95. april 2016

24
Vrienden van de Marinierskapel NIEUWSBRIEF - 31 e JAARGANG NR. 95 - APRIL 2016

Transcript of 95. april 2016

Page 1: 95. april 2016

Vrienden van deMarinierskapel

Nieuwsbrief - 31e jaargaNg

Nr. 95 - april 2016

Page 2: 95. april 2016

GRATIS DVD”DE MARINIERSKAPEL DOOR DE JAREN HEEN”

Ter herinnering aan de viering van 70 jaar Marinierskapel en 30 jaar StichtingVrienden van de Marinierskapel werd een dvd samengesteld welke gratis terbeschikking werd gesteld aan de bezoekers van de Open Dag op 30 januari jl.De dvd werd in 2 versies geproduceerd nl. in de normale uitvoering voor destandaard cd/dvd spelers en in de HD (high definition) uitvoering voor Blu-rayspelers/recorders. Het bestuur heeft gemeend de dvd ook aan elk geïnteresseerd lidvan onze stichting gratis ter beschikking te stellen. Wel zullen behandel/administratie/portokosten ad € 2.50 in rekening gebracht worden. De HD versie is, zo lang devoorraad strekt, voorradig; de standaard versie moet worden bijgemaaktaangezien we door de eerste oplage heen zijn. Indien u geïnteresseerd bent in dezedvd, wordt u verzocht dit zo mogelijk per e-mail aan ons door te geven [email protected] of anders per post aan het secretariaatvan de stichting Prins Hendrikstraat 16, 3262 ST Oud-Beijerland. De verschuldigdekosten dienen betaald te worden via rekeningnummer NL13 INGB 0004 5211 50ten name van Stg. Vrienden Marinierskapel te Oud-Beijerland onder vermeldingvan, al naar gewenst wordt: DVD standaard versie of DVD HD versie. De HD versiewordt per kerende post opgezonden; de normale/standaard versie laat enige tijdop zich wachten omdat die nog in productie moet worden genomen aan de handvan het aantal bestellingen. Let wel: Deze aanbieding geldt tot 1 juli 2016.

Page 3: 95. april 2016

NATIONALE TAPTOE 2016

De 62e editie van de Nationale Taptoewordt dit jaar wederom gehouden inde Ahoy Arena te Rotterdam en welvan vrijdag 30 september tot en metzondag 2 oktober. In een kleurrijkeindoor-show zullen zowelNederlandse als buitenlandse militaireorkesten optreden. Op het momentvan dit schrijven is nog geenprogramma bekend maar in beginselzullen de volgende Nederlandsemilitaire orkesten hun medewerkingverlenen, t.w.- Marinierskapel der Kon. Marine met

Tamboers & Pijpers van het KorpsMariniers

- Kon. Militaire Kapel ”Johan WillemFriso” en Regimentsfanfare ”GardeGrenadiers en Jagers”

- Kapel van de Kon. Luchtmacht- Trompetterkorps van de Kon.

Marechaussee- Fanfarekorps Nationale Reserve- Fanfare Bereden Wapens

Voorafgaand aan de taptoe zal opwoensdag 28 september vanaf14.00 uur de traditioneleStreetparade van medewerkendeorkesten worden gehouden op deCoolsingel in het centrum vanRotterdam. De taptoe wordt geopendop vrijdag 30 september met eenmiddagvoorstelling voor veteranen engenodigden. De vier voorstellingenvoor het overige publiek zullenworden gehouden op:

Vrijdag 30 september, aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 1 oktober, aanvang 14.00 uur(matinee).

Zaterdag 1 oktober, aanvang 20.00 uur.

Zondag 2 oktober, aanvang 14.00 uur.

ToegangsprijzenLeden van de Stichting Vrienden vande Marinierskapel genieten eenreductie van € 2,50 per persoon enkunnen zoveel kaarten bestellen alsgewenst. Voorts worden geenreserverings-/boekings-/porto- enadministratiekosten in rekeninggebracht.

De gereduceerde tarieven zijn:Hoofdtribune A (met stoel- enrugkussen) € 44,50Hoofdtribune B (zonder stoel- enrugkussen € 42,50Eerste rang € 32,50Tweede rang € 22,50Derde rang € 12,50Rolstoelplaatsen € 12,50Begeleiders id. € 12.50Let wel:Er zijn geen rolstoelplaatsen meerbeschikbaar voor de beide matineevoorstellingen.

U kunt het gewenste aantal kaartjesbestellen door betaling van hetverschuldigde bedrag viarekeningnummer NL13 INGB 00045211 50 ten name van StichtingVrienden Marinierskapel ondervermelding van het aantal kaartjes,gewenste voorstelling en rang.Deze aanbieding geldt tot 1 juli.Daarna kunt u tickets bestellen via dewebsite van de Nat. Taptoe.

Page 4: 95. april 2016

AGENDA MARINIERSKAPELonder voorbehoud van wijzigingen

Actuele informatie: www.facebook.com/marinierskapel

Taptoe t.g.v. Koningsdag in Den Helder26 april - dinsdagavond, aanvang 19.30 uur, wordt samen met de Tamboers &Pijpers een taptoe uitgevoerd ter gelegenheid van Koningsdag. Dit vind plaatsop de grote parade van de Rijkswerf Willemsoord achter het Marinemuseum.

Concert in Dordrecht met Eric Vloeimans29 april - vrijdagavond, aanvang 20.15 uur, concert ”Around the World in 90minutes” samen met trompettist Eric Vloeimans. Schouwburg Kunstmin, SintJorisweg 76, 3311 PL in Dordrecht. Kaartverkoop en informatie:www.kunstmin.nl/programma/eric-vloeimans-en-mariniers-kapel-around-the-world-in-90-minutes

Herdenkingen4 mei - woensdagmorgen, aanvang 11.00 uur, wordt de muzikale omlijstingverzorgd van de jaarlijkse herdenking bij het monument "Voor hen die vielen”op rotonde ’De Vijfsprong’ aan de Middenweg in Den Helder. ’s Avonds,aanvang 19.30 uur, verzorgt de Marinierskapel de muziek bij deDodenherdenking op het Plein 1940 in Rotterdam.

Lunchconcert Plein Den Haag9 mei - maandagmiddag. Met een ouderwets openbaar en gratis toegankelijklunchconcert tussen 12.00 - 13.00 uur is het ”showtime” op het Plein in DenHaag. Alle registers worden open getrokken en op de lessenaars staat eenmuzikaal programma met voor ieder wat wils. Droog weer is wel een vereiste...

Lunchconcert Doorn10 mei - dinsdag. Het lunchconcertprogramma van 9 mei wordt ook gespeeldvoor het Veteranen instituut in Doorn. Helaas niet openbaar toegankelijk.

Gemini tuinconcert Den Helder11 mei - woensdagmiddag, aanvang 15.00 uur, vindt in het Timorparktegenover het Gemini ziekenhuis het jaarlijkse gratis tuinconcert voorpatiënten en medewerkers plaats. Ook belangstellenden zijn van hartewelkom! Met het concert wordt de samenwerking tussen de KoninklijkeMarine en het Gemini Ziekenhuis extra benadrukt. De Steelband van het KorpsMariniers zal al vanaf 14.00 uur met haar zonnige klanken de weergodengunstig stemmen. Informatie volgt op www.gemini-ziekenhuis.nl

Concert in Arnhem met Eric Vloeimans21 mei - zaterdagavond, aanvang 20.15 uur, concert ”Around the World in 90minutes” samen met trompettist Eric Vloeimans. Als u nog steeds niet geweestbent is dit de laatste kans. ☺Concertgebouw Musis Sacrum, Velperbuitensingel 25, 6828 CV in Arnhem.Kaartverkoop en informatie:mssa.nl/programma/2322/Eric_Vloeimans_De_Marinierskapel/Around_the_world_in_90_minutes

Page 5: 95. april 2016

Schoolconcerten in De Doelen23 & 24 mei - maandag & dinsdag. Al vele jaren werkt de Marinierskapel meeaan schoolconcerten georganiseerd door Concertgebouw De Doelen. In degrote concertzaal worden concerten gespeeld voor de bijna 5000basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 uit Rotterdam.

Herdenkingsbijeenkomst CZSK26 mei - donderdag. Ieder jaar herdenkt het Commando Zeestrijdkrachten inactieve dienst overleden militairen en burgermedewerkers van de KoninklijkeMarine. Bij het brugcomplex van Hr. Ms. De Ruyter op de Rijkswerf in DenHelder is hiervoor het monument ”Schaduwen van het Licht” geplaatst. DeMarinierskapel verzorgt vanaf 10.30 uur de muziek.

Staatsbezoek president Mexico30 & 31 mei - maandag & dinsdag. Op uitnodiging van Koning Willem-Alexander brengt President Enrique Peña Nieto van de Verenigde MexicaanseStaten een staatsbezoek aan Nederland. O.a. de Marinierskapel en Tamboers &Pijpers verzorgen de muziek in de ceremoniële erewacht.

Veteranenconcert in Schoonhoven4 juni - zaterdagavond, aanvang 19.00 uur, verzorgt de Marinierskapel eenconcert op het Doelenplein in Schoonhoven. Naast veteranen zijn alle overigebelangstellenden natuurlijk van harte welkom. De organisatie is in handen vande Stichting D-Day Krimpenerwaard.

Veteranenconcert Hellevoetsluis9 juni - donderdagavond, aanvang 20.00 uur, verzorgt de Marinierskapel eenconcert in Sportcentrum De Eendraght, Sportlaan 2, 3223 EV te Hellevoetsluis.Tot 1 mei a.s. krijgen alle veteranen de gelegenheid om kaarten te reserverenvia het e-mail adres: [email protected]. Na 1 mei kunnen ookoverige belangstellenden via hetzelfde e-mailadres gratis kaarten reserveren(zolang de voorraad strekt). De vesting en admiraliteitsstad Hellevoetsluis wasde thuishaven van alle grote zeehelden van de zeventiende eeuw; zo heeft PietHein er destijds zijn beroemde Zilvervloot aan de kade gelegd. Maar ookNapoleon is in Hellevoetsluis geweest!

Ceremonieel Scheveningen14 juni - dinsdag. Precies 50 jaar geleden onthulde Koningin Juliana inScheveningen het monument "de Marine heeft het goed gedaan". Nadereinformatie is nog niet beschikbaar.

Grote beëdiging KIM17 juni - vrijdag - vindt de grote openbare beëdiging van marineofficierenplaats op het Koninklijk Instituut voor de Marine. Naast de eed of belofte vantrouw wordt met deze ceremonie symbolisch de adelborstenperiode voor denieuwe officieren afgesloten. De Marinierskapel en de Tamboers & Pijpersverzorgen de muzikale omlijsting op de grote parade van de Rijkswerf.

Concert in Rhenen18 juni - zaterdagavond, aanvang 20.00 uur, verzorgt de Marinierskapel eenconcert in Sport- en recreatiecentrum ’t Gastland, Groeneweg 58, 3911 PG teRhenen. De kapel staat hierbij onder leiding van gastdirigent Jasper de Waal,voormalig solo-hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Page 6: 95. april 2016

De organisatie is in handen van de 85-jarige Showharmonie Oefening BaartKunst uit Rhenen, www.obk-rhenen.nl. Kaarten voor het concert kunnenbesteld worden via [email protected]

Nederlandse Veteranendag in Den Haag25 juni - zaterdag. Voor de 12e keer wordt in Den Haag de NederlandseVeteranendag georganiseerd. Dit jaar verzorgen de Marinierskapel en deTamboers & Pijpers voor de eerste keer ook de muziek bij de medaille uitreikingop het Binnenhof. Hierna volgt het grote defilé door de binnenstad. Meerinformatie: www.veteranendag.nl

Concert in Heerenveen26 juni - zondag. Tijdens de 20e editie van de ”Night of the Koemarkt”, hetjaarlijkse grote muziekevenement op het Gemeenteplein in het centrum vanHeerenveen, speelt de Marinierskapel vanaf 14.30 uur een populair muzikaalprogramma. Met medewerking van de solisten Tony Neef en Sigrid Hof. Meerinformatie: www.gnotk.nl/koemarkt-matinee

Lunchconcert nabij Mariniersmuseum Rotterdam30 juni - donderdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur speelt deMarinierskapel een voor iedereen gratis toegankelijk concert op hetGelderseplein, 3011 MG Rotterdam. Het concert wordt in samenwerking methet nabijgelegen Mariniersmuseum (Wijnhaven 7) georganiseerd. Demuzikanten zijn veel gewend, maar helaas laat de elektrische apparatuur bijminder geschikte en natte weersomstandigheden het afweten…Zie ook: www.mariniersmuseum.nl

Openbare Finex Korps Mariniers Rotterdam8 juli - vrijdag. Na een loodzware eindoefening, de final excercise (FINEX)ontvangen nieuwe mariniers op het Schouwburgplein in Rotterdam hunfelbegeerde baret. Zij sluiten hiermee de Elementaire Vakopleiding van hetKorps Mariniers succesvol af. De Marinierskapel en de Tamboers & Pijperszorgen voor passende feestelijke muziek. Naast familie, vrienden enautoriteiten wordt iedereen uitgenodigd om in de ochtenduren dezegebeurtenis in het centrum van Rotterdam mee te maken.

Vierdaagse concerten in De Vereeniging te NijmegenDit jaar beleeft de Vierdaagse van Nijmegen haar 100e editie. Daarom ookextra evenementen en concerten! De Marinierskapel speelt maar liefst 3 dagenachter elkaar in Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d, 6511 NCte Nijmegen.16 juli - zaterdag, van 16.00 - 17.15 uur17 juli - zondag, van 18.00 - 19.15 uur18 juli - maandag, 19.30 - 20.45 uur

Vierdaagse concert Waalkade Cuijk19 juli - dinsdagavond, aanvang 20.00 uur, speelt de Marinierskapel op deMaaskade in Cuijk een feestelijk populair programma ter gelegenheid van deVierdaagse feesten 2016. Meer informatie volgt onder meer via:www.vierdaagsefeestcuijk.nl

Page 7: 95. april 2016

Intocht Vierdaagse Nijmegen22 juli - vrijdag, wordt het deelnemende Marine detachement muzikaal naarde eindstreep van de 100e finale van de Vierdaagse van Nijmegen begeleid.Vertrekkend vanaf het Defensie kampement Heumensoord, over de feestelijkaangeklede ’Via Gladiola’ naar het eindpunt, waar een eerbewijs aan deaanwezige hoogwaardigheidsbekleders zal worden gebracht.Meer informatie: www.4daagse.nl

Ceremonieel bij WK roeien in Rotterdam20 augustus - zaterdag, vangt in Rotterdam het wereldkampioenschap roeienaan. De Marinierskapel verzorgt de volksliederen bij de openingsceremonie om20.00 uur. Meer informatie: www.wrch2016.com/nl

Concert nabij Mariniersmuseum Rotterdam26 augustus - vrijdagmiddag, speelt de Marinierskapel van 17.00 – 18.00 uureen concert op het Gelderseplein, 3011 MG Rotterdam. Gezien het tijdstipmag dit gerust een ’borrelconcert’ genoemd worden.

Optredens tijdens Wereldhavendagen2, 3 en 4 september - vrijdag, zaterdag en zondag. Het is nog te vroeg om hetprogramma van de Wereldhavendagen te kunnen melden. Meer informatie:http://wereldhavendagen.nl

Lunchconcert Den Burg Texel7 september - woensdagmiddag, aanvang 12.00 uur. Het laatste concert vande Marinierskapel op Texel dateert alweer van juli 2009. Hoog tijd dus voor eenvervolg! Dit vindt plaats met een openbaar concert op de Groeneplaats in DenBurg.

Veteranenconcert in Zuidland16 september - vrijdagavond, aanvang 20.00 uur, verzorgt de Marinierskapeleen concert voor Veteranen en overige belangstellenden in Sportcentrum DeDrenkwaard, Molendijk 21b, 3214 VG in Zuidland. De organisatie is in handenvan de 80-jarige Oranjevereniging. De kapel staat hierbij onder leiding vangastdirigent Sander Teepen.

Concert in Kwintsheul Poeldijk17 september - zaterdagavond, aanvang 20.00 uur, verzorgt deMarinierskapel een concert in Sportcomplex Quintus, Leeuwerik 1, 2295 PX inKwintsheul. De organisatie is in handen van Muziekvereniging Pius X uitPoeldijk. www.piusxpoeldijk.nlDe kapel staat hierbij onder leiding van gastdirigent Sander Teepen.

Prinsjesdag20 september - Op de 3e dinsdag van september marcheren deMarinierskapel en de Tamboers & Pijpers voorafgaande een bataljon van hetKorps Mariniers naar het Binnenhof en stellen zich op voor de Ridderzaal. Hierworden op traditionele en ceremoniële wijze eerbewijzen uitgevoerd. Inverband met restauratie van de Gouden Koets zal Koning Willem-Alexanderarriveren in de Glazen Koets en wordt hij bij aankomst toegespeeld met deParademars en het Wilhelmus.

Page 8: 95. april 2016

Nationale Taptoe te Rotterdam28 september - woensdag, aanvang 14.00 uur. Streetparade vandeelnemende korpsen op de Coolsingel te Rotterdam. 29 september t/m 2 oktober - donderdag t/m zondag vindt de 62e editie vande Nationale Taptoe plaats in evenementenhal Ahoy’ te Rotterdam. Uiteraardzonder Marinierskapel en Tamboers & Pijpers geen volwaardige taptoe inRotterdam. Laat u verrassen tijdens een van de voorstellingen! Meerinformatie: www.nationaletaptoe.nl

Concert in Leeuwarden13 oktober - donderdagavond, aanvang 20.15 uur, verzorgt de Marinierskapeleen openbaar concert in Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4,8911 BP te Leeuwarden. De organisatie is in handen van het Contact Oud- enactief dienende Mariniers (COM) Friesland, Groningen en Drenthe. Meerinformatie volgt op een later tijdstip.

Concert Numansdorp14 oktober - vrijdagavond, aanvang 20.00 uur, verzorgt de Marinierskapel eenconcert in Sporthal Cromstrijen, Buttervliet 3, 3281 LK in Numansdorp. Hetconcert wordt georganiseerd door Muziekvereniging Wilhelmina uitNumansdorp die in 2016 haar 120e verjaardag viert. Meer informatie volgt opeen later tijdstip via www.muziekvereniging-wilhelmina.nl

Concert Schaffelaartheater Barneveld21 oktober - vrijdag. De Marinierskapel staat hierbij onder leiding vangastdirigent Rolf Verbeek.Meer informatie is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Korpsconcert t.g.v. 351 j. bestaan Korps Mariniers8 november - dinsdag, aanvang 20.00 uur. Het jaarlijkse Korpsconcert vindtzoals gewoonlijk plaats in Concertgebouw De Doelen te Rotterdam. Nadereprogramma invulling blijft nog een verrassing…

Prinses van Oranjeconcert7 december - woensdag, aanvang 12.30 uur, verzorgt de Marinierskapel hetjaarlijkse concert ter gelegenheid van de 13e verjaardag van Prinses Amalia. Dekapel staat hierbij onder leiding van gastdirigent Ivan Meylemans. Het (helaas)besloten concert vindt plaats in de Gotische Zaal van de Raad van State in DenHaag en wordt onder meer bijgewoond door leden van de hofhouding,vertegenwoordigers van het Internationaal Gerechtshof en ambassadeurs vanlidstaten van de Europese Unie.

351e Korpsverjaardag en herdenking Oostplein Rotterdam9 december - vrijdag, aanvang 11.00 uur, vindt op het Oostplein in Rotterdamde jaarlijkse bijeenkomst ter herdenking van alle gevallenen in de geschiedenisvan het Korps Mariniers plaats.

Kerstproms Benefietconcert in Oirschot17 december - zaterdagavond, aanvang 19.30 uur, verzorgt de Marinierskapeleen benefietconcert op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne,Eindhovensedijk 42, 5688 GN te Oirschot. De organisatie is in handen van deLionsclub Best Oirschot. Nadere informatie volgt op een later moment.

Page 9: 95. april 2016

GEWELDIG GESLAAGDE OPEN DAG.Voorjaarsbuien moesten worden overwonnen om bij de Van Ghentkazerne tekomen op 30 januari jl., maar aan het einde van de dag had niemand spijt vanzijn komst.

Bij binnenkomst de koffie met cake en een warm welkom door de voorzittervan de Stichting Vrienden Hans de Winter en een kort overzicht van de dagdoor de dirigent van de Marinierskapel Peter Kleine Schaars. Daarna konden deVrienden een keuze maken uit een muzikaal pallet van ensembles, kwartettenen kwintetten. Opgetekend voor u: ”Ik ben blijven zitten bij het klarinetensemble, vond het van begin tot eind echt prachtig”. O.a. de dans Csárdás uitde 18e eeuw van het Hongaarse leger en ons wel bekend door het virtuozespel op viool van Nathan Hol van weleer, werd nu ten gehore gebracht doorhet klarinet ensemble in de Johan de Wittzaal. De toon van de dag was gezet.Hierna volgden optredens van het ensemble Bars en Bones en hetblaaskwintet.

In de sporthal stonden de Tamboers & Pijpers gereed. Met uitleg van tamboer-maître Ed Oosterom leerden we alles over het militaire ceremonieel. Veel wasnog overgenomen uit de tijd van Napoleon, maar in opdracht van KoningWillem I in 1814 werd orde gebracht in de chaos, zoals Taptoe, Saluut, Marse.d. Erg interessant en leuk om te weten.Heel verrassend was een optreden van ensemble Schnidlfritzls (3 trompetten/3trombones/euphonium/ bastuba). Je verwacht het niet maar je wordtmeegenomen in carnavaleske sfeer. U zou erbij geweest moeten zijn om hetplezier de lach en de muziek te begrijpen. Er blijkt ook een ware stand-upcomedian binnen de gelederen van de kapel te verkeren. Zo blijkt maar weerdat ”onze kapel” van alle markten thuis is. Voor de blauwe hap plus drankjetogen we zodoende opgewekt naar restaurant De Maasbruggen. Bijzonderknap hoe relatief snel men daar 500 mensen van voedsel kan voorzien.De dag bleek nog lang niet teneinde.

Om te weten of er aan een vriendenconcert gedacht mag worden moet jeeerst weten of er ruimte beschikbaar is, of de financiën toereikend zijn en of eriemand is die het plan kan organiseren. Aan alles werd voldaan en zo kregenwe een

Degenen die de blauwe hapop borden smeten

En dan in fortissimoEen spetterend concert cadeau

Tot slot van de dagEen drankje met een tropische slag

400 vrienden hadden het naar de zinEn vragen: zit er volgend jaar weer

zo’n dag in?

Wat een vriendendag vermagGebeurt allemaal met een lach

Een kwartet hierDoet haar werk met plezier

Ensemble en kwintetDialecten zo is ’t maar net

En de bouwers van het toneelVerzorgen een belangrijk deel

Niet te vergeten

Page 10: 95. april 2016

Om 13.30 uur volgde een concert door de voltallige Marinierskapel in desporthal. Zo relaxed en wat een sfeer. Heerlijke muziek met uitleg van dirigentPeter Kleine Schaars en diverse optredens waar de verschillende instrumenten,maar ook het prachtige spel van de muzikanten tot uiting kwamen. Ja er werdzelfs door hen gezongen tijdens een Indianendans. Natuurlijk werd afgeslotenmet het huislied i.s.m. Tamboers & Pijpers.

De koek was nog niet op. Er waren tafels met drankjes die muzikaal werdenomlijst met een optreden van de Steelband. Waren we de regen nog nietvergeten dan werden we nu zeker in tropische sferen gebracht. Er wasgelegenheid om cd’s aan te schaffen en alle vrienden ontvingen een impressieop cd van 70 jaar ’De Marinierskapel door de jaren heen’. De voorzittermemoreerde tijdens zijn dankwoord o.a. het 350 jarig bestaan van het KorpsMariniers en het 70 jarig bestaan van de Kapel. ”Er is op de hele wereld geenbeter orkest dan ons orkest” gaf hij aan de toehoorders mee. De dirigent werdin de bloemen gezet en alle leden van kapel en de T & P ontvingen als dankeen fles wijn. We kunnen het niet genoeg onderstrepen: ALLEN BEDANKTVOOR JULLIE ENORME INZET OM DEZE DAG ZO GRANDIOOS TE MAKEN.Aan de reacties van de Vrienden heeft het bestuur van de stichting zichgewarmd en gemotiveerd om met deze traditie door te gaan. Met dank aanLt.Kol. Briggen, Commandant van de Van Ghentkazerne, Kapitein AlbertDoosjen Commandant van de Marinierskapel en Adjudant Arjan v.d. Dussenroadmanager, die deze dag mede mogelijk maakten.

Els van Gemeren

v.l.n.r.: Wim van Dam (secretaris), Els van Gemeren (notuliste), Kees Tulp (penningmeester)en Hans de Winter (voorzitter).

Page 11: 95. april 2016

Nou bestaat die grote vriendenkring uit allerlei verschillende mensen en lang nietiedereen kent elkaar. Maar zodra je in de kazerne bent op zo’n dag kom je terechtin een opgewekte, warme omgeving die het januariweer buiten gelijk doetvergeten. Je zit meteen allemaal op dezelfde golflengte en weet dat je ’iets’ metelkaar hebt. Ruime koffievoorziening, ditmaal in de grote kantine, met leukenostalgische filmbeelden en vriendelijke welkomstwoorden van de gastheer en deeigen organisatie. Dan zit, nog zonder één noot muziek, de stemming er alhelemaal in. Je rekent erop, wat mariniers doen doen ze goed. Maar nu overtoffenze toch weer vorige keren. We moesten om te beginnen een keuze maken uit hetmuzikale aanbod: meerdere ensembles tegelijk op verschillende locaties. Zogezegdeen puur weeldeprobleem, maar voor de organisatie een oplossing voor hetoptimaal omgaan met zulke forse aantallen belangstellenden. Een goede zet omzo ook eens de kleinere muzikale onderdelen die de kapel kan vormen aan hetwerk te zien en natuurlijk te horen. De jongere garde muzikanten kreeg alle ruimte.Een clowneske opvoering zoals van de ”Schnidlfritzls” zou vroeger nauwelijksdenkbaar zijn geweest. Grappen, een beetje toneel en professionele vrolijke notenals mix voor publiek entertainment, het kan allemaal bij de Marinierskapel. Waarde Tamboers & Pijpers met hun eigen presentatie en uitleg van adjudant EdOosterom onverstoorbaar waken over het muzikale erfgoed van de mariniers,zoekt de kapel steeds weer nieuwe grenzen op, gekoppeld aan de ontwikkelingenbij de muzikanten, het repertoire, in de tijdgeest en van de technische middelen.Dat nooit zonder de militaire roots te eren met een stuk aloude marsmuziek, hetgenre waarmee de kapel de eerste 50 jaar haar naam en faam wereldwijd heeftopgebouwd. De troef van nu is veelzijdigheid, flexibiliteit en virtuositeit. Het aantalverschillende muziekgenres dat langs komt is uitzonderlijk. Ook deze dag: vanklassiek, originele blaasmuziek, bigband, fusion en jazz tot filmmuziek en pop. Inverschillende van die stukken kunnen solisten en instrumentengroepen excellerenen dat deden zij dan ook. Wat Robbert Vos met zijn euphonium liet horen in zo’ntechnisch moeilijk stuk als ’Pantomime’ van blaasmuziekcomponist Philip Sparkewas van uitzonderlijke klasse en sprong eruit, zonder de collega’s tekort te willendoen die evenzo virtuoos soleerden. Dat gaat ogenschijnlijk allemaal heelmakkelijk, maar intussen…..Voor de aanwezige vrienden pakte de kapel ook in de middagsessie helemaal uit,waarbij haar dirigent ontspannen en met zichtbaar plezier de leidende rol vervulde,ook naar het publiek toe. Dat past bij het hedendaagse gezicht van de kapel: alshet moet statig en bloedserieus bij alle ceremonie en als het kan lekker ontspannenmusiceren voor ieders vermaak. Maar altijd op topniveau, wanneer en waar danook. Als je lekker gegeten hebt wordt alles mooier, ook voor muzikanten en hunpubliek. Niet dat dat voor de muziek nodig was, uiteraard, maar wel mooimeegep(r)ikt, zo’n overvloedige traditionele Marine-rijsttafel. Met de gezelligeafsluitende borrel onder de warme klanken van de steelband erbij een complete enperfecte dag.Op zo’n moment is het een voorrecht Vriend van de Marinierskapel te zijn.Management Markap en bestuur SVMK, ook jullie hartelijke dank voor al hetgebodene. Hier kunnen we welweer even op teren, maar het smaakt natuurlijk naar meer.

JdV

ALLE REGISTERS OPEN VOOR DE FANSDat het concept van een Open Dag goed is aangeslagen na beidevoorgaande keren was bij de kapel en haar verenigde vriendenwelbekend. Maar wie had gedacht dat er 400 fans zouden toestromennaar de derde editie! Volle bak; er moesten zelfs laatkomers wordenteleurgesteld.

Page 12: 95. april 2016

EEN NIEUW JAAR, ZELFDE GELUID

De koers die in het jubileumjaar 2015is uitgezet werd begin 2016 natuurlijkgewoon vervolgd.Zo werd de concertserie ”Around theWorld in 90 minutes” met EricVloeimans voortgezet. De eersteontmoeting met deze bijzonderetrompettist dateert alweer van hetKorpsconcert 2010 tijdens de vieringvan het 65-jarig bestaan en werd in2011 bekroond met een mooiavondvullend programma in hetConcertgebouw in Amsterdam. ZoalsVloeimans steeds aankondigt bij dehuidige tour langs 9 concertzalenkrijgt het publiek een unieke mix(fusion) te horen samen met deMarinierskapel. De speelmanier enimproviserende stijl van Eric is zekerniet in één hokje te plaatsen want hetis een smeltkroes van lichte muziek,volksmuziek, jazz, funk, pop etc. Despeciaal voor de Marinierskapelaangepaste arrangementen, waarinook veel ruimte voor eigen solisten enop een leuke manier vooraf toegelichtdoor de solist, blijken stuk voor stuksfeervolle pareltjes te zijn. Tijdens dehele concertserie zijn opnamengemaakt en naar verwachting zal datbinnenkort een mooie live-cdopleveren. Voor het laatst in iederegeval nog in het echt te horen inArnhem op 21 mei a.s.Een evenement waarbij je niet zo snelde connectie met de Marinierskapelmaakt is carnaval; toch was de kapelop 23 januari uitgenodigd voor hetgalaconcert van carnavalsverenigingOn-Ganse in Musis Sacrum teArnhem. Overigens niet voor deeerste keer want in de periode vandirigent Pieter Jansen is bij diegelegenheid daar ook al een aantalkeren gespeeld. Dit concert kaneigenlijk beter bestempeld worden alseen benefietavond; immers deopbrengst van de (dure) kaarten isbestemd voor een goed doel. Onderleiding van gastdirigent Arjan Tien

was een programma ingestudeerdwaarbij naast muziek van Bernsteinen de grappige Cartoon van Paul Hartde musicalster Pia Douwes werdbegeleid. Nog niet eerder heeft dekapel met haar samengespeeld, maarwat een flexibele stem en charismaheeft deze inmiddels 52-jarigezangeres! Niet voor niets heeft zijgrote rollen van onder meer demusicals ’Les Misérables’ en’Elisabeth’ van Wenen, Berlijn totLonden gezongen. Na de pauze nogeen primeur, want wie had ooit aaneen duet van Pia Douwes samen metJeroen van der Boom gedacht?

De klassieke concertzaal in Arnhemwerd voor dat na-de-pauzeprogramma even omgetoverd tot eensoort pop-podium met eenspetterende 53-koppige

Verrassend duet op gala carnavalsconcert(foto: Peter Drent).

Page 13: 95. april 2016

begeleidingsband en ruim 800 man(+ een paar prinsen) enthousiastpubliek. Een dag later was het heelsnel de knop omzetten, want voor700 liefhebbers werd o.l.v. chef-dirigent Peter Kleine Schaars opzondagmiddag in de DeventerSchouwburg het bekende programmaWhen the Swing Marches On met deDutch Swing College Banduitgevoerd. Hierna volgden repetitiesen voorbereidingen voor de OpenDag van de Vrienden op de VGKaz op30 januari. Zie elders in dezenieuwsbrief voor een verslag daarvan.

FLOMuzikanten zijn vaak vele jaren indienst van de kapel, maar moetenhelaas toch op een gegeven momenthet orkest gaan verlaten in verbandmet het bereiken van een bepaaldeleeftijd. Dat heet met een mooie termbinnen defensie het FunctioneelLeeftijdsontslag, niet te verwarrenmet het pensioen. Vroeger lag datvoor onderofficieren bij het KorpsMariniers al op 50 jaar, maar dit is deafgelopen jaren stelselmatigverhoogd. Voor de jongere en nieuwemuzikanten geldt nu dat ze tot hun

62e jaar in dienst kunnen blijven.Daarnaast is er is eenovergangsregeling oplopend tot 55jaar voor de huidige generatiemilitairen en muzikanten die al watlanger in dienst zijn.Twee klarinettisten die al jarenlangeen vertrouwd gezicht zijn op deeerste rij van de kapel, de adjudantenHarold Bertrand en Fons Klesmanhebben per april met deze FLOregeling het orkest verlaten. Viainmiddels meerdere openbareproefspelen voor een algemeneklarinetplaats is nog niet een nieuwecollega met de gewenste en vereisteMarinierskapel-kwaliteiten gevonden,maar hopelijk gebeurt dat wel op devolgende auditieronde eind mei a.s.Voor de solo-plaats van 1e klarinettistFons heeft op 14 januari internbinnen de klarinetgroep een proefspelplaatsgevonden. Geheel anoniem,achter een scherm en met een kritischluisterend oor van de aanvoerders vanalle instrumentengroepen speeldeneen aantal collega’s de sterren van dehemel. Wat een niveau, om trots enzuinig op te zijn! Uiteindelijk werdsergeant klarinettist Bas van derSterren als kandidaat uitgekozen.

Solo-klarinettist Fons Klesman (r) en zijn opvolger Bas van der Sterren.

Page 14: 95. april 2016

Een onderdeel van dezeselectieprocedure was ook een solo-optreden tijdens het MSF concert van16 februari in Den Helder. Virtuoos enmet uitstekend gevolg speelde hijdaar, begeleid door de kapel o.l.v.Frans-Aert Burghgraef, de lastigeRigoletto fantasie voor klarinet enorkest. Met ingang van 8 april ziet unu voortaan Bas op de solo-klarinetstoel zitten.Bij hetzelfde interne proefspel iskorporaal klarinettiste LindaSchellingerhout gekozen als opvolgervan Harolds plaats bij de 1eklarinetten.

Op het jubileumconcert van harmonieHeer Vooruit, gegeven in de groteconcertzaal van het MECC inMaastricht (18 maart) speeldeklarinettist Fons Klesman nog eenkeer een groot solowerk begeleiddoor zijn orkest: de ’PremièreRhapsodie’ van Claude Debussy. Dekapel stond hierbij onder devertrouwde en vakkundige leiding vanvoormalig chef-dirigent luitenant-kolonel b.d. Pieter Jansen.

Andere klassieke werken deze avond:de ’Ouverture Benvenuto Cellini’ enhet grootse ’Daphnis et Chloë’ van

Maurice Ravel. Na de pauze werd eenshowprogramma gespeeld. Ditconcert is ook opgenomen doorRadio Limburg en nog via internetterug te beluisteren:www.l1.nl/audio/marinierskapel-1-3-apr-2016Natuurlijk werden de twee(Limburgse) muzikanten FonsKlesman en Harold Bertrand aan heteind van de avond nog even in hetzonnetje gezet en kregen zij bloemenin verband met hun naderendafscheid.

Voormalig chef-dirigent Pieter Jansen terug bijde Marinierskapel.(foto: Harmonie Heer Vooruit).

Scheidend klarinettisten Fons Klesman (l) enHarold Bertrand worden in het zonnetje gezet.(foto: Harmonie Heer Vooruit).

We gaan beide klarinettisten, die ruim29 jaar bij de Marinierskapel hebbengespeeld, missen om hun spel enervaring, maar vooral ook de fijnecollegialiteit en betrokkenheid! Na deafscheidstoespraken door dirigent encommandant kregen ze dan ook eenlangdurig en waarderend applaus vanhun collega’s te horen.

Buitenlandse reisLange tijd stond al ’met potlood’ingevuld op de kalender eenconcerttour naar het Caribisch gebiedaan het eind van dit jaar, maar deze ishelaas onlangs ook weer uitgegumd.Daarom ziet het er naar

Page 15: 95. april 2016

uit dat de kapel in 2016 zich slechtséén maal in het buitenland heeftkunnen laten horen; dat was op 9maart in Ettelbrück te Luxemburg.Ondanks het relatief nabije buurlandis het misschien wel 35 jaar geledendat de kapel in Luxemburg heeftgespeeld. Op uitnodiging van deMusique Militaire Grand-Ducale (in2014 nog te gast op onze NationaleTaptoe) vond een concert plaats ineen mooie concertzaal van het Centredes Arts te Ettelbrück. Op hetprogramma naast de klassieke’Feestouverture’ van Shostakovich eenaantal werken van het showrepertoire zoals de ’Kleine KlarinettenKlezmer Phantasie’. Ook verscheen’postbode’ John Curfs met zijn’Posthoorn Galop’ op het podium omin het belastingparadijs Luxemburgmogelijke zwartspaarders met eenhumoristische act te overrompelen.Als toegift stelden beide militaireorkesten zich samen op en werdeno.l.v. de Luxemburgse chef demusique Capitaine Braun de mars’Grand-Duchesse Charlotte’ gespeelden met majoor Kleine Schaars hetvrolijke ’Skoda Lasky’.

Gezamenlijke Luxemburgse en Nederlandse musici. (foto: Francois Zuidberg).

Nieuwe commandant voor hetKorps MariniersOp 18 maart, met ’s avonds eenconcert in Maastricht, vond ’smorgens op de VGKaz in Rotterdameerst een wisseling van hetcommando van het Korps Mariniersplaats tijdens een grote enceremoniële bijeenkomst.Brigadegeneraal der Mariniers Frankvan Sprang nam in aanwezigheid vanvele genodigden, mariniers en anderedefensiecollega’s de functie over vanranggenoot Richard Oppelaar.

Aangetreden muziek en manschappen op deVan Ghentkazerne. (foto: Louis Meulstee).

Page 16: 95. april 2016

Onder leiding van de in december totadjudant benoemde tamboer-maîtreEd Oosterom verzorgden de Tamboers& Pijpers samen met deMarinierskapel, geleid door eersteluitenant Peter Bongaerts, deceremoniële en feestelijke muziek enhet afsluitende defilé.

Nacht van de Militaire MuziekVoor het tweede achtereenvolgendejaar werd op 19 maart in hetNationaal Militair Museum inSoesterberg een Nacht (avond) van deMilitaire Muziek georganiseerd. Intotaal 36 optredens van ensembles enkruisbestuivingen van alle militaireorkesten speelden de hele avond op

acht verschillende podia in hetmuseum. De Marinierskapel werdvertegenwoordigd door hetKoperkwintet, Tubakwartet,Klarinetkwartet, Bars & Bones, dehumoristische SnidlFritzls enafgesloten werd met een jammsessieo.l.v. Arjan van de Dussen. Ook deTamboers & Pijpers gaven eendemonstratie en daarnaast zorgde deSteelband van het Korps Mariniersvoor de bekende tropische klanken.Een uitgebreid verslag van ditevenement is terug te lezen via:www.defensie.nl/actueel/nieuws/2016/03/21/meer-bezoekers-voor-2e-nacht-van-de-militaire-muziek-video

Klarinetkwartet van de Marinierskapel:Bas van der Sterren, Nanda Meering, Linda Schellingerhout en Madeleine den Braven.(foto: Gerard Woittiez).

Page 17: 95. april 2016

Door een tegenwoordig vrij lang traject van auditie, keuring en administratievehandelingen hebben we even moeten wachten voordat bij de Marinierskapeleen nieuwe collega kon worden aangesteld. Maar per 1 maart 2016 is hoornistHarry Stens als korporaal muzikant officieel in dienst gekomen en hij stelt zichhierbij graag aan u voor:

HOORNIST HARRY STENS STELT ZICH VOOR

Hallo! Mijn naam is Harry Stens en ik speelhoorn. Ik ben geboren in 1992 inBennekom en kreeg vanaf 8-jarigeleeftijd hoornlessen van Kees van Vliet,oud-hoornist van de Kapel van deKoninklijke Luchtmacht. Mijn oudersspelen allebei trombone (opamateurbasis) en mijn zus wastoentertijd al begonnen met hobolessen (en is ook naar hetconservatorium gegaan), dus ik konnatuurlijk niet achterblijven! Na eenaantal jaren les te hebben gehad heb iksamen met mijn ouders en zus gespeeldin het harmonieorkest van OBKBennekom dat toen onder leiding stondvan voormalig Marinierskapel klarinettistGhislain Bellefroid. Na het voortgezetonderwijs ging ik studeren aan hetConservatorium van Rotterdam bij BobStoel en Martin van de Merwe en ben iknaar Rotterdam verhuisd. Tijdens mijnstudie heb ik al een aantal proefspelengedaan bij verschillende orkesten enremplaceerde ik bij verschillendeberoepsorkesten zoals het NederlandsBlazers Ensemble, het Residentie Orkesten het Rotterdams PhilharmonischOrkest. Ook bij de Marinierskapelspeelde ik geregeld mee als remplaçanten was erg onder de indruk van ditfantastische orkest. Het Korpsconcertvan 2013 heb ik bijvoorbeeld als ergbijzonder ervaren, een schitterendeentourage! Op 9 april 2015 won ik hetproefspel voor de 4e hoorn plaats endaar was ik dan ook enorm blij mee! Ikvind het een eer om in zo’n veelzijdigorkest te mogen spelen en kijk ook erguit naar mijn werkzaamheden bij deMarinierskapel. Naast de kapel geef ikles bij twee verenigingen in de buurt vanRotterdam en speel in het koperkwintet’Pelgrim Brass’. Hier speel ik samen metoud-studiegenoten en ook tubaïst

Stefan Knuijt, een collega van deMarinierskapel. Onlangs hebben we eencd met repertoire voor orgel enkoperkwintet opgenomen en die isbegin april gepresenteerd in dePelgrimvaderskerk in Rotterdam. Wetreden geregeld op dus kijk vooral of webinnenkort bij u in de buurt spelen oponze website www.pelgrimbrass.com.Verder kijk ik graag voetbal metvrienden en als het even kan zit ik eenaantal keren per jaar in de Kuip. In mijnjeugd heb ik waterpolo beoefend endaar kijk ik ook altijd graag naar,wellicht pak ik dat nog een keer op!Momenteel is Rommert Groenhof(bastrombonist van de Marinierskapel)mijn huisgenoot in een appartement inRotterdam-West. Gezien dit zo dichtbij iszijn we dan ook van plan om op de fietsnaar de repetitie te komen als de zonschijnt.

Page 18: 95. april 2016

FAN VAN DE MARINIERSKAPELIn 1990 begon ik op 8-jarige leeftijd als trompettist bij de jeugddrumfanfareDrumguards in Delft. Bram van Velde (oud-slagwerker Marinierskapel) was mijndirigent. Op mijn 16e maakte ik de overstap naar de drumfanfare waar op datmoment Henny Bailly (oud-fagottist/saxofonist Marinierskapel) dirigent was. Viatrombone en bastrombone ben ik op tuba en sousafoon beland en sinds 2009 speelik met veel plezier bij de Rijnmondband in Schiedam. Met mijn opa ging ik voor heteerst naar een optreden van de Marinierskapel, een concert bij de Wereldhavendagenin Rotterdam. Maar één van de optredens die mij het meest zou bij blijven is ’Atribute to George Gershwin’ bij de Nationale Taptoe van 1995. Sindsdien ben ik fanvan de Marinierskapel. Andere optredens waar ik van genoten heb zijn detaptoeshows van 2007 (eerbetoon Michiel de Ruijter), 2009 (Great Russians) en devele andere (korps)concerten. Nog voor de opkomst van de social media verbaasdemij het altijd hoe weinig er op internet te vinden was over de Marinierskapel. Datmoet beter kunnen, zo’n mooi orkest verdient veel meer publiciteit dacht ik. Enzodoende ben ik op Hyves begonnen met een fan pagina. Al snel had ik 500 volgersen dat bleef ook bij de kapel niet onopgemerkt. Bart van Tienen voorzag mij per e-mail van alle informatie, foto’s en filmpjes die ik op mijn fan pagina kon plaatsen.Omdat Hyves verdween gaf ik mijn initiatief een vervolg op Facebook. Het aantal fansbleef stijgen en in 2013 resulteerde dat tot de vraag vanuit de kapel of mijn fanpagina omgezet zou mogen worden naar de officiële facebook- pagina. Ik werduitgenodigd bij de Nationale Taptoe en na een leuk gesprek met Cor Knegjens, PeterKleine Schaars en Ed Oosterom werd dit gerealiseerd. Dit had ik nooit verwacht!Sinds die tijd werd de pagina vooral rechtstreeks vanuit de eigen bron gevuld metinformatie. Afgelopen januari ontving ik een bericht vanuit de kapel dat men via hetImpresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht externe professionele analisten wilde gaaninzetten op de Facebookpagina’s van alle militaire orkesten en of ik genegen was hetvolledige beheer helemaal over te dragen aan de Marinierskapel. Het leverde mij weleven dubbele gevoelens op. Ondanks dat ik zelf niet heel actief meer was alsbeheerder, vond ik het nog steeds leuk om het reilen en zeilen van deFacebookpagina van nabij te volgen. Maar inmiddels heb ik het doel van mijninitiatief ruimschoots bereikt. Dus besloot ik afscheid te nemen als beheerder envroeg als tegenpresentatie of ik een mars mee zou mogen meespelen met deMarinierskapel. Dat kon geregeld worden; het werd de Marshal Zhukov March! Opvrijdag 29 januari mocht ik, tussen de bassisten, een repetitie meekijken en luisterenen werd de mars ook gerepeteerd. Dat was al heel gaaf om mee te mogen maken enik heb van iedere seconde genoten. Ik heb de Marinierskapel al vaak gehoord, maarnu ik zelf een keer in het orkest mochtzitten, besefte ik pas echt op welkuitzonderlijk hoog niveau dezemuzikanten presteren. Dat mijninitiatief voor een Hyves en later eenFacebookpagina voor Marinierskapelder Koninklijke Marine zo succesvolzou worden, had ik nooit durvendromen. Als dank hiervoor heb iktijdens de Open Dag voor de Vriendeneen muzikale wens waar mogen makenmet dit fantastisch orkest en deTamboers & Pijpers van het KorpsMariniers. Hartelijk bedankt voor dezeonvergetelijke ervaring!

Barry van der Meer

Page 19: 95. april 2016

REÜNIE MARINIERSKAPEL

Onlangs werd in het repetitiegebouw aan de Stolwijkstraat een reüniegehouden voor iedereen die ooit deel heeft uitgemaakt van deMarinierskapelfamilie. Veel oud-leden reageerden enthousiast op deuitnodiging en hebben leuke herinneringen opgehaald. Het gaat te ver om allenamen van de aanwezigen op te noemen, maar een paar zijn toch leuk om temelden. Zoals fluitist Herman Freijsen, de oudst aanwezige muzikant die al in1946 in dienst was gekomen. Of hoboïst Heinz Friesen, die later een glanzendecarrière bij het Brabants Orkest en het Rotterdams Philharmonisch heeftgehad, maar in de jaren 50 op uitnodiging van Gijsbert Nieuwland bij deMarkap is begonnen. Zelfs bassist Daniël Bögemann die tegenwoordig inAustralië woont was aanwezig. Een van de inspirators van deze dag is oud-kapellid Jan de Rhoter. Hij schreef het volgende verslag:

Eindelijk werd het dan 1 april 2016.Een datum waar reikhalzend naar is uitgekeken.Door wie dan wel? Nou, door de voormalige leden en directieleden van deMarinierskapel der Koninklijke Marine. In het voortraject van deKorpsconcerten 2015 in de Doelen was er al voor het eerst sprake om weereens een reünie te organiseren voor genoemde doelgroep. De combinatieKorpsconcerten en een reünie voor voormalige leden en directieledenMarinierskapel bleek organisatorisch iets te hoog gegrepen o.a. doorpersoneelsgebrek en tijd. De optie om een reünie te organiseren bleef echterfier overeind en werd doorgeschoven naar 2016.

Ondertussen werd er door enige voormalige leden een digitale zoektocht naaractuele info over de doelgroep op touw gezet met als voorlopig resultaat hetgetal 111. Er werd rekening gehouden met een klein percentage afzegging,maar uiteindelijk hebben 90 personen gehoor gegeven aan de uitnodiging enzijn op 1 april jl. samengekomen in het repetitiegebouw van de kapel. Er wasniets aan het toeval overgelaten en er werd zelfs een pendelbusje ingezet omde reünie-gangers vanaf de carpoolplaats langs de A15 veilig heen en weer tevervoeren. Na ontvangst met koffie/thee met marine cake werd er een ludiekoptreden verzorgd door de huidige kapel die zichtbaar, maar ook hoorbaarhaar beste beentje voorzette. Dirigent Peter Kleine Schaars heette iedereenhartelijk welkom en luidde de te spelen composities met veel humor enkwinkslagen in. Ook werden de organisatoren van deze dag bedankt, metname de commandant Marinierskapel kapitein Doosjen. Zijn goedkeuring wasnamelijk essentieel te noemen voor het welslagen van deze reünie. Na het minioptreden van de huidige kapel was het tijd voor een groepsfoto. Oud en nieuwop hetzelfde kiekje vereeuwigd. Er werd vervolgens genoten van een lopendlunch buffet en de kelen konden worden gesmeerd om de vele herinneringenuit het (soms verre) verleden met elkaar (opnieuw) te delen. De stemming wasopper best te noemen hetgeen ook door de weergoden rijkelijk werd beloond.Opnieuw werd het pendelbusje ingezet zodat eenieder weer veilig huiswaartskon keren. Uit vele reacties viel op te maken dat dit soort reünies zeer zekervoor herhaling vatbaar zijn. Er was volop genoten van deze zon overgoten1 april 2016........

Jan de Rhoter(voormalig basklarinettist)

Page 20: 95. april 2016

(fot

o: C

ees

Baar

dman

).

Page 21: 95. april 2016

Oud muzikant Jacques Claessens en John Segers in gesprek.

Jan de Rhoter (l) en Anton Meijvogel (foto’s: Frank Kramer).

Page 22: 95. april 2016

(foto: Ans Goorden).

Page 23: 95. april 2016

TRILATERALE SAMENWERKING TUSSENMARINIERSKORPSEN DOET VAN ZICH HOREN

Door Johan de Vroe

Kenners en liefhebbers van militaire muziek, met oor en oog voor detail,is het de afgelopen jaren ongetwijfeld niet ontgaan dat zich bij deTamboers & Pijpers van het Korps Mariniers een interessante ontwikkelingheeft voorgedaan. Bedoeld wordt de samenwerking in de publiekedisplays met de drumcorpsen van de V.S. en vooral Royal Marines. Aleerder waren enkele van onze marinetamboers indirect betrokken bij hetMountbatten-concert van de Royal Marines en in 2014 vond eengeintegreerde show plaats van de drie korpsen op Horseguards Parade inLonden. Ook in de laatste Nationale Taptoe was een drumcorps van deRoyal Marines opgenomen in de show van de Marinierskapel. Wij vroegenadjudant van de mariniers en tamboer-maitre van de Marinierskapel EdOosterom naar de achtergronden van deze uitzonderlijke muzikalesamengang.

Ed Oosterom: ”De samenwerking tussen deze drie marinierskorpsen bestaat allang en is over de jaren heen steeds hechter geworden. Er bestaat eenonderlinge Bond of Friendship en deze supranationale militaire integratie gaatverder dan waar dan ook in de wereld. We hebben met de Britten eengezamenlijke landingseenheid en kennen elkaar door de permanentecontacten dus goed. Dat geldt ook voor de muziek. De Royal Marines bandshebben de afgelopen jaren wel drie of vier keer deelgenomen aan onzeNationale Taptoe en wij zijn met de kapel recent weer een paar keer naarEngeland geweest. Ook bij de jubileumparade van ons korps in decemberwaren de Royal Marines erbij met een band en een contigent troepen. Zelf hebik met onze muzikale partners ook al langer directe contacten binnen de vasterelatie en door een stuk van mijn opleiding daar.

Page 24: 95. april 2016

Ik heb altijd veel belangstelling gehad voor de traditie en techniek van deTamboers & Pijpers en ook in die van de Britse collega’s. Daar ben ikvoortdurend mee bezig. Er zijn inderdaad wezenlijke verschillen in stijl en techniek. Onze stokvoering isiets vaster en de stijl meer gesloten dan die van hen. Een zichtbaar verschil, hetverder opslaan tot onder de neus van de Royal Marines, is overigens eenvisueel effect, dus meer voor de show. Ze doen dat anders dan wij ook bij o.a.de trio’s in marsen, waarbij de trom net niet wordt geraakt. Zij weten zelf nietprecies wanneer die eigen stijl erin gekomen is, die is vanouds en dat is net alsbij ons door de eeuwen heen. De US Marines gebruiken ook de dominantevlamslag en de Britten niet, maar met een goede afstemming hoor je dat alswe samen spelen niet. Er zijn wel meer technische verschillen, ook met deAmerikanen, b.v. bij de roffel waarbij een andere stoksnelheid geldt en degebruikte trommen hebben een iets ander geluid. Maar over het geheel zijnmet een stukje professionele samenwerking die verschillen wel te overbruggen.

Dat doen we projectmatig, onder meer met uitwisseling van video-opnamenvan de eigen praktijk. We analyseren dan wat er voor nodig is om dat bij elkaarte brengen en tegelijk gericht gebruik te maken van de verschillende nuances.Daar wordt op geoefend en vóór de show wordt dat vervolgens in enkelerepetities met elkaar in de praktijk gebracht. Op die manier heb ik intensiefbijgedragen aan het realiseren van de integrale drumdisplay in Londen in 2014en hebben enkele Britse collega’s meegewerkt aan de door mijgecomponeerde gezamenlijke drumshow in het programma van laatsteNationale Taptoe. Daar deed, zoals traditioneel bij de Royal Marines maar bijons nooit, de grote trom van de kapel mee in het stuk. Met nieuwecomposities kun je van elkaar lenen en dat voegt werderzijds wat toe. Op deBeating Retreat in 2014 wilden we bij dat jubileum van de Britse mariniers naarhet publiek toe wel iets bijzonders laten zien en daar hebben wij heel wat werkin gestopt, toen. Het resultaat mocht er dan ook wezen zoals jullie hebbengezien.

Wij blijven die ingeslagen weg vervolgen en zullen zeker nog voor nog meerverrassingen gaan zorgen. Ondertussen kampen we met eenaannameprobleem. Het is best moeilijk om de juiste mensen te vinden diebereid en in staat zijn om ons repertoire op de veeleisende juiste wijze zicheigen te maken en naar buiten te brengen. Maar zoals je ziet zijn de Tamboers& Pijpers volop in beweging en zijn problemen er om opgelost te worden.”

Aldus adjudant Ed Oosterom, die bij de Open Dag in de Van Ghentkazerne op30 januari met zijn collega’s opnieuw veel bijval wist te oogsten. Ook langsdeze weg dank aan deze gedreven bewaker van ons muzikale militaireerfgoed.

COLOFONUitgave: Stichting Vrienden van de Marinierskapel

Redactie: Wim van Dam en Els van GemerenVaste medewerkenden: Bart van Tienen en Johan de Vroe

Correspondentieadres redactie en secretariaat:Prins Hendrikstraat 16, 3262 ST Oud-Beijerland - Telefoon: 0186 - 61 27 65

[email protected] - www.stichtingvriendenmarinierskapel.nl