D'n Herd april 2016

48
Diamanten paar 2 Maandblad D'n Herd 28E JAARGANG NR.2 - 5 APRIL 2016 - TEL 073-5320035 - REDACTIE@PLAZAMEDIA.NL Fashion Square 4 Afscheid Elkerbout 14 Mededelingen kerken 46

description

 

Transcript of D'n Herd april 2016

Page 1: D'n Herd april 2016

Diamantenpaar

2

Maandblad D'n Herd

28E JAARGANG NR.2 - 5 APRIL 2016 - TEL 073-5320035 - [email protected]

FashionSquare

4

AfscheidElkerbout

14

Mededelingenkerken

46

Page 2: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 2

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Diamanten huwelijksfeest Leo en Riekie van LieshoutOp maandag 4 april was het precies zestig jaar geleden dat Leo van Lieshout en Riekie van Zandvoort elkaar het ja-woord gaven. Afgelopen zondag werd te midden van kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden stil-gestaan bij dit heugelijke feit in de Waard, hun voor-malige Savannabar. Na een bijzonder actief leven waar-bij de horeca in binnen- en buitenland hun bijzondere interesse had genieten ze samen van hun oude dag in een mooi appartement in complex de Drie Leliën in hartje Heesch.

Leo (81) en Riekie (79) leerden elkaar kennen op de Nulandse kermis in 1952. Riekie werkte toen in het atelier van de V&D en in de weekenden in de winkel van V&D in Den Bosch. Hun ker-kelijk huwelijk werd gesloten op 04-04-1956, voor de wet was dat al gebeurd 15-02-1956. Het kop-pel trok in op wachtpost 20 van de NS bij de ouders van Riekie in Hintham. Daar werden twee zo-nen geboren. “Bij een olielamp” lacht Leo “Daar was nog geen stroom in die tijd” Samen kregen ze 5 zonen, die inmiddels hebben gezorgd voor 4 kleinkinderen en 2 achterklein-

kinderen. Leo heeft eerst in de slagerij van Kemps tegenover de Grote Kerk in Oss gewerkt. “Later ben ik voor mijzelf begonnen in vlees. In 1962 maakten we de eerste stappen in de horeca. We heb-ben toen de hoeden- en pet-tenwinkel van Van Tongeren aan de Hooghuisstraat 41 in Oss ge-kocht. Die hebben we verbouwd tot Paradisobar. Dat was de eer-ste Nozemtent in Oss. Heel mo-dern voor die tijd met aan de achterzijde, aan de Klaphekken-straat, automaten voor frites en krokketten, gehaktballen enz.”De opening van de zaak had nog

wel wat voeten in de aarde her-innerd Leo zich. “1963 was een hele strenge winter. Dat heeft ons wel 3 maanden vertraging opgeleverd waardoor we pas op 9 mei 1963 zouden kunnen ope-nen. Maar toen zat de gemeente Oss nog dwars, het plafonhoogte was 321cm en moest gemiddeld 325cm en daarom werd een ver-gunning”. De familie Van Lies-hout toonde zich toen al erg in-ventief; het platte dak achter in de zaak werd verhoogd tot 5me-ter hoogte om aan het gemid-delde te komen. “Ongelooflijk”.

HorecatycoonEigenlijk waren de Leo en Riekie

de eerste Osse horecatycoons. Want na de Pardisobar volgende snel diverse andere horecabe-drijven zoals restaurant ’t Ge-velke, de latere Toei aan de Klap-hekkenstraat en café de Corner aan de Katwijkstraat. “Ook heb-ben we nog 20 jaar de Savan-nabar in Heesch, met zalen voor bruiloften en partijen en cafeta-ria, gerund aan de Kerkstraat en in Kelpen Restaurant Toerisme. Hans heeft nog 10 jaar café ge-daan aan de Oude Molenstraat in Oss.”

Spanje“Verder hebben we de indoor-kartbaan gebouwd met onze zonen aan Sweelinckstraat in Oss compleet met racebaan en zalen voor feesten en partijen. Tegelijkertijd waren we 33 jaar in Spanje actief aan de Costa Del Sol waar wij het Restaurant Dn Brabander aan de Boulevard van Fuengirola hebben gebouwd en gerund, samen met zoon Frank en schoondochter Silvia.”Ook zoon Ronny runde een bar aan de boulevard. Ronny is in 1992 verongelukt en liet zijn vrouw Diana en Rachella van 3 jaar achter. “Vroeger konden we alles” lacht Leo “5 zonen groot brengen, diverse zaken runnen en veel op neer vliegen omdat we ook nog villa’s lieten bou-wen in Spanje, voor de verkoop en verhuur door Frank. Maar nu hebben we het ook erg naar onze zin hier in Heesch. We ver-maken ons prima waarbij com-puteren de grootste hobby is.

VDS Tweewielers

www.vdstweewielers.nl • 06 43030594 • 0412 486571

Voor elk wat wils • voor jong en oud • voor brom en snor 25 km

INKOOP/VERKOOP NIEUW EN GEBRUIKT VAN ALLE MERKENTevens:• Onderhoud• Wisselende voorraad• RDW erkend• Groot assortiment

• Gebruikte onderdelen• Ook nieuwe scooters • Oldtimers, brommers

Page 3: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 3

HEESCH 0412-452444

“Hardglazen deuren en puien”heesch 0412-452444

Hoogstraat 11 te Rosmalen | T 06 334 975 79 | facebook.com/qbikeservice

Weidestraat 22 te RosmalenKerkstraat 4 te Nuland | T 073-2050505 | www.qbikeservice.nl

Fietsenmaker

Maandblad d'n Herdanno 1969Weerscheut 71-c, 5381 GT VinkelTel. 073-5320035

Verschijnt maandelijks, gratis verkrijgbaar bij de afhaalpunten in Bernheze. De volledige lijst vindt u op www.thuisinhetnieuws.nl.Of neem een GRATIS postabonnement via www.thuisinhetnieuws.nl/abonnee.

Digitaal te bekijken op: www.issuu.com/thuisinhetnieuws

Volgende nummer : bezorging vanaf 3 meimateriaal en kopij aanleveren uiterlijk vrijdag 29 april 12.00 uurVerdere verschijningsdata 2016: 3 mei, 7 juni, 5 juli, 2 augustus, 6 en 27 september, 25 oktober, 22 november, 20 december

Advertenties: [email protected]

media-adviseurs:Dorien vd Elzen 06-19296788Nico van Nuland 06-53394851

Redactie: [email protected]

Vormgeving en fotografie:Kimberley van Nuland - PlazaCreativa Vinkel

Uitgever accepteert geen aansprakelijkheid voor inhoud van advertenties en door derden aangeleverde teksten of foto’s. Door aanlevering verklaart de inzender dat het aangeboden tekst- en/of fotomateriaal vrij isan rechten en de uitgever aldus te vrijwaren van auteurs- en beeldrechtelijke aanspraken.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Colo

fon

Pannaveldje met kunstgras voor basisschool de ToermalijnDankzij de grote inzet van de oudervereniging heeft de Heesche ba-sisschool De Toermalijn een pannaveldje met kunstgras gekregen. Daarmee is een lang gekoesterde wens van de kinderen uitgekomen. Om het kunstgras te financieren hebben de kinderen heel veel spe-culaas verkocht, hebben heel veel ouders gestemd op het project bij de Rabobank en zijn er nog een paar sponsoren die het bedrag aangevuld hebben. Grassfit heeft kunstgras aangelegd op ons pan-naveldje. In het veld is zelfs het logo van De Toermalijn gelegd. De opening was spectaculair. Sjef van Laaken van Grassfit heeft het veld geopend door het lint door te knippen met Lize uit groep 4. Daarna konden een aantal leerlingen penalty schieten, terwijl Sjef, als kee-per, de bal probeerde te stoppen. Dat is hem maar een paar keer gelukt en de leerlingen van De Toermalijn hebben met glans gewon-nen. Tot slot kreeg elke groep een eigen Derby bal om te voetballen op het veldje.

Symposium Bewegen, Bewezen GezondRunning Team Bernheze is we druk bezig met de voorbereiding op de Roparun. Dat betekent veel trainen en veel organiseren. Ieder-een heeft een taak en draagt zijn of haar steentje bij. Ondertussen zijn de teamleden in het hoofd ook allemaal bezig met dat ene doel: palliatieve zorg voor mensen met kanker. "Dat is waar we het voor doen, waar we onze energie in stoppen en waar we de kilometers voor gaan rennen. Leven toevoegen aan de dagen, als er geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven”. Het team wil graag de verbinding leggen tussen dit goede doel en de sportieve uitdaging. Dat doet ze door het organiseren van een symposium in CC De Pas op 13 april. Een symposium over hardlo-pen, bewegen en gezondheid. Bevlogen lopers, wetenschappers en specialisten delen hun kennis over hardlopen en bewegen van 19.00 tot 22.00 uur. Men is er in geslaagd om een gevarieerd programma samen te stel-len. Wim Bens (Rabobank) vertelt waarom hardlopen gezond en leuk is. Erik Hulzebos (medisch fysioloog UMC Utrecht), deelt weten-schappelijke inzichten op het gebied van looptraining. Anja van Geel (sportdiëtiste) gaat in op de rol van voeding tijdens (top)prestaties. In het tweede gedeelte vertellen wetenschappers Laurien Buffart van VU medisch Centrum en Martijn Stuiver van het Antoni van Leeu-wenhoek ziekenhuis over het effect van bewegen, tijdens en na de behandeling van kanker en tijdens palliatieve zorg. We vinden het waardevol dat ook (ex)patiënten bereid zijn om hun ervaringen te delen. Aanmelden: [email protected]. Kosten € 5,- p.p.

Page 4: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 4

Gezellig gratis evenement voor hele gezin op 10 april

Lentemode centraal tijdens Heesch Fashion SquareDe narcissen bloeien, de zon heeft zich al voorzichtig laten zien en de lammetjes dartelen door de wie. Kortom het is lente! En zoals ieder jaar vieren de Heesch ondernemers dat met een supergezellig . Op koop-zondag 10 april wordt het weer een mooie editie met een heus Fashion Square podium met modeshows in thema, workshops, volop kinder-vertier, gezellige festivalmuziek en uitnodigende terrasjes.

Festivals zijn extreem populair zijn en nu hartje Heesch een prachtig plein rijker is wil-len de centrumondernemers hier optimaal gebruik van maken. Het plein wordt omge-toverd tot een waar Fashion Square. Op dit modeplein zal een prachtig modepodium ge-creerd worden waar een 3tal trends geshowd zullen gaan worden die we dit voorjaar gaan zien. U krijgt een compleet plaatje voorge-schoteld met kleding, haar en makeup muzi-kaal begeleid door een dj. Deze deejay draait zijn plaatjes vanuit een origineel VW-busje om het festivalplaatje compleet te maken.

VeelzijdigHeesch heeft heel wat te bieden als het gaat om de laatste mode en uiterlijke verzorging. Het lentepodium geeft u daarvan een goed beeld want deelnemende winkels aan de

presentaties op het mode podium zijn: Dres-sUp-InStyle, Shoeby, 53-84, Le Village, WeDe Fashion en Sunworks. De kapsels worden verzorgd door Haarmode v. Herpen en de visagie door de DA.

FestivalsfeerHet hele plein wordt aangekleed in een ware festivalsfeer. Het terras wordt verzorgd door de Verenigde Horeca Heesch. waar u zich te goed kunt doen aan heerlijke ter plaatse

Page 5: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 5

TESTDAG elektrische fi etsen

KOOPZONDAG 10 APRIL

Geopend van 11.00 - 17.00 uur

FIETSplezier’t Dorp 108HEESCH Tel. 0412 451523

SERVICE

SHOWROOM

REPARATIE

€ 799,00

Meer info: www.fietsplezierheesch.nl

Bij aankoop van een NIEUWE fi ets

GRATIS 1 JAAR diefstalverzekering**Actie is alleen geldig op 10 april 2016, vraag naar onze voorwaarden

Verkoop van diverse 2e hands elektrische fi etsen

€ 799,00NU voor € 399,00MEENEEMPRIJS

TESTDAGFASHION SQUARE OOK BIJ ONS MET DE CORTINA U5 DRESSED FLOWERS BY JANICEOOK BIJ ONS MET DE CORTINA U5 DRESSED FLOWERS BY JANICE

bereide gerechten die u kunt nuttigen aan een van de vele picknickta-fels. Zo zullen onder meer een aan wafelkar, suikerspin en een asper-gefoodtruck hun opwachting maken, mogelijk gemaakt door Jumbo Wiegmans, zijn de bekende appelflappen van de Hema verkrijgbaar en nog veel meer.

ModeactiviteitenOp het Fashion Square kunt u ook deelnemen aan diverse modeactivi-teiten. Tegen een zeer bescheiden vergoeding kunt u bijvoorbeeld uw voorjaarsvisagie laten verzorgen door DA Heesch, uw haren laten in-vlechten bij Haarmode Van Herpenl of een workshop volgen verzorgd door Depot en Handmade by liset.

Save this date! Kom gezellig shoppen, luisteren en genieten in het cen-trum van Heesch. Als een echt festival is er voor alle leeftijden iets leuks te beleven. Ook aan de jongste bezoekers is gedacht. Voor hen is er volop kindervertier. Zij kunnen zich onder meer uitleven in een heus BoomhuttenPark (aangeboden door V&S Authentiek bouwen) hun rondjes draaien in de zweefmolen of een schitterende glittertat-too laten zetten op het modeplein.

Minute 2 Win ItHet winkelend publiek maakt kans op prijzen door op het podium een spel te winnen. De cadeaus worden aangeboden door deelnemende winkeliers

Page 6: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 6

Openingstijden:Ma. t/m vr. 9.00-18.00 uurZa. 9.00-17.00 uurVr. koopavond tot 21.00 uur

Aanbiedingen geldig tot 19 april 2016, zolang de voorraad strekt

Tuincentrum Meijs • Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch • tel. 0412-407030

Tuincentrum Meijs

Amelanchier Krenteboom

Als struik of als boompjeWit bloeiend in het voorjaar

Prachtige herfstkleur

Nu vanaf € 3,75

Thuja occidentalis ‘Brabant’

diverse maten.Haagconifeer maat 80/100

Nu vanaf 25 stuks slechts 3,95/st

Magnolia (beverboom) Prachtig bloeiend in het voorjaar Als struik of als kleine boom diverse variëteiten

Nu vanaf 9,50

Lithodora (Parelzaad) Vaste plant , rijk bloeiend blauw.Van 2,25 nu voor 1,95

Diverse maten nu vanaf 55,00

Rhododendron diverse soorten

Bloeitijd variërend april tot juni Nu vanaf 8,50

dakplataan

dakmoerbei

Dakbomen

vanaf

3,75

p.st. vanaf

3,95

vanaf

9,50

vanaf

55,-

nu

1,95

Elke zondag open van 12.00 tot 17.00 uur

vanaf

8,50

Page 7: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 7

Weidevogelbescherming blijft van levensbelang

Passie en bevlogenheid!Op woensdag 2 maart werd in het Provinciehuis de jaaravond voor weidevogels gehouden. Ruim 300 vrij-willigers en boeren waren aanwezig. Traditiegetrouw werd op de prestaties van het afgelopen jaar terugge-blikt en op het komende seizoen vooruitgekeken. Als boeren, weidevogelbeschermers en natuurbeheerders de handen in één slaan is heel wat mogelijk, dat blijkt uit het jaarrapport over weidevogels 2015. Naast veel negativisme biedt het rapport toch ook positieve ele-menten met de resultaten in de polder tussen Nuland/Geffen/Lith als succesvoorbeeld.

Weidevogelbeschermers sjou-wen elk jaar met nestjes. Hun werk is bitterhard nodig. Want het gaat niet goed met de grut-to, kievit en scholekster. Zonder hun inzet zouden deze weidevo-gels uit onze polders verdwijnen. Gewasbeschermingsmiddelen, klimaatveranderingen en roof-dieren als de vos maken het de weidevogelslastig net als de boe-ren die steeds vroeger starten met het bewerken van hun land door boeren zit de weidevogel her en der nog dwars.

LichtpuntjesAls boeren, weidevogelbescher-mers en natuurbeheerders de handen ineen slaan gloort er hoop voor de weidevogels. Dat zegt directeur Jan Baan van Bra-bants Landschap, die met het co-ordinatiepunt landschapsbeheer de cijfers van alle weidevogel-groepen in het jaarrapport over weidevogels 2015 heeft samen-gebebracht. Een rapport vol met min of meer negatieve cijferbrij, maar toch ook vol met positieve

elementen. Zoals in de polders rond Nuland en Geffen, waar twee vogelgroepen (Maasdonk en Geffen) de broedgegevens bundelden. Met name in het ge-bied ten noorden van Geffen, de Beerse Overlaet en de Kerkdijk, zijn de resultaten verbluffend.“Dat komt vooral omdat agrari-ers, waterschap Aa en Maas en de weidevogelgroep hier samen een aantal plasdras-zones heeft gerealiseerd. Liefst 63 verschil-lende soorten vogels zorgden voor 314 legsels. Naast bekende gasten als de kivit (202) en grut-to (20) bouwden ook zeldzamere vogelsoorten zoals de bergeend, graspieper, kleine karekiet, klei-ne plevier, kluut en rietgors er een nestje. Ruim tachtig procent van de eitjes kwam uit”.

Bernheze: Vliegende start!Wie denkt dat het in deze voor veel weidevogels zware tijden nutteloos is om met een nieuwe weidevogelgroep te starten, heeft het mis. Tijdens een erf-

beplantingscampagne in de ge-meente Bernheze bleek dat bij verschillende boerenbedrijven weidevogels broedden. Na een oproep via de gemeente, die alle medewerking verleende, werd met hulp en steun van ZLTO en IVN binnen een paar weken een heuse weidevogelgroep opge-zet. Zeven enthousiaste vrijwilli-gers gingen met veldbegeleiding aan de slag bij zes bereidwillige boeren in het gebied ‘De Blee-ken’. Voortvarend werden vele legsels opgespoord en waar nodig in mandjes gelegd. Het feit dat al meteen in het eerste jaar een braakrand en een rust-zone konden worden aange-legd, toont aan dat de contacten met en de medewerking van de boeren prima zijn! De groep be-steedde vele uren aan het obser-veren van de weidevogels. Doel was het gedrag te leren kennen en te zien hoeveel kuikens vlieg-vlug werden. Met 81 gevonden legsels waarvan 84% uitkwam een uitstekend en veelbelovend eerste jaar voor deze nieuwe groep, die komend seizoen graag wil uitbreiden.

Weidevogelgroep Gestel: Doorzetters!De acht vrijwilligers uit Sint-Michielsgestel, die vooral actief zijn in het gebied Kloosterstraat, zagen 43 van de 65 gevonden kievitlegsels en het enige schol-eksterlegsel helaas verloren gaan. Acht legsels werden ge-predeerd en van 35 legsels kon de verliesoorzaak niet worden vastgesteld. Mogelijk gaat het ook hier om predatie door on-bekende predatoren. Vanwege de inrichting van het gebied en de vele activiteiten die er plaats-vinden, lijkt dit waarschijnlijk. Ondanks alle tegenslagen gin-gen de vrijwilligers dapper door tot het eind van het seizoen. Mede dankzij hun inspanningen kwamen toch nog 22 legsels uit, waarvan op diverse plaatsen jon-gen zijn gezien. Ook de boeren in het gebied deden goed werk: in totaal zijn 54 legsels ontzien bij werkzaamheden.

Jongen van bijvoorbeeld de Wulp hebben de ondersteuning

van vrijwillige weidevogelbe-schermers hard nodig

(Foto Geert Kamps)

NEEM EEN GRATIS ABONNEMENT: WWW.THUISINHETNIEUWS.NL/ABONNEE

Page 8: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 8

VoorjaarsboeketPer bos / 12,45

Dr. Oetker Big AmericansAlle soorten 2 dozen / 5,58

Appelflappen4 stuks / 3,16Nu 2,37

* 3+1 gratis: 25% korting op de totaalprijs van 4 producten. Alle combinaties mogelijk.Geldig van woensdag 30 maart t/m dinsdag 24 mei 2016. Maximaal 4 dezelfde aanbiedingen per klant per bezoek. Prijswijzigingen, fouten en uitverkocht voorbehouden. Kijk voor de spelregels op Jumbo.com

Pitloze witte of rode druivenBak 500 gram / /1,99 - 2,69

Jumbo, Heesch, Schoonstraat 8

Nieuwe SEIZOENSaanbiedingen

2 VOOR400 169

9953+1GRATIS*

Jumbo Wiegmans Schoonstraat 8 Heesch

Page 9: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 9

Fanfare Aurora zet haar deuren openOok dit jaar zet Fanfare Aurora weer de deuren van haar verenigingsge-bouw open voor het publiek. Op zaterdag 9 april is de jaarlijkse open dag in het verenigingsgebouw van de Heesche muziekvereniging. De open dag is voor iedereen die benieuwd is naar wat er zich afspeelt in het vereni-gingsgebouw van Aurora en in het bijzonder voor kinderen (en natuurlijk hun ouders) die interesse hebben in het bespelen van een blaas- of slag-instrument. Aurora organiseert de open dag samen met muziekdocenten van Rhythm Impact en Muzelinck.

Dit jaar is het programma in twee delen ge-splitst. Van 13:00 tot 14:00 uur kun je infor-matie krijgen over slagwerk. Van 14:30 tot 15:30 uur komen alle blaasinstrumenten aan bod. Tijdens de open dag zijn muziek-docenten van Rhythm Impact (slagwerk) en Muzelinck (blaasinstrumenten) aanwezig om informatie te geven over de verschil-lende instrumenten zoals trompet, bugel, saxofoon, hoorn en slagwerk. Naast dat je allerlei vragen kan stellen over deze instru-menten mag je ze ook proberen te bespelen. Verder wordt uitleg gegeven over de manier waarop muzieklessen worden geven. Leden van Aurora zijn aanwezig om informatie te geven over de muziekvereniging en de voor-delen die een lidmaatschap van Aurora met zich meebrengen. Denk hierbij aan een leen-instrument, een vlotte doorstroom naar het jeugdorkest en niet te vergeten allerlei leuke activiteiten!

WorkshoppersNatuurlijk wordt er ook muziek gemaakt tij-dens de open dag. Op een ‘podium’ kan men luisteren naar enkele leerlingen en work-shoppers. De workshoppers zijn kinderen in

de leeftijd van 6 tot 9 jaar die het afgelopen jaar een workshop hebben gevolgd in blaas-muziek of slagwerk. Deze zijn speels van op-zet en vooral bedoeld om te kijken of muziek iets voor je is. Tien weken lang een work-shop volgen in muziek en dat voor maar 30 euro! Ook over de workshops is informatie beschikbaar tijdens de open dag. Maar zelf mag je ook het podium betreden. Bespeel je zelf al een instrumenten heb je zin om dat te laten horen aan het publiek? Kom dan op het podium!

WelkonHeb je interesse in muziek of wil je wel eens weten hoe dat er aan toegaat bij Aurora? Kom dan gezellig naar de open dag! De open dag wordt gehouden op zaterdag 9 april van 13:00 tot 15:30 uur in het verenigings-gebouw van Fanfare Aurora aan ’t Dorp 138 in Heesch (tegenover de kerk). Voor alle kin-deren die op de open dag komen, is er een leuke attentie!Voor meer informatie of vragen kun je con-tact opnemen met Wilma van de Ven (tel. 06 – 4174 4174 / [email protected]) of kijk op www.fanfare-aurora.nl.

Kennismakingsconcertdirigent Geert Jacobs Op 24 april kunt u tijdens een spe-ciaal concert in de Pas kennisma-ken met de nieuwe dirigent van het fanfareorkest van Aurora de heer Geert Jacobs.

Geert Jacobs werd in 1961 in Oirlo geboren en woont sinds 1987 in Leunen. Op 11-jarige leeftijd ging hij bij Fanfare “Ons Genoegen” uit Oirlo muziek maken, eerst op bugel en later op hoorn. Na het behalen van zijn vwo diploma ging hij naar het Brabants Conservatorium te Til-burg. Hier studeerde hij hoorn bij Herman Jeurissen en HaFa-directie bij J.P. Laro en slaagde in 1985 voor het praktijk diploma HaFa-directie. In 1986 voor zijn docerend musicus en in 1988 voor het einddiploma HaFa-directie. Dit laatste werd behaald met de Johan Friso Kapel te Assen.Na zijn studie volgde hij directielessen bij Pierre Kuijpers, tevens nam hij deel aan de verschillende dirigenten cursussen en mas-terclasses o.l.v Jan Cober, Sef Pijpers en Nor-bert Nozy.Op 20-jarige leeftijd dirigeerde hij z’n eerste muziekkorps en heeft sindsdien met zijn or-kesten vele prijzen en kampioenschappen behaald.Eind 2015 is Geert Jacobs als dirigent begon-nen bij Fanfare Aurora. Daarnaast staan er nog drie andere orkesten onder zijn leiding. Tot slot is Geert docent Koper aan het Kun-stencentrum Jerusalem te Venray en treedt hij vaker op als gastdirigent en jurylid bij so-listenconcoursen.

Page 10: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 10

Kom volleyballen bij Hisola in Heesch!Wij zijn enthousiaste volleyballers die elke woensdagavond trainen in sporthal ‘t Vijfeiken in Heesch. We doen oefeningen en verbeteren daarmee de conditie en techniek. Ook spelen we een partijtje waarin we het geleerde in praktijk brengen. We houden van pittig spel!Hisola is een vereniging waarin sportief presteren gecombineerd wordt met gezelligheid. Na de training is het tijd voor een drankje in de gezellige kantine. Het is mogelijk om deel te ne-men aan de recreantencompetitie van de Nevobo. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen op de trainingsavonden te sporten.We zijn op zoek naar mensen die willen volleyballen. Momenteel zijn er twee damesteams en is er een mix-team. We hebben geen jeugdleden. Vooral onze heren kunnen wel mede-spelers gebruiken, maar ook dames zijn welkom. Kom een keer kijken of meespelen! Je bent welkom op woensdag van 20.45 uur tot 22.15 uur. Als je van tevoren meer informatie wilt hebben, mail dan naar [email protected] en we zullen proberen je vragen te beantwoorden.

Coureur enondernemer Tom Coronel opondernemersavond

Goede doelen actie Hooghuis HeeschOp 17 maart was de was de aftrap van de 'Goede doelen actie 2016' van het Hooghuis locatie Heesch. Dit jaar gaan de leerlingen geld inzamelen voor stichting Thamsanqa en de crèche Tinker Tots. Alles staat in het teken van onderwijs voor kinderen in Zuid-Afrika. 15 april wordt de actie afge-sloten met een gezamenlijke Casino-dag op school!

Family Restoration Services (FRS) draagt zorg voor kinderen die in een bedreigende omge-ving leven. Hulp wordt geboden aan peuters, basisschoolkinderen en opgroeiende jeugd in de township Motherwell. Dit door onder andere te zorgen voor goede scholing en kin-deren in nood een veilig thuis te bieden. Het afgelopen jaar werd er naast de opvanghuis-jes die de stichting beheert zelfs een heuse crèche geopend in de township: TinkerTots. Dit mede dankzij de inzet van 2 scholieren uit onze regio.Maar om de kinderen een veilig thuis te kun-nen blijven bieden en naar school te kun-nen laten gaan is geld nodig. En daar kunt ook u de komende weken, via de actie van het Hooghuis locatie Heesch, aan bijdragen. In de weken voorafgaande aan de actiedag zullen de leerlingen van het Hooghuis met sponsorlijsten de regio afstruinen om geld op te halen voor dit doel. Samen kunnen we er voor zorgen dat kinderen in de township kunnen blijven bouwen aan een betere toe-komst, helpt u mee?Meer informatie over de stichting kunt u vin-den op: www.thamsanqa.nl

LiederentafelWoensdag 20 april kunt u in de Pas weer te-recht voor een gezellige avond met het Lie-derentafelorkest. Het Liederentafelorkest heeft een groot aantal liedjes uit de kast ge-haald, afgestoft en nieuw leven ingeblazen. Liedjes die de moeite waard zijn om gezon-gen te worden. De liederenbundels staan vol met bekende en minder bekende nummers die er om schreeuwen om gezongen te wor-den tijdens de maandelijkse Liederentafel. Hou je van zingen en gezelligheid, dan ben je van harte welkom. Aanvang 20.00 uur. En-tree: € 1,-.

Dinsdag 19 april houdt Ondernemersvereni-ging Heesch haar ledenvergadering. Deze avond zal voornamelijk bestaan uit een pre-sentatie door Tom Coronel. Na afloop is er ook volop gelegenheid om samen bij te pra-ten onder het genot van een drankje. Aan-vang: 19:30 uur ontvangst.Tom Coronel kennen we van verschillende raceuitdagingen van Le Mans tot Dakar en van Formule-auto’s tot het wk toerwagen. Tom Coronel is naast coureur vooral onder-nemer!! Barbecues, wasmachines, plasma-schermen, koffiemachines. Wie het aanbod van de internetwinkels van Tom Coronel naast elkaar legt zou denken dat het een keer genoeg is met de verbreding. Maar de Naardenees houdt van doorpakken.

Page 11: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 11

WEEKMARKT

HEESCH

Herkent u zich op deze foto?Dan mag u tegen inlevering van deze pagina een attentie ophalen bij onderstaande deelnemers:

• Venrooys Visspecialiteiten• Gebr. van Hezik, groenten & fruit• Het Wafelhoekje• ´t Vosse Huukske snoeperij• Holland Kaascentrum

Hoorzik 7A 5331 KG Kerkdriel

Kwaliteit is onze

reclame

“GOUDSE”STROOPWAFELS

Het Wafelhoekje

Vers bij u op de markt!

Hier moet je zijn!De stroopwafels

van Tondie zijn reuzefijn.

‘t vosse huukske snoeperijschepsnoep/oud hollands/suikerspin/

kadootjes/verhuur suikerspin

yolanda vosde spil 10, 5737 JC Lieshout

[email protected]

groot of klein, voor iets lekkers moet je bij‘t vosse huukske zijn

“De LEKKERSTE KAAS van

Nederland”

Graag tot ziens op de

weekmarkt Heesch:

iedere woensdag op het plein

aan ’t Dorp.

Page 12: D'n Herd april 2016

15 maart 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 12

Bernheze nu officieel Fairtrade gemeenteDe Werkgroep Fairtrade Gemeente Bernheze, bestaande uit zes Bernhezenaren, heeft vorige week de bevestiging ontvangen dat Bernheze de titel Fairtrade Gemeente mag dragen. “We hebben hier zo’n 2,5 jaar aangewerkt, maar het doet ons goed te kunnen constateren dat er een ruim draagvlak is voor ons streven om als Fairtrade Gemeente te fungeren”, aldus Bert Bakker, voorzitter van de Werkgroep.

Door Carla Admiraal

“Op 30 september 2013 is de aftrap gegeven voor een werk-groep met als doel de gemeente Bernheze fairtrade gemeente te laten worden. De opdracht was een plan te maken en uit te voe-ren dat moest leiden tot een er-kenning van de gemeente Bern-heze als Fairtrade Gemeente”, blikt Bert terug op de afgelopen jaren. “ De werkgroep was hierbij af-hankelijk van de medewerking van gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De gemeente zorgde bovendien voor financiële ondersteuning en voor een goede vergader-

ruimte. Daarnaast heeft Bernhe-ze het functioneren als Fairtrade Gemeente officieel in haar be-leidsplan opgenomen. Om die reden wordt sinds 2015 fairtrade koffie en thee geserveerd aan werknemers en bezoekers.”

StickersIn de afgelopen jaren zijn stic-kers uitgereikt aan instellingen en bedrijven die meewerken aan de fairtrade doelstellingen, zoals horecagelegenheden, super-markten, bedrijven, twee ker-ken, de Abdij van Heeswijk Din-ther, Cultureel Centrum De Pas, Golfclub Nistelrode en de drie wereldwinkels in onze gemeen-te. “Uiteraard gaat de werk-

groep verder met het stimuleren van het gebruik van fairtrade producten en het maatschap-pelijk verantwoord ondernemen van bedrijven en instellingen.

Heel graag zouden we bijvoor-beeld meer scholen willen enthousiasmeren om mee te doen”, stelt bestuurslid Jan Bur-ger. Bert vult aan: “Mede dank zij onze PR adviseur is er in de pers regelmatig aandacht be-steed aan de vorming van een

Fairtrade Gemeente. Voldoende publiciteit was een van de crite-ria om te kunnen voldoen aan de voorwaarde voor een Fair-trade Gemeente. Voor de zomer proberen we de officiële erkenning als Fairtrade Gemeente nog te vieren, samen met een vertegenwoordiging van de gemeente, een ambas-sadeur van de organisatie Fair-trade Gemeente een aantal ge-nodigden van andere fairtrade organisaties.”

Maartje en Kine met ‘De Goldberg Machine’ in de PasIn 'De Goldberg Machine' komen muziek en techniek samen in een komische show over uitvindingen, dromen en kettingreacties. Een duik in een wereld van wetenschappers en inventieve componis-

ten. Uiteraard verpakt in de geheel eigen ‘Maartje & Kine-stijl’: humor, catchy balkan-beats, klassiek met een twist en virtuoze folk uit alle wereldde-len. Op viool, accor-deon, banjo, ukelele, balalaika, trompet, pi-ano en nog veel meer andere instrumen-ten. Een voorstelling waarvan u zeker 24 uur lang een glimlach rond de mond houdt. Feest dus op donder-dag 21 april, aanvnag 20.15 uur, in de Pas in Heesch. Entree € 16,00

Page 13: D'n Herd april 2016

15 maart 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 13

Heerlijke komedie 9 en 10 april in de Pas

Toneelvereniging Arcadia speelt 'Of je worst lust!'Op zaterdag 9 en zondag 10 april kunt u voor een on-vergetelijk avondje uit terecht in in Cultureel Centrum de Pas. Toneelvereniging Arcadia speelt dan het komi-sche stuk 'Of je worst lust!' De voorstelling start om 20.15 uur.

laas is het niet meer zo heel druk op de camping en moet er iets georganiseerd worden om de bezoekers weer aan te trekken. Gelukkig is daar Joke die samen met haar man Kornelis al jaren een vaste gast is. Zij bedenkt een leuke activiteit! Helaas is de acti-viteit op dezelfde avond gepland als de bruiloft van Sarah-Jane. Zij

De toneelvereniging Exelsior werd in 1978, op initiatief van wijlen Martien van Ballegooy, heropgericht met als belang-rijkste uitgangspunt een aantal enthousiaste mensen in de ge-legenheid te stellen lichte en luchthartige stukken te spelen voor een zo breed mogelijk pu-bliek.Na een meningsverschil tussen de leden van toenmalige ver-eniging Exelsior werd in 1985 in goed overleg met elkaar toneel-vereniging Arcadia opgericht en wel op 15 augustus 1985. Sinds-dien weet Arcadia ieder jaar weer een mooi toneelstuk op de planken te zetten. De afgelopen jaren waren dat in 2013 Chez Dolly Encore, 2014 De verliezers en vorig jaar Barst.In 2016 speelt Toneelvereniging Arcadia ‘Of je worst lust’. Woens-dag 1 juli 2015 is Toneelver-eniging Arcadia weer bij elkaar

gekomen voor de leesrepetitie van het nieuwe toneelstuk. Het belooft weer een humoristisch stuk te worden! De afgelopen maanden is keihard gewerkt. De spelers Wil Cranenburg, Bep Gloudemans, Adrie Hendriks, Els de Kadt, Edith Kiestra, Suzanne Kiestra, Aranka Venrooij, Mary Verstegen, Elles van der Wielen, Mieke Wingens, Patrick Verhoe-ven, Marion Rovers, Sanne van der Biezen en Helma Ruijs zijn drukdoende de laatste puntje op de i te zetten om op 9 en en 10 april ‘Of je wordt lust!’ op de planken te brengen! Het is een komedie speciaal voor Acadia geschreven door Rob van Vliet.In ‘Of je wordt lust’ maken we kennis met de zussen Carin en Petra die samen een camping runnen. Ze houden er nogal ver-schillende ideeën op na. Carin wil verandering en Petra houdt alles het liefste zoals het is. He-

is samen met haar moeder op de camping gekomen nadat het hotel waar ze verbleven tot op de grond toe is afgebrand. Dus weg feestlocatie! Joke is niet van plan haar activiteit af te zeggen. Dat moet best samen kunnen. Toch?Marcianne en Gert zijn twee nieuwe gasten op de camping. Zij hebben ook hun vijf herders meegenomen. Alleen zitten die onder de vlooien. Alle kleren van de gasten moeten gewassen worden… Als je wilt zien of het nog rustig wordt op de camping kom dan kijken op 9 of 10 april in theater de Pas. Kaartjes zijn verkrijgbaar via Boekhandel Ceelen: ’t Dorp 64 te Heesch. Entreeprijs voor een gezellig avondje uit: €10,-

Op de foto v.l.n.r. staand Mary, Bep, Aranka, Sanne, Edith, Adrie, Marion en zittend Wil, Patrick, Helma, Mieke, Elles.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Page 14: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 14

Francis Elkerbout verlaat na 27 jaar Het Hooghuis HeeschFrancis Elkerbout, directeur van Het Hooghuis locatie Heesch (voorheen Sint Antonius Mavo) gaat de school na 27 jaar verlaten. Hij gaat met ingang van het school-jaar 2016/2017 om gezondheidsredenen met ver-vroegd pensioen. Tot de dag van vandaag is hij met veel enthousiasme en discipline directeur van Het Hooghuis Heesch en hij gaat dat dit schooljaar goed afronden. Hij had graag de laatste drie jaar willen volmaken, maar zijn gezondheid laat dat niet toe. Het Hooghuis gaat op korte termijn op zoek naar een nieuwe directeur. Sjannie van Tuijl had bij gelegenheid van zijn zilveren jubileum vorig jaar een gesprek met Francis Elkerbout waaruit wij onderstaand citeren.

Francis Elkerbout begon in au-gustus 1989 op de toen nog St. Antonius Mavo. Pas later kwam de nieuwbouw. De St. Anto-nius Mavo was onderdeel van de Stichting Katholiek Onder-wijs Heesch (SKOH). In 1994 is de school onderdeel geworden van Stichting Carmel College en in 2000 van Het Hooghuis. Dit was een belangrijke stap, want hiermee ging de school onder-deel uitmaken van een brede scholengemeenschap. De kleine school kon zo de vruchten pluk-ken van de grote scholenge-meenschap.

Francis Elkerbout: ‘Onze school is van 1958 tot 2000 een mavo-school geweest. Vanaf 2000 bieden we ook de theoretische en gemengde leerweg van het vmbo aan. Vanaf vorig school-jaar (2013-2014) kunnen leer-lingen bij ons ook de mavo-di-plomalijn volgen. Deze is gericht op doorstroom naar havo en daarna hbo. Dit ‘stapelen van di-ploma’s’ is voor sommige kinde-ren een belangrijke mogelijkheid om toch naar het hbo te kunnen. Zo’n 10% van onze leerlingen kiest voor de mavo-diplomalijn en 90% volgt vmbo-onderwijs.’

Dat de school onder leiding van Francis Elkerbout goed draait,

blijkt uit de steeds maar groei-ende leerlingaantallen. Zijn mis-sie en die van het hele team is ‘eruit halen wat erin zit’. De inspiratie hiervoor vond Fran-cis in zijn vorige baan. Hij heeft van 1979 tot 1989 in Den Bosch gewerkt op de Hertog Jan Scho-lengemeenschap (later Hervion College). Daar was hij directeur van de onderbouw. Francis: ‘Dit was een grote school in verge-lijking met Heesch. Ik begon er als docent aardrijkskunde en geschiedenis en ik ben ook tien jaar brugklasmentor geweest. In Den Bosch zaten vooral veel kansarme kinderen. Ik heb deze kinderen altijd al willen helpen en deze lijn heb ik doorgetrok-ken in Heesch.’

De school in Heesch waarop Francis Elkerbout terecht kwam, had een heel andere sfeer; open, gemoedelijk en zacht. Het was en is nog steeds een veilige school met een goed pe-dagogisch klimaat. ‘Zo kunnen kinderen uit zichzelf halen wat erin zit.’ Francis trof als het ware ‘goede grond om op te bouwen’. Er moest wel het een en ander veranderen, want in 1989 liep het aantal leerlingen rap terug, mede door de concurrentie met scholen in de omgeving zoals het Mondriaan College en het

Maasland College in Oss, de St. Jansmavo in Den Bosch en de Ravensteinse mavo. Francis: ‘Het was tijd voor meer eigentijds on-derwijs. Toen ik op school kwam, waren er zo’n 300 leerlingen. We hebben hard moeten wer-ken om nieuwe leerlingen aan te trekken. Nu gaan we richting de 600. Er waren destijds ongeveer 20 docenten en dat aantal is nu verdubbeld. Deze groei had-den we niet verwacht. Zonder de nieuwe vleugel hadden we ruimtetekort gehad. We denken erover na hoe we de kleinscha-ligheid, die gekoesterd wordt door leerlingen, ouders en team, kunnen behouden.’

De belangrijkste onderwijsver-andering werd het centraal stel-len van het kind. Francis: ‘Om dit te kunnen doen, begonnen we in 1989 met het veranderen van de inrichting op school. Het creëren van draagvlak hiervoor duurde zo’n tien jaar. Rond 2000 begonnen we met stamgroe-pen. Leerlingen kregen hun ei-gen werkplek en computer en docenten gingen samenwerken door middel van team teaching. Hierdoor was en is er bijna nooit lesuitval. Het draaide niet alleen om kennisverwerving, maar ook om persoonlijkheidsontwikke-ling van zowel leerlingen als do-

centen. De stamlokalen zijn een soort ‘huiskamers’ voor de leer-lingen. Docenten wisselen, niet de kinderen, en dat draagt bij aan een veilig klimaat. Als je je thuisvoelt, heb je de ruimte om te groeien.’Omdat er vanuit de gemeente niet veel geld was, is de ontwik-keling in stappen gegaan met nu, in 2015, als laatste stuk de nieuwe vleugel.

Wat Francis ziet als één van zijn belangrijkste bijdragen aan Het Hooghuis Heesch, is het creë-ren van een team dat goed met elkaar samenwerkt, op een har-telijke manier met respect voor elkaar. ‘De goede leerresultaten zijn voor een groot deel te dan-ken aan de dagelijkse, persoon-lijke inzet van ieder teamlid. Diezelfde betrokkenheid zien we terug bij de ouders. Samen ma-ken we de school. Daar ben ik enorm trots op!’

Een ander hoogtepunt in zijn loopbaan is het ontwikkelen van de Schakelklassen. Francis: ‘Al voordat passend onderwijs door de wetgeving werd inge-voerd, boden wij in Heesch kin-deren met leerhandicaps (soms gedragshandicaps) al intensie-vere begeleiding in de vorm van kleinere stamlokalen: onze zo-

NEEM EEN GRATIS ABONNEMENT: WWW.THUISINHETNIEUWS.NL/ABONNEE

Page 15: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 15

genaamde Schakelklassen. De eerste lichting hiervan doet dit jaar eindexamen. Deze kinde-ren mogen zichzelf zijn hier op school. Ze beleven een geluk-kige schooltijd en in veel geval-len kunnen ze na de eerste twee jaar overstappen naar de ge-wone derde klas om in de vierde hun diploma te behalen. Ze wor-den sterker als mens!’ Ook dit sluit helemaal aan bij de missie van Francis: kansen bieden aan kansarme leerlingen.

Het concept van stamgroepen dat Het Hooghuis Heesch onder leiding van Francis Elkerbout heeft ontwikkeld, werd in 2015 voltooid met de nieuwe vleugel. ‘Het nieuwe onderwijs is van onderuit geïntroduceerd; het is vanuit het eerste jaar meege-groeid. Voor de inrichting van de nieuwe vleugel heeft de school-leiding goed geluisterd naar de wensen van de docenten. De opzet is weldoordacht. Er is een collegezaal voor instructie waar leerlingen kunnen werken met laptops van school. Daarnaast is er een multimediaal lokaal met nissen waar leerlingen zelfstan-dig kunnen studeren, in kleine groepjes of alleen.’ Het Hoog-huis Heesch zal straks als buiten-post aansluiten bij de Talenten-campus in Oss.’

Dat leren anders wordt is een feit, al weten we nog niet pre-cies hoe. Het Hooghuis Heesch staat daarvoor open. Francis: ‘We zullen het kind centraal blijven stellen. Het docent-leer-lingcontact is daarbij essentieel. Ons streven is kinderen hier een gelukkige schooltijd te geven. Kansen meegeven aan kinderen! Ik hoop dat mijn gezondheid het toelaat om hier nog wat jaartjes aan mee te mogen werken.’

Francis Elkerbout is getrouwd met Mary en ze hebben twee zoons: Selwyn en Tim. Zijn vrouw Mary is docent Engels en ze kennen elkaar van de Hertog Jan Scholengemeenschap in Den Bosch.

Bloemenshop

Amsonia

Beleef de lente. Vrijdag 8 en Zaterdag 9 april Bij aankoop vanaf € 10,00 een bosje tulpen gratis.

Schoonstraat 12 5384 AN Heesch Tel. 0412-451998

Vrijdag 8 april Zaterdag 9 april Bij aankoop vanaf € 10,00 een bosje tulpen gratis.

Bloemenshop

AMSONIABeleef de lente

Schoonstraat 12, 5384 AN Heesch | 0412-451998

Vrijdag 8 april zaterdag 9 april

Bij aankoop vanaf €10,-

een bosje tulpen

gratis

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Echte mannenavond met MadMax in de PasZo, na al die damesavonden vol met onnavolgbare en nutteloze glitter en glamour nu eindelijk een Echte Mannen Avond. Niet te gewikkeld, maar helder en duidelijk zoals wij mannen zijn. In de filmzaal draait de specta-culaire actiefilm ‘Mad Max: fury Road’. Voordat de film begint, wordt er af-getankt in het café om vervolgens ‘dorstgelest’ de film te kijken. Na afloop is er tijd in geruimd om ‘mannelijk verantwoord’ af te tanken onder het genot van een gefrituurde versnapering. Gewoon normaal, niet te gecom-pliceerd. Niet omdat het moet, maar omdat mannen zo zijn! Vrijdag de 13e mei, aanvang 19.30 uur, entree € 15,-. Reserveer nu: www.de-pas.nl

Page 16: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 16

Tegen inlevering van deze advertentie tijdens Rosmalen Avenue op zondag 10 april 2016, ontvangt u eenmalig € 10,- kassakorting

bij besteding van minimaal € 75,-.

Aventures des ToilesPaul Brial

Collection 3322Mariagrazia Panizzi

MasaiPepperZSimclanVetonoViccio

WearhouseZeitlos by Luana

Schoolstraat 14, 5241 VB Rosmalen, www.boetiekgaya.nl(tegenover de Lambertuskerk)

Geslaagde paasactiviteit Heesche scholen en de HorizonOp Paaszaterdag sloten de basisscholen uit Heesch, in samenwerking met de Horizon en Scouting Heesch het Goede Week-project af. Van te voren werd op de scholen het project uitgelegd, waarna de kinde-ren in de kerk van de Petrus-Emmaus parochie te horen kregen wat de betekenis is van de Goede Week. Op Witte Donderdag, brachten de kinderen het door hen verzamel-de fruit en snoepgoed, waaronder ook veel paaseitjes, naar het paro-chiecentrum. Een grote groep vrijwilligers maakte daar mooie paas-pakketjes van, die op Paaszaterdag door leden van Scouting Heesch weg werden gebracht. De langdurig zieke en eenzame mensen uit Heesch, die bekend zijn bij de ziekenvereniging, zijn elk jaar weer erg ingenomen met deze mooie jaarlijkse paasgroet. In dezelfde periode van de Goede Week brachten leden van de dameswerkgroep van de ziekenvereniging bo-vendien een bloemetje naar alle Heeschenaren die op dat ogenblik in de regio in een verpleeghuis vertoefden.

Het dromen gaat beginnen bij de Kiem!Binnenkort zet Basisschool de Kiem in Heesch de volgende stap rich-ting nieuwe speelplaats. Ouders en leerkrachten hebben al gefanta-seerd maar de belangrijkste doelgroep moet nog aan het werk: de leerlingen. Alle klassen gaan dromen over hun ideale plek om te spe-len, klimmen, klauteren, hangen, kletsen, rennen,.... Uiterlijk 15 april heeft iedere groep een eigen plein ontworpen! In de laatste week voor de meivakantie zullen hun plannen worden gepresenteerd. Spannend!!

Suus zingt Annie M.G. Schmidt'Suzan Seegers is een kleine vrouw met de grote stem en warm geluid. Afgelopen jaar bracht ze een alom geprezen eerbetoon aan Toon Hermans. Nu is het de beurt aan een andere tekstdichter: Annie MG Schmidt. In dit intieme en liefdevolle theaterconcert gaat Suzan, be-geleid door haar vaste pianist Marc-Peter van Dijk, op zoek naar de vrouw achter het repertoire. Met behulp van Annie’s liedjes en ge-dichten schetst ze een eigenwijs en soms ietwat ondeugend portret van Annie. Achter de opgewekte façade gaat een vrouw schuil waarin Suus veel van zichzelf herkent.Te zien op donderdag 14 april, aanvang 20:15 uur in de Pas in Heesch. Entree € 15,00.

Page 17: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 17

Zwembad 't Kuipke zoekt medewerkersBen jij (m/v) beschikbaar in de periode 1 mei tot 1 ok-tober? en zoek je een leuke zonnige baan? ’t Kuipke is p zoek naar nieuwe medewerkers om ons team compleet te maken.

Ben je klantgericht, representatief en bereid om je handen uit de mouwen te steken en vind je het daarnaast leuk om contact te leggen met onze gasten, zowel jong als oud ? Kun je ook zelfstandig werken maar ben je wel collegiaal en flexibel inzetbaar? Dan zijn wij op zoek naar jou !

Je werkzaamheden bestaan o.a. uit: * toezicht houden op het bad, je helpt waar mogelijk en neemt initiatief om de zwemveiligheid voor onze gasten te bewaken.* vraagbaak voor onze gasten* kassawerkzaamheden en verkoop uit ons winkeltje.* schoonmaakwerkzaamheden

Wat bieden wij je:*Een leuke en zonnige baan in een gezellige informele werksfeer.*Een passend salaris.*Een gedegen EHBO training.*Ruimte voor eigen inbreng.*Werkdagen en -uren in overleg

Mail, uiterlijk 5 april, je CV en motivatie naar [email protected]. Wil je meer informatie neem dan contact op met Hilda van de Wetering 06-11030637.(Wij vragen iedere medewerker bij indiensttreding een verklaring omtrent goed gedrag)

Roefeldag Bernheze op 18 juniDe Roefeldag vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 juni van 9.00 tot 12.45 uur. In alle kernen van Bernheze zul-len op deze dag winkels, bedrijven en instellingen hun deuren voor de kinderen open zetten om eens achter de schermen mee te kijken en waar mogelijk actief mee te werken. De Roefeldag is voor de kinderen van de groepen (6), 7 en 8 van de basisschool en het speci-aal onderwijs.

Sinds 1999 organiseert Stichting Ranja de Roefeldag voor de ge-hele gemeente Bernheze. Roefe-len is het Belgische woord voor snuffelen, nieuwsgierig maken, stimuleren tot onderzoek. Be-doeling is kinderen die dag een kijkje laten nemen in de wereld waarnaar ze zo nieuwsgierig zijn. Die dag kunnen zij een kijkje ne-men in en deelnemen aan acti-viteiten bij bedrijven, organisa-ties en instellingen. Zij mogen in groepjes van 4 kinderen, onder begeleiding van een volwassene, een bezoek brengen aan 3 roe-felbedrijven. De bedoeling is dat zij tijdens dit bezoek te weten komen wat er zoal gebeurt bij dit bedrijf, door daar ook actief

in mee te werken. Dit kan onder andere door werkzaamheden aan de kassa in de supermarkt, het planten van bloemen bij een hoveniersbedrijf, een muurtje metselen bij een aannemersbe-drijf enz. enz.Ieder jaar verlenen in de gehele gemeente zo’n 130 bedrijven hun medewerking aan deze dag. Hierdoor is het mogelijk om een zeer uitgebreid aanbod te doen aan alle deelnemende kinderen.Aanmelden voor de Roefeldag kan via de site van ranja: http://www.stichting-ranja.nl/roefel-dag

Op de foto: Lekker leren koken bij Restaurant Wolters

Koningsdag in HeeschKoningsdag, woensdag 27 april, vieren we in Heesch met een feest voor jong en oud. Dit belooft weer een gezellige dag te worden ronde de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander.Met de traditionele reveille, het hijsen van de vlag voor het gemeen-tehuis, de kinderoptocht met de versierde fietsen, de kinderspelen en de vrijmarkt op de Misse in de ochtend is de start van de dag al gezellig.Vanaf 12.30 uur is er op de Misse en rond het terras bij de Pas ook vermaak voor de ouders: Qualawaai heeft beloofd er een feestje van te maken! Voor de kinderen is er dan uiteraard nog van alles te be-leven: muziek, diverse spelletjes, het springkussen, creatieve work-shops en uiteraard iets te snoepen, ijsjes en drinken.

Thema-avond: 'Water drinken'Op donderdag 21 april, van 20.00 tot 21.30 uur, vindt in Heesch een themaavond over ‘Water drinken’ plaats. Deze thema-avond is een iniatief van SEC/ JOGG OSS (Jongeren op Gezond Gewicht)

Hoe belangrijk is bewegen voor je peuter? wat is gezonde voeding? Hoe krijg ik mijn peuter aan het (gezonde) eten? Waarom is water drinken belangrijk? Hoe maak je water drinken leuk én lekker?Gastsprekers zullen je meenemen in de ontwikkeling van je peuter, gerelateerd aan het thema van de avond. Er komen een dietiste, een kinderfysiotherapeute en een deskundige van het SEC (Sport Exper-tise Centrum).Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan deze avonden. Ze vinden plaats bij Centrum Jeugd & Gezin in Oss (Kerkstraat 13). Je bent van harte welkom!Meer informatie en aanmelden: [email protected] .

Page 18: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 18

KIJK OP FACEBOOK OF DE WEBSITE VOOR ALLE ACTIVITEITEN EN ACTIES

GRATIS FOTO VAN JE HUISDIER

HONDENKERMISGRATIS FRIETJE

KNUFFELHOEKSPRINGKUSSEN

25 jaar betekend op veel producten €2,50 of 25% korting

Deze leveranciers zijn ook aanwezig met leuke acties

Page 19: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 19

Feestelijke open dag op zaterdag 16 april

25 jaar Dierenspeciaalzaak de KinderenMet een bijzonder leuke open dag vieren Bart en Anita de Kinderen op zaterdag 16 april het vijfentwintigjarig bestaan van hun dierenspeciaalzaak aan D’n Ham in Geffen. Tussen 10.00 en 16.00 uur bruist het er dan van de activiteit met onder an-dere een gratis professionele foto van je huisdier, gratis gezondheidscheck voor je knaagdier, gratis frontline vlooien/tekenbehandeling voor hond of kat, de aanwezig-heid van een paardenvoeder-specialist en zelfs heuse kermisattracties voor je eigen hond! Een springkussen, dierenknuffelhoek en sminken maken het ook voor de kids zeer aantrekkelijk en gratis friet voor iedereen maakt het feest compleet!

Dierenspeciaalzaak de Kinderen is een begrip. Vanuit de hele re-gio weet men de zaak te vinden. Makkelijk te vinden aan de rand van de polder is Dierenspeciaal-zaak de Kinderen ook Rosmalen/Groote Wielen en Heesch heel eenvoudig te bereiken en parke-ren doe je er voor de deur.Nergens vindt u zo’n compleet aanbod voeders voor alle die-ren, zowel huisdieren als grote en kleine landbouwhuisdieren, bij elkaar. En ook nog een zeer scherp geprijsd. Men heeft er alles in huis voor hond, kat en knaagdier. Voeding, verzorgings-artikelen maar ook een zeer uit-gebreide collectie accessoires zoals riemen, speeltjes en krab-palen. Ook voor uw gevleugelde vrienden is Dierenspeciaalzaak de Kinderen de juiste keus met een breed aanbod voeders en verzorgingsartikelen voor vo-gels, sierhoenders en duiven. Daarnaast is er ook een com-

pleet assortiment voor vissen en paarden. Uiteraard is Dierenspeciaalzaak de Kinderen ook nog steeds het aangewezen adres voor strooiselproducten, voeders- en benodigdheden voor land-bouwhuisdieren, afrastering en stalbenodigdheden, maar u vindt er ook een compleet aan-bod voor sier- en moestuin met onder meer meststoffen, pot-grond, gewasbeschermingsmid-delen en groente- en bloemza-den.

De vakmensen van Dierenspeci-aalzaak de Kinderen houden zich bijzonder goed op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikke-lingen op het gebied van voeding en verzorging van uw dieren. Een duidelijke trend is bijvoor-beeld de snelstijgende popu-lariteit van diepvriesvoer voor de hond. Dierenspeciaalzaak de Kinderen voert het complete as-

sortiment hondenvoer van het merk Lotgering. Het biedt vaak een oplossing voor vacht/huid- en darmproblemen. Het voeren van compleet diepvriesvlees aan uw hond heeft ook tal van voordelen. Zo produceert uw hond minder ontlasting, geeft de vacht een mooie glans en het al-lerbelangrijkste: uw hond vindt het heerlijk!Service schrijft men er met een Hoofdletter. Op basis van vak-kennis en ervaring kunnen de specialisten van Dierenspeciaal-zaak Bart de Kinderen u altijd uitstekend van advies dienen voor uw dier. Omdat Dierenspe-ciaalzaak de Kinderen helemaal zelfstandig is kan ze bij vele le-veranciers bestellen en vaak ook aan zeer specifieke vraag van de klant voldoen.

Op 16 april is het groot feest als wordt stilgestaan bij het zilve-ren jubileum. Bart en Anita en

hun vaste medewerkster Niki nodigen iedereen uit deze dag, met hun huisdier, naar Geffen te komen om te genieten van de vele activiteiten en de informa-tie over uw dier. Een compleet overzicht van alle activiteiten is te vinden op de nieuwe faceboo-kpagina: www.facebook.com/dierenspeciaalzaakdekinderen. Daarop vind je steeds het laatste nieuws, bijzonder aantrekkelijke acties en activiteiten. Vele acties lopen door in de actieweek van 16 tot en met 23 april.

U vindt Dierenspeciaalzaak de Kinderen aan d’n Ham 1 te Gef-fen telefoon: 073-5325551 www.dierenspeciaalzaak-dekinderen.nl - www.facebook.com/dierenspeciaalzaakdekinderen

foto Rien van Wanrooy

Page 20: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 20

NEEM EEN GRATIS ABONNEMENT: WWW.THUISINHETNIEUWS.NL/ABONNEE

Zijspancombinatie Hermans/van Gaalenmet stijgende lijn naar thuis-GP in Oss Komende weekend, zaterdag 9 en zondag 10 april, wordt er voor de eerste keer dit jaar gestreden om de punten voor het wereldkampioenschap zijspancross op circuit de Witte Ruysheuvel in Oss. Naast Willemsen, Bax, Hendrickx en Adriaenssen zullen vele ogen gericht zijn op de thuisrijders Koen Hermans en Kenny van Gaalen uit Nuland. Koen is met zijn 19 jaar ook nog eens de jongste deelnemer van het hele deelnemersveld en hoopt het in Oss op te kunnen nemen tegen de veelal oudere en meer ervaren zijspancombinaties.

Open Nederlands Kampioen-schap maakten Hermans / van Gaalen een mooie stijgende lijn door. Ondanks dat ze pas op een veertiende plaats staan in de tussenstand lieten ze bij de der-de wedstrijd in Oldebroek zien dat ze vooraan mee kunnen rij-den. Dit zorgde voor vertrouwen voor de wedstrijd in Oss. ''Voor de eerste wedstrijd in Lochem hadden we pas 1 uur gereden waardoor we eigenlijk op voor-hand al wel wisten dat we niet voor topklasseringen konden gaan. Door het tekort aan trai-ningsuren moesten we ook nog verschillende dingen afstellen aan het zijspan. In Oss vielen we in de eerste manche uit met een probleem met de versnellings-bak. In de tweede manche ging het lekker maar helaas kwamen we toen vast te staan waarbij er vele plaatsen verloren gingen. In de twee weken tussen Oss en Oldebroek hebben we in het weekend goed kunnen trainen en verschillende dingen kunnen testen. In Oldebroek werden we derde in de eerste manche en pakten we in de tweede manche kopstart. We sloten de manche toen af op een zesde plaats. We zijn op dit moment nog niet op ons best en we zullen het sei-zoen in moeten groeien''. Ondanks dat de wedstrijd in Oss de thuiswedstrijd is voor Hermans / van Gaalen is er van thuisvoordeel geen sprake. Er

Hermans heeft tot nu toe een mooie stijgende lijn laten zien in het WK zijspancross. Een aantal jaren geleden stond hij bij de Grand Prix van Varsseveld nog langs de kant met de gedacht van ''oei, dat gaat hard''! Nu zit hij er helemaal tussen en is hij een vaste waarde in de top tien van het wereldkampioenschap. ''Toen we de Grand Prix wedstrij-den in gingen, hadden we aller-eerst het doel om ons te kwali-ficeren. Dit ging ons goed af en wisten in ons eerste jaar gelijk vijftiende te worden in de eind-stand. Het jaar erna, vorig jaar, kenden we een heel goed jaar en wisten we zesde te worden'': vertelt Koen Hermans. Het team heeft een goede win-ter gekend waarin er bij de rij-ders vele uren zijn gestoken in de fysieke voorbereiding. Daar-naast maakten ze de overstap van WSP naar VMC, wat toch een keuze was, die niet heel makkelijk was. ''Voordat we aan de fysieke voorbereiding begon-nen, hebben we eerste een con-

ditietest gedaan en van daaruit zijn we gaan werken. Op conditi-oneel gebied ben ik deze winter echt stappen vooruit gegaan en ik hoop dat dit tot uiting gaat ko-men dit seizoen. Ik ga niet naar school en besteed iedere dag veel tijd aan mijn sport. Naast mijn conditie zorg ik ervoor dat alles verder klaar staat. Door de week kunnen we niet met het zijspan trainen omdat Kenny, mijn vader en monteur moeten werken. Daardoor worden veel dingen in de avonduren gedaan waardoor we toch wel kunnen zeggen dat we er dag en nacht mee bezig zijn. We kregen eind vorig jaar een aanbod van VMC om samen met Marvin Vanlu-chene te proberen dit merk ho-gerop te krijgen. Het was een moeilijke keuze maar toch zag ik er wel wat in. Het bevalt tot op dit moment heel goed. We zijn nog met een paar kleine aanpas-singen bezig maar we gaan met vertrouwen aan het naderende WK seizoen beginnen''. In de eerste wedstrijden om het

mag namelijk niet getraind wor-den op circuit de Witte Ruysheu-vel waardoor de kansen voor ie-dereen gelijk liggen. '' Alles ziet er goed uit voor Oss. Het is een zware zandbak die er gedurende het weekend pittig in zal komen te liggen. Door de diepe sporen zal het opletten zijn om niet vast te rijden en inhalen is er moei-lijk. Het pakken van een goede start is van groot belang en daar gaan we ons best voor doen''. Het nummer zes handhaven is de doelstelling voor dit jaar, al beseft Hermans zich goed dat dit niet makkelijk zal zijn. ''We hebben er vorig jaar hard voor gewerkt en hebben verdient de zesde plaats weten te behalen. Wel hebben een aantal combi-naties vorig jaar pech gekend maar dat hoort bij onze sport. Als we dit jaar opnieuw in de top acht kunnen finishen, zijn we tevreden. Uiteraard hoop je op meer maar in Oss zien we waar we staan en kunnen we daarna onze doelstellingen wellicht aan-passen''. Hermans / van Gaalen zijn ge-motiveerd om het seizoen sterk te beginnen in Oss. Op zaterdag staan de trainingen en de kwa-lificaties op het programma en op zondag worden de punten verdeeld in twee manches. Voor meer informatie kunt u kijken op www.motorcluboss.nl. (Foto's: Albert Schreuder)

Page 21: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 21

Ambities genoeg bij Heesche motorcrosser Glen Coldenhoff

“Het zit nog niet mee”Motorcrosser Glenn Coldenhoff uit Heesch rijdt dit jaar het wereldkampioenschap in de MXGP voor het fabrieksteam van Red Bull KTM. Hij is bij KTM teamgenoot van wereldkampi-oen Antonio Cairoli. Red Bull KTM is in de strijd om het wereldkampioenschap motorcross al jaren het meest dominante team. De beste rijders staan bij dat team onder contract, onder wie ook Jeffrey Herlings uit Elsendorp die uitkomt in de lichtere klasse MX2. De start van het seizoen 2016 is voor de Heesch coureur bepaald niet vlekkeloos verlopen. Een blessure gooit roet in het eten maar de ambities zijn er niet minder om.

Coldenhoff begon in 2001 pro-fessioneel te motorcrossen in de 85cc. In 2004, 2005 en 2006 wist hij in deze categorie de Neder-landse titel te behalen. In 2007 maakte hij de overstap naar de MX2-klasse, maar zijn seizoen viel in het water door een pols-blessure. In 2008 maakte hij een gastoptreden in het Wereldkam-pioenschap motorcross MX2. Hij wist zich te kwalificeren met zijn Suzuki, maar behaalde geen punten. De volgende twee sei-zoenen richtte Coldenhoff zich op het Europees Kampioenschap MX2.In 2011 maakte hij de defini-tieve overstap naar het WK, met Yamaha. Coldenhoff kwam regelmatig tot scoren, tot hij geblesseerd geraakte tijdens de Grand Prix van Zweden. Colden-hoff werd 21ste in de eindstand.

In 2012 kreeg Coldenhoff een plaats in het team van Jacky Martens, waar hij met KTM ging rijden. Hij wist regelmatig te sco-ren, met af en toe een plaats in de top tien. Uiteindelijk werd hij negende in het eindklassement. In 2013 verhuisde Coldenhoff naar een ander Belgisch KTM-team, met succes. Hij stond tweemaal op het podium en wist zijn eerste Grand Prix uit zijn car-rière te winnen, tijdens de GP van Groot-Brittannië. Colden-hoff werd knap vijfde in de eind-stand. In 2014 schakelde Colden-hoff terug over naar Suzuki. Het seizoen begon goed, met drie podiumplaatsen en twee reeks-overwinningen. Dan geraakte Coldenhoff zwaar geblesseerd, waardoor hij het grootste deel van het seizoen moest missen. Hij werd nog dertiende in de

eindstand. Hij nam nog wel deel aan de Motorcross der Naties met de Nederlandse ploeg.Sinds 2015 komt Coldenhoff uit in de MXGP-klasse. In zijn de-buutseizoen won hij één Grand Prix en stond hij nog éénmaal op het podium, wat goed was voor de achtste plaats in de eind-stand.De eerste wedstrijden in het GP-seizoen 2016 zitten er inmiddels op inclusief de thuis-grandprix in het Paasweekeinde. Colden-hoff liep tijdens de Grand Prix in Thailand een ribblessure op. Die speelt hem nu nog steeds parten. Glenn Coldenhoff moest maandag mede daardoor ge-noegen nemen met een negen-de plek tijdens de GP in Valkens-waard. De KTM-rijder uit Heesch kwam in de eerste manche ten val en eindigde uiteindelijk als

dertiende. De tweede manche ging stukken beter. Lange tijd reed hij op de vierde plaats, maar Coldenhoff finishte uitein-delijke als zevende."Ik heb drie zeer slechte weken gehad. Ik heb pas twee keer kunnen rijden voor de Grand Prix dat is verre van een ideale voorbereiding", zei Coldenhoff na afloop. Wel heel tevreden is de Heeschenaar ovcer zijn overstap naar KTM. "Ze zijn heel goed voor mij. Het is een heel fijn team, ik voel me ook op mijn gemak met deze mensen om mij heen. En dat is eigenlijk heel belangrijk, dat je je lekker voelt in een team.. Mijn ambitie voor dit seizoen is duidelijk: zo veel mogelijk in de top tien eindigen. Dan willen we langzaamaan naar die top vijf kruipen. Hier en daar nog een podiumplekje meepak-ken en wie weet zelfs een Grand Prix-overwinning."

Raivo Dankers scoort top vijf plaats Raivo Dankers van het HSF Lo-gistics Motorsport team heeft in de derde wedstrijd om het Ne-derlands Kampioenschap 125cc in Oldebroek een top vijf plaats weten te behalen. De rijder uit Heesch moest in beide manches na een slechte start terug naar voren komen. In de eerste manche ging dit voortreffelijk en knokte hij zich terug naar een vierde plaats. In de tweede manche kwam hij tij-dens zijn opmars naar voren ten val en kwam na een brilwissel niet verder dan een negenen-twintigste plaats.

Page 22: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 22

Statushouders in Bernheze, hoe nu verder?

Op 18 februari besloot de gemeenteraad om extra ver-gunninghouders (mensen die toestemming hebben om in Nederland te blijven) in onze gemeente te huisves-ten, verspreid over alle kernen. Het college van bur-gemeester en wethouders is met die opdracht aan de slag. Graag willen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. We informeren u over een aantal stap-pen die zijn gezet en hoe u mee kunt denken over het plan van aanpak.

150 extra sociale huurwoningenDe gemeenteraad vindt het be-langrijk dat er niet alleen een oplossing komt voor vergun-ninghouders, maar dat er ook meer mogelijkheden komen voor andere woningzoekenden. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de komende jaren 150 extra sociale huurwoningen te bouwen. Deze woningen zijn bedoeld voor vergunninghou-ders én voor mensen die door omstandigheden in de knel zijn gekomen, bijvoorbeeld door echtscheiding of werkloosheid. Daarnaast is de gemeente in overleg met de wooncorporaties om 200 extra sociale huurwonin-gen te bouwen voor alle andere woningzoekenden.

Extra vergunninghoudersVanuit Den Haag krijgt elke ge-meente jaarlijks een aantal ver-gunninghouders toegewezen. Voor deze mensen zoeken we passende woonruimte in de ge-meente. Bernheze moet dit jaar naar verwachting 75 mensen huisvesten. Het exacte aantal krijgen we in het voorjaar door. De raad wil 1,5 tot 2 maal meer vergunninghouders een plek bieden in Bernheze, bovenop het aantal mensen dat we vanuit Den Haag toegewezen krijgen. Waarschijnlijk gaat het om on-geveer 225 extra mensen. Deze mensen komen niet allemaal dit jaar, maar verspreid over de ko-mende drie tot vier jaar. Het gaat om gezinnen en alleenstaanden.

Tijdelijk en definitiefDe druk is hoog want er wach-ten veel mensen op een woning; vergunninghouders en andere

woningzoekenden. Daarom gaan we zorgen voor tijdelijke wonin-gen, die we snel kunnen realise-ren en ook voor definitieve wo-ningen. We gaan bijvoorbeeld kijken hoe we bestaande gebou-wen kunnen gebruiken om daar woonruimte in te maken. We kijken ook naar flexibele wonin-gen die later om te bouwen zijn naar definitieve woningen. En we gaan kijken wat er mogelijk is binnen de bouwplannen die er nu al lopen.

Samen met partners en inwonersWe weten nu dat we de komen-de jaren extra sociale huurwo-ningen gaan bouwen. Wat voor woningen precies, waar en op welke manier? Dat gaat de ge-meente de komende 2 maanden uitzoeken en dat willen we graag samen doen met onze partners, zoals de corporaties, projectont-wikkelaars, Vluchtelingenwerk, Ons Welzijn en betrokken in-woners. Dat doen we voor alle kernen. De uitkomsten zetten we in een plan van aanpak met een planning. Hierin komt ook te staan hoe we er met elkaar voor gaan zorgen dat de nieuwe inwoners deel gaan uitmaken van onze gemeente. Dit plan van aanpak en de planning, bieden we over ongeveer 2 maanden aan de gemeenteraad aan.

Meer weten?Wilt u meedenken over de huis-vesting van vergunninghouders? Of heeft u ideeën over het op-nemen van nieuwe inwoners in onze gemeenschap? Wij horen het graag. Mail naar [email protected] of bel tijdens kan-tooruren naar 14 0412.

Lezing: Opgeruimd in Bibliotheek Heesch

Op donderdag 21 april wordt in de bibliotheek van Heesch een lezing gehouden met als thema ‘Opruimen volgens Marie Kondo’. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en wordt verzorgd door Annemieke Belgraver, Pro-fessional Organizer uit Oss.

Marie Kondo’s unieke methode om op te ruimen is in korte tijd een fenomeen geworden en haar boek 'Opgeruimd!' bereikte wereldwijd de bestsellerlijsten. Ook in haar nieuwste boek Spark Joy beschrijft Marie Kondo haar opruimmethode.Annemieke Belgraver geeft op levendige wijze uitleg over hoe we ons huis op orde kunnen krij-gen én houden. Alleen de zaken bewaren waar je echt van houdt

en de rest wegdoen, is volgens Marie Kondo de sleutel tot suc-cesvol opruimen. Tijdens de avond is er voldoende gelegen-heid om ervaringen te delen en vragen te stellen.Kaarten kosten € 5,00 voor bi-bliotheekleden en € 7,00 voor niet-bibliotheekleden en zijn verkrijgbaar in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken en via www.biblio-theekbernheze.nl.

Jumbo Heesch sponsort Heren 1 DOS’80Jumbo Wiegmans heeft nieuwe shirts gesponsord voor het eerste he-renteam van de handballers van DOS’80. Daarnaast hebben zij ook een reclamebord gesponsord voor de Heesche handbalvereniging. Jumbo Heesch heeft naast zijn ruime openingstijden tegenwoordig ook een pick-up-point waar een online bestelling kan worden opge-haald! DOS’80 bedankt Jumbo Wiegmans voor deze sponsoring.

WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Page 23: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 23

Bernhezer solistenconcours zondag 10 april in VorstenboschVoor de vierde keer organiseren de gezamenlijke Bern-hezer muziekverenigingen een solistenconcours. Dit jaar is de organisatie in handen van muziekvereniging de Notenkrakers uit Vorstenbosch. Het concours op zondag 10 april a.s. om 11.00 vindt plaats in de Stuik aan de Schoolstraat. Belangstellenden zijn van harte welkom. De zaal gaat om 10.45 uur open. Rond 13.00 uur is de prijsuitreiking.

De vier fanfares en één harmo-nie vaardigen solisten af voor blaasmuziek en slagwerk. Dat doen zij na een interne voor-ronde of op basis van nomina-tie. Met het concours bieden de verenigingen de veelal jonge muzikanten een extra podium om hun talenten te tonen aan publiek. Het idee van een Bernhezer solistenconcours is geboren in het periodiek overleg van voor-zitters van de vijf verenigen, te weten De Notenkrakers uit Vorstenbosch, Sint Willibrord uit Heeswijk, Sint Lambertus uit Nistelrode, Aurora uit Heesch en Sint Servaes uit Dinther. Voor

behoud en versterking van de muziekcultuur in de gemeente delen de verenigingen kennis en ervaring en zoeken ze samen-werking in gemeenschappelijke doelstellingen. Vijftien deelnemers laten vanaf 11.00 uur achtereenvolgend hun muziekstuk horen. Een jury, samengesteld uit dirigenten en instructeurs van de Bernhezer muziekverenigingen beoordeelt de muziekwerken. Wethouder Glastra van Loon van cultuur zal de prijs uitreiken. Voor iedere deelnemer is er een mooie oor-konde en een kleine tastbare herinnering.

45 Years in Filmhuis de PasEen week voor het 45-jarig huwelijksfeest van Kate en Geoff Mercer valt een brief op de mat voor Geoff: het lichaam van zijn eerste ge-liefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen waar zijn begin jaren 60 vermist raakte. Kate weet van het ongeluk, maar het gevoel bekruipt haar dat Geoff haar niet het hele verhaal heeft verteld; hij gedraagt zich vreemd. Kate heeft geen controle over de barsten dir ineens ontstaan in haar leven en haar relatie. We zien hoe in één week hun huwelijk verandert in een wankel en broos kaartenhuis dat volledig dreigt in te storten.Naandag 18 en dinsdag 19 april in Filmhuis de Pas. Aanvang 20.00 uur. Entree €5,-.

Wonderbaarlijk improvisatieavontuur Op Sterk Water speelt wonderbaarlijk improvisatieavontuur. Een on-bekende tocht langs snelle grappen, intelligente invallen en ter plek-ke verzonnen vergezichten. Op Sterk Water is de absolute top van het impro-cabaret. Op vrijdag 8 april kun je, in de Pas in Heesch, getuige zijn van een wonderbaarlijk improvisatieavontuur.Een wonderbaarlijke ontdekkingsreis. Dat wordt het. Ze voeren je in een kolkende stroom mee tot voorbij de horizon van de verbeel-ding. Langs griezelig herkenbare situaties en langs plekken waar geen mens ooit is geweest. Met interactief decor, visuele gimmicks, vlijm-scherpe humor, muzikale hoog-standjes, maar vooral: virtuoze improv isat ie . Ga het avontuur aan en beleef een avond die je nooit eerder be-leefde. Of, zoals het viersterren-reisadvies van de Volkskrant luidt: ‘Op Sterk Water, er is geen betere!’

De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten zijn te reserve-ren via de web-site van de Pas.

Opvolger zeskamp Nistelrode op Hemelvaartsdag‘Expeditie de Schellen’ niet te missen uitdaging!

Op 5 mei Hemelvaartsdag wordt in Nistelrode op sportpark De Schellen een nieuw evenement georganiseerd; “Expeditie de Schel-len”. Het is gebaseerd op het bekende tv programma “Expeditie Robinson”. Het wordt een uitdagende competitie tussen de deelne-mende teams van maximaal 10 deelnemers, die elkaar ook kunnen uitdagen. Sociale media worden ingezet waarmee allerlei (geheime) informatie wordt doorgeven die de deelnemers kunnen gebruiken bij het oplossen van opdrachten en sportieve spellen. Fysieke en men-tale kracht, uithoudingsvermogen en puzzels zijn thema’s waarlangs wordt gestreden. De inschrijving (tot 20 april) staat open voor (vrien-den)groepen, verenigingen, families en buurten!! Na afloop van het evenement is er een BBQ en feestavond. Meer informatie en het in-schrijfformulier vind je op de website van Prinses Irene.

Page 24: D'n Herd april 2016

DEN HERD DIGITAAL BEKIJKEN: WWW.ISSUU.COM/THUISINHETNIEUWS

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 24

Toerwielertocht met ook Ladies Ride op 10 april in HeeschToerwielerclub De Voorsprong uit Heesch organiseert op zondag 10 april haar jaar-lijkse voorjaarsklassieker Toch(t) Effe Weg voor wielertoeristen. Deze volledig uitge-pijlde tocht voert over mooie landelijke wegen door de Meierij met halverwege de route een pauzeplaats. De afstand is naar keuze 75 of 100 km.

Inschrijven kan van 7:30 tot 9:00 uur bij de startlocatie Café ’t Tunneke, ’t Dorp 148 te Heesch. NTFU-leden kunnen met hun pas inschrijven via ‘scan en go’. NTFU-leden betalen € 3,00, niet leden betalen € 4,00.

Ladies RideOm 9:00 uur start de Ladies Ride; een groepstocht voor da-mes over het parcours van de 75 km. Alle sportieve vrouwen met een racefiets zijn van harte wel-kom om onder begeleiding van de ervaren dames van TWC de Voorsprong en samen met an-dere vrouwen deze mooie route te fietsen.

Toertochten fietsen TWC De Voorsprong uit Heesch is een toerwielerclub en biedt iedereen met een racefiets de mogelijkheid om in groepsver-band tochten te fietsen. Op dit moment kent de club zes fiets-groepen waaronder twee da-mesgroepen. Iedere groep fietst met een eigen afstand en snel-heid zodat een ieder op een pas-send niveau kan fietsen. Meer informatie is te vinden op www.twcdevoorsprong.nl.

Efkes Anders Nistelrode speelt ‘Lang en gelukkig!’‘Lang en gelukkig’ is een klas-sieker onder de toneelstukken. Don Duys schreef het stuk in 2007 voor het professionele RO-theater en sindsdien is het al heel wat keren opgevoerd. En dat is niet vreemd want deze voorstelling is een feestje! Het publiek wordt getrakteerd op een komische combinatie van o.a. Roodkapje en Assepoester. Maar niets is wat het lijkt, want wie denkt de beide sprookjes te kennen, zal gegarandeerd verrast worden! Zo heeft Rood-kapje een zwak voor de Boze Wolf die zich gediscrimineerd voelt en steevast wordt wegge-zet als een onbetrouwbare gast. De twee stiefzussen Paris en Hilton gedragen zich als onuit-staanbare, verwende nesten en de Prins van Oranje Nassaukade

blijkt vooral te worstelen met een identiteitscrisis. Alle ontwik-kelingen komen tot een climax op het Grote Bal. Dat dan weer wel! Hoewel ‘Lang en gelukkig’ gebaseerd is op oeroude sprook-jesverhalen, is de inhoud op een luchtige manier, confronterend modern…. Regisseuse Anneke van den Heuvel heeft – evenals voorgaande jaren- gezocht naar schitterende, passende muziek-fragmenten en ook dans vormt weer een onderdeel. Kortom, Efkes Anders gaat zorgen voor een hilarische voorstelling waarvoor zij iedereen van harte uitnodigt op: Zaterdag 9 april en zondag 10 april. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 10 euro. Locatie: cc Nesterlé. Kaartjes zijn te koop bij Bloemsierkunst ‘Ari-Jenne’ en Cc Nesterlé (tijdens openingstijden

: Ma t/m do. 9.00 – 21.00 u; Vr. 9.00 – 18.00 u).

Page 25: D'n Herd april 2016

Jumbo Wiegmans Schoonstraat 8 Heesch

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 25

Page 26: D'n Herd april 2016

1 maart 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 26

Op muzikale reis met Vocal Group Crescens en Jazz-a-Belle in de PasCrescens verzorgt zondag 17 april, aanvang 14:00 uur, een theaterconcert in de Pas in Heesch. Vocal Group Crescens is een vrouwenkoor uit Berghem. Samen met dansgroep Jazz-a-Belle nemen we u mee op een muzikale reis door de decennia. Muziek uit de twenties en fourties, de tijd van de flower power, Nederpop en the Andrew Sisters maken allemaal onderdeel uit van een spetterend theatershow! Kaarten zijn verkrijgbaar bij Stoltz Oogzorg, Pebbels en Primera in Berghem en Kantoor boekhandel Ceelen in Heesch. Tevens te bestellen via www.vocal-groupcrescens.nl. Kaartjes kosten zijn €13,50.

Laatste kans: Atelierroute HeeschNa een succesvol eerste weekend nodigen een twintigtal kunstenaars uit Bernheze u ook komende zondag uit een kijkje te komen nemen in hun atelier. Daar zullen zij hun werk tentoonstellen en sommige kunstenaars laten u zien hoe een kunstwerk tot stand komt.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

In alle dorpskernen van Bern-heze zijn een aantal adressen waar kunst te zien is. Hierdoor ontstaat een interessante route voor auto en fiets. Naast eigen werk hebben alle kunstenaars een collega uitgenodigd bij hem of haar te exposeren. Hierdoor ontstaat een groot aanbod van kunstenaars. Daarnaast hebben vele kunste-naars een collega uitgenodigd om zijn/haar werk toe te voe-gen aan de expositie waardoor er een heel groot en gevarieerd kunstaanbod van bijna 40 kun-stenaars te zien zal zijn. Er wordt werk getoond in de technieken: schilderen, steen, brons, papier, keramiek, foto-grafie, glas, edelsmeden, papier-maché en kunststof. Ook zal dichter Ad van Schijndel zich la-ten inspireren door de getoonde kunstwerken en op verschillende locaties zijn poëzie voordragen. De Ateliers zijn gesitueerd in alle dorpskernen van Bernheze waar

door de kunstliefhebber zelf een tocht door het mooie, maar vooral groene Bernheze, kan worden uitgezet. Zo ontstaat er een interessante combinatie van kunst, platteland en natuur. Dit jaar is er ook een centrale tentoonstelling ingericht bij voormalig tuincentrum Lips aan de Weijen 77 in Nistelrode waar tot en met zondag 10 april van iedere exposant een kunstwerk wordt tentoongesteld. Hier kunt u zich alvast oriënteren over de exposanten die U op locatie wilt gaan bezoeken. Folders met plattegrond zijn aanwezig. Daar zal ook de cultuur manifestatie van Cube te zien zijn. www.cu-bebernheze.nl

De deelnemende alteliers zijn-open voor publiek op zondag 10 april van 11.00 uur - 17.00 uur. Deelnemende kunstenaars, routekaarten en achtergrond in-formatie zijn te vinden op www.atelierroutebernheze.nl

Boek & BabbelIn de bibliotheken van Bernheze komen elke week nieuwe materi-alen binnen: romans, informatieve boeken, luisterboeken, dvd’s en tijdschriften. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de nieuwste boeken uit de collectie van de Bernhezer bibliotheken? Kom dan een keer luisteren naar Boek & Babbel door Désiree de Rooij. Désirée, werkt al vele jaren als bibliothecaris in de Bibliotheken van Bernheze en is verantwoordelijk voor de aanschaf van de collectie voor volwas-senen. Wekelijks leest zij de boekrecensies en maakt op basis van kennis, ervaring en (het bijhouden van de) actualiteit een keuze uit het enorme aanbod.Met een gratis kopje koffie of thee, in de bibliotheken van Heesch, Nistelrode of Heeswijk-Dinther, geeft Désirée in een ongedwongen sfeer informatie over nieuw verschenen titels. Ook kan er aandacht zijn voor een specifiek genre, bijzondere boeken of boeken die vol-gens haar de moeite waard zijn. De eerstvolgende Boek&Babbel is op donderdag 14 april om 14.45 uur. Aanmelden voor Boek&Babbel is niet nodig. U kunt gewoon aan de leestafel aanschuiven.

Rondleiding: haal méér uit uw bibliotheek!De bibliotheek organiseert op vaste dagen door het jaar gratis rond-leidingen. U bent van harte welkom: individueel of met uw vereni-ging of leesclub. De bibliotheek inspireert tot lezen maar heeft veel meer te bieden dan alleen boeken! Ook bieden wij vele digitale mo-gelijkheden aan maar ook activiteiten zoals lezingen en workshops. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en is inclusief gratis kopje kof-fie of thee. U krijgt uitleg van de NOBB site en de vele digitale moge-lijkheden. Onder andere: verlengen, gratis reserveren, je eigen menu inzien en bewerken. Activiteiten inzien en kaartjes kopen en beta-len via iDeal. Aanvragen via het landelijke systeem. Bibliotheekapp en ook e-books lenen. In Heesch is de eerstvolgende rondleiding op maandag 20 april om 18.30 uur. Aanmelden bij de klantenservice 0412 451857 of [email protected]

Page 27: D'n Herd april 2016

1 maart 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 27

radio-tv-koelkasten-vaatwassers-wasautomaten

‘t Dorp 11 5384 MA HeeschTel.0412-457120

[email protected]

www.henkvdakker.nl

Henk van den Akker Electro Heesch

de slimmerikInbouw Vaatwasser5 jaar garantie

€ 299,00

Page 28: D'n Herd april 2016

De oplossing van de 10 verschillen vindt u een paar pagina’s verder op.

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 28

Page 29: D'n Herd april 2016

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22

23 24 25 26 27 28

29 30 31 32

33 34 35 36 37 38

39 40 41

42 ❖ 43

44 45 46 47 48 49 50

51 52 53 54 55

56 57 58 59 60 61

62 63 64 65

66 67 68 69 70 71

72 73 74 75

76 77

© Persbelangen P0326

KruiswoordpuzzelWelk winwoord komt er in het balkje?

2 26 15 62 5 70 50 40 29 57 48 16 21

KruiswoordpuzzelHORIZONTAAL: 1 valies; 6 visite; 12 liedjeszanger; 14 lichaamsdeel; 16 boerenwerktuig; 18 nikkel; 19 wier; 21 nummer; 22 bevestiging; 23 wat; 25 Nederlands water; 28 schenkgerei; 29 doortrapt; 31 aansporing; 32 dundoek; 33 oude maat; 34 hemellichaam; 36 meer in Rusland; 38 familielid; 39 plaats in Utrecht; 40 tanden en kiezen; 42 jong dier; 43 reus; 45 stevig; 48 al; 51 waterstand; 53 vuur; 54 malligheid; 55 rivier in Noord-Brabant; 56 Europeaan; 58 ventileren; 60 tors; 62 boomkruin; 63 Europese vrouw; 65 bedrog; 66 maanstand; 67 zangnoot; 68 hert; 69 voorzetsel; 71 neon; 72 insect; 74 groente; 76 strandvonder; 77 vogel.

VERTICAAL: 2 rivier in Rusland; 3 enthousiasteling; 4 koel; 5 editie; 7 en volgende; 8 luchtstreek; 9 grondsoort; 10 Frans voegwoord; 11 plaats in Drenthe; 13 afsluiter; 15 vliegtuigloods; 17 kleur; 19 esdoorn; 20 vertering; 22 snee; 24 voorzetsel; 26 zijrivier van de Loire; 27 akelige; 28 klasse; 30 tokkelinstrument; 32 insect; 35 huisraad; 37 loofboom; 39 zangstem; 41 buidel; 44 kledingstuk; 46 ongekookt; 47 deurhengsel; 48 garde; 49 op een keer; 50 moedig; 52 rakel; 55 slotwoord; 57 voorzetsel; 59 twijg; 61 niet even; 63 braaf; 64 Ierland; 67 aanwijzend vnw.; 70 lichaamsdeel; 72 Griekse letter; 73 zangnoot; 74 rivier in Italië; 75 dierengeluid.

Stuur uw winwoord voor 29 april naar [email protected]. Onder de goede inzen-der verloten wi een avondje uit voor twee personen in de Dorsvlegel in Vinkel

NEEM EEN GRATIS ABONNEMENT: WWW.THUISINHETNIEUWS.NL/ABONNEE

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 29

Formulierenbrigade van Optimisd nu ook in HeeschU kunt voor hulp van de Formulierenbri-gade van Optimisd voortaan ook terecht in Heesch, elke donderdag van 13.00 tot 16.00 uur, in het kantoor van Maatschappelijk Werk Aanzet, Cultureel Centrum De Pas, De Misse 4b (2e verdieping). U hoeft geen af-spraak te maken.

Hulp met formulierenDe formulierenbrigade helpt bij het invul-len van formulieren voor o.a.: bijzondere bijstand, de collectieve zorgverzekering voor minima, ‘bereken uw recht’ en andere rege-lingen; kwijtschelding gemeentelijke belas-tingen; zorgtoeslag, huurtoeslag, en andere toeslagen van de Belastingdienst (zowel voor de aanvraag als wijziging); inschrijving werk-zoekende op www.werk.nl en aanvragen van een uitkering Participatiewet voor levenson-derhoud; aanvragen DigiD; aanmelding voor schuldhulpverlening en ordenen van uw administratie; Neem uw DigiD-code mee bij een bezoek aan de Formulierenbrigade.Uiteraard kunt u ook terecht bij Optimisd, Frisselsteinstraat 6 in Veghel. Kijk voor de openingstijden op www.optimisd.nl

Workshop: Buffet makenEen feestje thuis? Wat is er mooier dan zelf het buffet samenstellen. Met heerlijke sa-lades, hapjes, warme en koude gerechten maken we in deze workshop een schitterend heerlijk buffet. Makkelijk thuis te maken en mooi om te zien, een bijzonder stijlvolle pre-sentatie. Een spectaculair buffet geeft een extra dimensie aan je feest.Vanwege grote belangstelling EXTRA work-shop op zaterdag 9 april. Prijs:€ 36,50. Opge-ven via de website van de Eijnderic.

Hét cabarettalent van morgen te zien in NesterléDe feestelijke 50e editie van het Cameret-ten Cabaretfestival is inmiddels gestreden. Anne Neuteboom. “De Neut” mag zich met de Juryprijs en de FACTUA Publieksprijs dé grote winnaar noemen. De andere finalis-ten zijn Jasper Smit en Tom Montfrooy. Deze drie grote talenen zijn op 16 april op één avond te zien bij Nesterlé, aanvang 20.15 uur. Kaartjes à € 15,00 verkrijgbaar via www.nesterle.nl

Page 30: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 30

PRIVATE LEASEbij de Jos van Boxtel Groep

Josvanboxtel.nl

Rijden in een lease auto is niet langer alleen weggelegd voor zakelijke lease-rijders. Ook als particulier kunt u in een gloednieuwe auto rijden door gebruik te maken van private lease!

Met private lease betaalt u een vast maandbedrag. Er zijn geen extra kosten voor zaken zoals repara-tie, banden, wegenbelasting en verzekering.

Een groot verschil met zakelijke lease is dat u geen bijtelling betaalt en dat alle bedragen inclusief BTW zijn. Wij bekijken graag samen met u hoe u zo voordelig mogelijk een nieuwe auto kan rijden.

Kijk voor meer informatie op www.josvanboxtel.nl of kom langs in een van onze showrooms!

ToyotaMiddelrode, Haffertsestraat 21‘s-Hertogenbosch, Hervensebaan 11Oss, Longobardenweg 21

Kia - Mitsubishi‘s-Hertogenbosch, Afrikalaan 16 - 19

Nissan‘s-Hertogenbosch, Afrikalaan 16Oss, Longobardenweg 21

v.a. € 243,-p/mnd*

Mitsubishi Spacestar v.a. € 189,-p/mnd*

Toyota Aygo

v.a. € 219,-p/mnd*

Kia Picanto v.a. € 275,-p/mnd*

Nissan Micra

* Informeer naar de voorwaarden bij een van onze verkoopadviseurs. (Prijs)wijzigingen voorbehouden.

Page 31: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 31

De ambachtelijke scharrelvleesspecialist

· Limousin rund- en kalfsvlees · Hollands lamsvlees · Porc plein air varkensvlees · Wild en gevogelte · Label rouge kipproducten · Biologisch groente/fruit/zuivel

‘t Dorp 67 · Heesch · Tel. (0412) 454077 / (06) 21460573www.rinescocatering.nl

Helder over alcohol en drugsHet blijft toch lastig om als ouder het onderwerp alco-hol en drugs bespreekbaar te maken met je kind(eren). Op maandag 11 april, van 19.30 tot 21.30 uur zal hier in het Cultureel Centrum de Pas in Heesch op een interac-tieve manier aandacht aan worden besteed.

NIX 18. Hou jij je er daar aan? En is dat lastig? Wat voor afspraken maakt je met je kind? Weet je zelf wat de risico's zijn van jong alcohol drinken? Drinken jonge-ren nu echt zoveel meer als jij vroeger deed? wat zijn de feiten nu precies. Wat weet je over drugs? Kun je met je kind hier-over praten? Hoe? Wanneer? Welke afspraken kun je maken?

Deze avond wordt gezamenlijk georganiseerd door gemeente Oss, gemeente Bernheze, GGD Hart voor Brabant (Think Before You Drink), Kentra 24 & Centrum Jeugd & Gezin Maasland. Het is het vervolg op de succesvolle avond 'Ouders op stap'. De avond start om 19.30 uur met een woordje door Wethou-der Glastra van Loon, gemeente Bernheze, gevolgd door een in-

troductie op het thema van deze avond: alcohol & drugs.Helder Theater

Een van mijn lezers stelde mij de volgende vraag: ”Ik heb begre-pen dat de WBSO-regeling mij als ondernemer aardig wat voor-deel kan opleveren. Hoe zit dat nu precies?”

De WBSO-regeling is in het leven geroepen om ondernemers fis-caal aan te zetten tot meer inno-vatie. Door slim gebruik te maken van de WBSO-regeling kunnen ondernemers via een vermin-dering van de loonheffing extra investeren in onderzoek. Per 1 ja-nuari 2016 zijn de WBSO-regeling en de zogenaamde RDA (Research & Development Aftrek) samengevoegd. Dat de overheid innovatie wil stimuleren, blijkt wel uit het budget voor de WBSO-regeling in 2016 van EUR 1.151 miljoen. Iedere innovatieve ondernemer in Nederland die iets wil ontwik-kelen of onderzoeken, komt in beginsel in aanmerking voor de WBSO-regeling. Branche en ondernemingsgrootte zijn hierbij niet van belang. Ondernemers kunnen in 2016 WBSO aanvragen voor 2 soorten innovatieve projecten: technisch-wetenschappelijk onder-zoek en de ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur. Voor het uitvoeren van een analyse van de technische haalbaarheid of technisch onder-zoek kan per 1 januari 2016 geen WBSO meer worden aangevraagd. De berekening van het financiële voordeel is verschillend voor be-drijven en zelfstandigen (ZZP-ers).

BedrijvenVoor bedrijven wordt de S&O-afdrachtvermindering als volgt be-rekend: ((loonkosten die verband houden met de tijd die besteed is aan innovatie (S&O-uren x S&O-uurloon) + kosten die direct ge-paard gaan met innovatie) x bepaald percentage). Welk percentage van toepassing is, blijkt uit onderstaande tabel.Tarief eerste schijf 32% (tot EUR 350.000 aan S&O-kosten) Tarief eerste schijf starters 40% (tot EUR 350.000 aan S&O-kosten)Tarief tweede schijf 16% (vanaf EUR 350.000 aan S&O-kosten)

Voorbeeld: stèl, een ondernemer besteedt 1.000 uren aan innovatie en de loonkosten bedragen EUR 29 per uur. De loonkosten bedragen alsdan EUR 29.000. Daarnaast heeft de ondernemer ontwikkelings-kosten van EUR 100.000. In dit geval bedragen de S&O-kosten EUR 129.000. Van dit bedrag mag de ondernemer (geen starter) 32% (zijnde EUR 41.280) in mindering brengen op de loonheffing.

Zelfstandigen (ZZP-ers)Voor zelfstandig ondernemers die minimaal 500 S&O-uren per jaar maken, is er een vaste aftrek van EUR 12.484. Voor startende onder-nemers is er een extra aftrek van EUR 6.245.Vaste aftrek: EUR 12.484Extra aftrek starters: EUR 6.245

Bent u een innoverende ondernemer en wilt u bezien of u gebruik kunt maken van de WBSO-regeling? Neem dan vrijblijvend contact met mij op zodat we samen kunnen bekijken of u voor voordelen in aanmerking kunt komen of niet. Ik bereikbaar via [email protected] dan wel via 088-236 82 38 / 06-10 97 31 01.

Groet,Alexander Vromans

speelt voorstellingen waarbij zij de toeschouwer actief betrekt. Acteurs maken lastige en span-nende onderwerpen bespreek-baar. Tijdens zorgvuldig vorm-gegeven theaterstukken gaan zij direct aan de slag met de meningen en suggesties uit het publiek.Na deze voorstelling kunnen ou-ders en verzorgers vragen stellen bij deskundigen bij verschillende informatiestands in de foyer. De ouders krijgen handvatten hoe het onderwerp alcohol en drugs met hun kinderen be-spreekbaar te maken en het stellen van regels en grenzen. Ouders uit de gemeente Oss en Bernheze met kinderen van 15 t/m 18 jaar zijn van harte uitge-nodigd. Deelname is gratis, koffie en thee zijn voor eigen rekening. Vol=Vol!

NEEM EEN GRATIS ABONNEMENT: WWW.THUISINHETNIEUWS.NL/ABONNEE

Page 32: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 32

Page 33: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 33

MisverstandePòsse is alwir vurbeij èn ’t wordt ted dè’t weer wè wèrmer wordt. Nou waar ’t èijerfist dees jaor wèl èrg vruug. Wij hen mi onzen vierre nog steeds nie gefietst èn dè wordt hog ted, want de kuite moete toch ’n bietje gesmeerd zen, vur we dalek nor de Noord-Hollandse duine doen. Tien zieget hillemòl zitte, zoo zaat ie hier te verkondige. Hij waar nèt wir kampioen geworre mi’t biljèrte èn daorùit bleek dè z’n kondisie nog alted heel goewd waar. Ik snapte nie wè biljèrte èn fietse mi mekare te make han, mar ik wó d’r wijer nie veul meer af heure èn dùr-rum vroeg ik mar niks mer. ‘Dè-t-ie schandòllig slècht gespuld hi in d’Eerd vertelt ie mar nie,’ zin Ant innins èn daor moes ik meer af weete. ‘Hij ha d’r vier, toen z’nen teegenstander de parteij al ùitspulde,’ vertraowde Ant men toew. “Nee, daor zulde’m noit nie over heure,’ riep ik streijlek. Tien hurde zóg-genaamd niks.Ons Bèt moes mèlde dè we unne klèine ramp in huis han ge-had. We waren op woenzeg nèt ès alle weeke weezen oppaasse bé ons Mrietje èn toen we thuiskwame, kwaamp ’t wòtter ons bé de vurdeur al teege. Waar de slang nor de buitekraon toch gespronge. Alles zèiknat. Hen we daor mi onzen tweeje d’n hil-len aovend loope dwèile èn slèipe um al dè vocht nor buite te kreijge. Kèijmuug èn afgewerkt mi zeer rugge zate we nò ’n uur same nao te heijge. Ons Bèt d’re beneejekapstok hong vlakbé de gespronge slang èn de schaoi is daor ’t grótste. Toen wij dè vertelde òn Tiene èn Ante, riepe ze mee: ‘dè kregde wèl ver-goed van de verzeekering.’ ‘Ik heb ’t gelijk te dreuge gehange èn we zien mar wè d’r van wordt,’ reageerde ons vrouw èn dè von ik ’n goei zaak. Ik zaat niks te waachten op dè gesoelie mi formuliere van de verzeekering um die todde van ons vrouw vergoed te kreijge. Toen ik dè openhartig liet bleijke, waar de kiet hier te klèin. ‘Dè gé zónne wansmaak het, daor kan ik niks òn doen,’ greens de ons èn din mee de geut op. ‘Gullie ok alt mi oew verzeekering,’ bromde-n-ik teege Ante. Die zin dè’t alleen mar goewd bedoeld waar geweest.Toen de ons efkes lòtter mi de koffie èn de kuukskes vur d’n dag kwaamp, waar ’t veurval gelukkig alwir vergeete èn we kreegen ’t opnijt over ons fietsplanne vanùit de Zaanstreek. ‘Zùrgt dè ge de zaak goewd naokekt,’ zin Tien, ‘want mi ’n aauw wijf èn ’n fiets is ’t alted iets.’ Nou daor ha-t-ie ’t goewd mi bedùrve. ‘Gé bedoelt dus dè wij dalek mi ’n dùbbel risiko te maken hebbe,’ stukte-n-ik. De vròllie keeke wèl zó lillek, dè wij mar gaauw over aander dinger begosse. Ik vertelde dè de ons tillefoon ha gehad ùit Kannida èn dè ze d’r Engels wir ’s op ha kunne haole. Ge kost mi die emigrasieklante vort beeter Engels praote ès Brabants… ‘Dè’s zeeker waor,’ knikte Ant èn ze zin dè’t vur heuren Tinus nèt andersum waar. Daor wón wij wèl meer af weete. ‘Ge wit toch dè d’n onze zó slècht Engels prót, ok al mènt ie zèlf dè’t hil wè is mi zen taolekennis…’ Ja, dè wiesse wij mar al te goewd. Nou, Tien ha pas ’n neij staaltje afgeleeverd… Hij ha in ’n kruugske ‘gin tonic’ besteld, mar hij spraak dè wir zó slècht ùit. Hij zin gewoon ‘gin’ èn gin ‘zjin’ èn de kastelein reageerde mi: ‘gin tonic, dè’s duidelek, mar wè wilde eigelek wèl?’

Alle eerdere proat van Klaas van Bèttevindt u op www.thuisinhetnieuws.nl

Gratis visles voor de jeugdHengelsportvereniging de Bleeken is nog op zoek naar meer jeugd-vissers. Als voorloper op het visseizoen geeft de vereniging op woensdagmiddag 4 mei uitleg over deze hobby in de kantine van de Slothoevevijver aan Brugstraat 73 in Vinkel Tussen 13.00 en on-geveer 17.00 uur kom je alles te weten over welke vishaakjes je het beste kunt gebruiken, hoe je tuigjes meet etc. Ook mag je dan onder begeleiding even vissen op de vijver. (en dit is gratis) Kom gewoon eens kijken of het misschien iets voor je is en neem je vriendje of vriendinnetje ook mee.

We zien dat steeds meer mensen jong en oud gaan vissen. Lekker genieten van de natuur en de rust in combinatie met vissen. Nou heeft onze visclub al jaren een competitie voor jongeren en volwassenen en niet zonder suc-ces. Genoemde competitie loopt elk jaar van eind april t/m juni waarbij elke donderdag gevist wordt op de Langven te Heesch en op de Wetering in Vinkel. Dit jaar vissen we overigens t/m 21 juli 2016.Elk jaar kun je je ook opgeven voor de Brabantse Kampioen-schappen en van daaruit mag je eventueel naar de Nederlandse of zelfs de Wereldkampioen-schappen. Al diverse jaren op rij mogen er ook enkele leden van onze club naar de Nederlandse

en zelfs de Wereldkampioen-schappen. Nou hoor ik je al den-ken; “leuk”maar kan ik wel vis-sen? Nou daar hoef je niet bang voor te zijn want dat leren wij je. Elke donderdag zijn er altijd mi-nimaal twee volwassen ervaren vissers aanwezig ( meestal Jo Langens uit Vinkel, Theo Wijnen uit Nistelrode en Jan Oliemeu-len uit Heesch) die je de kneep-jes van het vak leren op een heel leuke manier.Bij interesse voor de informatie-middag op 4 mei gelieve je op te geven bij Jan Oliemeulen te be-reiken onder telefoonnummer: 0412-456259 of 06-11254142 of geef je op via email: [email protected]. Ook kun je je aanmelden bij Jo Langens tele-foonnummer: 073-5323859.

Informatieavond: drugs en alcoholgebruik onder jongerenNiX onder 18! Geen drugs, ook geen alcohol en tabak! Het gaat om de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen en jong volwasse-nen, die beide in de groeifase zitten. U bent van harte welkom op de informatieavond over drugs en alcoholgebruik onder jongeren op 14 april in CC Nesterlé. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via [email protected], zodat wij weten hoeveel koffie en thee we moeten zetten. De entree is gratis.

Page 34: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 34

Inschrijving voor Beachhandbal Heesch gestart

De inschrijvingen voor het BeachHandbalToernooi op de Misse in hartje Heesch zijn weer gestart. Het Dos’80 beachhandbaltoernooi staat bekend als een gezellig en goed georganiseerd toernooi met voor ieder wat wils. Jong, oud, actief als handballer of juist niet, ie-dereen kan een team samenstellen en meedoen. Zorg ervoor dat je erbij bent en houd je agenda op 10, 11 en 12 juni 2016 vrij!

Vrijdag 10 juni: NK Bedrijven BeachhandbalMaak zoveel mogelijk collega’s enthousiast en stel een team samen dat op 12 juni deelneemt aan het Dos’80 Beachhandbaltoernooi. Misschien word jij samen met je team wel Nederlands Kampioen Be-drijven Beachhandbal!Deelnemers: Nederlandse (en soms ook Belgische) bedrijvenSamenstelling teams: 6 tot 8 deelnemers, waarvan minimaal één vrouw

Vrijdag 10 juni: BeachhockeytoernooiSinds 2013 organiseren wij samen met MHC Heesch een Beachhoc-keytoernooi. De teams van MHC strijden onderling om de eer en ma-ken er samen met de handballers een leuke avond van.

Zaterdag 11 juni: JeugdOp zaterdagochtend en -middag is het de beurt aan de jeugdteams. Alle jongens en meiden tot en met de B-jeugd kunnen punten beha-len om zich te kwalificeren voor het NK.Deelnemers: E-jeugd, D-jeugd, C-jeugd & B-jeugd

Zaterdag 11 juni: Ook leuk voor niet-handballers!Zaterdagavond kan iedereen die graag een keer wil beachhandbal-len, deelnemen aan het toernooi. Vraag je vrienden, familie, carna-valsgroep of andere bekenden om samen met jou mee te doen óf om jouw team te supporten! De teams worden op basis van ervaring ingedeeld.Deelnemers: Vrienden-, familie-, recreanten- en carnavalsteamsCategorieën: Heren, dames en gemengd (6 tot 8 deelnemers per team)

Zondag 12 juni: A-jeugd & seniorenHet toernooi wordt op zondag afgesloten door A-jeugd- en senio-renteams uit heel Nederland. Zij kunnen punten behalen om zich te kwalificeren voor het NK.Deelnemers: Dames en heren A plus senioren,

Meer informatie op de site www.dos80-.nl (Foto Ruud Schobbers)

De BoodschappenPlusBus nu ook in Heesch en NistelrodeNa het succes in Heeswijk-Dinther en Loosbroek is het eindelijk zover. Dankzij de aanschaf van een nieuwe bus is ook in de andere kernen van Bernheze de Bood-schappenPlusBus beschikbaar: een vervoersdienst voor ouderen van Ons Welzijn, de welzijnsorganisatie voor de regio Noordoost Brabant.

Samen er op uit om boodschap-pen te gaan doen, maar ook om leuke uitstapjes te maken! Het aanbod van uitjes met de bus is heel divers en varieert. De Bood-schappenPlusBus haalt ouderen thuis op om samen op pad te gaan. Er zijn steeds twee vrijwil-ligers bij die de deelnemende ouderen begeleiden en helpen als dat nodig is. Als gastheer of gastvrouw zijn zij de ogen, han-den en de gids van de mensen die meegaan. De Boodschap-penPlusBus wordt daarnaast ondersteund door vrijwilligers die de administratie verzorgen en klanten telefonisch te woord staan met alle gewenste infor-matie. Door de uitbreiding naar alle kernen van Bernheze, zijn extra vrijwilligers nodig. Inmiddels

hebben zich enkele vrijwilligers aangemeld. Er zijn echter nog meer nieuwe vrijwilligers nodig uit Heesch, Nistelrode en Vor-stenbosch om de uitbreiding van het BoodschappenPlusBus-project in goede banen te kun-nen leiden. Dat geldt zowel voor begeleiding en chauffeurs voor de bus als voor de administratie en telefonische ondersteuning. Voelt u zich aangesproken of kent u wellicht iemand die zich graag vrijwilligerswerk zou wil-len doen? Voor aanmelding en voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen van den Boom, coördinator van het BoodschappenpLusBuspro-ject van Ons Welzijn. Haar con-tactgegevens zijn: mobiel 06-14342351; emailadres [email protected].

Poppendokter bij Centrum Jeugd & Gezin Woensdagmiddag 18 mei tussen 14.00-16.00 uur komen de pop-pendokters weer! Pleisters plakken, verbandjes aanleggen, wegen en meten. Maar ook luisteren naar de verhalen van Rianne van de bibliotheek én knutselen met de Speel-o-Theek Oss. Gewoon bij ons in de Kerkstraat 13 in Oss.

Page 35: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 35

Planetenpad: unieke route in eigen omgevingEen uniek gratis uitje dicht bij huis is het planetenpad van Sterrenwacht Halley. U heeft de bijzondere glimmende palen vast al wel eens gezien. Het tien kilometer lange planetenpad is een schaalmodel van ons zonnestelsel. De schaal is 1:600.000.000 (1 meter = 600.000 kilometer). Langs routes van het fietsknooppuntennetwerk van de VVV Noordoost-Brabant markeren tien witte zuiltjes de posities van de acht planeten, dwergplaneet Ceres in de planetoïdengordel en de dwergplaneet Pluto.

In elk zuiltje wordt de (dwerg)planeet voorgesteld door een stalen bol of bolletje, ook op de schaal van het planetenpad. Fietsers en wande-laars die het planetenpad helemaal volgen krijgen een heel goede indruk van de ontzaglijke omvang van ons zonnestelsel en de nietigheid van de zon en de planeten. Het planetenpad valt nagenoeg samen met het bestaande fietsknooppuntennetwerk van de VVV Noordoost-Brabant en strekt zich binnen de gemeente Bernheze uit van Sterrenwacht Halley naar het Natuurcentrum De Maashorst in Slabroek: een afstand van circa 10 kilometer. De tien zuilen die de (dwerg-)planeten voorstellen, zijn elk twee meter hoog en staan in de bermen van een aantal wegen en (fiets)paden. De zon (begin-/eindpunt van het planetenpad) is gesitueerd bij de sterrenwacht en wordt uitgebeeld door een ronde glazen schijf met een diameter van 2,3 meter die in de bestaande tuinmuur is aangebracht (de ‘glazen zon’); deze afmeting is op de schaal van het planetenpad. Pluto staat aan het andere einde van het planetenpad: op het Hans Bomersterrein van Natuurcentrum De Maashorst. De dwergplaneet heeft daar een afmeting van slechts 4 millimeter! Elk zuiltje bevat ook een afbeelding van en beknopte informatie over de betreffende planeet en een QR-code, die de mogelijkheid biedt met een smartphone meer te weten te komen over dit hemellichaam. Op de glazen zon wordt het zonnestelsel ook weergegeven, maar niet op schaal. In het midden komt een halve stalen bol (de zon) en op de ingete-kende banen eromheen tien bolletjes: de acht planeten, Ceres en Pluto. Bij Boerderijterras Het Venster aan de Vinkelsestraat 84 in Vinkel is het zuiltje met de dwergplaneet Ceres en de planetoïden te vinden (foto links). Bij de sterrenwacht en bij Natuurcentrum De Maashorst staan informatiepanelen met uitleg over het planetenpad. Voorts geven de VVV Noordoost-Brabant en Sterrenwacht Halley samen een folder uit over het planetenpad.

Ziekenhuisvereniging Horizon Heesch volop in bewegingZiekenvereniging Horizon organiseert jaarlijks verschil-lende activiteiten voor de zieken, eenzamen en mensen met een beperking uit Heesch. Naast ontspannings-avonden of –middagen, zijn dat de maandagmorgenrit-ten, dagtochten, kaartmiddagen en midweekvakanties, waarvoor de deelnemers een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

Ook de eventuele partner van de genodigde is daarbij welkom, ook al is die niet ziek. Het bestuur van de ziekenvereniging krijgt geluk-kig regelmatig te horen dat een lid van de doelgroep van de lijst van worden afgehaald, omdat iemand aan de beterende hand is of is op-geknapt. De vrije plaats wordt genomen door een nieuwe aangemeld lid. Bij overlijden ontvangt de achterblijvende partner, indien niet ziek, geen uitnodiging meer. Helaas moet het bestuur ook beslissin-gen nemen die minder leuk, maar niet te voorkomen zijn. Zo moeten we, vanwege het steeds toenemende aantal mensen, de doelgroep lijsten regelmatig kritisch bekijken. Soms worden daardoor mensen van de lijst afgestreept, omdat die personen geacht worden weer zelf voor ontspanning te kunnen zorgen. In dat geval ontvangt de per-

soon in kwestie hiervoor persoonlijk bericht van ziekenvereniging Horizon. Mocht men onverhoopt weer ziek worden, dan wordt de zieke opnieuw aan de lijst toegevoegd. Het zijn noodzakelijke beslis-singen om genoemde activiteiten te kunnen blijven organiseren voor mensen die dat echt nodig hebben. De traditie om met Pasen, de Nationale Ziekendag en Kerstmis attenties te bezorgen bij Heesche mensen in verzorgingstehuizen buiten Heesch, zal na Pasen worden beëindigd. Er wordt enkel nog een attentie bezorgd bij de partner van een bewoner van de tehuizen, als die nog in Heesch woont.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Page 36: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 36

Recht en Krom:Wijzigingen onder de Wet Werk en Zekerheid: een updateVóór invoering van de WWZ werd al gevreesd voor de grote ver-anderingen die deze nieuwe wet met zich mee zou brengen. Denk aan het per 1 januari 2015 duidelijk moeten motiveren van het belang van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en het, minimaal één maand voor afloop, aan-zeggen dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet ver-lengd zal worden. En niet te vergeten het gewijzigde ontslagrecht per 1 juli 2015. Hoe pakt de WWZ in de praktijk uit?

Rechters hebben inmiddels geoordeeld dat het niet voldoende is dat de werkgever in het concurrentiebeding alleen stelt een zwaar-wegend belang daarvoor te hebben. De werkgever zal moeten mo-tiveren waarom hij voor de specifieke werknemer, in zijn functie, bij in- en uitdiensttreding een belang heeft bij het concurrentiebe-ding. In de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zal dus uitge-legd moeten worden tot welke soort vertrouwelijke informatie de werknemer toegang heeft tijdens zijn werkzaamheden en hoe hij dit na zijn dienstverband in het nadeel van de werkgever zou kunnen gebruiken. Ten aanzien van de aanzegverplichting is gebleken dat de werkgever de werknemer via whatsapp of e-mail kan laten weten dat zijn contract niet verlengd zal worden. Als de werknemer ont-kent het aanzegbericht te hebben ontvangen, rust de bewijslast van ontvangst op de werkgever. Voor de werkgever is het dus zeker ver-standig om een ontvangst- en een leesbevestiging te vragen aan de werknemer. De meest zekere manier van aanzeggen is nog steeds het mondeling aanzeggen en daarbij een aanzegbrief te overhandi-gen, die de werknemer voor ontvangst ondertekent.Vóór invoering van de WWZ was het bovendien zo dat het verwik-keld zijn in een procedure voor rechters vaak reden genoeg was om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Sinds 1 juli 2015 komt een werkgever daar niet meer mee weg. Als de werkgever de arbeids-overeenkomst wil ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsrela-tie, dan zal hij moeten kunnen aantonen dat hij alles eraan gedaan heeft om de relatie te herstellen, door bijvoorbeeld gesprekken met de werknemer te voeren of mediation te volgen. Daarnaast zal hij moeten motiveren waarom de werknemer niet op een andere afde-ling of in een andere functie kan werken. De rechter kijkt echter niet alleen naar wat de werkgever gedaan heeft, maar ook of de werk-nemer heeft meegewerkt aan het herstellen van de arbeidsrelatie. Dit geldt ook als de werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindi-gen vanwege disfunctioneren. De rechter verwacht van de werkge-ver dat hij het disfunctioneren met de werknemer besproken heeft én dat hij hem een reële kans gegeven heeft om zijn functioneren te verbeteren. De werknemer moet die kans natuurlijk wel benut-ten. De werkgever en werknemer zullen samen een concreet ver-beterplan moeten opstellen en uitvoeren. De verplichting van de werkgever tot begeleiding van de werknemer kan zover gaan dat hij een derde, bijvoorbeeld een coach, moet inschakelen om de werk-nemer te begeleiden. De WWZ heeft voor grote veranderingen gezorgd, voor zowel werk-gever als werknemer. Wilt u meer weten over uw rechten en plich-ten onder de WWZ? Neem dan gerust contact op met:

Boskamp & Willems Advocatenmr. D.G.V. (Denise) Mingels [email protected] Dr. Holtroplaan 42 EindhovenT: 040 - 2501480F: 040 – 2501450.

Rien van Orsouw wint HVCH Biljarttoernooi 2016Rien van Orsouw mag zich het komend jaar de beste biljarter van HVCH noemen. Hij wist op zaterdag 12 maart het kam-pioenschap, in een spannende finale tegen Peter Gloude-mans, naar zich toe te trekken.

In november werden door José van Buul, Peter Gloudemans en Appie Visscher, de plannen gesmeed om de HVCH biljart-competitie weer te organiseren. Maar liefst 36 inschrijvingen kwamen er binnen en zo kon er op dinsdag 19 januari worden af-getrapt met de eerste wedstrij-den. Er werd gespeeld in poules van vier spelers waarbij er tel-kens spelers twee doorgingen naar de volgende ronde. Ook in de tweede ronde werd er even-eens in poules gespeeld, tussen de overgebleven 16 spelers. Deze 16 spelers moesten uitein-delijk gaan uitmaken wie er op zaterdag 12 maart de finale zou gaan spelen.

Op zaterdagmiddag 12 maart was het dan eindelijk zover: de overgebleven acht spelers speelden onder leiding van Pe-ter Gloudemans een knock-out systeem. Om 13.00 uur werd er geloot wie tegen wie zou spe-len. Danny Minten had een ge-makkelijke ronde omdat Cees Scheepens vanwege zijn werk helaas de finale dag moest laten schieten. Al snel bleek dat Rien van Orsouw, Hans van Pinxteren, Peter Gloudemans en dus ook Danny Minten, tot de sterkste vier behoorden. In de halve finale werden Danny

Minten en Hans van Pinxteren opzij gezet, deze twee spelers speelden om de 3e plaats die werd gewonnen door Hans van Pinxteren. Rond de klok van 17.00 uur werd de finale ge-speeld tussen Rien van Orsouw en Peter Gloudemans, waarbij Rien 26 caramboles en Peter 34 caramboles bij elkaar moes-ten zien te sprokkelen. Dit lukte Rien, na een spannende wed-strijd, als eerste en mocht hij dus de wisselbeker en de enveloppe met inhoud in ontvangst nemen. Naast de wisselbeker had Hans Kleijngeld namens de “club van 50” nog eens drie prachtige bo-kalen ter beschikking gesteld, zodat de drie prijswinnaars met een mooie bokaal naar huis gin-gen.

Dank ook aan Peter Gloudemans die er voor zorgde dat de wed-strijden gespeeld konden wor-den, de nieuwe gemiddeldes werden berekend, enz. Mede door het succes van dit toernooi is alweer de afspraak voor het volgend toernooi gemaakt die we weer in januari 2017 zullen gaan opstarten. Wil je daaraan deelnemen? Dan kun je dit al-vast doorgeven aan Peter Glou-demans of aan Appie Visscher. Dan zorgen zij ervoor dat je in januari op de lijst staat.

Page 37: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 37

Dorpsplein Heesch: ontmoeten, informeren en verwijzenOm de burgers van Heesch beter wegwijs te maken in de ondersteuning bij zorg en welzijn is Dorpsplein Heesch ontstaan. Als u vragen heeft neem dan con-tact op, of nog beter loop even binnen. In het Dorps-plein ontmoeten Heeschenaren elkaar. Maak even een praatje en laat u informeren. Onze vrijwilligers helpen u graag.

Dorpsplein Heesch is er om te helpen bij vragen over de instan-ties die binnen Heesch hulp bie-den bij jeugdproblematiek, zorg, welzijn en werk & inkomen. Er is meer verantwoordelijkheid bij de burger komen te liggen. Hoe zelfstandiger u blijft, hoe beter het is. De regels voor on-dersteuning zijn echter niet altijd makkelijk en u wilt er wel eens een verkennend gesprek over. Wat kan ik zelf doen? Kan mijn familie mij helpen? Kan iemand uit de omgeving helpen? Welke voorzieningen zijn er?

We willen graag dat mensen langer zelfstandig blijven. Dat mensen, ouderen en jongeren, in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Soms kan dat alleen als zij wat onder-steuning krijgen. Bij voorkeur is dat van familie, buurtgenoten en vrienden, maar soms heeft u hulp nodig van derden. Dorpsplein Heesch heeft goede contacten met de gemeente en de verschillende dienstverleners op het gebied van jeugdhulp, zorg, welzijn en werk & inko-men. Als u er niet uitkomt, dan helpt Dorpsplein Heesch u graag

met raad en daad. Zodat u er niet alleen voor staat en snel de juiste informatie ter beschikking heeft.Dorpsplein Heesch is er voor ie-dereen, van jong tot oud. Dorps-plein Heesch is er zeker ook als u er gewoon even uit wilt voor een gesprekje onder het genot van een kopje koffie of thee. Voel u vrij om binnen te lopen.Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Kinderen, jon-geren en opvoeders. Mensen die een baan zoeken, met of zonder beperking. Voor al deze zaken zijn er hulpinstanties. Als u wegwijs gemaakt wilt worden in deze instanties, loop dan even binnen, of neem contact op via de telefoon of e-mail. Wij helpen u graag.

Openingstijden

Op de dinsdagochtenden tussen 9.30 en 12.00 uur en op de donderdagavonden tussen 18.30 en 21.00 uur heeft Dorpsplein Heesch zitting in de Pas in zaal D’n Herd.

Topdrukte op Landelijke SterrenkijkdagenHet was topdrukte bij Sterrenwacht Halley tijdens de Landelijke Ster-renkijkdagen op vrijdag en zaterdag 11 en 12 maart 2016. De kijk-avonden werden bezocht door ongeveer 180 belangstellenden, van alle leeftijden. Het was kraakhelder, zodat iedereen door de telesco-pen onder meer de maan, Jupiter, de Orionnevel, het Zevengesternte en Sirius kon observeren.Op de zonnige zaterdag kwamen rond 100 kinderen met hun ouders naar de jeugdmiddag bij de sterrenwacht. Daar stonden drie telesco-pen, waaronder twee h-alfa-kijkers, klaar om hen veilig onze zon te laten zien.Op de kijkavonden en de jeugdmiddag kreeg iedereen ook de ge-legenheid presentaties in het auditorium en het planetarium bij te wonen en de jeugdmiddag werd afgesloten met de spectaculaire wa-terraketten.De Landelijke Sterrenkijkdagen worden al veertig jaar georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterren-kunde (KNVWS).

Vrijdag 15 april in Dorpshuis Nistelrode

BOBZ discoavond voor de jeugdEen maal per maand is BOBZ geopend van 19.30 tot 22.00 uur. Een echte discotheek waarbij we vaak een thema draaien. Casino avond, rappen, carnaval, kerst, disco, rock & roll: het kan niet op en ieder jaar wordt natuurlijk afgesloten voor groep 8 met het grote gala feest.Ouders zien we hier niet, alleen als vrijwilliger kunnen ze achter de kassa zitten en een thema avond mee organiseren. Verder mogen ze echt niet binnen, ook achter de bar staan vrijwilligers, zij zijn echter een stuk jonger: in de leeftijd van 14 jaar en ouder. Er loopt altijd iemand van het bestuur rond om een oogje in het zeil te houden. Gezien de leeftijd wordt er natuurlijk geen alcohol geschonken, dit wil niet zeggen dat de jeugd iets te kort komt. Er is van alles te koop voor echte jeugdprijzen. Drankjes, chips, snoepzakken... De entree is 1 euro en een muntje kost 70 eurocent. Verder is het een echte disco-theek, discolichten, rookmachine, heftige luidsprekers en natuurlijk een echte deejay met de nieuwste muziek om op te dansen.

Fiets mee in de strijd tegen kinderkankerOp 18 juni vindt de eerste editie van Bike My Day plaats. Een spor-tief initiatief, georganiseerd door Lions Club Bernheze, met als doel zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Villa Joep. Een fonds dat strijdt tegen neuroblastoom kinderkanker, door het financieren van onderzoek.

Page 38: D'n Herd april 2016

D'n Herd zoekt

bezorgers die ons mooie handzame blad

één keer in de maand huis-aan-huis willen bezorgen in Heesch

nog diverse wijken beschikbaar

bladen aan huis geleverdvier dagen de tijd om te bezorgen

prima vergoeding en direct uitbetaald

Info/aanmelden via [email protected]

tel. 073-5320035

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 38

Keepersdag bij v.v. HeeswijkOp 22 mei 2016 organiseert v.v.Heeswijk een keepersdag. Deze dag is bedoeld voor jongens en meisjes die het leuk vinden om te leren keepen, deelname is voor mini's, F, E en D keepers. Ook bestaat de mogelijkheid bij voldoende deelname een aparte trainingsgroep voor C keepers te vormen. Deelname €10,= per deelnemer inclusief lunch. Opgeven voor 15 mei per email aan [email protected] met vermelding van vereniging, jongen/meisje, leeftijd en team. Aanvang 10:00 uur (melden vanaf 9:00) tot uiterlijk 16:00 uur. De keepersdag bestaat uit een hele dag onder begeleiding van deskundigen in kleine groepjes trainen op keepersvaardigheden. De clinic bestaat oefenin-gen van 15 tot 20 minuten. Hierbij een toelichting wat de jeugdkee-per op deze dag mag verwachten. Trainings- doelstellingen deze dag voor de keeper via sport-specifieke training: Hoger springen; Verder springen en duiken; Sneller reageren; 5 meter sprint; 10 meter sprint; Wendbaarder worden. De oefeningen zijn zo ontwikkeld dat kracht en explosiviteit door plyometrische oefeningen, reactie vermogen via reaction training ,wendbaarheid door agility training en snelheid via speed training met speloefeningen worden ontwikkeld.

6 tegen 6 voetbaltoernooi in Nistelrode voor zowel mannen als vrouwenteams Op zondag 29 mei 2016 wordt in Nistelrode op sportpark De Schel-len, al weer de 5e editie van het "Schellen Toernooi" (6 tegen 6) georganiseerd voor vriendenteams/zaalvoetbalteams. Het toernooi staat in het teken van plezier en gezelligheid. Na het voetbaltoernooi zal er een frietbuffet plaatsvinden met aansluitend een feestavond. De kosten voor deelname bedragen slechts € 25,- per team inclusief frietbuffet. Deze editie wordt geprobeerd, om naast een heren com-petitie, ook een dames competitie te organiseren. Je kunt deelne-men door het inschrijfformulier, dat te vinden is op de website van Prinses Irene, in te vullen voor (uiterlijk) zondag 24 April. Reageer snel, want vol is vol!

Activiteiten 75 jaar RKSV AvesteynBij de gelegenheid van het 75 jaar bestaan van RKSV Avesteyn, worden er tal van activiteiten georganiseerd. Ook zal er een reünie plaatsvinden, op vrijdag 27 mei 2016 vanaf 19.30 uur, op het Ave-steyn-terrein. Wij nodigen dan ook iedereen uit, die op een of an-dere manier met Avesteyn verbonden is (geweest), om op een gezel-lige manier dit jubileum mee te vieren. Dus (oud)voetballers, (oud)voetbalsters, leid(st)ers, trainers, vrijwillig(st)ers, bestuursleden, etc, meld je aan via onderstaand adres en kom naar deze gezellige avond, om terug te kijken naar een mooie historie. Er wordt een kleine ver-goeding van € 5,- p.p. gevraagd. Hiervoor ontvang je koffie/thee met iets lekkers en 2 munten. Wij zorgen voor vertier en entertainment! Aanmelden kan via: [email protected]. Ook foto’s en (sterke) voetbalverhalen zijn welkom via dit mailadres. Graag vooraf betalen, via rekeningnr: NL44RABO303133090. Dus: meld je aan en kom met ons het jubileum van Avesteyn vieren!

Talententrainingen bij Prinses IrenePrinses Irene uit Nistelrode, dat uitkomt in de landelijke Hoofdklasse B, organiseert een aantal talententrainingen voor meiden (veldspeel-sters en keepsters) die graag op een hoog niveau willen voetballen. De trainingen vinden plaats op: vrijdag 22 april en vrijdag 6 mei van 19.30 uur tot 20.45 uur. Vrijdag 20 mei wordt er dan ook nog een wedstrijd gespeeld tussen Jong Prinses Irene en een talententeam bestaande uit speelsters die de talententraining(en) hebben bezocht. Het 1e vrouwenelftal van Prinses Irene is een stabiel, regionaal getint, elftal dat al decennia lang meedraait in de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Bij Prinses Irene spelen een aantal voetbalsters die uitkomen in de (jeugd) district teams van de KNVB of die daarin heb-ben gespeeld. Verschillende voetbalsters die bij Prinses Irene actief waren, konden daarna de stap maken naar het allerhoogste niveau van Nederland en België. Prinses Irene beschikt over een van de mooiste accommodaties in Noord Brabant, met een prachtig kunstgrasveld waarop de trainingen en wedstrijden plaatsvinden. Beleid is dat de talentvolle meisjes in jongenselftallen spelen. Het 2e elftal speelt in de 3e klasse. Doelstel-ling is het niveau daarvan in de toekomst beter te laten aansluiten bij dat van het 1e elftal. Bij Prinses Irene gaan voetballen op hoog niveau en gezelligheid hand in hand. Heb je interesse, twijfel dan niet en meld je aan voor de talenten-training bij Bart v.d. Linden: Email: [email protected] - tel: 06-21827514 Prinses Irene verwacht dat je jouw huidige vereniging informeert als je de trainingen bezoekt!

Page 39: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 39

Heesch op stoom!In 1881 wordt het spoortraject Tilburg - ’s-Hertogenbosch – Oss – Nijmegen in gebruik genomen. De stoomtrein zal Noordoost-Bra-bant ontsluiten, maar dan moeten de stations wel bereikbaar zijn. Ja, je kunt te voet of met paard en wagen van Heesch naar Oss, maar sinds kort kent Nederland ook de stoomtram. De eerste reed in 1879 van Den Haag naar Scheveningen.

Wij hebben al heel veel fietsen voor u getest!

Kom 9 en 10 april elektrische

fietsen testen

Henri van Os TweewielersLithsedijk 38 in LithDe koffie staat klaar0412-482205 | 06-24922434Sindsdien duiken overal bedrijf-

jes op die stoomtramlijnen wil-len aanleggen en exploiteren. In de Meierij is sprake van twee ambitieuze projecten: een lijn van Tilburg via Oisterwijk, Haa-ren en Den Dungen naar Oss en Lithoijen, en eentje van ’s-Herto-genbosch via Hintham, Heeswijk en Veghel naar Helmond. Bur-gemeester Festen van Heeswijk speelt een belangrijke rol in dit wereldje.In het voorjaar van 1881 ont-vangt de gemeenteraad van Heesch vanuit België een ver-zoek om toestemming voor een tramlijn tussen Oss en Veghel. Het voertuig zal hooguit 15 ki-lometer per uur rijden, verze-keren de aanvragers. Jammer genoeg laten de Belgen niets meer van zich horen. Dan advi-seert de burgemeester de raad om in zee te gaan met zijn Hees-wijkse collega, die toch weer handelt namens een Belgisch

vervoerbedrijf. Festen bewerkt ook het provinciaal bestuur en de gemeenten Oss, Nistelrode en Veghel. Zo kan de belangrijke tramlijn ’s-Hertogenbosch-Veg-hel-Helmond vanuit Veghel een aansluiting krijgen op het spoor-wegnet in Oss. Al in 1882 gaat de Heesche raad akkoord met de aanleg van de tramlijn en ruim twee jaar later wordt er proefgereden. Het tra-ject Oss-Veghel komt op 19 janu-ari 1885 officieel in bedrijf. Vanaf dan kun je vanaf het gloednieu-we Stationsplein in Heesch in een kwartier naar Oss reizen en naar Veghel in een uur. Maar de invloed van de boeren blijft groot: de tram mag geen stoom afblazen tijdens het inhalen van een voertuig, bespannen met één of meer paarden! De dieren zouden kunnen schrikken…

Geschreven door Henk Buijks (Bron brabantbekijken.nl)

Welke bouwregels gelden voor mantelzorgwoningen?

Meestal heeft u geen omgevingsvergunning (voorheen bouwver-gunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen ter-rein. Dat betekent dat u gemakkelijk een mantelzorgwoning kunt bouwen of plaatsen. Maar is alles nu zomaar toegestaan?

RegelsDat u geen vergunning nodig heeft, wil niet zeggen dat er geen re-gels gelden bij de bouw van een mantelzorgwoning. Zo moet u wel voldoen aan het bouwbesluit. Hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

U kunt een aanbouw maken aan uw bestaande woonhuis, in de tuin een vrijstaande mantelzorgwoning plaatsen of een bestaande vrij-staande schuur verbouwen. De mantelzorgwoning mag een zolder hebben, maar er mag alleen op de begane grond gewoond worden. Daar moeten de keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer zich ook bevinden. Hoe groot het oppervlak van de mantelzorgruimte mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de aanwezigheid van andere bouwwer-ken. De afstand van de mantelzorgwoning tot de openbare ruimte moet ten minste 1 meter zijn.

Ouders in huis of bij de ouders intrekkenHet maakt niet uit wie in de mantelzorgwoning gaat wonen; de man-telzorger of de ontvanger van de zorg. Zo kunnen kinderen hun ouder ‘in huis’ nemen, maar ouders kunnen ook hun kind laten intrekken om zorg te verlenen. De mantelzorger hoeft overigens niet per se familie te zijn van de mantelzorgontvanger. Er moet wel sprake zijn van een ‘sociale relatie met zorg die uitstijgt boven wat huisgenoten gebruikelijk voor elkaar doen’. En de afstand tussen mantelzorger en mantelzorgontvanger moet een aanbouw of huisje in de tuin noodza-kelijk maken. Wie de buren mantelzorg gaat verlenen, valt dus buiten de regeling.

Beëindiging mantelzorgDe mantelzorg stopt op het moment dat de mantelzorg niet meer aan de orde is. De woning hoeft niet afgebroken te worden, maar moet wel in oude staat teruggebracht worden of zo aangepast dat het niet meer bewoond kan worden (sanitair en keuken mogen dus niet meer aanwezig zijn). Het bouwwerk kan daarna dus prima als opslag, hobbyschuur of kantoor gebruikt worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente, te-lefoon 14 0412. Meer informatie over de diensten van de mantelzorg-makelaar vindt u op www.mantelzorgmakelaars.com

Page 40: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 40

Jumbo Wiegmans Heesch geeft klanten een plek in het kookboek ‘De smaak van Heesch’Ken of ben jij iemand die van koken houdt en heb je een lekker recept wat anderen eens moeten proberen? Doe dan mee aan ‘De smaak van Heesch’ kookboekactie. Hoe? Ga naar www.smaakvanheesch.nl en upload jouw beste recept. Iedere week worden de twee lekkerste recepten uitgekozen door de vakjury. Weekwinnaars krijgen een plekje in het kookboek ‘De smaak van Heesch’. Gedurende acht weken maak je kans op een plekje in ‘De smaak van Heesch’. Tevens strijd je mee voor een plek in de top drie tijdens de proefmiddag bij Jumbo Wiegmans Heesch op zondagmiddag 24 april.

Via de website www.smaakvanheesch.nl kunnen deelnemers het recept van hun fa-voriete gerecht uploaden, of familie, ken-nissen en vrienden die lekker kunnen koken aanmelden om hun recept in te sturen. Per week worden twee weekwinnaars uitgeko-zen welke een plek krijgen in ‘De smaak van Heesch’ tevens krijgen zij een bourgondisch Heesch boodschappenpakket twv 20 euro cadeau. De lekkerste recepten van de weekwinnaars zullen in de winkel van Jumbo Wiegmans Heesch gepresenteerd worden. Niet alleen volwassenen maar ook kinderen kunnen hun recept insturen. Jumbo Wiegmans Heesch vindt de smaak van kinderen belangrijk en laat daarom ook kinderen deelnemen. Kin-deren strijden voor een plekje in het kook-boek en krijgen een koksschort met hun naam cadeau.

De ChefjesDe Chefjes is een speciaal onderdeel in de smaak van Heesch waarin kinderen hun lek-kerste recept in kunnen sturen. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een verjaardagstrak-tatie voor de klas of cupcake. Kinderen mo-gen hierbij recepten inzenden als klas, indi-vidu of als vriendengroepje.

VakjuryDe lekkerste recepten worden gekozen door een vakjury bestaande uit Matthieu van Lent, beter bekend als finalist van Heel Hol-land Bakt en specialist op het gebied van

toetjes en hapjes, onze eigen Rob van de Grill, José van de Slagerij en Marlijn van de broodafdeling. De vakjury kiest niet alleen de lekkerste recepten uit, maar zal zelf ook hun lekkerste recept delen in ‘De smaak van Heesch’.

ProefmiddagAlle weekwinnaars worden uitgenodigd om op zondag 24 april van 12.00 tot 13.30 hun lekkerste recept te koken bij Jumbo Wieg-mans Heesch. Tijdens deze proefmiddag zul-len de weekwinnaars strijden voor een plek in de top drie van het kookboek. Tevens kan je je lekkerste recept aan winkelende klan-ten laten proeven of neem je je schoonmoe-der, opa of beste vriend mee om te proeven tijdens deze gezellige middag.

Kookboek ‘De smaak van Heesch’Vanaf 18 april 2016 kunnen Jumbo Wieg-mans Heesch klanten sparen voor het kook-boek ‘De smaak van Heesch ‘. Bij iedere tien euro aan boodschappen krijgt men een kookpunt waar korting op het kookboek gespaard kan worden. Met een volle spaar-kaart koop je het kookboek ‘De smaak van Heesch’ voor twee euro vijftig.

Kijk voor meer informatie op www.smaak-vanheesch.nl. Doe zelf mee of geef je oma, schoonmoeder, oom of goede vriend op die lekker kan koken en volgens jouw het lekker-ste recept heeft.

Oplossing Verschillenpuzzel

Voetbaldagen in NistelrodeSamen met Prinses Irene organiseert Van Til-burg Mode & Sport op 24, 25 en 26 augustus de “Van Tilburg Voetbaldagen”. Inschrijving staat open voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar uit de hele regio. Kijk voor meer infor-matie en het aanmeldformulier op de web-site van Prinses Irene www.rksvprinsirene.nl.

Tijdens de “Van Tilburg Voetbaldagen” wordt er een speciaal trainingsprogramma gevolgd dat heel anders is dan wat je gewend bent. Meer variatie, meer techniekoefeningen en het vergroot direct je balvaardigheid. De trainers zijn allemaal ervaren en ze hebben ook nog een assistent. De groepen, waarbij vriendjes en vriendinnetjes bij elkaar wor-den geplaatst als ze dat graag willen, bestaan uit maximaal 12 kinderen. Er wordt ook gezorgd voor gezellige animatie met leuke prijzen en er wordt bijvoorbeeld gestreden om de penaltybokaal? Naast het voetbal dus veel kans op leuke prijzen en.... een compleet voetbaltenue voor iedereen! Om nog lang na te genieten van deze dagen ontvang je ook nog een officieel certificaat. De meest sportieve, leuke en veilige kinder-opvang voor (drukke) ouders, want de kin-deren zijn tussen 9.00 en 17.00 welkom bij Prinses Irene.

Page 41: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 41

Page 42: D'n Herd april 2016

www.designerchairs.nl

Bestel online jouw nieuwe eetkamerstoelen, tafel en verlichting! Of bezoek onze showroom in Utrecht!

Zeelantlaan 41 - 3526 AK - Utrecht - Woonboulevard Gratis parkeren - 7 dagen geopend

Cast Magnolia stoelenWIT of ZWART, te gebruiken als eetkamer of tuinstoel! Slechts €179.-

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 42

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrage* Zonwering* Alle vloerbedekking* Karpetten, traplopers* Vinyl, laminaat

* Rolgordijnen, vouwgordijnen

* Festonneerwerk* Herstofferen

(stoelen, caravan, boten, etc.)

* Alle soorten horren op maat gemaakt

www.festontapijtenheesch.nl • [email protected] 52 Heesch • tel. 0412-451394

ma. t/m vr. 9.00-12.00 | 13.00-17.00 za. 10.00-15.00

Bij aankoop van tapijt FESTONNEREN GRATISwo. nm gesloten

www.festontapijtenheesch.nl • Broekhoek 52 Heesch • tel. 0412-451394

complete woninginrichtingHEESCHFESTON

Al meer dan 25 jaar ervaring en een begrip in Heesch

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrage* Zonwering* Alle vloerbedekking* Karpetten, traplopers

* Vinyl, laminaat* Rolgordijnen,

vouwgordijnen* Festonneerwerk* Herstofferen

( s t o e l e n , c a r a v a n , b o t e n , e t c )

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrageNIEUW

vouwgordijnen

VELUXdealer

* Aantrekkelijke aanbiedingen!!!

FESTONFESTON

Al meer dan 25 jaar ervaring en een begrip in Heesch

NIEUW VELUX DEALERZie onze

vernieuwde website

Laminaat PVC en

lamelparketWij hebben al een eikenlamelparket

vanaf

€ 32,50/m2

Onbehandeld, 19 cm breed, 190 cm lang,

toplaag 2,5mm

Westeind 11B Rosmalen • 073 - 69 075 66www.marcusvloeren.nl

dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 18.00 uuren zaterdag 10.00 - 16.00 uur

Dé vloerenspecialist in Brabant!

U bent van harte welkom voor een vrijblijvende offerte!

De relaxspecialist OssVerkoop relaxfauteuils op maat

Willaertstraat 24, Oss | Tel. 0412-625292www.relaxspecialist.nl

De relaxspecialist van Oss e.o.

Zeer ruim aanbod in nieuw

en gebruikt

Verkoop en verhuur van

relaxfauteuils

Spoelbakken in kleurEen spoelbak is niet langer een item dat ‘er ook nog bij hoort’… Design, kleur en comfort spelen anno 2016 een belangrijke rol in de keuken. Elementen waaraan nauwelijks aan-dacht werd besteed, vormen nu een belang-rijk onderdeel in het keuzeproces van een nieuwe keuken.Het bedrijf valt op door innovatieve produc-ten. De belangstelling voor spoelcentra en andere accessoires van Reginox reikt ver bui-

ten de Nederlandse markt. De woon- en keukenmarkten buiten Nederland vragen momenteel om kleur. Kleurige details, overal in de woning en dus ook in de keuken. Reginox is dit voorjaar met de productie gestart van gekleurde spoel-bakken. Bescheiden, maar het begin is er met spoelbakken in drie kleuren. “We wachten de reacties van de markt af of er nog meer kleu-ren gevraagd wor-den, maar voorlopig slaat Regi Color met de kleuren Arctic White, Midnight Sky en Sahara Sand erg goed aan.”

Designradiator met onzichtbare nadenDe designradiator Stretta valt op door zijn strakke design en fraaie afwerking en is toe te passen in alle ruimtes van huis en kantoor. Deze verticale radiator heeft een vlakke voorkant en strak omge-vouwen zijkanten. Hierdoor zijn er geen naden zichtbaar. De opti-onele handdoekbeugel maakt de Stretta ook zeer geschikt voor de badkamer en keuken.

HanddoekbeugelDe handdoekbeugel is gemaakt van geborsteld roestvaststaal

en kan zowel van links als van rechts worden gemonteerd, op verschillende hoogtes. Ook

kunnen er meerdere handdoek-beugels op één radiator worden gemonteerd.

EnergiebesparendStretta is voorzien van energie-besparende technologie. Als de radiator opwarmt zal eerst de voorkant volledig warm worden

en daarna pas de achterkant. Dit heeft als voordeel dat de opwarmtijd aanzienlijk wordt verkort en de warmtestraling wordt verhoogd. Dit geeft een maximaal gevoel van comfort. Ook maakt deze technologie de radiator geschikt voor gebruik van lage temperatuursystemen.

Page 43: D'n Herd april 2016

Tuin- en parkmachines, generatoren en

verlichting

Bouw- en graafmachines,

verreikers

Hoogwerkers, steigers en nog

veel meer!

Verhuur voor en door professionals!

Bel GRATIS 0800 53 53 123

Dronten ■ Apeldoorn ■ Emmeloord ■ Genemuiden ■ Huizen ■ Meppel ■ Raalte ■ Rosmalen ■ Zwolle

www.123machineverhuur.nl

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 43

Page 44: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 44

Kruisstraat 39A, 5249 PB Rosmalen T. 073-5212378 M. 0650862258www.peijnenburgmachines.nl | [email protected]

• Verkoop/reparatie en onderdelen• Tractoren, Land- en Tuinbouwwerktuigen• Industrie• Tuin- en parkmachines• Reparatie hydrauliek slangen

MACHINES VOOR LAND- EN TUINBOUW EN INDUSTRIE

www.vanlithgroendesign.nl

vanGROENDESIGN

06 108 422 90Achtersteweg 65392 CG Nuland

TIELEMANSHEKWERK BV

- Tuinhout- Tuinhuisjes- Tuinafscheidingen- Overkappingen

- Pergola’s- Schuttingen- Poorten- Vlonders

Hekwerk - PoortenAutomatisering - Intercom

Draai- en vrijdragende poortenSportveld omheiningen

Ambachtsstraat 13, 5391 BS Nuland Tel. (073) 532 42 89 www.tielemanshekwerk.nl

Ontwerp uw eigen tuinhuis op:www.tielemanstuinhout.nl

Schimmels in het gazonDe belangrijkste oorzaken van schimmelgroei:-regen i.c.m. slechte waterhuis-houding-teveel organische bemesting-Grassoorten van mindere kwa-liteit hebben minder weerstand. Gebruik dus altijd de zgn. A-merken-droogte en zachte temperatu-ren in het najaar

Schimmels zijn te herkennen aan:-verkleuring naar bruine/gele plekken in het gazon, of een donkere waas over het gras-puntjes van de grassprieten kle-ven vaak aan elkaar-de meeste schimmels ontstaan aan het einde van de zomer of in het najaar

Hoe schimmels voorkomen of bestrijden: -een goed grasmengsel met al-tijd Engels Raaigras-regelmatig bemesten met de juiste bemesting

-houdt het gazon schoon en open

Onderhoud Gazon: -regelmatig maaien. In het sei-zoen soms wel 2x in de week-Maai niet te kort en voer het restmaaisel af-regelmatig bemesten: voor elk seizoen de juiste bemesting.-verticuteren. Door te verticu-teren (voor en/of najaar) houdt u de grasmat open en kunnen de graszoden beter voeding en vocht tot zich nemen.-Zaai kale en open plekken op tijd bij-sproeien bij droogte (minimaal 10-15mm per keer)

Voor alles geldt: teveel of te weinig van het goede is ook niet goed. Het is de kunst een balans te vindenVoor meer tips over het onder-houd van uw gazon kijk eens op : www.grasdokter.nl

Blauwe, witte en roze vroegbloeiersPulmonaria rubra (bloeiend 30 cm hoog) is een longkruidsoort met rode, knikkende bloemen, bij ‘Redstart’ zijn ze zelfs hel-derrood (heel bijzonder in deze tijd). Maar werkelijk verbluffend zijn de intens blauwe bloemen van Pulmonaria ‘Blue Ensign’ met saffierblauwe bloemen die langzaam naar purper verkleu-ren boven het flu-weelachtig groene blad. Dit zijn bloemen die je bijna automatisch van dichtbij wilt bekijken.Er zijn niet zoveel blauwe bloei-ers in deze tijd van het jaar. Nog zo’n uitzondering is de voor-

jaarsgentiaan (Gentiana verna) met felblauwe bloemen met een witte keel en natuurlijk de

Page 45: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 45

✆ (073) 532 14 07 • [email protected] • www.vanlokvenbv.nl

• Grondwerk en cultuurtechnische werken

• Advies, aanleg en onderhoud van groen

• Loader, mobiele kraan, minigraver en

containerverhuur• Leveren van ophoogzand,

tuinaarde en compost• Hooipersen en

kalkstrooien

• Grondwerk en cultuurtechnische werken

• Advies, aanleg en onderhoud van groen

• Loader, mobiele kraan, minigraver en

containerverhuur• Leveren van ophoogzand,

tuinaarde en compost• Hooipersen en

kalkstrooien

• Speeltoestellen• Skelters• Trampolines• Buiten speelgoed

Kloosterstraat 44a5386 AT Geffen073-785190706-34395182

Maandag en dinsdag gesloten

Vinca’s met hun rankende stengels. Die zult u vooral met blauwe bloemen kennen. Maar er zijn ook andere kleuren, witte bloeiers bij-voorbeeld, of de wonderschone purperrode bloemen van Vinca minor ‘Atropurpurea’.Bij de heesters komen dergelijke tinten nu verder eigenlijk nog niet voor en bij de bo-men al helemaal niet. We zijn de roze vaste planten nog vergeten. Die zijn er uiteraard ook. Om er een paar te noemen: allerlei ge-kweek-te vormen van de schoenlappersplant (Bergenia), de lieflijke Cyclamen coum, de kogelprimula (Primula denti-culata ‘Rosea’), vogeltje-op-de-kruk (Corydalis solida). Ze barsten allemaal los!Als u erop gaat letten, merkt u dat de kleur-patronen door de seizoenen verschui-ven.

De catastrofale brand van 1961

Wie heeft de klokken horen luiden?Heesch heeft opvallend genoeg geen beeldbepalende dorpskerk met toren. De Petrus-Emmauskerk uit 1968 heeft maar een beschei-den torentje. Ongeveer op dezelf-de plaats stond van 1868 tot 1962 echter een forse neogothische kerk, van de Roermondse architect Charles Weber.Een catastrofale brand in 1961 en twintigste-eeuwse minachting voor de neogothiek leidden tot de sloop. Wat is er toen allemaal ge-beurd?Op vrijdag 30 juni 1961 is het warm weer. Om half 4 ’s middags zijn bouwvakkers van Aannemersbe-drijf Muller bezig met herstelwerk-zaamheden aan het Angelustoren-tje, 22 meter boven de grond. In de kerk leidt kapelaan Burghouts een gebedsdienst voor 100 bejaarden.Plotseling een kreet van één van de arbeiders: brand in de dak-goot! Was de oorzaak een sigaret-tenpeuk? Of een stukje glas dat dankzij de felle zon werkte als een brandglas? Men is er nooit achter gekomen.Onmiddellijk wordt groot alarm geslagen. Terwijl de brandweerkorpsen uit de omliggende gemeenten onderweg zijn, verlaten de bejaarden de kerk, met de schrik in hun hart, maar zonder paniek. Kapelaan Burghouts brengt enkele kostbaarheden in veiligheid.Op de rijksweg, die pal langs de kerk loopt, ontstaat een verkeerschaos. Honderden mensen staan te kijken. Onder de toeschouwers is pastoor Van Uden, die naar Berghem was gereden om te gaan biechthoren. Bij aankomst daar werd hij ingelicht over de ramp, waarna hij met-een was teruggereden. Allen moeten machteloos toezien hoe het kerkdak uitbrandt.Ook de brandweerlieden kunnen er weinig aan doen, want er staat niet genoeg druk op het water om zo hoog te kunnen blussen. Even na vijf uur komt met luid gekraak en in een regen van vonken de torenspits naar beneden. Bisschop Bekkers, die inmiddels ook is gearriveerd, is er getuige van.Uiteindelijk brandden alleen de torenspits en het kerkdak uit. De rest van het gebouw bleef overeind. Het is zeer de vraag of na een dergelijke brand tegenwoordig een kerk van die kwaliteit ook zou zijn gesloopt, maar dat is wat er daarna in Heesch gebeurde: in 1962 wordt de toren met behulp van dynamiet op-geblazen. Terwijl de toren begon om te vallen, sloegen de klokken in hun val nog één keer. Wim Kuijpers was daarbij en noemt het een kippevelmoment: om nooit meer te vergeten.

Door Rien Wols(BHIC)

Page 46: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 46

Misintenties St. Petrus’ Bandenkerk - Heesch

Donderdag 7 april:19.00 uur: Eucharistieviering in Z.C. “Heelwijk”.

3de Zondag van PasenZaterdag 9 april:19.00 uur: EucharistievieringSamenzang

Intenties:-Marius Pennings.-Overleden ouders van der Heijden- van de Laar.-Piet van Gogh (sterfdag).

Zondag 10 april:11.00 uur: Eucharistievieringm.m.v.: CaeciliakoorIntenties:-Betsie Jacobs- Petrs/Weem en overleden familie.-Antoon van Gruijthuizen.-Martinus van Herpen en Wilhelmina van den Akker.-Dina van Hoek- van den Hurk.-Pieta van Oorschot- van der Stappen.

Donderdag 14 april:19.00 uur: Eucharistieviering in Z.C. “Heelwijk

4de Zondag van Pasen Zondag van de Goede Herder.Zaterdag 16 april:19.00 uur: Eucharistievieringm.m.v.: Caeciliakoor.Intenties:-Adrianus en Hendrika van Schijndel- Verstegen en overleden familie.-Thea van Bakel- van de Kamp.-Piet en Betsie Goossens- van Nistelrooij.-Adriaan van Oort.

Zondag 17 april:11.00 uur: EucharistievieringSamenzang.

Intenties:-Marie van den Helm- Ruijs.-Sjaan van Orsouw- Geurts en overleden familie.-Stien Peters- van de Berg en overl. familie Peters van de Berg.-Tien van Oort.-Overleden ouders Broeksteeg- van den Oever en overleden familie.-Corry de Vries (vanwege trouwdag).Donderdag 21 april:19.00 uur: Eucharistieviering in Z.C. “Heelwijk

5de Zondag van PasenZaterdag 23 april.19.00 uur: EucharistievieringSamenzang.Intenties:-Sjef van der Heijden en Huub Bergers.

-Cisca van Uden- van Orsouw en haar man Piet en zoon Johan en schoonzoon Rien.-Tiny van Houten en familie van Houten- van Orsouw.

Zondag 24 april:11.00 uur: Eucharistievieringm.m.v.: CaeciliakoorIntenties:-Jas Govers en Anna van de Ven.-Sjef van Bakel.-Toos van Doorn- van den Elzen en Wim van Doorn.-Johan van Houtem en overleden familie.

Donderdag 28 april:19.00 uur: Woord en Communieviering in Z.C. “Heelwijk”.

6de Zondag van Pasen:Zaterdag 30 april:19.00 uur: Woord en Communievieringm.m.v.: Caeciliakoor.Intenties:-Anna van Peufflik- van Zandvoort-Ans van den Helm- van Eupen.

Zondag 1 mei:11.00 uur: Woord en CommunievieringSamenzang.Intenties:-Henk Janssen-Cella van Herpen- van Uden.-Overleden ouders Govers- van Krieken.-Antoon en Rika Ceelen- Ruijs en de kleinkinderen Dennis en René

Mededeling:In het weekend van 16 en 17 april is in onze parochie de helft van de collecte bestemd voor Roepingenzondag. In alle kerken en kloosters wordt dit weekend speciaal gebeden voor roepingen tot het pries-terschap en diaconaat. Het thema van Roepingenzondag 2016 luidt ‘Want Hij had oog voor mij’. De bisdommen en de religieuzen in Ne-derland werken samen rond Roepingenzondag.

Misintenties St.Lambertuskerk NistelrodeWoensdag 6 april19.00 uur: Eucharistieviering

Donderdag 7 april10.30 uur: Eucharistieviering in Zorgcentrum Laarstede

Zaterdag 9 april16.00 uur: EucharistievieringIntenties: Gerarda v.d.Donk

19.00 uur: Eucharistievieringmet zang van het dameskoorIntenties: André en Dina v.d.Rakt v.d. Westen(verj ma) en Marjam, Caspar, Amandus, Donatus, Pius, Vincent en Hugo Nagarbingan en Mien v.Dijk-v.Houtum en over.fam.v.Dijk en v.Houtum en Grard Timmers, schoonzoon Piet Raijmakers en kleindochter Fleur en uit dankbaar-heid en 2e jgt Wim Derks

Page 47: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 47

Inzamelingsactie van oud handgereed-schap in het Jaar van de BarmhartigheidWie in een kerk rondkijkt, ziet soms de heilige Jozef als timmerman afgebeeld. Jezus leert van hem dit beroep en deelt met hem de dagelijkse inspanning en voldoening ervan. In 1479 krijgt Jozef als werkman een plaats op de heiligenkalender. Zijn hoogfeestdag is op 19 maart. In 1955 voerde Pius XII op 1 mei de feestdag “Sint Jozef Werkman” in. Johannes XXIII maakte hem tot beschermheer van het 2e Vaticaans Concilie vanwege zijn gevoel voor rechtvaardigheid. De 50e verjaardag van de afsluiting van dit concilie viert de kerk nu tot 20 november met het Jaar van de Barmhartigheid. Dat jaar vraagt om te kijken of er nog een relatie is tussen ons werk en barmhartigheid, werk en zorg voor de naaste. God vraagt dat we barmhartig zijn tegenover onze naaste, in het bijzonder tegenover hen die minder bedeeld zijn. Van zulke werken van barmhartigheid zijn er zeven: hongerigen spijzen, dorstigen laven, naakten kleden, vreemdelingen herbergen, zieken verzorgen, gevangenen bezoeken en doden begraven. Volop werk aan de winkel dus, dichtbij en ver weg. Arbeid is de manier waarop wij meewerken aan een barmhartige sa-menleving. Dit gaat niet altijd zonder moeilijkheden gepaard. In ont-wikkelingslanden hangt het hebben van inkomen af van het hebben van bijvoorbeeld het juiste gereedschap. Daarom wordt er vanaf 19 maart t/m 1 mei in de parochie De Goede Herder handgereedschap ingezameld. U kunt het inleveren in Geffen, Heesch, Nistelrode, Nu-land en Vorstenbosch. Vervolgens wordt het opgeknapt door de So-lidariteitswerkplaats in Uden. Informatie: [email protected].

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Zondag 10 april09.30 uur: Eucharistievieringmet zang van het herenkoorIntenties: Jan v.Es en Theodora v.Es-Sanders en A man dus en Maria Martha Bokil -Ika nu bun, A man dus Ika nu bun, Everis ta Ren yaan-Sibitubun, Andreas Ikanu bun, Erna Ren yaan-Balu bun, Hen dri kus Ikanubun, Blau thila Fan go hay, Abel Ikanu bun, Aloysia Ren rusun, Chriso simus, Joseph, Da vid, Thomas Ika nu bun, Pe trus, An ge lina, Aloy sisus Maya-bu bun, Markus Balu bun, Aloysius Ren yaan-Balubun, Ceri li us, Ce ci lia, Oda Renru sun en al le overl.fam.in Ne der land en Indonesië

Zondag 10 april11.30 uur: Eucharistievieringmet EERSTE HEILIGE COMMUNIEmet zang van het kinderkoorIntenties: Marith: opa Wim Hoes en Tim: opa Wim Manders en Sieb: opa Jan Smits en oma An Smits-Kerkhof en Juul: opa Martien v.Santvoort en opa Hanegraaf en oom Tiny Verkuijlen

Misintenties St.Servatiuskerk - DintherDinsdag 5 april9.00 uur Eucharistie20.00 uur Thema avond: Geprezen Gij! Paus Franciscus en zijn nieu-we boek over milieu en duurzaamheid. Inleider: Joost Jansen

Woensdag 6 april9.00 uur Eucharistie

Donderdag 7 april9.00 uur Eucharistie

Vrijdag 8 april9.00 uur Eucharistie

Zaterdag 9 april19.00 uur Viering van Woord en Gebed m.m.v Dameskoor

Zondag 10 april10.30 uur Eucharistie, Eerste H. CommunievieringIntenties:-Ben van Doorn namens de buren-Bert en Joke Reijnen-IJsseldijk--Gerard v.d. Broek, Cor v.d. Wielen, opa’s van Suus v.d. Broek-Opa Wim Konings en oom Jos Konings van Casper-Ger Dortmans, opa van Bart van Lieshout

Maandag 11 april9.00 uur Eucharistie

Dinsdag 12 april9.00 uur Eucharistie

Woensdag 13 april9.00 uur Eucharistie

Donderdag 14 april9.00 uur Eucharistie

Vrijdag 15 april9.00 uur Eucharistie

Nacht zonder Dak, door en voor jongerenDe Ontmoetingstuin van CC ‘Servaes ‘Dinther verandert zaterdag-avond 23 april in een krottenwijk. In het kader van het Jaar van Barm-hartigheid organise ren het bisdom en enkele plaatselijke kerken, zo-als Heeswijk-Dinther, een ‘Nacht Zonder Dak’. Jongeren van 12 tot 30 jaar brengen in zelfgebouwde hutten van karton of plastic de nacht door. Hiermee halen zij geld op voor straatjongeren van Tear, die de nacht altijd op deze manier doorkomen. Programma Tijdens ‘de Nacht Zonder Dak’: Een krotje bouwen, sla-pen zonder dak, workshops, ontdekken hoe een dakloze leeft, gezel-ligheid bij ‘kampvuur’ en daarmee geld inzamelen voor daklozen.Wie als tiener/jongere vanuit de parochie ‘De Goede Herder’ mee wil doen, kan zich t/m 15 april aanmelden op www.nachtzonderdak.nl/heeswijk-dinther. Hier staat meer informatie over het programma en de locatie.

Page 48: D'n Herd april 2016

5 april 2016 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 48