnen. De toeschouwers zijn letterlijk de gasten van het stuk en ze worden door de acteurs voorzien van een drankje en een hapje. Zal het feest een feest blijven?

WO 27.01.2016 € 14 • 12 • 11Op locatie destudio.comin Zaal Het Park (Oostlaan 10, Winterslag – Genk) 20.15 uur

EVELIEN BOSMANS,THOMAS JANSSENS, MATTHIAS MEERSMAN, DAPHNE WELLENS, JOKE EMMERS, TANYA ZABARYLO — YOU MAY NOW KISS THE BRIDE (THEATER)

VR 29.01.2016 € 18 • 16 • 15Grote zaal demens.be20.15 uur

DE MENS — NOOIT GENOEG, MET STOELEN (MUZIEK)

We durven ons al wel eens aan een spelletje ‘hoeveel songtitels van De Mens ken jij?’ wagen. Met ‘Irene’, ‘Jeroen Brouwers (schrijft een boek)’, ‘Ergens Onderweg’ of ‘Dit Is Mijn Huis’ spreken we nog maar over het topje van de ijsberg. Iedereen kent ze, iedereen kan ze uit volle borst meezingen. Frank Vanderlinden schreef een hoop klassiekers. En net als we denken dat we het allemaal gehad hebben, komt De Mens met een schitterende nieuwe plaat. Het elfde album van De Mens heet, niet toevallig, ‘Nooit Genoeg’. Begin 2015 verscheen dat kleinood, en het onthaal was ronduit specta-culair: van “Hun allerbeste plaat na 22 jaar carrière” (De Morgen) tot “De Mens in absolute topvorm” (Humo). Hoog tijd om hen nog eens uit te nodigen in C-mine.

29.0

1 •

NO

OIT

GEN

OEG

, MO

ET S

TOEL

EN

Page 41: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 79 )

JANUARI — FEBRUARI

WO 03.02.2016 € 15 • 13 • 12Grote zaal malpertuis.be20.15 uur

THEATER MALPERTUIS— ONZE KOEN (THEATER)

Ze zijn onsterfelijk geworden met ‘In de Gloria’ en ‘Het Eiland’: Lucas Van den Eynde en Tania Van der Sanden. Twee klasbakken van acteurs! Ze zijn niet enkel straffe televisie-acteurs maar staan ook in het theater hun mannetje. Peter De Graef schreef en regiseert ‘Onze Koen’, een liefdesge-schiedenis, haarscherp getekend in al haar fases en stadia. Even hilarisch als herkenbaar. En het verhaal van ouders die kinderen opvoeden. Maar op grond waarvan? En hoe? Een bijzonder, maar tegelijkertijd gewone liefdesverhaal, zo kort voor valentijn.

FEBR

UARI

ZO 31.01.2016 € 6 • 5Kleine zaal hetpaleis.be17 uur

HETPALEIS

— BABA (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 10 jaar

Wat als je plots verneemt dat je vader je vader niet is? En wat als blijkt dat hij een andere taal spreekt en uit een land komt dat je niet kent? Wil je hem dan leren kennen of toch liever niet? Misschien houdt hij niet van je. Of misschien net ongelofelijk veel. ‘Baba’ is een muzikale voorstelling over een onverwachte ontmoeting tussen twee werelden. Over kleine dromen en grote verwachtingen.Actrice Dahlia Pessemiers Benamar giet haar persoonlijke ervaringen in een universeel verhaal. Je ziet hoe haar personage Sarah voor de eerste keer afspreekt met haar echte vader. In één tel verandert haar hele leven.

"Dat authentiek en realistisch ook fantasievol, spits en poëtisch kan be-tekenen, bewijst ‘Baba’. Zowel in tekst, muziek als enscenering brengt deze productie een bewogen en universeel verhaal tot leven. Identiteit is het sleu-telwoord. Sara probeert uit te vinden wie ze is. Dat proberen we allemaal." (Robbie Hermans, Cutting Edge)

© K

URT

VAN

DER

ELS

T

Page 42: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 81 )

FEBRUARI

ZA 06.02.2016 € 18 • 16 • 15Grote zaal lesballetscdela.be20.15 uur ntgent.be

ALAIN PLATEL / LES BALLETS C. DE LA B. / NTGENT / FRANK VAN LAECKE — EN AVANT, MARCHE! (DANS)

Na ‘Gardenia’, de schitterende voorstelling die Alain Platel en Franck Van Laecke in 2010 maakten, gaan ze opnieuw samen aan de slag voor één van bekendste fenomenen van Vlaanderen, de fanfare, harmonie of brassband. Ze maken een voorstelling over de muziek-vereniging als een minimaatschappij, een verzameling individuen die probeert om, in een bepaalde muzikale cadans, één en dezelfde marsrichting aan te houden. Een afspraak die zo goed als mogelijk – soms, letterlijk, met vallen en opstaan – wordt nagekomen, en als dusdanig een metafoor voor onze samenleving als geheel.

Met o.a. Wim Opbrouck, Chris Thys, Griet Debacker, Hen-drik Lebon.

ZA 06.02.2016 € 12 (kassa) • 10 (vvk)Kleine zaal nuffsaid.be20.15 uur

‘NUFF SAID (HUMOR)

Een perfecte formule met literatuur, muziek, humor en vooral veel ambi-ance. Het eenvoudige maar geniale concept van ‘Nuff Said zorgde het vori-ge seizoen telkens voor een bomvolle zaal. Huisband BRZZVLL en vaste host Erhan Demirci loodsen maandelijks het internationaal allegaartje doorheen een sfeervol avondje C-mine.

Reserveer alvast ook de data in je agenda!Volgende edities zijn op 05.03, 02.04 en 14.05.

© P

HIL

E D

EPRE

Z

DO 04.02.2016 € 28 • 26 • 25Grote zaal daan.be20.15 uur

DAAN

— THE MESS (MUZIEK)

VR 05.02.2016 € 15 • 13 • 12Kleine zaal samamidon.com20.15 uur

SAM AMIDON (MUZIEK)

Zo’n vier jaar geleden bracht Daan ‘Simple’ uit, het eerste akoestische trio album, ondertussen een met platina bekroonde klassieker. Die verrassende formule, met Daan op zang, gitaar en piano, Isolde Lasoen als duizendpoot op drums, vibrafoon, klokken, trompet en engelenzang, en Jean Francois Assy op 10 cello’s tegelijk, bleek ook tijdens hun passage in C-mine een immens succes. Dit intense avontuur smaakte naar meer. ‘The Mess’ klinkt nog extraverter, speelser, wilder, groovier en sexier. Barok en zot. Energiek en gedreven. Eén grote trip met nieuwe songs, onbekende oude songs en herwerkte klassiekers. Een stomende plaat en de voorbode van een niet-te-missen concert. Kom en geniet van dit nieuwe hoofdstuk in het grillige parcours van deze bizarre Belgische band.

De Amerikaan Sam Amidon is er eentje uit de dui-zend. In 2011 stond hij op ons C-mine Jazz festival en in 2014 op Little Waves. Bijzonder getalenteerd en van vele markten thuis. In de eerste plaats denk je aan countryfolk op viool, banjo en gitaar, maar zijn muzikale horizon reikt veel verder dan dat. Hij verwerkt invloeden uit het New Yorkse free-jazzmilieu,experimentele rockbands en nam platen op met de beroemde Ijslandse producer Valgeir Sigurdsson (Björk, Bonnie Prince Billy, Feist). Dit alles maakte hem tot lieveling van de muziekcritici. Hij verlegt de grenzen van de folk. Zo gaat hij aan de haal met obscure folktraditionals, religieuze hymnes en murder ballads die hij omvormt tot nieuwe prachtige toekomstmuziek. Een muzikant zoals geen ander.

© P

IPER

FER

GUS

ON

Page 43: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 83 )

FEBRUARI

WO 10.02.2016 € 18 • 16 • 15 • 10 (jazz abo)Kleine zaal jefneve.com 20.15 uur myrddinmusic.com

MYRDDIN & JEF NEVE (MUZIEK)

Tijdens het ‘Sons Of The New World’ concert van Jef Neve in C-mine kon je de virtuositeit van Myrddin De Cauter al eens aanschouwen. Als telg van de muzikaal begaafde familie De Cauter koos hij aanvankelijk voor klarinet, maar ontdekte al gauw zijn grote liefde: de flamencogitaar. Hij is een fe-nomeen. De grote kracht van Myrddin schuilt in de combinatie van technisch meesterschap met een diep lyrisch beleven. Hetzelfde geldt voor pianist en Belgisch jazzicoon Jef Neve. Samen brengen deze topmuzikanten eigen composities naast enkele unieke nieuwe creaties. Met hun virtuositeit, spelplezier en muzikale compatibiliteit zullen ze het publiek zeker verrassen.

DI 09.02.2016 € 10 • 8 • 7Kleine zaal jeanpaulvanbendegem.be20.15 uur

JEAN-PAUL VAN BENDEGEM — ELKE DRIE SECONDEN (LEZING)

‘Elke drie seconden’, zo heet het boek van Jean Paul Van Ben-degem dat de schoonheid van wiskunde, jawel… blootlegt. De meesten vullen deze titel immers spontaan aan met ‘… denkt een man aan seks.’ Een mythe die volgens Jean-Paul Van Bendeghem, wiskundige, filosoof en sympathiek vrijmetselaar, niet klopt.Wiskunde en seks? Wat zouden die twee met elkaar kunnen te ma-ken hebben? Als je wiskunde bepaalt als het zoeken naar patronen en als je aanneemt dat alle menselijke activiteiten patronen verto-nen, dan moet ook seks door de wiskundige bril kunnen bekeken worden. In deze lezing werkt professor Jean Paul Van Bendegem een aantal voorbeelden uit waaronder een strategie om de ideale partner te vinden en de mathematische grenzen van datingssites. Niettegen-staande het wiskundig karakter van het onderwerp is geen wiskun-dige voorkennis vereist.

10.0

2 •

MYR

DD

IN &

JEF

NEV

E

Page 44: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 85 )

FEBRUARI

12.0

2 •

8 YE

ARS,

5 M

ON

THS,

4 W

EEKS

, 2 D

AYS

© J

ON

AH S

AMYN

DO 11.02.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal 20.15 uur

KOEN DE SUTTER — MONTAIGNE (THEATER)

De zestiende-eeuwse Michel de Montaigne is één van de grootste filosofen van de westerse beschaving. Vooral zijn essays horen tot de westerse filosofische canon. Hij schreef ze dan ook toen hij aan zijn twee-de leven begon, een periode waarin hij zich terugtrok en nadacht. Zijn levensmotto ‘Que Sais-je?’ is ook vandaag nog relevant. Want wat weet een mens echt zeker?Alexander Roose, professor filosofie aan de univer-siteit van Cambridge en Gent, schreef hierover een theatertekst. Koen De Sutter speelt bij verschillende gezelschappen en werd bekend met zijn monoloog over wijlen premier Martens.

In het kader van de voorstellingen ‘Socrates’ en ‘Montaigne’ organiseren we ook een aantal lezingen en workshops rond filosofie. Meer info op onze website.

VR 12.02.2016 € 12 • 10 • 9Kleine zaal bert-fred.com20.15 uur

BERT & FRED — 8 YEARS, 5 MONTHS, 4 WEEKS, 2 DAYS (CIRCUS)

Hij is Bert. Zij is Fred. Samen zijn ze Bert & Fred. Logisch. Bert & Fred leven samen, werken samen, spelen samen. Het liefst met versgeslepen keuken-messen, muizenvallen en vogelpikpijltjes. Veilig is anders, maar spannend is het wel! Het duo Bert Loenders en Fréderique Snoeks speelde op Theater in het Zadel de fel gesmaakte buitenvoorstelling ‘I Start To Like You’. Hun typische stijl van circustheater is grappig en spectaculair met een gevaarlijk randje. Samen zoeken ze de grens op en stappen er hand in hand over. Voor het eerst brengen ze nu ook een voorstelling in de zaal. Die gaat over liefde, vriend-schap en popcorn. Over risico’s en blind vertrouwen. Over alles geven en niet omkijken. Kortom, over … Bert & Fred. Een bijzonder grappige voorstelling voor jong (10+) en oud!

Met: Bert Loenders en Fréderique Snoeks Met de steun van: de Vlaamse overheid (BE), Dommelhof Neerpelt (B) Partners: Circus-centrum (BE), CIAM Aix-en-Provence (FR), Espace Catastrophe (BE), Le Prato (FR), Destelheide (BE), Ell Circo d’ell Fuego (BE)

Page 45: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 87 )

FEBRUARI

ZA 13.02.2016 € 6 • 5Kleine zaal zonzocompagnie.be17 uur

ZONZO COMPAGNIE — SLUMBERLAND (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 5 jaar

Wat is dat donkere niemandsland dat ‘slaap’ heet? Hoe weet je echt helemaal zeker dat de ‘droomwe-reld’ niet de échte aarde is? Of dat we niet gewoon dromen dat we wakker worden? In ‘Slumberland’ spelen Fulco Ottervanger (De Beren Gieren, Mile(s)tones) en An Pierlé in een poëtisch slaapkabinet. Met beelden van de Gentse cineaste Nathalie Teirlinck nemen ze je mee door de 12 uren van de nacht. Teirlinck geeft kinderen een centrale plek in haar filmbeelden; zo komen er een maan-meisje en een zandmannetje voorbij! Schitterende beelden én twee rasmuzikanten op het podium ; Zonzo Compagnie maakte weer een pareltje. ‘Slumberland voelt aan als een trip, scherend langs glinsterdroom en nachtmerrie, tot jong en oud zich aan het eind verbaasd het zand uit de ogen wrijft, ontwakend uit dat vreemde universum van elke nacht dat ‘Slumberland’ heet’. (****De Morgen - Liv Laveyne)

ZA 13.02 - 16 uur tot € 35ZO 14.02.2016 - 12 uur (combiticket voorstelling en overnachting, incl. avondmaal, ontbijt en activiteiten)

C-MINE SLEEP-INZin om helemaal weg te dromen na deze voorstel-ling? Dat kan, thuis in jullie eigen bed of in C-mine. In C-mine ??Echt waar. Voor de eerste keer in het 5-jarig bestaan van C-mine cultuurcentrum, kan je blijven slapen in het grote gebouw. Wees er snel bij. Slechts 40 mensen krijgen de kans te overnachten in C-mine.

Om 16 uur komen we samen en slaan we onze tentjes op op het podium van de grote theaterzaal. Na ‘Slumberland’ eten we gezellig samen en filosofe-ren groot en klein een uurtje over de voorstelling. Dan maken we ons klaar om onder de wol te kruipen. We sluiten af met enkele mooie slaapliedjes en ritsen dan de tenten dicht om weg te dromen. Zondagochtend ontbijten we, ruimen we de tenten op. De volwassenen bezoeken de tentoonstelling in de galerie van C-mine cultuurcentrum, de kinderen spelen een spel in het energiegebouw.

Praktisch : Voor kinderen van 5 tot 12 jaar en hun ouders/begeleiders. Heb je zelf een gooitent ? Of kan je deze le-nen ? Breng deze dan mee. Zo kan je in alle privacy slapen. Jullie kunnen gebruik maken van het sanitair (van lavabo’s tot douches) van de loges van C-mine cultuurcentrum. Meer praktische informatie volgt per brief begin januari.

Page 46: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 89 )

FEBRUARI

• Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Ouverture tot ‘Don Giovanni’, KV 527 Symfonie nr. 38 in D, KV 504 ‘Praagse’(1786)

• Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Vioolconcerto in D, opus 61

De Symfonie nr. 38 in D dankt haar naam aan de stad Praag waar Mozart zijn grootste successen kende en waar ze op 19 januari 1787 in première ging. Naar omvang en opzet is ze de voorbode van zijn laatste drie symfonieën en slaat een muzikale brug tussen ‘Le Nozze di Figaro’ en ‘Don Giovanni’. Ze heeft een complexe structuur en verlangt veel inspanning van vertolker en luisteraar. Elke uitvoering blijft een speciale belevenis.Het Vioolconcerto in D groot, opus 61 van Ludwig van Beethoven is één van de bekendste en meest gespeelde vioolconcerten. Het werd in 1806 geschre-ven en ging in première in het Theater an der Wien. Beethoven schreef het stuk voor zijn collega Franz Clement, die het stuk ook voor het eerst uitvoerde samen met L. van Beethoven als dirigent. De Duitse Isabelle Faust is een topvioliste. Haar rijp muzikaal inzicht en vurig engagement maken haar frisse vertolkingen elke keer opnieuw onweerstaan-baar.

DO 13.02.2016 € 22 • 20Concertzaal CC Hasselt orchestra18c.com20 uur (Inleiding om 19.15 uur) allmusic.com

ORKEST VAN DE ACHTTIENDE EEUW O.L.V. FRANS BRÜGGEN & ISABELLE FAUST(KLASSIEK)

DI 16.02.2016 € 18 • 16 • 15Grote zaal begeerte.be20.15 uur

SAINT AMOUR — FUNNY VALENTINE (LITERATUUR)

Het thema van Saint Amour in 2016 is ‘Funny Valentine’, van de onhandigheden die de liefde met zich meebrengt tot de krankzinnige situaties waartoe ze mensen kan drijven. Als vanouds met een schare messcherpe auteurs die de liefde fileren, zinderende muziek en filmfragmenten, een uitgekiend decor, en een publiek dat nauwelijks op zijn stoel kan blijven zitten van verrukking.

13.0

2 •

ORK

EST

VAN

DE

ACTI

END

E EE

UW

Page 47: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 91 )

FEBRUARI

VR 19.02.2016 € 16 • 14 • 13Kleine zaal pauliencornelisse.nl20.15 uur

PAULIEN CORNELISSE — MAAR ONDERTUSSEN (HUMOR)

Paulien Cornelisse verwierf in Vlaanderen vooral bekendheid dankzij haar finaleplaats in ‘De Slimste Mens’. Haar eerste show ‘Dagbra-ken’ werd meteen een succes. Het boek dat daaruit voortvloeide ‘Taal is echt mijn ding’ werd een bestseller met ruim 500.000 verkochte exemplaren. In 2010 won ze met ‘Neerlands Hoop’ de prestigieuze prijs voor Nederlands grootste theaterbelofte. In haar derde voorstelling zal Paulien zich bezig houden met alles wat onbelangrijk lijkt, en dat misschien ook wel is. Paulien is met een bril met een sterkte van -6 extreem bijziend. Ze bekijkt de dingen graag van dichtbij en het analyseren van insecten en kamerplanten en hun gevoelsleven behoort daarom tot haar specialiteit. Maar het is een geruststellende gedachte dat ook de wereldleiders worden aangestuurd door krachten waar zij geen weet van hebben.

DO 18.02.2016 € 12 • 10 • 9Kleine zaal lauravandolron.com20.15 uur

LAURA VAN DOLRON — WAT NU NODIG IS (THEATER)

Het theater dat de Nederlandse Laura Van Dolron maakt, wordt wel eens standup filosofie genoemd. Het is heerlijk theater dat alle theaterwetten aan zijn laars lapt en slimweg een eigen parcours afwandelt. En dat is ook zo met deze ‘Wat Nu Nodig Is’. Ze heeft het over spiritualiteit en haar doel is: het gat vullen dat de kerk heeft achtergelaten. Ze preekt dat spiritualiteit sexy is en niet saai of anti-intellectueel. Dat betrokkenheid weer belangrijk is. En dat je om ‘lief te zijn voor jezelf´ niet naar een welness centrum moet. Waarbij de theaterzaal gebruikt wordt om even uit te rusten, van alle mensen met meningen, om stil te zijn staan en te lachen om onszelf en hoe druk wij ons maken om zaken die er niet echt te doen. Wat er wel toe doet? Dat wij veel meer op elkaar lijken dan we denken. En dat dat besef heel troostrijk is en een heleboel gedoe scheelt.

ZO 14.02 tot ZO 27.03.2016 GratisGalerij topoffice.to

LUC DELEU, GUY CLEUREN I.S.M. ARCHITECTUURWIJZER(TENTOONSTELLING)

Twee architecten van formaat slaan de handen in elkaar voor een tentoonstelling die hun beider stokpaardje illustreert. T.O.P. office (Luc Deleu) en Guy Cleuren hebben elkaar gevonden omdat er de gemeenschappelijke drang is om autonoom werk te maken in de architectuur en stedenbouw. Onafhan-kelijk voeren ze reeds jaren zelfstandig ontwerpend onderzoek uit.De reguliere architectuur en stedenbouw wordt van-daag over het algemeen ingezet als er zich specifiek een probleem voordoet of men wacht gewoon af wat de markt te bieden heeft. Beiden kijken vooruitziend, sporen problemen op, leveren kritiek en willen op progressieve wijze en met een eigenzinnige vorm van onderzoek, ontwerpoplossingen of concepten formuleren.Het werk in de galerie heeft veel gelijke uitgangspun-ten en onderzoeksrichtingen. De gezamenlijke tentoonstelling is gegroeid uit een ontmoeting van het parallel architectonisch werk met autonomie, door elkaar daarin te stimuleren, te beïn-vloeden en af en toe ook een gezamenlijk onderzoek uit te voeren.

ORB

AN S

PACE

, FO

RM S

TUD

Y 20

14-2

015

Page 48: C-mine brochure 2015 2016

DO 18 & VR 19.02.2016 € 14 • 12 • 11Grote zaal hetpaleis.be20.15 uur

HETPALEIS — ROMEO EN JULIA (THEATER)

Voor iedereen vanaf 16 jaar

Elke generatie heeft recht op zijn Romeo en Julia. Regisseur Simon De Vos brengt deze klassieker voor theaterliefhebbers en jongeren van nu. Het verhaal van een verboden liefde blijft brandend actueel. In geen enkel werk zijn liefde en dood zo vervlochten met mekaar als in ‘Romeo en Julia’. De Vos pelt de lagen van Shakespea-res meesterwerk af en komt voor zijn bewerking tot de rauwe kern.Herinnert u zich ‘Aleksej’ van HETPALEISnog, enkele seizoenen geleden in de grote zaal van C-mine? Het publiek hing toen 2 uur lang aan de lippen van de acteurs. Nu gaat het niet anders zijn. Een spectaculair decor, straffe acteerprestaties van jong talent (o.a. Evgenia Brendes, Jonas De Vuyst), adrenaline, …

“Dit is zowat de meest frisse, aanstekelijke, knap vormgegeven én plotgetrouwe versie van Romeo en Julia in jaren.” (Els Van Steenberghe in Knack Focus, ****)

© K

URT

VAN

DER

ELS

T

FEBRUARIPROGRAMMABROCHURE

( 93 )C-MINE CULTUURCENTRUM

Page 49: C-mine brochure 2015 2016

ZA 20.02.2016 € 14 • 12 • 11Verschillende locaties in C-mine janmartens.com

JAN MARTENS(DANS)

Jan Martens is dé jonge choreograaf van het moment. De voorbije jaren reeg hij het ene succes na het andere aan elkaar en met de grote productie ‘The Dog Days Are Over’ brak hij definitief door. Ook in het buitenland. Hij is ondertussen één van de meest gevraagde choreografen. Wij vroegen hem om een ganse dag te vullen met zijn eigen, nieuw werk en met werk van de mensen die hem omringen. Zo krijg je drie voorstellingen te zien, een film, een concert, kan je deelnemen aan een workshop voor amateurs en is er een masterclass voor professio-nele dansers.

PROGRAMMA• 11 tot 14 uur: workshop voor professionelen rond ‘Dog Days’ door een danser van ‘Dog Days Are’. • 15 tot 17 uur: workshop voor professionelen en niet professione- len rond het nieuwe project ‘The Common People’ door Jan Martens.• Vanaf 18 uur: Joris van Oosterwijk met ‘Stamping project’ Connor Schumacher met ‘I trust in this life that we will have another moment alone’ • 19 uur: Solo Laura Vanborm en’ L'infini’ (kortfilm van Lukas Dhont); • 20 uur: ‘Ode To The Attempt’ (Jan Martens)• 21 uur: ‘They Must Be Giants’ (Steven Michel)• 22.30 uur: ‘Crying Boys Cafe’ (afsluiter – live muziek)

Het volledige programma vind je vanaf januari op onze site.

© P

HIL

E D

EPRE

Z

FEBRUARIPROGRAMMABROCHURE

( 95 )C-MINE CULTUURCENTRUM

Page 50: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 97 )

FEBRUARI

ZO 21.02.2016 € 6 • 5Grote zaal toutpetit.be15 uur

TOUT PETIT — SCHOTS EN SCHEEF (FAMILIEVOORSTELLING) Voor iedereen vanaf 3 jaar

Een lege scène. Twee vrouwen op doortocht, met een grote doos. Uit de doos komen tafels, veel tafels. De tafels staan scheef. Al puzzelend brengen Ciska en Lies de tafels in evenwicht. De tafels worden torens en de twee danseressen gaan aan het klauteren. Over de tafels, en over elkaar. De scène wordt een groot klimrek. Na de voorstelling worden de kleuters ook uitgenodigd om het decor zelf te verkennen. ‘Schots en scheef’ is de tweede productie van Tout Petit, het jonge gezelschap van Ciska Vanhoyland en Lies Cuyvers. Ze waren eerder te gast in C-mine cultuurcentrum met ‘Kom mee, Leon’. Tout petit maakt puur en authentiek danstheater voor een jong publiek.

'Schots en Scheef' is gerealiseerd in coproductie met P2 en C-mine cultuurcentrum.

ZO 21.02.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal elisecaluwaerts.com 11 uur kimvandenbrempt.com

ELISE CALUWAERTS & KIM VAN DEN BREMPT (APERITIEFCONCERT)

Coloratuursopraan Elise Caluwaerts begon haar zangcarrière als barokzangeres en toerde internationaal met het Collegium Vocale Gent en Muziektheater Transparant. Later breidde ze haar repertoire uit naar het romantische en hedendaagse repertoire en werd een veelgevraagd concert- en operazangeres. Ze vertolkte onder meer de rol van Koningin van de Nacht uit ‘De Toverfluit’. Pianist Kim Van den Brempt specialiseerde zich naast hedendaagse muziek ook in de kunst van de liedbegeleiding. Hij vormt al 10 jaar een succesvol duo met Elise Caluwaerts. In C-mine brengen ze een Italiaans program-ma gewijd aan het 19-eeuwse belcanto, met Puccini, Bellini, Rossi-ni, Verdi, Donizetti en Schubert in een hoofdrol. Intieme en hartstoch-telijke liederen waarin het vuurwerk uit de opera nooit ver weg is.

MA 29.02.2016 € 10 • 8 • 7Kleine zaal kairovisie.nl20.15 uur

JOKE HERMSEN — KAIROS, DE NIEUWE BEVLOGENHEID OF HAAST U LANGZAAM (LEZING)

De Nederlandse filosofe en schrijfster Joke Hermsen laat in haar boek ‘Kairos, een nieuwe bevlogenheid’ de tijd spreken. Boodschap: stap uit de ratrace! Beter voor mens en maatschappij!Tijdens deze lezing onderstreept ze deze stelling. In honderd jaar tijd zijn wij obsessieve klokkijkers zijn geworden. Onze complexe en door de sociale media overbezette levens maken het niet eenvoudig om het onderscheid tussen kloktijd en mijmertijd nog te kunnen waarnemen. We kennen nog weinig momenten van rust, aandacht of alerte bezinning. Kairos, kleinzoon van Chronos, werd door de Grieken als de belangrijkste god van de tijd beschouwd. De tijd van de aandacht en creativiteit, het moment van bezinning waarna het nieuwe gedacht en gedaan kon worden. Joke Hermsen haalt praktijk-en, initiatieven en goede voorbeelden aan om de tijd stil te zetten en een andere richting in te slaan.

21.0

2 •

SCH

OTS

EN

SCH

EEF

Page 51: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 99 )

MAART

DO 03.03.2016 € 10 • 8 • 7 Kleine zaal janrotmans.nl20.15 uur

JAN ROTMANS — DE WERELD IN TRANSITIE — VERANDERING VAN TIJDPERK (LEZING)

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en een internatio-nale autoriteit op het vlak van transities en duur-zaamheid. Hij is oprichter van DRIFT en Nederland Kantelt. Hiermee wil hij zichtbaar maken hoe groot de vernieuwingsbeweging is in Nederland op terreinen als zorg, onderwijs, voedsel, ruimte, kunst en cultuur, … Hij onderzoekt niet alleen de kanteling van de samenleving maar probeert er op deze manier ook actief aan bij te dragen. Zijn boeken ‘In het oog van de orkaan’ en ‘Verandering van Tijdperk’ zijn inmiddels bestsellers. Met de sluiting van de Genkse Fordfabrieken staat Genk voor een grote uitdaging: hoe opnieuw een transitie maken naar toekomst, naar een duurzaam economisch, ecologisch en samenlevingsmodel. Het is een complexe zoektocht met vele uitdagingen. Jan Rotmans vertelt in deze lezing hoe ook Genk een proeftuin kan zijn voor kanteling, voor anders denken, voor transitiemanagement.

I.s.m. dienst leefmilieu

VR 04.03.2016 € 14 • 12 (vvk)GC den Ichter, Kapelstraat 16, 3660 Opglabbeek 20.15 uur

BAS BIRKER — SOWIESO (THEATER)

Bas Birker is boos, of toch verontwaardigd in ieder geval. Hoe dan ook is hij het er niet mee eens. Met alles in het algemeen, en met veel in het bijzonder. Gelukkig weet hij de oplossing: met Bas als baas van iedereen, komt het allemaal wel goed. Want met een Hollander aan het roer, worden er knopen doorgehakt. Bas Birker - ook gekend als de beste MC van de Lage Landen - is een stand-up comedian pur sang. Zo nu en dan op het randje, zeer vaak improviserend, nooit kwetsend. Een man, een microfoon en heel veel grappen. Voorprogramma: Jens Dendoncker.

Tickets: 089 81 09 10 [email protected]

AART

WO 02.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal lod.be20.15 uur

LOD

— DE SLEUTEL (THEATER)

Josse De Pauw bewerkt de roman 'Kagi' van de Japanse auteur Junichiro Tanizaki voor vier vrouwen: een actrice, twee danseressen en een percussioniste. Het verhaal van 'Kagi' gaat over een echt-paar dat mekaars dagboeken leest en ze gebruikt om met elkaar te communiceren. Ook over dat wat het daglicht niet mag zien. In een steeds nauwer web van jaloersheid, sadomasochisme en een obsessie voor ontrouw, sterft de man uiteindelijk, tijdens een van de zorgvuldig opgebouwde sessies, aan een hartaanval.De vraag is hoe verschillend mannen en vrouwen elkaars verhaal begrijpen. En hoe lezen we elkaars “dagboeken”?

Met Frieda Pittoors, Fumiyo Ikeda, Taka Shamoto, Kuniko Kato.

© G

RDR

Page 52: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 101 )

MAART

ZA 05.03.2016 € 12 (kassa) • 10 (vvk)Kleine zaal nuffsaid.be20.15 uur

‘NUFF SAID (HUMOR)

ZA 05.03 en ZO 06.03.2016 € 6 • 5Op locatie studio-orka.beTelkens om 13.30 uur & 15.30 uur

STUDIO ORKA — ZOUTLOOS (FAMILIEVOORSTELLING)

Een perfecte formule met literatuur, muziek, humor en vooral veel ambi-ance. Het eenvoudige maar geniale concept van ‘Nuff Said zorgde vorig seizoen telkens voor een bomvolle zaal. Huisband BRZZVLL en vaste host Erhan Demirci loodsen maandelijks het internationaal allegaartje doorheen een sfeervol avondje C-mine.

Reserveer alvast ook de datum van de laatste twee edities (02.04 en 14.05) in je agenda!

Voor iedereen vanaf 7 jaar

‘Zoutloos’ was in 2014 al te zien in Genk, maar we konden het aanbod niet afslaan om deze voorstelling opnieuw in Genk te spe-len. Het publiek dat’ Zoutloos’ toen zag, spreekt nog steeds over één van de meest beklijvende voorstellingen van de voorbije jaren.

Met ‘Zoutloos’ nestelt Studio Orka zich in een woon- en zorgcen-trum. ‘Zoutloos’ gaat over vroeger en later en den dag van vandaag. Over iemand moeten missen of toch maar liever vergeten. Over kraaienpootjes, warme dekentjes op koude voeten, slappe koffie en smeulende sigaretten. Over beregezellige oma’s, drukdrukdrukke papa’s, onzichtbare mama’s, zotte verpleegsters, jolige jeugdliefdes. Een ode aan het leven en de fantasie. Want het meervoud van lef is leven, zegt ons bomma. Een hartverwarmend verhaal vol humor en hoop, levensdrift, geheime liefdes, familiale toestanden, vluchtrou-tes, passie en geluk ...

© F

RED

DEB

ROCK

VR 04.03.2016 € 15 • 13 • 12 • 10 (jazz abo)Kleine zaal rubenmachtelinckx.com20.15 uur timfinoulst.com kimversteynen.com

MACHTELINCKX / JENSSON/BADENHORST /WOUTERS EN DUO KIM VERSTEYNEN /TIM FINOULST — DUBBELCONCERT (JAZZ)

De kleine zaal wordt voor een uniek dubbelconcert omgetoverd tot een gezellige jazzclub met gitaar in een hoofdrol. Beeldschone muziek van de jonge garde uit de Vlaamse jazzscene.

DUO KIM VERSTEYNEN / TIM FINOULSTKim Versteynen (zang) en Genkenaar Tim Finoulst (gitaar/compositie) vor-men samen een intrigerend jazzduo. Het pure samenspel tussen de stem van Kim en het gitaarspel van Tim is niets verhullend. Ze treden uit de traditionele rol van solist en begelei-der. Improvisatie en interactie is hun creatieve drijfveer. In 2013 wonnen ze het Concours Des Jeunes Talents in Dinant. De jury prees hen voor hun muzikale kwaliteiten, soberheid en intimiteit. In 2014 brachten ze hun debuutalbum “First Time” uit.

MACHTELINCKX / JENSSON / BADEN-HORST / WOUTERSHet kwartet rond de jonge Gentse gitarist Ruben Machtelinckx laat een raadselachtige droomwereld klinken, beeldend en suggestief, breekbaar en minimalistisch. Het kwartet kwam eind 2012 naar buiten kwam met hun debuut ‘Faerge’ en de plaat werd door Knack prompt tot beste Belgische jazzrelease van het jaar gebombar-deerd. Amper twee jaar later staat het kwartet er opnieuw met ‘Flock’, verschenen bij El Negocito Records. Waar het op de eerste plaat nog klonk als filmische introverte kamerjazz, vinden we op het tweede album meer uitgepuurde composities.

Met Ruben Machtelinckx (gitaar, banjo) / Hilmar Jensson (gitaar) / Joachim Badenhorst (klarinet en sax) / Nathan Wouters (contrabas)

I.s.m. Jazzlabseries

Page 53: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 103 )

MAART

VR 11.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal thor.be20.15 uur

CIE THOR /THIERRY SMITS — REVOLT (DANS)

In het zog van een aantal recente protestbewegingen - Occupy, Arabische Lente, Indignados… - en vooral het protest gedragen door vrouwen - Pussy Riot, Femen, Amina ‘Tyler’ Sboui – maakt Thierry Smits in zijn nieuwste creatie een werk over bevrijding, burgerlijke ongehoorzaamheid en de noodzaak van verzet.Nicola Leahy – die ook al schitterende in het recente ‘Cocktails’ – danst met een ongelooflijke virtuositeit een vrouw die zich bevrijdt en in de huid kruipt van de iconen van de vrouwenbeweging. Van Rosa Luxemburg tot Angela Davis. En dat gebeurt in de even virtuoze danstaal die Thierry Smits de voorbije 25 jaar ontwikkelde.

© H

ICH

EM D

AHES

DI 08.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal laika.be20.15 uur

LAIKA & BOS+

— KONIJN MET PRUIMEN (THEATER)

Voor iedereen vanaf 15 jaar

‘Konijn met pruimen’, geschreven door Dimitri Verhulst, speelt zich af ten huize van pa en ma Van Campenhout. Knoert van een villa, groot wagenpark voor de deur, thermostaat permanent op minimum 27 graden, gezworen vleeseters, kortom: mensen voor wie het begrip ‘duurzaamheid’ er enkel op wijst dat het leven steeds duurder wordt. Er is een etentje gepland voor de verjaardag van hun zoon Wim, die meteen zijn nieuw lief voorstelt: Evely-ne, een bio-ingenieur die voor een ngo werkt. Evelyne blijkt zowat in alles het tegendeel van het echtpaar, en steekt haar mening niet onder stoelen of banken – wat enigszins nefast is voor de feestvreugde…Wat volgt is niet louter een conflict tussen twee generaties, maar ook tussen visies op onze verhouding tot deze planeet. Een komisch, tragisch, hilarisch vertoon, terwijl de gemoe-deren geleidelijk oververhit raken en het konijn-met-pruimen langzaam aanbrandt. Een Laika-voorstelling om naar uit te kijken, zeker met Aïcha Cissé, Janne Desmet en Frank Dierens op scène.

DO 10.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal davidcantens.be20.15 uur

DAVID CANTENS & JURGEN DELNAET — TRUE WEST (THEATER)

In deze toneelklassieker uit 1980 van de Amerikaanse auteur Sam Shepard past een succesvol schrijver op het huis van zijn moeder. Ineens staat daar zijn oudere broer, een vogelvrije zwerver.De twee mannen gaan na jaren hun vervreemding en uiteindelijk ook mekaar te lijf.David Cantens en Jurgen Delnaet staan na Marsman opnieuw als broers aan elkaars zijde, om een nieuw verhaal te vertellen over afgunst, ambitie en succes. Deze twee enige zonen kijken het leven recht in de ogen en spelen om ter echtst de kinders van de rekening.

U kent David Cantens van de voorstellingen van De Spelerij maar ook in ‘Marsman’ en ‘Nieuw Texas’. Jurgen Delnaet zag u bij de Roovers en in ‘Marsman’ en ‘Aanrijding in Moscou.’

ZO 13.03.2016 € 6 • 5Kleine zaal villanella.be 15 uur compagniebarbarie.be

VILLANELLA & CIE BARBARIE— WA WILDER MAN (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 4 jaar

Een familie van vier figuren leeft samen in een huisje.Vredig. Niet altijd natuurlijk, maar bon, over het algemeen: vredig.Plots trekken ze een kast open en daaruit valt een vreemde figuur.Hij ziet er helemaal anders uit dan zij.Wie is hij? Hij ziet er nogal… wild uit.De Wilde Man is zowel goed als slecht. Soms lijkt hij vrolijk, soms kwaad.Soms is hij kwaad en lijkt hij vrolijk. Soms lacht hij, maar is hij eigenlijk kwaad.

Wie is de goeie? Wie is de slechte? Dit is de vraag waar elk kind mee speelt. In de sprookjes waarmee kinderen overladen, is geen plaats voor grijs of on-duidelijkheid. Daar kennen ze enkel zwart. Of wit. De dames van Compagnie Barbarie laten in ‘Wa Wilder Man’ de schemerzone zien tussen goed en kwaad. Want iedereen zet wel eens een masker op.

DO 10.03.2016 € 20 • 18 • 17Grote zaal wimmertens.be20.15 uur

WIM MERTENS TRIO (MUZIEK)

Wim Mertens bracht dit voorjaar al zijn 52e cd uit! Deze Limburger (°1953) bouwde over dertig jaar een carrière uit als componist, pianist, contratenor, gitarist en musicoloog. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn wereldberoemde pianostukken zoals ‘Close Cover’ of ‘Struggle For Pleasure’. Zijn muziek is opgebouwd uit sterke melodieën en is vaak minimalistisch van aard. Veel stuk-ken van Mertens worden gebruikt in theater, films, documentaires, radiodjingles en zelfs reclameboodschappen. 4 jaar geleden wist hij nog de grote zaal van C-mine uit te verkopen, hoog tijd om hem nog eens terug in Genk aan het werk te zien. Wim Mertens is een belevenis, uniek in zijn soort.

Page 54: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 105 )

MAART

Mich Walschaerts ken je natuurlijk als de ‘kale’ helft van Kommil Foo. Nu staat hij met zijn eerste solovoorstelling op de planken. Hij zingt de meest pakkende songs en vertelt de meest schrijnen-de verhalen. Hij speelt de meest kwetsbare en pijnlijk herkenbare personages. Op het podium wordt hij bijgestaan door een aantal zeer straffe muzikanten, waaronder Gwen Cresens en Genkenaar Alano Gruarin. Ze brengen een voorstelling over leven en liefde, over alles of niks. Absoluut autobiografisch alsook volledig uit de duim gezogen. Over duizend man sterk zijn. Of net niet.

Mich Walschaerts (spel/zang/viool), Gwen Cresens (accor-deon, bandoneon), Alano Gruarin (piano/fender rhodes), Egon Kracht (contrabas)

WO 16.03.2016 € 19 • 17 • 16Grote zaal michwalschaerts.be20.15 uur

MICH WALSCHAERTS — DUIZEND MAN STERK (HUMOR)

ZA 19.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal berlinberlin.be20.15 uur

BERLIN — JERUSALEM — (HOLOCEEN #1) (THEATER)

In 2013, tien jaar na de filmopnames voor de eerste voorstelling ‘Jerusalem’, bezoekt BERLIN de heilige stad opnieuw. Geïnterviewden worden terug opge-zocht, beelden op elkaar gelegd, een discussie nog eens over gedaan. Jerusalem revisited. BERLIN stond eerder in onze zalen met de schit-terende ‘Tagfisch ‘(over de mijnreconversie in Nordrhein-Westfalen) én met ‘Land’s End’ (over de pannenkoekenmoord). Nu komen ze met een update van een eerdere voorstelling over een intrigerende stad, op drie schermen en met livemuziek.

© E

MIL

IE V

ERCR

UYSS

E

DI 15.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal stan.be20.15 uur

TG STAN — WAT/NU (THEATER)

TG Stan maakt een nieuwe voorstel-ling met zijn vaste kern: Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen.

in het bos daar staat een huisjeik keek eens door het vensterraamkwam een haasje aangelopenklopte aan de deurhelp mij, help mij uit de noodwant de jager schiet mij doodlaat mij in uw huisje klein‘k zal u dankbaar zijn.(met bijhorende bewegingengezongen of gezegd)

VR 18.03.2016 € 15 • 13 (vvk)Barenzaal radiomodern.be20.30 uur

RADIO MODERN — FEEST! (MUZIEK)

Radio Modern is inmiddels een gevestigde waarde in Genk. De barenzaal van C-mine wordt ook dit seizoen weer belegerd door een delegatie zwierige en mooi in-retrostijl-uitgedoste danskoppels. Leg je haar in de plooi en stoom uw zondagshemd! Haal je mooiste vintagejurk uit de kast! De Moder-nettes van het Beauty Boudoir – gewapend met de krultang, haarlak en opvallende maquillagekleuren - voorzien u van een glamoureuze look met blozende wangetjes en een indrukwekkende coiffure. Voor diegenen die niet meer geheel weten hoe dat swingen precies moet, zorgen ervaren dansers voor een dan-sles om duimen en vingers bij af te likken. Na deze opwarming staat uw gastheer klaar met DJ en een knallende liveband om u te laten rocken op heerlijke sixtiesmuziek.

Page 55: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 107 )

MAART

20.0

3 •

IN D

E N

AAM

VAN

DE

VAD

ER…

© K

OEN

BAU

TERS

20.0

3 •

IN D

E N

AAM

VAN

DE

VAD

ER…

© J

OH

AN H

AESE

VOET

S

ZO 20.03.2016 € 18 • 16 • 15Grote zaal 20.15 uur

BUURMAN / HARMONIEWATERSCHEI-- ZWARTBERG — IN DE NAAM VAN DE VADER, DE ZOON EN DE KLEINZOON (MUZIEK)

Als centrale gast van Nekka-Nacht 2015 gooide Buurman hoge ogen in de Antwerpse Lotto Arena. In het ‘iets kleinere’ C-mine brengen ze de voor-stelling ‘In de naam van de vader, de zoon en de kleinzoon’. Toen frontman Geert Verdickt een doos vol foto’s en documenten van zijn grootvader in handen kreeg, werd zijn fantasie geprikkeld. Kleinzoon Geert graaft in opa’s verleden en ontdekt boeiende verhalen van de bekende muzikant die zijn grootvader was. Het concert raakt je door liefde en verlies, door vinden en achterlaten. Persoonlijke verhalen, maar zodanig gepolijst en vakkundig verteld dat ze universeel worden. Buurman krijgt speciaal voor het con-cert in Genk versterking van de Har-monie Waterschei-Zwartberg, onder leiding van dirigent Armand Steyfkens. Samen dompelen ze je onder in een wereld die je niet meer los laat.

© S

EBAS

TIEN

ARM

ENG

OL

VR 18 & ZA 19.03.2016 € 15 • 13 • 12Grote zaal galapiat-cirque.fr20.15 uur

SÉBASTIEN WOJDAN (FR) — MARATHON (CIRCUS)

Gevaar zie je vaak in het circus, maar bij Sébastien voel je het zinderen door heel je lijf. Hij komt met een reuzebijl balancerend op zijn hoofd naast je zitten en gooit je de ene zotte scène na de andere voor je voeten. Nu eens met messen, dan weer met pijl en boog, een skateboard of met een verdwaalde cactus. Je voelt je maar zelden veilig, maar binnen de circuscirkel van Wojdan kan en mag alles. Samen met hem loop je de marathon, sidderend en bevend van opwinding. Wojdan is danser, muzikant, messenwerper, acrobaat, koorddanser en jongleur. Na zijn studies aan o.a. l’Epsedanse in Montpellier en CNAC (Centre National des Arts du Cirque) richtte hij met vijf andere artiesten de spraakmakende cie Cirque Galapiat op. Met hun de-buutvoorstelling ‘Risque Zero’ toerden ze jarenlang de wereld rond. Marathon is zijn eerste solovoorstelling. De voorstelling is voor iedereen vanaf 8 jaar.

Page 56: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 109 )

MAART

WO 23.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal 20.15 uur

KYOKO SCHOLIERS — BASTAARD (THEATER)

DO 24.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal pascaleplatel.be 20.15 uur

PASCALE PLATEL — GEZEGEND ZIJ (THEATER)

Pascale Platel brengt nog eens haar memorabele solovoorstelling uit 2002 waarin ze de levensloop van Jezus Christus vertelt vanuit het ooggetuigenis van tante Elisabeth, de moeder van Johannes de Doper. Pascale Platel vertelt het verhaal vol humor en kwinkslagen. Ze laat u gieren van het lachen, maar evenzeer beweegt ze u tot tranen toe. Zoals alleen zij dat kan. Met het publiek aan haar lippen frist ze zo ons collectief geheugen op met anekdotes die getuigen van groot respect, geestdrift en heel wat korreltjes zout.

De perfecte voorstelling voor witte donderdag!

If you cannot get rid of the family ske-leton, you may as well make it dance. (Bernard Shaw)

Theatermaakster Kyoko Scholiers leeft met een oud familiegeheim: ze stamt af van Napoleon. Vandaag, 200 jaar na zijn nederlaag bij Waterloo, staat Napoleon op nr. 2 op de lijst van ‘invloedrijkste figuren uit de geschie-denis’. Net na Jezus, maar vòòr Mohammed, Shakespeare en Hitler. Begeesterd door de familiale com-motie rond haar roots, onderneemt Scholiers samen met Louis van der Waal een zoektocht naar de theatraal-ste figuur sinds mensenheugenis. Een existentiële trip. En iets over aambei-en.Kyoko Scholiers en Louis Van der Waal maken en spelen.

DI 22.03.2016 € 15 • 13 • 12Grote zaal kvs.be20.15 uur

KVS/STEIGEISEN — MEMENTO PARK (THEATER)

Nog voor WO I gedaan was, kwam er al een gids uit in Frankrijk over de slagvelden. En net na de oorlog kwam er ook een gids voor de Vlaamse slagvelden op de markt. Thomas Cook organiseerde zijn eerste groepsreizen naar het voormalig front. Honderd jaar later barst het van de herdenkingen. In deze memorabele voorstelling gaat regisseur Thomas Bellinck op zoek door tijd en ruimte naar het verband tussen geweld en toerisme, tussen herdenking en politiek. En het resultaat is buitengewoon. In een schitterend decor spelen Marjan De Schutter, Karlijn Van Sileghem, Jeroen Van der Ven en Mark Verstraete een promo-ploeg die zich voorbereidt op de miljoenen bezoekers van de herdenkingen. Een heerlijk bitterzoete voorstelling!

ZO 20.03.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal aulos.be11 uur

REMY VAN KESTEREN / ALDO BAERTEN / MIKHAIL ZEMTSOV / KURT VAN EEGHEM — ROUGH (APERITIEFCONCERT)

De jonge Nederlander Remy van Kes-teren (1989) is één van de grootste harptalenten van dit moment. Hij won vele prestigieuze prijzen en concour-sen, speelde op vijftienjarige leeftijd in Carnegie Hall New York en maakte een jaar later zijn debuut in het Concertgebouw van Amsterdam. Hij vormt een trio met Aldo Baerten, eerste fluitist van de Filharmonie en violist Mikhail Zemtsov. Het programma Rough gaat over het bewogen leven van componist Claude Debussy, één van de meest fijnzinnige componisten ooit. Zijn oeuvre bracht miljoenen mensen in vervoering, maar in wezen was Debussy een onbehouwen en vaak kluchtige man. In Rough vertelt Kurt Van Eeghem over het ruwe leven van Debussy, omlijst met prachtige muziek van meesterlijke muzikanten. Beter kan je de zondag niet starten!

© S

TEF

STES

SELS

Page 57: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 111 )

APRIL

WO 06.04.2016 € 16 • 14 • 13Grote zaal nigelwilliams.be20.15 uur

NIGEL WILLIAMS— ACCIDENT DE PARCOURS (HUMOR)

Wie hem bezig zag in onze zaal tijdens de eerste edi-tie van ‘Nuff Said weet dat hij nog bijzonder scherp staat. Nigel is één van de godfathers van de Vlaamse stand-up. In zijn nieuwste voorstelling kijkt hij in de spiegel en ziet hij de ‘malcontente mensaap’. “Zal ‘de mens’ ooit gelukkig zijn? Of tevreden? En moet dat per se? En wat is geluk? Kunnen wij niet gewoon ‘zijn’ en daar tevreden mee leven?” Nigel kijkt naar zichzelf en naar het gedrag van anderen en beseft dat wij, de slimme apen, slachtoffers van ons eigen gedrag en intelligentie zijn, maar ook de grappige clowns van het heelal. ‘Accident de Parcours’ is een tragikomedie. Lachen! Het leven duurt maar even.

ZA 09.04.2016 Grote zaal / kleine zaal littlewaves.be

LITTLE WAVES (MUZIEK)

Met Wovenhand en Bony King heeft het gezellige Little Waves festival er in 2015 weer een fantastische editie opzitten. Het binnenfestival presenteert een avontuurlijke affiche met Belgische en internationale toppers. Genres als Americana, indiepop, folk en singer-songwriter vormen de hoofdmoot. In januari 2016 kom je te weten wie je mag aantreffen op de vierde editie.

Check littlewaves.be

APRI

LVR 01 & ZA 02.04.2016 € 15 • 13 • 12Grote zaal — première 20.15 uur

BRUNO VANDEN BROECKE, MATTEO SIMONI & RUTH BEECKMANS — HECHTEN (THEATER)

Drie bekende Vlamingen steken de koppen bij elkaar en maken sa-men een voorstelling op een tekst van Stefaan Van Brabandt. Wim Vande Voorde, Gert Brackx en Lise Verrijcken zoeken naar manieren om om te gaan met de wonden uit hun leven. Wim, boekhouder en koele, verbitterde asceet. Zijn jongere stiefbroer Gert, eeuwige student en romantische dromer en twijfelaar. Kinderen van dezelfde moeder, maar van verschillende vaders. Allebei evenveel bindings- als verlatingsangst.Allebei strijden ze om de gunst van de intelligente, begaafde maar hopeloos verwarde Lise. Lise is 35, filosofe met een zwak voor Nietzsche, vrijgezel, ontevreden met zichzelf en de wereld, en in alles besluiteloos. Ze wil iets doen met haar leven. Iets zinvols. Ze weet alleen niet zo goed wat ze wil. En met wie.Toptheater met een cast om U tegen te zeggen.

ZA 02.04.2016 € 12 (kassa) • 10 (vvk)Kleine zaal nuffsaid.be20.15 uur

‘NUFF SAID (HUMOR)

Een perfecte formule met literatuur, muziek, humor en vooral veel ambiance. Het eenvoudige maar geniale concept van ‘Nuff Said zorgde vorig seizoen telkens voor een bomvolle zaal. Huisband BRZZVLL en vaste host Erhan Demirci loodsen maandelijks het inter-nationaal allegaartje doorheen een sfeervol avondje C-mine.

Noteer alvast de datum van de laatste editie van het seizoen (14.05) in je agenda!

Page 58: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 113 )

APRIL

60/70 — DE GENKSE ACADEMIE VOOR KUNST IS JARIGEen heel feestjaar lang verrassen de leerlingen en leraars het grote publiek met concerten, tentoonstellingen, voorstellingen, creaties en workshops. In de maanden april en mei is de ’GA voor Kunst’ te gast in C-mine cultuurcentrum en pakken ze uit met een bruisende musi-cal en een grote tentoonstelling. Het belooft een van dé hoogtepunten te worden in hun 60-jarig (GA voor Beeld en Media) en 70-jarig (GA voor Muziek, Woord en Dans) bestaan!

ZO 10.04 t.e.m. ZO 8.05.2016 GratisGalerij

— JUBILEUMEXPO 60 JAAR ACADEMIEDeze jubileum tentoonstelling wil een overzicht geven van de creatieve mogelijkheden binnen de GA voor beeld en media. De bezoeker wordt onderdompeld in een veelvoud van stijlen, vormen, kleuren en technieken. De jongeren en volwassenen kregen een houten kistje dat ze zelf naar eigen believen mochten bewerken of invullen. Ieder ging dus aan de slag in een vrij te kiezen techniek, die aangepast was aan de visuele boodschap die men wilde communiceren of uitdrukken. Het wordt een ontdekkingstocht voor de zintuigen. Een visueel spek-takel van honderden kastjes die ieder hun eigen verhaal vertellen.De expo loopt van 10 april tot en met 8 mei 2016.

VR 15, ZA 16, ZO 17.04.2016 € 12 • 8 (-12 en academiekaart)Grote zaal VR & ZA: 20.15 uur ZO 15 & 20.15 uur

GELMEL— MUSICALLeraars en leerlingen van de acade-mie sloegen de handen in elkaar, en samen met verschillende Genk-se verenigingen presenteren ze een indrukwekkend spektakel!‘Gelmel’ is een meeslepend verhaal over plunderende Vikingen, woeste zeeën en menselijk verdriet, maar ook over de schoonheid van de natuur, het landelijke leven … en de liefde natuurlijk! Met solisten en leerlingen van de academie en verenigingen (zang/spel/dans/koor & orkest); Kevin Houben (muziek); Jan Wouters (libretto); Bert Vannieuwenhuyse (regie); Kristien Steegmans (co regie); Lieve Leonaers (coaching zangers); Sonja Feenstra (coaching zangers en koor); Luc Vergauwen (algemene en orkestlei-ding).

Het volledige ‘feestprogramma’ vind je op gavoorkunst.be

15-1

7.04

• M

USIC

AL

Page 59: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 115 )

APRIL

April 2016 Euroscoop Genk mooov.be

— MOOOV FILMFESTIVAL 2016 (FILM)

In april is er naar jaarlijkse traditie het MOOOV film-festival. In samenwerking met MOOOV en Euroscoop kan je in Genk terecht voor de betere wereldfilms. Ook voor scholen is er een uitgebreid aanbod.Meer info vanaf februari op onze website en op mooov.be

WIL

D T

ALES

, 201

5

WO 13.04.2016 € 12 • 10 • 9Kleine zaal sontag.be20.15 uur

LIES PAUWELS — MELLE (THEATER)

‘Melle’ vormt de derde en laatste solovoorstelling in de reeks theatersolo’s die Lies Pauwels in nauwe sa-menwerking met (toneel)schrijvers tot stand brengt. Eerder schreef Herman Brusselmans voor haar ‘Een vrouw die de horizon heeft bereikt’. Rob de Graaf schreef de tekst voor ‘White Lies’, een productie die geselecteerd werd voor Circuit X. Voor deze derde solo vroeg Lies Pauwels aan Josse De Pauw om de tekst te schrijven.Het gedeelde verleden van Josse De Pauw en Lies Pauwels speelt een rol in deze nauwe samenwerking. Hij woonde een tijdje in het ouderlijk huis van Lies Pauwels.

Deze voorstelling krijgt op het podium een muzikaal tintje met het jonge accordeonduo Toeac.

ZO 17.04.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal philippethuriot.com11 uur

PHILIPPE THURIOT — DE GOLDBERGVARIATIES (APERITIEFCONCERT)

Een uniek staaltje vakmanschap. Het idee is ontstaan op een wereldtour met het dansgezelschap Les Bal-lets C de la B. Om het wachten tegen te gaan, vond accordeonist Philippe Thuriot er niets beters op dan de partituur van de Golgbergvariaties in te studeren. Niet veel later kwam de cd uit op het Klara label. De pers was lovend. Een ongewone, maar onovertroffen prestatie op accordeon. De Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach rekent men tot de belangrijk-ste klavierwerken van de achttiende eeuw. Goldberg was een leerling van Bach en beschermeling van Graaf von Keyserling. De graaf bestelde de aria met variaties om op een zinnige manier zijn slapelo-ze nachten te verdrijven. Goldberg speelde ze op klavecimbel achter een gordijn in zijn kamer. Passie, vreugde, blijdschap, melancholie, verdriet, eenzaam-heid… voor iedere emotie had Bach een bijpassende variatie. Dat maakt het werk zo boeiend om naar te luisteren. Deze keer dus niet op klavecimbel of piano, maar op accordeon.

Page 60: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 117 )

APRIL

WO 20.04.2016 € 15 • 13 • 12Grote zaal lazarusvzw.be20.15 uur

LAZARUS — KARAMAZOV (THEATER)

De voorbije jaren hebben de mensen van Lazarus ons danig geën-tertaind. Met leuke voorstellingen als ‘Idioot’, ‘Met voorbedachten rade’, ‘Niets is onmogelijk’. Nu lezen ze zich weer uit de naad om een nieuwe voorstelling te maken in dit voorjaar. Opnieuw bewerken ze een Russische klassieker, Karamazov van Dostojevski, en dat doen ze zoals niemand hen dat nadoet. Op zijn Lazarus.

van en met: Koen De Graeve, Pieter Genard, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande, Charlotte Vandermeersch

DO 21.04.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal hetkip.be20.15 uur

’T KIP — ACHTER ,T ETEN (THEATER)

Toen ‘Achter ’t Eten’ door Ceremonia/Lod/Zuidpool in 2003 voor het eerst gespeeld werd, won het meteen de Grote Theaterfestival-prijs. En terecht, want het is en blijft één van de meest aangrijpende voorstelling die we ooit zagen.

Uitgangspunt voor ‘Achter ’t eten’ is een bundel brieven uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De voorstelling gaat over een moeder en een dochter die elkaar op een moeilijk moment in hun leven beter leren kennen. Althans, zo lijkt het. De moeder ontkent in alle toonaarden dat de dochter ooit misbruikt werd door de vader en we zien twee, tragische figuren op het toneel staan. En de tragiek komt niet alleen door het verhaal maar vooral ook door de manier waarop de twee actrices dit spelen in een bijzondere taal. Dit is één van hoogtepunten uit het oeuvre van wijlen Eric De Volder (hij stierf plots in 2010), één van de beste theaterauteurs van dit land. Het wordt gespeeld door Marijke Pinoy en Ineke Nijssen.

ZA 23.04.2016 Grote zaal / kleine zaal

NATIONALE DANSDAG (DANS)

De internationale dag van de dans be-staat al jaren, maar in Vlaanderen en Brussel - hoe internationaal de dans er ook is - bestond het initiatief nog niet. Voorjaar 2015 werd het de eerste keer georganiseerd en vanaf 2016 vindt de Nationale Dansdag op verschillende plaatsen in het land plaats. En ook wij doen mee. Op zaterdag 23 april kan u van 12 tot 12 uur terecht in C-mine cultuurcentrum voor een heuse dansmarathon. Choreografen geven workshops in de kleine zaal en daarna kan u – liefhebber of professioneel – uit de bol gaan op het grote podium, tot 12 uur ‘s nachts. Een muzikant en/of dj zorgt voor de juiste muziek en u bent vertrokken voor een dagje

dansplezier.Meer informatie vanaf januari 2016 op onze website.

20.0

4 •

KARA

MAZ

OV

Page 61: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 119 )

APRIL

24.0

4 •

DRO

OM

KOO

RTS

28.0

4 •

WAT

ER E

N V

UUR

ZO 24.04.2016 € 6 • 5Kleine zaal ankezijlstra.be15 uur

ANKE ZIJLSTRA — DROOMKOORTS (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 3 jaar

Ken je dat? Je voelt je niet lekker en wilt niet naar bed. Met alles wat je hebt aan je lijf probeer je wakker te blijven. Maar ze zeggen dat je in bed moet liggen. Je bent ziek. Slapen, daar word je beter van. Je dommelt in. Is het een droom, of is het werkelijk-heid? Welkom in het universum van koorts en droom… ‘Droomkoorts’ is de tweede voorstel-ling van Anke Zijlstra, een jonge dan-seres en theatermaker. Ze was eerder te gast in C-mine met ‘Wint Wind?’. Sam Vloemans en Arne Leurentop zorgen samen voor de muziek voor ‘Droomkoorts’.

DO 28.04.2016 € 12 • 10 • 9Kleine zaal nieuwstedelijk.be20.15 uur

HET NIEUWSTEDELIJK— WATER EN VUUR (THEATER)

DE QUEESTE maakte in het verleden tal van mooie locatieprojecten en ze zijn dat in gans de provincie blijven doen. Onder een nieuwe vlag maken ze nu een bijzonder tweeluik. Het eerste deel ging als ‘Boven Water’ in 2013 in première en gaat over een drama in Godsheide uit 1941 waarbij een boot kapseist op het Albertkanaal. Balans: 35 kinderen en 2 volwassenen verdrinken. Het tweede deel kijkt naar de brand in het college van Berkenbos (Heusden-Zolder) uit 1974 waarbij 23 jongens van het internaat laten het leven.

Twee aangrijpende gebeurtenissen, twee zwarte bladzijden in de ge-schiedenis van Limburg. Suze Milius en Christophe Aussems maken er een pakkend tweeluik van.

VR 29.04.2016 € 16Kleine zaal wouterdeprez.be20.15 uur facebook.com/deavondvandeluistervink

WOUTER DEPREZ & ZIELSVERWANTEN — DE AVOND VAN DE LUISTERVINK (HUMOR)

Op deze bonte avond nodigt Wouter Deprez goed volk uit. Er kan vanalles gebeuren. Vaste waarden proberen nieuw materiaal uit. Of ze verlaten hun comfortzone en brengen iets helemaal anders. Comedians doen serieuze dingen, acteurs zingen, mime-artiesten beginnen te spreken, dansers dansen andere dansen dan hun dagelijkse dansen. Onontdekte talenten worden het podium opge-gooid. Vergeten klasbakken worden afgestoft en herontdekt. Wouter lijmt de avond aan mekaar met levend vers nieuw materiaal.Of heropgedolven oud materiaal. Elke avond van de luistervink is een volstrekt unieke avond. Eén keer en dan nooit meer. Je bent er-bij en denkt nadien: het was prachtig. Maar is het wel echt gebeurd?

Page 62: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 121 )

APRIL — MEI

DI 03.05.2016 € 25 • 23 • 22 Grote zaal kommilfoo.be20.15 uur

KOMMIL FOO— SCHOFT (HUMOR)

Wereldniveau in het Nederlands… zwarte romantiek van het hoog-ste kaliber… maximaal ontroeren met minimale middelen: dat kopte de pers bij de première van hun vorige voorstelling. Mich en Raf Walschaerts maken cabaret zoals niemand anders doet: ontroe-ring, hilariteit, virtuoze muzikaliteit en pakkende beelden vechten om voorrang. Lachen of huilen? Dat is de vraag. ‘Schoft’ heet hun nieuwe voorstelling die vlak na de première naar C-mine komt. Wil je als eerste de splinternieuwe voorstelling van Kommil Foo zien? Wees er dan snel bij voor alle tickets de deur uit zijn.

© J

OH

AN J

ACO

BS

MEI

ZA 30.04.2016 € 15 • 13 • 12 • 10 (jazz abo)Kleine zaal yvespeeters.com 20.15 uur nmusic.com

NORDMANN EN YVES PEETERS GUMBO (DUBBELCONCERT) — INTERNATIONAL JAZZDAY (JAZZ)

30 april staat jazz wereldwijd centraal. De Inter-nationale Jazz-dag werd in het leven geroepen door de UNESCO. We nodigen niet één, maar twee jazzgroepen uit, met als gemene deler dat ze beide de grenzen van de jazz bewandelen, met heel wat cross-overs richting rock of zelfs hip-hop.

NordmannGitarist Edmund Lauret groeide op in Newcastle en bassist Dries Geusens in Overpelt. Ze ontmoetten mekaar op het conservatorium en de vele jamsessies in Gent. Samen met Elias Devoldere en Matthias De Craene werd de groep Nordmann gesmeed. Hun eerste grote wapenfeit was de zilveren medaille op Humo’s Rock Rally. Nog nooit heeft een jazzgroep die tweede plek weten weg te kapen op Belgisch be-langrijkste rockconcours. Hun mix van stijlen: rock, jazz, progressive en avant-garde is ook duidelijk te horen op hun fel gesmaakte debuutalbum ‘Alarm’. Een wervelwind, een muzikale trip die geen seconde verveelt!

Yves Peeters Gumbo – The Big Easy RevisitedDe passage van Yves Peeters in C-mine met ‘Hallu-cinations’ werd fel gesmaakt. Ook door Thomas De Prins, die met zijn groep Scoreman diezelfde avond speelde. Het was die avond dat ze besloten te gaan samenwerken en het ‘Gumbo’ project was geboren. Het collectief presenteert een imaginaire reis naar New Orleans. Krachtige zangpartijen uit de gospel en soul vermengd met second-line grooves van paradebands. Bluesy pianolicks, funky blazersriffs en bezwerende voodoo ritmes, met daar bovenop veel ruimte voor improvisatie. Verwacht een persoonlijke en hedendaagse interpretatie van het rijke muzikale erfgoed uit The Big Easy, de Amerikaanse jazz-hoofd-stad.

François Vaiana (zang), Nicolas Kummert (tenorsaxofoon), Dree Peremans (trombone), Tho-mas De Prins (piano), Nicolas Thys (bas) en Yves Peeters (drums).

© L

EON

DE

BACK

ER

Page 63: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 123 )

MEI

ZA 07.05.2016 € 20 • 18 • 17Grote zaal stefbos.nl20.15 uur

STEF BOS— EEN SPRONG IN DE TIJD (MUZIEK)

Behoeft Stef Bos nog een introductie? Soms is het beter de artiest zelf aan het woord te laten:

Het begin van een levenJe springt in de tijdDe stroom van de rivierNeemt je meeJe ziet landschappen van liefdeOnzekerheidVerlangenJe zwijgtZingtOntwijktLeeftMet onvermogenEn gelukEn dan opeensKijk je terug Naar wat je hebt gedachtWie je wasEn wie je bent gewordenOm daarnaWeerDe stroom te volgen Met een voortdurende afwisseling van oude en nieuwe songs reist Stef Bos met vier kompanen door de tijd. Een reis van 25 jaar in woorden en mu-ziek, met een nieuwe cd als wapenfeit.

DI 03.05.2016 € 12 • 10 • 9Kleine zaal frascatiproducties.nl20.15 uur

NAOMI VELISSARIOU / FRASCATI — Q & A (THEATER)

Een tragikomedie in twee bedrijven.Samen met Gillis Biesheuvel (Dood Paard) maakt de Genkse Naomi Velissariou een nieuwe voorstelling die losjes is gebaseerd op ‘Rit over het Bodenmeer’ van Peter Handke. Een portret van identiteits-constructie anno nu, in de vorm van een journalistieke talkshow. Diverse historische figuren gaan met elkaar in gesprek. Misschien zijn het Angela Merkel en David Bowie, Marina Abramovic en Mark Rutte of Marilyn Manson en Gerard Reve. Maar misschien zijn het anderen. Centraal staat in elk geval het idee dat de journalistieke vorm van de talkshow als kijkvorm wordt gefileerd: wat zijn de ‘acteertechnie-ken’ binnen de journalistiek? En presenteert een talkshow eigenlijk niet vooral het ego van host en guest dan het nieuws waarover zij praten?

07.0

5 •

EEN

SPR

ON

G IN

DE

TIJD

Page 64: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 125 )

MEI

10.0

5 •

PIXE

AG

ATH

E PO

UPEN

EY

DI 10.05.2016 € 20 •18CC Hasselt kafig.com20 uur (Inleiding om 19.15 uur)

MOURAD MERZOUKI / COMPAGNIE KÄFIG --CCN DE CRÉTEIL ET DU VAL DE MARNE & ADRIEN M/CLAIRE B— PIXEL (DANS)

Belgische première!

Een scherp oog voor de ritmes van de straat en een grote bereidheid om het ongekende tegemoet te treden maakten de Frans-Algerijnse Mourad Merzouki tot de succeschoreograaf die hij nu is. Met zijn in 1996 opgerichte gezelschap Käfig slaagt hij er inmiddels in om de hiphop dans van de straat naar de scène te vertalen zonder dat deze zijn identiteit verliest en wordt vaak in één adem genoemd met choreografen als Sidi Larbi Cherkaoui.

Niet aflatend wordt de mens geconfronteerd met afbeeldingen, video’s, digitale schermen. Beeld-schermen omringen ons in toenemende mate en een rondgang langs de metropolen in de wereld toont een voorafspiegeling van wat ons te wachten staat: een radicale en permanente blootstelling aan ‘het beeld’. Pixel onderzoekt de werkelijkheid van die toekom-stige virtuele wereld door een nieuwe benadering van de interactie van dans met de meest actuele technische mogelijkheden.

Keer op keer creëren Adrien M en Claire B met verbluffende projecties visuele voorstellingen op de grens van het virtuele en het reële. Een unieke en adembenemende ervaring!**** Het meesterwerk van een choreograaf die zich steeds opnieuw uitvindt." Le progrès, januari ‘15**** Dans voor een nieuwe generatie." L'avenir, januari ‘15

ZO 08.05.2016 € 14 • 12 • 11Sint-Martinuskerk Genk eubc.be15 uur

EUTERPE BAROQUE CONSORT— ORGELCONCERT (KLASSIEK)

Eén concert, twee topcomponisten, vier klaviercon-certi, één mooi orgel en een enthousiaste groep strijkers, pure barok! Organist en artistiek leider Bart Rodyns gaat met zijn Euterpe Baroque Consort graag de confrontatie met twee grootse componisten aan. G.F. Handel was in zijn tijd vermaard als compo-nist en onnavolgbaar als organist en improvisator. In 1738, toen hij zich permanent in Londen had gevestigd, bracht Handel de 6 concerti (op.4) uit. Zijn Franse tegenhanger M. Corrette speelde eveneens een prominente rol bij de ontwikkeling van het klavierconcerto in Frankrijk. Zijn 6 concerti (op.26) werden amper 20 jaar later gepubliceerd. Bovendien reisde M. Corrette voor 1773 naar Engeland waar hij ongetwijfeld over het fenomeen Handel hoorde vertel-len. Hoog tijd om deze heren muzikaal met elkaar te confronteren.

Bart Rodyns (orgelsolo/artistieke leiding), Maia Silberstein (viool), Martine Beernaert (viool), Esther van der Eijk (altviool), Tine Van Parys (cello), Lode Leire (contrabas).

Met het plaatsen van de grootste baspijpen en het aanbrengen van verbeteringen, beschikt Genk nu over een volwaardig, monumentaal concertorgel. Op 20 september 2015 om 15 uur brengt titularis-orga-nist Jeroen Follon virtuoos orgelwerk van o.a. Bach en Liszt en een eigen bewerking van symfonisch werk van Brahms. Niet te missen voor elke liefhebber van muziek 'van de bovenste plank'! Alle info op orgelingenk.be.

Page 65: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 127 )

MEI

ZA 21.05.2016 € 6 • 5Kleine zaal pantalone.be16 uur

PANTALONE — HEMELSBLAUW (FAMILIEVOORSTELLING)

Voor iedereen vanaf 1 jaar.

In ‘Hemelsblauw’ is alles blauw. De reiger met zijn blauwgrijs verenkleed, de lucht waarin de wolken zwemmen en onze vriend Nemo, ook al heeft hij soms witte, oranje en zwarte strepen. In ‘Hemels-blauw’ klinkt de cello zo blauw als de zee diep is en de viool zo hoog als de wijde lucht. En de piano heeft geen zwarte maar blauwe toetsen. In dit theatraal concert krijgen baby’s en peuters de kans om vrij Bach, Beethoven en Brahms te beleven in een spannende ontmoeting met muzikanten. Hun hemelse muziek brengt jong en oud naar een veilige haven van rust of, wie weet, naar de zevende hemel. Pantalone staat altijd garant voor hemelse muziek en mooie beelden. In ‘Hemelsblauw’ zal dat niet anders zijn. Kruip dicht bij elkaar en geniet.

WO 18.05.2016 € 14 • 12 • 11Kleine zaal 20.15 uur

KUNSTWERK/ GEORGIA VARDAROU — NEW NARRATIVE (DANS)

Georgia Vardarou is een Griekse choreografe en dan-seres die in 2012 aan P.A.R.T.S. afstudeerde. Haar vorige choreografie ‘Phenomena’ was een voltreffer. Heerlijk dansant en tegelijkertijd het resultaat van een diepgaand onderzoek naar beweging en ruimte.Nu maakt ze een nieuwe voorstelling waarin ze op zoek gaat naar een hybride dans, langs de ene kant verhalend, langs de andere kant de beweging van het moment, veroorzaakt door de interactie van de dansers. Zelf danst ze ondertussen in de nieuwe voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas.

Met o.a.: Elizaveta Penkóva (Rosas), Sue Yeon Youn (Rosas) en Georgia Vardarou.

ZA 14.05.2016 € 12 (kassa) • 10 (vvk)Kleine zaal nuffsaid.be20.15 uur

‘NUFF SAID (HUMOR)

Een perfecte formule met literatuur, muziek, humor en vooral veel ambi-ance. Het eenvoudige maar geniale concept van ‘Nuff Said zorgde vorig seizoen telkens voor een bomvolle zaal. Huisband BRZZVLL en vaste host Erhan Demirci loodst voor de laatste keer dit seizoen een internationaal allegaartje supertalenten doorheen een sfeervol avondje C-mine.

WO 11.05.2016 € 12 • 10 • 9Kleine zaal benjamin-verdonck.be20.15 uur

BENJAMIN VERDONCK & PIETER AMPE — WE DON,T SPEAK TO BE UNDERSTOOD (THEATER)

De vier seizoenen van Vivaldi zijn de soundtrack van een voorstel-ling met één prachtige zin aan het begin. Daarmee is de toon gezet waarmee de twee rasperformers Benjamin Verdonck en Pieter Ampe een uur lang door hun eigen absurde en poëtische wereld struinen.In deze moeilijke tijden slagen zij er in om een haast ondeugende en guitige voorstelling neer te zetten vol licht absurdistische hande-lingen. Het is theater dat geen tekst nodig heeft en een uur lang doet verbazen, doet glimlachen en ontspant. Enige vereiste: u moet in de absurde wereld van deze twee durven stappen. Dan krijgt u een heerlijk avondje theater.

“Het voelt als een slok fris bronwater op een zwoele, hete zomer-dag.” (Focus Knack)

© P

HIL

E D

EPRE

Z

Page 66: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 129 )

TE GAST

TE G

AST

C-mine cultuurcentrum is een open huis voor de vele activiteiten die op een kwaliteitsvolle manier het creatieve karakter van de site onderlijnen of bijdragen aan de uitstraling ervan. Tijdens het volgende seizoen verwelkomen we op ons podium tal van activiteiten die openstaan voor een breed publiek, een greep uit het aanbod:

CD- en platenbeurs ZO 06.09.2015

Creativiteitsbeurs Handgemarkt ZO 27.09.2015

Soroptimistclub – F:e-m@il in concert ZA 14.11.2015

Genkse Humanisten - Concert Symfonisch Orkest VUB ZO 06.12.2015

Véronique Lenaers - dansvoorstelling ZO 22.11.2015 & ZA 27 & ZO 28.02.2016

Capriccio - dansvoorstelling ZA 26 & ZO 27.03.2016

Art Mania - dansvoorstelling ZA 5 & ZO 06.03.2016 & ZA 14 & ZO 15.05.2016

An Kempeners - dansvoorstelling ZA 12 & ZO 13.03.2016 & ZA 21 & ZO 22.05.2016

Genkse AMWD – Kidsacademie ZA 25.06.2016

Voorts zijn er nog tal van andere verenigingen en activiteiten te gast in C-mine o.a.: Vlaggendansgroep Symbolica, Handmade in Belgium, Thebe vzw, Studio 100, Kaatje Theater, Banann, Lions Club (concert Bart Peeters), Rotary Genk-Noord, Rotary Club Genk-Stalen, stedelijke dag van de vrijwilliger, de Vlaamse schrijfdag 2016 van Creatief Schrijven, De Heivinken,..

Een volledig overzicht en meer info vind je op onze website c-minecultuurcentrum.be, onder de rubriek ‘Te Gast’ en in onze maandelijkse brochure.

Page 67: C-mine brochure 2015 2016

CURSUSSEN / WORKSHOPS

( 131 )

KUNSTGESCHIEDENIS

2015 geldt als het grote herdenkingsjaar van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Tweehonderd jaar zijn verstreken sinds het einde van een glorieus Napoleontisch tijdperk: de slag bij Waterloo (1815). In deze cursusavonden gaat historicus Vincent Stockx in op drie aspecten van dit tijdperk. Ze vormen de perfecte voorbereiding voor de cultuuruitstap naar tentoonstelling ‘Alexander, Napoleon en Josephine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst’ in de Hermitage Amsterdam op 30 oktober 2015.

DO 22.10.2015 € 12 (incl. syllabus)Vergaderzaal vormingplus-limburg.be19.30 uur

— DE SLAG BIJ WATERLOO (CURSUS)

Napoleon werd op 18 juni 1815 definitief verslagen tijdens de Slag bij Waterloo door Britse en Nederland-se legers. De voorgeschiedenis, het verloop van deze illustere veldslag, de gevolgen en de betekenis staan centraal tijdens deze avond.

DO 8.10.2015 € 12 (incl. syllabus)Vergaderzaal vormingplus-limburg.be19.30 uur

— DE NAPOLEONTISCHE OORLOGEN (CURSUS) De Napoleontische Oorlogen werden gestreden van 1804 tot 1815, de jaren waarin Napoleon voor Frankrijk grote delen van Europa veroverde, maar ook ten onder ging. Zij waren een uitloper van de Franse Revolutie en vergden enorme inzet van de hele Fran-se maatschappij. Je krijgt een zicht op Napoleon als militair leider, zijn rol in Europa, zijn persoonlijkheid en zijn haast mythische roem als strateeg.

DO 15.10.2015 € 12 (incl. syllabus)Vergaderzaal vormingplus-limburg.be19.30 uur

— KUNST IN DE TIJD VAN NAPOLEON (CURSUS)

Je maakt kennis met de kunstuitingen en – stromin-gen van het Napoleontisch tijdperk. De kunstcollectie die Napoleon samen met zijn geliefde Josephine aanlegde, spreekt tot de verbeelding.

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

CUR

SUSS

EN /

WORK

SHOP

S

Page 68: C-mine brochure 2015 2016

CURSUSSEN / WORKSHOPS

( 133 )C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

MUZIEK

DO 19, 26.11 & DO 3.12.2015 € 30 (incl. syllabus)Vergaderzaal jazzlabseries.be19.30 uur

— BELGISCHE JAZZ (CURSUS)

België stond mee aan de wieg van de Europese jazz. In de jaren ’80 kon je hier de ‘gouden generatie’ beluisteren met klinkende namen als Bert Joris, Kris Defoort en het BJO. Maar ook vandaag bloeit en borrelt het in de de Belgische jazzscène: Jef Neve, Melani De Biaisio, Tuur Florizoone. Redenen genoeg voor een duik in deze fascinerende muziekwereld. In drie lessen maakt Frederik Goossens, jazzkenner en begenadigd lesgever, je wegwijs. Een instapcursus voor mensen die benieuwd zijn naar de geheimen van de Belgische jazz.

DI 16.02, 23.02 & DI 01.03.2016 € 30 (incl. syllabus)Vergaderzaal marcocirone.be20 uur

— FESTIVALAFFICHES (CURSUS)

Hebben de headliners hun strepen werkelijk verdient of zijn het geslepen marketing trucs die sterren tot een legendarische status verheffen. Zullen de jonge wolven van nu de oude rotten zijn van morgen?

Gedurende 3 avonden beantwoordt Marco Cirone – gepassioneerd artiest bij o.m. Al Paone en docent aan Musart – deze vragen en neemt hij je mee doorheen de geschiedenis van de pop & rock op basis van de festivalaffiches van vandaag! Het muzikale kompas in de aanslag, klaar om het huidige muzieklandschap in kaart te brengen!

‘If it weren’t for the Beatles, I would not be a musician.’ (Dave Grohl)

DO 03.12.2015 € 10 • 8 • 7 (abo, Okra)Kleine zaal 14 - 17 uur

BRAHMS — EIN DEUTSCHES REQUIEM (LUISTERLEZING)

Johannes Brahms (1833-1897) componeerde zijn ‘Deutsches Requiem’ (première 1868) naar aanleiding van de dood van zijn boezemvriend Schumann en zijn moeder. Dit mees-terwerk bekleedt een unieke plaats in de muziekgeschiedenis. Brahms koos immers niet voor de gangbare Latijnse, maar voor Duitse teksten. Daarnaast is zijn ‘Requiem’ geen ‘klassieke’ treurmis voor de overlede-ne, maar biedt het op indrukwekkende wijze troost en vooral hoop voor de nabestaanden. In deze luisterlezing plaatst David Lodewyckx het ‘Deutsches Requiem’ niet alleen binnen een bredere muziek-historische context, maar hij gaat ook dieper in op de muziek zelf: schit-terende koorpassages, een kleurrijk orkest, indrukwekkende hoogtepunten, ... Door de meest subtiele details uit de muziek te lichten en te beluisteren, zal je Brahms’ Requiem nadien nog intenser beleven.

03.1

2 •

EIN

DEU

TSCH

ES R

EQUI

M

Page 69: C-mine brochure 2015 2016

CURSUSSEN / WORKSHOPS

( 135 )

DI 10, 17, 24.11.2015 € 56 • 50 (Davidsfondsacademie)Kleine zaal davidsfonds.be14 - 16.30 uur

DAVIDSFONDS ACADEMIE— CULTUREN GAAN TEN ONDER. DE ZEEVOLKEN IN HET MIDDELLANDS ZEEGEBIED (LEZING)

I.s.m. Davidsfonds Regio Genk

Onze huidige culturen lijken altijd maar te moeten kampen met steeds grotere uitdagingen. Alleen een sa-menleving die zich aanpast, vindt ant-woorden op deze uitdagingen. Dit is geen actueel vraagstuk: veranderingen zijn van alle tijden. Het verleden toont tientallen voorbeelden van dit proces. Misschien bieden de transformaties van toen wel mogelijkheden en hoop voor de uitdagingen van vandaag. Dr. Klaas Vansteenhuyse verduide-lijkt dit aan de hand van het verhaal van de crisis in de Hettitische, de Mykeense en de Egyptische bescha-ving. Ca. 1200 v. Chr. werden zij aan het wankelen gebracht. Waren ‘de zeevolken’ hiervoor verantwoordelijk? Gedurende drie namiddagen beluister je dit intrigerende verhaal, getoetst aan historische en archeologische bronnen.

DI 16.02 & 01,08.03.2016 € 56 • 50 (Davidsfondsacademie)Kleine zaal davidsfonds.be14 - 16.30 uur

DAVIDSFONDS ACADEMIE— JODEN EN PALESTIJNEN. EEN ONONTWARBAAR CONFLICT? (LEZING)

I.s.m. Davidsfonds Regio Genk

Zowel Joden als Palestijnen erkennen Abraham als stamvader. Volgens het Oude Testament heeft hij van God de landbelofte ont-vangen die de Joden het recht geeft om te allen tijde terug te keren naar hun Bijbelse vaderland. De mythologische figuur is daardoor misschien wel de oorzaak van een schijnbaar onoplosbaar conflict.

Prof. Ludo Abicht ontwart voor u de knoop van het ideologische geschil, dat ook vandaag nog hevig oplaait. Hij onderzoekt de oorsprong van enorme geschillen tussen Palestijnen en Israëli’s, legt de rol van de buitenlandse machten bloot en schetst scenario’s voor de nabije toekomst. Je krijgt een helder beeld van dit (schijn-baar) onontwarbaar conflict. Een ongemeen boeiende en actuele cursusreeks.

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

DO 03.03.2016 € 10 • 8 • 7 (abo, Okra)Kleine Zaal 14 - 17uur

GRIEG — PEER GYNT (LUISTERLEZING)

De ‘Morgenstimmung’ van Edvard Grieg (1843-1907) is een alom bekende melodie die deel uitmaakt van Griegs Peer ‘Gynt suites’: tweemaal vier sfeervolle stukjes met soms wel heel raadselachtige titels. Grieg schreef deze muziek voor een toneelstuk (1876) van Ibsen. Tijdens deze lezing beluister je de oorspronkelijke toneelmu-ziek. David Lodewyckx plaatst Griegs muziek tegen de achtergrond van het verhaal. Deze extra dimensie zorgt ongetwijfeld voor een heel andere beleving. ‘Peer Gynt’ is een liederlijke vagebond die steeds nieuw geluk zoek over de hele wereld. Aan het einde lijkt de dood hem op te wachten, maar toch overwint de liefde: Solveig neuriet haar lied... De originele muziek is veel rijker dan de stukjes die Grieg selecteer-de voor zijn suites: een bonte afwisseling, de toevoeging van koor, ... kortom, een betoverende muzikale vertelling!

DI 20, WO 21.10.2015 € 20Kleine Zaal kunstinzicht.be

KUNST IN ZICHT — SPEELVOGELS (WORKSHOP)

Kunsteducatieve inspiratie voor bege-leiders van kinderen en jongerenTijdens ‘Speelvogels’ ontdek je kunsteducatieve werkvormen waar je actief mee aan de slag kan gaan. De inspiratiedag vormt een echte onderdompeling in een veelvoud aan korte opdrachten. Je vertrekt met een rugzak vol nieuwe, creatieve ideeën terug naar huis.

Speelvogels vindt plaats in een mooi ingerichte ruimte met veel bewegings-ruimte, een echte speelplaats met verschillende werkplekken. Je vertoeft telkens een twaalftal minuten per werkplek om deel te nemen aan een korte workshop. Bij het belsignaal sluit je aan bij een nieuwe workshop die je aanspreekt. De begeleiding is in handen van kunstdocenten van Kunst in Zicht, vrijhaven voor actieve kunsteducatie. In een aantal stations ga je alleen aan de slag. Deze dagen laten zich creatief inspireren door het thema ‘stad’.

DI 20.10.2015 – 9.30-12 uur (bege-leiders buitenschoolse kinderopvang) en 13.30-16 uur (studenten PKV)WO 21.10.2015 – 13.30-16 uur (leerkrachten basisonderwijs)

D0 04.02.2016 € 10 • 8 • 7 (abo, Okra)Kleine Zaal 14 - 17 uur

VERDI— AIDA (LUISTERLEZING)

Op het toppunt van zijn roem kreeg Giuseppe Verdi (1813-1901) de opdracht een opera te schrijven voor de opening van het nieuwe operagebouw in Caïro. Zijn ‘Aida’ ging er in première op kerstavond 1871. Zoals wel vaker in de opera’s van Verdi, leveren de protago-nisten een innerlijke strijd, verscheurd tussen amoureuze verlangens en trouw aan hun vaderland. Doorheen aangrijpende aria’s en dia-logen, langs overdonderende koren, tot de pakkende slotscène in het graf: Verdi neemt de toeschouwer van bij het begin bij zijn nekvel en laat hem niet meer los...In deze luisterlezing pluist David Lodewyckx het verhaal en de ach-terliggende (muziek)historische context uit. Je zal leren luisteren, kijken en vooral genieten van de romantische uitwerking en fijnzin-nige sfeerschepping van één van de allerbekendste opera-hits.

Page 70: C-mine brochure 2015 2016

CURSUSSEN / WORKSHOPS

( 137 )

DO 26.11.2015 € 10Kleine zaal taat-projects.com19.30 uur

TAAT — EEN INLEIDING IN DE GESCHIE- DENIS VAN DE THEATERARCHI- TECTUUR MET 26 KLAPSTOELEN (THEATRON - WORKSHOP)

Je ervaring van het theater wordt bepaald door het theaterstuk dat je ziet. Maar wat er wordt gepresen-teerd en ‘hoe’ je dat ziet, wordt in een grote mate vastgelegd door de theaterarchitectuur. Verschillende vormen van theater hebben een verschillende manier van presenteren en daarmee heeft door de eeuwen heen de theaterarchitectuur de verhouding tussen ‘degene die iets doet’ en ‘degene die daar naar kijkt’ voorgeschreven.Het Theatron (van het Grieks theásthai = kijken, aan-schouwen) was het gedeelte van de Griekse amfithe-aters waar het publiek zat. In deze ‘Theatron Work-shop’ nemen de heren van Taat je op een interactieve manier mee door de geschiedenis van de theaterar-chitectuur, van de pre-Dionysische rituelen, via de middeleeuwse mirakelspelen, de Franse Revolutie en Wagner naar de zwarte dozen van het hedendaags theater. Je krijgt op een speelse manier een duidelijk beeld op de verhoudingen tussen kijker en acteur. Je wordt uitgenodigd om de psychologische, politieke en ethi-sche relevantie van je rol als toeschouwer te ervaren. Want ‘hoe’ je kijkt, bepaalt wat je ziet. Met als enige rekwisieten … 26 klapstoelen!

DI 26.01.2016 € 5Grote zaal 19.30 uur

TECHNIEK C-MINE CULTUURCEN-TRUM ACHTER DE SCHERMEN(CURSUS)

Het is een hele klus om een voorstelling op scène te brengen zeker ook voor de mensen ‘achter’ de schermen. Je bent benieuwd naar het logistieke en vooral technische reilen en zeilen bij het uitwerken van een cultuurvoorstelling. Dan is deze avond de uitgelezen kans. Twee theatertechnici laten je kennismaken met enkele cruciale theater-technische aspecten: licht, geluid, beeld en ruimte. Je gaat de scène op en bekijkt met hen de hardware: lampen, bewegend licht, de digitale geluidstafel, de trekkenwand, … Ze laten een voorbeeld zien van een eenvoudige technische fiche en je leert over het proces van het maken van tech-nische keuzes (van plakband tot hightech) op basis van artistieke ideeën. Het zal je snel duidelijk worden dat er een heuse machinerie schuilgaat achter een theaterdoek en dat een theatertechnicus een veelzijdig persoon is die techniek en praktische handigheid weet te combineren met reflectie en technische zin. Een verrijkende avond zowel op technische als op cultureel vlak. Voor geïnteresseerden met basiskennis van theatertechniek.

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

26.1

1 •

INLE

IDIN

G T

HEA

TERA

RCH

ITEC

TUUR

Page 71: C-mine brochure 2015 2016

CURSUSSEN / WORKSHOPS

( 139 )

DO 04.02.2016 € 15C-mine gitzwart.com19.30 - 22 uur bloggingbusiness.be

BEKENDE INSTAGRAMMERS AAN HET WOORD(LEZING I.S.M. GITZWART)

Een beeld zegt zoveel meer dan 1000 woorden. Instagram bestaat sinds 2010 en is een heel populair social medium om je foto’s en video’s te delen. Fashion bloggers en brands krijgen dagelijks duizenden likes en volgers dankzij Instagram. Gitzwart en C-mine Cultuurcentrum nodigen twee Belgische leading ladies uit die dankzij hun Instagram account naam en faam hebben opgebouwd. Je krijgt meer informatie over de werking van Instagram, over het gebruik van hashtags en tagging om meer volgers te krijgen en ook natuurlijk hoe je mooie beelden maakt, met of zonder filter.

HANNA MOENS instagram.com/hanniepanniis freelance copywriter, event planner en stylist. Haar grote passie voor design uit zij bij Baroness O., een designblog en creatieve studio, maar ook op Instagram.

JOKE DE CONINCK instagram.com/deconinckjoke werkt al 5 jaar als barista bij Caffè-nation. Ze behaalde een bachelor in de fotografie en legt dagelijks beelden vast over haar werk en social life op Instagram.

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

DO 19.11.2015 € 20 (incl. hapjes)C-mine gitzwart.com19 - 22.30 uur bloggingbusiness.be

BLOGGING BUSINESS #3 — STORYTELLING (LEZING – NETWERKMOMENT I.S.M. GITZWART)

Deze editie van Blogging Business focust op de inhoud en laat notoire storytellers aan het woord: bloggers die verhalen vertellen, verhalen achter een interieur, een object, een gerecht of een streek. Ze geven je tips hoe van je blog een succesverhaal kan maken

HANNA SIMONS – groetenuitlimburg.be – heeft het graag over Limburg, over wat er lokaal leeft en groeit. Met haar blog geeft deze nieuwsgierige coolhunter hip, creatief en straf Limburg een gezicht.

MAGALI ELALI EN BART KIGGEN – koffeeklatch.be en allitemsloa-ded.com – lanceerden een online interview magazine dat nationale en internationale erkenning kent. Samen runnen ze Coffeeklatch, een creative consultancy dat merken als Ikea, De Morgen en Biënnale Interieur tot haar cliënteel mag rekenen.

LOUISE DE BRABANDERE EN HANNES VANDENBROUCKE zijn de bezielers van de foodblog thursdaydinners.com en het online magazine kitchenet.be. Louise is gepassioneerd door eten, koken en mensen samenbrengen. Hannes brengt de huiselijke sfeer en gerechten in beeld. Louise creëert ongecompliceerde recepten waar-in eerlijke ingrediënten de hoofdrol spelen. Ze is food styliste voor verschillende merken en schrijft over haar passie in De Morgen Ma-gazine. Afgelopen maand bracht het koppel, ism uitgeverij Lannoo, hun eerst boek -Thursday Dinners – op de markt.

DO 17.03.2016 Op locatie Gratis • € 3,5 (toeschouwers)19 uur beeldexpressie.be byobworldwide.com

— BRING YOUR OWN BEAMER (WORKSHOP)

Bring Your Own Beamer is een inter-nationaal beproefd recept voor een avond vol visuele verrassingen naar idee van de internetkunstenaar Rafaël Rozendaal. Het idee ontstond enkele jaren geleden in Berlijn en is sindsdien razend populair. Tijdens deze avond transformeren we een unieke locatie tot het canvas waar vele creatievelingen tegelijkertijd hun werk voor één avond tonen op muren en plafonds, door ramen, met geluid en interactie. Het concept is simpel, je krijgt de ruimte, wij dimmen de lichten, jij brengt je beamer mee en je eigen creatie. Je doet mee als maker of je komt kijken als toeschouwer en ondergaat een explosie van beeld- en mediakunst.Designers, studenten, professionals en amateurs, save the date! Hou de website van C-mine cultuurcentrum verderop in het seizoen in de gaten voor meer informatie.

19.1

1 •

STO

RYTE

LLIN

G

Page 72: C-mine brochure 2015 2016

CURSUSSEN / WORKSHOPS

( 141 )

CULINAIR

Whisky was tot voor kort iets wat in cowboyfilms door mannen met verweerde nekken werd achterovergeslagen. In Europa was het de borrel voor gegoede heren op leeftijd. Maar het beeld van deze verfijnde, veelzijdige drank is danig aan het veranderen. Het is hip en wordt door jonge, knappe mannen als ‘de’ drank van vandaag aangeprezen. Timon Salomez, een leading whisky’s expert, vertelt je over deze alcoholische vloeistof, over de gelaagdheid, over de vele soorten met evenveel smaakverschillen. Je ontdekt de principes van het distillatieproces, je leert dat nog steeds eiken vaten gebruikt worden, … En uiteraard ga je de meest gedronken spirit ter wereld ook degusteren. Er is geen voorkennis vereist.

DI 10.11.2015 € 20 (incl. degustatie)Vergaderzaal thenectar.be19.30 uur

— WHISKY MASTERCLASS (CURSUS)

DI 12.01.2016 € 20 (incl. degusta-tie)Vergaderzaal thenectar.be19.30 uur

— GIN & TONIC BASIS (CURSUS)

G&T anyone? Gin-tonic is het meest populaire aperi-tief van de afgelopen jaren.Waar komt gin vandaan, hoe wordt deze alcoholische drank gemaakt en welke verschillen zijn er? Gin is erg droog en wordt daarom vaak gebruikt in cocktails en longdrinks samen met tonic. Hoe is deze drank ontstaan en waarom werd het uitgevonden? Hoe maak je de perfecte G&T?Ginkenner Timon Salomez beantwoordt tijdens deze sessie al de vragen over een drankje dat op dit ogenblik hele-maal in is. Je krijgt ook de kans om het nodige didactische proefmateriaal te proeven.

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

WO 09.03.2016 € 12Vergaderzaal 19 - 22 uur

— MAROKKAANSE SCHOONHEIDS- VERZORGING (WORKSHOP)

Schoonheidsverzorging vormt een zeer belangrijk onderdeel van de Marokkaanse traditie. Tijdens deze workshop - enkel bestemd voor vrouwen - leidt Ait Aadi Habiba je binnen in de wondere wereld van de Marokkaanse vrouwencultuur. Je krijgt deskundige uitleg over het hoe en waarom van het gebruik van deze specifieke schoonheidsproducten : bruine zeep, poedersteen, henna, … En dan volgt de praktijk! Het resultaat kan u in de spiegel bekijken!

ZA 19.03.2016 € 115 (incl. alle materiaal)Vergaderzaal collectifdanvers.be10 - 18 uur

— SANDALEN MAKEN (WORKSHOP)

Natalie Van Lijsebettens komt uit een schoenmakers-geslacht. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zij brak haar studies Oost-Europese talen af en ging het vak van schoenmaker leren. In haar atelier Collectif d’Anvers – dat we tijdens het afgelopen seizoen bezochten – werkt zij aan haar eigen unieke collec-tie. Maar op haar C.V. staan ook opdrachten van ontwerpers als Sofie Claes en van de modeacademie van Antwerpen. Eerder was zij al te gast in C-mine cultuurcentrum waar je een hippe leren handtas kon maken. In 2016 maak je je eigen leren sandalen. Ga de zon tegemoet met dit origineel eigen ontworpen zomerschoeisel!

UPCYCLING CAFE

Mariet Rosius en Lieve Vandevelde van De Paskamer – depaskamer.be - zijn twee energieke modebewuste dames met een eigen visie. Zij werken in opdracht van La Maison Victor - lamaisonvictor.com - DIY-pro-jecten uit.Ze dragen kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel. Vanuit de idee dat alles herbruikbaar en zonder hierbij hun gevoel voor stijl uit het oog te verliezen, leren zij met aanstekelijk enthousiasme hoe je met de juiste stoffen, kleuren en accessoires oude kledingstukken en juwelen omtovert tot eigentijdse creaties die je persoonlijkheid weerspiegelen.Een oversized oud herenhemd wordt je lievelings-blouse met originele accenten, een gedragen t-shirt een hip juweel en met knopen en leder maak je een modieuze broche. Basiskennis naad is wenselijk. Je brengt ook zelf je eigen naaimachine mee.

MA 15, 22.02.2016 € 50Vergaderzaal 19 - 22 uur

— KLEDING (WORKSHOP)

DI 1, 8.03.2016 € 50Vergaderzaal 19 - 22 uur

— JUWELEN (WORKSHOP)

Page 73: C-mine brochure 2015 2016

CURSUSSEN / WORKSHOPS

( 143 )

Gek van dit overheerlijke, caloriearme gerecht uit Japan? Het aanbod is groter dan ooit tevoren, want sushi is hip! Goed ook, want sushi is gezond: laag in vet en calorieën en boordevol goede voedingsstof-fen. Rijst, rauwe vis, gebakken ei en/of groenten en vellen zeewier zorgen voor een complete maaltijd vol proteïnen, groenten en koolhydraten. Laat je niet af-schrikken om in je eigen keuken hiermee aan de slag te gaan. Inge Schops legt je uit hoe je dit aanpakt. Uiteraard mag je achteraf proeven van deze culinaire kleinoden.

DO 26.11.2015 € 15 (incl. degustatie)Heempark vormingplus-limburg.be19 uur

— SUSHI (WORKSHOP)

WO 2.12.2015 € 25 (incl. degustatie)Heempark 19 uur

— MEXICAANS KOKEN (WORKSHOP)

Mexico kennen wij als het land van de sombrero, de mariachi en de tequila. De Mexicaanse keuken is daarbij ook zeker het vermelden waard! Heerlijke sauzen als guacamole, pico de gallo en salsa verde laten zich combineren met allerlei zoute pannen-koeken van maïs- of tarwebloem: tortilla’s, taco’s, enchilada’s, burrito’s, quesadilla’s. Maar ook nacho’s en chili con carne maken deel uit van de Mexicaanse eetcultuur. Mia Moons laat je proeven van deze inspi-rerende keuken. Maar eerst steek je zelf de handen uit de mouwen!

C-MINE CULTUURCENTRUM

PROGRAMMABROCHURE

DI 02.02.2016 € 20 (incl. degustatie)Vergaderzaal thenectar.be19.30 uur

— GIN & TONIC MASTERCLASS (CURSUS)

De G&T is één van de meest gedron-ken cocktails. Zijn succes is te danken aan de eenvoud en de toegankelijk-heid van deze combinatie. Maar de juiste glazen, aangepaste garnituren, complexe bitters en zelfs ijs zorgen ervoor dat je je favoriete cocktail naar een hoger niveau tilt.Timon Salomez begeleidt deze sessie voor de doorwinterde G&T-drinker.

DI 17.11.2015 € 37,50 (incl. degustatie)Heempark wowfood.nl18.30 uur

— RAW FOOD EXPERIENCE (WORKSHOP)

In het wereldje van de food-lovers heeft de nieuwe trend van de raw food ook in Europa zijn plaats ingenomen. Deze vond enkele jaren geleden zijn oorsprong in de Verenigde Staten en komt ook tot bij ons overgewaaid. Pop-upbars en hippe resto’s die raw food serveren schieten als paddenstoelen uit de grond. Het principe is simpel en uiteraard gezond: alle voedsel wordt rauw (niet gekookt, gebakken of gebraden) en onbewerkt geconsumeerd. Het voedsel mag bovendien niet boven een temperatuur van 40°C geweest zijn. Op deze manier blijven alle enzymen, vitamines en mineralen behouden. De volgelingen van deze manier van eten zweren bij plantaardig voedsel dat een gezond mens van je maakt. Arend van der Heijden van Wowfood schetst de filosofie en leert je aansluitend een aantal raw food-recepten klaarmaken. Natuurlijk proef je ook van de gerechten!

Page 74: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 145 )

CULTUURUITSTAPPEN

ZA 28 .11.2015 € 59 (incl. lunch)

BRUSSEL— IN HET SPOOR VAN EMILE VAN DOREN / BOZAR: FIN DE SIÈCLEEmile Van Doren (1865-1949) is vooral bekend van zijn Kempische landschappen, gemaakt in Genk en omgeving. Dit landschap werd het zijne en het Emile Van Dorenmuseum, ondergebracht in zijn voormalige woonhuis villa Le Coin Perdu houdt de herinnering aan hem in ere. Zijn geboortegrond lag echter niet in Genk, maar in Brussel. Hij groeide op in de Marollenwijk, waar zijn vader een charcuterie uitbaatte. Hoewel Van Do-ren rond zijn 25e naar Genk verhuis-de, bleef zijn band met Brussel sterk. Hij stelde er tentoon, zocht er familie en vrienden op en netwerkte er in de toenmalige kunstwereld.Wij trekken naar Brussel, op zoek naar de leefwereld van Emile Van Doren. In de voormiddag ontdek je onder bege-leiding de Marollenwijk, waar Emile Van Doren opgroeide. In de namiddag krijg je een beeld van de kunstwereld waarin de landschapsschilder zich bewoog door een rondleiding in het Fin-de-Scièclemuseum (KMSK).

8.30 uur: vertrek parking C-mine18 uur: vertrek naar Genk

VR 30.10.2015 € 42 (excl. lunch) hermitage.nl

AMSTERDAM — HERMITAGE: ALEXANDER, NAPOLEON & JOSEPHINE, EEN VERHAAL VAN VRIENDSCHAP, OORLOG EN KUNST UIT DE HERMITAGEWe nemen je terug mee naar Amsterdam met een schat aan musea. Dit keer bezoeken we de dependance van State Hermitage Sint-Pe-tersburg: het prachtige Hermitage Amsterdam waar net als in heel Europa de slag van Waterloo wordt herdacht. De indrukwekkende tentoonstelling: ‘Alexander, Napoleon & Jo-sephine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst’ zet de klok terug naar de beslissende jaren vóór Waterloo, de tijd van Napoleon Bonaparte en twee heel bijzondere tijdgenoten: zijn grote liefde Joséphine en tsaar Alexander I, zijn vriend en vijand. Ruim 200 prachtige schilderijen, sculpturen, persoonlijke bezittingen, kleding en een indrukwekkend wapenarsenaal vertellen het verhaal van twee grote heersers en van female power. Een gids neemt je gedurende een uur mee en aansluitend heb je meer dan voldoende tijd om op eigen houtje rond te dwalen in de andere tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ of je trekt verder op verkenning in deze grootstad met zijn indrukwekkende Museumplein, pittoreske grachten, originele winkeltjes en typische caféetjes.Om het bezoek aan deze tentoonstelling voor te bereiden, kan je ook inschrijven voor drie boeiende cursusavonden.

8.15 uur: vertrek parking C-mine18 uur: vertrek naar Genk C

ULTU

UR-

UITS

TAPP

EN

Page 75: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 147 )

CULTUURUITSTAPPEN

VR 15.04.2016 € 59 (incl. lunch) hedgehouse.euZUID-LIMBURG — WIJLRE Een dagje dichtbij! In het zuiden van Limburg, in de driehoek tussen Maas-tricht, Heerlen en Aken ligt het Kasteel Wijlre. Lieve Leroy laat je kennismaken met deze haast utopische omgeving: een elegant 17-de eeuws kasteeltje, aan-gelegde hagentuinen met beeldende kunst en een bijhuis van het Bonne-fanten Museum, het Hedge House. Dit paviljoen – ontworpen door de architect Wiel Arets – is een tentoon-stellingsruimte van beton en glas, een schitterende ruimte met plaats voor hedendaagse kunst, een orchideeën-kas en een heus kippenhok.In de namiddag toeren we doorheen een mooi stukje Nederlands-Limburg met rustige dorpjes als: Wittem, Epen en Cadier en met stopplaatsen aan het kerkje van Wahlwiller en het kasteel en het buitenissige gemeentehuis van Bloemendaal. Je zal zeker terugkeren!

9 uur: vertrek parking C-mine18 uur: vertrek naar Genk

VR 22.01.2016 € 59 (incl. lunch) korei.be europalia.beBRUSSEL — EUROPALIA TURKIJEVan 6 oktober 2015 tot 31 januari 2016 zal het kunstenfestival Europalia zijn 25ste verjaardag vieren met Turkije als gastland. C-mine cultuurcentrum werkte hiervoor een uitgebreid programma uit: theatervoorstellingen, een unieke tentoonstelling, … Maar we trekken er ook op uit en bezoeken onder begeleiding de hoofdtentoonstelling ‘Anatolia – Home of Eternity’ in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. In de namiddag wandel je met de gidsen van Korei doorheen Brussel en beleef je met hen de Turkse couleur locale in de typische Brusselse wijken.

8.30 uur: vertrek parking C-mine18 uur: vertrek naar Genk

VR 25.03.2016 € 57 (incl. lunch) mons2015.be keramis.be BERGEN

— NIEUWE ARCHITECTUURBergen schrijft geschiedenis in 2015. Als Europese cultuurhoofd-stad zet zij zich in 2015 met een massa culturele en artistieke evenementen, nieuwe musea en grootste projecten op de kaart. Maar ook na 2015 blijft Bergen uitdagen en krijgt ze de stempel van nieuwe stad met aandacht voor hedendaagse architectuur. De gidsen van Korei wandelen met ons doorheen deze nieuwe stad waar de toekomstige erfenis een plek vindt met o.a. Théâtre du Manège (Pierre Hebbelinck), Le Corso (Beherman), en het Congres-centrum (Daniel Libeskind). In de namiddag zetten we onze tocht verder en bezoeken we ‘Centre Keramis’, een keramisch centrum dat in La Louvière haar deuren opent.Een designwijk, kilometers cultuur, nieuwe musea… na deze dag zal Bergen voor u niet langer de kleine provinciestad zijn! Een echte aanrader!

8.30 uur: vertrek parking C-mine18.30 uur: vertrek naar Genk

25.0

3 •

BERG

EN©

GEO

RGES

DE

KIN

DER

Page 76: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 149 )

AANBOD SCHOLEN

DO 08.10 & VR 09.10.2015 2de t.e.m. 4de jaar luxemburgvzw.bebasisonderwijs

LUXEMBURG — IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET EN HET IS Met deze voorstelling nodigt Luxemburg de kinderen uit anders te leren kijken. Heel goed te kijken. Naar beeldende kunst. En naar hoe beeldende kunst en theater samen een verhaal vertellen. Kunstenares Meryem Bayram zorgde voor het kunst-werk, een installatie met grote elastieken. Muzikante Hanne Torfs en een verhaal dat je door de hoofdtele-foon hoort, brengen het universum van elastieken tot leven.

MA 12.10.2015 1ste en 2de graad hetpaleis.bebasisonderwijs fabuleus.be

fABULEUS & HETPALEIS — ZOO DOEN ZE DE DINGENEen terrarium vol gekken wezens, misschien wel nieuwe diersoorten. We volgen ze in hun dagelijkse leven. Ze vechten, paren, ze organiseren, verzamelen voedsel, volgen hun instinct, … En wij kijken vanuit de zaal naar hen. Of is het andersom? ‘ZOO doen ze de dingen’ is een dansvoorstelling die voorbij gaat aan dieren uitbeelden, maar waar iedereen de die-ren- en insectenwereld in zal herkennen. Een kleurrij-ke, fantasievolle en grappige grote-zaal productie.

MA 12 & DI 13.10.2015 3de graad secundair bleedingbulls.beonderwijs

BLEEDING BULLS — DE ZWARTE SCHANDE‘De zwarte schande’ is het verhaal van Maarten Schiltmeier, ex-voetbalinternational en achterkleinkind van een Senegalese soldaat uit de Eerste Wereld-oorlog. Als hij de dagboeken van zijn overgrootva-der vindt, ontdekt hij dat de man tijdens de Eerste Wereldoorlog gevochten heeft. ‘De zwarte schande’ is een humorvolle theatermonoloog over voetbal, de Eerste Wereldoorlog en anders zijn, vroeger en nu. Over de band tussen de loopgraven in Ieper en de velden van Manchester United.

12.1

0 •

ZOO

DO

EN Z

E D

E D

ING

EN©

CLA

RA H

ERM

ANS

MA 05.10 & 06.10.2015 1ste en 2de graad basisonderwijs

LES MADELEINES / BIRGIT KERSBERGEN — BOTERHAMMENDOZENBoterhammendozen, brooddozen, koekendoosjes, fruitdoosjes, ba-nanendozen, … Je kan ze sorteren op kleur, je kan er mee bouwen, je kan er mee schuiven of mee gooien naar elkaar. Je kan er zelfs mee dansen? Birgit Kersbergen vertelt graag verhalen zonder woor-den. Als kind al was ze eindeloos gefascineerd door lichaamstaal, bewegen en dansen. Ze besloot de achtergebleven brooddozen op scholen te gaan verzamelen en mede daardoor ontstond de bewe-gingsvoorstelling ‘Boterhammendozen’.

DI 15.09 – ZO 15.11.2015 stormopkomst.be3de kleuterklas t.e.m. 3de graad secundair

— AANDACHT! AANDACHT!Kijken, luisteren, denken, spelen, maken, … Van 15 september tot 15 november 2015 pakken we uit met een tentoonstelling die je zintuigen aan het werk zet. Kunst is een prikkeling voor alle zintuigen en in deze tentoonstelling ervaar je dat ook écht. De hedendaagse kunstwerken laten je extra aandachtig kijken, doen je horen met je tanden in plaats van je oren, geven je handen kriebels en zetten je op het verkeerde been. Deelnemende kunstenaars zijn o.m. Stefan Peters, David Claerbout, Stijn Cole, Gideon Kiefer, Heidi Voet, …Met interactieve rondleidingen.

Hier vind je een greep uit het uitgebreid aanbod voor scholen van C-mine cultuur-centrum. Voor het volledige aanbod en meer info surf naar c-minecultuurcentrum.be.

AANB

OD S

CHOL

EN

Page 77: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 151 )

AANBOD SCHOLEN

MA 26 & DI 27.10.2015 4de en 5de jaar studio-orka.bebasisonderwijs

STUDIO ORKA — STUDIO ORKA SPEELT DE SPREEUW

MA 16 & DI 17.11.2015 1ste graad secundair onderwijs tarsenaal.be

T,ARSENAAL & MESTIZO ART FESTIVAL — DIS-MOI WIE IK BEN

De voorbije 10 jaar maakte Studio ORKA uitsluitend theater op lo-catie. Dit keer duiken ze onder in een - voor hen wel zéér ongewone biotoop: de theaterzaal. Welke dromen koestert de dame van de vestiaire, welk geheim verbergt de conciërge en heeft die ene tech-nieker echt hoogtevrees? Studio Orka zoekt het antwoord.

In korte, grappige scènes nemen twee jonge actrices je mee in de zoektocht naar hun identiteit. Op een speelse manier gaan ze om met de vele mysteries in hun familiegeschiedenis. Hun ouders migreerden vanuit Mali en Senegal naar België, net als vele West-Afrikanen die zich voor de han-del vestigden in de diamantbuurt van Antwerpen. Ze kwamen niet om te blij-ven, maar het leven besliste er anders over en hun kinderen groeiden hier op. Als tweede generatie hebben Aïcha en Aminata een heleboel vragen, waarop de eerste generatie weinig antwoorden geeft. Dus sprokkelen ze feiten en fictie samen om het verhaal van hun ouders te maken - en daarmee hun eigen verhaal.

16-1

7.11

• D

IS-M

OI W

IE IK

BEN

© L

UCIL

AGUI

CHÓ

N

DI 20.10 & WO 21.10.2015 3de graad basisonderwijs t.e.m. kunstinzicht.be3de graad secundair onderwijs

KUNST IN ZICHT— SPEELVOGELS

MA 12.10 – ZA 31.10.2015 3de graad basisonderwijs t.e.m. kunstinzicht.be3de graad secundair onderwijs

KUNST IN ZICHT — EN ROUTETijdens de dagworkshop (9.30 tot 15.30 uur) ‘En Route’ worden jongeren gedurende een hele dag uitgedaagd om de omgeving van C-mine anders te bekijken en beleven. Na een actieve introductie in de workshopruimtes trekken de jongeren, onder begelei-ding van een kunstdocent op zintuiglijke en poëtische ontdekkingstocht in het Energiegebouw, de C-mine site, de Vennestraat, … Tijdens de route krijgen de jongeren verschillende uitdagingen en opdrachten. Ze verzamelen beelden, geluiden, filmpjes en verhalen. Het materiaal van deze tocht wordt door de jongeren na de middag verwerkt in een eigen vormgeving. Hun blik op C-mine en de omgeving wordt vastgelegd op een eigenzinnige manier. Kunst in Zicht, vrijhaven voor actieve kunsteducatie, staat garant voor een originele en kunstzinnig-creatieve begeleiding

‘Speelvogels’ is een inspirerende kunsteducatieve workshop voor begeleiders van kinderen en jongeren. Tijdens ‘Speelvogels’ ontdek je kunsteducatieve werk-vormen waar je actief mee aan de slag kan gaan. De inspiratiedag vormt een echte onderdompeling in een veelvoud aan korte opdrachten. Je vertrekt met een rugzak vol nieuwe, creatieve ideeën terug naar huis. ‘Speelvogels’ vindt plaats in een mooi ingerichte ruimte met veel bewegingsruimte, een echte speel-plaats met verschillende werkplekken. Je vertoeft telkens een twaalftal minuten per werkplek om deel te nemen aan een korte workshop. Bij het belsignaal sluit je aan bij een nieuwe workshop die je aanspreekt. De begeleiding is in handen van kunstdocenten van Kunst in Zicht, vrijhaven voor actieve kunsteducatie. In een aantal stations ga je alleen aan de slag. Deze dagen laten zich creatief inspireren door het thema ‘stad’.

DI 20.10.2015 (begeleiders buitenschoolse kinderopvang + studenten PKV) WO 21.10.2015 (leerkrachten basis-onderwijs)

Page 78: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 153 )

AANBOD SCHOLEN

MA 30.11 & DI 01.12.2015 6de jaar basisonderwijs bronks.be1ste jaar secundair onderwijs

BRONKS

— WIJ/ ZIJ‘Wij/Zij’ vertelt het verhaal van het drama dat in 2004 in een school in Beslan plaatsvond. Terroristen gijzel-den 3 dagen meer dan 1200 schoolkinderen, ouders en leerkrachten. Honderden mensen kwamen om het leven. Actrice Gytha Parmentier en danser Thomas Vantuycom (P.A.R.T.S.) voeren twee personages op die terugblikken op de gijzelingsdagen in Beslan. ‘Wij/Zij’ is geenszins het relaas van een afschuwelijk drama, maar vertelt over de eigen manier waarop kinderen extreme situaties tot zich nemen.

© F

ELIX

KIN

DER

MAN

N

DO 10 & VR 11.12.2015 2de en 3de jaar jellemarteel.weebly.combasisonderwijs

JELLE MARTEEL — BOOMJONG ‘Boomjong’ is een theatervoorstelling met het klein-ste decor dat je misschien wel ooit zag. Theater in het miniatuur. Het publiek zit rond een tafel waarop een spannend verhaal in een bos ontspint, met een bosbrand, eekhoorns, bosfeeën, oude krakende bomen, … in de hoofdrol.

DO 26 & VR 27.11.2015 Instap- en despiegel.com1ste kleuterklas

THEATER DE SPIEGEL — MOUWSokken en kousen dansen er op los. Truien worden gekke kleine wezentjes. Lieve monstertjes piepen langs allerlei gaatjes, mouwen en broekspijpen. Ontroerd door de muziek danst een ongewone zanger vol overgave een duet met het meisje met de lange armen. Een speelse voorstelling voor de allerkleinsten die hen vertelt dat het prima is om anders te zijn.

DO 26.11.2015 3de graad secundair onderwijs taat-projects.com

— EEN INLEIDING IN DE GESCHIEDENIS VAN DE THEATERARCHITECTUUR MET 26 KLAPSTOELENJe ervaring van het theater wordt bepaald door het theaterstuk dat je ziet. Maar wat er wordt gepresenteerd en ‘hoe’ je dat ziet, wordt in een grote mate vastgelegd door de theaterarchitectuur. Verschillende vormen van theater hebben een verschillende manier van presente-ren en daarmee heeft door de eeuwen heen de theaterarchitectuur de verhouding tussen ‘degene die iets doet’ en ‘degene die daar naar kijkt’ voorgeschreven.Het Theatron (van het Grieks theásthai = kijken, aanschouwen) was het gedeelte van de Griekse amfitheaters waar het publiek zat. In deze ‘Theatron Workshop’ nemen de heren van Taat je op een inter-actieve manier mee door de geschiedenis van de theaterarchitectuur, van de pre-Dionysische rituelen, via de middeleeuwse mirakelspe-len, de Franse Revolutie en Wagner naar de zwarte dozen van het hedendaags theater. Je krijgt op een speelse manier een duidelijk beeld op de verhoudin-gen tussen kijker en acteur. Je wordt uitgenodigd om de psycholo-gische, politieke en ethische relevantie van je rol als toeschouwer te ervaren. Want ‘hoe’ je kijkt, bepaalt wat je ziet. Met als enige rekwisieten … 26 klapstoelen!

Page 79: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 155 )

AANBOD SCHOLEN

Raven Ruëll en Jan Sobrie schreven met ‘Bekdicht-zitstil’ een ode aan het wild spelende kind, dat niet in een kader kan of wil passen. Ze maakten een krach-tige, humoristische en ontroerende voorstelling over de buitenbeentjes van onze samenleving, en vertellen zo een universeel verhaal over onvoorwaardelijke vriendschap. Een bijzonder geslaagde en sterkte voorstelling over 3 kinderen die als ‘onhandelbaar’ worden bestempeld.

VR 15.01.2016 1ste graad secundair onderwijs antigone.be

THEATER ANTIGONE EN THEATER ARTEMIS— BEKDICHTZITSTIL

DO 21 & VR 22.01.2016 3de kleuterklas en dekoloniemt.be1ste jaar basisonderwijs

DE KOLONIE MT — ONZEN HELD In ‘Onzen Held’ gaat De Kolonie MT op reis met het bijzondere duo Jo Jochems en Louis Van der Waal. Deze twee acteurs - de ene lang en mager, de andere klein - ondernemen een muzikale en visuele roadtrip. Met weinig woorden vertellen ze het verhaal van een vader die zijn zoon de wereld laat zien. Of is het omgekeerd?

DO 21 & VR 22.01.2016 3de graad secundair onderwijs sincollectief.be

SINCOLLECTIEF IN COPRODUC-TIE MET T,ARSENAAL & MONTY — REIZEN JIHAD‘Reizen Jihad’ is een familiekroniek die zich afspeelt in de stad. Kersje, een jonge vlaamse bekeerlinge, vertrekt naar Syrië om te strijden. Haar familie is onthutst: Hoe kon dit gebeuren? Waarom wil zij in een vreemd land oorlog voeren?In ‘Reizen Jihad’ linkt SINCOLLECTIEF de Syriëstrij-ders met andere idealisten in verleden en heden: Oostfronters, Nicaragua-, Franco-, pro-Poetin, pro-Israëlstrijders etc...Ze wilt het verhaal vertellen en begrijpen van jonge Belgen die naar het front vertrek-ken op zoek naar heldendom.

DO 28 & VR 29.01.2016 2de en 3de kleuterklas tuningpeople.be fabuleus.be

TUNING PEOPLE & fABULEUS — TAPE VOOR KLEUTERSTuning People is het eigenzinnige collectief van artiesten Wannes Deneer, Karolien Verlinden en Jef Van gestel. Ze maken voorstellingen met veel humor, gekke ideeën, ontwapende fantasie. In ‘Tape voor kleuters’ werken ze met de afval van een plakbandfabriek. Chaplin-figuurtjes zoeken hun weg door een doolhof van plakbandlinten, kopvoe-ters en vogelbekdieren duiken op en om het kin-derparadijs compleet te maken zijn er plakslingers, plakoorbellen en tonnen vol plaksnoep.

DO 17 & VR 18.12.2015 1ste graad basisonderwijs nevskiprospekt.be

NEVSKI PROSPEKT — METRO BOULOT DODO ‘Metro boulot dodo’ is een woorden-loze voorstelling met alleen maar mannen in pakken op het podium. Ze vertelt het verhaal van Herman. Hij komt thuis na een lange werkdag. Daar vervalt hij in zijn dagelijkse, eigen gewoontes. Hij houdt er van om dingen simpel en eenvoudig te houden. Hij is gesteld op orde en regelmaat. Maar dan, midden in zijn alledaagse gewoontes, ontmoet hij plots zichzelf. Tweemaal zelfs. En voor hij het weet, zijn er drie versies van zichzelf in één en hetzelfde huis. De verwarring slaat toe.

Gorgej en Toulouse leven in een verlaten bushok. Ze hebben alles wat ze willen. Ze weten nog niet zeker wat ze zullen worden en waar ze naartoe gaan, maar het staat vast, het wordt Groot en Belangrijk. ‘Wilt Hard’ gaat over het verlangen van twee jonge mensen om iets te willen betekenen. Ze geloven dat ze groot en belangrijk moeten zijn. Tijdens hun zoektocht beseffen ze dat ze voor dit ideaal alles moeten opofferen, ook hun liefde voor elkaar, hun identiteit en de plaats die hen verbindt. Een voorstelling over twee wilde harten en wat zij zo hard willen.

DO 07.01.2016 2de graad secundair onderwijs blauwhuis.be

BLAUWHUIS — WILT HARD

Page 80: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 157 )

AANBOD SCHOLEN

MA 15 - VR 26.02.2016 3de kleuterklas t.e.m. rasa.be4de leerjaar

RASA— EIGENHANDIG

MA 22 & DI 23.02.2016 2de graad secundair onderwijs froefroe.be

FROEFROE— LABYRINT

RASA is één van onze vaste gasten. Zij maakt kunsteducatieve spe-len geïnspireerd door de kunst voor kinderen en speelse mensen. Zij toont hoe je op een andere manier naar een kunstwerk kan kijken, met andere ogen. Kunst-ogen.In hun nieuwste tentoonstelling en workshop ‘eigenhandig’ speelt de hand de hoofdrol. De hand als zintuiglijk instrument van aanraking, als drager van gebaar en expressie, als instrument van de kunste-naar. Deelnemende kunstenaars zoals Hedwig Houben, Carla Van de Puttelaar en Elke Hoornaert stimuleren de uitwisseling tussen waarnemen en doen: lichtvoetig mee bewegen, verwonderd kijken, musiceren met je handen, vingervlug fingertutten, … Rasa kijkt samen naar de werken, traag, niet zappend van beeld naar beeld, maar nieuwsgierig en met uitgesproken verwondering.

Vormingsmoment voor leerkrachten op maandag 15.02.2016 om 19 uur.

‘Labyrint’ is een spetterend spekta-kel met poppen, theater, muziek en mythe.De voorstelling vertelt het verhaal van Ariadne, de jonge dochter van koning Minos. De koning wemelt in hoog-moed en wraakzucht. Zijn zoon is de Minotaurus, een mensmonster. Froefroe maakt van deze klassieker een pittige voorstelling, een visueel en auditief spektakel, vol humor en met – zoals we dat van FroeFroe gewoon zijn – een donker randje.

© C

ARLA

VAN

DE

PUTT

ELAA

R

MA 01& DI 02.02.2016 3de graad basisonderwijs hetpaleis.be

HETPALEIS — BABAWat als je plots verneemt dat je vader je vader niet is? En wat als blijkt dat hij een andere taal spreekt en uit een land komt dat je niet kent? Wil je hem dan leren kennen of toch liever niet? ‘Baba’ is een muzikale voorstelling over een onver-wachte ontmoeting tussen twee werelden. Over kleine dromen, grote verwachtingen en gebeurtenissen die in één keer je hele leven veranderen.

MA 15.02 & DI 16.02.2015 1ste graad basisonderwijs stefanboonen.be

STEFAN BOONEN — HIER WAAKT OMAEen voorstelling gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Stefan Boonen en Melvin. Het vertelt het verhaal van een geweldig weekend. Over een bos, een oud huis, tien kleinkinderen en een bijzondere oma. Soms is ze als een heks, dan weer als een wolf. Ze houdt van vies eten en gevaarlijke spelletjes. Bovendien is er meneer Bordjes, van hem mag er bijna niks. Een verhaal over verbeelding en durf. Stefan Boonen, illustrator Melvin en animator Kim Vreys brengen het hilarische boek live.

MA 22 & DI 23.02.2016 1ste en 2de kleuterklas toutpetit.be

TOUT PETIT — SCHOTS EN SCHEEFEen lege scène. Twee vrouwen op tocht, met een grote doos. Uit de doos komen tafels, veel tafels. De tafels staan scheef. Al puzzelend brengen Ciska en Lies de tafels in evenwicht. De tafels worden torens en de twee danseressen gaan aan het klauteren. Over de tafels, en over elkaar. De scène wordt een groot klimrek. Na de voorstelling worden de kleuters ook uitgenodigd om het decor zelf te verkennen.

© K

URT

VAN

DER

ELS

T

Page 81: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 159 )

AANBOD SCHOLEN

DO 17 & VR 18.03.2016 2de en 3de kleuterklas pantalone.be

PANTALONE — PIERROT‘Pierrot’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michel Tournier, een charmant en aantrekkelijk verhaal over licht en donker, zon en maan, hoop en vertrouwen. Pantalone maakt hier een muzikale vertelling van, een woordeloos liefdesverhaal voor jong en oud. Pierrot houdt van Colombine, zijn jeugdvriendin. Colombine is wasvrouw en houdt van de zon en de bloemen. Ze werkt overdag. Pierrot is bakker en werkt ‘s nachts terwijl alle anderen slapen. Bij kaarslicht schrijft hij gedichten. Zullen ze elkaar vinden?

DI 19 & WO 20.04.2016 3de graad secundair onderwijs

HET NIEUWSTEDELIJK & HETPALEIS — DANSEN DRINKEN BETALEN — (ALMOST) THE MOVIEEen tienermeisje loopt weg van huis. Ze probeert op te gaan in het nachtleven van een niet nader ge-noemde stad. Niemand lijkt haar op te merken. Is er eigenlijk wel iemand die haar zoekt? Is er iets te doen vanavond? In ‘Dansen Drinken Betalen – (almost) The Movie’ worden de tekeningen van de nieuwe strip van theatermaker Adriaan Van Aken en tekenaar Philip Paquet geprojecteerd op groot scherm. Drie muzikanten, onder leiding van toetsenwonder Joris Caluwaerts en een wonderlijke ‘stem uit het niets’ (Sara Vertongen) voorzien het verhaal live van tekst en muziek.

MA 25 & DI 26.04.2016 2de en 3de kleuterklas ankezijlstra.be

ANKE ZIJLSTRA — DROOMKOORTSJe bent ziek. Ze zeggend dat je in je bed moet liggen. Slapen, daar word je beter van. Je dommelt in. Is het een droom, of is het werkelijkheid? Welkom in het universum van koorts en droom. ‘Droomkoorts’ is de tweede voorstelling van Anke Zijlstra, een jonge danseres en theatermaker. Sam Vloemans en Arne Leurentop zorgen samen voor de muziek.

DO 19 & VR 20.05.2016 Instap- en Pantalone.be1ste kleuterklas

PANTALONE — HEMELSBLAUWIn dit theatraal concert krijgen peuters de kans om vrij Bach, Beethoven en Brahms te beleven in een spannende ontmoeting met muzikanten. In ‘Hemelsblauw’ is alles blauw. De reiger met zijn blauwgrijs verenkleed, de lucht waarin de wolken zwemmen, zelfs de cello klinkt zo blauw als de zee diep is en de viool zo hoog als de wijde lucht. En de piano heeft geen zwarte maar blauwe toetsen.

DO 25 & VR 26.02.2016 Instap- en sprookjes.be1ste kleuterklas

SPROOKJES ENZO — DE MAAN IN HET ZAND‘De Maan in het zand’ is een inter-actieve voorstelling voor peuters en kleuters. Ze laat de allerkleinsten dromen met de ogen open… In de wereld van Sprookjes enzo kan je wandelen tussen zwevende bedden, kleine vulkanen, bomen van zilver en bloemen met blaadjes van licht.

MA 07, DI 08 & WO 09.03.2016 3de graad secundair onderwijs laika.be

LAIKA EN BOS+ — KONIJN MET PRUIMEN ‘Konijn met pruimen’ speelt zich af ten huize van pa en ma Van Campenhout, in hun grote villa. Het zijn mensen voor wie het begrip ‘duurzaamheid’ er enkel op wijst dat het leven steeds duurder wordt. Er is een etentje gepland voor de verjaardag van hun zoon Wim, die meteen zijn nieuw lief voorstelt: Evelyne, een bio-ingenieur die voor een ngo werkt. Evelyne blijkt zowat in alles het tegendeel van het echtpaar, en steekt haar mening niet onder stoelen of banken – wat enigszins nefast is voor de feestvreugde… Wat volgt is niet louter een conflict tussen twee generaties, maar ook tussen visies op onze verhouding tot deze planeet.

© B

ILL

OW

ENS

MA 7 & DI 8.03.2016 2de graad studio-orka.bebasisonderwijs

STUDIO ORKA — ZOUTLOOSMet ‘Zoutloos’ nestelt Studio Orka zich in een woon- en zorgcentrum. ‘Zout-loos’ gaat over vroeger en later en den dag van vandaag. Over iemand moeten missen of toch maar liever vergeten. Over kraaienpootjes, warme dekentjes op koude voeten en slappe koffie. Over beregezellige oma’s, drukdrukdrukke papa’s, zotte ver-pleegsters, jolige jeugdliefdes... Een hartverwarmend verhaal vol humor en hoop, levensdrift, geheime liefdes, familiale toestanden, vluchtroutes, passie en geluk...

Page 82: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 161 )

PRAKTISCH

OPENINGSUREN C-MINE BEZOEKERSONTHAAL MA: 13 – 17 uur, alle andere dagen (ook op feestda-gen) van 10 - 17 uur. GESLOTEN met Kerstmis, Nieuwjaar

BEREIKBAARHEID

Voor wagens is er een gratis parking voorzien, aan het gebouw, zowel buiten als ondergronds.Ook met het openbaar vervoer is C-mine gemakkelijk te bereiken. De stadslijn G8 brengt u tussen 6 en 23 uur in enkele minuten van het station van Genk naar C-mine. Vanaf 1 september kan u ook vanaf het station van Hasselt rechtstreeks naar C-mine. Alle info hierover kan u terugvinden op delijn.be.

TICKETVERKOOP

De ticketverkoop start op 4 juni 2015. Vanaf 8 uur 's morgens kan je online tickets en abonnementen kopen, van 10 tot 21 uur kan je terecht aan de balie. U kan vanaf dan ook online een abonnement of losse tickets aankopen. Dit heeft enkel voordelen, zoals een snelle afhandeling, waardoor u zeker bent van goede plaatsen.

Indien u niet wegwijs geraakt uit de online verkoops-module, dan helpen we u graag verder in C-mine cultuurcentrum. Daar staan we met een team klaar om samen met u het bestelproces online te doorlo-pen. Registreren doet u best vooraf al thuis, dat be-spaart heel wat werk.

Op de gewone manier reserveren kan natuurlijk ook. Het voorgedrukt inschrijvingsformulier kan hiervoor een hulpmiddel zijn.

LAST-MINUTE KORTING VOOR JONGEREN Iedereen jonger dan 26 jaar kan bij een voorstelling die niet uitverkocht is, tickets kopen aan het speciale reductietarief van € 8! Deze tickets worden enkel verkocht aan de kassa, één uur voor aanvang van de voorstelling.

ABONNEMENTEN

— HET KEUZEABONNEMENT Neem een keuzeabonnement en geniet van de voor-delen die hieraan verbonden zijn. U bent reeds ge-ruime tijd voor de voorstelling zeker van een goede plaats en u krijgt het meest voordelige tarief. Hoe werkt het? U kiest uit het aanbod minstens 5 voorstel-lingen en u krijgt voor de avondvoorstellingen en de aperitiefconcerten een reductie van € 3. Voor de familievoorstellingen krijgt u een reductie van € 1. Daarenboven kan u in de loop van het seizoen nog kaarten bijbestellen aan het gereduceerd tarief! Vol-gende voorstellingen kunnen niet opgenomen worden in het keuzeabonnement: Theater in het Zadel, een aantal concerten (met voorverkoop), filmvoorstellin-gen, vormingsinitiatieven en Little Waves. Naast het keuzeabonnement kan u kiezen voor één van volgen-de pakketjes die wij u voor hebben samengesteld met extra voordelige kortingsprijzen:

— ABONNEMENT APERITIEFCONCERTEN Bent u een liefhebber van klassieke muziek dan moet u zeker dit abonnement hebben! Voor alle aperitief-concerten van dit seizoen betaalt u € 80.

— ABONNEMENT C-MINE JAZZ Voor de jazzliefhebber hebben we een jazzpakket aan € 60 waarmee u de 6 fantastische C-mine Jazz concerten kan bijwonen.

PRAKTISCHE INLICHTINGENC-mine cultuurcentrumC-mine 10 bus 1, 3600 Genk

Tel: 089 65 50 00e-mail: [email protected]

FACTURATIEGEGEVENSAutonoom Gemeente Bedrijf GenkC-mine cultuurcentrumStadsplein 1, 3600 GenkBE 872 093 742

INFO & TICKETVERKOOP Online via www.c-minecultuurcentrum.be

C-mine bezoekersonthaal C-mine 10 bus 2, 3600 Genk Tel: 089 65 44 90e-mail: [email protected] www.visitgenk.be

PRAK

TISC

H

Page 83: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 163 )

PRAKTISCH

KAN JE MOEILIJK KIEZEN ?Wij helpen je graag verder. Bij de start van de ticket-verkoop op 4 juni organiseren wij een gevarieerde avond met kleine performances en optredens van artiesten die je het komende seizoen op het podium van C-mine cultuurcentrum kan terugzien. Verder kan je kennismaken met de medewerkers van het cultuurcentrum en kan je achter de schermen kijken. Natuurlijk zorgen wij voor en drankje en een hapje!Iedereen welkom tussen 18 en 21 uur !

ZAALRESERVATIES C-MINE CULTUURCENTRUM GENK C-mine 10 bus 1, 3600 Genk Tel: 089 65 50 00e-mail: [email protected] e-mail zaalreservaties: [email protected] www.c-minecultuurcentrum.be Rekeningnummer: 068-2085354-75 BTW-nummer: BE 872 093 742

OPENINGSUREN SECRETARIAAT MA t/m VRIJ: 9 – 12 uur en 13.30 – 17 uur

ANDERE REDUCTIES Het cultuurcentrum voorziet volgende kortingen: • Iedereen jonger dan 26 jaar of ouder dan 60 jaar kan

kaarten kopen aan reductietarief, indien aangegeven. • Een groepsreservering van minstens 10 personen

geeft bij de avondvoorstellingen en aperitiefconcerten recht op een reductie van € 2,50 per ticket, bij de familievoorstellingen een reductie van € 0,50 per ticket. De groepskorting is niet van toepassing voor: Theater in het Zadel, filmvoorstellingen, vormings-initiatieven en Little Waves.

• Kortingen kunnen niet gecumuleerd worden.

THEATERCHEQUES Op zoek naar een origineel cadeau? De theatercheque is een waardebon waarvan u het bedrag zelf bepaalt en kan voor het volledige aanbod van de voorstellingen, cursussen en cultuuruitstappen worden gebruikt, met uitzondering van de filmvoorstellingen Little Waves. De theatercheque blijft 1 jaar na uitgiftedatum geldig.

ALGEMENE VOORWAARDEN• Betalingen van gereserveerde tickets dienen te ge-

beuren binnen de 14 dagen, zoniet worden de plaatsen terug vrijgegeven. Na betaling worden de toegangskaarten toegestuurd. Tickets die minder dan 14 dagen voor de voorstelling worden gereserveerd worden niet meer toegestuurd, maar zullen klaarlig-gen aan de kassa. U dient een betalingsbewijs voor te leggen. Verkochte kaarten worden niet terugge-nomen. Laatkomers krijgen geen toegang meer tot de schouwburg. Tickets van laatkomers worden niet terugbetaald. C-mine cultuurcentrum Genk behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende inschrijvingen een cursus of uitstap te annuleren.

• Voor cultuuruitstappen kan u voor max. 2 personen reserveren.

• C-mine cultuurcentrum is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen tijdens de uitstappen.

Page 84: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 165 )

KALENDER

ZOMER 2015van 26 april Expo 14u C-mine Studio Piet Stockmans Neerslag van een droom 14tot 2 augustus 2015Van 20 tot 22 juni 2015 Theater 20.15u Limburghal FC Bergman / Toneelhuis Het Land Nod 8van 28 juni Expo C-mine Stephan Vanfleteren De Rode Duivels 9tot 30 augustus 2015woensdag 8 juli 2015 Jazz 20.15u C-mine plein Jazz op het Plein 15Van 10 juli C-mine Labyrint C 6tot 13 september 2015woensdag 22 juli 2015 Jazz 20.15u C-mine plein Jazz op het Plein 15woensdag 5 augustus 2015 Jazz 20.15u C-mine plein Jazz op het Plein 15van 9 augstus Expo C-mine Studio Piet Stockmans Porselein over porselein 14tot 20 december 2015woensdag 19 augustus 2015 Jazz 20.15u C-mine plein Jazz op het Plein 15zondag 30 augustus 2015 10u Theater in het zadel 15

SEPTEMBER van 2 tot 5 september 2015 Theater 21u Op locatie De Roovers Van de brug af gezien 16van 11 tot 18 september 2015 Theaters/dans Grote zaal / Kleine zaal Week van de Werkplaats 1812 en 13 september 2015 C-mine C-mine Open House 18van 15 september Expo Galerij Storm op Komst Aandacht! Aandacht! 19tot 15 november 2015van 23 tot 30 september 2015 Theater 20.15u Op locatie het nieuwstedelijk Schroot 20

OKTOBER donderdag 1 oktober 2015 Theater 20.15u Kleine zaal Walpurgis Béatrice & Benedicte 22zaterdag 3 oktober 2015 Humor 20.15u Kleine zaal Nuff Said Feesteditie 23zaterdag 3 oktober 2015 20.15u Grote zaal C-mine VIJF JAAR! 23zondag 4 oktober 2015 Op locatie Familiedag Ontbijt, fuif, theater,... 24zondag 4 oktober 2015 Circus 19u Grote zaal Race Horse Company Super Sunday 28maandag 5 oktober 2015 Muziek 14u Grote zaal Günther Neefs Back to swing 30 & VRT Big Bandwoensdag 7 oktober 2015 Lezing 20.15u Grote zaal Architectuurwijzer Smiljan Radic 30vrijdag 9 oktober 2015 Muziek 20.15u Grote zaal Radio Guga Inteam 31vrijdag 9 oktober 2015 Jazz 20.15u Kleine zaal Tuur Florizoone Trio Secrets 31 & Claron McFaddenzaterdag 10 oktober 2015 Familie 15u Op locatie Luxemburg Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is 32zondag 11 oktober 2015 Muziek 11u Kleine zaal Anneleen Lenaerts Solo Recital 32woensdag 14 oktober 2015 Theater 20.15u Kleine zaal De Verwondering Socrates 32donderdag 15 oktober 2015 Muziek 20.15u Grote zaal Arsenal Dance! Dance! Dance! 34donderdag 15 oktober 2015 Theater 20.15u Kleine zaal Lucinda Ra Het Fioretti Project 34donderdag 22 oktober 2015 Lezing 20.15u Kleine zaal Stefaan Van Brabandt Voordeel van de twijfel 35vrijdag 23 oktober 2015 Theater Kleine zaal fABULEUS Liefdesverklaring 36vrijdag 23 oktober 2015 Muziek 20.15u Grote zaal Luka Bloom Concert 36zaterdag 24 oktober 2015 Familie 20.15u Grote zaal De Spiegel Mouw 37zaterdag 24 oktober 2015 Familie 15&19u Kleine zaal Studio Orka Studio Orka speelt De Spreeuw 38zondag 25 oktober 2015 Familie 15&19u Kleine zaal Studio Orka Studio Orka speelt De Spreeuw 38zondag 25 oktober 2015 Familie 11&16u Kleine zaal Studio Orka Studio Orka speelt De Spreeuw 38

KALE

NDER

Datum Genre Uur Locatie Uitvoerder Naam P.

Page 85: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 167 )

KALENDER

donderdag 17 december 2015 Theater 20.15u Grote zaal Lod/ Hof Van Eede Paradis 68zaterdag 19 december 2015 Jazz 20.15u Grote zaal Philip Catherine & Strings 71zondag 20 december 2015 Klassiek 11u Kleine zaal Het Collectief Aperitiefconcert 71

JANUARI woensdag 13 januari 2016 Muziek 20.15u Grote zaal Yevgueni Van hierboven 72zaterdag 16 januari 2016 Humor 20.15u Grote zaal Xander De Rycke Tien jaar bezig, twee uur grappig 72maandag 18 januari 2016 Lezing 20.15u Grote zaal Lieve Blancquaert Wedding Day 74woensdag 20 januari 2016 Theater 20.15u Kleine zaal De Roovers Geloof, hoop en liefde 74donderdag 21 januari 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Sincollectief Reizen Jihad 74vrijdag 22 januari 2016 Cultuuruitstap 8.30u Brussel Europalia Turkije 54zaterdag 23 januari 2016 Jazz 20.15u Kleine zaal Taksim trio 75zaterdag 23 januari 2016 Familie 15u Grote zaal De Kolonie MT Onzen held 75zondag 24 januari 2016 Klassiek 11u Kleine zaal Ensor strijkkwartet Nieuwjaarsconcert 75maandag 25 januari 2016 Lezing 20.15u Kleine zaal Lotte Alsteens Suiker-goed 76woensdag 27 januari 2016 Theater 20.15u Op locatie Joke Emmers, You may now kiss the bride 76 Matthias Meersman, …vrijdag 29 januari 2016 Muziek 20.15u Grote zaal De Mens Nooit genoeg, met stoelen 76zondag 31 januari 2016 Familie 17u Kleine zaal HETPALEIS Baba 78

FEBRUARI woensdag 3 februari 2016 Theater 20.15u Grote zaal Theater Malpertuis Onze Koen 79donderdag 4 februari 2016 Muziek 20.15u Grote zaal DAAN The mess 80vrijdag 5 februari 2016 Muziek 20.15u Kleine zaal Sam Amidon 80zaterdag 6 februari 2016 Dans 20.15u Grote zaal Alain Platel En Avant, Marche! 81 Les Ballets C de la B / …zaterdag 6 februari 2016 Humor 20.15u Kleine zaal Nuff said 81dinsdag 9 februari 2016 Lezing 20.15u Kleine zaal Jean-Paul Van Bendegem Elke drie seconden 82woensdag 10 februari 2016 Jazz 20.15u Kleine zaal Myrddin & Jef Neve 82donderdag 11 februari 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Koen De Sutter Montaigne 84vrijdag 12 februari 2016 Circus 20.15u Kleine zaal Bert & Fred 8 years, 5 months, 4 weeks, 2 days 84zaterdag 13 februari 2016 Familie 17u Kleine zaal Zonzo Compagnie Slumberland 87Van 13 tot 14 februari 2016 Familie 9u Kleine zaal Sleep-in 87Van 14 februari Expo Galerij Luc Deleu, Guy Cleuren i.s.m. Architectuurwijzer 90tot 27 maart 2016dinsdag 16 februari 2016 Literatuur 20.15u Grote zaal Saint Amour Funny Valentine 89donderdag 18 februari 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Laura Van Dolron Wat nu nodig is 91donderdag 18 februari 2016 Theater 20.15u Grote zaal HETPALEIS Romeo en Julia 92vrijdag 19 februari 2016 Theater 20.15u Grote zaal HETPALEIS Romeo en Julia 92vrijdag 19 februari 2016 Humor 20.15u Kleine zaal Paulien Cornelisse Maar ondertussen 91zaterdag 20 februari 2016 Dans Hele dag C-mine Jan Martens 94zondag 21 februari 2016 Klassiek 11u Kleine zaal Elise Caluwaerts Aperitiefconcert 96 & Kim Van den Bremptzondag 21 februari 2016 Familie 15u Grote zaal Tout petit Schots en scheef 96maandag 29 februari 2016 Lezing 20.15u Kleine zaal Joke Hermsen Kairos, de nieuwe bevlogenheid 96 of haast u langzaam

vrijdag 30 oktober 2015 Cultuuruitstap 8.15u Amsterdam Hermitage 144woensdag 28 oktober 2015 Theater 20.15u Kleine zaal Maud Vanhauwaert Het is de moeite 38Van 29 tot 31 oktober 2015 Theater 20.15u Kleine zaal CIE Cecilia Poepsimpel 39

NOVEMBER maandag 2 november 2015 Circus 20.15u Grote zaal Cie 111 Azimut 43dinsdag 3 november 2015 Circus 20.15u Grote zaal Cie 111 Azimut 43donderdag 5 november 2015 Muziek 20.15u Grote zaal Channel Zero Unplugged 44vrijdag 6 november 2015 Humor 20.15u Grote zaal Michia Wertheim Voor zichzelf 44zaterdag 7 november 2015 Theater 20.15u Grote zaal Toneelhuis / Mokhallad Rasem Othello 47zaterdag 7 november 2015 Humor 20.15u Kleine zaal Nuff Said 47zondag 8 november 2015 Muziek 11u Kleine zaal Lâmekân Ensemble Aperitiefconcert 47maandag 9 november 2015 Lezing 20.15u Kleine zaal Eva Cardon Wij twee samen 48dinsdag 10 november 2015 Theater 20.15u Grote zaal Theater Malpertuis Gaz, pleidooi van een 48 gedoemde moederwoensdag 11 november 2015 Theater 20.15u Kleine zaal T, Arsenaal / Mesut Arslan Verborgen gezicht 51donderdag 12 november 2015 Dans 20.15u Grote zaal David Hernandez Hullabaloo 51vrijdag 13 november 2015 Theater 20.15u Grote zaal Theater Antigone & Lazarus Woody 51November 2015 Muziek 20.15u Grote zaal/Kleine zaal 360 Istanbul 52zondag 15 november 2015 Familie C-mine Kunstendag voor kinderen Studio stop motion 52dinsdag 17 november 2015 Lezing 20.15u Kleine zaal Bilal Benyaich Tijdperk van de superdiversiteit 52woensdag 18 november 2015 Familie 17u Kleine zaal Zonzo Compagnie Europalia Turkije concert voor kids 53donderdag 19 november 2015 Muziek 20.15u Grote zaal Novastar Joost Zweegers solo 53zaterdag 21 november 2015 Muziek 20.30u Barenzaal Radio Modern 56zondag 22 november 2015 Familie 17u Kleine zaal Joke Van Leeuwen Toen mijn vader een struik werd 56 & muziekcentrum De BijlokeVan 22 november 2015 Expo Galerij Nuri Bilge Ceylan i.s.m. Europalia Turkije 54tot 31 januari 2016woensdag 25 november 2015 Theater 20.15u Kleine zaal Het gevolg / HETPALEIS Wit is altijd schoon 56vrijdag 27 november 2015 Dans 20.15u Kleine zaal Kwaad bloed/ Ugo Dehaes DMNT 59zaterdag 28 november 2015 Cultuuruitstap 8.30u Brussel Emiel Van Dorenwandeling 145zaterdag 28 november 2015 Muziek 20.15u Kleine zaal Spinvis solo Oogcontact van de eenzaamste soort 59zondag 29 november 2015 Familie 17u Kleine zaal Bronks Wij/Zij (9+) 59

DECEMBER woensdag 2 december 2015 Theater 20.15u Kleine zaal Dood paard Queens 60donderdag 3 december 2015 Lezing 20.15u Kleine zaal Jelle Van Riet En God schiep de man 61dodnderdag 3 december 2015 Dans 20.15u Grote zaal Anne Teresa De Keersmaeker Verklärte nacht 62 / Rosasvrijdag 4 december 2015 Muziek 20.15u Kleine zaal Bombino concert 61zaterdag 5 december 2015 Muziek 20.15u Grote zaal Jan De Wilde Dag meneer De Wilde 64zaterdag 5 december 2015 Humor 20.15u Kleine zaal Nuff said 64maandag 7 december 2015 Lezing 20.15u Kleine zaal Philip Caenepeel Wij zijn onze darmen 64woensdag 9 december 2015 Humor 20.15u Grote zaal Jan Jaap Van Der Wal De nieuwe Belg 65woensdag 9 december 2015 Dans 20.15u Kleine zaal Kunstwerk / Marc Vanrunxt Atmosphere 66vrijdag 11 december 2015 Theater 20.15u Grote zaal KVS Schitz 66zaterdag 12 december 2015 Familie 15u Kleine zaal Jelle Marteel Boomjong 67maandag 14 december 2015 Muziek 20.15u Kleine zaal Milow Solo 67dinsdag 15 december 2015 Theater 20.15u Kleine zaal De Mannschaft Timothy 68woensdag 16 december 2015 Muziek 20.15u Kleine zaal Het Zesde Metaal Niets doen is geen optie 68

Page 86: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 169 )

KALENDER

MEI dinsdag 3 mei 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Naomi Velissariou / Frascati Q & A 122dinsdag 3 mei 2016 Humor 20.15u Grote zaal Kommil Foo Schoft 121zaterdag 7 mei 2016 Muziek 20.15u Grote zaal Stef Bos Een sprong in de tijd 122zondag 8 mei 2016 Klassiek 15u Sint-Martinuskerk Genk Euterpe Baroque Consort 124 Aperitiefconcertwoensdag 11 mei 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Benjamin Verdonck We don't speak to be understood 126 & Pieter Ampezaterdag 14 mei 2016 Humor 20.15u Kleine zaal Nuff Said 126woensdag 18 mei 2016 Dans 20.15u Kleine zaal Kunstwerk / Georgia Vardarou New Narrative 127zaterdag 21 mei 2016 Familie 16u Kleine zaal Pantalone Hemelsblauw 127

CURSUSSEN / WORKSHOPS donderdag 8 oktober 2015 19.30u De Napoleontische Oorlogen 131donderdag 15 oktober 2015 19.30u Kunst in de tijd van Napoleon 131zaterdag 17 oktober 2015 9.30u En Route (13-15 jarigen) 150zondag 18 oktober 2015 9.30u En Route (16-18 jarigen) 150maandag 19 oktober 2015* 19.30u Belgische Jazz 132dinsdag 20 oktober 2015 9.30u Kunst in zicht: Speelvogels (studenten PKV) 134dinsdag 20 oktober 2015 13.30u Kunst in zicht: Speelvogels (begeleiders buitenschoolse opvang) 134woensdag 21 oktober 2015 13.30u Kunst in zicht: Speelvogels (leerkrachten basisonderwijs) 134donderdag 22 oktober 2015 19.30u De Slag bij Waterloo 131zaterdag 31 oktober 2015 9.30u En Route (10-12 jarigen) 150dinsdag 10 november 2015* 14u Culturen gaan ten onder 135dinsdag 10 november 2015 19.30u Whisky Masterclass 141dinsdag 17 november 2015 18.30u Raw Food Experience 142donderdag 19 november 2015 19u Blogging Business #3 - Storytelling 138donderdag 26 november 2015 19u Sushi 143donderdag 26 november 2015 19.30u Een inleiding in de geschiedenis van de theaterarchitectuur 137woensdag 2 december 2015 19u Mexicaans koken: workshop 143donderdag 3 december 2015 14u Brahms: Ein Deutsches Requiem 132dinsdag 12 januari 2016 19.30u Gin&Tonic Basis 141dinsdag 26 januari 2016 19.30u Techniek C-mine achter de schermen 137dinsdag 2 februari 2016 19.30u Gin&Tonic Masterclass 142donderdag 4 februari 2016 14u Verdi: Aida 134donderdag 4 februari 2016 19.30u Bekende instagrammers aan het woord 139maandag 15 februari 2016* 19u Upcycling Café - kleding 140dinsdag 16 februari 2016* 20u Festivalaffiches 132dinsdag 16 februari 2016* 14u Joden en Palestijnen. Een onontwarbaar conflict? 135maandag 15 februari 2016 19u RASA: vormingsmoment Eigenhandig 157dinsdag 1 maart 2016* 19u Upcycling Café - juwelen 140donderdag 3 maart 2016 14u Grieg: Peer Gynt 134woensdag 9 maart 2016 19u Marokkaanse schoonheidsverzorging: workshop 140donderdag 17 maart 2016 19u Bring your own beamer 138zaterdag 19 maart 2016 10u Sandalen maken 140 *Deze cursussen gaan door op verschillende data, de aangekondigde datum is de startdatum

MAART woensdag 2 maart 2016 Theater 20.15u Kleine zaal LOD De sleutel 98donderdag 3 maart 2016 Lezing 20.15u Kleine zaal Jan Rotmans De wereld in transitie - 99 verandering van tijdperkvrijdag 4 maart 2016 Jazz 20.15u Kleine zaal Machtelinckx / Jensson / 100 Badenhorst / Wouters /…zaterdag 5 maart 2016 Humor 20.15u Kleine zaal Nuff Said 101zaterdag 5 maart 2016 Familie 13.30&15.30u Op locatie Studio Orka Zoutloos 101zondag 6 maart 2016 Familie 13.30&15.30u Op locatie Studio Orka Zoutloos 101dinsdag 8 maart 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Laika & BOS+ Konijn met pruimen 102donderdag 10 maart 2016 Muziek 20.15u Grote zaal Wim Mertens Trio 102donderdag 10 maart 2016 Theater 20.15u Kleine zaal David Cantens True West 102 &Jurgen Delnaetvrijdag 11 maart 2016 Dans 20.15u Kleine zaal Cie Thor/ Thierry Smits Revolt 103zondag 13 maart 2016 Familie 15u Kleine zaal Villanella & Cie Barbarie Wa Wilder Man 103dinsdag 15 maart 2016 Theater 20.15u Kleine zaal tg STAN Wat/Nu 104woensdag 16 maart 2016 Humor 20.15u Grote zaal Mich Walschaerts Duizend man sterk 104vrijdag 18 maart 2016 Muziek 20.30u Barenzaal Radio Modern 105vrijdag 18 maart 2016 Circus 20.15u Grote zaal Sébastien Wojdan Marathon 106zaterdag 19 maart 2016 Circus 20.15u Grote zaal Sébastien Wojdan Marathon 106zaterdag 19 maart 2016 20.15u Kleine zaal Berlin Jerusalem 105zondag 20 maart 2016 Muziek 20.15u Grote zaal Buurman / Harmonie W-ZW In de naam van de Vader, 106 de Zoon en de Kleinzoonzondag 20 maart 2016 Klassiek 11u Kleine zaal Remy Van Kesteren / Rough 108 Aldo Baerten / Kurt Van Eeghemdinsdag 22 maart 2016 Theater 20.15u Grote zaal KVS / STEIGEISEN Memento Park 108woensdag 23 maart 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Kyoko Scholiers Bastaard 109donderdag 24 maart 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Pascale Platel Gezegend ZIJ 109vrijdag 25 maart 2016 Cultuuruitstap 8.30u Bergen Architectuurwandeling 147

APRIL April 2016 Film Euroscoop Genk MOOOV Filmfestival 2016 115vrijdag 1 april 2016 Theater 20.15u Grote zaal Bruno Vanden Broecke, Hechten 110 Matteo Simoni & Ruth Beeckmanszaterdag 2 april 2016 Theater 20.15u Grote zaal Bruno Vanden Broecke, Hechten 110 Matteo Simoni & Ruth Beeckmanszaterdag 2 april 2016 Humor 20.15u Kleine zaal Nuff Said 110woensdag 6 april 2016 Humor 20.15u Kleine zaal Nigel Williams Accident de parcours 111zaterdag 9 april 2016 Muziek 20.15u C-mine Little Waves 2016 111woensdag 13 april 2016 Theater 20.15u Kleine zaal Lies Pauwels Melle 114vrijdag 15 april 2016 Cultuuruitstap 9u Zuid-Limburg The Hedge House - rondrit 147zondag 17 april 2016 Klassiek 11u Kleine zaal Philippe Thuriot De Goldbergvariaties 114woensdag 20 april 2016 Theater 20.15u Grote zaal Lazarus Karamazov 117donderdag 21 april 2016 Theater 20.15u Kleine zaal 'T Kip Achter 't eten 117zaterdag 23 april 2016 Dans Grote zaal / Kleine zaal Nationale Dansdag 117zaterdag 24 april 2106 Familie 15u Kleine zaal Anke Zijlstra Droomkoorts 118donderdag 28 april 2016 Theater 20.15u Kleine zaal het nieuwstedelijk Water en vuur 118vrijdag 29 april 2016 Humor 20.15u Kleine zaal Wouter Deprez De avond van de Luistervink 118 en Zielsverwantenzaterdag 30 april 2016 Jazz 20.15u Kleine zaal Nordmann International Jazzday 120 & Yves Peeters Gumbo

Page 87: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM ( 171 )

LIGGINGSPLAN

COLOFON

DIRECTEUR: Veerle Van Bun DANS & THEATER: Eddie Guldolf, Veerle van de KerkhofMUZIEK, COMEDY & PROJECTEN: Brecht Gielis, Ronny Machiels FILM: Eddie GuldolfJEUGD: Karolien Akkermans, Greet Houben VORMING: Hilde Peumans, Caterina Saraceno COMMUNICATIE: Veerle Van Bun, Filip OlaertsTECHNIEK: Simo Reynders, Tuur Vanthoor, Chris Weyens, Tim Dalemans, Raf Wouters, Bart Leeten, Davy Honlet, Jeroen Opsteyn, Frank HardySECRETARIAAT: Patrizia Tonin, Sabine Sobota, Sandra WiestBOEKHOUDING: Karolien Lantmeeters TICKETVERKOOP: C-mine bezoekersonthaal: Hanne Strobbe, Ine Nemeth, Sandra Jarzenko, Sandra Schepers, Sandra Bosmans, Sophie Vanbael en Bianca Baldanza

C-MINE CULTUURCENTRUM HEEFT EEN UITGEBREIDE PLOEG VAN GEMOTI-VEERDE VRIJWILLIGERS.

VORMGEVING: Benjamin SporkenDRUK: ProFeeling Beringen OPLAGE: 9000VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Anniek Nagels, schepen van cultuur

LIGG

INGS

PLAN

Page 88: C-mine brochure 2015 2016

PROGRAMMABROCHURE

C-MINE CULTUURCENTRUM

Page 89: C-mine brochure 2015 2016