Vierschaarkroniek april 2016

16
VIERSCHAAR KRONIEK WAASMUNSTER - APRIL 2016 PAGINA 03 - VRIJE TIJD WOL(K) BEZOEK ONZE WEBSITE WWW.WAASMUNSTER.BE GEMEENTEWAASMUNSTER

description

 

Transcript of Vierschaarkroniek april 2016

Page 1: Vierschaarkroniek april 2016

VIERSCHAARKRONIEK

WAASMUNSTER - APRIL 2016

PAGINA 03 - VRIJE TIJD

WOL(K) BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

GEMEENTEWAASMUNSTER

Page 2: Vierschaarkroniek april 2016

06

13

Leven en welzijn 02 Hartelijk proficiat05 Dansnamiddag: 28 april 201605 Volg Waasmunster op Facebook!06 Gratis inhaalvaccinatie tegen mazelen voor (jong)volwassenen

Milieu en natuur06 Eandis Energiefit-sessies07 MIWA geeft een premie voor herbruikbare luiers07 Eerste samenaankoop dakisolatie voor het Waasland08 Steenuilen welkom in Waasmunster08 Renovatiepremies in 2016

Werken en ondernemen09 Algemene Vergadering Ondernemend Waasmunster

Vrije tijd03 WOL(K)09 Terugblik10 Kom mee buitenspelen op woensdag 13 april 201610 W-DAY in park Blauwendael11 Sporten op eigen maat samen met anderen op Sporteldag

Waasmunster12 De Ravotter 2016 komt eraan!13 Kamagurka met “Vliegangst op de pechstrook”13 Koop vanaf april je tickets voor GC Hoogendonck online!

Uit in Waasmunster14 Activiteitenkalender

Varia16 Ter info

Hartelijk proficiatAan de briljanten huwelijksjubilarissenDe heer Frans Deyaert en mevrouw Maria Meul, 65 jaar getrouwd op 31 maart 2016

Aan de diamanten huwelijksjubilarissenDe heer Gustaaf De Cauwer en mevrouw Juliette Van den Branden, 60 jaar getrouwd op 7 april 2016

Aan de gouden huwelijksjubilarissenDe heer Petrus Bondroit en mevrouw Myrianne Reunes, 50 jaar getrouwd op 8 april 2016

De heer Denis Peeters en mevrouw Annie Wouters, 50 jaar getrouwd op 12 april 2016

De heer Walter De Clercq en mevrouw Annie Mazelijne, 50 jaar getrouwd op 15 april 2016

De heer Hervé Pierssens en mevrouw Marcella Claeys, 50 jaar getrouwd op 15 april 2016

De heer Rafaël Verhofsté en mevrouw Yvette Saeys, 50 jaar getrouwd op 29 april 2016

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

OpgeletDe zaterdagopening van het loket van de dienst Burgerzaken wordt verplaatst van 7 mei naar 30 april. De medewerkers staan ter beschikking van de bevolking van 09.30 u. tot 12.15 u.

GEMEENTEWAASMUNSTER

Vierschaarkroniek | April 20162

Page 3: Vierschaarkroniek april 2016

Vrije tijd

WOL(K)WOL(K) is een project met Kunstenaar Rik Moens, de Academie Voor Beeldende Kunst en het Natuuratelier.

De Academie kreeg van het Natuuratelier Sombeke - dat dit jaar zijn 10-jarig be-staan viert met de toepasselijke titel “Van gras tot spiegel” - de uitnodiging om hun jubileum mee te helpen inspireren. Een uitnodiging waar de Academie natuur-lijk graag op is ingegaan, want zoals je weet zijn kunstenaars en kinderen door hun on-geschonden, open, onbevooroordeelde en totaal onafhankelijke blik in staat de wereld op een andere manier te bekijken.

In een eerste vergadering bij Ingrid Ver-cauteren van het “Natuuratelier”, ergens in de lente van 2015, viel de naam van kun-stenaar Rik Moens als diegene die het Na-tuuratelier en de prachtige omgeving rond Sombeke wel in een kunstwerk kon samen-vatten. Een kunstwerk dat het feestjaar, het

atelier en de natuur letterlijk kon weerspie-gelen: “Paravent”.

Ondertussen is Rik al verschillende keren bij Ingrid en Eric Rumes langs geweest om de stand van zaken op te meten. Zo’n monu-mentaal werk plaats je niet zomaar ergens lukraak. Samen uitzoeken wie de eigenaar is van een stukje grond waar de Paravent goed tot zijn recht zou komen, en ondertussen sa-men praten, filosoferen over wol en wolken.

We zijn een jaar verder, en het is bijna zover. Op 8 mei 2016 zal het kunstwerk “PARA-VENT” tijdens de derde activiteit “WOL” vanaf 12.30 uur ergens te velde in Sombeke worden ingehuldigd, om daarna geduren-de de hele zomer wandelaars en fietsers te doen glaceren.

IT’S JUST ASI ALWAYS DREAMED

IT WOULD BEBUT IT’S SOMUCH MORETHAN I EVERHOPED FOR

R.M.

Tijdens enkele bezoeken aan de Academie hadden de leerlingen het genoegen Rik Moens - een man met een groot hart voor het Deeltijds Kunstonderwijs, de ge-meente Waasmunster, de bewoners en hun omgeving - te ontmoeten. Wat volgt zijn wat neerschrijfsels die tijdens enkele open gesprekken op de Academie plaatsvonden.

April 2016 | Vierschaarkroniek 3

Page 4: Vierschaarkroniek april 2016

Vrije tijd

Wanneer is een kunstwerk af?De studenten brengen aan dat de kunst-werken in de musea altijd als een voltooid resultaat getoond worden. Rik repliceert dat kunstenaars zoals Honoré d’ O en Jason Rhoades in de jaren ‘90 al in het Museum van Hedendaagse kunst Gent dagen aan het werk te zien waren, terwijl ze gevolgd konden worden door de toeschouwers.

Elke kunstenaar werkt in fasen. Rik haalt de werkzaamheid van de dialectiek aan:“Eerst these, dan anti-these (reactie) en nadien synthese. Dit gebeurt ook zo voor de kunstenaar en zijn werk, de kunstenaar aan het werk maar ook de kunstenaar als toeschouwer van het werk. Als kunstenaar kan je de verscheidene lagen van het werk zichtbaar laten. Het werk als een residu van een beweging. De intentie als idee en om-gekeerd. Het kunstwerk is een beweging die eigenlijk nooit af is.”

Rik ziet “Kunst als code om de wereld te begrijpen, zoals een code van een brandkast”.“Als je in je atelier tot een soort code komt, tot een soort oplossing, dan wordt het bui-ten je atelier makkelijker.” Rik lanceert de woorden universaliteit en tijdsloosheid in de groep en polst naar wat de leerlingen hieronder verstaan. Het verband dat de filosoof Kant legde tussen het intersubjec-tieve en het universele wordt aangehaald.

Rik zoekt naar tijdloosheid. Het is mooi dat we bij de elementen die tijdloos zijn in de natuur uitkomen, en bij de mooie titel van het project van het Natuuratelier: “Van gras tot spiegel”.

De spiegel “Paravent”, bestaat uit dibond en heeft 5 panelen. Elk paneel is 4m50 hoog en 1m50 breed.

INGRID AAN HET WOORD

Hoe was je eerste ontmoeting met Rik?“Het was een bizarre ontmoeting. Rik is een sympathieke man, maar vooral iemand die over veel dingen anders nadenkt. Niet zoals gewone stervelingen.”

Wat verwacht je van het werk?“Ik hoop dat het de mensen gaat verbazen... Dat het de geest en de visie op kunst gaat openbreken. Kunst is niet alleen een schil-derij aan de muur. Wandelaars en fietsers kijken gewoonlijk alleen naar de grond. Ik

hoop dat de mensen erdoor wat meer naar boven gaan kijken... naar de WOL(KEN).”

PRIMEUR

Als eerste in Waasmunster en de wijde omgeving:

“STILTEFUIF”Op vrijdagavond 29 april 2016 is er voor van “Gras tot Spiegel – 10 jaar” een stille fuif in de kwetsbare natuur. Het Natuur-atelier geeft hier op een originele en stille manier vorm aan muziek. Wil je weten hoe, kijk dan eens op www.facebook.com/natuur atelier en http://be.silentdisco-box.com/nl/watis.

Ingrid Vercauteren en Rik Moens.

Vierschaarkroniek | April 2016 4

Page 5: Vierschaarkroniek april 2016

Leven en welzijn

Op 9 augustus 2013 ondertekenden het gemeente- en OCMW-bestuur van Waas-munster het charter ‘Gezonde Gemeente’. Met dit charter hebben we ons als gemeen-te geëngageerd om de komende jaren werk te maken van een samenhangend lokaal ge-zondheidsbeleid, dat iedereen kansen biedt en stimuleert om gezond te leven in een gezonde omgeving, en dat zorg toeganke-lijker maakt. Eén van onze sensibiliserende acties is de dansnamiddag.

Omdat “bewegen” belangrijk is voor onze gezondheid, en omdat het vorig jaar toch wel een succes was, organiseren we vanuit het gemeentebestuur in samenwerking met de Gezinsbond, OKRA, Ziekenzorg, KVLV-Ruiter, KVLV-Sombeke, L.V.W., MAR-KANT, Werk van den Akker en KWB ook dit jaar opnieuw een dansnamiddag!

Deze gaat door op donderdag 28 april 2016 in GC Hoogendonck, Nijverheidslaan 48 te Waasmunster.

De deuren gaan open om 13.00 uur, de dansnamiddag start effectief om 14.00 uur. Het vermoedelijke einduur is 17.00 uur.

Inkom is € 5, welkomstdrankje en versnape-ring zijn inbegrepen. Kaarten zijn te verkrij-gen via de verenigingen vermeld hierboven, of op Het Sociaal Huis, Molenstraat 41 te Waasmunster.

Dansnamiddag: 28 april 2016

Volg Waasmunster op Facebook!Op 23 februari 2016 werd de officiële ge-meentelijke facebookpagina van Waas-munster gelanceerd.

Het grote voordeel van deze pagina (www.facebook.com/gemeentewaasmunster) is dat

inwoners veel sneller bereikt kunnen wor-den, en niet enkel meer afhankelijk zijn van nieuwsberichten in de Vierschaarkroniek of op de gemeentelijke website. Als je in real time op de hoogte wil gehouden worden van het reilen en zeilen in de gemeente, dan hoef je op de pagina enkel op de ‘Vind ik leuk’-knop te klikken. Op die manier komen de laatste nieuwtjes over Waasmunster in jouw tijdlijn terecht.

Op de pagina worden allerhande berich-ten geplaatst: updates over openbare

werken, activiteiten in GC Hoogendon-ck, nieuwtjes van verschillende gemeen-telijke diensten, de online-editie van de Vierschaarkroniek, … Bezoekers krijgen tevens de mogelijkheid om reacties te plaatsen en vragen te stellen. Je kan via de pagina ook een privébericht sturen voor specifieke vragen. De dienst Infor-matie, die de pagina beheert, zorgt er dan voor dat uw bericht bij de juiste persoon terechtkomt.

Dus: ‘liken’ en ‘sharen’ maar!

April 2016 | Vierschaarkroniek 5

Page 6: Vierschaarkroniek april 2016

Leven en welzijn

‘KINDERZIEKTE’ VOOR VOLWASSENEN

Mazelen is een heel besmettelijke infectie-ziekte. Je herkent ze aan de rode, verheven, licht jeukende vlekken op je hele lichaam en vooral op je romp en in je aangezicht. Meestal ben je 1 à 2 weken goed ziek, maar herstel je volledig. In zo’n 1 op de 1.000 ge-vallen treden ernstige complicaties op, zoals acute hersenontsteking. Dat kan blijvende schade veroorzaken of zelfs dodelijk zijn.

GRATIS INHAALVACCINATIE

Baby’s en kinderen worden sinds 1985 syste-matisch ingeënt tegen de mazelen. Wie ou-der is dan 45 jaar heeft hoogstwaarschijnlijk de ziekte nog gehad. Mazelen kan je maar één keer krijgen. Dus eens je de ziekte hebt gehad, kan je op beide oren slapen.

Jongvolwassenen tussen 20 en 45 jaar heb-ben de ziekte waarschijnlijk nooit gehad en hebben geen of maar één dosis van het vac-cin toegediend gekregen. In dat geval ben

je onvoldoende beschermd en loop je best even langs je huisarts voor vaccinatie. Tot eind 2016 is het vaccin tegen mazelen (dat meteen ook beschermt tegen bof en rubel-la) gratis voor volwassenen. Huisartsen (en arbeidskundige diensten) kunnen ze gratis bestellen via Vaccinnet, het bestel- en regis-tratiesysteem van de Vlaamse overheid. Zo werkt Vlaanderen mee aan de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie om mazelen de wereld uit te helpen.

MAAK NU EEN PUNT VAN JE VACCINATIE

De Europese Vaccinatieweek (24-30 april 2016) in Vlaanderen focust ook dit jaar op de strijd tegen mazelen. Het boegbeeld van de campagne – de ‘Mazelenman’ – wil Vlaan-deren ‘mazelenbewust’ maken via www.vaccinatieweek.be. Want door vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf tegen mogelijke

nare gevolgen, maar ook je omgeving. Vooral ouders van baby’tjes jonger dan 1 jaar zullen je dankbaar zijn, want mazelenvaccinatie werkt pas goed vanaf de leeftijd van 12 maanden.

Herinner jij (of je ouders) niet meer of je in het verleden volledig gevaccineerd bent, dan kan je het eerst zelf online checken via de Patient HealthViewer. Via die toepassing van de mutualiteiten kan je je vaccinatiegege-vens raadplegen, voor zover ze in Vaccinnet werden geregistreerd. Vind je daar geen info, vraag het dan aan je huisarts.

Ben je tussen 20 en 45 jaar? Dan is de kans groot dat je niet (voldoende) bent gevaccineerd tegen mazelen, en de ziekte nooit hebt doorgemaakt in je kinderjaren. Je kan mazelen dus ook nog als (jong)volwassene krijgen. Dankzij twee vaccinaties ben je levenslang beschermd. Tot eind 2016 krijg je die vaccins gratis bij je huisarts of arbeidsgeneeskundige dienst.

Gratis inhaalvaccinatie tegen mazelen voor (jong)volwassenen

MEER INFO:

Cis GolinvauxLogo-Waasland vzw

03 766 87 78 [email protected] www.vaccinatieweek.be

Eandis Energiefit-sessiesGratis Energiefit-avond voor snelle energie-besparing? Laat onze expert je inspireren! Doelgroep: iedereen die graag geld en ener-gie bespaart met weinig moeite.

Eandis en de energiespecialisten van Bond Beter Leefmilieu ontwikkelden een avondsessie die een hele reeks verrassen-de energietips op een leuke manier uit de doeken doet. Zonder veel moeite en zonder

grote investeringen kun je er al snel een paar honderd euro per jaar mee besparen. Geen extreme toestanden, maar wel een leuk an-derhalf uur, vol praktische info waarmee je meteen aan de slag kunt.

Schrijf je vandaag nog in! Deze Energiefit- avond is gratis. Wacht wel niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt.De Energiefit-avond voor snelle energie-

besparing in Waasmunster gaat door op donderdag 7 april 2016 om 19.30 u. in GC  Hoogendonck, Nijverheidslaan 48. In-schrijven kan via de website www.eandis.be/energiefit, of bij de milieudienst.

MILIEUDIENST

[email protected] 052 46 95 14

6 Vierschaarkroniek | April 2016

Page 7: Vierschaarkroniek april 2016

Milieu en natuur

TONNEN AFVAL

Wegwerpluiers zorgen voor een reusachtige afvalberg. In Vlaanderen moet jaarlijks zo’n 70.000 ton wegwerpluiers verbrand worden. Dat is maar liefst 8% van de totale hoeveel-heid te verbranden restafval. Jaarlijks kost dit aan de gemeenschap 6 miljoen euro voor de afvalophaling en –verwerking.

EEN FLINKE BESPARING VOOR MAMA EN PAPA

Een keuze voor herbruikbare luiers komt heel wat voordeliger uit. De aankoopprijs ligt dan wel een stuk hoger, op het einde van de lui-erperiode ben je maar liefst 400 tot 700 euro goedkoper af dan wanneer je opteert voor

wegwerpluiers. Met dit uitgespaarde bedrag kun je jezelf bijvoorbeeld een energiezuini-ge wasmachine schenken. En de besparing wordt nog groter wanneer de luiers voor een tweede of derde kindje gebruikt worden.

EUH, DIE OUDE DOEKEN MET ONHANDIGE SPELDEN?

Vergeet de oude katoenen doeken die onze ouders en grootouders vroeger gebruikten. De herbruikbare luiers zijn terug, maar in een nieuwe en hippe gedaante! De moderne her-bruikbare luier heeft de vorm van een weg-werpluier en bestaat in verschillende vormen, maten en kleuren. De luier sluit niet langer met spelden, maar met klittenband, knoopjes of lintjes en is heel comfortabel voor de baby.

NOG NIET OVERTUIGD?

Vind meer informatie op de website van de Milieuadvieswinkel: www.milieuadvieswin-kel.be.

PREMIE AANVRAGEN BIJ MIWA?

MIWA wil jonge ouders die kiezen voor her-bruikbare luiers een financieel duwtje in de rug geven met een premie. Deze bedraagt de helft van de aankoopprijs van een set wasbare luiers, met een maximum van 125 euro. Surf naar www.miwa.be (digitaal loket) en vul het aanvraagformulier in. Voeg hierbij een kopie van het geboorteattest en het aan-koopbewijs.

Elke nieuw geboren baby weet ons te vertederen met schattige voetjes. Helaas laten deze kleine voetjes vaak een grote ecologische voetafdruk na. Zo kan een baby gemiddeld tot 1 ton luierafval voortbrengen! Wie kiest voor herbruikba-re luiers produceert een berg minder afval. Bovendien ligt het energieverbruik lager en wordt er minder CO2 uitgestoten. Maar wat minder gekend is, is dat herbruikbare luiers ook financieel voordeliger zijn dan wegwerpluiers!

MIWA geeft een premie voor herbruikbare luiers

Eerste samenaankoop dakisolatie voor het Waasland20% van alle woningen hebben nog steeds geen dakisolatie, hoewel sinds 1 januari 2015 de nieuwe norm voor dakisolatie van kracht is. Bovendien wordt momenteel werk ge-maakt van een Waas klimaatactieplan om de CO2-uitstoot in onze regio te verminde-ren met minstens 20% tegen 2020.

Daarom organiseert Interwaas in samenwer-king met de gemeenten en met steun van de Wase Confederatie Bouw een samenaan-koop dakisolatie in het Waasland. Er zullen zowel isolatiematerialen worden aangebo-den om zelf te plaatsen, als prijzen voor ma-terialen inclusief plaatsing.

Ook jij kan je steentje bijdragen aan de kli-maatdoelstelling van onze regio door je dak

te isoleren. Als surplus bespaar je op je ener-giefactuur én verhoog je het comfort in je woning.

Per gemeente zal ook een infoavond plaats-vinden. De infoavond in Waasmunster gaat door op donderdag 12 mei in GC Hoogen-donck, Re-Zaal, en start om 19.30 u.

HEB JE INTERESSE?

Meer informatie of vrijblijvend inschrijven:

www.waaslandklimaatland.be/samenaankoop-dakisolatie

03 780 52 00 [email protected]

April 2016 | Vierschaarkroniek 7

Page 8: Vierschaarkroniek april 2016

Milieu en natuur

Steenuilen welkom in WaasmunsterSteenuilen houden van knotwilgenrijen en hoogstamfruitbomen (jammer ge-noeg steeds zeldzamer). Ideaal is een schapen- of paardenweide met een schuur of stal of bomenrij, omheind met zitpaaltjes. Bij voorkeur niet te dicht bij drukke (spoor)wegen, en liefst een eindje afgelegen van oude bossen waarin een domi-nante bosuil kan schuilen.

In 2014 ging de gemeente op advies van de milieuraad een samenwerking aan met Ui-lenwerkgroep Waasland. Op een oproep in de Vierschaarkroniek (september 2014) om geschikte locaties voor het ophangen van nestkasten te melden, kwam er heel wat reactie van bewoners uit Waasmunster. De vrijwilligers reageerden op elke melding en vergewisten zich ter plaatse van de uilenge-schiktheid van de omgeving. Ondertussen vervaardigden de arbeiders van de gemeen-telijke werkplaats vier steenuilnestkasten en een kerkuilnestkast. Eind december 2015 en begin januari 2016 werden de steenuil-nestkasten opgehangen, o.a. in de Dauw-straat, Pelkemstraat, Veldstraat en Korte Heesdonkstraat. Nu maar hopen dat de koppeltjes steenuilen de weg vinden naar hun nieuwe en veilige woonst.

De gemeente Waasmunster ondersteunt

ook in 2016 de uilenwerking. Wie interesse

heeft om een handje te helpen, of denkt

een interessant gebied voor steenuil of ker-

kuil te bieden, neemt contact op met:

• Eddy De Taey, eddy.detaey@uilenwerk-

groepwaasland.be, 0474 21 20 01

• Marc Aerts, marc.aerts@uilenwerkgroep-

waasland.be, 0485 38 19 87

Renovatiepremies in 2016De huidige premies van Eandis voor hoog-rendementsglas, buitenmuurisolatie en andere energiebesparende werken kunnen nog worden aangevraagd tot 30 juni 2016, met facturen met datum tot 30 juni 2016. Snel zijn is de boodschap! Meer informatie op www.eandis.be.

De gemeentelijke premies blijven geldig. Onlangs werd door de gemeenteraad beslist om de termijn van facturen te verlengen naar één jaar i.p.v. 6 maanden. Meer infor-matie via [email protected] of 052 46 95 18.

Voor het plaatsen van dakisolatie door een aannemer geeft de federale overheid nog steeds een belastingvermindering.30% van de factuur (maximaal 3.070 euro) mag in mindering worden gebracht van het

belastbaar inkomen.Meer informatie op http://www.energiespa-ren.be/belastingvermindering-voor-inkom-stenjaar-2016.

De Vlaamse overheid biedt in 2016 drie ver-schillende premies aan voor renovatiewer-ken: de aanpassingspremie, de verbeterings-premie en de renovatiepremie. Alle premies leggen voorwaarden op m.b.t. het inkomen.Meer informatie op www.vlaanderen.be.

Ook in 2016 kunt u nog steeds genieten van een goedkope energielening. Deze lening wordt verstrekt voor energiebespa-rende investeringen met een maximum van 10.000 euro. Meer info via [email protected] of 03 780 52 00.

MEER INFO:

Dienst Huisvesting [email protected]

Volg ons ook op Facebook: uilenwerkgroepwaasland

Vierschaarkroniek | April 2016 8

Page 9: Vierschaarkroniek april 2016

Werken en ondernemen

Ondernemend Waasmunster houdt op donderdag 21 april 2016 zijn jaarlijkse al-gemene vergadering.

Alle ondernemers gevestigd of actief in de gemeente maken automatisch deel uit van Ondernemend Waasmunster. Zij worden voor die vergadering uitgenodigd.

AGENDA

1. Goedkeuring rekening werkjaar 2015.2. Goedkeuring begroting werkjaar 2016.3. Goedkeuring agenda voorlopig geken-

de activiteiten werkjaar 2016.

4. Goedkeuring nieuwe initiatieven 2016.5. Kennisneming voor bekrachtiging ad-

viezen aan het gemeentebestuur6. Vragen.7. Varia.

LOCATIE:

’t Speelse Geweten, Lucien Reychlerstraat 1, 9250 Waasmunster.

AANVANGSUUR: 20.30 u.Voor meer informatie over Ondernemend Waasmunster en over de activiteiten en initi-atieven: www.ondernemendwaasmunster.be.

Algemene Vergadering Ondernemend Waasmunster

VRAGEN OF SUGGESTIES?

Ondernemend Waasmunster, Secretariaat p/a Durmedal 2, 9250 Waasmunster

[email protected]

TERUGBLIK: CULTUURPRIJSUITREIKING 2015

Op zaterdag 12 maart werd voor de 22ste keer de cultuurprijs uitgereikt. Dit jaar be-sliste het College om de prijs toe te ken-nen aan iemand die zich sinds jaar en dag bezighoudt met het audiovisueel erfgoed van onze gemeente: Etienne Van Puyvelde. Etienne gebruikt zijn kennis van fotografie en film om met oude en nieuwe beelden onze gemeente in de kijker te plaatsen. Hij is steeds bereid om mee te werken aan een leuk project en levert steeds een mooi en boeiend eindresultaat!Schepen van Cultuur Werner De Nijs overhandigde de prijs en Etienne mocht ‘zijn’ boom planten in park Blauwendael.

April 2016 | Vierschaarkroniek 9

Page 10: Vierschaarkroniek april 2016

Vrije tijd

Buitenspeeldag wil kinderen en jongeren aanzetten om buiten te spelen en te spor-ten, en zo de speelpleintjes in de buurt te ontdekken. Ketnet, VTM Kzoom en Nic-kelodeon zenden die namiddag zelfs niet uit, naar buiten gaan is de boodschap!

Ook het gemeentebestuur steunt dit initi-atief en organiseert op woensdag 13 april 2016 voor de 5de keer Buitenspeeldag in Waasmunster. Ook dit jaar staan alle wijkspeelpleintjes in de kijker. De jeugd- en sportdienst hebben tal van activiteiten ge-organiseerd tussen 14.00 en 16.00 uur. Het volledige programma van de buitenspeel-dag wordt in de week voor de paasvakantie via de Waasmunsterse scholen verspreid en vind je terug op www.waasmunster.be. Kom jij ook BUITEN spelen?

Kom mee buitenspelen op woensdag 13 april 2016

MEER INFO?

Jeugddienst [email protected] 052 46 95 23

Sportdienst [email protected] 052 40 99 69

W-DAY in park BlauwendaelZondag 1 mei 2016 van 13.00 tot 17.00 uur.

Alle tieners zijn welkom in het park!

Ze kunnen gratis deelnemen aan pittige, avontuurlijke en uitdagende activiteiten zoals muurklimmen, touwenparcours, hang-matyoga, bumberball, hindernissenbaan,…

MEER INFO:

Jeugddienst [email protected] 052 46 95 23

Vierschaarkroniek | April 2016 10

Page 11: Vierschaarkroniek april 2016

Vrije tijd

Vorig jaar namen André Mettepenningen en zijn vrouw An deel aan onze Sporteldag. Ze waren zo enthousiast dat ze zich aan-sloten bij onze lessenreeks Sport Overdag en de lessenreeks van de Gezinsbond. Zo komen ze twee maal per week genieten van een fijn uurtje sport.Ook dit jaar zullen ze weer van de partij zijn op onze Sporteldag, die plaatsvindt op donderdag 26 mei.

Wat was jullie drijfveer vorig jaar om deel te nemen aan de Sporteldag van Waasmunster?André: “Vroeger reden zowel mijn vrouw als ikzelf met de fiets naar het werk. Ik moest niet zover, An daarentegen fietste elke dag naar Sint-Niklaas. Sinds we beiden niet meer werken, willen we toch blijven bewegen. Onze dagelijkse fiets-tochtjes naar het werk zijn weggevallen en dat voelen we, daarom dat het zoeken naar alternatieven een must is. Een mens moet blijven bewegen, nietwaar? Zo trachten we elke dag een uurtje te wandelen of te fietsen. Vorig jaar trok de info in de Vierschaar-kroniekover de Sporteldag onmiddellijk onze aandacht. Vooral het feit dat er nieu-we sporten zoals Krolf op het programma stonden, vonden we heel tof.”

Jullie waren enthousiast na afloop. Wat vonden jullie zo fijn?André: “Zoals ik reeds vermeldde, waren we enorm geïnteresseerd in de voor ons nieuwe sporten, die weliswaar zeer laagdrempelig zijn. Krolf, een combinatie van golf en croquet, was zeer fijn. De Geocach, een wandeling waar je met de gps bepaalde punten tracht te berei-ken, gaf de wandelsport een extra dimensie.Wat we eveneens apprecieerden is dat er geen competitievormen aanwezig waren, het recreatieve beoefenen stond in de kij-ker, wat we heel belangrijk vinden. De formule van de lunch (soep, broodjes en boterkoek) was zeker goed en verliep heel vlot.

Op het einde van de sportdag kregen we dan een fruitbrochette en een glaasje cava aangeboden, een leuk extraatje!Voor sommige activiteiten moest men zich verplaatsen van het woonzorgcentrum Heuverveld naar sporthal Hoogendonck, maar hiervoor werd voldoende tijd voor-zien, dus dat hinderde ons totaal niet.Het enige dat ik jammer vond, was dat ve-len de sport beoefenden die ze anders ook beoefenen, terwijl deze dag een gelegen-heid is om eens iets anders te proberen.”

Wat zouden jullie graag extra in het aanbod zien? Tips?André: “Af en toe nieuwe of andere activi-teiten integreren zou leuk zijn, bijvoorbeeld lijndans of volksdans … Uiteraard is het ook positief dat er verenigingen zijn die initiatie geven op deze dag, denk maar aan de Cur-ve Bowls Waasmunster. Zo kan je de plaat-selijke verenigingen leren kennen en wordt de drempel naar lidmaatschap veel lager. Het is door de deelname aan de senioren-gymnastiek dat An en ik met Sport Over-dag gestart zijn. Op donderdag sporten we een uurtje in de sporthal, georganiseerd door de Gezinsbond, ook fijn. Wij hebben in ieder geval de smaak te pak-ken!”

We bereiken jullie leeftijdsgroep moei-lijk, hoe komt dat volgens jullie?André: “Er zijn heel wat mensen in deze leeftijdscategorie die nog werken, dan kun-nen ze uiteraard niet deelnemen. Daarnaast merk ik eveneens dat men zich vaak te jong voelt om aan seniorenactiviteiten deel te ne-men, jammer. De kleinkinderen mag je ook niet vergeten, vaak gaan baby’s en peuters naar oma en opa, wat de grootouders dus belemmert iets anders te kunnen doen.”

Heb je tips om deze potentiële deel-nemers toch te bereiken?André: “Ik hoop dat een interview als dit kan helpen om 50- en 60-plussers te over-

tuigen aan deze fijne, ontspannende en te-vens sportieve dag deel te nemen!”

Op dinsdag 18 oktober 2016 vindt er een sportieve uitstap voor 50-plussers plaats in het provinciaal domein Puy-enbroeck, georganiseerd door Buren-sportdienst Waasland. Heb je interesse hieraan deel te nemen?André: “Ja! Bij deze reeds genoteerd in mijn agenda.”

Bedankt André, voor je tijd en enthousiasme.

De Sporteldag in Waasmunster is op donderdag 26 mei 2016 aan haar 7de edi-tie toe, dat begint te tellen…Telkens namen er een 70-tal sportieve senioren deel, een mooi deelnemers-aantal. Jonge senioren, de 50- en 60-plussers, kunnen we echter moeilijk warm maken voor dit initiatief. Vaak voelen zij zich nog te jong om deel te nemen aan deze sportieve dag.

Sporten op eigen maat samen met anderen op Sporteldag Waasmunster

MEER INFO?

Meer info over de Sporteldag Waasmunster op donderdag 26 mei en Sport Overdag:Sportdienst Waasmunster

[email protected] 052 40 99 69

April 2016 | Vierschaarkroniek 11

Page 12: Vierschaarkroniek april 2016

Vrije tijd

VRIJDAG 29 APRIL 2016

14.00 u. 8ste Seniorennamiddag + muzikale omlijsting door Discobar Sky City met muziek voor senioren

19.00 u. Officiële opening kermis : optocht viaWijnveld - Schrijberg – Oude Baan - Neerkouter naar zaal ‘TOON’ met fanfare. Ter hoogte van Schrijberg 204. GRATIS hapje en drankje.

ZATERDAG 30 APRIL 2016

14.30 u. Wielerwedstrijd voor Juniores BWB 15.30 u. KIDS RUN – met randanimatie – springkastelen –

kindergrime – obstakelbaan 11de Loopwedstrijd voor kinderen in verschillende

leeftijdgroepen; meisjes en jongens apart vanaf 5 jaar tot en met 14 jaar GRATIS deelname KAMPIOENSCHAP VAN DUIZEND APPELS VOOR INWONERS

17.15 u. Wielerwedstrijd voor clubleden van de wielertoeristen-clubs van Belsele, Sinaai , Waasmunster en Sint-Niklaas + inwoners Sint-Niklaas en Waasmunster (identiteitskaart en clublidkaart dient voorgelegd bij inschrijving)

18.45 u. Wielerwedstrijd voor inwoners van de wijk Duizendappels + genodigden 18+

21.00 u. Gezellig Samenzijn met verzorgde muzikale omlijsting door ‘The Romantics’ in zaal ‘TOON’. Inkom gratis !

ZONDAG 1 MEI 2016

10.00 u. 55ste Ruiterbedevaart: mis in St-Franciscuskerk, daarna optocht ruiters. LADIES DAY

14.30 u. Wielerwedstrijd voor Dames Jeugd – nieuwelingen - juniores BWB

17.00 u Wielerwedstrijd voor Dames Elite BWB (Kampioenschap van België voor dames studenten hoger onderwijs)

MAANDAG 2 MEI 2016

09.30 u. Gebedsdienst ter nagedachtenis van de overledenen van de wijk.

Daarna natte ommegang. Iedereen welkom. 15.00 u. Wielerwedstrijd voor Elites z/c en Beloftes BWB

Parkoers voor alle wielerwedstrijden: Vertrek: Hooimanstraat 199 – Kouterstraat – Gouden Leeuwstraat

– Molenstraat – Stenenmuurstraat –Vleeshouwerstraat Dries – Hulstbaan – Wijnveld AANKOMST : Wijnveld 251

Iedereen welkom tijdens gans het kermisweekend. Doorlopend kermisfoor aan Sinaai Station. De inwoners worden verzocht hun woning te bevlaggen. Interesse voor dames voetbal (vanaf 12 jaar)? Wend je tot de Sinaai Girls voetbalveld – Wijnveld.

Kermis Duizend Appels

De Ravotter 2016 komt eraan!In de week van 20 april 2016 wordt de Ra-votter opnieuw verspreid via de scholen in Waasmunster. Ook kan je de brochure terugvinden bij de jeugd-, sport- en cul-tuurdienst, in het Sociaal Huis en in de bibliotheek.

In de Ravotter kan je het zomeraanbod voor kinderen en jongeren terugvinden. Zoals elk jaar is de vakantie gevuld met

sportieve, avontuurlijke, creatieve en leu-ke activiteiten met o.a. ‘t Speelnest, Grab-belpas, speelpleinwerking WASP, de sport-kampen en de Ravottersweek.De inschrijvingen starten op 2 mei 2016. Wees er snel bij, want sommige activitei-ten zijn snel volgeboekt!

Je kan de brochure ook terugvinden op www.waasmunster.be.

MEER INFO EN INSCHRIJVEN:

Voor Grabbelpas, speelplein, Ravottersweek:Dienst Jeugd

052 46 95 23 [email protected]

Voor gemeentelijke kinderopvang ‘t Speelnest:Sociaal Huis

052 25 13 96 ellen.raemdonck@

sociaalhuiswaasmunster.be

Voor sportkampen:Dienst Sport

052 40 99 69 [email protected]

Vierschaarkroniek | April 2016 12

Page 13: Vierschaarkroniek april 2016

Vrije tijd

Kamagurka op volle toeren met ‘Vliegangst op de pechstrook’Op 16 april 2016 staat Kamagurka op de planken in GC Hoogendonck met zijn nieuwste onemanshow ‘Vliegangst op de pechstrook’.

Uit angst om te vliegen, besluit de reizende Kamagurka om de auto te nemen. Hier-door belandt hij echter in een monsterfile, met de meest uiteenlopende, bizarre en onwaarschijnlijke situaties als gevolg. Net op het ogenblik dat hij denkt dat het echt niet erger meer kan, beginnen de proble-men pas echt. Maar natuurlijk mag er ook al eens gelachen worden.

Kamagurka (Luc Zeebroek) is schilder, car-toonist, televisie- en theatermaker. Hij be-gon te werken voor Humo in de jaren ‘70 en publiceert sindsdien in kranten en tijd-schriften in Europa en de VS. Voor Stubru en tv maakte hij samen met Herr Seele ‘Stu-dio Kafka’, ‘Bob and George’, ‘Lava’ en ‘Wees blij met wat je hebt!’. Later werkte hij solo mee met ‘De Laatste Show’, ‘Man Bijt Hond’ (De Grens), ‘Uitzonderlijk Vervoer’ (op Vier) en ‘300 Jaar Grens voor Canvas’ (2014).

Lang voor de hype van de stand-upcomedy bracht Kamagurka reeds zijn absurdistische hersenspinsels en teksten op de planken. Hij voelt zich als performer dan ook als een vis in het water. De laatste jaren treedt hij solo op met avondvullende theatershows.

Zijn vorige theaterproductie ‘Sprook’ (een rollercoaster van absurdistische gedachten en -sprongen, een sprook voor volwasse-nen) werd lovend onthaald.

Ook zijn nieuwe show ‘Vliegangst op de pechstrook’ werd door pers en publiek als zeer geestig bevonden.

NRC (***):“Het is een soort superieur absurdisme dat tekenaar Kamagurka eigen is. De 59-jarige Vlaming laat er sterke staaltjes van zien in zijn cabaretprogramma. (...) Vertraging van de tijd is het fundament van zijn optreden. Hij is blij dat hij er is, zegt hij na zijn opkomst, want hij stond in de file. Sinds 12 augustus. (...) Kleurrijk schetst hij de bezigheden van en de confrontaties met andere automobilis-ten. Rake vondsten, melige woordspelingen en flauwe omkeringen. Een prettig talent voor vervreemding heeft Kamagurka.”

Een interview met Kamagurka door Frank Pollet naar aanleiding van de première van deze nieuwe show in de Arenbergschouw-burg kan je lezen in Accenten (maartnum-mer), zie ook www.accenten.be.

INFO EN TICKETS:

GC Hoogendonck – Cultuurdienst, Nijverheidslaan 48, Waasmunster

052 46 34 24 [email protected] www.waasmunster.be/webwinkel

Koop vanaf april je tickets voor GC Hoogendonck online!

Op de cultuurdienst zijn we al enkele we-ken bezig met de voorbereidingen, maar vanaf april kan iedereen de webshop van GC Hoogendonck bezoeken.

Via www.waasmunster.be/webwinkel kom je op de webshop terecht. Na het aanma-ken van een login kan je overgaan tot het kopen van tickets. Betalen kan enkel via een online betaalsysteem, dus een bank-kaart en kaartlezer hou je best bij de hand!Uiteraard zullen de abonnementen en losse

tickets voor het nieuwe seizoen 2016-2017 ook langs die weg verkocht worden!Bij vragen of problemen kan je steeds te-recht bij de Cultuurdienst.

MEER INFO:

GC Hoogendonck – CultuurdienstNijverheidslaan 48, Waasmunster

052 46 34 24 [email protected]

©Paul De Malsche

April 2016 | Vierschaarkroniek 13

Page 14: Vierschaarkroniek april 2016

in Waasmunster sport

uitstappen

evenement

expo

cursus

SPORT OVERDAG

VAN 15/09/15 TOT 30/06/16 DI, DO VAN 14.00 u. TOT 15.00 u.

Zin om te sporten overdag, tijdens de werk-week? Dat kan! Op dinsdag en donderdag kan je komen sporten van 14.00 u. tot 15.00 u. Een gediplomeerde lesgeefster laat je een uur be-wegen op fijne muziek. Van BBB, Step-aerobic tot latino aerobic. Ben je 18+? Van harte wel-kom! Je vindt de folder in het gemeentehuis, GC Hoogendonck en op de website. Op en-kele dagen gaat Sport overdag door van 12.45 u. tot 13.45 u., je vindt deze data in de folder. Sport overdag gaat niet door op feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Prijs: € 20Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: Sportdienst WaasmunsterInfo: 052 40 99 69

PETANQUE

VAN 04/04/16 TOT 06/11/17

Wekelijks op maandag petanque voor leden van Neos.

Locatie: Buurtcentrum Hollandse Molen-wijk Waasmunster. Hollandse Molenwijk 1.Org.: Neos - Netwerk van Ondernemende SeniorenInfo: [email protected]

TWEEDEHANDSBEURS

ZO 10/04/16 VAN 14.00 u. TOT 16.00 u.

We organiseren onze lente-tweedehandsbeurs om jonge gezinnen weer de kans te geven om

als standhouder hun kinderspullen zoals baby-uitzet, kinderkleertjes, speelgoed, kinderfietsen en kinderboeken te verkopen. Andere jonge en toekomstige ouders kunnen dan hun gading vinden in een rijk aanbod van nog herbruikbare dingen. Ook grootouders komen vaak een koopje doen voor de opvang van de kleinkinderen. Extra!: Kom en geniet van een kopje koffie en gebakje in onze cafetaria.

Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: Gezinsbond WaasmunsterInfo: [email protected]

KAMAGURKA: VLIEGANGST OP DE PECHSTROOK

ZA 16/04/16 VAN 20.00 u. TOT 22.00 u.

Zie artikel pagina (paginanummer invoegen!).

Prijs: € 14 - € 13 (65+) - € 11 (-26/abo/wac-cobon)Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC HoogendonckInfo: [email protected], tel. 052 46 34 24

ACTUALITEIT IN DE WETSTRAAT

DI 19/04/16 VAN 14.00 u. TOT 17.00 u.

Prof Carl Devos (UGent), bekend van duidings-programma’s op radio en tv, schetst een beeld van de Belgische politieke actualiteit. Vooraf inschrijven is nodig bij Staf Sneyers. Leden € 10, niet-leden € 13 op BE81 8002 1031 9724 (koffie en taart incl.).

Prijs: € 10 (leden) - € 13 (niet-leden)Locatie: Afspanning De Lekkerbek. Heide-kapelstraat 32.Org.: Neos - Netwerk van Ondernemende SeniorenInfo: [email protected], 052 46 14 04

10 JAAR NATUURATELIER SOMBEKE - VAN GRAS TOT SPIEGEL - BLITS FEEST

VRIJ 29/04/16 VAN 22.00 u. TOT 03.00 u.

Voor het blits feest ondergaat de weide van het Natuuratelier een mega transformatie. Onder de prachtige nomadentent strijden de dans-vloer, het salon en de bar om jullie aandacht. Op het podium zijn het de DJ’s die een battle aangaan. De dieren worden voor de gelegen-heid op een bijzondere manier gestyled. En de muziek zal je op een unieke manier kunnen ervaren. Mis dit niet, de inkom is GRATIS! Kom je met de fiets, dan krijg je een jeton cadeau.

Locatie: Natuuratelier Sombeke. Zandstraat 1.Org.: Natuuratelier Sombeke VZW

WAK 2016 - TEN HUIZE VAN...

ZA 30/04/16 VAN 13.45 u. TOT 18.00 u.

Ten Huize van... We brengen een bezoek aan kunstenaars in onze gemeente of de regio en maken kennis met hun kunst en hun persoon-lijkheid. We komen samen aan parking Blau-wendael in de Gentstraat om 13.45 u. Einde rond 18.00 u. Gratis deelname, wel graag voor-af inschrijven.

Locatie: parking Blauwendael Gentstraat. Gentstraat 11.Org.: Cultuurraad WaasmunsterInfo: [email protected], 0476 05 01 85

WAK 2016 MEIBOOMPLANTING

ZO 01/05/16 OM 15.30 u.

Meiboomplanting aan KRUISLIEVENHEER hoek Sijpstraat / Neerstraat met start om 15.30 uur. Programma: Optreden van dansgroep en gezellig samenzijn met hapje en drankje. Orga-nisatie door Gilde van het Heilig Kruis, info bij Guido De Cock (09 348 64 07). Gratis toegang.

Activiteiten voor de UiT in Waasmunster-kalender van mei 2016 moeten uiterlijk op 8 april 2016 geregistreerd worden via www.uitdatabank.be. Activiteiten die later ingevoerd worden, kunnen niet meer opgenomen worden.

HOE MOET JE EEN ACTIVITEIT INVOEREN IN DE UITDATABANK?• Ga naar www.uitdatabank.be• Maak een nieuwe account aan• Na het ingeven van een e-mailadres en paswoord, ontvang je een bericht met de

bevestiging van je registratie• Log in met je e-mailadres en paswoord• Nu kan je aan de slag om je activiteit in te voeren

OPGELET!De terugkerende activiteiten worden enkel gepubliceerd in de Vierschaarkroniek van januari en september.

Vierschaarkroniek | April 2016 14

Page 15: Vierschaarkroniek april 2016

Locatie: hoek Sijpstraat - Neerstraat. Neerstraat 268.Org.: Gilde van het Heilig KruisInfo: 09 348 64 07

WAK 2016 - LENTECONCERT

ZA 07/05/16 VAN 20.00 u. TOT 23.00 u.

Het Wiener Strauss orkest voert u mee naar de wereld van de Strauss-familie en tijdsgenoten . Een spetterend concert met muziek, zang en een danspasje.

Info en reservering: [email protected] of 03 772 62 65. Ticketverkoop: Niki Bursens 03 772 62 65 of Gilbert Raes 03 772 53 73.Prijs: € 12Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: Wiener Strauss Orkest i.s.m. Cultuur-raadInfo: 03 772 62 65

10 JAAR NATUURATELIER SOMBEKE - VAN GRAS TOT SPIEGEL - WOLDAG

ZO 08/05/16 VAN 14.00 u. TOT 19.00 u.

Tijdens onze woldag kan je vanaf 14.00 u. elk uur aansluiten om mee te wandelen met een gids. Je mag proeven, kijken, luisteren en ruiken naar de lente in al haar glorie. Tussen al dat ontluikende leven trakteert de academie van Waasmunster je op een waanzinnige installa-tie. Een niet te missen spiegelcreatie van Rik Moens. Wol was ooit een van de belangrijkste grondstoffen om het wereld befaamde laken te maken. De gids neemt je ook mee terug in de tijd en je zal ontdekken dat nog heel wat heerlijke elementen terug te vinden zijn. De laatste wandeling vertrekt om 18u. Voor en na de wandeling bruist het op de dries en in het Natuuratelier van leven. Je vindt er de hobby-fokkers van geiten en schapen in al hun glorie. Er zijn pop-up stores van onder meer de gei-tenboerderij, boekbindster Mady Vermaercke, AVEVE en Maison Biscuit d’Or. Voor wie het feestgedruis op de dries wil ontvluchten zijn er wolateliers in het Natuuratelier. Kinderen mo-

gen spinnen, weven en experimenteren met wol. Natuurlijk weven we met z’n allen verder aan de gigantische weefinstallatie van Trui De-marcke.

Locatie: Natuuratelier Sombeke. Sombekedries 3.Org.: Natuuratelier Sombeke VZW

IN VINO MUSICA

ZO 08/05/16 VAN 15.00 u. TOT 17.00 u.

Genieten met alle zintuigen! Vinoloog Joost Prové laat je heerlijke wijnen verkennen en proeven. Christophe Bursens (orgel en klave-cimbel) en Piet Van Steenbergen (gamba) laten je de renaissance- en barokmuziek ontdekken uit de verschillende wijnlanden die worden voorgesteld. Smaak en klank versterken elkaar. Ervaar al luisterend hoe anders de wijn smaakt als organist en wijninvoerder Joost Prové ver-banden legt tussen muziek en de smaak van wijn. Muziek vertelt steeds een verhaal en ademt aard en temperament uit van land en volk. Met wijn is het net zo: hij neemt je mee op reis en is een gids die vertelt over de bo-dem, de omgeving en de persoonlijkheid van de wijnboer. De druiventeler ontmoet de or-gelbouwer, de componist de keldermeester. Ze komen samen in een sacrale ruimte en vinden elkaar in een heel sterk verhaal. I.s.m. Natuura-telier Sombeke en Davidsfonds Waasmunster.

Prijs: € 13 - € 12 (65+) - € 10 (-26/abo/wac-cobon)Locatie: Sint-Rochuskerk. Sombekedries.Org.: GC HoogendonckInfo: [email protected], tel. 052 46 34 24

Uit-tipMUSIC FOR A WHILE - BENEFIET VOOR VZW KALASI

VRIJ 29/04/16 OM 20.00 u.

Vzw Kalasi viert zijn tiende verjaardag. In die tien jaar heeft deze vereniging in Congo verschillende projecten gerealiseerd: twaalf scholen, verspreid over zes gemeenten in de provincie Bas-Congo worden geholpen. Bijna 5.000 leerlingen en 250 leerkrachten worden hier beter van. Oude schoolge-bouwen werden hersteld, nieuwe klaslo-kalen afgewerkt, handboeken aangekocht, leerkrachten gevormd, enz... Nu wordt er ingezet op het plaatsen van zonnepanelen en het inrichten van de eerste eenvoudige computerlokalen.

MUSIC FOR A WHILE is een uniek con-cert ten voordele van de werking van vzw KALASI Solidair met Scholen in Congo (www.kalasi.be), in het prachtige kader van de O.L.Vrouwekerk, waarvan pas onlangs de glas-in-loodramen schitterend vernieuwd werden. Raf Vandermeulen bespeelt het geklasseerde Vandermeulen-orgel, maar ook het orgel vooraan in de kerk. Jan Sciffer ontroert met cello (Bach, Telemann, Bruch) en Marijke Van Arnhem zingt werken van Purcell, Pergolesi, Händel,..). Dit concert is een benefier voor de vzw KALASI die scho-len steunt in Congo. Inkom: €17. Drankje achteraf inbegrepen.

Prijs: €17Locatie: Onze Lieve Vrouwekerk. Kerkplein 3.Org.: vzw KALAS

April 2016 | Vierschaarkroniek 15

Page 16: Vierschaarkroniek april 2016

Varia

Ter infoGEMEENTELIJKE DIENSTENOpeningsuren gemeentelijke diensten en politie:Elke weekdag van 9 tot 12 uur en op donder-dag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

Extra maandelijkse opening loket burgerzaken en politie:Elke eerste zaterdag van de maand van 09.30 tot 12.15 uur. Deze uitzonderlijke opening geldt niet in augustus en op feestdagen.

De zaterdagopening van het loket van de dienst burgerzaken wordt verplaatst van 7 mei naar 30 april.

GEMEENTEHUISVierschaar 1 – 9250 Waasmunster

052 46 00 11 [email protected] www.waasmunster.be gemeentewaasmunster

POLITIEHet contactpunt van de lokale politie Hamme-Waasmunster bevindt zich in het gemeentehuis van Waasmunster.

Politiepost Waasmunster: 0474 88 51 06Politiepost Hamme: 052 25 71 01

Dringende politiehulp: 101 (112 voor GSM- gebruikers) De Politiezone Hamme-Waasmunster is te volgen op Twitter via @PZHammeWaasmun

BRANDWEERVoor een melding: 100 (112 voor GSM-gebruikers)Brandweerkazerne: Nijverheidslaan 50

052 46 17 26Kapitein Post Waasmunster: ir. Freddy Aerts.

[email protected]

Voor het melden van een wespennest, kan je bellen naar 052 46 17 26 en een boodschap inspreken op het antwoordapparaat. Je kan ook de melding doorgeven via het faxnum-mer 052 40 84 39

MELDEN VAN DEFECTE STRAATLAMPEN

www.straatlampen.be 0800 635 35

Informatieteksten voor de Vierschaarkroniek editie mei 2016 dienen vóór 8 april 2016 te worden overgemaakt aan de redactie, Vierschaar 1, 9250 Waasmunster. Gelieve u STIPT aan deze datum te houden. Laattijdige teksten worden NIET opgenomen.

OPGELET: tekstmateriaal en beeldmateriaal dienen apart – tekst in Word opgemaakt, foto’s in jpg of gelijkaardige formaten – te worden aangeleverd via e-mail: [email protected].

GEMEENSCHAPSCENTRUM HOOGENDONCK

Nijverheidslaan 48

Cultuurdienst 052 46 34 24

Sportdienst 052 40 99 69

BibliotheekOpeningsuren: zie website

052 46 11 91

SOCIAAL HUIS

Sociale dienstverleningVrij spreekuur maatschappelijk werkers: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur.Buiten deze uren enkel op afspraak.

Molenstraat 41 – 9250 Waasmunster 052 25 13 00 052 25 13 11 [email protected] www.sociaalhuiswaasmunster.be

Andere diensten Consultatie Kind en Gezin

078 150 100

FamiliehulpZitdag maandag van 9 tot 10.30 uur

Gratis juridisch advies Na afspraak. 052 25 13 06

Oplaadterminal budgetkaart voor bud-getmeter Eandis voor gas en elektriciteitTijdens de vrije spreekuren van het OCMW

Dendermondse VolkswoningenZitdag: elke tweede woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, van 13.30 tot 14.30 uur.

Spreekuur opvoedingsondersteuningElke donderdagnamiddag mits afspraak via 0496 54 39 28 of [email protected].

CONTAINERPARK MIWA• Gesloten op maandag• Dinsdag tot vrijdag: van 13 tot 18 uur• Zaterdag: van 10 tot 16.30 uur

Nuttig om weten dat: bezoekers aan het containerpark ten laatste één kwartier voor sluitingstijd worden toegelaten.

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: M

iche

l Du

Tré,

Sous

beek

stra

at 9

3, 9

250

Waa

smun

ster

. Re

dact

ie: G

emee

nteh

uis,

Vie

rsch

aar 1

, 925

0 W

aasm

unst

er –

vie

rsch

aark

roni

ek@

waa

smun

ster

.be,

ww

w.w

aasm

unst

er.b

e O

pmaa

k: B

anan

anas

.net

HUISARTSEN MET DIENST

Weekend en feestdagen:De wachtpost is bereikbaar in het weekend van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur en tijdens feestdagen vanaf 19 uur de dag voordien. De centrale wachtpost is gelegen aan de Prinses Joséphine Charlottelaan 21/D te 9100 Sint-Niklaas.Telefoon: 03 361 03 61.Voor alle info: www.wpwaasland.be

Weekwacht voor Waasmunster- Elversele-Sinaai-BelseleTijdens de avonden en nachten van de weekdagen dien je steeds jouw eigen huisarts eerst te contacteren. Indien deze niet bereikbaar is, kunt u een beroep doen op de bestaande wachtdienst van de huisartsenvereniging Waasland West (www.waaslandwest.be) van 19 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens van maandag tot en met donderdag. Er is tijdens de weekdagen van 8 uur ‘s morgens tot 19 uur ‘s avonds dus geen wachtdienst. Deze weekwachtdienst is bereikbaar op het nummer 052 46 36 00.

APOTHEKERS MET DIENST

Van 9 uur tot 22 uurVia www.apotheek.be of www.kavw.be/wacht of 0903 99 000 (1,50 EUR/Min) kan je alle gegevens bekomen van de dichtstbijzijnde apotheek van wacht.

Voor 9 uur en na 22 uurBel naar politie Sint-Niklaas op het nummer 03 760 65 00 of politie Lokeren op nummer 09 340 94 99 voor het adres van de apotheker van wacht.

WOENSDAGNAMIDDAGDIENST6 april 2016: Termote G., Vierschaar 4, Waasmunster13 april 2016: Thuysbaert J., Vierschaar 13, Waasmunster20 april 2016: Houten Kruis (Termote Geraldine), Stationsstraat 100, Waasmunster27 april 2016: Thuysbaert J., Vierschaar 13, Waasmunster

Steeds geopend op woensdagnamiddag: Hofman A., Schrijbergstraat 208, Waasmunster.

TANDARTSEN MET DIENST

Wachtdienst WaaslandCentraal oproepnummer: 0903 39 969

De wachtdienst loopt van 9 tot 18 uur op zaterdag, zondag en feestdagen.

DIERENARTSEN MET DIENST

Raadpleeg eerst uw eigen dierenarts. Bij afwezigheid dierenarts contacteer: Wachtdienst Waasland (24u/24u)Centraal oproepnummer: 03 771 44 22

HET RODE KRUIS

Het Rode Kruis, afdeling Waasmunster, is voor ziekenvervoer te bereiken via telefoon-nummer 105.

Uitleendienst Rode Kruis: Francine Vernimmen-Baeke, Hoogstraat 47, tel. 052 46 15 13

Vierschaarkroniek | April 2016 16