Amore magazine december 2014

28
Magazine over Thomas More EN MEER 10 Wie blokt waar? 12 De AERO-bike 16 Studentenkost 06 DECEMBER 2014 HAPPY CAMPERS Wie slaat hier z’n tentje op?

description

In deze editie lees je onder andere: Happy Campers, Wie blokt waar?, De AERO bike, Studentenkost en nog veel meer ...

Transcript of Amore magazine december 2014

Page 1: Amore magazine december 2014

Magazine over Thomas More EN MEER

10 Wie blokt waar?

12 De AERO-bike16 Studentenkost

06 DECEMBER 2014

HAPPY CAMPERS

Wie slaat hier z’n tentje op?

Page 2: Amore magazine december 2014

2 AMORE

ZONDER DREMPELS

Page 3: Amore magazine december 2014

De voorbije maanden werd de grote agora op Cam-pus Geel grondig onder handen genomen. Het grijze beton en de bruine muren maakten plaats voor veel licht en felle kleuraccenten, met werkplekken in de vorm van treincoupés en een loungeruimte met zicht op de nieuwe tuin, die werd aangelegd door de studenten Agro- en Bio technologie. Ook STIP (studentenvoorzieningen) kreeg er een eigen vaste stek. Zonder drempels, zoals dat heet.

IN DITNUMMER

AMORE is het communi-tymagazine van Th omas

More. Verschijnt drie keer per jaar. HOOFDREDACTIE Nadine De Peuter REDACTIERAAD Luc Damen, Nadine De Peuter, Walter Machielsen, Martine Taeymans, Machteld Verbruggen CONCEPT EN REALISATIE Stapel Magazinemakers www.stapel.be FOTOGRAFIE Koen Bauters, Dries Luyten, Benoit Vermeeren, Marc Wallican V.U. Machteld Verbruggen, Zandpoortvest 13, 2800 Me-chelen MET DANK AAN alle studenten, docenten en mede-werkers van Th omas More. INFO www.thomasmore.be CONTACT [email protected]

DENKEN

HOE BEGINT EEN GOED

IDEE?– 06 –

DINGEN

WAT HOUDTEEN MOTOR DRAAIEND?

– 12 –

DOEN

WIE MAAKT MORGEN

DE AMORE?– 18 –

?

Page 4: Amore magazine december 2014

Wi-free for president! De nieuwe #moretv

al gezien?BIT.LY/NETWERF

4 AMORE

STUDENTEN MANAGEMENT STEUNEN JEUGDCENTRUM IN HAÏTIWWW.FACEBOOK.COM/THOMASMOREFORHAITI

CAMPUS TURNHOUT

NET MET @KOENLEICHER MASTERCLASS GEGEVEN

@THOMASMOREBE: AANGENAME KRITISCHE STUDENTEN ONTMOET.

ZELF ECHT WEL BIJGELEERD!@IVOBOSSUYT (COLORA)

EEN EEN

survivalpakket survivalpakket VOOR JOUW

jeugdbeweging?WWW.THOMASMORE.BE/DVDJB

DEZE MIDDAG EEN DIK FEESTJE BELEEFD BIJ DE

coole peeps VAN THOMAS

MORE IN GEEL. #BEATS&BASSES

MET THE HOMEY@BABLKEYS

@BRAHIMUSIC

TOFFEPEER

STUDENTEN AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE DELEN

DRIE TON PEREN UIT

THOMAS MORE ON

Page 5: Amore magazine december 2014

5

restart a heartSTUDENTEN VERPLEEGKUNDE

GEVEN REANIMATIELES IN HET STATION VAN MECHELEN

WWW.RESTARTAHEART.BE

IN GEEL HEEFT ELKE STUDENT

een eigen agent!

WWW.FACEBOOK.COM/STUDENTENAGENTGEEL

WWW.TWITTER.COM/STUDENTENAGENT

NET GESKYPET MET INDONESIËOVER BOEIENDE STELLINGEN UIT

DE TOERISTISCHE SECTOR! #BANGELIJKINITIATIEF #KARAVAAN

#JOGJALO #TOURISM@JACOBSJARI, BACHELOR TOERISME EN RECREATIEMANAGEMENT, OVER HET INTERNATIONAAL PRAATCAFÉ ROND DUURZAAM REIZEN.

tart a heartSTUDENTEN VERPLEEGKUNDE

ZNA MIDDELHEIM IS BEVALLEN VAN EEN NIEUWE KRAAM-AFDELING EN KREEG NOËLLE, DE GEBOORTEROBOT VAN CAMPUS LIER OP BEZOEK.

TWEE PROFESSIONELE BACHELORS KLEUTERONDERWIJS

(CAMPUS VORSELAAR) SCHRIJVEN KINDERBOEK

BIT.LY/VIERVRIENDEN

Vier vrienden, één kamp

NOËLLE, NOËLLE

Page 6: Amore magazine december 2014

6 AMORE666 AMORE AMORE AMORE

WAT LOKT WIM EN SEBA

UIT HUN TENT?

?DENKEN

Page 7: Amore magazine december 2014

77

Sebastiaan Schillebeeckx en Wim Vanhorenbeeck trokken vorig jaar de deuren van Interactive Multimedia Design achter zich dicht en zetten prompt de stap naar het ondernemerschap. Met hun eindwerk Campr ontwikkelden ze een online platform dat unieke kampeerlocaties aan een originele beleving koppelt. Telenet Idealabs zorgt voor ondersteuning en advies.

7

SEBASTIAAN SCHILLEBEECKXWIM VANHORENBEECKINTERACTIVE MULTIMEDIA DESIGN

Page 8: Amore magazine december 2014

8 AMORE8 AMORE

businessmodel: hoe zullen we geld verdienen aan ons platform? In een tweede fase doen we markt-onderzoek en pluizen we uit wat de consument van ons platform verwacht. Daarna is het tijd om Campr uit te bouwen. Tijdens de laatste maand moeten we Campr effectief lanceren. Na vier maan-den presenteren we alles opnieuw voor investeerders, in de hoop dat we geld loskrijgen om Campr in de markt te zetten.”

De start-ups krijgen ook mentoring. Wat houdt dat precies in? WIM “Telenet Idealabs bestaat uit een team van zeven mensen, die ons dagelijks begeleiden. Daarnaast hebben we de voorbije weken kennisgemaakt met een tachtigtal mentors. Tijdens die gesprekken werd het voor ons duidelijk wie het best geschikt zou zijn om advies te geven. Momen-teel doen we een beroep op vijf mentors. Het zijn ondernemers met ervaring, die ons verder helpen met hun connecties of ons ondersteunen bij onderzoek. Ze geven ons ook nieuwe inzichten, wat handig en interessant is.”

Waarover hebben jullie het meest advies nodig? WIM “Als pas afgestudeerde een bedrijf runnen, is sowieso een grote uitdaging. We deden wel al werkervaring op tijdens onze stage, maar nu moeten we alles zelf doen. Bij het nadenken over het businessmodel en de inkomsten zullen we zeker bij een mentor te rade gaan. We krijgen wel een percentage bij iedere boeking, maar de bedragen zijn vrij klein. Bij de lancering van Campr zullen

SEBASTIAAN “Ik ga twee of drie keer per jaar kamperen: met de Chiro, op een camping of tijdens festivals. Daarnaast logeer ik vaak in hostels of gewoon bij mensen thuis. Het sociale aspect van reizen vind ik belangrijk. Je komt terecht bij locals en ontdekt plaatsen die andere reizigers niet te zien krijgen. De mix van social travelling en couchsurfing is aan een steile opmars bezig. Kijk maar naar het succes van Airbnb (www.airbnb.be, nvdr.). Toch duurde het even voor we op het idee voor Campr kwamen. Aanvankelijk wilden we een app ontwikkelen om groene plekken in de stad te ontdekken, maar dat leek te veel op Foursquare. Daar-na dachten we aan een toepassing om openbare toiletten te lokalise-ren – buttsurfing – maar dat leek ons niet serieus genoeg. (lacht)”WIM “Ik heb altijd al gekam-peerd: vroeger met mijn ouders in Spanje, later met mijn vriendin of vrienden. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is om een camping te vinden die aan al je eisen voldoet. Met Campr vinden kampeerders niet alleen een unieke locatie, maar er wordt ook een fijne ervaring aan gekoppeld, bijvoorbeeld de gastheer die kookt. Campr koppelt avontuurlijk kamperen aan mensen leren kennen. We geloven dat de markt daar groot genoeg voor is.”

Op welke manier worden jullie door Telenet Idealabs geholpen? SEBASTIAAN “Naast financiële ondersteuning krijgen we ook een kantoor. Het programma duurt in totaal vier maanden en bestaat uit verschillende fases. De eerste maand denken we na over ons

SEBASTIAAN “Het online kampeerplatform was aanvanke-lijk bedoeld als eindwerk. Tijdens onze studie hielden we ons vooral bezig met de technische kant. We vonden dat er meer in het idee zat en wilden het online plaatsen om de reacties te zien. Tijdens de eindjury gaf onze docent David Heerinckx ons een folder mee van Idealabs. Hij stelde voor om ons verhaal te pitchen, want hij geloofde dat we een kans maakten. Uiteindelijk gingen we daar niet op in. We hadden immers gelezen dat Idealabs ook een acceleratorpro-gramma had. Daarvoor selecteren ze tien start-ups. Die krijgen niet alleen een kantoor en financiële ondersteuning, maar ook advies van mentors.”WIM “Nadat we ons ingeschre-ven hadden, gingen we een maand op vakantie. Bij onze terugkeer hoorden we dat we samen met 24 andere start-ups uit 450 inzendingen geselecteerd waren. Uiteindelijk bleven er tien over. Zo ging de bal aan het rollen.”

Hoe zijn jullie op het idee van Campr gekomen? Zijn jullie zelf verwoede kampeerders?

Page 9: Amore magazine december 2014

9

we vooral marketingadvies nodig hebben: hoe trekken we gebruikers aan?” SEBASTIAAN “Het platform ontwikkelen is geen probleem. We zijn opgeleid als developers en be-schikken over heel wat technische bagage. Het totaalpakket moet echter ook kloppen. De grootste uitdaging is de zakelijke kant: hoe krijgen we de mensen op het plat-form, hoe gaan we Campr lanceren, wat wordt het verdienmodel…?”

Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie tot nog toe hebben gekregen? SEBASTIAAN “Vooral de praktische kant: hoe richt je bijvoorbeeld een bvba op? We moeten nog veel ontdekken, maar ik merk dat we veel bijleren door het te doen. Nu is het tijd om zelf de touwtjes volledig in handen te nemen. Wanneer we vroeger iets voor school moesten opzoeken, gingen we meestal op het internet te rade. Nu moeten we de straat op om mensen te interviewen. Dat maakt een heel verschil.”WIM “De voorbije maanden was de leercurve inderdaad steil. Het was interessant om in een van de sessies te leren hoe je klanten moet interviewen: wat mag je wel en niet zeggen om de waarheid naar boven te halen? Iedere week krijgen we ook een taak, vergelijkbaar met huis-werk, maar zo voelt het niet aan.”

Wat is jullie meerwaarde voor Telenet Idealabs?SEBASTIAAN “Wij zorgen ervoor dat ons bedrijf er na vier maanden staat. Telenet Idealabs krijgt in ruil voor de ondersteu-ning een right of first refusal. Wanneer een investeerder met

ons in zee wil gaan, hebben ze het recht om dat te weigeren. Na die vier maanden presenteren we ons verhaal opnieuw en beslist Telenet Idealabs of ze al dan niet verder in ons investeren. Wanneer ze dat doen, krijgen ze een percentage van de aandelen.”

Hadden jullie ooit verwacht dat jullie eindwerk zou uitgroeien tot een echt bedrijf? WIM “Niet echt. Ik wou na mijn studies ervaring opdoen bij een webkantoor. Nu ik zelf onderne-mer ben, vind ik dit veel leuker dan voor een baas werken.”SEBASTIAAN “Ik wou zeker de stap naar het ondernemerschap zetten, maar net als Wim dacht ik eerst enkele jaren ervaring op te doen bij een bedrijf. Het onder-nemen zit me wel in het bloed. Ik vind het zalig om een eigen idee of product uit te werken. Ik ben blij dat we het op dit moment doen, want we hebben weinig te verliezen. Binnenkort gaan we ook spreken in het IMD Café om ondernemerschap te stimuleren. Er zijn veel kansen voor jonge mensen, zeker in deze sector. Elk

jaar ontstaan er goede ideeën, maar ze gaan vaak verloren omdat jongeren schrik hebben om te ondernemen. Ze willen vaak gewoon de zekerheid van een job. Als pas afgestudeerde krijg je er nochtans een pak ervaring bij. Ik ben blij dat we die kans gekregen en genomen hebben en daarbij ook ondersteund werden door onze docenten. We kregen en krij-gen nog altijd veel hulp van onze eindwerkpromotor en docent Joris Hens.”

Wat zijn jullie ambities?WIM “Vlaanderen is een te kleine markt voor Campr. We willen eerst een stevige basis ontwik-kelen met veel kampeerlocaties – zodat we geen leeg platform hebben – om daarna wereldwijd te gaan. Het is de bedoeling dat mensen zelf content plaatsen, zoals bij Airbnb.”SEBASTIAAN “Een logische ambitie misschien, maar ik wil Campr uitbouwen tot het grootste kampeerplatform en er een ge-zond bedrijf van maken!”

www.gocampr.com www.facebook.com/gocampr

www.twitter.com/gocampr

Page 10: Amore magazine december 2014

10 AMORE

“Ik dans al sinds mijn vijfde. Momen-teel ben ik verbonden aan Studio 100 en draai ik mee in de tournee van K3. Meestal studeer ik tussen de repetities door: achter het podium waar het ballet zich omkleedt of in de cateringruimte

waar de koks onze maaltijden bereiden. Er is dus altijd geroezemoes, maar ik heb de discipline om me af te zonderen. Meestal neem ik oordopjes mee. Onze groep telt acht meisjes die studeren, dus dat werkt motiverend. Tijdens de gewone dansrepetities studeer ik ook tussendoor, bijvoorbeeld bij het stretchen of in de cafetaria boven de dansruimte.”

CATHO DE MULDERPROFESSIONELE BACHELOR LOGOPEDIE EN AUDIOLOGIECAMPUS ANTWERPEN

“Om te studeren, ga ik het liefst naar de bibliotheek. Ik probeerde al thuis of in de reft er te blokken, maar dat werkt niet zo goed. Mijn taken maak ik op kot, maar om leerstof te verwerken, is de bib mijn biotoop. Er is weinig

afl eiding, alle nodige soft ware staat op de computers en er is gratis koffi e en fruit voorhanden. ’s Middags kun je ook gra-tis soep drinken. Het grote voordeel is dat je nooit alleen bent in de bib. Ieder-een zit er om dezelfde reden – studeren

– en dat houdt je bij de les. Iedereen heeft ook respect voor de medestudenten en houdt zich in stilte bezig.”

WOUTER PUTPROFESSIONELE BACHELOR MARKETING EN BEDRIJFSMANAGEMENT CAMPUS GEEL

SOCIALE CONTROLE

NODIG

10 AMORE

DRUKTE STOORT ME NIET

WIE BLOKT WAAR??

Page 11: Amore magazine december 2014

11

“Naast student ben ik ook mama. Ik studeer dus thuis. Op die manier ben ik er voor mijn gezin. Th uis studeren heeft het grote voordeel dat ik het gemakkelijk kan combineren met

huishoudelijke taken, zoals koken, wassen en strijken. Het enige minpunt is dat mijn kinderen niet altijd begrijpen dat ik moet studeren. Ik overweeg om tijdens de examenperiode naar de bibliotheek te gaan, omdat ik daar minder afgeleid word. Het contact met de andere studenten is minder hecht wanneer je thuis studeert, maar ik zit niet in een vaste klasgroep, dus dat maakt weinig verschil.”

AN GODRIEPROFESSIONELE BACHELOR SOCIAAL WERKCAMPUS GEEL

“Ik studeer vooral op mijn kot: daar word ik door niemand gestoord. Ik be-slis ook zelf wanneer ik stop met stu-deren of nog even doorbijt. Wanneer ik de leerstof herhaal, wandel ik graag rond. Dat kan bijvoorbeeld niet in de bibliotheek. Ik probeerde wel om

in de bib te studeren, maar dat lukte niet goed. Het is er muisstil, ik durf er amper te bewegen. Absolute stilte motiveert mij niet. Op kot gebruik ik de tv soms als achtergrond. Om toch met mijn mede-studenten in contact te blijven, hebben we op Facebook een groep opgericht waar we elkaar vragen over de leerstof stellen.”

DELPHINE VANSLAMBROUCKPROFESSIONELE BACHELOR OFFICE MANAGEMENTCAMPUS MECHELEN

IN DE BIBLIOTHEEK, THUIS OF OP KOT?

IEDEREEN HEEFT EEN EIGEN FAVORIETE PLEK

OM LEERSTOF ONDER DE KNIE TE KRIJGEN.

WAAR STUDEER JIJ HET BEST?

ACHTERHET

FORNUIS

11

rustigop kot

WIE BLOKT WAAR?

Page 12: Amore magazine december 2014

12 AMORE

WAAR HALEN ZIJ DE ENERGIE?

Je eigen motorfiets bouwen: voor Christoph, Thomas, Cedric en Wouter bleef het niet bij een jongensdroom. Van vliegtuigbouwer ASCO kregen de professionele bachelors Ontwerp-

DE ENERGIE?

12 AMORE

Page 13: Amore magazine december 2014

13

DINGEN

WAAR HALEN ZIJ DE ENERGIE?

Je eigen motorfiets bouwen: voor Christoph, Thomas, Cedric en Wouter bleef het niet bij een jongensdroom. Van vliegtuigbouwer ASCO kregen de professionele bachelors Ontwerp-

WOUTER VANDERMEULENTHOMAS OP DE BEECK

CEDRIC VERBEECKCHRISTOPH DIDDENS

PROFESSIONELE BACHELORS ONTWERP & PRODUCTIETECHNOLOGIE

en Productietechnologie de kans om hun ontwerp voor de elektrisch aangedreven AERO-bike van a tot z te realiseren. En die grepen ze met beide handen.

Page 14: Amore magazine december 2014

14 AMORE

THE MOTOR-CYCLE DIARIES

De elektrisch aangedreven AERO-bike is een milieuvriendelijk en geruisloos alternatief voor een klassieke motorfiets van 50cc. Bovendien beantwoordt het ontwerp aan de principes van sustainable design. Klaar voor een ritje?

Het idee voor de AERO-bike ontstond drie jaar geleden. Vier stu-denten Ontwerp- en

Productietechnologie vatten het plan op om een elektrische motor-fi ets te bouwen uit titanium, een hoogwaardig en hoogperformant materiaal dat hoofdzakelijk in de vliegtuigbouw wordt gebruikt.

Vliegtuigbouwer ASCO uit Zaventem was meteen gewonnen voor het idee en stelde materiaal en machines ter beschikking om de productie van de AERO-bike te faciliteren. Tijdens het academie-jaar 2012-’13 werd het ontwerp volledig op punt gesteld. Het jaar daarop werd de motorfi ets gemonteerd en uitgebreid getest.

STUDENTEN BOUWEN ELEKTRISCHE MOTORFIETS

PRODUCTIEDe productie gebeurde op de machines van ASCO onder deskundige begeleiding van de medewerkers. De studenten stelden een manu-facturingplan op met strikte deadlines om het machinepark zo weinig mogelijk te belasten.

PRESTATIESDe AERO-bike kan 16 km rijden aan een snelheid van 60 km/u. Met een snellader beschikt de E-bike binnen de 40 minuten opnieuw over zijn volledige capaciteit.

Page 15: Amore magazine december 2014

1515

EN NU?Er bestaan geen concrete plannen om de AERO-bike te commercialiseren. De mo-torfi ets is wel een uitstekend visitekaartje om studiekiezers warm te maken voor een tech-nische opleiding. Er bestaan plannen om een rugzak met een extra batterijpakket te ontwikkelen: een uitdaging voor jou misschien?

TEAMTwee van de vier studenten zijn afk omstig uit het TSO en hebben een puur technische achtergrond. De andere twee studeerden in het ASO. Het bleek een ideale com-binatie om een project als dit tot een goed einde te bren-gen. De studenten zijn intussen alle vier aan het werk.

MATERIAALDe motorfi ets is opgebouwd uit stukken titanium die afgekeurd werden voor de vliegtuigindustrie en die ASCO ter beschikking stelde. Titanium biedt heel wat voordelen, maar is ook moeilijk bewerkbaar, wat voor de studenten een extra uitdaging betekende.

DUURZAAMBij de productie maakten de studenten gebruik van recuperatiemateriaal en hernieuwbare grondstoff en. De elektrisch aangedreven AERO-bike is dus een uiterst duurzaam transportmiddel.

Page 16: Amore magazine december 2014

16 AMORE16 AMORE

DIRECTE STUDIEKOSTEN

OVERIGE

€ 15

INDIRECTE STUDIEKOSTEN

CURSUSSEN/STUDIEBOEKEN

€ 263

COMPUTER

€ 172

VERVOER

€ 174

OVERIGE

€ 266

HUISVESTING

€ 4 158

HOEVEEL KOST EEN STUDENT?

Het inschrijvingsgeld voor niet-beurs-studenten in het hoger onderwijs werd eind oktober vastgelegd op € 890: het einde van een lange discussie. Maar hoeveel kost studeren anno 2014? Cebud, het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek van Thomas More, rekende het uit…

INSCHRIJVINGSGELD*

€ 620

* INSCHRIJVINGSGELD 2014-2015 BEURSTARIEF € 104 BIJNA-BEURSTARIEF € 410 NIET-BEURSTARIEF € 620

** WOONKOSTEN: EXTRA UITGAVEN VOOR HUISHUUR EN VERBRUIKERS- KOSTEN VERBONDEN AAN DE AANWEZIGHEID VAN JONGERE IN HUIS.

*** VOEDINGKOTSTUDENT € 2.137 PENDELSTUDEN€ 1.931

DIRECTE STUDIEKOSTEN

INDIRECTE STUDIEKOSTEN

CURSUSSEN/CURSUSSEN/STUDIEBOEKEN

€ 263

OVERIGE

€ 266€ 266

VERVOERVERVOER

€ 174

OVERIGEOVERIGE

€ 15€ 15

€ 7 598PENDELSTUDENT / JAAR

Page 17: Amore magazine december 2014

1717

LEEFKOSTEN

VOEDING***

€ 2 137

DE TIP VAN STIPStuderen kost geld. Door in te spelen op zowel directe als indirecte studiekos-ten, wil STIP studeren betaalbaarder maken. Om fi nanciële drempels te verlagen en de kans op het behalen van een diploma hoger onderwijs te vergroten, verleent STIP binnen alle vestigingen van Thomas More fi nanciële faciliteiten. Concreet kan je bij STIP terecht voor een spreidingsplan op het studiegeld, een voorschot op de studietoelage van de Vlaamse overheid en/of een fi nanciële tussenkomst. Een tussenkomst wordt bepaald door objectieve criteria, rekening houdend met de gezinssituatie, de recente inkomsten, studie- en leefkosten. Om een idee te geven: onze maximumto-elage per academiejaar kan gaan van € 1 200 voor een pendelstudent tot € 2 800 voor een kot-, gehuwd of alleenstaand student. Elke aanvraag wordt discreet en met de nodige zorg behandeld.

www.thomasmore.be/stip

KLEDING

€ 508

GEZONHEID/VERZORGING

€ 375HUURWONING**

€ 855

ONTSPANNING

€ 2 169MOBILITEIT

€ 296

VOEDING***

€ 2 137€ 2 137

KLEDINGKLEDING

€ 508

HUURWONING**

€ 855

ONTSPANNING

€ 2 169

VOEDING***

€ 2 137€ 2 137

KLEDING

€ 508€ 508

HUURHUURWONING**

€ 855

ONTSPANNINGONTSPANNING

€ 2 169€ 2 169

€ 12 598KOTSTUDENT / JAAR

Page 18: Amore magazine december 2014

18 AMORE

DOORHEEN WIE HELPT JURN

18 AMORE

DE DAG?

Page 19: Amore magazine december 2014

19

DOEN

DOORHEEN WIE HELPT JURN

JURN ANTHONISLANA GIJBELS

BRECHT ANTEUNISTOEGEPASTE PSYCHOLOGIE

DE DAG?

Jurn, Lana en Brecht volgen hun eerste jaar Toegepaste Psychologie. Ze zitten alle drie op kot in Campus National, waar iedere bewoner zich sociaal engageert. Lana en Brecht zijn de twee ‘omkaderaars’ van Jurn. Ze vergezellen hem naar de les, doen samen boodschappen en helpen hem bij het koken. We volgden hen een dag lang…

Page 20: Amore magazine december 2014

20 AMORE

07:30SAMEN ONTBIJTENIn de gemeenschappelijke woon-ruimte op de tweede verdieping van Campus National ontbijten Jurn, Brecht en Lana. Aangezien Jurn en Lana dezelfde lessen volgen, overlopen ze de dag. Jurn merkt dat zijn koelkast bijna leeg is. Daarom spreken ze af om na de lessen te winkelen. “Studenten met een fysieke functiebeperking krijgen twee omkaderaars”, zegt Jurn. “Als een van hen ziek is of thuis studeert, kan ik nog altijd een beroep doen op de andere.”

MAANDAG

13OKTOBER 2014

DE DAG VANJURN

15:00TOEZICHT HOUDENJurn doet niet alleen een beroep op twee omkaderaars, maar is zelf ook sociaal geëngageerd. Regelmatig houdt hij toezicht bij jongeren tussen 10 en 18 jaar die maatschappelijk kwetsbaar zijn. “Dat ik deze jongeren mag en kan entertainen, geeft voor mij veel voldoening. Op die manier draag ik ook mijn steentje bij.”

Page 21: Amore magazine december 2014

21

CAMPUS NATIONAL

2000ANTWERPEN

08:00 NAAR DE LESVandaag hebben Jurn en Lana les in campus Sanderus. Lana draagt de boekentas van Jurn. “Mijn tas is soms zwaar en ik moet me concentreren op de voetpaden. We vertrek-ken een half uur vroeger, zodat we zeker op tijd zijn mocht de weg er moeilijk bijliggen of mijn rolstoel een lekke band hebben.” Lana is tevreden over het concept. “Het voelt goed om Jurn te helpen, ook al gaat het vaak om kleine zaken.”

13:00LEKKER LUNCHENNa de les gaan Jurn en zijn twee om-kaderaars lunchen. In de namiddag hebben ze nog les, dus eten ze in het restaurant van de school. “We zijn bijna de hele dag samen, maar gelukkig klikt het tussen ons drieën”, zegt Brecht.

19:00BASKETTENJurn, Brecht en Lana koken in de gemeen-schappelijke keuken. Daarna vertrekt Jurn naar de basketbaltraining in Schoten. “Bas-ketbal is belangrijk voor mij. Het betekent zowel ontspanning als vriendschap. Het is ook fi jn om te zien hoe iedereen gelijk is, ongeacht je handicap. Iedereen probeert zijn best te doen voor het team.”

17:00BOODSCHAPPEN DOENJurn heeft geen vaste dagen voor zijn boodschappen. “Ik kan altijd bij Brecht en Lana aankloppen om te shoppen. Meestal kopen we eten voor een hele week, zodat we niet iedere dag naar de winkel moeten.”

Campus National heeft studenten-kamers en -studio’s voor vijftig studenten. Vier kamers zijn uitgerust voor rolstoelgebruikers. Iedere bewoner zet zich in voor kotgenoten met een functiebeperking of een sociaal project uit de buurt. De studenten helpen medestudenten die omkadering nodig hebben, zijn een buddy voor buitenlandse studenten of geven een helpende hand aan buurtbewoners. Ze brengen bij-voorbeeld een bezoek aan eenzame bejaarden of begeleiden kinderen bij hun huiswerk. De omkaderaars helpen studenten met een fysieke functiebeperking, zoals Jurn, met boodschappen doen, koken en de praktische organisatie van de studie, zoals het studiemateriaal klaarleg-gen of de boekentas dragen.

www.thomasmore.be/kom-jij-

ook-naar-campus-national

Page 22: Amore magazine december 2014

22 AMORE

KapersKUST

OP DE

STUDENTEN JOURNALISTIEK MAKEN EIGEN AMORE

AL DOENDELEREN

Amore is niet de enige publicatie waar de professionele bachelors Journalistiek in de afstudeerrichting Print hun schouders onder zetten. Een overzicht…

KNACK STUDIEWIJZERJaarlijkse bijlage bij het weekblad Knack, die volledig door studenten Journalistiek van de Vlaamse hoge-scholen bij elkaar wordt geschreven.

22 AMORE

KapersKUST

OP DE

AL DOENDELEREN

Amore is niet de enige publicatie waar de professionele bachelors Journalistiek in de afstudeerrichting Print hun schouders

Jaarlijkse bijlage bij het weekblad Knack, die volledig door studenten Journalistiek van de Vlaamse hoge-

KUST

KNACK STUDIEWIJZER

KUST

KNACK STUDIEWIJZER

YANNICK HAESEVOETS

Page 23: Amore magazine december 2014

23

De groep studenten is niet compleet. Michiel zit voor een stage in Suriname.

Julie en Th ijs moesten afh aken wegens andere verplichtingen. “Hogeschoolstudenten hebben een drukke agenda”, vertelt Kris Vanhemel ryck, die het project binnen de opleiding Journalistiek coördineert. “Het is dan ook de bedoeling dat onze professionele bachelors de nodige praktijker-varing opdoen. In het tweede jaar krijgen ze de opdracht om een blad te maken waarvan ze het onderwerp en de uitwerking zelf mogen bepalen. Het jaar daarop

vragen we hen om binnen het thema en de doelgroep van een bestaande publicatie te blijven. Daarvoor gaan we steeds op zoek naar externe partners. In dit geval is dat de dienst Marketing & Com-municatie van onze hogeschool, met wie we samen een speciale editie van Amore maken, bedoeld om studiekiezers warm te maken voor Th omas More.”

Praktijkgericht lerenHet idee om één Amore per jaar aan de opleiding Journalistiek toe te wijzen, was volgens hoofdredacteur Nadine De Peuter een logische

Gent, vrijdag 7 november. Vijf studenten Journalistiek druppelen binnen op het kantoor van Stapel, het communicatiebureau dat voor Thomas More het magazine Amore mee uitwerkt. Ze zijn hier niet voor een vrijblijvende school-uitstap, wel om zelf een Amore in elkaar te knutselen. De artikels zijn intussen geraapt, de eerste lay-outs liggen op tafel. Tijd voor een tussentijdse evaluatie…

LIVING IN MECHELENMagazine over 50 jaar migratie en diversiteit in Mechelen, in opdracht van mmMechelen Feest / De mensen maken de stad.

LIBELLESanoma, het grootste mediahuis van Meche-len, ligt op een boogscheut van de campus. Studenten schrijven er mee aan de website van het lifestylemagazine Libelle.

M-MAGAZINERegionaal maandblad van druk-kerij Buroform met een fl inke portie Mechelse meningen, interviews en reportages.

23

Gent, vrijdag 7 november. Vijf studenten Journalistiek druppelen binnen op het kantoor van Stapel, het communicatiebureau dat voor Thomas More het magazine Amore mee uitwerkt. Ze zijn hier niet voor een vrijblijvende school-uitstap, wel om zelf een Amore in elkaar te knutselen. De artikels zijn intussen geraapt, de eerste lay-outs liggen op tafel. Tijd voor een tussentijdse evaluatie…

Magazine over Thomas More EN MEER

10 Wie blokt waar?

12 De AERO-bike

18 Little Amore

06 DECEMBER 2014

vragen we hen om binnen het thema en de doelgroep van een bestaande publicatie te blijven. Daarvoor gaan we steeds op zoek naar externe partners. In dit geval is dat de dienst Marketing & Com-municatie van onze hogeschool, met wie we samen een speciale editie van Amore maken, bedoeld om studiekiezers warm te maken voor Th omas More.”

Praktijkgericht lerenHet idee om één Amore per jaar aan de opleiding Journalistiek toe te wijzen, was volgens hoofdredacteur Nadine De Peuter een logische

Sanoma, het grootste mediahuis van Meche- Regionaal maandblad van druk-

vragen we hen om binnen het thema en de doelgroep van een bestaande publicatie te blijven. Daarvoor gaan we steeds op zoek naar externe partners. In dit geval is dat de dienst Marketing & Com-municatie van onze hogeschool, met wie we samen een speciale editie van Amore maken, bedoeld om studiekiezers warm te maken voor Th omas More.”

Praktijkgericht lerenHet idee om één Amore per jaar aan de opleiding Journalistiek toe te wijzen, was volgens hoofdredacteur Nadine De Peuter een logische

Sanoma, het grootste mediahuis van Meche-M-MAGAZINE

LAURA WOUTERS

Page 24: Amore magazine december 2014

24 AMORE

keuze. “Amore wordt sowieso gretig meegenomen op de SID-ins. Het leek ons een mooi experiment om één editie per jaar in handen van de studenten te geven: niet

alleen de redactie, maar ook de lay-out en de fotografi e. Op

die manier maken we het praktijkgerichte karakter

van onze opleidingen meteen ook tastbaar. Het is trouwens niet de eerste keer dat we samenwerken met de

professionele bachelors Journalistiek. Vorig jaar

lieten we hen een eenmali-

ge publicatie maken over het leven op en rond de campussen. Het resultaat was More Magazine, een blad waarop we heel wat lovende reacties kregen.”

Doelgroep aan tafelAmore is niet het enige project waar de studenten hun schouders onder zetten. Bij de start van het academiejaar konden ze kiezen uit een vijft al publicaties die om extra mankracht verlegen zaten. Meteen daarna werden ze voor de leeuwen geworpen. “De laatste week van september trokken we naar Me-chelen om het concept van Amore en onze manier van werken aan de studenten toe te lichten”, aldus Bart De Vliegher, redacteur bij Stapel. “Dat was niet evident. We hadden zelf pas de structuur van het magazine gewijzigd, met nieuwe invalshoeken en rubrieken. Tege-lijk was het voor ons verrijkend om te zien hoe de studenten daarop reageerden. Je krijgt niet elke dag de kans om met je doelgroep rond de tafel te zitten.”

Evidenties in vraagVoor de studenten zelf bestond de uitdaging erin om zich in de

Hoe moeilijk is het om jonge mensen in digitale tijden te boeien met een medium op papier? “Dat valt best mee”, weet

docent Kris Vanhemelryck. “De belangstelling voor pure krantenjournalistiek neemt inderdaad af. De aandacht voor magazinejournalistiek blijft echter

DODE BOMEN?

studenten TE GEVEN

HET LEEK ONS

mooi OM ÉÉN

AMOREPER JAAR AAN DE

24 AMORE

gretig meegenomen op de SID-ins. gretig meegenomen op de SID-ins. gretig meegenomen op de SID-ins. Het leek ons een mooi experiment om één editie per jaar in handen van de studenten te geven: niet

alleen de redactie, maar ook de lay-out en de fotografi e. Op

die manier maken we het praktijkgerichte karakter

van onze opleidingen meteen ook tastbaar. Het is trouwens niet de eerste keer dat we samenwerken met de

professionele bachelors Journalistiek. Vorig jaar

lieten we hen een eenmali-

DODE BOMEN?

gretig meegenomen op de SID-ins. gretig meegenomen op de SID-ins. Het leek ons een mooi experiment om één editie per jaar in handen van de studenten te geven: niet

alleen de redactie, maar ook de lay-out en de fotografi e. Op

die manier maken we het praktijkgerichte karakter

van onze opleidingen meteen ook tastbaar. Het is trouwens niet de eerste keer dat we samenwerken met de

professionele bachelors Journalistiek. Vorig jaar

lieten we hen een eenmali-

LANDER MARIN

Page 25: Amore magazine december 2014

25

doelgroep van studiekiezers te verplaatsen. “Aan ideeën voor toff e onderwerpen was er geen gebrek”, vertelt Yannick Haesevoets, die tijdens een eerste bijeenkomst prompt tot hoofdredacteur werd benoemd. “Helaas bleek niet alles even geschikt om een publiek van achttienjarigen te boeien. De doelstelling van het magazine – studiekiezers over de streep halen – verplichtte ons om onze eigen evidenties in vraag te stellen. Een goed artikel schrijven is één zaak, maar het moet ook passen binnen het globale format. Dat is mis-schien wel de belangrijkste les die we uit dit project hebben geleerd.”

Schrijven en schrappenTen kantore van Stapel wordt het geleverde werk intussen gewikt en gewogen. Invalshoeken worden in vraag gesteld, lay-outs worden omgegooid en artikels worden van plaats verschoven in functie van een gevarieerd en aantrekkelijk bladrit-me. Er is nog werk aan de winkel, zoveel is duidelijk, maar de stu-denten laten de moed niet zakken. “Het is moeilijk om iets te moeten bijsturen waarvan je dacht dat het goed zat”, zegt Laura Wouters.

“Zo hadden we een interview met Moora Vander Veken, die Olivia speelt in Th uis en Communicatie-management studeert aan Th omas More. In de titel boven het stuk wil-den we graag een link leggen tussen Moora en More, maar dat bleek te vergezocht. Schrijven is schrappen, ook al doet het soms pijn…”

Visueel karakterLittle Amore – de werktitel van het magazine – belooft met zijn 48 pagina’s een fl ink uit de kluiten gewassen versie van Amore te worden, boordevol verrassende

ongewijzigd, net als het aantal professionele bachelors dat kiest voor de afstudeerrichting Print. Het gaat dan vooral om studenten die graag schrij-ven. Toch proberen we ook bij hen de online compe-tenties aan te scherpen. Print en online zijn vandaag immers niet langer van elkaar te scheiden.”

25

rubrieken en met een uitge-sproken visueel karakter. Het magazine wordt nog voor de kerstvakantie bij de drukker ver-wacht, om tijdig klaar te zijn voor de eerste SID-ins. Als de speciale editie wordt gesmaakt, dan krijgt het project volgend jaar zeker een vervolg. Print op sterven na dood? We dachten het niet!

het globale format. Dat is mis-schien wel de belangrijkste les die we uit dit project hebben geleerd.”

Schrijven en schrappenTen kantore van Stapel wordt het geleverde werk intussen gewikt en gewogen. Invalshoeken worden in vraag gesteld, lay-outs worden omgegooid en artikels worden van plaats verschoven in functie van een gevarieerd en aantrekkelijk bladrit-me. Er is nog werk aan de winkel, zoveel is duidelijk, maar de stu-denten laten de moed niet zakken. “Het is moeilijk om iets te moeten bijsturen waarvan je dacht dat het goed zat”, zegt Laura Wouters.

worden, boordevol verrassende worden, boordevol verrassende

ongewijzigd, net als het aantal professionele bachelors dat kiest voor de afstudeerrichting Print. Het gaat dan vooral om studenten die graag schrij-ven. Toch proberen we ook bij hen de online compe-tenties aan te scherpen. Print en online zijn vandaag

worden, boordevol verrassende worden, boordevol verrassende

ongewijzigd, net als het aantal professionele bachelors dat kiest voor de afstudeerrichting Print. Het gaat dan vooral om studenten die graag schrij-ven. Toch proberen we ook bij hen de online compe-

RUBEN VAN LENTRUBEN VAN LENT

MAARTEN CATTAERT

Page 26: Amore magazine december 2014

26 AMORE

mhooijen

Na 3 maanden vakantie kijken of ik nog naar school kan. #secondyear #interior #design #thomasmore #mechelen

ellenwoutrs

Chilliewillie!

#thomasmore

lizebastiaens

1e schooldag, iedereen nog gemotiveerd! #aulavol #zezijnweergoebezig #tp #toegepastepsychologie

ralucay

Day 1 at ...

#thomasmore #vscocam

shanavanhoof

Last night was truly amazing, I allready can't imagine life without you giiiiirls #td #voordrinkske #bedriegjelieftd #ergotherapie #love #them

angieb443

2 presentations fi nished! End of week 5 #whit #fast #thomasmore #belgium #erasmus #interior

nelestrumane

Diploma afh alen: check! #tbt #goodoldtimes #thomasmore

mehmetakgul94

Okul arkadasim Joske

#mechelen #skelet #joske #instachill #friends #relax

#TAG

#thomasmore

Page 27: Amore magazine december 2014

27

xeniavervloet

Filmen voor bachelorproef.

#LOT #Thomasmore

haesendonckarne

Verbandje leggen, niemand zeggen ;) #verbandleer #stompke #verpleegkunde #veelteleuk

marloessterckx

Ergo ladies!

#toffepeer #ThomasMore

haesendonckarne

CPR oefenen op school

#skillslab #fun #oefenen #ThomasMore

driienemie_

Schilderen in de klas

#thomasmore #balo #lageronderwijs

kyani94

I love my study! It was a beautiful experi-ance. Next year, a new car, a new team!#TM_EcoDrive #SEM2014 #Shell_EcoMar #Rotterdam

la_steffi1990

Infosessie knallen!

#thomasmore #infosessie #friends #crazy #irm

psysolix

Always fun @designosource

#designosource #thomasMore

fievaro

I had to work for school as well!

#engels3 #verluyten #ski #snow #fun #studywithaview

Page 28: Amore magazine december 2014

www.thomasmore.be

facebook.com/ThomasMoreBE

#ThomasMore

ROZANNE ROPERSPROFESSIONELE BACHELOR LERAAR LAGER ONDERWIJSCAMPUS TURNHOUT

DROMEN

“Mijn peter ging vroeger vaak naar Nepal op reis. Op de foto's die hij mee terugbracht, zagen we soms jonge kinderen die in de grootste armoede leefden. Als kind liep ik al met het plan rond om voor hen iets te doen. Het is een van de redenen waarom ik met de lerarenopleiding ben gestart. Later zou ik graag een school in Nepal beginnen. Ik weet nog niet of dat haalbaar is, maar het idee laat me niet los. Drie jaar geleden heb ik in India een weeshuis bezocht. Dat hee� me alleen maar in mijn voornemen gesterkt. Volgend jaar hoop ik alvast stage in het buitenland te lopen, kwestie van een beetje ervaring op te doen. Ik ben me ervan bewust dat het niet makkelijk wordt. Maar ik geef niet op!”

EEN SCHOOL IN NEPAL

BEGINNEN