2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

40
2016 2017

description

schoolbrochure 2016-2017

Transcript of 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

Page 1: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

20

16

20

17

Page 2: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

2

Praktische informatieGemeentelijk Cultuurcentrum Ter VestenGravenplein 2 - 9120 Beveren03 750 10 [email protected]

oPeningsuren balieMaandag van 8u30 tot 12u30 Dinsdag tot vrijdag van 8u30 tot 17uZaterdag van 9u tot 12u

contactenTine Mendonck | jeugdprogrammator03 750 10 06 | [email protected] Brys | reservaties03 750 10 13 | [email protected] Dhooghe | busvervoer03 750 10 00 | [email protected] Van den Broucke | tentoonstellingen03 750 10 03 | [email protected] Verwerft | erfgoed03 775 70 40 | [email protected]

locatiesIn het schooljaar 2016-2017 vinden de schoolvoorstellingen in principe in Ter Vesten plaats.De voorstelling Als de nacht vindt plaats in OC Ermenrike in Kieldrecht.Dit staat vermeld bij de voorstelling.

Voor tentoonstellingen staat alle informatie in de tekst zelf.• Cultuurcentrum Ter Vesten, Gravenplein 2, 9120 Beveren• Kasteel Cortewalle, Zwarte Dreef 1, 9120 Beveren (nabij Ter Vesten)• Hof ter Saksen, Haasdonkbaan 101, 9120 Beveren

Page 3: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

3

Beste directies en leerkrAchten2016-2017 belooft een bijzonder seizoen te worden voor ter Vesten. het cultuurcentrum bestaat precies 20 jaar en deze heuglijke verjaardag willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. dankzij een nieuwe website, een vernieuwde schouwburg en een schitterend programma kunnen we ons ruime publiek, waarvan de scholen een cruciaal onderdeel vormen, de volgende jaren nog meer plezier, beleving en kwaliteit aanbieden. Met onze nieuwe website www.tervesten.be en gerenoveerde schouwburg investeren we in de toekomst. Met onze uitgebreide schoolwerking doen we precies hetzelfde. Want hoe belangrijk de juiste materiële randvoorwaarden voor een optimale culturele beleving ook zijn, zonder een geïnteresseerd publiek, zonder nieuwe generaties cultuurliefhebbers heeft de werking van ter Vesten geen toekomst. Voor de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren is het eveneens cruciaal dat elke nieuwe generatie leert proeven én genieten van de schoonheid en de waarde van cultuur in al zijn vormen. We zijn vereerd dat we meerdere generaties leerlingen de afgelopen 20 jaren in contact hebben mogen brengen met cultuur en dat we hiervoor in de scholen een ideale bondgenoot hebben gevonden. het is een voorrecht voor ter Vesten om dit vruchtbare bondgenootschap de volgende 20 jaar te mogen verderzetten. Wij wensen u veel plezier met het selecteren van activiteiten op onze nieuwe website en met het bijwonen van voorstellingen in onze vernieuwde schouwburg.

Tine MendonckAnnemie Brys

jeugdprogrammatie

Ben Croon

directeur

Johan Smet

schepen van Cultuur

Page 4: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

4

inschrijvingGeldig reserveren kan enkel door middel van het reservatieformulier dat ook via de website van CC Ter Vesten ge-download kan worden. Je bezorgt ons het formulier volledig ingevuld terug, ofwel persoonlijk, ofwel via post of mail. Reserveren kan vanaf maandag 6 juni 2016 om 8 uur voor de Beverse scholen en vanaf maandag 13 juni 2016 voor scholen buiten Beveren. Gelieve het reservatieformulier volledig in te vullen en ook te vermelden of er busvervoer gewenst is. Telefonische inschrijvingen en mondelinge opties worden niet aanvaard. In de loop van de eerste week van september wordt jouw inschrijving schriftelijk door Ter Vesten bevestigd. Ter Vesten bezorgt het bevestigingsformu-lier aan de directie van elke school.

Wij houden zoveel mogelijk rekening met jouw voorkeurdagen. Wij proberen iedere school één of meerdere ‘eerste keuzes’ te bezorgen. In elk geval worden alle scholen op dezelfde manier behandeld: het moment van de inschrijving is bepalend. In alle voorstellingen wordt getracht om leerlingen van dezelfde leeftijd te groeperen. Ter Vesten selec-teerde vooraf een aantal voorstellingen per doelgroep en per graad. De aangegeven doelgroep krijgt de voorkeur. Indien de voorstelling niet is volgeboekt, wordt ze ook opengesteld voor een bredere leeftijdsgroep, steeds volgens de aanwijzingen van het gezelschap. Wens je een bredere leeftijdsgroep in te schrijven, laat het ons dan weten. In som-mige gevallen hebben we ook een succesoptie achter de hand.

Prijzenschoolvoorstellingen voor kleuters en lager onderwijs: 4 EUR / leerlingschoolvoorstellingen voor secundair onderwijs: 6 EUR / leerlingworkshops als omkadering bij een voorstelling: 2 EUR / leerlingfilm: 2 EUR / leerlingRASA en andere educatieve tentoonstellingen met workshop: 4 EUR / leerlingandere tentoonstellingen: gratis, een begeleid bezoek: 50 EUR per klas of 27,50 EUR voor Beverse scholen en ver-enigingen aangesloten bij een Beverse adviesraad

Alle leerkrachten en andere begeleiders wonen de voorstelling gratis bij. Dankzij toelagen van de gemeente Beveren en de Vlaamse Gemeenschap kunnen de prijzen erg budgetvriendelijk gehouden worden.

betalingBetaling gebeurt per overschrijving na de voorstelling en nadat de school een factuur van Ter Vesten heeft ontvangen.

Page 5: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

5

annuleringIndien er voor een voorstelling te weinig interesse is, behoudt Ter Vesten zich het recht de voorstelling te annuleren. Deze annulering wordt tijdig bekend gemaakt. Het is ook mogelijk dat voorstellingen buiten onze wil om worden gean-nuleerd of naar een ander tijdstip worden verplaatst.

Wij dringen erop aan zelf geen inschrijvingen te annuleren, tenzij in geval van overmacht. Zodra de scholen het bevestigingsformulier hebben ontvangen, is kosteloos annuleren niet meer mogelijk. De scholen ontvangen de bevestiging tijdens de eerste week van september. Bij annulering tot 30 kalenderdagen voor de voorstelling wordt 50% aangerekend, tenzij de school zelf voor vervanging zorgt. Wanneer de annulering binnen de 30 dagen voor de voorstelling plaatsvindt, zullen wij het volledige bedrag aanrekenen. Bij de reserveringsaanvraag geef je een raming van het aantal leerlingen op. Dit aantal kan kosteloos worden bijgestuurd tot 30 september. Zo kunnen de voorstellingen optimaal bezet worden. Na 30 september wordt nog slechts een afwijking aanvaard voor zieken of afwezigen.

gratis busvervoer voor de basisschoolHet gemeentebestuur voorziet (binnen de grenzen van de begroting) gratis busvervoer voor de schoolvoorstellingen, het filmaanbod en de RASA-tentoonstelling en dit voor alle scholen met een adres met postcode 9120 en 9130 die niet binnen een straal van 1 kilometer van de speelplek zijn gevestigd. Busvervoer gebeurt via een privé-firma of via het busje van de gemeente. Gratis busvervoer moet wel via het reservatieformulier worden aangevraagd.Wij vragen aan de scholen om Ter Vesten te verwittigen indien de bus vertraging heeft, zodat het tijdstip van aankomst van de leerlingen correct kan worden ingeschat. De balie van Ter Vesten is, behalve op maandag, ook altijd tijdens de middagpauze bereikbaar. Je kan uiteraard ook rechtstreeks contact opnemen met de busmaatschappij (Van Bogget: 03 773 41 22).

Voor andere tentoonstellingen en projectwerking voorziet de school zelf vervoer. Ter Vesten schreef zich in als cul-tuurschakel. Daardoor kunnen klasgroepen, ook die van buiten Beveren, gratis vervoerd worden met De Lijn. Scholen kunnen dit eenvoudig aanvragen via www.cultuurkuur.be/dynamo.Ter Vesten en Cortewalle bevinden zich op 12 minuten wandelafstand van het treinstation van Beveren en beschik-ken over een ruime parking (voor bussen). Er zijn ook bushaltes van De Lijn in de Gravendreef en langs de N70 in de onmiddellijke nabijheid van het centrum. Er is een fietsenstalling nabij Ter Vesten.

In het kader van duurzaamheid en het zuinig omspringen met budgetten proberen wij verplaatsingen per fiets te pro-moten voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

Page 6: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

6

verlooP van de voorstelling

Voorbereiding en nabesprekingEen theaterbezoek begint niet wanneer de lichten doven in de zaal. Een goede voorbereiding in de klas maakt de leer-lingen nieuwsgierig en helpt hen met een open geest en een open blik de voorstelling bij te wonen. De lesmappen zijn hierbij een handig instrument. Download ze van onze website: www.tervesten.beNaast de lesmappen vind je op de website ook uitgebreide teksten, filmpjes en recensies van de voorstellingen. Be-spreek op voorhand in de klas een aantal dingen: is het een film, een dansvoorstelling, theater, een monoloog? Wat is het thema, waarover gaat het? Kennen de leerlingen de gedragscodes die gangbaar zijn in theater (vestiaire, respect voor acteurs, applaus,…)?

Na de voorstelling zou het kunnen dat leerlingen vragen hebben of emoties willen ventileren. Neem de tijd om hierop in te gaan, liefst zo snel mogelijk na de voorstelling. In de lesmap vind je meestal leuke ideeën voor naverwerking.

Zorg dat er bij iedere voorstelling voldoende begeleiding is! Per klas is minimum één begeleidende leerkracht ver-plicht. Bij peuters en eerste kleuterklas mag je aan enkele ouders/grootouders vragen om het theaterbezoek mee te begeleiden. Alle leerkrachten en begeleiders dienen op de hoogte te zijn van de inhoud van en de afspraken rond de voorstelling.

Algemene afspraken• Gebruik van de vestiaire is verplicht• Laatkomers worden niet meer toegelaten• Kauwgom, snoep en drank zijn niet toegelaten • Gsm’s en smartphones moeten volledig uitgeschakeld worden• Foto’s nemen of filmen tijdens de voorstelling is niet toegelaten• Tijdens de voorstelling mag men de zaal niet verlaten

Tips voor leerkrachten van de basisschoolZorg ervoor dat je minstens 10 minuten voor het aanvangsuur aanwezig bent. Verwittig de balie van Ter Vesten indien je niet op tijd in Ter Vesten raakt.Wanneer je in het Cultuurcentrum aankomt, meld je dan aan bij onze medewerkers. Geef het aantal aanwezige leer-lingen door.De jassen kunnen per school weggehangen worden in de vestiaire.Laat de kinderen rustig wachten in de foyer. Misschien is er nog tijd voor toiletbezoek.Het betreden van de zaal kan pas na het sein van de medewerkers van Ter Vesten. Wijs er de leerlingen op dat ze rustig en stil de zaal binnengaan. De plaatsaanduiding in de zaal gebeurt uitsluitend door het personeel van het Cultuur-centrum.Bespreek met de kinderen ook dat in het begin van de voorstelling de zaallichten uitgaan en dat er enkel licht is op de scène. Soms worden kinderen bang of beginnen ze te gillen. Het moment waarop het zaallicht uitgaat, is net het moment voor het publiek om tot rust te komen. Het moment om je nog even goed in je stoel te zetten, je oren en ogen goed open te zetten en te genieten van wat er te zien en te horen valt. Leerkrachten zitten best tussen de leerlingen. Zo is het gemakkelijker om de kinderen weer tot rust te brengen als ze even verstrooid raken. Spreek bijvoorbeeld ook van tevoren met je collega’s af welke kinderen je dicht bij je in de buurt laat zitten. Probeer te vermijden dat kinderen tijdens de voorstelling de zaal uitgaan.Een fotomoment kan eventueel na de voorstelling georganiseerd worden. Bespreek dit vooraf met een medewerker van Ter Vesten.Na een voorstelling neem je tijd voor applaus. Pas wanneer de lichten in de zaal weer aan zijn en de deuren opengaan, kunnen de kinderen de zaal verlaten.

Page 7: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

7

Tips voor leerkrachten van het secundair onderwijsZorg ervoor dat je minstens 10 minuten voor het aanvangsuur aanwezig bent. Verwittig de balie van Ter Vesten indien je niet op tijd in Ter Vesten raakt.Wanneer je in het Cultuurcentrum aankomt, meld je dan aan bij onze medewerkers. Geef het aantal aanwezige leer-lingen per klas door. De jassen kunnen per school weggehangen worden in de vestiaire. Uit veiligheidsoverwegingen moeten boekentassen en grote handtassen in de vestiaire blijven. Waardevolle voorwerpen (gsm, smartphone, fo-totoestel, mp3-speler,…) kunnen bij de baliemedewerkers gedeponeerd worden of in een kleine handtas in de zaal meegenomen worden.Zeg tegen de leerlingen dat gsm’s en smartphones uitgeschakeld moeten worden. Informeer je leerlingen vooraf zodat alles vlot verloopt.Het betreden van de zaal gebeurt per klas (met leerkracht) en kan pas na het sein van de medewerkers van Ter Vesten. Wijs er de leerlingen op dat ze rustig de zaal binnengaan. De plaatsaanduiding in de zaal gebeurt uitsluitend door het personeel van het Cultuurcentrum. Wens je toch genummerde plaatsen, vraag dan een paar weken voor de voorstelling de beschikbare plaatsen/rijen op.Neem als leerkracht plaats bij je klas, tussen de leerlingen. Leerkrachten dienen samen met de medewerkers van Ter Vesten te waken over het correcte gedrag van de leerlingen tijdens de voorstelling. Na de voorstelling neem je tijd voor applaus. Pas wanneer de lichten in de zaal weer aan zijn, kunnen de leerlingen de zaal verlaten.

evaluatie en feedbackBij het binnenkomen ontvangen de leerkrachten een evaluatieformulier. Wij stellen het op prijs dat je dit ingevuld aan ons terugbezorgt. Je kan het formulier ook downloaden van onze website en ons digitaal terugsturen.Leerkrachten kunnen (programma-)suggesties overmaken aan de programmator van CC Ter Vesten. Wil je een voor-stelling prospecteren, neem dan gerust contact op.

scholenoverlegHet scholenoverleg is een ontmoetings- en overlegmoment tussen de scholen en Ter Vesten. Het wordt twee keer per jaar georganiseerd: in januari en in juni.Zorg ervoor dat er minstens één afgevaardigde van jouw school aanwezig is op het scholenoverleg.

Page 8: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

8

schoolvoorstellingen 2016-2017 Per graad

Kleuters (en peuters)

P en 1/2 KL kasteel 20 & 21/02/17 p. 10

P en 1 KL Visjes in mijn neus 02 & 03/05/17 p. 11

1/2/3 KL nu eventjes niet 17, 18 & 19/10/16 p. 12

1/2/3 KL lampionaio 14 & 15/11/16 p. 13

1/2/3 KL lotje 30 & 31/01/17 p. 14

3 KL BiZAr 04 & 05/10/16 p. 15

lager Onderwijs eerste graad

1 LJ BiZAr 04 & 05/10/16 p. 15

1/2 LJ ik ben een held 24 & 25/04/17 p. 16

1/2 LJ kalf! 06 & 07/03/17 p. 17

2 LJ Prins habbat en het lichtkasteel 05 & 06/12/16 p. 18

lager Onderwijs tweede graad

3/4 LJ Prins habbat en het lichtkasteel 05 & 06/12/16 p. 18

3/4 LJ kalf! 06 & 07/03/17 p. 17

3/4 LJ raaklijnen 06, 07 & 08/02/17 p. 19

3/4 LJ ‘t is altijd wat in mijn habitat 21 & 22/11/16 p. 20

lager Onderwijs derde graad

5 LJ ‘t is altijd wat in mijn habitat 21 & 22/11/16 p. 20

5/6 LJ show 23 & 24/01/17 p. 21

5/6 LJ Als de nacht 26/01/17 p. 22

5/6 LJ X tot de zoveelste 15 & 16/05/17 p. 23

6 LJ Popcorn 28 & 29/11/16 p. 24

Page 9: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

9

seCundair eerste graad

1/2 SEC Popcorn 28 & 29/11/16 p. 24

1/2 SEC Wilt hard 09 & 10/05/17 p. 25

seCundair tweede graad

3/4 SEC Ongekende evidenties 28 & 29/03/17 p. 26

3/4 SEC Wilt hard 09 & 10/05/17 p. 25

4 SEC konijn met pruimen 16 & 17/01/17 p. 27

seCundair derde graad

5/6/7 SEC Giscorrectie 04, 05 & 06/10/16 p. 28

5/6/7 SEC konijn met pruimen 16 & 17/01/17 p. 27

5/6/7 SEC Ongekende evidenties 28 & 29/03/17 p. 26

FilmvertOningen

27/10/16 Operation Arctic vanaf 10 jaar p. 29

24/11/16 siv gaat logeren vanaf 6 jaar p. 30

19/01/17 reis naar het noorden vanaf 8 jaar p. 30

16/02/17 My skinny sister vanaf 12 jaar p. 31

13 & 14/03/17 Gus vanaf 6 jaar p. 31

15 & 16/03/17 casper en emma vanaf 3 jaar p. 32

20/04/17 Bouwdorp vanaf 9 jaar p. 32

tentOOnstelling .

24/01 t.e.m. 03/02/17 rAsA p. 33

28/05 t.e.m. 24/09/17 Bhts 14 p. 34

ter vesten anders

ActiViteiten i.k.V. herdenkinG WOi p. 35-37

Ander AAnBOd p. 38-39

Page 10: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

PEUTERS & 1/2 KLEUTERKLAS

10

kAsteeltheater

Een grappige, muzikale voorstelling over het impulsief fantaseren van een buitengewoon koppel.

Opstaan, tanden poetsen, boterhammen eten, aankleden, … Niets is wat het lijkt! Als voor iedereen de dag begint, staat voor hen de wereld even stil en verliezen ze zichzelf in hun fantasie.

De kast waarin ze wonen wordt langzaam voor de ogen van de kleuters om-gevormd tot een kasteel. Een fantasievolle voorstelling voor kleine prinsen en prinsessen.

kasteel is een scène-op-scène-voorstelling.

Picalili

cOncePt & tekst: JOeri de hAuWere & cArMen schePMAns / sPel: cArMen schePMAns / liVeMuZiek: Gert serVAes / kAst: JOeri de hAuWere / cOAchinG: eric VAnthillO / decOr: tOOn hüWels / kOstuuM: MArie dries

DoelGRoep: VAnAf 2,5 JAARpuBliekSMAxiMuM: 110

(peR 10 kinDeRen 1 BeGeleiDeR)DuuR: 40 MinuTen

leSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

20\02mAANDAg

21\02DINsDAg

www.picalili.be

9U15, 11U & 14U

11U & 14U

Page 11: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

11

PEUTERS & 1STE KLEUTERKLAS

VisJes in MiJn neusmuzieKtheater / liedjesprOgramma

Een sprankelende, muzikale en interactieve voorstelling voor elke peuter en kleuter die van beleving houdt.

De vogels fluiten, het meisje speelt. In een kamer vol blokken. Tijdens het spel vraagt ze zich af wat ze nu eigenlijk later wil worden. Al snel wordt duidelijk dat zij geen meester-kok zal worden. Buschauffeur dan misschien? Op de schoot van mama en papa lukt het rijden al aardig. Of zou duiken haar beter liggen?

Visjes in mijn neus is een vrolijke liedjesvoorstelling over herkenbare thema’s, alledaagse dingen en met verschillende gevoelens die uitgebreid aan bod ko-men. Marijke Umans neemt de kleintjes mee in een avontuurlijke belevings-tocht. Herkenbaar voor peuters en kleuters want alles ontstaat vanuit spel en van het ene idee wipt ze naar het andere. Het ene lied vloeit vanzelf over in het andere. Reis mee van een autorit in het buitenland tot in de neus van de kleuter!

Visjes in mijn neus is een scène-op-scène-voorstelling.

marijke umans

sPel, ZAnG, cOncePt: MAriJke uMAns / GitAAr: JAn Blieck / Percussie & ViBrAfOOn: BArt VAn Aken / lichtOntWerP: JAnneke dOnkerslOOt / PrOductie: rOOdVOnk VZW

DoelGRoep: VAn 2,5 ToT 6 JAAR puBliekSMAxiMuM: 110

(peR 10 kinDeRen 1 BeGeleiDeR)DuuR: 50 MinuTen

leSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

02\05DINsDAg

03\05woeNsDAg

www.roodvonk.be

9U15 & 11U

10U & 14U

PIERRE VAN HAVER

Page 12: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

12

1/2/3 KLEUTERKLAS

nu eVentJes nietFigurentheater

Is mijn wereld zo anders dan die van papa en mama? Soms zou ik wel eens willen wisselen. Als ik dat kon, hoe zou mijn wereld er dan uitzien? Beter, spannender, grappiger, monsterlijk misschien… of gewoon anders? Ik weet het niet. Nu (nog) eventjes niet!

nu eventjes niet is een scène-op-scène-voorstelling.

Een coproductie met CC Ter Vesten

figurentheater vlinders & c°

DoelGRoep: VAnAf 3 JAARpuBliekSMAxiMuM: 110

DuuR: 45 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

18\10DINsDAg

17\10mAANDAg

19\10woeNsDAg

www.vlinders.be

10U

10U & 14U

10U & 14U

Page 13: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

13

1/2/3 KLEUTERKLAS

lAMPiOnAiOtheater / CirCus

de avond daalt neer over de stad. het is tijd.is iedereen klaar? dan kunnen we beginnen.

Een magische, interactieve circustheatervoorstelling met weinig woorden maar des te meer beelden.Luister naar het verhaal van een jongetje dat later lampionaio, lantaarnaansteker, wil worden. Dan zal hij bij zonsondergang de nacht aansteken en haar net voor zonsopgang weer uitdoven. Hij zal licht in de straten brengen en met zijn me-terslange benen dicht bij de vlammen blijven. Hij zal het verstrijken van de tijd bewaken. Want hij is niet bang voor het donker en droomt met de ogen open. Over schaakspelen en over de slaapwandelende Luna op wie hij verliefd is en die 's nachts over de daken en waslijnen dwaalt. En jij, wat wil jij later worden? Lampionaio? We verwachten je: we hebben genoeg lantaarns voor iedereen!

lampionaio is een lichtvoetige en magische voorstelling, spannend en kleur-rijk met verrassende circusnummers, bewegende objecten en poppen en livestreaming video. De voorstelling is een modern intrigerend sprookje dat uitnodigt om deel te nemen.

lampionaio is een scène-op-scène-voorstelling.

sProokjes enzo / cie lewis

sPel: MArcO MiGliAVAccA & 2 circusArtiesten / cOncePt: PietrO chiArenZA & clAudiO cAsAdiO / reGie & BelichtinG: PietrO chiArenZA & MArcellO chiArenZA / cOAch reGie: clAudiO cAsAdiO / MuZiek: Michele MOi

DoelGRoep: VAn 3 ToT 5 JAARpuBliekSMAxiMuM: 110

DuuR: 45 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

14\11mAANDAg

15\11DINsDAg

www.huubcolla.bewww.sprookjes.be

10U & 14U

10U & 14U

MARGOT DE GROUP

Page 14: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

14

1/2/3 KLEUTERKLAS

lOtJemusiCal

Lotje verjaart. Voor haar deur staat een cadeau. Ze krijgt het alleen niet open. En geen enkele heks wil haar helpen! Ze zijn zelfs haar verjaardag vergeten. Of lijkt dat alleen maar zo?

lotje is een vrolijke, grappige, maar soms ook ontroerende musical over het bekende heksje uit de prentenboeken van Lieve Baeten.

Om de kinderen voor te bereiden op de avonturen van Lotje zijn de boekjes beschikbaar in de bib. Het is feest want de verhalen van Lotje bestaan dit seizoen 25 jaar.

jeugdtheater ondersteboven

DoelGRoep: VAnAf 3 JAARpuBliekSMAxiMuM: 200

DuuR: 45 MinuTen

CC ter vesten

31\01DINsDAg

30\01mAANDAg

www.jto.be/lotje

9U15, 11U & 14U

11U & 14U

tekst, MuZiek, reGie: stefAn VAn Guyse / sPel: MArJAn de Gendt & MichAël ZAnders / decOrOntWerP: ruth BOute / kOstuuMs: MArleen VAn der JeuGt / PrOductie: JeuGdtheAter OndersteBOVen VZW

Page 15: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

15

3DE KLEUTERKLAS & 1STE LEERJAAR

BiZArmuzieKtheater

kijk binnen in het huis van een prettig gestoorde oma. in haar duffe bestaan wordt ze opgeschrikt door een soort klusjesman die allerlei ‘reparaties’ komt uitvoeren. hij opent kasten, draait aan kranen, sleutelt aan stopcontacten en vindt steeds iets wat hem compleet verrast. Zij is soms geamuseerd, soms gegeneerd, soms verstoord en soms compleet gestoord door wat hij allemaal uitvoert. Zijn acties veroorzaken altijd onverwachte reacties: hij trekt de stekker uit en de tv springt aan, een beest dat op de tv verschijnt, springt even later uit een suikerpot,… . Oma en de klusjesman spreken niet dezelfde taal, daarom verzinnen ze een bizarre taal die niet te verstaan is maar die toch iedereen begrijpt.

BiZAr is een speelse en muzikale voorstelling vol met auditieve en visuele verrassingen voor kleuters. Allerlei basisemoties (blij, bang, boos, bedroefd) vormen de leidraad in een absurde en woordeloze choreografie waarin her-kenbaarheid en Belgisch objectensurrealisme samen een walsje dansen.

de kolonie mt & théâtre des 4 mains

sPel & MAniPulAtie OBJecten: kristin ArrAs & MArc Weiss / BruitAGes, MuZiek, klAnk, techniek: te cAs-ten kunstenAAr / VOrMGeVinG, instAllAtie, MAniPulAtiecOAch: PAt VAn heMelriJck / sPelcOAchinG & reGie: MArie-Odile duPuis / cOMPOsitie & MuZiektheAtrAle cOAchinG: BO sPAenc

DoelGRoep: VAnAf 4 JAARpuBliekSMAxiMuM: 120

DuuR: 45 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

04\10DINsDAg

05\10woeNsDAg

www.dekoloniemt.be www.4mains.be

10U

10U & 14U

PAT VERBRUGGEN

Page 16: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

16

1/2 LEERJAAR

ik Ben een heldtheater

Paps, vertel jij het?ik? neen!en waarom niet?Omdat het veel te griezelig is! doe jij het maar…Ok! ik ben niet bang voor een spannend verhaal.ha ha ha! dat wil ik dan wel eens zien, het is er niet één, het zijn er vier!Pff, ik durf het wel, want ik ben een held.

Vier straffe verhalen over een bijzondere vader-kind relatie waarin het kind altijd slimmer en moediger is dan zijn vader. Gekleurd met vertedering en deugnieterij en onverbloemde gruwel. Dit alles voortgestuwd door ritmische jazzmuziek zoals in een stomme film.Over een monster zonder kop, een vis met scherpe tanden, een geheim dat geheim is én een spook onder het bed! Naar ik ben een held van Ted van Lieshout. Deze succesvolle productie uit 1996 werd 20 jaar geleden genomineerd voor de Signaalprijs. Vandaag zijn de ver-halen behouden, maar de vorm is herdacht en vernieuwd!

“hun verfrissende fantasie gekoppeld aan fijne, relativerende humor maakt van ‘ik ben een held’ zonder meer hoogstaand theater.” (Gazet van Antwerpen)

anna’s steen

VAn & Met: eric VAnthillO, silke de Bruyne, BArt eMBrechts / reGie: BArt eMBrechts / kOstuuM: MieP eMBrechts / PrOductieleidinG: An lOMBAerts

DoelGRoep: VAnAf 5 JAARpuBliekSMAxiMuM: 180

DuuR: 50 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

24\04mAANDAg

25\04DINsDAg

www.annassteen.com

10U & 14U

10U & 14U

Page 17: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

17

1/2/3/4 LEERJAAR

kAlf!dans / theater / BeatBOX

Kalf! is een dansvoorstelling met theater en muziek.Kalf! is een theatervoorstelling met dans en muziek.Kalf! is een muziekvoorstelling met dans en theater.

de boer zette een deur open en toen zag koetje kalf voor het eerst kleuren. de he-melsblauwe hemel. het grasgroene gras. frisse lucht, vlinders en madeliefjes. het gegons van de lente. de eerste stapjes in de weide waren voorzichtig. de dauw kietelde haar hoeven. Al snel voelde ze hoe ze overvallen werd door vreugde. de ruimte, de plaats die ze kreeg. de geur van vers gras, de tintelende koelte van och-tendlucht. Ze was gelukkig. Ze kon niet anders dan lopen, huppelen en springen.

In kalf! speelt een schattige viervoeter de hoofdrol. Een grappige, maar ook aandoenlijke figuur, ons Kalf. Maar waar gaat ze uiteindelijk naartoe? Ze leeft met vele melkkoeien samen in een grote stal en ze droomt over India, waar de koeien heilig zijn. Daar worden koeien oud en alle kalfjes zijn er van goud!

De tekst werd verzorgd door Dimitri Leue die mooi het midden houdt tussen vreselijk, vleselijk en gewoon grappig. De dans, die je hoeven in beweging zal zetten, komt van Anastassya Savitsky en alles wordt muzikaal begeleid door beatboxer Uruz.

KALF !

6+

© A

teli

er

Bil

dra

um

zaam

tekst, reGie, sPel: diMitri leue / cOncePt, chOreOGrAfie, sPel: AnAstAssyA sAVitsky / cOMPOsitie, liVeMuZiek, sPel: WOuter kOninGs (uruZ) / scenOGrAfie & decOr: Atelier BildrAuM / lichtOntWerP & techniek: klAArtJe VerMeulen / kOstuuMs: sietske VAn Aerde / cOAchinG & AdVies: BArt VAn nuffelen & rAndi de VlieGhe / Met steun VAn MArthA!tentAtief & theAter frOefrOe

DoelGRoep: VAnAf 6 JAARpuBliekSMAxiMuM: 180

DuuR: noG nieT GekenDleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

06\03mAANDAg

07\03DINsDAg

www.zaam.be

10U & 14U

10U & 14U

Page 18: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

18

2/3/4 LEERJAAR

Prins hABBAt en het lichtkAsteelmuzieKtheater

de sProokjesweverij

tekst: yAMinA tAkkAtZ & hAn stuBBe / reGie: feMke heiJens / sPel: yAMinA tAkkAtZ & teGest Pecht-GuidO MuZiek: Bert BernAerts (trOMPet, BAs, electrOnicA) & sArAh VerMeyen (fluit, electrOnicA) / Beeld: JOhAnnA terMOniA / Met steun VAn de VlAAMse OVerheid & stAd AntWerPen

DoelGRoep: VAnAf 7 JAARpuBliekSMAxiMuM: 200

DuuR: 55 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

05\12mAANDAg

06\12DINsDAg

www.desprookjesweverij.be

10U & 14U

10U & 14U

Prins habbat is een knappe jongen. hij is zo knap dat zijn stiefmoeder, door ja-loezie geplaagd, hem uit de weg wil ruimen. een beetje sneeuwwitje-achtig, maar ook niet, want in plaats van de zeven dwergen ontmoet prins habbat de zeven duifkes. Ze nemen hem mee naar een mysterieus toverkasteel aan de rand van de zee waar hij opgroeit tot een onweerstaanbaar coole held. Maar het gevaar is nog niet geweken...

Prins habbat en het lichtkasteel is een voorstelling waarin de zoektocht naar geluk centraal staat. De voorstelling is een combinatie van sprookjespoëzie, dans, een spannend verhaal en hedendaagse livemuziek.

Vertrekpunt is de fascinatie van actrice en theatermaakster Yamina Takkatz voor de Berbersprookjes uit haar land van origine (Algerije) en haar geloof in de noodzaak om het Maghrebijnse erfgoed een positieve plek te geven in het culturele beleven van de kinderen van vandaag.

Ga met je leerlingen aan de slag met mondelinge traditie en maak een unieke stop-motion animatiefilm gebaseerd op eigen tekeningen en het verhaal van een verteller. Voorbeelden vind je op de website van de Sprookjesweverij.

Page 19: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

19

3/4 LEERJAAR

rAAkliJnendans

Een publiek, een vierkante ruimte, veel gekleurde meetkundige vormen. Dat is de bijzondere wereld waarbinnen de drie dansers van raaklijnen op zoek gaan naar de ruimte tussen mensen. De afstand tussen hen en jou in, tussen jullie onderling. Is het een arm, een voet of een vinger? Ben je dichtbij of net ver weg? Je deelt en verdeelt de speelruimte samen met de dansers. Zij zijn je gids. De bewegingen wijzen de weg. Zo ervaar je raaklijnen vanuit verschil-lende posities met telkens een nieuwe blik. De voorstelling is een spel om te kijken, om samen te beleven.

Je mag als publiek al van bij aankomst meespelen, wandelen en bewegingen uitvoeren waarbij je kijkhouding constant verandert. De sfeer is zo veilig en rustig dat het nooit onprettig wordt om als publiek actief mee te werken.

na de voorstelling neemt katrien oosterlinck je mee voor een korte workshop.

katrien oosterlinck / keski.e.sPace

creAtie: kAtrien OOsterlinck / dAns: MArisA cABAl, chArlie denAt, cArOline MAthieu / Artistiek AdVies: AleXAndrA MeiJer / dAnscOAch: chArlOtte VAnden eynde / kOstuuM: lies MArechAl / VOrMGeVinG: sArAh VAnBelle / PrOductie: keski.e.sPAce i.s.M. kOsMOnAut PrOductiOn

DoelGRoep: VAnAf 8 JAAR puBliekSMAxiMuM: 50

DuuR: 75 MinuTen (VooRSTellinG MeT woRkShop)

leSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

07\02DINsDAg

06\02mAANDAg

08\02woeNsDAg

www.keskiespace.bewww.kosmonautproduction.org

9U & 10U30

9U, 10U30 & 14U

10U30 & 14U

WE DOCUMENT ART

Page 20: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

20

3/4/5 LEERJAAR

't is AltiJd WAt in MiJn hABitAtmuzieK

Daar is ze dan: de gloednieuwe muziekvoorstelling van het diervriendelijkste (braak-)balorkest ter wereld! Het wildste radioprogramma voor kinderen van 6 tot 666 jaar is helemaal terug!Radio Oorwoud serveert het swingend theaterconcert ’t is altijd wat in mijn habitat. U mag zich verwachten aan wervelend en humoristisch muziekthea-ter waarbij het publiek mee op muzikale expeditie trekt.

Zet je schrap voor een swingende tocht langsheen nevelwouden, toendra’s, stadstuinen, struwelen, mangroves, taiga’s, ijskappen, heides en rotswanden. Een trip tussen veraf en dichtbij huis. Steeds op hoog muzikaal niveau en edu-catief helemaal verantwoord ondersteund door WWF! De natuur en haar pro-blemen op kindermaat, maar dan wel dansbaar, een beetje stout en vol humor.

ingeschreven klassen kunnen de cd habitat gratis bestellen bij wwf. Zo ken-nen de leerlingen de liedjes al wanneer ze naar de voorstelling komen! Ach-tergrondinformatie, lessuggesties, teksten en partituren bij de verschillende liedjes zijn te vinden op www.radio-oorwoud.be en www.wwf.be.

radio oorwoud

Met: hAnnelOre Bedert, thOMAs VAnelslAnder, BArt VAn lierde, fleur hendriks

DoelGRoep: VAn 6 ToT 12 JAARpuBliekSMAxiMuM: 250

DuuR: 60 MinuTenleSMATeRiAAl:

CD AAn Te VRAGen BiJ wwf

CC ter vesten

21\11mAANDAg

22\11DINsDAg

www.radio-oorwoud.be

10U & 14U

10U & 14U

Page 21: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

21

5/6 LEERJAAR

shOWtheater

Een goochelshow.Een goochelaar.Zijn assistente.Las Vegas.De liefde.Dit zijn de ingrediënten van de nieuwe voorstelling van BRONKS.

Een voorstelling over verbergen en onthullen. Over tasten in het duister. Over niet begrijpen wat je ziet en versteld staan van wat er getoond wordt. Over twee mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelen en daar helemaal niet mee om weten te gaan.

Carly Wijs houdt ervan om de zogenaamd moeilijk bespreekbare thema’s be-spreekbaar te maken. Zeker met en voor kinderen. Ze is ervan overtuigd dat elk thema bespreekbaar is, als je het maar op de juiste manier aanbrengt. Met show waagt Carly zich aan het thema van de ontluikende seksualiteit. Op ve-derlichte wijze en geholpen door goocheltrucs vertelt de voorstelling over de eerste stappen op het gebied van de liefde en seksualiteit.

Een ontwapenende en humoristische voorstelling. Spektakel verzekerd!

bronks

reGie: cArly WiJs / drAMAturGie: Mieke VersyP / sPel: GythA PArMentier & dries nOtelteirs / VOrM: stef stessel

DoelGRoep: VAnAf 10 JAARpuBliekSMAxiMuM: 250

DuuR: noG nieT GekenDleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

23\01mAANDAg

24\01DINsDAg

www.bronks.be

10U & 14U

14U

PIERRE VAN HAVER

Page 22: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

22

5/6 LEERJAAR

Als de nAchterFgOed / muzieK

Ooit was de nacht nog aardedonker. de tv was nog niet uitgevonden, straatver-lichting bestond uit een eenzame lantaarn hier en daar. Op het Vlaamse plat-teland vond men de ideale remedie tegen de angst voor die duisternis: men ging er verhalen rond verzinnen. Als de nacht viel zochten onze voorouders warmte bij elkaar en vertelden ze verhalen die van generatie op generatie werden doorgege-ven. die gingen over weerwolven, over de maar, over heksen en duivels, over zwar-te magie. Alles wat niet begrepen kon worden, werd gevat in een magisch verhaal.

Met Als de nacht krijgen enkele eeuwenoude sagen een nieuw leven in een stevig muzikaal jasje. Denk aan meesters van de duisternis als Nick Cave en Tom Waits, maar dan in onze moerstaal en met verhalen van bij ons. twin Peaks der Lage Landen. De leerlingen worden terug in de tijd gekatapulteerd door de verhalen, maar verwacht geen belegen geschiedenisles. De verhalen van de nacht schuren zich tegen je aan en laten je niet meer los.

lennaert maes & andries boone

Met: lennAert MAes (GitAren & ZAnG), Andries BOOne (ViOOl, MAndOline, PiAnO, synthesiZer, lOOPs), Pé reynders (BAs & GitAren)

DoelGRoep: VAnAf 10 JAAR puBliekSMAxiMuM: 120

DuuR: 50 MinuTenleSMATeRiAAl: oMkADeRinG

OC ermenriKe - KieldreCht

26\01DoNDerDAg

www.alsdenacht.be

14U

De voorstelling wordt vooraf met de klas omkaderd tijdens de poëzieweek 2017.

Page 23: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

23

5/6 LEERJAAR

X tOt de ZOVeelstetheater

in het begin is alles mogelijk. is het kerstavond? is er iemand jarig? Gaat de deur open? en als de deur opengaat, zal ze hem dan binnenlaten? Wat zal ze tegen hem zeggen? en zullen ze gelukkig zijn?kiezen is verliezen…, maar als je kiest ontstaat er een verhaal.eén beginpunt, maar wel ‘X tot de zoveelste’ mogelijkheden.

Vick Verachtert en Nikè Moens nodigen de leerlingen uit om deel te nemen aan het verhaal dat ter plekke zal ontstaan. Het publiek kiest wat er gebeurt, de acteurs bouwen de beelden bij de keuze van de leerlingen. Aan de hand van objecten vertellen de makers het verhaal van een vrouw op een kruispunt in haar leven. Samen wordt gekozen welke weg zij inslaat en zo komt één van de X tot de zoveelste mogelijkheden tot leven.

comPagnie frieda

VAn & Met: Vick VerAchtert, nikè MOens, PAtrick VerVueren, ruth MAriën / Met de steun VAn de stAd AntWerPen, de VlAAMse OVerheid, theAter frOefrOe, het BOs & kOsMOnAut PrOductiOn

DoelGRoep: VAnAf 8 JAARpuBliekSMAxiMuM: 120

DuuR: 60 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

15\05mAANDAg

16\05DINsDAg

www.compagniefrieda.be

10U & 14U

14U

Page 24: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

24

6DE LEERJAAR & 1/2 SECUNDAIR

POPcOrndans / muzieK

Popcorn is een dansvoorstelling met de impact van een popconcert. Een intense krachtmeting tussen drie mannenlijven en een live drummer. Alles draait om de onweerstaanbare kracht van de beat. Maar ook van de stilte.

Choreograaf Randi De Vlieghe (van o.m. Blauwe storm, ZOO doen ze de din-gen) ging voor deze voorstelling op zoek naar de essentie van ritme. Hij liet zich daarvoor inspireren door de oneindige variatie van percussie in alle tijden en culturen: van het stampen in krijgersdansen, over flamenco en breakdance, tot megatechnofestivals als Tomorrowland.

Popcorn is een visuele en muzikale trip waarin de beleving van dans op de spits wordt gedreven. Tot het moment waarop niet alleen de dansers in beweging zijn, maar misschien ook het publiek.

“Artistiek entertainment waarvan je nét niet uit je stoel springt.” (Cutting Edge)

De voorstelling kan vooraf gegaan worden door een actieve workshop in de klas (door Mooss vzw). Reserveren bij Ter Vesten.

fabuleus & moldavië

DoelGRoep: VAnAf 10 JAARpuBliekSMAxiMuM: 200

DuuR: 60 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

29\11DINsDAg

28\11mAANDAg

www.fabuleus.be

10U & 14U

14U

cOncePt & chOreOGrAfie: rAndi de VlieGhe / dAns: JAVier OJedA hernándeZ, sAMuel MinGuillón, JOnAs GArridO VerWerft / cOMPOsitie & liVe druMs: ePhrAïM cielen / kOstuuMs: MAArtJe VAn BOurGOGnie & elise GOedGeZelschAP / scenOGrAfie: JAn de BrABAnder

Page 25: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

25

1/2/3/4 SECUNDAIR

Wilt hArdtheater

Gorgej en Toulouse leven in een verlaten bushok. Ze hebben alles wat ze wil-len. Ze weten nog niet zeker wat ze zullen worden en waar ze naartoe gaan, maar het staat vast, het wordt ‘Groot en Belangrijk’.

Wilt hard gaat over het verlangen van twee jonge mensen om iets te willen betekenen. Ze geloven dat ze groot en belangrijk moeten zijn. Tijdens hun zoektocht beseffen ze dat ze voor dit ideaal alles moeten opofferen, ook hun liefde voor elkaar, hun identiteit en de plaats die hen verbindt. Een voorstel-ling over twee Wilde Harten en wat zij zo hard willen.

blauwhuis

VAn & Met: siMOn d’huyVetter, lOes sWAenePOel, JOnAs BAeckelAnd 

DoelGRoep: VAnAf 12 JAARpuBliekSMAxiMuM: 200

DuuR: 60 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

09\05DINsDAg

10\05woeNsDAg

www.blauwhuis.be www.huubcolla.be

10U

10U & 14U

Page 26: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

26

3/4/5/6/7 SECUNDAIR

OnGekende eVidentiestheater / mentalisme

Het woord ‘toeval’ kan zoveel verschillende betekenissen hebben dat die el-kaar opheffen en er enkel een lege ruimte overblijft. Kurt Demey, Joris Van-vinckenroye en Frederica Del Nero proberen in Ongekende evidenties het ‘toeval’ uit te dagen om een glimp van zijn bestaan te vangen. Het publiek komt terecht in een cross-over van theater, muziek en mentalisme waar toe-valligheden zich ophopen tot magische ervaringen.Het bijzondere aan deze voorstelling is dat het mentalisme in handen van het publiek ligt en dat we geen mentalist op de scène zien. Wat we wel zien is een virtuoze Joris Vanvinckenroye op zijn contrabas en Kurt Demey die probeert te begrijpen wat toeval en synchroniciteit zijn. Wat het publiek voelt, is dat de aarde stilletjes van onder hun voeten wegglijdt terwijl ze zichzelf van de ene verbazing in de andere brengen. 

“Open monden van verbazing. Verwonderde kreten. Ontroering in de ogen. een staande ovatie. Belgisch kampioen goochelen, kurt demey, laat in zijn nieuwste voorstelling ‘Ongekende evidenties’ alles aan het toeval over.” (Liv Laveyne in Circusmagazine)

na de voorstelling volgt er een nabespreking met de acteurs.

rode boom

DoelGRoep: VAn 12 ToT 18 JAARpuBliekSMAxiMuM: 200

DuuR: 80 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

29\03woeNsDAg

28\03DINsDAg

www.collageproducties.be

10U30

10U30 & 14U

sPel: kurt deMey & frederikA del nerO / cOncePt, tekst, MentAlisMe, scenOGrAfie: kurt deMey / cOncePt & MuZiek: JOris VAnVinckenrOye

JANA ARNS

Page 27: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

27

4/5/6/7 SECUNDAIR

kOniJn Met PruiMentheater

konijn met pruimen speelt zich af ten huize van pa en ma Van Campenhout. Knoert van een villa, wagenpark voor de deur met een gemiddelde uitstoot van om en bij de 300 gram CO2 per kilometer per vehikel, thermostaat per-manent op 27 graden, gezworen vleeseters, kortom mensen voor wie het be-grip ‘duurzaamheid’ er enkel op wijst dat het leven steeds duurder wordt.Er is een etentje gepland voor de verjaardag van zoon Wim, die zijn nieuw lief voorstelt. Evelyne blijkt zowat in alles het tegendeel van pa en ma. Bovendien heeft ze - o horror - ook Wim aangestoken met haar donkergroen gedachte-goed, wat enigszins nefast is voor de feestvreugde…Wat volgt is niet louter een conflict tussen twee generaties, maar evenzeer tussen leef- en consumptiegewoonten, denkpatronen en visies op de verhou-ding tot onze planeet.

“dit is dimitri Verhulst op zijn best. hij levert in opdracht van BOs+ en laika een slim gecomponeerde tekst waarin de ecologische crisis haast moeiteloos verweeft met een familiecrisis. eens op kruissnelheid neemt de voorstelling je als een wer-velwind mee in een hoos vol emoties... de enige bloemen die op het einde van de avond nog bloeien, zijn de exemplaren op de fleurige legging van de moeder. schoon en tragisch veelzeggend tegelijkertijd.” (Knack Focus)

laika en bos+

tekst: diMitri Verhulst / VAn & Met: AïchA cissé, JAnne desMet, Arne de treMerie, frAnk dierens, JO rOets, stef stessel, AntOn VAn hAVer, PAuline VerMinnen, Mieke VersyP

DoelGRoep: VAnAf 15 JAARpuBliekSMAxiMuM: 250

DuuR: 60 MinuTenleSMATeRiAAl: BeSChikBAAR

CC ter vesten

16\01mAANDAg

17\01DINsDAg

www.laika.be

10U30 & 14U

14U

PIERRE VAN HAVER

BoS+ biedt een vorming/project aan over olieontginning en duurzaamheid. Meer info en reservatie: [email protected]

Page 28: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

28

5/6/7 SECUNDAIR

GiscOrrectieIn een alfabetische lijst van ongeveer 2000 studierichtingen vinden we er-gens halverwege de G: Grieks-Moderne talen, Grieks-Wetenschappen, Grieks-Wiskunde, Grime, Groendecoratie, Grootkeuken, Grootkeukenhulp. Welke richting ga jij uit? Wat kan je? Wat wil je? Waar zit je talent? Waarin zit er toekomst? In grime? Of in Grieks-Wiskunde? Of eerder in grootkeuken?Of moet je gewoon doen waar je zin in hebt? Maar vind je dat dan terug? Of wordt het gissen?

Aan de leerlingen wordt verteld dat ze een doodgewone stageles zullen krijgen. Wat ze echter niet weten is dat ze op een fictieve rollercoaster van emoties stap-pen die nog lang zal nazinderen (zo bleek uit de eerste voorstellingen). in deze voorstelling speelt zich in realtime een cruciaal moment af in het leven van een jonge stagiaire die tijdens deze belangrijke examenles de bal volledig misslaat. Achteraan in de klas zit haar examinator, meedogenloos streng, die haar steeds meer het vuur aan de schenen legt.

Deze voorstelling toont het parcours van enkele mensen op zoek naar hun talenten. Ze gaat over de beperkingen in ieder van ons. Over het omhelzen, aanvaarden en loslaten ervan. We richten ons met dit thema op een publiek van de 3de graad middelbaar onderwijs omdat deze mensen voor een belang-rijke keuze in hun leven staan. Binnenkort zullen ze beslissen welke richting ze uit willen met hun leven: gaan ze werken of gaan ze verder studeren?

na de voorstelling volgt er een nabespreking met de acteurs.

bad van marie & sPeelman

cOncePt & reGie: stAn reekMAns (sPeelMAn) & Peter BOelens (BAd VAn MArie) / sPel: stAn reekMAns & MArikA MAthiJs

op loCATie - in De SChool1 DAG (MAx. 4 klASSen)

peR SChool

DoelGRoep: VAnAf 15 JAARpuBliekSMAxiMuM: 1 klAS

DuuR: 60 MinuTen

05\10woeNsDAg

04\10DINsDAg

06\10DoNDerDAg

www.badvanmarie.be

theater

Page 29: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

29

fILm

OPerAtiOn ArcticDoor een stom toeval belanden de 13-jarige Julia en haar jongere tweeling-broer en -zus op een verlaten eiland in de Poolzee. De wind waait er ongena-dig over de ijsvlakte, de sneeuw ligt er meters hoog. In deze extreme omstan-digheden begint een genadeloze overlevingsstrijd. Samen vinden de kinderen manieren om af te rekenen met honger, angst en een boze ijsbeer. Maar hoe lang kunnen ze stand houden? Intussen probeert hun familie op het vasteland wanhopig een spoor te vinden van het verdwenen drietal…

In Operation Arctic sta je oog in oog met de epische krachten van de natuur. Een spannend en oogverblindend mooi familieavontuur dat zich afspeelt op één van de meest onherbergzame plekken ter wereld: de Noordelijke IJszee.

nooRSe filMGReThe Bøe-wAhl2014 - 95 MinuTen

neDeRlAnDS onDeRTiTelDVAnAf 10 JAAR

27\10DoNDerDAg9U15 & 13U30

schoolfilmsCC Ter Vesten beschikt over een bescheiden filmaanbod op dvd. het hier voorgestelde filmprogramma put voornamelijk uit het aanbod van Jekino (www.jekino.be) en kwam tot stand met medewerking van Caroline Steel. op school kunnen inleidingen gegeven worden in beperkte groep. info en reservaties hiervoor: www.carolinesteel.be – 0479 45 50 41.

Page 30: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

30

fILm

siV GAAt lOGerenDe zevenjarige Siv gaat voor het eerst logeren bij haar nieuwe vriendinnetje Cerisia. Alles is vreemd in het begin: het eten, de dieren… Na het spelen gaan ze naar bed, maar gedurende de nacht wordt de vreemde flat een magische wereld vol met geheimen. Siv is ongerust, maar het briefje met papa’s tele-foonnummer zit in Cerisia’s pyjama. Trouwens… waar is Cerisia eigenlijk? Siv gaat op zoek in het mysterieuze huis waar achter elke deur een nieuwe ver-rassing wacht.

Een speelfilm vol herkenbare elementen voor een heel jong publiek: de angst voor alles wat anders is en de moed om op ontdekking te gaan. Een wonder-baarlijk avontuur, op smaak gebracht met een fikse scheut magie.

reis nAAr het nOOrdenSint-Petersburg, 1892. Sasha droomt ervan om in de voetsporen te treden van haar opa, een poolreiziger die nooit terugkeerde van zijn laatste expeditie. Dat is niet naar de zin van haar rijke ouders die al een huwelijk voor haar heb-ben gepland. Sasha vlucht de stad uit, monstert aan op een schip en begint aan een lange reis… naar het noorden.

In reis naar het noorden vecht een dapper meisje niet enkel tegen de woeste natuurelementen maar ook tegen een wereld die uitsluitend door mannen wordt geregeerd. Een groots en stijlvol geanimeerd avontuur met prachtige beelden. Winnaar van de Publieksprijs op het Annecy International Animated Film Festival.

ZweeDSe / neDeRlAnDSe filMCATTi eDfelDT & lenA hAnno

2016 - 79 MinuTenneDeRlAnDS GeSpRoken

VAnAf 6 JAAR

fRAnSe AniMATiefilMRéMi ChAyé

2016 - 78 MinuTenneDeRlAnDS GeSpRoken

VAnAf 8 JAAR

24\11DONDERDAG

19\01DONDERDAG

9U15 & 13U30

9U15 & 13U30

Page 31: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

31

fILm

My skinny sisterStella, ietwat klunzig en mollig, is dol op haar grote zus die door iedereen wordt bewonderd. Want Katja is gewoon perfect: knap, sportief en heel ele-gant. Katja droomt van een schaatscarrière en traint elke dag. Maar steeds vaker is ze lusteloos en slecht gehumeurd. Tot Stella ontdekt dat haar zus lijdt aan een ernstige eetstoornis. Ze is vermagerd en fel verzwakt. Stella mag niets verklappen aan haar ouders en een grote verantwoordelijkheid drukt op haar schouders. Intussen gaat Katja’s toestand van kwaad naar erger…

Een ijzersterke film over een heel actueel en relevant thema. Met heldere blik ontleedt My skinny sister de situatie, niet enkel van het slachtoffer, maar vooral van de mensen die haar omringen.

GusGus is een schuw vogeltje, allesbehalve een durver. Maar grote dromen heeft hij wel. Hij groeit beschut op bij een groep konijnen en een lieveheersbeestje. Dan breekt het moment van de grote vogeltrek aan. Darius, de wijze oude trekvogel die de zwerm al jaren aanvoert op hun lange reis naar het zuiden, krijgt een ongeluk. Al z’n geheime kennis over de route moet hij toevertrou-wen aan een opvolger. En dat wordt… Gus! Die wil graag de wijde wereld ont-dekken, maar is hij klaar voor zo’n belangrijke opdracht?

ZweeDSe filMSAnnA lenken

2015 - 95 MinuTenneDeRlAnDS onDeRTiTelD

VAnAf 12 JAAR

fRAnSe AniMATiefilMChRiSTiAn De ViTA2015 - 90 MinuTen

neDeRlAnDS GeSpRokenVAnAf 6 JAAR

16\02DONDERDAG

13\03mAANDAG

14\03DiNsDAG

9U15 & 13U30

13U30

13U30

Page 32: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

32

fILm

BOuWdOrPBas en Ziggy zijn 12 jaar en beste vrienden. Na de basisschool zullen ze naar een verschillende school gaan, maar dat maakt voor de jongens niets uit. Ze zullen vrienden blijven! Tijdens de zomervakantie gaan ze nog een laatste keer aan de slag in het ‘Bouwdorp’, waar kinderen een week lang samenkomen om hutten te timmeren. Door de verwachtingen van hun ouders en de verliefd-heid op een meisje verandert een sluimerende ruzie tussen Bas en Ziggy in een regelrechte jongensoorlog die een schaduw werpt over het hele bouwdorp.

De speelfilm Bouwdorp werd door de kinderjury verkozen tot Beste film van Het Jeugdfilmfestival 2015.

nooRSe filMARne linDTneR næSS

2014 - 74 MinuTenneDeRlAnDS GeSpRoken

VAnAf 3 JAAR

neDeRlAnDSe filM MARGien RoGAAR

2014 - 87 Min.neDeRlAnDS GeSpRoken

VAnAf 9 JAAR

16\03DONDERDAG

15\03wOENsDAG

20\04DONDERDAG

9U15 & 13U30

9U15

9U15 & 13U30

Emma is bijna jarig. Ze wordt vijf. Wat ze het liefste wil voor haar verjaardag is een hond. Maar haar moeder vindt dat ze daar nog niet groot genoeg voor is. Intussen ziet Casper, net zo oud als Emma, er heel erg tegen op om voor het eerst naar school te gaan. Daar maakt hij kennis met Emma. Ze hebben allebei een knuffel bij zich: Casper een leeuwtje en Emma een konijn. De twee kinde-ren sluiten direct vriendschap en de knuffels ook. Op een dag zien Emma en Casper een lieve hond die Bassa heet.

Een hartverwarmende film voor de jongste kijkertjes, met een traag ritme en heel veel kinderlijke fantasie en met een mooie moraal: een beste vriend is het leukste wat er is!

cAsPer en eMMA – Beste VriendJes

Page 33: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

33

ExPo

eiGenhAndiGtentOOnstelling

Je handen zijn je voelsprieten,je taal en gebaar, je instrument, je pen en je wapen.Met je handen ontmoet je de ander;je raakt, troost en streelt.Je handen geven kleur aan je gevoelen benadrukken je verhaal.De fijnste dingen kan je maken met jehanden, ze zijn je knapste instrument.Ze zijn uniek en vertellen wie je bent.

uRen RonDleiDinG: 8u45, 10u30 & 13u30DoelGRoep: 3De kl & 1/2 lJ

puBliekSMAxiMuM: 25 (BiJZonDeRe DoelGRoepen MAx. 15 leeRlinGen + VolDoenDe BeGeleiDinG)

DuuR: 90 MinuTenReSeRVeRen ViA heT ReSeRVATiefoRMulieR

24\01 t.e.m 03\02DINsDAg VrIjDAg

begeLeID groepsbezoek

tentoonstellingen cc ter vestenDe tentoonstellingen van CC Ter Vesten vormen een ideale bestemming voor een klasuitstap. Ze zijn allemaal, op afspraak, in groep te bezoeken. De tentoonstellingsruimten liggen in of nabij een recrea-tieve groenzone zodat een bezoek ook gekoppeld kan worden aan een wandeling.ook in de foyer kan je tijdens de openingsuren van Ter Vesten, de Bib en het CultuurCafé regelmatig nieuwe tentoonstellingen gratis ontdekken. Voor meer info: www.tervesten.be

RASA brengt in haar reizende tentoonstellingen kwaliteitsvolle, hedendaagse beeldende kunst met een educatief con-cept en een scenografie op maat van kinderen. Elke tentoonstelling toont werk van kunstenaars uit binnen- en buiten-land. De tentoonstellingen worden telkens omkaderd met een educatief luik dat een actieve kunstbeleving stimuleert via educatieve werkvormen die een vlotte overgang tussen kijken en doen, tussen impressie en verwerking toelaten.

eigenhandig is een fris beeld- en bewegingsproject voor kinderen, waarin handen de hoofdrol spelen. Kunstenaars tonen hun handverhalen. Met dit project wil RASA een evenwicht tussen kijken en voelen stimuleren. Tijdens de rondleiding focust de gids op de verschillende mogelijkheden van de hand: tasten, voelen, gebaren, kietelen, slaan, schrijven, tekenen, kneden, musiceren en zo veel meer. De hand speelt ook een belangrijke rol in de kunstwerken die we bekijken en beleven. Elk kunstwerk zet aan tot inspiratie en beweging.

Met Werk VAn: AntOn cOtteleer, hedWiG hOuBen, cArlA VAn de PuttelAAr, JAn fABre, PenG yu, PinA BAusch, l’hOMMMM / VOrMGeVinG: Michiel VAn cAuWelAert & erWin ZWiers

Kasteel COrtewalle

www.rasa.be

rasa

Page 34: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

34

ExPo

BeeldiG hOf ter sAksen 14tentOOnstelling

Op het plein tussen Ter Vesten en kasteel Cortewalle staat de Poort van Paul Gees, een constructie in roest metaal en hout met helemaal bovenin een geklemde steen. Durf jij er onderdoor lopen? Zou het een zware steen zijn? Kan die steen vallen of lijkt het alleen maar zo? Paul Gees, de maker van Poort, is curator van de 14de editie van Beeldig Hof ter Saksen. Typerend voor het

DAGeliJkS VAn 10u ToT 20u (op weekDAGen VAnAf 8u30)GRATiS

Alle leefTiJDen

28\05 t.e.m 24\09\17DAgeLIjks

werk van deze kunstenaar zijn de architecturale elementen, de monumentale spanning en de minimalistische sober-heid. Voor de Beverse biënnale brengt hij kunstenaars samen die zijn visie delen en/of er in hun werk net mee contras-teren. Reserveer alvast een zomerdag in 2017 voor een boeiende Beeldig Hof ter Saksen-beleving. Misschien ontdek je daar wel het geheim van Poort!

Met Werk VAn Meerdere kunstenAArs & VAn curAtOr PAul Gees

reserveer een gegidste rondleiding in het park hof ter saksen met aandacht voor de werken: prijzen 50 eur (2 uur – max. 25 personen) • 25 EUR per extra uur • scholen en verenigingen uit Beveren krijgen een tegemoetkoming van 45%. info en reservatie: Groendienst - 03 750 18 60.

de catalogus en een schatkaart waarmee je de tentoonstelling spelenderwijs kan ontdekken zijn gratis downloadbaar vanaf 28/05/17: www.tervesten.be

hOF ter saKsenhaasdOnKBaan 101

9120 Beveren

Page 35: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

beveren bezet

activiteiten i.k.v. de herdenking van

100 jaar ‘de groote oorlog’

LoKAAL oNDERzoEK WoI DooR SChoLIEREN

Gemeentearchief Beveren, stationsstraat 2, 9120 Beveren

Bij de speurtocht in de eigen archieven ontdekten de medewerkers van het gemeentearchief van Beveren een schat aan historische bronnen, waaronder méér dan vierhonderd oorlogsaffiches en aanplakbiljetten voor de periode 1914-1918. Wil jij samen met de klas een specifiek project opstarten rond een bepaald aspect van het dagelijkse leven in Groot-Beveren tijdens de Groote Oorlog, neem dan contact op met de archiefdienst. Ideaal in het kader van de lessen wereldoriëntatie, geschiedenis of PAV. De oorlogsaffiches zijn ook digitaal ontsloten via de Erfgoedbank Waasland (www.waaserfgoed.be). Neem alvast een kijkje!

info en reservatie: 03 750 17 50 - [email protected]

WEbLog bEvEREN bEzET

Volg dag op dag de avonturen van pastoor de La Croix, frontsoldaat Struyf, smokkelaar Rémi en winkeliersdochter Cécile. Ongelofelijk wat zij allemaal meemaken… en bovendien waargebeurd! Wij brengen het lokale nieuws van honderd jaar geleden, heet van de naald! De weblog Beveren Bezet is hét digitale onderwijsinstrument om de Eerste Wereldoorlog in jouw klas te brengen, dus zeker volgen! Heb je zelf een wijs klasidee voor de blog, laat het ons zeker weten. Hou zeker onze Facebookpagina Beveren Bezet in het oog voor de laatste actuele informatie. Wij publiceren ook halfjaarlijks een programmabrochure waarin het aanbod aan (schoolse) activiteiten gebundeld wordt.

www.beverenbezet.bewww.facebook.com/beverenbezet

35

TER vESTEN ANDERS

Page 36: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

36

bELEvINgSCENTRUm foRT LIEfKENShoEK

ketenislaan 4 - haven 1974, 9130 kallo

Fort Liefkenshoek, strategisch gelegen op de linkeroever van de Schelde, maakte aan het begin van vorige eeuw onderdeel uit van de Antwerpstellung, een militaire verdedigingsgordel rond de stad Antwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven Duitse soldaten een tijdlang op het fort en bouwden er drie waarnemingsbunkers die tot op heden het blikveld van het fort bepalen. In Fort Liefkenshoek maken kinderen en jongeren tot 14 jaar, maar ook hun ouders en grootouders, op een speelse manier kennis met de oorlogsgeschiedenis van het fort en de verhalen van de bewoners. Via allerlei applicaties en doe-opdrachten worden zij ondergedompeld in het fantas-tisch verhaal dat dit indrukwekkend fort te vertellen heeft. Het belevingscentrum is echt een aanrader omdat het betrekking heeft op verschillende eindtermen van het basisonderwijs en de kinderen op een heel actieve manier de verschillende aspecten van het fort kunnen ontdekken.

Groepsbezoeken aan het belevingscentrum dienen steeds vooraf aangevraagd te worden bij de dienst Toerisme. Het Belevingscentrum Fort Liefkenshoek kan in de schoolweek bezocht worden van dinsdag tot en met vrijdag, sluitingsdag op maandag. Er zijn uitgewerkte educatiepakketten ter beschikking voor elke graad van het basisonderwijs.

vrije en geleide bezoeken mogelijkvoor openingsuren: zie www.fortliefkenshoek.bereserveren noodzakelijkFort Liefkenshoek - 03 750 12 90of dienst Toerisme Beveren - 03 750 15 80

36

TER vESTEN ANDERS

Page 37: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

37

TENTooNSTELLINg: WAT SChAfT DE PoT? DE voEDSELbEvooRRADINg IN bEzET bEvEREN

Museumzolder kasteel cortewalle, Zwarte dreef 1, 9120 Beveren

Honger en voedselproblematiek zijn zeer actuele thema’s. Ook tijdens de hardvochtige Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog leidde de voortdurende oorlog ertoe dat levensmiddelen bijzonder schaars werden. De plaatselijke bevolking werd geconfronteerd met honger en armoede. Aan de hand van verhalen, beelden en ob-jecten brengen wij deze overlevingsstrijd in kaart. Gelukkig kon een grote groep hulpbehoevenden rekenen op de steun van caritatieve organisaties zoals het lokale Komiteit voor Hulp en Voeding. Een magere troost voor een lege maag?

deZe tentOOnstellinG kAn in klAsVerBAnd BeZOcht WOrden VAnAf Mei 2016 tOt feBruAri 2017reserVeren nOOdZAkeliJk: Bert VerWerft

RoNDLEIDINg: UPSTAIRS EN DoWNSTAIRS IN hET KASTEEL CoRTEWALLE, ANNo 1900

kasteel cortewalle, Zwarte dreef 1, 9120 Beveren

Achter de statige gevels van kastelen, heren- of landhuizen leefden tot ver in de twintigste eeuw niet één maar twee families. upstairs woonde het gezin van de heer des huizes: een edelman, gegoede burger of herenboer. downstairs bevond zich een heel andere, vooral minder luxueuze wereld: die van het dienstpersoneel dat dag en nacht ter beschikking stond van monsieur en madame. Deze interactieve rondleiding laat jongeren kennismaken met het leven up- en downstairs. Gravin Josephina en de huisknecht zijn uw gidsen op kasteel Cortewalle.

rOndleidinG VOOr de derde GrAAd VAn het secundAir OnderWiJsreserVeren nOOdZAkeliJk: Bert VerWerft

ERfgoEDPRoJECT

voor basis- en secundair onderwijs

Op Erfgoeddag tonen musea, archieven en culturele instellingen hun werking en collecties aan het grote publiek. Je kan je klas kandidaat stellen om samen met CC Ter Vesten en het gemeentearchief een erfgoedparcours uit te werken rond het thema van Erfgoeddag. De begeleiding en het eindresultaat worden in samenspraak met leerkracht en leerlingen vastgelegd.

In 2017 gaan we aan de slag met een zeer actueel thema, namelijk het leven in gevangenschap tijdens conflict-situaties. We gaan hierbij op zoek naar het levensverhaal van mensen uit Beveren die de periode van de Eerste Wereldoorlog doorbrachten in gevangenschap: gedeserteerde soldaten, krijgsgevangenen, opgeëiste arbeiders of vluchtelingen. Schrijf jij mee aan hun ongekende verhaal?

i.k.V. erfGOeddAG 2017 OP ZOndAG 23 APril 2017 Meer infO: Bert VerWerft

37

TER vESTEN ANDERS

Page 38: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

38

TER vESTEN ANDERS

archief de bergeyckWie met zijn of haar klas Cortewalle bezoekt of wie gewoon eens de sfeer in een echt archief wil opsnuiven, kan altijd eens binnenspringen in het Archief de Bergeyck. Hier worden de omvangrijke archieven van de adellijke families Goubau, de Brouchoven de Bergeyck, Bouwens, Helman en de Visscher de Celles bewaard. Een bezoek aan het Archief de Bergeyck is niet alleen een ontmoeting met een aantal bewoners van het kasteel maar biedt ook een eerste kennismaking met zegels, oud papier, kaarten,…formule 1: gegidst kasteelbezoek met aansluitend bezoek aan het Archief de Bergeyck formule 2: bezoek aan het Archief de BergeyckreserVeren nOOdZAkeliJk: Bert VerWerft

sProokjeswandelingenvoor 1/2/3 leerjaar van het lager onderwijsEr was eens… een kasteel.Kom binnen en ontdek door middel van drie sprookjes drie prachtige kamers en de geschiedenis van de bewoners.

gedichtenwandelingenvoor 4/5/6 leerjaar van het lager onderwijsEr bestaan ontelbare gedichten over kastelen, ridders en prinsessen. Wat is een betere plek om ze tot leven te laten komen dan Cortewalle?In de feeërieke kamers van het kasteel leren de leerlingen over het leven op Cortewalle en krijgen ze passende poëzie te horen.

rondleiding achter de schermen van de schouwburgWim De Strooper, hoofdtheatertechnicus, neemt je mee op een spectaculaire rondleiding achter de schermen van het Cultuurcentrum. Deze rondleiding wordt aangepast aan de leeftijd en de leefwereld van de geïnteresseerde klas-sen. Zowel voor lager onderwijs als secundair onderwijs. Aanbod beperkt i.f.v. beschikbaarheid schouwburg.reserVeren nOOdZAkeliJk: AnneMie Brys Of tine MendOnckGrAtis

rondleiding bij de kunstwerken in en rond ter vestenVeel mensen lopen er achteloos aan voorbij maar als je aan de hoofdingang van Ter Vesten vertrekt en je wandelt door de Bib en Ter Vesten naar kasteel Cortewalle, kom je onderweg minstens tien kunstwerken tegen. Je kan een lijst met uitleg via mail aanvragen of aan de medewerker kunsten vragen om je ook door de burelen en artiestenfoyer te lood-sen zodat je nog meer werken kan bekijken.reserVeren nOOdZAkeliJk: christl VAn den BrOuckeGrAtis

rondleidingen met gids in kasteel cortewalleDeze rondleidingen reserveer je via de dienst Toerisme - 03 750 15 82 (tenzij anders vermeld).Sprookjes- en gedichtenwandelingen: duur 1 uur - 50 euR / klas (Beverse scholen 27,50 euR) voor 2 opeenvolgende klassen. ook andere gegidste rondleidingen zijn mogelijk: duur 2 uur - 50 euR / klas (Beverse scholen 27,50 euR)

Page 39: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

39

eXPo-uitleenGedichten bij vorige editities van Beeldig hof ter saksen / Illustraties bij het Reynaertverhaal door Klaas Verplancke / reinaerdiana, illustraties van Erasmus Quellijn de jongere en Jan Christoffel Jegher bij het Reynaertverhaal van Seger van Dort / refugees, een fotoreeks over vluchtelingen van Jock Fistick.VOOr PrAktische AfsPrAken: christl VAn den BrOucke

lesmaPPen - omkaderingWanneer een lesmap beschikbaar is, wordt deze in één exemplaar enkele weken voor de voorstelling aan de school bezorgd. Indien mogelijk wordt de lesmap elektronisch bezorgd. Wij rekenen erop dat de mappen intern in de school aan alle betrokken leerkrachten worden verspreid. De lesmap is ook te vinden op www.tervesten.be. Indien je ze niet hebt ontvangen, vraag er dan naar!

Ter Vesten beschikt over een theaterspel (ontwikkeld door HETPALEIS) om een schouwburgbezoek voor te bereiden. In de spellendoos zitten negen spelletjes over theater, geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. De quizvragen zijn ook bruikbaar voor het secundair onderwijs.

Het spel is gratis ter beschikking (met een maximum van twee weken per klas per schooljaar). De waarborg bedraagt 25 EUR. Daarnaast kan ook de poëziekoffer ontleend worden. VOOr PrAktische AfsPrAken: AnneMie Brys Of tine MendOnck

korting bij avondvoorstellingenStudenten in groep en onder begeleiding van hun leerkracht betalen 5 EUR voor de avondvoorstellingen (muziek, wereldmuziek, theater, humor, circus en dans). De begeleidende leerkracht kan de voorstelling gratis bijwonen.reserVeren ViA de ticketBAlie VAn ter Vesten

cultuurzakboekje en caravanIn de basisschool proeven kinderen van toneel, film, dans, muziek, poëzie, erfgoed… De leerlingen van de Beverse basisscholen kunnen hun emoties en ervaringen bij de voorstellingen kwijt in een handig mapje: het Cultuurzakboekje. Het is gratis voor het eerste leerjaar van de Beverse scholen. Soms veranderen leerlingen van school, geef hen dan hun cultuurzakboekje mee. Zo raken ze hun documentatie niet kwijt. Dit pilootproject kreeg de steun van DynaMo².

Ook voor het secundair is er een cultuurzakboekje op maat: Caravan. Het wordt op aanvraag gratis verspreid onder de leerlingen van de eerste graad en kan meegroeien naar de hogere graden.VOOr Meer infO en BestellinGen: AnneMie Brys Of tine MendOnck

Publicaties en e-zineLeerkrachten kunnen zich, net als alle andere gebruikers, gratis abonneren op alle publicaties van Ter Vesten (Accen-ten, driemaandelijkse brochure, e-zine…). Hiervoor geef je jouw gegevens door via [email protected]. Af en toe sturen wij ook een speciale mail aan de leerkrachten en directies met culturele en praktische informatie.

TER vESTEN ANDERS

Page 40: 2016-2017 schoolbrochure Ter Vesten

ter vesten seizoen 2016/2017Cultuurcentrum Ter VestenGravenplein 2 - 9120 BeverenT 03 750 10 00

[email protected]

VoRMGeVinG Josworld Nieuwbrug 3 - 1000 BrusselDRuk Drukkerij Wilda NV Pareinpark 22 - 9120 BeverenV.u. Marc Van de Vijver / burgemeesterStationsstraat 2 - 9120 Beveren