Arena - januari 2013

32

description

Arena is het driemaandelijks informatieblad van vzw Internationaal Comité - Landelijke Vereniging voor Migranten.

Transcript of Arena - januari 2013

Arena, vzw Internationaal Comité, januari 2013

Over het Internationaal Comité (IC)

Voorwoord: Voorzitter Jef De Vrij 1

Het IC kiest in 2013 een nieuwe algemene vergadering 2

en een raad van bestuur 3

De stem van de etnisch-culturele minderheden 4

Modeshow: de vrouw vroeger en nu 5

Onderwijs en opvoeding 6

Train2work 7

IC-vrijwilligers in Vlaams-Brabant vallen in de prijzen 8

Lezing: Filippijnen Nood Fonds (FNF) 8

Bezoek: Museum aan de Stroom (MAS) 9

Aftrap: Changemakers 10

Perzisch feest: ‘Mehregan’ 11

Taalcaroussel: Russisch-Nederlands 12

Onze toekomst 13

Wist je dat... 13

CM. Goede voornemens. Gezond leven: je staat er niet... 14/15

De nieuwe nationaliteitswet 16/17

Antwerpen in een sportpak 29 mei 2013 18

Campagne Borstkankeropsporing 19

Samen op stap 20/21

Ik beschouw mezelf als ex-migrant. Interview met L. Glazkov 22/23

De stad creatief ontdekken 24/25

Opstandland Gie Goris 26

Komende activiteiten 27/28

Wist je dat … in Antwerpen 28

Word vriend van IC op Facebook 29

Contactgegevens 29

Inhoudstafel

Verantwoordelijke uitgever

Lode Draelants Mgr. Broekxplein 6 3500 Hasselt Tel.: 011 29 09 17 E-mail: [email protected] Website: www.icvzw.be

Wat is het IC? Het Internationaal Comité VZW (IC) is een multiculturele federatie van zo’n 250 allochtone zelforgani-saties en gemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Haast ie-dere lidvereniging kent een unieke samenstelling wat betreft nationali-teit, taal, religie, opleidingsniveau, ervaring, doelen en interesses. Gezien die grote diversiteit in onze federatie ontwikkelde het IC een unieke begeleidingsmethode op maat, waarbij rekening gehouden wordt met noden, behoeftes en vooral sterktes van iedere unieke lidvereniging. Het IC helpt en on-dersteunt besturen van verenigin-gen en leiders van gemeenschap-pen om hen te versterken in hun rol voor hun gemeenschap en de samenleving. Daarnaast legt het IC in zijn wer-king de focus op drie maatschap-pelijke thema’s, namelijk onder-wijs en ouderondersteuning, tewerkstelling en deelnemen aan de samenleving. In ieder van die thema’s wordt namelijk een grote achterstand gemeten van deelname van allochtone gemeen-schappen. Zo kent Vlaanderen de grootste achterstandscijfers in zo-wel onderwijs als tewerkstelling in de Europese Unie! Ook de kloof in deelname aan politieke besluitvor-ming, cultuur en sociale contacten is nog (te) breed. Het IC gaat tot slot uit van een po-sitieve benadering. Nieuwkomers in onze samenleving hebben het potentieel om een meerwaarde te creëren voor onze vergrijzende samenleving en ons sociaal model. Het wordt dus tijd dat onze samen-leving nieuwkomers als een oppor-tuniteit begint te zien en een eerlij-ke kans biedt om het hier te ma-ken. Dat begint met de aanvaar-ding en erkenning van nieuwko-mers als volwaardige burgers van België.

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 1

Voorwoord

Door voorzitter Jef De Vrij

Beste vrienden,

2012 nadert zijn einde. De Kerst- en Nieuwjaarsperiode zijn dikwijls aan-gename rustmomenten om te genie-ten in familie en vriendenkring. Wij wensen jullie vanzelfsprekend een deugddoende verpozing in deze pe-riode.

Het nieuws en de actualiteit zijn on-dertussen zeker niet geruststellend. Bedrijfssluitingen (Ford Genk e.a.), ondernemingen die herstructureren, de vrees voor verdere afbouw van ons sociaal systeem, stijgende werk-loosheid en ook stijgende armoede zijn niet uit het nieuws te branden.

Het ergste wat een samenleving en ook mensen kunnen verliezen is de hoop op een toekomst en daarom kunnen we best niet in onze schulp kruipen, ons hoofd buigen en wach-ten tot de storm gaat liggen. Het bes-te wat we volgens mij kunnen doen, is verder blijven ijveren voor een rechtvaardigere samenleving die kansen biedt aan alle mensen.

In de missie en de opdracht van het Internationaal Comité hebben we verwoord wat voor ons échte integra-tie betekent. We willen als IC werken aan waardig werk voor iedereen, werken aan goede opleidings- en onderwijskansen voor ons en onze kinderen en een betere maatschap-pelijke participatie.

Immers, het werken aan deze drie belangrijke elementen geeft hoop en geeft ons het gevoel dat we er wer-kelijk bij horen.

Werken aan een betere samenleving is niet alleen een individuele op-dracht maar een opdracht die we best samen, in groep, in de vereni-gingen realiseren. Uit alle negatieve

berichten en analyses kun je je ge-makkelijk machteloosheid laten aan-praten. Maar met dit gevoel schieten we geen meter op en vergeten we dat we samen de kracht hebben om zaken te veranderen.

Een goed sociaal beleid in gemeen-tes en bij de overheid komt er im-mers niet vanzelf. Dit komt er alleen als er genoeg mensen zijn die hier-naar streven en die dit werkelijk wil-len, die hiervoor een politiek draag-vlak creëren.

Beste mensen ik wens jullie allen een gelukkig 2013, het ga jullie en jullie familie goed en ik wens jullie allen het perspectief op een betere toekomst.

Jullie voorzitter

Jef De Vrij

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 2

Het IC kiest in 2013 een nieuwe alge-

mene vergadering en raad van bestuur

Waarom deze verkiezingen? Wel, het IC vzw is een democratische vereniging. De kern van onze orga-nisatie zijn de lidverenigingen, de provinciale werkingen en hun verko-zen vertegenwoordigers in de Alge-mene Vergadering en raad van be-stuur. In 2009 werd in de statuten bepaald dat de AV en RVB iedere 4 jaar verkozen moet worden. 2013 is dus een verkiezingsjaar.

Om de missie en de doelstelling van onze organisatie te kunnen realise-

ren hebben we sterke mensen no-dig.

IC heeft trouwens als organisatie de verantwoordelijkheid over de onder-steuning van ruim 260 verenigingen, het beheer van 5 secretariaten, 21 personeelsleden en ongeveer 1 mil-joen euro omzet per jaar. Ook onze maatschappelijke impact is enorm gegroeid. Om IC goed te besturen zijn dus verstandige en geëngageer-de mensen nodig. Maar om een der-gelijke organisatie als IC (mee) te

leiden, moet je ook tijd kunnen ma-ken:

De Algemene Vergadering komt 2 tot 3 x per jaar samen, de raad van bestuur vergadert maandelijks (afwisselend in Hasselt, Antwerpen of Brussel) en ook het dagelijks be-stuur komt maandelijks bijeen.

Denk dus goed na voor je je kandi-daat stelt.

Organogram van IC

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 3

Iedere provinciale werking van het IC mag een aantal mensen officieel afvaardigen in de algemene verga-dering. Iedere afdeling krijgt een uit-nodiging voor de vergadering en

iedereen mag zijn gedacht zeggen. Maar enkel de officiële afgevaardig-den hebben stemrecht wanneer er moet gestemd worden.

Het aantal afgevaardigden per regio

wordt bepaald door een verdeelsleu-tel: 1 per provincie + 1 extra per 10 afdelingen in die provincie. In het schema hieronder vind je de verde-ling.

Aantal afde-

lingen

Aantal vertegen-

woordigers

Antwerpen 102 1 + 10 = 11

Brussel 38 1 + 3 = 4

Limburg 83 1 + 8 = 9

Oost –Vlaanderen 20 1 + 2 = 3

Vlaams –Brabant 21 1 + 2 = 3

West –Vlaanderen 1 1

TOTAAL 265 31

Als we onze missie efficiënt willen realiseren hebben wij echter ook sterke bondgenoten nodig. Naast vertegenwoordigers uit onze afdelin-gen willen we daarom ook onze part-

ners betrekken bij de werking van het IC. Maximum één vierde van de algemene vergadering en raad van bestuur kan daarom uit “gecoöpteerden” bestaan. Dit zijn

mensen met speciale kennis of kun-de, van buiten onze afdelingswer-king.

Tussen januari en mei worden in de provinciale vergaderingen vertegen-woordigers aangeduid. Op 1 mei moeten alle kandidaturen bekend zijn.

Op 1 juni 2013 volgt een officieel

verkiezingsmoment van zowel de algemene vergadering, de raad van bestuur als het dagelijks bestuur (indien dit laatste niet lukt, wordt het DB bekrachtigd in november).

Zolang er geen nieuw bestuur is,

blijft het oude van kracht.

In de Arena van juli 2013 vinden jul-lie de namen en foto’s van de verko-zen leden.

Lode Draelants, directeur IC

Vertegenwoordigers in Algemene Vergadering (AV) per regio:

Verloop verkiezingen 2013

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 4

De kranten en journaals ontleedden in de voorbije weken met enthousiasme de verkiezingsuitslagen van de ge-meenteraadverkiezingen. Het belang-rijkste feit was voor de ene dat de NVA was doorgebroken, voor een ander dat CD&V dan toch stand had gehouden (of niet?), een derde vond de groei van de PVDA dan weer het belangrijkste wapenfeit van de lokale verkiezingen. Tussen al die evidente resultaten viel echter één element veel minder op, al is dit vermoedelijk even bepalend voor onze toekomst: de groeiende invloed van de allochtone stem op de verkie-zingsuitslag. Die invloed is erg duide-lijk in de centrumsteden, maar steeds vaker ook erbuiten. Wij trekken daar-om als organisatie zelf de conclusies, die vele media blijkbaar over het hoofd zien.

Gaan stemmen was en is de moeite

waard!

De etnisch –culturele minderheden hebben een steeds grotere impact op de kiesuitslag. De politieke partijen die hier op een ernstige manier op hebben ingezet, zien dit bijna overal gewaar-deerd in een goede uitslag. Politieke partijen die deze stem negeerden, voelen dit ook. Bij de gemeenteraads-verkiezingen van 2018 zullen nóg meer allochtone kiezers kunnen stem-men (indien zij zich registreren). In vele hoofdkwartieren van politieke par-tijen beseft men dit ten volle en zal men zich in de nabije toekomst nog meer aanpassen aan deze gegeven-heid.

Laat dus niemand u wijsmaken dat registeren en stemmen de moeite niet is. Pas wanneer je stemt, wordt je be-langrijk in een samenleving.

Kandidaat zijn is de moeite waard!

In de vorige Arena stelden 15 “IC –kandidaten” zich voor. Bij de vorige verkiezingen van zes jaar geleden vonden we er amper drie. Niet minder dan acht van die vijftien kandidaten zijn vandaag verkozen als gemeente- of OCMW –raadslid of zelfs schepen. Op de kieslijsten merken we een groeiende aanwezigheid van allochto-ne kandidaten. Als we vergelijken hoe-veel mensen in 2006 op de politieke lijsten stonden ten opzichte van 2012, zien wij vooral in de grote steden een (lichte) stijging. In vergelijking met het percentage van de stemgerechtigde bevolking per gemeente zou het welis-waar nog meer mogen zijn, maar het stijgt. Belangrijker is echter de stijging van het aantal effectief verkozen al-lochtone kandidaten. In Brussel bij-voorbeeld zijn 19% van de verkozenen in de gemeenteraad en 24% van de schepenen van allochtone afkomst.

Vandaag starten de verkiezingen

van 2018!

Het is dus van groot belang dat wij ervoor zorgen dat sterke en bekwame mensen met een etnisch –culturele achtergrond naar voor geschoven wor-den. Als organisatie zullen wij probe-ren om mensen warm te maken voor de politiek, maar ook daarna moeten we hen wapenen met informatie, vor-ming en ondersteuning. Wij moeten als organisatie nu beginnen bouwen aan de gemeenteraadverkiezingen van 2018. IC zal zich hierop moeten organiseren in de komende maanden en jaren. Hoe dit precies moet is zeker nog heel wat discussies waard.

Lode Draelants, directeur IC

De stem van de etnisch –culturele

minderheden

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 5

Modeshow: ‘De vrouw vroeger en nu

Vrijdag 9 november 2012 vond in Hasselt de modeshow ‘De vrouw van vroeger en nu’ plaats. De dames van onze Limburgse afdelingen toonden hun nationale kostuums, volkskledij en prachtige galajurken uit het land van herkomst.

Een Senegalese dansgroep opende onze show met een adembenemen-de Afrikaanse volksdans. Tijdens de pauze genoten de aanwezigen van Nigeriaanse, Afghaanse en Limburg-se specialiteiten.

In een multiculturele sfeer van ‘vroeger en nu’ maakten onze gas-ten kennis met de charmes van ver-

schillende culturen. Dit gebeurde met klederdracht, tradities en muziek uit een twintigtal landen uit vijf conti-nenten.

Het voorbereidingsproces van de modeshow was lang en vroeg veel inspanning van de deelnemers. Elke deelneemster had een tekst voorbe-reid over haar kledij. Hoe werd de jurk gemaakt? Welke stoffen werden hiervoor gebruikt? Bij welke gele-genheid wordt het kleedje gedra-gen? Uit welke regio komt de kledij? Wordt het door alle vrouwen gedra-gen of is het misschien voorbehou-den voor getrouwde vrouwen? Hoort er een bijpassende hoofddoek bij?

Het was een leuke, informele manier om met taal bezig te zijn.

De dames paradeerden op de rode loper, begeleid door zelfgekozen muziek uit eigen land of regio.

Het publiek vond het een schitterend en kleurrijk spektakel!

Aga Cholewa

Hasselt

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 6

Mijn naam is Jamâa Aissaoui en ik ben de projectmedewerker ‘onderwijs en

opvoeding’ van IC Antwerpen.

Heb je vragen over opvoeding of ondervind je moeilijkheden op de school van je

zoon of dochter dan kan je altijd terecht bij mij. Ik ga samen met jou op zoek naar

antwoorden op je vragen.

Over welke vragen/moeilijkheden kan het gaan?

Mijn zoon/dochter kreeg een C-attest, maar ik ga daar niet mee akkoord. Wat kan

ik daaraan doen?

Hoe kies ik een goede school?

Mijn zoon/dochter wordt gepest op school. Of mijn zoon/dochter pest kinderen.

Welke taal spreek ik best met mijn kind?

Waarvoor kan ik zoal terecht bij het CLB?

Mijn zoon/dochter komt elke nacht minstens 5 keer uit zijn bed.

Hoe vraag ik studietoelage aan?

Hoe help ik mijn dochter/zoon met zijn studiekeuze?

Blijf niet met je vragen zitten,

kom naar IC Antwerpen!

Onderwijs en

opvoeding

Contactgegevens:

Jamâa Aissaoui

Nationalestraat 111

2000 Antwerpen

Tel.: 03 220 14 44

Email: [email protected]

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 7

TRAIN 2 WORK tewerkstelling ge-zien door de ogen van zelforganisa-ties in Brussel

Talloze Brusselse zelforganisaties en tewerkstellingsdiensten slaan de handen in elkaar om werkzoekenden vooruit te helpen. Vele Brusselaars met een migratieachtergrond vinden namelijk moeilijk werk. Taal en niet-erkende diploma’s zijn enkele drem-pels naar een gepaste job. Train2Work organiseert groepsses-sies op maat van deze zelforganisa-ties.

Op deze manier informeren we onze werkzoekenden en verwijzen hen gericht door naar de gepaste regulie-re diensten. Ook bundelen we de drempels in de zoektocht naar werk, die werkzoekenden ons signaleren en formuleren we aanbevelingen naar de diensten om samen naar oplossingen te zoeken.

We hebben tot nu toe al een hele-boel infomomenten georganiseerd voor en door verenigingen. We heb-ben werkzoekenden kunnen inschrij-ven bij het Huis van het Nederlands zodat mensen Nederlands kunnen leren, als opstap naar werk. Ook hebben we werkzoekenden georiën-teerd op jobbeurzen en op een oplei-dingsbeurs. Tenslotte hebben we tal van groepssessie georganiseerd met Tracé Brussel, waar werkzoekenden een laagdrempelige begeleiding kun-nen krijgen.

We krijgen voor de organisatie van dit project steun en advies van de Werkwinkel, want er is in Brussel nog veel werk aan de winkel !

TRAIN 2 WORK

Brussel

Meer info via Sophia

[email protected],

0486/412 588)

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 8

Zowel het Internationaal Comité als het ACW zijn twee organisaties die gedragen worden door talrijke vrij-willigers in Vlaanderen en Brussel. Deze vrijwilligers engageren zich voor het belang van de samenle-ving. Ze versterken de individuen van hun eigen gemeenschap. Ze promoten de solidariteit binnen en ook tussen de verschillende groe-pen. Ze brengen de mensen met verschillende culturele achtergrond samen en op die manier bevorde-ren ze de integratie en participatie van etnisch-culturele minderheden. In het kader van de week van de vrijwilliger, die dit jaar plaats zal

vinden van 2 tot 10 maart 2013, verplaatst het ACW zich naar de IC-afdelingen in Leuven, Tienen, en elders in Brabant om prijzen uit te delen. Het is zeer bijzonder dat een vrijwilligersbeweging als het ACW het engagement van ‘allochtonen-vrijwilligers’ erkent en waardeert. Verder hopen we in de nabije toe-komst op nog meer samenwerking tussen IC- en ACW-vrijwilligers.

IC-vrijwilligers in Vlaams-Brabant

vallen in de prijzen…

In het kader

van ‘De week van de

vrijwilliger 2013’ bedankt

het ACW-verbond Vlaams-

Brabant de IC-vrijwilligers

voor hun

engagement en bijdrage

aan een betere

samenleving.

Op 18/9 gaf Luke Moortgat, voorzit-ter en trekkende kracht van het Handicap Centre Lourdes (HCL) in Manilla/Filippijnen, een lezing over de strijd voor mensenrechten voor gehandicapten in de Filippijnen en over de ervaringen met het HCL, centrum voor meervoudig gehandi-capten. Ook gaf hij informatie over de hulp-acties voor gehandicapten bij na-tuurrampen in de Filippijnen. De Filippijnse vereniging ‘Grand Ka-anan’ aangesloten bij het Internatio-naal Comité, vond het een zeer interessante lezing.

Lezing: Filippijnen Nood Fonds (FNF)

De strijd voor de gehandicapten op de Filippijnen

Kebe Ibrahim

Sevinc Donmaz

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 9

Op 25 november heeft PRS -Solidariteit in het kader van stedelij-ke project over Antwerpen een dag-uitstap naar het MAS -Museum aan De Stroom georganiseerd. De be-doeling van dit project is onze stad beter leren kennen, met andere ogen te bekijken.

De professionele gids ontving ons vriendelijk. Met een groep van 24 mensen begonnen we onze excursie op het eerste verdieping. Binnen twee uur stonden we al op de acht-ste en laatste verdieping, ondertus-sen heel wat interessante feiten en verhalen over onze stad rijker...

We leerden over de grote evolutie van onze haven aan de hand van maquettes en fotocollages, maar ook over Congo als Belgische kolonie in het verleden. In verschillende verdie-pingen ging het over leven en dood, over religie en macht. Op de achtste verdieping bewonderden we de col-

lectie van weduwe Janssens – met precolumbiaanse kunst van de Inca’s en Azteken, zoals juwelen en hand-gemaakte tapijten uit Peru die meer dan 2000 jaar oud zijn. En als mooie afsluiter, konden we helemaal boven een panoramische zicht van Antwer-pen bewonderen!

Aan deze uitstap namen leden uit verschillende verenigingen aange-sloten bij PRS Solidariteit deel, zoals Club het Zonnetje, Vrouwenclub Ca-melia, Club 40+, Familieclub Magni-fiek, Club Doremi, Nieuwe Antwerpe-naar …

Op het einde gaven we nog een op-dracht aan de deelnemers met vijf quizvragen over het MAS. De win-naar won een mooi boek over Ant-werpen met kleurrijke foto’s als een leuke herinnering aan deze dag.

Het MAS bezoeken is de moeite waard! Wees dus snel en doe het zeker. Het is een unieke ervaring! Als Antwerpenaars zijn we trotst om deze parel in onze stad te hebben.

Bekijk foto’s van deze activiteit op www.rus-platform.be

Iedereen is welkom op onze aan-staande activiteiten binnen het pro-ject “Antwerpen”. Voor meer informa-tie contacteer Galina Matushina ([email protected]) .

Bezoek: ‘Museum Aan De Stroom’ (MAS)

Jevgenia Kovalova

RvB-lid Platform Solidariteit

Antwerpen

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 10

OP 10 NOVEMBER 2012...

was de Kick Off van het project

CHANGEMAKERS in het stadhuis

van Sint-Niklaas.

Met de kick off luidden we de fees-telijke start in van Changemakers. Het was een uitgelezen netwerkmo-ment voor changemakers en leden van adviesraden om in gesprek te gaan. Over de thema’s ‘onderwijs-opvoeding, sport–jeugd en cultuur’ werd gediscussieerd aan dialoogta-fels waar iedereen zijn mening kon zeggen.

WAT BETEKENT

‘CHANGEMAKERS’?

Changemakers zet in op het ver-sterken van etnisch-culturele min-derheden door vormingstrajecten op maat aan te bieden. Het verster-ken van de competenties van chan-gemakers is daarbij de uitdaging:

zich assertief opstellen, spreken voor een groep, overtuigen met stijl, de diplomatieke kaart trek-ken. We maken kennis met het loka-le bestuur en gaan in gesprek met beleidsmakers omtrent de noodzaak om hun werking cultureel diverser te maken. Changemakers maakt dus werk van een actief en gedeeld bur-gerschap.

MEER WETEN?

Melissa De Clippeleer:

[email protected]

0490 115135

Macarena Gomez:

[email protected]

03 777 64 70

Aftrap: CHANGEMAKERS

Waasland

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 11

Persion Limburg viert

Mehregan; een traditioneel

Perzisch feest bij het begin

van de herfst. Het feest

staat in het teken van Mehr

(liefde, vriendschap).

Perzisch feest: ‘Mehregan’

Op het menu: een optreden,

dans en een speciale Perzi-

sche maaltijd.

Sevinc Donmaz

Limburg

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 12

“Hoe meer talen men spreekt, hoe meer mens men is! “ Wie zei het

ook alweer ?

Hoe dan ook, het is een uitspraak waar wij heel erg achter staan, waar we in geloven.

Daarom en ook wegens het succes van de Taalcaroussels Pools-Nederlands, en Roemeens-Nederlands, starten we in januari 2013 met de Taalcaroussel Russisch-Nederlands. Taalcaroussel is een intercultureel praatcafé waarbij Russischtaligen en Nederlandstali-

gen samen komen om elkaars taal beter te leren spreken, om elkaars cultuur beter te leren kennen.

Waar?

De Taalcaroussel Russisch-Nederlands vindt plaats in het Leo-nardo Lyceum, Quellinstraat 31, op zaterdag om de veertien dagen, van 10.30 tot 13.00. Er zullen steeds twee begeleiders zijn: een Russisch-talige en een Nederlandstalige. De Taalcaroussel is volledig gratis.

We starten op zaterdag 26 januari 2013 op een feestelijke manier, dus

hapjes en drankjes welkom. We ho-pen op een enthousiaste, grote, re-gelmatige opkomst !

Tot dan ! До встречи !

Greet Jacobs

docente LBC avondschool

en Lessius Hogeschool

Taalcaroussel: Russisch - Nederlands

Antwerpen

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 13

Vijfendertig verenigingen werkten dit jaar samen rond verschillende them-a’s die zij belangrijk vinden voor On-ze Toekomst in Brussel: ‘onderwijs’, ‘zichtbaarheid en erkenning van ve-renigingen’, en ‘actief burgerschap’. Het afsluitfeest op 8 december open-de nieuwe deuren naar meer uitwis-seling, samenwerking en naar een sterkere samenleving.

Ingrediënten:

1.* rekening houden met de input vanuit de vele verenigingen;

2.* valoriseren van de vrijwilligers en hun belangrijke bijdragen;

3.* flexibele procesbegeleiding die structuur kan bieden, maar die ook vrijheid en verantwoordelijkheid kan geven aan de vrijwilligers en hun verenigingen;

4.* resultaatgericht werken om aan het eind van de trajecten construc-tieve suggesties te formuleren voor het beleid.

Resultaat:

Er is een grote motivatie vanuit de verenigingen om mee te denken en deel te nemen in de samenleving.

Verenigingen hebben een groter net-werk uitgebouwd, en zullen dit de

komende jaren voortzetten.

Competenties van vele vrijwilligers op het gebied van projectmanage-ment en samenwerking werden ver-sterkt.

Onze Toekomst blijft verder leven: een aantal verenigingen die hebben deelgenomen willen de samenwer-kingen verder zetten en uitbreiden in 2013.

Wie weet zien we elkaar eind 2013 terug op de “Dag van de Zelforgani-saties”?

Onze Toekomst

Brussel

…je via het Internationaal Comité naar de zoo kunt gaan voor slechts € 6,50 p/p

…de moslimgemeenschap op 15 november het nieuwe jaar 1434 heeft gevierd

…Antwerpen de Europese sporthoofstad is in 2013

…het Internationaal Comité in 2014 al 25 jaar bestaat

…de Albanezen in december hun 100 jaar onafhankelijkheid hebben gevierd

Wist je dat…

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 14

Goede voornemens?

Gezond leven: je staat er niet alleen voor

Doe jij inspanningen om gezond

te leven? CM helpt je daarbij. Als

gezondheidsfonds geeft CM je

inspiratie om evenwichtig te eten

en meer te bewegen. Wie aan

sport doet in een club, krijgt bo-

vendien een financieel duwtje in

de rug.

DE VOEDINGSDRIEHOEK

Voor een gezonde en evenwichtige

voeding is de actieve voedingsdrie-

hoek de basis. Hij bevat acht groe-

pen voedingsmiddelen. Gebruik

dagelijks producten uit elke voe-

dingsgroep. Hoe groter de groep,

hoe meer je van deze producten

nodig hebt voor een evenwichtige

voeding. Probeer ook zoveel moge-

lijk binnen eenzelfde groep te varië-

ren. De restgroep vormt het topje

en dat staat los van de driehoek.

Want die voedingsmiddelen dragen

niet echt bij tot een gezonde voe-

ding omdat ze veel vetten en sui-

kers bevatten. Gebruik ze daarom

met mate. In de grondlaag van de

actieve voedingsdriehoek staat be-

weging. Want gezond leven houdt

zowel gevarieerd eten als voldoen-

de bewegen in.

Meer info vind je op

www.cm.be

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 15

GEWICHT VERLIEZEN Aan de hand van de Body Mass Index

(BMI) kun je nagaan of je een goed

gewicht hebt. Dat bereken je door je

gewicht te delen door je lengte in het

kwadraat. Krijg je een getal tussen

18,5 en 25, dan heb je een goed li-

chaamsgewicht. Weeg je te veel, helpt

de Kilootje minder-coach van CM je op

weg naar een gezondere leefstijl. Het

is een online coach die je advies op

maat geeft over gevarieerd eten en

bewegen. Wil jij je laten begeleiden?

Registreer je dan op

www.kilootjeminder.be en vul er een

vragenlijst in over je eetgedrag en li-

chaamsbeweging. Je krijgt dan dage-

lijks e-mailtips die zijn afgestemd op je

persoonlijk eet- en leefpatroon. Je kunt

er ook een dagboek bijhouden om je

vooruitgang te volgen. Ideeën uitwis-

selen met andere deelnemers en el-

kaar aanmoedigen om vol te houden,

kan op het forum. De Kilootje minder-

coach gooit je hele levensstijl niet

compleet overhoop. Hij stelt een realis-

tisch en haalbaar plan op om het an-

ders aan te pakken. Meedoen is gratis.

Hoe gewicht verliezen met

Kilootje minder-coach?

Surf naar

www.kilootjeminder.be

en registreer je

15 EURO SPORTKORTING

Ook voldoende bewegen maakt deel uit

van een gezonde leefstijl. Het is niet no-

dig om fanatiek te gaan sporten. Dage-

lijks dertig minuten matig intensief bewe-

gen, levert al heel wat gezondheidswinst

op. Je kunt dit vrij gemakkelijk bereiken

door meer beweging in te bouwen in je

dagelijkse leven, bijvoorbeeld door te

voet of met de fiets naar de bakker te

gaan, je auto iets verder van je bestem-

ming te parkeren. Wil je toch een tandje

bijsteken, kun je aansluiten bij een sport-

club. Belangrijk is wel om je conditie

langzaam op te bouwen. Zo voorkom je

blessures. Joggen bouw je het best op

met een programma Start to Run. Met dit

loopschema leert een beginnende loper

op een verantwoorde manier in tien we-

ken vijf kilometer lopen. Door te zwem-

men belast je de gewrichten veel minder.

Kun je al 25 m zwemmen en wil je lange-

re afstanden afleggen? Start to Swim

leert je in tien weken 250 meter zwem-

men. Neem je deel aan een zwem- of

joginitiatie of doe je een bewegingsport in

een club of centrum, dan voorziet CM

een tegemoetkoming van maximaal 15

euro per jaar.

Hoe sportkorting krijgen?

- download het aanvraagformulier op www.cm.be (Diensten en

voordelen)

- laat het invullen door de sportclub, het sportcentrum of de sport-

organisator

- bevestig een gele klever op het formulier

- bezorg het ingevulde formulier aan je ziekenfonds

ROOKSTOP WORDT DEELS TERUG-

BETAALD Rokers maken het best komaf met de

sigaret. Door te stoppen, hoest je min-

der, verbetert je smaak en verhoogt je

lichaamsconditie. Bovendien loop je

minder risico op hart- en vaatziekten en

bepaalde kankers. Het roken laten, is

niet gemakkelijk want het vraagt een

gedragsverandering. Motivatie en onder-

steuning zijn belangrijk om te slagen.

Wie rookstopbegeleiding volgt bij een

arts of een erkende tabakoloog, heeft

recht op terugbetaling van acht sessies,

gespreid over twee kalenderjaren. Voor

een eerste consultatie die minimaal 45

minuten duurt, krijg je 30 euro terugbe-

taald. Voor zeven opvolgsessies die

minstens 30 minuten duren, wordt 20

euro per keer terugbetaald. Zwangere

vrouwen krijgen voor de acht sessies 30

euro per beurt vergoed.

De folder ‘Stoppen met roken. Prakti-

sche tips’ kan je helpen om de sigaret

af te zweren. Je kunt de folder down-

loaden of aanvragen in je regionale

ziekenfonds. Meer info op

www.cm.be of bij de CM-consulent.

Hoe krijg je rookstopbegeleiding

vergoed?

Bezorg het attest van de arts of

van de tabakoloog aan je

ziekenfonds

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 16

De nieuwe wet bevat 4 categorieën:

1. Toekenning aan minderjarigen - De toekenning van de Belgische natio-

naliteit aan minderjarigen blijven onge-wijzigd met als uitzondering: zowel de ouder die Belg wordt als het kind moe-ten wettelijk in het land verblijven.

2. Nationaliteitsverklaring na 5 jaar wet-telijk verblijf met strikte criteria - De leeftijd van 18 jaar bereikt hebben - 5 jaar wettelijk verblijf. Op het moment

van de aanvraag een verblijfstitel van onbepaalde duur

- Kennis van één van de drie landstalen1 - Maatschappelijke integratie bewijzen2 - Economische participatie bewijzen3

Uitzonderingen

A. Gehuwd met een Belg of ouder van minderjarig (niet ontvoogd) Belgisch kind.

- Kennis van één van de drie landstalen1 - Minstens 3 jaar met de Belg in België

hebben samengeleefd - Maatschappelijke integratie bewijzen2

Bijkomende mogelijkheid voor be-wijs te leveren in 234 dagen gewerkt hebben (9 maanden)

B. Personen met een handicap, invaliden of gepensioneerden

- Bewijs leveren omwille van een handi-cap of invaliditeit geen betrekking of economische activiteit te kunnen uitoe-fenen

- Of de pensioengerechtigde leeftijd heb-ben bereikt

3. Nationaliteitsverklaring na 10 jaar wettelijk verblijf met ruimere criteria - De leeftijd van 18 jaar hebben bereikt - 10 jaar wettelijk verblijf - Kennis van één van de drie landstalen1 - Bewijs leveren van deelname aan hun

onthaalgemeenschap (kan aangetoond worden door alle rechtsmiddelen en bevat elementen die aantonen dat de persoon deelneemt aan het economi-sche en/of socioculturele leven van die onthaalgemeenschap)

- verklaring afleggen de fundamentele rechten en vrijheden van ons land te zullen naleven

4. Naturalisatie als echte uitzonderings-procedure

A. Naturalisatie wordt gezien als een uitzon-deringsprocedure voor mensen die wettelijk in België verblijven en aan België buitenge-wone diensten kunnen bewijzen of bewe-zen hebben op wetenschappelijk, sportief of sociocultureel vlak en daardoor een bij-zondere bijdrage kunnen leveren voor de internationale uitstraling van België. Men

De nieuwe nationaliteitswet

Op 25/10/2012 heeft de kamer de nieuwe natio-

naliteitswet goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2013

wordt deze wet toegepast. Hierbij een korte op-

somming van criteriums.

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 17

moet ook aantonen dat het quasi onmoge-lijk is om via verklaring de nationaliteit te verwerven.

B. Staatlozen - De leeftijd van 18 jaar hebben bereikt - De status van staatloze hebben krach-

tens de vigerende internationale over-eenkomsten

- Minstens 2 jaar wettelijk verblijf in België 1Kennis van de taal

- Niveau A2 van het Europees referentie-kader voor talen (zoals Nederlandse taallessen bij Inburgeringscursus)

2 Bewijs maatschappelijke integratie

- Diploma of getuigschrift van minimaal hoger secundair onderwijs

- Beroepsopleiding van minimaal 400 uur - Inburgeringscursus zoals bepaald door

de bevoegde overheid op het moment dat de persoon de cursus aanvat

- Gedurende 5 voorafgaande jaren onaf-gebroken gewerkt hebben

3 Bewijs economische participatie

- Hetzij als werknemer of als statutair be-noemde in de afgelopen 5 jaar minstens 468 dagen (1 ½ jaar) te hebben ge-werkt. Deeltijds werken wordt ook in

aanmerking genomen. De gepresteerde uren worden omgezet in dagen.

Hetzij als zelfstandige in de afgelopen 5 jaar minstens 6 betaalde kwartalen in hoofdberoep te hebben gewerkt

Procedure - Vaste termijn van behandeling - Ambtenaar van burgerlijke stand kan

onvolledige dossiers afwijzen en moet tegelijk aangeven welke elementen ont-breken

- De aanvrager krijgt mogelijkheid om aan te vullen

- Beroep mogelijk - €150 registratierecht wordt geïnd

Weigering van nationalitetsaanvraag - Veroordeling voor schijnhuwelijk of

schijnsamenwoonst - Veroordeeld voor sociale of fiscale frau-

de - Onvoldoende bewijs voor identiteit of

hoofdverblijfplaats

Nahima Lanjri

Federaal Volksvertegenwoordiger

Gemeenteraadslid Antwerpen

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 18

Na Istanbul komt eindelijk ook België aan de beurt. Ja hoor, de vlag van de Europese sporthoofdstad 2012 wappert aan het Antwerps stadhuis.

2013 wordt het jaar van de sport voor alle Antwerpse verenigingen, want sport schept

levenskracht, levensmoed, orde en harmonie. De kostbaarste dingen voor elke cultuur.

Ben je benieuwd naar wat wij en ‘het stad’ je te bieden hebben? Hou dan zeker 29 mei 2013 vrij in jullie agenda, want ...

“not only sport is universal, but also its values”. Jacques

Rogge, IOC President

Antwerpen in een sportpak 29 mei 2013

Sahila Azabar

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 19

In het kader van de campagne

‘Borstkankeropsporing - Sint-

Niklaas’ heeft de vereniging

‘Vrouwen van Albanese gewe-

sten’ deelgenomen aan de vor-

ming ‘Mammoboxspel’. Het

mammoboxspel is een begeleid

gezelschapsspel over borsten,

borstkankeropsporing en borst-

kanker. In samenwerking met

KaHo Sint-Lieven kunt u een

beroep doen op laatstejaarsstu-

denten verpleegkunde om het

spel op een deskundige manier

kosteloos te begeleiden.

Deze vorming was op maat van de vereniging en iedere vrouw voelde zich comfortabel om over dit thema te praten.

Zeker een mooi initiatief om vrouwen bewust te maken van het belang van het vroegtijdig opsporen van borstkanker.

Campagne Borstkankeropsporing

Sint-Niklaas

Macarena Gomez

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 20

Samen op stap staat voor “een Pasar afdeling samen op stap met een migrantenvereniging”. Dit twee jaar durende project (2011-2012) werd vorig jaar opgestart en wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. We kunnen stellen dat dit geen evident project is, maar zijn toch blij om na lang en veel over-leg met o.m. de collega van het IC tot drie projecten te kunnen komen in de regio Mechelen. Er werd veel gepraat en overlegd om eerst en vooral een paar raakpunten te vinden tussen de verenigingen.

Samen op stap

in de regio Mechelen

Op 31 mei 2012 trokken 4 nieu-we en 4 oude Belgen naar Brus-sel. In de voormiddag werd de markt van Molenbeek bezocht en kreeg iedereen de kans om bood-schappen te doen en vooral de sfeer op te snuiven op deze kleurrijke markt! Na het middag-eten trokken we vanuit Molen-beek te voet de Brusselse bin-nenstad in, onder begeleiding van een Pasar gids. Een aange-name ervaring voor alle aanwezi-ge dames! Bij het afscheid op het perron werd beslist om af te spre-ken en een kook-uitwisseling te voorzien. Op 14 december 2012 zullen we voor de eerste keer sa-men koken!

Samen op stap naar Brussel – 31 mei 2012

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 21

Op 13 november 2012 vertrok-ken 8 dames van vzw Karama en één Pasar medewerker naar Londen. De Pasar mede-werker heeft jarenlang in Lon-den gewoond en kent Londen door en door! Na een fantasti-sche eerste kennismaking met vele toeristische plaatsen en na het shoppingmoment werd er met de laatste trein terugge-spoord naar België.

Nieuwe plannen werden ook hier gesmeed: zeker nog eens terug gaan naar Londen en ook kennismaken met Parijs!

Samen op stap naar Londen 13/11/2012

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 22

Vele migranten leven in moeilijke

omstandigheden in de eerste ja-

ren van hun verblijf in hun nieuw

land. Alles voelt er vreemd aan en

vaak moet men van nul beginnen.

Niet iedereen doorstaat die be-

proeving: de draad van het leven

oppikken blijkt erg zwaar, heel

wat gezinnen gaan uit elkaar en

de droom van een gelukkig leven

wordt allesbehalve realiteit.

Er zijn echter mensen die blijven

vechten voor hun geluk. Ondanks

alles bouwen zij door hun enorme

motivatie aan een nieuwe taal, een

nieuw leven en hun positie in de sa-

menleving. Zij slagen erin zich thuis

te voelen, ze genieten opnieuw van

het leven, zorgen voor hun familie

en zetten zich zelfs in voor anderen

via vrijwilligerswerk. Één van die

mensen is Leonid Glazkov, die zich-

zelf beschouwt als een ex-migrant,

want hij voelt zich ondertussen een

echte Belg. Hij is naast talentvol

schrijver en dichter (Leonid Glazkov

ontving in 2009 de “Russische gou-

den pen 2009”) ook taxichauffeur en

voorzitter van de internationale vere-

niging ‘Hobby’.

IC: Waarover moet een migrant

volgens u beschikken om van het

gastland een thuisland te maken?

LEONID GLAZKOV: Ik denk dat de

een succesvolle integratie van een

persoon gebaseerd is op vier pijlers,

nl.: liefde, nieuwsgierigheid, geloof

en durf.

De belangrijkste pijler is, hoe vreemd het ook klinkt, geloof. Een persoon die, vaak uit noodzaak, mi-greert moet in de eerste plaats gelo-ven dat hij zichzelf terug kan heruit-vinden in de nieuwe situatie. Hij moet geloven in zichzelf, geloven dat hij ondersteund zal worden door zijn omgeving en dat hij zich het vreemde eigen kan maken. In het evangelie staat geschreven “wat je gelooft is wat je krijgt”.

De tweede pijler is: ‘liefhebben’. Je moet liefde voelen voor het land waarin je verblijft, voor de taal, voor de gewoonten en je zult gegaran-deerd alles krijgen waarnaar je streeft. Hiermee bedoel ik niet direct

iets tastbaar maar wanneer bijvoor-beeld voorbijgangers naar je glimla-chen kan zoiets je geest vervullen. De liefde versterkt en ondersteunt. Zonder dit zal niets lukken.

De derde pijler is: ’nieuwsierigheid’. Een grote en gezonde nieuwsgierig-heid helpt nieuwkomers om te begrij-pen ‘hoe te zijn’ en ‘wat te doen’. Nieuwsgierigheid is de bron van in-formatie die helpt om de moeilijkhe-den in de nieuwe situatie te door-staan.

En tenslotte moet je durven. In Rusland zegt men: “Durf is het twee-de geluk”. Ik gebruik niet graag het woord ‘succes’ omdat het suggereert dat niets in deze wereld van de mens afhangt. Geluk is er in die op-tiek wél of niet, je hebt er geen in-vloed op. Ik ben er zeker van dat succes vaak aansluit bij durven. Dur-ven kan helpen in het leven, vaak totaal onverwacht.

Je moet vooral niet thuis blijven zit-

ten. Neem jezelf zoals Baron Mun-

chausen bij de kraag en trek jezelf

uit het moeras van het dagelijks le-

ven. Als je niet weet wat te doen, ga

dan naar mensen die dingen organi-

“Ik beschouw mezelf als ex –migrant!”

Interview met Leonid Glazkov, voorzitter van de

internationale club ‘Hobby’.

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 23

seren. Zorg dat je onder de mensen

komt. Als je thuis blijft zitten, gaat het

leven verder zonder jou. In België

zijn er honderden organisaties die

dagelijks verschillende activiteiten

organiseren. Dit is wederom een

kwestie van nieuwsgierigheid. Ik ben

67, dat is geen leeftijd. Dat is jeug-

digheid op je oude dag. Het leven...

is als een vrouw. Het leven houdt

ervan als ze gewenst is. Ik heb nog

veel ideeën en plannen die ik ga rea-

liseren. (lacht)

IC: Buiten je werk schrijf je nog

gedichten en je bent ook de voor-

zitter van de Club ‘Hobby’. Van-

waar de naam ‘Hobby’ en hoe is

de vereniging ontstaan?

LEONID GLAZKOV: De beste be-

schrijving van ‘Hobby’ werd gegeven

in 1759 door de Engelsman Lauren-

ce Sterne in zijn roman “Het leven en

adviezen van Tristram Shandy,

heer”. Daar gebruikt hij voor het

eerst het woord ‘hobby’ in de zin van

‘passie’. Laurence Sterne vindt dat

passie ons tot mens maakt. Hij

schrijft: “Een hobby is als een paard,

dat ons wegbrengt van de werkelijk-

heid en van de dagelijkse bekomme-

ringen en problemen”.

Club Hobby is begonnen, hoe bizar

het ook klinkt, met een kat. Mijn

vrouw, Irina, had op de markt een

mooie, porseleinen kat gekocht. De

katten begonnen zich te vermenig-

vuldigen: al snel waren het er 10,

dan honderd en uiteindelijk heel

veel. Daarnaast kan mijn vrouw heel

goed breien. Het bleek dat veel men-

sen zich bezighouden met het verza-

melen van verschillende voorwerpen

en ambachten. Zo is de club tot

stand gekomen. We hebben onder-

tussen al meer dan 400 katten

(lacht) en de club bestaat uit 18 vas-

te leden en ruim 150 leden die deel-

nemen aan onze activiteiten. Onze

activiteiten zijn zeer toegankelijk en

de inkom is meestal gratis.

IC: Is het gemakkelijk om mensen

te betrekken bij jullie activiteiten?

LEONID GLAZKOV: We organiseren

verschillende culturele en intercultu-

rele avonden, modeshows, literaire

avonden, wandelingen in het bos en

nog veel meer. Er zijn veel ideeën

die we niet kunnen realiseren omwil-

le van het ontbreken van een eigen

pand. Toch merk je dat weinig men-

sen tijd maken voor culturele ont-

spanning. Mensen zitten liever thuis

voor de TV of voor de computer en

zijn te lui om naar buiten te gaan en

onder mensen te zijn.

IC: De internationale club ‘Hobby’

heeft onlangs haar vierjarige be-

staan gevierd, hoe ging dat?

LEONID GLAZKOV: Op 27 oktober

organiseerden we een grote intercul-

turele avond met een modeshow van

gebreide kledij gekoppeld aan dans-

voorstellingen en tentoonstellingen.

Het was heel interessant. Geïnteres-

seerden kunnen de foto’s bekijken

op de facebookpagina van club Hob-

by!

Interview: Naira Vardanian

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 24

De verenigingen Creatieve Jon-geren, Multicultura en Educatief Centrum hebben goed samenge-werkt. Ze hebben heel wat men-sen kunnen warm maken voor wat er hier in de stad dagelijks te doen is. De deelnemers hebben veel informatie gekregen over verschillende organisaties en hun activiteiten. Zij hebben die infor-matie ook praktisch gerealiseerd.

We probeerden op spelende wij-ze onze stad Antwerpen te ont-dekken. Niet gewoon via lessen of info zoals op een inburgerings-cursus. Nieuwkomers hebben het nodig om buiten te komen, de stad te ontdekken. En niet enkel werken, thuis zitten en Neder-lands leren. Want, zo hebben ze meer kans om in een depressie te belanden.

Op 11 november hebben wij de boekenbeurs bezocht - de groot-ste boekenmarkt van Europa.

Wij hebben veel reacties van nieuwkomers ontvangen. Ze von-den het niet enkel heel interes-sant om boeken te bekijken en te kopen, maar het was ook boei-end om deel te nemen aan de verschillende activiteiten die er plaatsvonden, zoals auteurs- podium, live radio, jonge helden, voorleessessies, toffe work-shops.

We hadden op voorhand aan deelnemende gezinnen gevraagd

om een presentatie te maken van hun bezochte plaats. Ze moesten met hun hele gezin een plekje in Antwerpen bezoeken dat ze nog nooit eerder hadden bezocht. Ze trokken er foto's van en op 17 november toonden ze die aan ons en deelden hun verhaal.

Daarna hebben wij ons bezigge-houden met leerzame work-shops:

‘Kaders maken’: om de foto's die de gezinnen hebben gemaakt in te bewaren hebben we persoon-lijke kaders gemaakt.

‘Nat vilten’: Antwerpen is een stad van diamanten. Omdat we geen juwelen uit diamant kunnen maken hebben we juwelen leren knutselen uit vilt.

‘Snoepdoosjes’: in onze landen hebben we niet de traditie om bij de geboorte snoep uit te delen. Omdat we dit toch een leuk initia-tief vinden, leerden we zelf origi-nele doosjes ineen knutselen.

‘Striptekenen: in onze cultuur be-staan er geen strips. We pro-beerden onze eigen strip te ma-ken. De amateurtekenaar toonde ons zijn materiaal en technieken.

‘Antwerpen groene stad’: we hadden verschillende soorten groen materiaal verzameld. Tak-jes, blaadjes, nootjes, bloemen, ... Hiervan probeerden we dan

De stad creatief ontdekken

Antwerpen

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 25

iets mooi te knutselen.

Met deze activiteiten probeerden we de mensen meer kracht en energie te geven. Want, als je energieker bent, ben je ook beter opgewassen tegen de zorgen en problemen waarmee je te maken krijgt in je nieuwe thuisland. Zo

kunnen ze ook hun kinderen be-ter steunen in hun problemen. Met onze workshops probeerden we een aanbod te creëren van dingen waarmee onze deelne-mers ook hun vrije tijd kunnen invullen (eventueel thuis, samen met hun kinderen). De ervaring dat er meer is dan alleen maar

werken en inburgeren, is een be-langrijke meerwaarde.

Hulnara Khaynus

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 26

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 27

Komende activiteiten

· LEZING ‘OPSTANDLAND’ 08/02/13 door Gie Goris IC ism Vorming plus – zie flyer pagina 26

· VZW PERSPECTIEF ISM CHANGEMAKERS ORGANISEERT DIWEP (ontmoetingsreceptie voor vrouwen met infosessie)

- 19 janurai 2013 (thema Opvoeding) - PLAATS: De Hazelaar, Banneuxwijk Hasselt - 23 februari 2013 (thema Werk en opleiding) - 20 april 2013 (thema Werk en opleiding) - 15 juni 2013 (Vormingsuitstap)

ANDERE LOCATIES: nog niet vastgelegd - telkens om 17u

Contact: Martin Oluwadiran: 0476/62 69 58 OF

Diana Yazvenka: 0490/11 51 34 of [email protected]

· VORMING ROND RUSTHUIZEN in Genk : 12.02.2013 – 14.00u (spreker OCMW)- vereniging Wij weduwen

· TONEELSTUK FACEREALITY in Cultuurcentrum ‘de Kern’ te Wilrijk Thema: Facereality brengt een 10-tal kortverhalen over het verschil tussen het virtuele leven en

de realiteit. Het is een toneelstuk waar men verschillende culturen samenbrengt.

Adres: Kern 18, 2610 Wilrijk Contactpersoon: Saliha Chouyouhi 0483/07.01.04 1ste voorstelling: 14 april, tijdstip nog te bepalen 2de voorstelling: 5 mei, tijdstip nog te bepalen

· VROUWENDAG georganiseerd door vzw karama 08/03/2012 contact: [email protected]

· TURKSE CHEFKOK ‘OKTAY USTA’

Zaterdag 30 maart 2013 organiseert de vereniging ‘Poorten en Bruggen de traditionele Turkse activiteit

Turkse chefkok “Oktay Usta” . Deelnemers zullen tips krijgen en vrouwen kunnen meedoen aan een wed-

strijd.

Wanneer: 30/03/2013 vanaf 13u tot 15u

Waar: ’t Bau-huis - Slachthuisstraat 60, 9100 Sint-Niklaas

Ingangsticket: 5 euro voor volwassenen

·

ARENA, vzw Internationaal Comité, januari 2013 28

SAWADDIE ( HALLO ) We zijn het Thai Learning Center ( TLC ) vzw.

We organiseren verschillende cursussen in Sint-Niklaas zoals: Thai voor kinderen/ volwassenen,

Thaise kookles, Siersnijkunst van Fruit en Zeep, Thaise Voetmassage en Buddhist Meditatie. Bo-

vendien proberen we ook Workshops, Tentoonstellingen en Events te doen.

De cursussen die we i.s.m. Vrije Atelier (Rode Kruisstraat 25, 9100 Sint-Niklaas) tussen ja-

nuari – maart 2013 voorzien, zijn:

o Fruit carving o Thaise voetmassage o Thaise koken – Hoofdgerechten

Heb je interesse om deel te nemen aan deze cursussen? Ga naar www.vrijateliers.be

Wil je meer over ons weten? www.thailearningcenter.be

...buurtsecretariaten in Antwerpen 1 x per maand gratis

afgehuurd kunnen worden voor alle verenigingen

…elke vereniging in Antwerpen verplicht is om een eigen

bankrekening te hebben om haar subsidies te kunnen

ontvangen

…als je vereniging voor meer dan de helft bestaat uit leden

jonger dan 26 j., je in Antwerpen erkend kan worden als

jeugdvereniging

Wist je dat… in Antwerpen

Arena, vzw Internationaal Comité, januari 2013 29

MAILADRESSEN IC

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

Contactgegevens

REDACTIE Lode DRAELANTS

Anniek NAGELS

Aïcha BOUHARRA

Inge VAN RANST

Aga CHOLEWA

Stefany GIGLIO

Sevinc DONMAZ

Galina MATUSHINA

Hulnara KHAYNUS

Naira VARDANIAN

Pavel RADJUK

Vera MIRONOVA

Rachida ACHAHBAR

Ylva BERG

Ibrahim KEBE

Hakan KILIC

Sahila AZABAR

Macarena GOMEZ

Isabel VAN MAELE

Louiza ERIFI

Louisa BOULAJHAF

LAY -OUT: Lutgarde Goemans

DRUKWERK: Christelijke Mutualiteit

AFGIFTEKANTOOR: 3500 Hasselt

MAILCENTER