Agritoy nr. 2 - 2002

48
Nummer 2, mei 2002 1"':11: U:;,\~E. _. L an db 0 u w min i a t ure nel u b Nede r Ia n d

description

Info contactblad van Landbouwminiaturen Club Nederland

Transcript of Agritoy nr. 2 - 2002

Page 1: Agritoy nr. 2 - 2002

Nummer 2, mei 2002

1"':11: U:;,\~E. _. L and b 0 uw min i a t ure nel u b N ede r I a nd

Page 2: Agritoy nr. 2 - 2002
Page 3: Agritoy nr. 2 - 2002

Agri toy

No.2 2002

Agritoy is het informatiecontactblad van Landbouwminiaturen CLub

Nederland en verschijnt 4 maal per jam: De vereniging stelt zich ten doel:

het bevorderen van de hobby van verzamelen en bouwen van miniaturen vantrekkers en landbouwwerktuigen.

LIDMAATSCHAPMen kan Iid worden op elk willekeurig moment. Per kalenderjaar bedraagt

de contributie € 16 bij automatische incasso plus een éénmalig inschrijfgeld

van € 7. Voor leden in het buitenland bedraagt het € 23 per jaar. Opzegging

van het lidmaatschap: schriftelijk vóór I december voorafgaande aan het

nieuwe kalenderjaar. Leden krijgen -behalve AGRITOY- 25% korting op deabonnementsprijs van het blad TREKKER & WERKTUIG, soms korting bij

aanschaf van modellen e.d. en gratis toegang tot de jaarlijkse beurs en show.

ADVERTENTIESLeden kunnen gratis adverteren in de rubriek 'Advertoytjes' tot maximaal

250 lettertekens. Voor grotere advertenties -ook voor niet leden- gelden stan-

daard tarieven. Voor informatie: redactie Agritoy, tel. 0342.412277.

Internet: www.bos.nl/homes/agritoy

BESTUURVoorzitter: J. Dokter Duistereweg 18, 8431 VV Oosterwolde

tel. 0516.512872

Secr.lledenadministratie: B.R. Verwijs Vallei straat 109,3902 ZB Veenendaaltel. 0318.527261

Penningmeester: M.G.I. Schollen Plataan 72, 6942 TS Didamtel. 0316.226995

Organisator reizen: H.J.T. van Haren Luumpt 10, 6613 AP Balgoy

tel. 024.6411578 mobiel 06.18183257

A.I. Kamphuis Vilsterkamp 1,7721 WG Dalfsentel. 0529.430705

A.J. Weernink 't Kemerink 25, 7497 MN Bentelotel. 0547.292679

Clubblad Agritoy:

Lid:

REDACTIE AGR/TOYNieuwvellerseweg 8, 3772 PB Barneveld tel. 0342.412277

Faxnr. 084.8653969E-mail: [email protected]

REDACTIELEDENFrits van Manen Barneveld tel. 0342.412277 Fax: 084.8653969

E-mail: [email protected]

Jan van der Zijden Etten-Leur tel. 076.5035534

E-mail: [email protected] Jan Kamphuis Dalfsen tel. 0529.430705

E-mail: [email protected]

ORGANISATIE BEURS ZWOLLEK.H. Hofs Baarloseweg 15,8316 SC Marknesse tel. 0527.201

GIRONUMMER LCN 2080735 Didam

Druk omslag: Elsevier I Drukkerij Loor BV

Druk binnenwerk: BDU Grafisch Bedrijf

Oplage: 1750 exemplaren. Reg. nr. ISSN: 1386-2472

Inhoud Agritoy 11, mei 20-02

• Informatie; lidmaatschap, inhoudsopgave

• Bestuurlijk / Redactioneel

• Toypost

• Regiotrekkertjes

• Trekkers van karton

• Kijk en vergelijk

• Zelfbouw: Deutz modellen

• Modellen van Lely

• Nieuwe modellen

• Op koffievisite

• Zelfbouw: Terragator & Vervaet

• Op bezoek bij modelbouwer

• Bouwbeschrijving BM- Volvo 800, 814

• Verslag Mini-Agradogen

• Verslag jaarvergadering LCN

• Agenda

• Verslag Schöppenstedter Modelbörse

• Advertoytjes

• Iopie Krukas

Op de voorpagina

Bert van Dijk heeft wat met miniaturen in schaal 1:43. Hijverkleint zelfs 1:32 modellen om ze passend te maken bij zijnverzameling. De Fordson Major met opgebouwde Atlas kraanwas vroeger een erg populaire combinatie. Het nog ongeverfdemodel laat goed zien hoe precies hij te werk gaat.

In augustus verschijnt het volgende nummer van Agritoy.Kopij en advertenties moeten uiterlijk 5 juli 2002 bij deredactie zijn.

Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming wordenovergenomen. Agritoy©

Agritoy

1

2

3

4

12

14

18

19

21

2629

30

33

37

40

42

42

43

44

1

Page 4: Agritoy nr. 2 - 2002

Redactioneel

Twaalf en een half jaar geleden zijn we er aan begonnenen nu is dit alweer het vijftigste nummer van Agritoy.Hooguit een stapeltje van 20 cm maar inmiddels wel eenbegrip bij liefhebbers van landbouwtrekkers en werktui-gen in miniatuur. Het komt namelijk nogal eens voor datiemand "lid wil worden van de Agritoy", in plaats van deLCN. De naam "Agritoy" is nu ook geregistreerd, dit tervoorkoming van ge(mis)bruik door derden en binnenafzienbare tijd ook op te vragen als LCN Internet-sitewww.Agritoy.nl Het was ook een periode van een heelgoede samenwerking met Elsevier Bedrijfsinformatie, inde eerste jaren Misset Uitgevers Mij. in Doetinchem. Deomslagen van Agritoy werden namelijk altijd verzorgddoor Elsevier. Met ingang van augustus zullen de omsla-gen net als het binnenwerk ook bij BDU in Barneveldworden gemaakt. Het is nu nog niet duidelijk of Agritoyer anders uit zal gaan zien maar verder gaat allesgewoon door. Wel willen we graag weer foto's afdruk-ken van unieke zelfbouw of (zeldzame) miniaturen op devoor- en binnenpagina van Agritoy. Op dit moment is erniets meer voor het augustus en november nummer, dusgraag zo spoedig mogelijk 8 à 10 foto's sturen naar hetredactieadres! Wel graag duidelijke foto's sturen omteleurstelling te voorkomen.

Inmiddels zijn er al weer diverse regiobijeenkomstengeweest of zitten er aan te komen. Het is weer allemaalte lezen in de uitgebreide rubriek Regiotrekkers. Ook dezelfbouwers komen weer ruimschoots aan hun trekken indeze aflevering. Zelfs van de LELY Astronaut melkrobotis er een miniatuur in deze aflevering te zien! Helaas niette koop, maar misschien een idee voor de bekende fabri-kanten van miniaturen? Veel nieuwe miniaturen zijn ditvoorjaar weer geïntroduceerd op de NeurenbergerSpielzeugmesse, een aantal daarvan is al te zien bij deNieuwe Modellen. Dat betekent nog niet dat alles al tekoop is. Veel fabrikanten werken volgens vooraf bepaal-de productie- en uitleverdata en dat betekent ergens in deloop van het jaar verkrijgbaar. Maar maak u geen zor-gen, in november op de LCN beurs in Zwolle is alles tekoop! Als uw ingestuurde verhaal of zelfbouw-projectniet in deze aflevering staat betekent dat, dat het er nietmeer in kon en schuift het door naar een volgendeAgritoy. Maak het blad dan wat dikker zult u zeggen,maar afspraken over het formaat hebben alles te makenmet de financiën. In ieder geval wordt het dit jaargeplaatst!

Frits van Manen

2

BestuurlijkEven voorstellenOp de jaarvergadering van 23 februari 2002 heb ik mijkandidaat gesteld als bestuurslid van de LCN en benzonder tegenstemmen gekozen in het bestuur.

Wie ben ik?Ik ben Tonnie Weernink woonachtig te Bentelo in degemeente Hof van Twente, getrouwd met Wilma en wijhebben twee kinderen. Ik heb de lagere en middelbarelandbouwschool doorlopen maar ben helaas niet zovergekomen om het geleerde in de praktijk om te zetten. Ikben werkzaam bij het waterschap en hou me op ditmoment bezig met het Lozingenbesluit Open Teelten enVeehouderij. In deze hoedanigheid kom ik bijna dage-lijks bij de agrariërs op het bedrijf.

Waarom bestuurslid?Ik ben van mening dat datgene wat er vanaf 1989 isopgebouwd door de diverse leden en bestuur van deLCN in stand gehouden dient te worden. Het is mij dui-delijk dat dit niet altijd door dezelfde mensen is op tebrengen hoe graag ze ook willen. Op de laatste miniatu-renbeurs te Zwolle, waar ik een van de vele opbouwerswas, ben ik door enkele mensen benaderd met de vraagof ik een actievere rol binnen de club zou willen vervul-len. Dit is voor mij aanleiding om tijd en energie te ste-ken in de club en haar leden.

Wat verzamel ik en hoelang?Ik verzamel alleen trekkers in de schalen I: 32 en 1:43van alle merken. Met tussenpozen ben ik al ongeveer 25jaar aan het verzamelen. Ik ben eigenlijk begonnen meteen paar vrachtauto's omdat ik toen een poosje in eenvrachtwagengarage werkte en er daar ook schaalmodel-len werden verkocht. Vlak daarna kwam de belangstel-ling voor de trekkers weer. Er kwam weer een stukjejeugdsentiment boven want als kleine jongens speeldenwe al met de Britains modellen in de zandbak, (had ikdie modellen nog maar) en met vrachtauto' s die metboterpunten bij elkaar gespaard waren (DAF modellen).Het verzamelen ging met horten en stoten. Omdat jejong bent en ook ik geen hart van steen heb, komen ermeisjes op je pad waarvan er een alleraardigst is. Daarnakwamen er kinderen, het bouwen van een huis etc, endan wordt het budget voor het verzamelen wel eens ergkrap. Tevens zat ik in deze jaren in een aantal besturenen heb ik mij zijdelings met de gemeentepolitiek beziggehouden. De laatste tijd was ik wat dat betreft "werk-loos" en het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan,dus vandaar dat ik mij beschikbaar heb gesteld voor hetbestuur van de LCN. Mijn andere hobby' s zijn onderandere de Formule I (voornamelijk via tv) en de rally-sport. Soms ben ik official bij een klassementsproef. Ikweet nog niet precies waar ik aan begonnen ben maardat zal in de loop der jaren wel duidelijk worden.Groeten en tot horens of tot ziens.

Tonnie Weernink

Agritoy

Page 5: Agritoy nr. 2 - 2002

Showen Beurs IJsselhallen Zwolle 23 en 24 novem-ber 2002De eerste beurs in Zwolle en de ledenvergadering bijLely, twee hoogtepunten van de LCN, zijn achter de rug.Wij kijken nu uit naar de 14e Internationale

Landbouwminiaturenbeurs in Zwolle. Decommissie is alweerbij elkaar geweestom een aantal zakenvast te leggen voorde komende beurs.De organisatie vande 1e beurs inZwolle gaf veel werkvoor de commissie.Alles was anders en

er moest opnieuw ingedeeld worden. Wij zijn erg blij datdeze beurs goed verlopen is en kunnen met de toenopgedane ervaring nu flink vooruit.Op de jaarvergadering 23 februari j.l. in Maasland heeftondergetekende na een periode van 10 jaar afscheidgenomen van het LCN bestuur. Tonnie Weernink uitBentelo volgt mij op en zal het contact tussen bestuur enbeurscommissie onderhouden. Tonnie heeft al wat erva-ring opgedaan met de op- en afbouw van de afgelopenbeurs in Zwolle. Wij wensen Tormie veel succes metdeze functie. De beurscommissie bestaat nu dus weer uit4 personen, ondergetekende blijft nauw betrokken bij hethele beursgebeuren. De commissie gaat weer diverseevenementen bezoeken om te kijken of er interessantezaken bij zijn en wil deze mensen dan graag uitnodigenom hun modellen in Zwolle te exposeren. In het augus-tus nr. van Agritoy wordt een los inschrijfformulier bij-gevoegd voor het aanvragen van verkoop enJof showta-fels. Ook is er weer de mogelijkheid te exposeren invitrines.Veel hobby plezier!Namens de beurscommissie, Karel Hofs

LCN ledenreisGeachte leden, de Zweedse summer meeting komt dich-terbij, deze vindt namelijk plaats in het weekend van 6-7juli. Wij zullen hier naar toe gaan met (waarschijnlijk) 2busjes. Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:Vrijdagmorgen 5 juli zullen wij in het noorden van hetland vertrekken richting Denemarken naar het traktor enmotormuseum in Eskilstrup waar traktoren en motorentussen 50 en 100 jaar oud staan. Daarna zullen we door-reizen naar Zweden waar we bij een verzamelaar deminiaturen kunnen bezichtigen. Niet ver daar vandaangaan we overnachten. Zaterdagmorgen zullen we danrichting Smaland gaan, waar we lunchen in een oud sta-tion. In de avond vindt de vergadering/ruilbeurs envideopresentatie plaats. Na de nachtrust zal zondagmor-gen het Smaland car, music and toy museum bezochtworden en is er tevens een soort tentoonstelling /ruil-

beurs. In de namiddag gaan we weer terug op reis. Dekosten bedragen ongeveer 300 euro. Voor opgave, verde-re vragen of suggesties kun je mij bellen.Telefoonnummer 06-18183257

Harrie van Haren, Balgoy

Toy postEven iets recht zetten ...Op de redactie is een brief binnengekomen van Jaccovan den Broek waarin hij "stelling neemt" tegen een pas-sage in het Beursverslag Zwolle, zoals dat te vinden is inAgritoy nummer 1/2002. Wat is het geval. Op pagina 14onder het kopje "nieuwe modellen" heb ik onder anderegeschreven dat het loonbedrijf Martin Schröter niet zoubestaan. In de brief wordt uitgelegd dat het bewusteloonbedrijf wel degelijk bestaat. Het "kleine" bedrijf isechter nergens bij aangesloten en is zodoende heel moei-lijk ergens terug te vinden.Volgens de brief hebben Julian Pape en de heer Schröterbij Siku een order geplaatst voor 500 modellen en afge-sproken er elk 250 af te nemen. Julian voor de verkoopen Schröter als relatiegeschenk voor klanten. Van dezeafspraak heeft Julian niets gezegd om Schröter een hoopgezeur van andere handelaren om modellen te besparen.Door bovenstaande reden zijn de geruchten dan ook inde wereld gekomen dat het een fantasiemodel zoubetreffen. De heren (?) die deze story in de wereld heb-ben gezet, hebben gerechercheerd en na lang telefonerennaar Case te horen gekregen dat er NOOIT een witteCase van de band is gelopen. Iedereen die een beetjenadenkt weet dat hij in de directe omgeving van waar hijwoont ook een autospuiter of carrosseriebouwer heeftzitten die dit spuitwerk ook wel wil doen. De witte Casevan Martin Schröter wordt ingezet voor communalewerkzaamheden in en rond de havenstad Bremerhaven.

Ik betreur het dat er door mij onjuistheden zijn vermeld.Het is echter niet de bedoeling geweest om iemand tebenadelen. Integendeel, het initiatief van Julian Pape enniet te vergeten z'n maat Jacco van den Broek is lovens-waardig. Ze hadden toch maar het lef om zo'n order teplaatsen. Verder hoop ik dat de zaak zo opgehelderd is.

Jan van der Zijden

Agritoy 3

Page 6: Agritoy nr. 2 - 2002

Regiotrekkertjes

Van de regiocoördinator??Ongetwijfeld is er, wanneer u ditstukje leest, al veel werk verzet ophet land en kan er flink gras inge-kuild worden. De activiteiten opminiaturengebied verhuizen wat vanbinnen naar de buitenevenementen.Afgelopen winter zijn er door deregiocontactpersonen weer diverseactiviteiten georganiseerd of is aanevenementen deelgenomen. Evenhierbij een kleine greep: deelnameaan de modelbouwdagen te Goes, deMini Agra Dagen te Zevenbergen,een minibeurs georganiseerd door denoordelijke regio's, een regiodag bijde firma Jansen te Duiven, een regio-dag bij Gebr. Van Berkel in Eerde,een excursie naar de New-Hollandfabriek in Zedelgem. Alles georgani-seerd dóór een aantal zeer enthou-siaste leden van de vereniging voorleden van de vereniging. HART-sTIKKE GOED!! Hulde aan deorganisatoren.In februari hebben we ook deAlgemene Ledenvergadering gehadbij Lely Benelux NV te Maasland.Tijdens deze dag heeft WimWillemsen zijn functie als bestuurs-lid en regiocoördinator beschikbaargesteld. Wim, nogmaals bedanktvoor je inzet. Helaas hebben we tij-dens de ALV bij Lely geen van deleden bereid gevonden de ontstanevacature in te vullen. Binnen hetbestuur is overleg geweest hoe we,met een bestuurslid minder, tochkunnen proberen de functie vanregiocoördinator gestalte te geven.Afgesproken is dat u voorlopig vooralgemene vragen of als u gewooneens even overleg wilt over een teorganiseren dag of evenement, con-tact kunt opnemen met Harrie vanHaren (024-6411578) of Ben Verwijs(0318-527261). Gaat u een dag orga-niseren en wilt u, voor verzendingvan de uitnodiging, de adressen vande leden uit uw regio dan kunt u, netals voorheen, contact opnemen met

4

Ben Verwijs. Organisatorisch gezienverandert er voor de regiocontactper-sonen en de leden dus tot op hedenniet eens zoveel. Desalniettemin blij-ven we hopen dat er zich tijdens devolgende algemene ledenvergaderingeen kandidaat bestuurslid aanmeldtdie zich voor de volle 100% wil gaaninzetten als regiocoördinator. Tijdensde ALV bij Lely heeft Jos Russchenzich aangemeld als regiocontactper-soon voor de provincie Drenthe.Uiteraard zijn we hier heel erg blijmee want door de verdeling van deprovincie Drenthe over de regio'sGroningen, Friesland en Overijsselwerden laatstgenoemde drie regio'swel erg groot. Naast de organisatori-sche aansturing en ondersteuning vande regiocontactpersonen willen weblijven proberen dat de meeste doorde L.C.N. georganiseerde evenemen-ten of deelname aan een evenementbezocht wordt door een bestuurslid.Helaas kunnen we dit niet garande-ren maar we doen ons best. En erstaan al een aantal evenementen opde agenda zoals deelname aan trek-kertrek in Koudekerk aJd IJssel, hetHistorisch Festival te Panningen, hetEuropees kampioenschap ploegen(organisatie: PloegverenigingNederland), de open dag van groot-landbouwbedrijf Wilhelminapolderen er zitten nog een paar regiodagenin de pijplijn. Loop je van de zomerop een of ander buitenevenement,bijvoorbeeld voor oude trekkers, opzoek naar miniaturen, kom je opeenseen promotiestand van de L.C.N.tegen. Gezellig, even kletsen metiemand die ook besmet is met hetlandbouwminiaturenvirus.

Ben R. Verwijs

Geachte leden,Zoals sommige leden hebbengemerkt op de ledenvergadering hebik me aangemeld om regio con tactpersoon te zijn voor de provincie

Agritoy

Drente. Dus ik zal me even voorstel-len: Mijn naam is Jos Russchen, 18jaar en woon in Oosterwolde. Nu zaleen oplettend lid zeggen dat is tochgeen Drent? Nee, dat klopt, maar ikwoon tegen de "grens" aan enzodoende ken ik de provincie Drenteook. Sinds 3 jaar ben ik lid van declub maar verzamel al ongeveer 8jaar landbouwminiaturen. Eerst in dehoofdzaak Deutz Fahr en later heb ikm'n verzameling uitgebreid met alleswat ik mooi vind en zodoende heb ikeen leuke collectieopgebouwd. Verder weet ik eigenlijkniet zoveel te vertellen maar alsiemand een vraag heeft kan die mealtijd bellen op nummer0516.515006. Ik hoop dat ik in com-binatie met de andere contactperso-nen in het noorden leuke regiodagenmag organiseren.Met vriendelijke groeten,Jos Russchen

Verslag van regiodag of deelnameaan een evenement

Regio's Groningen, Friesland,Drenthe en Overijssel. (geen berichtontvangen)

Regio GelderlandVerslag van de regiodagZaterdagmiddag 30 maart j.l. hebbenwe een regiobijeenkomst georgani-seerd voor de Gelderse leden. Dezekeer waren we te gast bij PeterJansen in Duiven. Peter heeft eengrote schuur waar we in terecht kon-den. Daarvoor moest een deel vanz'n verzameling Hanomag tractorennaar buiten. Peter heeft een mechani-satiebedrijf samen met twee broersop 100 meter van zijn huis. Degebroeders zijn gespecialiseerd inHanomag tractoren. Op eigen gele-genheid konden we rond kijken endaar stond me wat in een groteschuur. Achter de werkplaats stondenenkele honderden Hanomag sloop-

Page 7: Agritoy nr. 2 - 2002

tractoren! Op palletstellingen ston-den zo'n 300 motorblokken op enaan elkaar. Naast en achter dezegrote schuur ... ook allemaalHanomag tractoren. Tientallen vel-gen, banden, oude voorladers enz.,indrukwekkend allemaal. Hoe verderje naar achteren liep, hoe meer detractoren van eenzelfde kleur waren(geworden) nl. rood verroest. Verderis de firma Jansen dealer van Steyrtractoren. Enkele nieuwe Steyr's metdaartussen een rij Hanomag's ston-den speciaal opgesteld voor ons ineen weiland voor de schuur. In deschuur hadden we een aantal tafelsopgesteld waarop een aantal aanwe-zigen hun miniaturen, folders, enandere objecten te koop of te ruilaanboden. Een flink aantal nieuwemodellen werden er ook aangebodenzoals de nieuwe Case IH STX450precision in 1:32, Ertl's nieuwe JD'20 serie en de Volvo BM 350 vanAutodrome. Ook de zelfbouwmodel-len waren niet vergeten zoals een1:32 Chamberlain en een Camecokniktrekker. Er draaide een interes-sante video over antieke Hanomagtractoren en voor iedereen was erkoffie met koek. Al met al was heteen gezellige middag en zo tegenvieren waren de meeste mensen weerweg, waarna we de boel weer opkonden ruimen. Deze middag werdverzorgd door Jan Kraaijvanger. Janbedankt voor je inzet, je had hetmooi opgezet!

Bert Wanink

Regio Noord Brabant oost enLimburg noord.Verslag van de regiodagVerslag Regio contactdag bij vanBerkel.Op zondag 13 januari 2002 was heteindelijk weer zover, met de beursvan Zwolle nog in ons achterhoofd,de regio dag van Zuidoost Nederland.Onze regiocontactpersonen hadden

weer een zeer mooie locatie kunnenvinden. Wat toch steeds heel moeilijkis, zeker als we naar het aantalbezoekers kijken. Dit maal waren wete gast bij de firma Van Berkel inEerde (Gem. Veghel). Daar werdenwe om 11.00 uur verwacht en almeteen verwend door de fantastischecatering. Veel leden gingen onder hetgenot van een kop koffie meteen metelkaar aan het bijpraten. Zeker metzo'n groot aantal, ongeveer 100 deel-nemers, is het moeilijk om deze stilte krijgen. Maar Toon van Hoofslaagde er dan toch in om het wel-komstwoord uit te brengen en kort tevertellen wat de dagplanning was.Daarna richtte hij het woord tot deheer Hein van Berkel, die toen uitlegover het bedrijf gaf. Deze runt metnog twee broers en een neef hetbedrijf, dat in 1956 gestart is door devaders van de nu gezaghebbende,met agrarisch loonwerk. Een DavidBrown van 25 PK een ploeg en eeneg waren de eerste investeringen endat was voor die tijd al heel wat.Door jaren hard werken en verderinvesteren in machines en personeel,zelfs complete bedrijfsovernameswas er van alleen loonwerk geensprake meer. Cultuurtechnisch werk,grond,- weg- en waterbouw, bronbo-ringen en groencompostering zijn dediverse taken van het bedrijf gewor-den. Tevens nog een uitbreiding dieheet van de pers kwam: eenRegionaal Overslag Centrum inVeghel dat de overslag gaat doen vanallerlei grondstoffen voor grond,-weg- en waterbouw. Na deze uitlegwerd de groep verdeeld en gingenwe het bedrijf bekijken onder bege-leiding van een van de heren VanBerkel. Het agrarisch loonwerk isvooral gericht op de rundveehoude-rij, zoals mest uitrijden en maïs- engrasteelt. De grasoogst gebeurt opvele manieren namelijk hakselen,persen en oprapen. Twee hakselaarsnamelijk een John Deere 6850 en

Agritoy

een Claas Mega 695 nemen eengroot deel voor hun rekening. Mestuitrijden doet men met twee mestton-nen en een zelfrijdende MAN vracht-wagen met een 14 m3 ton. Helaaswas deze nog in aanbouw bij defabrikant.De MAN wordt echter voor90% in de wegenbouw gebruikt omwater te rijden. Daarnaast de nodigetractoren, 16 stuks voornamelijkFendt en ook enkele smalspoortrac-toren voor maaiwerkzaamheden. Ookbij grote tractoren is het mogelijk omdeze uit te rusten met een maaikorfvoor het sloten maaien. Het afvoerenen composteren van slootmaaisel valtook onder de werkzaamheden vanVan Berkel. Daarnaast beschikt mennog over 10 hydraulische graafma-chines, 4 laad schoppen, 4 graders,bulldozer en 10 vrachtwagens dievoornamelijk hun werk in grondver-zet doen maar in de wintermaandenin de compostering werken. Dan ishet in de wegenbouw en het loon-werk wat rustiger. Voor het compos-teren heeft men een verkleiningsma-chine, een aantal zeven en eenmoderne windschifter om een zoschoon mogelijk en homogeen pro-duct te verkrijgen. Het bedrijf is op 3lokaties gevestigd, en heeft in totaaleen 200 werktuigen. Helaas warendeze niet allemaal te bezichtigenmaar dan was een dag ook te kortgeweest. Na de rondleiding was hettijd om de lunch te nuttigen, ennatuurlijk met elkaar bij te praten.Na de lunchpauze was het woord aanTammo Broekema, die van het verreGroningen de moeite had genomenom ons Zuiderlingen voortreffelijkuit te leggen hoe het club model van2001 de Landini Mythos 100 totstand is gekomen. Door middel vande videoband werd het duidelijk dater toch heel wat aan vooraf gaat voorzo'n model in de vitrinekast gezetkan worden. De vragen die ontston-den werden netjes beantwoord enTammo lichte een tipje van de sluier,

5

Page 8: Agritoy nr. 2 - 2002

voor wat betreft het eventuele vol-gende model namelijk een Deutz-Fahr uit de 06 serie. Na deze bijzon-dere uitleg werd Tamrno in de bloe-men gezet en tevens van de gelegen-heid gebruik gemaakt om onze gast-heer te bedanken de heer Hein vanBerkel, met hoe kan het ook anderseen miniatuur van een Fendt metmaaikorf , bloemen en een hartelijkapplaus. Hierna had men de gelegen-heid om bij de heren Poppema enBroekerna de verzameling uit te brei-den deze hadden tal van nieuwe engebruikte miniaturen. Tevens warener ook diverse LCN leden die model-len ruilden en verkochten. En konmen nog even rustig van gedachtenwisselen over deze wederom zeergeslaagde regiocontactdag, mag ikwel zeggen. Waar we dan toch ziendat het iedere keer meer leden wor-den die zo'n dag bezoeken. En alsmen dan weer naar huis gaat alweeruitkijkt naar de volgende contactdag.Mede wil ik van deze gelegenheidgebruik maken om de firma VanBerkel en Tammo Broekerna tebedanken maar zeker ook Toon, Joen Johan met hun familieleden, dieer toch iedere keer weer in slagenom zo'n fantastische dag te organise-ren. En LCN leden, denk ook alvastmee voor een locatie volgend jaarrichting de Kempen, want dat is enblijft een van de moeilijkste opgavesvoor een regiocontactdag.Met vriendelijke groet, Huub Kamps

Regio ZeelandModelbouwshow GoesHallo allemaal, hier even eenberichtje uit Zeeland.Op 16 en 17 februari was het weerModelbouwshow in deZeelandhallen te Goes en voor het 2ejaar waren we weer aanwezig voor"onze" vereniging. Dit jaar stondenwe op een geheel andere plaats endat was even wennen want vorig jaarstonden we precies bij de ingang en

6

nu geheel aan de andere kant van dehal. Maar gelukkig kon menig trac-torfan ons vinden. Het was eengezellig (vooral de leden onderling)weekend. Met ca. 6000 bezoekerswas het ook redelijk druk. Voor vol-gend jaar zijn we ook weer uitgeno-digd. Dan verandert er wel iets aande opstelling van de L.C.N. stand;wat er verandert dat vertel ik nogniet maar het zal wel heel aantrekke-lijk worden. Dit jaar hebben we nogwel uitnodigingen gestuurd naar deleden in onze regio maar voor devolgende Modelbouwshow doen wedat niet meer. Door het aantal reac-ties was het een heel geregel omiedereen aan de beurt te laten komen.Dus, zijn er leden uit de regioZeeland die volgend jaar aan degrootste modelbouwshow vanNederland willen meewerken, neemdan contact met mij op. De preciezedatum weten we nog niet maar zekeris wel dat de show in februari 2003zal worden gehouden.Groeten van Johan Danielse

Regiodag "Den Herder"Het was 16 maartj.1.. Des morgensom 9.00 uur vertrokken we naarMiddelburg om de regiodag bij tewonen. Het was mooi weer (zelfsheel mooi) en dus spannend voor onsof iedereen die zich had opgegevenook werkelijk wel kwam. Want jabinnen onze regio zijn er veel ledendie graag op het land werken en hetweer nodigde daar wel erg voor uit.Maar gelukkig iedereen was op tijdaanwezig. De heer A. den Herderheette ons van harte welkom op zijnbedrijf en vertelde hoe het bedrijfvroeger allemaal begonnen was enwat de situatie heden ten dage is. Ditalles in een aangename en ontspan-nen sfeer. Na het verhaal kregen weeen rondleiding door het gehelebedrijf. Het is een mooi, groot eninteressant bedrijf wat klein begon-nen is en nu behoorlijk groot. HER-

Agritoy

DER B.V bouwt zeer specialistische,hydraulisch aangedreven machinesvoor het maaien van sloten, kanalenen bermen. Het ruime leveringspro-gramma omvat zowel standaardmachines en werktuigen met alleopties, als speciale ontwerpen voorspecifieke klantgerichte toepassin-gen. Na de rondleiding hebben we dedoor ons verzorgde lunchpakkettengenuttigd. Uiteraard werden er tij-dens de lunch de nodige verhalen enbelevenissen uitgewisseld. Inmiddelshad Bas Vogelaar zijn stand met ver-koop ingericht in de werkplaats endiverse leden hadden hun zelfge-bouwde modellen meegebracht. Ditalles viel bij iedereen bijzonder in desmaak, zeer speciaal was een modeldat een persoon op 13 jarige leeftijdhad gemaakt; onze complimentenhiervoor. Nadat velen hun portemon-nee hadden geleegd en dus de verza-meling weer hadden uitgebreid zijnwe huiswaarts gegaan. Volgens onswas het een zeer geslaagde dagzowel voor firma Den Herder alsvoor de leden van de L.C.N .. Wilt umeer weten over Den Herder of hetleveringsprogramma, kijk dan ophttp://www.herder.nlIedereen die aan deze dag heeft mee-gewerkt hartelijk dank hiervoor. Alser suggesties zijn voor een volgenderegiodag dan horen wij dat graag.Groeten van Johan en MarjoDanielse(Door dhr. Geene uit 's-HeerArendskerke is ook een verslaggemaakt van deze regiodag, maarwegens plaatsgebrek konden wij hetniet plaatsen).

Open dag Koninklijke Maatschap deWilhelminapolder.Een aantal jaren geleden heeft deregio MWB/ZHE en Zeeland eenregiodag georganiseerd bij groot-landbouwbedrijf KoninklijkeMaatschap de Wilhelminapolder.Zowel in 2000 als in 2001 heeft dit

Page 9: Agritoy nr. 2 - 2002

bedrijf een open dag georganiseerd.Dit was zo'n groot succes dat menheeft besloten ook in 2002 hetbedrijf voor het publiek open te stel-len en wel op 22 juni 2002. Hetbedrijf heeft een beteeld oppervlakvan 1315 ha en voert vrijwel allewerkzaamheden die nodig zijn voorhet telen van de gewassen in eigenbeheer uit. Men beschikt dus overeen uitgebreid machinepark. Naastde mogelijkheid om eens in de keu-ken te kijken van dit bedrijf zullen erdiverse bedrijfspresentaties zijn vantoeleveranciers, afnemers en anderenwaaronder de familie Danielse dieo.a. de L.C.N. zullen promoten. Hetevenement wordt gehouden bij:Koninklijke Maatschap deWilhelminapolder, Meestoofweg 64475 AR WILHELMINADORPVoor inlichtingen kunt u contactopnemen met Johan en MarjoDanielse; 0113-230531. Daarnaastkunt u, als u internet hebt, de sitehttp://www.kmwp.nl bekijken

POPPENDAMME,Poppendamseweg 3 4364 SLEXPOSANTEN GEZOCHTVOOR DE CHRISTMAS FAIR2002Ieder jaar in december houdt ImkerijPoppendamme in Grijpskerke(Walcheren) een Christmas Fair. Defair is een mix van tentoonstellingen,workshops, kinderprogramma en eenaantal commerciële activiteiten. DeFair trekt jaarlijks zo'n 10.000bezoekers. De toegang is vrij. Voor2002 is het thema "Trekpaarden."Dit thema wordt uitgewerkt insamenwerking met de stichting "HetWerkend Trekpaard Zeeland". Omdit thema verder vorm te geven zijnwe op zoek naar 10 verzamelaars vanlandbouwwerktuigen/machines; liefstuit het paardentijdperk, maar model-len uit het begin van de mechanisatiemogen ook.We bieden:

verzekering van de goederen tijdensverblijf in Poppendamme, afgesloten,rondom glazen vitrines, afm. 120cm. lang, breedte 60 cm. en 40cm.hoogte, onkostenvergoeding van50 Euro. Meer informatie over deimkerij op www.imkerij-poppendam-me.nl Bent u geïnteresseerd? Geefdan een korte omschrijving van uwverzameling door aan: IMKERIJGrijpskerke [email protected] die reageert krijgt berichtvan ons.

Piet de Meester, 0118-616966

Regio Midden- West-Brabant/Zuid-Hollandse-EilandenDeelname aan trekkershowOp 25 mei wordt er in de plaatsKlaaswaal weer de show 'Tractoren,van verleden tot heden" georgani-seerd. De L.C.N. zal daar vertegen-woordigd worden door de regioMWB/ZHE. Voor het bemannen vande L.C.N. stand hebben zich al diver-se leden aangemeld. Helaas zijn ditgeen verzamelaars uit de directeomgeving van Klaaswaal terwijl wijweten dat daar diverse enthousiasteleden wonen. Maar wie weet. Voorinfo over deze dag en deelname vande L.C.N. kun je contact opnemenmet Jan van der Zijden, 076-5035534

Deelname aan trekkertrek familiedagOp 3 augustus zal de L.C.N. weervertegenwoordigd zijn bij een groottrekkertrek familiespektakel inKoudekerk a/d Rijn. Elk jaar heeft deorganisatie van dit evenement welweer wat bijzonders in petto. Eerderheeft men bijvoorbeeld een vliegtuig,een olifant en een tank voor desleepwagen gehad, gedemonstreerdmet een dragmobiel (F16 op wielen)en een Pyromaniac (een vierwieligebromfiets voorzien van een turbine-motor). Wat er dit jaar gaat komen isnog niet bekend gemaakt maar ooknu zal men wel weer iets bijzonders

Agritoy

verzonnen hebben voor een waarspektakel. De L.C.N. zal hier ookvertegenwoordigd zijn om te latenzien dat het verzamelen, bouwen ofverbouwen van landbouwminiatureneen volwassen hobby is. Naast land-bouwminiaturen zijn er o.a. ook acti-viteiten op het gebied van stoomma-chines en locomobielen, model-vrachtauto's, micropulling, enz.,enz ...Voor informatie over deelnamevan de L.C.N. kan je contact opne-men met Jan van der Zijden, 076-5035534. Wil je meer informatieover de STICHTING TREKKER-TREK Koudekerk aan den Rijn kijkdan op de internetsitehttp://www.trekkertrek.nl

Op stap met de LCN.Op een mooie winderige dag aan heteind van januari stapten 50 leden vande LCN regio MWB/ZHE slaperig ineen bus om een prachtige dag tebeleven. Mooi op tijd, niemand telaat (dat hoor je niet vaak als eengroep ergens naar toegaat) en na dekoffie met vertraging (het water wasop) doemden achter een typischWest-Vlaams dorp de fabrieken vanCase - New Holland op. En gelukkigvoor de Case fanaten was het Caselogo al duidelijk aangebracht op dereclamezuil. Alhoewel, binnen wasduidelijk dat de medewerkers vandeze fabriek vooral de gele NewHolland kleur als hun favoriete kleurzien. Na een ontvangst met koffie offris was er een presentatie over eneen rondleiding in de fabriek inZedelgem.

Case - New HollandIn Zedel gem is door de familieClaeys een fabriek voor landbouw-machines opgezet die jaren langonder de merknaam Clayson maaid-orsers op de markt heeft gebracht.Het succes van deze Claeys onderne-ming was niet onopgemerkt geblevenen achtereenvolgens hebben Sperry-

7

Page 10: Agritoy nr. 2 - 2002

New Holland, Ford en Fiatagri deonderneming overgenomen. Omdatde merknaam New Holland de bestemarktwaarde bleek te hebben is dezenaam aangehouden voor zowel delandbouwmachines als de trekkers.Na de overname van de Case groepis het concern omgedoopt in CNH (Case-New Holland) maar de ver-koop merken blijven New Holland enCase. De kleur voor de oogstmachi-nes binnen New Holland is geel endat is "de kleur" van de medewerkersin Zedelgem. In Zedelgem zijn 3productie/assemblagelijnen, een lijnvoor de maaidorsers, een lijn voor dehakselaars en een lijn voor de grotepakkenpersen. Daarnaast zijn er eenaantal productiehallen waar deonderdelen worden gemaakt waar-mee de machines worden opge-bouwd. In Zedelgem is tevens deontwikkelings afdeling voor alleCase-New Holland oogstmachinesgevestigd. Naast Zedel gem wordener machines gebouwd in Brazilië,USA en Polen. De belangrijkstemachinelijn is de maaidorser met alsparadepaard de nieuwe CX. Naastdeze nieuwe machine worden deoudere machines zoals de TX nogsteeds gebouwd en er zijn ook eenaantal specifieke machines voor o.a.graanoogst in berggebieden. Metgepaste trots werd melding gemaaktvan het feit dat de New Holland"Berggeit" op plaatsen kan komenwaar het graan niet machinaalgezaaid kan worden. De wandelingdoor de enorme hallen was een aar-dige "kwelling", de afmetingen vanproductiehallen, soms 4 voetbalvel-den groot, maakten flink indruk opde deelnemers aan deze trip. En voordiegenen die een maaidorser alleenop het veld zien rijden of kennen vaneen plaatje was het aftreden van delengte van een maaibord van zo'n 9meter, indrukwekkend. De productiebij New Holland verloopt seizoens-gebonden en alle typen maaidorsers

8

worden door elkaar gebouwd. Perjaar worden er in Zedel gem ongeveer2300 maaidorsers gebouwd. De uit-levering van de machines vindt ver-volgens plaats enkele weken voordatde oogst gaat beginnen waardoor demachines soms enkele maanden vooraflevering gereed zijn. In de wekenvan de aflevering rijden er dan ookper dag tientallen vrachtwagens metcombines door Zedelgem. Naast demaaidorsers worden er per jaar onge-veer 450 veldhakselaars gebouwd en800 grote pakkenpersen. De assem-blage van deze machine's wordt opsoortgelijke manier uitgevoerd alsvan de maaidorsers. Opmerkelijkwas dat op de assemblagelijn voor degrote pakkenpersen vrijwel alleenpersen in de Case kleuren werdengeassembleerd, de verkoop onderdeze naam blijkt beter te verlopen.Tja, als Case fanaat had ik nietanders verwacht, dus alle opmerkin-gen die ik tijdens de trip over Casehoorde zijn hiermee wel tenietgedaan (grapje). Na de rondleidingwas er volop fris, bier en wat hartig-heid om de vermoeidheid van dewandeling weg te spoelen. Jammergenoeg was het slechts voor eenenkeling mogelijk om specifiekeNew Holland documentatie te krij-gen. Maar goed een woordje vandank aan New Holland is wel op zijnplaats, de kosten en energie die menzich heeft getroost zal door dit gezel-schap tenslotte niet direct in omzetworden vertaald, LCN leden kopeneerder een combine in 1:16 of 1:32dan in 1:1. De lunchpauze hebbenwe doorgebracht in de bus van MuysScaldis waar chauffeur Jan een primalunchpakket uitdeelde.

De WulfVan groot naar klein, zo kun je deoverstap van CNli naar DeWulf welnoemen. DeWulf kan met zijn pro-ductie met gemak in een van de ·14hallen van New HoHand. Dat maakte

Agritoy

de excursie echter zeker niet minderde moeite waard, sterker nog, voorde techneuten onder ons was er veelmeer te zien en bij DeWulf mochtenwe echt in de keuken kijken. DeWulfmachines worden met Cad/Cam sys-temen ontwikkeld en de rondleidingbegon in deze "keuken" van DeWulf.Maar zelden kun je over de schoudervan de ontwikkelaar meekijken om tezien wat de toekomstige ontwikke-lingen zijn. DeWulf bouwt de machi-nes vanuit standaard in de handelverkrijgbare onderdelen. Men heefthiervoor een eenvoudige filosofie:"wij verkopen onze machines om detechniek en de service, niet om hetuiterlijk." Voor de service heeftDeWulf een uitgebreid ruildelensys-teem, de oogstperiode is vaak ergkort dus moeten de machines steedsinzetbaar zijn. Mocht er toch watdefect gaan dan liggen vitale delenop voorraad die direct omgeruildkunnen worden. De machines vanDeWulf kennen vaak dezelfde basismaar eigenlijk is elke machineanders, klantspecifiek zogezegd, aan-gepast aan de wensen /eisen van deklant. Wortelen rooien in de kop vanNoord-Holland is anders dan rooienin Noord Frankrijk. DeWulf is spe-cialist in "wortel en knol oogst"machines, m.n. wortelen voor zowelfabriek als voor verse consumptie.(De worteltjes van Bonduelle wordenmet een DeWulf machine geoogst).Door het Cad/Cam systeem zijn deonderdelengegevens van de klantspe-cifieke machines eenvoudig vast teleggen waardoor ook het instructie-boek klantspecifiek wordt. Het meestherkenbaar aan de zelfrijdendemachines van DeWulf is de in eigenontwerp gebouwde cabine, dit integenstelling tot andere fabrikantendie vaak een cabine kopen bij eengrote machine fabrikant (o.a. Claas ).tijdens de rondleiding was hetmogelijk om van zeer dichtbij deonderdelen fabricage te bekijken, het

Page 11: Agritoy nr. 2 - 2002

steken van de specifieke tandwielenen draaien van aandrijfassen was totop 1 meter afstand te zien. M.b.t. deassemblage was het nog rustig, erwaren wel een aantal machines inaanbouw maar de assemblage voorseizoen 2002 start pas in maart. Nade rondleiding had DeWulf in decentrale hal een paar miniaturen vanDeWulf machines neer gezet. Knapgedetailleerd vakwerk. Ook DeWulfbedankt, met name Geert Couckuyt,verantwoordelijk voor after sales, dieons rondleidde, voor de openheid ende mogelijkheid diep in de "keuken"te kijken.

Vlaamse GastvrijheidBij DeWulff werden we afgehaalddoor Ignace DeSaele die ons mee-troonde naar zijn bedrijf in diervoe-ders en kleindierbenodigdheden. Inzijn winkel heeft Ignace in een aantalvitrines zijn uitgebreide collectieminiaturen neergezet. Voor dezegelegenheid was er nog een extravitrine bijgeplaatst met de prachtigezelfbouwmodellen van Luc deGanck.Daarnaast verkoopt Ignace ookmodellen van de bekende leveran-ciers.Tijdens dit bezoek werd het spreek-woord van de Vlaamse Gastvrijheidin daden omgezet, de familieDeSaele trakteerde iedereen op eeneigengemaakte streeklekkernij .Helaas, wat de boer niet kent eet hijniet zodat een groot aantal deelne-mers aan de reis de lekkernij aan hunneus voorbij liet gaan en meer trekhad in een Jupiler of fris dat Ignacegul ronddeelde. Ook Ignace bedanktvoor de gastvrijheid en de mogelijk-heid je verzameling te mogen bekij-ken.

De laatste etappeTijdens de terugreis werd doorchauffeur Jan een leuke film opgezetwaardoor de meeste deelnemerswakker bleven tot het wegrestaurantNazareth waar onder het genot vaneen prima diner de dag werd afgeslo-ten. Een mooie dag die door veelinzet van Jan van der Zijden tot standis gekomen. Jan, namens alle deelne-mers, bedankt voor de organisatie

Doublet Record Multi Dan van Marcel Delathuy

van deze trip en we kijken nu al uitnaar een volgende activiteit.

Kees Roovers, Hoeven

Mini Agra Dagen Zevenbergen.Een verslag van deze 2e Mini AgraDagen tref je elders in dit nummeraan. In dat verslag wordt ook inge-gaan op de voorbereiding van zo'nevenement. Dit om leden die ookmet plannen in die richting lopen,wat informatie te geven.

Nieuws van onze buitenlandseZusterclubs.België, de BLCI CMABSamenvatting van blad nr.: 15, janu-ari 2002. Na de nieuwjaarswens opde eerste bladzijde volgt het 3e deelvan "de evolutie van de tractor". Indit artikel foto's van o.a. Hart Parr30-60 (1164) van Ertl, Hanomag WDMotocharrue (1/87), Renault PE1926 M (1/32) en de Somua type"A" 1919. Eef Smitshuysen kennenwij uit de Agritoy al met z'n leukeartikelen. Hij schrijft nu ook in ditblad een stukje over de kartonnenbouwplaatmodellen. Jan Lambrechts,folderverzamelaar uit Beerse, verteltvervolgens in z'n opgestarte rubriek"zware jongens" over deInternational 4300. Jan verzameltalleen folders van de groteAmerikaanse trekkers en heeftinmiddels meer dan 500 verschillen-

Agritoy

de folders bijeen weten te sprokke-len. Hij zoekt er nog steeds maarbiedt er ook te koop aan. Het adresvan Jan luidt Geelgorsstraat 26, B-2340 Beerse, tel; 014-618116, [email protected] . Hiernawordt een van de bekendere LCNleden voorgesteld, namelijk HenriWalker. In het kort wordt uitgelegdwat Henri zoal heeft. Hierna eenvaste waarde in dit blad, modelbou-wer Marcel Delathuy. Twee model-len stelt hij voor. Een Fiat 1300(1132) werd gebouwd op basis vaneen Deutz DX 92 van Britains. Ditmodel werd compleet gestript, zelfsde vooras werd vervangen door eenzelfbouwexemplaar met brede band-jes die o.a. ook op de MF 595 dualszaten. Het resultaat is een mooie,robuust ogende trekker. Aan hetmodel van de Doublet Record MultiDan heeft Marcel ongeveer 120 uurgewerkt. Op de banden na is alleszelf gemaakt en werd aan elkaargelijmd of met klinknageltjes vastge-zet. Het model bestaat uit ongeveer400 losse onderdelen, onder andere 8hydraulische cilinders, 6 rollen en denodige veertanden. Dirk Struys laatvervolgens zien hoe hij twee Fendt's411 heeft aangepast en een LandiniLegend 165. In het beursverslag overZwolle wordt de beurs voor de thuis-gebleven BLC leden beschreven. Hetblad besluit met een aankondigingvan de eigen BLC-CMAB-beurs in

9

Page 12: Agritoy nr. 2 - 2002

Prachtig gerestaureerde Hanomag R 218 bij lansen in Duiven

Landen, het model van het trimester,de 3-assige Krampe kipper in Fendtuitvoering, de zoekertjes en de agen-da.

Jan van der Zijden

Frankrijk, de ACA:Nummer 4/2001 van Jouets etMiniatures Agricoles Magazine heeftop de voorpagina een foto staan vaneen John Deere 7700 (1132) met aan-gebouwde Gilles bietenrooier (twee-fasensysteem). Omdat er in het vori-ge blad met de ondertiteling van defoto's een en ander mis is gegaan,staat er op de binnenzijde van devoorpagina een juiste opsomming. Inhet stukje van de voorzitter doet Regiocontactdag bij van Berkel in Eerde

Een blik in de expositieruimte van Imkerij Poppendamme

10 Agritoy

Patriek Saulas weer een oproep omtoch vooral maar kopyen andereinformatie aan te leveren. Op dedaarop volgende bladzijden staat hetjaarverslag van de ACA afgedrukt.Aan het eind van 2001 had deze club221 leden. De volgende 10 bladzij-den zijn veel interessanter, vol metprachtige kleuren foto's van oudeBritains in de doos (of er bovenop).Er staan zegge en schrijve 5 regelstekst bij. Het is bedoeld als een soortterugblik op Britains in z'n glorieda-gen, dus ruim voor de overname

door ERTL. Dit artikel wordtgevolgd door een verslag vanZwolle, ook met een aantal mooiekleurenfoto's. Met de rubriek nieuwemodellen, gaat men gewoon door. Defoto's zijn trouwens allemaal geno-men op de beurs in Zwolle. Ze tonenonder andere de nieuwe getrokkenClaas combine van Norscot, "onzeLandini Mythos", twee Marshallmodellen van G&M, een Deutz rupsvan Tyro Toys en de Britains CaseCVX 170. Voorzitter Saulas doetdaarna verslag van een expositie, diegehouden werd in het huis van Jean-Francois Crozier. Volgens het ver-slagje zijn in bijna alle kamers welmodellen te zien. Gilbert Moreaudoet verslag van een show, waaraan

Page 13: Agritoy nr. 2 - 2002

hij samen met Emmanuel Bethenoden Florent Montenot heeft deelgeno-men. Op de foto enkele vitrinesgevuld met in originele staat of ver-bouwde modellen. Internet is wereld-wijd dus ook in dit blad een paarfoto's van niet met name genoemdesites. Modellen van Werner Reisingerzijn op minstens één foto te zien enook van de Bearny zijn er modellente zien. Aan het eind wordt eenoproepje gedaan om ontdekkingenop het Net door te geven. Als bijzon-dere modellen dit keer een setje plas- Dit was het miniaturen machinepark van De Wulf

Vol bewondering bij de modellen van Jonace DeSaele

tic miniaturen, in de handel geweesttussen 1970 en '80 van het merkBonux. Besloten wordt met de zoe-kertjes, slechts één advertentie.

Zwitserland de AMC:Van de AMC werd een uitnodigingontvangen voor hun jaarvergaderingdie inmiddels al achter de rug is, hijwerd namelijk op 20 april 2002gehouden in Affoltern. Verder laatPeter Vogt weten bezig te zijn methet uitbrengen van een clubmodel.Het zou een model worden van uiter-aard een Zwitsers trekkermerk.Zodra er meer bekend is hoor je het.

Vertaling: Jan van der Zijden

ouronne en broh~c ."<"~d'un

Pont de Fordsol'\

In de vitrine bij Jean-Francois Crozier

Agritoy 11

Page 14: Agritoy nr. 2 - 2002

TrekkersIFA rupstrekkers KS-07/62

firma in Henningsdorf opverzoek ook in de schalen1:33/35 of 1:48/50 wordengeleverd.

Russische kartonmo-dellenVan Belarus verzamelaarBennie Groenewoud uitRheden ontving ondergete-kende een stapel kleurko-pieën van een Russischebouwplaat waarmee tweetractoren konden wordenvervaardigd. Een modernekniktrekker en een old-timer,De bijgevoegde beschrijving

was geheel in het Russisch zodat enig improviserennoodzakelijk bleek om het geheel tot een goed einde tebrengen. De beide modellen zijn in schaal 1:25, zodat degrote kniktrekker een vrij fors formaat heeft. Het betrefthier vrij vertaald een Kirovets 710 waarvan verder allegegevens in het Russisch waren bijgevoegd. De vertalingvan de old-timer is Zaporosnets, waarschijnlijk eenRussische constructie gebaseerd op in de jaren twintiggeïmporteerde tractoren uit het westen.

Een rupstrekker van papierBij de Mitteldeutscher Kartonmodell-Verlag, Postfach100 108, in 16761 Henningsdorf, Duitsland, is onlangseen nieuwe papieren bouwplaat uitgebracht. Het betrefteen model van de rupstrekker KS-07/62. Deze is geba-seerd op de bekende FAMO rupstrekkers, die tot 1945 inBreslau werden geproduceerd. In de voormalige DDRwerd de productie van trekkers voortgezet in het VEBIFA Schiepperwerk Brandenburg. De latere typen rups-trekkers zijn in de DDR bekend geworden onder denaam Urtrak (KS-30, KS-50 ...)Het model van papier, ofbeter gezegd dun karton, isredelijk goed te bouwen.Het maken van de rupsban-den kost echter een heleboeltijd omdat voor een goedresultaat iedere schakelafzonderlijk op een stuk lintmoet worden bevestigd. Deschaal van het model isongeveer 1:25. De lengtebedraagt ca. 14 cm.Overigens kunnen metbehulp van de modernecomputertechniek de papie-ren tractormodellen van de

"Zaporosnets", waarschijnlijkcopie van een Amerikaan uit de20er jaren ....

12

Het is mij niet bekend of de kartonmodellen in Ruslandnog verkrijgbaar zijn. Een zoektocht op internet leverde

Agritoy

Page 15: Agritoy nr. 2 - 2002

van

nog niets op. Alleinformatie hierover isuiteraard van hartewelkom.

Tenslotte nog een paarpapieren modellen vande gebroeders Plouviezuit Frankrijk. PhilippePlouviez vertelt dat hetgeen exacte schaalmo-dellen zijn, maar ophet oog en aan de handvan schetsen wordengemaakt. Wielen wor-den gemaakt van repen

In dezelfde schaalgrootte.verschil moet er zijn ....

kartonKirovets 710 kniktrekkeruit Rusland

papier die tot degewenste dikte wordengerold. Verder wordener naast karton enpapier allerlei zakengebruikt die toevalligvoorhanden zijn. Hetwordt dan met secon-denlijm op het papiervastgezet en geschilderdmet model verf(Humbrol, Revell,Heller).

Eef Smitshuysen,Schimmert

Fantasiemodellen gemaakt van papier door gebroeders Plouvie: uit Frankrijk

Agritoy 13

Page 16: Agritoy nr. 2 - 2002

Kijk

Britains Vicon RF 130 als Deutz-Fahr MasterPress MP 130

Vicon RF 130 rondebalenpersNa de Farmhand/Vermeer rondebalenpers (met variabeleperskamer) is de Vicon de tweede rondebalenpers in hetBritains programma. De Vicon pers heeft een vaste pers-kamer en maakt balen met een diameter van 1.25 m. Deaanduiding Opticut op de pers geeft aan dat er eensnijinrichting aanwezig is. Kverneland bouwt de persook onder de merknaam Deutz-Fahr. Bij dit merk heeftde pers de aanduiding MasterPress MP130. De RF130IMP130 zijn ook met een aangebouwde wikkelaarleverbaar onder de aanduiding BalePack. De Vicon RF119, 121 en 124 zijn eenvoudiger uitgevoerd dan de RF130 maar hebben wel in principe dezelfde perskamer. DeRF130 en MasterPress 130 hebben onlangs naar boventoe uitbreiding gekregen met het type 155, deze heefteen perskamer met een diameter van 1,50 m. Britainsheeft ook van de Vicon RF 130 pers een mooi modelgemaakt. Ook de afmetingen van de wielen en trekboomt.o.v. de rest kloppen behoorlijk. De opraper is wat soberuitgevoerd, maar zo is er bijvoorbeeld wel "verlichting"op het model aanwezig.

Bamford BL 58 opraappersBamfords (International) Ltd. is jarenlang naast fabri-kant van landbouwwerktuigen importeur voor diversemerken landbouwmachines. De werktuigen wordenonder de merknamen Bamfords en Bamford verkocht.Bij de geïmporteerde werktuigen wordt de naam

Bamfords BL 58 met niet originele stickers

14

en vergelijk.

Bamford naast de eigenlijkemerknaam gebruikt, zoals bij-voorbeeld bij de Bamford BMVolvo maaidorsers. De BL 58opraappers is qua capaciteit opvol-ger van de BL 50, maar qua uiter-lijk moderner uitgevoerd en heefteen gewijzigd invoermechanisme. --De BL 58 wordt in een verbeterde ;~versie als Super 58 en Super 159 opde markt gebracht. In de zeventigerjaren komt Bamfords met nieuwe per-sen op de markt, o.a. de BL 81 en BL181. Deze persen zijn in de rode kleur uitgevoerd en alsgevolg van overnames zijn deze persen ook onder de

~ -' .~,

r _ "C, .."",-:0 . 11.

- IJ

Britains Sperry New Holland 940 (met niet origineel linker-wiel)

merknaam Jones leverbaar. De persen worden opgevolgddoor de BX serie. Deze opraappersen bouwde Bamfordstot eind jaren tachtig, het moment dat het bedrijf na ruimhonderd jaar stopt als producent van landbouwwerktui-gen. Zoekend naar informatie op internet over het merkBamford leidde tot de ontdekking dat er nog steedsopraappersen met de merknaam Bamford geproduceerdworden. Het Slowaakse bedrijf Novostroj-ZTS produ-ceert onder licentie de Barnford BX 5 Super MK IIopraappers. Als we kijken naar de Bamfords BL 58 vanBritains is er ook bij dit model grote uiterlijke gelijkheidt.o. v, de 1:1 versie. Details als de ppraper, de blauwevelgen en een sterwiel boven het perskanaal maken hetmodel compleet.

New Holland opraappersDe 940 is bij New Holland en ook bij Britains de opvol-

Agritoy

Page 17: Agritoy nr. 2 - 2002

Britains werktuigen 11

De 940 is qua capaciteit gezien, de opvolger van de 376

ger van de modellen 376 en 377. De pakkenmaat van 36x 46 cm. en de breedte van de opraper komen bij dezepersen overeen. De ·940 is een type uit de gele 900 serie.Deze volgt een aantal modellen uit de voorgaande 200-en 300 serie op. De 940 is de op één na grootste uit dereeks, de 945 heeft t.o.v. de 940 een bredere piek-up. Denaam Sperry New Holland op de persen verwijst naar detoenmalige eigenaar van New Holland, de Sperry RandCorporation. De opvolgers van de 900 serie, de modellen565,570 en 575 zijn wederom in de rode kleur uitge-voerd. De New Holland 940 van Britains is eigenlijk de376/3/7 in gele kleur. De uiterlijke wijzigingen t.o.v. devoorgaande types, zoals vorm van beplating bij o.a. detouwkast en boven de krukas zijn in het model 940 nietdoorgevoerd.

Krone Big Pack 80-80 grootpakpersDe Krone grootpakpers is in Agritoy al enkele keren tezien geweest. In 1993 kwam Krone met een grootpak-pers op de markt en bouwden ze ook enkele jaren voorJohn Deere. De Krone 80-80 is naast de 120-80 lever-baar, die 40 cm. bredere pakken perst. De nieuwste serieVFS grootpakpersen heeft een iets andere vormgeving.Op het zeer gedetailleerde "Elite" model van de Big

Krone Big Pack 80-80 uit de Britains Elite serie

Pack pers is weinig aan te merken, misschien het ontbre-ken van de kettingen aan de pakkenslee. Verder gevendetails zoals de tussenas hem net een ietsje extra.

Bomford SuperFlow cultivatorDe Bomford SuperFlow cultivator kan voorzien wordenvan diverse tanden en beitels, ook het aantal tanden kanvariëren. Het bedrijf Bomford Turner produceert naastcultivatoren nog steeds klepelmaaiers en voorladers.Britains heeft ook dit model zeer goed in schaal nage-bouwd. de kenmerkende vorm van o.a. frame en de tan-den is er goed in terug te vinden.

Die KRONÉ-Grd8packenpressenr)J (:.5 ~J i \: (.3 I ( 'I:..r) (\ , -s (:.J ~J .rJ J J J ~ -'-' 'J- :.Jr)J(...l r) \ (..\I( 'J(' rJD

i.) ...:,J r;J J J ~ ;..J'J-.J::J,

KRONE

Folder van de Big Pack 80-80 uit 1993, toen nog zonder spat-borden uitgevoerd

Kverneland Vari-width ploegDe 8-scharige halfgedragen Kverneland ploeg is uitge-rust met het Vari-width systeem. Door deze constructieis de werkbreedte per schaar traploos verstelbaar van 3,0tot 50 cm. De BB serie waar deze ploeg uit afkomstig is,is leverbaar met 4 t/m 8 scharen en zo geconstrueerd dater met een wiel door de voor gereden moet worden. Bijde halfgedragen CC serie kan met de trekker bovenovergereden worden. Naast genoemde uitvoeringen van de

Agritoy 15

Page 18: Agritoy nr. 2 - 2002

De Bomford Super Flow cultivator

grote rondgaande ploegen kent Kverneland nog deDA/DC versie tlm 12 scharen. De bok van de BB heefteen scharniersysteem, een soort naloopbok, die hetmogelijk maakt om, ondanks de afmetingen van deploeg, een korte draaicirkel te maken. In de uitvoeringvan Britains komen een groot aantal kenmerkende eigen-schappen van de ploeg in schaal terug. Zo is de traploosverstelbare breedte bij het schaalmodel aanwezig enwerkt het allemaal volgens hetzelfde principe als bij de1:1. Ook de bok van de ploeg heeft een scharniersys-teem. De obstakelbeveiliging, met de kenmerkendeveren, is ook bij het Britains model aanwezig, hoewel ditniet groen maar blank is uitgevoerd. Kortom: een zeergeslaagd model.

Miniatuur Kverneland 8 scharige ploeg met variabel verstelba-re werkbreedte

16

D BB vari-width®"tIverneland enmeI "etstelbOfesnijbr~le •••••J.'\.. ndgaandt ploeg ~"". .-tcaljgedrogertro

Kverneland BB ploegen

Kemper Champion M 3000 voorzetstukDe Champion M 3000 was het eerste rijonafhankelijkmaaivoorzetstuk van Kemper. Dit voorzetstuk kan bijdiverse merken veldhakselaars gebruikt worden.Momenteel zijn de Kemper voorzetstukken er in uitvoe-ringen met een werkbreedte van 3 t/m 7,50 m, dus voor4 t/m 10 rijenmaïs. Ook bijdit model vanBritains is deovereenkomstmet de echtezeer goed tenoemen. Dedetails op derotors zijnzeer g~ed aan-gebracht. Ookde draaibarehalmverdelers,zoals bij deechte in wituitgevoerd,bevestigen dit.

Albert JanKamphuis

Agritoy

CHAMPION.MÄHVORSATZmÎll'riiAl'rkllustllc für sclhslr:lhrtudc Feldhfll:kslcr

:; Fahrikah" .\51)llcn

De Champion 3000 is aan diverse merkenen typen hakselaars aan te bouwen

Page 19: Agritoy nr. 2 - 2002

Verslag van de LCNjaarvergadering 2002

bij LELY, Maasland

InleidingHet is onderhand een traditie aan het wordendat de jaarvergadering van de LCN wordtgehouden bij een importeur van tractorenenlof werktuigen of anders een bedrijf dattoch wel heel nauwe banden heeft met delandbouw. Het bestuur is er altijd weer ingeslaagd om een bedrijf te vinden dat deruimte heeft en bereid is om een groep vanongeveer 200 personen te kunnen ontvangenen als het kan ook nog een rondleiding tegeven. Dit jaar was het bedrijf Lely lndustriesin Maasland bereid gevonden om ons te ont-vangen.

De ontvangstEcht weer om binnen te zitten was het opzaterdag 23 maart, het kwam dus goed uit datde ledenvergadering voor deze dag geplandstond. Zoals altijd bij een ledenvergadering Prototype ti-wielige Lely trekkerwaren de eerste leden al ruim voor 10.00 uuraanwezig. Bij wijze van ontvangst had Lely ophet parkeerterrein, voor de kantine een aantal Lely Hydro-l50, nooit in productie genomenprototypes van tractoren neergezet. Hieroververderop in dit artikel wat meer. Omdat delocatie dit keer in het westen van het land lag,waren de verwachtingen omtrent het bezoe-kersaantal best hoog gespannen. De ledenhebben de LCN niet in de steek gelaten enkwamen gewoon naar de vergadering. Wel zagik een aantal nieuwe gezichten. Waaruit jemisschien kan concluderen dat door in eenander deel van het land te gaan vergaderen jeook weer andere leden bereikt. Zo komt eengrotere groep leden eens op een andere wijzein contact met hun bestuur dan alleen viaAgritoy. Om 10.00 uur waren er ruim 150leden binnen. Maar daarmee hield het niet op.De laatste leden, uit het Zuid Limburgse,kwamen even na 12.00 uur pas binnen, zehadden veel hinder ondervonden van het

Vervolg op pagina 40

Agritoy 17

Page 20: Agritoy nr. 2 - 2002

Zelfbouw:Deutz trekkers

Een modelbouwer, wiens naam je met enige regelmaat tegen-komt in Agritoy is Chiel Kole. Telkens weer lukt het hem omuit onbewerkt materiaal en wat bij elkaar gesprokkelde onder-deeltjes iets moois te maken. Vorig jaar is Chiel zelfs begon-nen om twee modellen tegelijk te bouwen.- Deutz DIS, een trekker met een l-cilinder motor, die bijeen boring/ slag 95/120 mmo 14 PK vermogen produceerde.Deze trekkers werden gebouwd in de jaren 1959-1964. Detrekker had 6 versnellingen vooruit en 2 achteruit en de snel-heid was max. 20 km/u.- Deutz D 9005, was een trekker met een 6-cilinder motor,boring/slag is gelijk aan die van de Deutz D 15 en de cilindersen koppen zijn bij dit type even groot als bij de DIS, waar-door ze uitgewisseld kunnen worden. De D 9005 heeft meteen vermogen van 80 PK, 4 kruip-, 8 weg- en 2 achteruitver-snellingen. Hij was in productie van 1960 tot 1967 en voorzijn tijd met z'n gewicht van 3675 kg een beer van een trek-ker.Over het bouwen van de beide modellen verteIt Chiel onderandere dat hij er ongeveer 500 uur bouwtijd in gestoken heeften dat ze ongeveer schaal 1/20 zijn. De ronde onderdelen wer-den gemaakt op de precisiedraaibank. Door ervaring en doorhet opdoen van nieuwe ideeën maakt Chiel tegenwoordigonderdelen zoals brandstoftank en motorkap van hardhout.Deze houtsoort is volgens hem heel goed te bewerken.Uithollen en glad schuren gaat daarom heel makkelijk en nanog eens geplamuurd te zijn, is het resultaat een strak onder-deel. Hoewel het spuitwerk al wordt gedaan met een airbrushspuitje, vindt Chiel zelf dat hij daar nog meer ervaring meemoet opdoen.Over ideeën opdoen gesproken, voor het maken van velgenheeft Chiel ook iets bedacht. Daarvoor maakt hij gebruik vanoude kogellagers. Die worden uit elkaar gehaald en tussen debeide ringen klemt Chiel dan het materiaal waar de velg vanmoet worden vervaardigd, bijv. aluminium. Vervolgens wordtde zaak in de bankschroef geplaatst en aangedraaid, daarbijmoet je er goed op letten dat de afstand tussen de beide ringenoveral gelijk blijft. Dit is dus een heel secuur werkje.Naarmate de ronding van de velg draai je de zaak meer aan.Chiellaat nog weten dat er voor meerdere maten velgennatuurlijk ook verschillende maten kogellagers nodig zijn.Ook zouden stukjes pijp goede diensten kunnen bewijzen.

Als laatste laat Chiel nog weten dat hij door het bouwen vandeze beide modellen weer twee mooie exemplaren aan z'ncollectie heeft toegevoegd.

Jan van der Zijden

18 Agritoy

De zelf gebouwde Deutz D 15 van 14 pk

Deut; D 9005, een beer van een trekker voor die tijd

Het duo Deutz modellen van Chiel Kale, te groot voor defoto?

Page 21: Agritoy nr. 2 - 2002

De modellen van Lely:zelfbouw

door Maarten Jordaan

De strooier, klaar om te vullen Roterra schudegge

Als je de LCN jaarvergadering 2002 bij LELY inMaasland hebt bezocht, dan zijn je ongetwijfeld ook welde prachtige modellen van LELY werktuigen en machi-nes opgevallen, die in de kantine uitgestald stonden. Ikhad de mazzel om kennis te maken met de bouwer vandrie van deze modellen, Maarten Jordaan uit Maasland.Maarten heeft tot aan z'n pensionering bij LELY op deontwikkelingsafdeling gewerkt. De LELY tractoren zijnbijv. door hem ontworpen. De modellen die Maartenheeft gebouwd zijn:de Astronaut melkrobotDit model staat als promotiemodel op het bedrijf vanLELY in Maasland. Als je de foto's bekijkt zul je zien

Voor zover bekend is de Lely Astronaut de ....

hoeveel detail er al aan zit. Toch is Maarten momenteelbezig om een tweede nog verfijnder model te bouwen.de getrokken maaierkneuzer Splendimo 321 PCWat betreft dit model zeggen de foto's eigenlijk algenoeg. Natuurgetrouwheid is ook bij dit model het sleu-telwoord geweest tijdens de bouw.de tweeschijfstrooier Centerliner SXHelaas is er van dit model maar één foto beschikbaar,maar toch is hierop al te zien hoe gedetailleerd dit modelook gebouwd is. Goed te zien zijn ook de vier kunststofhoekdelen met geïntegreerde verlichting. Maarten heefthet zichzelf niet gemakkelijk gemaakt; door ook het alsextra te leveren afdekzeil te maken. Aan elk van de

... eerste melkrobot die als een schaalmodel is nagebauwd en ....

Agritoy 19

Page 22: Agritoy nr. 2 - 2002

... hierbij dus ook een primeur voor Agritoy en miniaturen lief-hebbers!

modellen heeft Maarten ongeveer 500 uur besteed. Zezijn alle drie gebouwd in schaal 1:10. Het materiaal isvan profieltjes, gegalvaniseerd metaalplaat 8/10 dik enmessingplaat. De meeste benodigde onderdelen werdenin eigen beheer gemaakt en het spuitwerk werd doorMaarten "gewoon" met een spuitbus gedaan. Stickersliet hij maken bij een specialist. Wat tekst betreft laat ikhet hierbij, des te meer foto's kunnen er bij dit artikel.

Jan van der Zijden

Let op de spiegel onder de Splendimo, de maaischijven zijn tezien

20

De modellen zijn gebouwd in plusminus schaal 1:10

Lely Splendimo maaier eveneens gebouwd door dhr. Jordaan

Agritoy

Page 23: Agritoy nr. 2 - 2002

Nieuwe modellen.Binnenkort verwacht

of reeds te koop

New Holland ex 880 combine van Britains

AUTODROME 1:32 (NL)o Fendt F12 trekkero Vo1vo BM 350 trekkero Farmall D serie trekker (nog niet te koop)

BRITAINS-ERTL-RC 1:32 (CHINA)o Land Rover New Discovery in diverse uitvoeringen040061 JCB Fastrac 3185 trekker in collectors doos040513 JCB 8060 Midi Excavator040514 JCB 716 Dump Truck040515 JCB JSW 200 Whee1ed Excavator040521 John Deere 445 garden set (gazonmaaier +Gator)

040528 Samson SP12-16 manure spreader040571 JCB 1CX Skid Steero 40511 Massey Ferguson 6290 trekker040512 Massey Ferguson 6270 trekker met frontlader

John Deere gazonmaaier + kar in precisie uitvoering

John Deere 45 Prestige combine 1: 16 precisiemodel

040527 New Holland CX880 combine040522 New Holland TM 165 trekker040523 John Deere Waterloo Boy trekker040521 John Deere Gator & 445 garden tractor set

BRUDER 1:16 (D)o John Deere 6920 trekkero John Deere 6920 trekker met dubbelluchto John Deere 6920 trekker met voorladero John Deere 6920 trekker met dubbellucht en voorladero Claas Rollant 250 rondebalen perso Grimme SE 75 aardappelrooiero CAT Lexion combineo Veegmachine

C&D MODELS 1:64 (USA)o Versatile Series 11kniktrekkers in 7 verschillende uitvoeringen

ScaleDown's nieuwste kitje, een Nuffield 4/65

Agritoy 21

Page 24: Agritoy nr. 2 - 2002

Nieuwe John Deere 6920 trekker, aanhangers en werktuigen van Bruder voor 2002

.A.PROFI·SEAIE

22

.A.PAOFI-SERIE

Dickie-Schuco landbouwminiaturen voor 2002

Agritoy

Page 25: Agritoy nr. 2 - 2002

Siku Farm programma met o.a. oldtimers voor dit jaar

MO-miniatur maakt dit jaar o.a.

een Schlüter 15PS 1:16 en Hanomag R 401:32

Agritoy 23

Page 26: Agritoy nr. 2 - 2002

Nieuw van Cursor: oldtimer Fendt

CURSOR 1:25/ 1:32 (D)o CU -1792 Fendt Dieselross trekker met maaibalko CU-1799 Fendt Dieselross Fl8 trekker 1937 (restyled

model op rubber banden)o CU-1800 Lanz Bulldog trekker (1 :32)

DICKIE-SCHUCO GmbH & Co 1:43 (D)o 02721 Fendt Farmer 2 trekkero 02641 Lanz trekkero 02731 MAN 4S2 trekkero 03123 "Müller Mitteltal" aanhangero 03112 Unimog 401o 03151 Unimog 406o Porsche Junior trekker als Schuco Piccolo-Set (±

1:75)

ERTL-RACING CHAMPIONS 1:32 (USA)o Allis-Chalmers 440 kniktrekker (5e in de Toy Farmer

Steiger serie)o Steiger Series 11 Super Wildcat kniktrekker (6e in Toy

Farmer Steiger serie)o Case Il-l STX450 kniktrekker 1e in Precision Serie 11o John Deere 9750 STS Precision combine met 8 rijig

maisbord of graan bordo John Deere 9420T rupstrekker Precision Serie 11o John Deere Telehandler (verreiker)

ERTL-RACING CHAMPIONS 1:16 (USA)o 13191 Allis Chalmers D-17 trekker met New Idea

Lan: Bulldog van Cursor in 1:32

24

Claas Junior en Super combine van Tyro Toys

Corn Pieker (Pree. model)o 14130 Case 1030 Western Special trekker (Pree.

model)o 14239A Farmall M trekker t.g.v. 100 jaar meo 14243A Farmall Super MTA trekker t.g.v. 100 jaarmc

o 14192A Farmall 100 trekker t.g.v. 100 jaar ureo 14240A International 5488 trekker t.g.v. 100 jaar n-co 15282A John Deere 4620 2WD trekker met cabine

Collo Ed.o 15 192A John Deere 8520 trekker op dubbellucht Col!.

Ed.o 15205 John Deere 9420 kniktrekker op dubbelluchto 15206 John Deere 9420T trekker op rupsbandeno 15195 John Deere 95 Prestige combine (oldtimer)o John Deere garden set (precision model)o John Deere LoaderlBackhoe (precision industrie trek-

ker)

LONE TREE CREEK 1:8 (USA)o Deere & Mansur No. 199 Corn Planter.Model van een oude paardenzaaimachine gemaakt vanmessing en zilveren onderdelen in een oplage van 250stuks

M-H MODELLE 1:32 (D)o Deutz F3M417 trekker in groene kleur

M-0 MINIATUR (D)

Weinert: Lanz half rups in H-O schaal

Agritoy

Page 27: Agritoy nr. 2 - 2002

Wiking prototype MF model op de Neurenberger Spielzeug Messe

o Schlüter 15PS trekker (ook als bouwkit) 1:16o Hanomag R45 trekker in blauw/rood en als bouw kit

1:16o Eicher ED16 trekker (ook als bouwkit) 1:221/2o Steyr 80 trekker (ook als bouwkit) 1:221/2o Unimog 411 (ook als bouwkit) 1:32o Unimog 421 (ook als bouwkit) 1:32o Originele Unimog aanhanwagen (ook als bouwkit)

1:32o Eicher ED16 trekker 1:32o Steyr 80 trekker 1:32o Hanomag R40 trekker in rood of beige

SCALEDOWN MODELS (kits) 1:32 (GB)o County CD50 1959 rups trekkero Nuffield 4/65 trekker

SCALE MODELS 1:16 (USA)o Me Corrnick C70 trekker collector editieo New Holland TJ450 trekker 1:32 special editie

SIKU 1:32 (D)o 269 Amazone kunstmeststrooier met wielstel02450 Strautman Verti-Mix 1250 voermengwagen02871 Krampe kipwagen op tandemas03251 Massey Ferguson 8280 trekker03252 John Deere 6920S trekkero 3250 Fendt Vario trekker met rondom dubbelluchto 3459 Lanz Bulldog trekkero 3460 Hanomag R45 trekkero 3860 Fendt Vario trekker met voorlader en WeIger

aanhanger04251 Massey Ferguson Cerea 7278 combine

SPEC CAST 1:16 (USA)o A-C Monarch 315 rups trekker

TIM DIE CAST MODELLE 1:32 (CHINA)o NH 5635 trekker op terra wieleno MF 4270 trekker op terra wieleno MF 4260 trekkero Deutz Fahr Agrotron Agroplus 70 trekkero WeIger Lely RP 520 Farmer balenpers

Deuiz F3M417 trekker in groene kleur

o Kverneland 4 sch. wentelploego Deutz Fahr frontmaaiero Schijveneg [blauw]o Pöttinger Eurotop zwadharko Krüger Agrolinero Graankieper op tandemstellTrelleborg wieleno Claas graankieper op tandems tel

TOY FARMERIDIECAST PROMOTIONS 1:32o Big Bud 747 16 V kniktrekker. Model voor 25 jarig

jubileum Toy Farmer

TYRO TOYS 1:32 (D)o Claas getrokken Maaidorsers type Junior en Supero Güldner G75 trekker met voorwielaandrijvingo Bührer Super Six trekker (nieuwe uitvoering)o Bührer 6105 trekkero Deutz Intrac 660 trekkero Deutz D60 rupstrekkero MB-trac 1100 trekker

WEINERT 1:87 (D)o Lanz Bulldog trekker in halfrups uitvoeringo Aanhanger (kar) achter Lanz trekker

WIKING 1:87 (D)o Massey Ferguson 8280 trekkerOMAN 4R3 trekkero MTD gazonmaaier-trekkero Hanomag R16 trekker

Deut; D60 rupstrekker van Tyro Toys

Agritoy 25

Page 28: Agritoy nr. 2 - 2002

Op koffievisite

Minneapolis Moline G-1000

Carel woont al een mooi poosje met zijn vriendin en hunzoontje in Winterswijk. Hij heeft een opleiding op deMiddelbare Landbouwschool gevolgd. Daarna heeft hijde monteursopleiding op de streekschool in Apeldoorngedaan. Na deze opleiding is hij via het loonwerk alskraanmachinist gaan werken bij een grondverzetbedrijf.Voor het bezichtigen van zijn verzameling Oldtimers enminiaturen moet je echter op de ouderlijke boerderij inde buurt van Boekelo zijn. Op deze boerderij, waar zijnopa nog heeft geboerd, is de collectie Oldtimers van defamilie Lansink ondergebracht. De gezamenlijke collec-tie bestaat uit oude trekkers, oude auto's en bromfietsen.Daarnaast staan er nog drie vitrinekasten vol met minia-turen. Lansink senior is in het bezit van een paar mooigerestaureerde Oldtimer auto's, waaronder een T Ford.Verder enkele mooie Amerikaanse exemplaren waar afen toe een bruidsrit mee wordt gereden. Ook de zeer uit-gebreide collectie bromfietsen is van pao

Carel z'n broer heeft een collectie oude trekkers. Hijverzamelt liefst wat zeldzamere modellen. Zo heeft hij

Danhorse T19 uit Denemarken

26

bij Carel

een nog te restaureren Red Tiger die in de periode1953/1954 werd uitgebracht als jubileummodel. Dit terere van het vijftigjarig bestaan van de Ford trekkerafde-ling. Enkele Deense trekkers, waaronder een Danhorsetype T 19 met serienummer 77 voorzien van een auto-motor uit een Ford Perfect. Deze trekker is slechts éénjaar in productie geweest en er zijn niet meer dan 190stuks van gebouwd. Ook de aanwezige Deense Acamtrekker uit 1952 is met een Ford Perfect motor uitgerust.Deze trekker heeft echter een andere achterbrug dan deDanhorse. Verder zijn er nog een Ford Dearborn uit '47,een Ford Ferguson uit '46, een Ferguson met 4 cil.Continental motor uit '47, een Ferguson goudbuik uit'57, een President, een OTA Monarch en een Fordson Fuit '23. De gerestaureerde Massey Harris Pony is de eer-ste trekker die door opa werd aangeschaft en is gebruiktop zijn veehouderijbedrijf. Ook ma Lansink is een echteliefhebber van Oldtimers. Zij heeft een mooi opgeknapteFarmall Cub uit .1948.

Minneapolis Moline M-670 LPG uit 1964

Niet alleen trekkers hebben de belangstelling van defamilie Lansink. Zij hebben ook oog voor de landbouw-machines en werktuigen waar, door de meeste verzame-laars, onvoldoende aandacht aan wordt besteed. De col-lectie omvat onder meer een getrokken Aros combine,een Dronningborg dorsmachine uit midden dertiger jarenen een Roland stropers van begin dertiger jaren. Zowelmet de combine als met de dorscombinatie, aangedrevendoor de Fordson F uit 1923, worden af en toe op eenevenement dorsdemonstraties gegeven. De aanwezigehooiharken, vorkjesschudder, maaimachines en ploegenworden van tijd tot tijd ingezet voor het werk op de hob-byboerderij. En dan met name voor de voederwinningvoor het paard.

De collectie van CarelCarel is een verzamelaar van Amerikaans. De door hem

Agritoy

Page 29: Agritoy nr. 2 - 2002

La n s i n k • •

Uit

verzamelde Amerikaanse trekkers zie je vrij weinig opde Nederlandse shows. De collectie omvat een aantaltrekkers van het merk Cockshnt, o.a. de Cocksliut 20 uit1953 met benzine/petroleum m01or;de Cockshut 30 uit1947 en de Coèkshut 50 met 6 cil. moto]; uit 1955. Ookvan het merk Oliver zijn er een aantal exemplaren in decollectie opgenomen zoals de Row Crop 4 cil, Oliver 66uit 1948, en de 6 cil, Oliver 70 uit 1944. De meeste trek-kers zijn echter van het merk Minneapolis Moline, Carelheeft een M~M. type RTE uit 1948, een Z'TE uit '48, eenZAE uit '50, een UTS uit '49, een UTU uit '51, een JetStar TI uit '63 een M670 uit '64 en een Gl 000 uit '66.Verder is er nog een Avery A uit 1944. De nog te restau-reren 4 cil. 'Iwin City 17/28, uit 1926, is wat de "klep-pen techniek" betreft zijn tijd ver vooruit. Deze motorhad toen al 4 kleppen per cilinder, uniek voor de twinti-ger jaren. Ook de M-M type M 670 uit '64 is een gevalapart. Deze trekker loopt op L.P.G. en is al vanaf defabriek voorzien van een ingebouwde L.P.G. tank. Zowelde Cockshut, de Oliver als de Minneapolis Moline trek-kers zijn alle vrij kort na de tweede wereldoorlog inNederland gekomen via het zgn. Marshall Plan. EenAmerikaans plan dat als doel had het naoorlogseNederland zo snel mogelijk weer op de been te helpen.Het merk Cockshut is na 1945 geïmporteerd doorMassee en eind vijftiger jaren opgenomen in de OliverCompagnie, die sinds 1962 deel uitmaakt van de WhiteMotor Corporanon. De Oliver 70 is als enig model in1938 geïmporteerd door Centraal Bureau in Rotterdam.Ni 1948 kwamen meerdere modellen beschikbaar, over-wegend trekkers met 6 cilinder motoren. Ook dit merk isin 1960 opgenomen in de White Motor Corporation.

Tenslotte Minneapolis-Moline. Deze trekkers zijn in '48geïmporteerd door Louis Nagel, destijds nog in Arnhem.Na enkelejaren werd het importeurschap. wegens dehoge dollarkoers en het weer bèscltikbaar komen van

Spec Cast M-M UTS met ploeg voor de 125thAnniversary

UDIX "Comfort tractor" schaal 1:16 van Scale Models

Lanz tractoren, weer van de hand gedaan. Ook M-M,werd in 1963 opgenomen in de White MotorCorporation. In de zeventiger jaren verdween ook denaam langzaam maar zeker van het toneel.

Minneapolis Moline 670 LPG 1:25 van Ertl uit 1965

Amerikaanse reizenCarel is de eerste keer samen met zijn ouders naarAmerika geweest. Ze hebben daar toen enkele Oldtimerauto's gekocht en veel moois bekeken. Later is hij weernaar het land van de onbegrensde mogelijkhedengeweest, m,aar nu met zijn hobbyvrienden. FrankVenneman, Henk Opgenoort en Arjan Eefting. Zie jehier weinig tot vrijwel geen trekkers van de reedsgenoemde merken, in Amerika zijn deze nog vrij gemak-kelijk te koop. Je kunt daar heel gemakkelijk trekkerskopen op de diverse Amerikaanse shows. Velen zien hettransport van de aankopen naar Nederland echter niet zozitten en durven daarom de gok niet aan. Op de betereen grotere shows is dat echter goed geregeld, aldusCarel, Daar zijn makelaars die de papieren rompslompvoor je verzorgen en scheepsbevrachters die voor hetvervoer zorg dragen. Op één van zijn reizen kocht hijdaar dan ook vier trekkers. De reeds eerder genoemde

Agritoy 27

Page 30: Agritoy nr. 2 - 2002

Twin City, de Cockshut 50, de M-M UTU en de M 670.Deze vier pasten mooi in één zeecontainer. De overge-bleven ruimte is opgevuld met vier, eveneens daar aan-geschafte M-M ploegen. Twee 2-scharige en twee drie-scharige rondgaande ploegen. Van beide ploegen één uit-voering met metalen wielen en één exemplaar voorzienvan luchtbanden.

Overige hobbiesCarel mag graag deelnemen aan diverse shows. Voor hetvervoer van het zware materiaal is een Mack F 700 truckmet een dertien meter lange oplegger aangeschaft. Metdeze combinatie kan hij vier zware trekkers tegelijk ver-voeren. Ook is hij lid van de Mack liefuebbersclub. Devereniging heeft eens per jaar een meeting. Op dezemeetings komen gemiddeld een vijftig exemplaren vanhet "merk". Verder verzamelt hij, hoe kan het ookanders, liefst Amerikaanse folders. Eveneens staat eenvrij uitvoerige en uitgebreide collectie tijdschriften enhobbybladen ter beschikking. Posters, technische teke-ningen op posterformaat en diverse detailtekeningenmaken eveneens deel uit van de verzameling.

M-M type R in schaal 1:24, oorspronkelijk van Slik wordt nogsteeds gemaakt

MiniaturenDe drie vitrinekasten staan gevuld met 300 à 350 model-len, bestaande uit diverse uiteenlopende merken en scha-len van 1:84 tot en met 1:16. Ook deze collectie is weergezamenlijk bezit, zij het dat ieder zijn eigen modellenheeft. De modellen van de Oldtimer auto's zijn van paoEen serie Me, Cormick en Farmall miniaturen en andereEuropese trekkers zijn van zijn broer. Carel houdt hetook hier weer bij zijn Amerikaanse modellen. Hij pro-beert zoveel mogelijk modellen te verzamelen van de in

28 Agritoy

v.l.n.r. Oli ver, Minneapolis Moline en Cockshutt, zelfde model-len, andere merken

zijn bezit zijnde l: 1 trekkers. Dat is overigens vrij moei-lijk. Deze zijn zeer schaars en moeilijk te vinden. Tochis het hem gelukt een aantal leuke exemplaren bijeen tebrengen. Een opvallend model is de Minneapolis-MolineUDLX "Comfort tractor" uit 1939 in de schaal 1:16. Vandeze trekker zijn slechts 150 exemplaren gebouwd. Dezetrekkers waren hun tijd ver vooruit. Ze waren uitgevoerdmet een dichte cabine, voorzien van verwarming en eenradio. Ook de maximumsnelheid van 60 km. per uur wasvoor die tijd ongekend. Toch was er weinig belangstel-ling voor. Vandaar het geringe aantal geproduceerdeexemplaren. Opvallende modellen zijn verder de model-len van Slik Toys die in een Amerikaanse souvenirwin-kel zijn gekocht. Ze waren te koop in groen en rood. Demodellen van een M-M type RTE uit 1947 waren naarkeuze voorzien van een getrokken ploeg of een maaima-chine. Echt iets aparts! De drie modellen van de M-Mtype 1855, van eind zestiger jaren, zijn zowel inCockshut rood als in Oliver groen geleverd. Deze trek-kers hebben geringe uiterlijke verschillen, terwijl zetechnisch vrijwel identiek zijn. Op het model van de M670 en op de foto van de grote trekker is achter de sti-cker de ronde L.P.G. tank met vulnippels zichtbaar.

Als laatste wil ik Carel, die alleen thuis was, bedankenvoor de gezellige hobbyuurtjes, de koffie en de door hembeschikbaar gestelde tijd.

Leen de Vos

Page 31: Agritoy nr. 2 - 2002

0,.

ZelfbouwTe r rag a tor & Ver vae t m 0 d e II e n

Hierbij een aantal foto's van miniaturen die door mij zijnnagebouwd vanaf folders en foto's. De modellen zijn inschaal I :32 gebouwd en voorzien van de kleinste details,Het zijn modellen van de Vervaet Hydro Trike en devierwieler van Vervaet, Deze modellen zijn echter ver-kocht door mij, Ook heb ik twee Schlüters nagebouwdvan de 3000 en de 5000 serie. Tevens heb ik een combi-natie gemaakt van een Veenhuis 3-assige mestversprei-der met daarvoor een Me Cormick,Mensen die geïnteresseerd zijn in de VVT 3 wieler of deTerraGator 9000 serie kunnen contact opnemen met mij.Op dit moment ben ik bezig met een 5-tal VVT driewie-lers voor de liefhebbers. De kosten van een VVT

(Vervaet) zijn ongeveer 190 á 200 EURO, afhankelijkvan de wensen van de besteller en de kleur van de VVT.De kosten van de TerraGator zijn ongeveer 158 EUROen ook weer afhankelijk van de wensen van de besteller.Alle modellen worden gebouwd van polystyreen plastic1.5 mm en de stuurtjes en stoeltjes betrek ik van HenryWalker. Op dit moment ben ik bezig met een gieterij ommatrijzen te maken om zelf wielen te kunnen gaan gie-ten, omdat brede wielen niet zo gemakkelijk te krijgenzijn.

R.H. van der Veen, Boskampen 15,9461 JJ Gieten. Tel.0592-261170

Agritoy 29

Page 32: Agritoy nr. 2 - 2002

Op bezoek bij eenDe in Heino woonachtige Berend Hoogeboom houdtzich sinds een jaar of twaalf bezig met modelbouw. Enwat voor modelbouw?

Berend Hoogeboom heeft een opleiding als smid/bank-werker gevolgd op wat men toentertijd noemde "deAmbachtsschool". Na deze opleiding is hij gaan werkenin een smederij. Door de toenemende landbouwmechani-satie en het afnemende smidswerk werd het werk steedsmeer verlegd naar het onderhoud en de reparatie vantrekkers en machines die toen de agrarische wereld over-spoelden. Dit betekende een forse omschakeling in zijnwerkzaamheden. Door het volgen van vele, praktijkge-richte cursussen tot een stageperiode op de, toen nog inSlootdorp gevestigde Landbouwpraktijkschool, is hij uit-gegroeid tot landbouwmechanisatie monteur. Dit werkheeft hij bijna dertig jaar gedaan, tot een jaar of twaalf

Ransomes dorskast en ....

geleden, toen een hartinfarct een einde maakte aan zijnwerkzame leven. Tijdens zijn werk als landbouwmecha-nisatiemonteur heeft hij vele jaren bij CebecoHandelsraad in Raalte gewerkt. Bij Cebeco Handelsraad,als importeur van Fendt en Same trekkers, heeft hij veelaan deze trekkers gesleuteld. Verder was er veel onder-houd aan de diverse maai- en hooibouwmachines. In dewat latere jaren kwamen daar de maïshakselaars nog bij.Deze machines, met hun vele hydrauliek, stelden hemvaak voor problemen maar die werden met de nodigemoeite ook weer opgelost. Als je als landbouwmechani-satiemonteur werkt kom je diverse werkzaamhedentegen, zoals het installeren en onderhouden van Manusmelkmachines en het installeren van volledige ventilatie-systemen in de vele kippenstallen in en rond Raalte enz.Al met al een drukke en veelzijdige werkkring.

30

De Burrell 2 cil. stoomtrekker in schaal 1:4

Hobby en vrije tijdNa zijn ziekte kwam veel tijd vrij die hij graag zinvolwilde besteden. Regelmatig wordt Berend nog welgevraagd voor het repareren van een gazonmaaier ofander technisch klusje. Ook in en om huis moest nog hetnodige gebeuren, klusjes waar nu tijd voor vrij kwam.Maar de meeste tijd wordt toch wel benut voor zijn grotehobby, het bouwen van echt werkende modellen. Berendis begonnen met het bouwen van een, echt op stoomwerkende, 1 cilinder stoomtrekker in de schaal 1:4, vanhet Engelse merk Burrell. Alles, maar dan ook letterlijkalle onderdelen als krukassen, tandwielen, handels, aan-drijving, stoomketel enz. die aan het model van hem tevinden zijn, zijn volledig in eigen beheer gemaakt. Eenuitzondering op de regel zijn de kogellagers, deze wor-den aangekocht. De benodigde glijlagers worden weerwel in eigen werkplaats geproduceerd. Voor al dit preci-

Agritoy

Page 33: Agritoy nr. 2 - 2002

modelbouwersiewerk staan in zijn goed uitgeruste werkplaats eendraaibank, freesmachine, boormachines en vele anderegereedschappen ter beschikking. Het bouwen van de eer-ste stoomtrekker heeft ongeveer drie jaar geduurd. Dezemachine heeft een werkdruk van 6 atmosfeer. Iederetwee jaar moet de stoomketel gekeurd worden. De keu-ring wordt uitgevoerd door een bevoegde instanties als"onder stoom" of de Ned. Modelbouwvereniging. Naeen nauwgezette inspectie, waarbij de keteldruk wordtopgevoerd tot negen atmosfeer, wordt een certificaat ver-strekt wat twee jaar geldig is. Na twee jaar moet er eenherkeuring plaatsvinden. Het afpersen van de ketelgebeurt met vloeistof. Mocht de ketel de druk niet kun-nen weerstaan, dan ontsnapt de vloeistof door een even-tuele ontstane scheur waardoor onmiddellijk de drukwegvalt. Bij afpersen met luchtdruk ontstaat het gevaar

Raamboom zaagmachine in schaal 1:5

van een explosie! De ketel wordt volgens voorschriftgemaakt van rood koper gesoldeerd met zilversoldeer.Als een machine klaar is wordt er eerst proefgedraaidmet perslucht. Als alles naar wens verloopt komt deketel onder stoom te staan. Dit is het meest spannendemoment van de hele bouwperiode. De eerstgebouwdemachine wordt regelmatig ingezet op evenementen, bra-derieën en andere shows. Met een getrokken aanhangwa-gen, vol met kinderen, wordt het hele terrein rondgere-den tot groot vermaak van de jeugd en toeschouwers. Deeerstgebouwde machine, waarvan geen foto, zal een vol-gende keuring waarschijnlijk niet meer doorstaan. Doorhet vele gebruik beginnen de soldeernaden op de aan-sluiting met het rood koper, verouderingsverschijnselente vertonen met afkeuring als gevolg. Dit betekent danhet einde van de kinderpret. Het tweede bouwproject watBerend onder handen heeft genomen is een twee cilinder

Deut: stationaire motor, loopt op LPG

stoomtrekker eveneens in de schaal 1:4 en ook van hetEngelse merk Burrell. De bouwtijd van deze machinebedroeg ongeveer anderhalf tot twee jaar. Of dezemachine ooit ingezet gaat worden voor demonstratierit-ten is nog niet bekend.

Naast het bouwen van stoomtrekkers heeft Berend ookeen dorsmachine en een stropers van het merkRansomes, in de schaal 1:6 gebouwd. Boven op de dors-machine zijn diverse, doorzichtige plaatjes van plexiglasaangebracht. In de machine zelf zijn enkel lampjesgemonteerd, zodat men goed de werking van de inwen-dige onderdelen kan zien. De stropers is in grote lijnenals een "Borga" gebouwd, bij het afwerken van het uiter-lijk is deze machine zoveel als mogelijk, aangepast aande Ransomes. Dit om een mooier geheel van de dors-

Model van een "vlamhapper" wordt gevoed door spiritus

Agritoy 31

Page 34: Agritoy nr. 2 - 2002

Gegoten motorblok voor de Lan; "kettingbulldog" type H

combinatie te krijgen. Ook voor deze machines geldtnatuurlijk dat alles in eigen werkplaats is gemaakt.Hetzelfde geldt voorde door hem gebouwde Deutz stationaire motor. Dezemotor loopt op L.P.G. en drijft de dorscombinatie aan.Met de dorsmachine wordt niet gedorst, maar met depers worden wel echte pakjes hooi geperst. Voor zowelhet tegelijkertijd graan dorsen en hooi persen is de trek-kracht van de "Deutz" niet toereikend. Vandaar voor-noemde keuze.

Verder bevat de collectie nog een model van een "raam-boom zaagmachine" in de schaal 1:5, waarmee boom-stammen tot planken worden gezaagd. Deze machinewordt tijdens het zagen van dunne takken aangedrevendoor een elektromotor. Van deze machine was geen

Model van een handgesmede Oostenrijkse ploeg

32

werktekening te krijgen. Het model is dan ook aan dehand van diverse foto's gemaakt. Een apart model is de"vlarnhapper". Ook dit model werkt echt. Het wordtgevoed door spiritus. In het verleden werden dergelijkemachines gebruikt voor het lichtere werk zoals het aan-drijven van waterpompen.

Momenteel is Berend bezig met het bouwen van eenLanz Ketting Bulldog type H, in de schaal 1:3. Het alu-minium motorblok is inmiddels gegoten. Hiervoor zijneerst houten mallen gemaakt. Middels deze mallen wor-den afdrukken gemaakt in vormzand, waarna het vloei-bare aluminium in de vorm kan worden gegoten. Na hetstollen van het aluminium krijgen de ruwe delen eennabehandeling van diverse schuur en polijstbewerkingen.De velgen voor de trekker zijn al klaar, wel moeten daar-in nog de spaken en asstompen worden gemonteerd.Voor de Lanz zijn rondjes over het terrein kan gaan rij-den zijn we wel een jaartje verder.

Voor het bouwen van zijn modellen haalt hij vaak werk-tekeningen uit Engeland. Ook middels diverse hobbybla-den zijn wel tekeningen verkregen. Ook het gebruik vanwerkplaats handboeken en onderdelenlijsten met teke-ningen is onontbeerlijk bij deze hobby. Net als iedereenheeft hij ook zo zijn principes. "ik koop geen modellen,ik maak ze zelf' aldus Berend. Maar zoals bekend, prin-cipes zijn er om vanaf te wijken, zo ook bij hem. Opvakantie in Oostenrijk zag hij een model van een prach-tige, handgesmede Oostenrijkse ploeg. Bij het zien vandit staaltje van vakwerk kwam de oude smidsliefde weerboven en hij kon de verleiding niet weerstaan. De ploegwerd gekocht en is nog steeds een kostbare herinneringaan deze vakantie.

Onder de indruk van het vakmanschap van deze model-bouwer neem ik afscheid van de familie Hoogeboom.

Leen de Vos

Agritoy

Page 35: Agritoy nr. 2 - 2002

Recentelijk heb ik een verbouwing van enkele modellenvan de BM-VOLVO 800 van TOMTE afgewerkt vooreen collega verzamelaar. De betreffende modellen vanTOMTE zijn erg eenvoudig uitgevoerd, ze hebben echterwel een goede vorm en ook de detaillering van motorkapen motorblok is acceptabel. De modellen die nog inci-denteel te vinden zijn op ruilbeurzen hebben vaak jaren-lang in de verdrukking ergens "onderin" gelegen en zijndaardoor meestal blijvend krom. Doordat het modelgemaakt is van PVC kan hieraan door het opvullen vande binnenzijde het nodige richtwerk gedaan worden.Tijdens de ombouw van de verschillende uitvoeringen

'7'(90N.5':tPOO WlTH CI7.8NOv tllt7#0('/7 ~/JiJ&1<1 W17HrIJg

Z11-J/[JLf/o dlro - cf.f~.l.v32 ct/s'7()/'1 fj'r//U) ~7öl'1n- .

I;:,.. IJ~\!.l~ ,

~0<%

Agritoy 33

Page 36: Agritoy nr. 2 - 2002

2 wiel aangedreven versie 800 rechts

zijn diverse notities gemaakt in de vorm van detailschet-sen met wat hulpmaten. De bouwbeschrijving is niet eencompleet sluitend verhaal, echter voor een wat handigeknutselaar zal hopelijk een goed handvat te vinden zijnin de bijgevoegde schetsen.

Aangepaste details aan het TOMTE basismodel:

- Opvulling van de motorkap binnenzijde- Opvulling van de kabine binnenzijde/vloer

(

85

34

2 wiel aangedreven versie 800 links

- Dashboardblok incl. stuurwiel- Bestuurdersstoel- Stuuras, evt. 4wd type voor de 814 (met spatborden!)- Voorbanden- Achterbanden- Wielgewichten achter- Voorruit in cabine- Uitlaat met regenklep- Luchtfilter- Werklamp achter

-r )'JOL.YAá2YL/t/97(7-tEX1ctl'lr)

killJ(J([}{ 715't/

lhsslJ./C' 4éétll.Mk

(I1r'é c0m"u/Z c'$'T/<-'c)

'1;( 9 )f 0,1>tlL.6'. CCW7"""~ J.(/iP

Agritoy

Page 37: Agritoy nr. 2 - 2002

- Koplampen op spatborden- Handgrepen op voorzijde spatbord (bij uitv. zondercabine)- Handgrepen op zijkant motorkap (bij uitv. zonder cabi-ne)- Pedalen-hand els (bij uitv. zonder cabine)- Aftakas- Brandstofvuldop- Hefinrichting- Frontgewichten (indien gewenst)

J111- J/OL!/O 8oo-tP.tL/

Met cabine versie 800 links

- Achterlichten- Ruitenwisserblad/arm op voorruit- Coating met primer PAMALUX (t.b.v. PVC)- Aflak spuiten kleur REVELL nr. 34- Motorblok REVELL nr. SM 363- Motorkapzijkant BM- VOLVO witlzwart- Motorkapgrille grijs- balk BM-VOLVO zwart/wit

Het basismodel heeft een cabine en in deze uitvoering isde BM-VOLVO 800 en de 814 (4wd) op de markt

,,- -- - - ---- ..,I II II II II II If I

/"-. \~f----r----_.

Agritoy 35

Page 38: Agritoy nr. 2 - 2002

814 vierwielaangedreven rechts

geweest. De 2WD uitvoering, type 800, is ook in de uit-voering zonder cabine bekend en ook deze vorm is vanafhet TOMTE model te bouwen. Deze ombouw is echterveel ingrijpender omdat de cabine geheel verwijderdmoet worden en als basis alleen het motorkap gedeeltemet de accubakken en twee spatborden overblijven.Ook deze ombouw is op de schetsen aangegeven. Vooreen juist beeld van de trekkers is het nodig om zoveel

ColOn: l/un/J/liJlJ?fVLll J~

ENd'tNE:REI/aL sn .16.1

36

814 vierwielaangedreven links

mogelijk foto's van de verschillende uitvoeringen te heb-ben, ik heb hiervoor de folders kunnen gebruiken. Op debijgevoegde foto's zijn de resultaten van de ombouwkluste zien.

Veel succes voor eventuele initiatiefnemers!John Westerveld

Agritoy

Page 39: Agritoy nr. 2 - 2002

De (2e) Mini Agra DagenZevenbergen,

een verslag van 2 mooie dagen

Behalve een verslag over deze dagen wil ik van dezegelegenheid gebruik maken ook wat te vertellen over deorganisatie van een soortgelijk evenement. Misschienhandig als je met dezelfde plannen loopt, maar niet goedweet waar te beginnen. Zijn er toch nog vragen, belgerust naar de regiocoördinator of ondergetekende.

Waarom een tweede keer?De Mini Agra Dagen Zevenbergen werden in januari1999 voor de eerste maal door de Stichting CultuurZevenbergen georganiseerd. De inrichting van de showdoor de LCN werd door ondergetekende verzorgd, daar-toe gevraagd door de altijd actieve André van der Bergvan voornoemde Stichting. Zonder op te scheppen kanworden gezegd dat deze dagen een groot succes zijngeworden. Na afloop werd er dan ook direct al over eenvolgende Keer gesproken. De mening toegedaan dat ditsucces moeilijk te evenaren was heb ik de boot lang afweten te houden. In oktober 2001 kwam van deStichting het verzoek om in het weekend van 2 en 3februari 2002 een 2e editie te organiseren en toen indezelfde week tijdens gesprekken met streekgenoten dele editie weer enkele keren ter sprake kwam besloot ikom in te stemmen. Wel onder het voorbehoud dat ik weleerst enkele "interessante" deelnemers moest vinden omhet geheel de moeite waard te maken. Daartoe werdenonder andere Bert Voogt en Kees van de Kar met hunmaquettes bereid gevonden. Met die zekerheid en de toe-zegging van enkele andere leden/verzamelaars om meete doen, kon ik de Stichting Cultuur berichten dat er een2e editie zou komen.

De voorbereidingAls je op tijd begint kun je het op je gemakje doen. Tochgaat er nog best wat tijd zitten in het voorbereiden vaneen activiteit. Er moest vergaderd worden over de orga-nisatie van het evenement. Onderwerpen die dan ter tafelkomen zijn bijv: het drukken van posters, de inrichtingvan de showruimte, het regelen van dranghekken bij degemeente voor de maquette van Bert en expositie-wan-den, afspreken wie wat doet en wanneer. Ook over de temaken onkosten moest natuurlijk gesproken worden. Enheel belangrijk, het uitzetten van een tijdlij n. Wat betreftde publiciteit in de pers werd besloten om Kees van deKar als "trekker" te nemen. Die is immers gaan bouwennaar aanleiding van de l e editie. Kees werd om toestem-ming gevraagd en hij ging akkoord. Vervolgens moestener meer deelnemers worden gevonden, alles moest vol.

Er moest immers ruim 22 meter aan vitrines van 1 meterdiep worden gevuld met modellen, liefst door anderedeelnemers dan de le editie. Om een gevarieerd aanbodte krijgen, viel de keuze op merkencollecties. Nu lijktdat heel simpel, maar het valt tegen. Ik bedoel dan hetvinden van collega verzamelaars die (redelijk) veelmodellen hebben van een bepaald merk, om zodoendede bezoekers een beeld te geven van de ontwikkelingvan een bepaald merk in de loop der jaren. Voor enkelemerken was al vlug iemand gevonden, maar het kosttetoch nog wel wat moeite om voldoende variatie te vin-den. Gelukkig was in november natuurlijk onze beurs inZwolle. Daar heb ik na wat rondspeuren nog een aantalmensen bereid gevonden deel te nemen en kon zodoendeals een tevreden mens naar huis rijden. Inmiddels warener al posters gedrukt en daarvan heb ik er in Zwolledirect maar een aantal verspreid. Aan Albert JanKamphuis vroeg ik of hij op onze eigen LCN websiteeen aankondiging wilde plaatsen. Dit gebeurde ook bijTrekker & Werktuig en Trekkerweb. De webmaster vandeze leuke site, LCN lid Hessel Doornbos was directbereid om mee te doen. Zodoende is een afbeelding vande poster lange tijd op www.trekkerweb.nl te ziengeweest. Wat de schrijvende pers betreft heeft er ook eenaankondiging in T&W gestaan en in het clubblad vanonze Belgische zusterclub, de BLC. In Agritoy heeftniets gestaan, de inzend datum voor de kopy was algesloten, helaas.Wie hadden toegezegd mee te zullen doen, kregen eeninformatiebrief toegestuurd. Naast wat algemene infowerd daarin ook de afspraak bevestigd en de ruimte diemen ter beschikking kreeg stond erin vermeld. Men kondan thuis vast een "proefopstelling" maken met de uitge-zochte modellen en uitvogelen hoeveel er nodig zijn omeen leuke presentatie te krijgen. Tevens verzocht ik omde ruimte in de vitrine aan te kleden met wat folders enklein reclame materiaal. Enkele weken voor de showkregen de deelnemers weer een brief met wat aanvullen-de info en een inbrenglijst voor de modellen. Dit wasgevraagd door de verzekering. Sommige deelnemershadden wat moeite om hun modellen op "de juiste waar-de" te schatten. Maar met wat hulp is dat allemaal goedgelukt. De verzekering werd trouwens verder verzorgddoor de Stichting. De laatste weken voor de show werder in veel week- en dagbladen in de regio al of niet uit-gebreid aandacht besteed aan de komende show. OverKees van de Kar kwam er een leuk interview in hetregionaal dagblad BN de Stem. Die laatste weken kwa-

Agritoy 37

Page 40: Agritoy nr. 2 - 2002

De boerderij van Anton Vissers

men er ook veel telefoontjes binnen van mensen die ominfo vroegen. Een groot deel daarvan kwam van buitende regio en zelfs uit België werd een aantal malengebeld. Naar aanleiding van die vragen waren de ver-wachtingen best hoog gespannen.

De opbouwOp vrijdag I februari begonnen de eerste deelnemers alin de middag met de opbouwen inrichting. Onder hennatuurlijk Belt Voogt, die een uurtje of zo bezig is omz'n maquette op te stellen en in te richten. Ondertussenwerden de vitrines in orde gebracht en de indelinggemaakt door middel van de LCN-naamkaartjes, die BenVerwijs weer netjes had gemaakt en zodoende konden dedeelnemers de toegewezen plaats makkelijk vinden. Ookde LCN stand werd opgezet en ingericht. De rest van dedeelnemers kwamen gespreid, enkelen al op de vrijdag-middag, vrijdag's avonds en degenen die wat verder wegwoonden kwamen op zaterdagmorgen. Tijdens zo'nopbouw kom je altijd wel zaken tegen die toch nietlopen zoals het zou moeten. In dit geval waren er doorde gemeente geen wandpanelen gebracht, terwijl het welgevraagd was. Nu moest er een andere oplossing wordengevonden om de tekeningen van Ton van Dijk op te han-gen en om als achterwand van de LCN stand te dienen.Maar het is gelukt. Alles was op tijd klaar, dus ....

....de show kon beginnenVoor de eerste dag waren de verwachtingen over bezoe-kersaantal niet te hoog i.v.m. het huwelijk van Willern-Alexander en Maxima. Dit was overigens al bekend toenwe eraan begonnen, maar het gebouw de Schuur wasalleen op deze data beschikbaar. Hoewel open vanaf12.00 uur werd de show op zaterdag eerst om 12.30 uurgeopend door de hr. Coppens, kringvoorzitter WestBrabant van de ZLTO. Heel triest was het dat hij slechtnieuws had. Er was zojuist bekend geworden dat er bin-

38

John Deere modellen - T Vervloet, Steyr - 1vd Zijden

nen de gemeente Moerdijk, waaronder Zevenbergen valt,een geval van BSE was geconstateerd. Op het momentvan de opening werden van het getroffen bedrijf de 200stuks vee afgevoerd. De enkele aanwezige corresponden-ten van de kranten stoven direct de zaal uit, om hunkranten in te lichten. Direct om 12.00 uur kwamen er alwat bezoekers en langzamerhand werden dat er meer. Na14.00 uur werd het beduidend drukker. Ben Verwijs, dienamens het LCN bestuur deze middag aanwezig was,kan dan ook zien dat de echte liefhebbers altijd komen.Als om 16.30 uur de deuren dicht gaan zijn er ongeveer400 bezoekers geweest. Op zondag, als ondergetekendethuis nog aan de koffie zit, wordt er al gebeld door eenman die vraagt of het adres Kerkstraat 23 klopt. Ja, datklopt maar hij moet nog een uurtje wachten. Als ik om11.45 de Schuur binnen ga, lopen direct al een aantalbezoekers mee naar binnen, moet kunnen en dat is hetbegin van een drukke middag die om 16.30 wordt afge-sloten met ruim 900 bezoekers. Harrie van Haren komtdeze middag namens het LCN bestuur. Toch is het pret-tig om te ervaren dat je er niet alleen voorstaat maar dathet LCN-bestuur meeleeft, door op beide dagen aanwe-zig te zijn met een persoon van z'n leden en zodoendede moeite neemt om belangstelling te tonen.

Samenvattendkunnen we vaststellen dat: alle deelnemers tevredenwaren, de LCN heeft er een stuk of 12 nieuwe leden bij,gaat opruimen veel sneller dan opbouwen, de belangstel-ling voor de hobby nog steeds groeiende is, er al enkeleleden zich hebben opgegeven voor een 3e editie en datdie nog wel een tijdje op zich zal laten wachten.Tenslotte nog een bedankje richting deelnemers die tochmaar weer geheel belangeloos hun vrije weekend hebbenopgeofferd. Mensen, het was geweldig.

Jan van der Zijden

Agritoy

Page 41: Agritoy nr. 2 - 2002

DeMiniaturenboer

GIJS KOOLNIEUWENDIJK204225 PE NOORDELOOSTEL./FAX.0(031) 183-582046E-MAIL:[email protected]

IN- EN VERKOOP OUDE EN NIEUWE LANDBOUW-,GRONDVERZET-, TRUCKMINIATUREN, FOLDERS ENZ.

TE KOOP OF TE RUIL- Case IH 956 XL 1:32 Ertl- Deutz 60 pk rups 1:32 Tyro Toys- Deutz 50'er watergekoeld groen 1:32 M-H Modelle- Field Marshall Serie I + cab. 1:32 G&M Orig.- Marshall MP6 (Australische uitv.) 1:32 G&M Orig.- Case IH STX450 Precision 1:32 Ertl- Div. trekkers op brede banden 1:32 Britains- John Deere 3200 verreiker 1:32 Britains- Steyr 9094 rondom dubbellucht 1:32 Siku- David Brown 990 wit/bruin 1:43 Dinky- Massey Ferguson 2640 1:28 Gama- Allis Chalmers K rupstrekker 1:16 SpecCast- New Holland LS 150 skid-steer 1:32 Britains- div. 1:87 truck en brandweermodellen

Wilt u langs komen, bel dan even voor een afspraak

WANTEDSiku Farmer Serie 1/32

2964 Bergmann Dungestreuer (heIIbiau)werbemodell der Firma Rethmann

4051 Deutz Fahr M36.10 (rot) 'WASA'3552 Fendt Xylon (Lido loont)2851 Fendt 310 LSA 'Avadex'

Other unusual Siku promo or werbemodells wanted. Willbuy or swap for 'Britains' farm models (including US milktanker, promo Kverneland plough, MB Tracs, MF 135's etc).

Thousands of obsolete 'Britains' models in stock.

Adrian LeaRushton HouseChester RoadKelsallCheshireCW60RTEngland tel: +44 (1829) 751638

e-mail: [email protected]

Ken je het"Modell- Auto ZEITSCHRIFT"

(MAZ) al?MAZ bestaat al sinds 1980 en brengt je elkemaand al het nieuws over 1:87 miniaturen en

hun grote voorbeelden.. Naast noviteiten en veel bijzondere modellentoont MÀZ ook veel omgebouwde modellen

", aan z'n lezer.s. ) .. . .Ook landbouwvoertuigen zrjn regelmatig lil

MAZ te vinden, maar ook vele anderesoorten voertuigen zoals personenauto's,vrachtauto's, autobussen en brandweerauto's.Als je MAZ nog niet kent, vraag dan gewoon

een proefnummer aan bij:Modell-Auto ZEITSCHRIFT

~Verlag Friedel FiedlerFliederstraBe 15

D-63486 Bruchköbel, Deutschland(Fax: 06181/72044)

rl/l/I/I/I/l/I/I/I/I'/I/I/A'/AlYI/I/I/I/I/I/l/I'/I/I'/I/l/I/AI'/I/I/l/I/I/I/I/I/I'/I/l/I/""i

IVan Hoorn Model Tractor Kits II kopen bij de specialist is goed kopen I~ ~~ ~I Verwacht I~ ~~ ~~ ~~ ~; Ferguson lEF-20 diesel ~; Massey Ferguson 35 ~I ~~ Massey Ferguson 165 ~~ Field Mashall serie 1 ~~ Nuffield 4/65 ~I ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~IMeer modellenleverbaar Van Hoorn Model Tractor Kits ~~ Prima adviezen Norgerweg 162 ~~ 9494 PD Yde ~~ ~~ Vraag onze prijslijsfaan tel. 050 - 4061750 ~~ ~~ Viln Hoorn Model Tractor Kits is importeur van SCALEdown Models ~~1/1/N/I'/I'/8/I//'JVD/N/N/N/I/I/I'/l/I/I/I/I/I/AI"/AI'/I/A'/I/N/'/.HYH7I/1/I/I/I/I/I/I/I/I/~

Agritoy 39

Page 42: Agritoy nr. 2 - 2002

slechte weer onderweg. Uiteindelijk waren er bijna 180deelnemers voor de jaarvergadering binnen. Dat was ookwel duidelijk de limiet want de kantine van Lely zat enstond toen tjokvol.

De vergaderingStipt als altijd opende voorzitter Jaap Dokter om 10.00uur de vergadering en loodste ons vervolgens vlot opzijn eigen wijze door de vergadering heen, dus hier endaar een grapje. De notulen werden zonder commentaaraangenomen, wat voor Jaap aanleiding was om te zeg-gen: "Of jullie hebben het jaarverslag niet gelezen of desecretaris heeft z'n werk goed gedaan". Albert JanKamphuis deed als bestuurslid verantwoordelijk voorAgritoy een oproep aan inpakkers, om zich aan te mel-den bij Frits van Manen. Het verslag van de vergaderingis het "pakkie an" van de secretaris en krijgt u t.z.t toe-gezonden zoals elk jaar de gewoonte is. Precies volgensschema werd de vergadering om 12.00 uur afgesloten enwas het tijd voor de lunch. Ook was er toen gelegenheidom de in de kantine opgestelde Lely modellen te bekij-ken. En dat waren eigenlijk zonder uitzondering heelmooie modellen. Ik denk dat met mij bijna niemand hadgeweten dat dit bedrijf modellen in z'n bezit had. Bij uit-zondering was het dan ook gelukt om ze bijeen te krij-gen in de kantine. Een unieke kans dus om ze eens goedte bekijken. Bij dit verslag zullen een of meerdere foto'svan deze modellen afgedrukt worden. In dit nummerwordt er een speciaal artikel aan deze modellen gewijd.

Het bedrijfDat Lely een internationaal bekend bedrijf is weten weallemaal wel, het heeft wereldwijd een 22-tal bedrijvendie allen vallen onder de Lely Groep. In totaal staan erruim 1.000 werknemers op de loonlijst. Het hoofdkan-toor staat in Zwitserland. In Nederland is het bedrijfalleen in Maasland gevestigd met drie bedrijven,Octrooibureau van der Lely, Lely Benelux en LelyIndustries, het bedrijf waar wij te gast waren. In de vijf-tiger jaren is Lely in dit bedrijf begonnen met de uitvin-ding en productie van de bodemaangedreven harkkeer-der. Er zijn sinds die tijd steeds nieuwe producten bijgekomen zoals bijv. de bekende rotorkopeg.Tegenwoordig worden er op dit bedrijf alleen nogmachines geproduceerd die te maken hebben met deveehouderij, onder het motto "van het gras in het glas".Dat zijn dus de Splendimo maaiers en maaikneuzers,Centerliner kunstmeststrooiers, Lotus schudders, Haylelyharkschudders en Hibiscus harken. Verder natuurlijk niette vergeten de Astronaut melkrobot. De rechten voor deproductie van akkerbouwwerktuigen zijn verkocht aanPeecon en worden nu door hen onder de naam Tulip ver-kocht.

40

RondleidingNa de lunch gaf de firma Lely in de persoon van Sjoerdvan Gelder door middel van een korte Power Point pre-sentatie een beschrijving van het bedrijf Lely (zieboven). Vervolgens gingen we via het parkeerterrein in 6groepen de hallen in. Buiten werd er nog een kortedemonstratie gegeven met een van de tentoongestelde ennog rijdende prototypes van Lely. Eenzeswielige trek-ker, waarvan de voorste en achterste as sturend warenuitgevoerd. Dit model zou zijn afgeleid van een Zwitsersmodel. Overigens gebruikte Lely als basis voor z'n pro-totypes altijd Ford tractoren, wat bij een van de drie ten-toongestelde vehikels nog goed te zien was. De rondlei-ding verliep op rustige wijze en er was gelegenheidgenoeg om vragen te stellen. In de uitgestrekte fabrieks-hallen konden we alle producten in diverse fasen van debouw aantreffen. Ook werd ons hier aan de hand van dediverse onderdelen het modulensysteem van de maaiersuitgelegd. Heel boeiend was ook om de melkrobot indiverse bouwfasen te zien. Letterlijk een kijkje achter deschermen. Ook de wijze waarop men de kwaliteitscon-trole uitvoert werd gedemonstreerd. Dat het interessantwas bleek wel want toen de groep waar ondergetekendedeel van uitmaakte terug kwam in de kantine, bleken alleandere groepen al binnen te zijn en de ....

minibeurs ...... was al begonnen. Tijdens de rondleiding was de kanti-ne omgebouwd tot een minibeurs. Het was een druktevan belang, waar ook de ruimte debet aan was en waarineen ieder probeerde iets van z'n gading te vinden. Veelnieuwtjes waren er niet melden. Maar dat neemt nietweg dat er toch wel goede zaken werden gedaan door destandhouders. Marcel Scholten haakte erop in door aande leden de laatste Landini Mythos tractoren te overhan-digen. Bijna alle modellen zijn nu wel zo ongeveer bijhun nieuwe eigenaar, waarmee het hoofdstuk Landini(succesvol) kan worden afgesloten en de weg wat mijbetreft vrij is voor een nieuw model.

TenslotteDenk ik dat het bestuur kan terugzien op een geslaagdedag. Ze hebben nu ervaren dat ook een evenement in hetwesten goed door de leden wordt bezocht. De jaarverga-dering 2003 staat inmiddels ook al gepland bij BECO inVianen. Mooi centraal dus. Verder nog een bedankjenaar de firma Lely, die vooral in de persoon van Sjoerdvan Gelder veel heeft gedaan om de deze dag tot eensucces te maken. Een uiteraard alle leden voor hunkomst.

Jan van der Zijden

Agritoy

Page 43: Agritoy nr. 2 - 2002

mei1925

26

juni122

7-8-915

15-1622

23

juli5

62027-28

Agendamet

van evenementenminiaturen

- Best; Za1encentr. 'De Prinsenhof', Hoofdstraat 43, trein/autorui1beurs. Inf. 040-2550041- Klaaswaal; (regio) Tractoren, van verleden tot heden, inf. voor L.C.N. Jan van der Zijden, 076-5035534

- België; Maasmechelen, Heilig Hartcollege, Rijksweg 357. LIMAC ruilbeurs. Inf. +32.495226942

- Houten; (Utr.) Meidoornkade 24, gebouw Euretco, NAMAC ruilbeurs. Inf. 0165-537054- België; Voeren, Old Tractor Days- Frankrijk; Chartres, Le Compa, Pont de Mainvilliers. Farm Toy Show Agri Coll Association. Inf.

+33(0)237361130 E-mail: [email protected] Website: www.shez.comfagricollasso- USA; Dyersville, Summer Farm Toy Show. Inf. + 1.563. 875-2727- Joure; zalencentrum 't Haske, Vegelinsweg 20, ruilbeurs. Inf. op werkdagen van 19.30-21.30 uur 0513-

416571- USA; North Dakota, LaMoure, 17th Annua1 Farm toy Show- Wilhelminadorp; (regio) Open dag grootlandbouwbedrijfWi1helminapolder, inf. Johan en Marjo Danielse:

0113-230531- Amsterdam; Hotel Mercure, Joan Muyskensweg 10 AMC-beurs. Inf. 020-6413082

- Zweden; LCN reis naar de jaarmeeting van Model Traktor Klubben in Zweden. Inf. Harrie van Haren, 06-18183257

- Rijssen; 't Witte Hoes. Miniatuurautoruilbeurs. Inf. 055-5429302 (tussen 18.30-20.30 uur).- Houten; (Utr.) Meidoornkade 24, gebouw Euretco, NAMAC ruilbeurs. Inf. 0165-537054- Panningen; Int. Historisch Festival H.M.T. Inf. G. Peters 024-6772419

augustus3 - Koudekerk aan de Rijn; (regio) inf. voor L.C.N. Jan van der Zijden, 076-503553425 - Amsterdam; Hotel Mercure, Joan Muyskensweg 10 AMC-beurs. Inf. 020-641308227-1/09 - Engeland; Blandford, The Great Dorset Steam Fair

september7 - Joure; zalencentrum 't Haske, Vegelinsweg 20, ruilbeurs. Inf. op werkdagen van 19.30-21.30 uur 0513-

4165717 - Leeuwarden; Scan Tri Hal, Avondsterweg 10. Friese Modelbaan Club. Inf. 058-2161540106-1498560321 - Houten; (Utr.) Meidoornkade 24, gebouw Euretco, NAMAC ruilbeurs. Inf. 0165-53705429 - België; Antwerpen, Scheldekaai/Cockerillkaai, Hangar 15, miniatuurbeurs. Inf. +32(0)15.553436

november1-2-3 - USA; Dyersville, National Farm Toy Show23-24 - Zwolle; Ilsselhallen, 14e Internationale Landbouwminiaturen Ruilbeurs en Tentoonstelling LCN. Inf. 0527-

20149230 - Houten; (Utr.) Meidoornkade 24, gebouw Euretco, NAMAC ruilbeurs. Inf. 0165-537054

December- België; Antwerpen, Scheldekaai/Cockerillkaai, Hangar 15, miniatuurbeurs. Inf. +32(0)15.553436

De gegevens zijn ontleend aan allerlei bronnen, voor de juistheid is de redactie niet verantwoordelijk. Het is raadzaamde vermelde telefoonnummers te bellen i.v.m. eventuele wijzigingen.

Agritoy 41

Page 44: Agritoy nr. 2 - 2002

VERSLAGva 11 d e 2 e~ ,

SchöppenstedterModelbeurs

Op schaal naar resultaatVoor de tweede keer werd op 16 en 17 maartj.l. deSchöppenstedter Modelbeurs gehouden. Net als vorigjaar had de firma Alfred Cassel daartoe z'n bedrijfsruim-te ter beschikking gesteld. In de leeggeruimde werk-plaats kon je nu niet alleen de tafels van de deelnemersaantreffen maar ook een "restauratiehoek", waar jedranken, koeken en worst kon kopen. Voor de werkplaatsvormden diverse trekkers en werktuigen van John Deere,waaronder een 9400 kniktrekker, een geweldige blikvan-ger voor de beurs. Het aantal deelnemers was groter danvorig jaar. Naast bekenden zoals Hans Tyroller enWolfgang Diehl, toonden een 20-talliefhebbers vanlandbouw miniaturen welke schalen er in de modelbouwgebruikelijk zijn en wat zoal de mogelijkheden zijn bijde ombouw van modellen. Al direct bij binnenkomstdiende zich een eerste primeur aan. Hier werd het proto-type van de nieuwe John Deere 6920 van de firmaBruder getoond, die in de herfst pas op de markt zalkomen. Er waren nog meer nieuwtjes te zien, zoals desplinternieuwe Doppstadt-Trac van Wolfgang Diehl(Testrapport van de echte trekker in Profi 4/2002), dievanaf mei verkrijgbaar zal zijn. Eveneens nieuw bijDiehl waren ombouwmodellen van de nieuwe Fendt 800serie. Op de stand van Tyro Toys was een model van deClaas Junior Maaidorser de blikvanger. Behalve zijnzelfbouw hakselaars was hier ook het eerste model vande Ertl Case STX 450 te bewonderen. Ook JürgensHobby-Treff was in Schöppenstedt aanwezig. Ietwat ver-scholen kon je hier een Case Magnum MX 270 ontdek-ken. Marco Henschel toonde een uitgebreid assortimentvan ze-n ombouwmodellen (voornamelijk Amazone), en

ook verschillende, goed gedetailleerde varianten van eengiertank. Bij Sönke Morbach was ook wat nieuws tezien. Hij showde het model van een Holmer TerraVariant, dit model was uitgerust met een Horsch zaai-goedtank. Wie heel goed en nauwkeurig alles bekeek,kon bij Andreas Wölke het handgebouwde model vaneen Stoll V 300 bietenrooier bewonderen. Op een cen-traal gelegen stand presenteerde zich het Produktschapvoor Land en Tuinbouw met z'n grote variatie aan pro-ducten. En last, but not least was Josef Brunner van MO-Miniatur met z'n intussen volledig uitgeruste EicherWotan in schaal 1:2,5 een echte publiekstrekker. Hetmodel, dat qua grootte een kleine tuinbouwtrekker bena-dert, gaat deze zomer in de verkoop. Een aantal verderniet met name te noemen standhouders maakt het plaatjerond. Terwijl het bezoekersaantal op zaterdag wat ach-terbleef bij de verwachtingen, was dat op zondag daaren-tegen hoger. Samenvattend kun je vaststellen dat dezebeurs een succes is geweest. Dat succes is mede te dan-ken aan het feit dat de NDR, net als vorig jaar, via radioen televisie verslag deed vanaf deze beurs inSchöppenstedt.

Het waren twee mooie dagen bij de firma Cassel, die alaankondigde dat de modellenbeurs in 2003 op 15 en 16maart weer zal worden gehouden en zo ook in de toe-komst een jaarlijks terugkerend bezoekadres kan wordenin het programma van de op modellen beluste landbouw-miniaturen enthousiastelingen.

Tekst: Sönke Morbach, Vertaling: Jan van der Zijden

42 Agritoy

Page 45: Agritoy nr. 2 - 2002

~i;;A.avertoytje,S:6'tlleen voorleden)

Te koop: Siku Renault Ceres 95X tractorJens Van den Dooren, +321473.29.45.88

Gevraagd van Britains: Persoontje met gele trui aan voorop oranje aardappelrooier, cabine voor Ford 5000 laatstetype, blauw spatbord van Ford 7710 of TW20, lospijp enrol voor New Holland TR85 combine, wit cabinedak vanRenault 145-14TX of van Renault 155-54 of Renault103-54, persoontje met witte trui en witte broek aan metwitte mouwen, frame van rode opraapwagen compleetmet piek-up en bak.A. Suijkerbuijk, Oud-Gastel 0165-312319

Folders te koop: IR 4100 = € 60, IR 4156 = € 60, IR4166 = € 60, IR 86 4wd = € 40, IR 856 = € 40, IR 656= € 40, IR 66 2wd = € 75, IR 66 2wd = € 75, IR 862wd = € 40, Case 1200 = € 75, Case 1470 = € 60,Case 2470 = € 40, Ford TW = € 20, Big Bud 525/50400/30 = € 125, MF 1505/1805 = € 40, MF 1080-1150= € 60, MF 1500/1800 € 40, AC 7580/8550 = € 40enz. Vraag uw lijst met meer details en prijzen!!!Jan Lambrechts - Tel (+ 32) 014618116of e-mail [email protected]

Te koop: gebruikte professionele vitrinekasten vanbekende merken zoals o.a. shopex alle modellenuitgevoerd in aluminium met 4 zijden glas, met slot enbovenverlichting.Mario Joosten, Kanaaldijk Zuid 31,Someren Eind tel. 0493-493829

Te koop: Vierzon 552 (SFV 552) schaal 1:32 beperkteoplage.Mario Joosten, Kanaaldijk Zuid 31,Som eren Eind tel. 0493-493829

Te koop gevraagd: Britains: Valmet 805 Autoway, Ford7710 Autoway, Deutz DX Autoway, Ford E27N (blauwereiger).G. Valkema, 050-3061220 na 18.00 uur

Gevraagd van Britains: # F 128 Fordson E27N op rubberJ. Verstegen, 077-4671655 na 20.00 uur

Te koop gevraagd: een losse cabine van een ClaasXerion of van een Claas Jaguar hakselaar. Schaal 1/32.M.Kole, Kraaierstraat 11,4413 CW Krabbendijke,0113-502409. E-mail: [email protected]

Aangeboden: Onderdelen en stickers voor o.a. Britains,Siku, Corgy, Dinky, Ertl en diverse andere fabrikanten.

Bestel nu de geheel vernieuwde catalogus [ nugedrukt/in boekvorm/op formaat A5/42 bladzijden]Kosten 1,50 Euro/inclusief verzendkosten 2,70 Euro.Nieuw: wielen als op Case 4890 Conrad [zelfde profielals achterwielen Gama Fendt 620 & MF 2640] Allebrede [Terra] banden van Siku nu weer leverbaar. OokSirocco en Fritzmeier[2 uitvoeringen] valbeugels zijnweer leverbaar. Binnenkort komen de volgende nieuweonderdelen:Britains: Cabines voor Fordson Major/Volvo BM2654/Fiat 880 DT/MB Trac 1500[met losse deuren].Uitlaat voor Volvo BM 2654/Renault 145-14. Valbeugelvoor Ford 6600/MF 595. Spatborden voor MF 595.BellfaxlE-mail voor info enlof prijslijst: H. Walker050-3022760. E-mail: [email protected]

Gevraagd: T&W nr.122; Het blad trekker/trekker enwerktuig nr 1 tot 120; Fordson Dexta 1:25 CrescentStock#1805 evt. met rood wagentje; werkplaatshandboekvan David Brown 1210 en groter.W.Zieleman tel. 0529-497298

Te koop aangeboden: Britains: MB-trac 1500, Nordstenzaaimachine in doos, Multi Level Elevator, Buck rake,Deutz DXIlO, Loadall, blauwe melkauto, Deutz dubbellucht, witte County, Ford TW20G. Valkema, 050-3061220 na 18.00 uur

Te koop van Siku: Deutz grootpakpers, Deutz combineM36.1O rood, Ösa bosvoertuig, Deutz Agrostar metkraan, Fendt Xylon 524 blauw, Fendt Xylon met voorla-der en kraan, Fendt 310 Farmer, MB trac met schuif enbakje, Renault Ceres 95 x.Pieter Dijkstra Rinsumageest 0610168576of E-mail: [email protected]

Gevraagd: alle soorten 1:32 landbouwminiaturen, ookverzamelingenPieter Dijkstra 0610168576 E-mail: [email protected]

Gevraagd: Catalogus van Britains, Jaargang 2001.Erik van den Boorn.Tel: 043-4094716 (Na 19.00 uur)

Te koop diverse modellen Britains combines, tractoren,werktuigen en vrachtauto's. Complete lijst op aanvraagbeschikbaar. Eventueel ook te ruilen tegen andereBritains modellen, modellen van Brian Norman, ScaleDown e.d.Wim Huisman, 076-5650706Email: [email protected]

Agritoy 43

Page 46: Agritoy nr. 2 - 2002

Aangeboden: Farmall C + graan wagen Jouef 1132; 6xJohn Deere 1/64 le serie Ertl jaren '70; ParmalI F20, H,Case 800 Ertl 1/16 met doos; Scale Models 10-20 1116;IH TD25 rups Mercury HO-schaal; Springside FergusonT20 ploeg 1187; Farmall M Scale Models 1132;International 2644 Ertl 1/16 industriernodel; SloopmodelMcCormick 624 Mont Blancl/l2; John Deere 4430 +ploeg Ertl 1125 ongebouwde kits; Lamborghini tractorRos1125; Wiking IH Loadstar oplegger met Mercury IRPayloader HO-schaal.Louis Beunder, Driebruggen 0348-501684.

Is uw rekeningnummer gewijzigd? Geef dit dan evendoor aan de penningmeester, Opzeggen van het lid-maatschap dient u schriftelijk of mondeling te doen!Maakt u nog geen gebruik van automatische afschrij-ving? Vul dat kaartje nu in en stuur het op naar depenningmeester, gewoon doen!

. M.G.]. Scholten, Plataan 72 6942 TS Didam

Essenlaan 242461 DH TER AAR

Tel. 0172-603963Fax 0172-603125

gespecialiseerd in auto- en landbouwminiaturen

'Jopie Krukas/{).HEJ3, NIEWE.~kATES '/

44 Agritoy

Page 47: Agritoy nr. 2 - 2002

Gedetailleerde metalen tractorkits schaal 1:32

NIEUW! fendt F12

Fendt F-40U

Ford 8600/9600 *

Porsche junior **

County 1454*

Ford 8600/9600County 1454en Volvo BM 350:Prijs als kit: € 120,-Prijs als handgebouwd model: € 195,-

Overige modellen: Prijs als kit: € 95,-Prijs als handgebouwcl model: € 180,-

* Manufactured with Permission of New Holland** Manufactured with Permission of Porsche AG

HanQmag R35/45

M.A.N. Acker.schlepper

PorscheOiesel Super L**

LANZ 0 6016

Autodrome Kloosterweg 63882 NL Putten Holland tel. (0341) 356420 fax (0341) 36 1002Adres showroom: Planetenveld 43 Zeewolde, geopend wo/za van 10.00 tot 17.00 uur

Page 48: Agritoy nr. 2 - 2002

159VAKBLAD o VER LANDBOUWMECHANISATIE

Ja, ik wil ook (gratis) Trekker&Werktuig ontvangen!o Stuur mij een gratis proefnummer van Trekker&Werktuig

o Ik heb al eens een proefnummer ontvangen en wil graag gebruik maken van de extravoordelige proefperiode: 3 maanden voor € 11,50. Dit is een korting van ruim 30%.Pas na 3 nummers beslis ik of ik een abonnement* wil.

Naam: : .

Adres: .

Postcode: Plaats: .

Telefoon: .

* LCN-Ieden krijgen 25% korting op de normale abonnementsprijs en dienen zichzelf aan temelden bij ons voor de LCN-korting.

Kijk ook eens op www.trekkerenwerktuig.nlvoor wat er deze maand in het blad staat!

Deze bon opsturen voor 1 januari 2003in een envelop zonder postzegel naar: Trekker&Werktuig, T.a.v. Henk Smeitink,

Antwoordnummer 2045, 7000 SJ Doetinchem

Uw opgegeven gegevens kunnen worden gebruikt voor het toezenden van informatie en/of speciale aanbiedingen doorElsevier bedrijfsinformatie en speciaal geselecteerde bedrijven. Indien u hiertegen bezwaar heeft, stuurt u een briefje naarElsevier bedrijfsinformatie bv, t.a.v. Adresregistratie, Postbus 808, 7000 AV Doetinchem.

Actiecode LCN02