20121004_nl_metro special

download 20121004_nl_metro special

of 8

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  1

Embed Size (px)

description

 

Transcript of 20121004_nl_metro special

 • NBBU UITZENDBUREAUS ZIJN BETROUWBAAR EN DESKUNDIG

  KIJK OP www.nbbu.nl EN IN DEZE UITGAVE

  Insert Metro banner 260x48 V02.indd 1 14-10-11 12:12

  INNOVATIEVE INITIATIEVEN

  Bewust ondernemen la Richard Branson

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  P2

  P3

  P4

  P5

  P6

  P7

  AMBITIEUZE ALLESKUNNERS Ik geef gas in plaats van te remmen

  ENERGIE BESPARENEn klanten winnen

  ONDERNEMEN ANNO 2012Duurzaam en bewust

  HET LOW CAR DIETLaat je auto eens staan

  INSPIRERENDE IDEENWaar een wil is, is altijd een weg

  N FINANCIELE INBOX Voor al je notas

  4 OKTOBER 2012

 • U MAAKT GEBRUIK VAN DE MEEST FLEXIBELE CAO DIE ER BESTAAT: DE NBBU CAO VOOR UITZENDKRACHTENU BIEDT UW OPDRACHTGEVERS DE ZEKERHEID EN KWALITEIT DIE ZIJ ZOEKENEENVOUDIG GEBRUIK VAN NBBU-MODELOVEREENKOMSTENDESKUNDIGHEIDSBEVORDERING EN GEBRUIK VAN DE NBBU SERVICEDESKTOEGANG TOT ALLE VAKINFORMATIE OP HET BESLOTEN DEEL VAN ONZE WEBSITEUW LIDMAATSCHAP BIEDT U VEEL INKOOPVOORDELEN

  MEER WETEN? KIJK OP www.nbbu.nl EN VRAAG HET INFOPAKKET AAN.

  >> > > > >

  * Nederlandse Bond van Bemiddelingsbedrijven- en Uitzendondernemingen (780 uitzendbureaus zijn lid; zij bieden werk aan ruim 200.000 uitzendkrachten)

  Insert Metro 2 Advertenties 260x125 DEF 1 14-10-11 12:10

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING2

  Colofon Innovatieve initiatieven is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Sales Manager: Robin Jahshan Business Developer: Jan David Kleppe Cordinatie: Hans Pieters Redactie: Joris van Groningen, Paul Postema Eindredactie: Sander Hehanussa Grafische Vormgeving: Lydia Hotting Beeld: Colourbox, e.a.

  Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027of robin.jahshan@metronieuws.nl

  SuccesInnovatie is de

  rode draad van mijn ondernemerschap. Je

  begint een onderneming natuurlijk om die succesvol te maken. Maar wat dat inhoudt weet je niet. Toen we met Lost Boys begon-nen was internet helemaal nieuw. We zijn gewoon maar gaan proberen. We leerden veel, maar haalden geen opdrachten binnen. Op een gegeven moment denk je: doen we iets structureel verkeerd? Tot in een keer blijkt dat je een mooi product hebt. Dat bleek de kata-lysator. Dat dat toevallig net samenvalt met de internethype is puur geluk.

  FalenTot de internetbubbel kon het niet

  op. Daar word je lui en verwend van. Als een leuke klant belde, mocht-ie langskomen. Tegen anderen zeiden we dat we geen tijd hadden. Zo gek was het. Als dan plots het te-genovergestelde gebeurt, dan is dat schrikken. Mensen moeten ontslaan voelt als falen. Maar we hebben het op tijd gedaan en de crisis overleefd. Wat ik sinds die tijd veel meer doe, is de focus in de gaten houden. We waren een digitaal reclamebureau, we maakten internet-sites, eigen formats, games, hadden een eigen uitgever. De gamesactiviteiten hebben we na 2001 verzelfstandigd als Guerrilla Games,

  de formats zijn als Media Republic verder gegaan en met de rest zijn we gestopt.

  LeiderschapIk ben van nature een optimist. Gas

  geven in plaats van remmen. Ik heb iemand naast me nodig voor de balans. Het leiden van een bedrijf van een paar honderd man moet je mij niet laten doen. Ik ben van de langetermijnstrategie, de visie. Wat ik goed kan is een kleine groep slimme, gedreven en gemotiveerde mensen stimuleren om samen iets fantastisch te laten ontstaan. Dat in een klein team een energie ontstaat om echt heel bijzondere dingen te doen.

  InspiratieIk heb al vroeg besloten dat, als ik

  ging ondernemen, het in iets moest zijn waar ik een passie voor heb. Van kinds af aan heb ik een fascinatie gehad voor techniek. Vroeger zei ik: Ik wou dat ik niet het vak geschiedenis, maar het vak toekomst had. Het is onbegrijpelijk dat er zo weinig interesse is in btavakken. Als er iets spannend en in ontwikkeling is, dan is het dat wel. Ik volgde al een Teleac-cursus ruimtevaart toen ik negen was.

  AmbitieMijn ambitie met SXC is niet zozeer

  Ik sta elke ochtend juichend op

  Net als Richard Branson lijkt Michiel Mol een alleskunner op ondernemersgebied. Hij is de (mede-)oprichter van het digitale marketing bedrijf Lost Boys, het formule 1-team Force India en commercieel ruimtevaartbedrijf SXC. Een interview in vijf steekwoorden.

  om te laten zien dat we een rijke Rus kosmo-naut kunnen maken. Ik zie dit echt als het be-gin van een nieuw tijdperk in reizen. Honderd jaar geleden is KLM begonnen met rond-vluchten vanaf Amsterdam. Dat is uitgegroeid tot de luchtvaartindustrie die wij nu kennen. Straks vliegen we niet meer van Curaao naar

  de ruimte en terug naar Curaao. Dan vliegen we van Amsterdam naar Sydney in twee uur. Ik weet zeker dat dat gaat gebeuren. En om daar als een van de twee eerste bedrijven ter wereld bij te kunnen zijn, zorgt ervoor dat ik elke ochtend juichend opsta. Fantastisch!

  1.

  2.

  3.

  5.

  4.

  Ik volgde al een Teleac-cursus ruimtevaart toen ik negen was

  Michiel Mol

 • 50057_Bluem_260x192_MetroAdv_3_LC.indd 1 01-10-12 08:40

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING 3

  Alleen al door het inzicht bespaar je

  Niet veel ondernemers kunnen zeggen dat ze door Richard Branson persoonlijk in het zonnetje zijn gezet. Het overkwam Igor Kluin, op-richter van Qurrent, het eerste energiebedrijf dat zo min mogelijk energie wil verkopen.

  Met zijn vinding de Qbox won Igor in 2007 de grote duurzame innovatie-challenge: de Postcode Loterij Green Challenge, met Richard Branson in de jury. De hoofdprijs: een half miljoen euro om het idee te verwezenlijken. Vijf jaar later is het zover en is Qurrent een energie-bedrijf met een heel eigen DNA: Het business-model van het klassieke energiebedrijf is zo veel mogelijk omzet genereren. Wij willen juist dat mensen minder geld uitgeven aan energie. Dat kan heel eenvoudig door energiebesparing en door zelf energie op te wekken. Zie hier in de kern het businessmodel van Qurrent.

  Makkelijk besparenBij traditionele energiebedrijven geef je n keer per jaar je meterstand door. Zonder tussentijds inzicht in je verbruik. Alsof je maar n keer

  per jaar je banksaldo krijgt te zien, roept Igor uit. Met de Qbox krijg je gedetailleerd inzicht in hoe en hoeveel stroom en gas je verbruikt en kun je je energieverbruik vergelijken met andere huishoudens. De Qbox is een simpele tool, waarvoor je niet eens van energieleve-rancier hoeft te wisselen. Je plakt een sensor op de energiemeter en opeens zie je live op je telefoon of via internet je verbruik in de vorm van een grafi ekje, vertelt Igor. Alleen al het inzicht, het grafi ekje, genereert tussen de 5 en 15 procent besparing. Hij geeft een voorbeeld: Terwijl ik lig te slapen, gaat er nog steeds 600 Watt de deur uit van alle apparaten die in de slaapstand staan. Daar word je wakker van! Ik kwam er bijvoorbeeld heel snel achter dat ik een keukenboilertje onder het aanrecht had, dat gigantische pieken gaf.

  Zelf energie opwekkenBesparing is de ene pijler van de Qurrent-fi losofi e. Met de Qbox, groene stroom en gas en isolatieadvies. Energieopwekking is de tweede pijler. Daar verdienen we op. Er zit geen marge op de levering van energie, vertelt Igor. Qurrent helpt je om zelf zonne-energie op te wekken en bij de subsidieaanvraag bij de aanschaf van zonnepanelen. Doel is dat onze klanten in 5 jaar 50 procent op hun energieverbruik besparen.

  Je plakt een sensor op de energiemeter en

  opeens zie je live je energieverbruik op

  je telefoon

  Op de foto links: Igor Kluin, rechts: Richard Branson Fotograaf: Roy Beusker

  Beeld: Qurrent

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING4

  Wat doe jj uit? 10 Oktober is de dag van de duurzaamheid. Een dag zonder tv, een dag met een lekkere vegetarische maaltijd, een dag (of zelfs week) zonder auto. Je kunt het zelf verzinnen en organiseren. Thuis of samen met je bedrijf. Om te ontdekken dat energie besparen niet alleen noodzakelijk is, maar ook best makkelijk in de praktijk. Stichting 10:10 biedt tips binnen vijf themas: kleding, voeding, apparaten, in huis en vervoer. We da- gen je uit om mee te doen!

  Stel je een gezin voor in de veenkolonin in de negentiende eeuw. Vader werkt als turfsteker. Moeder heeft haar handen vol aan de kinderen. Ze kookt op houtvuur, de rook vult het hele huisje. Door de rook kampen moeder en kinderen met ademhalingsproblemen en aandoeningen aan de luchtwegen.

  Ruilen zonder huilenWat doe je als de helft van je kleding-stukken nooit meer van de hanger komt? Of als je vijfentwintig tassen toch iets te veel vindt? Maartje

  Maas van Little Green Dress bedacht een even voor de hand liggend als duurzaam antwoord: gezellig ruilen. Op de Dag van de Duurzaamheid organiseert Maartje samen met 10:10 een kledingruil voor Sanoma-medewerkers.

  Ik hoop een aantal nieuwe kledingruilfans te maken, die inzien dat je met ruilen heel goed kunt slagen. Het idee voor Little Green Dress ontstond toen Maartje na haar studie op zichzelf ging wonen. Ik had geen geld voor nieuwe kleren en geen ruimte in mijn

  kledingkast. Heel anders dan de tijd dat ze in Utrecht met vier vriendinnen in een studen-tenhuis woonde. Dat was superhandig bij feestjes. Je kon altijd wel wat lenen.

  Een normaal Little Green Dress-feestje wordt gehouden met veertig vrouwen. Iedereen levert drie tot vijf kledingstukken in. De enige spelregel: de kleding moet in goede staat zijn. Je moet je kleding met opgeheven hoofd doorgeven. Ik ben geen modepoli-tie. Het is niet zo dat je 1-op-1 kleren moet ruilen. Je ruilt onderling, maar met zn allen. Je kunt passen tot je er bij neervalt. Er is een styliste bij die je helpt. De kleren die je