20110930_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  15-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Leco van Zadelhoff geeft advies over brillen 5 Hulde aan je huid 7 Dineren in het pikkedonker 2 September 2011 Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

Transcript of 20110930_nl_metro special

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

  Zorg voor je zintuigen

  September 2011

  Dineren in hetpikkedonker 2

  Leco van Zadelhoff geeft advies over brillen 5

  Hulde aan je huid 7

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing 2

  Na tien keer misprikken heb ik de rest van mijn hoofdge-recht maar met mijn handen gegeten, zegt Frederique Hart-mann over een avond eten in een ruimte waar je geen hand voor ogen ziet. Voor blinden alledaagse kost, voor gasten in het bijzondere restaurant een onvergetelijke ervaring.

  Vrijen De andere zintuigen moeten harder werken als de ogen niet meer bruikbaar zijn. De bediening die slechtziend is, heeft een grote voorsprong. Ze konden zonder problemen ons glas inschenken en waarschuwden dat ze alles hoorden. Dus stiekem onder tafel vrijen was er niet bij, grapt Hartmann.

  Annette Westerhuis werkt voor Bartimus, een organisatie die slechtzienden en blinden ondersteunt. Zij heeft Dineren in het donker in Hotel Oud Londen in Zeist opgezet om op

  Klungelen in het donkerProbeer maar eens met ogen dicht een vork naar je mond te krijgen, dat gaat een stuk moeilijker dan gedacht. Toch is dat wat bij dineren in het donker moet gebeuren.

  InhoudsopgaveZorg voor je zintuigen is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Productmanager Jessica Gerretsen, jessica.gerretsen@metronieuws.nl020-5114081

  Redactie en vormgeving RedactiePartners MediaGroep, www.redactiepartners.nl

  Beeld Nationale Beeldbank, Shutterstock

  Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met David Beentjes, 020-5114073 of via david.beentjes@metronieuws.nl

  Colofon

  een creatieve manier te laten merken hoe een leven zonder zicht is. En vooral luisteren blijkt in het donker de aandacht te krijgen. Omdat je elkaar niet ziet, moet je elkaar goed uit laten praten, volgens Westerhuis. Ook Hartmann had die ervaring: Ik was meer gefocust op het gesprek en zat zeer ontspannen in mijn stoel, opzitten hoeft tenslotte niet.

  Verrassingsmenu Maar niet alle zintuigen hebben het makkelijker in het don-ker, want proeven zonder zicht blijkt lastig. Hartmann had gekozen voor het verrassingsmenu en wist dus niet wat ze op haar bord zou krijgen: ik dacht soms zeker te weten wat ik proefde, maar bleek er achteraf compleet naast te zitten.

  Hartmann vond het een hele leuke en spannende ervaring ook al ging het eten niet erg snel. Echt elke handeling is gedoe; je wijnglas pakken, naar je mond brengen, een slok nemen en weer terug zetten gaat allemaal met grote moeite. Om haar heen hoorde ze ook veel anderen klungelen met borden en bestek. Want je ziet echt he-le-maal niets en je ogen wennen er ook niet aan. Hartmann heeft daarom een tip: doe je ogen dicht, dat is veel prettiger.

  Zo word je deze herfst niet verkouden

  Ooglaseren: welke methodes zijn er?

  Experimenteer met brillen

  Alles over staar

  Grootmoeders tips voor je huid

  3

  4

  567

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing 3

  Van 1 tot en met 7 oktober is het de week van de toegan-kelijkheid. Tijdens deze week zetten mensen en organi-saties in het hele land zich in om de toegankelijkheid van straat, natuur en winkelgebieden te verbeteren. Ook voor mindervaliden. Want een strandwandeling of een rondje over de markt is niet voor iedereen de normaalste zaak

  Vrij luchtverkeer

  Nog beter dan genezen is voorkomen dat het verkoudheids-virus zich in je luchtwegen nestelt. Uit de buurt blijven van een snotterend persoon is verstandig. Maar ja, in de herfst en winter zitten we nou eenmaal meer - en dichter bij elkaar - binnen en dat vinden bacterin ook fijn. Ventileer daarom de plek goed waar je woont en werkt. Wat je eet, speelt ook een belangrijke rol. Rijp fruit en rauwe groenten versterken de slijmvliezen en verhogen de immuniteit. Wie een sapcen-

  Verkoudheid is een typische herfstkwaal. Zonder direct naar grof geschut te grijpen, zijn er heel wat natuurlijke middeltjes die dit virus met gelijke munt terugbetalen.

  trifuge heeft, maakt met rauwe boerenkool, groene appel, citroen en een vleugje gember een echte cold-killer.

  GenezenKou vatten is misschien een fabeltje, extreme temperatuurs-wisselingen zijn wel een aanslag op het lichaam. Je warm kleden kan dus nooit kwaad. Als het groene monster je toch pakt, stoom dan zoveel mogelijk met eucalyptusolie of salie. Drink veel kruidenthee van kamille, lindebloesem, vlierbloe-sem of rozenbottel. De genezende kracht van ui wordt vaak onderschat, een opengesneden ui naast je bed desinfecteert en opent de luchtwegen. Van geurtjes heb je toch geen last. Als het allemaal niet helpt een laatste devies: rust. Goed excuus om even niets te doen en je favoriete film opnieuw te bekijken.

  COPD: altijd benauwdEen of twee keer per jaar verkouden zijn, is misschien niet zo erg. Maar wat als je chronisch verkouden bent, en altijd adem tekort hebt? Dan zou je kunnen lijden aan COPD. Dit is de verzamelnaam voor chronische bronchi-tis en longemfyseem. In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen deze aandoening, waarbij de longen constant ontstoken zijn en de luchtwegen daardoor vernauwen. Jarenlang roken is een belangrijke oorzaak van de ziekte die zich vaak pas na je veertigste openbaart, maar ook erfelijkheid speelt bij sommige mensen een rol. Andere oorzaken zijn het langdurig inademen van verontreinigde lucht en gifstoffen.COPD lijkt op astma, maar is niet hetzelfde. Mensen met astma hebben soms helemaal geen last van hun aandoe-ning terwijl COPD altijd aanwezig is. De ziekte valt niet te genezen maar gezond eten en veel in de buitenlucht bewegen helpt. Om vrijer te kunnen ademen kan een luchtwegverwijder een beetje verlichting bieden.

  Gezondheidsorganisaties maken zich zorgen omdat ze verwachten dat de komende jaren steeds meer mensen

  COPD zullen krijgen. Dit heeft voornamelijk te maken met dat er de laatste twintig jaar meer vrouwen zijn gaan roken.

  Week van toegankelijkheidvan de wereld. Terwijl naar buiten gaan juist belangrijk is om deel te nemen aan de maatschappij. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Ga naar www.weekvandetoegankelijkheid.nl om iets te organiseren, of om te zien wat er in jouw omgeving wordt gedaan.

  Shape Sensation correctielingerie zorgt voor sensatie Wat is er aan de hand? De Triumph affiches laten een vrouw zien in een wit jurkje, een beeld dat bij het langs wandelen langzaam vervaagt en het model in mooie correctielingerie te voorschijn laat komen. NS ziet deze uiting als een sexy striptease en wil zn reizigers daarmee niet confronteren. Ook het innovatieve Touch Screen, een abri waarbij de af-beelding wijzigt zodra iemand het aanraakt, zal niet te zien zijn op de stations.

  Rob Brand, directeur van Triumph, is hoogst verbaasd dat vandaag de dag een uiting van functionele lingerie, wel-iswaar hele mooie, zon hoop stof doet opwaaien. Op de bewegende billboards zien we een vrouw in een beha en een high waist panty, de moderne, modieuze variant van de step in van vijftig jaar geleden. We brengen deze correctie-lijn groots onder de aandacht omdat meer dan de helft van de vrouwen behoefte heeft aan figuurcorrectie. We bieden met deze Shape Sensation dus een mooie oplossing voor een alledaags probleem.

  Volgens Triumph past deze vernieuwende reclame juist enorm goed bij dit eigentijdse product. Shape Sensation is lingerie met effect. Het doet iets met je. Je krijgt er als vrouw een mooier figuur van. Met bewegende reclame kunnen we dat effect fantastisch overbrengen. Verwennerij voor de zintuigen, aldus Rob Brand.

  Het is het gesprek van de dag: lingeriereclame op de stations. Triumph weet er sinds kort alles van. De animatie-billboards voor de nieuwe Shape Sensation lingerie zijn door de NS verbannen. Ze zouden als striptease kunnen worden opgevat door de reizigers.

  Geen bewegende abris, toch lingerie bij het station. Triumph gaf een voorproefje. Shape Sensation: sexy striptease?

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing4

  In Nederlandse ooglaserklinieken moet al het medisch personeel geregistreerd zijn. Je kunt ervan uitgaan dat men zich houdt aan bepaalde richtlijnen, zoals hyginevoor-schriften. Daar ziet de Inspectie voor de Gezondheidszorg op toe. De kosten variren van duizend tot vijfduizend euro voor het laseren van twee ogen.

  Voor ooglaserklinieken in Turkije moet je zelf op zoek naar referenties en internatio-nale kwaliteitskeurmerken. De ervaringen op onafhankelijke internetfora zijn opvallend positief. De lage kosten en de goede kwaliteit worden het vaakst genoemd. En veel mensen combineren hun operatie met een citytrip naar Istanbul. De negatieve geluiden gaan vooral over de afstand die je moet afleggen voor de ingreep. Ook kan de taal een barrire vormen. Daarom zijn er een aantal bedrijven in Nederland die hierin bemiddelen en alles regelen voor een geslaagd ooglaser-arrange-ment. Een Turks ziekenhuis heeft zelfs een kliniek in Amsterdam voor de nazorg.

  De juiste keuze bij de behandeling van uw ogen!

  KennisKundeKwaliteit

  Bel ons landelijk telefoonnummer 08 88 77 77 77 of kijk op www.oogziekenhuiszonnestraal.nl

  Bij mensen met goede ogen valt het licht exact zo op het netvlies dat je scherp ziet. Dit komt door samenwerking van je hoornvlies en lens. Als door een afwijkende kromming van het hoornvlies of de natuurlijke lens of door een afwijking in de grootte van het oog de lichtstralen niet exact op het netvlies geprojecteerd worden, noemen we dat een refractieafwijking. De laser kan refractie-afwijkingen corrigeren door de vorm van het hoornvlies aan te passen.

  MethodesEr zijn eigenlijk twee methodes, LASIK en LASEK. Het zit hem in de manier waarop je het hoornvlies verplaatst, legt oogarts Jose Ramon