2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht....

12
1 Jaarverslag 2019

Transcript of 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht....

Page 1: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

1

Jaarverslag 2019

Page 2: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

2

INHOUDSOPGAVE blz.

Algemeen 3

Voorwoord 4

Het uitvoeren van onze missie in 2019 5

Wat wil Stichting “Ongeland” in 2019 bereiken 9

Financieel verslag 10

Balans

Staat van lasten en baten

Page 3: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

3

Algemeen

Opgericht: 28 november 2012

Doelstelling: Het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog

Statutaire vestigingsplaats: Lelystad

Secretariaat: Kogge 03-28, 8243 AM Lelystad

Inschrijving KvK: 56565259

Fiscaal nummer: 8521.88.766

Culturele ANBI: 86 385

IBAN: NL47SNSB 0921 7002 96

Page 4: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

4

Jaarverslag 2019

Voorwoord.

Het is 2019 druk geweest met leuke en minder leuke zaken.

Wij hebben dit jaar kunnen eindigen met een positief gesprek met de provincie. Verder in het verslag kunt u lezen waarmee wij bezig zijn.

Bij sommige activiteiten is Stichting Ongeland de initiatiefnemer. Er zijn echter ook activiteiten die van buitenaf komen.

Een activiteit waarbij de stichting betrokken is, is de werkgroep voor “WO2 in 100 foto’s”.

Bij de aftrap “Zoektocht foto’s Flevoland en de Tweede Wereldoorlog” heeft de ooggetuige mevrouw Rie Koopmans haar herinneringen verteld. Deze dag hebben wij tevens gebruikt om de twee ooggetuigen de heer Rutger Kuiper en de heer Marinus Nieuwenhuizen te bedanken voor hun inzet dit jaar. Ook in dit jaarverslag willen wij de resultaten van onze activiteiten in 2019 laten zien. Wij zijn ons ervan bewust dat een jaarverslag belangrijk is om aan subsidiegevers, donateurs en sponsors verantwoording af te leggen wat er met het geld gebeurt.

U vindt daarom aan het eind van dit jaarverslag onze financiële verantwoording. Ik wil dit voorwoord eindigen met het bedanken van alle mensen die ons als vrijwilliger, sponsor of donateur hebben geholpen.

Zonder de hulp van deze mensen is het voor de stichting moeilijk om haar doelstelling te verwezenlijken.

Astrid Doppert voorzitter

Page 5: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

5

Het uitvoeren van onze missie in 2019.

Activiteiten

Inleiding

Om onze doelstellingen uit te voeren worden door de stichting verschillende activiteiten verricht. Het jaarverslag geeft u inzicht of wij onzen doelstellingen hebben behaald. Tevens willen wij ook een kort blik werpen op het jaar 2020.

Informatieverschaffing over de oorlog en oorlogsmonumenten in Flevoland

Luchtoorlogdag

De Luchtoorlogdag 2019 was weer een succes. De weergoden waren ons weer goed gezind, en de temperatuur bereikte weer een tropische hoogte. Dit heeft ervoor gezorgd dat de mensen heerlijk de hele dag buiten konden zijn en de militariamarkt, met de re-enactors bekijken en vragen stellen. Er stonden radiografisch bestuurbare vliegtuigen opgesteld en voor de kinderen was er weer een speurtocht met een gegarandeerde prijs.

In het beroemde kerkje van Schokland konden de bezoekers uit de zon en in de betrekkelijke koelte luisteren naar een tweetal lezingen. De gehele dag werd muzikaal begeleid door DJ Meneer Funkel die heerlijke muziek draaide uit de oorlogsjaren.

De warmte had zowaar ook een schaduwkant. Er zijn door die warmte ook mensen geweest die een andere invulling aan de dag hebben gegeven, waardoor het bezoekersaantal niet echt hoger is geworden dan dat uit 2018. Voor 2020 staat de 5e editie van dit evenement gepland op 31 mei.

Page 6: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

6

Lezingen ‘Tussen hemel en aarde”

Spreker Erwin de Mooij

Erwin de Mooij kruipt in de huid van navigator Lt. Donald Parker van de 457th Bomb Group van de 8th USAAF.

Aan de hand van originele kleding, originele objecten, foto’s en verhalen wordt een beeld gegeven over een dag uit het leven van Lt. Parker. Lt. Parker vertrok in september 1944 voor een missie naar Duitsland. Wat een bemanning op 10.000 meter hoogte moest trotseren wordt tijdens de lezing duidelijk gemaakt.

“Zoektocht naar een verdwenen B-25H van de 5th USAAF in Nieuw-Guinea.”

Spreker Bas Kreuger

De luchtoorlog boven Nieuw-Guinea is relatief onbekend. Vanaf midden 1943 was het een luchtoorlog die zich voor een belangrijk deel boven grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden afspeelde.

Het is echter een luchtoorlog met een geheel eigen karakter. Heel anders van opzet. Verschillen in de eenheden en doelen t.o.v. die in de luchtoorlog boven Europa. Geen strategische doelen zoals fabrieken, olie-installaties en grote steden om te bombarderen.

Een heel ander soort landschap om overheen te vliegen (met alle risico's van dien). Een totaal andere vijand die nog veel genadelozer was dan de Duitsers. Ook in Nieuw-Guinea verongelukten er toestellen. Naar een verdwenen toestel B-25H van de 5th USAAF is in januari een zoektocht ondernomen.

“Confrontatie tussen twee nachtjager-azen boven het IJsselmeer” Spreker Bert Wijs Locatie de Rederijkers in Dronten.

Deze lezing hebben wij verzorgd bij de Rederijkers te Dronten. De lezing gaf het verhaal weer van de confrontatie tussen twee nachtjager-azen boven het IIsselmeer. De Britse aas Bob Braham en de Duitse aas August Geiger vochten een luchtgevecht uit in de omgeving van Harderwijk.

Om het gebeuren rondom de nachtjacht beter te begrijpen zijn eerst de achtergronden hiervan uit de doeken gedaan. Hoe was de Duitse luchtverdediging georganiseerd en hoe vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een

Page 7: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

7

korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot zijn ervaringen vertelt) werd dit helder gemaakt.

Ook was er aandacht voor de geallieerde kant van het verhaal. Wat brachten zij in stelling om alle gevaren zo veel mogelijk te beteugelen en waarom was het IJsselmeer zo belangrijk voor ze. Boven dit meer onderschepte op 29 september 1943 de ene nachtjager de andere. De Duitse aas delfde hierbij het onderspit. Buiten de informatie over het gevecht zelf is er ook verteld over de berging van het Duitse toestel.

De lezing werd goed bezocht en de reacties waren positief. Het mooie en leuke is dat er na de lezing vaak interessante herinneringen en ervaringen vanuit de zaal komen. Ook gaven sommigen aan dat er plaatselijk soms nog wat materiaal uit de Tweede Wereldoorlog werd teruggevonden in de grond. Zo kunnen we stellen dat het voor beide zijden een interessante avond was!

Website

De website van onze stichting groeide gestaag. Waar wij in 2018 nog ongeveer 3.700 gebruikers mochten tellen, zien we in 2019 een groei van 16,4% naar 4.300 gebruikers.

Crashpalen

Voor 2020 en 2021 hebben wij de planning om van elke crashpaal een dossier aan te leggen. Nu is elke crashpaal nog voorzien van de informatie van onze eigen stichting.

Regelmatig ontvangen wij informatie van derden, die tot nieuwe inzichten kunnen leiden. Het probleem is vaak dat deze nieuwe informatie niet altijd 100% te controleren is. Daarom passen wij op basis van die informatie niet de borden aan.

Nu is het plan om die informatie, na controle door onze eigen onderzoekers, te plaatsen op de website bij de betreffende paal. Op die manier krijgen we hopelijk een mooi voor het publiek toegankelijk dossier. Deze nieuwe informatie moet door onze eigen onderzoekers wel enigszins kunnen worden gecontroleerd.

Social Media

Facebook zullen wij ook dit jaar actief blijven gebruiken voor de snelle nieuwtjes. Dit blijft een medium voor ons waarbij wij makkelijk een bericht kunnen delen met onze volgers, zodat wij zoveel mogelijk mensen kunnen blijven voorzien van informatie.

Documentatie en onderzoek over de Tweede Wereldoorlog in Flevoland blijft een collectief bezit.

Oral history Ooggetuigen

Aan de voorbereiding van de publicatie is hard gewerkt. Het streven is om de publicatie in het jaar van de vrijheid uit te geven. Daarvoor is contact geweest met de provincie. Aan de beleidsmedewerker is gevraagd naar instanties waar wij subsidie aan kunnen vragen. Het gesprek heeft op 16 december plaats gevonden.

Jongeren betrekken bij het cultureel erfgoed van de Tweede Wereldoorlog

Page 8: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

8

Helaas hebben dit jaar maar 2 scholen gebruik gemaakt van ons aanbod voor gastdocenten voor de klas.

School contact persoon adres gastdocenten

Page 9: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

9

Het is echt nodig wanneer er een vaste coördinator dit project wil draaien. Deze coördinator kan ook helpen bij het ontwikkelen van thema tassen. Daar is het door de drukte niet van gekomen. Scholen zijn wel actief benaderd, vooral met het oog op 75 jaar vrijheid. Daar zijn ook extra lezingen en lezers voor ingeschakeld.

De burgers uit Flevoland bewust maken van de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeergebied.

Op 5 mei is het Vliegers monument te Zeewolde onthuld. Daarvoor vond een heel programma plaats in de Verbeelding.

Gestart werd met het vrijheidsvuur dat door leden van Zeewolde Atletiek werd gebracht. Vervolgens werd het Vliegers monument onthuld en werden er witte rozen door de aanwezigen neergelegd Na de onthulling van het Vliegers monument werden de 4 markeringspalen onthuld door de nabestaanden van luitenant Leonard Werners en sergeant Henry Raemers. Deze waren vanuit Amerika hiervoor speciaal overgekomen.

Fietstocht omgeving Zeewolde

Door de gemeente Zeewolde is een fietstocht van circa 30 kilometer gemaakt. Deze is verkrijgbaar bij de gemeente.

WO2 in 100 foto’s

De stichting is deelnemer in de werkgroep “ WO2 in 100 foto’s”.

Via de zoon van de heer Zwanenburg zijn door de stichting 4 foto’s ingeleverd. Tevens heeft de stichting gezorgd voor de deelname van een ooggetuige.

Petrus Dathenusschool Urk

Hendrik Jan Kaptijn Astrid Doppert auto Rutger Kuiper

Daltonschool de Duykeldam

Sonja Boerma De Lange Streek 30 8255 AR Swifterbant

Astrid Doppert auto Rutger Kuiper

Page 10: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

10

In 2020 zal het project verder zijn uitgewerkt en komt er een verplaatsbare expositie.

De expositie zal op verschillende locaties te zien zijn. Vervolgens zal er een canon worden gemaakt van foto’s die een beeld geven van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat voornamelijk om privé foto’s.

Page 11: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

11

Balans per 31 december 2019

Ac.va31-12-201

931-12-201

8 Passiva31-12-201

931-12-201

8

Vaste ac.va p.m. p.m. Algemene reserve 6.120 928

Vlo@ende ac.va Kortlopende schulden

Debiteuren 540 20 Te betalen kosten 204 194

Overige vorderingen 0 3 Saldo project Zeewolde 0 3.137

Voorraad silhoue@en p.m. 0

Geldmiddelen

ING rek.crt.

SNS betaalrekening 284 886

SNS spaarrekening 5.500 3.350

Totaal 6.324 4.259 Totaal 6.324 4.259

Staat van lasten en baten 2019

Lasten 2019 2018 Baten 2019 2018

Project markeringspalen Project markeringspalen

Noord Oost Polder 950 24 Noord Oost Polder 1.350 0

Zeewolde 344 0 Zeewolde 3.862 0

Almere 294 0 Almere 702

Kosten publica.es 1 0 Opbrengst publica.es 1 45 0

Kosten website 302 266 Opbrengst publica.es 2 1.480 960

Page 12: 2020-04-08 Def Jaarverslag 2019 Def... · vond een nachtjager haar prooi in het holst van de nacht. Door middel van foto’s en een . 7 korte film (waarin een Duitse nachtjager-piloot

12

Kosten vertellers 0 56 Opbrengst lezingen 150 306

Kosten lezingen 27 15 Sponsoring en reclame 0 50

Beurzen en presenta.es 0 136 Dona.es en giTen 0 25

Administra.e- en

beheerskosten 106 87

Afschrijving voorraad 270

Rente en bankkosten 104 99

Te reserveren 5.192 658 Uit reserve 0 0

Totaal 7.589 1.341 Totaal 7.589 1.341