Maasdorper april 2016

48
Koningsdag Lith 5 Maandblad de Maasdorper 1E JAARGANG NR.3 - 19 APRIL 2016 - TEL 073-5320035 - REDACTIE@PLAZAMEDIA.NL Geslaagd Polderpop 10 Passie en bevlogenheid 13 Mededelingen kerken 46

description

 

Transcript of Maasdorper april 2016

Page 1: Maasdorper april 2016

KoningsdagLith

5

Maandblad de Maasdorper

1E JAARGANG NR.3 - 19 APRIL 2016 - TEL 073-5320035 - [email protected]

GeslaagdPolderpop

10

Passie enbevlogenheid

13

Mededelingenkerken

46

Page 2: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 2

Herdenken en Vieren in Maren-KesselMaren-Kessel bruist weer. Of in elk geval de fontein die het samengaan van de ker-nen Maren, Kessel en ’t Wild symboliseert. Leerlingen van de basisscholen hebben geholpen met het vullen van de fontein als afsluiting van een bijzonder project rond Veiligheid van het Oranjecomite. Maren-Kessel maakt zich nu op voor een feeste-lijke Koningsdag en een waardige gedenkbijeenkomst op 4 mei.

Maren-Kessel is een van de jong-ste kerkdorpen van Noord-Bra-bant, gesticht na de Tweede We-reldoorlog. In 1944 zijn de oude dorpjes Maren en Kessel geëva-cueerd, de kerk van Kessel is toen verwoest en die van Maren ernstig beschadigd. Na de oorlog besloot men tot de bouw van een nieuwe kerk en een nieuwe school en winkels tussen de beide dorpen, waardoor de dor-pen werden samengevoegd tot Maren-Kessel. De Sint-Lamber-tuskerk van Maren-Kessel werd gebouwd in 1951/1952 en op 26 mei 1952 geconsacreerd. Links op de buitengevel is in 1995 een door Rob Krikels ontworpen een gedenksteen aangebracht voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

VeiligheidOpvallend element nabij de kerk is een fraaie fontein waarbij drie bolders water spuwen in een gemetselde vijver. De fontein symboliseert de eenwording van de drie kernen Maren, Kessel en 't Wild. Elk van de drie bolders

staat voor een van de drie ker-nen.In de winter staat de fontein stil om beschadiging te voorkomen. Ieder jaar wordt de lente gemar-keerd door het vullen van de fontein. Afgelopen week kwam het Lithse brandweerkorps naar Maren-Kessel om samen met de leerlingen van groep 7-8 van de basisschool in Maren-Kessel de fontein te vullen en zo weer helemaal klaar te zijn voor de nieuwe lente.

Het winnende groepje maakte zelfs een heuse krant waarvan bijgaand een klein gedeelte te zien is.

KoningsdagKoningsdag belooft in Maren-Kessel en ’t Wild weer een fees-telijke dag te worden. Al vroeg op de Koningsdag kleuren de straten rood--wit-blauw en oran-je. Koningsdag begint in het dorp traditioneel met een optocht van versierde fietsen voor de al-lerkleinsten. Om 10.30 uur ver-zamelen de deelnemertjes op het kerkplein. De route van de feestelijke optocht eindigt bij de Sleutel waar een traktatie wacht. Bij de Sleutel kan de jeugd daar-na deelnemen aan een circuit met Oud-Hollandse spelen. Ook het Rad van Fortuin zal als van-ouds weer draaien waarbij de nodige leuke prijzen te winnen zijn. Wie even helemaal uit de band wil springen kan terecht op het luchtkussen.De feestelijkheden worden in de middag voortgezet met het succesvolle beachvolleybaltoer-nooi. Teams van vrienden, ver-enigingen en buurten nemen het dan tegen elkaar op, op het strand voor de Sleutel. Daarbij is ook weer een speciale poule voor de jeugd vanaf groep 7, die zich in een steeds grotere be-langstelling mag verheugen. Ge-zelligheid gegarandeerd en na-tuurlijk rekent het Oranjecomite op een prachtig Oranjezonnetje.

Voor de leerlingen van groep 7/8 was het de afsluiting van het project ‘Veiligheid’. Op initiatief van het oranjecomite werd de afgelopen weken hard gewerkt aan een werkstuk. Dit resul-teerde in 10 hele verschillende, interessante werkstukken en presentaties. Vorige vrijdag zijn alle werkstukken gepresenteerd onder het deskundige oog van de jury bestaand uit een aantal leden van het oranjecomité. De resultaten waren verbluffend.

Meer foto’s van het vullen van de fontein zijn te vinden op www.thuisinhetnieuws.nl

Page 3: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 3

HEESCH 0412-452444

“Hardglazen deuren en puien”heesch 0412-452444

Hoogstraat 11 te Rosmalen | T 06 334 975 79 | facebook.com/qbikeservice

Weidestraat 22 te RosmalenKerkstraat 4 te Nuland | T 073-2050505 | www.qbikeservice.nl

Fietsenmaker

Colo

fon

Maandblad de MaasdorperLeiweg 2-i, 5386 KR GeffenTel. 073-5320035

Verschijnt 12x per jaar huis-aan-huis in Lith, Lithoijen, Teeffelen, Oijen, Maren-Kessel en 't Wild en is gratis verkrijgbaar bij diverse afhaalpunten in de regio.

alle nummers digitaal terug te kijken op:www.issuu.com/thuisinhetnieuws

Volgende nummer : bezorging vanaf 24 meimateriaal en kopij aanleveren uiterlijk vrijdag 20 mei 12.00 uurVerdere verschijningsdata 2016: 21 juni, 5 juli, 2 augustus, 6 september, 11 oktober, 8 november, 6 december

Advertenties: [email protected]

media-adviseurs:Dorien vd Elzen 06-19296788Nico van Nuland 06-53394851

Redactie: [email protected]

Vormgeving en fotografie:Kimberley van Nuland - PlazaCreativa Vinkel

Bezorging:VOF De Man - Lithoijen

Uitgever accepteert geen aansprakelijkheid voor inhoud van advertenties en door derden aangeleverde teksten of foto’s. Door aanlevering verklaart de inzender dat het aangeboden tekst- en/of fotomateriaal vrij isvan rechten en de uitgever aldus te vrijwaren van auteurs- en beeldrechtelijke aanspraken.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemmingvan de uitgever.

DodenherdenkingDe dodenherdenking in Maren-Kessel mag zich ieder jaar in een bijzondere belangstelling verheugen. Ook dit jaar is voor-zien in een herdenkingsmis in de Sint-Lambertuskerk, de krans-legging bij het monument voor de slachtoffers en uiteraard de twee minuten stilte om klokslag 20.00 uur.De herdenkingsbijeenkomst be-gint om 19.00 uur en wordt op-geluisterd door diverse lezingen van de voorgangers uit de voor-malige gemeente Lith waarbij werd ingezoomd op het landelij-ke thema “Vrijheid geef je door”. Naast kinderen uit de kern van Maren-Kessel en vertegenwoor-digers van de Gezamenlijk Ker-ken levert ook een familielid van een van de oorlogsslachtoffers een bijdrage. Het Groot Gemengd koor en de Lithse fanfare Sint Lambertus zorgen voor de muzikale omlijs-ting. Bijzonder is ook het optre-

den van vier solisten onder lei-ding van Henk van den Hoogen.Aansluitend aan de herden-kingsdienst volgen enkele korte toespraken waarna het taptoe-signaal zal worden gegeven.Een vertegenwoordiger van de gemeente Oss, afgevaardigden van het oranjecomité uit Maren-Kessel en ’t Wild en de familie-leden van de oorlogsslachtoffers leggen bloemen bij het monu-ment. Andere aanwezigen kun-nen daarbij aansluiten. Na twee minuten stilte waarmee wordt stilgestaan bij alle slacht-offers van de Tweede Wereld-oorlog en de oorlogsslachtoffers uit voormalig gemeente Lith, een slotgedicht, serenade en vendelgroet door gilde St. Lam-bertus eindigt de herdenking. Na afloop van de plechtigheden worden alle aanwezigen door Oranjecomité Maren-Kessel en ’t Wild uitgenodigd voor een in-formele bijeenkomst in café de Sleutel te Maren-Kessel.

Kinderjury in Lithse biebDe Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kin-derboeken in de leeftijdsca-tegorie 6t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met leesboeken en hen aan te zetten tot méér en tot kritisch lezen. Ook in de bibliotheek van Lith staan alle leesboeken die meedoen aan de Kinderjury bij elkaar in een rek. Daar ligt ook de informatie over de Kinderjury. Veel meer informatie is te vinden via www.kinderjury.nl Doe je mee? Tot ziens in de bieb!

Page 4: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 4

Page 5: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 5

Koningsdag Lith met bezoek burgemeesterWoensdag 27 april is het weer Koningsdag. In Lith is weer heel hard gewerkt voor een fantastisch och-tendprogramma voor de kinderen. Burgemeester mevrouw Wobine Buijs-Glaudemans zal de activi-teiten deze ochtend ook bezoeken.

De activiteiten zijn voor alle kinderen uit Lith tot en met groep 8. Het programma is gesplitst voor onderbouw (0 jaar t/m groep 4) en bovenbouw (groep 5 t/m groep 8). De dag start om 10.00 uur met een gezamenlijke opening op het Marktplein en eindigt rond 13.00 uur.Voor de onderbouw volgt na de gezamenlijk opening van de dag de traditionele optocht met versierde fietsoptocht. Woont u aan de route van de versierde fietsoptocht dan zou het erg leuk zijn als u bijvoorbeeld de vlag uithangt! We weten zeker dat de kinde-ren het zeer op prijs zullen stellen als ze deze ochtend aangemoe-digd worden. Bij terugkomst op het Marktplein zijn er diverse spelletjes voor de onderbouw.Voor de bovenbouw is er een spectaculaire nieuwe activitiet. De deelnemers uit de bovenbouw laten zich opsluiten in de Escape-room. In teams lossen zij raadsels/puzzels op en doen allerlei an-dere leuke opdrachten, terwijl de tijd doortikt. Alles met het doel om uiteindelijk de code te kraken en te kunnen ontsnappen uit de Escape-room binnen 1 uur! De organisatie is ook nog op zoek naar jeugd vanaf de brugklas. Wij kunnen jullie hulp goed gebruiken. Heb jij zin om ons te ko-men helpen op Koningsdag? Leuk! Geef jezelf op als begeleid(st)er via het formulier op facebook https://www.facebook.com/Koningsdag-Lith-614596771914875/timeline.

‘Portretten in een TBS- kliniek’Zondagmiddag 10 april opende galerie het Lithse Paard de expositie ‘Portretten in een TBS- kliniek’. De expo-sitie bestaat uit portretten in olieverf behorend bij het gelijknamige boek ‘Portretten in een TBS- kliniek’. De tentoonstelling is geopend ieder weekend tot en met zondag 8 mei.

Diënne Kamphuis exposeert in galerie ‘het Lithse Paard’ haar schilderijen waarop portretten

van TBS-patiënten weergegeven worden. Tegelijkertijd presenteert zij haar boek over deze portretten: waar gebeurde verhalen in een TBS- kliniek in het land. Zowel schilderijen als het boek worden met deze expositie voor het eerst aan het publiek ten-toongesteld, hoewel beiden veel eerder geschilderd c.q. geschre-ven zijn. Galerie ‘het Lithse Paard’ is een initiatief van beeldhouwerij Ate-lier Pierre Juste en ligt aan de Lithse Dijk 34 te Lith, Voor meer informatie: www.lithsepaard.nl www.atelierpierrejuste.nl

Nieuwe cursus bij EHBO-vereniging ‘Steeds Paraat’ LithDe Lithse EHBO-vereniging ‘Steeds Paraat’ wil weer zo snel mogelijk starten met een nieuwe EHBO cursus in De Hoeve in Lith. Het betreft een complete cursus, dus inclusief Hartreanimatie + AED. Deze cursus wordt we-kelijks gegeven van 19.30 uur tot 22.00 uur door een zeer enthousiaste instructeur.

Momenteel hebben zich alweer diverse personen aangemeld voor de cursus. Maar nog enkele mensen erbij zou fijn zijn. Dus mocht je hiervoor ook belang-stelling hebben dan s.v.p. zo snel mogelijk aanmelden.De meeste zorgverzekeraars ver-goeden een EHBO cursus geheel of gedeeltelijk. Zeker de moeite van het nakijken waard.Ook organiseren wij in samen-werking met de Stichting Hart voor Lith regelmatig cursussen Hartreanimatie + AED. Hier kunt u zich het gehele jaar door voor opgeven. Zodra wij voldoende cursisten hebben starten wij weer een cursus. Nadere informatie en aanmel-

den kan via tel.nr. 0412-482361 per mail naar: [email protected] of via het contact-formulier op de website www.ehbo-steedsparaat.nl.

Page 6: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 6

Akkerenloop Lith-Lithoijen nieuw op de kalenderMaasland Run Classic weer gestartAV Oss ’78 organiseert dit jaar weer het Maasland Run Classic circuit; een reeks van negen hardloopwedstrij-den in Oss en omgeving. De wedstrijden, over 5 of 10 kilometer, zijn voor iedereen toegankelijk. Het Maas-land Run Classic circuit 2016 startte op 17 april met de Bomenparkloop in Heesch. De eerstvolgende wedstrijd is de Biescamploop in Geffen op 6 mei.

Akkerenloop Lith-LithoijenHet Maasland Run Classic circuit 2016 is ten opzichte van vorig jaar iets gewijzigd. De Keienloop in Megen gaat dit jaar helaas niet door. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe wedstrijd: de Akkerenloop in Lith-Lithoijen. Een enthousiast organisatieteam is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen van de Akke-renloop.

Iedereen kan meedoenBij elke wedstrijd van het circuit worden steeds twee afstanden

aangeboden: de 5 en de 10 ki-lometer. Jong of oud, beginner of ervaren loper; iedereen kan aan deze wedstrijden meedoen. Want gezelligheid staat voorop. Maar een wedstrijd biedt na-tuurlijk ook een prima gelegen-heid om je te meten met andere hardloopfanaten, of om jezelf een doel te stellen.

Prijsuitreiking na elke wedstrijdHet is mogelijk om met één en-kele wedstrijd me te doen, maar ook met meerdere. Na elke wed-strijd is er een prijsuitreiking. De

drie beste lopers worden voor hun prestaties beloond met een leuke prijs. Wie met mini-maal vijf wedstrijden meedoet, strijdt mee om een plek in het eindklassement. En wie met álle wedstrijden meedoet, krijgt een leuk aandenken.

Voorinschrijven is niet nodigVoorinschrijven voor de wed-strijden van het MRC circuit is niet nodig; bij elke loop kan, tot

een kwartier voor aanvang van de wedstrijd, ter plaatse wor-den ingeschreven. De kosten voor deelname bedragen 4 Euro. Leden van AV Oss ’78 betalen geen inschrijfgeld bij de Bomen-parkloop, de Hazenakkerloop en de Rusheuvelloop. Alle infor-matie, uitslagen, foto’s en het tussenklassement van de MRC 2016 zijn te vinden op www.maaslandrunclassic.nl en www.avoss78.nl. Daar kan ook de bro-

Page 7: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 7

chure van de MRC 2016 worden gedownload.

Data van de wedstrijden17 april Bomenparkloop Heesch6 mei Biescamploop Geffen14 mei Pinksterloop Nistelrode27 mei Vunderkeloop Macharen25 juni Akkerenloop Lith6 juli Tribuneloop Oss20 juli Hazenakkerloop Oss26 augustus 10 van Berghem7 september Rusheuvelloop Oss

DeelnameDeelnemers geven toestemming dat zijn of haar beeltenis moge-lijk wordt gebruikt voor promo-tionele doeleinden. Deelname is voor eigen risico. Wij adviseren zonder muziek in de oren te lopen in verband met de veilig-heid.

VoorbereidingMeedoen aan een hardloop-wedstrijd vraagt om een goede conditie. Deze conditie bouwt u op door regelmatig te trainen. Een gezellige manier om samen te trainen kan bijvoorbeeld bij Atletiekvereniging A.V. Oss ‘78. Bij A.V. Oss ‘78 kunt u trainen op elk niveau. Kijk voor de mogelijk-heden op www.avoss78.nl.

Voor meer informatie: Jos Pan-sier 06-46962170 [email protected] - www.maas-landrunclassic.nl

Een rustige of stevige wandelingDinsdag 26 april is er een HEVO-wandeling van een uur in een rustig tempo. Vertrek om 9.30 uur vanaf De Annenborch in Rosmalen. Informatie: Bea Int-veld, telefoon 073-5215581 of 06-10754753.Op hetzelfde moment start bij De Ontmoeting in Rosmalen een wandeling van ongeveer 1 ½ uur. Er wordt in een flink tempo gelopen. Informatie: Annie van den Berg, telefoon 073-5220602 of Tini Kurvers, telefoon 06-29547700.Voor beide wandelingen geldt: ook voor niet-HEVO-leden en vooraf aanmelden niet nodig.

30 jaar zeskamp op de Kruisstraat“Geen doel is te ver, als je plezier hebt in wat je doet”De komende editie van de Zeskamp op de Kruisstraat zal een speciale worden aan-gezien de zeskamp in 2016 alweer voor de 30e keer georganiseerd zal worden. Het evenement wordt gehouden op zaterdag 29 mei op sportpark "Eikenhage" van voet-balvereniging RKKSV Kruisstraat. De organisatie hoopt ook dit jaar het maximum van 35 ploegen uit Rosmalen en omstreken te mogen verwelkomen om zich in spor-tieve proeven en op het podium met elkaar te meten en vooral heel veel gezelligheid te beleven.Uiteraard is de zeskamp sinds het begin veranderd en heeft het zijn eigen historie opgebouwd. In augustus 1987 werd de eerste zeskamp gehouden op sportpark "Eikenhage" te Kruisstraat. In sa-menspraak met gemeente Ros-malen en voetbalclub R.K.K.S.V. werd door KPJ Rosmalen/Empel dit evenement georganiseerd. De eerste paar jaar is dit gecom-bineerd met KPJ kring zeskamp. Dus op zaterdag de dorpszes-kamp en ‘s-zondags de kringzes-kamp voor andere KPJ verenigin-gen in de regio.In het eerste jaar hebben 11 teams deelgenomen aan de dorpszeskamp. Deze teams be-stonden hoofdzakelijk uit fami-lies. Een ervan was de Familie Dielissen welk tot nu toe ieder jaar heeft deelgenomen. De Fam. v.d. Berg won de zeskamp en fam. v. Rooy won de playback show. Het tweede jaar was het aantal teams al bijna verdub-beld, namelijk 20 teams. Het was toen al een sportief en sfeervol gebeuren en er is een begin ge-

maakt met een succesvolle reeks "zeskampen".In de jaren 90 verhuisde de zes-kamp van het trainingsveld naar het tweede voetbalveld en gin-gen we van Augustus naar Mei. Het aantal teams nam toe tot een maximum van 30. De KPJ Rosmalen/Empel heeft in korte tijd een prachtig evenement op-gebouwd, dat steeds meer een begrip werd in de omgeving. Ook de spellen veranderde, van zeephellingen en veel steiger materiaal naar luchtkussens/stormbanen. Speciaal was het 10 jarig bestaan, waar ‘s-morgens om 8 uur alle teams werden uit-genodigd voor een ontbijtNa 15 jaar nam de organisatie KPJ Rosmalen/Empel van dit schitterend evenement afscheid en kreeg onze voetbalclub R.K.K.S.V. de kans om dit over te nemen. De toenmalige voorzit-ter nam dit met beide handen aan. Een commissie werd in het leven geroepen en bestond uit mensen die zelf altijd deelnamen aan de zeskamp en actief waren voor de club. In dat jaar stond als kop in de krant "16e zeskamp vuurdoop voor R.K.K.S.V.". Maar liefst 33 teams, 360 sporters na-

men deel aan het sportieve dag-deel en de playback/feestavond.Het evenement bleef de jaren erna z’n kracht behouden en groeide tot maximaal 35 teams uit met elk jaar nog teams op de reserve lijst. De meeste familie teams verdwenen en er kwa-men vrienden clubjes voor in de plaatsEen vertrouwd concept, blijven vernieuwen van de proeven en steeds meer perfectioneren van de playback zijn factoren die heel belangrijk zijn voor het slagen van Zeskamp Kruisstraat. Het is moeilijk uit te leggen maar rond de zeskamp hangt er ieder jaar weer een bijzondere sfeer van gezelligheid, strijdlust en saamhorigheid. Dit geldt voor de organisatie, deelnemers, vrijwil-ligers en het publiek. Zeskamp kruisstraat bedankt, Commissies KPJ Rosmalen/Em-pel en R.K.K.S.V. Kruisstraat, vrijwilligers, sponsoren en deel-nemers. We zijn blij dat we ieder jaar in staat zijn om zo’n mooi evenement te organiseren. En als mensen ‘s-avonds naar je toekomen om je te bedanken voor deze dag dan is dat als or-ganisator natuurlijk super!

Page 8: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 8

Autoschade van de CampGert-jan van de CampBernhardweg 565394 LM Oijen

0412 - 49 23 4406 - 18 04 57 97

U kunt bij ons terecht voor:

* Schade en taxatie van alle merken auto’s.

* Spuitwerk met milieuvriendelijke lakken.

Bel vrijblijvend voor informatie.

M.Hoefnagels (sier)bestrating en tuinaanlegBij M. Hoefnagels aan de Mr. van Coothstraat 46 in Lith kunt u terecht voor alles wat u in uw tuin wilt hebben. Er is veel mogelijk! Op basis van ervaring en waren-kennis kan Mickey Hoefnagels u compleet en eerlijk voorlichten. Hij biedt u alle informatie rondom eigen-schappen, voordelen, nadelen, onderhoud en tips om zo tot een voor u passende keuze te komen zowel op het gebied van (sier)bestrating, tuinhout als tuinaan-leg. Een garantie voor jarenlang tuinplezier. De meeste materialen zijn er bovendien uit voorraad leverbaar en altijd scherp geprijsd!

Zo’n vijf jaar geleden koos Mic-key Hoefnagels voor het zelf-standig ondernemerschap. Hij begon met het aanleggen van tuinen, plaatsen van schuttingen en tuinhuisjes en het verzorgen van bestrating. Op basis van de steeds groeiende vraag opende hij 4 jaar geleden ook een eigen verkooppunt. Makkelijk bereik-baar aan de Mr. van Coothstraat,

de doorgaande weg tussen Lith en Maren-Kessel, opende hij een showterrein waar u een uitgele-zen collectie sierbestratingsma-terialen en tuinhout kunt bekij-ken.M. Hoefnageld kan u informeren en adviseren over de mogelijk-heden en zorgen voor een pas-send tuinontwerp. Maar u kunt er ook terecht voor bijvoorbeeld

het maken en/of plaatsen van schutting (evt. op maat), het ma-ken en/of plaatsen van uw tuin-huis (evt. op maat), de aanleg van al uw bestratingen (terras, oprit etc.), grondwerkzaamhe-den (afgraven, egaliseren etc.), aanleg van zwembad of gazon en het leveren van alle beno-digde materialen tegen scherpe prijzen.Grote kracht van M. Hoefnagels is het feit dat alles in één hand is. Samen met haar partners kan Mickey Hoefnagels de totale aanleg voor zijn rekening nemen van het ontwerp tot oplevering. U heeft één aanspreekpunt en alles wordt perfect op elkaar af-gestemd.

Uiteraard is M. Hoefnagels ook het juiste adres voor de aankoop van uw tuinmaterialen. Op het ruime showterrein vindt u bij-voorbeeld siertegels, zowel be-ton, natuursteen als keramisch, en klinkers in alle soorten en maten. Maar ook opsluitbanden, pallisades enz. en split in diverse kleuren is er verkrijgbaar. Regel-matig zijn er speciale aanbiedin-gen. Zo kunt u momenteel profi-teren van een wel heel speciaal aanbod luxe siertegels 60x60 antraciet.

Ook voor schutting of erfafschei-ding biedt M.Hoefnagels tal van ideeën en mogelijkheden. U kunt er terecht voor bijvoorbeeld een geïmpregneerde schutting, hardhouten schutting, beton/houtcombinaties en schanskorf-schutting.Bent u op zoek naar een tuin-

huis, overkapping of pergola? Ga dan vooral eens met Mickey aan tafel. De mogelijkheden van het Lithse bedrijf zijn ongekend. Samen met u wordt gekomen tot een op maatgesneden oplossing waarbij uw tuinhuis of overkap-ping, of combinatie daarvan, op maat kan worden gemaakt.Het assortiment is zeer uitge-breid neemt u voor meer infor-matie contact op of loop eens binnen bij M. Hoefnagels (sier) bestrating en tuinaanleg, Mr. Van Coothstraat 46 in Lith – tel. 06-46171695 - www.mhoefna-gels.nl. Geopend vrijdag en za-terdag van 12:30 tot 18:00 uur. Op maandag t/m donderdag op afspraak

Page 9: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 9

Jong en oud uit z’n dak voor jubilerende KVW LithKVW Lith is al vijftig jaar lang dé Kinder Vakantie Week voor alle kinderen uit de Maasdorpen! Reden voor een feestje. Het Polderkamp wordt daarom dit jaar extra feestelijk met een wel heel bijzonder dagje uit. Daarvoor is geld nodig. Dat probeert KVW bij elkaar te brengen met een uniek evenement. Het benefietconcert Polder-pop, afgelopen zaterdag in RustRoest in Maren-Kessel, werd daarom een feestje voor een feestje. Een wat voor een! Karel Goossens maakte de foto’s, meer foto’s zijn te vinden op onze website: www.thuisinhetnieuws.nl

Page 10: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 10

Zeskamp LithZONDAG 15 MEI

Winterland

1e pinksterdag - sportpark LithGROEP 4 T/M 8 | 13-15 JAAR | 16+ TEAMSSCHRIJF JE NU IN VIA [email protected]

ÊÊN TEAM BESTAAT UIT 8 PERSONEN NAAR KEUZE!

Page 11: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 11

Unieke expositie zelfportretten Marinus van NistelrooijOud-Lithrnaar Marinus van Nistelrooij (64) opent in april en mei de deuren van zijn Atelier-Galerie in Meerhout (België) voor de expositie ‘Solo zelfportretten én veel’. In de jaren waarin van Nistelrooij zich ontwikkelde als kunstschilder, voerden zelfportretten de boventoon. ‘Hiermee laat ik zien waar ik gebleven ben in mijn ontwik-keling als persoon en kunstenaar.’

derd in olieverf. Van Nistelrooij: ‘Olieverf is mijn favoriete mate-riaal en voelt voor mij als per-soonlijke kwetsbaarheid. Een materiaal dat is gemaakt voor mijn leven.’De schilderijen verhullen niets. De lijnen van zijn leven in zijn gezicht worden probleemloos geaccentueerd. ‘Met mezelf spreek ik af om akkoord te gaan met wat ik zie in de spiegel en ik geef mezelf ruimte om de waar-heid te overdrijven’, aldus de schilder. ‘Corrigeren wil ik nooit,

Meer dan tweehonderd zelfpor-tretten maakte de charismati-sche, bebaarde kunstenaar de voorbije jaren. ‘In alle eenvoud komen ze tot stand’, vertelt hij. ‘De spiegel voor mij, de schilder in mij en de ezel met het doek er tussenin.’Voeg daar het licht dat door de schuine dakramen binnen valt aan toe, en daarin gebeurt het.Maar de portretten kwamen niet alleen in zijn atelier tot stand, ook op zijn pelgrimstochten naar onder andere Santiago de Com-

postella, Rome en Jeruzalem vervaardigde Van Nistelrooij een deel van de collectie. Soms een pentekening op een bierviltje, zomaar uit het hoofd. Andere keren op een metersgroot doek, gemaakt voor een spiegel of vanaf een foto. Maar ook: een zelfportret op een leren jasje, een stuk steen of op een gitaar Op het ene portret draagt de kunstenaar een hoed of zonne-bril, zijn volle bos haar dan weer los en dan weer vast. Variatie genoeg, maar het meest geschil-

verbeteringen voer ik door in het volgende schilderij. Dat is geen bewuste keuze, eerder ervaring.’Apetrots is de voormalige hore-caondernemer op zijn zelfpor-tretten, en daarom stelt hij ze tentoon voor het grote publiek.

De Maasdorper verschijnt maandelijks. Tussentijds hoeft u echter niet van actueel nieuws verstoken te blijven. Op de website thuisinhetnieuws.nl houden wij u dagelijks

op de hoogte en vindt u uitgebreide fotoreportages van tal van activiteiten en alle grote evenementen in de Maasdorpen: www.thuisinhetnieuws.nl

De expositie is gratis te be-zoeken op zaterdagen 30 april, 7, 14 en 21 mei, op de zondagen 1, 8, 15 en 22 mei, op Hemelvaartsdag en op Tweede Pinksterdag.

Page 12: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 12

Teun & Mark van HalHet Wargaren 66 - Lith - 0412-481466

Uw auto is onze zorg

Haal- en brengservicebij

schade of reparatie

Voor onze complete voorraadlijst en verdere informatie

WWW.AUTOCARELITH.NLAPK keuringen - Onderhoud & Reparatie - Motordiagnose - Bandenpartner

In- en verkoop auto’s - Schade expertise - Schade reparatie - Airco onderhoud

Drukke Lammetjesdagen in GewandeHet weekend bij het aanbreken van de lente stond in Gewande op-nieuw in het teken van de jaarlijkse lammetjesdagen. Voor de tiende keer nodigde de familie de Werd belangstellenden, jong en oud, uit naar de lammetjes te komen kijken. Jong en oud liet zich dat geen twee keer zeggen en trok in grote getale naar de Maasdijk om te knuffelen met de lammetjes, te genieten van demonstraties ganzen-drijven met bordercollies en schapen scheren, een ritje te maken op de pony, te knutselen met schapenwol, (houten)koeien te melken of te spelen op het hooi. Daarnaast liet de familie de Werd de bezoekers kennis laten maken met de hoofdtak van het bedrijf, de biologische melkveehouderij. Er was gelegenheid om biologische zuivel te proe-ven en diverse versnaperingen verkrijgbaar. Ter ere van de 10e editie was er ook een poppenkastvoorstelling. Foto Karel Goossens - een uitgebreide reportage is te vinden op www.thuisinhetnieuws.nl

Inschrijven MaasdijkMarathon en -wandeling Dit jaar vindt de MaasdijkMarathon plaats op zondag 12 juni. In-schrijven kan tot 20 mei via deze website. Naast de klassieke afstand kan er ook gekozen worden uit de halve marathon, 10 Engelse Mijl, 10 kilometer, 4,6 kilometer of de kidsrun van 1,3 kilometer. Zoals ge-bruikelijk kan er naast het hardlopen ook ingeschreven worden voor andere disciplines zoals de triathlon (individueel en in teamverband), skate en step in verschillende afstanden. Naast een schitterende nieuwe route zal de finish locatie te Megen zijn.

Inschrijven voor de vierde editie van de Maasmeander Wandeling op zaterdag 11 juni is ook mogelijk. Er kan gekozen worden uit 5 af-standen tussen de 10 en 50 kilometer. De tochten voeren je door prachtige plaatsen in de uiterwaarden en langs bijzondere gebouwen en plekken in de vele dorpjes en kernen aan de Maas. De finish van de wandeling is tevens in Megen.

Reunie UTSEr wordt een reunie georganiseerd voor de klasgenoten van de UTS, gemeentelijke Uitgebreide Technische School, destijds Lederstraat `s-Hertogenbosch, schooljaren 1962 t/m 1966, afdeling werktuig-bouwkunde, Klas M2c, 50 jaar geleden dus. Er zijn intussen ruim 30 personen getraceerd, maar enkele nog niet waaronder Rene Not-ten, Rene Wolf, Charles van der Steen, Jan Klerks en Bert Suiskens. Vandaar deze oproep. De reunie zal plaatsvinden vrijdag 27 mei, in een Spaanse bar/ restaurant onder de Jheronimusflat in `s-Hertogen-bosch, precies de plaats waar de school destijds gevestigd was. Infor-matie en aanmeldenL Arnold van der Zanden, telefoon 06 53511464 of via mail [email protected].

Page 13: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 13

VWB Lith: bewogen jaarDe weidevogelgroep in Lith be-leefde in 2014 voor het vierde jaar op rij een topjaar. Dan is het afwachten of de stijgende lijn zich voortzet. Zeker in een voor weidevogels moeilijk jaar als 2015. Het totaal aantal ge-vonden legsels overtreft dat van 2014. Ook kwamen iets meer legsels uit. De lijst ziet er echter totaal anders uit dan in 2014. De groei is vooral te zien bij kievit en scholekster, terwijl veel andere soorten een daling laten zien in het aantal gevonden legsels. Dat laatste is ongetwijfeld een gevolg van de moeilijke omstan-digheden voor weidevogels. Een huzarenstukje was het binnen een week drie keer verleggen van 35 legsels bij bewerkingen op een akker. De mandjes ble-ken daarbij zeer nuttig! Van deze legsels werden er slechts 3 ver-laten. De rest van de kieviten broedde vrolijk door. Ondanks alles nog altijd een prachtige lijst met een goed uitkomstpercen-

Weidevogelbescherming blijft van levensbelang

Passie en bevlogenheid!Op woensdag 2 maart werd in het Provinciehuis de jaaravond voor weidevogels gehouden. Ruim 300 vrij-willigers en boeren waren aanwezig. Traditiegetrouw werd op de prestaties van het afgelopen jaar terugge-blikt en op het komende seizoen vooruitgekeken. Als boeren, weidevogelbeschermers en natuurbeheerders de handen in één slaan is heel wat mogelijk, dat blijkt uit het jaarrapport over weidevogels 2015. Naast veel negativisme biedt het rapport toch ook positieve ele-menten met de resultaten in de polder tussen Nuland/Geffen/Lith als succesvoorbeeld.

Weidevogelbeschermers sjou-wen elk jaar met nestjes. Hun werk is bitterhard nodig. Want het gaat niet goed met de grut-to, kievit en scholekster. Zonder hun inzet zouden deze weidevo-gels uit onze polders verdwijnen. Gewasbeschermingsmiddelen, klimaatveranderingen en roof-dieren als de vos maken het de weidevogelslastig net als de boe-ren die steeds vroeger starten met het bewerken van hun land door boeren zit de weidevogel her en der nog dwars.

LichtpuntjesAls boeren, weidevogelbescher-mers en natuurbeheerders de handen ineen slaan gloort er hoop voor de weidevogels. Dat zegt directeur Jan Baan van Bra-bants Landschap, die met het co-ordinatiepunt landschapsbeheer de cijfers van alle weidevogel-groepen in het jaarrapport over weidevogels 2015 heeft samen-gebebracht. Een rapport vol met min of meer negatieve cijferbrij, maar toch ook vol met positieve

elementen. Zoals in de polders rond Nuland en Geffen, waar twee vogelgroepen (Maasdonk en Geffen) de broedgegevens bundelden. Met name in het ge-bied ten noorden van Geffen, de Beerse Overlaet en de Kerkdijk, zijn de resultaten verbluffend.“Dat komt vooral omdat agrari-ers, waterschap Aa en Maas en de weidevogelgroep hier samen een aantal plasdras-zones heeft gerealiseerd. Liefst 63 verschil-lende soorten vogels zorgden voor 314 legsels. Naast bekende gasten als de kivit (202) en grut-to (20) bouwden ook zeldzamere vogelsoorten zoals de bergeend, graspieper, kleine karekiet, klei-ne plevier, kluut en rietgors er een nestje. Ruim tachtig procent van de eitjes kwam uit”.

Jongen van bijvoorbeeld de Wulp hebben de ondersteuning

van vrijwillige weidevogelbe-schermers hard nodig

(Foto Geert Kamps)

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Lezing in de Hoeve Heemkunde “Maasdorpen in de gemeente Lith” organiseert op dinsdag 26 april a.s. om 20.00 uur in de Hoeve te Lith de lezing “Weidevogelbescherming in de Lithse polder” door dhr. Marco Renes, veldmedewerker bij het Brabants Landschap. Hoewel deze polder een zeer intensief landbouwgebied is, is het ook een van de beste weidevogel-gebieden van Brabant. Weide-vogelgroepen werken samen om de legsels van deze bijzon-dere vogels te beschermen te-gen werkzaamheden en nemen maatregelen om er voor te zor-gen dat de jongen groot kunnen worden. De lezing van vanavond gaat over deze en over ander maatregelen en het wel en wee van onze weidevogels. Entree+ kopje koffie gratis!

tage. En ook dit jaar vonden de enthousiaste beschermers uit Lith weer een voor hen nieuwe soort: de zomertaling.

Page 14: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 14

21 april·Seniorenvereniging Levenslust Fietstocht

24 april·Mosa’14-Ulysses met live muziek op sportpark De Rijsbos Oijen

25 april·Seniorenvereniging Levenslust Geraniumactie·Voetbalvereniging Maaskantse Boys jeugd 4-tegen-4 sponsortoernooi

27 april ·Koningsdag Jeugd en Jongeren Werk Oijen·Koningsdag Oranjecomite Marktplein Lith·Koningsdag met defile en Vlaamse kermisin Maren-Kessel·Beachvolleybaltoernooi Maren-Kessel

28 april·Gilde St. Lambertus Kienavond

1 mei·Afsluiting competitie Mosa ’14 met feestmiddag op sportpark De Rijsbos Oijen

3 mei·Kienen bij Seniorenvereniging Levenslust

4 mei ·Dodenherdenking Maren-Kessel

7 mei·Ophalen oud papier Lithoijen

12 mei·Kernraad Vergadering

11 mei·Vrouwenvereniging Contact Bezoek St. Jan

21 mei ·Voetbalvereniging Maaskantse Boys jeugd Ouder-kindvoetbal·AktiePop Lithoijen·Truck Run Oijen ‘t Hart van Oijen

22 mei·AktiePop Lithoijen

27 mei·Bosspel Jeugd en Jongerenwerk Oijen

28 mei·Maaskantse Boys Afsluiting seizoen·Tentenkamp Jeugd Mosa’14 De Rijsbos Oijen

29 mei·Eerste Communie Oijen/Lithoijen/Teeffelen H.Remigiuskerk Lithoijen 10.30 uur

30 mei·Gilde St. Lambertus Kienavond

1 juni·Vrouwenvereniging Contact Afsluiting seizoen

2 juni·Seniorenvereniging Levenslust Kienen

3 juni·Toernooi Mennus

4 juni·Toernooi Mennus·Ophalen oud papier Lithoijen

5 juni·Toernooi Mennus·Gilde St. Lambertus Gilde St. Lambertus gildendag Cuijk

9 juni·Kermisvergadering Gilde St. Lambertus·Wandeltweedaagse Maren-Kessel

10 juni·Wandeltweedaagse Maren-Kessel

12 juni·Maasdijk Marathon en Maasdijk Wandeling

14 juni·BBQ met zomerborrel Ons Clubke Oijen

17 juni·Sportkamp Voetbalvereniging Maaskantse Boys jeugd

18 juni·Vormsel Parochie St. Lambertus Marenb-Kessel·Sportkamp Voetbalvereniging Maaskantse Boys jeugd ·Ophalen oud papier Voetbalvereniging Maaskant-se Boys

19 juni·Sportkamp Voetbalvereniging Maaskantse Boys jeugd

Page 15: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 15

Reparatie/verkoopDrogerWasmachineVaatwasseretc.

ReparatieLith.nl06-12071496

Lithse Maas wordt weer theaterdecorVorig jaar dorpelingen in Dorp aan de Rivier, nu vissers-volk in Op Hoop van Zegen. Theater Dankzij de Dijken voert de toneelklassieker van Herman Heijermans van 17 t/m 25 juni op aan de idyllische maasoevers in Lith. De kaartverkoop is afgelopen week gestart. Hoofdrol-speler en productieleider Ans Jager: ‘We zitten droog in een tent, maar met prachtig uitzicht op de rivier.’

Sinds Dorp aan de Rivier in 2007 heeft de toneelvereniging nog maar één voorstelling – Agendapunt 11 in het gemeentehuis – binnen ge-speeld. ‘Het liefst spelen we buiten’, vertelt Jager. ‘Lith barst van de mooie locaties, waar je met een beetje creativiteit een theater van kunt maken.’ Regisseur Harold Schraven wilde Op Hoop van Zegen altijd al eens regisseren. En waar kan dat beter dan aan de Maas in Lith, was zijn gedachtegang.Deze productie wordt niet zo groots als Dorp aan de Rivier, dat in totaal 10.000 bezoekers trok. Doordat er in een tent wordt gespeeld, wordt intimiteit gecreëerd. Het publiek zit dicht op de spelers, maar wel met uitzicht op het water. Schraven: ‘Het stuk bevat prachtige teksten, door dicht op het publiek te spelen komen die teksten en daarmee het verhaal goed tot hun recht.’Op Hoop van Zegen is een meeslepend verhaal over een armlastig vissersdorp rond 1900, waar arbeiders –zeelui– dienen als werkin-strument van gewetenloze reders die hun wrakkige schepen toch het ruime sop laten kiezen. En waar het thuisfront op de been moet blijven.Kaarten à 15 euro per stuk zijn te reserveren via e-mail: [email protected]. Voor meer informatie kijkt u op www.theaterdank-zijdedijken.nl

Veel belangstelling voor expositie ‘Creatief Ontmoeten’ LithVelen namen afgelopen weekend een kijkje in de Ontmoeting van KBO-Lith. Daar werd de expositie ‘Creatief Ontmoeten’ gehouden waarbij leden van de KBO afdeling Lith en ook een aantal interes-sante gast-exposanten hun kunstwerken toonden. Het aanbod was zeer aansprekend en bijzonder veelzijdig. Schilderijen en beeldhouw-werken maar ook verschillende handwerkvormen waren er te zien. Hoogtepunt was de veiling zondagmiddag waarbij diverse geëxpo-seerde kunstwerken o.a. van Henk van Hoek en Rini Maas, van eige-naar verwisselden. Ook werd een curieus kunstwerk geveild waar-aan talloze Lithenaren hun “steekje” hebben bijgedragen. Tijdens de Lithse Kwis van 2014 was één van de opdrachten om een “breilapje” te maken. De creatieve club van de KBO heeft hier een mooi kunst-werk van gemaakt dat nu per opbod verkocht werd. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan KBO-Lith.

Page 16: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 16

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

AED locaties

plaats naam adres locatie te gebruiken alert type Lith Fam.van Houtem Valkseweg 9 kast tegen garage altijd ja Zoll Aerogym Het Wargaren 44 bij Ingang altijd ja Zoll v.d.Maazen Molenstraat 56 bij ingang kantoor altijd ja Zoll Lithse Ham Lithse Ham 3 links van ingang altijd ja Zoll Fam. Hol Dr.Wiegersmastraat 10 garage zijkant altijd ja Zoll Waterschap Het Wargaren 28 in de hal ma-vr.8-17 uur ? Cardiac Dr.Wijnhoven Wilhelminastraat 1 ingang praktijk altijd ja ? Fysio Lith Herenengstraat 22 in praktijk ma-vr.8-18 uur nee Philips Plus Lenssen Mgr. Bekkersstraat 11 in de winkel indien winkel open nee ? Sportpark Valkseweg 17 bestuurskamer indien sportpark open nee Philips KBO Lith Marktplein 7a naast ingang altijd ja Zoll Maren-Kessel Fam.v.Rossum Nw.Provincialeweg 5 links tegen schuur altijd ja Zoll Fam.Kooijmans Oude Kerkstraat 8 naast ingang altijd ja Zoll Den Boggert Pastoor-Roesweg 4 Ingang hal altijd ja Zoll Fam.v.d.Besselaar Kesselseweg 12 zijkant schuur altijd ja Zoll Fam. De Ruiter Kesselsedijk15 dijkzijde schuur altijd ja Zoll Tennis de Velmer Kesselseweg 1a Ingang hal indien sportpark open nee Zoll Sportpark Pastoor-Roesweg 43 in kassahok indien sportpark open nee Philips Lithoijen Fam.Ploegmakers Weisestraat 11 aan de schuur altijd ja Zoll Fam.v.d.Berg Langwijkstraat 11 bij tuinhekje altijd ja Zoll v.Oort Beton Lithoijensedijk 16 in kantine links ma-vr.7-17.30uur ja Zoll Teeffelen Fam.v.d.Ven Singel 1 schuur straatzijde altijd ja Zoll Oijen Basisschool Kloosterstraat 3 hoofdingang altijd ja Zoll Fam.Heikoop Grotestraat 1 garage achter huis altijd ja Zoll Sportpark Pastoor Feletstraat49 kantine indien sportpark open nee Philips Burgthoeve Lutterweg 13 onder overkapping altijd ja Zoll

Jeroen Bosch bij Galerie Sous-Terre en de Kunstbeurs van Noord-BrabantGalerie Sous-Terre in Lithoijen en de kunst-beurs van Noord-Brabant vieren 500 jaar Je-roen Bosch met een fantastisch Jeroen Bosch Paviljoen en een levensgrote “Tuin der Lus-ten”. Bekende nationale en internationale kunstenaars die sinds lange tijd geïnspireerd zijn door Bosch presenteren hun werk tij-dens deze twee exposities. In het Jeroen Bosch Paviljoen kunt u hedendaagse schilde-rijen, beelden en bijzondere kunstobjecten zoals bewegende robots, dierlijke sieraden

en aparte lampen bewonderen.

In de “Tuin der lusten” kunt u wandelen tus-sen Bosch-achtige beelden zoals metamor-fosen, antropomorfe dieren en een wande-lende fontein. In tegenstelling tot de werken van Jeroen Bosch en in tegenstelling tot veel andere exposities zijn deze werken ook te koop. Een unieke kans om een hedendaags surrealistisch werk te kopen!

Met 1.000 vierkante meter expositie ruimte en 30.000 vierkante meter beeldentuin, is Sous-Terre de perfecte plek om deze twee evenementen te organiseren. Op het luxe terras of bij de koffiebar in de serre kunt u relaxen met een gezellig drankje terwijl u ge-niet van de mooiste kunstwerken. Geduren-

de meerdere jaren op een rij, is Sous Terre genomineerd voor Galerie van het jaar, en met 3.000 andere kunstwerken op voorraad bent u verzekerd van een inspirerende be-levenis!

Galerie Sous-Terre t/m 23 juni: Sneak preview expo van zowel het paviljoen als de “Tuin der Lusten”

Kunstbeurs van Noord-Brabant24 t/m 26 juni: feestelijke opening van het Jeroen Bosch Paviljoen en de “Tuin der Lus-ten”

Galerie Sous-Terre27 juni t/m 11 september : Expo van het Jeroen Bosch Paviljoen en de “Tuin der Lus-ten”

Page 17: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 17

WAT MAG IK VOOR UW HUID BETEKENEN?

AcnePigmentCouperose Fibromen - steelwratjes LittekensRode of gevoelige huidHuidverouderingMicrodermabrasieFruitzuurpeeling Skin needlingDroge huid

Hertog Jan Straat 22, 5397 BV LithTel: 06-18138512www.schoonheidssalonkim.nl

Het juiste adres voor de aankoop van uw tuinmaterialen en eventueel de aanleg daarvan• Bestrating voor uw tuin, oprit en terras

o Sier Tegels Beton, natuursteen, keramischo Klinkers in alle soorten en mateno Opsluitbanden, pallisades enz.o Split in diverse kleuren verkrijgbaar

• Schuttingen / erfafscheidingo Geïmpregneerde schuttingo Hardhouten schuttingo Beton / hout schuttingo Schanskorf schutting enz.

• Tuinhuizen, overkappingen, pergola’s voor u op maat gemaakt• Tuinhout, benieuwd naar ons assortiment? Neem dan contact op• Grondwerkzaamheden Minigraver Mini shovelOns assortiment is uiteraard uitgebreider, voor meer informatie neem contact op.

M. HOEFNAGELS (SIER) BESTRATING EN TUINAANLEGMr. Van Coothstraat 46 5397 LL LithTel: 0646171695

VOORJAARSACTIE: Luxe siertegels 60x60 antraciet

Vrijdag en zaterdag van 12:30 tot 18:00 Maandag t/m donderdag op afspraak M-Hoefnagels-Sierbestrating-en-Tuinaanleg

Kom bij ons langs voor

scherpe prijzen

www.mhoefnagels.nl

Merel van Lith sportief in actie voor oppaskind JenskeDe 19-jarige Merel van Lith uit Maren-Kessel is een in-zamelingsactie gestart voor haar oppaskindje Jenske. Zij heeft een energiestofwisselingsziekte. “Ik ga in juni al mijn energie geven voor meer energie”, aldus Merel. “Ik ga de Maasdijkmarathon lopen om geld in te zame-len.” Het bedrag dat ze bij elkaar haalt, gaat naar Energ-y4All. Deze stichting zamelt geld in voor het onderzoek naar een medicijn voor de ziekte.

“Fantastisch dat ze deze actie is begonnen. Daar ben ik hartstik-ke trots op”, zegt Gert-Jan van de Ven de vader van Jenske. “Jenske is net zeven geworden en komt uit Rosmalen. Zij die lijdt aan een unieke vorm van dna-afwij-kingen die op hun beurt weer een energiestofwisselingsziekte veroorzaken.”

'Fijn gezin' Merel is nu zo'n twee jaar de op-pas van Jenske en haar zus Lola. Ze werkte samen met hun moe-der in Oss en kwam zo bij het gezin Van de Ven terecht. “Er is altijd een fijne en gezellige sfeer in huis en je ziet dat ze echt ge-nieten van elke dag. Ik wil ook dat ze dit kunnen blijven doen

met z'n vieren”, vertelt Merel.

ActiesDoor tal van acties, waaronder lege flesseninzameling, spon-sorlopen op basisscholen en het aanschrijven van bedrijven, pro-beert Merel zoveel mogelijk geld te genereren voor Energy4All. Deze stichting zet zich in voor kinderen met deze energiestof-wisselingsziekte.

In Nederland worden er per week 1 tot 2 kinderen met een energiestofwisselingsziekte ge-boren. De helft van deze kinde-ren overlijdt voor hun tiende. Het onderzoek naar een medi-cijn is al vergevorderd, maar het is nog niet op de markt.

Cadeaubon voor aanbrengen nieuw lidIn het kader van het Jaar van het Boek houden de bibliotheken van de NOBB in april een speciale ledenwerfactie. Wie als lid van de bibliotheek in die maand een nieuw lid aanbrengt, ontvangt een cadeaubon van de Wereldwinkel ter waarde van 5 euro.

Page 18: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 18

Restauratie bevrijdingsraam Maria Magdalena-kerk GeffenHet bevrijdingsraam, dat een plaats heeft boven de deur in het portaal van de monumentale Maria Magdalena-kerk wordt momenteel zorgvuldig gerestaureerd. De Heem-kundekring Vladeracken heeft dit project onder haar hoede genomen en alle financiele middelen bij elkaar gebracht. Een bijdrage uit het Vlader-ackenfonds heeft daarbij een gedegen basis gelegd.

In oktober 1944 werd een po-ging ondernomen de toren van de Geffense kerk met explosie-ven op te blazen. De toren bleek fier overeind maar het dak met de gewelven van de rechterzij-beuk en een gedeelte van de trappentoren werd wel vernield. De open ruimte werd aanvanke-lijk met stro gedicht. Met kerst-mis 1944 luidde wederom de grote klok - door de Duitsers in januari 1943 gevorderd en met hulp der Canadezen weer uit Til-burg teruggehaald.

Raam verlorenEen raam van de firma Nicolas uit 1923, met als onderwerp de voetwassing van Jezus door Ma-ria Magdalena in het huis van Simon, ging verloren. Met Pasen 1948 was de kerk weer hersteld, alleen het gewelf van de verniel-de zijbeuk bleef wit. Een vervan-gend raam met dezelfde voor-stelling werd ter herinnering aan de Bevrijding in 1948 onthuld en heeft sindsdien een prominente plek in het portaal van de kerk boven de toegangsdeuren.In het midden zitten Jezus (met kruisnimbus) en zijn gastheer Simon de farizeeër. Het gesprek dat zij voeren wordt gesugge-reerd door hun gebarende han-den en wijzende vingers. Maria Magdalena, met een blauwe

sluier, knielt voor Jezus en wrijft zijn voeten in met olie. De kruik met olie staat naast haar. Een jongen komt aangelopen met nog een kruik. Mannen en vrou-wen staan toe te kijken.Helemaal bovenin noemt Van Rossum het Bijbelboek waar-aan hij het tafereel ontleende: het evangelie van Lucas, hoofd-stuk 7. Vier witte duiven in een blauwe hemel symboliseren de vrede. Op tekstbanden lezen we: ‘Herinnering aan de Bevrijding 1945’ en ‘Aangeboden door de parochie’. Het rode vlak ertus-senin verwijst naar het bloed dat

werd geofferd om de Bevrijding mogelijk te maken.

GlazenierLangs de linkerrand heeft glaze-nier Pierre van Rossum het raam gesigneerd en gedateerd. Na de lagere school in Herpen en Oss, ging Pierre van Rossum (1919-2003) naar het Canisiuscollege in Nijmegen en vervolgens naar de kunstacademie in Arnhem. Prak-tijkervaring deed hij op bij de be-kende glazenier Joep Nicolas en de firma Gebroeders Den Rooij-en, beide in Roermond. Later vestigde hij zich als zelfstandig

glazenier in Kampen. Hij maakte het Geffense bevrijdingsraam in 1948.Omdat Van Rossum veel op-drachten kreeg uit Noord-Ame-rika, emigreerde hij in 1956 met zijn gezin naar Canada en later naar de USA. Daar ontstonden vooral gebrandschilderde ra-men, maar ook wandschilderin-gen, mozaïeken en grafiek. Hij voerde opdrachten uit voor de kathedraal van Washington en diverse overheidsgebouwen.

BehelpenHet raam verkeerde al langere

ALLE EDITIES DIGITAAL BEKIJKEN: WWW.ISSUU.COM/THUISINHETNIEUWS.NL

Page 19: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 19

“Beter in je vel met LijfStijling” is het motto dat LijfStijling hanteert. Annemiek van der Voort voert inmiddels al ruim 7 jaar haar praktijk in Maren Kessel en sinds kort ook in Vught. Samen met haar collega’s Anne-Ma-rie van der Wijst en Monique Roeffen be-geleidt zij u bij het afslanken en vervolgens slank blijven …. Slank worden is niet zo moei-lijk, maar slank blijven wel. Annemiek spreekt uit ervaring.

Wilt u nog voor de zomer een paar kilo kwijt? Of wilt u van uw buikje af? LijfStijling maakt een persoonlijk plan voor u met haalbare doelen. Het afvallen kunt u bij LijfStijling combineren met E-Fit (work-out in slechts 20 minuten) en/of LPG endermologie. Maak de maand april nog gebruik van onze actie “Uw kilo’s zijn geld waard”. Informeer naar de mogelijkheden. Lees de ervaringen van anderen op onze

website www.lijfstijling.nl of volg ons via fa-cebook.

Wie belangstelling heeft voor een behande-lingstraject bij LijfStijling, kan terecht voor een gratis intakegesprek. Bel: 06-20299616 (Maren Kessel) of 06-40568929 (Vught)

LijfStijling, Provincialeweg 73 – Maren KesselSt. Elisabethstraat 52 - Vught

Gezocht:

Provincialeweg 735398 JJ Maren-KesselTelefoon 06-20299616

St. Elisabethstraat 525261 VN Vught

Telefoon 06-40568929

www.LijfStijling.nl

Beter in je vel met

Afslanken en slank blijven met LijfStijling

Wat doet U deze zomer? Gaat u óp of ónder het badlaken?

Gemotiveerde, spontane collega met hart voor de mens én voor de zaak!LijfStijling is al ruim 7 jaar specialist op het gebied van afslanken, figuurcorrectie, huidverbetering en electrofitness.Voor onze nieuwe vestiging in Vught zijn we op zoek naar een nieuwe collega.Ben jij onze nieuwe collega én woon je in Vught of directe omgeving?Reageer dan vóór 15 mei a.s.

Meer informatie over de vacature op www.lijfstijling.nl

Reageer snel.

tijd in slechte toestand. Glas in lood is onderhevig aan de weers- en milieu-invloeden. Voor het Bevrijdingsraam geldt dat in ver-sterkte mate. Voor de glazenier was het toentertijd behelpen. Er was schaarste aan alles en dat is ook te zien aan het Bevrijdings-raam. Zo is glas van allerlei soor-ten en herkomst gebruikt en ook de dikte van de glaspaneeltjes verschilt onderling sterkt. Het maakt restauratie er niet makke-lijker op. De parochie prijst zich gelukkig te mogen rekenen op vakmensen.

Vak op zichBinnen de glaskunst is de res-tauratie een vak op zich. Het be-heersen van de oude technieken en de, van generatie op genera-tie doorgegeven, kennis staan garant voor het gedegen vak-manschap. Per paneeltje wordt iedere keer opnieuw bekeken welke methode kwalitatief en esthetisch het meest verant-woord is. Naast het nauwkeurig fotografisch vastleggen van het werk voor tijdens en na de res-

tauratie, is het van belang dat ook de verrichte werkzaamhe-den nauwkeurig geregistreerd worden.Binnen de restauratiecommissie van de parochie was het raam dan ook al diverse malen onder-werp van gesprek geweest. Maar steeds moest restauratie van het Bevrijdingsraam wijken voor be-langrijkere zaken. Uiteindelijk is de heemkundekring aangespro-ken. Het raam, als geschenk van de parochianen, is immers ook lokaal zeer van belang. De heem-kunde heeft daarop de gehele bouwkundige realisatie van het project op zich genomen buiten de kerk om. Waarbij wel zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van bestaande regelingen voor het glas. In totaal is met het project €17500,- gemoeid. De heemkun-dekring heeft dat bij elkaar we-ten te brengen door landelijke en gemeentelijke fondsen aan te spreken maar ook diverse lokale particulieren en bedrijven heb-ben er aan bijgedragen dat het raam straks weer in volle glorie ons herinnert aan de Bevrijding.

Foto’s helpen herinneringen levend te houden. Deze foto toont Nu-landse burgemeester van Heereveld met echtgenote en twee rijkspo-litiemannen in een winters decor. Het gezelschap staat niet voor niets buiten: er moet hier een weg worden geopend. Maar waar hangt het lint? De ene rijkspolitieman was zoekende, maar de burgemees-ter maakt aan alle twijfel een einde. Ondertussen is mevrouw Van Heereveld gefixeerd op haar mans overjas. De tweede politieman staat erbij en kijkt ernaar. Gemaakt voorafgaand aan de officiële opening van de Nieuwe Kamp-straat en Coppensdijk in 1959 in het Nulandse deel van Vinkel

Page 20: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 20

15 jaar kleinschalige kinderopvang in Lithoijen

Kinderen voelen zich thuis op de BlokkendoosPersoonlijk, flexibel, kleinschalig en gezond buitenleven vormen het visitekaartje van de Blokkendoos in Lithoij-en. Al 15 jaar biedt de Blokkendoos professionele en onderscheidende kinderopvang. Een begrip in Lithoijen en omstreken. Kinderen voelen zich thuis op de Blok-kendoos. Ze hebben er alle ruimte in een frisse huiselij-ke omgeving met veel daglicht en zijn daarnaast zoveel mogelijk buiten in de ruime groene omgeving op eigen terrein. Baby’s kunnen bovendien indien gewenst bui-ten te slapen worden gelegd in speciale buitenbedjes. Daarnaast is er volop aandacht voor gezonde voeding. Alle kinderen krijgen dagelijks verse groenten, fruit of een vers bereid fruithapje.

Ruim vijftien jaar geleden startte eigenaresse Ans van Geffen de Blokkendoos met kindertopvang in Lithoijen. De opvang wist zich snel een uitstekende naam op te

bouwen en al snel werd ze ook ontdekt door ouders uit een rui-me omgeving. Om ruimte te bie-den aan de groei werd zo’n tien jaar geleden een nieuw pand

betrokken in het hart van het mooie maasdorpje. Een dijkhuis-je met ruim buitenterrein werd volledig verbouwd en aangepast voor alle kinderopvangvormen. Iedere leeftijdsgroep heeft zijn eigen ingerichte ruimte.De Blokkendoos is een kinderop-vangorganisatie voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Zij kunnen ge-bruik maken van grote en over-zichtelijke (speel) ruimtes in hui-selijke sfeer waar kinderen veilig kunnen spelen. Daarnaast is er een groot groen buitenterrein met diverse speeltoestellen en een grote zandbak kinderen kun-nen er niet alleen spelen, fietsen of picknicken op het grasveld, maar maar ook naar de kleurige vogels kijken in de volière.

PersoonlijkDe Blokkendoos zet in op een persoonlijke benadering; een vaste en ervaren groep leidsters die een persoonlijke band op-bouwen met uw kind. Ouders kunnen met een gerust hart gaan werken en de zorg van hun kind toevertrouwen aan de Blok-kendoos. Men kiest bewust voor korte lijnen door vaste leidsters op kleine groepen per leeftijds-categorie. Er is een aparte babyruimte om de allerkleinste extra rust en re-gelmaat te kunnen bieden..

Peuteropvang met Uk en PukZowel de kinderopvang als peu-teropvang is een leuke en uitda-gende plek waar kinderen zich spelenderwijs kunnen ontwikke-len. En waar “spelend leren” in een veilige en uitdagende omge-ving centraal staat!

Naast peuteropvang het Speel-blokje in Oijen, dat ook onder dezelfde directie valt, is de Blokkendoos de enigste gecer-tificeerde kinderopvang in de voormalige gemeente Lith die een VVE locatie is en waar de leidsters opgeleid zijn voor de hoogste norm met betrekking tot de meest recente taaleisen.Bij de Blokkendoos wordt ge-werkt met het Voor- en Vroeg-schoolse Educatie-programma 'Uk en Puk'. Dit is een educatief programma waarbij veel aan-dacht is voor de ontwikkeling van uw kind op het gebied van spraak/taal, sociaal/emotionele ontwikkeling en motorische/zin-tuiglijke ontwikkeling. Dit alles wordt uitgevoerd met het nieuwe speelkameraadje van de kinderen: Puk. De acti-viteiten van Uk & Puk zijn een grote meerwaarde voor uw kind en dragen er aan bij dat uw kind goed voorbereid naar de basis-school gaat. De ontwikkelingen van ieder kind worden, net zoals op de basisschool, bijgehouden met observatiemethode KIJK. Ook wordt er gezorgd voor een goede overdracht naar de toe-komstige school van het kind.

Buiten slapenDe Blokkendoos vindt het van belang dat alle kinderen da-gelijks buiten komen. Daarom worden baby’s (alleen met toe-stemming van de ouders) ook buiten te slapen gelegd. Buiten slapen is gezond en voor baby’s een waardevolle kennismaking met de natuur. De afhankelijk-heid van hun zintuigen maakt dat baby’s ruiken, horen, voelen,

De Blokkendoos biedt de volgende opvangvormen:

- Kinderopvang met Uk en Puk methode- Peuteropvang met Uk en Puk methode- Buitenschoolse opvang (voor- tussenschoolse- en naschoolse opvang)- Zwem BSO (4-7 jarige)- 7+ sport BSO (locatie: sportpark de Akkeren)- Tussenschoolse opvang- Gastouderopvang middels ons gastouderbureau

De BlokkendoosPrelaat van den Bergplein 10, Lithoijen Tel. 0412-482191 www.deblokkendoos.com

Page 21: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 21

waarom kiezen voorDe Blokkendoos? ¿

Ruimte

Persoonlijk

Budget

Buiten

Beweging

Grote en overzichtelijke (speel) ruimtes in huiselijke sfeer waar kinderen veilig kunnen spelen.

Een vaste en ervaren groep leidsters die een persoonlijke band opbouwen met uw kind.

52 weken per jaar geopend, maar u kunt kiezen voor een 48 weken contract waarbij u alleen de 48 weken betaald. Peuteropvang mogelijk vanaf 4 uur per dag.

Een grote groene tuin waar de kinderen iedere dag buiten spelen en een buitenkamer waar baby's rustig kunnen slapen in de frisse buitenlucht.

Een gevarieerd aanbod in sport- en spelactiviteiten, een 7+ sport BSO en de mogelijkheid tot zwemles onder BSO tijd.

Interesse? kijk op onze site of benader ons voor een persoonlijk gesprek.

K I N D E R O P V A N G

w w w. d e b l o k k e n d o o s . c o m

waarom kiezen voorDe Blokkendoos? ¿

Ruimte

Persoonlijk

Budget

Buiten

Beweging

Grote en overzichtelijke (speel) ruimtes in huiselijke sfeer waar kinderen veilig kunnen spelen.

Een vaste en ervaren groep leidsters die een persoonlijke band opbouwen met uw kind.

52 weken per jaar geopend, maar u kunt kiezen voor een 48 weken contract waarbij u alleen de 48 weken betaald. Peuteropvang mogelijk vanaf 4 uur per dag.

Een grote groene tuin waar de kinderen iedere dag buiten spelen en een buitenkamer waar baby's rustig kunnen slapen in de frisse buitenlucht.

Een gevarieerd aanbod in sport- en spelactiviteiten, een 7+ sport BSO en de mogelijkheid tot zwemles onder BSO tijd.

Interesse? kijk op onze site of benader ons voor een persoonlijk gesprek.

K I N D E R O P V A N G

w w w. d e b l o k k e n d o o s . c o m

waarom kiezen voorDe Blokkendoos? ¿

Ruimte

Persoonlijk

Budget

Buiten

Beweging

Grote en overzichtelijke (speel) ruimtes in huiselijke sfeer waar kinderen veilig kunnen spelen.

Een vaste en ervaren groep leidsters die een persoonlijke band opbouwen met uw kind.

52 weken per jaar geopend, maar u kunt kiezen voor een 48 weken contract waarbij u alleen de 48 weken betaald. Peuteropvang mogelijk vanaf 4 uur per dag.

Een grote groene tuin waar de kinderen iedere dag buiten spelen en een buitenkamer waar baby's rustig kunnen slapen in de frisse buitenlucht.

Een gevarieerd aanbod in sport- en spelactiviteiten, een 7+ sport BSO en de mogelijkheid tot zwemles onder BSO tijd.

Interesse? kijk op onze site of benader ons voor een persoonlijk gesprek.

K I N D E R O P V A N G

w w w. d e b l o k k e n d o o s . c o m

Interesse?Kijk op onze site of benader ons

voor een persoonlijk gesprek

proeven en zien als de beste! En deze zintuigen wor-den buiten volop geprikkeld.

In een gecertificeerd buitenbedje heb-ben kinderen volop gelegenheid om te kijken naar de wolken, de blaadjes en te luisteren naar de geluiden van bui-ten. Ook maken ze kennis met veran-derende weersomstandigheden: Het zonnetje op hun huidje en de wind over hun wangetjes.Kinderen die buiten slapen maken door het zonlicht meer vitamine D aan. Ook hebben kinderen die buiten slapen minder last van verkoudheid. Veel kin-deren slapen buiten rustiger, dieper en langer. Ook de ‘moeilijke’ slapers. Bui-ten slapen zorgt in die gevallen voor be-ter uitgeruste kinderen! Het bed biedt voldoende zicht om de slapende kinde-ren te blijven observeren.

BSOVan maandag tot en met vrijdag biedt de Bokkendoos voor- en naschoolse opvang (BSO) in een aparte BSO ruimte. De nadruk bij de BSO ligt bij ontspan-ning. Kinderen wordt diverse activitei-ten aangeboden, maar worden ook zelf betrokken in de keuze voor de activitei-ten. Tijdens de schoolvakanties worden er speciale dagactiviteiten of uitstapjes georganiseerd zodat de kinderen extra veel plezier beleven.

De Blokkendoos wil een verlengstuk zijn van thuis. Kinderen kunnen zich na een inspannende dag op school hier lekker uitleven of juist tot rust komen. De kinderen kunnen zowel binnen als buiten spelen.Er zijn leeftijdsgerichte activiteiten voor 4 tot7 jarigen maar ook een 7+ sport BSO, waar de oudere kinderen letterlijk de ruimte krijgen op sportpark de Akke-ren in Lith. Kinderen kunnen hier naar hartenlust sporten onder begeleiding of deelnemen aan andere gevarieerde activiteiten. Bovendien is er de moge-lijkheid tot zwemlessen onder BSO tijd bij Golfbad Oss.De vaste leidsters van de Blokkendoos brengen en halen de BSO kinderen van- en naar de scholen bs de Meander (Lith), bs Sint Jozef (Lithoijen) en bs de Kleine Weide (Oijen).

FinancieringAlle opvangvormen vallen onder de "Wet Kinderopvang". Als ouder kunt u aanspraak kunt maken op kinder-opvangtoeslag. Wan-neer u niet in aanmerking komt voor kinderopvang-toeslag zijn er mo-gelijkheden voor ge-subsidieerde peuteropvang (voor 2 tot 4 jarige kinderen).

Page 22: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 22

De oplossing van de 10 verschillen vindt u een paar pagina’s verder op.

Page 23: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 23

T 073 - 5324118F 073 - 5326209I www.vanaarle.nlE [email protected]

Van Aarle NulandHandelsstraat 5 5391 LP Nuland

3. Volvo XC60 Navigatie Trekhaak Xenon Aut. 2.4 D 175pk incl. garantie Bouwjaar 2010 - prijs € 19.700

4. Volvo V70 1.6 T4 Limited Edition S/S Leder Navigatie Park Assist 179pk incl. garantie Bouwjaar 2012 - prijs € 22.800

5. Volvo V70 R-Edition Navigatie Aut. 2.0T Leder Navigatie Park Assist Xenon 203pk incl. garantie Bouwjaar 2011 - prijs € 23.250

6. Volvo V70 Aut. 2.4D Sport Edition Leder Cruise Control Xenon Trekhaak 163pk incl. garantie Bouwjaar 2007 - prijs € 7.800

7. Volvo V60 7% BIJTELLING D6 Plug-in Hybrid Summum Navigatie Park Assist Xenon 215pk incl. gar Bouwjaar 2014 - prijs excl. BTW € 35.150

8. Volvo V60 Plugin Hybrid Summum D6 AWD Aut. 2.4 285pk incl. garantie Bouwjaar 2013 - prijs excl. BTW € 29.400

Selectie uit totaal aanbod van ca. 100 occasions

VOLVO OCCASIONS TOP 10!

2. Volvo CX60 D3 AWD Summum Xenium Schuifdak Xenon Park Assist 163pk incl. garantie Bouwjaar 2012 - € 27.700

1. Volvo XC90 7pers. D5 Summum Aut. Schuifdak Xenon Afn. Trekhaak 185pk incl. garantie Bouwjaar 2006 - prijs € 15.600

Jeroen Bosch Koor ‘ on Tour’ in Nuland in Bosch-jaar Het Jeroen Bosch Koor gaat tijdens het Jheronimus 500 jaar ‘on tour’ langs Gemeenschapshuis ‘de Meent’ en de verschillende verzorgingstehuizen in de Gemeente ’s-Hertogenbosch. Speciaal voor deze gelegen-heid hoeft het publiek in de Verzorgingshuizen hen niet op te zoeken maar zoekt het Jeroen Bosch Koor publiek op.Met vier voorstellingen, te beginnen in Nuland (24 april, aanvang 11.00 uur) in Gemeenschapshuis ‘de Meent’ i.s.m. de KBO, gaan zij ‘on tour’. Het Jeroen Bosch Koor is zeer verheugd dat deze eerste voorstel-ling zal worden bijgewoond door Burgemeester Rombouts. Daarna vervolgen zij hun ‘tour’ langs drie verzorgingstehuizen in ’s-Hertogenbosch; De Grevelingen (26 april, aanvang 19.00 uur), De Hooghe Clock (17 mei, aanvang 19.00 uur) en Antoniegaarde (21 mei, aanvang 14.00 uur). Ze bezoeken plaatsen waar mensen wonen, die niet of moeilijk naar de festiviteiten in de stad kunnen.Het Jeroen Bosch Koor zal vrolijke Opera en Operette muziek en enkele Engelstalige liederen brengen on-der leiding van Paul van Gulick met aan de piano Marlous Nypels en als gastsolist, de bariton, Ton de Kort. Het belooft een spetterend programma te worden waar met veel plezier aan is gewerkt.Alle concerten zijn gratis te bezoeken. Voor verdere details over onze concerten bezoek onze website www.jeroenboschkoor.nl of stuur een email aan [email protected]

Laatste Open Dag Galerie de Waterman Op zondag 24 april kunt u genieten van schone kunst in een ongerepte natuurlijke omgeving. Deze dag opent kunstenares Jet Smits van 11.00 tot 17.00 uur de deuren van haar atelier en tuin aan de Achterseweg in Nuland. Schroom niet om bin-nen te kijken. Koffie en thee zijn gratis, voor an-dere drankjes betaalt u slechts 50 Eurocent.

De Bibliotheek komt naar u toe!Leest u graag maar bent u door (tijdelijke) ziekte of immobili-teit niet in staat zelf naar de bi-bliotheek te komen? Dan is de BoekenBezorgDienst iets voor u. U heeft alleen een geldig abonnement nodig. De service is gratis voor iedereen die lid is van de bibliotheek.

Hoe werkt het? U meldt zich te-lefonisch of persoonlijk aan bij de balie van de bibliotheek bij u in de buurt. Een bibliotheek-medewerker neemt dan contact met u op voor een kennisma-kingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunt u aan-geven welke interesses u heeft en wat u wilt lezen of beluiste-ren. Daarna wordt u één keer per drie weken door uw vrijwil-liger bezocht voor het bezorgen en ophalen van romans (ook in grote letters), informatieve boe-ken, luisterboeken, cd’s, dvd’s, Daisy-roms etc. De bibliotheek heeft ook Daisy-spelers te leen.

Kijk op www.nobb.nl voor de contactgegevens van de biblio-theek bij u in de buurt. Wilt u vrijwilliger worden voor de Boe-kenBezorgDienst? Meld u zich dan aan bij de balie van uw bi-bliotheek.

Page 24: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 24

gezondopgroeien

Elk kind is anders, ervaart klachten op

z’n eigen unieke manier. Daarom helpt

homeopathie-willems met een persoonlijke

aanpak het beste uit je kind te halen.

Klassieke homeopathie brengt op een zachte

manier evenwicht bij lichamelijke en emotionele

klachten. Voor kinderen en volwassenen.

Batterijstraat 11, Lithoijen 06 451 308 97 [email protected] www.homeopathie-willems.nl

till illemsklassiek homeopaat

m

Page 25: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 25

Zet een vrijwilliger in ‘t zonnetje

Vrijwilligerscomité Oss op zoek naar nieuwe oogappels‘Altijd in de weer voor anderen. Ons Marie is een kan-jer!’ Dat schreef de man van Marie aan de gemeente Oss. Omdat hij wilde dat zijn vrouw een Gouden Oog-appel zou krijgen. Hebt u ook zo’n familielid, buur, vriendin, vriend die altijd klaar staat? Die veel energie en tijd stopt in vrijwilligerswerk? Meld die dan aan voor een Gouden Oogappel.

Ida-Marie Verhaar uit Lithoijen is een van die onbetaalbare vrijwilligers die werd onderscheiden met de Gouden Oogappel

Wat is een Gouden Oogappel?Sinds 2005 krijgen ieder jaar zes inwoners een Gouden Oogappel van de gemeente. Deze onder-scheiding voor vrijwilligers is een gouden speld in de vorm van een appel met een diamantje. Bij de oogappel hoort een oorkonde en een waardebon van 250 euro. Die bon mag de vrijwilliger ge-ven aan een goed doel.

Hoe meld je een oogappel aan?Ga naar de website www.oss.nl/goudenoogappel. Daar vindt u het formulier om iemand aan te melden. U vindt er ook infor-matie over inwoners die eerder een Gouden Oogappel kregen. U kunt ook mailen naar [email protected] . Geef duidelijk aan om wie het gaat. En vooral, waarom deze persoon een oog-appel verdient. Hoe meer infor-matie, hoe meer kans op een Gouden Oogappel!

Wie wordt Vrijwilliger van het Jaar?De zes inwoners die een Gouden Oogappel krijgen, zijn ook kandi-daat voor de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’. Die wordt in december bekend gemaakt. Dat gebeurt op het feestelijke Vrijwilligersgala in theater De Lievekamp. Het Vrij-willigerscomité Oss kiest de zes Oogappels en de Vrijwilliger van het Jaar.

Openingstijden;Ma 13.00 - 17.30 uur (Rosmalen)Di/Do 09.00 - 17.30 uurVr 09.00 - 17.30 uur (Rosmalen)Vr 09.00 - 20.00 uur (Den Bosch)Za 09.00 - 16.00 uur

Uw zelfstandig audicien, wij werken voor alle zorgverzekeraars!

Rompertpassage 17 (winkelcentrum de Rompert)5233 AN ’s-Hertogenbosch - Tel 073 - 711 45 35Raadhuisstraat 3 (naast Rabobank)5241 BJ Rosmalen - Tel 073 711 45 86

Een hoortoestel is maar een deel van de oplossing, vanbelang zijn voldoende tijd en begeleiding gedurende deproefperiode. Uiteraard bieden wij u de mogelijkheid ommeerdere hoortoestellen te proberen en kijken we samennaar uw specifieke situatie. Als zelfstandig audicien zijn we merkonafhankelijk, u kunt bij ons ieder merk proberen.

Professioneel en persoonlijk maatwerk staat bij ons hoogin het vaandel. We zijn specialist op het gebied van dekleinste hoortoestellen.

Neem ook eens een kijkje op onze website www.hoortijd.nl

WIJ NEMEN DE TIJD VOOR UW GEHOOR!

VANAF 1 MAART OOK IN ROSMALEN!

Rompertpassage 17 (winkelcentrum de Rompert)5233 AN ‘s-Hertogenbosch - Tel 073 - 711 45 35Raadhuisstraat 3 (naast Rabobank)5241 BJ Rosmalen - Tel 073 - 711 45 86

Voorronde korenwedstrijd Zing Jheronimus! in Perron 3In 2016 krijgen de kunstwerken van Jheronimus Bosch klank in de korenwedstrijd Zing Jheronimus! Koren uit de regio kunnen zich nog tot 1 juni 2016 aanmelden. De voorronde is verplaatst naar zondag 17 juli, waardoor deze beter past in de jaarkalender van diverse zang-gezelschappen. In cultureel centrum Perron 3 in Rosmalen strijden de koren met hun eigen interpretatie van een Bosch’ Lied om een plekje in de finale op zondag 6 november in Theater aan de Parade

Page 26: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 26Bossche Omroep ◆ 17 april 2016 ◆ pagina 21

Deze uitvoeringen worden mogelijk gemaakt met ondersteuning van onze sponsors.

Operette RosmalenOperette RosmalenOperette Rosmalen brengt in april “Eine Nacht in Venedig” in Perron-3

Zaterdag 23 en 30 april, aanvang 20.00 uurZondag 24 april en 1 mei, aanvang 14.00 uur

entreeprijs € 21,50

Perron-3 | Hoff van Hollantlaan 1 | 5243 SR Rosmalen

kaartverkoop: 073-8507550 en perron-3.nl

Uitvoeringen

Deze operette is in 1883 geschreven door Johann Strauss Jr.

Het verhaal speelt zich af tijdens het Venetiaanse Carnaval. Don Juan, Hertog Guido van Urbino is van plan tijdens het carnaval Barbara, de mooie echtgenote van Senator Delaqua op wie hij een oogje heeft, te ontmoeten. Delaqua komt dit nieuws echter ter ore en wil zijn vrouw per gondel naar een bekend eilandje sturen. Barbara echter heeft zo haar eigen plannen en zorgt er voor dat haar nicht Annina in haar plaats gaat. Het blijft echter niet bij deze verwisselingen. Tijdens het carnaval, waar de gehele bevolking gemaskerd of verkleed rondloopt, lijkt niemand meer zichzelf te zijn, wat soms tot hilarische situaties leidt.

Enkele hoofdrollen worden vertolkt door Harrie van der Plas en Nancy Verschuuren. Dezelfde operette was ook de eerste uitvoering van Operette Rosmalen in 1971. Nog steeds zijn een aantal spelers van dit eerste uur lid. Een van de hoofdrollen werd toen gespeeld door Leo van der Plas. Zijn zoon Harrie neemt nu, in 2016, deze rol voor zijn rekening.

Hoofdrollen:Guido hertog van Urbino, tenor; Harrie van der PlasCaramello barbier van de hertog, tenor; Ton GoossensAnnina een vissersmeisje, sopraan; Nancy VerschuurenPappacoda macaronikok, tenor; Hans HoedemakersCiboletta keukenmeisje, sopraan; Christa Bleeker

Harrie van der Plas en Nancy Verschuuren

Muzikale leiding: Piet Zeegers

Orkest: Das Münchener Ensemble

Regie: T’eXtpierement

www.meysenslaapcomfort.nl

Johann Strauss II

Bossche Omroep ◆ 17 april 2016 ◆ pagina 21

Deze uitvoeringen worden mogelijk gemaakt met ondersteuning van onze sponsors.

Operette RosmalenOperette RosmalenOperette Rosmalen brengt in april “Eine Nacht in Venedig” in Perron-3

Zaterdag 23 en 30 april, aanvang 20.00 uurZondag 24 april en 1 mei, aanvang 14.00 uur

entreeprijs € 21,50

Perron-3 | Hoff van Hollantlaan 1 | 5243 SR Rosmalen

kaartverkoop: 073-8507550 en perron-3.nl

Uitvoeringen

Deze operette is in 1883 geschreven door Johann Strauss Jr.

Het verhaal speelt zich af tijdens het Venetiaanse Carnaval. Don Juan, Hertog Guido van Urbino is van plan tijdens het carnaval Barbara, de mooie echtgenote van Senator Delaqua op wie hij een oogje heeft, te ontmoeten. Delaqua komt dit nieuws echter ter ore en wil zijn vrouw per gondel naar een bekend eilandje sturen. Barbara echter heeft zo haar eigen plannen en zorgt er voor dat haar nicht Annina in haar plaats gaat. Het blijft echter niet bij deze verwisselingen. Tijdens het carnaval, waar de gehele bevolking gemaskerd of verkleed rondloopt, lijkt niemand meer zichzelf te zijn, wat soms tot hilarische situaties leidt.

Enkele hoofdrollen worden vertolkt door Harrie van der Plas en Nancy Verschuuren. Dezelfde operette was ook de eerste uitvoering van Operette Rosmalen in 1971. Nog steeds zijn een aantal spelers van dit eerste uur lid. Een van de hoofdrollen werd toen gespeeld door Leo van der Plas. Zijn zoon Harrie neemt nu, in 2016, deze rol voor zijn rekening.

Hoofdrollen:Guido hertog van Urbino, tenor; Harrie van der PlasCaramello barbier van de hertog, tenor; Ton GoossensAnnina een vissersmeisje, sopraan; Nancy VerschuurenPappacoda macaronikok, tenor; Hans HoedemakersCiboletta keukenmeisje, sopraan; Christa Bleeker

Harrie van der Plas en Nancy Verschuuren

Muzikale leiding: Piet Zeegers

Orkest: Das Münchener Ensemble

Regie: T’eXtpierement

www.meysenslaapcomfort.nl

Johann Strauss II

Page 27: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 27

Eukumeenies’t Waar eindelijk wir ’s unnen òntrekkelijke vurjaorsdag. Ons Bèt èn ikke ware nor D’n Bosch gegaon. We han goei zin toen we op de Parade òn unnen bruinen tosti zate te smikkele. We han zat te keijke, want wè waar d’r veul ‘Jeroen Bosch volk’ op de been. D’r loope teegeworrig ècht alterande vrimde min-se in de stad rond te gape en dè is kèijgezellig. Ik lees bé de Ducis gèire wè krante die wij èiges nie hebbe en daor ben ik mooi zuut mi. Ons Bèt kan te kust èn te keur gòn zitte blieke èn buurte. Op de trugweg scheen de zon volop èn de weegkante roke lèk-ker van ’t bloeiend kólzaod. Overal zaagde wir geel èn witte wilde blomme. We han d’r ’n goei ùitstapje van gemakt, vonne we, toen we muug mar voldaon thuiskwame. Ik docht ’s lèkker in onzen hof gòn te zitte ruste, mar dè hòlde niks ùit. Hier bleef d’n dreun van ’t gehèij òn de Mirroise brug mar durhamere èn tot overmaot van ramp han ons overbuure tuinlùi besteld die daor mi illektries snoeimateriaal èn versnip-peraars òn ’t wèrk gonge. ’t Waar in de kortste kirres zón ro-thèrrie dè’t nie te harde waar. Mi dè lewèij kos ik ’t ok aachter ons huis nie keere. D’n houtsnipperaar snèrpte dur mèrg èn been. Van èrremoei din ik mar nor binne um ’n bietje te gòn ligge pratten op de bank. Vruuger hadde al diejen illektrieken onzin toch nie. Nee, onze vòdder daowde men ès jong al ’n reijf in m’n haand èn daormi moog ik mooi de missen opharke tot òn de weg toe. Niks gin hèrrie. Nou ik ’t èiges vort mag ùitmake, is ’t bé-j-ons nog stiller geworre, want ik laot alle bla-ojer vort mooi ligge. Dè’s veul beeter vur d’n hof! Dè’s allemòl humus èn ge kunt zien dè d’r dieje schraole grond hier al be-hoorlijk van bekommen is. ’t Waar gelijk klaor klapzand, mar nò fijftig jaor èige beheer is de grond ’r ’n stuk beeter op ge-worre, dè’s zeeker. Nou waar dè harken èn reijve op zòtterdag wèl ’n plicht in onze jongen ted. Alles moes d’r nètjes bé ligge vur de naderenden Dag des Heren. Mar die zondaag zen nie mer wa ze geweest zen, wánne. Hier is ’t krèk of de hil buurt de klusse vort opspaort um ze op zondag ùit te voere. D’r wordt zondagsmèires getimmerd, gezaagd, gemèijd èn gefruut. Alterande hèrriemakereij hurde hier vort in plòts van de zondagsrust. Ze gòn nie mer nor de kerk, mar beginne òn de opgespaorde hèrriekarwèije. Èn daor-nao doen ze nor de winkel! ’t Is toch godgeklaagd.Ons Bèt moet vandaag wèl nor de kerk èn nog wèl nor de Lode-wijkskerk in Osterwijk. Daor gi ze vertellen over de Zuujte Moe-der èn d’ren Allemantel èn dè nog wèl vur de Próttestante! Ge moet mar dùrve. Strakke wordt ze nog domineej. ’t Is in alle geval zoo dè ik ’r unne rustige zondag òn over zó hebbe gehaauwe ès ons buurt ’n bietje rèchter in de leer waar gebleeve.Èn witte wè! Eerdaags kùmt d’n bisschop hier bé-j-ons op de petòzzie. Wè die van ons toch ammòl op d’re nèk hòlt, wánne. Hoe ge’t ok bekekt, ons Bèt is wèl heel eukumeenies beezig! Ès ze nou nog iets kan bedenke worbé ze d’n Islam deeze kant op kan kreijge, dan is’t vort hillemòl klaor. Vurloopig zulle we’t wè dè betrèft, denk ik toch mar op de Ramadan haauwe.

Alle eerdere proat van Klaas van Bèttevindt u op www.thuisinhetnieuws.nl

7e CitoGala Oss op 4 juni Elk jaar organiseert de Stichting CitoGala voor alle kin-deren van groep 8 een echt GALA feest om afscheid te nemen van de lagere school en tegelijkertijd om toe-komstige klasgenoten te leren kennen. Iedereen die naar dezelfde middelbare school gaat is te herkennen aan het gekleurde(iedere school heeft eigen kleur) polsbandje.

Het CitoGala wordt gevierd op zaterdag 4 juni in Stadsherberg De Ontmoeting, in het centrum van Oss. Vanaf 18:30 uur worden onze VIP gasten via de rode loper binnengehaald en ontvangen met champagne (alcoholvrij). Deze ontvangst wordt onder-steund door en met de prachtige muziek van Muziekvereniging Hartog, dit orkest zal ruim 2 uur life spelen vanaf het ter-ras. Gegarandeerd een grootse ontvangst voor iedereen, zowel voor de VIP gasten als ook voor de vele toeschouwers welke de aankomst komen gadeslaan. De avond wordt vervolgens binnen opgeluisterd door een bekende “DJ Many More” die de favoriete muziek draait. Het feest is afge-lopen om 23:00 uur. Leuke foto’s van vorige gala’s en meer infor-matie vindt je op www.citogala.nl en op onze Facebook pagina.Al weer 7 jaar geleden startte een tweetal ouders het initia-tief om iets te organiseren voor hun schoolverlatende kinderen. Er was nog niets voor de basis-school verlaters terwijl voor het voorgezette onderwijs al vele zaken werden georganiseerd! Dat eerste jaar deden zo’n 130

kinderen mee. Daarna besloten ze voor het volgende jaar dit ook weer te doen, gevolg 220 kinderen. Vorig jaar 2015, waren het er maar liefst 550 kinderen. Nog niet eerder was het aantal inschrijvingen om deel te nemen aan het mooie CitoGala zo vlot op gang gekomen. Zonder dat er een officieel schrijven met flyers waren verstuurt naar alle lagere scholen in de regio Oss kwam de inschrijving al vanaf 6 april op gang mede veroorzaakt waarschijnlijk door veel mond op mond reclame en middels de website en de berichten op de sociale media. Binnen 10 dagen waren er al meer dan 550 aan-meldingen. Ook voor dit jaar 2016 zal de inschrijving via de website plaats kunnen vinden vanaf zondag 3 april, hierbij geldt wel het Op=Op principeDe verwachting is dat de vele deelnemers uit de gehele regio komen, zoals; Berghem, Geffen, Haren, Herpen, Heesch, Lith, Lithoijen, Ooijen, Macharen, Megen, Ravenstein en natuurlijk Oss.

Meer informatie en aanmelden kan via [email protected]

Page 28: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 28

Ton VosMachinale TiMMerwerken

Nieuwekampen 36 5382 JN Vinkel | Tel. 073 - 5324565

Voor het vervaardigen en plaatsen van ramen, deuren en kozijnen

foto

: Hen

k va

n Es

ch

Kaathoven 55383 KV Vinkel

Telefoon: 0413 - 22 94 28Mobiel: 06 26 33 04 87

J. van den BraakGrondverzet en verhuur

Lindenlaan 14 ● 5381 GK Vinkel ● [email protected]

www.autobedrijfvinkel.nl

www.vandersangentuinhout.nlBosschebaan 53 - Heesch - 073 532 12 35

Open: ma. t/m vr. 08.00 - 17.30 uur en za. 08.30 - 13.00 uur

Voor al uw maatwerk!

tuinHuisjes - speeltoestellentuinafscHeidingen - overkappingen

Volg ons op:

www.vandersangentuinhout.nlBosschebaan 53 - Heesch - 073 532 12 35

Open: ma. t/m vr. 08.00 - 17.30 uur en za. 08.30 - 13.00 uur

Voor al uw maatwerk!

tuinHuisjes - speeltoestellentuinafscHeidingen - overkappingen

Volg ons op:

www.vandersangentuinhout.nlBosschebaan 53 - Heesch - 073 532 12 35

Open: ma. t/m vr. 08.00 - 17.30 uur en za. 08.30 - 13.00 uur

Voor al uw maatwerk!

tuinHuisjes - speeltoestellentuinafscHeidingen - overkappingen

Volg ons op:

Voor al uw maatwerk! Volg ons op en

'T WERKT IN vINKELTerug in de tijd in VinkelDe Eerste Paasdag is al jaren de feestavond van de Vinkelse beatgroep Black Sell. Met muziek uit de 60 en 70-er jaren is er voor de jeugd van toen weer tijd om eens een avond ouderwets los te gaan. Met muziek van oa Beatles, Stones, CCR, Kinks, Shoc-king Blue uit de beginperiode van de top 40 zat de stemming er weer prima in. Lof

✆ (073) 532 14 07 • [email protected] • www.vanlokvenbv.nl

• Grondwerk en cultuurtechnische werken

• Advies, aanleg en onderhoud van groen

• Loader, mobiele kraan, minigraver en

containerverhuur• Leveren van ophoogzand,

tuinaarde en compost• Hooipersen en

kalkstrooien

• Grondwerk en cultuurtechnische werken

• Advies, aanleg en onderhoud van groen

• Loader, mobiele kraan, minigraver en

containerverhuur• Leveren van ophoogzand,

tuinaarde en compost• Hooipersen en

kalkstrooien

ook voor de jonge band Sundicate uit Heesch die de avond opende met stevige rock en ballads. Foto Ad Leeyen - Een uitgebreide fotoreportage vindt u op www.thuisinhetnieuws.nl

training voor de lachspieren door Cees, Christel, Alex, Peter, Rene en Wichard de Benis. De ideale echtge-note , schoonmoeder, kwam veelvul-dig ten tonele. De volgende avond staat gepland op 9 december 2016. Foto Ad Leeyen - Een uitgebreide fotoreportage vindt u op www.thuisinhetnieuws.nl

Tonpratersgala Vinkel schot in de roosHet tonpratersgala van afgelopen week-end was wederom een schot in de roos. In december kon het gala vanwege ziekte niet doorgaan maar dat werd ruimschoots goed gemaakt. Het gala bleek een ware

Page 29: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 29

Regiegroep Osse voetbalverenigingen is er voor de belangen van alle voetbalverenigingen in de gemeente OssDe achttien voetbalverenigingen in de gemeente Oss hebben hun krach-ten gebundeld in de regiegroep Osse voetbalverenigingen. Deze re-giegroep behartigt de belangen van de clubs om nu en in de toekomst het voetbal te laten bloeien in de gemeente Oss.

Waarom is er een regiegroep Osse voetbal-verenigingen?De voetbalverenigingen in de gemeente Oss hebben in 2014 van de gemeente de opdracht gekregen om te bezuinigen (ver-hoging van tarieven) op hun buitensport- ac-commodaties ten bedrage van € 218.500. De gemeente en voetbalverenigingen hebben aan de regiegroep Osse voetbalver-enigingen gevraagd deze taak uit te voeren.

Voor wie is de regiegroep?Frans Govers, secretaris van de regiegroep, licht toe: ‘De regiegroep werkt aan de be-zuinigingen met de belangen van de clubs voor ogen. We willen de kleine verenigingen ondersteunen en de grote verenigingen sti-muleren. We denken graag met ze mee over hun wensen en problemen. Daarbij vinden we het belangrijk om de clubs in de dorps- kernen te behouden. Zij zijn belangrijk voor

het sociale leven.’

Wat doet de regiegroep?De regiegroep bekijkt samen met de clubs of zij bijvoorbeeld accommodaties kunnen de-len of een veld willen afstoten. Inmiddels zijn Ravenstein en SDDL al samengegaan. Boven-dien maken andere clubs plannen om te ver-huizen of hun velden zelf te onder- houden.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?Frans Govers legt uit: ‘We willen ook op de lange termijn zorgen voor gezonde voetbal-verenigingen binnen Oss en de omliggende

dorpen. Zo willen we samen bekijken of sommige clubs accommodaties kunnen de-len met andere sportverenigingen of instel-lingen. Op die manier worden de accommo-daties vaker gebruikt. Maar we kijken verder dan alleen de financiën. We willen ook bij-dragen aan de kwaliteit, bijvoorbeeld door samen te werken bij de jeugdopleiding. Zo kunnen we de talenten bij de Osse jeugd nog beter ontwikkelen.’

Wilt u hierover meer weten? Bel dan voor meer informatie naar 14 0412 en vraag naar W. van Hoogstraten.

Page 30: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 30

ALLE EDITIES DIGITAAL BEKIJKEN: WWW.ISSUU.COM/THUISINHETNIEUWS.NL

De laatste loodjes van Arjen van SantvoortArjen van Santvoort (35) vindt het na dit seizoen mooi geweest. Na twintig jaar voetballen in de eerste elftal-len van Litta, Ruwaard, Margriet, Herpinia en zijn hui-dige club NLC’03 wil hij meer tijd gaan besteden aan zijn gezin. “We spelen nog een paar mooie potten en dan hang ik mijn schoenen aan de wilgen.”

Door Mark van der Donk

Toen Thuis in het Nieuws een halfjaar geleden met Van Sant-voort sprak, stond NLC’03 nog fier bovenaan in de 4e klasse H. De Lithse voetbalclub heeft die goede seizoensstart geen ver-volg kunnen geven. “Helaas gaat het seizoen zo als een nachtkaars uit, dat is wel jammer”, baalt de sportman aan het einde van zijn carrière. De vijfde plaats lijkt nu het maxi-maal haalbare voor NLC, maar Van Santvoort heeft gerekend en ziet nog steeds kansen. “Alles is afhankelijk van wie de derde periode pakt. De eerste periode, die aanstaand kampi-oen Berghem Sport won, gaat naar SES en de tweede is voor Schadewijk. Wanneer SES de derde wint, hebben wij alsnog kans op nacompetitie via de ranglijst. We moeten dan nog wel voorbij Cito om vierde te worden. Daar staan we nu nog vijf punten achter, maar die krij-gen we over twee weken tegen. We proberen er nog alles uit te

halen, maar we zitten nu helaas in een mindere periode. Tot aan de wedstrijden tegen Boskant en Estria hadden we nog volop kans op deelname aan de nacompeti-tie, maar door twee keer slecht te spelen is die kans heel klein geworden. Maar desondanks ben ik zeker tevreden over het seizoen. We hebben ten op-zichte van vorig jaar weer stap-pen gemaakt. Mooi om te zien. Zo heb ik een mooi laatste jaar. Nu nog zorgen dat we het goed afsluiten. We spelen nog een paar mooie potten en dan hang ik mijn schoenen aan de wilgen.”

MaandjeNa ongeveer twintig seizoenen is het tijdperk Van Santvoort als eerste elftalvoetballer over een maandje voorbij. “Dan is het mooi geweest. Ik heb twee kinderen en daar ga ik van genie-ten. Ik blijf wel sporten, hoor. Ga bij het vijfde voetballen en regel-matig tennissen. Maar een keer is het mooi geweest. Ik word in

oktober 36, ben denk ik een van de oudste spelers in onze klasse. Maar nog zeker niet versleten, nee. Al voel ik het wel op maan-dag en dinsdag, haha. Je wordt ouder, papa? Ja, dat zeggen ze in het team ook, alleen noemen ze me dan opa. Die jongen gasten hebben praatjes zat, inderdaad. Van de meesten ben ik zelfs nog hun trainer geweest. Leuk om nu met ze samen te voetballen. Daar hebben we het nog wel eens over in de kantine.”

Minder routiniersHalverwege de jaren 90, toen sommigen van zijn huidige team-genoten nog geboren moesten worden of in een luier rond-kruipten, maakte Van Santvoort al zijn debuut bij NLC’s voorlo-per Litta. “Wat er in al die jaren veranderd is? Moeilijke vraag. Vroeger waren er meer routi-niers, denk ik. Maar dat kan ook zo lijken omdat ik inmiddels zelfs een routinier ben geworden, in-derdaad. Verder zijn de meeste clubs groter geworden door fu-sies. Ook Litta is niet meer.”

HoogtepuntenIn zijn loopbaan kende Van Sant-voort uiteraard, zoals alle voet-ballers, verschillende hoogte- en dieptepunten. Hij speelde met NLC in de 5e klasse, maar ook met Margriet in de 1e klasse en bij Ruwaard en Herpinia in alles klassen daar tussenin. “Het diep-tepunt vond ik de degradatie met Herpinia naar de 4e klasse. En mijn knieblessure natuurlijk,

toen ik nog maar net twintig was. De hoogtepunten zijn het kampi-oenschap met NLC’03, vier jaar geleden tegen Ollandia, en de wedstrijd met Margriet tegen OSS’20 voor meer dan 2.250 man publiek. Dat was echt een prachtige entourage.”

VerbergenAanvoerder Remco Bijl typeert zijn afzwaaiende teamgenoot als ‘een unieke speler waar een hoop jongeren nog veel van kun-nen leren en een voorbeeld aan kunnen nemen’. “Vooral wat wedstrijdbeleving, inzicht en drive betreft. Niemand van onze huidige groep zal op die leeftijd nog zo me kunnen voetballen, denk ik.” Bijl weet zijn oudste collega nog altijd op waarde te schatten: “Arjen weet de meters die hij niet meer loopt goed te verber-gen. Hij is eigenlijk een echte ‘tien’. Technisch, een goede pass, tweebenig en scorend ver-mogen. Hij heeft in het verleden ook laatste man gestaan, maar momenteel is hij onze verdedi-gende middenvelder." "Arjen hoort nog steeds bij de besten van het team, maar het is een prima moment om plaats te maken voor de jeugd. De nieuwe garde zal er een hele kluif aan hebben om zijn gemis op te van-gen. Met name zijn ervaring en betrokkenheid bij het team op alle manieren, zowel binnen als buiten het veld was en is hij al-tijd erg gedreven.”

Page 31: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 31

Elf vragen aan... Ramon van den ElzenNaam: Ramon van den Elzen.Geboren: 12 mei 1990 in Oss.Club(s): Sinds 2013 voetbal ik bij Nooit Gedacht, daarvoor vanaf 1995 bij Mar-griet.Positie: Controlerende middenvelder.Dagelijks leven: In het dagelijks leven werk ik als werkvoorbereider bij Bouw-bedrijf Pennings in Rosmalen, in de branche onderhoud & renovatie. Sinds ruim twee jaar woon ik samen met mijn vriendin Debbie Schoones in Oss.

1. Sterkste/zwakste punt: Mijn trap-techniek en spelinzicht zijn twee van mijn sterkere punten. Daarnaast ben ik iemand die in het veld veel coacht rich-ting medespelers, om de organisatie zo goed mogelijk neer te zetten. Zwakke-re punten zijn de passing met links en het scorend vermogen wat zeker beter kan en samenhangt met het bijsluiten in aanvallend opzicht.

2. Kunst- of natuurgras: Natuurgras. Er gaat nog altijd niets boven een goede grasmat!

3. Kleur voetbalschoenen: Adidas predator, rood-zwart.

4. Mooiste tenue en sportpark: Persoonlijk vind ik dat Prinses Irene een mooi tenue heeft met het getailleerd Nike-shirt. Een van de mooiste sportparken in onze regio is dat van Gemert, waarbij het hoofdveld mooi afgeschermd is door bomen en staan- en zittribunes.

5. Mooiste voetbalmoment: Het kampioenschap met Nooit Gedacht in seizoen 2013-2014. We werden kampioen ten koste van Margriet. In de zomer van 2013 had ik juist de overstap gemaakt van Margriet naar Nooit Gedacht, dus het was erg bijzonder om dan ten koste van mijn oude club kampioen te worden. Overigens niet vanwege revanchegevoelens. Ik ben, toen ik bij Margriet op het tweede plan raakte, naar Geffen gekomen omdat daar mijn vriendengroep vandaan komt en ik er dus al veel mensen kende.

6. Dieptepunt/grootste blunder: Degraderen is voor geen enkele sporter leuk. Helaas zijn we vorig seizoen gedegradeerd van de 2e klasse naar de 3e klasse.

7. Opvallendste teamgenoot: Michael van den Heuvel. Ondanks zijn Bourgondische uiterlijk is hij fysiek nog enorm fit en conditioneel sterk. In mijn eerste seizoen bij Nooit Gedacht was Paul Thijssen de meest opvallende teamgenoot. Hij was echt dé gangmaker van de spelersgroep.

8. Voetbalhumor: Wanneer je zelf verdedigend niet je mannetje staat, de keeper verbaasd aankijkt na een gevaarlijk moment en zegt: “Hier zagen we er niet best uit samen…”

9. Wat wil je nog bereiken: Ambities zijn er zeker, al zit ik op dit moment erg op mijn plek in Geffen. Ik wil zo lang mogelijk op niveau blijven voetballen. Als de kans zich voordoet voor een treetje hoger, is dat altijd wel leuk. Al wil ik het liefst met Nooit Gedacht een stabiele tweedeklasser worden. We hebben een jonge groep, dus wellicht kunnen we de komende jaren samen doorgroeien.

10. Beste speler uit de regio: Joey Schuurmans van Margriet. Een heetgebakerd mannetje in het veld die zijn ploeg continu aanspoort er vol voor te gaan. Gek genoeg is hij in- en rondom ‘de zestien’ juist enorm rustig en doeltreffend.

11. Opvallendste regioclub: HVCH. Met eigen middelen en jongens van de club presteren ze nu erg goed in de competitie. Wij zelf doen het een stuk minder helaas. Als je degradeert vanuit een hogere klasse, mag je wel meer verwachten dan onze huidige plaats op de ranglijst. Maar ik heb er alle ver-trouwen in dat we er wel in blijven. Als we de lijn van de laatste weken doortrekken, komen de pun-ten ook. Dan komen we dicht in de buurt van directe handhaving, de verschillen zijn niet zo groot.

Mini Masters Champions League bij NLC'03

Na een geslaagd eer-ste toernooi organiseert NLC’03 uit Lith dit jaar we-derom het NLC Mini Mas-ters Champions League. Dit toernooi is er speciaal voor de mini F-jes.

Doelgroep zijn spelers van 5 en 6 jaar die momenteel nog wed-strijdjes voetbalen van 4 tegen 4. Het toernooi wordt gehouden op zaterdag 28 mei 2016 van 8.45 tot ongeveer 13.00. Naast een leuke sportieve dag op de voetbalvelden zorgen we ook voor belevenissen langs het veld, zoals een springkussen. Verenigingen die met één of meerdere teams wil meedoen kunnen zich tot en met 3- april inschrijven via het inschrijf-formulier op de website van NLC/03: www.nlc03.nl. Formu-lieren moeten worden terugge-stuurd naar [email protected] Daarbij kunnen zich per vereni-ging maximaal 3 teams (van 5 a 6 spelers) zich inschrijven. Na in-schrijven krijgt u zo snel mogelijk een bevestiging.

Page 32: Maasdorper april 2016

19 april2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 32

van RoosmalenDe Echte Bakker

Kerkstraat 19 - Nuland(073) 532 25 56

[email protected]

R NDJE Tielebar voor al uw feestenBent u op zoek naar een mooie locatie voor uw feest,

dan bent u bij de Tielebar op het juiste adres.

Feesten v.a. €10,- p.p.U heeft al een buffet vanaf €5,50 p.p.

Verder verzorgen wij ook koffietafels tot 80 personen.

Heeft u interesse dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met Charles of Peter Tielemans

op de telefoonnummers 06-51433284 (Charles) of 06-13051836 (Peter).

Of stuur een e-mail naar [email protected]

NULAND

www.boschmeubelen.nl073-532 40 50

Kerkstraat 38 Nuland

vd Bosch MeubelenMeubelstofferen,

vakkundig en niet duur

Nuland in de ban van KoningsdagIn Nuland wordt koningsdag elk jaar op grootse wijze gevierd. In alle vroegte wordt door een grote groep vrijwilligers de oranjemarkt opgebouwd op het kerkplein en gildeterrein. Ook dit jaar zijn er weer een groot scala van activi-teiten voor de Nulandse kinderen. Zo is er een hindernisbaan, een luchtkussen, schminken, ballon oplaten, schilderen, luchtbuks schieten, huifkartocht, en na-tuurlijk de oranjemarkt voor en door de kinderen. Ook is er de gelegenheid om met je eigen hond op bootcamp te gaan. Dierenkliniek Nuland zorgt samen met hondenuitlaatservice de Lijn voor een prachtig parcours waarop je met je eigen viervoeter en mooiste stunts kunt doen. Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor verschillende lekkere traktaties voor de aanwezige kids. De Nulandse midden-stand heeft zich ook dit jaar weer van hun beste kant laten zien en voor diverse lekkernijen gezorgd voor de Nulandse en Kruisstraatse jeugd. Speciale aandacht is er dit jaar voor de versierde fietsen, skelters en karren. Elk jaar opnieuw is het een prachtig gezicht om de kinderen op feestelijk uitgedoste fietsen en kar-ren in een kleurrijke optocht door de Nulandse straten te zien trekken. Prachtig is het om de stralende gezichten van de kinderen te zien, trots als ze zijn op hun mooie rijwiel. En dat alles voorafgegaan door harmonie Union. Om half 10 zal deze feestelijke stoet aankomen bij het voormalige gemeentehuis aan de Dorpstraat. Daar zullen zij worden opgewacht door burgemeester Rombouts, de gedecoreerden uit Nuland en Vinkel en ander belangstellenden. Het gilde Sint Antonius Abt zal weer de traditionele vendelgroet brengen en postduivenver-eniging Maasdonk zal een vlucht duiven de vrijheid geven. Na afloop vertrekt de bonte stoet kinderen onder aanvoering van Harmonie Union richting Kerkplein. Voor alle gedecoreerden staat er een bus klaar om deze mensen, die eerder hun sporen verdiend hebben in de Nulandse gemeenschap, te vervoeren naar Den Bosch waar de gemeente een speciale bijeenkomst voor alle mensen, die een ooit onderscheiding hebben gekregen. 's-Middags worden er door het gilde en door Nulandia diverse activiteiten georganiseerd die een bezoek meer dan waard zijn. Laten we hopen, dat het weer geen roet in het eten gooit en dat een oranje zonnetje deze dag tot een waar feest mag maken voor jong en oud.

Page 33: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 33

R NDJE NULAND

Kerkstraat 31 · Nulandtel. [email protected]

Rijksweg 57b, 5391 LJ NulandTel. 073 - 532 24 42 Fax 073 - 532 53 [email protected]

Voor al uw vakkundige reparaties, onderhoud, schadeherstel, aircoservice en onderhoud,

winterbanden, bandenhotel, uitlijnen, rittenregistratie systemen, ecodrivesystemen en APK keuringen van

alle merken personen- en bedrijfsauto’s. In- en verkoop van nieuwe en gebruikte personen-

en bedrijfsauto’s.Wij staan voor kwaliteit en service.

Heeft u iets te vieren?Wij komen met ons smulbusje

bij u aan huis, om uw gasten te voorzien van heerlijke frites in

een puntzak en snacks. Anderhalf uur eten zoveel u wilt!

Elke vrijdag van 16.30 tot 19.30 uurop Prelaat v.d. Bergplein in Lithoijen.

Kijk voor meer informatie op www.smulbusje.nl of neem contact met ons op.

U kunt ons bellen op nummer:073 5322214 of 06 22843076.

Of stuur een mail naar: [email protected] dat u op tijd reserveert

om teleurstellingen te voorkomen!Marc en Denise van Venrooij

Koningsdag 2016 bij het gildeOp woensdag 27 april vieren we uiteraard weer de Koningsdag. Ook dit jaar gaan we weer bij het Gilde er een mooie dag van maken. Vanaf 9.00 uur zal het Gilde terrein al geopend zijn voor het ochtend programma en is iedereen al van harte welkom. Het gilde zal onder meer een vendelgroet brengen aan de gedecoreerden bij het oude gemeentehuis.Rond de klok van 14.00 uur begint het middagprogramma waaronder de schiet-wedstrijden zoals: Burgerkoning(in), Personeelschieten (heren en dames) Korps-schieten.Dit jaar wordt de middag muzikaal ondersteund door de 60, 70 en 80 jaren band Time Machine. Uiteraard is er ook aandacht voor de innerlijke mens en vermaak voor de kinderen. Kortom er is niet een reden te bedenken om niet naar De Guld te komen. We zien u dan ook graag op Koningsdag.

Groot Nuwelants Jeu de Boule Toernooi Evenals vorig jaar organiseert gilde St.Antonius Abt wij weer op Hemelvaartsdag, donderdag 5 mei het Groot Nuwelants Jeu de Boule Toernooi. Jeu de boule, een hartstikke leuk spel voor jong en oud. In de voorrondes zal gespeeld worden op de grasbanen en de eindrondes op de gritbanen. Dit alles bij ons clubhuis Het Gulden Schot, IJzerkampen 22. Zet deze datum alvast in jullie agenda. Het inschrijfformu-lier kunt u downloaden van onze website of u schrijft de onderstaande gegevens op en vult deze aan. Inschrijfformulier graag in leveren voor 28 april op Heijcamp 17 te Nuland of u mailt het naar [email protected]. Natuurlijk kan je op onze website alle informatie vinden en ook daar staat het inschrijfformulier: www..gildenuland.nl.

10-11-12 juni 2016

Page 34: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 34

Hoortijd nu ook in Rosmalen

“We nemen de tijd voor u en uw gehoor”Naast haar vertrouwde stek naast de Jumbo in de Rompertpassage in ‘s Hertogen-bosch opende Hoortijd onlangs ook een vestiging in Rosmalen. Hoortijd wil hiermee inspelen op de snelgroeiende groep klanten uit deze regio. Hoortijd is een zelfstan-dige en onafhankelijke audicien waar u terecht kunt voor hoortoestellen en hoor-hulpmiddelen zoals wek- en waarschuwingsapparatuur. Ook voor gehoorbescher-ming op de werkplek, tijdens het motorrijden en het luisteren naar of het maken van muziek bent u er aan het juiste adres.

“We werken alleen met A-mer-ken”, vertellen Matthijs Fokkens en Suzan van Domburg. “Kwa-liteit staat bij ons voorop. Als mensen hier voor het eerst ko-men, doen we een uitgebreide intake. Dit om te bepalen welk hoortoestel het meest geschikt is. We nemen door welke wen-sen iemand heeft en stellen vast tot welke categorie slechtho-renden hij of zij hoort. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing. Omdat we zelfstandig en onafhankelijk zijn kunnen wij daarbij onbelemmerd kiezen uit het aanbod van alle topfabrikan-ten. ”

“Het kost tijd om aan een hoor-toestel te wennen. Om die reden raden we mensen aan om gedu-rende een periode van twee tot

drie maanden meerdere hoor-toestellen uit te proberen in ver-schillende situaties. Zo merk je welk hoortoestel het beste bij je past. Gedurende de uitgebreide proefperiode komen mensen regelmatig terug voor controles om de hoortoestellen bij te stel-len. We beschikken over meer-dere aanvullende meetmetho-den waarmee we de werking en de instelling van het hoortoestel kunnen controleren.” De proefperiode wordt afgeslo-ten als ze een definitieve keuze hebben gemaakt. “Als mensen bellen of langskomen voor een afspraak, doen we ons best om hen zo snel mogelijk in te plan-nen zodat ze niet onnodig hoe-ven te wachten”

Hoortijd is StAr gecertificeerd

en lid van Hoorprofs, de organi-satie van zelfstandige kwaliteits-audiciens. Het team van Hoortijd telt twee gediplomeerde audi-ciens waardoor er op de beide vestigingen altijd een audicien aanwezig. Zo kan men u altijd optimaal van dienst zijn. “Als het nodig of gewenst is, komen we bij mensen thuis voor de con-troles. Ook voor het aansluiten

van andere hoor hulpmiddelen behoren huisbezoeken tot de mogelijkheden. Dat stukje ex-tra service en die persoonlijke aandacht vinden we belangrijk. We nemen echt de tijd voor de mensen.”

De deur staat open voor men-sen uit de hele regio. Ook van-uit Empel, Berlicum, Nuland en omgeving is er nu een Hoortijd-vestiging lekker dichtbij. U vindt Hoortijd in het nieuwe gebouw de Hooghe Raedt naast de Ra-bobank in hartje Rosmalen. Loop vooral eens binnen om te kijken wat Hoortijd voor u kan betekenen. Uiteraard blijft u ook van harte welkom in de vestiging in winkelcentrum De Rompert. Hoortijd werkt voor alle zorgver-zekeraars.

Hoortijd 's-HertogenboschWinkelcentrum de RompertRompertpassage 17073-7114535 Hoortijd RosmalenRaadhuisstraat 3 (naast de Rabobank)073-7114586

Openingstijden:Maandag 13:00-17.30 (Rosmalen)Dinsdag 09:00 - 17:30 Woensdag 09:00 - 17:30 Donderdag 09:00 - 17:30 Vrijdag 09:00 - 20.00 (Den Bosch)09:00-17.30 (Rosmalen)Zaterdag 09:00 - 17:00Zondag Gesloten

Page 35: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 35

Sporten met plezier en respect is doelstelling

Black Eagles een hechte stabiele basketbalclubAan de buitenkant valt het niet zo op, maar De Haze-laar, het thuishonk van Black Eagles, is een loei van een accommodatie. De vijfhonderd leden komen er volledig aan hun trekken en hebben er een geweldige trainingsfaciliteit. Voorzitter Luc de Laat legt met veel genoegen zijn ziel en zaligheid in de club.

Door Herman van Dinther

Nog een jaar of vier en dan viert Black Eagles het halve eeuw-feest. De basketbalclub is in Ros-malen een bekend en populair fenomeen. “Eens een basketbal-ler, altijd een basketballer”, vindt Luc die de sport overigens zelf niet beoefent. De oorspronkelijk uit Sint Mi-chielsgestel afkomstige bestuur-der leerde als jongeman zijn latere vrouw Ellen kennen die een fanatiek basketbalster was. Als dochter van de toenma-lige voorzitter Henk Knijnenburg kreeg zij de sport met de paple-pel ingegoten. “Je snapt wel dat ik vele uren in de sporthal heb doorgebracht terwijl Ellen haar wedstrijden speelde. Ikzelf ben wel sportief aangelegd maar het basketbal spelletje heb ik nooit gespeeld.”Hun kinderen Saskia (21) en Dennis (19) werden al wel op jonge leeftijd lid en Dennis werd onlangs kampioen met het team onder 20. Saskia heeft haar te-nue in de kast gelegd. Of dat voorgoed of tijdelijk is, moet nog blijken.

Bestuurlijke inzetOmdat Luc (51) toch veel tijd in de Hazelaar doorbrengt dacht hij een jaar of vijf geleden dat hij bestuurlijk ook best wel wat voor de vereniging kon doen. Twee jaar geleden zette hij de volgende stap en nam hij het voorzitterschap op zich. “Ik vind dat je maatschappelijk iets mag betekenen. Er zijn men-sen die als vrijwilliger binnen Black Eagles zich ook voor mijn kinderen inzetten. Nou dan mag

je ook wel iets terug doen. Orga-niseren, leiding geven en men-sen verbinden, dat zijn dingen die ik kan en mij ook veel energie geven.”

Twee eerste teams Het eerste team van Black Eagles komt uit in de promotieklasse en heeft het momenteel best zwaar. De plaats in de standen-lijst doet geen recht aan hun in-spanningen. “Bij veel wedstrijden is het ‘net niet’ en verliezen we maar met minimaal verschil. Onze coach Jan Verhoeven, die dit jaar voor het eerst hoofdcoach is, moest het seizoen beginnen met een team dat enkele dragende spe-lers was kwijtgeraakt. Tja en dan moet je opnieuw gaan bouwen. Dat doet Jan overigens prima, ik vind het knap wat hij al gereali-seerd heeft. Hij heeft de ambitie om bij de beste final four van de promotieklasse te gaan behoren. We willen met de beschikbare middelen er sportief uithalen wat mogelijk is. Maar het moet leuk blijven, we willen echt niet naar de professionele en dus be-taalde competitie. Lekker spor-ten en vooral ook plezier hebben in verenigingsverband.Het andere eerste team zijn de Rolstoelbasketballers, die ook net een niveau onder het hoog-ste niveau ballen. Ze hebben dit jaar met coach John Bernabela al wel de final four gehaald, een knappe prestatie.”

Verenigingsgevoel“Het gevoel dat onze leden bij een vereniging horen proberen

wij te versterken met dingen als een gezellige barbecue, een kampioenengala, het benoemen van een lid van verdienste, de vrijwilliger van het jaar verkie-zing, een ouder-kind toernooi en dergelijke. De moderne tijd brengt met zich mee dat leden minder honkvast zijn geworden, de mobiliteit is toegenomen en clubtrots telt minder zwaar. Wij merken wel dat voor leden de vriendschapsbanden, die binnen onze vereniging ontstaan, vaak voor het leven belangrijk blijven. Sport verbroedert en smeedt banden en daar werken wij graag aan. Met ons zeskoppig bestuur en honderd vrijwilligers hebben we daar onze handen aan vol. Basketbal is qua inzet een inten-sieve sport. Samen met de te-genstander staan er tien spelers in het veld. Daarbij zijn liefst drie man nodig om te ‘tafelen’, de wedstrijdadministratie bijhou-den betekent dat. En dan zijn er ook nog twee scheidsrechters nodig. Dat vraagt nogal wat. Wat ons betreft zou dat eenvoudiger en moderner kunnen. Het draait bij Black Eagles na-tuurlijk niet alleen om het eer-ste team. Zo hebben we maar liefst 35 gehandicapten in onze G-teams en zijn we vorig jaar be-gonnen met activiteiten voor de jongste jeugd van 6, 7 en 8 jaar, de zogenoemde Peanuts. Daar hebben we al drie groepen van. Wat ook heel lekker loopt is het basketbal voor rolstoelers. Daar vervullen we regionaal een rol, zo’n vijfentwintig spelers zijn

bij ons actief. Eén ding geldt bij Black Eagles voor alle leden en vrijwilligers, namelijk dat er we-derzijds respect moet zijn, zowel onderling als voor de scheids-rechters. Daar zijn we heel strikt in, dat is bij ons een onwrikbare basis.”

EnergiekDe energie die Luc uit zijn werk voor Black Eagles opdoet kan hij goed gebruiken. Luc heeft een mooi en druk bedrijf dat hem veel energie kost. Op De Brand is zijn bedrijf advies- en ingenieursbureau CMS gevestigd waar hij met veertien collega’s asset managementadviezen op-stelt voor grote opdrachtgevers als Provincies, Waterschappen, GasUnie en tal van andere pro-minente spelers op de markt. In vaktaal heet dat Asset manage-ment. “Wij houden ons, simpel gezegd, bezig met het uitwerken van me-thodes en processen die tegen optimale kosten onderhoud en beheer van projecten duurzaam toekomstbestendig maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld wegenbeheer, rioolinstallaties, verkeersregelinstallaties, en fa-brieksinrichtingen.”De onderneming is onderschei-den met de Nationale Business Succes Award als beste bureau asset management.

Luc de Laat is vaak in de Haze-laar te vinden zoals op dinsdag bij de Peanuts.

Page 36: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 36

Stap nu inEn rijd de nieuwe YARISTijdelijk met € 1.500,-extra inruilwaarde!

Al verkrijgbaar vanaf € 12.340,-*

€ 259,-p/mnd*

v.a.

Toyota Yaris

Brandstofverbruik (EC 136/2014J of EC 2015/45W) 3,3-5,0 L/100km (20,0-30,3 km/L); CO2 75-117 gr/km.

* Actieperiode loopt van 15-4-2016 t/m 31-5-2016 (uiterste registratiedatum 31-7-2016). Afgebeeld: 5-deurs Yaris 1.3 Dynamic met optionele Fire red lak voor € 19.335,- inclusief € 1.500,- extra inruilwaarde. Prijs inclusief BPM en BTW en exclusief kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

** Toyota Financial Services leasetarief per maand o.b.v. Private Lease, 48 mnd, 10.000 km/jaar, incl. max. bonus/malus, BTW en inruilpremie van Toyota, excl. brandstof • Tarieven kunnen afwijken bij gekozen uitvoering, wijziging van opties, looptijd, kilometrage, schadevrije jaren en gewicht • Geldig vanaf 23 maart 2016• De inruilpremie van Toyota voor uw huidige auto is verrekend in het leasetarief, de inruilwaarde van uw huidige auto krijgt u uitgekeerd. Hebt u geen inruilauto? Dan wordt uw maandbedrag hoger • Wijzigingen voorbehouden • Info via [email protected] of 0347 - 367 955

Jos van Boxtel Middelrode | ’s-Hertogenbosch | Oss

www.josvanboxtel.nl

€ 259,-p/mnd*

v.a.

*

Page 37: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 37

Lezing door Rob Bergmans in Kunsthuis Rosmalen‘Hoe een onbekende Jheronimus Bosch boven water komt’Rob Bergmans, destijds chemisch ingenieur bij Philips in Eindhoven, bezocht in 1967 de eerste grote tentoonstelling van het werk van Jeronimus Bosch in ’s-Hertogenbosch. Hij raakte volledig in de ban van het werk van deze “fantastische” kunstenaar. Bergmans is al vele jaren beeldend kunstenaar. Het werk van Jeroen Bosch is voor hem een grote inspiratiebron. In dat kader deed hij ook onderzoek naar de werkwijze van Bosch. Dat bracht hem het inzicht, dat het schilde-rij “De verzoeking van de heilige Antonius” een echte Jeroen Bosch moest zijn. Dit in tegenstelling tot de algemene opinie over dit schil-derij, dat het hier om werk van een volgeling ging. Vandaar dat “De verzoeking van de heilige Antonius” jarenlang in het depot van het Nelson Atkin Museum of Art in Kansas City, Missouri, was opgebor-gen. Rob Bergmans heeft het “Bosch Research and Conservation Pro-ject” zijn ontdekking meegedeeld. Later kwam dit onderzoeksteam tot de conclusie dat het hierom een echte Bosch ging en Bergmans het weldegelijk bij het juiste eind had. “De verzoeking van de heilige Antonius” hangt nu als originele Bosch op de grote overzichtsexposi-tie van werk van Jeroen Bosch.Als waardering voor het onderzoekswerk van Rob Bergmans geeft Kunsthuis Rosmalen hem graag de gelegenheid om in woord en beeld ons mee te voeren op zijn ontdekkingsreis. Dit belooft een bij-zondere avond te worden. Vandaar dat wij u van harte uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn op donderdag 28 april vanaf 20.00 uur in het 'Kunsthuis' aan de Oosteinderweg 98 in Rosmalen. Entree: € 10,-.Aanmelden: [email protected]

Archeologisch onderzoek naar restanten 19e-eeuws boerderij RosmalenDeze week vindt archeologisch onderzoek plaats aan de Dorpsstraat in Rosmalen. Tijdens archeologisch vooronderzoek naast Dorpsstraat 75 werden in een deel van het plangebied sporen van bewoning ge-vonden. Het zijn grotendeels sporen van een boerderij die hier in de 19e eeuw heeft gestaan. Mogelijk liggen hieronder echter nog resten van een oudere voorganger. Het is zeer belangrijk om te weten tot hoever de bewoning in dit gebied teruggaat. Daardoor kunnen we ook meer te weten komen over de manier waarop Rosmalen zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Het onderzoek wordt verricht door cultuurhistorisch onderzoeksbureau BAAC in opdracht van af-deling Erfgoed van de gemeente. Wilt u meer weten over de opgra-vingen? Neem dan contact op met archeoloog Stefan Molenaar via [email protected].

Even blazen om het geslacht te bepalenHet broedseizoen komt eraan en daarom organiseerde vogelvereni-ging De Nachtegaal uit Rosmalen een vogelmarkt. Over belangstel-ling had de organiserende vereniging niet te klagen. Velen namen en kijkje of gingen actief op zoek naar een wederhelft voor hun pop of mannetjesvogel. Zij hadden keus uit honderden vogels in allerlei soorten en maten. Kanaries, tropische vogels, cultuur vogels, parkie-ten en agaporniden. Wie denkt dat de vrouwtjes er door de manne-tje nagefloten worden heeft het mis. Om het geslacht van de vogel te bepalen wordt er even naar geblazen. Karel Goossens maakte de foto een uitgebreide fotoreportage vindt u op www.thuisinhetnieuws.nl

Online Verkeersquiz Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland regio Zuid organiseert in op-dracht van de regio ’s Hertogenbosch de online Ver-keersquiz in de maanden april en mei. Basisscholen nemen het tegen elkaar op in deze verkeersquiz.

Het verkeer wordt steeds druk-ker en kennis van verkeersregels is harder nodig dan ooit. Ver-keersongevallen met lopende en fietsende kinderen gebeu-ren voor ruim 90% binnen de bebouwde kom en binnen een straal van 1 kilometer van huis.

Online VerkeersquizEen verkeersquiz spelen tegen andere scholen, maar dan bin-nen je eigen klas. Dit is mogelijk met de online verkeersquiz van Veilig Verkeer Nederland. Deze online verkeers- quiz wordt aan-geboden aan alle basisscholen in de regio ’s Hertogenbosch. Leerlingen van 30 basisscholen, in totaal 755 leerlingen, uit de regio ‘s Hertogenbosch nemen het tegen elkaar op. De quiz is bestemd voor de leerlingen van groep 7 en 8. De leerlingen spe-len online voorrondes in hun eigen klas. Dit geeft alle scholen de gelegenheid om met deze leerzame en spannende quiz mee te doen.

Beste VerkeersklasDe scholen spelen de online quiz in de eigen klas binnen de peri-ode van 4 april t/m 15 april. Van de deelnemende scholen gaan de 5 best scorende scholen door naar de regionale finale van de Verkeersquiz. In deze finale strijden de scholen om de titel ‘Beste Verkeersklas’ van de regio ‘s Hertogenbosch. Deze finale vindt plaats op woensdag 18 mei in theater Lievekamp in Oss.

’Verkeer’ is leukMet de inzet van de verkeersquiz maakt Veilig Verkeer Nederland het thema ‘verkeer’ voor kinde-ren leuk. De leerlingen discus-siëren over verkeerssituaties en leren hoe ze de verkeersregels goed toe moeten passen. Het is ook een duidelijke graadme-ter van het kennisniveau van de leerlingen. En uiteindelijk kun-nen ze ook nog een leuke prijs winnen!

Page 38: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 38

Oplossing Verschillenpuzzel

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22

23 24 25 26 27 28

29 30 31 32

33 34 35 36 37 38

39 40 41

42 ❖ 43

44 45 46 47 48 49 50

51 52 53 54 55

56 57 58 59 60 61

62 63 64 65

66 67 68 69 70 71

72 73 74 75

76 77

© Persbelangen P0326

KruiswoordpuzzelWelk winwoord komt er in het balkje?

2 26 15 62 5 70 50 40 29 57 48 16 21

KruiswoordpuzzelHORIZONTAAL: 1 valies; 6 visite; 12 liedjeszanger; 14 lichaamsdeel; 16 boerenwerktuig; 18 nikkel; 19 wier; 21 nummer; 22 bevestiging; 23 wat; 25 Nederlands water; 28 schenkgerei; 29 doortrapt; 31 aansporing; 32 dundoek; 33 oude maat; 34 hemellichaam; 36 meer in Rusland; 38 familielid; 39 plaats in Utrecht; 40 tanden en kiezen; 42 jong dier; 43 reus; 45 stevig; 48 al; 51 waterstand; 53 vuur; 54 malligheid; 55 rivier in Noord-Brabant; 56 Europeaan; 58 ventileren; 60 tors; 62 boomkruin; 63 Europese vrouw; 65 bedrog; 66 maanstand; 67 zangnoot; 68 hert; 69 voorzetsel; 71 neon; 72 insect; 74 groente; 76 strandvonder; 77 vogel.

VERTICAAL: 2 rivier in Rusland; 3 enthousiasteling; 4 koel; 5 editie; 7 en volgende; 8 luchtstreek; 9 grondsoort; 10 Frans voegwoord; 11 plaats in Drenthe; 13 afsluiter; 15 vliegtuigloods; 17 kleur; 19 esdoorn; 20 vertering; 22 snee; 24 voorzetsel; 26 zijrivier van de Loire; 27 akelige; 28 klasse; 30 tokkelinstrument; 32 insect; 35 huisraad; 37 loofboom; 39 zangstem; 41 buidel; 44 kledingstuk; 46 ongekookt; 47 deurhengsel; 48 garde; 49 op een keer; 50 moedig; 52 rakel; 55 slotwoord; 57 voorzetsel; 59 twijg; 61 niet even; 63 braaf; 64 Ierland; 67 aanwijzend vnw.; 70 lichaamsdeel; 72 Griekse letter; 73 zangnoot; 74 rivier in Italië; 75 dierengeluid.

Stuur uw winwoord voor 29 april naar [email protected]. Onder de goede inzen-der verloten wi een avondje uit voor twee personen in de Dorsvlegel in Vinkel

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Samenwerking Kinderopvang De Blokkendoos en Golfbad Oss

Kinderopvang De Blokkendoos biedt de mo-gelijkheid om zwemles te combineren met BSO-tijd! Alle kinderen vanaf 4 jaar kunnen zwemles volgen in het Golfbad in Oss en zo hun zwemdiploma(‘s) halen. Het vervoer van en naar het zwembad wordt geregeld, alsmede de begeleiding in het zwembad.

De Blokkendoos zorgt voor een professio-nele overdracht aan de betreffende zwem-instructeur en voor terugkoppeling aan de ouders met betrekking tot de voortgang van de zwemles.De kinderen krijgen les van professionele zweminstructeurs volgens de eisen van de NPZ-NRZ (ZwemABC) en voor alle deelne-mende kinderen geldt een diplomagarantie.Uit onderzoek is gebleken dat er bij ouders behoefte is aan optimaal gebruik van de BSO-tijd, waardoor ouders en kinderen meer rust krijgen in hun (drukke) agenda.Kinderopvang de Blokkendoos is al meer dan 17 jaar een begrip in Lithoijen en omgeving, en met deze samenwerking willen we samen met het Golfbad inspelen op veranderende behoeften van ouders en kinderen. Daar-naast is de samenwerking een goede aanvul-ling op het gevarieerde sport- en spel aan-bod dat we aanbieden op de Blokkendoos. Zo is er veel aandacht voor beweging en bui-tenspel, is er peutergym en op Sportpark de Akkeren in Lith bieden we een 7+ sport BSO. Meer informatie over de mogelijkheden van de Blokkendoos is te vinden op: www.de-blokkendoos.com en elders in dit blad.

Page 39: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 39

Voorzieningenkaart Geffenaangeboden aan wethouder Den BrokDinsdagavond 12 april was de afsluiting van het trpa-ject om te komen tot een Voorzieningenkaart. Wethou-der Frank den Brok mocht het advies van de Geffena-ren in ontvangst nemen.

'Grote kans dat dit door de ge-meenteraad wordt goedgekeurd en dus de basis vormt voor de toekomst van Geffen'. Aldus Den Brok na ontvangst van het advies uit handen van Hans Hoeben, voorzitter van Dorpsraad Geffen.

Vanaf september hebben inwo-ners van Geffen samen met de gemeente Oss gewerkt aan een visie op de toekomst van Geffen. Hoe behouden we en verbete-ren we de leefbaarheid in Ge-ffen? En welke maatschappelijke voorzieningen hebben we daar voor nodig? De dorpsraad dankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de Voorzieningen-kaart!

Geffen kenmerkt zich door actieve inwoners en actieve verenigingen. Het dorp groeit de komende jaren naar 5.000 inwoners. Er is een goed voor-zieningenniveau. Het advies Voorzieningenkaart leek na af-ronding van de werkgroepen vrijblijvend en weinig concreet.

Nader overleg met de dorpsraad en gemeente heeft geleid tot een aanscherping. Op de korte termijn zijn vooral leefbaar-heidsdoelen te realiseren. Acti-viteiten zijn leidend, en gezonde exploitaties zijn noodzakelijk. Intensiever samenwerken en de-len van voorzieningen is ook in Geffen de toekomstige realiteit. Ieder houdt de ogen open voor ontwikkelingen, ook de gevolgen van de terugloop van activitei-ten en het minder beschikbaar zijn van vrijwilligers. Op de lange termijn leidt dit tot minder in-vesteringen in maatschappelijk vastgoed. Gemeente en inwo-ners blijven samen optrekken om naar de toekomst toe de juiste keuzes te maken. Dit ad-vies dient daarbij als gemeen-schappelijk referentiekader. Benieuwd wat deze prachtige samenwerking tussen inwoners en gemeente heeft opgeleverd?

Het complete advies is terug te lezen op de website: www.dorpsraadsgeffen.nl

Cadeaubon voor aanbrengen nieuw lidIn het kader van het Jaar van het Boek houden de bibliotheken van de NOBB in april een speciale ledenwerfactie. Wie als lid van de bi-bliotheek in die maand een nieuw lid aanbrengt, ontvangt een ca-deaubon van de Wereldwinkel ter waarde van 5 euro.

Culinaire fietstocht vanaf verrassende locatie

FietsENmenu bij SatisfactionDe voorbereidingen voor het jaarlijkse FietsENmenu van Satisfaction op zaterdag 21 mei zijn volop gaande. Het organisatieteam heeft weer een mooie route uitge-stippeld in een verrassende regio op afstand van Ros-malen.

De werkgroep van Satisfaction Rosmalen die het FietsENmenu or-ganiseert laat niets aan het toeval over. De uitgezette route wordt meerdere keren gecontroleerd. Onder andere werkgroepleden Ma-rya Hubers en Ellen Verhallen stappen op hun eigen fiets om het hele parcours te fietsen en te checken of alle aanwijzingen wel kloppen.Marya: “Op zaterdag 21 mei verzamelen de deelnemers zich bij De Kentering waar zij in de bus stappen die hen naar een mooi plekje in een andere regio brengt. De fietsen gaan mee in een vrachtwagen.”De route voert onder andere langs horecagelegenheden waar stap voor stap een culinair menu wordt opgebouwd.Ellen: “De fietsers leggen de route heel relaxed af omdat er voldoen-de tussenstops zijn. Niet alleen om te eten, maar ook om mee te doen aan leuke opdrachten die moeten worden uitgevoerd. Het Fiet-sENmenu is voor ruim honderd deelnemers elk jaar weer een feest. Ontspannen genieten van het fietsen, de natuur, het eten en de on-derlinge vrolijkheid.”Inschrijven kan nog via [email protected] tot uiterlijk 25 april. De kosten bedragen voor Vrienden van Satisfaction € 38,50, an-deren betalen € 47,--. Zie ook www.satisfactionrosmalen.nl. E-bikes zijn toegestaan.

Marya en Ellen genieten zelf ookvan de activiteit.Zij beleven er veel voorpret aan.

Themabijeenkomst over ‘barmhartigheid’Een wereld vol tegenstellingen en conflicten zorgt voor onrust, angst, oorlog en geweld. Hoe kan van barmhartigheid een deugd worden gemaakt in deze vaak onbarmhartige samenleving? Tij-dens de bijeenkomst wordt besproken wat barmhartigheid kan bijdragen aan vermindering van verdeeldheid en welke inbreng ieder mens daarin kan hebben.Dinsdag 26 april organiseert de Rosmalense seniorenvereniging HEVO een thema-ochtend over ‘barmhartigheid’. Clazien Pulles en Harry Willems van De Binnentuin, vindplaats voor zingeving en verdieping, houden een inleiding. Daarna is er ruim de gelegen-heid om met elkaar in gesprek te gaan. De bijeenkomst wordt gehouden in De Ontmoeting, Tulpstraat 2-4, en duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Toegang is gratis en ook niet-HEVO-leden zijn welkom.

Page 40: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 40

GordijnenVerduisterend, breedte 150 cm, leverbaar in 72 kleurennú 14,95 p/mtrGRATIS op maat gemaakt incl. fournituren

Novilonbreedte 400 cmleverbaar in vele kleuren en dessinsnú 39,95 p/mtrGRATIS gelegd

m e u b e l s - g o r d i j n e n - t a p i j t e n

MA 13.00 - 18.00 UUR | DI - VR 10.00 - 18.00 UUR | ZA 10.00 - 17.00 UUR

ELKE ZONDAG OPEN VAN 12.00 TOT 17.00 UURRIJNSTRAAT 427 - 429 ‘S-HERTOGENBOSCH

Complete woonserie zwart met eiken in deze serie verkrijgbaar: bu� etkast, eetkamertafel, dressoir, vitrinekast, salontafel en tv-meubel

Stoel “Petra”new style prijs 149,-

Spiegelnew style prijs 145,-

Inbetween gordijnenhoogte 290 cm, leverbaar in 7 kleuren

nú 19,95 p/mtrGRATIS op maat gemaakt

Salontafel “Bowl”Dé trend van dit moment is salontafel “Bowl”, verkrijgbaar in grijs en wit.

70x70 cm, elders 239,- voor 200,-90x90 cm, elders 299,- voor 250,-

nu slechts

149,-

Nieuw: woonaccessoiresBij Rudy vd Zande new style Bij Rudy vd Zande new style vindt u nu ook de meest fantastische accessoires, om uw nieuwe woonstijl om uw nieuwe woonstijl helemaal mee af te maken helemaal mee af te maken of om kado te doen.

Poef “LifeStyle”Ø 120 cm, verkrijgbaar in 6 trendy kleuren.

Page 41: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 41

www.designerchairs.nl

Bestel online jouw nieuwe eetkamerstoelen, tafel en verlichting! Of bezoek onze showroom in Utrecht!

Zeelantlaan 41 - 3526 AK - Utrecht - Woonboulevard Gratis parkeren - 7 dagen geopend

Cast Magnolia stoelenWIT of ZWART, te gebruiken als eetkamer of tuinstoel! Slechts €179.-

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrage* Zonwering* Alle vloerbedekking* Karpetten, traplopers* Vinyl, laminaat

* Rolgordijnen, vouwgordijnen

* Festonneerwerk* Herstofferen

(stoelen, caravan, boten, etc.)

* Alle soorten horren op maat gemaakt

www.festontapijtenheesch.nl • [email protected] 52 Heesch • tel. 0412-451394

ma. t/m vr. 9.00-12.00 | 13.00-17.00 za. 10.00-15.00

Bij aankoop van tapijt FESTONNEREN GRATISwo. nm gesloten

www.festontapijtenheesch.nl • Broekhoek 52 Heesch • tel. 0412-451394

complete woninginrichtingHEESCHFESTON

Al meer dan 25 jaar ervaring en een begrip in Heesch

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrage* Zonwering* Alle vloerbedekking* Karpetten, traplopers

* Vinyl, laminaat* Rolgordijnen,

vouwgordijnen* Festonneerwerk* Herstofferen

( s t o e l e n , c a r a v a n , b o t e n , e t c )

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrageNIEUW

vouwgordijnen

VELUXdealer

* Aantrekkelijke aanbiedingen!!!

FESTONFESTON

Al meer dan 25 jaar ervaring en een begrip in Heesch

NIEUW VELUX DEALERZie onze

vernieuwde website

Westeind 11B Rosmalen • 073 - 69 075 66www.marcusvloeren.nl

dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 18.00 uuren zaterdag 10.00 - 16.00 uur

Dé vloerenspecialist in Brabant!

U bent van harte welkom voor een vrijblijvende offerte!

Laminaat, PVC,

Silent Touch en eiken-

lamelparket

NIEUW IN ONZE COLLECTIE:

Raftwood eikenlamelparket

van Flamingo parket!

Tips om ramen te kiezenOpen raam slaapkamerHout, aluminium of PVC ramen? Hier vind je enkele tips om de juiste ramen te kiezen die het best bij jou en jouw woning passen. Uit welk materiaal kunnen de ramen bestaan, hoe wordt het raam geopend en welk glas kun je het beste gebruiken. Welke ramen je ook wilt plaatsen, bepaal altijd op voorhand aan welke criteria jouw ramen moe-ten voldoen.

Hout, PVC of aluminium?Houten ramen zijn uitstekende isolatoren. Hout is een warm en charmant materiaal dat lang meegaat. De kleur kun je zelf kiezen en regelmatig aanpassen als je dat wenst. Het grootste na-deel: de ramen moeten regelma-tig opnieuw geschilderd worden.Aluminium is de duurste optie van de drie, maar wel enorm populair. Dat komt omdat het materiaal duurzaam is, perfect past in onze hedendaagse archi-tectuur en onderhoudsvriende-lijk is.PVC-ramen zijn doorgaans een stuk goedkoper dan ramen uit hout of aluminium. Bovendien is het een onderhoudsvriendelijk materiaal. Toch is dit het minst duurzame alternatief met een kunstmatig uitzicht.Tegenwoordig zijn ook stalen ra-men en polyurethaan populaire

toepassingen voor ramen, maar beide zijn dure oplossingen.

Hoe wil je de ramen openen?Vaste ramen zijn de goedkoop-ste en veiligste keuze en isoleren het best. Maar deze ramen zijn moeilijker te lappen en luchten is al helemaal uitgesloten. Open-gaande ramen bestaan in ver-schillende systemen:Draairamen draaien meestal naar binnen. Dit kan echter ver-velend zijn voor gordijnen of voorwerpen die op de venster-bank staan. Ramen die naar bui-ten opendraaien zijn dan weer moeilijker te lappen.Valramen scharnieren onderaan. Zo kun je de ruimte luchten, ter-wijl je nog steeds tegen inbre-kers, wind en regen beschermd bent. Verhuizen door deze ra-men is echter uitgesloten.Draai-kiep-ramen combineren beide voorgaande functies. Je kunt ze kantelen om te luchten of helemaal openzetten. Deze dubbele functie heeft echter ook

de tuin. Ze nemen geen plaats in, maar laten wel regen of wind binnen als ze open staan.Vouwramen kun je onopvallend wegschuiven, zodat je de tuin helemaal in de woning trekt.Dakramen zijn praktisch, onder-

Dubbele beglazing of hoogren-dementsglas?Wist je dat er in dubbele begla-zing ook heel wat verschillen zijn: Dubbele beglazing bestaat uit twee glasbladen met daar-tussen een droge luchtlaag. Deze beglazing zorgt voor optimale isolatie.Zonwerende beglazing is half transparant, zodat het glas wel licht doorlaat, maar inkijk ver-mijdt. Dit zonwerende glas be-staat ook in verwarmende of zelfreinigende uitvoering.Veiligheidsglas vermindert aan-zienlijk de kans op inbraak, maar kost dan weer meer.Hoogrendementsglas is een bijzondere vorm van dubbele beglazing. Tussen de twee glas-bladen zit een onzichtbare, warmtereflecterende coating aan de binnenkant van het raam. Ideale isolatie! (Bouw & Wonen)

een hoger prijskaartje.Schuiframen worden vaak geko-zen als toegang tot het terras of

houdsvriendelijk en zorgen voor meer lichtinval en verluchting op zolderkamers.

Page 42: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 42

ZELF ZAAIEN EN PLANTEN VERS UIT EIGEN TUIN

Zaai nu alle soorten zaden

Alle soorten groentenplanten:

tomaat, komkommer,

paprika, peper, courgette,etc.

Dahlia’sdiverse kleuren

Vele soorten kruiden Wij zijn elke vrijdagen zaterdag

open van 9.00 tot

17.00 uur

van den Elzen - Zadenwinkel.nlWeerscheut 18, Vinkel • 073-5321293

www.zadenwinkel.nl

Page 43: Maasdorper april 2016

19 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 43

Schuimrubberin elke afmeting en elke

gewenste dikte; eventueel precies op maakt gemaakt

Tempur (nasa-schuim)

www.deschuimrubberhal.nl

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden:

maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uurzaterdag van 10.00 tot 16.00 uurAlle dagen telefonisch bereikbaar!

De koffie staat klaar!

TERRASOVERKAPPING XXL6 meter breed op 2 palen3 meter uitval incl glasGRATIS plaatsing

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

TERRASOVERKAPPING V956 meter breed x 3 meter uitval GRATIS plaatsing 2350,-

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Bezoek onze showroom in Vught!

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!Alle dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!Alle dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!Alle dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!Alle dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

www.jadaveranda.com

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

TERRASOVERKAPPING V956 meter breed x 3 meter uitval GRATIS plaatsing 2350,-

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Bezoek onze showroom in Vught!

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!Alle dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!Alle dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!Alle dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!Alle dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

2e PAASDAG OPEN VAN 10.00 - 16.00 UUR

TERRASOVERKAPPING V956 meter breed x 3 meter uitvalincl. plaatsing

2550,-

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

VOORjAARSActiES

tERRASOVERKAPPiNGENIndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

TERRASOVERKAPPING XXL6 meter breed op 2 palen Grootste assortiment en beste

kwaliteit van de regio !

GRATIS PLAATSING

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

VOORjAARSActiES

tERRASOVERKAPPiNGENIndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

TERRASOVERKAPPING XXL6 meter breed op 2 palen Grootste assortiment en beste

kwaliteit van de regio !

GRATIS PLAATSING

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

Terrasoverkapping XXL 6 meter breed op 2 palen3 meter uitval incl. glas GRATIS plaatsing

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden:

maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

Alle dagen telefonisch bereikbaar!De koffie staat klaar!

IndustrieterreinDe Ketting 16b, VughtT: 073 - 6840818T: [email protected]

TERRASOVERKAPPING V956 meter breed x 3 meter uitvalincl. plaatsing

2750,-

€4950,-

Professionele uitrusting voor smaakbelevenissenAls voorloper op het gebied van koken in combi-stoomovens staat Ga-ggenau voor de verdere ontwikkeling van gezonde bereidingswijzen. Aan het begin van dit jaar presenteert het merk een volautomatisch reinigingssysteem en een op de graad nauwkeurige temperatuurin-stelling voor het sous-vide koken voor alle combi-stoomovens van de 400 serie met aansluiting op de watertoe- en afvoer. Als consequente aanvulling wordt de nieuwe vacumeerlade aangeboden. Deze is per-fect voor het voorbereiden van levensmiddelen voor het gezonde sous-vide koken. Dit nieuwe product is vanaf het voorjaar 2016 ver-krijgbaar in een bij de bakovens 400 serie passend design.

Zolang mogelijk zelfstandig douchenEven snel onder de douche, een alledaagse handeling die wij als van-zelfsprekend beschouwen. Als je door ouderdom of een aandoening beperkt bent in je mobiliteit, dan kan douchen een hele opgaaf zijn. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen beschikbaar die het mogelijk maken om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen douchen. Hoe zelf-standiger je bent, hoe meer privacy je hebt. Maak daarom gebruik van het comfort van een ergonomische wandgreep of een douche-zitje om zittend te kunnen douchen.

Douchestang en douchekophouderWandbeugels kunnen ook gebruikt worden als douchestang waarop

u een unieke douchekop-houder geplaatst kan wor-den. Deze douchekophouder beweeg je gemakkelijk met één hand op en neer. Dat is prettig als je één hand nodig hebt om jezelf vast te hou-den of als je maar één hand kunt gebruiken. Zo is de dou-chestang tevens een steun-punt in de douche

KleurenDeze badkameroplossingen zijn verkrijgbaar in wit, zwart en gepolijst roestvast staal met witte of zwarte kappen

Page 44: Maasdorper april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 44

www.vanlithgroendesign.nl

vanGROENDESIGN

06 108 422 90Achtersteweg 65392 CG Nuland

TIELEMANSHEKWERK BV

- Tuinhout- Tuinhuisjes- Tuinafscheidingen- Overkappingen

- Pergola’s- Schuttingen- Poorten- Vlonders

Hekwerk - PoortenAutomatisering - Intercom

Draai- en vrijdragende poortenSportveld omheiningen

Ambachtsstraat 13, 5391 BS Nuland Tel. (073) 532 42 89 www.tielemanshekwerk.nl

Ontwerp uw eigen tuinhuis op:www.tielemanstuinhout.nl

Een prachtige judasboom

de GROOTSTE KEUS in BESTRATINGSMATERIALEN

VOORJAARSAANBIEDINGEN

v.a. € 19,00

per m²

v.a. € 25,00

per m²

Openingstijden:maandag - vrijdag : 9:00 - 18:00 uurzaterdag : 9:00 - 15:30 uur

Swanenberg Handelsonderneming B.V.Rosmalensedijk 105236 BD ‘s-Hertogenboschtel.: 073-5213715

www.swanenberg.nu

als nationaal feest gevierd. Men ontmoet elkaar in massale pick-nicks in de parken onder de bloeiende bomen. Voor Japan-ners symboliseert de korte, uitbundige bloei de rijkdom en vergankelijkheid van het leven. Wij genieten er ook zonder die symboliek niet minder van.

Nog meer bloeiende bomen In april-mei bloeien onder an-

dere ook: sierappels (Malus); de prachtige sneeuwvlokkenboom (Halesia carolina); de Anna Pau-lownaboom (Paulownia tomen-tosa) met grote, blauwe bloe-men; krentenboompjes zoals de witbloeiende Amelanchier arbo-rea ‘Robin Hill’; Kastanjes: heel mooi is de rood-bloeiende Aesculus × carnea ‘Au-reomarginata’ met goudgerand blad.

De judasbomen (Cercis) vormen een geslacht met zeven soorten bladverliezende bomen uit Eu-ropa, China en Noord-Amerika. Een van de mooiste is de nieuwe Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, een prachtige, roodbladi-ge ju-dasboom (zacht fluwelig rood dat in de loop van het seizoen wat groener wordt) die uiteinde-lijk ca. 3 m hoog wordt.In april-mei verschijnen de fraaie, roze, eetbare bloemen aan de dan nog kale takken. De

bloemen smaken lichtzuur. Lek-ker in een frisse salade. Deze boom (ook zeer geschikt als lei-boom) trekt door zijn bijzondere kleur altijd de aandacht. Ideaal als solitair en geschikt voor iede-re maat tuin. Plant hem op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende grond.

Japans kersenbloesemfeest Eind maart/begin april bloeien in Japan de kersenbomen (sakura). Deze explosie van kleur wordt

Page 45: Maasdorper april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 45

Openingstijden:Ma. t/m vr. 9.00-18.00 uurZa. 9.00-17.00 uurVr. koopavond tot 21.00 uur

Aanbiedingen geldig tot 3 mei 2016, zolang de voorraad strekt

Tuincentrum Meijs • Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch • tel. 0412-407030

Tuincentrum Meijs

ECOstyle graszaadVoor het doorzaaien van kale plakken in

het gazonMet coating tegen vogelvraat

Voor alle soorten gazonsBevat organismen voor een sterk gazon

Voor 20 m2 van 7,95 nu 4,35

Lewisia ( Bitterkruid ) Prachtige vaste plant, ook voor drogere plaatsenVan 3,25 nu 2,15

Japanse esdoorn een sieraad in elke tuin

Grote sortering

ColeusDecoratief Voor binnen zowel als buiten Groot. Per stuk 1,75

Hebe celina Bloeit wit

van april tot augustusNu 2,75

nu

4,35

nu

2,15

nu

2,75

Elke zondag open van 12.00 tot 17.00 uur

3 stuks

4,50

Groenteplanten en kruiden

Ruime sortering

Koningsdag open van 10.00

tot 17.00 uur

Lentekriebels

Impatiens New GuineaVoor binnen en buiten Diverse kleurenPer stuk 2,45 3 stuks

6,00

Page 46: Maasdorper april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 46

St. Lambertus - LithVrijdag 22 april 10.30 uur: Huwelijksviering van Aeron Ackermans en Vera Geurts13.30 uur: Huwelijksviering van Rob van der Doelen en Marloes Bon-gers

Zondag 24 april 10.00 uur: H. Eucharistie, Koor: GemengdIntenties: Sjef Wertenbroek, overleden ouders Bas van Schijndel-van Lith en The van Schijndel (vanwege verjaardag), Theodora Gerarda van der Maazen, overleden ouders Wim en Lies Janssen-van Lith (vanwege haar jaargetijde), overleden Pieta van Oorschot-van Lent, kleinzoon Rick en overleden familieleden, overleden ouders Van der Vinne-Nelisse

Zondag 1 mei 10.00 uur: H. Eucharistie, Koor: GregoriaansIntenties: Theodora Gerarda van der Maazen, Harrie de Veer (van-wege zijn verjaardag)

Donderdag 5 mei 10.00 uur: H. Eucharistie, Hemelvaart, Koor: GregoriaansIntenties: Theodora Gerarda van der Maazen

Zondag 8 mei 10.00 uur: H. Eucharistie, Moederdag, kindernevendienst, Koor: Ge-mengdIntenties: overleden familie van Sonsbeek, Sjaan Baijens-van Zoest (jaargetijde), Theodora Gerarda van der Maazen, overleden familie Nicolaas en Grada van Sonsbeek-de Jong, overleden ouders van Am-stel-de Bijl en dochter Gera, Tien Sas, overleden ouders van Maren-van Amstel, overleden ouders Johan en Hanneke van Lith-van Teef-felen (vanwege haar verjaardag en jaargetijde), Jan van den Elsen (vanwege zijn jaargetijde), overleden ouders Van der Vinne-Nelisse

Zondag 15 mei 10.00 uur: H. Eucharistie, Hoogfeest van Pinksteren, kinderneven-dienst, Koor: GemengdIntenties: overleden ouders Sien en Hasje Wolf, Roos van de Lavoir-van Eck, Gerard van de Lavoir en Gerda van Eck, Gerard en Bert van Dijk, Theodora Gerarda van der Maazen, overleden ouders Corry en Nol Bongers, overleden ouders Johan de Poot (vanwege verjaardag) en Toos de Poot-van Amstel

Maandag 16 mei 10.00 uur: H. Eucharistie, Tweede Pinksterdag, Volkszang

Zondag 22 mei 10.00 uur: H. Eucharistie, Allerheiligste Drie-eenheid, Koor: GemengdIntenties: overleden ouders Sjors en Riet Langens (vanwege trouw-dag), overleden ouders van Zoest-Smits, Theodora Gerarda van der MaazenZondag 29 mei om 10.00 uur: H. Eucharistie, Sacramentsdag, kinder-nevendienst, Koor: GemengdDora Roaymakers, Sjef Wertenbroek, Theodora Gerarda van der Maazen

Mededelingen:·Doordeweekse H. Missen zijn om 9.00 uur.·In de maand mei wordt de rozenkrans gebeden iedere woensdag-avond om 19.00 uur in de Mariakapel aan de Mr. van Coothstraat.

H.Remigius - LithoijenH. Benedictus - TeeffelenZaterdag 23 april19.00 Woord- en Communieviering LithoijenDiaken Jan Renders; RemigiuskoorIntenties: Minard van der Worp als gedachtenis aan zijn verjaardag, Overleden ouders van der Worp – Kocken, Zus Kasbergen – van Ge-ffen als gedachtenis aan haar verjaardag, tevens gedachtenis Her-man Kasbergen

Zondag 24 april09.30 Woord- en Communieviering Teeffelen; Pastor W. Cuypers; Be-nedictuskoorIntenties: Stien Engelhart als jaargetijde

Zaterdag 30 april19.00 Eucharistieviering LithoijenPater Bernard Kersten; RemigiuskoorIntenties: Lies Koelen – Kling als gedachtenis aan haar verjaardag, tevens gedachtenis Herman Koelen, een intentie uit Dankbaarheid, Grad en Anna van de Goor - van Dreumel, Frans en Leen Ceelen - Ceelen

Zaterdag 7 mei13.30 Woord en Communieviering; 50 jaar K.B.O. Lithoijen –TeeffelenVoorganger Diaken J. Renders. Remigiuskoor.Intenties: Overleden Leden van de K.B.O. Lithoijen-Teeffelen, Mien Tiemissen – Tiemissen vanwege Moederdag

Zondag 15 mei Pinksteren10.00 Woord en Communiedienst LithoijenDiaken Jan Renders; RemigiuskoorIntenties: Antonius van Waardenburg en Wilhelmina van Waarden-burg – van Hoorn, Zus Kasbergen – van Geffen als gedachtenis aan haar sterfdag, tevens gedachtenis Herman Kasbergen. Jan Doeven-dans

Zondag 15 mei Pinksteren09.30 Woord- en Communieviering TeeffelenPast. werker Th. Breuring; BenedictuskoorIntenties: Wouter en Stien Engelhart

St.Lambertus – Maren-KesselVoor huisbezoek, ziekenbezoek, huwelijk, jubileum, doop en uitvaart dient u contact op te nemen met Pastoor van der Vinne, woonachtig op de pastorie in Lith, en telefonisch bereikbaar onder 0412-481215. Misintenties kunt u opgeven middels een enveloppe met daarin ver-meld de datum en naam en toegevoegd het intentiegeld. Gelieve deze envelop in te leveren bij mevrouw Gerda van Zoggel, Kerkweg 10 Maren-Kessel, telefoon 0412- 479277. Het bedrag van een misin-tentie is € 10,00.

23 april om 18.00 uur Eucharistieviering 30 april om 18.00 uur Eucharistieviering 7 mei om 18.00 uur Eucharistieviering

Zaterdag 14 mei om 18.00 uur EucharistievieringIntenties: Jan-Willem de Jong vanwege zijn verjaardag.

Page 47: Maasdorper april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 47

Protestantse Gemeente Lith en OijenDiensten zondags 10.00 uur.24 april, mevr. drs. S. Lerrick1 mei, mevr. ds. W. Bakkes, Driebergen8 mei, mevr. ds. J. Herweijer, Bemmel15 mei, Pinksteren, mevr. drs. S. Lerick22 mei, Viering Heilig Avondmaal, ds. P. Verschoor, Helmond

AMBACHTELIJKE STEENHOUWERIJ LITH• Graf- en urnmonumenten• Gevelstenen• Beelden• RestauratievanNatuursteen• Galerie het Lithse PaardLithse Dijk 34 – 5397 EC Lith | 0412 – 85 66 32 * 06 480 84 301

www.atelierpierrejuste.nl

vd maazen 1/2

Lezing over (Brabantse) traditiesTradities zijn belangrijk. Ze zeggen iets over onze eigen identiteit. Wie we zijn, kun je zien aan wat we doen. Wat doen we alsof het vanzelfsprekend is? Waarom doen we dat zo? Vaste gewoontes ma-ken het leven wat makkelijker. Tradities staan een stapje hoger: ze maken het leven zinvol. Tradities verdwijnen maar er komen ook nieuwe tradities bij. U zult versteld staan hoeveel tradities u zelf in uw bagage heeft, zonder dat u het beseft, en vooral zonder dat u de achtergrond kent. We hebben zoveel Brabantse tradities, dat we meedoen zonder het zelf te beseffen. Dat we achterom komen wan-neer we koffie komen drinken of gewoon even komen buurten: dat is Brabants. De Brabantse koffietafel was ooit een niet al te droevig dodenmaal. Drie kussen bij een begroeting: het is in Brabant begon-nen.Op woensdag 20 april kunt u samen met dhr. Jan Franken kijken naar ‘tradities’ en zal hij er de nodige uitleg over geven. Dit gebeurt aan de hand van een powerpointpresentatie.Jan Franken; heemkundige, is docent bij de KBO. De recensies zijn lovend, dus deze lezing mag u niet missen! Plaats van handeling is de Heemkamer op de eerste verdieping van Perron-3 in Rosmalen. Aan-vang: 20.00 uur. De ruimte is toegankelijk vanaf 19.30 uur. U hebt dan gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken (prijs € 1,-). Er is om 21.00 uur een korte pauze, met gelegenheid om koffie/thee te nemen. Entree leden: € 1,- Ook niet-leden zijn welkom, maar zij betalen € 3,50 entree. Om zeker te zijn van een plaats, graag reserveren op 06-21456545 of via [email protected]

INFORMATIEAVOND 23 MEI 2016 VAN 19.00 TOT 21.00 UURIN DE HUISKAMER VAN MFA ’T HART VAN OIJEN AAN DE KLOOSTERSTRAAT 1 TE OIJEN

DENK MET ONS MEE!HOE KLOPT HET ‘HART VAN OIJEN’ VERDER?

PROJECTWONINGEN

ZELFBOUW MOGELIJKHEDEN

CONCEPT VERKAVELING

PLANNING EN FASERING

LITH OOSTBEWUST SAMEN BOUWEN

dat klopt!dat klopt!dat klopt!dat klopt!dat klopt!HART VAN OIJEN

BEWUST SAMEN BOUWEN

HART VAN OIJENHART VAN OIJENBEWUST SAMEN BOUWEN

Page 48: Maasdorper april 2016

Online bestellen ook bij ons mogelijk via

www.plus.nl

Verwelkom het voorjaar,spaar voor lentebloeiersWat is er nu mooier dan een fleurige tuin of een vrolijk gekleurd balkon? Ook dit jaar kun je bij PLUS weer sparen voor een doos vol lentebloeiers. Tegen inlevering van een volle spaarkaart ontvang je een doos met maar liefst 24 plantjes. Je kunt ze in één keer in de tuin of in een grote pot zetten, zonder zelf het hoofd te hoeven breken over mogelijke kleurencombinaties. Eigenlijk spaar je dus voor een kant-en-klaar minituintje! In de doos zitten witte vlijtige liesjes, lila petunia’s en roze verbena’s. Met deze kleurrijke bloeiers breng je je tuin of balkon in een handomdraai in vrolijke lentesferen.

Hoe spaar je voor lentebloeiers?Het is heel simpel! Tot en met 30 april ontvang je bij elke 10 euro aan boodschappen én bij speciale actieproducten een gratis spaarzegel. Bij 30 zegels is de spaarkaart vol. Tegen inlevering van een volle spaarkaart krijg je van ons een tegoedbon, die je op 12, 13 en/of 14 mei kunt inwisselen voor zo’n gratis doos vol kleurrijke lentebloeiers.