Binkenpost! januari 2013

24
Binkenpost ! tweemaandelijks magazine voor de Turnhoutse senior Jaargang 3 - nr°13 - editie januari|februari 2013 P911881 OCMW Turnhout Albert Van Dyckstraat 20 2300 Turnhout 3 generaties in frituur Beste wensen voor 2013 Dementiepunt >> p. 3 >> p. 6 >> p. 13 België - Belgique P.B. 2300 TURNHOUT BC 31976 Afgiftekantoor: 2300 TURNHOUT MASSPOST d e m e n t i e p u n t

Transcript of Binkenpost! januari 2013

Page 1: Binkenpost! januari 2013

Bink

enpo

st!

tweemaandelijks magazine voor de Turnhoutse senior

Jaar

gang

3 -

nr°

13 -

edi

tie

janu

ari|

febr

uari

201

3 P

9118

81

OCMW TurnhoutAlbert Van Dyckstraat 202300 Turnhout

3 generaties in frituur

Beste wensen voor 2013

Dementiepunt

>> p. 3>> p. 6

>> p. 13

België - BelgiqueP.B.2300

TURNHOUTBC 31976

Afgiftekantoor: 2300 TURNHOUT MASSPOST

de

m e ntie

pun

t

Page 2: Binkenpost! januari 2013

VoorwoordInhoudBeste wensen voor 2013

................................. 3

Al 50 jaarValentijn-gevoelens

................................. 4

Binkse frietjes van't Mosselhuis

................................. 6

Naar een nieuwe legislatuur................................. 8

Kasteelgeheimen................................ 9

De FiFties: Cinema is feest!

................................ 10

Premies maken een verschil................................ 12

Dementiepunt................................ 13

Hartverwarmendewintertips

................................ 14

Activiteitenkalenders ................................ 16

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

2

Luc Op de Beeckvoorzitter OCMW Turnhout

CoverOp de foto een familie eendjes die hun thuis vonden aan Brug 1.(Foto: Riet Vanloo)

OCMW Turnhoutt.a.v. Binkenpost!A. Van Dyckstraat 202300 TurnhoutT 014 47 42 06

[email protected]

!

Beste lezer,

Straks is het weer zover, ik kijk er nu al naar uit! Gewoonlijk komen ze rond een uur of twee, ze weten dat ik eerst graag naar het nieuwjaarsconcert kijk en luister. Piekfijn uitgedost, haren netjes gekamd en schoenen mooi gepoetst. Ze stellen zich op bij de kerstboom -die zijn spelden begint te verliezen- en de stal -die blijft staan tot de konin-gen langskomen. En dan begint de oudste van bijna 4: “Lief-ste o-ma en o-pa …”

Tijdens de volgende minuten word ik overladen met geluk. Een intens moment, gevolgd door de zoektocht naar kleurrijke pak-jes die liggen te schitteren onder de boom. Het geduld is op en al snel vliegt het inpakpapier in het rond. Iedereen roept verrukt: “Wauw, wat een geweldig cadeau! Dat is echt wat ik zocht! Tof zeg, een paar nieuwe sokken! Joepie, mooie mut-sen en dassen.” En voor de kinderen nòg meer speelgoed, het kan niet op. En als we er niet zo blij mee zijn, doen we even alsof. Iedereen blij!

De voorbije weken waren een strooptocht langs elke winkel in onze stad -sommige hebben we zelfs vaker bezocht- op zoek naar nuttige en onnuttige dingen die onze dierbaren misschien ooit wel eens nodig zouden kunnen hebben.

Mijn kelder en zolder staan vol met allerlei spullen die wachten tot ze ooit uit hun verpakking mogen. Twee fonduestellen, drie sets wijnglazen, een kaarsenhouder met geurkaarsen (alsof het bij ons nooit lekker ruikt), een decanteerfles en dure flessen wijn die al jaren liggen te wachten op die speciale gelegenheid om ze te openen (ik moet dringend de houdbaarheidsdatum nog eens checken!).

Het lijkt vanzelfsprekend dat we elkaar veel en dure geschen-ken geven om te tonen hoe graag we elkaar zien en zullen blij-ven zien in dat nieuwe jaar vol verwachting en hoop.

We wensen elkaar al duizend jaar vrede en toch komt ze er niet. We wensen elkaar rijkdom en toch zijn er elk jaar meer armen. We wensen elkaar een goede gezondheid en toch liggen onze ziekenhuizen vol. Maar we houden vol! Elk jaar opnieuw!

Als ze daar straks weer voor me staan, dan straal ik opnieuw van geluk. Die twee kleine dreumesen die stotterend en snot-terend met de hulp van mama hun brief opzeggen. En ze zullen zich niet schamen om te zeggen dat ze een cadeau niet leuk vinden. Eerlijke woorden uit een kindermond, we kunnen er misschien nog veel van leren.

Zulke kleine momenten van intens geluk wens ik jullie allen toe dit nieuwe jaar.

Jullie OCMW-voorzitterLuc Op de Beeck

Turnhout, 1 januari 2013

Page 3: Binkenpost! januari 2013

De Binkenpost!-redactie wenst je een goedgevuld 2013 toe!Het is weeral zover, we kunnen terugblikken op een boeiend jaar, met verwach-te en onverwachte gebeurtenissen, met een lach en een traan. We zijn nieuws-gierig wat het nieuwe jaar voor ons in petto heeft. Welke hoogtepunten komen er, welke hindernissen moeten we nemen. De Binkenpost!-redacteurs aan het woord.

Wat was voor jou de belangrijkste gebeur-tenis in 2012?

Waar kijk je naar uit in 2013?

Wat is je wens voor de Binkenpost!-lezer?

André De dood van kleindochter

Charlotte heeft me diep geraakt.

Ik kijk nu al uit naar de ge-boorte van onze tweede kleinzoon.

Een klassieker misschien, maar ik wens iedereen ge-zondheid en geluk.

Els

Voor Binkenpost! is dat zeker het vertrek van de hoofdredacteur.

Samen met de ganse ploeg van de Turnhoutse dien-stencentra willen we ook het komende jaar een ge-varieerd programma aan onze Turnhoutse senioren aanbieden.

Tijd om te genieten van de kleine zaken, vriendschap om je hart warm te maken, rust om stil te staan bij al het mooie gebeuren, humor om wat somber is in te kleu-ren, sterkte om tegenslagen te overwinnen en een glim-lach om de dag te beginnen.

Herman

De heraanleg van de Grote Markt en het nieuwe woon-zorgcentrum zijn een hele verbetering. En natuurlijk de politieke omzwaai in Turnhout.

Het verwezenlijken van op stapel staande projecten zo-als de ‘ Brepols-site’ en het afwerken van de beloofde tunnel aan het stadspark.

Ik wens onze lezers vooral een goede gezondheid en een betaalbare samenleving toe.

Luc

Filip en Mathilde bezoch-ten basisschool Sint-Pieter in Zevendonk. Ze feliciteerden de school met hun antipestproject dat ze opzetten om kinderen op een speelse manier normen en waarden bij te brengen.

Elk jaar kijk ik weer uit naar de mooie dingen die de na-tuur ons te bieden heeft. Door steeds meer te kijken zie ik steeds meer en wordt de natuur nog boeiender.

Ik wens alle lezers een actie-ve deelname aan activitei-ten, zodat we steeds weer kunnen zeggen: “We hebben een geweldige tijd, maar hij gaat eigenlijk te snel”.

Marc In 2012 werd onze 2de doch-

ter, Rien, geboren.Het fors uitbouwen van mijn privé-thuiszorgkantoor in Turnhout en op andere loca-ties in Vlaanderen.

Ik wens iedereen een goe-de gezondheid. Bovendien mag je beste dag van 2012 de slechtste dag van 2013 worden!

Miel De uitslag van de ge-meenteraadsverkiezingen zorgt ook in Turnhout voor verandering.

Ik kijk altijd uit naar vallen-de sterren.

Ik wens iedereen veel lees-plezier met Binkenpost!.

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

3

Page 4: Binkenpost! januari 2013

Binkenpost! sprak met Sus en Sylvia Cabanier-Peeters over de liefde, die al meer dan 50 jaar deze mensen verbindt.

Ontmoeting

Ze leerden elkaar kennen tijdens de Tijlstoet, en hoe romantischer kan het zijn , dat was onder een lindeboom aan het toenmalige café Lindenhof. Sylvia was 17 jaar, haar ouders mochten eerst van niets weten. Wat jaren later mochten Sus en Sylvia

samen uitgaan, met hun o u d e r s

naar ‘ Dennenoord’ of de ‘ Mastentop’ in Beerse. Ook een bezoekje aan de cine-ma kon vóór hun huwelijk alleen met hun ouders als chaperons. Als jonge kerel was Sus cou-reur en dat vond Sylvia maar niks. Maar de liefde overwint veel, en Sus hing voor zijn ge-liefde zijn fiets aan de haak.

Huwelijk

Op 17 mei 1962 traden Sus en Sylvia in het huwelijksbootje. De daarbij horende huwelijks-reis ging naar Mallorca, waar ze Vic Anciaux (voormalige VU) leerden kennen. Tijdens die reis ging Sus wel eens op zee varen. Ze vertrokken ’s nachts, met de nodige drank als rantsoen, en vaarden tot de ochtendzon opkwam.

Carrière

Van 1962 tot 1974 baatten Sus en Sylvia

een kleine supermarkt uit in de ‘ Nieuwstad’ in Turnhout. Zij verkochten naast vleeswa-ren, kaas, drank, zuivel ook nog kleding, wat op z’n minst een vreemde combinatie was. Hun vlees kochten ze bij Jan Cabanier, Sus’ broer en beenhouwer. Hij had een die-rengroothandel en slachterij.Na 1974 ging Sus werken bij Philips, tot zijn pensioen in 1991 . Sylvia deed meer bin-nenhuisinrichting. Ze maakte glasgordijnen en draperie-en, ze had zelfs klanten uit Antwerpen. Sus hielp haar telkenmale wanneer ze de gordijnen bij de mensen thuis ging ophangen.

Nog steeds liefde

Al die jaren hebben zij alles samen gedaan en dat kan

Tijd voor geliefden

Al 50 jaar Valentijn-gevoelensOp 14 februari is het weer zover. Valentijn. Hoewel de laatste de-cennia erg gecommer-cialiseerd, doet het feest der geliefden nog steeds harten sneller slaan.

door Herman Janssen

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

4

Page 5: Binkenpost! januari 2013

enkel als je elkaar graag ziet, beamen beiden. Of ze nu nog hobby's hebben lijdt geen twijfel. Een vroegere hobby van Sus was zelf wijn maken van appels, op zolder heeft hij nog een heel arse-naal staan van ‘Dames Janes’ en een appelpers en nog vele lege flessen van allerhande makelij.Nu zijn ze bij een vereniging

40 jaar terug in Turnhout7 januari 1973

Uit de kerststal op de Grote Markt werden twee scha-pen ontvreemd. Eén van hen werd snel teruggevonden aan de Merodelei. Het andere schaap, een drachtige ooi, bleef zoek.

16 januari 1973

De 27m hoge schoorsteen van staalfabriek Allard werd door het 11de genie-bataljon op-geblazen. 11 personen werk-ten 2 dagen om de ‘knal’ goed te laten verlopen.

Eind januari 1973

In alle brievenbussen van Turnhout viel de eerste ‘Deze maand in Turnhout’, het nieuwe informatieblad over onze stad.

10 februari 1973

Een sneeuwbui, een storm en één enkele donderslag schrik-ten gans Turnhout op! Het duurde slechts één minuut, maar de schade was groot. Vooral de Gierlesteenweg, de Visbeekstraat en de Tuinwijk werden zwaar getroffen.

19 februari 1973

In de Parkwijk vond een show-avond plaats, met Club 13 als hoogtepunt. Enkele buurt-bewoners en de plaatselijke KWB organiseerden dit ten voordele van de bouw van de kerk en parochielokalen.

21 februari 1973

Geen vier maanden na de opening verwelkomde de Warande zijn 50 000ste bezoeker.

door Willy Van sprengel

Een ander verhaal gaat over een priester in Rome die

Valentijn heet. Keizer Claudius II had Romeinse solda-

ten verboden om te trouwen omdat hij van mening

was dat ongehuwde mannen betere soldaten

waren. Priester Valentijn negeerde deze

regel en trouwde in het geheim jonge

paren. De Keizer ontdekte dit

en nam Valentijn gevan-

gen en veroordeelde

hem ter dood.

OVER hEt bEstaan ER

Ontstaan Van VERsChIllEnDE

ValEntIjn thEORIEën

Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij sint-Valentijn. Een jonge

Romein die werd gemarteld maar weigerde om zijn christendom op

te geven. hij stierf op 14 februari 269 na Christus. De legende zegt

dat hij daags voordien een afscheidsbriefje achterliet voor zijn ge-

liefde, met als onderschrift 'Van jouw Valentijn'. hier zou ook

de traditie vandaan komen om kaartjes te ondertekenen met

'jouw Valentijn'.

IDENTIKIT

voor senioren aangeslo-ten (OKRA) en nemen deel aan veel activiteiten daar. Sus gaat ook elke week zwemmen.

Doen ze na al die jaren nog mee met Valentijn? Ja hoor, met Valentijn gaan ze gezel-lig lekker eten in een goed restaurant.

Leeftijd Sus is 75 jaar, Sylvia is 70 jaar.

FamilieSus en Sylvia hebben 5 kinderen en intussen ook al 7 kleinkinderen.

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

5

Page 6: Binkenpost! januari 2013

Binkse frietjes van ‘t MosselhuisWie graag frietjes eet, kan terecht in ’t Mosselhuis op de Merodelei. Grootvader, dochter en kleindoch-ter staan er samen aan het vuur. De ganse fa-milie is gebeten door de frietjes. Binkenpost! sprak met grootvader Eddy Geerts en zijn dochter Fabienne.

door Herman JaNssEN

Hoe is het allemaal begon-nen?Eddy: Destijds heeft ons va-der, ‘den dikke Geerts’, het café-frituur overgenomen van ‘Janneke Fuiker’. Dat was op 1 augustus 1960, nu bijna 52 jaar ge-leden. Ik werk al

mee sinds

ik een 15-jarige knaap was. Na mijn legerdienst in 1968 heb ik dan de zaak van mijn vader overgenomen.

Dan heb je een hele evolu-tie meegemaakt?Eddy: De jaren 1970 tot 1980 waren de gouden jaren. Dat kwam door de nabijheid van verschillende fabrie-ken zoals Van Genechten of Biermans. Ook waren er toen nog soldaten gekazerneerd in Turnhout. We brachten vaak bestellingen van tientallen pakken friet naar ‘Concordia Mail’.

Zijn de verwachtingen van jullie cliënteel erg veran-derd in de loop der jaren?Fabienne: Destijds waren de mensen contenter. Ook die kookprogramma’s op TV doen

geen goed aan de mentaliteit van de mensen.

Ze zijn toch wel veeleisen-der geworden. Om nog maar te zwijgen van de concur-rentie tegenwoordig. Mensen hebben keuze tussen fritu-ren, broodjeszaken, pizze-ria’s, pitazaken, tavernes en koffiehuizen.

Jullie specialiteit, lekkere mosselen, trekt toch een vast cliënteel aan, niet? Niet elke zaak heeft zo’n specialiteit.Eddy: Dat klopt. Vanaf 1980 kreeg onze zaal de naam ’t Mosselhuis, precies om een andere aantrekkingspool te

hebben. We ser-veerden ze

toen al 20 jaar, maar om een v e r s c h i l te maken

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

6

Page 7: Binkenpost! januari 2013

was die naamsverandering belangrijk.Fabienne: Een andere speci-aliteit van ’t Mosselhuis zijn ‘koteletten’. Er zijn zelfs klanten van buiten Turnhout die speciaal daarvoor naar hier komen.

Drie generaties in de frituur. Hoe werken jullie samen als één familie?Eddy: Gewoonlijk doe ik de voorbereidingen samen met Fabienne. Alles wordt hier zelf klaargemaakt, behalve de frituursnacks uiteraard. Van de kip tot het stoofvlees, de goulash, allerlei sauzen en uiteraard ook onze mosselen op verschillende wijzen. Dat neemt heel wat tijd in be-slag. Voor de rest heeft ieder zowat zijn deeltaak, van frie-ten en biefstuk bakken tot

IDENTIKIT Leeftijd 67 jaar

Gehuwdmet Heymans Jeanne (68 jaar)

FamilieDochter Fabienne (46 jaar) en kleindochter Julie (21 jaar) werken mee in de frituur.

Eddy Geerts

een koude schotel ma-ken, iedereen springt

mee in de bres.

Iedereen zeg je, ook jullie kleindochter. Zij studeert toch nog?Fabienne: Dat klopt, maar in de weekends en schoolvakan-ties werkt ze evengoed mee!

Je zal wel veel anekdotes kunnen vertellen na zoveel jaar?Eddy: Ja, we maken hier heel wat mee. Ooit vond een klant er niet beter op dan zijn fiets te parkeren tegen onze fri-gotoog binnen. Zelf ging hij rustig op ons terras zitten.

Eddy, uiteraard kan je ons nog veel vertellen. Bedankt voor dit gesprek en nog veel succes met de zaak!

Binkse WeetjesTurNHOuT IN sTEEN

Nog tot 11 januari kunnen kunstliefhebbers terecht in WZC De Wending voor de tentoonstelling Turnhout in Steen. In en rond het woon-zorgcentrum aan de Albert Van Dyckstraat stellen ver-schillende kunstenaars wer-ken tentoon, geïnspireerd door 800 jaar Turnhout. Geïnteresseerden kunnen er dagelijks terecht tussen 11 en 17 uur. De toegang is gratis.

allarD GIET ZWarE sTuk-kEN IN rOEsTVrIJ sTaal

De Turnhoutse staalgieterij Allard-Europe is er na een re-searchproject van twee jaar in geslaagd om zware stukken te gieten in duplex roestvrij staal, met als grote voordeel dat het bestand is tegen zout water. Het bedrijf slaagt zo in een grote uitdaging van de staalsector. Ooit werkten bij Allard-Europe meer dan 200 mensen. Bij herstructu-reringen in de jaren '70 en '80 slonk het personeelsaan-tal sterk, maar intussen wer-ken er weer meer dan 100 mensen.

NIEuW WaNDElpaD

Eindelijk heeft de stad de beslissing genomen om een wandelpad aan te leggen op het volledig begroeide jaag-pad. Tussen de Nieuwe Kaai, ter hoogte van de Ancosite, en de nieuwe fietsbrug komt een dolomieten weg. Hopelijk komen er ook enkele zitplaatsen om heerlijk in het zonnetje te genieten van een prachtig stukje natuur in het midden van de stad.

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

7

Page 8: Binkenpost! januari 2013

Belangrijkste taken

Om deze taak goed uit te voeren, neemt het OCMW verschillende initiatieven. Het nieuwe woonzorgcen-trum, de serviceflats en de dienstencentra zijn er vooral voor de oudere inwoners. De dienst trajectbegeleiding en de Waag richten zich weer meer naar jongeren. De soci-ale dienst heeft ook een zeer uitgebreid hulpverlenings-pakket voor iedereen die met vragen zit.De Raad voor Maatschappelijk Welzijn speelt hierbij een belangrijke rol. Deze raad stuurt de administratie aan en zet de grote lijnen uit. Ze is ook de beheerder van het OCMW en de Raad (of een de-legatie ervan) beslist over in-dividuele dossiers van maat-schappelijke dienstverlening.

Wie zetelt er in de OCMW-raad?

De OCMW-raadsleden zijn lokale volksvertegenwoordi-gers die de sociale behoeften en noden in hun gemeente kunnen detecteren, tegen elkaar kunnen afwegen en

beleidskeuzes kunnen maken. Het beheer van het OCMW ligt in hun handen, er is im-mers geen schepencollege in het OCMW.

Turnhout, de kleinste cen-trumstad met ongeveer 42.000 inwoners, telt 11 le-den in de OCMW-raad, waar-onder de voorzitter. Nieuw vanaf deze legislatuur is dat de voorzitter ook deel uit-maakt van het stedelijk col-lege, hij wordt dus ook sche-pen van de stad Turnhout. Daardoor kan het beleid van stad en OCMW beter op el-kaar worden afgestemd.

samenstelling

De OCMW-Raad wordt

samengesteld uit vertegen-woordigers uit alle partijen van de gemeenteraad. De raadsleden hoeven geen kan-didaat bij de verkiezingen geweest te zijn, al is het wel belangrijk dat ze op poli-tieke steun kunnen rekenen. Het is dus goed mogelijk dat een politieke partij een kan-didaat voordraagt voor de OCMW-Raad omwille van zijn of haar deskundigheid op vlak van sociale materies, los van politieke ambities.Zowel de meerderheidspar-tijen als de oppositie vinden een plaats in de Raad. Op 7 januari wordt de OCMW-Raad geïnstalleerd.

Dagelijkse werking

De OCMW-raad delegeerde het dagelijks bestuur van het OCMW aan het vast bureau, dat bestaat uit vier leden die ook in de OCMW-raad zitten.

Daarnaast delegeert de OCMW-raad enkele bevoegd-heden aan de ‘bijzondere co-mités’. Deze worden steeds samengesteld uit een even-wichtige delegatie van de OCMW-raad. OCMW Turnhout heeft drie comités: het Comité sociaal beleid, het Comité bejaardenzorg en het Bijzonder comité sociale dienst.

Meer weten?

www.ocmwturnhout.be

Met het OCMWnaar een nieuwe legislatuurHet OCMW zorgt ervoor dat elke burger kansen krijgt om een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. De deur van het OCMW staat open voor alle burgers. Het OCMW is dus een belangrijke gemeentelijke instelling.

door luc op de Beeck en Julie poelmans

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

8

Page 9: Binkenpost! januari 2013

Kasteelgeheimen

Turnhout zonder zijn kasteel, dat is als een café zonder bier. Het is één van de belangrijk-ste monumenten van Turnhout. We geven graag enkele van zijn geschiedkundige gehei-men prijs.

door ortWyn arts

De oudste vermelding van het kasteel dateert uit het jaar 1110. Dit jaartal vond men terug op een muur in de Begijnenstraat, op de plaats waar vroeger steektornooien werden gehouden.

Turnhout = toren in het bos

Waarschijnlijk is de naam Turnhout ontstaan door het kasteel. Als we even de naam Turnhout ontleden dan krij-gen we Turn, wat toren bete-kent, en hout, wat staat voor

bos of bosrijk gebied.Turnhout betekent dus to-ren in het bos en deze to-ren, de toren van het kasteel met errond het uitgestrekte jachtgebied.

Vrouwen aan de macht

De belangrijkste bewoners van het kasteel zijn alle-maal vrouwen. Maria Van Brabant stichtte de priorij van Corsendonck, maakte van de Sint-Pieterskerk een Kapittelkerk en ondersteunde

het Begijnhof. Zij was een be-

langrijke dame in religieuze kringen.Maria Van Hongarije had vooral politiek gewicht en Amalia Van Solms tenslotte mag beschouwd worden als de moeder van Oranje (moe-der van Willem Van Oranje).Deze drie Vrouwen van Turnhout staan nu te pronken in de Korte Begijnenstraat, in de vorm van een beeld van Achilles Cools.

Van kasteel naar rechtbank

Oorspronkelijk was het dus een jachtverblijf. Later huis-vestte het kasteel onder meer een gevangenis, een opslagplaats en een school. Op het einde van de 19de eeuw, toen het gebouw in ver-val was geraakt, wilde men het kasteel slopen. Gelukkig werd er op de valreep beslist om er een rechtbank van te maken. Tot op vandaag heeft het deze functie.

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

9

Page 10: Binkenpost! januari 2013

In de fifties zaten wij op zondagnamiddag vaak in één van de drie Turnhoutse filmzalen. Zeker in de winter, want buiten film en voetbal viel er niet zo-veel te beleven. De roxy, het kursaal of de Forum waren dus onze uitgelezen pleisterplaatsen. We vergaapten ons aan Tarzan, Zorro, laurel & Hardy en de kaskraker Ciske de rat. En als F.C. Turnhout thuis had gespeeld, was er ’s avonds ook altijd film in sint-Vic.

door miel nuyens

Van balzaal naar cinema

In 1930 werd de eerste ech-te filmzaal in Turnhout, de Roxy, geopend. Heel wat la-tere cinema’s waren voordien dans- en toneelzalen (Het feestpaleis of De Spiegel; la-ter cinema’s City en Forum). Trouwens, in de Forum wer-den tijdens ‘Turnhout Kermis’ de stoelen op het gelijkvloers weggehaald. In de plaats kwam er een dansvloer met een podium voor een orkest-je met onder meer Vlaamse leeuweriken Jo Leemans of Enny Denita.

En dan vergat ik haast nog De Lux te vermelden, maar dat was volgens de volksmond een zaaltje voor viezeriken.

kaskrakers

De fifties waren een glorie-tijd van de cinema, want

Cinema is feest!

de tv stak nog maar net zijn neus aan het venster. In 1954 opende het vernieuwde Kursaal zijn deuren, er waren 1350 plaatsen! Boven de in-gang van de filmzalen hingen van die reuze geschilderde reclamepanelen, waarop de belangrijkste acteurs in een vaak romantische scène ston-den afgebeeld. Kaskrakers waren ‘De tien geboden’, ‘De brug over de River Kwai’ en natuurlijk de westerns ‘High Noon’ en ‘Johny Guitar’. Maar ook James Dean met ‘Botsende jeugd’ en ‘East of Eden’, brach-ten heel wat meis-jesharten sneller aan het kloppen.

Censuur

De katholieke filmliga had toen nog een flin- k e

In De Fifties

blikken onze redacteurs terug

op hun kindertijd. Hun iet-wat lyrisch beschreven herin-

neringen doen wellicht bij vele lezers een belletje rinkelen...

vinger in de ‘cinemapap’ te brokken. Zij beoordeelden elke film met de strengheid van een zedenmeester. Een film voor volwassenen = te mijden voor aankomende jeugd, luidde vaak hun von-nis. Als er in de Roxy al eens een ontblote vrouwenborst te zien was van Marilyn Monroe of Brigitte Bardot, patrouil-leerden de paters Jezuïeten over de Merodelei en noteer-den ijverig de namen van hun leerlingen die de duivels-drempel overschreden. Aan zo’n euvele daad hing dan met zekerheid een strafstu-die vast.

Filmforum

Maar er kwam beter-schap. Pater Jos Burvenich had de kracht van het

De FiftiesDe FiftiesBi

nken

pos

t! -

edit

ie ja

nuar

i/fe

bru

ari

10

Page 11: Binkenpost! januari 2013

allemaal BinkenBeste lezer,

Sinds enkele maanden richt ik me tot u om informa-tie te vergaren over Binken met een bijnaam. Als we al-les rond krijgen zal hierover in het najaar 2013 een boek verschijnen. We zitten dus in de rechte lijn naar dat boek

toe!

Ook deze keer wil ik jullie hulp vragen om mijn infor-matie te vervolledigen. Het zou immers zonde zijn in-dien we bepaalde kleurrijke Turnhoutenaars, die destijds een bijnaam hadden, niet zouden kunnen opnemen, omwille van een tekort aan informatie over hen.

• “Janneke Dik”: Hij heet-te Adriaensen en was fruitteler. Zijn zoon zou onder de schuilnaam Arie Sanden verschillende boe-ken hebben geschreven.

• “Jan Pil” : Jan was apo-theker op de Grote Markt. Zijn echt naam luidde Verschueren. Een zoon van hem zou de maker zijn van het Verschuerens Woordenboek.

• “Leustert naaw is”: dit zou een vrouw zijn, wiens man in cafés liedjes speel-de op zijn mondharmoni-ca, waarvoor zij dan stilte vroeg. Haar man zou ook een bijnaam hebben ge-had nl. de “Schele strij” of “Het krolleke”.

Wie kan helpen met informa-tie, en vooral een foto, van één van deze personen?

Alvast bedankt!

Karel Van Dooren014 41 66 47

Op de foto zie je een bin-nenaanzicht van de Roxy (Stadsarchief Turnhout, foto-collectie 05796-01)

medium ingezien en startte in het Kursaal met Filmforum. Scholieren uit het middel-baar konden daar maande-lijks een waardevolle film gaan bekijken. Zo leerde hij de Turnhoutse jeugd film kij-ken. Naar verluidt gaat ‘Open Doek’ nu nog met de pluimen lopen!

Met dank aan Luc Mertens voor de bezorgde documentatie.

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

11

Page 12: Binkenpost! januari 2013

Premies maken een verschilHet leven is duur. Wie wat ouder wordt, heeft bo-vendien vaak extra hulp nodig, waar ook een prijs-kaartje aan vasthangt. De verschillende overheden in ons land bouwen voor de ouderen een zo ruim mogelijk vangnet uit, met allerlei premies en tege-moetkomingen. Veel ouderen zijn niet op de hoog-te en lopen zo de voordelen mis. Binkenpost! licht enkele premies toe.

door natHalie cockx

Tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THaB)

Het ouder worden brengt vaak allerlei ongemakken met zich mee. Wie het moeilijk heeft om zich te verplaatsen, hulp in het huishouden nodig heeft of aanpassingen moet doen aan zijn woning, zit onver-mijdelijk met extra kosten.

Ouderen kunnen via de tege-moetkoming hulp aan bejaar-den een deel van deze kosten terugvorderen. Om van deze premie te kunnen genieten moet je minstens 65 jaar oud zijn, een verminderde zelf-redzaamheid kunnen aan-tonen en de inkomensgrens niet overschrijden. Bespreek het ook met je huisarts, hij/zij kent je situatie goed en kan mee inschatten of je in aanmerking komt voor de premie.

Wie voor een THAB in aanmerking komt, heeft bovendien vaak ook recht op andere pre-mies. Zo wordt automatisch nagekeken of je ook

in aanmerking komt voor bij-voorbeeld een parkeerkaart, vrijstelling van de heffing van afvalwater of het sociaal ta-rief voor gas en elektriciteit.

De thuiszorgpremie van stad Turnhout

Zorgbehoevenden hebben vaak een partner die hen helpt bij het dagelijkse le-ven of ze gaan inwonen bij iemand anders. Voor deze mantelzorgers is er de thuis-zorgpremie. Wie een zorg-behoevende van 65 jaar of ouder thuis verzorgt, komt hier-voor in

aanmerking. De premie van 25 euro per maand wordt uit-betaald aan de mantelzorger zelf.

Naast deze twee premies zijn er nog heel wat andere premies en tegemoetkomin-gen, bijvoorbeeld de Vlaamse zorgverzekering en het soci-aal telefoontarief, met elk hun eigen voorwaarden.

Info

Wilt u meer informatie of denkt u in aanmerking te ko-men voor één of meerdere te-gemoetkomingen? Kom eens langs bij OCMW Turnhout.Albert Van Dyckstraat 202300 Turnhoutt 014 47 47 47e [email protected]

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

12

Page 13: Binkenpost! januari 2013

Binkenpost! sprak over het de-mentiepunt met Tania Huybrechts, Henk Engelen en Annemie De Ceulaer.

Het dementiepunt is een nieuw initiatief. Hoe is het ontstaan?De diagnose dementie brengt vaak heel wat onzekerheid met zich mee. Mensen hebben nood aan duidelijke informa-tie over de ziekte en over het bestaande hulpaanbod. Of ze willen hun verhaal kwijt. Via meerdere initiatieven wordt er rond dementie gewerkt, maar toch ervaren we dat betrokkenen vaak niet weten waar ze terecht kunnen. We willen een eerste aanspreek-punt zijn, een plaats waar mensen op een gemakkelijke manier een antwoord vinden op de vraag wat dementie is, hoe ze ermee kunnen leren omgaan, welke praktische en financiële hulp er bestaat en hoe ze die kunnen aanvragen.

Aanspreekpunt voor regio TurnhoutDementiepunt

Hoe verloopt de s a m e n w e r k i n g met de partners?Het dementiepunt is voor de regio

Turnhout de toe-gangspoort. Het OCMW

Turnhout en de regionale familiegroepen Alzheimer Liga Turnhout engageerden zich om als aanspreekpunt te fungeren. Daarnaast gaan di-verse organisaties, in functie van zorg op maat, samenwer-ken om de individuele cliënt beter te helpen. In de prak-tijk betekent dit dat wie wil, vanuit het dementiepunt be-geleid wordt naar de meest geschikte dienstverlening.

Haalden jullie inspiratie bij soortgelijke initiatieven?De idee is reeds ontstaan in 2011. We merkten dat heel veel mensen die geconfron-teerd werden met dementie maar heel moeizaam de weg vonden naar de bestaande initiatieven. Met het de-mentiepunt willen we hierop anticiperen.

Het ini-tiatief werd verder uitgewerkt onder impuls van de Koning Boudewijn stichting, in het kader van Dementie-vriendelijke gemeenten.

Jullie willen een toegangs-poort zijn. Voor wie precies?We willen met het demen-tiepunt in de eerste plaats de persoon met dementie en zijn mantelzorger bereiken, zijn partner, kinderen, fami-lieleden, buren, vrienden en andere betrokkenen.

Waar en wanneer kunnen mensen terecht bij het dementiepunt?Het dementiepunt is gele-gen op de benedenverdieping van WZC De Wending, Albert van Dyckstraat 18. Voorlopig kan je er terecht op dinsdag en donderdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur, op woensdag van 14 tot 16 uur en op vrijdag van 10 tot 12 uur.

Werd bij jezelf of iemand van je naasten dementie vastgesteld? Weet je niet goed waarheen met al je vragen rond dit thema. Het dementiepunt wil voor de stadsregio Turnhout dé toegangspoort zijn, waar iedereen die vragen heeft rond dementie terecht kan. Je vindt er nuttige informatie en advies, een luisterend oor en indien gewenst word je verder begeleid naar meer gespecialiseerde hulp.

door Julie poelmans

de

m e ntie

punt

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

13

Page 14: Binkenpost! januari 2013

Beweeg ook in de win-ter. Een kwartier tot

half uurtje buiten wande-len is goed voor je spieren, botten en organen. Als het erg glad is of je hebt moeite met lopen, kan je ook oefeningen doen met je armen en benen.

Kleed je voldoen-de warm, ook als je binnenblijft!

Vooral meerdere laagjes kleren helpen je warm houden.

Zo kom je zeker de winter door!

Hartverwarmende tipsDe winter is al even aan de gang. Mooi winterse taferelen, kinderen die in de sneeuw spelen, gezel-lig rond het haardvuur... Maar voor senioren houdt de winter ook wel gevaren in. Valpartijen door een gladde stoep, de fikse kou, daar kan je best last van hebben. Met deze tips kom je de winter veilig en goed door!

door els VerHeyen en marc driesen

En als het echt nodig is, trek dan ook binnen een muts aan. Immers, ook via je hoofd verlies je lichaamswarmte.

Leg voor je gaat sla-pen een extra deken

op je bed. Een warmwa-terkruik in je bed neemt de ergste kou al weg. Ook een elektrisch deken kan helpen. Een uurtje voor je gaat slapen zet je best de verwarming aan in de slaapkamer.

Ook in de winter moet je voldoende drinken!

Drink dus net als altijd vier tot vijf glazen water per dag. Een kop warme thee of soep kan zeker ook.

De schrale wind droogt je huid uit. Om te

voorkomen dat je huid gaat schilferen of jeuken, kan je je gezicht best in-smeren met een vochtin-brengende crème. Om winterhanden geen kans te geven draag je altijd handschoenen buiten.

Op een mooie winter-dag helpt de zon je

om weer vitamine D aan te maken, wat je nodig hebt voor je botten. Smeer sowieso altijd hal-varine op je brood, want daar zit ook vitamine D in. Eventueel kan je ook vi-taminesupplementen met vitamine D nemen.

Jaarlijks belanden zo’n 15 000 senioren (van

55 jaar en ouder) op een

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

14

Page 15: Binkenpost! januari 2013

Binkse Weetjes

spoedafdeling na een val-partij op straat. De helft loopt zo een breuk op. Om valpartijen in de win-ter te vermijden, draag je best stevige schoenen met een goede zool. Als je ’s avond nog de deur uit-gaat, kies dan een weg die goed verlicht is of laat je begeleiden.

Zet je verwarming bin-nen voldoende hoog.

Vooral ouderen die veel stilzitten voelen niet altijd dat hun lichaam afkoelt. Dat kan gevaarlijk zijn, je wordt dan langzaamaan suf en verward en je bent vatbaarder voor infecties. Als je denkt dat iemand onderkoeld is, aarzel dan niet om het alarmnum-mer 101 te bellen.

Door gordijnen wat vroeger te sluiten,

tocht langs ramen en deu-ren te vermijden, kan je de warmte binnen ook be-ter behouden. Zo moet je niet onnodig stoken thuis.

Ga niet onnodig buiten als het sneeuwt. Steek

altijd een brood in de diepvriezer of vraag aan je buren of familie of zij je noodzakelijke b o o d -schappenkunnen mee-brengen.

DE MEErlOOp

2013 wordt een feestjaar voor ontmoetingscentrum De Meerloop. In april mogen ze immers 10 kaarsjes uitbla-zen. Dat wordt iets om alvast naar uit te kijken.

Het afgelopen decennium woonden heel wat senioren één van de vele activiteiten of cursussen bij. Hopelijk kunnen ze ook de komende ja-ren een boeiend aanbod blij-ven doen voor de Turnhoutse senioren.

GrOEpsaaNkOOp DakIsOlaTIE

De stad Turnhout organiseert een groepsaankoop dakiso-latie voor al haar inwoners. Door zo'n samenaankoop kun-nen er grote kortingen bij de aannemer en/of handelaar bedongen worden. Zowel doe-het-zelvers als inwoners die de werken door een aan-nemer willen laten uitvoe-ren, komen in aanmerking. De groepsaankoop geldt voor platte en hellende daken en is combineerbaar met de eco-lening en premies.

Tot eind januari 2013 kunt u zich inschrijven voor de sa-menaankoop. De samenaan-koop houdt geen verplichtin-gen in en is dus vrijblijvend.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de milieudienst van de stad TurnhoutLina Nurali014 44 33 [email protected]

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

15

Page 16: Binkenpost! januari 2013

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

16

kaartenZin in een partijtje Rikken of Slagen halen?elke werkdag 14-17 uur

BiljartBandstoten, Vrij spel of Drieband!elke werkdag 14-17 uur

rummikubGeheugentraining (leeshoek 1e verdieping)elke werkdag 14-17 uur

schakenEen gezellig partijtje hersengymnastiek...maandag 14-16 uur

puzzeluurtjeVoor liefhebbers die liever samen puzzelen.dinsdag 10-12 uur

petanqueEen balletje werpen in goed gezelschap!dinsdag (enkel bij mooi weer) 14 uur

Creatief schilderenAquarel, acryl, olieverf of zelfs pastel!dinsdag 14-17 uur

Curve BowlZoals petanque, maar dan toch weer anders.woensdag 19 uur

lijndansenSolo-dansen op 1 lijn, op moderne muziek!woensdag 14 uur (2 € - incl. 1 consumptie)

TurnenOefeningen voor spieren en gewrichten.donderdag 10 uur

Tai ChiEen bewegingsles voor lichaam en geest!vrijdag 9 uur (6,5 € - incl. 1 consumptie)

sjoelenGezellig schijven schuiven in de sjoelbak!vrijdag 14 uur

Digidakhulp bij al uw pc-vragen dins- en donderdag (9 tot 12 en 13 tot 17u), woensdag (13 tot 17u) en vrijdag (9 tot 12u)

Openbare computerruimteComputers en begeleiding ter beschikking.elke werkdag 13.30 - 17 uur

kaartenSla je slag in een partijtje Rikken of Wiezen!maandag, dinsdag, woensdag & donderdag 13.30 - 17 uur

TurnenOefeningen in Zaal Dojo (Lindestraat)donderdag 9.30 en 10.30 uur

BreicaféVan borduren tot breien, met begeleiding. tweewekelijks op maandag 13.30 uur

rummikubSchuif aan en laat je hersencellen werken!vrijdag 13.30 uur

WiiBewegen met een tikje meer. elke werkdag 13.30 - 17 uur

Naaiatelier 'de floere broek'van kleine herstellingen, verstellen van kledij tot het maken van kleding onder begeleidingvrijdag 13.30 uur

Vaste activiteitenDIENsTENCENTruM alBErT VaN DYCkAlbert Van Dyckstraat 10

ONTMOETINGsCENTruM DE MEErlOOpBegijnhof 44

• als er geen prijs vermeld wordt, is de activiteit gratis• activiteiten gaan door in het centrum zelf, tenzij anders vermeld• de vermelde dagen zijn een aanwijzing; of een activiteit werkelijk doorgaat, zie je in de kalender • contactgegevens inschrijvingen: zie bovenaan volgende pagina’s

startuur inschrijven verplicht

Page 17: Binkenpost! januari 2013

Euthanasie in een breder kader (donderdag 7 februari, 14.00u)

Met de regelmaat van de klok verschijnen er berichten in de media over eu-thanasie die meer dan eens tegenstrijdige en onduidelijke informatie bevatten. Misschien denk je dat je eenvoudig de vraag om euthanasie kan stellen. Zo gaat het echter niet. Guy Hannes vertelt ons tot in de details wat er nu eigenlijk wel en niet kan en hoe de verschillende procedures verlopen. Zeker een aanrader.

Naaiatelier ‘de floere broek’ (elke vrijdag vanaf 11 januari, 13.30u)

Handwerk is weer hip en daar doen we graag aan mee. Misschien heb je nog oude kledingstukken in de kast hangen die je niet meer draagt wegens uit de mode of te groot. Breng ze mee naar het naaiatelier en onder des-kundige begeleiding kan je ze omtoveren tot een ‘nieuw’ rokje of hemdje. Heb je zelf een naaimachine, breng die zeker mee! Vanaf 11 januari staan wij elke vrijdagnamiddag klaar om je met naald en draad bij te staan.

Filmvoorstelling (elke 3de woensdag van de maand vanaf 16 jannuari, 9.30u)

Vanaf heden wordt de filmliefhebber niet vergeten in het dienstencentrum. Elke 3e woensdag van de maand kan je vanaf 9.30 uur terecht in de cafetaria van LDC om in gezelschap te genieten van een film. Bij een geurend tasje koffie kan je wegdromen bij romantiek, drama, actie…. U vraagt, wij draaien. Inschrijven aan 1 euro. Iedereen is welkom.

Bezoek Villa Bluts & Buil (donderdag 31 januari, 13.00u)

Villa Bluts & Buil, in de Taeymanslaan 36, is volledig ingericht om je op een interactieve manier te laten kennismaken met thema’s als gezond wonen, valpreventie en energiebesparing. Voor slechts €1 kan je met ons de villa bezoeken en word je weer heel wat wijzer. Met de tips en enkele aanpas-singen kan je je eigen huis veiliger maken. We komen samen aan de villa zelf en volgen in groep de rondleiding.

Carnavalbal (dinsdag 12 februari, 18u)

In ’t Kaffee van WZC De Wending vieren de Turnhoutse senioren vasten-avond. Met DJ Tuur maken we van deze avond een onvergetelijke party. Het bal start om 18 uur. Tot 22 uur kan je de beentjes losgooien. De inkom is gratis. Vergeet je feestneus niet, we verkiezen immers ook nog Prins Carnaval 2013!

Yoga op de stoel (elke vrijdag vanaf 4 januari, 10.15u)

Waarom yoga voor ouderen? Omdat iedereen kan bewegen binnen zijn eigen gren-zen en mogelijkheden, ongeacht leeftijd en/of beperkingen. Bij regelmatige oefe-ning ga je meer energie voelen, ademhalingsoefeningen kunnen toepassen die je helpen te ontspannen, kunnen omgaan met stress, beter slapen, meer soepelheid voelen, meer rust voelen in het denken en het piekeren gaat verminderen. Vanaf 4 januari ben je elke vrijdag welkom vanaf 10.15 uur in LDC. Deelname kost 5 euro.

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

17

In de kijker

Page 18: Binkenpost! januari 2013

DIENsTENCENTruM alBErT VaN DYCk

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGsCENTruM DE MEErlOOp

Info & inschrijvingen (start: 3/01 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Dinsdag

1NieuwjaarCafetaria open | kantoren gesloten

NieuwjaarDe Meerloop is gesloten

Woensdag

22e nieuwjaarsdagCafetaria open | kantoren gesloten

2e nieuwjaarsdag

Donderdag

3Vrijdag

4Yoga op de stoel 10.15 uur 5 €

Nieuwjaarsreceptie 15 - 17 uur

Maandag

7OchtendwandelingAfspraak aan de ingang van het dienstencentrum! 9.30 uur (gratis)

Verlore mondaghKeuze tussen worstenbrood en appelbollen 12.30 uur 5 €

Dinsdag

8start cursus weerbaarheid(beginners)Adres: dojo Lindenstraatles 1 van 10 lessen 9.30 uur 10 €

start cursus Engelse les(beginners)les 1 van 10 lessen 10 uur 10 €

Woensdag

9

Winkelen in Carrefour 14 uur 0.5 €

start cursus weerbaarheid(gevorderden)Adres: dojo Lindenstraatles 1 van 10 lessen 9.30 uur 10 €

Hobby/Quilten 13.30 uur

park in de zonPraatgroep parkinson 19.30 uur

januari 2013Bi

nken

pos

t! -

edit

ie ja

nuar

i/fe

bru

ari

18

startuur inschrijven verplicht

Page 19: Binkenpost! januari 2013

DIENsTENCENTruM alBErT VaN DYCk

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGsCENTruM DE MEErlOOp

Info & inschrijvingen (start: 3/01 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Donderdag

10Voetreflexologiedoor Dhr. Van Baelen Max. 4 pers. per sessie, dus snel zijn is de boodschap! 13 uur 10 €

Oosters koken 9 uur 6 €

start cursus Engelse les(gevorderden)les 1 van 10 lessen 10 uur 10 €

Vrijdag

11Yoga op de stoel 10.15 uur 5 €

Maandag

14Dinsdag

15Woensdag

16Film: Maandelijks in de cafetaria 9.30 uur 1 € (incl. koffie, thee of water)

pedicure ism Heilig GrafAdres: Campus Klinkstraat 10.20 en 12.30 uur 3 €

Donderdag

17Vrijdag

18Yoga op de stoel 10.15 uur 5 €

Manicure 13.30 en 15 uur 3,5 €

Maandag

21knoppenwinkel (ism sar) 10 uur

Hobbynamiddag (incl. 1 consumptie) 14 uur

Dinsdag

22

januari 2013

19

Bink

enp

ost!

- ed

itie

maa

rt/a

pri

l

startuur inschrijven verplicht

Page 20: Binkenpost! januari 2013

februari 2013

Woensdag

23Winkelen in Carrefour 14 uur 0.5 €

pruttelpot: wintersoepBreng zelf schort en potjes mee 9 uur 4 €

Donderdag

24Voetreflexologiedoor Dhr. Van Baelen Max. 4 pers. per sessie, dus snel zijn is de boodschap! 13 uur 10 €

Nieuwjaarsfeestagnes sorelsoep / varkens-gebraad of pangasiusfilet /diplomat 12.30 uur 13 €

Vrijdag

25Yoga op de stoel 10.15 uur 5 €

Maandag

28Zangkoor JubilatéMaandelijkse repetitie 13.30 uur

smulactiviteit: Worstenbrood en appelbollen 16.30 uur 5 € (vanaf 3/1)

Dinsdag

29Woensdag

30Hobby/Quilten 13.30 uur

Donderdag

31Bezoek aan villa Bluts & Buil 13.00 uur 1 €

Vrijdag

1Yoga op de stoel 10.15 uur 5 €

DIENsTENCENTruM alBErT VaN DYCk

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGsCENTruM DE MEErlOOp

Info & inschrijvingen (start: 3/01 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

januari 2013Bi

nken

pos

t! -

edit

ie ja

nuar

i/fe

bru

ari

20

startuur inschrijven verplicht

Page 21: Binkenpost! januari 2013

DIENsTENCENTruM alBErT VaN DYCk

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGsCENTruM DE MEErlOOp

Info & inschrijvingen (start: 3/01 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Zaterdag

2lichtmisPannenkoekenbak in't Kaffee WZC De Wen-ding (bonnetje goed voor 2 pannenkoeken met stroop of suiker) 14 - 16.30 uur 1,5 €

Maandag

4OchtendwandelingAfspraak aan de ingang van het dienstencentrum 9.30 uur (gratis)

Dinsdag

5Manicure 13.15 uur 3,5 €

Woensdag

6Winkelen in Carrefour 14 uur 0.5 €

Workshop: Italiaans koken 9 uur 6 €

Hobby/Quilten 13.30 uur

Donderdag

7Voetreflexologiedoor Dhr. Van Baelen Max. 4 pers. per sessie, dus snel zijn is de boodschap! 13 uur 10 €

Voordracht: euthanasie in een breder kaderism PNAT 14 uur 1 €

Vrijdag

8Yoga op de stoel 10.15 uur 5 €

Maandag

11Dinsdag

12Bingo 14 uur (0,5 € per kaart)

Carnavalbal met DJ Tuurverkiezing prins Carnaval 2013! 19 uur

februari 2013

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

21

startuur inschrijven verplicht

Page 22: Binkenpost! januari 2013

februari 2013DIENsTENCENTruM alBErT VaN DYCk

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGsCENTruM DE MEErlOOp

Info & inschrijvingen (start: 3/01 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Woensdag

13pruttelpot: quiche op z'n winters 9 uur 4 €

park in de zonPraatgroep parkinson 19.30 uur

Donderdag

14ValentijnRomantisch tafelen met je geliefde. Beperkte inschrijving voor koppeltjes. 19 uur 10 € (tot 5/2)

ValentijnsfeestFeestelijke namiddag in lief-lijke sferen 13.30 uur 6 €

Vrijdag

15Yoga op de stoel 10.15 uur 5 €

Maandag

18knoppenwinkel (ism sar)Breng je GSM en indien moge-lijk ook de handleiding mee! 10 uur

Hobbynamiddagincl. 1 consumptie 14 uur

Dinsdag

19Woensdag

20Film: Maandelijks in de cafetaria 9.30 uur 1 € (incl. koffie, thee of water)

Winkelen in Carrefour 14 uur 0.5 €

Donderdag

21

Bezoek aan Hobbybeursin Antwerpen met open-baar vervoer. Prijs is enkelvoor entree beurs. Vervoer vooreigen rekening. 9 uur 10 €

Voetreflexologiedoor Dhr. Van Baelen Max. 4 pers. per ses-sie, dus snel zijn is de boodschap! 13 uur 10 €

februari 2013Bi

nken

pos

t! -

edit

ie ja

nuar

i/fe

bru

ari

22

startuur inschrijven verplicht

Page 23: Binkenpost! januari 2013

DIENsTENCENTruM alBErT VaN DYCk

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGsCENTruM DE MEErlOOp

Info & inschrijvingen (start: 3/01 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Vrijdag

22Yoga op de stoel 10.15 uur 5 €

Zaterdag

23Film: aimee en Jaguar (ism Hijzijzo)De waargebeurde en aangrijpende lief-desgeschiedenis van twee vrouwen in het Berlijn van 1943. 19 uur

Maandag

25Zangkoor JubilatéMaandelijkse repetitie 13.30 uur

smulactiviteit van de maand: Zuurkool 16.30 uur 6 € (vanaf 5/2)

Dinsdag

26Woensdag

27Hobby/Quilten 13.30 uur

Donderdag

28

februari 2013

Bink

enp

ost!

- ed

itie

janu

ari/

feb

ruar

i

23

startuur inschrijven verplicht

Page 24: Binkenpost! januari 2013

FotografieJos PeetersAndré Van de Plas

abonnementen014 47 42 [email protected]

adverteren014 47 42 [email protected]

EtiketteringSociale werkplaats ‘t Twijgje

redactiemedewerkers

Marc DriesenHerman JanssenMiel NuyensJulie PoelmansLuc SwertsEls Verheyen

Hoofdredactie & Vormgeving

Communicatiedienst OCMW014 47 42 06 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverLuc Op de BeeckDeken Adamsstraat 622300 Turnhout

Drukwerk

Binkenpost! is een tweemaan-delijkse uitgave van OCMW Turnhout, in samenwerking met de SeniorenAdviesRaad en valt gratis in de bus bij 60-plussers in Turnhout.

... en wat is jouw mening?

Vertel het ons in een lezersbrief; we drukken je brief graag af in onze volgende editie.*

*de redactie behoudt zich het recht voor een selectie te maken uit de ingezonden brieven. Anonieme brieven worden niet aanvaard. De redactie noch OCMW Turnhout aanvaarden enige verantwoor-delijkheid voor de inhoud van de afgedrukte brieven.