Nb febru 2014

24
nr.1 februari

description

 

Transcript of Nb febru 2014

Page 1: Nb febru 2014

nr.1 februari

Page 2: Nb febru 2014

Het is je misschien ontgaan in de typische eindejaarslijstjes, maar het is dus gelukt! ‘Vrijwilligen’ is één van de nieuwe woorden van 2013 geworden. We haalden de eerste plaats in de categorie ‘economie’.

Of het woordje daar nu op zijn plaats staat, is zeer de vraag. Spontaan zou ik het eerder onderbrengen in een categorie ‘maatschappij’, of ‘zorg’, of nog beter ‘samenlevingsopbouw’. Want kort door de bocht genomen is dat hetgene dat vrijwilligers doen; een stukje van hun vrije tijd vrijwillig ter beschikking stellen van andere mensen in de nabije (of verre) wereld, en dit zonder dat ze daar een loon voor in de plaats krijgen. Ze doen dit opdat anderen er beter van zouden worden, meestal in de figuurlijke zin van het woord, maar vaak zelfs in de letterlijke betekenis. En zo bouwen we aan een ‘zorgzame buurt’. Tiens, waar heb ik dat nog gehoord…

Als we kijken naar de werking van Ziekenzorg met zijn talrijke uitzichten, opdrachten en uitdagingen, met zijn honderden en honderden vrijwilligers, klein en groot, dan ben ik blij met dit nieuwe officiële woordje. Dus als je voortaan naar de vergadering gaat, een zieke bezoekt, een vakantie of cursus begeleidt, aan een activiteit mee helpt, of wat je ook allemaal in Ziekenzorg doet, stel ik voor dat je dan zegt: “Ik ga nog eens wat vrijwilligen!”, of zo ’s avonds als je moe in de zetel kruipt: “Amai, ik ben moe, ik heb vandaag veel gevrijwilligd.”

Maar het woordje ‘vrijwilligen’ staat dus blijkbaar onder de rubriek ‘economie’, en dan kunnen we er niet naast om even na te denken ‘waarom’ dat woordje daar ondergebracht is. Is het omdat het werk dat al die vrijwilligers verrichten economisch onbetaalbaar is geworden? Is het omdat de massa vrijwilligers een economisch interessant kapitaal vormen aan inzetbare – en lees goedkope én gemotiveerde – krachten? Enfin, waar we het woord ook willen onderbrengen, het is vooral belangrijk dat vrijwilligerswerk gewaardeerd wordt. En daar willen we met Ziekenzorg dit jaar aandacht aan besteden. Zorgen dat vrijwilligers goed omkaderd zijn, dat ze zich kunnen vormen in hun engagement, dat ze zich begeleid weten, dat ze bij regelmaat een schouderklopje of een pluim krijgen. Want wie zei vroeger ook al weer: “Geef vrijwilligers een pluim, en ze krijgen vleugels…”

De (aandachtige) Nieuwsbrieflezer zal merken dat we in het thema van deze Nieuwsbrief het hebben over mantelzorg, en dat we ook vorig jaar bij dit thema al hebben stil gestaan. Toch moeten we vaststellen dat deze groep – al is deze verre van onbekend – de nodige aandacht mag krijgen, als werkingsuitzicht waar we in het eigen verbond nog maar een dik jaar mee aan de slag zijn.

Wat opvalt, is dat mantelzorgers zich sterk trachten te houden in hun rol. Ze moeten vaak hun eigen emoties aan de kant schuiven, zich sterk houden, zelfs de optimist blijven ondanks de zorg waar ze voor staan. Vaak is er geen keuzemogelijkheid; je staat ervoor en je moet erdoor. Het is goed te begrijpen dat mantelzorgers zich een masker aanmeten om naar de buitenwereld de steunende en optimistische figuur te zijn, maar achter het masker schuilen soms heel andere emoties.

In deze carnavalstijd zien we in de stoet allemaal maskers, maar misschien is het net in Ziekenzorg de kans om mantelzorgers die we kennen uit te nodigen om hun masker net af te zetten, zodat ze hun eigen verhaal eens kunnen doen, bij een luisterend oor, de troostende en oppeppende schouderklop, bij een zee van kalmte en begrip… Ook dat mag je dan gerust onderbrengen onder het werkwoord ‘vrijwilligen’!

Jan Pustjens

INHOUDRedactioneel: p. 3- Wat een rijkdom…

Thema: p. 4- Wat is mantelzorg? Mantelzorgers, wie zijn ze?- Adempauze voor mantelzorgers.- Nieuw! Praatcafé voor mantelzorgers in Antwerpen.

Beter om weten: p. 6- Vorming volgen bij Ziekenzorg is gewoonweg tof en boeiend!- Ziekenzorg-secretariaat in de krokusvakantie.- Belangrijke data voor 2014.

Nieuwe vrijwilligers: p. 9- Ziekenzorg… Je hebt goed gekozen.- De glimlach die alles doet!

De Kernwerking: p. 10- En avant marche.- Groote Oorlog 1914 – 2014.- De Huisbezoekavonden komen eraan…- Dag van de Kernbesturen: eenzaamheid werd doorbroken?- Zingen tegen eenzaamheid.- De Solidariteitsactie van Ziekenzorg CM.- Hartentroef:- Het licht scheen over Ziekenzorg.- Samen spelen is fijn.- Wist je dat.

Crea: p. 18- De Lentebeurs, daar moet ik zijn!- Workshop ‘Schalen uit verschillende materialen’.- Workshop ‘Presenteren en inpakken’.

Blijven Reizen: p. 19 - Startavond Blijven Reizen.- Vormingsaanbod voor vakantievrijwilligers.

Ariadne: p. 21- Aan de kook met onze voorzitster Aldegonda.- Het voorjaar van 2014!

CM-Nieuws: p. 22- Infosessies over het CM-Hospitaalplan

Column: p. 23- Maskers.

Inspiratie: p. 24- Jezelf zijn.- Masker.

COLOFONEindredactie en illustraties:Jan Pustjens

Redactie:Filip Vrebos, Koen Meyvis, Dien Lefevre, Eliane De Boeck, Famke Sillis, Nico Broeckx, Patricia Pets, Lutgarde Meuldermans, Gert Smets en Jan Pustjens

Vormgeving:dienst communicatie CM:Rob Segers

Verzending:dienst logistiek CM

Abonnementen en briefwisseling: vzw Ziekenzorg CM AntwerpenMolenbergstraat 2 2000 AntwerpenTel.: 03 221 95 70E-mail: [email protected]

Kantooradres:Korte Winkelstraat 17 A2000 Antwerpen tel.: 03 221 95 70

Nieuwsbrief is gratis voor alle zieken-zorgvrijwilligers en geïnteresseerden.Nieuwsbrief verschijnt in februari, april, juni, oktober en december.Jaargang 37 – nr. 1Oplage: 3050 ex.

Verantwoordelijke uitgever: Jos Muyshondt - Molenstraat 172 - 2840 Reet

2 Nieuwsbrief februari 2014

VRIJWILLIGEN

Page 3: Nb febru 2014

WAT EEN RIJKDOM…REDACTIONEEL

3Nieuwsbrief februari 2014

2014 is al begonnen, maar toch wil ik jullie op de valreep nog al het goede toewensen voor dit jaar. Een goede gezondheid, vrede en veel liefde.

Tijdens de voorbije feestdagen heb ik nog dikwijls gedacht aan de mantelzorgers. Hoe is het bij hen verlopen? Hadden zij ook familie om samen de feestdagen door te brengen? Kwam er spontane hulp van buitenaf? Was er gezelligheid en wat rust?Ik hoop het voor hen allen.

Misschien iets dat we kunnen meenemen wanneer we op zie-kenbezoek gaan. Geven we wel genoeg informatie omtrent de mogelijkheden die Ziekenzorg kan bieden, zoals bijvoorbeeld de vakanties voor mantelzorgers? Eens even aan jezelf denken, want dat mag.Terug wat energie opdoen, want dat is nodig.Even iemand anders die de zorg van de zieke overneemt, want dat kan helpen.Gewoon genieten zonder schuldgevoel, want dat mag. Zeg nu zelf, is het niet zalig eens een weekje ertussen uit. Daar kan Blijven Reizen voor zorgen. Natuurlijk ook informatie geven over onze mantelzorgbijeenkomsten in de Praatcafés in Schoten en Antwerpen kunnen helpen. En niet te vergeten wat Ziekenzorgkernen allemaal al doen voor mantelzorgers zonder dat ze dit ten volle beseffen.

Uiteindelijk is het voor ons ook een rijkdom om vol overgave voor deze mensen een stukje hulp te bieden. Dat 2014 opnieuw een prachtig jaar mag zijn, en wij zijn enorm dankbaar voor jullie inzet.“Rekening houden met de aanwezigheid van de ander is echt heel belangrijk, want als we alles steeds maar vanuit ons eigen oogpunt bekijken, gaan we niet vooruit.”

Lama KartaTibetaanse boeddhistische leraar die in België gevestigd was.(1960-2013)

Met hele lieve groeten

Aldegonda Van de SandeMarkt 31/82940 HoevenenTel. 03 298 80 83 – gsm. 0486 41 72 39e-mail: [email protected]

Ziekenzorg CM, waar mensenhet voor elkaar opnemen

Page 4: Nb febru 2014

THEMA

4

WAT IS MANTELZORG? MANTELZORGERS, WIE ZIJN ZE?

Mantelzorg is de extra zorg die aan een zorgbe-hoevende persoon wordt gegeven door één of meerdere leden van zijn of haar directe omgeving, waarbij de zorgverlening voortvloeit uit de sociale relatie, buiten het kader van een hulpverlenend beroep of georganiseerd vrijwilligerswerk.

DE VANZELFSPREKENDE ZORG?Mantelzorg gaat over extra zorg, zorg bovenop de gewone zorg. In veel gezinnen bestaat de gewoonte om elkaar te helpen als het nodig is. Op zich is dit geen mantelzorg, maar vloeit dit voort uit de (trouw)beloften die men aan elkaar gedaan heeft. Maar als een van beide partners bijvoorbeeld aangewe-zen is op de hulp van de andere om een actief sociaal leven te kunnen hebben, dan heeft dat ‘zorgen voor’ iets extra en spreken we eerder over mantelzorg.Voor mantelzorgers en hun directe omgeving is het zo vanzelf-sprekend dat ze voor elkaar zorgen. Daarom zal een mantel-zorger dit vaak zelf niet benoemen als mantelzorg en ziet hij niet meer dat een aantal dingen die hij doet in de ogen van de buitenwereld toch wel bijzonder zijn. Het is maar als anderen hen erop wijzen dat mantelzorgers zien dat ze inderdaad extra voor elkaar zorgen.

VAN EVEN NAAR VOORTDURENDVeel mantelzorgers geven aan dat er geen moment is waarop ze er bewust voor kiezen om mantelzorger te worden. Iemand uit de naaste omgeving wordt ziek en heeft hulp nodig en je doet dit bijna automatisch omdat die persoon belangrijk voor je is. Af en toe helpen wordt meer en meer helpen en voor je het weet, zegt iemand je opeens dat je mantelzorger bent. Vanaf het moment dat je in mantelzorg rolt, is er ook geen weg meer terug. Zorgen voor iemand die je graag ziet, is niet iets wat je zomaar even kan stopzetten, mantelzorger ben je continu. Eigenlijk kan er zich op elk moment iets voordoen waarvoor je ‘even’ moet helpen, vaak op de meest onverwachte momenten. De zorg die nodig is, is soms onvoorspelbaar.

VELE VERSCHILLEN IN MANTELZORGMantelzorg vloeit voort uit een persoonsgebonden relatie. Zorgen voor iemand omdat je die graag ziet of omdat jij je moreel verplicht voelt om die andere te helpen. Zo zorgt een moeder bijvoorbeeld voor haar gehandicapte dochter, niet omdat ze mantelzorger is, maar wel omdat ze moeder is en haar dochter nu toevallig extra zorgen nodig heeft.

Mantelzorg gaat over verschillende soorten taken. Niet iedere mantelzorger neemt dezelfde taken op. Dit hangt af van welke taken de persoon waarvoor je zorgt niet meer zelfstandig kan doen. Mogelijke taken als mantelzorger zijn: huishoudelijke taken zoals wassen, poetsen, strijken; persoonsverzorging; emotionele ondersteuning; administratieve ondersteuning …

Mantelzorg bestaat in verschillende intensiteit. De ene mantel- zorger neemt meer taken over de andere mantelzorger.

Mantelzorgers zijn er van alle leeftijden, kunnen mannen of vrouwen zijn en kunnen zorgen voor mensen met een zeer uiteenlopende zorgvraag.

WAT KAN ZIEKENZORG VOOR MANTELZORGERSBETEKENEN?Ziekenzorg CM werd in 1999 erkend als mantelzorgvereniging. Op dit moment zijn er in Vlaanderen 6 erkende mantelzorgver-enigingen. Hun opdracht bestaat uit twee delen. Enerzijds moet een mantelzorgvereniging advies en informatie geven aan man-telzorgers en anderzijds hun belangen verdedigen. Ziekenzorg CM heeft deze opdracht vertaald naar een vijftal doelstellingen. 1. Informatie2. Erkenning en waardering3. Je verhaal kwijt kunnen4. Verademingskansen5. Belangenbehartiging

WAT KAN JE ALS KERN VOOR MANTELZORGERS DOEN?(Aandacht voor mantelzorgers als rode draad doorheen de werking van je kern)

Als kern organiseer je wellicht op regelmatige basis ontmoe-tingsactiviteiten of uitstappen. Hoe kan je mantelzorgers hierbij betrekken? Je hoeft niet meteen een extra activiteit voor mantelzorgers te organiseren. Soms weten mantelzorgers niet dat ze ook welkom zijn op activiteiten van jullie kern. Laat hen weten dat ze welkom zijn. - Nodig de mantelzorgers eens expliciet uit voor een uitstap of een ontmoetingsactiviteit. • Bv. als begeleider of duwer bij een uitstap, • Bv. voor een ontmoetingsbijeenkomst in het teken van vader/moederdag.

- Zet mantelzorgers eens in de bloemetjes. • Dag van de Mantelzorg is een dag om mantelzorgers te waarderen. De Dag van de Mantelzorg valt op 23 juni,

Nieuwsbrief februari 2014

Page 5: Nb febru 2014

THEMA

5

de langste dag van het jaar. Dit staat symbool voor de tijd die mantelzorgers aan zorg besteden. • Jaarlijks biedt Ziekenzorg CM ter gelegenheid van deze dag een leuke attentie aan voor mantelzorgers. Kernen kunnen deze attentie bestellen via het ziekenzorgsecre- tariaat. Misschien kan je het bezorgen van deze attentie aan mantelzorgers combineren met een ontmoetings- moment?

- Mantelzorgers hebben nood aan informatie en ‘adempauze’. Ziekenzorg CM heeft een gevarieerd aanbod voor hen uit- gewerkt: infosessies, vakanties, praatcafés … • Als kern kan je mantelzorgers informeren over het bestaande aanbod. • Organiseer een infonamiddag in jullie gemeente rond ‘Wat is mantelzorg’? • Bezorg hen de vakantiebrochure en vertel heb over de vakanties die speciaal voor mantelzorgers georgani- seerd worden. • Bezorg hen een folder van de praatcafés. Misschien kan een huisbezoeker de zorgbehoevende gezelschap houden tijdens zo’n bijeenkomst? • …

Ook tijdens het huisbezoek is aandacht voor mantelzorgersbelangrijk. Wanneer je op bezoek gaat bij een chronisch ziekepersoon, kan dat bezoek eveneens heel wat betekenen voor demantelzorger.

- Door ook eens een praatje te slaan met de mantelzorger, voelt hij zich erkend en gewaardeerd voor wat hij doet. Door gewoon te luisteren, kan je al heel wat betekenen. Je kan de mantelzorger ook eens letterlijk waarderen door hem een mantelzorgattentie te bezorgen.- Je leert de situatie in huis stilaan kennen en je kan een belangrijke rol spelen als doorverwijzer. Misschien hebben de chronisch zieke persoon én de mantelzorger wel nood aan een gesprek met de dienst Maatschappelijk Werk. Misschien geeft de mantelzorger aan dat hij nood heeft aan lotgenotencontact of informatie. Verwijs de mantelzorger dan zeker door naar het verbondelijk aanbod van de mantel- zorgvereniging.- Door jouw aanwezigheid, kan je de mantelzorger de ruimte geven om zelf even tijd te nemen voor zichzelf. Jij bent im- mers op bezoek bij de chronisch zieke persoon. Dat geeft de mantelzorger de kans wat vrije tijd te nemen of even een boodschap te doen.

Voor meer info over mantelzorg verwijzen we je graag naar www.ziekenzorg.be. Heb je een concrete vraag i.v.m. mantelzorg? Stuur een mailtje naar [email protected] of contacteer de educa-tieve van je regio.

Ben je zelf mantelzorger en heb je zin om als vrijwilliger mee de praatcafés voor mantelzorgers te organiseren? We zijn op zoek naar enkele vrijwilligers voor de bijeenkomsten in Antwerpen.

Dien Lefevre

Nieuwsbrief februari 2014

ADEMPAUZE VOOR MANTELZORGERSOok als mantelzorger heb je nood aan rust-momenten. 24/24 uur zorgen voor iemand,7 dagen op 7, jarenlang… Dit kan alleen als je op tijd een pauze inbouwt voor jezelf.Hoe doe je dit? Wat zijn de mogelijkheden?Wat betekent dit voor de zorgbehoevende?

Hoe kan je als mantelzorger vakantie nemen om je eigen batterijen op te laden en tegelijk de zorg blijven verzekeren? Tijdens het Praatcafé voor mantelzorgers op 17 maart 2014 staan we stil bij verschillende opvangmogelijkheden zoals: thuisoppas, nachtoppas, dagopvang, kortverblijf…

Magda Plompen getuigt als mantelzorger én vrijwilliger wat een vakantie voor een mantelzorger en de zorgbehoevende kan betekenen en welke mogelijkheden er zijn.

PRAKTISCH• Waar? LDC ’t Cogelshof, Deuzeldlaan 49, in Schoten.• Wanneer? Maandag 17 maart 2014 om 14 uur (deuren open vanaf 13.30 uur).

• Inkom: deelname is gratis, graag inschrijven via mantelzorg [email protected] of 03 221 95 70.

Page 6: Nb febru 2014

6

THEMA

NIEUW! PRAATCAFE VOOR MANTELZORGERS IN ANTWERPEN

VORMING VOLGEN BIJ ZIEKENZORG IS GEWOONWEG… TOF EN BOEIEND!

Op maandag 24 maart 2014 start een nieuw Praat-café voor mantelzorgers met als thema: ‘Wat is mantelzorg? Wie is een mantelzorger? Hoe kan ik als mantelzorg voor mezelf zorgen?’

Mantelzorg overkomt je, vaak onverwacht, zonder dat je voorbereid bent op de confrontatie met angst, onzekerheid en verlies. Je staat niet alleen met deze gevoelens.Wil je meer te weten komen over wat mantelzorg precies in-houdt en wat de ervaringen zijn van andere mantelzorgers?

Tijdens deze bijeenkomst zal een spreker het thema introdu-ceren. Je kan vragen stellen en ervaringen uitwisselen, maar evengoed gewoon luisteren. Bij een drankje is er tijd en ruimte voor een babbel met andere mantelzorgers. Verhalen delen en tips uitwisselen kan verrijkend zijn. Een gewone babbel over alledaagse dingen kan ook deugd doen.

De tijd die je als vrijwilliger in vorming steekt, krijg je dubbel en dik terug. Niet in tijd, maar wel in de erkenning die je krijgt voor je inzet. Vorming houdt je niet alleen scherp en up-to-date, maar geeft je nog meer ‘goesting’ in het tofste vrijwil-ligerswerk dat er bestaat.

1. CURSUS ‘BASISVORMING OVER MENSEN MET DEMENTIE’

In deze cursus trachten we aan de hand van verschillende verklaringsmodellen te begrij-pen wat dementie doet met ons geheugen en ons bewustzijn, en staan we stil bij een aantal vragen. Wat is dementie? Welke

vormen van dementie zijn er? Is het hetzelfde als Alzheimer? Kan medicatie helpen? Waar vind ik steun? We zoeken uit welke benaderingswijze het welzijn van een persoon met dementie bevordert.

PRAKTISCHWaar: Zaal Wapper, Vergadercentrum Auxilia, St. Jacobsmarkt 49 in Antwerpen.Wanneer: Donderdag 27 februari 2014, van 13.30 uur tot 16.30 uur. Begeleiding: Hugo Goedemé, coördinator Regionaal Thuiszorgcentrum.

2. CURSUS ‘PRAKTISCHE HULP BIJ HET DAGELIJKSE LEVEN EN ROLWAGENRIJDEN’

Mensen die chronisch ziek zijn of met een handicap of be-perking moeten leven vragen soms hulp. Het zijn hulpvragen die thuishoren in hun dage-lijkse leven. Enkele voorbeelden: verplaat-

sen van stoel naar rolwagen, recht helpen, recht zetten, met rolwagen rijden, bovenkleding aan en uit, helpen bij eten en drinken, hulp als de zintuigen niet meer mee willen, enzovoort.Als vrijwilliger van Ziekenzorg is het belangrijk dat je deze basis onder de knie hebt. Een cursus die jou en diegene die je helpt vooruit brengt.

Nieuwsbrief februari 2014

BETER-OM-WETEN

PRAKTISCHWaar? Zaal Auxillia, St. Jacobsmarkt 49 – 51, 2000 Antwerpen.Wanneer? Maandag 24 maart 2014 om 14uur (deuren open vanaf 13.30 uur).Inkom: deelname is gratis, graag inschrijven via [email protected] of 03 221 95 70.

Dien Lefevre

Page 7: Nb febru 2014

PRAKTISCHWaar: Conferentiezaal in CC ’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199 in Wijnegem.Wanneer: Woensdag 19 februari 2014, van 13 uur tot 16.30 uur Begeleiding: Stuurgroep Crea.

5. CURSUS ‘EEN CONFLICT IN DE KERN? HOE PAK IK HET AAN?’

Zelfs al zet je mensen met de beste bedoelingen bij elkaar, de kans bestaat dat er vroeg of laat toch eens een con-flict de kop op steekt. Samenwerken is niet vanzelfsprekend. Blijft er iets mis lopen, dan kan deze vorming je inzich-

ten en oplossingen aanreiken om de groep terug eensgezind op de rails te krijgen.

PRAKTISCHWaar: Zaal Wapper, vergadercentrum Auxilia, St. Jacobsmarkt in Antwerpen.Wanneer: Donderdag 13 februari 2014, van 9.30 uur tot 16 uur. Lesgever: Adinda Taelman van ‘Kwadraet’.Wie: Voor spilfiguren in de kern.

ENKELE ALGEMENE SPELREGELS1. Je inschrijving wordt pas definitief nadat je vanuit het Zieken - zorg-secretariaat een bevestigingsbrief ontvangt.2. De cursussen zijn gratis, tenzij anders expliciet aangegeven.3. We dringen er op aan dat je zeker deelneemt aan de vormingen die je gekozen hebt en door ons bevestigd werden. Vormingen zijn zeer duur en lege plaatsen vinden we dan ook onverantwoord, zeker wanneer je afwezig blijft zonder ons te verwittigen.

Gelieve je keuze(s) aan te kruisen op de inschrijfstrook.

INSCHRIJVINGSSTROOK - Individueel vormingsaanbod voorjaar 2014

Naam en voornaam: ....................................................................

Adres: ..........................................................................................

Tel.: ........................................ e-mail: .........................................

Actief in (omcirkel): Ziekenzorgkern - Blijven Reizen - Crea - Ariadne - Mantelzorg

Wenst in te schrijven voor volgende vorming:1. ...................................................................2. ...................................................................3. ................................................................... Handtekening ...........................

7

BETER-OM-WETEN

Nieuwsbrief februari 2014

PRAKTISCHWaar: Raadzaal, eerste verdieping, CM-hoofdgebouw, Molenbergstraat 2 in Antwerpen.Wanneer: Donderdag 13 en 20 maart 2014, van 9.30 uur tot 12.30 uur. Lesgever: Riet Van Den Sande.Voor wie: Voor kernvrijwilligers die in hun bezoekwerk of tijdens activiteiten van de Ziekenzorg-kern de zorgbehoevende beter willen helpen.

3. CURSUS ‘AFSCHEID NEMEN ALS VRIJWILLIGER: HOE DOE IK DAT?’

Als je je jarenlang geëngageerd hebt voor een vereniging, dan is het niet altijd gemakkelijk om te stoppen. Je bent immers een beetje vergroeid met die vereniging. De leegte die voor je gaapt, schrikt je af. Schrijven ze mij af? Doe ik het niet goed

meer? Of de druk om het te blijven doen, wordt te groot? Ik voel me schuldig als ik stop, zowel naar de groep vrijwilligers, als naar de zieke mensen? Dus even goed kan het zijn dat je zelf wil stoppen, maar dat de groep of de onzekerheid van het verder bestaan je krampachtig op je stoel houdt…In deze vorming staan we stil bij deze fase. Hoe kan je, als vrijwilliger, omgaan met deze stap die je zou willen of moeten zetten?

PRAKTISCHWaar: Vergaderzaal, tweede verdieping, CM-kantoor Merksem, Sint-Franciscusplein in Merksem.Wanneer: Dinsdag 18 februari 2014 om 19.30 uur.Voor wie: Voor alle vrijwilligers die het moeilijk hebben met deze fase in hun engagement of taak binnen Ziekenzorg.

4. WORKSHOP CREA ‘SCHALEN UIT VERSCHILLENDE MATERIALEN’

Wegens groot succeshernemen we dit thema!Een originele schaal zelfmaken, hoe begin je eraan?

Schalen kan je maken uit allerlei materiaal: papier, sisal, wol, klei, gips, oude lp’s,… De mogelijkheden zijn onbeperkt. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met gips, stofjes en draad. Tijdens deze sessie maken we een schaal en een theelichtje. Wij zorgen voor het materiaal. Indien mogelijk, graag een kom(metje) als model voor je schaal meebrengen. Een haar-droger kan ook handig zijn.

Page 8: Nb febru 2014

8

BETER-OM-WETEN

FEBRUARI 20143 Bijeenkomst Warme Buurt7 Startavond Blijven Reizen11 Praatcafé Dementie13 Bijeenkomst verpleegkundigen Vorming over conflicthantering17 Sector 11-12: sectoroverleg Sector 13: sectoroverleg Sector 23: sectoroverleg18 Vorming over als vrijwilliger afscheid nemen19 Sector 21: sectoroverleg Sector 31: sectoroverleg20 Stuurgroep Zingeving24 Stuurgroep Belangenbehartiging27 Stuurgroep Kernwerking

MAART 10 Open Stuurgroep Crea11 Sector 33: sectoroverleg12 Sector 35: sectoroverleg13 Sector 24: sectoroverleg17 Mantelzorgcafé Schoten18 Sector 34: sectoroverleg

21 Vergadering Clubverantwoordelijken Lentebeurs24 Bijeenkomst Warme Buurt Mantelzorgcafé Antwerpen25 Sector 32: sectoroverleg Bijeenkomst Belangenbehartiging Mantelzorg27 Dagelijks Bestuur Bijeenkomst Vakantieverantwoordelijken

APRIL 1 Gezamenlijk Regio-overleg2 BeleidsgroepSector 31: Huisbezoekavond voor huisbezoek- verantwoordelijken

ANDERE BELANGRIJKE DATA 2014

Vr 23 mei Trekking SolidariteitsactieZo 12 oktober Dag van de chronisch zieke mensenZa 29 nov Dag van de Kernbesturen

Nieuwsbrief februari 2014

ZIEKENZORGSECRETARIAAT IN DE KROKUSVAKANTIE

Het ziekenzorgsecretariaat zal open zijn tijdens de Krokusvakantie (3 tot en met 7 maart 2014), maar met een minimumbezetting. Voor meer inhoudelijke vragen staat het voltallige Ziekenzorgsecretariaat vanaf maandag 10 maart 2014 terug paraat om je verderte helpen.

BELANGRIJKE DATA VOOR 2014Nu al te noteren!

Page 9: Nb febru 2014

9

NIEUWE VRIJWILLIGERS

Nieuwsbrief februari 2014

ZIEKENZORG… JE HEBT GOED GEKOZENMet onze akte van vertrouwen

Nieuwe vrijwilligers aantrekken… Het is geen eenvoudige opdracht. Maar het moet.

Aarzel je om de eerste stap te zetten? Weet je niet goed hoe je mogelijke vrijwilligers moet aanspreken? Hoe moet je dat nu concreet aanpakken? Blijf niet bij de pakken zitten. Laat de ontgoochelingen achter de rug, want in het besprekingsmoment ‘Proef Ziekenzorg’ kan je met de kern de nodige voorbereidingen treffen voor het persoonlijk aanspreken van nieuwe vrijwilligers. Het is ECHT mogelijk. Dus verlies de moed niet! Vraag advies bij je educatieve.

Deze nieuwe vrijwilligers heten we alvast van harte welkom.

KERNNAAM NAAMAartselaar Sint-Leonardus Mevr. THYS AngeleBorsbeekSint-Jan Berchmans Mevr. JACOBS MariaBrasschaat Driehoek Mevr. VANDAEL GerdBrasschaat Kaart Mevr. VANDEWALLE AgnesBurcht Mevr. ROBRECHT MoniqueEdegem Centrum Mijnh. COMPEERS JosEdegem Centrum Mijnh. KONINGS RolandEdegem Centrum Mevr. TYSSEN LucetteEdegem Centrum Mevr. VAN DEN BOSSCHE MarietteEDEGEM creaclub Mevr. SPRANGERS Marie Cl.HEMIKSEM creaclub Mevr. BERNAERTS MarionHoboken H. Familie Mevr. NOTELE MariaKapellen Zilverenhoek Mevr. DE HONDT RaymondaLinkeroever Mevr. FONTYN YvonneLinkeroever Mevr. SCHOCKAERT MarietteMerksem Sint-Jozef Mevr. BENNETT Merksem Sint-Jozef Mijnh. GORREMANS HermanMortsel H. Kruis Mijnh. SUREDA-CASTELLO GregoryMortsel H. Kruis Mevr. URIBE TRUJILLO MariaNiel Mijnh. SELDERSLAGHS EmielOostmalle Mijnh. BOHY AntoonOostmalle Mevr. BUCHELER RitaPulle Mevr. DE CEULAER JetjePulle Mijnh. VAN HECKE Jean-PierreSchoten Deuzeld Mevr. VERMEIREN IsaSint-Job Mevr. VAN BREE MiraZoersel Sint-Elisabeth Mevr. STEVENS MIEKEZoersel Sint-Elisabeth Mevr. WUYTS Maria

AANDACHT!

Aan de verslaggevers willen we vragen om ‘nieuwevrijwilligers’ duidelijk en met alle gegevens (rijksregister-nummer, kern, naam, voornaam, adres, telefoonnummer)met de melding ‘nieuwe vrijwilliger’ door te geven aan hetziekenzorgsecretariaat. Vermeld ook wie van de vrijwilligers deze nieuwe vrijwilliger heeft aangebracht zodat wij de aanbrenger een kleine attentie kunnen aanbieden voor de inzet!

DE GLIMLACHDIE ALLES DOET!lacht nor mij en ik lag terug nor a, paradijs oep aarde: besefte nanieveranst ni beter, zedde gij me mij? De wereld gon genezen, alle kindjes blij!lacht nor mij en ik lag terug nor a, paradijs oep aarde: besefte naallemol te samen oep de eerst rij, dien betere wereld begint echt be a!

Slongs Dievanongs

Een vereniging zonder (glim)lach kent geen uitstraling. Maar een vereniging op zich kan natuurlijk niet ‘stralen’, maar elke vrijwilliger op zich des te meer. Het zijn de vrijwilligers die met hun uitstraling de vereniging laten leven, zowel binnenskamers als daarbuiten.

We gaan er soms aan voorbij hoe belangrijk het is dat die goesting voor de vereniging ook door de buitenwereld gezien wordt. Dat niet iedereen diezelfde uitstraling heeft, is misschien genetisch bepaald, maar het is een voordeel dat je die vrijwil-liger met een positieve uitstraling inzet in de frontlinie van de wervingsactie.

Ken je in je eigen kern de vrijwilliger met de grootste uitstra-ling, de vrijwilliger die het mooist een verhaal kan vertellen, de vrijwilliger met de mooiste glimlach, de vrijwilliger waarvoor je al zwicht bij een halve vraag? Wie deze capaciteiten heeft, heeft een voordeel. “Lacht nor mij en ik lach terug nor a” is misschien wel de eerste stap dat een kandidaat-vrijwilliger nodig heeft.

Jan Pustjens

WELKOM BIJZIEKENZORG CMOnze teller van de wervingsactie ‘Proef Ziekenzorg’van 2013-2014 staat nu al op 147!

1 4 7

Page 10: Nb febru 2014

10 Nieuwsbrief februari 2014

KERNWERKING

EN AVANT MARCHE

Het thema van de quiz is ‘fanfaremuziek’. Fanfares maken al tientallen jaren deel uit van het maat-schappelijk en sociaal leven. Vandaag zijn er nog een duizend fanfares en harmonies actief in Vlaanderen, elk met zijn eigen geschiedenis. Er mag geen feest, plechtigheid, kermis of her-denking passeren of er hoort trompetgeschal en tromgeroffel bij.

VAN FANFARES EN HARMONIESDoorheen verschillende rondes wordt de wereld van fanfare en harmonie tot leven gebracht. We halen samen leuke herinnerin-gen op en ondertussen kunnen de deelnemers hun kennis van muziekverenigingen testen.

De quiz duurt ongeveer een anderhalf uur en bestaat uit zes rondes (en een rodedraadronde). 1. Feiten en weetjes uit de wereld van fanfare en harmonie 2. Fotoronde 3. Muziekronde 4. Feiten en weetjes uit de wereld van fanfare en harmonie 5. Fotoronde 6. Muziekronde + een rodedraadronde doorheen de hele quiz.

De quiz is niet individueel, maar wordt in groepjes gespeeld. De bedoeling is dat iedereen van de groep kan meedenken en meewerken om zo veel mogelijk juiste antwoorden te geven.

Elke kern of club kan het quizpakket gratis bestellen op het ziekenzorgsecretariaat via mail: [email protected] of telefo-nisch op het nummer 03 221 95 75. En avant marche!

Dien Lefevre

GROOTE OORLOG 1914 - 2014“Honderdjarigen worden gevierd en dat is terecht! Dat we het begin van een vreselijke oorlog, in 1914 dus, zullen vieren? Willen we het maar HERDENKEN noemen?Wees maar gerust: er zal volgend jaar, in 2015, nog meer dan genoeg over geschreven en gesproken worden. Meer nog dan anders zullen er daguitstappen gemaakt worden naar de mooie, maar o zo gruwelijke soldatenkerk-hoven in de Westhoek en in Frans-Vlaanderen. Wat volgt zijn enkele familiale herinneringen die enkele mensen van Groenenhoek als kind hoorden vertellen door hun oudersen grootouders…”

Deze tekst (met bijhorend verhaal) las ik in het krantje van ZZ Groenenhoek Berchem.Het bracht me op een idee voor een rode draad voor de Nieuwsbrief, namelijk: verhalen over den groote oorlog.

PRIJSVRAAGHierbij dagen we alle kernen uit: we zijn benieuwd naar jullie verhalen over de Groote Oorlog. (Wereldoorlog I)Informeer bij jullie mensen. Kennen zij nog verhalen van hun voorouders of andere familieleden? Hebben ze nog een dagboek met verhalen erin?Bezorg ons jullie verhalen. Elke Nieuwsbrief publiceren we het meeste ontroerende, pakkende, echt gebeurde verhaal.

PRAKTISCH- Grootte van het verhaal: 1 A4, meer tekst wordt niet weerhouden.- Geschreven of getypt, mag digitaal doorgestuurd worden naar: [email protected] of opsturen naar: Redactie Nieuwsbrief, Ziekenzorg CM Antwerpen, Molenbergstraat 2, 2000 Antwerpen.- Vermeld duidelijk: naam, adres, Ziekenzorg-kern.- De winnaar per Nieuwsbrief krijgt als prijs de Ziekenzorg- conferentiemap opgestuurd.

Dien Lefevre

Ter inspiratie, hierbij nog een gedicht uit het krantje vanZiekenzorg Pius X Deurne.

De last Post blaast kippenvelonder Iepers Menenpoortwaar niemand nog hun namen hoort,men slechts kan lezen diegenendie verdwaalden in ’t gevecht,langs de Ijzer nu eeuwig rusten,tussen ingeslagen bommendoor de oorlog beslecht,samen de grond ingeboord.

Ingrid Van Mossevelde

De nieuwe prijsvraag

Page 11: Nb febru 2014

11Nieuwsbrief februari 2014

KERNWERKING

DE HUISBEZOEKAVONDENKOMEN ERAAN…

Al een paar jaar organiseren we per sector huis-bezoekavonden met steeds een stevig inhoudelijk programma. Ook dit jaar wijken we niet af van dit pad. De huisbezoekavonden richten zich tot de huisbezoekverantwoordelijken en/of die vrijwil-ligers die zich met de organisatie van het huis-bezoek bezig houden.

We vertrekken vanuit de nota ‘Organisatie van het huisbezoek’ om dan vooral stil te staan bij de vragen ‘Wie is ziek?’ en ‘Wat met het kennismakingsgesprek?’. Ongetwijfeld levert dit weer boeiend gespreksstof op waar je als huisbezoekverantwoorde-lijke in de kern verder mee aan de slag kan.

DAG VAN DE KERNBESTUREN:EENZAAMHEID WERD DOORBROKEN?

De huisbezoek- en kernverantwoordelijke krijgen nog eenpersoonlijke uitnodiging, maar we geven al even de data:- Sector 11 en 12: datum nog niet bepaald.- Sector 13: datum nog niet bepaald.- Sector 21: woensdag 19 maart 2014 om 19.30 u in Kontich.- Sector 23: maandag 24 maart 2014 om 19.30 u in Deurne.- Sector 24: donderdag 3 april 2014 om 19.30 u in Boom.- Sector 31: woensdag 2 april 2014 om 19.30 u in Kalmthout.- Sector 32: dinsdag 22 april 2014 om 19.30 u in Brasschaat.- Sector 33: maandag 28 april 2014 om 19.30 u in Merksem.- Sector 34: dinsdag 29 april 2014 om 19.30 u in Zandhoven.- Sector 35: donderdag 15 mei 2014 om 19.30 u in Brecht.De educatieve van je sector begeleidt deze vormingsavond.

Alvast tot dan!Jan Pustjens

NIETS NIEUWS?Niets nieuws voor Ziekenzorg. Toch blijft de nood erg groot en wordt eenzaamheid vaak niet (h)erkend. Daarom werd dit thema uitgewerkt als module die kernen kunnen aanvragen als vorming voor hun kernvrijwilligers. Via deze module wil Zie-kenzorg vrijwilligers ondersteunen in hun omgang met mensen in eenzaamheid. Deze module sluit aan bij de campagne van Bond Zonder Naam ‘Iedereen kan vereenzamen. Help een ander, bescherm jezelf’ en de onderzoeken van Leen Heylen.In deze vorming geven we een antwoord op vragen zoals: - Wat is eenzaamheid?- Wie is kwetsbaar?- Wat zijn mogelijke gevolgen van eenzaamheid ?- Hoe eenzaamheid aan te pakken ?

DE THEORIE IN PRAKTIJKWas de uiteenzetting van het onderzoek van Leen Heylen mis-schien wat te theoretisch, dan klonk de getuigenis van Danny Boons, maatschappelijk werker van CM Antwerpen, wel zeer herkenbaar. Zo vertelde hij over allerlei uiteenlopende situaties die hij in zijn werkveld tegenkwam van mensen die met een-zaamheid geconfronteerd werden. Uit zijn relaas onthouden we dat we als vrijwilliger wel degelijk iets kunnen betekenen voor eenzame mensen, zo lang als we het maar in het juiste per-spectief blijven houden. Want het is duidelijk dat ‘de eenzame’ niet bestaat, en dat achter elke persoon die eenzaam is een uniek verhaal schuilt, dat ook zijn unieke aanpak vereist. Het is net daar waar we als Ziekenzorg het verschil kunnen maken. Want… laat ons realistisch blijven, niet elke vereenzaming is opgelost door deze persoon uit zijn vier muren te sleuren.

Zaterdag 30 november 2013, Dag van de Kern-besturen. Het is intussen een traditie om eens per jaar met alle kernbesturen samen te komen en ons te verdiepen in één of ander thema dat de kernen nauw aan het hart liggen. Met een zacht novemberzonnetje was het die zaterdagvoor-middag niet anders. Héél veel volk was er op de afspraak, wat maakte dat elke beschikbare stoel wel een vrijwilliger kreeg. Met velen samen dicht bijeen… een ideale zaalschikking om een thema over eenzaamheid bij te wonen.

EENZAAMHEID IN THEORIENa een inleidend woordje door onze voorzitster Aldegonda Van De Sande was het de beurt aan Leen Heylen.

Uit onderzoek door Leen Heylen (medewerkster aan Thomas More Kempen en Universiteit Antwerpen), in 2011 en 2013 blijkt dat 34 procent van de personen die langdurig of chronisch ziek zijn, zich sterk tot zeer sterk sociaal eenzaam voelen, tegenover 25 procent van de mensen zonder gezondheidsklachten. Van de chronisch zieke mensen is 26 procent sterk tot zeer sterk emotioneel eenzaam, tegenover 15 procent van de gezonde populatie. Onderzoek wijst het dus uit: ziek maakt eenzaam.

Mensen met een chronische ziekte lopen dus extra kans om te vereenzamen. Precies door hun ziekte of handicap is deelname aan de maatschappij niet meer vanzelfsprekend. Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor iemands welzijn en het maatschap-pelijk functioneren van mensen. Eenzaamheid treft het individu én de maatschappij.

Page 12: Nb febru 2014

12 Nieuwsbrief februari 2014

KERNWERKING

TONEEL MET VALSE STARTTot slot, voor zij die nog geen beeld van vereenzaming voor de ogen konden halen, was er nog een eenakter met acteur René Swartenbroeckx. Het vertelde het verhaal van een vereenzaam-de senior die ter pas en te onpas beroep deed op zijn dochter om onder andere zijn eenzaamheid te verlichten. Ondanks de valse start van de tweede toneelspeelster (tekst kwijt) bleek het voor de meeste vrijwilligers een zeer herkenbare situatie.

AANDACHT VOOR EENZAAMHEIDNa de mededelingen, waar onder andere al een eerste aanzet voor de verkiezingen werd gelanceerd, wachtte iedereen nog een heerlijke broodjesmaaltijd. Het gevolg: overbezette tafels waar flink gegeten en druk bijgepraat werd. De eenzaamheid was die voormiddag niet te vinden… Dat neemt niet weg dat eenzaamheid bij de zieke mensen die bezocht worden alom aanwezig is. Daarom dat de vormingsmodule ‘aandacht voor eenzaamheid’ een interessante en betekenisvolle aanvulling kan zijn op je vrijwilligerswerk. Nog niet aangevraagd? Doen, hé! (zie vormingsprogramma 2014)

Jan Pustjens

BEZOEK EENS EEN EENZAME… WEBSITE:www.doorbreekeenzaamheid.be

ZINGEN TEGEN EENZAAMHEIDDit jaar geven we in elke Nieuwsbrief een liedjestekst waar eenzaamheid centraal staat.Een suggestie om op een andere manier dit thema levend te houden in je kern.

ANN CHRISTY – EENZAAMHEID

Het is nacht.In de straten wordt het stiller,en de schaduw van het maanlichtverkilt tot ijzig grauw.

Het is nacht.De minuten worden uren.Geen begin meer en geen einde.Ik wacht, ik wacht op jou.

Eenzaamheid.In eenzaamheid vergaat de nacht.En wat voorbij is, komt nimmer weer.Eenzaamheid.Ik tel de uren en ik wacht,zoals het zand door de vingers glijdt,zo glipt de tijd en keert niet meer.

Het is nacht.En de draad van m’n gedachtenspint de kringloop van m’n wensen,en draait zo rond en rond.

Het is nacht.Maar ik kan niet verder dromen,want een nieuwe dag begint reedsen weldra komt de zon,komt de zon.

Eenzaamheid.In eenzaamheid vergaat de nacht,en wat voorbij is, komt nimmer weer.Eenzaamheid.Ik tel de uren en ik wacht,zoals het zand door de vingers glijdt,zo glipt de tijd en keert niet meer.

Zoals het zand door de vingers glijdt,zo glipt de tijd en keert niet meer.Eenzaamheid.

Page 13: Nb febru 2014

13Nieuwsbrief februari 2014

KERNWERKING

DE SOLIDARITEITSACTIEVAN ZIEKENZORG CM

We weten dat tombolaboekjes verkopen niet altijd even gemakkelijk is … Toch bracht de tombola-actie in 2013 in Vlaanderen 1 439 469 euro op. Een gigantisch bedrag! In Regio Antwerpen goed voor 78 535 euro.

ENKELE CIJFERS DIE SPREKEN- 54 245 euro werd verkocht door de kernen.- 16 273,50 euro bleef bij de kernen; dat is 30 % op de verkoop.- 14 007,33 euro ging naar de organisatie van de tombola (promotie, prijzen, enz.)- 14 000 euro ging naar het Fonds Hulp aan Zieken voor dossiers groter dan 400 euro- 35 796,25 euro kunnen we regionaal besteden. - 24 133,41 euro hiervan betalen we uit aan subsidies aan kernen en clubs- 7 000 euro gaat naar het Fonds Hulp aan Zieken (bedragen minder dan 400 euro)

Kernen en clubs hielden rechtstreeks of onrechtstreeks 40 407 euro hieraan over …Voor vele kernen een belangrijke opbrengst of tussenkomst om verder mee te werken.

IN 2014 WILLEN WE HET NOG BETER DOEN!- De tombola-actie start op 1 februari 2014. Vanaf dan zijn overal de boekjes verkrijgbaar bij (enkel en alleen) de sectormedewerker. Je geeft wel best een seintje aan de sectormedewerker wanneer je de boekjes graag komt afhalen. De sectormedewerker zal noteren hoeveel boekjes je meeneemt.

- Een tombolaboekje kost 5 euro. Per boekje heb je 5 winst kansen. Onder alle ‘gratis’ omslagloten wordt er één auto verloot en verschillende aankoopcheques.

- Ten laatste op 25 april 2014 worden alle niet verkochte loten terug bij je sectormedewerker verwacht (trekking 23 mei 2014). Denk eraan dat niet afgerekende loten niet meer verrekend kunnen worden en later een verlies voor onze actie betekenen. Dus tijdig afrekenen is geld sparen.

- De uitslag van de trekking verschijnt in Visie en CM.be. Ook op de website kan je de winnende loten terugvinden. Wie wenst, kan formulieren met de uitslag afhalen op het kantoor of het secretariaat.

- De promotie - Je kunt bij je sectormedewerker affiches krijgen op A4- formaat of iets groter dan A3-formaat. - Wie een tombolaspandoek (afmeting 2m x 1m) wil ge- bruiken om de actie bijzonder in de kijker te zetten tijdens bv. parochiefeesten, een standje op de markt, verkoop aan de kerk …. kan deze aanvragen op het Ziekenzorg- secretariaat.

- Cadeau! Voor elke 50 boekjes die je verkoopt, krijg je gratis en voor niks de enige, echte Ziekenzorg-paraplu.

EEN NIEUW ACTIEMODELAl blijft de deur aan deur verkoop nog altijd de meest efficiënte vorm, we bieden je graag een alternatief aan, namelijk het bus-sen van een brief met overschrijvingsformulier. Deze brief kan je massaal bussen in de wijk of gemeente.

Hierin worden mensen uitgenodigd om een bedrag te storten voor Ziekenzorg op het rekeningnummer van jouw kern. Al wat je dan nog moet doen, is het correct aantal boekjes bezorgen.

Hoe loopt dit?- Indien je NIET over internet beschikt (of het niet ziet zitten het zelf te doen), dan neem je contact op met het secretariaat 03 221 95 70. Samen zorgen we dan dat de brief correct opgemaakt wordt.

- Beschik je WEL over internet, dan mail je naar [email protected] met vermelding van je kern, de contactpersoon met e-mailadres en het leveringsadres voor de brieven.

Je ontvangt een duidelijke handleiding en inloggegevens om zelf de nodige velden in te vullen in de brief. Wat later krijg je op het leveringsadres de brieven gratisbezorgd! … En dan kunnen jullie samen aan het bussen slaan.Doen!

VRAGEN? GERT WEET (BIJNA) ALLES!Gert Smets - 03 221 95 70 - [email protected] medewerker – coördinator tombolaverkoop

We wensen jullie een vurige verkoop!

Jan Pustjens

Page 14: Nb febru 2014

14

KERNWERKING

Nieuwsbrief februari 2014

HARTENTROEF

HET LICHT SCHEEN OVER ZIEKENZORG

Midden december organiseert de gemeente Brasschaat traditio-neel een kerstmarkt. Dit jaar al voor de 30ste maal. Naar goede gewoonte wordt telkens een verdienstelijke vereniging in de kijker gezet. Dit jaar was het de beurt aan Ziekenzorg. Dit was mooi meegenomen want de kerstmarkt wordt druk bezocht, niet alleen door inwoners van de gemeente, maar ze heeft ook veel bezoekers van de omliggende gemeenten.

Reeds geruime tijd vooraf mocht de kern uitgebreid promotie maken op de website en ook op de affiche was er een plaatsje voorzien. De kern mocht plaats nemen in het kraam van ‘de warme menselijkheid’ waar iedereen voor één euro een kaarsje mocht aansteken. Om de aandacht te trekken hadden de zie-kenzorgers het kraam versierd met vlaggen en ballonnen.

Na de opening van de gekende kerststallententoonstelling passeerde er, onderweg naar de receptie, heel wat volk. Al vlug stond de zandtafel vol flikkerende lichtjes en zeker toen het donker werd was dit een heel sfeervol gezicht. Telkens iemand bleef staan was dit de uitgelezen gelegenheid om de werking voor te stellen. Zondag rond 18 uur werden de laatste kaarsjes uitgeblazen en kon iedereen terugblikken op een meer dan geslaagd initiatief.

Ziekenzorg Brasschaat Driehoek

SAMEN SPELEN IS FIJN

Samenkomen onder spelvorm is wel eens fijn. Dat ondervonden de mensen van Ziekenzorg Bloemendaal op hun gezellig sa-menzijn. Het grote spelmateriaal van de ‘Inspiratiestraat’ dat op de Dag van de Kernbesturen in december 2012 werd getoond, gaf inderdaad ‘inspiratie’.

Enkele van die Ziekenzorg-spellen, samen met nog een aantal andere spelletjes die door een enthousiast bestuurslid van onze groep werden bedacht en uitgewerkt, zorgden voor een fantastische namiddag. De aanwezigen hebben er enorm van genoten. Er werd een heuse wedstrijd aan gekoppeld, met een scoreformulier voor de in totaal 10 spelletjes, waarop ze per spelletje hun behaalde scores konden noteren en optellen. En ja, er werd naar hartenlust gespeeld …

Page 15: Nb febru 2014

15

KERNWERKING

Nieuwsbrief februari 2014

EEN FILOSOFISCHE DAADGisteren avond zaten mijn vrouw en ik nog wat te filosoferen. Tot het zeldzame gesprek bij het thema euthanasie belandde. Bij dit delicate onderwerp over de keuze van leven en dood zei ik haar:“Laat mij nooit leven als een plant waarbij ik afhankelijk ben van machines en in leven moet worden gehouden met vloei-baar voedsel! Als ge mij zo ziet aftakelen,koppel de toestellen die mij in leven houden dan maar af.

Mijn vrouw is toen rechtgestaan, heeft de stekker van de TV en mijn computer uitgetrokken en mijn DUVEL weggegoten…

Tradities er zijn om te onderhouden? ‘Driekoningenzingen’ is er één van!

Ziekenzorg St. Antonius Zoersel vertrok met gesmeerde kelen om en belde aan bij een heel aantal deuren. Niet alleen zijzelf hebben er deugd aan gehad, maar ook de verenigingskas…

Ook Ziekenzorg Hove trok op pad. Zij hadden zelfs zes konin-gen en 4 hofdames om aan te bellen en geld in te zamelen, één muzikant en een fotograaf. We zouden het haast professioneel kunnen noemen. Volgens hun zeggen was de tocht ‘lang en zwaar’, maar de citroenjenever en de warme hap achteraf heeft uiteraard veel goedgemaakt.

St. Niklaas nog niets van zijn populariteit heeft ingeboet? Zijn naamfeest wordt gevierd door zowel jong als oud.

Ziekenzorg Karekiet Borgerhout had tijdens hun babbelnamid-dag voor iedereen een Sinterklaaspakketje in petto. Ook voor wie er niet meer in gelooft, geeft dit altijd nog een warm gevoel.

Er heel wat verborgen (of niet verborgen) creativiteit zit bij onze kernen?

De vaardige vingers van Ziekenzorg Zonnebloem St. Anna verzamelden zich, in de aanloop naar de feestdagen, om een aantal prachtige kerststukken te maken. Dankzij de vaardige leiding van Suzy, een kernlid met heel wat kennis ter zake, kon iedereen een waar kunststukje tonen aan het thuisfront.

De Creaclub van Burcht organiseerde een tentoonstelling waar de werkjes van het afgelopen jaar konden bewonderd worden. In combinatie met een bingo en een lekkere koffietafel achteraf werd dit eens te meer een warme en gezellige namiddag.

Het kerstfeest ook voor onze kernen telkens iets is waar naar uitgekeken wordt?

Ook bij Ziekenzorg Zonnebloem St. Anna mag het dan ietsje meer zijn. Iedereen werd vergast op een echt feestmenu met alles erop en eraan.

Ziekenzorg St. Lambertus Ekeren zorgde voor een rijk gevulde koffietafel en een fel gesmaakte muzikale omlijsting. Zij namen de gelegenheid te baat om het jaarprogramma van 2014 voor te stellen zodat al kan uitgekeken worden naar de volgende bijeenkomst.

Hoewel ze met weinigen waren, maakte Ziekenzorg St. Bavo Wilrijk er toch een gezellige namiddag van. De pannenkoeken smaakten heerlijk.

Ziekenzorg Schoten Deuzeld toonde aan dat Kerst een feest is voor jong en oud. Naast de leden van de eigen kern hadden ze ook 77 schoolkinderen uitgenodigd om samen met hen te vieren. Deze laatste hadden samen met de juffen een aantal kerstliedjes ingeoefend die ze brachten voor het Ziekenzorg-publiek.

Ziekenzorg Brasschaat Kaart trakteerde de aanwezigen niet alleen op een lekkere maaltijd maar ook op een verzameling heel gekende kerstliedjes die gebracht werden met ondersteuning van het plaatselijk kerkkoor.

Ziekenzorg St. Petrus en Paulus Pulle schonk aandacht aan de thuisgebonden zieken. Met een bezoekje en een extra attentie in het teken van de kerst brachten ze zeker wat extra warmte.

Ziekenzorg Karekiet Borgerhout kiest er telkens voor om op 24 december zelf samen te komen met de mensen die alleen thuis zitten die avond. Ze geven hen de gelegenheid om ‘echt’ kerstmis te vieren met een feestmaal en ‘pakjes’. Vrijwilligers koken helemaal zelf het feestmaal, waarbij de wijn echt niet mag ontbreken. Een streepje muziek zorgt voor de gezelligheid. Een dikke pluim voor dit initiatief dat een echt kerstgevoel geeft aan mensen die minder omringd zijn.

Het belangrijk is om blijven te bewegen, want ‘rust roest’ blijft een spreekwoord dat maar al te waar is.

Ziekenzorg Elshout Schoten bracht dit in de praktijk. Onder leiding van lesgeefster Renhilde Taeymans werd elk spiertje geoefend. Toen alles wat opgewarmd was kwam er muziek en ritme aan te pas. Dat het deugd gedaan heeft is zeker. Som-migen zegden ze zelfs dat het lang geleden was dat ze zich zo goed hadden gevoeld.

Ook Ziekenzorg St. Jan Borgerhout deed beroep op Reinhilde om de stramme spieren te smeren.

WIST JE DAT

Page 16: Nb febru 2014

16

KERNWERKING

BIJ DE APOTHEKEREen 75-jarige man gaat bij de apotheker en vraagt:“Heeft u tabletten om een kunstgebit te reinigen?” – Jawel“Heeft u batterijtjes voor een hoorapparaat?” - Jawel.“Heeft u pampers voor oudere mensen?” - Jawel.“Heeft u de viagrapil?” – Jawel, maar wat wenst u nu eigenlijk?Zegt de man: “Helemaal niets, maar ik ga binnenkort opnieuw trouwen en nu weet ik tenminste dat ik hier mijn huwelijkslijst kan deponeren!”

Iedereen toch weer wat blijer wordt als er een streepje muziek weerklinkt?

Ziekenzorg Hove weet dat als geen ander en organiseerde een heus muziekfestijn. Met de hulp van internet, computer, USB stick en beamer werd een programma in elkaar gestoken waar ieder zich kon in terugvinden. Er werd geluisterd, gekeken en meegezongen met liedjes van o.a. Vera Lynn, Louis Neefs en Rocco Granata. Omdat de namiddag zo’n succes was is aan iedereen gevraagd om tegen de volgende editie hun voorkeu-ren door te geven zodat er echt een programma op maat kan samengesteld worden.

Ziekenzorg Hoevenen zorgde voor een Kerstfeest met een exotisch tintje. Bij hen was het Indonesisch koor Senandung te gast, allen uitgedost in hun kleurrijke klederdracht. Zij lieten ons proeven van de wijze waarop ze in Indonesië kerst vieren. Op het einde van het optreden kwamen ze zelfs verrassend uit de hoek. Het koor had een aantal typische instrumenten bamboe-instrumenten mee die ze uitdeelden in de zaal. Het werd één groot orkest dat onder leiding van de dirigente een paar heel gekende kerstliedjes liet weerklinken. Iedereen was verbaasd over het mooie resultaat en er volgde dan ook een daverend applaus.

Ziekenzorg Zoersel St. Antonius genoot volop van een optreden van het gospelkoor ‘White Coffee’.

Ziekenzorg Schoonbroek Rozemaai combineerde muziek en dans en nodigde de ‘linedansers’ van Okra Stabroek uit. Na een geslaagde demonstratie kon iedereen die kon en wou mee de benen strekken.

Ziekenzorg s’ Gravenwezel deed beroep op Con Cuore, een muzikaal ensemble dat lichte klassieke muziek combineert met een aantal echte meezingers. Deze kern weet ons te zeggen dat Con Cuore een aanrader is: best betaalbaar en tegelijkkwalitatief in orde. Onze kernen ook op stap gaan als het ietsje kouder is?

Uiteraard is een kerstmarkt dé bestemming bij uitstek in dit seizoen. Ziekenzorg Maria ter Heide ging naar ‘De Bosrand’ in Nederland en hadden ogen te kort om al dat moois te ontdek-ken. Handen en voeten werden achteraf opgewarmd met een dampende kop koffie en een stuk taart. Het gezelschap heeft zijn ticket voor volgend jaar al besteld …

Ziekenzorg St. Cordula Schoten koos voor de natuur en ging wandelen in het Vordensteinpark. Omdat de winter nog niet echt zijn intrede had gedaan konden ze nog volop genieten van de prachtige herfstkleuren in het park.

Ziekenzorg Schoten Deuzeld had in Wijnegem shoppingcenter zeker geen last van de kou. Omdat je van shoppen ook moe wordt werd er uitgeblazen in de lunchgarden bij een pannen-koek en een tas koffie.

We nooit te oud zijn om te leren ? Een uitstap met een vleugje cultuur kan er altijd bij.

Ziekenzorg St. Lenaarts koos voor een bezoek aan de stad Mechelen. Als eerste werd het gekende Grootseminarie in de Merodestraat aangedaan. Een gids loodste hen doorheen de geschiedenis van het gebouw en lichtte eveneens de huidige functie toe. Als afsluiter werd er een bezoek gebracht aan de mooie kapel waar nu het archief is in ondergebracht. Na het middagmaal werden ze verwacht in huis ‘De Clippel’. Luc Michiels, kleinzoon van de man die daar in 1890 een toren-uurwerkmakerij stichtte, vertelde over de geschiedenis van de torenuurwerken en beiaarden. Momenteel gebeurt de montage van deze dingen buiten de stad en is het voormalige atelier ingericht als museum. Als waardige afsluiter werd de koffie ge-nomen in de brasserie die gevestigd is in de vroegere brouwerij Lamot aan de Dijle, eveneens een begrip in het Mechelse.

Ziekenzorg Zandvliet had aandacht voor de 200ste geboortedag van hun dorpsgenoot en kunstschilder Nicasius De Keyser. Hugo Vermeiren kwam vertellen over leven en werken van deze talent-volle man. Na en blik op enkele van de vele schilderijen van zijn hand, werd iedereen getracteerd op pannenkoeken, geschonken door een echtpaar die hiermee hun 50-jarig huwelijk vierden.

Nieuwsbrief februari 2014

Page 17: Nb febru 2014

17

Er gelukkig ook nog wel eens aandacht wordt besteed aan de grijze hersenmassa en heel wat kernen af en toe kiezen voor een vormingsmoment?

Vanuit deze filosofie ging Ziekenzorg Brasschaat kaart op zoek naar het geluk. De vormingsmodule ‘Pluk je Geluk’ maakte hen duidelijk dat het geluk inderdaad niet aan de bomen hangt en dat je het niet moet zoeken maar wél maken. Met een beetje goede wil wordt je glas halfvol in plaats van half leeg.

Ziekenzorg Avondzon Kalmthout organiseerde een kwis om de hersenen te trainen. Weetvragen werden afgewisseld met gokvragen. Vooral het herkennen van de oude postkaarten uit het Kalmthoutse bracht animo in de zaal. Voor de jongere leden was dit wat moeilijker maar ze werden feilloos ingewijd in de dorpsgeschiedenis door de oudere kwissers. Er wordt al gedacht aan de editie 2014!

ONTROEREND VERHAALEen echtpaar is boodschappen aan het doen en de stad loopt vol winkelende mensen. Kijkend naar de etalages blikt de vrouw ineens opzij en ontdekt verwonderd dat ze haar man nergens meer ziet. Ze weet dat ze nog veel te doen heeft en wordt boos. Ze rommelt in haar handtas om haar mobieltje te zoeken. Ze belt haar man en vraagt waar hij gebleven is.Haar man antwoordt kalm: “Liefste, herinner jij je nog die juwelierszaak waar we vijf jaar geleden helemaal verliefd werden op die diamanten halsketting die we toen helaas niet konden betalen? Ik vertelde je toen ook nog dat ik hem eens op een dag voor jou zou kopen.”De ogen van de vrouw vullen zich met tranen en ze begint zachtjes te huilen. Terwijl ze een snik probeert te onderdrukken, fluistert ze: “Ja, die juwelierszaak herinner ik me zeker nog.”“Wel”, zei hij, “ik zit in ’t café er naast!”

Er weer eentje jarig was ?

Dit keer was het de beurt aan Ziekenzorg Pius X uit Deurne. Hun feest werd plechtig ingezet met een misviering met voor-malig monseigneur Van den Bergh als voorganger. Zowel de receptie als het feestmaal achteraf werden verzorgd door ‘Bits ‘n Bites’ uit Kontich. Naast een eethuisje ter plaatse hebben ze ook een cateringdienst. Het unieke hieraan is dat ze werk geven aan mensen met een beperking en toch opperbeste kwaliteit afleveren.

Het ‘spelen’ in de mens ingebakken zit? Hoe oud ook we genieten van een spel en zeker als we kunnen winnen!

Ziekenzorg Zandvliet ‘speelde’ hierop in en organiseerde een heuse spelnamiddag. Er werden tafels voorzien met kaarten, Rummikub, Scrabble, Domino en noem maar op. Voor elk wat wils. De sfeer zat er meteen in en voor velen was de namiddag veel te vlug gedaan.

Het ook belangrijk is om de medewerkers af en toete verwennen?

Ziekenzorg St. Martinus Westmalle deed dit met een etentje. Een dergelijk initiatief is nodig om de samenhorigheid in de groep te versterken.

De medewerkers van Ziekenzorg St. Jozef Merksem begaven zich naar de hotelschool Stella Maris om er samen te proeven van al het lekkers dat ter plaatse gemaakt wordt.

Een leuke inkleding en animatie altijd dat ietsje meergeeft aan een ontmoetingsnamiddag?

Ziekenzorg H. Bernadette Deurne deed beroep op ‘Zuinige Marie’ om hun namiddag op te fleuren. Ze organiseerden deze samenkomst trouwens samen met de buren van Ziekenzorg Heilig Hart die hen hartelijk ontvingen in hun vertrouwde stek. Een mooie oplossing voor Ziekenzorg Bernadette die onlangs ‘dakloos’ geworden zijn en dus over geen geschikte zaal meer beschikken.

Ziekenzorg Zonnebloem St. Anna Borgerhout koos voor een themanamiddag en koos Frankrijk als rode draad. Eerst werd er genoten van een Frans Film (‘Les Intouchables’) en achteraf werd er gepast afgesloten met een kaasschotel en een glaasje wijn.

Ziekenzorg Bloemendaal Schoten nodigde jong geweld uit op hun namiddag in het kader van de Dag van de Chronisch Zieke Mensen. Een paar klasjes van de plaatselijke lagere school brachten liedjes, dansjes en zelfs goocheltrucs. Het was een verfrissende ervaring dankzij het enthousiasme van de kinderen.

ZOMAAR WAT WIJSHEID TER VERBETERING VANDE MENSHEID• Een relatie is met z’n tweeën een probleem oplossen dat je in je eentje niet hebt.• Een gelukkig huwelijk is een zaak van geven en

nemen: de man geeft en de vrouw neemt.

En… de woorden van het vorig jaar, behoren tot de taalvan vorig jaar. De woorden van een nieuw jaar wachtenop een nieuwe stem. Ergens mee eindigen, is ergensmee beginnen. (T. S. Eliot)

KERNWERKING

Nieuwsbrief februari 2014

Page 18: Nb febru 2014

18

CREA

DE LENTEBEURS, DAAR MOET IK ZIJN!

Ben je op zoek naar originele creatieve voor-jaarsideeën? Je vindt ze op de Lentebeurs van Ziekenzorg CM Antwerpen.

Deze originele en creatieve beurs wordt met veel enthousiasme georganiseerd door de Stuurgroep Crea. Daarnaast stellen alle Crea- en Hobbyclubs van Ziekenzorg CM Antwerpen er

hun creaties tentoon aan alle ziekenzorgvrijwilligers en andere geïnteresseerden.

PRAKTISCH- Waar? CC ’t Gasthuis, Tunhoutsebaan 199 in Wijnegem.- Wanneer? Vrijdag 21 maart 2014 van 13.30 uur tot 16 uur.

Dien Lefevre

WORKSHOP ‘SCHALEN UITVERSCHILLENDE MATERIALEN’

Vrijdag 15 november kregen we de gelegenheid een workshop te volgen georganiseerd door de Stuurgroep Crea. Twee afgevaardigden van elke club mochten deelnemen aan deze vorming.

De gelukkigen waren Ensian Janssens en ikzelf. Met een curverbox vol materiaal trokken we richting Wijnegem. Bij aankomst kregen we een tas koffie of thee met een lekker koekje. Dit was al een heerlijke start. Nadat we al ons materiaal op onze tafel hadden gelegd, kregen we onze eerste opdracht. Een ballon opblazen, dit was nog eenvoudig. Deze moesten we omgekeerd op een emmertje zetten. Nadat we een stuk stof in het gips hadden gedompeld en op de ballon hadden aange-bracht, moesten we de schaal verder decoreren met wol door-drenkt van gips. Dit kunstwerk moest nu drogen en zo kregen we tijd om onze creativiteit verder uit te werken.

Prachtige stukken werden gecreëerd van stof, kant en broderie. Onze namiddag was vlug voorbij, spijtig genoeg, want we kre-gen na verloop van tijd heel wat inspiratie en ideeën. Heel fier

Nieuwsbrief februari 2014

keerden we huiswaarts met een zelfgemaakte schaal. Hartelijk dank aan heel de ploeg voor het organiseren van deze namid-dag. Dankzij jullie krijgen we de mogelijkheid om vaardigheden op te frissen en bij te schaven.

Rita Goossens

WORKSHOP ‘PRESENTEREN EN INPAKKEN’Tijdens de laatste vergadering voor clubverant-woordelijken kregen de deelnemers een demon-stratie met heel wat praktische tips over: ‘Hoe pak je op een mooie en originele manier geschenken in?’.

Deze workshop werd gebracht door Myriam Van Der Veken, etalagist en lesgever creatieve technieken. In een tweede deel werd de opbouw van een stand samen bestudeerd en becom-mentarieerd. Wat kan, wat doe je beter niet… Het resultaat was een mooi kerstdecor.

Page 19: Nb febru 2014

19

BLIJVEN REIZEN

Nieuwsbrief februari 2014

STARTAVOND BLIJVEN REIZEN

Elk jaar opnieuw is er de of-ficiële start van de vakantie-werking van Blijven Reizen van Ziekenzorg. Het is om aan alle vrijwilligers te zeggen: we beginnen er weer aan, we vliegen er weer in.

AFSCHEID NEMENDit jaar blazen we verzamelen op vrijdag 7 februari in het Gemeenschapscentrum van Schilde. Op het programma staat de voorstelling van het vakantieprogramma en de werkpunten voor het nieuwe vakantiejaar. Ook dit jaar zijn er verschillende vrijwilligers die afscheid nemen van de vakantiewerking wegens het bereiken van de leeftijd van 70 jaar. Uiteraard zetten we hen in de bloemen en is een dankwoord zeker op zijn plaats.

We nemen ook afscheid van Koen Meyvis, de verantwoorde-lijke voor de vakantie- en bedevaartwerking, die eind april op pensioen gaat. We maken tegelijk ook kennis met Nico Broeckx de opvolger van Koen. Het geheel wordt muzikaal aan mekaar gebreid door de groep Klutz met een grote variatie aan zang en muziek.

NIEUWE EN OUWE GETROUWENWe maken ook voldoende tijd vrij om bij te praten bij een lekker glas zodat de vriendschapsbanden terug aangehaald kunnen worden na een lange periode zonder vakanties. Heel wat nieu-we medewerkers zullen weer aanwezig zijn en we hopen dat de ouwe getrouwen hen gastvrij zullen ontvangen en betrekken in de enthousiaste gesprekken. Omdat onze Vlaamse frituren vanaf nu behoren tot ons cultureel erfgoed, kunnen we er niet te buiten om iedereen een lekkere friet mét aan te bieden voor het kleine hongertje van 10 uur.

JIJ KOMT TOCH OOK!Ken je nog geïnteresseerden voor de vakantiewerking? Nodig hen gerust uit om te komen kennis maken met ons en de va-kantiewerking. Geef ons even een seintje zodat we hen kunnen verwelkomen.Ben je nog niet aangemeld:? Laat het ons dringend weten zodat we voor iedereen voldoende drank en eten kunnen voorzien. Tot vrijdag 7 februari om 19 uur in het Gemeenschapscentrum in de Schoolstraat 44 in Schilde.

Koen Meyvis

VORMINGSAANBOD VOORVAKANTIEVRIJWILLIGERS1. BASISCURSUS ‘VERZORGEN EN HEF- EN TILTECHNIEKEN’ Deze basiscursus is een noodzaak voor alle nieuwe vakantiemedewerkers, maar ook zinvol voor ervaren medewerkers die zich willen bijscholen. Zowel voor het verzorgen van vakantiegangers als bij het heffen en tillen zijn er de laatste jaren heel wat vernieuwingen gebeurd die soms zeer fundamentele wijzigingen inhouden. Tijdens twee zaterdagen laten wij alle technieken van verzorgen en hef- fen en tillen de revue passeren, zodat iedereen dit achteraf (terug) onder de knie heeft.

PRAKTISCHWaar: Zaal Groot Seminarie, Domein Hooidonk, Langestraat 170 in Zandhoven.Wanneer: Basiscursus 1: zaterdagen 15 en 22 maart 2014, van 9.30 uur tot 16.30 uur.Basiscursus 2: zaterdagen 17 en 24 mei 2014, van 9.30 uur tot 16.30 uur.Voor wie: In eerste instantie voor nieuwe vakantievrij- willigers, maar ook ervaren vrijwilligers zijn welkom om zich bij te scholen.

Page 20: Nb febru 2014

20

BLIJVEN REIZEN

Nieuwsbrief februari 2014

2. CURSUS ‘LICHAAMSBEWEGING (GYMNASTIEK) VOOR OUDEREN OP VAKANTIE’ Jan Maréchal, medewerker aan Ziekenzorg-vakanties en kinesitherapeut van opleiding, zorgt op vakanties wel eens voor de lichaamsbeweging van de vakantiegangers. Hij doet dit op zijn heel eigen manier: enthousiast, plezierig, ontspannend en… verantwoord. Je kan met onze doelgroep niet zomaar gelijk wat doen. Jan zal ons vanuit zijn ervaring en opleiding leren hoe we dit het beste aanpakken.

PRAKTISCHWaar: Zaal C1 in het Theologisch en Pastoraal Centrum, Groenenborgerlaan 149 in Antwerpen - Wilrijk.Wanneer: Zaterdag 26 april 2014, van 9 tot 13 uur. Voor wie: Een aanrader voor alle medewerkers die op een vakantie of bedevaart wel eens instaan voor de lichaams beweging en die nieuwe ideeën willen opdoen.

3. CURSUS ‘HOE OMGAAN MET PERSONEN MET DEMENTIE OP EEN ZIEKENZORG-VAKANTIE’ Sommige personen met dementie worden zeer kalm en lijdzaam tijdens hun ziekteproces. Anderen daarentegen worden soms zeer opstandig, onwillig, verward en boos. Dit is niet eenvoudig voor de partner of de mantelzorger. Maar ook niet voor jou als vakantiemedewerker. Hoe ga je als vrij- williger hier best mee om? Deze vorming probeert wat hou- vast te bieden. Basiscursus dementie vereist.

PRAKTISCHWaar: Zaal Auditorium, Vergadercentrum Auxilia, St. Jacobsmarkt 49 in Antwerpen.Wanneer: Donderdag 20 maart 2014, van 13.30 tot 16.30 uur. Begeleiding: Hugo Goedemé, Thuiszorgcentrum Antwerpen vzw.

ENKELE ALGEMENE SPELREGELS• Je inschrijving wordt pas definitief nadat je vanuit het Zieken- zorg-secretariaat een bevestigingsbrief ontvangt.• De cursussen zijn gratis, tenzij anders expliciet aangegeven.• We dringen er op aan dat je zeker deelneemt aan de vor- mingen die je gekozen hebt en door ons bevestigd werden. Vormingen zijn zeer duur en lege plaatsen vinden we dan ook onverantwoord, zeker wanneer je afwezig blijft zonder ons te verwittigen.

INSCHRIJVINGSSTROOK - Individueel vormingsaanbod voorjaar 2014

Naam en voornaam: ....................................................................

Adres: ..........................................................................................

Tel.: ........................................ e-mail: .........................................

Actief in (omcirkel): Ziekenzorgkern - Blijven Reizen - Crea - Ariadne - Mantelzorg

Wenst in te schrijven voor volgende vorming:1. ...................................................................2. ...................................................................3. ...................................................................

Handtekening

...........................

Page 21: Nb febru 2014

21

ARIADNE

Nieuwsbrief februari 2014

AAN DE KOOK MET ONZE VOORZITSTER ALDEGONDA VAN DE SANDE

In het kader van onze Ariadne-lotgenotenactivitei-ten voor jonge chronisch zieken gingen we eind november met een heel ploegje aan de slag in de leskeuken van Familiehulp in de Nationalestraat.

De bedoeling was om samen een feestelijk gerecht te koken waarmee furore kan gemaakt worden aan eender welke feest-tafel. Omdat onze ziekenzorgvoorzitster blijkbaar ferm culinair onderlegd is hadden we haar gevraagd om deze namiddag voor haar rekening te nemen. Eerst koken en dan samen gezellig opeten: dat was het opzet.

De keuze was gevallen op een echte ‘bouillabaisse’, de parel aan de kroon van alle vissoepen. Klokslag 13.30 uur gingen er vier ploegjes aan de slag met ui, look, tomaten, verschillende soorten vis en nog veel meer ingrediënten nodig voor de grande cuisine. Er werd gesneden, gebakken, gestoofd en gekookt onder de deskundige en alziende leiding van de chef-kok. Om-streeks kwart na vier werd er geklonken op het knap geslaagde

resultaat en werden de benen onder tafel gestoken om te proe-ven van het resultaat. En dat mocht er zijn!Het zou ons te ver leiden om hier het recept te publiceren, maar diegenen die het wensen kunnen een seintje geven aan het secretariaat en we zullen het bezorgen.

Eliane De Boeck

HET VOORJAAR VAN 2014De periodieke folder met het overzicht van ons aanbod voor het voorjaar werd weer naar zoveel mogelijk chronisch zieke mensen jonger dan 65 jaar gestuurd. Heel wat nieuwe mensen vinden zo de weg naar het Ariadne-aanbod. Bijkomende folders zijn gratis te verkrijgen via het Ziekenzorgsecretariaat.

Voor de deelnemers die we regelmatig tegenkomen op onze Ariadne-activiteiten wordt er de ‘Draad van Ariadne’ verstuurd. Hierin staan naast de cursussen ook de activiteiten vermeld. Op die manier blijven zij op de hoogte van dit specifieke aanbod.

Voor volgende cursussen mag nog volop promotie gemaakt worden.

VOORJAAR 2014 PLAATS MAANDEUTONIE VOOR BEGINNERS (5 s) Wilrijk Maandag 24 februari, 10, 17, 24 en 31 maart 2014

LEVENSKUNST (5 s) (Nieuw) Merksem Donderdag 13, 20, 27 maart, 3 en 10 april 2014

LEVEN MET MIJN VERLIES (5 s) Kapellen Maandag 5, 12, 19, 26 mei en 2 juni 2014

CHINEES DENKEN OVER

GEZONDHEID (5 s) Wilrijk Donderdag 8, 15, 22 mei, 5 en 12 juni 2014

QI GONG (5 s) Merksem Dinsdag 3, 10, 17, 24 juni en 1 juli 2014

MEER INFOMeer info of inschrijving? Neem contact op met secretariaat van Ziekenzorg:tel. 03 221 95 70 of stuur een mail naar [email protected].

Jan Pustjens

Page 22: Nb febru 2014

22

CM-NIEUWS

2014 bracht heel wat vernieuwingen in het aan-bod van CM. Vooral de afschaffing van de leef-tijdsgrens van 65 jaar voor aansluiting bij het CM-Hospitaalplan springt daarbij in het oog. Maar er zijn nog andere wijzigingen, zowel in de ver-plichte ziekteverzekering als in het diensten-en voordelen pakket van CM Antwerpen en in het facultatieve aanbod van CM. Wijzigingen die ook voor de lezers van deze Nieuwsbrief van belang zijn!

Over deze wijzigingen is al heel wat informatie verspreid via de media. Maar het is niet altijd even makkelijk om te volgen en daarbij het overzicht te behouden. Daarom vonden we het een goed idee om hierover informatiesessies te organi-seren waarop we vanuit CM de leden van ziekenzorg willen uitnodigen!

Praktisch

Deze informatiesessies gaan steeds door in de namiddag van 14 tot 16.30 uur op volgende plaatsen:

17 maart 2014 in Westmallezaal St. Martinus, St. Jozeflei 27 Contactpersoon: Ingrid [email protected] - 03 380 07 60

18 maart 2014 in Wuustwezelzaal Kadans, Achter d’Hoven 15Contactpersoon: Martine Van den [email protected] - 03 620 17 00

27 maart 2014 in BoomParochiecentrum O.-L.-Vrouw , Hoogstraat 28(ingang naast Schoenmaker Marc)Contactpersoon: Renilde [email protected] - 03 880 63 10

27 maart 2014 in AntwerpenAuxilia (auditorium), St Jacobsmarkt 49-51Contactpersoon: Nancy [email protected] - 03 221 92 51

31 maart 2014 in KontichParochiezaal Magdalena, Magdalenastraat 21Contactpersoon: Jens [email protected] - 03 451 09 80

Hospitaalplan en anderewijzigingen in het CM-aanbod

Nieuwsbrief februari 2014

31 maart 2014 in Kapellenzaal ’t Kerkske, Kapelsestraat 182Contactpersoon: Dirk [email protected] - 03 546 43 90

31 maart 2014 in Antwerpen(auditorium) De stroming - Nationalestraat 111Contactpersoon: Els [email protected] - 03 470 18 50

InschrijvingOm een goede inschatting van het aantal aanwezigen tekunnen maken, vragen we om zoveel mogelijk op voorhandin te schrijven, liefst op het mailadres van de sectorverant-woordelijke of via het telefoonnummer van het CM-kantoordat bij de sessies vermeld staat.

Page 23: Nb febru 2014

23

COLUMN

MASKERS‘We dragen ze allemaal’ is het cliché, maar is dat wel zo? Of is het een excuus omdat het soms comfortabel dragen is, een masker dat je innerlijke voelwereld verborgen houdt. Eén ding is zeker, we worden er niet mee geboren. Puur, naakt en zonder schijn, zokomen we op deze wereld. Of heb jij ooit een pasgeboren baby meegemaakt met van die gekunstelde lachspleetoogjes enpepsodent-smile?

Ik heb er altijd een hekel aan gehad: de hypocrisie, het onwaarachtige, de schijnvertoningen. Waarschijnlijk zou ik maar een beroerde actrice zijn. En tja, het leven heeft soms een apart gevoel voor humor want uitgerekend ik werd geboren in een omgeving waaruiterlijke schijn terecht en onterecht werd aanzien als ‘het’ middel om te communiceren.Ik begreep er niks van en doe dat nog altijd niet helemaal. Het was voor mijn ouders een topzware taak om me – volgens hun eigen normen - gedragsklaar te maken voor deze wereld en in feite zijn ze daar nooit echt in geslaagd. Als kind bezorgde ik hen uiteraard de nodige grijze haren, omdat ik in mijn puurheid als een bullenbak zorgeloos ballonnen doorprikte die anderen zo zorgvuldig hadden opgeblazen.‘Pang’, daar ging weer een illusie, ‘Plop’, daar vervloog een vriendschap… Populair was ik niet bij iedereen, en dat is ondanks de Spartaanse opvoeding, godzijdank, nooit veranderd.

Het was pas véél later, op volwassen leeftijd, dat ik noodgedwongen toch ook overstapte op het dragen van een behaaglijk masker en dat was uit pure, onvervalste noodzaak. Het krijgen van de MS-diagnose, en heel de onvoorspelbaarheid die deze lichamelijke toestand met zich meebrengt, maakte het noodzakelijk voor me om een masker te beginnen dragen. De maatschappij is gewoonweg niet klaar voor een naakte oprechtheid van dit kaliber… Het confronteert te diepgaand met het gedachtengoed dat je NIETS onder controle hebt. Het ene moment ben je ‘on-top-of-the-world’ en maak je je zorgen over een boel futiliteiten om het andere moment geconfronteerd te worden met je eigen fysieke eindigheid. “Finito” roepen de MS-beesten als griezelige pacman-monsters en zonder blikken of blozen nemen ze zomaar een hap uit je mobiliteit, of verduisteren ze het gevoel in je handen, of je gehoor, of… whatever.

Ze zijn genadeloos en de enige manier om zo’n aanval te interpreteren is door het even, héél even, totaal te accepteren. Het gevecht komt daarna wel, maar het aanvaarden is een fase van vreedzaamheid waar je echt wel doorheen moet, anders krijgt de paniek de overhand en val je helemaal uit je (levens)rol. Heel dit gebeuren – van aanval naar aanvaarding tot herstellingsgevecht – kent weinig of geen begrip in de buitenwereld. Je openbaren op dit niveau maken mensen ongemakkelijk en bang. Het ontneemt hun het gevoel van zekerheden en je doorprikt hiermee niet enkel een ballonnetje, maar je ondergraaft met deze kwetsbaarheid de fundering van hun eigen bestaan. En dus zet je maar beter een masker op, want dat is de enige manier om er nog een heel klein beetje bij te horen.

“Heeft er iemand rubberen laarzen aan? Ik moet weer even ontladen!” grap ik vals-laconiek bij een venijnige stroomstoot in mijn handen, en opgelucht voel ik m’n eigen paniek wegeb-ben. Maskers dragen helpt, het maakt de hele situatie minder loodzwaar en geeft je meer ingang bij je medemens. Maar… de zeldzame dappere die het aandurft achter dat masker te kijken ziet de immer aanwezige, eenzame traan. Het ontbloot de pran-gende en onbeantwoorde vraag: wat gebeurde er met Pierrot?

Carine

In deze Column vertelt Carine ons via eenpersoonlijke beschouwing wat het betekentom met een ziekte of aandoening door hetleven te gaan. Geen grootse beschouwingen, maar eerder ‘het leven zoals het is’.

Nieuwsbrief februari 2014

Page 24: Nb febru 2014

JEZELF ZIJNBij ons thuis, jaren geleden, hing in de hall naast de kapstok een reproductie van het meesterwerk: het masker van Rouault.

Schertsend verwelkomde mijn vader nieuwe gasten dan telkens: “Als je nog een masker op hebt, hang het dan bij je overjas aan de kapstok. Hier hoef je niet te denken zoals wij. Hier moet je niet identiek voelen zoals wij. Wij proberen gast-vrij te zijn en te leven.

Ook jij mag hier je jezelf zijn en blijven, vol respect, met je eigen wensen, je eigen verlangens, je eigen gedachten.

Respect voor andere meningen zonder mijn eigen mening te moeten verraden, heb ik met de paplepel van thuis uit meegekregen.

Vooral met carnaval ben ik daarvoor ieder jaar nog heel dankbaar. Joz. Le Bruyn

MASKERDit is het grote carnavalvan levenloze leuzen.Het masker kijkt het masker aan,de dwergen zijn de reuzen,de glitterdomheid loopt vooropen hupt met ‘n corrupte pop.

Wat licht lijkt, dat is duisternis,want niets is, wat het waarlijk is.‘t Is louter fake en haat en nijd.De dans is leugenachtigheid,doorheen de blije deun van ’t balschijnt ‘n verfomfaaid tranendal. Toon Hermans