OD Januari 2013

16
JANUARI 2013 Boek v/d maand Column Ik werk in... Film v/d maand Best Shops La Kemme Wat is jouw kunst? Tuinen Nieuwstraat Reizen... 02 03 03 05 06 07 09 13 14 15 05 07 09 15 02 Drietal zeldzame boeken uit bezit Athenaeum bibliotheek Afrikaanse dans goed voor lijf en geest! Ohanna’s World meer dan een winkel Laatste kans: wandelen door de Ossenwaard! Kerstboom eruit; kunst erin! OVER DEVENTER specialisten in licht & geluid www.music-lights.nl • 0570 - 63 80 81 • [email protected] Genoeg van het binnenzitten? Een avondje Schouwburg, altijd leuk!

Transcript of OD Januari 2013

Page 1: OD Januari 2013

JANUARI 2013

Boek v/d maandColumnIk werk in...Film v/d maandBest ShopsLa KemmeWat is jouw kunst?TuinenNieuwstraatReizen...

020303 0506070913141505 07 09 1502

Drietal zeldzame boeken uit bezit Athenaeum bibliotheek

Afrikaanse dans goed voor lijf en geest!

Ohanna’s World meer dan een winkel

Laatste kans: wandelen door de Ossenwaard!

Kerstboom eruit; kunst erin!

OVER DEVENTERSalland weer Aspergeland 2012

Le Thai: TypischThaise sfeer

Herman de Blijker Lekker DeventerSchouwburg

Spelen op de Brinkopent nieuw seizoen

0403 05 09 12

NOVEMBER 2012

Dubbelcoaching 02Dotson op Ribs 03Glazen Huis 04Dubbelcoaching 02De Keizer 03Glazen Huis 04Dubbelcoaching 02Dotson op Ribs 03Boemel 04Dubbelcoaching 02

OVERDEventer_overdeplein 25-10-12 09:35 Pagina 1

specialisten in licht & geluid

www.music-lights.nl • 0570 - 63 80 81 • [email protected]

Genoeg van het binnenzitten? Een avondje Schouwburg, altijd leuk!

Page 2: OD Januari 2013

Over DeventerOver Deventer januari 2013

2.

Wat is dit boek waard?Ik kreeg laatst een prachtig oud boekje in handen. Ste-vig gebonden in een leren band met een fraai verguld voorplat en de bladzijden met goud op snede. Het is getiteld: Friendship’s Me-morial and Daily Text Book. Voor elke datum van het jaar staat in een mooi vormge-geven kader een Bijbeltekst. Daarachter is ruimte voor

het invullen van verjaardagen van vrienden en familie. De eigenares van het boek schreef voorin haar naam en adres. En vermeldde dat ze het boek cadeau had gekregen met Kerstmis 1879. Ze heette Jenny Owen en leefde in Priorslee, Engeland.

Wat is dit boek waard, was de vraag? Mijn antwoord: geen idee! Misschien heeft een verzamelaar van oude bandjes er belangstelling voor. Of een genealoog met voorgeslacht in Engeland. Voor Engelse stamboomonderzoekers kan het boek echter van grote waarde zijn. Want het boek ver-meldt namen en geboortedata die Jenny Owen belangrijk genoeg achtte om in haar Friendship’s Book te vermelden. Nageslacht van bijvoorbeeld Betsy Frith (1859), Peter Price (1860)of Isaiah Perry (1854) zullen er misschien toch wel eens een aardige duit voor over kunnen hebben. Maar de kans dat die een Deventer antiquariaat binnenlopen en het boekje zien liggen, lijkt me vrijwel nihil. Ik heb het boek daarom maar prijsloos in de vitrinekast gelegd. Als curi-ositeit.

Dirk BrugmanAntiquariaat Papyrus

Nieuwstraat 29Deventer

Verkrijgbaar bij Boekhandel Praamstrawww.boekhandelpraamstra.nl

Titel : MoordoperaAuteur: Marcel VerreckPagina’s : 304Prijs : € 19,95

Moordopera

Een warme dag in Deventer. Tijdens de jaarlijkse Badkuiprace ziet het toegestroomde publiek op de Welle hoe één badkuip na de fi nish niet aanmeert, maar voortdrijft naar

de andere kant van de rivier. De bestuurder zit doodstil in zijn vaartuig. Is dat niet de

molenaar?Inspecteur Martin Taal, door zijn Sallandse

geliefde Tanja vanuit Den Haag naar Deventer gelokt, moet klaarheid brengen in deze mysterieuze zaak. Aanvankelijk

beweegt hij zich als een kat in een vreemd pakhuis. Pers en publiek hijgen hem in de nek. Maar met steun van zijn rechercheurs Charlotte, Teun en Patrick komt hij stapje

voor stapje verder. Dan komt de aankondi-ging dat over deze schijnbaar onoplosbare

moord een straatopera zal worden opgevoerd...

Marcel Verreck heeft met Moordopera een spannende, humoristische en veelzijdige

pageturner geschreven. Met dit deel 5 van de serie De zeven Deventer moordzaken neemt hij het stokje over van Almar Otten,

die de succesvolle eerste vier delen schreef.

www.deventermoordzaak.nl

Opening boekenseizoen en expositie

Drietal zeldzame boeken uit bezit AthenaeumbibliotheekTraditiegetrouw zal De-venter de laatste zater-dag van januari weer in het teken staan van boeken. Op deze dag vindt in de Bergkerk de jaarlijkse antiquarische boekenbeurs “Boeken in de Kerk” plaats. Dit jaar alweer voor de 13e keer. Er zijn ca. 40 deelnemers uit binnen- en buiten-land. De beurs wordt ge-houden op zaterdag 26 januari 2013 van 10-17 uur; de entree bedraagt € 3,-.

In Delft werd ondertussen in datzelfde jaar een ander kunst-stukje uitgehaald. In een druk-kerij aan de Markt, vlak bij de aanbouw zijnde toren van de Nieuwe Kerk, werd het eerste Nederlandstalige boek gedrukt. Natuurlijk was dat een Bijbel, volgens de drukkers ‘gemaeckt mitter hulpen Gods’. Door het gebruik van een gotische letter en met de hand gemaakte initi-alen en versieringen sluit deze druk uiterlijk perfect aan op de handschriften uit die tijd. De Bible in duytsche bevat alleen het Oude Testament, overigens zonder de Psalmen. Met het begin van de boek-drukkunst, zo rond het mid-den van de vijftiende eeuw, was het nog lang niet gedaan met de vervaardiging van handgeschreven boeken. In te-gendeel, er kwam steeds meer vraag naar versierde gebeden- en getijdenboeken. Daarom is het niet gek dat rond het jaar 1477 in de IJsselstreek een ge-tijdenboek werd geschreven en geïllustreerd met prachtige mi-niaturen en initialen, vermoe-delijk in een van de huizen van de Moderne Devotie. Terwijl de boekdrukkunst een storm-achtige opkomst kende, beleef-de de productie van verluchte handschriften zijn bloeitijd. De beurs wordt georganiseerd door Rob Lichthart van Anti-quariaat De Stokroos te Zut-phen in samenwerking met de Stichting Deventer Antiquaren (0570-612461)

Deze succesvolle beurs is lan-delijk en bovenregionaal voor-al bekend om zijn grote aanbod van hoge kwaliteit. Ze zal ook dit jaar weer opvallen door de aantrekkelijkheid van het aanbod. Boekhandelaren en verkopers van antiquarische en tweedehands boeken, prenten en grafiek zetten immers graag hun beste beentje voor om de bezoekers hun hoogste kwali-teit te kunnen bieden. Deventer en boeken. Een com-binatie die ook bij het grote pu-bliek onlosmakelijk met elkaar is verbonden. Denk maar aan de jaarlijks in augustus terug-kerende grootste boekenmarkt van Europa. Ook de Athe-naeumbibliotheek met zijn uit-gebreide collectie oude boeken is bij velen bekend. In de loop van enkele jaren is

hier een andere traditie bijge-komen. Kleinschaliger, maar landelijk ook bij velen bekend Maar het is toch een traditie die de harten van alle boekenlief-hebbers sneller doet kloppen. De opening van het nieuwe boekenseizoen op de laatste za-terdag van januari! Op die dag is er de eerste antiquarische boekenbeurs van het jaar in de Bergkerk te Deventer. Dit jaar al weer voor de dertiende keer! Ook de Deventer antiquaren, verenigd in de Stichting Deven-ter antiquaren, hebben op deze dag hun winkels geopend. Boeken uit 1477Tijdens de Antiquarenbeurs in de Bergkerk worden drie zeer zeldzame boeken geëxposeerd uit het rijke bezit van Stadsar-chief en Athenaeumbibiotheek. Alle drie zijn vervaardigd in het jaar 1477.

1477 is voor Deventer een mar-kant jaar. De economie draaide op volle toeren, het onderwijs stond in hoog aanzien en het geestelijk leven bloeide, mede door de volgelingen van Geert Grote. Een jaar eerder had drukker Richard Pafraet uit Keulen zich gevestigd aan de Lange Bisschopstraat. In 1477 rolde zijn eerste boek van de persen. En wat voor boek! Een foliant van meer dan 900 vellen met misschien wel als meest opval-lend kenmerk een in het rood gedrukt colofon waar Richard zich trots bekend maakte. In Deventer begon een lange bloeiperiode die zijn weerga in de Nederlanden niet kende. In nog geen vijfentwintig jaar produceerden Pafraet en zijn collega-drukker Jacob van Bre-da bijna 600 titels.

Page 3: OD Januari 2013

StadsnieuwsOver Deventer januari 2013

3.

CO

LUM

N

Goede voornemensHet viel me op dat men steeds minder goede voornemens heeft ieder begin van een nieuw jaar. Enkele jaren gele-den wilden we nog stoppen met roken, 5 kilo afvallen of minder drinken, maar voor 2013 heb ik in mijn omgeving er niemand met een woord over ho-ren reppen. Zijn we ons bewust dat al deze vermeende voornemens toch ge-doemd om te falen zijn, of is het echt niet meer van deze tijd. Wellicht zijn we te bang om ver vooruit te kijken en le-ven we van dag tot dag. Zijn we in de afgelopen jaren te veel voorgelogen en te veel teleurgesteld waardoor onze toekomstvisie een fikse deuk heeft op-gelopen. Dat geeft stof tot nadenken.

Plannen maken vooruit denken zoals dat vroeger kon is uiteraard veel lasti-ger geworden. Maar zijn de risico’s daadwerkelijk gro-ter dan voorheen? Ik zie links en rechts toch veel nieuwe winkeliers en ho-reca-uitbaters de uitdaging aangaan. Een sprong in het diepe of een uitge-balanceerde keus dat is natuurlijk wel de vraag. Maar het enthousiasme en de tomeloze energie die er in wordt gestoken is net zo groot als al van die andere ondernemers die ze al die jaren voor gingen. Daar is niets in verandert gelukkig. Goede voornemens en be-wust vooruit denken dus.

Laten we toch dit jaar weer eens be-ginnen met het uitspreken van goede voornemens, hoe klein of nietszeg-gend ze ook zijn. Laten we elkaar er dan ook aan herinneren het hele jaar door, waardoor we alert blijven. Ik ben voornemens om niet meer op de ach-terkant van mijn pen te kauwen, of om de sociale media alleen maar nuttig te gebruiken, vaker te stofzuigen voor mijn vrouw, meer tijd te besteden aan de kinderen.Misschien hele simpele of voor de handliggende kleine voornemens, toch een beetje in de toekomst kijken in de hoop volgend jaar wéér iets ver-der vooruit te kunnen denken.

Jamian Mijnoor

2013 oftewel blijf meedoen…

te doen in het vrijwilligers-werk. Dat kan nooit minder al-leen maar meer. Vrijwilligers-werk doe je omdat het leuk is en het levert je zoveel op; nieu-we contacten, werk dat je leuk vindt, nieuwe verhalen die je mee naar huis neemt. Kortom het verrijkt je wereld. Nooit bij stilgestaan? Dan moet u dat

De geur van oliebollen en ap-pelflappen is inmiddels geheel verdwenen. De laatste restan-ten vuurwerk liggen verregend in de goot. Vakantiebrochures opgehaald. En de kerstbomen worden ingezameld. Kortom het nieuwe jaar is begonnen. Nog steeds geen sigaret aan-geraakt? En hoeveel ons bent u al afgevallen? Vaak blijft het bij een goed voornemen waar niets van terecht komt. Soms lukt het een enkele doorzetter om de voornemens te laten uit-komen. Maar ja daar kunnen we nu nog niets van zeggen. We hebben nog een heel jaar voor ons om dat te bewijzen. 2013 zal in het teken staan van nog meer bezuinigingen. Van al-les een beetje minder. Minder roken, minder eten. Minderen

zal het motto worden. Maar ach daar zijn al veel woorden over gezegd en geschreven. We kunnen het allemaal ook wat positiever bekijken. Toch? Want waar altijd behoefte aan is zijn meer mensen die willen meedoen in de samenleving. Naast werk, studie of hobby valt er nog zo ongelofelijk veel

eens doen. U zult zien dat alle vooroordelen die u wellicht heeft als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. En je kunt het prima doen naast je werk, hobby, studie of huishouden. . wist u dat Deventer heel veel vrijwilligers telt? Afgerond 30.000. En dat zal de komende jaren niet minder worden. Al-leen maar meer. En als u nog geen goede voornemens had voor het nieuwe jaar dan heeft u er nu één. Ga meedoen en doe vrijwilligerswerk. Je zult er geen spijt van krijgen.

Kijk voor het actuele aanbod aan vacatures op: www.vrijwilligersstad.nl

Ik werk in de winkelWinkel: De Hoge RamenNaam: Murielle ItjeshorstLeeftijd: 44 jaar

Deventer is rijk aan mooie en authentieke winkels. Naast de grote Nederlandse winkelke-tens vinden we juist in de klei-nere straatjes de meest authen-tieke en bijzondere winkels. Gespecialiseerd in kleding, woningaccessoires of juist in koffiebonen, het maakt niet uit wat je zoekt, je vindt het in de binnenstad van Deventer. Voor de toerist een fijne plek om één dag of juist meerdere dagen te vertoeven en rond te struinen.

De Deventenaar zelf weet de winkels soms wat beter te vin-den, maar vraag iemand naar een bewuste winkel en je ziet dan soms gefronste wenkbrau-wen. Zo kijken we deze editie eens binnen bij de Hoge Ra-men. Een winkel die door de jaren heen al heel wat panden bij elkaar heeft gespaard in de Grote Overstraat en ook in de Spijkerboorsteeg. Afgelopen jaar zelfs een extra groot pand erbij gekregen op nummer 50. Want zoals Murielle met een glimlach aangeeft, ‘we konden met onze kleding geen kant meer op, de collecties werden groter en de klant vroeg toch om wat meer ruimte. Want la-ten we eerlijk zijn, kleding la-ten passen op het toilet is niet de meest ideale situatie. We verkopen o.a. de complete col-lectie van King Louie, wat om veel ruimte vraagt.

Bij Hoge Ramen worden veel

zaken verkocht, van woningac-cessoires tot kleding. In de vijf verschillende panden werken in totaal 7 mensen, waaronder al jaren Murielle Itjeshorst die graag bezig is! Wekelijks gaat de winkel op zijn kop en moet de klant weer zoeken naar producten of kleding die toch echt een week eerder daar la-gen. Lekker bezig zijn typeert haar. �naast dat ik drie dagen in de winkel werk ben ik ook graag privé lekker bezig , met vier kinderen van hot naar her en diverse andere vrijwil-ligerswerkzaaheden zoals de Deventer Hockey Vereniging vullen haar week. Stilzitten? ‘Dat doen we niet’!

Als we haar collega Emelie vra-gen om Murielle te omschrijven horen we het volgende: creatief, energiek, opgewekt en vooral kleurrijk. Emelie: ‘humor en creativiteit is belangrijk in een winkel zoals die van ons, met een chagrijnig gezicht kom je nergens.

Niet alleen voor vrouwen maar zeker ook voor mannen tim-meren we hard aan de weg. Naast het beetje King Louie voor mannen hebben we ook het merk Okimono en deze maand ook een deel van Arme-dangels in onze winkel liggen. Muriele benadrukt dat deze merken bijzonder zijn omdat de collectie geheel fairtrade is en bestaat uit 100% biologisch katoen. De maatschappij en de klant vraagt steeds vaker om duurzame producten. Onze winkel ligt vol met duurzame

producten, van biologisch afbreekbaar servies, koekjes-potten van Dapeppa tot dus verschillende merken kleding. Murielle benadrukt nog even dat je voor elk cadeau en kle-dingstuk bij de Hoge Ramen terecht kan, het assortiment is te breed om te noemen.

Kom vooral eens langs bij de Hoge Ramen, proef de sfeer en gezelligheid die de winkel en haar medewerkers uitstra-len. Een nieuw jaar is tevens een mooi moment met nieuwe merken en uitbreiding van huidige collecties. Met een glimlach vertelt Murielle dat haar hele huis in de binnenstad vol hangt met spullen die ze zelf graag verkoopt. Van klok-ken tot fotolijsten en lampen van Koziol. Wij van Over de Pleinen zouden stiekem aan-raden eens aan te bellen om zo de mooie spullen van de Hoge Ramen in de praktijk te zien hangen.

Page 4: OD Januari 2013

Walstraat 197411 GJ DeventerTel. 0570 - 618855Fax 0570 - 612662

DROGISTERIJ

KRUIDERIJ

HOMEOPATHIE

Walstraat 197411 GJ DeventerTel. 0570 - 618855Fax 0570 - 612662

DROGISTERIJ

KRUIDERIJ

HOMEOPATHIE

In een van de gezelligste straatjes van Deventer, de Walstraat, vind u drogiste-rij de Kruidnagel, een heus familiebedrijf, waar per-soonlijk advies nog steeds hoog in het vaandel staat , aldus eigenaresse Lisette AnkerSmit-Booij.

Historie“In 1963 starten mijn ouders Sybe Booij en Joke Altorf een drogisterij in Deventer met doorsnee producten zoals luiers, nagellak en dropjes. U kent dat wel de gewone drogist op de hoek

in de witte jas en met de sfeer van gezelligheid, buurt-gevoel en stolp� essen. Het assortiment was breed maar niet diep met af en toe de lucht van ontsmettingsmid-delen. Kinderen stonden toen nog met hun neus tegen de toonbank om het lek-kerste dropje aan te wijzen waarmee toch elke drogist in die tijd het kroost verwende. In 1975 werd eigenlijk de eerste winkelformule bij ons geïntroduceerd. Ik weet als kind nog dat ik vitamineta-bletjes stond te tellen en die in een potje stopte.

Deze eerste echte winkel kreeg de naam ‘De Kruid-nagel’ die tot op de dag van vandaag zo heet. De eerste specialisatie in de drogiste-rijbranche deed zijn intrede. Mijn ouders concentreerden zich op reform, supplemen-ten en kruiden. In 1987 was de eerste verhuizing een feit een nieuw pand ook in het centrum van Deventer werd geopend.

Daarna volgde nog een ver-huizing naar een groter pand in dezelfde straat en in 2003 naar de Walstraat, midden in het historische centrum van Deventer en nabij bij een centrale parkeergarage voor het winkelend publiek. Een goede keuze van mijn moe-der met vooruitziende blik want de winkeltra� c is goed te noemen. In 2006 heb ik de zaak overgenomen en was ik in een keer eigenaar van een bloeiende winkel waar mijn dochter Maud, inmiddels de 3e generatie in maart j.l. haar intrede hee� gedaan. Een echt familiebedrijf dus!

Verzorgingsgebied

“Ons verzorgingsgebied kan worden getypeerd als winkelend gemengd publiek. Zowel mannen als vrouwen en klanten in de lee� ijd van 0 tot 90 jaar. We zitten zoals gezegd in het centrum maar voelen ons nog zeker een buurtwinkel waar echte aandacht voor de klanten vooropstaat. Persoonlijk advies en service staan bij ons hoog in het vaandel. Dat wordt ook zo ervaren door onze klanten. Door onze directe aandacht kennen wij een trouwe klantenkring met veel regelmatig terugkerende klanten. Wij zijn een breed georiënteerde adviesdro-gist met een specialisme in voedingssupplementen. De top 3 producten zijn toch vitamine C, glucosamine en vitamine D. Door onze kennis en kunde zijn wij in staat de klant van gedegen advies te voorzien en dat wordt zeer op prijs gesteld. Gezondheid is erg persoon-lijk en dat is dan ook de kracht van onze formule. Wij investeren in informatie en kiezen er bewust voor om geen therapeutische diensten aan te bieden. Die discipline beheersen wij niet en als wij anderen dat laten uitvoeren

zou dat een extra drempel kunnen opwerpen in de pro-ductaankoop maar ook af-breuk kunnen doen aan onze persoonlijke formule”.

Klantenbinding

“Mond tot mond reclame is voor ons een bevestiging dat wij het goed doen. Nieuwe klanten komen hier ook op binnen en dat is prettig om vast te stellen. Oma of de buurvrouw zei; ga maar eens naar ‘De Kruidnagel’, want… dat klinkt bij ons als muziek in de oren. Kwaliteitsproducten worden gewaardeerd en klantaankopen worden beloond door ons klantspaarsysteem. Bij elke € 5,00 een stempeltje. Kleine moeite, groot plezier. Wellicht een mooi idee voor een Bewust Winkelen zegeltje. Aangesloten Bewust Winkelen advies drogisten kunnen dan aansluiten bij een totaal concept. Van huis aan huis folder met gerichte productacties. Zo is de laatste actie van Weleda grandioos verlopen. Klanten van ‘de Tuinen’ en de Etos kwamen bij ons kopen. Een mooi voorbeeld van samenwerking.

Verwachting 2013

“Mijn verwachting is dat er op gezondheid niet wordt bezuinigd. Wij zijn dan ook niet bang voor een recessie. De vorige hee� ook geen problemen opgeleverd. Het scheidt juist het kaf van het koren, zowel op product- als op winkelniveau. Door onze persoonlijke aandacht kennen wij onze klanten en zij kennen ons serviceniveau. Krachtiger kan het niet. Acties kunnen ons nu ook helpen om bewust winkelen te bevorderen en daarmee de kennis en kunde van ons advies te onderstrepen.”

Page 5: OD Januari 2013

Film & Kunst Over Deventer januari 2013

�.

Galerie ZininKunst, www.zininkunst.nl

Walstraat 40 Deventer www.facebook.nl/megasale

THE HYPNOTISTLasse Hallström

De verfilming van Lars Keplers Scandinavische thrillersensatie Hypnose,

de eerste van een reeks films met inspecteur Joona Linna in de

hoofdrol, door Lasse Hallström (Chocolat, What’s Eating Gilbert

Grape?).

Tien jaar nadat Erik Bark heeft besloten zijn

leven als hypnotiseur naast zich neer te leggen, vraagt inspecteur Joona Linna hem

om hulp bij een moordzaak. Erik stemt toe en brengt de zwaargewonde getuige onder

hypnose. Plots wordt Erik getroffen door een reeks gewelddadige gebeurtenissen. Hij had gezworen om nooit meer iemand

onder hypnose te brengen. Nu hij zijn belofte breekt om levens te redden, zet hij zijn eigen leven en dat van zijn familie op het spel. De

Zweedse inzending voor de Oscars. The Hypnotist is de eerste van acht Lars Kepler-

verfilmingen die geproduceerd worden met inspecteur Joona Linna in de hoofdrol.

Tobias Zilliacus zal deze rol in alle acht films vertolken.

Van 3 t/m 16 januari te zien in :

ZininKunst

Kerstboom eruit; kunst erin!De feestdagen zijn weer achter de rug. De kerst-boom gaat de deur uit. Maar wat doe je nu met die lege plek? Een goed moment om na te den-ken over de inrichting van je huis.

Misschien overweeg je om een mooi beeld neer te zetten op de plek van de kerstboom. Ga dan zeker even kijken bij Zinin-Kunst. Hier vind je prachtige kleurrijke beelden in alle for-maten. En ook monumentale beelden van lood en hout. En

vind je net niet dat kunstwerk waar je naar op zoek was? De kunstenaars van ZininKunst maken graag vrijblijvend een werk in opdracht.

Mega sale met kortin-gen tot 80%

Zoek je ook nog naar dat ene mooie schilderij in je huis? Dan heb je geluk. Want ZininKunst heeft een grote uitverkoop van kunstwerken tot eind januari. De schilderijen die hier worden verkocht, zijn al een keer ver-huurd geweest aan particulie-

ren of bedrijven. De kortingen lopen op tot 80%! De ruim 200 kunstwerken zijn van diverse bekende kunstenaars zoals Herman Brood, Corneille, Ro-nald Boonacker, Ton Schulten, Ada Breedveld, Marieke Bekke en vele anderen. Al vanaf 25 euro kun je een uniek kunst-

werk meenemen. Wees er snel bij, want op = op!Kijk maar eens op de site voor een indruk van de collectie: www.zininkunst.nl of www.facebook.com/megakunstsale.

ZininKunst hoopt jou te in-spireren om je huis gezellig te maken, ook na de kerst.Graag tot ziens in de Walstraat!

ARTIFORT GELDERLAND GISPEN HARVINK LEOLUX MONTIS

ww

w.

.nl

Page 6: OD Januari 2013

De nieuwe zomercollectie, nu bij La kemmeSoon bij La Kemme Lingerie, de nieuwezomercollectie van Twist. Pittige lingerievan B t/m een H-cup. Onze Lingeriestylistes staan klaar om je te adviseren.

LA KEMMELINGERIE & MOREGrote Overstraat 29DeventerTelefoon (0570) 613704Fax (0570) 614926www.lakemme.nl

Best shops Deventer

Senses of Living gaat verbouwen.Profiteer nu!Vanaf 15 januari begint de verbouwings-opruiming.Senses of Living gaat een fris nieuwjaartegemoet!En stem even op ons! Maak Senses ofLiving de leukste winkel van Deventer!

SENSES OF LIVINGNieuwstraat 19-23, DeventerTelefoon (0570) 617 [email protected]

Top TimeNialaya is opgericht door de Deenseontwerper Jannik Olander. Denaam Nialaya en het logo staansymbool voor waarden die vanbelang zijn in een wereld vancontinue verandering. Allearmbanden worden zorgvul-dig samengesteld en met dehand gemaakt inHollywood. De kostbareedelstenen, kralen enmaterialen in de collectievan Nialaya zijn uitgekozendoor de ontwerper op zijnreizen rond de wereld.

TOP TIMESpijkerboorsteeg 10DeventerTelefoon (0570) 612 117www.toptimejuwelier.nl

Opruiming bij LinnenhuusGrote opruiming, ook dekbed-overstrekken. Laat u verrassen door de uitge-breide en kleurrijke collectie bed-textiel, handdoeken en tafellinenvan de beste merken zoalsVandijck en McGregor.

LINNENHUUSNieuwstraat 32-36, DeventerTelefoon (0570) 619 429

Theo blijft verrassenTheo heeft een geheel eigen, zeer herken-bare stijl die vaak gekopieerd maar nooitgeëvenaard is. Theo blijft verrassen met originele modellen en spraak-makende ontwerpen.

SCHAAP OPTICIENSBoxbergerweg 78, DeventerTelefoon (0570) 616 977www.schaapopticiens.nl

Brand van Egmond bij De HaasÉén van de bekendste merknamen binnende designwereld is Brand van Egmond,Dutch Autonomy. Sinds 1989 ontwerpenWilliam Brand en Annet van Egmond lichtsculpturen.Met een zeer gevarieerde en bijzondere collectiekroonluchters, plafonnières, tafel- en staande lampenis Brand van Egmond een vooruitstrevend en zeergewaardeerd designmerk.

DE HAAS VERLICHTINGLange Bisschopstraat 11, DeventerTelefoon (0570) 615 121

Extra allureEen stijlvolle lak pump op plateauzool met als finishingtouch in rode kleur geverfde zolen.Deze combinatie geeft uw outfit extra allure.

DINKELBERG MODIEUZE SCHOENENSmedenstraat 20, Deventer | Telefoon (0570) 614166

www.dinkelbergschoenmakerij.nl

Page 7: OD Januari 2013

TrendsOver Deventer januari 2013

�.5 FABELS OVER SHAPEWEAR

Shapewear is al een tijdje aan een flinke opmars bezig. En toch blijven de menin-gen verdeeld. Zweer jij bij figuur corrige-rende lingerie? Of behoor jij nog tot de non-believers? In dat laatste geval: berg je vooroordelen maar op. Want de mo-derne shapewear rekent resoluut af met de heersende misverstanden over slim fit jurken, controleslips en andere ‘figure fixers’.

FABEL 1: SHAPEWEAR IS VOOR OMA’S Zag je je oma ooit in zo’n typisch huidkleurige cor-sage? Vergeet dan dat beeld. Want shapewear is er vandaag voor alle vrouwen die dromen van een ge-stroomlijnd silhouet. Dus ook voor jonge vrouwen die én comfort én fashion willen.

FABEL 2: SHAPEWEAR OOGT NIET SEXYFijne stoffen, frivool kant, speelse details, geraf-fineerde broderie, … Onze merken halen al hun expertise en goede smaak uit de kast om echte juweeltjes te ontwerpen. En die zijn vaak zo vrou-welijk en verleidelijk dat het bijna zonde is om ze onder je kleding te verstoppen…

FABEL 3: SHAPEWEAR ZIT NIET COMFORTABELShapewear moet steun en stevigheid bieden. Maar dat kan volgens ons ook op een comfortabele ma-nier. Daarom besteden onze merken heel veel aan-dacht aan het design en de materiaalkeuze van hun figuur corrigerende lingerie.

FABEL 4: SHAPEWEAR ZIET ER ALTIJD HETZELFDE UITHet aanbod aan shapewear blijft nog groeien. Bo-dy’s, controleslips, figuur corrigerende jurkjes, body shapers, … In basic zwart en nude tinten, maar even goed in fellere trendkleuren. Voor elk figuurtype en elke smaak wat wils.

FABEL 5: SHAPEWEAR IS MOEILIJK TE VINDEN IN GROTERE MATENLa Kemme Lingerie verkoopt body shapers en corri-gerende slips tot maat 52. Ook hebben wij corrige-rende onderjurkjes tot maat 48. Onze body’s gaan doorgaans tot cupmaat F, en voor vollere boezems raden we een body aan zonder cups die je gewoon combineert met je favoriete bh. Zo wordt je figuur gecorrigeerd en blijven de borsten mooi gevormd.

Kom naar La Kemme Lingerie om te zien welke shapewear het beste bij je past! Onze Lingerie-stylistes staan klaar om je te ad-viseren.

Wij beginnen het nieuwe jaar met een wel zeer scherpe aanbieding: in januari 2013 betaalt u voor een montuur slechts € 20,13*! Wij hebben voor deze actie een ge-varieerd assortiment samengesteld waar u uit kunt kiezen. Maar let op: wees er wel snel bij, want wie het eerst komt heeft de meeste keuze!

*Alleen geldig in combinatie met een paar brillenglazen. Boxbergerweg 78 - Deventer - Tel. 0570 61 69 77

www.schaapopticiens.nl

20,13Alle ogenzijn gericht op

Start dansseizoen bij St. West-Afrikaanse Dans

Afrikaanse dans goed voor lijf en geest!Sinds Januari 2012 weer-klinken iedere vrijdag ochtend vrolijke, ritmi-sche Afrikaanse klanken in de prachtige zaal van Studio DANZO. Met veel enthousiasme doceert Lotte Westendorp haar wekelijkse Afrobic lessen. Afrobics is te vergelijken met een Zumba les.

“De basis van de danspassen liggen echter in Afrikaanse sferen, dat is tenslotte mijn achtergrond”, aldus Lotte Wes-tendorp. Met de wekelijkse Af-robics ben ik in januari 2010, in het Burgerweeshuis gestart. Het bleek een enorm succes. Ik groeide uit de spiegelzaal van het Weeshuis en verhuisde naar Studio DANZO. DANZO biedt alle faciliteiten die een sporter zich wenst. Daarnaast kan je er gratis parkeren en is er een gezellige keuken waar we nadien “gratis”een kopje thee/koffie kunnen nuttige en zo het fysieke en sociale ele-

ment van deze ochtend gecom-bineerd wordt.

Iedere woensdagavond gaat het er in het Havenkwartier iets heftiger aan toe. West-Afrikaanse trommels worden bespeeld door professionele muzikanten en begeleiden de Afro-Workout die Westendorp doceert.

Voor wie het leuk vind om te weten; “Ruim 30 jaar geleden werden de eerste Afrikaans danslessen boven in de Bouw-kunde gegeven. Onafgebroken hebben verschillende organi-saties en docenten al die jaren

wekelijkse Afrikaanse dans-lessen in Deventer verzorgd”. Westendorp doceert inmid-dels 15 jaar.

De wekelijkse Afro-Workout is mede door de live-percussie een waar feestje. Dit voorjaar worden 4 Afrikaanse gastdo-centen uitgenodigd die elk een les zullen verzorgen.

Zowel de Afrobics en Afro-Workout is voor iedereen toe-gankelijk. Beginnende en ge-vorderde dansers, jong, ouder,

man, vrouw, dun, dik. Beide lessen zijn fysiek intensief. “Je bepaalt echter zelf de intensivi-teit waarop je mee doet”. Als je van dansen en Afrikaanse mu-ziek houdt dan is dit mogelijk iets voor jou.

Neem een kijkje op de website www.afrikaansdansen.nl Hier vind je meer informatie maar ook filmpjes om een indruk te krijgen.Afrobics: Start vrijdag 18 januari van 10 tot 11 uur in Stu-

dio DANZO, van Doetichemplein 1, Deventer. Je kan ieder moment een gratis proefles komen volgen.

Afro-Workout: Start woensdag 30 januari om 20:00 uur in Dansstudio “De Werf”, Noordzeestraat, Havenkwartier,

Deventer. Een proefles kost € 7,50.De stichting organiseert op 20-21 april en 24-25-26 mei

Afrikaanse Dans weekenden.

Page 8: OD Januari 2013

Over DeventerOver Deventer januari 2013

�.

A.P. Dijk en Zn. Nieuwstraat 47-49 7411 LH Deventer Tel: 0570 - 612 786 Al 90 jaar Uw juwelier

Page 9: OD Januari 2013

TrendsOver Deventer januari 2013

�.

KUNSTWAT IS JOUW

STArT21 JANUArI

2013

KINdereN / JONgereN / vOlWASSeNeN

KOm KUNST mAKeN IN de leeUWeNKUIl!

Nieuwe cursusseN

WWW.leeUWeNKUIl.Nl

KUNSTWAT IS JOUW

STArT21 JANUArI

2013

KINdereN / JONgereN / vOlWASSeNeN

KOm KUNST mAKeN IN de leeUWeNKUIl!

Nieuwe cursusseN

WWW.leeUWeNKUIl.Nl

Wat is jouw kunst?

Heb jij goede voornemens voor 2013? Is het voor jou tijd om je een beeldende cursus te volgen, mee te doen aan dans je fit of een instrument te leren spelen? Starten met gitaarakkoorden is ook een leuke optie. Keus genoeg vanaf 21 januari bij de Leeuwenkuil, kunstencentrum.

Voor jazzliefhebbersVoor de ervaren muzikanten is er goed bericht. Op donderdag 29 januari start het nieuwe Leeu-wenkuil Jazzorkest (LJO) onder leiding van Jo-han Vermuyen, docent en bigbandleider. Ben je trompettist, trombonist, gitarist, bassist of speel je piano en ben je ouder dan 25 jaar? Dan ben je van harte welkom! We spelen op een goed

niveau maar het draait ook om enthousiasme en een goede sfeer. Bij de Leeuwenkuil zijn er veel gelegenheden om op treden. O.a. tijdens de Jamsessies die we regelmatig op dinsdagavond houden.

Bandleider Johan Vermuyen Johan heeft een uitgebreide staat van dienst na een opleiding klassiek klarinet en een jazzop-leiding saxofoon lichte muziek (beide aan het conservatorium) speelde hij in diverse bekende orkesten, bigbands en fusionbands. O.a. bij Oost West Big Band, Millenium Big Band, Timeless Big Band, Get the Funk, Metropole, Orkest Chris Beckers Band en leidde maar liefst 10 jaar de Big Barchem Band (nu Millenium Bigband).

Wil je nog beginnen met het leren spelen van een instrument? Neem dan eens een proefles. Het is op ieder niveau mogelijk om samen te spelen of op te treden.

Meer info leeuwenkuil.nl of facebook.com/leeuwenkuil

De Nieuwetijds- Kristal-lenwinkel “Ohanna’s World” is al meer dan 6 jaar gevestigd aan de Kleine Overstraat 77 in de Deventer binnenstad.

De flamboyante eigenaresse Hanneke Roebbers weet met haar warme en openhartige persoonlijkheid haar klan-ten en cliënten te inspireren. Als Energetisch Natuurkun-dig Therapeut, is Hanneke en haar winkel met o.a. fraaie kristallen,mineralen en siera-den, een steun en toeverlaat voor nieuwetijdskinderen en de hooggevoelige mens in het algemeen. Hanneke verwoordt het op deze manier: “Ik ver-koop diverse producten ter ondersteuning en geef tips om van iets wat als een last ervaren wordt een kwaliteit te maken.” Hanneke geeft aan dat ze graag de brugfunctie vertolkt tussen jong en oud, “voor nieuwelin-gen en diegene die het spiritu-ele pad al bewandelen.” Waar-bij het vertalen van emoties, gebeurtenissen en het her- of erkennen van zichzelf van zeer groot belang is. Daar is niets zweverigs aan overigens, want Ohanna’s World (vertaald: we-

Ohanna’s World meer dan een winkel

reld van zielefamilie.) heeft de deur letterlijk open staan voor iedereen. Er is voor ieder mens iets te vinden in de prachtige winkel, van sieraden tot an-sichtkaarten van cadeauarti-kelen tot educatieve boeken. Een winkel om ook heerlijk rond te snuffelen als u een pre-sentje zoekt voor een van uw naasten, wanneer nodig wordt u met raad en daad bijgestaan. Een ding is zeker u kijkt uw ogen uit.

KristalkoninginWanneer je de winkel binnen loopt wordt je omringd door duizenden kristallen, de een prachtig van kleur de ander

prachtig van vorm. Elke kris-tal heeft zijn eigen spirituele, geestelijke, emotionele en fy-sieke eigenschappen. Dat Han-neke Roebbers jaren ervaring én een bijzondere kennis heeft op het spirituele vlak is veel mensen niet ontgaan. “Kris-talkoningin” Judy Hall uit Groot-Brittannië , auteur van diverse kristalgidsen en boe-ken heeft Hanneke Roebbers uitgenodigd om naar Londen te komen op 12.12.12 voor een bijzondere samenkomst. Een kroon op het werk van onze Deventerse Kristalkoningin, die in haar prachtige kelder zelf ook readings en healings geeft . Of liever gezegd energetische behandelingen.

Ohanna’s World heet u van harte welkom en eenmaal binnen voelt u zich ook meer dan welkom. Een winkel voor iedereen, vol liefde en nieuwe ervaringen waarin Hanneke Roebbers u heel graag verwel-komt in haar prachtige enerve-rende wereld. Ohanna’s World is meer dan een winkel!

www.ohannasworld.nl

Page 10: OD Januari 2013

In de Overstraten & SpijkerboorsteegOver Deventer januari 2013

10. In de Overstraten & Spijkerboorsteeg Over Deventer januari 2013

De Bonte Klipper Sedert juni 2007 is de Bonte Klipper gevestigd in de Kleine Overstraat 12

te Deventer. Deventer, van oudsher een Hanzestad

is een omgeving waar de Bonte Klipper zich in

zijn element voelt en waar bezoekers van de

Bonte Klipper naast de ultieme koffiebeleving

ook de authentieke sfeer van vroeger

kunnen beleven.

Bij de Bonte Klipper ontmoet u een bijzonder

aangename koffie- en thee beleving en een

ouderwets gezellige winkelervaring.

Veel klanten komen bij

de Bonte Klipper (terug)

voor de leuke cadeautjes die we maken,

het ruime assortiment en de goede

kwaliteit van onze koffie, thee en chocolade.

DE BONTE KLIPPER Kleine Overstraat 12 7411 JL Deventer 0570-614219

[email protected] www.debonteklipper.nl

De Vergulde Koffieboon Koffie Thee Kado

DE VERGULDE KOFFIEBOON Grote Overstraat 63 7411 JB Deventer Tel: 0570-862400

www.deverguldekoffieboon.nl [email protected]

14 soorten koffiebonen,

25 soorten losse thee,

Koffiemachines ,

Bonbons en cadeau

artikelen voor bijvoorbeeld

verjaardagen, vaderdag en

moederdag,

snoep, fudge en heerlijke

DE GULDEN KNOOP Spijkerboorsteeg 8 Deventer

0570-649774 www.deguldenknoop.nl

Verkoop van leren tassen,

riemen en portemonnees.

Kledingreparaties. Verstelatelier.

De Gulden Knoop Lederwaren

Voor iedere

kleur schoenen

altijd een

bijpassende

kleur riem.

Het

assortiment

is

GROOT

Café de Alm Hét voetbalcafé van Deventer

Uitgaan in Deventer doe je bij Café de Alm

CAFÉ DE ALM Kleine Overstraat 87

7411 JK Deventer www.dealm.nl/

Grote Overstraat 63 7411 JB Deventer Tel: 0570-862400 www.deverguldekoffieboon.nl [email protected]

Nivona, passie voor koffie. Exclusief verkrijgbaar bij De Vergulde Koffieboon.

Eenvoudig in gebruik en fraai design. Superieure Zwitserse kwaliteit.

Voor de echte koffiekenner.

Page 11: OD Januari 2013

GezondheidOver Deventer januari 2013

11.

Neem voor meer informatie contact op met

Eye Centre De IJssel

Hoofdstraat 67 7213 CS Gorssel

Telefoon 0575 494900

www.eyecentredeijssel.nl

Vooronderzoek ooglaseren en implantlenzen gratis.

Ooglaseren van € 1250,- nu € 850 per oog.

U heeft staar en wilt ook van uw leesbril af?Multifocale implantlenzen zijn de oplossing!

Bijbetaling vanaf 1100 euro/oog.

Traditioneel Chinese geneeskunde-therapeuten voelen de pols

Ongeloof in de ogen van mijn patiënt: “Haalt u dat allemaal uit de pols?” Het doet me denken aan een journalist die eens suggereerde dat ik als een soort van bovennatuurlijk medium de pols voelde om de per-soon tegenover mij volledig te doorgronden. Niets is dus minder waar: Luistert en huivert mensen….ik ben geen medium.

De polsslag of het polsbeeld, weerspiegelt de lichamelijke gesteldheid van de mens. Daarbij hoort bijvoor-beeld het zo-binnen-zo-buiten-gedachtengoed. Niet alleen beoordelen we de gesteldheid van hart en bloedvaten, maar ook de andere organen.

Iemand die zich bijvoorbeeld ongelofelijk gehaast heeft en rennend aankomt om op tijd op zijn afspraak te zijn, heeft een snelle polsslag. En dit is uiterst normaal. Dit is echter niet normaal voor iemand die zojuist geslapen heeft. Wanneer het polsbeeld andere kwaliteiten reflecteert dan passend bij de situatie, is dit een aanwijzing voor disbalans of ziekte.Maar u bent hier omdat u beter wilt worden. Ik stel voor dat we starten met behandelen. Mijn patient is echter uiterst aanhoudend: “Dus u kunt voelen aan mijn pols dat ik elke avond kramp heb in mijn kuitspieren?” “Ik heb meerdere aanwijzingen om te kunnen denken dat u dat zou hebben.

Zo weet ik door te kijken, luisteren, voelen en ruiken dat het nu tijd is om te behandelen! Voordat u een dubbel consult moet indienen bij de zorgverzekeraar, wil ik uw hoofdpijn behandelen. We gaan dat doen als volgt: we starten met acupunctuur en sluiten af met tuina-massage van schouders, nek en hoofd…”

Merel Somer

Mindfulness trainingen en yogalessen 2013Margriet Prein-Slits van Life-energy start in januari weer met yoga en trainingen mindfulness. Ze geeft op woensdagavond 9 januari van 19.30 – 21.00 uur en vrijdagmorgen 11 januari van 9.30 uur - 11.00 uur een gratis kennismakingsworkshop Mindfulness. “De training is een mooie, praktische en zin-volle training met een zorgvuldig uitgewerkt programma”, zegt Margriet. “De basis van mindfulness is ‘aandacht’. Dat lijkt simpel maar vraagt oefening. We worden immers snel meegezogen door ‘automatische’ en ‘onbewuste’ gedachten en gevoelens en laten ons leven leiden door gewoonten en patronen. We zijn dan niet echt in ons leven ‘aanwezig’ en ervaren vaak geen kwaliteit van leven. In de training werken we met verschillende bewustzijnsoefeningen en speelse opdrachten om het richten van de aandacht te verbe-teren. Je herkent signalen en ontdekt nieuwe mogelijkheden. De oefeningen zijn direct toepasbaar in alle handelingen in het da-gelijks leven. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur, een stiltedag, een intake en eindgesprek. Geschikt voor ieder die wil leren omgaan met stress, (chronische) pijn en moeheid, angst, depressie, minder last wil hebben van piekeren en voor ieder die rust wil hebben in het hoofd en bewust in het leven wil staan. Een werkmap en 4 cd’s ondersteunen de aanpak. De yogalessen zijn op maandag en dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur en op woensdagmorgen van 9.30 tot 11.00 uur. Houding, adem en aan-dacht spelen een essentiële rol. Je voelt je vitaler en ontspannen. De trainingen en lessen vinden plaats in ’t Cocon Walstraat 58 Deventer. Margriet is een gecertificeerd mindfulness trainer, yo-gadocent, stresscounselor en coach. Meer info : www.life-energy.nl email [email protected] of bel 0652058554.

Page 12: OD Januari 2013

BOXBERGERWEG12.Over Deventer januari 2013Over Deventer januari 2013

Boxbergerweg 24 7412 BD Deventer tel: 0570-613717

www.looijenga-schoenen.nl

“OMDAT VOETEN OOK GEVOEL HEBBEN”

Winkelcentrum Boxbergerweg Bakker Wessels Al meer dan 120 jaar ambachtelijk gebakken brood

BAKKER WESSELS Winkelcentrum Boxbergerweg /

hoek Spoorstraat Deventer tel: 0570-613258

Bent u in de stad?

Dan raden wij u aan voor een heerlijk broodje

naar Bakker Wessels te gaan!

BROOD VAN DE MAAND:

GILDEKORN Het 2e

GILDEKORN

voor de

halve prijs

Alleen tegen inlevering van deze bon

Bakker Wessels

aanbieding

van de maand JANUARI

Henk Post nieuw– en gebruikt witgoed witgoed reparaties witgoed onderdelen waterpompen

HENK POST Boxbergerweg 19 7412 BB Deventer tel: 0570-641234 fax: 0570-601444 [email protected] www.henkpostwaterpompen.nl

Schaap opticiens

SCHAAP OPTICIENS Boxbergerweg 78 7412 BE Deventer

0570-616977 [email protected]

exclusief

Theo

dealer

Voor

Deventer

De Poort van Kleef Slijterij & wijnhandel

DE

PO

OR

T V

AN

KL

EE

F

Bo

xbe

rge

rwe

g 1

5

De

ven

ter

R

iele

rwe

g 3

7 D

eve

nte

r te

l:05

70

-62

42

63

w

ww

.de

po

ort

van

kle

ef.

nl

in

fo@

de

po

ort

van

kle

ef.

nl

Opruiming van 10 tot meer dan 50%

De winteropruiming is begonnen. U heeft nog volop keus.

Bovendien ontvangt u bij inlevering van deze advertentie tien euro extra korting op de schoenen die al in de opruiming staan en

herkenbaar zijn aan een rode kaart. Het loont de moeite om

vrijblijvend even binnen te lopen.

“OMDAT VOETEN OOK GEVOEL HEBBEN”

Boxbergerweg 247412 BD Deventer

0570 613717www.looijenga-schoenen.nl

Opruiming van 10 tot meer dan 50% korting

De winteropruiming is begonnen!Bij inlevering van deze advertentie ontvangt u

tien euro extra korting op de schoenen die al in de opruiming staan en herkenbaar zijn aan

een rode kaart. Het loont de moeite omvrijblijvend even binnen te lopen.

Page 13: OD Januari 2013

TrendsOver Deventer januari 2013

13.Papa, zit je goed zo... op je nummer?

A.A. Living Garden DesignToutenburg 4077423XD DeventerTelefoon: 0570-651655Mobiel: 06-51892379E-mail: [email protected]

Gelukkig heb ik thuis, in mijn kinderen, de beste leerschool!

Stanley, ons driejarig “rode duiveltje” zat tijdens het avondeten rechts van mij van alles te doen, behalve te eten. Mijn vrien-din en ik hadden al meerdere keren oogcontact gehad. Zo van: Hoe lang laten we dit doorgaan? Op een gegeven moment was de maat vol. Ik had besloten om hem eens opvoedkundig toe te spreken en te vertellen waarom “dat” (schreeuwen, zin-gen, zwaaien met zijn bestek, schuiven met volle borden soep, gooien met stokbrood en meer) niet mag. Hij moet er ten slotte ook van leren, dacht ik nog.

Direct nadat ik begon te vertellen dat wat hij aan het doen was niet mocht en waarom niet, stopte “mijnheer” abrupt met klie-ren, tuitte zijn lippen, deed zijn armen over elkaar en leunde

iets naar mij toe.Nadat ik klaar was met mijn vaderlijk opvoedkundige preek, boog hij nog ver-der naar mij toe, stak zijn armen naar mij uit en begon in zijn handen te klappen terwijl hij zij: “Papa, dat was een mooi verhaal. Bravooooo!

Direct daarna ging hij serieus in gesprek met Sarah en hij heeft mij tijdens de rest van maaltijd niet meer aangekeken. Point taken papa?Vanaf die dag laat ik vrij vroeg in een gesprek weten of ik denk iets te kunnen betekenen voor de betreffende persoon. En ik vraag duidelijk wat ik zelf wil of verwacht.

In mijn dagelijkse werkzaamheden als tuinontwerper en hovenier heb ik veel te maken met klanten die nog niet precies weten wat ze willen. In dit geval is het juist de kunst om te luisteren en te kijken. En ik vraag duidelijk wat de klant wil en verwacht. Het is per slot van rekening belangrijk dat het eindresultaat volledig aansluit op uw wensen. En meer!

Ed Linnemann

Het afgelopen jaar ben ik meer en meer actief geworden met netwerken. Dat was één van mijn goede voornemens van afgelopen jaar: Minder snoepen en meer netwerken.

Tijdens diverse bijeenkomsten, seminars en beurzen ben ik het afgelopen jaar veel mensen tegen gekomen. De meeste ge-sprekken die ik aanga, ga ik in met een zakelijke kijk. Even polsen of we iets aan elkaar kunnen hebben, of dat ik de betreffende persoon ergens mee kan helpen of andersom.

Behalve leuk, is dat ook leerzaam. Mijn mensenkennis is hierdoor vergroot en meer en meer weet ik mensen te verbinden. Dat is ook leuk om te doen. En het heeft positieve bijwerkingen; Je netwerk wordt groter, maar je krijgt ook eerder iets voor elkaar wanneer je zelf eens om een gunst vraagt.

Zoals gezegd ben ik nog maar een jaartje actief aan het netwerken, dus af en toe sla ik de spreekwoordelijke plank nog wel eens mis. Dan loop ik weg van een gesprek met een gevoel van: “Wat moet ik hiermee?” Mensen die wel graag ver-tellen wie of wat ze zijn, maar niet echt “to the point” komen. Ondertussen heb ik wel geleerd, dat je zeker niet krijgt wat je wilt, wanneer je het niet vraagt. Om de hete brij heen blijven draaien is zinloos en zonde van de tijd. Dus ook wanneer je geen interesse hebt, moet je dat duidelijk laten weten. Daar had ik in het begin wel wat moeite mee, waardoor ik achteraf veel tijd heb verloren met enkele zin-loze gesprekken.

Havekes Sleutelspecialist

Havekes Sleutelspecialist - Een veilig gevoel! Al 40 jaar een begrip in Deventer als het gaat om kwaliteit, design en uniek deur-, raam-, en meubelbeslag. U kunt altijd op correct advies rekenen op maat, met het uitgangspunt op veiligheid en kwaliteit. Ook wanneer u op zoek bent naar iets unieks wat u nergens kunt vinden, slaagt u vaak wel bij Havekes Sleutelspecialist. Tevens is het bijmaken/dupliceren van huis -, fiets-, auto-, of kluissleutels geen enkel probleem. Havekes, met recht Dé specialist op gebied van hang- en sluitwerk en ook de volgende 40 jaar blijft de firma Havekes vertegenwoordigt door nieuw bloed.

SKG is al meer dan dertig jaar hét gezaghebbende keuringsinstituut voor de bouw. Opgericht door de industrie zelf om de prestaties en de veiligheid van industriële producten voor de gebouwschil duurzaam te borgen. Want daar profiteert uiteindelijk iedereen van. De certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en buurten en wijken. De kans dat een gelegenheidsinbreker uw woning links laat liggen, is twee keer zo groot als deze voldoet aan de eisen van het PKVW.

Inbraak

De inbraak cijfers in Nederland zijn relatief hoog. De ‘open bouwwijze’ van huizen maakt het inbrekers erg gemakkelijk. Deze open manier van bouwen, kenmerkt zich door veel ramen en deuren. En juist deze ramen en deuren zijn inbraakgevoelig.

Feiten over inbraak•         elke 3 minuten wordt er ergens

ingebroken

•         70% van de Nederlanders denkt – helaas ten onrechte – dat zijn woning

goed beveiligd is

•         inbraken vinden steeds vaker overdag plaats

•         75% van de inbraken vindt plaats op de begane grond

•         een inbreker met eenvoudig gereedschap heeft gemiddeld 30 seconden

nodig om een niet beveiligde woning binnen te dringen

•         een inbreker neemt niet langer dan drie minuten de moeite om een woning binnen te

komen

•         hang- en sluitwerk met een SKG** keurmerk garandeert 5 minuten

inbraakwerendheid

•         door het plaatsen van SKG goedgekeurd hang- en sluitwerk neemt de kans

op inbraak met 90% af

•         herkenning van SKG-producten schrikt inbrekers af en voorkomt inbraak

SKG- & Politiekeurmerk

Vaak zijn een paar simpele aanpassingen van uw raam- en deursloten al genoeg om uw woning te beveiligen.

Een bedrijf als Havekes Sleutelspecialist in de Nieuwstraat in Deventer kan u hier alles over vertellen en uitvoeren. Kortom, voorkom verrassingen en laat u adviseren door de specialist in Deventer, Havekes!

Page 14: OD Januari 2013

Nieuwstraat Over Deventer januari 2013

Nieuwstraat 56 Deventer

't Linnenhuus Nieuwstraat 32-36 7411 LM Deventer Tel: 0570 - 619 429

TOT 50%

KORTING

Heerlijke vers gebrande noten en andere lekkernijen

Nieuwstraat 1 7411 LE Deventer 0570 614392

Dijk juweliers

A.P. Dijk en Zn. Nieuwstraat 47-49 7411 LH Deventer Tel: 0570 - 612 786 Al 90 jaar Uw juwelier

NIEUWSTRAAT Over Deventer januari 2013

14.

Page 15: OD Januari 2013

Reizen & SpelenOver Deventer januari 2013

1�.

Meer info:

Smedenstraat 36, 7411 RD Deventer, tel. [email protected], www.globe.nl/winkel/overijssel/deventer/smedenstraat.aspxwww.facebook.com/globedeventer

Spel van de maand

Voluspa:een geweldig spel

Na de kleine spelletjes en geknutsel met LAQ vindt Koning Willem het weer de hoogste tijd om een strategisch spel in de schijnwerpers te zetten. En dat is Völuspá geworden. Een prachtig legspel

uit het nieuwe assortiment van White Goblin. Leent zich uit-stekend als

familiespel. Maar is ook voor veel-spelers een lekkere uit-daging. Eén pagina aan

spelregels, dus lage drem-

pel. Bovendien heeft het spel al een uitbreiding voor nog meer strategische mogelijkheden.

Een beetje achtergrond: In het oudste gedicht van de Noorse Mythologie vertelt de Völuspá het verhaal over de eindeloze strijd tussen machtige goden, gevaarlijke schepsels en vergeten rassen. Welke wezens overheersen elkaar? Zullen de Val-kyries Thor overmeesteren? Zal Odin de strijd met de bedrieger Loki overleven? Elke keer loopt het verhaal weer anders af en zal een nieuwe kracht overheersen. De spelers spelen tegels uit met verschillende ka-rakters en schepsels uit de Noorse Mythologie. Zij proberen de andere tegels te overheersen om daarmee punten te scoren. De speler die de mees-te punten scoort met het overheersen van tegels wint het spel.

Simpele regels, lastige keuzes.

kleine overstraat 24-26 deventer 0570-614181

[email protected]

www.facebook.com/koningwillempretwww.twitter.com/koningwillem

Tuinen en kastelen, een schit-terende kustlijn met krijtrot-sen en zandstranden, beboste valleien en dromerige dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan : dat is Groot-Brit-tannië. Maar het is ook de ruige natuur in het noorden, de meren van het Lake District en natuurlijk prachtige steden als York met een historisch verleden die bijdragen aan het uitnodigende karakter van dit vriendelijke land.

Zuid-Engeland

Naast mooie kusten en krijt-rotsen vindt u in het zonnige zuiden van Engeland prachtige stranden en gezellige badplaat-sen, zoals Brighton en Bourne-

mouth. In het zuidwesten vindt u prachtige natuurgebieden en in het zuidoosten vindt u tal-loze tuinen en kastelen, zoals Leeds Castle.

Midden- EngelandHier proeft u de typische En-gelse sfeer, met romantische dorpjes en honingkleurige cot-tages in The Cotswolds, Cam-bridge en Oxford en de natuur-gebieden van het Peak District en Sherwood Forest.

Noord –EngelandOntdek de ongerepte natuur van het prachtige Lake Dis-trict, het North Moors national Park en de Yorshire Dales en bezoek prachtige kastelen zoals Castle Howard en de gezellige stad York.

WalesWales is het land van legenden en geheimzinnige kastelen met een landschap van uitersten, zoals de ruige kliffen van Pem-

VVV Tip van de maand januari 2013

Waarom Groot-Brittannië....

brokeshire Coast, de bergtop-pen van Snowdonia en het heuvelachtige landschap van het Brecon Beacons National Park.

SchotlandHet land van de kilts en de

whisky. Het landschap is onge-rept en ruig met machtige ber-gen, maar ook lieflijke valleien en stille lochs. Een bezoek aan Edinburgh mag zeker niet ont-breken!

….Daarom Groot-Brittannië!

In verband met het groot-schalige project ‘Ruimte voor de Rivier’ zal natuur-gebied de Ossenwaard van-af augustus 2013 voor lan-gere periode onbereikbaar zijn voor wandelaars. In de Ossenwaard is tot die tijd een mooie gemarkeerde wandelroute te lopen. Deze wandelroute en 14 andere bewegwijzerde routes zijn opgenomen in de Hazepad-wandelingen.

De 15 Hazepad wandelrou-tes variëren in lengte van 2 tot 6 kilometer en voeren door uitgestrekte bosgebie-den, door uiterwaarden van de IJssel en over landgoede-ren van IJssellandschap, met

Laatste kans: Wandelen door de Ossenwaard!

VVV Deventer Brink 56 (De Waag) [email protected] tel.: 0570-710120

fraai gerestaureerde land-huizen en boerderijen. Naast een gedetailleerde routekaart worden de be-zienswaardigheden beschre-ven. Bovendien is er veel praktische informatie opge-nomen, o.a. de lengte van de routes, horeca onderweg en aankomstroutes naar het startpunt.

Over de Pleinen aanbiedingMet de kortingsbon ont-

vang u bij de VVV Deventer€ 2,45 korting op een setver-pakking Hazepadwandelin-gen, bestaande uit 6 wandel-boekjes met 15 routes.U betaald slechts € 7,50 (normale prijs € 9,95)

Deze bon is geldig t/m 28 febru-

ari 2013.

6 Wandelboekjes

15 routesvoor slechts € 7,50

Deze bon is geldig t/m 28 februari 2013

€ 2,45

korting

Page 16: OD Januari 2013