6 jongerentrends voor 2011

2
“E en gene- ratie jon- geren wil nooit een doorslag- je zijn van de vorige genera- tie. De jongerencultuur heeft daardoor een sterke drang om te vernieuwen en is een onuitputtelijke bron voor nieuwe businessconcepten,” vindt Maarten Leyts, mana- ging director van Trendwol- ves, dat een onderzoek uit- voerde bij 3600 jongeren in acht Europese steden. In 2008 signaleerde Trendwol- ves onder meer de ‘ontvrien- den’-trend en vorig jaar brachten ze de verschuiving van bezit naar gebruik naar voren: je bent wat je deelt. Zelfs een eigen auto bezit- ten, blijkt geen statussym- bool meer te zijn voor jonge- ren. Welke nieuwe tenden- sen drijven er dit jaar boven in het trendrapport? Online + offline = inline De voorbije jaren hadden heel wat jongerentrends te maken met sociale netwer- ken, maar die zijn intussen ingeburgerd. Tom Palmaerts, jongerencultuurspecialist bij Trendwolves: “Voor merken is het interessant om na te denken over de zogenaamde inlinetrend. Daarmee bedoe- len we dat je de online- en offlinewereld in elkaar moet laten overvloeien. Jongeren maken het onderscheid tus- sen die twee niet meer. Om jongeren te bereiken, hoef je dus niet noodzakelijk een pagina op Facebook te heb- ben. Het gaat erom iets te- weeg te brengen wat voor jongeren herkenbaar is.” Tip: Integreer zaken uit de online-, film- of gamewereld in het straatbeeld. Voor- beelden zijn notitieboekjes die er als Facebook-pagina’s uitzien en het gebruik van de ballon- of plaatsmarkeringen van Google Maps in het echte leven. Het telefoongesprek is dood Nieuwe generaties jonge- ren ontdekken het internet via hun mobiele telefoons. “Kort door de bocht kunnen we zeggen: the phone call is dead”, aldus Leyts. “Veel jon- geren getroosten zich zelfs de moeite niet meer om een BIZZ TRENDS WELKE MARKETINGOPPORTUNITEITEN BIEDEN DE NIEUWSTE TRENDS? 92 23 DECEMBER 2010 | WWW.TRENDS.BE 6 jongerentrends voor 2011 Naar jaarlijkse gewoonte pakt het jongeren- onderzoeksbu- reau Trendwolves uit met de resultaten van hun European Youth Trend Report. Marke- teers spitsen dan hun oren. BENNY DEBRUYNE GET Een diploma is tijdverlies, vinden steeds meer jongeren.

description

Naar jaarlijkse gewoonte pakt het jongeren- onderzoeksbu- reau Trendwolves uit met de resultaten van hun European Youth Trend Report. Marke- teers spitsen dan hun oren. Door Benny Debruyne, Bizz magazine

Transcript of 6 jongerentrends voor 2011

Page 1: 6 jongerentrends voor 2011

“Een gene-ratie jon-geren wilnooit eendoorslag-

je zijn van de vorige genera-tie. De jongerencultuur heeftdaardoor een sterke drangom te vernieuwen en is eenonuitputtelijke bron voornieuwe businessconcepten,”vindt Maarten Leyts, mana-ging director van Trendwol-ves, dat een onderzoek uit-voerde bij 3600 jongeren inacht Europese steden. In2008 signaleerde Trendwol-ves onder meer de ‘ontvrien-

den’-trend en vorig jaarbrachten ze de verschuivingvan bezit naar gebruik naarvoren: je bent wat je deelt.Zelfs een eigen auto bezit-ten, blijkt geen statussym-bool meer te zijn voor jonge-ren. Welke nieuwe ten den-sen drijven er dit jaar bovenin het trendrapport?

Online + offline = inlineDe voorbije jaren hadden

heel wat jongerentrends temaken met sociale netwer-ken, maar die zijn intusseningeburgerd. Tom Palmaerts,jongerencultuurspecialist bij

Trendwolves: “Voor merkenis het interessant om na tedenken over de zogenaamdeinlinetrend. Daarmee bedoe-len we dat je de online- enofflinewereld in elkaar moetlaten overvloeien. Jongerenmaken het onderscheid tus-sen die twee niet meer. Omjongeren te bereiken, hoef jedus niet noodzakelijk eenpagina op Facebook te heb-ben. Het gaat erom iets te -weeg te brengen wat voorjongeren herkenbaar is.”

Tip: Integreer zaken uit deonline-, film- of gamewereld

in het straatbeeld. Voor-beelden zijn notitieboekjesdie er als Facebook-pagina’suitzien en het gebruik van deballon- of plaatsmarkeringenvan Google Maps in het echteleven.

Het telefoongesprek is dood

Nieuwe generaties jonge-ren ontdekken het internetvia hun mobiele telefoons.“Kort door de bocht kunnenwe zeggen: the phone call isdead”, aldus Leyts. “Veel jon-geren getroosten zich zelfsde moeite niet meer om een

BIZZTRENDS

W E L K E M A R K E T I N G O P P O R T U N I T E I T E N B I E D E N D E N I E U W S T E T R E N D S ?

92 23 DECEMBER 2010 | WWW.TRENDS.BE

6 jongerentrendsvoor 2011

Naar jaarlijksegewoonte pakthet jongeren -onderzoeksbu-reau Trendwolvesuit met deresultaten vanhun EuropeanYouth TrendReport. Marke -teers spitsen danhun oren.BENNY DEBRUYNE

GE

T

Een diplomais tijdverlies,

vinden steedsmeer jongeren.

Page 2: 6 jongerentrends voor 2011

boodschap op hun voicemailin te spreken. Ze gebruikenhun mobiele telefoon vooralom berichtjes te sturen, omte ‘pingen’ met een betaal-applicatie of om te chattenvia BlackBerry Messenger.Verbondenheid is heel be -langrijk.”

Tip: Een geschrevenkaartje vraagt meer moeitedan het alledaagse sms’en.Leyts: “Jongeren hechtendaarom een grote emotionelewaarde aan zo’n kaartje.Combineer dus de twee.”Bpost haakt nu al in op dietrend en lanceerde vorigeweek het sms-kaartje. Deafzender stuurt zijn wensenvia sms naar de post. Driewerkdagen later landen ze inde vorm van een wenskaartin de brievenbus van de ge -adresseerde.

Bonnen zijn nietinstant genoeg

De afgelopen maandenverschenen in de media ver-halen over de slappe con-centratie van studenten enscholieren. “Ze zijn opge-groeid met het internet enkunnen zich minder lang ophetzelfde concentreren. Hetmoet vooruitgaan,” zegtMaarten Leyts. “Jongerenluisteren zelden een num-mer tot het einde uit. Een djdie een liedje langer dan eenhalve minuut laat spelen,krijgt meteen reactie van hetpubliek.”

Tip: “Kom niet meer aan-dragen met papieren bonnen.Jongeren willen meteen wetenof ze iets hebben ge wonnen,anders haken ze af. Digitalebonnen openen nieuwe moge-lijkheden, want met één klikis de korting duidelijk.”

Coöperatief consumentisme

Jonge klanten trekken tenstrijde tegen helpdesks opinternetfora. Zelfs met eenstrijdlied en een tijdschriftbewijzen ze hoe assertief deklant van vandaag is gewor-den. Leyts: “Consumentenuiten vlakaf hun ongenoe-gen. Ze verenigen zich inonlinevakbonden of -coöpe-raties om zich vanuit huneigenbelang met elkaar teverbinden.”

Tip: Iemand die een toe-stel heeft gekocht en een pro-bleem heeft, stapt niet meernaar het bedrijf of de winkel– die zijn te traag – maar ven-tileert zijn ongenoegen opeen internetforum. Daarwordt hij steeds vaker gehol-pen door een andere consu-ment. Bedrijven en overhe-den moeten erop letten datze de regie niet verliezenover hun eigen pr en de bandmet de klanten niet verwa-tert.

Doembeelden leidentot verzet

Hoewel heel wat jongereneen positief zelfbeeld heb-

ben, zien ze de toekomst vande wereld zwart in. Leyts:“Documentaires zoals dievan Al Gore over de opwar-ming van de aarde hebbendaar een belangrijke rol ingespeeld. Jongeren hebbende laatste jaren veel doem-scenario’s te verwerken ge -kregen. Ze beseffen dat zelanger zullen moeten wer-ken, maar begrijpen niet datde oudere werknemers op 55jaar met pensioen kunnen.Net hetzelfde met het kli-maat: ze zien ons indruk-wekkende klimaatplannenmaken voor 2020, maar in -tussen gebeurt er niets.”

Tip: Bedrijven kunnenactie en verzet aanwakkerendoor een grotere rol op tenemen in de samenleving.Brandaid groeit sterk inAmerika en bedrijven dra-gen steeds meer maatschap-pelijke thema’s. Denk maaraan de acties van H&M vooraidsbestrijding.

Een diploma is tijdverlies

“Steeds meer talentvollejongeren halen geen di -

ploma,” stelt Tom Palmaerts.“Ze gaan meteen werken. ‘Nodegree, no problem’ noemenwe deze trend. De bedrijvengaan hier veel flexibeler meeom dan de overheid en hetonderwijs.” De leerlingenverwachten dat hun leraarster zake komen en hebbenhet niet begrepen op kin-derachtige didactische spel-letjes. Ze vinden de lessensaai, terwijl leren op zich heelhip is. Ze leren van elkaar.Als je expertise kunt delen,krijg je veel waardering. Pal-maerts: “Als Apple een uni-versiteit oprichtte, zou heteen hit worden.”

Tip: Jongeren onder-scheiden zich van elkaar doorvaardigheden onder de kniete krijgen en anderen hier-mee te helpen. Bedrijvenkunnen daarop inspelen.“Jongeren hebben respectvoor nieuwe ambachtelijk-heid. Met mobiele telefoonskan iedereen nu overal foto’snemen, maar jongeren heb-ben toch veel respect voorambachtelijker vormen vanfotografie zoals zwart-wit-en analoge fotografie.” z

WWW.TRENDS.BE | 23 DECEMBER 2010 93

De mening van de marketeer“Jongeren zijn op zoek naar betekenisvolle interactie“, zegtTom Meeus, marketingconsultant bij The House of Marke-ting. “In die zoektocht hebben ze geleerd het overbodige tenegeren. Merken die willen overleven, zullen moeten naden-ken over hoe ze die betekenis toevoegen aan hun communi-catie. Zo niet, zullen ze de strijd om aandacht verliezen.”Meeus vindt dat jongeren zich even goed kunnen concen-treren als vroeger. Ze kiezen er echter bewust voor om zichalleen te concentreren op boodschappen die relevant zijn.De talloze applicaties op hun smartphone schreeuwen name-lijk om aandacht en ze hebben geleerd om filters in te bou-wen: geen relevantie betekent geen aandacht. Overigens geldtde hang naar directe bevrediging volgens The House of Mar-keting ook voor ouderen. “Mensen willen hun beloning hieren nu. Ze willen op hun smartphone een kortingbon voor eengratis kop koffie krijgen op het moment dat ze voorbij hunfavoriete Starbucks wandelen. Leidinggevende merken zijnhiermee aan het experimenteren.”

MAARTEN LEYTS is mana -ging director van onder-zoeksbureau Trend wolves,dat 3600 jongeren bevroeg.

GF