2012 NDB Online Magazine December

36
EDITIE DECEMBER 2012 Foto: © Hans Willink NDB MAGAZINE HET ONLINE MAGAZINE VAN DE NEDERLANDSE DARTS BOND

description

Het NDB Online Magazine van december 2012

Transcript of 2012 NDB Online Magazine December

EDITIE DECEMBER 2012 Foto: © Hans Willink

NDB MAGAZINE HET ONLINE MAGAZINE VAN DE NEDERLANDSE DARTS BOND

Jullie kijken al weer naar de 3de editie van het NDB Online Magazine! We hebben weer onze best gedaan een leuk magazine samen te stellen boordevol informatie, nieuws en andere weetjes over onze dartssport! Heb jij overigens ideeën voor dit online magazine, of wil je hier meer over te weten komen, neem dan direct contact op met onze collega Paul Engelbertink via [email protected] In deze editie kijken we zoals jullie inmiddels gewend zijn terug op vele succesvolle gespeelde toernooien en blikken we vooruit op de komende periode. Vanzelfsprekend benoem ik graag de Dutch Open Darts 2013, waarvoor de inschrijving inmiddels alweer geopend is via www.dutchopendarts.nl. We nodigen iedereen uit het grootste en in onze ogen mooiste dartsspektakel van Europa mee te maken! Altijd al afgevraagd wie de NDB nou precies is, wat zij doet en hoe zij dit doet? Nieuwsgierig naar de verschillende activiteiten van de NDB en wil je weten waarom het ‘tientje’ contributie zo belangrijk is? Blader dan snel door! In de afgelopen periode is veel aandacht uit gegaan naar onze jeugd en amateurs. Zo hebben we in oktober de eerste en zeer succesvolle editie van de Amateur & Youth Trophy georganiseerd en hebben we samen met onze lidorganisatie maar liefs € 20.000 geinvesteerd in jeugd en promotie van de dartssport! Ook op topsportgebied vieren we hoogtij dagen. Het is laat licht, vroeg donker en langzaam dalen de temperaturen naar vriespunt. Waar de meesten uitkijken naar een ander seizoen of warmer oord begint het bij ons darters in deze periode altijd te kriebelen! Het is voor velen tijd voor darts op televisie!

Winter Wonder Dartsland Als één van de dartshoogtepunten noem ik graag de Grand Slam of Darts finale tussen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Beide heren hebben, naast een geweldige sportieve prestatie natuurlijk, ook nog eens samen met RTL7 een flinke bijdrage geleverd aan de promotie van onze dartssport. Hier mogen we erg trots op zijn! Ook komen we op dit moment nog langzaam bij van een prachtige Zuiderduin Masters 2012 (zie dit uitgebreide artikel) die we geheel via RTV-NH konden volgen. Maar liefs 17 Nederlanders zagen we in Egmond aan Zee aan de oche met als resultaat Quin Wester als nieuwe ‘Zuiderduin Youth Master’, Aileen de Graaf als runner-up bij de dames en drie Nederlandse heren in de kwartfinales. Ook de organisatie van de Zuiderduin Masters, hun sponsoren en RTV-NH bedanken we voor hun bijdrage binnen onze sport. Gelukkig zijn we nog lang niet klaar! Momenteel genieten we dankzij RTL7 van het PDC WK en mogen we ons langzaam gaan opwarmen voor de Lakeside 2013. Net als de vorige editie hebben acht Nederlandse darters zich geplaatst voor het belangrijkste toernooi van het BDO/WDF circuit, waarvan gelukkig ook weer een dame! Daar mogen we ontzettend trots op zijn. Graag sluit ik af door jullie, darters en dartsenthousiastelingen, op te roepen om te laten zien dat Nederland nog steeds een enorm dartsland is. Hoe? Door de komende periode de televisie standaard in te stellen op darts en op welke positieve wijze dan ook onze sport te promoten. Ik wens iedereen veel kijkplezier tijdens deze koude dagen, en vanzelfsprekend heerlijke feestdagen.

Nederland dartsland laat je zien!! Niels de Ruiter (een tevreden NDB directeur)

[email protected] www.ndbdarts.nl

@NDBdarts Tel: 070-3667206 Fax: 070-3677159

Patrijsweg 48 2289 EX Rijswijk

Promotie Dartssport Papendal Natuurlijk was de Nederlandse Darts Bond aanwezig tijdens de Papendal Sport Parade van het NOC*NSF. De sportkoepel vierde op het nationale sportcentrum op grootse wijze haar 100-jarig bestaan. In totaal hebben maar liefst zesduizend bezoekers dit evenement bezocht, waaronder eregasten prins Willem-Alexander en Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Terwijl het Nederlandse team in Turkije, zoals lalter bleek, bij zowel de heren als bij de dames Europees Kampioen werd vertrok de NDB crew in alle vroegte richting Arnhem om daar, compleet met dartsstand, promotieartikelen en een mobiele dartsbaan de dartssport te promoten. Menig bezoeker, van jong tot oud, heeft gedurende de dag een pijltje gegooid of vragen kunnen stellen over onze sport. Hierbij werden natuurlijk flights, informatiefolders en Dutch Open Darts 2013 flyers uitgedeeld. In totaal waren er honderd programma-onderdelen op papendal, met activiteiten in honderd verschillende sporten. De NDB is blij hier onderdeel van uit te maken!

NDB Online Magazine

Dit online magazine is een uitgave van de Nederlandse Darts Bond en is bedoeld voor iedereen die op de hoogte wil worden gehouden over het nieuws, beleid en de activiteiten van de NDB. Het online magazine mag ongewijzigd en met bronvermelding doorgestuurd en gekopieerd worden. Met dit magazine hopen we alle leden nog meer te informeren en te betrekken bij de actuele gang van zaken binnen de Nederlandse dartssport. Heeft u interessante informatie stuur deze dan naar: [email protected]

NDB is aangesloten bij:

Andere Tijden Sport Op 6 januari komt Andere Tijden Sport met een speciale winteraflevering: ‘Barney’, van postbode tot dartsmiljonair. Voordat Raymond van Barneveld in 1998 zijn eerste BDO World Darts-titel pakt, heeft een andere Haagse postbode al de ban gebroken. Bert Vlaardingerbroek is in de jaren tachtig de eerste Nederlander die de Engelse dartswereld binnenstapt. Mis deze speciale dartsaflevering niet!

Sponsor en Advertentie mogelijkheden Heeft u interesse om de Nederlandse Darts Bond te ondersteunen door middel van sponsoring, of wilt u graag uw advertentie plaatsen in dit online magazine, of een banner plaatsen op onze website?

Neem dan contact op met de NDB, via Paul Engelbertink. [email protected] 070-3667206

Waarom is mijn tientje zo belangrijk? Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. Een vraag die we, in een periode waarin we allemaal op onze centen moeten letten, ontzettend serieus nemen. Maar ook een vraag die de NDB op de meest eerlijke en open manier wil en zal beantwoorden. Allereerst willen we graag uitleggen wie we zijn en waar we als NDB in geloven. De Nederlandse Darts Bond is verantwoordelijk voor de Nederlandse dartssport. We vertegenwoordigen ongeveer 34.000 darters en 25 regionale aangesloten lidorganisaties. Hierdoor mogen we aangesloten zijn bij het NOC*NSF wat zorgt voor veel inkomsten. Wij geloven in alle Nederlandse darters, in de aller jongsten die een opstapje nodig hebben om de pijltjes uit het bord te trekken, in de vele gezelligheidsdarters in het lokale café en in onze topdarters die ervoor zorgen dat vele Nederlandse dartsfans juichend voor de televisie zitten!

Topdarts kent geen toekomst zonder aanwas en ontwikkeling vanuit de jeugd en de breedtesport. Omgekeerd geldt hetzelfde! Breedtesport dankt haar bestaansrecht grotendeels aan de aantrekkingskracht van topprestaties op de jeugd en potentiële darters. Met andere woorden, zonder promotie geen interesse, zonder organisatie en vrijwilligers geen wedstrijden en zonder amateurs geen topdarters. Uw tientje afdracht aan de NDB is onmisbaar voor de dartssport in Nederland in algemene zin en aan de hand van de schema’s op de volgende pagina kunt u zelf zien waarom. U ziet precies wat er met uw en ons geld gebeurt en hoe dit indirect weer bij u terug komt.

WAAROM IS MIJN TIENTJE ZO BELANGRIJK?

‘Je bent één sport met en dankzij

elkaar!’

Wat komt er binnen? Zoals hieronder te zien ontvangt de NDB jaarlijks

ongeveer zeven ton aan inkomsten en bestaan die

inkomsten maar liefst voor de helft uit contributie!

Daarnaast ontvangt de NDB diverse subsidies via

NOC*NSF en ontvangen we natuurlijk overige

inkomsten zoals inschrijfgelden van toernooien,

rente, sponsorinkomsten en dergelijke.

Wat geven we uit? Zoals we in de inleiding duidelijk hebben

aangegeven zijn alle betrokkenen binnen de

dartssport op een bepaalde manier met elkaar

verbonden. Dit zie je terug aan de uitgaven die

verdeeld kunnen worden in breedte- en topsport

waarvoor promotie van de sport en een goede

organisatie voorwaarden zijn!

‘De NDB spendeert bijna de helft van het totale budget, vrijwel gelijk aan de contributie inkomsten, direct weer aan breedtesport activiteiten bereikbaar voor alle darters!’

De genoemde bedragen en percentages zijn naar benadering en gebaseerd op 2012.

Uitgaven Breedtesport Onze inkomsten bestaan dus ongeveer voor de helft uit jullie contributie en bijna de helft van onze totale inkomsten wordt weer uitgegeven aan de breedtesport. Wat hier precies onder valt leggen we graag uit. De NDB organiseert speciaal voor de jeugd en amateurs de Amateur & Youth Trophy. Daarnaast organiseren wij verschillende toernooien, van vijfde- tot eredivisie, van jong tot oud. De bekendste is natuurlijk de Dutch Open Darts, het grootste dartsspektakel ter wereld. Daarnaast organiseert de NDB, in samenwerking met haar lidorganisaties, het NDB Rankingseizoen voor alle leden. Deze wordt aan het einde traditiegetrouw afgesloten met de Nederlandse Kampioenschappen. Na afloop van het competitieseizoen vinden altijd de landelijke kampioenschappen voor teams plaats, zoals de divisie- en bekerkampioenschappen. Ook organiseert de NDB de Nationale Jeugd Team Kampioenschappen en ondersteunt de NDB de Champions League of Darts. Verder organiseert de NDB twee verschillende competities, de Landelijke Competitie (LaCo) voor selectieteams van aangesloten lidorganisaties en Superleague Nederland (SLN) voor individuele teams.

Wist je dat:

- De NDB dit jaar maar liefst €20.000,- extra heeft geïnvesteerd in promotie van de (jeugd) dartssport door o.a. de Amateur & Youth Trophy te oganiseren, maar ook door ingediende promotie plannen van jullie lidorganisaties te financieren?

- De NDB en haar lidorganisaties ook de huisvesting verzorgen voor alle benodigde vrijwilligers, die keihard nodig zijn om toernooien en competities te organiseren?

- De complete prijzenpot van de NDB Rankingtoernooien, ongeveer 50% van alle rankingkosten, volledig door de NDB wordt gefinancierd?

- Lidorganisaties €5.000,- kunnen krijgen van de NDB om een rankingtoernooi te organiseren?

- De NDB lidorganisaties financieel ondersteunt om jeugdspelers te laten deelnemen aan rankingtoernooien?

- De NDB jaarlijks maar liefst €85.000,- uitkeert aan prijzengeld. Dit bedrag gelijk staat aan ongeveer 25% van alle contributie-inkomsten?

Uitgaven Topsport Natuurlijk wordt ook geld gespendeerd aan de Nederlandse heren, dames en jeugdselecties. En dit is belangrijk! Enerzijds voor de Nederlandse topspelers om zich door talentontwikkeling te meten met de allerbeste darters. Anderzijds voor de promotie van de Nederlandse dartssport. De Nederlandse selecties worden gedeeltelijk financieel ondersteunt voor internationale rankingtoernooien en de Winmau World Masters. Tevens worden de selecties voorzien van representatieve kleding en vinden er periodiek selectie- en trainingswedstrijden plaats. Naast deze algemene zaken worden er vanuit de selecties teams uitgezonden naar toernooien zoals EK’s en WK’s.

Wist je dat:

- Maar 10% van de totale NDB begroting gebruikt wordt voor topsport?

- Dat deze topsportuitgaven ook nog voor de helft uit topsportsubsidie gefinancierd worden?

- Ongeveer 50% van de topsportbegroting nodig is om het Nederlands team te laten deelnemen aan toernooien?

- De Nederlandse selecties uit spelers bestaan verspreid over heel Nederland en er momenteel verschillende manieren zijn om je te plaatsen voor de selectie, waaronder via je eigen lidorganisatie?

Uitgaven Promotie

Het behoeft geen uitleg dat alle breedte- en topsportactiviteiten gepromoot en georganiseerd moeten worden en hier kosten voor worden gemaakt. Het succes van de Amateur & Youth Trophy bijvoorbeeld, was mede te danken aan de goede promotie voorafgaande aan het toernooi. In de omgeving van Nijkerk waren alle horecagelegenheden, scholen en sportverenigingen aangeschreven. Lokale pers was goed geïnformeerd en uiteindelijk hadden we een mooie opkomst bij deze eerste editie van dit promotie toernooi. Maar de promotiewerkzaamheden gaan nog veel verder, denk hierbij aan al het dartsnieuws in lokale en landelijke media door middel van persberichten. Ook zijn we heel hard bezig met het benaderen en binnenhalen van sponsoren voor zowel de NDB en de Dutch Open Darts. Daarnaast zijn we in contact met regionale en landelijke televisie over mogelijke uitzendingen. Door een goed sponsorbeleid zien we nu al meer sponsorinkomsten dan voorgaande jaren. Ook zien we de Dutch Open dankzij veel promotie en sponsoring weer op de televisie. Ontzettend belangrijk voor onze mooie dartssport! Dat er bij u thuis weer darten op de buis komt heeft dus ook te maken met het werk van de NDB!

Wist je dat:

- De NDB ook veel activiteiten op het gebied van promotie verricht, twee vernieuwde websites heeft, een Online Magazine voor al onze leden uitbrengt en dat we het lespakket darts@school nog steeds aanbieden?

- De NDB meer sponsorinkomsten heeft? - De NDB diverse beurzen en evenementen

bezoekt om onze sport te promoten? - Verreweg de meeste tijd op kantoor

gespendeerd wordt aan breedtesport en de promotie daarvan?

Uitgaven Organisatie

Om alle activiteiten mogelijk te maken is natuurlijk een organisatie met voldoende mankracht nodig. De NDB organiseert twee keer per jaar de Algemene Ledenvergadering waarin samen met alle lidorganisaties de belangrijkste beslissingen genomen worden. De NDB wordt geleid door een vrijwillig bestuur. Alle dagelijkse en uitvoerende zaken zijn ondergebracht bij het bonskantoor in Rijswijk. De NDB kent daarnaast een geweldig vrijwilligersbestand van honderden personen! Mensen die allemaal van groot belang zijn voor de

dartssport!

Tot slot:

Alles wat we momenteel doen, en in de toekomst willen gaan doen, is alleen mogelijk als we onze dartssport samen vorm geven. Met onze lidorganisaties vertegenwoordigen we de Nederlandse dartssport. Dit is de enige basis om de dartssport over de gehele breedte, dus van jong tot oud, recreant tot professional en van de laagste divisie tot de hoogste divisie op deze beste wijze te organiseren en promoten. Dat is onze visie en daar geloven we in.

Wist je dat:

- Het de NDB in de afgelopen jaren gelukt is

om fors te bezuinigen binnen de organisatiekosten en onder andere hierdoor de contributie nog steeds maar een tientje is?

- De NDB in vergelijk met een paar jaar eerder meer toernooien- en wedstrijden organiseert?

- De kosten van het bondskantoor, incl. zaken zoals huur, kantoorbenodigdheden en promotiemateriaal maar 15% vormen van de totale NDB begroting?

‘Door jouw lidmaatschap en contributie maak jij de

Nederlandse dartssport mogelijk voor iedereen en steun jij je lidorganisatie

en je sport nu en in de toekomst!’

DAAROM IS UW TIENTJE ZO BELANGRIJK!

Terwijl het toernooi in volle gang was en de DJ

voor een gezellige sfeer zorgde gingen de

allerkleinsten onder ons volledig uit hun dak op het

springkussen en lieten anderen een mooie

karikatuur tekening maken. Tussen de wedstrijden

door speelden Christian Kist en Wesley Harms een

aantal partijen tegen jeugdig talent en gewillige

amateurs. Mede dankzij een helpend handje van

Mastercaller Jacques Nieuwlaat lukte het

uiteindelijk één van de vrouwelijke deelneemsters

om een leg te winnen tegen Wesley Harms.

Als Harms, die als kersverse winnaar van het Open

Frankrijk, in de volgende partij een dubbel 1 moet

gooien laat hij zien dat hij in goede doen is en

gooit met speels gemak zijn drie pijlen

achtereenvolgens in de dubbel 1. Dit onder flink

gejuich van de vele toeschouwers.

Het toernooi kende spannende wedstrijden en dit

leverde een aantal fraaie finales op. Als eerste

speelde Melanie Fatels tegen de nog jonge en

kleine Kyana Frauenfelder. Kyana speelde een sterk

toernooi en werd door mastercaller Marco Meijer

uitgeroepen tot winnares na haar winnende pijl.

Ondanks het mooie zonnige weer kwamen er vele

darters naar sporthal de Corlaer te Nijkerk voor de

eerste editie van de Amateur & Youth Trophy. Het

evenement was dan ook groots aangekondigd in de

lokale en landelijke pers. Alle lokale horeca

gelegenheden, sportverenigingen en scholen waren

persoonlijk aangeschreven en dit resulteerde in een

gezellig dartstoernooi met vele lachende gezichten

en activiteiten voor jong een oud.

In totaal waren er ruim 500 bezoekers, waarvan er

267 deelnamen in de verschillende categorieën. Zo

waren er 175 senioren amateurs en 92 jeugdige

darters. Zij gingen de strijd met elkaar aan om de

aller eerste Amateur & Youth Trophy titels op hun

naam te schrijven. Naast deze eer waren er ook

mooie bekers en Media Markt waardebonnen te

winnen.

AMATEUR & YOUTH TROPHY

Justin van Tergouw zien we vervolgens op het

podium verschijnen tegen Colin Roelofs. Zij spelen

de finale bij de junioren amateurs tegen elkaar.

Justin komt al vrij snel op een 2-0 voorsprong maar

moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in

Colin Roelofs die ijzersterk terug kwam in deze

finale.

Bij de gevorderde junioren staan de lange Quin

Wester en de Fries Mats Gies tegenover elkaar.

Mats Gies weet uiteindelijk zijn verkregen

voorsprong niet uit te buiten en verliest van Quin

Wester.

Bij de senioren staan Thijs Koskamp en Harold van

Melsen in de eindstrijd. Van Melsen begint

ijzersterk aan deze finale en staat al vrij snel op

een 2-0 voorsprong. Koskamp laat vervolgens een

aantal kansen liggen om terug te komen in de

wedstrijd. Van Melsen laat zich niet uit zijn

concentratie halen en wint dan ook de finale van

de eerste Amateur & Youth Trophy.

Naast al deze winnende darters vielen er nog meer

mensen in de prijzen tijdens de grote verloting die

gepresenteerd werd door Jacques Nieuwlaat.

Onder zijn toezicht waren het Christian Kist en

Wesley Harms die om de beurt een inschrijfkaartje

trokken, om zo te bepalen wie van alle deelnemers

met een van de mooie prijzen naar huis zouden

gaan. Zo werd er een echt gesigneerd shirt van

Raymond van Barneveld, mooie darts cabinets en

vele kaartjes voor de Zuiderduin Masters verloot.

Het inschrijfkaartje van Narella Fils werd

uiteindelijk als aller laatste uit de bak getrokken

en zij won daarmee het weekendarrangment voor

de Zuiderduin Masters.

De NDB wil naast alle deelnemers ook haar

officials, sporthal de Corlaer, Jacques Nieuwlaat,

Marco Meijer, Christian Kist en Wesley Harms

bedanken voor deze geweldige dag. Natuurlijk

willen we ook onze sponsoren en suppliers hartelijk

danken aangezien zij een belangrijke bijdrage

hebben geleverd aan het succes van deze eerste

editie van de Amateur & Youth Trophy.

Onze sponsoren waren: Randstad Uitzendbureau,

Sporthal de Corlaer, Raymond van Barneveld,

Datadart, Bull's, Cafe Bar, eetcafé The Switch, de

Lotto en de Media Markt.

'Het was een geweldig evenement! Een hele dikke

Chapeau voor de organisatie. Top gedaan jongens!

Ook de Special Guest's Marco Meijer, Jacques

Nieuwlaat, Wesley Harms en Christian Kist waren

natuurlijk helemaal TOP! Hopelijk volgend jaar de

volgende editie van de Amateur & Youth Trophy!'

Marc Wiesbeek

'Dank voor de organisatie van het Amateur & Youth

Trophy! Ondanks dat ik zelf weinig succes heb

kunnen behalen, heb ik wel met veel plezier

deelgenomen. Het niveau was erg leuk om in mee

te doen en motiverend om nog meer tijd en lol te

stoppen in darten.

De sfeer was erg gemoedelijk en dat is zeker goed

voor toernooien zoals dit. Hopelijk is het mogelijk

om dit format op te zetten per regio. Het moet

toch zeker lukken om eens in het jaar zo'n 200

spelers uit de 2e, 3e, 4e en amateurs bij elkaar te

krijgen per grote regio. Tot de volgende keer!

Chis Oosterveen

Acht lidorganisaties investeren mee!

In het voorjaar is besloten een bedrag van maar liefst €20.000,- rechtstreeks te gaan investeren in

jeugd en promotie van de dartssport! Een geweldige kans voor zowel de NDB als de aangesloten

lidorganisaties om de dartssport onder jongere darters te promoten.

Het bedrag van €20.000,- werd opgesplitst in twee delen waardoor zowel de NDB als de aangesloten

lidorganisaties de mogelijkheid kregen om vanuit dit bedrag activiteiten te financieren. Zodoende

hebben wij niet stilgezeten en heeft de NDB inmiddels een zeer succesvolle eerste editie van de

Amateur & Youth Trophy georganiseerd! Meer informatie over dit geslaagde dartsfeest is te lezen in

voorafgaande pagina’s.

Alle aangesloten lidorganisaties hebben de mogelijkheid gekregen om budget aan te vragen.

Uiteindelijk hebben Rivierenland Darts Bond (RDB), Darts Vereniging Oost-Nederland (DVO), Friese

Darts Bond (FDB), Darts Organisatie Noord Holland Noord (DONHN), Darts Organisatie Threant (DOT),

Darts Bond Almere (DBA), West Brabantse Darts Federatie (WBDF) en Peelland Darts Bond (PDB)

hiervan gebruik gemaakt en budget aangevraagd. De activiteiten waarvoor budget aangevraagd is

zijn allen verschillend, waarbij te denken valt aan nieuwe (kennismakings) toernooien, clinic's en

demonstraties maar ook extra promotiemateriaal en activiteiten voor scholen. Binnen alle

activiteiten staat één ding centraal, de jeugd!

Inmiddels zijn de aanvragen van bovengenoemde lidorganisaties bevestigd, beoordeeld en zijn

budgetten toegekend. De NDB is erg blij met alle nieuwe activiteiten en is van mening dat men, in

goede onderlinge samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid met de lidorganisaties, een

goede stap voorwaarts doet in de promotie van onze dartssport!

Sporthal Corlaer in Nijkerk was het

strijdtoneel van de Gesloten

Nederlandse Kampioenschappen 2012.

Deze worden traditiegetrouw na de acht

reguliere rankingtoernooien gespeeld en

vormen de afsluiting van het

topsportseizoen.

Rond 17.00 uur begonnen de finales waarna Wesley

Harms, Aileen de Graaf, Quin Wester, Colin Roelofs en

Sharon Jansen zich een jaar Nederlands kampioen

mogen noemen. Remco van Eijden, Karin Krappen &

Aileen de Graaf (gelijke stand), Jeffrey de Zwaan, Sharon

Jansen en Kevin Doets werden rankingkampioen.

Al na de inschrijving beloofde het een mooie dag te

worden in Nijkerk. Maar liefs 159 heren, 44 dames, 29

junioren, 13 meisjes en 18 aspiranten deden een gooi

naar de eervolle titels.

Uitslagen Gesloten Nederlandse Kampioenschappen

Bij de heren trof Wesley Harms een ontketende Bas van

Elk in de finale. Wesley wist eerder onder andere Salmon

Renyaan, Jordy Hoeben, Dirk van Duijvenbode en

rankingaanvoerder Remco van Eijden te verslaan. Zijn

tegenstander, Bas van Elk, wist de finale te halen door

onder andere Mark Oosterhuis, Rick Hofstra, Ron

Meulenkamp en Dennis te Kloese achter zich te laten. In

de finale bleek Harms de sterkste door met 4-1 te winnen.

GESLOTEN NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN

Bij de dames troffen we bijna alle huidige selectiespelers

in de halve finales. Alleen Tamara Schuur verloor in de

kwartfinale van Sharon Prins en Petra Marcus verloor een

ronde eerder van Aileen de Graaf. Sharon Prins wist

vervolgens ook de finale te halen door na een echte

kraker de halve finale te winnen van Floortje van Zanten.

Haar tegenstander is deze finale werd Aileen de Graaf,

die daarvoor onder andere won van Vanessa Zuidema en

Karin Krappen. In de finale zette de Graaf haar sterke

vorm door en werd Sharon met 4-2 verslagen.

Bij de junioren zagen we Kevin Voornhout en Quin Wester

terug in de finale. Beide EK jeugdkampioenen maakten er

een mooie wedstrijd van die uiteindelijk met 4-2 werd

gewonnen door Quin.

Davey Monsees en Robbin Nijkamp moesten genoegen

nemen met een derde plaats, waarbij opgemerkt mag

worden dat Davey in de kwartfinale wist te winnen van

rankingaanvoerder en huidige Winmau World Master

Youth Jeffrey de Zwaan.

Sharon Jansen is Nederlands kampioene bij de meisjes

geworden. In de finale versloeg ze Marilou Daamen met

3-1. Vera Speth en Joyce Schuurman werden derde.

De aspirantenkampioen is Colin Roelofs geworden. Colin

versloeg in de finale op knappe wijze Kevin Doets met 2-

3. Gijsbert van Malsen en Jitse van der Wal mochten

brons mee naar huis nemen.

‘Sparky’ bezoekt ‘Anne’ Top darter Wesley Harms heeft ‘Anne’ uit

Noorwegen verrast door allemaal cadeautjes te

verzamelen en haar die in Noorwegen te

overhandigen, speciaal voor haar 90ste verjaardag!

Anne Hoff is een bekende naam bij vele darters. Zij

is namelijk ieder jaar tijdens de Lakeside

aanwezig. Maar Anne Hoff is ook een bekende

naam omdat zij de vrouwelijke grondlegger is van

Darts in Noorwegen. Het verhaal gaat dat zij in het

begin zelf als vrouw niet mocht deelnemen aan

toernooien en competities en dat Anne in die jaren

verkleed als man aan de ‘oche’ verscheen. Een

bijzondere vrouw dus met een speciale band met

vele top darters!

Wij kregen een mooie brief van haar om de NDB

maar met name Wesley te bedanken. Hiernaast een

passage uit de mooie brief:

I will never forget how touched I was by Wesley Harms visit in the middle of the Norwgian Championships in Tønsberg! And then came the surprise that touched my heart beyond all belief! Greetings from my darts friends in Nederland and England in connection with my 90th birthday! All kinds of things! Pictures, books, scarves, darts, flights, pins and souveniers and cards from Bridlington and British Open, where Wesley collected all my ”goodies”! Oh!Yes! Wesleys

Lakeside shirt and mittens were also there!

I was perhaps touched most by wishes from the NDB. I have certainly mixed with many of your players during many, many years, but was not aware you all think of me...

Words can´t express my pride that you presented me with a NDB pin. All I can say is THANK YOU!! It

will always remind me of my friends from the NDB.

I wish you all continued success in the world of darts. Pity Norways and Nederlands two brilliant young players Rune David and Wesley Harms meet already in the 1st round at Lakeside!

De Duitse dames hebben de Lorna Croft Friendship

Cup geprolongeerd. De tweede en laatste speeldag

kreeg een bizarre ontknoping omdat een speciale

teamgame nodig was om beslissing te brengen. Een

volledig Nederlandse finale bracht geen verschil,

Aileen de Graaf wist het individuele toernooi te

winnen door in de finale Karin Krappen te verslaan.

Rond 10.00 uur in de ochtend werd al begonnen

met de eerste poulewedstrijden. Een groot

compliment naar jeugdspelers Vera Speth en

Sharon Jansen die dapper hebben gespeeld maar

helaas geen wedstrijden wisten te winnen. Ze

mogen trots zijn op hun optreden in het Nederlands

damesteam. Karin Krappen, Aileen de Graaf,

Tamara Schuur en Sharon Prins wonnen al hun

wedstrijden wel en werden zodoende

poulewinnaars.

Uitslagen kwart finales:

Aileen de Graaf - Michelle Sossong: 4-1

Sharon Prins - Floortje van Zanten: 3-4

Karin Krappen - Ann Kathrin Wigmann: 4-1

Tamara Schuur - Anna Willkomm: 3-4

Uitslagen halve finales:

Aileen de Graaf - Floortje van Zanten: 4-2

Karin Krappen - Anna Willkomm: 4-1

Finale:

Aileen de Graaf - Karin Krappen: 5-2

Na deze Nederlandse finale was de tussenstand 110

tegen 110, exact gelijk dus! Hierdoor moest een

laatste teamgame de beslissing brengen. Met een

format van 8 tegen 8 spelers en 1 leg van 2001

punten waren het de Duitse dames die aan het

langste eind trokken. Een flinke kreet van vreugde

vloog door de dartsarena van het Hampshire hotel

en de beker gaat opnieuw naar Duitsland.

De Nederlandse Darts Bond wil graag de Darts

Organisatie, Threant en vrijwillige schrijvers

bedanken voor hun inzet en medewerking in de

organisatie. Tevens bleek het Hampshire hotel

Emmen een prima gastheer, volgend jaar zijn we te

gast in Duitsland!

Duitsland wint LCFC

Het grootste darts spektakel ter wereld!

Kom je

kijken of

kom je om

te winnen?

CHECK DE WEBSHOP

DUTCHOPENDARTS/WEBSHOP

RANKED BY:

INFO & INSCHRIJVING

DUTCHOPENDARTS.NL

Het grootste darts spektakel ter wereld!

De gehele

wereldtop is

aanwezig! Jij

toch ook?

Sharon Prins heeft een prachtige prestatie

geleverd door zich te plaatsen voor de Lakeside

2013. In januari zal zij als enige Nederlandse

vrouw aan de oche verschijnen op het beroemde

podium van de World Professional Darts

Championships.

Al een aantal jaren moeten we het in het dames

toernooi van de Lakeside stellen zonder

Nederlandse dames. Dat Prins zich nu heeft weten

te plaatsen is een fantastisch hoogtepunt.

Wat betekent deze prestatie voor jou?

‘Mijn plaatsing voor de Lakeside is inderdaad een

fantastisch hoogtepunt. Ik ben hier dan ook echt

super blij mee. Sinds een paar weken kan ik

eigenlijk pas bevatten wat er is gebeurd. Ik had dit

nooit verwacht omdat de beste spelers hier aan

meedoen en het dus een zwaar deelnemersveld is.

Ik ging het toernooi in zo van, we zien wel waar

het schip strandt, maar wel met een goed gevoel.

Ik verloor bijna de eerste ronde van een niet

onbekende Belgische. Ik werd even wakker geschud

en ben mij per partij beter gaan voorbereiden.

Ineens stond ik in de finale. Een minuut voor de

partij tussen mij en Aileen de Graaf werd mij

verteld dat de winnares uit deze wedstrijd naar de

Lakeside zou gaan. Ik wist dit niet dus moest het

even verwerken. Er ging een knopje om in de finale

en toen ik mijn winnende dubbel gooide kon ik het

gewoon niet geloven.’

Was er een specifiek moment tijdens de play-offs

finale wat je niet snel zult vergeten?

‘Mijn uitgooi,’ zegt een glimlachende Prins. ‘Wat ik

zeker gemist heb is de aanwezigheid van mijn

partner. Hij begon net bij een nieuwe werkgever

en had er voor gekozen om een jaartje niet mee te

gaan. Gelukkig kon ik feest vieren met mijn

vriendin Tamara Brandt, waarmee ik reisde dit

jaar. Floortje van Zanten en Tamara Brandt waren

er om de vreugdetranen te delen.’

Hoe reageerde je omgeving op deze mooie

prestatie?

‘Mijn familie was vol ongeloof toen ik naar Nederland

belde. Ze konden het echt niet geloven. Ik hoorde

de emotie in hun stem toen ik ze aan de lijn had. Ze

hebben me wel 5 keer gevraagd of het echt waar

was,’ lacht Prins.’Verder kreeg ik allemaal leuke

berichtjes op Facebook, twitter en de sms.’

Je zult tijdens de Lakeside in de eerste ronde

uitkomen tegen Irina Armstrong. Wat weet je van

haar en wat verwacht je van die wedstrijd?

‘Ik ken haar al een tijdje. Ook heb ik al een aantal

keer tegen haar mogen spelen. Het waren altijd

super spannende partijen. Ik heb nog niet van haar

gewonnen maar daar gaat in januari verandering

inkomen,’ aldus een zelfverzekerde Prins. ‘Ik ken

haar speelstijl dus daar kan ik me op voorbereiden.

Ik denk dat het een spannende wedstrijd

gaat worden. Ik ga in eerste instantie

heel erg genieten dat ik daar mag staan

en uiteraard meer als mijn best kan ik

niet doen.’

‘Mijn plaatsing voor de

Lakeside is een

fantastisch hoogtepunt’

Had je verwacht ooit op de Lakeside te staan? En

gaat hiermee een droom in vervulling?

‘Ik had het zeker nog niet verwacht.ik dart pas 6 jaar

en wil nog meer ervaring op doen door middel van

toernooien. Ik ben nog steeds op zoek naar een

goede sponsor om internationaal te gaan. Via die

weg wilde ik dan ooit een keer op Lakeside staan.

Maar op deze manier kon het natuurlijk ook. Er gaat

dan ook zeker een droom in vervulling. Lakeside is

het hoogst haalbare voor de Nederlandse dames.

Dit zal ik nooit vergeten!’

Wie moet er zeker in het publiek zitten wanneer jij

op het beroemde Lakeside podium staat?

‘Op de eerste plaats mijn partner Patrick. Natuurlijk

wil ik al mijn familie er ook bij hebben en die hebben

ook meteen geboekt, zodat zij ook dit moment een

keer meemaken. Je weet nooit of dit eenmalig is.

Hoe ga je om met druk en spanning tijdens grote

wedstrijden? Ga je speciaal in training voorafgaande

aan de Lakeside?

‘Ik probeer voor mijzelf altijd rustig te blijven,’legt

Prins uit. ‘ik probeer niks te forceren. Ik doe

gewoon mijn ding en meestal gaat dat wel goed. Ik

win niet altijd maar van verloren partijen kan je

ook nog veel leren. Ik ga me niet ‘kapot’ trainen

voor Lakeside. Ik train normaal gesproken ook niet

overdreven veel. Ik wil voor mijzelf wel meer gaan

gooien. Gelukkig is er de competitie, LaCo en

andere toernooien om genoeg te kunnen gooien. Ik

ga wel meer met Floortje van Zanten trainen. Ze

woont niet ver van mij vandaan en we kunnen het

super vinden samen.

Hoe ben je ooit met darts in aanraking gekomen en

aan wie had je dat te danken?

‘Mijn stiefvader dartte al voordat hij bij ons in huis

kwam wonen. Ik vond het wel leuk om dat een keer

te gaan proberen en er kwam een dartsbord in de

woonkamer. We stonden vaak samen te gooien en

na een tijdje zei hij dat hij me had opgegeven voor

een lokaal toernooi in het Westland. Ik had hier

Op welk moment merkte je dat je goed werd en

misschien zelfs wel de nationale en internationale

top kon halen?

Ik deed voor het eerst mee aan de reeks NDB

toernooien. Ik kwam in de top 10 terecht en ik

dacht dat er wel meer uit te halen was. Dat jaar

erop deed ik weer mee en werd ik 8e. Ik werd

gevraagd om de Lorna Croft mee te gooien (dankzij

Francis Hoenselaar). Ik vond dat een hele eer en ik

ben me daarna meer gaan richten op het darten om

me toch te kunnen bewijzen op andere toernooien.

Waar hou jij je in het dagelijks leven naast het

darten mee bezig?

‘Ik werk als groepsleidster op een kinderdagverblijf

in Zoetermeer. Daarnaast vind ik het heerlijk om

mijn motor te pakken en om lekker een stukje te

gaan rijden.’

totaal geen zin in omdat ik mijzelf nog zeker niet

goed genoeg vond. Ik ging samen met hem en

kwam erachter dat ik best wel kon meekomen met

de dartsters die daar rond liepen. Het toernooi

duurde drie maanden en ik kwam in de finale

terecht. Deze verloor ik nipt maar zo kwam het

balletje aan het rollen. Ik werd gevraagd in een

competitieteam en ging met een paar naar

toernooien in Nederland. Dus bedankt Peter

Wijnbergen,’ lacht Prins.

‘Mijn familie was vol ongeloof

toen ik naar Nederland belde’

Je bent inmiddels onderdeel van de Nederlandse

selectie en heb verschillende wedstrijden gespeeld

voor het Nederlands team. Wat betekent dit voor

jou?

‘Ik vind het een eer dat ik uit mag komen voor het

Nederlands Team. Onderling is het altijd gezellig en

dat is heel belangrijk voor de prestaties. Ik denk dat

ik hier wel hoor. Ik heb met het team al aardig wat

prijzen gewonnen. Zowel met de Lorna Croft als met

de Springcup. Ik hoop dat ik hier nog lang aan mag

deelnemen.’

Wat vind jij het leukste dartstoernooi om aan deel te

nemen?

‘De Zuiderduin Masters. Het is een super goed

georganiseerd toernooi. Alles wordt super voor de

spelers geregeld en het is onwijs gezellig.’

Waar komt de naam Racing Angel vandaan?

‘Bij mijn eerste toernooi, de Monsterse Embassy

waren er allemaal mensen die bijnamen voor

elkaar verzonnen. Ik had er nog geen en vanwege

mijn motor hadden ze deze voor mij verzonnen.

Born to be Wild.’

Wat zijn je toekomstplannen? Zowel individueel als

in teamverband, zoals LaCo, Nederlands Team

etc.?

‘Ik hoop dat ik voor, tijdens of na de Lakeside

misschien een sponsor krijg zodat ik meer

itnernationaal kan gaan gooien. Ik ga mijn best doen

om in het Nederlands Team te blijven en uiteraard

als ik niet teveel in het buitenland zit de Laco kan

blijven gooien.’

Heb jij een voorbeeld in de dartssport? Zo ja,

waarom juist deze persoon?

‘Dat is vanaf het begin al Francis Hoenselaar

geweest. Het is onwijs knap wat zij in 20 jaar

gedaan heeft en dat ze er zo normaal onder is

gebleven. Ik keek heel erg tegen haar op in het

begin maar heb veel van haar geleerd op toernooien

en bij het Nederlands Team.’

Wil je zelf nog iets kwijt aan de lezers van dit Online

Magazine van de NDB?

‘Blijf lekker jezelf!’

Wij bedanken Sharon voor dit interview en wensen

haar erg veel succes op de Lakeside welke plaats

vindt van 5 tot en met 13 januari. Natuurlijk kunt u

de verrichtingen van Sharon Prins volgen op de

NDB website (www.ndbdarts.nl) en op de website

van Sharon Prins. (www.racing-angel.nl)

Naam: Sharon Prins

Leeftijd: 24

Woonplaats: Zoetermeer

Lidorganisatie: DSWN

Teams: Dames en Heren (competitie), LaCo DSWN,

Nederlands Team

‘Ik heb nog nooit van

Armstrong gewonnen maar

daar gaat in januari verandering

inkomen’

Tijdens de finalewedstrijden van de Winmau World Masters werd de loting verricht voor de Lakeside die van 5 t/m 13 januari 2013 wordt gehouden in Frimley Green. De Nederlanders hebben geen makkelijke loting. ‘Defending Champ’ Christian Kist moet het opnemen tegen de als vijfde geplaatste Robbie Green. Vorig jaar werd Green in de tweede ronde verslagen door Wesley Harms. ‘Sparky’ zelf speelt tegen de Noorse qualifier David, die tijdens de Winmau Martin Adams versloeg. Twee Nederlanders ontmoeten elkaar in de eerste ronde, namelijk Jan Dekker en debutant Jeffrey de Graaf. Jimmy Hendriks heeft het zwaar getroffen met Martin Adams als tegenstander. Ook Benito van de Pas en Willy van de Wiel hebben een zware loting. Benito speelt tegen Darryl Fitton en Willy ontmoet Scott Waites. In het damestoernooi gaat onze Nederlandse troef Sharon Prins het opnemen tegen Irina Armstrong. Een volledig interview met Sharon is op de vorige pagina’s te lezen.

HEREN

Darryl Fitton - Benito Van De Pas

Stephen Bunting - James Wilson

Alan Norris - Wayne Warren

Wesley Harms - Rune David

Scott Mitchell - Mark Barilli

Robbie Green - Christian Kist

Steve Douglas - Gary Stone

Tony O'shea - John Walton

Richie George - Dave Prins

Martin Adams - Jimmy Hendriks

Gary Robson - Garry Thompson

Jan Dekker - Jeffrey De Graaf

Martin Atkins - Jason Cullen

Ross Montgomery - Paul Jennings

Geert De Vos - Tony Eccles

Scott Waites - Willy Van De Wiel

DAMES

Irina Armstrong - Sharon Prins

Deta Hedman - Lisa Ashton

Julie Gore - Trina Gulliver

Dobromyslova - Lorraine Farlam

Zuiderduin Masters 2012

In Egmond aan Zee heeft Stephen Bunting op indrukwekkende wijze de

Zuiderduin Masters gewonnen. ‘The Bullet’ wist in de eindstrijd zijn

landgenoot Alan Norris te verslaan met 5-0. De finale begon spetterend

met een 170-finish van de als eerste geplaatste Norris die veel indruk

maakte gedurende het toernooi. Bunting ging mee in het razendsnelle

tempo wat resulteerde in een ijzersterk begin van deze finale met een

gemiddelde van boven de 100 in de eerste set.

Bunting bleek op de belangrijke momenten het scherpst. Binnen 50 minuten

stond er een afgetekende 5-0 overwinning op het scorebord. Na zijn Winmau

Master titel is ‘the Bullet’ nu ook Zuiderduin Masters en verkeert in

uitstekende vorm voorafgaande aan de Lakeside. Bunting zelf was uiteraard

zeer tevreden met zijn prestatie: “Ik ben erg blij, dit is mijn beste jaar tot

nu toe en ik ga dan ook vol vertrouwen en goede moed naar de Lakeside.”

Eerder deze dag werd de finale van het allereerste Zuiderduin Masters

International Youth toernooi met overmacht gewonnen door de lange Quin

Wester uit Apeldoorn. Wester versloeg zijn Belgische tegenstander Kenny

Neyens met 2-0.

Regerend Lakeside kampioene Anastasia Dobromyslova won door haar grote

podium ervaring in de derde set van Aileen de Graaf die daarmee voor de

tweede keer op rij runner-up werd in de damesfinale. “Ik merkte tijdens de

partij dat ik zenuwachtig was, maar ondanks deze verloren wedstrijd ben ik

erg blij met zijn tweede plek”, aldus de verliezend finalist.

Natuurlijk deden er ook veel Nederlanders mee in Egmond aan Zee. Behalve

Lakeside winnaar Christian Kist stonden er ook maar liefst vier Noord-

Hollanders op het podium. Wesley Harms, Jimmy Hendriks, Remco van Eijden

en Jeffrey de Graaf. Ook Bryan de Hoog, Dennie Bos, Benito van de Pas, Jan

Dekker, Michel van der Horst en Rick Hofstra verschenen op het podium.

Bij de dames namen Aileen de Graaf en Lakeside debutante Sharon Prins het

op tegen grote dartsnamen als Irina Armstrong, Lorraine Farlam, Anastasia

Dobromyslova en Deta Hedman. Bij de jeugd waren er vier Nederlandse

jongens die allen graag de opvolger van Jimmy Hendriks wilden worden. De

lange Quin Wester, Jeffrey de Zwaan, Kevin Voornhout en Mats Gies speelden

in het jeugd toernooi samen met de Belg Kenny Neyens en Joe Davis.

Hoe verging het onze Nederlandse darters tijdens de Zuiderduin Masters?

De eerste dag leverde gelijk al enkele verassende uitslagen op. Remco van

Eijden versloeg Christian Kist met 5-2. Verder wisten Aileen de Graaf, Bryan

de Hoog, Quin Wester, Dennie Bos, en Jeffrey de Graaf hun eerste partij te

winnen. Op zaterdag wist Michel van der Horst zijn tweede partij wel te

winnen door Scott Mitchell te verslaan. Dit lukte Hendriks helaas niet en hij

verloor ook zijn tweede partij van de uiteindelijke finalist Alan Norris. Rick

Hofstra wist een 5-1 overwinning te boeken op Benito van de Pas en Jan

Dekker verloor van Richie George. Kist en Harms speelden een mooie partij

tegen elkaar waarin 'Sparky' uiteindelijk de winst binnen haalde. Maar de

meest verassende overwinning was die van debutante Sharon Prins die met 4-2

wist te winnen van Deta Hedman.

Op zaterdagavond speelde Jeffrey de Graaf erg sterk en won vrij gemakkelijk

van Jan Dekker met 5-1. Aileen de Graaf wist ook haar tweede partij te

winnen wat betekende dat zij op de zondag de finale zou gaan spelen. Bij de

jongens wist Jeffrey de Zwaan niet te winnen van Quin Wester waardoor

Wester ook op zondag zijn opwachting mocht maken in de jeugd finale tegen

de Belg Kenny Neyens. De meest opvallende partij van de zaterdagavond werd

die tussen Remco van Eijden en Wesley Harms. Een wedstrijd die alles kende

en waarin van Eijden aan het langste eind trok.

Op de zondag speelde Jeffrey de Graaf uit Schagen, die zich toch wel

verassend had geplaatst voor de Zuiderduin Masters, tegen Ross Montgomery.

Het was een spannende wedstrijd die de Schot uiteindelijk wist te winnen met

3-2. Rick Hofstra moest het in de kwartfinale opnemen tegen de goed

spelende Alan Norris. Helaas bleek Norris een maatje te groot voor Hofstra die

verder een uitstekend toernooi kende. De laatste Nederlander bij de heren in

de kwartfinale was Remco van Eijden. Hij speelde tegen de latere winnaar

Stephen Bunting. 'The Bullet' speelde erg sterk en won met 3-0.

‘De Zuiderduin Masters 2012 was weer een

geslaagd dartsevenement!’

MariFlex verlengt sponsorcontract met

organisatie Zuiderduin Masters

Tijdens het Zuiderduin Masters 2012 toernooi zijn

de organisatoren van de Zuiderduin Masters en de

heren Ruud Cogels en Gerd Jan van de Pol van de

MariFlex Group een nieuwe sponsordeal

overeengekomen.

MariFlex al enige jaren actief als sponsor van

diverse topdarters en het wereldtop

dartstoernooi de Zuiderduin Masters, heeft

besloten ook voor de komende drie jaar het

toernooi te sponsoren.

De Zuiderduin Masters in Egmond aan Zee is alom

geroemd door deelnemers en was ook dit jaar

weer een geslaagd evenement! Uitgebreid verslag

vindt u in dit magazine.

MariFlex dartsteam uitgebreid naar zeven spelers

Het professionele dartsteam van MariFlex bestaat tegenwoordig uit zeven spelers. Het team

waarvan MariFlex Group of Companies uit Vlaardingen de sponsor is werd gevormd door de

twee Engelse dartsiconen Tony O’Shea en Darryl Fitton, en de talentvolle Nederlandse spelers,

Willy van de Wiel, Joey ten Berge, Jan Dekker en Jimmy Hendriks.

Maar er is nu een zevende talentvolle speler bij, Wesley Harms. Deze 28-jarige darter uit het

Noord- Hollandse Barsingerhorn trok begin dit jaar al de aandacht met het bereiken van de

halve finale tijdens zijn debuut op het Lakeside World Professional Darts Championship in

Frimley Green Engeland. Daarna schreef ‘Sparky’, wat zijn bijnaam is, diverse internationale

toernooien op naam en recent won hij met het Nederlands team in Turkije de Europe Cup titel

voor teams en wonnen de Nederlanders het overall klassement.

De keuze was snel gemaakt door Wesley die door dit sponsor contract de komende tijd

onbezorgd zijn tijd kan besteden aan darts en aan zijn ambitie, een absolute wereldtopper te

worden, vorm geven kan.

Geweldig Kerst cadeau voor topdartsters Aileen de

Graaf en Sharon Prins

Wat is er nu mooier dan dat je weet dat je het komende jaar je

volledig kunt storten op je internationale dartscarrière? Voor de

twee dartstalenten Aileen de Graaf en Sharon Prins is dit vanaf nu

mogelijk. Aileen en Sharon kregen namelijk van de heer Eijsink,

directeur van het Amsterdamse bedrijf Finder, specialist in

relaistechniek, een sponsorcontract aangeboden. Door deze

sponsoring worden Aileen en Sharon in staat gesteld deel te

nemen aan het internationale dartstoernooien circuit. Het circuit

waar punten worden verdiend voor deelname aan belangrijke

dartsevenementen.

Een prachtig Kerst geschenk voor deze nieuwe talenten binnen het

Nederlandse dartscircuit. Sharon Prins kwalificeerde zich enkele

maanden geleden, tijdens de Lakeside play off wedstrijden, voor

het Lakeside World Professional Darts Championship in Frimley

Green. De Lakeside is het belangrijkste podium voor iedere

darter, en dankzij het sponsorcontract voor Aileen en Sharon

krijgen ze de kans om via de internationale ranking dit podium in

2014 te bereiken als geplaatste speler.

Na de Lakeside zullen Aileen en Sharon zoveel mogelijk samen

optrekken door Europa met de kleuren van Finder op hun shirt.

Finder sponsort buiten Aileen en Sharon al enkele jaren Martin

Adams en Trina Gulliver, en vorig jaar kregen ook Francisca

Hoenselaar en Jimmy Hendriks een sponsorcontract aangeboden.

Alleen voor Francisca was dit van korte duur. Door de

verwondingen opgelopen bij een verkeersongeval kan ze voorlopig

niet meer darten. " Maar, dat zijn de woorden van Martin Eijsink,

zodra ze weer aan 'the oche' gaat staan gaan we gewoon weer

verder met sponsoring. Wat als er één dame in Nederland is die

zulks verdiend, dan is het boegbeeld van de Nederlandse vrouwen

dartssport, Francisca Hoenselaar"

NDB RANKINGCIRCUIT

Ranking 1 Ranking 2 Ranking 3 20.01 Den Haag 24.03 Lent 14.04 Almere Houtrusthallen Sporthal de Spil Locatie volgt!

Laan van Poot 22 Laauwikstraat 5 2566 EC Den Haag 6663 CD Lent

Seniorentoernooi (dames en heren gemixed) alleen voor amateurs*! Bij de jeugd wordt onderscheid gemaakt in niveau!

En het belangrijkste, je hoeft geen lid te zijn!

* spelers die uitkomen in de ere- of 1ste divisie, LaCo, Superleague of top 10 NDB Ranking kunnen niet deelnemen.

De Nederlandse Darts Bond organiseert

1ste helft 2013

Met medewerking van onze lidorganisaties:

Vergeet ook zeker niet!

1 t/m 3 februari

dutchopendarts.nl

JEUGD GRATIS DEELNAME!

BELANGRIJKSTE VERANDERINGEN: Onderscheid gevorderden en amateurs!

Versoepeld kledingreglement!

MEER INFO

NDBDARTS.NL

IEDEREEN IS WELKOM, VAN JONG TOT OUD!

€ 4.000,- PRIJZENGELD PER TOERNOOI!

In september was het precies 10 jaar geleden dat

het eerste Nederlandse Grand Slam toernooi

werd georganiseerd. Na maanden voorbereiding

en onderhandelingen met de BDO, kreeg Ad

Schoofs, de toenmalig manager van Raymond van

Barneveld, het voor elkaar om een groot toernooi

à la het prestigieuze Embassy evenement in

Nederland te organiseren. De “World Darts

Trophy” kende negen speeldagen met 32 heren

en 8 dames. Het format was gelijk aan de

Embassy met een knock-out systeem en

€150.000 prijzengeld, waarvan € 35.000 voor de

winnaar.

In die tijd toch een zeer aanzienlijk bedrag. Plaats

van handeling: de Vechtsebanen in Utrecht. Dit was

een omgebouwde schaatshal met een groot podium

waar het publiek getuige was van een fantastisch

toernooi. Als onderkomen voor de spelers werd

gekozen voor het Mitland Hotel aan de zuidoost

kant van Utrecht. Het eerste jaar werd nog geen

grote sponsor gevonden voor het evenement, maar

SBS zond wel het gehele evenement grotendeels

live uit, onderbroken door hart van Nederland rond

22 uur. Dat feit trok later een grote sponsor aan.

Vanaf dat moment zouden nog vier edities

georganiseerd worden onder de naam “Bavaria

World Darts Trophy” en in 2007 als “Bullit Energy

drink World Darts Trophy”.

Kenmerkend voor de WDT was de opkomst van de

spelers. Over een hoogliggende brug welke

gebouwd was tussen het spelershome en het

podium lieten de spelers zich in de spotlights

toejuichen door het aanwezige publiek.

Legendarisch is de vijf minuten durende opkomst

van Bobby George in 2002.

Winnaar van de eerste editie werden de Australiër

Tony David, die negen maanden eerder ook al de

Embassy wist te winnen en Mieke de Boer die o.a.

Francis Hoenselaar wist te verslaan. Het werd

Bambi’s grote doorbraak op dartsgebied. Raymond

van Barneveld wist de edities van 2003 en 2004 te

winnen. Vanaf 2006 speelden onder druk van SBS6

ook enkele PDC spelers mee tijdens het

evenement. Dat resulteerde direct in een winst

voor Phil Taylor. In 2007 zou het veld voor 50% uit

BDO en 50 % uit PDC spelers bestaan. Het zou

tevens de laatste editie van het evenement

worden.

World Darts Trophy

Een politiek steekspel van SBS6 en de PDC zorgde

ervoor dat de PDC haar spelers geen toestemming

meer gaf voor deelname en daarmee viel het doek

voor dit Nederlandse initiatief. SBS6 ging verder

met de PDC en zond alleen nog haar toernooien uit.

Velen zullen zich die laatste editie herinneren

wegens de fantastische finale die Gary Anderson

van Phil Taylor wist te winnen.

Naast de WDT werd er vanaf 2003 nog één tweede

Nederlands Grand Slam toernooi aan de kalender

toegevoegd. De International Darts league kende

een uniek format. In totaal 32 spelers welke

meerdere wedstrijden in poules zouden spelen,

gevolgd door knock-out wedstrijden. Dit

evenement vond vijf keer plaats en werd

gekenmerkt door veel verschillende speellocaties.

Het eerste jaar werd gespeeld in de Uithof in Den

Haag, eveneens een schaatsarena. Een jaar later

moest het evenement wegens een grote brand in

de Uithof verhuizen naar Zoetermeer. De

Silverdome was ook weer een schaatshal. In 2005

zou weer gekozen worden voor een herbouwde

Uithof in Den Haag. De laatste twee edities werden

in het Triavium in Nijmegen gespeeld. In 2006

schreef dit evenement geschiedenis, aangezien dit

het eerste toernooi werd waar maar liefst twee 9-

darters werden gegooid.

Phil Taylor wist dit huzarenstukje te realiseren

gevolgd door Tony O’Shea precies 24 uur later.

Beide spelers mochten de sleutel van een leuke

sportauto in ontvangst nemen. Al moest er voor het

exemplaar van O’Shea nog even onderhandeld

worden met Sponsor Kroymans.

Onderhoudsbedrijf Tempus was meerdere jaren de

sponsor van dit evenement. Raymond van

Barneveld wist dit evenement liefst drie keer te

winnen in 2003, 2004 en 2006. Mervyn King en Gary

Anderson waren de winnaars in resp. 2005 en 2007.

Vijf jaar na het laatste evenement denken we nog

steeds terug aan elf fantastische evenementen

georganiseerd door Ad Schoofs. Ook vele spelers

denken nog met weemoed terug aan deze tijd. De

foto’s geven een sfeerimpressie van het eerste

WDT toernooi in Utrecht.

Beide evenementen kenden in de laatste twee jaar

ook een editie voor de jeugd. Winnaars van die

edities waren o.a. Ron Meulenkamp, Sven van Dun

en Pascal van Mourik.

5 KEER GOUD IN TURKIJE

De Nederlandse darters hebben tijdens het WDF Europe

Cup toernooi in Turkije een geweldige prestatie geleverd.

Met maar liefst vijf gouden medailles en één keer zilver

presteerden onze landgenoten boven verwachting.

Dames

De dag begon vroeg met de koppelfinale bij de dames. In

deze eindstrijd, die gekenmerkt werd door zenuwen nam

Wales direct het initiatief. Gelukkig kon het Nederlandse

duo aanhaken en was het Tamara Schuur die in de derde

leg de eerste 180 van de partij wist te gooien. Uiteindelijk

wisten Karin Krappen en Tamara Schuur in de finale met

maar liefst 6-3 te winnen van Edwards en Gore. Dit

betekende lachende gezichten in het Nederlandse kamp

en het derde koppelwinst voor Nederland in de

geschiedenis van het Europees Kampioenschap.

Maar dit was niet het enige feestje voor de Nederlandse

dames. Krappen en Schuur zijn namelijk in Turkije ook

overall kampioen geworden. Doordat Patricia de Peuter in

het dames singletoernooi te sterk was voor de Engelse

Trina Gulliver en onze Nederlandse dartsters de

koppelfinale winnend wisten af te sluiten werden er

genoeg punten behaald voor deze tweede gouden

medaille.

Heren

Na de dames koppelfinale was het de beurt aan Christian

Kist en Jan Dekker om dit goede voorbeeld te volgen.

Zij speelden in de mannen koppelfinale tegen Cilpys en

Labnauskas uit Litouwen.

Met een overduidelijke 6-0 overwinning werd de tweede

finale van de dag ook door Nederland gewonnen.

Het was Christian Kist die gelijk weer mocht aantreden in

de singles finale tegen de Schot Gary Stone. Beide heren

zullen ook tijdens de aankomende editie van de Lakeside

weer hun opwachting maken. De mannen begonnen gelijk

in de hoogste versnelling met maar liefst drie 180'ers in de

eerst vier legs van de wedstrijd. Op 3-3 was het Gary

Stone die de eerste break plaatste. Helaas wist de Schot

dit voordeel vast te houden door ijzersterk spel en gooide

Stone opnieuw een 180 en een 14-dart leg, waardoor Kist

tegen een moeilijke 6-3 achterstand aankeek. De

Vroomshoper deed nog wat terug door een 106 te finishen

maar kon zijn ongeslagen reeks niet tot het einde vol

houden en verloor met 7-4 van een goed spelende Stone.

Maar veel tijd om dit verlies te verwerken was er niet voor

Kist. Hij moest gelijk weer aan de bak in de laatste finale

van de dag. Samen met Benito van de Pas, Wesley

Harms en Jan Dekker speelden zij om de titel van het

heren teamtoernooi. Het Nederlands kwartet moest in die

finale winnen van Adams, O'Shea, Waiters en Atkins.

Onbevangen trad het jonge Nederlandse team de

Engelsen tegemoet en de strijd ging gelijk op. Kist verloor

als eerste zijn eigen leg door ijzersterk spel van zijn

tegenstander Martin Atkins.

Terwijl Nederland op een 6-3 achterstand stond wist het

plotseling maar liefst 5 legs op rij te winnen.

De Engelsen kwamen nog terug tot 8-7 maar het was Jan

Dekker die met een magistrale leg de wedstrijd op slot

gooide. Het sterke Engelse team werd uiteindelijk

verslagen met 9-7 en zo wisten de vier Nederlandse

darters ook het heren teamtoernooi te winnen. Doordat

het Nederlandse viertal vandaag vertegenwoordigd was in

alle mannen finales, hadden ze al genoeg punten

verzameld om ook de overall Europese titel bij de mannen

mee naar huis te nemen.

Debutanten

Met vijf debutanten in het team schrijft Nederland

geschiedenis door maar liefst vijf gouden medailles te

winnen. Nooit eerder wist Nederland beide overall titels in

hetzelfde jaar binnen te halen. Deze unieke prestatie

wisten alleen de Engelsen eerder te presteren. Dat was in

de gouden jaren ’84, ’86, ’90 en ’96 met illustere namen

als o.a. John Lowe, Eric Bristow, Phil Taylor, Cliff

Lazarenko, Ronnie Baxter, Andy Fordham, Martin Adams

en Steve Beaton. Met Jan Dekker, Christian Kist, Wesley

Harms en Benito van de Pas had Nederland het jongste

team dat ooit deelnam aan een EK

Van vrijdag 22 februari tot en met zondag

24 februari 2013 organiseert de

Nederlandse Darts Bond voor de tweede

maal in haar geschiedenis de Six Nations

Cup. Dit topevenement voor de vijf Britse

landen en Nederland zal plaatsvinden op

vakantiepark de Krim op Texel.

Volgens Niels de Ruiter, directeur van de NDB, een

unieke locatie. "Dankzij een intensieve zoektocht hebben

we met de Krim een unieke, professionele maar ook een

zeer gastvrije locatie gevonden die geschikt is voor speler

en toeschouwer! Wij kijken erg uit naar het evenement en

weten zeker dat we met de Krim de kwaliteit en

gastvrijheid kunnen garanderen zoals men dat van de

NDB en Nederland gewend is. We begroeten onze

collega's uit Wales, Engeland, Schotland, Ierland en

Noord-Ierland graag op het mooie Texel!"

Interessant detail is dat Nederland de Six Nations Cup

nog nooit heeft weten te winnen. Dit is opvallend,

aangezien de prijzenkast vol staat met trofeeën van

andere evenementen. Alleen al dit lopende seizoen werd

de 'Europe Cup', bij zowel de jeugd (jongens) als bij de

senioren (dames en heren) , als ook de 'Springcup'

(dames en heren) gewonnen. "Reden genoeg om hier

verandering in te brengen door de perfecte

omstandigheden te creeëren," alus Niels de Ruiter.

De loting heeft inmiddels plaatsgevonden. Bij de dames

bestaat groep 1 uit Noord-Ierland, Wales en Engeland en

groep 2 uit Ierland, Nederland en Schotland. In groep 1 bij

de heren wordt gespeeld door Ierland, Noord-Ierland en

Engeland. De Nederlandse heren treffen Schotland en

Wales in hun groep. Tijdens het toernooi komen per team

vijf heren en drie dames in een round-robin systeem in

actie.

De zes landen worden dus verdeeld over twee groepen

waarvan de nummers één en twee doorstromen naar de

halve finales. De nummers drie spelen om de troostprijs.

De Nederlandse heren hebben, sinds hun eerste

deelname in 2002, maar liefst vier keer de finale verloren.

De dames mogen sinds drie jaar meedoen en wisten

tweemaal de finale te halen. Afgelopen februari werd de

Six Nations Cup in Engeland gespeeld en verloren de

dames, net als de heren, de halve finale. Zonder twijfel is

Engeland het meest succesvolle land in de historie van de

Six Nations Cup. De Engelsen versloegen in februari

zowel bij de dames als bij de heren Wales in de finale.

De Six Nations Cup kent volgens velen het sterkste

deelnemersveld van alle internationale teamtoernooien en

het belooft dan ook spektakel, topdarts en teamprestaties

op het hoogste niveau! Noteer 22 tot en met 24 februari

2013 dus zeker in je agenda en hou de website van de

NDB in de gaten voor meer informatie over de

deelnemende teams, spelers, schema, arrangementen en

ticketverkoop!