A4 NB 2018 Fierensblokken - OVAM · Title: A4_NB_2018_Fierensblokken.indd Created Date: 7/18/2018...

2
BODEMSANERING SANERING FIERENSBLOKKEN, VAN CRAESBEECKSTRAAT – WILLEM LEPELSTRAAT, ANTWERPEN | AUGUSTUS 2018 OVAMNieuwsbrief Beste buurtbewoner, Op 7 augustus 2018 start de OVAM met de ambtshalve bodemsaneringswerken van de voormalige gassite gelegen aan Van Craesbeeckstraat 23-33, Van Craesbeeckstraat 30-40 en Willem Lepelstraat 52-66 te Antwerpen. In deze nieuwsbrief geven wij een overzicht van de bodemsaneringswerken. Waarom saneren? Op de site was vroeger (1839 tot 1895) een gasfabriek gevestigd. Bij de productie van het gas, dat werd gewonnen uit steenkool, kwamen schadelijke afvalstoffen zoals teer en cyanide vrij. De verontreiniging zit in de grond en in het grondwater. Omwille van deze verontreiniging is een sanering van het terrein nodig. De OVAM saneert tot aan concentraties in de grond en het grondwater waarbij er geen risico’s meer zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Omdat op de site appartementsgebouwen en duurzame verhardingen aanwezig zijn, was er geen direct contact mogelijk met de verontreinigingen. Er was dus tot op heden geen risico voor de gezondheid van omwonenden. Hoe pakt de OVAM de bodemsanering aan? De bodemverontreiniging op de binnenplaatsen en de voor- tuinen aan de Willem Lepelstraat zal gesaneerd worden door een ontgraving waarbij zowel de kernzones als de verontreinigde toplaag afgegraven worden. In één kernzone wordt met behulp van een tijdelijke bemalingsinstallatie het grondwater plaatselijk verlaagd. Het onttrokken grond- water wordt via een waterzuiveringsinstallatie gezuiverd en vervolgens geloosd. Er zal ruim 6.000 ton verontreinigde grond afgevoerd worden voor verwerking. De graafwerken in de saneringszone vereisen specifieke veiligheidsmaatregelen. In de saneringszone moeten de arbeiders veiligheidskledij dragen. Omdat bij een veront- reiniging van cyanides en aromaten plaatselijk schadelijke gassen kunnen vrijkomen, is het niet uit te sluiten dat de arbeiders op bepaalde locaties binnen de saneringswerf gas- maskers moeten dragen. Voor de omwonenden en voorbij- gangers is er evenwel geen gevaar. Er worden geen risico’s verwacht buiten de werfzone. De sanering wordt continu opgevolgd door een erkend bodemsaneringsdeskundige die zowel binnen als buiten de werfzone luchtmetingen uitvoert. Na de ontgraving wordt op basis van staalnames de grond- waterverontreiniging geëvalueerd. Timing van de werken? Op 7 augustus 2018 start de aannemer met de werfinrich- ting. De sanering zelf duurt tot eind december 2018. De werfzone wordt afgesloten voor derden. Al deze bodemsane- ringswerken worden uitgevoerd in opdracht van de OVAM. Renovatie na de sanering Na de sanering renoveren de stad Antwerpen en AG VESPA de Fierensblokken. De Fierensblokken bestaan uit 2 gebouwen. Het ene gebouw ligt tussen de Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepel- Vlaander en is bodembewust

Transcript of A4 NB 2018 Fierensblokken - OVAM · Title: A4_NB_2018_Fierensblokken.indd Created Date: 7/18/2018...

Page 1: A4 NB 2018 Fierensblokken - OVAM · Title: A4_NB_2018_Fierensblokken.indd Created Date: 7/18/2018 2:04:02 PM

BODEMSANERINGSANERING FIERENSBLOKKEN, VAN CRAESBEECKSTRAAT – WILLEM LEPELSTRAAT, ANTWERPEN | AUGUSTUS 2018

OVAMNieuwsbrief

Beste buurtbewoner,Op 7 augustus 2018 start de OVAM met de ambtshalve bodemsaneringswerken van de voormalige gassite gelegen aan Van Craesbeeckstraat 23-33, Van Craesbeeckstraat 30-40 en Willem Lepelstraat 52-66 te Antwerpen.

In deze nieuwsbrief geven wij een overzicht van de bodemsaneringswerken.

Waarom saneren?Op de site was vroeger (1839 tot 1895) een gasfabriek gevestigd. Bij de productie van het gas, dat werd gewonnen uit steenkool, kwamen schadelijke afvalstoffen zoals teer en cyanide vrij. De verontreiniging zit in de grond en in het grondwater.

Omwille van deze verontreiniging is een sanering van het terrein nodig. De OVAM saneert tot aan concentraties in de grond en het grondwater waarbij er geen risico’s meer zijn voor de volksgezondheid en het milieu.

Omdat op de site appartementsgebouwen en duurzameverhardingen aanwezig zijn, was er geen direct contact mogelijk met de verontreinigingen. Er was dus tot op heden geen risico voor de gezondheid van omwonenden.

Hoe pakt de OVAM de bodemsanering aan?De bodemverontreiniging op de binnenplaatsen en de voor-tuinen aan de Willem Lepelstraat zal gesaneerd worden door een ontgraving waarbij zowel de kernzones als de verontreinigde toplaag afgegraven worden. In één kernzone wordt met behulp van een tijdelijke bemalingsinstallatie

het grondwater plaatselijk verlaagd. Het onttrokken grond-water wordt via een waterzuiveringsinstallatie gezuiverd en vervolgens geloosd. Er zal ruim 6.000 ton verontreinigde grond afgevoerd worden voor verwerking.

De graafwerken in de saneringszone vereisen specifi eke veiligheidsmaatregelen. In de saneringszone moeten de arbeiders veiligheidskledij dragen. Omdat bij een veront-reiniging van cyanides en aromaten plaatselijk schadelijke gassen kunnen vrijkomen, is het niet uit te sluiten dat de arbeiders op bepaalde locaties binnen de saneringswerf gas-maskers moeten dragen. Voor de omwonenden en voorbij-gangers is er evenwel geen gevaar. Er worden geen risico’s verwacht buiten de werfzone.

De sanering wordt continu opgevolgd door een erkend bodemsaneringsdeskundige die zowel binnen als buiten de werfzone luchtmetingen uitvoert.Na de ontgraving wordt op basis van staalnames de grond-waterverontreiniging geëvalueerd. Timing van de werken?Op 7 augustus 2018 start de aannemer met de werfi nrich-ting. De sanering zelf duurt tot eind december 2018. De werfzone wordt afgesloten voor derden. Al deze bodemsane-ringswerken worden uitgevoerd in opdracht van de OVAM.

Renovatie na de saneringNa de sanering renoveren de stad Antwerpen en AG VESPAde Fierensblokken. De Fierensblokken bestaan uit 2 gebouwen. Het ene gebouw ligt tussen de Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepel-

Vlaanderenis bodembewust

Page 2: A4 NB 2018 Fierensblokken - OVAM · Title: A4_NB_2018_Fierensblokken.indd Created Date: 7/18/2018 2:04:02 PM

Wie is wie?Opdrachtgever:

OVAM Ann Cuyckens, Afdelingshoofd BodembeheerStationsstraat 110, 2800 Mechelen

Projectverantwoordelijke:Anke Van Noyen, T: 015 284 421E: [email protected]

Woordvoerder:Jan Verheyen, T: 0479 890 746, E: [email protected]

Bodemsaneringsdeskundige:RSK Benelux, Antwerpsesteenweg 45, 2830 Willebroek T 03 451 93 00

Projectleider: Marijke Van Camp, E: [email protected]

Aannemer:Aclagro NV, Industrieweg 74, 9032 WondelgemT 09 370 75 10

Projectleider:Wim Grammens

straat. Het andere gebouw ligt aan de Van Craesbeeckstraat. Het sociale woningcomplex werd gebouwd in 1938-1939 naar een ontwerp van architect Gustaaf Fierens. De Fierensblok-ken zijn zowat het laatst bewaarde voorbeeld van baksteen-modernisme in Antwerpen en waren zeer vooruitstrevend op het gebied van modern wooncomfort en gemeenschap-pelijke voorzieningen. Samen met het Tropisch Instituut zijn ze een voorbeeld van kwaliteitsvolle interbellumarchitec-tuur.

De gebouwen krijgen een nieuwe invulling, met respect voor het bestaande complex. Het ontwerp gaat uit van een mix van 122 wooneenheden, 8 commerciële ruimtes, een binnen-tuin met doorkijk naar de straat en daktuinen. Alle woon-eenheden worden betaalbare huurwoningen. Het project zal afgerond zijn tegen 2021. Meer informatie over het project vind je op www.agvespa.be.

VerkeershinderEr wordt getracht om de verkeershinder tot een minimum te beperken. De aannemer stelt in overleg met de politie een verkeerscirculatieplan op.

De gehele werfzone wordt ontoegankelijk gemaakt voor derden. De parkeerplaatsen aan de Van Craesbeeck-straat en de Willem Lepelstraat zullen tijdelijk niet gebruikt kunnen worden. Door de werken zal er extra vrachtverkeer zijn. Aan- en afvoer van materiaal zal tijdens de werkuren (7u00 – 18u00) onvermijdelijk zijn. Er wordt getracht de hinder te beperken.

GeluidshinderTijdens de graafwerken zal er enige geluidshinder zijn. Er wordt uitsluitend gewerkt tijdens de gangbare werkuren (7u00 – 18u00).

Het oppompen en zuiveren van grondwater zal ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend doorgaan. Het geluid van de bemalings- en waterzuiveringsinstallatie wordt zo beperkt mogelijk gehouden.

GeurhinderTijdens de graafwerken kunt u een teer- of olieachtige geur ruiken. Dit vormt geen risico voor de gezondheid. We nemen de nodige voorzorgen om de geur tot een minimum te beperken.

V.U.: OVAM, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen, 2018

Veiligheidscoördinator:Badeco, Zegbroek 69, 2290 VorselaarT 03 484 65 41

Projectleider: Paul Baert

Uitgebreide informatie en documentatie over deambtshalve aanpak van bodemverontreiniging vindt u terug op: www.ovam.be/de-ovam-saneert-voor-u