Vlam april 2016

12
APRIL 2016 Nummer 463 Jaargang 45 Maandblad van het Gemeenschapscentrum Op-Weule Sint-Lambertusstraat 91, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe LINDA EN JUDITH starten in Op-Weule LEZEN IN JE GEMEENTE 2016 Afgifte Brussel X Toelatingsnr.: P2A9647 Bpost PB-PP l B-14537 BELGIE(N)-BELGIQUE 50 kaarsjes voor De Schakel! Tragedie als uitdaging voor Onder Ons Opendeurweek bij Academie

description

Vlam introduceert nieuwe medewerkers Linda en Judith, en zoomt in op de projecten van de bib.

Transcript of Vlam april 2016

Page 1: Vlam april 2016

APRIL 2016 • Nummer 463 • Jaargang 45Maandblad van het

Gemeenschapscentrum Op-WeuleSint-Lambertusstraat 91, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

LINDA EN JUDITHstarten in Op-Weule

LEZEN IN JE GEMEENTE 2016

Afgifte Brussel X Toelatingsnr.: P2A9647 Bpost

PB-PP l B-14537 BELGIE(N)-BELGIQUE

50 kaarsjes voor De Schakel!

Tragedie als uitdaging voor Onder Ons

Opendeurweek bij Academie

APRIL 2016 Nummer 463 Jaargang 45

Page 2: Vlam april 2016

Vlam l 2

GEMEENSCHAPSCENTRUM

OP-WEULEVZW

Sint-Lambertusstraat 911200 Sint-Lambrechts-Woluwe

T.: 02/775.92.00F.: 02/[email protected]

De balie is open:Ma./di./wo./do. van 9u.-12u. • 13u.-17u.Vr. van 9u.-12u. • 13u.-15u.

Vlam verschijnt maandelijks behalve in augustus.V.U. K. Deswert/Sint-Lambertusstraat 91 - 1200 Brussel

De Taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse gemeenschapscommissie

Het Gemeenschapscentrum Op-Weule respecteert uw privacy.Uw adres gebruiken we uitsluitend om u Vlam toe te zendenen u op de hoogte te houden van de activiteiten van hetgemeenschapscentrum en van de Vlaamse gemeenschapin Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand inkijken ofaanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 terbescherming van de privacy.

StartJe leert nog maar pas Nederlands.Je begrijpt nog niet zo veel.Er zijn toch activiteiten voor jou.Als je ziet, kan je zeker meedoen.

MakkelijkJe hebt al wat lessen Nederlands gevolgd.Je begrijpt al een beetje Nederlands.Praten is nog moeilijk.Activiteiten met zijn ideaal voor jou.

GevorderdJe volgt al langer lessen Nederlands.Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen.Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.Je kan meedoen aan activiteiten met

MoeilijkJe hebt al een hoog niveau Nederlands.Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen.Je kan aan alle activiteiten deelnemen.Vooral activiteiten met zijn geschikt voor jouw taalniveau.

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

StartJe leert nog maar pas Nederlands.Je begrijpt nog niet zo veel.Er zijn toch activiteiten voor jou.Als je ziet, kan je zeker meedoen.

MakkelijkJe hebt al wat lessen Nederlands gevolgd.Je begrijpt al een beetje Nederlands.Praten is nog moeilijk.Activiteiten met zijn ideaal voor jou.

GevorderdJe volgt al langer lessen Nederlands.Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen.Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.Je kan meedoen aan activiteiten met

MoeilijkJe hebt al een hoog niveau Nederlands.Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen.Je kan aan alle activiteiten deelnemen.Vooral activiteiten met zijn geschikt voor jouw taalniveau.

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

PrikbordBuitenspeeldag

ok dit jaar wordt 'buiten spelen' aangemoedigd via de organisatie van een 'Buitenspeeldag'. Dit jaar is dat op de eerste woensdag na de Paasvakantie, namelijk woens-

dag 13 april. Ook het Jeugdcentrum Roode-beekcentrum van Sint-Lambrechts-Woluwe doet mee! Deze dag is er om kinderen en jongeren aan te zetten om meer buiten te

spelen en sporten. Het is mogelijk om in gro-te groep aan deze dag deel te nemen. Qua sportactiviteiten biedt het Roodebeekcentrum onder andere mountainbike, oefeningen op de Air-track, voetbal en volleybal aan. Meer info kan je verkrijgen op het telefoonnummer 02/770.64.48.

Historisch erfgoed van Woluwe:de Lenneke MarebedevaartGeschiedenis en legende..

De bedevaarte Lenneke Marebedevaart zou al sinds de 13de eeuw plaatsvinden in Sint-Lambrechts-Woluwe. Elk jaar op de 2de zaterdag na Pasen gaan gelovigen op bedevaart. Ze

vertrekken aan de kapel Lenneke Mare voor een tocht van ongeveer 2,5 km. Na de tocht is er een eucharistieviering. De bedevaarders trekken al biddend en zingend door de ge-meente. De gelovigen herdenken bij 7 'sta-ties' de smarten van Maria en bidden voor een bijzondere intentie."

'Maria'"Lenneke Mare is een Brabantse volksheili-ge. Het is in feite een verbastering van 'Al-leyndiger Mariën', 'ongelukkige, ellendige Maria', tot Lenneke Mare. In de 13de eeuw zou op de plaats waar nu het Woluwse bede-vaartsoord is de verering zijn oorsprong vin-den. Een eenvoudige boerenvrouw leefde hier als kluizenaar. Ze wijdde haar leven aan het geloof en aan goede werken. Ze werd echter ten onrechte van de diefstal van een kost-bare beker beschuldigd, omdat ze niet wilde ingaan op de avances van een edelman. De legende vertelt dat ze levend werd begraven." (van de website www.lecavzw.be).

De kapel"Sint-Lambrechts-Woluwe is er terecht trots op een juweeltje van Brabantse gotische kunst op haar grondgebied te bezitten. Schil-derachtig omringd door een krans van groen, steekt de silhouet van de kapel van 'On-

ze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten', beter gekend onder de volkse benaming van kapel van Lenneke Mare, reeds sinds meer dan zes eeuwen uit boven de vallei van de Woluwe. Maar weet men dat het de plaats is waar men een legende situeert, tegelijkertijd dramatisch en wonderbaar, ons door de late Middeleeu-wen overgeleverd?" (uit: 'Het verhaal van Woluwe - Historische dossiers", tekst Marc Villeirs).

Zaterdag 9 april, vertrek om 15u stipt.Meer info over de Lenneke Marebede-vaart kan je verkrijgen bij Jozef De Vocht, 02/770.68.21 of [email protected].

Personaliap 19 februari ll. overleed te Sint-Lam-brechts-Woluwe de heer Robert ('Bob') François, echtgenoot van Jeannot Hermans. Robert François

werd geboren te Etterbeek op 7 januari 1928. Hij was gewezen voorzitter van de Heem-kundige kring Op-Woluwe, gewezen lid van de Cultuurraad en hoeder van het historisch patrimonium van Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij werkte mee aan talrijke publicaties zo-

als onder andere 'St.-Lam-brechts-Woluwe, vandorp tot residentiestad'. Ro-bert François was Woluwe-naar in hart en nieren, groei-de hier van kinds af aan op en bleef hier zowat zijn hele leven wonen. Foto: ter nage-dachtenis van Bob François (07/01/1928-19/02/2016)

ze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten', beter

affi c

he u

it he

t arc

hief

Page 3: Vlam april 2016

Vlam l 3

Vers bloed bij Op-Weule:

Judith en Linda startenBij Op-Weule staat de tijd nooit stil. In oktober trad Tatjana aan als nieuwe centrumver-antwoordelijke. En sinds begin maart versterken Judith (26) en Linda (54) haar team. Judith als communicatiemedewerker, Linda als verantwoordelijke voor de scholenwerking en familievoorstellingen. “Ik voelde mij hier meteen welkom op alle vlakken”, zegt Linda. Judith beaamt. Benieuwd naar deze twee nieuwe medewerkers? Maak hier alvast nader kennis.

LINDAKinderen- en jongerenwerking als oude liefde.Linda, 54 jaar en moeder van drie volwassen kinderen (28, 26 en 22), is geen groentje bij de VGC. Ze werkte maar liefst 18 jaar voor GC Ten Weyngaert in Vorst: eerst als jeugd-werker, dan als verantwoordelijke voor de schoolprogrammatie en familievoorstellingen. Nadien verzorgde ze 6 jaar lang de volwas-senenwerking bij GC Ten Noey in Sint-Joost-ten-Node. En nu keert ze terug naar haar geliefde doelpubliek: kinderen en jongeren. “Ik studeerde af als regent plastische kun-sten met als eindwerk Illustraties in Vlaamse jeugdboeken van vroeger tot nu”, zegt Linda. “Mijn interesse in verhalen voor de jeugd is nooit meer weggegaan.”

Ze vervolgt: "Bij Op-Weule ga ik op zoek naar de meest geschikte theatervoorstellingen voor kinderen en jongeren uit de buurt. Daar-bij hou ik uiteraard rekening met de kwaliteit en het taalniveau van de toneelstukken maar evenzeer met de technische mogelijkheden.Een ander belangrijk facet van mijn functie is de coördinatie van workshops. Ik zal, ten slotte, ook instaan voor de organisatie van gegidste activiteiten zoals wandelingen en museabezoek bijvoorbeeld, wat vaak gebeurt in een samenwerking met andere gemeen-schapscentra."

"Bij Op-Weule ga ik op zoek naar de meest geschikte theatervoorstellingen voor kinderen en jongeren uit de buurt. Daarbij hou ik uiter-aard rekening met de kwaliteit en het taal-niveau van de toneelstukken maar evenzeer met de technische mogelijkheden."

Of ze de manier van werken nog in de vin-gers heeft van bij Ten Weyngaert, waar ze een gelijkaardige functie uitoefende? “Het is toch anders nu”, geeft Linda toe. “Na al die jaren moet ik een aantal dingen opnieuw uitzoeken. De productiehuizen en theatergezelschappen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik ga dus opnieuw op verkenning, probeer voorstellingen uit en maak dan een gegron-

de keuze. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik letterlijk elk stuk zelf moet zien Met de collega’s van de andere centra wisselen we tips uit. En ik ga nauw samenwerken met het Roodebeekcentrum en Jeugdhuis De Scha-kel.”

Opgegroeid aan de Woluwe-rivierLinda is een geboren Brusselaar. “Eerst woon-de ik in Oudergem, dan in Schaarbeek, en nu is mijn thuis in Jette. Sint-Lambrechts-Wo-luwe ken ik nog niet zo goed, maar dat zal snel genoeg komen. En nu ik erover nadenk, is er wel een link: de rivier de Woluwe stroomt naast mijn ouderlijke huis en ook doorheen Woluwe.”

“Carlos, de inwonende conciërge, vroeg of het oké is dat hij mij elke dag een kus geeft ter verwelkoming. (lacht)”

Wat haar eerste indrukken zijn? “De natuur hier vind ik heerlijk. Dat heb je veel minder in het centrum. Het gebouw van Op-Weule ademt licht en ruimte. Er is zelfs een tuin! Ja, ik voelde me hier meteen op mijn gemak omdat de mensen me zo warm ontvingen. Op mijn eerste dag stelde Carlos, de inwo-nende conciërge, me spontaan aan iedereen voor. Hij vroeg of het oké is dat hij mij elke dag een kus geeft ter verwelkoming. (lacht) Daarbovenop ben ik ook gewoon blij dat ik mij opnieuw voor de jeugd mag inzetten. Ik heb er zin in!”

Linda

en familievoorstellingen. “Ik voelde mij hier meteen welkom op alle vlakken”, zegt Linda. Judith beaamt.

Page 4: Vlam april 2016

Vlam l 4

JUDITH

Warmste nest van BrusselDe Leuvense Judith (26 jaar) maakt de sprong vanuit de commerciële sector. Ze werkte twee jaar als copywriter bij het Mechelse tekstbu-reau Schrijf.be, waar ze voor de meest uiteen-lopende organisaties en bedrijven haar pen scherpte. Voordien volgde ze drie jaar Literaire creatie in het deeltijds kunstonderwijs, en een opleiding tot schrijfdocent. Nu zet ze die er-varingen in als communicatiemedewerker bij Op-Weule. “Ik kijk ernaar uit om communicatie hier op een brede manier te benaderen, en dus meer te doen dan alleen het schrijven”, zegt Judith. “Een van de grootste uitdagingen? Vol-gens mij dat je elke doelgroep op een andere manier bereikt. En dus inventief moet zijn in je aanpak.”

Wat Judith haar functie juist inhoudt? “Bij Op-Weule zal ik zorgen voor meer structuur in de communicatie. Zodat alle betrokkenen han-dige handvatten krijgen als ze een boodschap willen uitsturen. En uiteraard help ik die bood-schap vormgeven – op welke manier dan ook. Ook ga ik de Facebook-pagina en website mee onderhouden, lever ik bijdrages voor de Vlam en andere publicaties en bouw ik een overzich-telijk adressenbestand uit.”

“Ik besef dat het een voorrecht is om hier te mogen werken.”

“Ik koos bewust voor een niet-commercie-le organisatie”, gaat ze verder. “Je hoeft dan niet bezig te zijn met winst, en kunt mensen volledig centraal stellen. In dat opzicht besef ik dat het een voorrecht is om hier te mogen werken. En ook bij mij vielen de eerste dagen goed mee. Net als Linda kreeg ik een hartelijk onthaal. Carlos, de conciërge, verzekerde me dat ik hier in het warmste nest van Brussel ben beland. Al voegde hij eraan toe dat dat mis-schien niet helemaal objectief is. (lacht) Ik ben ook in de wolken over de omgeving hier. Vorige week ging ik alvast eens op verkenning in het Maloupark. Een mooie ontdekking.”

Nieuwsgierig naar BrusselHoe Judith in Brussel terechtkomt? “Ik woon-de mijn hele leven in Leuven – op een jaar Erasmus in Tsjechië na. En ik hou nog altijd

van die stad, maar na mijn studies groeide ik er een beetje uit. Ik was nieuwsgierig naar de dynamiek van een grootstad als Brussel en de variatie aan mensen, buurten en activiteiten. In oktober 2013 verhuisde ik naar het centrum, en sinds een dik half jaar woon ik in Kuregem.”

“Vorig weekend maakte ik een citytrip in An-derlecht en Sint-Gillis, dat is eens wat anders dan Londen of Parijs.”

“Of ik ooit nog terug zou willen naar Leuven? Voorlopig niet alleszins. Brussel blijft me boei-en, ik ontdek telkens weer andere dingen. Ik

probeer daar ook bewust tijd voor te maken. Zo ging ik vorig weekend op citytrip naar Ander-lecht en Sint-Gillis, dat is eens wat anders dan Londen of Parijs. Ik luisterde ook met gespitste oren naar de stadsgidsen van Brukselbinnen-stebuiten tijdens een wandeling in de Marollen en in Molenbeek. En ik probeer zo goed mo-gelijk mee te blijven met het nieuws van hier. Nu ik ook in Brussel werk en niet meer elke dag hoef te pendelen naar Mechelen, zal ik de stad weer op een nieuwe manier leren kennen. Meer van binnenuit. Ik ben benieuwd.”

Judith

Page 5: Vlam april 2016

Vlam l 5

Linda in het kort

• 54 jaar, al meer dan 20 jaar geëngageerd bij de Brusselse gemeenschapscentra • verantwoordelijke scholenwerking en familie- voorstellingen bij Op-Weule • woont in Jette en bracht 3 kinderen groot • favoriete Brusselse belevenis: Brosella Folk & Jazz • een lievelingsplek in de stad: De waterval in het Senypark in Oudergem, vlak bij waar ik ben opgegroeid. Als ik er langs wandel, blijf ik even staan of ga even zitten om te kijken hoe het water over de rotsen klatert. • meest fascinerende gebouw in Brussel: de over- blijfselen van het Paleis van Keizer Karel op de Coudenbergsite, vooral fascinerend hoe de opgravingen vorderen telkens je er een bezoek brengt • lievelingsboek over deze stad: Een geschiedenis van Brussel van Roel Jacobs schetst een helder beeld

Judith in het kort

• 26 jaar, duikt voor het eerst het VGC-bad in• communicatiemedewerker bij Op-Weule• woont in Kuregem en heeft voorlopig genoeg aan zichzelf als kind in huis• favoriete Brusselse belevenis: Couleur Café• lievelingsplek in de stad: de Zuidmarkt (op zondag dus)• meest fascinerende gebouw in Brussel: het Zuidstation, omdat ik nog altijd niet goed begrijp hoe al die gangen in elkaar zitten• lievelingsfi lm over deze stad: Patience, Patience, ’t iras au paradis van Hadja Lahbib

Zoals u in de vorige Vlam kon lezen, is een ploeg van zes spe-lers hard aan het repeteren om u eind april een pakkend dra-ma voor te stellen. Na het stuk te hebben gelezen, zijn we het verhaal beginnen uitpluizen. Er is zelfs een tijdlijn gemaakt om aan alle gebeurtenissen, waar-van sprake is in het stuk, de 'juiste plaats' te geven. Ook de

personages werden grondig besproken en daarbij werden serieuze discus-sies gevoerd om tot een gezamenlijk standpunt te komen. Het heeft ook ge-leid tot nieuwe inzichten want ‘daar wordt over het personage gezegd dat…’ en ‘dat personage heeft toen dat gedaan…’, en meer van dergelijke zaken.

Op een bepaald moment waren we klaar om het stuk vorm te geven en het verhaal te visualiseren. Het decor wordt heel sober gehouden. Het licht speelt dan weer een meer prominente rol. Maar het zijn vooral de spelers die het verhaal tot leven brengen door de personages zo goed mogelijk te vertolken. Dat is bij een drama toch nog anders dan bij bijvoorbeeld een komedie. De juiste pauze leggen, de nadruk leggen op bepaalde woorden, een handeling op het juiste moment afstemmen op wat er gezegd wordt,… ja, voor de spelers is dit echt wel een uitdaging. Bij een drama kunnen details soms een groot verschil maken. Ook de inhoud vormt een uitdaging. Er worden al eens bepaalde uitspraken gedaan, of stellingen geponeerd, die (deels) raakvlakken hebben met de per-soonlijke situatie van de spelers. Een overdreven uitspraak in een komedie passeert veel makkelijker omdat het toch ‘om te lachen’ is en niet zo serieus wordt genomen. In een drama weegt dit al makkelijk zwaarder door. Het brengt emoties los en die worden dan na de repetitie al eens geventileerd. Men moet het even kwijt. Het is zekereen stuk dat tot nadenken stemt.

We hopen ook bij u wat los te weken en na het stuk zijn we bereid daar over na te praten. Tot binnenkort dus op één van de opvoeringen.

Renata Pulings

PraktischVoorstellingen:Vrijdag 22 en zaterdag 23 april 2016 om 20u en zondag 24 april 2016 om 14.30u.VVK: € 8,00 en € 6,00 (kinderen t.e.m. 12 j en 65+)Kassa: € 10,00 en € 8,00 (kinderen t.e.m. 12 j en 65+)VGC-cultuurbon welkomMeer info: GC Op-Weule, 02/775.92.90

Kaarten: GC Op Weule, of, bij spelers en regisseur: Tina Bellens, Isabelle Beyns, Marina Castellon, Sandra Leyman, Sandrijn Van Waeg, Steven Van Waeg, Renata Pulings.

Reserveren kan enkel door vooraf (voorverkooptarief) te betalen via overschrijving op het nummer van Onder Ons: BE42 4353 0216 2154 met de mededeling 'Man op ladder + datum van opvoering + naam van de persoon die de kaarten reserveert'! Op die naam zullen de kaarten dan aan de kassa voor je klaarliggen.

Onder Ons speelt voor u

“De man die op de ladder klom”

van Udo Meiresonne

de repetitie

Judith

Page 6: Vlam april 2016

Vlam l 6

Dag ventje met de fi ets op de vaas met de bloemploem ploemdag stoel naast de tafeldag brood op de tafeldag visserke-vis met de pijpendag visserke-vis met de petpet en pijp van het visserke-visgoeiendag

Daa-ag visdag lieve visdag klein visselijn mijn

Handen uit de mouwen

We laten een natte koude winter en een vroeg Pasen achter ons en beginnen april met frisse moed.We zien de dingen in een nieuw licht (en be-groeten ze). Tijd om erin te vliegen, we steken de handen uit de mouwen. Verwijder het onkruid uit dat hoekje tuin en plant de kruidentuin die je al zolang in je hoofd hebt. Neem naald en draad op en repareer je favoriete zomerkleren. Haal hamer en zaag van onder het stof en timmer nestkastjes in elkaar. Herorganiseer de speelgoedkast en maak korte metten met de eeuwige rommel. Begin april met een nieuw project en werk het af. Inspiratie, hulp en tips vind je bij ons in de bibliotheek.

Lezen in je gemeente Et demain ? En morgen ?

Lezen in je gemeente heeft in 2016 als the-matische vraag “Et demain? En morgen?”.Kom een kijkje nemen op de tentoonstelling in het gemeentehuis en deel jouw toekomstvisie met ons. De tentoonstelling loopt van 13 april tot 3 mei tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

De vraag “Et demain?” inspireerde onze Franstalige collega’s tot het organiseren van een hele reeks activiteiten. Op woensdag 27 april kan je om 15u in de Bibliotheque Saint-Henri zelf een knuffel in elkaar steken

en op 29 april wordt er om 9u30 en 10u30 voorgelezen voor de allerkleinsten.In de boekhandel A Livre Ouvert- le Rat Con-teur komen op zaterdag 23 april een aantal auteurs langs en wordt er op 30 april voorge-lezen voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar.

Natuurlijk doen wij ook mee. Twee vertellers nemen je mee in de wondere wereld van de taal. Samen met een collega van de Bibliotheque Saint-Henri lezen we ver-halen in twee talen. We gaan in interactie met de kinderen en wisselen continu tussen Frans en Nederlands. Je kan met ons in het taalbad duiken op 27 april om 14u in de Bibliotheque Saint-Henri; Sint-Hendrikstraat 62.

Meer informatie vind je vanaf 1 april op de pagina van het project Lezen in je gemeente / Je lis dans ma commune op de website www.woluwe1200.be. Denk eraan dat de activitei-ten van de partners plaatsvinden in het Frans.

Voorlezen

Deze maand gaat onze verhalenparade op verplaatsing. Voor ‘lezen in je gemeente’ werken we samen met de Franstalige Saint-Henri bibliotheek. We lezen er voor in twee talen. Iedereen is welkom woensdag 27 april om 14u in de Bibliotheque Saint-Henri; Sint-Hendrikstraat 62.

In de bib

OpeningsurenMaandag van 15u tot 17uWoensdag van 12u tot 18uDonderdag van 16u tot 21uZondag van 10u30 tot 12u30

Sluitingsdagen mei 2016Op zondag 1 mei is de bib dicht.

ContactSint-Lambrechtsbibliotheek0471/344 818bibliotheek@woluwe1200.bewww.sint-lambrechts-woluwe.bibliotheek.beSint-Lambertusstraat 911200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Page 7: Vlam april 2016

Vlam l 7Vlam l 7

Op-Weule in aprilWorkshop Mexicaanse taco's

Altijd al eens Cinco de Mayo willen vieren? Wij helpen je met het recept voor echte Mexi-caanse taco's. Ontdek hoe je de lekkerste vullingen maakt en welke ingrediënten on-ontbeerlijk zijn in de Mexicaanse keuken. Zo wordt jouw volgende feestje una fi esta Mexi-cana perfecta.

Donderdag 28 april vanaf 19uPrijs: € 10,00Info: GC Op-Weule, tel. 02/775.92.00.

Petanquetornooi!Ook deze lente steekt de seniorenwerking Op-Weule een petanquetornooi in elkaar. Iedereen is welkom op zondag 17 april om 14.30u in Op-Weule! Met iedereen bedoelen we iedereen: van jong tot oud. Breng maar je kinderen en kleinkinderen mee ! Als je er maar zin in hebt. Ons motto: deelnemen is belangrijker dan winnen! We spelen in ploe-gen van drie spelers.

Graag inschrijven vóór dinsdag 12 april.

Zondag 17 april om 14.30uPrijs: € 3,00 per speler - Iedereen wint een prijs!Inschrijving: balie Op-WeuleInfo: GC Op-Weule, tel. 02/775.92.00 of Joanna Clinck, tel. 02/779.80.87.

Familievoorstelling: Kiki en de verdwenen lettersFast Forward

Kiki houdt van letters. En van boeken. Ze wil er graag alle kinderen enthousiast voor maken. Daarom komt ze samen met Olaf de boekenwurm op bezoek in Op-Weule.

Een feestelijke voorstelling over vriendschap, over het kijken naar en in boeken, over de betekenis van al die vreemde letters, …

Zondag 17 april om 11uTickets: 4€ - cultuurbon welkomVoor kleine rakkers van 3 tot 6 jaar.Info: GC Op-Weule, tel. 02/775.92.00.Ism de Sint-Lambrechtsbibliotheek

Filmvoorstelling: “Reisverhaal over Namibie"Voorgesteld door Gilbert Vanden Eynde uit Oudergem

Liefhebbers van natuurfenomenen zullen vast en zeker van deze fi lmvoorstelling genieten! We tonen enkele hoogtepunten van ons bezoek aan dit mooie, grootse land:

• de prachtige, hoogste duinen van de wereld.• bijzondere boottocht vanuit Walvisbaai.• safari in 'Ethosha dierenpark', bijna zo groot als België.• de kleurrijke Himba-stammen, met een nog heel traditionele levenswijze.

Maandag 25 april om 14.30u.Prijs: € 3,00 (koffi e en koek)Info: GC Op-Weule, tel. 02/775.92.00.

Page 8: Vlam april 2016

Vlam l 8Vlam l 8

Seniorenoverleg en GC Op-Weuleorganiseren jaarlijkse daguitstap op vrijdag 3 juniSCHRIJF JE NU AL IN!

De daguitstap die ieder jaar wordt georga-niseerd door het Seniorenoverleg in samen-werking met GC Op-Weule, vindt plaats op 3 juni. Dit jaar maken we een uitstap naar de Ardennen (met de autobus).

We vertrekken stipt om 8u aan de kerk, Heilig Hartplein! Via de autosnelweg rijden we eerst naar Septon. Onderweg zal evenwel een fa-cultatieve 'koffi estop' worden voorzien in de buurt van Namen.

In Septon bezoeken we 'Radhadesh' of 'Het kasteel van Petite Somme'. We krijgen er een rondleiding van ongeveer 1 uur en zullen kennis kunnen maken met de Indiase cultuur. Rond 12u komen we dan aan in Durbuy, het kleinste dorpje van België, gelegen aan de rivier de 'Ourthe'. Het stadje is omrand door een rotsenmassief en is toeristisch heel at-tractief.

In Durbuy gaan we aan tafel voor een 3-gan-gen-menu: het voorgerecht wordt 'soep van de dag', het hoofdgerecht ''mals varkensge-braad met champignonroomsaus' en als des-sert offreren we 'Bavarois vanille met fram-bozensaus'. Na het middagmaal hebben we nog even de tijd om het stadje te verkennen, daarna sluiten we onze trip af met een bezoek aan een geitenfokkerij in Izier.

Wij hopen van harte dat deze uitstap weer een succes zal worden door de enthousiaste deelname van senioren en 'sympathisanten'!

Praktische informatieDe deelnameprijs bedraagt € 45,00 (per-soonlijke dranken zijn niet inbegrepen in deze prijs). Reserveren is verplicht! Een inschrijving is pas defi nitief na betaling van € 45,00 op het rekeningnummer BE55 7310 3026 1244 van Op-Weule of contant op het secretari-aat. De betaling moet ten laatste op 23 mei zichtbaar zijn op onze rekening (of je komt ten laatste op 23 mei langs op het secretariaat).

Meer info kan je verkrijgen bij GC Op-Weule, tel. 02/775.92.00.

Samenwerking:

Zoniënmars/ZoniënklankenZoniënmars/Zoniënklanken is intussen al aan zijn 37ste editie toe. Ook dit jaar kan je op 24 april in het Zoniënwoud komen genieten van 4 prachtige uitgestippelde wandelingen. Je wordt tijdens het wandelen verrast door muzikale intermezzo’s in het bos die je onge-twijfeld doen wegdromen. Bereid je voor op akoestische klanken uit Griekenland, Syrië, Roemenië, Pakistan en België.

Praktische infoZondag 24 april 2016

Vertrek: tussen 8u en 15u. Muziek van 13u tot 17uWandelroutes: 5, 10, 15, 25 kmStartpunt: GC WaBoPrijs: € 1,50 / € 1 (leden)/ € 3 (gezinnen)

SamenwerkingZoniënmars-Zoniënklanken is een project van GC WaBo, in samenwerking met GC Kon-takt, GC Op-Weule, GC Den Dam, VGC-sport-dienst en Muziekpublique. In het kader van Cultuurcentrum Brussel, het netwerk van de 22 gemeenschapscentra.

Het kasteel van Petite Somme

Durbuy

5 10 15 25 km

Wandelen en muziek in het bos

I N F O

Gemeenschaps-centrum WaBo02 675 40 10

[email protected]

Een project van GC WaBo, in samenwerking met GC Kontakt, GC Op-Weule, GC Den Dam, VGC-sportdienst en Muziekpublique.

In het kader van Cultuurcentrum Brussel, het netwerk van de 22 gemeenschapscentra.

Wandelen en muziek in het bos

Zoniën24.4.16Zoniën

klanken

marszondag

www.wabo.bewww.zonienwoud.be

ZM_A4_AD_DRUK.pdf 8 19/02/16 11:18

Page 9: Vlam april 2016

Vlam l 9

Onze verenigingenOPENDEURWEEK IN DE ACADEMIE!

"Wij matchen, wij kunnen het met elkaar vinden." Met als thema 'Match' zetten onze leerlingen hun beste beentje voor gedurende een hele week! Muziek en Woord kruisen el-kaars pad in tal van projecten. Het leerplicht- onderwijs is onze partner en wijst kinderen de weg naar de Academie. Ook met het lokale culturele leven wordt intensief samen-gewerkt. De Academie is het kloppende hart van een bruisend cultureel leven waarin heel wat partners matchen!

Ontdek de artiest in jezelf of 'The Perfect match'. Heb je interesse in kunst, wil je bezig zijn met muziek of woord? Wij geven je de kans om te proeven van de kunstvorm die jou het meeste ligt. Zodra jij gevonden hebt wat jij het liefste doet, is dat ‘the perfect match’. In jouw kunst kun je jezelf kwijt, kun je samen met anderen creëren, beleven, maken, optre-den... Je wordt er zelfs gelukkiger van!

Periode: van zo 24/4 t.e.m. za 30/4Start: met optredens in Flagey11u - Het groot koperensemble / 16u - Het schoolorkest / einde - Het strijkersensembleAfsluiter: gemeentehuis SLW19u - concert met het schoolorkestMeer info: Rudy Croon, 0476/73.98.81.

ELEKTRISCH FIETSEN: WIND IN DE RUG!

Tijdens de workshop elektrisch fi etsen maak je kennis met de werking en voordelen van de elektrische fi ets. Je krijgt alle nodige in-formatie van een consulent elektrisch fi etsen van Pasar, aan wie je meteen ook al je vragen kan stellen. Nadien is er tijd voor een testrit. Organisatie: Femma, KWB, GC Op-Weule. Op maandag 11 april om 19.30u. Locatie: Ge-meenschapscentrum Op-Weule. Prijs: gratis voor Femma- en KWB-leden; niet-leden be-talen € 8. Maximaal 20 deelnemers. Tijdig in-schrijven bij Hilde De Backer, 02.763.01.52 of [email protected].

50 KAARSJES VOOR JEUGDHUIS DE SCHAKEL!

Vier mee op 23 aprilOp 9 oktober 1965 gingen de deuren van Jeugdhuis De Schakel open. Er was een ver-jaardagsfeest gepland op 21 november, maar de terreurdreiging stak daar een stokje voor. Dus onderneemt De Schakel een nieuwe po-ging – met extra veel energie. De Woluwse jeugd van 50 jaar geleden tot nu bundelt de krachten voor een feest om u tegen te zeg-gen. En het beste van al? Ook u bent van harte welkom! Noteer dus snel 23 april in uw agenda.

Toost op nog eens 50 jaarWat u van die dag mag verwachten? Hapjes en drankjes. Muziek- en dansoptredens door vroegere en huidige leden van het jeugdhuis. Kinderanimatie en een tentoonstelling die u het verhaal van De Schakel vertelt. En natuur-lijk een toost op nog eens 50 jaar, waarbij u met uw buurtgenoten mooie herinneringen ophaalt. De afsluiter? Een spetterende fuif die uw dansbenen wakker schudt op de bes-te hits van de afgelopen halve eeuw.

Praktisch23 april vanaf 14u.Villa Montald in het RoodebeekparkInschrijven hoeft niet, kom gewoon langsMeer info? Of wil je zelf graag meehelpen of optreden? Bel naar Roodebeekcentrum op 02/770.64.48.

DIENSTEN VAN ZONIËNZORG NOORD

'Zoniënzorg Noord' is het Lokaal Dien-stencentrum voor Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. Diensten in de kijker:

Pedicure en schoonheidsverzorging Lieve en Katelijne zijn fantastische dames die jullie voetverzorging, manicure, gelaatsepila-tie en gelaatsverzorging aanbieden. Maande-lijks in GC Kontakt op elke derde maandag: 21/03, 18/05, 20/06, 18/07. Maandelijks in GC Op-Weule elke eerste woensdag: 6/04, 4/05, 1/06

Opgelet: dit kan enkel op afspraak. De prijzen van de pedicure stegen per 1 januari 2016, om kostendekkend te blijven. Contacteer ons voor meer informatie: 0471/79.19.77

Boodschappendienst. Heb je last om alleen je boodschappen te doen, geraak je moeilijk op het openbaar vervoer, wil je graag ondersteuning om naar je seniorenclub of naar het gemeentehuis te gaan? Dan kan Zoniënzorg je een oplossing bieden: onze medewerker kan u, tegen een kleine vergoeding helpen bij deze taken.

MYTHES OF WAARHEDEN?

Mensen geloven in allerhande mythes. Maar waar komen die mythes vandaan? Hoe ko-men ze tot stand? En waarom geloven we ze zo gemakkelijk? Hoewel de meeste mythes relatief onschuldig van aard zijn, kunnen ze ook een gevaar betekenen. Tijdens deze activiteit leggen we uit waar mythes vandaan komen en hoe je zelf kunt ontdekken of iets een mythe dan wel de waarheid is. Plaats: “Sint-Pieterke”, Kleine Kerkstraat 18. Woens-dag 27 april om 14u. Meer info kan je verkrij-gen bij Jeanne Taelman, tel. 02/770.78.99.

50 KAARSJES VOOR JEUGDHUIS DE SCHAKEL!

Vier mee op 23 aprilOp 9 oktober 1965 gingen de deuren van Jeugdhuis De Schakel open. Er was een ver-jaardagsfeest gepland op 21 november, maar de terreurdreiging stak daar een stokje voor. Dus onderneemt De Schakel een nieuwe po-ging – met extra veel energie. De Woluwse jeugd van 50 jaar geleden tot nu bundelt de krachten voor een feest om u tegen te zeg-gen. En het beste van al? Ook u bent van harte welkom! Noteer dus snel 23 april in uw agenda.

Toost op nog eens 50 jaarWat u van die dag mag verwachten? Hapjes en drankjes. Muziek- en dansoptredens door vroegere en huidige leden van het jeugdhuis. Kinderanimatie en een tentoonstelling die u het verhaal van De Schakel vertelt. En natuur-lijk een toost op nog eens 50 jaar, waarbij u met uw buurtgenoten mooie herinneringen ophaalt. De afsluiter? Een spetterende fuif die uw dansbenen wakker schudt op de bes-te hits van de afgelopen halve eeuw.

Praktisch23 april vanaf 14u.Villa Montald in het RoodebeekparkInschrijven hoeft niet, kom gewoon langsMeer info? Of wil je zelf graag meehelpen of optreden? Bel naar Roodebeekcentrum op 02/770.64.48.

Het kasteel van Petite Somme

Uit de archieven van Jeugdhuis De Schakel!

Uit de archieven van Jeugdhuis De Schakel!

Page 10: Vlam april 2016

Vlam l 10

Op stap met vtbKultuur Brussel- Oost- Bezoek Berg van Barmhartigheid (Pandjeshuis), wellicht de oudste financiële instelling van België. Prijs: € 5,00; leden vtbKultuur/VAB betalen € 3,00. In de namiddag kunnen we een officiële verkoop bijwonen. Zaterdag 16 april om 10u.

- Boottocht naar de noordelijke groene gordel van Brussel in de voormiddag en bezoek aan de Koninklijke Serres in de namiddag. I.s.m. Rivertours.

Prijs: € 27,50; leden vtbKultuur/VAB betalen € 22,5. Donderdag 28 april, 10 u. Inschrijven voor 8 april. Meer info kan je verkrijgen bij Elyane De Keyser, tel. 0486/83.42.58.

RegioDichterlijkKind

Komt de Dood en ik neem haar in mijn armen.Als een naakte, natte pasgeborenedruk ik haar aan tegen mijn borst. Geborgenheid en vertrouwen; dat is wat Ze nodig heeft.

Ze is niet wijs, noch minder oud;De Dood is een zuigeling die nooit tanden zal,het ABC nooit zal leren, slechts kort krijsten dan zichzelf weer smoort in haar kiem

Geen haar zal groeien op haar hoofd,geen besef zal groeien in haar ogen.

Ik leg haar aan, baker haar in;zo kort is haar bestaan, slechts één lichtflits langzodat ze in haar enige ogenblik warmte blieft.

De Armeense Fransman Zarek Madjarian (1886-1957) schreef dit gedicht kort voor zijn overlijden. Het maak-te -welhaast poëtisch- deel uit van een enorme stapel papieren die zijn kinderen na zijn dood ontdekten in de opslagplaats achteraan de stoffenwinkel van hun vader. Zijn dochter besloot dit gedicht, samen met nog andere gedichten en dagboekaantekeningen die ze distilleerde uit de stapel uit te geven. "De droom van de Waterdrager" (1959) groeide uit tot een Armeense nationale literaire schat maar bleef, ondanks het feit dat het in twee talen uitgegeven werd (Frans en Armeens), in de rest van de wereld grotendeels onbekend. Charles Aznavour, ook van Armeense komaf, zou er zich evenwel door hebben laten inspireren voor enkele van zijn liedjes.

Dat Madjarians gedichten zo'n weerklank vonden bij zijn volk, had veel, zoniet alles te maken met de weemoedig-heid die appelleerde aan deze van de Armeense diaspora. Zoals veel van zijn landgenoten, was ook hij uit zijn vader-land weggevlucht als gevolg van de Armeense genocide (1915-1916). Via tussenstops in Duitsland en Oostenrijk, belandde hij in het Franse Limoges waar hij aan een nieuw leven begon als handelaar en huwde met een Française. Zijn winkel draaide niet altijd even vlot, zo vertelt zijn dochter in de inleiding tot "De Droom van de Waterdra-ger", maar dat weerhield hem er niet van om elke avond te schrijven. Pas na zijn dood begreep ze dat hij met zijn dagboek/dichtbundel een wereld trachtte te reconstrueren die verdwenen was; het leven in Armenië voor de eerste wereldoorlog en het relaas wou doen van een banneling. De potpourri van gedichten, notities en aantekeningen be-roerden duidelijk een gevoelige snaar bij veel Armeniërs.

In "Kind" wordt de Dood gepersonificeerd. De dichter ver-gelijkt de Dood met een pasgeboren en hulpeloos kind. Een natuurfenomeen dat handelt zonder onderscheid en zonder inzicht. Madjarian toont mededogen met de Dood. Interessant is ook het gebruik van de tijden. De eerste zin lijkt hem meteen al in het midden van de doodsstrijd te plaatsen. (Fr. Venant la mort et je l'embrasse.) Dat levert een zeer urgent gevoel op. In de rest van het gedicht wor-den vooral tijden gebruikt die tonen dat het bestaan van de Dood van zeer korte duur zal zijn. Zo kort als het moment waarop een kind het levenslicht ziet. Op die manier slaagt Madjarian er op zeer fraaie manier in om twee kanten van één medaille poëtisch te belichten.

Kurt Deswert

UITNODIGING TENTOONSTELLING – INVITATION EXPOSITION

15 – 16 – 17 april/avril 2016

Rue Kasterlinden straat 86 1082 Brussel /Bruxelles

(Sint-Agatha-Berchem – Berchem-Sainte-Agathe)

Lieven d’Haese Jaklien Vandermeulen Sebastiaan Coppens

Peter Decabooter Ann Geirnaerdt Lut Brackx en Koen Ghesquière

Open/ouvert: vrijdag/vendredi 15/4: 16u/h – 20u/h (vernissage 18u/h) zaterdag/samedi 16/4: 13u/h - 18u/h zondag/dimanche 17/4: 13u/h – 18u/h

INFO ? 0497/644044 [email protected] een organisatie van/ une organisation de MEMO

V.U./E.R.: Peter Decabooter Kasterlindenstraat 86 1082 Brussel website: www.decabooter.wordpress.com

Groepstentoonstelling in Sint-Agatha-Berchem Jaklien Vandermeulen uit Woluwe stelt tentoon

Page 11: Vlam april 2016

Vlam l 11

Regio AgendaWekelijkse activiteiten (*)= niet in schoolvakanties + niet op feestdagen

April 2016

BIB

Ma 15u-17u St.-Lambrechtsbibliotheek - 0471/34.48.18 GC

Woe 12u-18u St.-Lambrechtsbibliotheek - 0471/34.48.18 GC

Do 16u-21u St.-Lambrechtsbibliotheek - 0471/34.48.18 GC

Zo 10.30-12.30u St.-Lambrechtsbibliotheek - 0471/34.48.18 GC

ATELIER

Do 9u-12u Boekbinden (*) -02/640.22.71of 0475/83.19.85

RBC

Di 8.30u-12.30u Weven (*) - 02/215.06.58 (avond of WE) RBC

ANDERE

Di 14u Bridgeclub BK 2000 -02/770.68.21 GC

JEUGD

Woe 14u/15u Kleutersport (*) -02/775.92.00 FL

Zo Scouts en Gidsen - [email protected]

RBC

Woe 14u-16u Jeugdatelier ’t Frank Model)(*) - 02/770.64.48

RBC

Woe 19u Jeugdhuis De Schakel ‘Komen Eten’ - 02/770.64.48

RBC

Woe 19u-23u Jeugdhuis De Schakel -02/770.64.48 RBC

Za 20u-24u Jeugdhuis De Schakel -02/770.64.48 RBC

Ma 18.30u Sport na School (tieners) 02/770.64.48 RBC

Do 19.15u Sport na School (tieners) 02/770.64.48 RBC

Woe 19.15u Sport na School (jongeren) -02/770.64.48 RBC

Woe 14u Tienerwerking -02/770.64.48 RBC

SENIOREN

Di 14u De Zonnebloem -02/771.53.75 SC

Do 14u 3 x 20 Prekelinden -02/733.63.75 QV

SPORT

Woe 19u Tai-Ji-Quan (*) -02/725.44.31 GC

Do 20u Volley Op-Weule -02/721.57.03 AE

Woe 20.10u-21.10u BBB-fi tnesstraining (*) -02/775.92.00 GC

Ma 9.15u/10.30u Tai Chi (*) -02/775.92.00 GC

Do 14u-15.15u Qi Gong (*) -02/775.92.00 GC

Woe 19u-20u Yoga GC

TAAL

Woe 14u Conversatietafel Italiaans (*) -02/775.92.00 GC

Ma 13.30u Conversatietafel Nederlands(*) -02/775.92.00

GC

Di 14u Conversatietafel Engels (*) -02/775.92.00 GC

Di+Do 18u Taallessen Nederlands -02/501.66.60 GC

Za 9.30u Taallessen Nederlands -02/501.66.60 GC

Di 5/4 14u Bridge - Bridgeclub GC

Wo 6/4 13u Pedicure - Zoniënzorg GC

Za 9/4 15u Lenneke Marebedevaart 3 Ma 11/4 19.30u Workshop 'Elektrische fi etsen' GC

Di 12/4 14u Bridge - Bridgeclub GC

20u Jazz - Jazzgeno(o)tschap GC

Wo 13/4 Buitenspeeldag RBC

Vr 15/4 19.30u Mannen aan de pannen GC

Zo 17/4 11u Familievoorstelling 'Kiki en de verdwenen letters'

GC

14.30u Petanquetornooi GC

Di 19/4 14u Bridge - Bridgeclub GC

Vr 22/4 20u Toneelvoorstelling Onder Ons GC

Za 23/4 14u 50 jaar Jeugdhuis De Schakel RBC

20u Toneelvoorstelling Onder Ons GC

Zo 24/4 14.30u Toneelvoorstelling Onder Ons GC

Start Opendeurweek - Academie 2 Ma 25/4 14.30u Filmvoorstelling over Namibië GC

Di 26/4 13.30u Vorming - Kruidenwandeling

14u Bridge - Bridgeclub GC

20u Jazz - Jazzgeno(o)tschap GC

Wo 27/4 14u Voordracht 'mythes of waarheden' - Okra 1

14u Voorlezen in de bib GC

Do 28/4 19u Kookworkshop 'Mexicaanse taco's' GC

FL = FloraliaSC = Shalom Center, Madyolstraat 5QV = Quo Vadis, Smekensstraat 82RBC = RoodebeekcentrumGC = Op-Weule1 = Kleine Kerkstraat 182 = diverse locaties! tel. 0476/73.98.813 = Kapellaan 37

BISTRO OP-WEULEVoor een snack, een praatje, een ambachtelijk biertje, …

Openingsuren:zondag: 10.30u.-13u.maandag: 11u.-15u.

dinsdag t.e.m. vrijdag: 11u.-23.30u.Gesloten op zaterdag.

Keuken openvan 12u. tot 14u. en van 18u. tot 20u.

(niet op zon- en feestdagen).

Sint-Lambertusstraat 95Tel. 02/770.20.66

Page 12: Vlam april 2016

KLEURRIJK KINDERCARNAVAL!Op zondag 21 februari gingen heel wat kinderen uit de bol tijdens het dolkomische kindercarnaval in GC Op-Weule! Heel wat mooi verklede kinderen passeerden de revue!Afspraak volgend jaar ?