Laarne nieuwsbrief april 2016

4
NIEUWSBRIEF APRIL 2016 Verantwoordelijke uitgever: Alex De Smet I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Tweemaandelijkse nieuwsbrief I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent GEMEENTE LAARNE ERFGOEDDAG - ZONDAG 24 APRIL 2016 RITUELEN: SINT-MACHARIUSPROCESSIE Programma Oud - Gemeentehuis: uitgebreide fototentoonstelling over de Sint-Machariusprocessie. Kinderen kunnen onder aangepaste begeleiding het nieuwe Sint-Machariusspel spelen. Er is een versie gemaakt voor 10 tot 12 jarigen en één voor kleuters. Sint - Machariuskerk: expo van eeuwenoude attributen over en gebruikt in de Sint-Machariusprocessie. Slot van Laarne: fototentoonstelling met foto’s over het kasteel binnengebracht door inwoners en de leerlingen van het 4de leerjaar van de scholen van Laarne en Kalken. Alle expo’s zijn doorlopend open van 10u tot 17u en zijn gratis. Contact en info: [email protected] - 09 365 24 10 www.laarne.be>Vrije Tijd>Cultuur>Culturele activiteiten>Erfgoeddag WE MATCH ARTS IN LAARNE De Week van de Amateurkunsten (29 april – 8 mei 2016) is een kunstweek voor en door iedereen die met kunst bezig is. Het is een initiatief dat op Vlaams niveau wordt georganiseerd door het Forum voor Amateurkunsten. Elk jaar zetten zij amateurkunstenaars extra in de kijker door hen de mogelijkheid te bieden om met hun werk naar buiten te komen. Onder de titel ‘WE MATCH ARTS’ slaan we in Laarne de handen in elkaar en laten we u kennismaken met individuen en verenigingen die in hun vrije tijd aan de slag gaan met creativiteit en kunst. De sterkte van deze editie is te merken aan de intensieve samenwerking tussen de deelnemers. Matcht u met ons mee? Wat mag u verwachten? Op zondag 8 mei 2016 organiseren we in zaal Skala te Kalken een vrijetijdsbeurs in het laag gedeelte. Om 10u starten we met een aperitiefconcert in het hoog gedeelte, verzorgd door de Koninklijke Harmonie Ste. Cecilia De Sicambers. Verder laten we u in de namiddag verrassen door opvoe- ringen van onder meer Judoclub Laarne en toneelvereniging CauciTens. U krijgt de gelegenheid kennis te maken met het fantastisch talent dat aanwezig is in Laarne op het gebied van theater, sport, muziek, poëzie, literatuur en zoveel meer. Contact en info: [email protected] - 09 365 24 10 - Kasteeldreef, kindjes met kronen - Rita Van De Velde, Eliane Vervaet, Laurette De Keuleneire, Maria Van Rijsselberghe (lijdensgetuigen) LEZINGENREEKS KOPPEN IN DE KEISTRAAT: FILOSOFIE VAN DE TIJD Professor Jean Paul Van Bendegem is een Vlaamse wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens de lezing “Filosofie van de tijd” zal het concept tijd vanuit zoveel mogelijk verschillende invals- hoeken worden benaderd. Geen wiskundige noch natuurkundige voorkennis is vereist. donderdag 21 april 2016 - 20u - Bibliotheek Laarne - inkom: 5 euro Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Wees er dus snel bij en reserveer via [email protected] of 09 368 13 95.

description

 

Transcript of Laarne nieuwsbrief april 2016

Page 1: Laarne nieuwsbrief april 2016

NIEUWSBRIEF

APRI

L 201

6

Verantwoordelijke uitgever: Alex De Smet I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Tweemaandelijkse nieuwsbrief I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent

GEMEENTE LAARNE

ERFGOEDDAG - ZONDAG 24 APRIL 2016RITUELEN: SINT-MACHARIUSPROCESSIEProgramma• Oud - Gemeentehuis: uitgebreide fototentoonstelling over de Sint-Machariusprocessie. Kinderen kunnen onder aangepaste begeleiding het nieuwe Sint-Machariusspel spelen. Er is een versie gemaakt voor 10 tot 12 jarigen en één voor kleuters.• Sint - Machariuskerk: expo van eeuwenoude attributen over en gebruikt in de Sint-Machariusprocessie. • Slot van Laarne: fototentoonstelling met foto’s over het kasteel binnengebracht door inwoners en de leerlingen van het 4de leerjaar van de scholen van Laarne en Kalken.

Alle expo’s zijn doorlopend open van 10u tot 17u en zijn gratis.

Contact en info: [email protected] - 09 365 24 10www.laarne.be>Vrije Tijd>Cultuur>Culturele activiteiten>Erfgoeddag

WE MATCH ARTS IN LAARNEDe Week van de Amateurkunsten (29 april – 8 mei 2016) is een kunstweek voor en door iedereen die met kunst bezig is. Het is een initiatief dat op Vlaams niveau wordt georganiseerd door het Forum voor Amateurkunsten. Elk jaar zetten zij amateurkunstenaars extra in de kijker door hen de mogelijkheid te bieden om met hun werk naar buiten te komen.

Onder de titel ‘WE MATCH ARTS’ slaan we in Laarne de handen in elkaar en laten we u kennismaken met individuen en verenigingen die in hun vrije tijd aan de slag gaan met creativiteit en kunst. De sterkte van deze editie is te merken aan de intensieve samenwerking tussen de deelnemers. Matcht u met ons mee?

Wat mag u verwachten?Op zondag 8 mei 2016 organiseren we in zaal Skala te Kalken een vrijetijdsbeurs in het laag gedeelte. Om 10u starten we met een aperitiefconcert in het hoog gedeelte, verzorgd door de Koninklijke Harmonie Ste. Cecilia De Sicambers. Verder laten we u in de namiddag verrassen door opvoe-ringen van onder meer Judoclub Laarne en toneelvereniging CauciTens.

U krijgt de gelegenheid kennis te maken met het fantastisch talent dat aanwezig is in Laarne op het gebied van theater, sport, muziek, poëzie, literatuur en zoveel meer.

Contact en info: [email protected] - 09 365 24 10

- Kasteeldreef, kindjes met kronen - Rita Van De Velde, Eliane Vervaet, Laurette De Keuleneire,

Maria Van Rijsselberghe (lijdensgetuigen)

LEZINGENREEKS KOPPEN IN DE KEISTRAAT: FILOSOFIE VAN DE TIJDProfessor Jean Paul Van Bendegem is een Vlaamse wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens de lezing “Filosofie van de tijd” zal het concept tijd vanuit zoveel mogelijk verschillende invals-hoeken worden benaderd. Geen wiskundige noch natuurkundige voorkennis is vereist.

donderdag 21 april 2016 - 20u - Bibliotheek Laarne - inkom: 5 euro

Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Wees er dus snel bij en reserveer via [email protected] of 09 368 13 95.

Page 2: Laarne nieuwsbrief april 2016

HET GROTE FIETS- EN VOETGANGERSEXAMENOp woensdag 27 april in Kalken en op donderdag 28 april in Laarne, gaat in onze gemeente het “Grote Fiets-examen” door voor leerlingen uit het 6de leerjaar van het basisonderwijs. Dat examen, onder het peterschap van Albert Van Damme, geeft een goede kijk op de verkeersvaardigheden van onze leerlingen. Zijn ze klaar om het verkeer zelfstandig te trotseren?

Op de dag van het examen worden eerst alle fietsen technisch gekeurd. Vervolgens leggen de leerlingen een behendigheidsparcours af en daarna, individueel, een bewegwijzerd parcours op de openbare weg. Als ze slagen, ontvangen ze een fietsbewijs.

VerkeersmaatregelenOp de dag van het examen zal in Kalken de parking in de Kouterstraat afgesloten worden voor alle verkeer. In Laarne zal de Kerkwegel voor alle verkeer verboden zijn.

NIEUW: VoetgangersexamenVanaf dit schooljaar is er voor de leerlingen van het 4de leerjaar het “Grote Voetgangersexamen”. De leerlingen moeten op een kort parcours vijf basisvaardigheden als voetganger uitvoeren. Dit examen gaat door op de openbare weg, in Kalken op dinsdag 26 april en in Laarne op vrijdag 29 april. Er worden geen specifieke verkeersmaatregelen getroffen om dit examen af te nemen. De politie zal via een mobiele lichtkrant bestuurders waarschuwen dat het examen aan de gang is.

WORKSHOP OVER ELEKTRISCHE FIETSEN - ZATERDAG 23 APRILElektrische fietsen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, want steeds meer mensen rijden elektrisch naar het werk of ter ontspanning. De Seniorenraad en Pasar bieden u daarom graag een workshop aan over elektrisch fietsen. • Hoe werkt zo’n fiets? • Welke soorten bestaan er? • Is zo’n fiets wel iets voor u? • Wat zijn de voor- en nadelen?

Deze workshop gaat door in de cafetaria van de Sporthal Veldmeers, Leeweg 26 te Laarne, op zaterdag 23 april om 14u stipt.Deelname: 3 euro en vooraf inschrijven ten zeerste aangeraden.

Contact, inschrijven en info: Pasar: Marie-Jeanne Van de Velde – 09 369 77 28 – 0485 440 943 - [email protected]: 09 365 46 25 – [email protected]

Een samenwerking van Pasar en de Seniorenraad Laarne met de gewaardeerde medewerking van BS Bike, Zomerstaat 48a te Kalken - www.bsbike.be  

Programma

Deel 1: theoretisch gedeelte met o.a. • Presentatie + informatie van een speciaal opgeleide Pasar fietsconsulente, die zelf al vele jaren dagelijks de

elektrische fiets gebruikt voor woon- werkverplaatsing. U ontvangt een gedrukte kopie van de presentatie + verkeersquiz en keuzewijzer

• Mogelijkheid tot vragen stellen en het kopen van een drankje

Deel 2: praktisch gedeelte• Mogelijkheid om een testrit te maken + vragen te stellen aan de fietshandelaar

SILC-ENQUETE 2016 BIJ LAARNSE HUISHOUDENSVanaf maart t.e.m. augustus 2016 wordt de jaarlijkse SILC -enquête gehouden. Enquêteurs van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie zullen hiertoe een aantal Laarnse huishoudens een bezoek brengen. Deze EU-SILC-enquête geeft jaarlijks een unieke inkijk in de financiële situatie en levensomstandigheden van de Belgische gezinnen. De resultaten dienen als input voor diverse beleidsinstrumenten, waaronder het Nationaal Hervormingsprogramma en ar-moedebarometer.

De betrokken huishoudens krijgen vooraf een brief van de FOD Economie, met de melding dat één van de enquêteurs zal langskomen. Die persoon die langskomt, heeft een legitimatiekaart bij en kan zich zo kenbaar maken. Deelname aan de enquête is vrijblijvend. Wie deelneemt, krijgt een (belastingsvrije) vergoeding van 30 euro om de tijd die ze in de interviews investeren, te compenseren.Ben je niet helemaal zeker van de echtheid van de legitimatie, of wil je meer uitleg, dan kan je gratis bellen naar het nummer 0800 120 33 of surfen naar de website van FOD Economie, algemene directie statistiek.

Page 3: Laarne nieuwsbrief april 2016

INFOAVONDEN PROJECT COLLECTIEVE VERWIJDERING STOOKOLIETANKSEind 2015 startten de gemeenten Wetteren, Wichelen en Laarne (onder het samenwerkings-verband Woonplus) een project op voor de verwijdering van particuliere stookolietanks die niet meer in gebruik zijn.

Maar liefst 300 geïnteresseerde burgers gaven aan hun mazouttank buiten gebruik te wil-len stellen. Dit betekent de mazouttank te laten reinigen en opvullen (bvb. met schuim) of verwijderen door een hiervoor erkende firma. De gemeenten organiseerden een prijsvraag en konden zeer voordelige prijzen bedingen.

Op volgende infoavonden stelt het geselecteerde bedrijf zich voor en wordt uit de doeken gedaan hoe het verder gaat (van offerte tot uitvoering):

• donderdag 14 april 2016 om 20u15 (ontvangst vanaf 20u00) in zaal Dasseveld (voetbalkantine RFC Wetteren), Massemsesteenweg 56A in Wetteren;

• dinsdag 19 april 2016 om 20u15 (ontvangst vanaf 20u00) in het jeugd- en cultuurcentrum ’t Ankerpunt, Pruytenshof 53 in Serskamp.

Belangrijk is dat iedere particulier, ook wie de interessepeiling eind vorig jaar niet invulde, van deze voordelige prijzen kan genieten en van harte welkom is op één van de infoavonden!

C0 M97 Y0 K59 C35 M0 Y100 K26 C0 M0 Y0 K100 C0 M0 Y0 K70

BLOEMENVERKOOPKBBC SPARTA LAARNEOp zaterdag 23 april houdt basketbal-club Sparta Laarne met haar jeugdspelers een huis aan huis bloemenverkoop. De opbrengst hiervan gaat integraal naar de jeugdwerking en is noodzakelijk om de club met reeds meer dan 120 jonge talen-ten verder te kunnen uitbouwen.

Wij rekenen dan ook op uw steun. In ruil krijgt U van ons een extra len-tegevoel in huis!

AFVALFESTIVALWoensdag 4 mei 2016locatie Zandvleuge / Bunderakker te Kalken

Ook benieuwd hoe je muziek maakt met ‘afval’, hoe je afval katapulteert naar de juiste afval-bak met een luchtkanon, hoe je de afvalkalender als app op je telefoon installeert en zo nooit meer vergeet om je vuilnis tijdig buiten te zetten,.... kom dan zeker langs. Wie meedoet met de activiteiten maakt kans op een prijs.

De Evergemse groep Trashbeatz komt het geheel opvrolijken. Vanaf 13u30 tot ongeveer 17u00 - doorlopend - toegang gratis

Meer info: Els Jacobs 09 365 46 [email protected]

I.s.m. Woonplus, SHM Eigen Dak, Sociaal verhuurkantoor, DDS-Verko, Farys en De Watergroep.

OPLEIDING FUIFCOACHESOm het half jaar krijgen organisatoren van fuiven de kans om twee vormingsavonden te volgen. In april 2016 vinden de twee opleidingen plaats in de polyvalente zaal, Keistraat 5 te Laarne. Deze opleiding is gratis.

Maandag 18 april 2016 “Omgaan met alcohol en drugs op fuiven” door Christophe Vanhuyse van het Drugpunt. Wanneer heb je te veel gedronken? Is cannabis echt gevaarlijk? Wat is het effect van xtc? Waarom gratis water aanbieden op fuiven? Christophe Vanhuyse beantwoordt je vragen en geeft tips voor fuiforganisatoren.

Maandag 25 april 2016 “Wettelijk kader en conflicthantering” door een medewerker van de politie en Steven Van Eersel van Humanflow.Wat is de taak van een stewards, wat mag je zelf doen? Wanneer contacteer je de politie? Is het beter om te kiezen voor professionele security? De medewerker van de politie komt je meer uitleg geven over het wettelijk kader en je vragen hierover.

Steven Eersel is een expert in conflicthantering en heeft reeds 25 jaar ervaring in het vak. Meningsverschil, conflict en agressie, hoe gaan we daar mee om in een uitgangsomgeving? Verboden wapens, gevaarlijke voorwerpen wat nu? Wat mag en wat mag niet en wat moet er nu zeker? Steven Van Eersel geeft je tips en tricks, over conflicthantering op fuiven.

Inschrijven kan via de dienst Vrije tijd en jeugd ([email protected] of tel. 09 365 24 11)

Page 4: Laarne nieuwsbrief april 2016

INFORMATIENAMIDDAG “VEILIG VERHUREN” Vragen over huurcontracten, huurwaarborg, Sociaal VerhuurKantoor,…? Kom langs op onze informatienamiddag en volg de uiteenzetting door onze professionele sprekers (advocaat, deskundige kwaliteitsbewaking, jurist-adviseur bij CIB en coördinator SVK). Nadien is er mogelijkheid tot vraagstelling.

Datum en uur: 26 april 2016 van 14u tot 16uLocatie: Dienstencentrum ’t Binnenhof Molenstraat 35 A te 9270 LaarneToegang gratis - wel vooraf inschrijven via [email protected] of 09 365 46 11 (Els Jacobs)

C0 M97 Y0 K59 C35 M0 Y100 K26 C0 M0 Y0 K100 C0 M0 Y0 K70

Gemeente Laarne zoekt 6 jobstudenten (M/V) voor de groendienst

Het gemeentebestuur is op zoek naar 6 JOBSTUDENTEN voor de groendienst voor de maanden juli, augustus en september 2016

Voorwaarden: • student zijn • voldoen aan de voorwaarden voor studentenarbeid die u terugvindt op de website van de VDAB • in het jaar 2016 minstens achttien jaar worden

Inlichtingen: dienst Personeel & Organisatie • 09 365 46 32 • [email protected]

Interesse? Download het sollicitatieformulier via www.laarne.be en stuur het formulier, samen met een (pas)foto, naar College van burgemeester en schepenen, Dorpsstraat 2 te 9270 Laarne, geef het af bij de dienst Personeel & Organisatie, of mail het door naar [email protected].

Uiterste datum voor indienen van de sollicitaties: 11 april 2016

De kandidaten worden per e-mail uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dat zal doorgaan in de maand mei, of ten vroegste de laatste week van de maand april 2016. Enkel de kandidaten die geen e-mailadres op het sollicitatieformulier vermelden, zullen per brief uitgenodigd worden.

zaterdag 30 april 10u30 - 12u