Babsennieuws 2009

12

description

Verenigingsblad Vereniging Babsen van de Provincie Groningen

Transcript of Babsennieuws 2009

BabsenNieuws december 2009

- voorwoord voorzitter - Babsen,

Bijzonder! Wat bijzonder zo’n vijftig babsen bij elkaar. En bijzonder dat de gemeente Stadskanaal ons ontvangt, subsidie geeft en een leuke burgemeester ons toesprak. Bijzonder dat zo’n activiteitendag ons zoveel plezier bezorgd en we elkaar steeds beter leren kennen. Dus Babsen nog niet zo’n dag meegemaakt, ik zou zeggen KOM het is de moeite waard. Bijzonder dat velen weer gezond Sint Nicolaas en Kerst kunnen vieren en voor anderen zal het vast bijzonder zijn, dat ze veel liefde en zorg ontvangen van naasten en vrienden. Bijzonder dat het ons steeds weer toevertrouwd wordt om twee mensen gelukkig te maken en nog meer bijzonder is als ze gelukkig blijven. Bijzonder is ook dat u weer een Babsenkrant heeft ontvangen en waar door de redactie hard aan is gewerkt. Bijzonder is dat ik u heel fijne Feestdagen mag toewensen en we elkaar hopelijk weer zien op de algemene ledenvergadering in het voorjaar van 2010!

Carla Timmerman-Houwen

- verslag najaarsactiviteit - (door Jac. W. Boeré)

DDOONNDDEERRDDAAGG 2299 ookkttoobbeerr 22000099

Zeer gastvrij zijn wij op 29 oktober ontvangen door de gemeente Stadskanaal. Koffie met gebak in de raadszaal, een enthousiaste burgemeester met een warm betoog voor de representatieve taak die de Babsen hebben, naast het voltrekken van huwelijken. Zij, de burgemeester kan het weten, als voormalig burgemeester van Vlieland weet zij als geen ander dat gemeenten dit als PR kunnen gebruiken. Vele

huwelijken zijn voltrokken op Vlieland en daarmee ook een economisch gegeven. Onze voorzitter, Carla, opende op heldere en plezierige wijze deze Babsendag. Het is echter spijtig dat het bestuur moet constateren dat ruim 50 babsen zich hebben opgegeven, maar slechts 42 babsen melden zich in het Stadhuis van Stadskanaal. Voor het vastleggen van afspraken met het corresponderende kostenplaatje is tijdig afmelden vanzelfsprekend! Wij vragen alle babsen dan ook om zich bij verhindering voor onze activiteiten tijdig af te melden. Alleen dan kunnen wij tijdig de begroting aanpassen. Overigens bleek ook deze dag weer zo’n succes dat eigenlijk alle babsen/leden op deze dag aanwezig hadden moeten zijn. De onderlinge contacten zijn altijd heel plezierig. Het uitwisselen van ervaringen en het leren kennen van collega’s verhoogt de betrokkenheid bij het uitvoeren van onze taak. Het opdoen van ideeën en het creëren van vriendschappelijke verhoudingen is een van de doelen van onze vereniging. In groepen werd deelgenomen aan een rondvaarttocht met een Snikke door het Stadskanaal. Rustig varend met een heerlijke najaarszon, bomen in gouden, rode, oranje en gele kleuren vergezelden ons op deze tocht. Dat alles samen met een brugwachter die meefietste om ons veilig door sluizen en bruggen te leiden. Zelfs een glaasje wijn aan boord bleek tot de mogelijkheden te behoren. Een andere groep begon alvast in het Streekhistorisch Centrum “Huize Ter Marse”. Een zeer enthousiaste gids nam ons aan de hand van slides mee naar de geschiedenis van het gebied. De villa is ook een van de trouwlocaties in Stadskanaal.

BabsenNieuws december 2009

Hierna werden we uitgenodigd de watertoren te beklimmen. Een betonnen constructie die op architectonische wijze werd “omwikkeld” met speciaal metselwerk. Het was in die tijd een voorrecht om als metselaar mee te mogen metselen aan zo’n prestigieus bouwwerk. Want zo werden watertorens in de eerste helft van de 20e eeuw gezien. Met een afsluitende koffie/thee in het theehuis ‘Smeerlings’ in Onstwedde, (ook een prachtige sfeervolle trouwlocatie) werd de dag afgesloten. Om ca. 17:00 uur wenste Carla ons wel thuis en nodigde iedereen uit om vooral de najaarsactiviteit 2010 in Haren bij te wonen, want zo’n ontspannende dag mag eigenlijk geen babs missen.

- mededelingen bestuur -

• Wil een ieder die hoort van het overlijden

van een collega babs het bestuur hiervan

op de hoogte stellen.

• Wie weet waarom er toch zo weinig

animo is voor onze najaarsactiviteit Wat doen we verkeerd?

Graag veel reactie!

• O.a. de gemeente Delfzijl heeft voor haar

Babsen mooie visitekaartjes ontworpen.

Daarmee kunnen zij zich professioneel presenteren bij hun bruidsparen. Het lijkt

ons een prima idee dat door andere gemeenten overgenomen zou kunnen

worden. Gemeenten kom in actie.

• de voorjaarsledenvergadering 2010 is gepland op dinsdag 23 maart!

Op de agenda zal o.a. staan de bestuursverkiezing:

vacant komen

- 1e secretaris - bestuurslid zonder portefeuille

Het is voor een vereniging noodzakelijk dat er regelmatig nieuwe mensen met

frisse ideeën zitting nemen in het bestuur. Dus meldt u aan, dit kan bij het

secretariaat tel. 0596-572268

- bruids ABC -

M Morsen Het gebeurt ongetwijfeld wel eens dat je op jezelf, of, erger nog, op een ander morst. Mors, of knoei, je op jezelf dep het ergste dan even weg met een servet. Trek je even terug op het toilet en probeer met lauw water de schade te herstellen. Als er iemand op jou morst, maar er dan geen drama van. Ongelukjes kunnen gebeuren. Waarschijnlijk wordt aangeboden de stomerij te vergoeden, dan ben je hoffelijk door het bod te accepteren en te zeggen dat je de rekening zult sturen. Of je daar gebruik van maakt, zie je later wel. Ga niet heen en weer rennen met bakjes en doekjes. Alleen als je direct iets aan een vlek moet doen, zoals het strooien van zout op vlekken van rode wijn mag dat uiteraard.

BabsenNieuws december 2009

N Natafelen

Gebeurt meestal thuis, omdat je in een restaurant na de koffie direct afrekent. Als het niet druk is en er wordt wat sterke drank besteld voor na die koffie, dan kun je wel natafelen.

- bijzondere huwelijksvoltrekkingen - Een bruidspaar dat ik niet snel zal vergeten……. door Karina Wiertsema babs Veendam Op maandagmorgen 10.00 uur had ik een afspraak staan voor een gesprek met een aanstaand bruidspaar. Ze woonden op een bovenwoning en de huisnummers waren een beetje verwarrend. Ik stond op de bel te drukken, maar niemand deed open. Een blik op mijn papieren maakte duidelijk dat ik wel op het juiste adres was, maar dat de nummers die beneden stonden aangegeven, niet correspondeerden met de nummers in de portieken. Enigszins beschaamd, maar ook opgelucht dat niemand had opengedaan belde ik bij de buren aan en daar bleek mijn a.s. bruidspaar te wonen. Hij kwam erg duf uit de slaapkamer lopen en was net zijn bed uitgerold. Het eerste wat hij nodig had was koffie en een peuk. Blijkbaar had zij al vele sigaretten gerookt, want de kamer was behoorlijk wazig vanwege de rook. Dat weerhield het bruidspaar er evenwel niet van om gezamenlijk stevig te blijven doorpaffen. Hoezo recht op een rookvrije werkplek? Tussen het gapen van de bruidegom door, kreeg ik toch nog enige informatie van het bruidspaar en zo snel als het mogelijk was, ben ik daar weer weggegaan. Inmiddels had ik weinig zuurstof meer en mijn stem heeft 3 dagen geklonken alsof ik een bord spijkers met meerdere flessen whisky naar binnen had gewerkt. Ik heb een goede les geleerd om vooraf ALTIJD te vragen om een rookvrije werkplek. Tijdens de huwelijksplechtigheid was deze bruidegom, die tijdens het gesprek meerdere malen aangaf dat hij ‘schijt aan de hele wereld had’, toch niet zo’n keiharde

als hij voorwende te zijn, want diverse keren stonden de tranen in zijn ogen. Ruim een maand na de trouwdag kreeg ik een mail van dit bruidspaar. Ze hadden geen professionele fotograaf gehad en de foto’s waren mislukt! Omdat ik ook trouwreportages maak, wilden ze graag dat de plechtigheid nog eens over gedaan werd en of ik dat dan wilde fotograferen. Behulpzaam als ik ben, wilde ik ook dit bruidspaar ter wille zijn en hiervoor werd een afspraak gemaakt. Dinsdagochtend 10.00 uur zou het zover zijn. Om 10.10 uur was er nog geen bruidspaar en om 10.20 uur ook nog niet. Een sms’je naar hen gaf duidelijkheid. Ze hadden zich verslapen! Met 130 km op de teller scheurde hun auto door de bebouwde kom heen om bij het raadhuis aan te komen. Vanaf het bordes zag ik hen staan. De bruid was herkenbaar als bruid, met zelfs een heus bruidsboeketje in haar ene hand en de lange sleep opgepropt onder haar andere arm, maar de bruidegom was minder herkenbaar in zijn Lonsdale jack met capuchon over zijn hoofd heen. Hij had zijn ene arm vol kleren en daarbij nog een doos met schoenen in de hand. Compleet met een sigaret in de mond stonden ze voor de deur te wachten, tot de bode hen naar binnen bracht. Het is moeilijk om zonder vrolijke gasten en een onopgemaakt bruidje met het haar in coupe-ravage, voor de foto’s de sfeer van een huwelijksplechtigheid op te roepen. Ook konden de ringen niet uitgewisseld worden, want die hadden ze vergeten om mee te nemen. Het bruidje droeg wel een paar andere zilveren ringen en zonder al te erg in te zoomen met de camera, leek het wel een beetje op het uitwisselen van ringen. Gelukkig had ik een behulpzame bode die mij als trouwambtenaar ter wille was en een aantal foto’s maakte tijdens mijn ‘toespraak’ en het overhandigen van het trouwboekje. Al met al heeft het bruidspaar toch nog enige foto’s van hún speciale dag en daarbij laat ik het maar in het midden welke dag dat was: hun echte trouwdag of deze dag. Ook zonder de foto’s die ik heb gemaakt, zal ik dit bruidspaar niet snel vergeten……..

BabsenNieuws december 2009

Wat mij overkomen is…………………

door Teije Penninga babs Ten Boer

Omdat ik wist dat de grootvader van de bruidegom helemaal doof was, had ik de toespraak op papier voor hem meegenomen. Ik vraag dat altijd even of er aanwezigen zijn met een beperking. Hij was daar heel blij mee, dan kon hij het ook goed volgen. Omdat de vader van de bruid enkele maanden voor de bruiloft overleden was, hield ik daar in overleg met het bruidspaar rekening mee, dat gedeelte van het verhaal was wat ernstig van toon, de woorden had ik in overleg met hen zorgvuldig gekozen. Tijdens dat gedeelte begon opeens de lezende grootvader bulderend te lachen, hij was al veel verder in het verhaal en las net een stukje over de slechte eigenschappen van de bruidegom. Toen wist ik het zeker, de volgende keer als er weer iemand is met een auditieve beperking, zorg ik dat er iemand naastzit die aan kan wijzen hoever ik ben met mijn verhaaltje. Zeker weten!

- van onze webmaster - José Niemeijer

Wie durft! info voor onze eigen website! * persoonlijke gegevens * gemeentelijke gegevens * foto ’s van jezelf als ambtenaar in functie/toga * foto’s van diverse trouwlocaties in onze mooie provincie.

kijk ook eens op

www.babsprovinciegroningen.nl

- voor u gelezen - Bevolkingsbeperking in Tibet: drie broers, een

vrouw (verkort versie van een krantenartikel) Veelwijverij is bekend uit veel Afrikaanse en moslimlanden. Het omgekeerde: een vrouw die meer mannen trouwt, bestaat ook: In Tibet

Tibetanen trekken zich weinig van verbod op

polygamie aan.

Nederlanders denken bij polygamie meestal aan een huwelijk van een man met meer vrouwen. Maar in feite betekent het woord, dat uit het Grieks afkomstig is, alleen het huwen met meerdere partners. Het verschijnsel valt te splitsen in Polygynie ( meer vrouwen) en polyandrie (meer mannen). Polygynie komt veel voor in Islamitische en Afrikaanse landen, en is door immigranten ook naar West Europa gebracht. Polyandrie komt ook voor in Tibets buurlanden Nepal en India. Voor de Chinese bezetting in 1950 konden horigen via polyandrie een broer inzetten om het hele jaar voor de landheer te werken. India en China hebben het inmiddels wettelijk verboden, maar daar trekken de Tibetaanse volken zich weinig van aan. Lokale overheden gedogen het. Je ziet het vooral bij wat rijkere boeren, die een groot stuk land en veel vee hebben. Zo blijft het familiebezit bij elkaar. Het is bedoeld als beperking van de bevolkingsgroei . Ook levert het huwelijk van meerdere broers met een vrouw ook een doeltreffende arbeidsverdeling op. Er is vaak een broer die het land bewerkt en een die handelt. Een jonger broertje dat het huwelijk nog niet kan consumeren, kan de jaks, schapen en geiten in de bergen hoeden dit levert voor hem ook meer rijkdom en status op om in het polygame gezin te blijven. Hij kan aan het huwelijk gaan meedoen als hij de juiste leeftijd bereikt. De vrouw moet alle broers gelijk behandelen maar elk gezin kan een eigen rotatiesysteem voor seks regelen. De vrouw heeft dus drie mannen die voor haar en haar kinderen werken.

xxxxxxxxxxxxx

Kerkelijk huwelijk is weer populair Bruidsparen willen hun huwelijk vaker kerkelijk laten inzegenen. 53 Procent spreekt dat uit in een enquête van Bruid & Bruidegom Magazine, dat sinds 1992 onderzoek doet naar ontwikkelingen op het gebied van trouwen in ons land. Binnen de rooms-katholieke kerk is ook merkbaar dat de belangstelling voor inzegeningen groeit.

BabsenNieuws december 2009

In de protestante kerken is nog geen grote verandering gesignaleerd. Het Centrale Bureau voor de Statistiek heeft geen cijfers over kerkelijke inzegeningen. Directeur/uitgever Rob Klarenbeek van het magazine is zeer verrast door de uitkomst. Ruim de helft zegt voor de kerk te kiezen. Dat is heel veel, zeker als je dat afzet tegen het teruglopende bezoek aan protestantse en katholieke kerken. Er zijn nauwelijks belemmeringen voor mensen die hun huwelijk willen inzegenen. Je hoeft niet eens lid te zijn van een kerkgemeenschap. Zolang je maar de knip trekt voor het gebruik van de kerk en voor de diensten van de pastor en de koster, kan bijna alles. In landen als België en Duitsland is dat onmogelijk zegt Klarenbeek.

xxxxxxxxxxxxx

Zijn naam, haar naam, onze naam

Als man mag je de achternaam van je vrouw aannemen, maar dat gebeurt slechts sporadisch. Meestal leveren de vrouwen hun naam in als ze trouwen. Die aloude traditie is zelfs een beetje hip. Je bent man, getrouwd en je gebruikt de achternaam van je vrouw. Modern en goed dat het kan natuurlijk maar het gebeurt nog heel weinig. Geen Katja en Thijs Römer-Schuurman – beiden gebruiken een dubbele achternaam – die daar verandering in kunnen brengen, tenminste niet op korte termijn. Sinds 1998 hebben ook mannen wettelijk de mogelijkheid de naam van de geregistreerde of huwelijkspartner te voeren. Daarmee hebben vrouwen en mannen elk vier keuzes: de naam van de partner, de eigen naam, de naam van de partner en dan de eigen naam, de eigen naam en dan de naam van de partner. In de praktijk blijkt het nog steeds vaak de vrouw die de naam van de man overneemt.

Een dergelijke traditie zit blijkbaar nog er diep. De meeste mensen zien het als iets symbolisch. Een wettelijke mogelijkheid verandert dat niet.

xxxxxxxxxxxxx

Voor wie doffen we ons op – voor hem of haar?

Ongemakkelijk ondergoed, pijnlijke pumps, opkruipende rokjes, elke maand naar de kapper en af en toe zelfs een injectable. Voor wie doen vrouwen zoveel moeite om er mooi uit te zien? Voor henzelf, voor de mannen, of misschien gewoon voor elkaar? Als je de hele dag in je joggingbroek rondloopt, moet je niet gek opkijken als je man je niet meer aantrekkelijk vindt. Doe wat aan je haar, val wat af en kleed je sexy als je weer wat passie in de relatie wilt hebben. Tien jaar geleden zouden zulke teksten een storm van kritiek hebben opgeleverd. Alle middelen inzetten om je echtgenoot te verleiden? Dat zou een knieval zijn voor de machtspositie van de man. Een vernedering voor de vrouw. Hij moet je maar gewoon aantrekkelijk vinden zoals je bent. Zonder poespas. Dit stuk stond vorig jaar in de krant met nog een heel stuk eraan vast. Teveel voor onze krant om het allemaal te noemen. Geldt bovenstaande ook niet voor de man vraag ik mij dan af. Het zit allemaal maar aan de buitenkant maar toch. Als je man er onverzorgd uitziet betekend het niet dat je niet van hem houdt maar een beetje aandacht voor de buitenkant is toch wel prettig. Ik vind het in elk geval wel. Als je in de tuin bezig bent mag je best in je oude plunje en desnoods ongeschoren maar anders even een wat meer aandacht voor de buitenkant kan mij wel bekoren. Het oog wil toch ook wat? Mooi gekleed en goed verzorgd geld voor allebei. Wat vinden we ervan? Graag uw reacties hierop.

BabsenNieuws december 2009

BabsenNieuws december 2009

- ACHTER HET WERK - In welke gemeente ben je Babs? Sinds wanneer ben je trouwambtenaar? Wat vind je leuk aan het werk? Wat was je leukste/grappigste moment in de trouwzaal? Wat zou je willen veranderen aan het werk?

Wat doe je zoal naast het babsenwerk? Wat is je favoriete stad/land? Voor welk televisieprogramma blijf je thuis? Naar welke film ben je het laatst geweest? Welk boek heb je het laatst gelezen? Met wie zou je graag een dagje willen ruilen? Wat is je grootste onhebbelijkheid? Waar word je gelukkig van? Wat vind je van het BabsenNieuws?

Jelske Kleefsman-van der Wal

In de Gemeente Slochteren

Sinds 2001

Ik vind het altijd leuk om mensen te ontmoeten.

Heerlijk om de verhalen te horen over hoe mensen elkaar ontmoeten en hoe het vuur van de

liefde ontbrandt...

Een aantal bewoners van een verzorgingshuis waren meegekomen om hun geliefde verzorgster

te zien trouwen. Na het jawoord stond, zonder afspraak, een heel oude man op, trok een

mondharmonica uit zijn zak en begon een liedje te spelen. De anderen zongen mee: echt

hartverwarmend.

Dat er op meerdere locaties getrouwd kan

worden ondanks de mooie Fraeylemaborg.

Als vrijwilliger financieel administratief werk,

lid van de landelijke werkgroep Zambia en het schrijven van artikelen over cultuur/religie uit

Zambia, mantelzorger voor ouders. Grote hobby: fotografie.

Spanje, meestal Pyreneeën. Maar Barcelona met Gaudi is geweldig!

Geen een!

Harry Potter

Elizabeth Gilbert: Eten, bidden en beminnen (een zoektocht van een vrouw in Italië, India en

Indonesië)

Met Frans Lanting, de meest vooraanstaande

natuurfotograaf: hij weet wat hij wil en zet zich in voor het behoud van de natuur in de meest

brede zin

Over sommige zaken heb ik een uitgesproken mening

Van de prachtige vormen en kleuren in de natuur:

bloemen, planten, landschappen, luchten.....

Altijd informatief, goed om te lezen!

BabsenNieuws december 2009

BESTUUR

voorzitter Carla Timmerman 050-3061636 [email protected] vice-voorzitter Jac Boeré 050-5423060 [email protected] penningmeester Henk Graafhuis 050-5258101 [email protected] 1e secretaris Nettie Woltjer 0596-572268 [email protected] 2e secretaris Freddy Rietema-Wouda 06-22567345 [email protected] bestuurslid Yvonne Nederveen 0598-421677 [email protected] bestuurslid Swan Sytsema 0596-612270 [email protected] bank Rabobank Groningen

14.85.73.088 contributie 27,50 euro per jaar COLOFON

redactie Grietje Gringhuis 0597-420471

[email protected] Marian Van Den Berghe 0598-416369

[email protected]

vormgeving Marian Van Den Berghe

foto’s Jelske Kleefsman- v/d Wal

mail [email protected] webmaster José Niemeijer

groepsfoto najaarsactiviteit 2008 – Appingedam - (fotograaf W. Friedrich)