1116 Netto PGB In WMO Is Toch Mogelijk

1
financiering 68 9-2007 > zorg & financiering Nederlandse Federatie van Universitair medische centra Voor de circulaire die van toepassing is, zie onder: Algemene ziekenhuizen: 2. Zorgverzekeraars Nederland Voor de circulaire die van toepassing is, zie onder: Algemene ziekenhuizen: 2.< Met ingang van 1 augustus 2007 is het toch mogelijk om het persoonsgebonden budget (PGB) netto aan Wmo-cliënten (Wet maatschap- pelijke ondersteuning) uit te keren. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op haar website. Volgens de wet mogen gemeenten het PGB niet netto verstrekken, aldus de VNG. Alleen het Centraal Administratie Kantoor (CAK) mag de eigen bijdrage vaststellen, opleggen en innen (art. 16 Wmo). Gemeenten konden het bedrag daarom alleen bruto aan de cliënt uitkeren. Oplossing De VNG, Per Saldo en het CAK hebben nu een oplossing gevonden. De budgethouder en de gemeenten hebben hier zo min mogelijk papie- ren rompslomp van. Eigen bijdrage De gemeente vraagt het CAK om over de te ver- strekken netto PGB’s de eigen bijdrage te bere- kenen. Het administratiekantoor berekent de maximale eigen bijdrage en stuurt een kennisge- ving en een beschikking aan de PGB-houder. De gemeente krijgt een periodiek overzicht van de berekende maximale eigen bijdragen. Uitbesteden De gemeente kan nu een netto PGB uitkeren. De eigen bijdragen worden niet onderling verre- kend tussen gemeente en CAK. Nadat de netto- variant is berekend, kan de gemeente de admi- nistratie uitbesteden aan een derde partij. Bron: www.gemeente.nl, 14 augustus 2007< > persoonsgebonden budget 1116 netto pgb in wmo is toch mogelijk Optimalisatie van de uitvoering. Dat is de fase waarin gemeenten zich op dit moment binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veelal bevinden. Na het doorlopen van de Euro- pese aanbesteding ‘Hulp bij het Huishouden’, het inrichten van het gemeentelijk Wmo-loket én het uitvoeren van de indicatiestellingen is nu vooral bovengenoemd aspect aan de orde. Het is daarbij interessant te weten waar de gemeen- ten nu staan op het gebied van deze uitvoering. Deze kennis helpt in kaart brengen wat er nog moet gebeuren om tot de optimale situatie te komen. Dit verschilt uiteraard per gemeente en kan door lokale beleidssturingen worden ge- vormd. Echter, veel ondersteunende activiteiten in het proces zijn voor alle gemeenten generiek. > wet maatschappelijke ondersteuning 1117 onderzoeksrapport uitvoering wmo ZenF-0907 cyaan.qxd 3-10-2007 15:34 Pagina 68

Transcript of 1116 Netto PGB In WMO Is Toch Mogelijk

Page 1: 1116 Netto PGB In WMO Is Toch Mogelijk

financiering

68 9-2007 > zorg & financiering

Nederlandse Federatie van Universitairmedische centra

Voor de circulaire die van toepassing is, zie onder:– Algemene ziekenhuizen: 2.

Zorgverzekeraars Nederland

Voor de circulaire die van toepassing is, zie onder:– Algemene ziekenhuizen: 2.<

Met ingang van 1 augustus 2007 is het tochmogelijk om het persoonsgebonden budget(PGB) netto aan Wmo-cliënten (Wet maatschap-pelijke ondersteuning) uit te keren. Dat meldtde Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG) op haar website.

Volgens de wet mogen gemeenten het PGB nietnetto verstrekken, aldus de VNG. Alleen hetCentraal Administratie Kantoor (CAK) mag deeigen bijdrage vaststellen, opleggen en innen(art. 16 Wmo). Gemeenten konden het bedragdaarom alleen bruto aan de cliënt uitkeren.

Oplossing

De VNG, Per Saldo en het CAK hebben nu eenoplossing gevonden. De budgethouder en degemeenten hebben hier zo min mogelijk papie-ren rompslomp van.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt het CAK om over de te ver-strekken netto PGB’s de eigen bijdrage te bere-kenen. Het administratiekantoor berekent demaximale eigen bijdrage en stuurt een kennisge-ving en een beschikking aan de PGB-houder. Degemeente krijgt een periodiek overzicht van deberekende maximale eigen bijdragen.

Uitbesteden

De gemeente kan nu een netto PGB uitkeren.De eigen bijdragen worden niet onderling verre-kend tussen gemeente en CAK. Nadat de netto-variant is berekend, kan de gemeente de admi-nistratie uitbesteden aan een derde partij.Bron: www.gemeente.nl, 14 augustus 2007<

> persoonsgebonden budget

1116 netto pgb in wmo is toch mogelijk

Optimalisatie van de uitvoering. Dat is de fasewaarin gemeenten zich op dit moment binnende Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)veelal bevinden. Na het doorlopen van de Euro-pese aanbesteding ‘Hulp bij het Huishouden’,het inrichten van het gemeentelijk Wmo-loketén het uitvoeren van de indicatiestellingen is nuvooral bovengenoemd aspect aan de orde. Het

is daarbij interessant te weten waar de gemeen-ten nu staan op het gebied van deze uitvoering.Deze kennis helpt in kaart brengen wat er nogmoet gebeuren om tot de optimale situatie tekomen. Dit verschilt uiteraard per gemeente enkan door lokale beleidssturingen worden ge-vormd. Echter, veel ondersteunende activiteitenin het proces zijn voor alle gemeenten generiek.

> wet maatschappelijke ondersteuning

1117 onderzoeksrapport uitvoering wmo

ZenF-0907 cyaan.qxd 3-10-2007 15:34 Pagina 68