2012 wazokuu online marketingmanagement

19
© Wazokuu! 1 Succesvolle ondernemers hebben één ding gemeen: zij weten hun idee om te zetten naar concrete business. Heel bewust positioneren zij zichzelf én hun merk en slagen erin hun boodschap op een heldere en strategische wijze naar hun doelgroep te communiceren.

Transcript of 2012 wazokuu online marketingmanagement

Page 1: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  1  

© Wazokuu! 2011 © Wazokuu! 2011

© Wazokuu! 2011 © Wazokuu! 2011

© Wazokuu! 2011

Succesvolle ondernemers hebben één ding gemeen: zij weten hun idee om te zetten naar concrete business. Heel bewust positioneren zij zichzelf én hun merk en slagen erin hun boodschap op een heldere en strategische wijze naar hun doelgroep te communiceren.

Page 2: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  2  

De droom van iedere marketeer is om de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste klanten te krijgen. Dat is efficiënt, kostenbesparend en winstgevend. Zo werkt Wazokuu! ook. Het gaat om slimme marketing, waarbij de kern van uw boodschap voor iedereen glashelder is. Wazokuu! formuleert uw belangrijkste idee en zorgt ervoor dat niemand dit vergeet! Zo eenvoudig is dat.

Wazokuu!: uw belangrijkste idee

communiceren organiseren concretiseren business het idee

Page 3: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  3  

Hoe converteer je een idee naar business?

communiceren organiseren concretiseren het idee business

Marketing planning

Communicatie organisatie

Concept ontwikkeling

© Wazokuu! 2011

1 2 3

Wazokuu!: uw belangrijkste idee

Page 4: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  4  

1.  Concept-ontwikkeling Bepaal online: •  in welk marktsegment uw actief bent; •  voor welke specifieke doelgroep uw aanbod waarde levert; •  welk uniek onderscheidend vermogen uw product of dienst biedt.

2.  Communicatie-organisatie Organiseer online: •  de totstandkoming van marketingtools om uw zorgvuldig geformuleerde

positionering met impact te kunnen communiceren; •  de financiële- en tijdsplanning voor uw marketingtools.

3.  Marketing-planning Plan online: •  alle commerciële activiteiten om uw aanbod te promoten; •  de financiële- en tijdsplanning voor uw activiteiten.

Wazokuu!: uw belangrijkste idee

1

2

3

Ervaar de kracht van de eenvoud De droom van iedere marketeer is om de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste klanten te krijgen. Dat is efficiënt, kostenbesparend en winstgevend. Zo werkt Wazokuu! ook. Onze online dienstverlening converteert uw idee in drie stappen naar een duurzaam aanbod.

het idee

Page 5: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  5  

1.  Concept-ontwikkeling. Zorgt voor: •  een duidelijke positionering van uw unieke aanbod; •  een rangorde in de kenmerken, voordelen en nutswaarden van uw aanbod; •  een duidelijk beeld van de markt waarop u actief wenst te zijn.

2.  Communicatie-organisatie. Zorgt voor: •  een heldere instructie aan uw communicatie/reclame bureau over de

gewenste marketing uitingen; •  een duidelijk inzicht in beschikbaarheid en effectiviteit van marketing tools.

3.  Marketing-planning. Zorgt voor: •  een planning van impactvolle activiteiten; •  een duidelijk inzicht in de planning en effectiviteit van de activiteiten.

Wazokuu!: uw belangrijkste idee

1

2

3

Wat levert Wazokuu! op? Door op een eenvoudige manier uw belangrijkste idee als merkpropositie te ontwikkelen en op basis hiervan het organiseren van uw marketing een effectieve en efficiënte invulling te geven wordt u beter zichtbaar voor uw afnemers en zult u meer rendement uit uw inspanningen halen.

het idee

Page 6: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  6  

Het concretiseren van een idee tot een merk:

concretiseren

Concept ontwikkeling

Wat doet Wazokuu! op dit punt voor u? Het verschil tussen een ruw concept en een winstgevend businessplan wordt voornamelijk bepaald door de mate waarop u in staat bent concreet te zijn in de manier waarop u een uniek voorstel aan de juiste doelgroep met een specifieke behoefte kunt aanbieden. Wazokuu! helpt u om dit proces van concretiseren stap voor stap en zeer eenvoudig te kunnen doorlopen. Conceptontwikkeling in het algemeen: Een uitgewerkte versie van een idee voor een product of dienst noemen we een concept. Dit bevat betekenisvolle begrippen voor de consument. Op basis van het eerste idee kunt u diverse concepten maken door vragen als:

a.  in welk segment is het idee bruikbaar? b.  wie gaat het product of de dienst gebruiken? c.  wat is het belangrijkste nut dat het product of de dienst kan bieden aan de

consument? d.  wanneer zal iemand het product of de dienst aanschaffen?

Uit de diverse concepten kiest men de beste variant en werkt deze uit tot Een merk-positionering.

1

Page 7: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  7  

concretiseren

Conceptontwikkeling met Wazokuu! Conceptontwikkeling of het concretiseren van een idee binnen Wazokuu! wordt in marketing jargon ook wel aangeduid met segmenting (segmenteren), targeting (doelgroep kiezen) & positioning (positioneren)”. Door de verschillende ‘blokken’ in conceptontwikkeling in te vullen doorloopt u dit proces vlot en eenvoudig:

1. Segmenteren Wanneer men een nieuw concept in de markt wil zetten of de marktpositie van een bestaand product of dienst wil verbeteren dient men als eerste de beoogde markt concreet te benoemen.

Door het marktsegmentkeuze-blok in te vullen worden voor het concept de volgende vragen beantwoord: •  hoe kun je dit segment benoemen? •  welke markt gaat u bedienen? •  hoe groot deel is de markt die u wilt bedienen? •  hoe groot deel van de markt bedient u nu al? •  hoeveel unieke afnemers zitten er in dit segment?

De tips en voorbeelden van Wazokuu! in dit blok maken het beantwoorden van deze vragen eenvoudig en makkelijk.

Het concretiseren van een idee tot een merk:

Concept ontwikkeling

1

Page 8: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  8  

concretiseren

2. Doelgroep benoemen U dienst of product vervult een speciale behoefte voor een bepaalde groep van afnemers, des te beter u deze groep kent des te groter is uw kans van slagen.

Met tips en voorbeelden helpt Wazokuu! u om hier tot een treffende definitie te komen.

Het concretiseren van een idee tot een merk:

3. Onderscheidend vermogen definiëren U dienst of product vervult een speciale behoefte voor een bepaalde groep van afnemers, des te beter u dit onderscheid weet te benomen vanuit het perspectief van deze groep des te groter is uw kans van slagen.

4. Positioneren U dienst of product vervult een speciale behoefte voor een bepaalde groep van afnemers, des te beter u deze groep kent des te groter is uw kans van slagen.

Met een merkdefinitie sluit Wazokuu! dit gedeelte af. In één volzin kunt u in 60 seconden duidelijk maken voor wie u met wat op een onderscheidende manier waarde kunt zijn.

Concept ontwikkeling

1

Page 9: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  9  

concretiseren

Emoties benoemen Niet direct nodig voor het positioneren van een merk maar wel handig om centraal, eenmalig, een keer goed vast te leggen zijn de emoties die uw afnemers zullen beleven bij het nut dat zijn ervaren van uw aanbod. Deze gegevens zijn zeer nuttig bij het kiezen van beeldmateriaal en een ‘tone-of-voice’ voor uw communicatie wanneer u kiest voor emotionele boodschappen.

Het concretiseren van een idee tot een merk:

Logo uploaden Handig om bij het concept dat onder handen is het beoogde logo voor of van het merk te uploaden. Laat op het scherm zien waar u mee bezig bent en geeft de mogelijk van koppeling naar de klantenpagina op het Wazokuu! platform.

Gerelateerde informatie opslaan Om alle merkgerelateerde informatie met betrokkenen te kunnen delen kan in dit blok relevante informatie met betrekking tot het concept dat onder handen is worden ge-upload. Afbeeldingen, PowerPoint-, Word- of Excel-documenten etc.

Concept ontwikkeling

EXTRA’S:

1

Page 10: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  10  

Het organiseren van uw communicatie: Wat doet Wazokuu op dit punt voor u? Communicatie is een interactieve dialoog tussen u en uw klanten, soms persoonlijk en soms via media of andere middelen. Hiervoor kan de hulp van reclamebureaus uitkomst bieden. Zij zetten uw boodschap op creatieve wijze om in een bruikbare marketingtool. Wazokuu helpt u bij het opstellen van een duidelijke instructie op basis waarvan een bureau direct, goed aan de slag kan.

Interne organisatie van de communicatie: De communicatiemix kent vele uitingsvormen, denk aan reclame, promotionele acties, publiciteit, internet, social media, PR, direct marketing maar ook aan kleur en vorm van de verpakking of de inrichting van plek waar de verkoop plaats vindt. Zonder uitzondering geldt hiervoor dat de volgende stappen moeten worden doorlopen om dit effectief te laten zijn:

1.  segment en doelgroep kiezen; 2.  communicatiedoelstelling bepalen; 3.  centrale boodschap bepalen; 4.  gewenste uitvoering van het communicatiemiddel kiezen; 5.  kiezen van het meest geschikte communicatiekanaal; 6.  communicatiebudget vast stellen; 7.  communicatieplanning opstellen.

organiseren

Communicatie organisatie

2

Page 11: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  11  

Het organiseren van uw communicatie: Communicatie-organisatie met Wazokuu Het is van essentieel belang dat de communicatie-uitingen intern goed voorbereid zijn voordat een creatief persoon hiermee aan de slag kan gaan. Dit gebeurt met de module communicatie organisatie die de creatie van communicatietools in goede banen leidt. Door de verschillende ‘blokken’ in communicatie-organisatie in te vullen doorloopt u dit proces vlot en eenvoudig.

1. Segment en doelgroep kiezen Uit de segmenten die al tijdens de conceptontwikkeling zijn beschreven maakt u hier een keuze voor het specifieke segment voor wie de tool bedoeld is. Hier wordt ook geïdentificeerd aan wie de boodschap moet worden overgebracht.

2. Communicatiedoelstelling formuleren In eerste instantie wordt in dit blok gekozen of de communicatie een cognitieve, affectieve of gedragsmatige reactie moet losmaken. Volgens het principe van het AIDA model kunnen in dit blok de eerste ideeën hieromtrent worden vastgelegd. Voor emotionele boodschappen zijn hierbij de emoties die bij conceptontwikkeling zijn vast gelegd een goed startpunt.

1. Segment & doelgroep(en)

Keuze marktsegment Keuze deelsegment Beschrijven doelgroep

2. Communicatiedoelstelling

Kiezen gewenste reactie Invullen reactiemodel

organiseren

Communicatie organisatie

2

Emoties

Page 12: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  12  

Het organiseren van uw communicatie: 3. Centrale boodschap formuleren Op basis van de reeds vastgestelde gewenste respons kan in dit blok de centrale boodschap van de uiting worden geformuleerd. Het blok helpt in het maken van gefundeerde keuzes en het vastleggen van eerste ideeën over de uitwerking.

4. Indiceren van tactiek en communicatiemiddel Als de gewenste respons en de boodschap bekend zijn kunnen in dit blok de tactiek hoe de boodschap bij de ontvanger moet komen en de drager(s) van de boodschap in dit blok gekozen worden.

5. Kiezen van communicatiekanalen Net zo goed als er vele wegen naar Rome zijn kan een boodschap via veel kanalen de gewenste ontvanger bereiken. In dit blok kunnen de verschillende communicatiekanalen in de context van de boodschap tegen elkaar worden afgewogen en de gekozen kanalen kunnen als “te overwegen” worden aangevinkt voor de instructie aan het bureau.

4. Tactiek & middel

Keuze tactiek Keuze drager van de boodschap

5. Communicatiekanalen

Afweging communicatiekanalen

3. Centrale boodschap

Keuze type boodschap Keuze centraal thema Vastleggen eerste idee over mogelijke vormgeving

organiseren

Communicatie organisatie

2

Page 13: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  13  

Het organiseren van uw communicatie: 6. Communicatiebudget Het is verstandig om in overleg een reële inschatting van de kosten vooraf te maken en op basis hiervan een budget af te geven voor het creëren van de marketingtool. Door deze budgets te bewaken houdt u vinger aan de pols voor de externe marketingkosten en krijgt u goed inzicht in de verhouding tussen de kosten en de opbrengsten.

7. Communicatieplanning Er zijn twee belangrijke deadlines in het vervaardigingsproces van marketingtools: de datum waarop het bureau de tool aan de klant voorstelt en de datum waarop u de tool voor het eerst nodig heeft. Beide kunnen hier in de planning worden opgenomen.

7. Communicatieplanning

Datum presentatie bureau Datum eerste inzet tool

6. Communicatiebudget

Totale budget Specificatie budget

EXTRA’S: Intern verantwoordelijke Wanneer u meerdere projecten heeft, geeft het toewijzen van een intern verantwoordelijke de mogelijkheid om het overzicht te bewaren wie wat doet. Gerelateerde informatie Alle tool-gerelateerde informatie met betrokkenen delen kan in dit blok: afbeeldingen, PowerPoint-, Word- of Excel-documenten etc.

organiseren

Communicatie organisatie

2

Intern verantwoordelijke

Intern verantwoordelijke ingeven

Gerelateerde informatie

Opslaan gerelateerde data

Page 14: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  14  

Marketingcommunicatie planning met impact:

communiceren

Marketing planning

Formuleren en afstemmen van de marketingcommunicatie: De juiste persoon op het juiste moment de juiste informatie en hiermee het gewenste resultaat te bereiken kan een complexe aangelegenheid zijn. Er is een beproefde methode om hier structuur in aan te brengen:

1.  instrument en activiteit benoemen; 2.   segment en doelgroep kiezen; 3.   doelstelling bepalen; 4.   tactiek en communicatiemiddel kiezen; 5.   inhoud activiteit schetsen; 6.   duur activiteit opstellen; 7.  communicatieplanning opstellen.

Wat doet Wazokuu op dit punt voor u? Marketingcommunicatieplanning gaat over het effectief inzetten van uw marketingmix ten behoeve van omzetontwikkeling. Het spreekwoord ‘bezint eer gij begint’ gaat nergens zo goed op als bij het plannen van deze commerciële activiteiten. U kunt uw geld immers maar één keer uitgeven. Wazokuu helpt u om op eenvoudige wijze tot een zeer effectieve planning te komen.

3

Page 15: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  15  

Marketingcommunicatie planning met impact:

3

Marketingcommunicatieplanning met Wazokuu De Wazokuu! marketing planning zorgt ervoor dat uw eigen initiatieven voor het vergroten van uw omzet, goed doordacht en goed op elkaar afgestemd zijn. Stap voor stap wordt de marketing-communicatieplanning in stappen opgezet.

1. Instrument en activiteit benoemen Er zijn feitelijk vijf promotionele instrumenten waar u zich van kunt bedienen bij marketing communicatie. In dit blok maakt u eerst deze principiële keuze en geeft de activiteit een unieke naam.

2. Segment en doelgroep kiezen Uit de segmenten die al tijdens de conceptontwikkeling zijn beschreven wordt hier een keuze gemaakt specifiek voor wie de tool bedoeld is. Hier wordt ook geïdentificeerd aan wie in het bijzonder de boodschap moet worden overgebracht.

1. Instrument & activiteit

Keuze instrumenttype Benoemen activiteit

2. Segment & doelgroep(en)

Keuze marktsegment Keuze deelsegment Beschrijven doelgroep

3. Doelstelling activiteit beschrijven Of het nu communicatie of een activiteit betreft, ze moeten een cognitieve, affectieve of gedragsmatige reactie losmaken. Ook hier wordt volgens het principe van het AIDA model de eerste ideeën hieromtrent beschreven.

3. Doelstelling activiteit

Kiezen gewenste reactie Invullen reactiemodel

communiceren

Marketing planning

Page 16: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  16  

Marketingcommunicatie planning met impact:

3

4. Te volgen tactiek en communicatiemiddel kiezen Als de gewenste respons en de boodschap bekend zijn kunnen in dit blok de tactiek hoe de boodschap bij de ontvanger moet komen en de drager(s) van de boodschap gekozen worden. 5. Inhoud van activiteit schetsen Waaruit bestaat de activiteit inhoudelijk. Nu alle structurele aspecten in de voorgaande stappen zijn vastgelegd kan hier worden geschetst wat er wordt geboden en hoe het verloop van de activiteit gedacht is. De voorbeeld zullen helpen om dit concreet te formuleren. 6. Duur van activiteit vastleggen Activiteiten die maar continu door blijven lopen worden niet meer als zodanig waargenomen. Belangrijk dus om vooraf een begin en eind moment te kiezen.

4. Soort activiteit

Keuze tactiek Keuze drager van de boodschap

5. Inhoud activiteit

Inhoudelijke schets activiteit

6. Duur activiteit

Bepaal startdatum Bepaal einddatum

communiceren

Marketing planning

Page 17: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  17  

Marketingcommunicatie planning met impact:

3

7. Kosten en opbrengsten activiteit budgetteren Bij het plannen van marketingactiviteiten is het voor een effectief marketingcommunicatieplan noodzakelijk om bij alle activiteiten niet alleen de kosten te budgetteren maar ook een goede inschatting van de te verwachtten opbrengsten te doen. Beide uitgedrukt in euro’s.

7. Budget activiteit

Geschatte opbrengst Argumentatie geschatte opbrengst Geschatte kosten Argumentatie geschatte kosten

EXTRA’S: Intern verantwoordelijke Wanneer u meerdere projecten heeft, geeft het toewijzen van een intern verantwoordelijke de mogelijkheid om het overzicht te bewaren wie wat doet. Gerelateerde informatie Alle tool-gerelateerde informatie met betrokkenen delen kan in dit blok: afbeeldingen, PowerPoint-, Word- of Excel-documenten etc.

Intern verantwoordelijke

Intern verantwoordelijke ingeven

Gerelateerde informatie

Opslaan gerelateerde data

communiceren

Marketing planning

Page 18: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  18  

starten

Gewoon proberen, de beste kennismaking: Als je claimt dat je de eenvoud koestert moet je het starten ook makkelijk maken.

ga naar: www.wazokuu.nl

Starters Abonnement

•  2 concepten; •  2 co-gebruikers per

concept; •  1 marktsegment per

concept; •  10 kenmerken per

concept; •  10 organisaties van

communicatiemiddelen; •  10 planningen van een

marketingactiviteit •  50Mb opslag van

gerelateerde informatie.

9,95  p/mnd.*  

Basis Abonnement

•  10 concepten; •  4 co-gebruikers per

concept; •  20 marktsegmenten per

concept; •  Per segment

deelsegmenten mogelijk;

•  kenmerken per concept onbeperkt;

•  onbeperkte organisatie communicatiemiddelen;

•  onbeperkte plannen van marketingactiviteiten;

•  500Mb opslag van gerelateerde informatie.

39,95  p/mnd.*  

Pro Abonnement

•  50 concepten; •  8 co-gebruikers per

concept; •  50 marktsegmenten per

concept; •  Per segment

deelsegmenten mogelijk;

•  kenmerken per concept onbeperkt;

•  onbeperkte organisatie communicatiemiddelen;

•  onbeperkte plannen van marketingactiviteiten;

•  2Gb opslag van gerelateerde informatie;

•  koppelingsmogelijkheid met sub-accounts.

99,95  p/mnd.*  

Gratis Uitproberen

•  1 concept; •  1 co-gebruiker; •  1 marktsegment; •  5 kenmerken; •  1 organisatie van een

communicatiemiddel; •  1 planning van een

marketingactiviteit •  Geen opslag van

gerelateerde informatie.

0  p/mnd.*  

REGISTREER  NU   REGISTREER  NU   REGISTREER  NU   REGISTREER  NU  MEEST  GEKOZEN  

Page 19: 2012 wazokuu online marketingmanagement

©  Wazokuu!  19  

korte lijnen!

Hans Koekkoek

Eric Cornelissen

Wij ondersteunen u graag:Na jaren werkzaam te zijn geweest in verschillende marketingfuncties stellen wij onze kennis u graag ter beschikking. Licht gerust onze doopcelen (klik op Linkedin) of bel ons. Wij staan u graag te woord!

Wazokuu Nederland:Postadres: Wazokuu Nederland

Postbus 1041400 AC Bussum

Contact: [email protected]

Bank:

KvK:

Rabobank1590.07.60752192644

06 1370 9925 [email protected]

[email protected] 06 5732 3699

Wij ondersteunen u graag: Na jaren werkzaam te zijn geweest in verschillende marketing-functies stellen wij onze kennis u graag ter beschikking. Licht gerust onze doopcelen (klik op Linkedin) of bel ons. Wij staan u graag te woord!

Wazokuu Nederland: Postadres: Postbus 104

1400 AC Bussum Contact: Kantoor

035-5242469 [email protected]

Bank: KvK:

Rabobank 1590.07.607 52192644

Eric Cornelissen BEng [email protected] O6 5732 3699

Hans Koekkoek [email protected] 06 1370 9925

www.wazokuu.nl