Overleise Echo november 1964 - Kristuskoningnummer

Post on 07-Mar-2016

233 views 12 download

description

Overleise Echo november 1964 - Kristuskoningnummer

Transcript of Overleise Echo november 1964 - Kristuskoningnummer

Leveràen teksten : bernerd vanhoutte - e.h. a.lyselen - fi11p devoMere - frans lemaltre -

f f i benkvanwa11e -henu igvanua11e - j oze fdevo1de re .1uc tangbe -Etevr. tanghe - po1 durein - pol tanghe - ronald coussement - willy delaere.

Overleie 11 novernber 1t64

tnl et tandengeknars-. zoals in Mattheus dertienen met de troosteloze aanbl-ik op onze kapotte schriJfmachien

kijken ve toch net een zeker gevoel van moedbet nintertje vierenzestig - vijfenzestig te gemoet.

T{at het zal worden. dat veet ik niet,rant net de verkiezingen rlst ik het ook niet.

Ik zei dug : "... een zeker gevoel, van moed trniet omdat het reer 'trs rnoét,

maar geef toe, beste lezer, Iieve lezeres,dat alle nnmnertJes tot zes .j-n hun edelste doel hebben gezegevÍerd

- terecht hebben ï!e er dan ook eens op gebierd -

Niettenin ploegen re voor-b met verdoken talentenvol met rnindemaardigheids-ingrediënten

en zullen Ee maar plichtbenugt vezder zretenon U rreer vééI nieuus te laten neten

over onze. Overlelse Ohi.ro( lap, reeral een lege bÍro ., .)

Maar 't Ías tgn voordele van de katholieke actieen met de groeten van de redactie

dat ik bet voonoord leer eens heb gezegdnaar nu heb ik toch miJn pen voor tlee naand 1n de kast gelegd.

S ^

!JÓ?

ÍJ."H(

1

ffi@@@ffi ffiw W6-ww@@M #Dit i" het jarrparool, en tegeli jk-het nieune jaarthema voor dit nerkjaar l%V f%5

vooral wat betreft de l-ei-dersvor"ning in de chiro.Het jaar van de geest en van de belijdenls werd met de Top in feite slecbts ingezet.Dit jaar gaan rre voortbouwen aan deze frisse inrendlge vernieuwing "We leven i-n Topvorm"Yoor vele jonge Leiders is hun geloof en hun ecieLnoedigheid "j.ets van de chiro. " Hetdrukt zich uit in de bewegingsvorïen en het verJii.ast daardoor iets van zijn echte le-venswaarde.We wiIlen ditmaal vertrekken v34_ilil4_ggen leven aJ: jonge nens, a1s kristen. Ze lerenbezinnen over de dïápffiflJ,Ieiiensïili86-íf-nun gelqone leven in deze moderne tijd.Ze ook het besef bijbrengen dat het leidersschap slechts de toepassing is in de opvoe-ding van hun eigen persoonlijk geloofsleven.De jonge kristen van vandaag wi-l de echte, zuivere levensnaarden ontdekken die schuilgaan onder het formalisme, de traditie en de schijn. Hij staat kristiseh ingcsteldtegenover alle vormelijkheid en wil- een duidelijk antwoord op zijn vraag naar waarheiden echtheid in het ]even. Hfj wil eerlijk z1$n. Vocr som-igen wordt dit'vragen zonderdegelijke oplossing een seepticisme tegenover al1es, en een ]eveg op tnee plannen : hetplan van zijn twijfel, en het plan van zijn aangeleercie_lristel:ljke levensgewoonten zon-d.er overtuiging . Anderen, en dat is erger laten zich onberrust meetronen naar een hu-rnanistlsche levensbeschour"lng ciie haer heidense grondslag zgrgvul(*e verduikt : "goedzijn" zi jn géloof niet opdringen " 'verdraegzaam zÍjn... ."maa4-.j f i l tusseil de zin nietverstaan van de verbondendheici met i{ristus, ,.$e genade, àeu _Qi*4íé're leven.van de Kerk.

Het jaarthema wil dan in de eerste plaats leiden tot een z!àverend gesprek. Ilit gesprekwordt maandelijks gehou<ien in de leiderskri-ng, een bpenharti.g en diepgaonde gepsrek o-ver een aantaL vragen dj-e het Leven direkt raken. b.v. Krijge! zlj g'ls;lórderwerp s"de openheici van mdns tot mens, als vorrn van vol-wessenheid. " (h$ntaXt mêt de medemens,belangstel l ing, begrÍp, nedeJeven, di-enstbetoon... enz...)ZO gaat het dan verder hetleren.^kennen van de mens in a] de sbhakeringen"van het leven, op godsdienstig, soeS-aal,ku l t u ree l geb ied . . . . ena . . . .

!o gevormd moet de leider éénnaa1 a1s voluassene zijn plaats innennen in de gemeenscbep.

_Z - DeBes tuu rde r "

(y ó,For,Kr-oRE 4e J'temnin/t

. . ! . 1

I)aar lk 1n stenrbureel 13 noest zijn, vond Lk het de theoretlsch vlugste en gemak-kelijkste manler eerst de trein te nenen tot in Bellegem en daa te voet de Kortrijksegrdnzen temg te overschrijden tot aan hokje C, brureel 13.

Eén nlnuut voot dat de treln vertrok hoorde 1k de deur van n'n eompartinent opengaan, ma.er daar 1k. rmnÍIle van n'a ynindervraardigheldsconrplexr DoB steeds naar de groadkijk, zag ík niet vle bet wag. Tot plots tnee knalrode danesschoentJeg zlcb mldden lnn'n gezlchtsveld gingen plageren. Ik had nog steeds mtn ciga:ret in rnljn handen ea zatknusJes. . .

Ilet zou bnrtaal geteest ziJa plots op te gaan_kijken en'het dlng star in de ogante zlen ; nen.mag lmmers de kleze3s-ntet bnrtaal belvloeden . Iíaar rode scboentJes n€tnit strikje gaven de lndruh dat z1j onder nurnmer 1 zou stenmea.

Ik zat nog steeds knusjes, tot plots m'n nekspleren zlch begonnea te manlfeeteren,en ik miJn blikken persé mboog moest richten. Eet blauwe Jurkje zat baar goedr het gafbreen l:lberaal gevoel.

Ik trok nog eeDs flink aan n'n clga:ret en voelde me erg thuLs. Ze had een, plastie- .handtas mee die paI recht nerd gehouden op haar schoot. h tÉt die strakke bouding kreeg1k oe indnik dat ze de Volksbelangen bebartigde. M'n cigaret nas bljna op toen de trelnvertrok.

Door bet bnruske starten kon ik opmaken dat bet een blordje tas raet bnrine oogjesgeloof ik en met een smoezig groen dlngetJe op het boofd-laten re het een hoedje noe-men- Dat zou zeker een kopstem op nr 2 vorden. Af en toe gllmlachte ze enwilde ne net haar parelnltte tanden een blancostem opdrlDgen.

Voor dat de treln te Bellegem stopte, rist 1k dat ze vanKortrlJk ras en zo neer.

Aan bokje C bureel 13 rnocbt ze nog niet blnnen.Ze nordt er pas volgende naand ltr ziet U ...

Zeg, ranneer Ls de volgende stenmlng ?

Een radikale fanatieker

. i

á\',,*

z(t oal's e1k jaar startte ons Kristus KoningrÍ'eest met een H. Mis in de St E-looiskerk. Van I u 30' druppelden er jongens toe op de speelplaets van de broederschool.Eindelijk, om kwart voof acht begon er al sat leven in te konen, zodat er aanstaltennerd gemaakt om naar de kerk te ga3n. Per afdel-ing ging het naar de kerk toe, aLleenbleven de.-ltprels nog uat ronddrentelen, bij gebrek aan vendelieiders en leiders geraak-ten ze d",t op gang, dgeh ook dat sEerd in órde gebraebt.

fn de kerk ze-lf Eas er heel ;st volk, zo$el jeugd a1s volwassenen waren tal-rijk opgekomen, hoeft" het een betoog dat ,ÊÍj de besten rTar€n. ,11 onze vlaggen stondenrtaast en rond het altaE;r+ar hei, dalr is nog iemand, nu eens i-emand die een reputatieheeft van altijd telart té'korren in de i{. fvïis. En zo baden en zongen we. .. nadat del-aatste klanken van het : " [Iees Gegroet 0 Sterre " uit rie kerk verdwenen fiaren, klon-ken reeds buiten marsbevelen, en zo steLoen nlj ons dar op, enhop".. toen naren we Íeg.Na eerst een kleÍne stribbe]ing met de kroonwacht, wie het eerst zou gaan, uilden nijplots er een race van makep" Ïoen ne enkele Eagens ]angs onze kitten hadden horen voot-bijfl itsen, rcilden wij het wèt uitvec}ten, dan maar om ter meest lawaai maken. 0f hetmuziekaal was ? ïk néet het niet, het kl-ink in all-e geval goed. ( te bedoelen, er rÍaslawaai genoeg. )

fu:Í$tus o

0mn0Zo zijn rle dan de broederscliool ingemarscheerd, terwijl wij welJ-lcht aL aan goudgeleboterhamrnen dachten en aan... eacao. lb zaal gaf enkele qlinuten l-atrr eèn Èagnifiekeaanbl lk ; moet U eens zien : j , ' r .

Een honderdtal jongens vlogen daar.op enkele stapels boterhanmen, en'er serdgegeten ; en dan maar besproeien met cacao. Voor zij die het nog ni.et nisten, het warende qs.pÍianten die instonden voor d€ bevoorradi-ng" (natuurlijk...) eUe.gn rías er-onderdie

'vÍjf aspis, één zwazrgeval vaa onder gemuisd, en rij-e kon ook mee etén-.p en maar

e!en, eten en eten ; en drinken, drinken en drinken.- l+, ,- i "

r. . , , , . . . . i , . . .

In de hoek van de zaa] $as onze noodkeuken gevestigd. En, daar nerd er nogaldoorgewerkt ; niet alleen orn al die vloei-strf te nraken maar ook orn aI die broden tesnijden, te sneren en dat alles o'n ze te laten opeten door een bende losgelaten .. o( nat ik nu moet schrijven, ourf ik niet al- te best 1 zieL, lJ, ik heb er ook gezeten eamee gegeten. ) Toen al die jonge magen germld naren tot op het randje en aldus de tafeleblank en ongerept, dan begonnen nij, dat w11 zeggen de ridders raa de tafelorde, a1leaop te m:inen. En geloof me vrij, in snelheid perden records verpulverd.

fntussen trok men aan het spe1. De jong}caapen vernaakten zich best met aller-lei leule spelletjes. Bij cie ourchtknapen werden vlotte koerspelen gehouden : o.a. &mmer-bal, indianenspel enz... De knapen li.epen enkele rondjes rond hun leider, ternljl zeondertussen probeerden hun leider j-n hun vaart nee te trel,,ken. Fíat er ook van zlj, hetr"as van al1en prima. Maar er bestaan ook nog kerels, en die zaten toen ergens in Kortrijkeen foto te bekijken en te sakkeren dat het weer eens iets ras .. , moeil i jk en onoplosbaar,daar nas niet aan te beglnnen. Maar om 11 u 15 | nas toch aLl-es opgelost en juist.

De voorrnj-ddag nerd door de lelders besloten met het zetten van de zaaf voor hetavondfeest van diezelfde dqg. Ondertussen waren de asplranten gaan voetbaLlen ; wie zeidat ook weer : tt ,Lls er moet prrarkt wolden, dan ziet ge geen apsiranten. " Maar langduurde de pret niet, cant er lag een nrit aan scherven. ïVj-e deed dit ? Il:d.emaal radenen vinden zult ge het toch" Zo rnet dlt al1es ras ook onze voor.'rniddag rond en g:-ngen Íij.'naar huis on te gaan eten... mis... om te gaan rusten van het eten"

:-:'' .- ' 4

. . .

. -- V, :

e@- 1 ,

)-- -1

,,Ê-*rI . i

L l l r 1ÉC: i . Í=-\ , : .+{i , "- 'J.it '

\ . . t i . i

Ê;1 .li - ' ,

- '5 -

i

fiond vij uur waren de leiders rreer op appel. Want het was lmmers famillie-feest" Een avond die gegeven rerci nj-et zozeer door het le iderskorps maal weJ door dejongens zelrf" Want op programma sas vermefd :

I - Een inleicterrd woordje door onze proost.2 - Inlijving van de nieuwe jongens i.n de verschiliende afdelingen3 - Een clemonstratie van wat uw jongen(s) :-n zo'n chironamiddag uitspoken

vooral tijdens de konende rÍintennaancien.4 - Oot werd een kort verslag van het bivak te ïÍest-Outer erbij geplaatst.5 - En aLs slot van deze avond, oru e top-bivaidilm.

Maar laten ?íe even kijken van het begin af. Ëat ons Kristus-Konigavond eenkroon zou zi-jn op gans de dag, noet ik U, geachte lezer(es) niet zeggen, rant kijktU maar het programma na. Ite zaal ras kfeumijk verzierd. ln een hoEk waren knutsel-werkjes van de k-napen vastgehepbt" Het podír.rn was eigenlijk geen f,óair:rn . Het waseen halve cirkel op de grond met stoelen en tafels in een arena-vot'ur afgezet. 0p hettoneelverhoog stond ds rrbu3chtgravinne" ornringd met de afdel-ingsbanieren en de penoen-en. Het bordeau-kleurige gordijn, vorrnde te$en het hemelsblauwe kleur van de burchtgra-vinne, een mool kontrast. De gezelrigheid was dus niet uj-t de lucht gegrepen en metde goeo versarrnde feestzaal, vormde dit alies een harmonisch geheel. De aspiranten-leiders ïíaren voor de gelegenheic{ tot tiptop kelners omgevormd, dJ-e de wensen van deouders zeer graag vervulden" 0m zes uur stornde onze proost de zaal binnen. Een spor-tj-eve glimlach van onze even sportieve proost spee$e om zijn llppen. Na talri-jke hand-drukken stevende hij naar de rÉgro" iiet rerd muissiil in de zaal-, fn zeer hartelijkewoorden legde hij het doel r;-it die gans het leicierskorps beoogde" Ziehj-er enkele ríoox-den ; " .oo een fan i l t ie fees t . . . . de ch i ro i s éénfami l l ie . . " " met deze enke l -e noor -den moet ik U Lezefs nu geen verdere uitleg verschaffen. De ovatie van de ouders rlasnog aan het galmen, of lej-der Rudy, onze sJnnpathieke hoofdl-eider, heette af de aan-wezlge ouders welkom.

Na dit bondig woordje was het de beurt aan de verschillencie afdelingsleiders,die vo1 fierheid hun nieuue aÍ'del-ingsleden het af<lelingsschild op de mouw spetrden.Na deze inlijving van de Leden werden vijf aspiranten het leidersschild en de echou-derstukken, Eaar ze toehoren, door de hoofdleider uitgereikt" Deze jongenannen kregendan van de ouders een harteiijk en aanmoedigend applaus ondat ze hun taak, alhoewel

- i 6 -

ze hun belofte nog niet hebben afgelegd, naar behoren zoud.en vervullen"Toen het geq:*okene, aÀs ik het zo mag noenen, achter de rug las, kranen de

jongknapen net idr Beín?rd 1 irrde arena" SSontaan en zonder beschaamheid, ondat huh.ouders in de zaal aannezig raren, speelden ze naar er op los" En nissen, rel wel, tijdenseen chironamlddag missen ze zelfs nog veel meer. foen ldr l[il]y zich voor de micro ge-plaatst had, werd bet spel voor de burchtknapen uitgelegd. Ook aspirant leider Frans,

:Ioor het tneede spellet je, toonde zich.(tr: . j freeft een dikke neusrnietnau ?)Toen dit weer tot het verleden behoorde ras er eenspeciale stem te horen. Natuurlijk. 't EÍÈ deze vaneen lcir Bernard 2 yan de knapenafdeling, die-trrrobeerdezijn spel uit te leggen, een techniscbe storing naaktebet horen van zijn stem cnmogelijk. Maar toen ldr Rolanderbij kwan nas al"res weer koek en ei. En zoal-s U reet,komt na de knapenafdelir$ !e kerelsafdeli-ng, die zlchonder leiding van eenten horen.Toen alle ouders een

Idr hidy en fiobert van zich lie-

gezien haciden wat hun jongen(s) kon-den, stormde er een zenunachtige bivakleider, n.ur.1.]dr Herwig, naar de micro" Deze kwam vertellen hoe hetverslag van het kinderrvelzijn luidde. In enkele roordengezegd : " Afles was zeer goed, zosel de zeer vdrschei-denheid van spelen, alsook de toffe keukendienst en de

geneeskunoige ciienst"" Als laatste zin was te horen 3 " Een proficiat voor aIle leldersdj.e z.onder enige tnijfel altes in het ueek gesteld hebben om dit bivak tot iets enigste maken"" Een schaduw verdneen vanachter oe microo De ouders, na het verslag gehoordte hebben, juichtten langdurig het.leidersknops toe. Toen de zaal rÍeer gevuld ras methet onderlinge keuvelen van.de ouders, kondigde broeder Pol aan dat nu de bivalf,ilmzou afgedraaid wo::den. Hoe bet kwam reet ik niet, naar het was plots een geluidlozestilte" De zaaf nezd tot

-een .pookachtig geheel omgetoverd, to€n plots de llchter uit- iidoofden. lïelcira knam er beneging in het beeld op het witte schernn en. .. de poppen'gingen

aan I t dansen" Chírojongens en l-eÍdefs verscbenen in alle nogelijke standen en moment'en

op 't scherm, zeÏ.s de kokkessen ontbraken er nÍet'[l}es bij elkaar ïÍas het toch een geslaagd initiatief, die film. Vagt en ze-

ker werden er talrijke nieune filmsterten oatdekt"Tweepennen . - 7 -

roo

au 0u ofi'Oplossing : Mijn eigen vroutr. Slechts op haar j-s alles van toepassing wat van de raad-

selachtige dame gezegd werd.

ep uEÀ .ra'euz uee rBorq op u'ÀrËEn !Àno.rÁ uae uËÀ ooo, "i"J"i"::*ïffi"H:"":f":ïï# 'lEE?s ftut +o+ 'lqce.rqet qeq rroTle+s +aq .reeu uaS.rouu?À {T aTp ouep ep, deqcslueurea

-peoTq uerr pee.r8 e{ïeÀr uT 'ue?8az al [Tnr neTïEA 10t1a4r1erue8 lsglseq n leq TEz uloJeËO'6T srnq+ pueïs+s+Tn pue+s;eÀ epuoze8 1eq cÍo.:eru parqa8 uae (Onllltraour sleT le"raen) 'a13o1eaup3 ep. ?o+ suo e!À uapueiÀ ua uaJêïeo1 tn.r pp epuïr{sTu ap tu eu orr"7

"t ' Oplosslng : In twaalf uren zal de grote vijzer de kleine elf keer hebben ingehaald en :

geen tnaalfde keer, lant na óén omgang van de grote wijzer is de kl-einel/12 van de omtrek voorgekoten.

a uaqq-êq praasse{e8 JEs{Taa1o"r8 ) .:egpluue+nuTu ap rrarn epue?1cn1s"raes8epp;ur sr uEÀ 1ee31rn uew tf

(.razfrar auTeT{) tezfTu.rnn ep ue (rezfluop ET uep uaTTnz TEÉw ïeaÀeoq í.rnn gryeeu1

Oplossing : Het' minirnum aantal batlen bedraagt drler dan zijn er -zeEFltee ballen van dezelfde kleur b5-j, nant a1s de beide eer-

ste verschillend zíjn, is de derde noodzakelijkereijze identiekmet I v.d. twee eerste. De béide eerste kunnen van dezel-fe kl-eur

: zíjn, 't is echter nÍet zeker. e ugTz Crq.rne11 op.J[ozep uBÀ ueTTËq eorl Je1ep uflz o+ re{ez tue{[F{ o+ rapuoz 'uo ueleq ïEz ep lTn sua+suTu ueu 1eou. Èa11eqTeaAaoH 'usTT€q ednETq J:IEBáÀX uo epoJ J:[EE&+ qcTz uepurÀeq ïBz uoo uÍ

tt' a

)t

Christus Koning'64 beboort veer tot het verfeden. Het l igt niet in miJn i:e.doe-ling hier oude koeien uit de graeht te ha1en, maar toch geloof ik dat het aangenaaur zqlzijn een nabeschouvring te geven van het Ohirstus Koningsfeest. Ik zal- mlj beperken tothet fami]]ie-avond.feest. Ie gematigde opkomst van rle ouders heeft gans het }eiderskorpseen gematigcl narrn hart bezorgd. Maar de aanwezige ouders hebben (alLe ouders zu1len hetmet mij eens zijn) even gezien en zelf redebeleefd hoe hun jongen(s) een zondagnaniddagin onze chiro doqrbrengen. Natuurlijk wat de spelen betreft voor do volgende ni-ntenraan-den.

Van de jongknapen met " nijnheer bol\oefl " tot de kerrel-s 1n sport met de spriqg-bok heboen de ouders het kunnen meebeleven.

.Maar toen de verschillende aÍ'delingen met aI hr:n jongens him demonstraties hadden

getoond, kram er voor verschej-dene jongens en voor de verschillende ouders, als ik het zomag zeggen, de "elou" van deze famillieavond, namelijk de biualcfilm van ons Top-bivak teiïest-Outer.

Als hoofdleider mag ik zeggen dat voor dit eerste experinent, men het een geslaag-cie avond mag noemen" En gans het leiderskorps zal ur.ijn woorcien beamen.

Nu j-ets ander.s : binrien een maand zal de fieve Sint veLe gesehenkea en snoeperijbrer,,gen" M-ig ik vraêen , geachte ouders, dat wanneer uyÍ jongen( s) de brief schrijft, |ieven meehelpt dat er bij die vel-e tenkenverhalen, waar terrslotte de kinderen wej.nig ni.rtvan hebben, tenminste evenveel en zelÍ's de grote helft goeie leesverhalen zou bevattea.Onze nedeÍlancise jeugdlectuur is rijk aan zulk een soort van boeken" Dewelke enz.. " hrntU lezen ia de Overleise Echo nr 2 p" 18 - 19.

À1s laatste punt zou ik nog vragen dat onze chj-rojongens, door hun pdrsoonlijkoptreden, nieuwe geziehten bij onze bonderd rnan sterke Chiro zou brengen" Het is een-voudig een plicht, ciÍe eike jongen heeft, om voor onze jeugcibeweging veel nieune hartenzou winnen"

'tir

De hooÍ'dleider.-9-

* ."Y#,"M n "".^{ (..^"::",.k ^.beiden ?,,He! is niet de bedoeling een rechtstreeks antnoord te geven op deze vraag. ïÍel zoudenre even sillen nagaan naar de arbeid een plaats vlndt in'het geheel der nenselijkeaktlvlteiten en dan nog even trachten de arbeid nader te bepalen.

De mens handelt : Laten we even kijken nat ne zoal-. zíen I daarom brengen neeven een bezoekje aan de werlcplaats van een timmerman :

Aan de sehaaÍ'bank is grootvader druk bezig. iiij is al jaren in het vak enis ook laureaat van cie arbeid. Voor het ogenblik is hij aan 't schaven".Ëen paar planken moeter, mooi afgewerkt uorden, nant hij nil er een tafef-

- blad mee maken. Het is woensdagnamidag en Jantje, peteki-nd van de groot-vader is ook konen "{erken". iiij is ctrrk bezig met plankjes en blokjes.Vindt overal iets wat kan dienen en wil een boot maken" Er is ook nog eenderde pepsoon aan rt nerk : Karel, een jongeman van een l8-tal jaren netveel'artistieke aanleg en een baardje. Hj-j snijdt een beeld u.1t een nrwe' boomstan. trln werkelijk, het is niet slecht !

Deze drie personen zijn acti.ef en afhoevlel ze allemaal bezig zijn met hout en met de-zelfde werktuigen" Toch zien we onmiddelijk dat grootvader eigenlijk i.ets anders doetdan Jantje en dat Karel nog iets heLemaal anders doet. lYat grootvader doet noenen neg!g!!, de aktivj-teit van Jantje, is spel en Karel, de man net het beeld doet aankunst.Arbeid, spel en kunst" Onderzoeken we dj.e aktiviteiten en vergelijken Íe even :

Arbeid, kunst - spe1.Arbeid en kunst sluiten nauvl blj elkaar aan, voor zover ze beide gericht staan

op een schepping. In be$de gevalien $ordt een doei nagestreefd. Het spel daarentegetrheeft genoeg aan zichzel-f .De wereld van arbeid en kunst is deze van de werkelijkheid. Karel en grootvader heboenvoor zich het bout dat ze beiden gebruiken, nilIen j-n dienst stel-l-en van de mens.De wereld van het spel is deze van de fantasj-e.De speliregels worden gemaakt door de speler zelf en hij kan ze naar willekeur veranderen.

- io-

Arbeid - kunst

Het is zondermeer duidelijk dat arbeici geen kunst is en ]ninst geen arbeid" Er zi.jn ver-sehillen" lïe kunnen zeggen riat arbeid nuttig is en kr:nst niet. F,en stoel, een tafel, zijFneikelijk nuttige dingen i ze díenen tot iets" blaar naartoe dient een beel,d of een schil-derÍJ ..?Aïbeid en nut zijn synoniem " 0f kan men spreken vàn nutteloze arbeid ? Stel je voor ge-durende een hele dag een perfect nutteloos rerk te moeten vemichten : lege zakken recht-ze t t 'en . . " "Da.t wil niet zeggen.flat een beelq oÍ een schilderij geen recht van bestaan heeft : er zljnnog andere''waarden'dan nuttigheid alleen" Moesten aIle-oudere mensen, dle "nutteloos" ge-norden zíjn, geen recht meer hebben op bestaan ?Karel heeft het niet gemakkei,ijk om dit beel-d te maken : het hout is onwillig en het kostbem menig druppel zreet. Maar sat een vreugcie om het scheppen, om nerkelijk zelf iets temaken dat enig is 3 (vroeger waf, dit ook het geval voor de arbeid 3 een oude stoel rasdikwijls enig in zijn soort en veelal een kunstwerk. Maar dat is met de vertecbniseri.ng

. veelal verloren gegaan).De arbeid kost lnspannlng en moeite, naar die staan ten dienste van een ciubbel doel :Grootvader nil een tafel maken en die tafel zaf nuttig zijn voor andere mensen. Vardaarhet sociaal- aspect van de arbeid.Wie arbei'd, meet zich met de natuur, met rat gegeven is. De mens gtaat voor iets vreends9n "gaat bt t€ ]1jf, wil het onderwerpen. Wt{ het ten dienste stellen om een beter be-staan te bereiken. Maar hj-j moet eepst een toegeving dc*-=het hout dat uroet beserktworden legt de rnens bepaalde regels op : hij moet-het zo en zo behandelen of anders ge-raakt hij er nlet. Men moet een plank niet met een schaar te li jf gaan, een zaag pastbeter.Eens die toegeving gedaan, doet de mens het typisch menslijke van de arbeid : hij steltde natuur in zijn dienst. hij legt zijn wl1 op aan hetgene rat voor hem l1gt.

De arbeid heeft dus zeker deze tree aspecten : onderverping van de mens aan de stof endan de onderwerp5.ng vaa de stof aan de mens om juist die natuur ten dienste te stellen

, van de mens. Een vgrncnselijking van cie natuur.

ËtÈ Fr" wilfried - '' -

sr.--,:Í..k"r

. 4..

nL/n ons vijfde nurnner van de Overleise Echo clerd in het kort't boeiend ont-

staan, ontvikkellng en verbreciing van onze vlaamse Chiro geschetst. De daarin verrnel-de cijfers toonden ons kl-a:ar en duicelijk hoe onze Chiro l.ugzanerhand uj-tgroeide ofontplooide tot een niet te onderschatten invl-oecirijke jeugcibeweging. Een jeugdbewegingdie niet all-een ijvert voor de uitbour van haar eigen doel, maar ook talrijke aandelenbezit in de jeugdwerking op nationaal en internat,ionaal vl-ak. Daarom nerd ze dan ook

. overal gunstig onthaald en kende ze een regelraatige na3r stevige ontplooing, \Íelkenog altijd voortduurd.

r l l leen het fei t reeds ciat de chirujeugd vertegenwoordigd is in de F.I .M.C.4+P.(fédération internationale oes rnouvenents de jerrpesse catholique paroissiaun) bevlijst

- dat de ehirojeugd open oor en oog heeft voor de jeugcibewegingen of voor de jeugd in rt

algeneen in de andere landen. In het binnenLand blijft ze trounens ook nj-et ten achtermet haar ieugovorming in het algeneen.

De F.I.M.C"A.P. is, zoafs het qoord zelt zegt, een internationale organlza-tie van katholieke parochiale jeugcibevegingen. Bij deze organizatie zijn o.a. aaFge-sfoten de F.N.P. ( waal-se chiro ) de K.J.C" (uit nr:. tsland) verscheidene patronatenuit Frankpijk, Canada en Ital ië, de S.K.J.V. (Zvitserland), Jongenselubs ($ederland)Kiro-kongoe Chiro-Burundi en nog vele andere jeugdberegingen in en buiten Europa,

I)g vlaanse Chj.ro is er natuurlljk ook vertegenwoordigd en wel door de natlo-nale leider Jef de Wolf, onze nationale proost Z.E.H. Peeters, die terzeJfdertijd ookgeestelijk adviseur is .van'de FIMCAP, en de nationale hulpproost W"E"H. Bnryninckx.

Te lome vond op Paasdag l$2 de opricbting plaats van deze internationaleorganizatie" " trrllir schliessen den Ktrel€ " sprak de pas benoemde voorzitter van deFIMCAP. ." &llen één " was de kreet dle de mannen van de chiro over het donkere ForumBomanun lieten rollen ; alclus een vegslaggever ter plaatse.

':r .- fiegelmatig houdt de FIMOAP algemene veigaderingen die tel-kens 1n een ander

land plaats grijpep, fn 1S3 gebeurde dit te leiden (Nederland) en dit jaar te Ber1ijn.Zo wordt de FIMCAP een internationale jerrgdraad waarblJ kontqkten worden ge-

legd tussen de jeugdbeuegÉpgen vrD y€tech1llende 1a.nden er uífr elkanders problemennorden besproken..w-

rch iede.n ïs

. i l , ;

FIHCflP Ges,-hieàenis FmCnP , Een GeschiedechrÍjverí t '

- - - - - - - - v - - + Ges "h ieàen ís

,

)

.\

.- \\it' ... i l- \

\. :.\. \ ,

; " ; a I' : /

Wat de chiro voor nliJn jongens is ?!at kan ik moeii-ijk in een paarzinnen formuleren"Eén feit is zekern ik ben de l-eiders dankbaar voor hun toesijdfggen moed hun }eiderstaak net zoveeL ide.alisae te vervuLlen, ten

n bate' van dit sehoon parochiaal jeugurerk, de Chlro"Moed is zeker nodig om een groot deel van un vrije tijd af' te staan

o, voor de jongerren als er zoveel andere gelegenheden zj.jir onn zich teverrnaken.Jeugdbeweging is onmisbaql in de opvoeding van onze jongens om zetot volwaardj.ge mensen te vor"men. Maar de chiro geeft meer dangefione jeugdbewegingen" Hun jeugd, hun leven van de chirojongens1s gericht naar Kri-stus, in hun ontspanning en spel krijgt Kristusde ereplaats"Mijns inziens 5.s parochiaal jeugdleven neI het beste omdat de jeugdvan heden het verband voel-t die op hun parochie is. later ro,pdenhet zeker mensen Èat,s1"5 niet ln zichzel-f opsluiten en onverschil-1ig zijn voor andenen, rêar iedere parochie behoefte aan heeft.Jong geleerd is oud gedaan I

Mevr" Tanghe

' . ' ' r, ' . : l \

' : i : { ' -

tocc*fu1,rd ̂ ./ e moetenJu1st, zieDe kwestie

moet omzichtigmaar het moethet moreel vanvoering.

Juist, zej. de anciere, en na het principe nr. 2 volgt het prlncipe nr. 3Neen, neen, principe nr 3 is niet brtrikbaar, want het zegt dat de psycholo-

gische oorlogvoering evengoed cie totale verrrietiging van de vijand kan veroorza-ken a1s de konventionele werkrijze. Ën dat ligt niet j-n onze beooeling. ïTe moetenze enkeL afsehrikken. Afschrikken door psychologlsche oorlogvoeringsnethodes, datis het systeem. '*lre moeten er meer tucht in krijgen, desnoods door uren stij l tegeven, want zonder tucht kan men zieh niet anuseren.

Juist, replikeerde de tneede leider, psychologische afschrikwapens gebruikenzoals de atoombom bi;' de amerikanen"

Terzake, nengde de bestuurder ziql irn het debat, vant hij vond dat het tewarrn werd, het gaat hier on het resultaat. Ge doet er natuurlijk van nat gewi1t, naar ge moet het hen eens durven zeggen" Kalm zeggen, maar net nadruk, enniet laten zien dat ge benauwd zijt "

Ik persoonlijk voel meer voor de stij l, onderbrak de knapenleider plots. Dejonger:s houden van stijloefeningen, maar ge moet ze op de goedd man:ier laten uit-voeren. Ik geef een voorbeel-d. Iedere jongen speelt graàg met trej.ntjes, zelfsgrotere jongens doen dat" Ge moet dat rritbuiten. In plaats van te bevelen dat zeop drie. rotten moeten komen staan, spreekt ge van drie treinstellen. Da kanfdr. André, in funetie van stationebef, de bevel-en geven. Er zijn nog andere der-gelijke voorbeefden. Het 1s maar dat ik wi1 zelgen dat de jongens noeten aange-pakt, norden langs hun zrakke kant, gelijk in de judo. Hierna v1el de leider

. temg in zi jn mi jmerj-ngen.Ilet voorstel viel in goede aardar. en son<ierlijk genoeg was bijna iedereea ak-

koord on.l-dr André de stij l te laten verzorgen; daarma de zangstonde.Ik geloof, zeí een lej-der dat het stil leskaan tiJd lordt on naar rt naaihrf

- 14 - te saan" R.:

er iets op vinclen, zíe de lej-der, nant het kan zo niet blijven duren.zijn kollega, als het nj.et verandert, zal het altijd zo blijven.is dat we niet mogen bruskeren, in elk geval niet bruskeren. Hetgebeuren. Het mag niet direct op een volledlge omwenteling lijken,

geleidelijk gaan. Voortdurend kleine j-ngrepen doen. Zoiets werkt opde groep" Dat is het principe nr. 2 van de pgychologische oorlog-

- In de loop van de maand decernber'rordtde bijdrage geÏnd voor verzekering eninschrijving bij de nationale chiro vanAntrerpen.Zoals de index en alle prijzen stijgen,zo is het bedrag ir vergelijking metverleden jaar liehtjes verhoogd.Verzekering bedraagt dit jaar : 30 fBijdrage voor de nationale chj.ro : L0 fTotaal r 40 fN.B. men is niet verplicht een verzeke-

ring te nemen. '

Bij het ter perse gaanreeds enkele kontakten

vernamen nij dat

_13_

sen enkele, bivakplaatseu Een de{Lnitief be-sluit rerd nog niet genomen, hopelijk gebeurddÍt rseldra" Een goede raad echter ; begin a1vast te spar€n, de spaardienst van de chirotreedíreer' in aetie. : , .- Me! eenparigheid van dingens ( stemnen) h'eef t

de redactie beslist een nieuw artÍkel in onzeOverleise Echo in te lassenr een opiniepei -l ingí; ' ' '!Yj.j rekenen op de goede medererking van alleouders en symphatisanten. Van haár kant za}

-'de redactie pogetr de vragen zo aktueel moge-lijk te houden. - g _

DEZE HEEFSTKRAI'IT IIERD V0LLEDIG SAMENGESTELD DOOR DE CflIrcJONGEll e' DE CIIIROLELDING ZELF.-r--*_- --

,NíEUMS . N/IEUWS " i"T,F&EY(.TfErLrdX"?7,iÉáJ,\J

nerden gelegd tusp

il "romoxruflPEN - t.{iË["rwst t t I Onze jongknaPen startent ' " ,= r-,, . i : ook met i-ets'nieuns, een

K,q0N0LÓ(rf 5Cfi.tr [^fi7-f 'r-"' ; ],tT7f i"tG' I:OC'è''' G É.1' ruiJbeurs,

i ^ - , - - . ^ i l , r ^ j . r - - ^ ^ ! , L^+ ^ r - ^ - - - . ^1 :

noge l l j ke pun ten (a r t i s ,2 u" We startea.."met het lof. iHa, ik neeË het" Atoomspel, : ; ; ; i l : ; i '#;;; . ] ] i

""Daarna formatie"... . .+*a- l i daarvoor trokken we naar rt i ; ; ; ;É" ( j""qr""- ót"-

2 u.30 Onmiddell i jk daarop l j col lege, dat r las prett j-g. i ài o", ";; . : i j

*"" o""..kregen rre zangstonde van Br. ii l{ u 10 Ja, de hofknapen ïí8- 'i

d" chiro. De leiders

voor al onze Pierkens (burehtknapen) " Actie Roestbruin"il 17 jaar geworden zijn,genoemd. ll dient gelezen rsorden

'?

Met vreugde stelLen ve vast dat onze burchtknapen ntet ll Cratg ontving de redactieonverschillig gebleven zi.jn voor deze wedstrijd. Na langll enkeke indnÈken of reac-wikken en tregen verden er drie inzendlngen geàaan. ,l t:.e van &it genrÉ van ar-

André. We herhaalden'de ge- { ren tezamen met de l-eliaarts I beqaren die zorgvuldigl_rer_rde liedjes" 'i! en ze stapten fier als_een2"5o' Nu begon het spel" il tlauw naar het basketveld, , p" joogens kunnén cian ookilaar toch vertelde ldr I'ransij daar hielden ze vendelt-or- ondàrling pgnten en pren-( soms lijder) van die rare i matie en marscheerden te- , ;;; nriLen.en die drie deugnieten. i; rug nàax het heem" - .: - , nff" jongen zul]en voor-3 u. 400 lt'le trokken naar de 'i S u 5O Oaar geschied{e de ,, ,"t", g"iro" meedoen aanspeelplaats om dikke Bertha : avondTÍijding. ,,. . i deze ruilbeurs, daarom,te speleh. Jan Parmetier : 5 u. Na ons rnaandbJad'"Trouï aarzel níet l:ngep, beglnwon dj-t spe1. : gekregen te hebben, trokken rnaar te ver"a,neÍen.3 u 50 " lïat nu -begonnen. " , s€ vermoeid en tevreden naar':--------_

'i huis. L.T * ,- * -a

t ia ..* | .:..-=+-=.

flCTtE ftossTBFatN értí 8/{N /"''il lï'?:"5uï3 Ï"} ?:llï"1'Verleden naand lanceerde de nationale chiro een wedstrijd plUq-.4) door alJen die

ffigi wensen dé burchtknapen - Durein pol, grènning Boger il tikel. Dank hij voofbaat.et Halsberghe Luc veel susces toe met hun bladerennerk, l[ + )t É 7t * z* .?r .rHet rare een grbte eer voor onze groep indien ze een

L6 -p r i jS behaa l_dén i l fÈDi6( Í o r o r lÈÊtEX 'v , l t { ' Í c l | -È€ ÍÈ

lhnns F CnpniottrN ,?l'ef @e// W' #:u, hee!Hn

Gnstreeks 10 h vertrokkenwe (de kerels) langs ', 'Ie-

velgem, Menen Geluwveld enZil-lebeke en kwamen behou-

.Cen te Leper aan. Daar gin-gen we een sinkeltje opzoe-ken waar we een liter drankkochten. Het middagmaal ge-bruikten we langs het water(de vesten) en bezochi;endan de Menepoort, die rte e-ven beklomrnen.Dan gingen wenaar d.e iakenhallen" Omdatwe met een groep ehirojon-gens nar€m moesten ue maar3 f betal"en" Eerst krregenwe een ganse zaal te zienbehangen met foto's over devoornaamste gebouwen van deStaci leper voor en na dewereldoorlogen. De volgen<iezaaf was fn echt arsenaaL"Alferlei getleren, granatennkogels en uitrustingsstukkenr,Íaren er tentoongesteld. : lVervolgens klomrnen we langs ,de heÍaard tot in het topje ,van de hal-retoren v,aar lse ,'een nooi panorama van destad hadden" Bij de afda-ling hoorden cn zagen we qe

! . _

i iln=., D?,t, t'li1 a'i,//|/fu// //i" i ;.,, 1:ii, í'/.!! liti'//l' li,'r'. )i t')' . , - filt?, /.: /.: 1. ,: '

. J - . ; i . , ' : : , : ' . i !

, .

,i*lfuristus Konlng e. de grote dag:'van de chiro. I)e dag begint met'een gezamelijke H. Mis en H" Co-munie, Opgewekt en uitgehongerdtrokken we dan naar de zaal waar

iwij onze hongef konden still-en"'Daarna hebben wij veel plezier

:i, gehad met enkele spelen. Bond.'::' e]Í uur keerden we terug naar'-'

huis"'s Avonds ïras er een groot fa-miIÍefeest, Het ging er zeer ge-,zelI ig aan toe" Onze makkers

lDoe 9;4oet ( i ' ií f víÁta/ítiJ-Pí E-N

rffiff' ; . . " - - . "

L : J - - - - - ^ 1 - - , r - . - ^ . * w e r d e r o n d e r d e o u d e r s g o e dOeLaafc. S!eJ-en" !e !oen!ging verdèr naar Zj-lLeoeke fl::":itï:-.Ïi i:^i:i"jit:^::iaui o" gingen roeien. rlots,vlf^net oLvaK Keenten wLJ zeer

zagen we de o"or"o""t"""làiul,ieer gerukkig naar huis' Onze

ons gefilmd hacl ;il"à;";;-:ldlg,"Christus Koning" Ías voox-

vang van de tocht, de camera-.Y*d," .lens op ons r lct , ten en.". nei tgx ONZE IïEDSTRIJD"' . "stondeí erop"

-Herinnert U de sl-otakkoortden

Toen. we f l ink geroeici hadden van de kaslanjefeesten.

recien we nog eén toertje om ; Vindt U een sl-euteI die past

het meer en recien dan ín eeni op di t s lot , schr i j f ons U

gernatigd tempo naar ons dierl- hebt,gewonnen'

-:- .-. .-_:.i , L: : tconden ons wat zlj zoal kon-'- - =. :{i '

' den, Fond een goed potje bier

Ëaar Xàrtr i j l waar ne behou-1 Eerste pr i js". . . het s lot .

den en heel-hui-ds aankwamen.Zo was een mooi-e dag weervoorbi j , een dag voJ herr ln-

Oe &fif lÍ i ,x TR"oLjW'Eli l 4 O O

| { ,oet ;aorc ( í jRu' t í 'da^ tM vlv '4 'k t tu ' : -l , t , : r : i +. , , i L4t ' )v ' ÏÉ ! /eÓ' f" / íÉN - " 'neringen" P.T

-17 -

{)E e'I/E{+;t-E i 5 E i'- I t- El ,' Gll /0.Fr t ífrl€E? íi,fr f'/ 'T t'tt N I Ffl

stanjevolk. Gans Overleie i doorheen Overlei-e" De fanfa-i oefening.sprak erover, zoals ne boér 1 re "Groeninghe" gaf de pas I Terzelfdertijd werd de eer

* l a H ' / , 'Íí -f&rrye -*XeuÉds,{row '7Hrv é

t á F A t Ew I w é {

* " 'en er rEerd er gr*dlg van ge-j 2 crn toerrertrouwden oÍÍr o-

1/ a^, de kastanjes a1 lang bruik gemaakt" Vooreerst j ver 't vijverke te geraken.rijp uaren, was het de hoog- kregen Ee een jeugdrnls in dei Men noemde het " sliding ".sté- tila er eens op te feeÀ- 2 párochiekerken, massaal i Ondertussen zetten enkeJeten, - Lang duurde het niet. U:-lge*oond door de verschil-! n'reisjes onder bekwame cho-0p zondagmórgen l-3 september lende jeugdbewegingen, die I reografj-sehe leid:ing hunzág koningin Astrid nog nooittevens e1k een delegatie i oeste beentje en snoetjeapveel voLk, geloof ik. Ka -. stuurden voor de optocht l voor, voor een expressie-zág koningin Astrid nog nooittevens e1k een delegatie i oeste beentje en snoetjeapveel voLf<, geloof ik. Ka -. stuurden voor de optocht I voor, voor een expressie-stanjevolk. Gans Overleie i doorheen Overlei-e" De fanfa-i oefening.sprak erover, zoals ne boér 1 re "Groeninghe" gaf de pas I Terzelfdertijd werd de eerover z,n kleine patatjes" iaan. All-en trokken dan naar lvan de chi-roleider op het- Ons vermaard stadspark - i fret strijdperk qaar de j"ngdi spel gezet in een volley-Astri-d inbegrepen - rías voori show doorging. De fanfar"e i ball-weCstrijd. Kort'gezegd,In appel en een ei verhuurd i zorgde voor de geluidsregie, I wij hadden meer de volleyaan het inrichtend eomitée [terwijl de oudsten hun le- | dan de bal" rt Ïs dus eenvan de jeugdkastanjefeesten" i ven aan stokje en kabel van I kwestie van hebben. ITe ua-

'L',:"i : ''..rffi, q . ,'..,, ',')-'. ''' .'f*i', '/li

i ï""" als rood *"u^u"l;.o.

' '(i1i)íi,l) , ffiÊ à*- i u" t:::,-:::;: ,:-":::"":::!:ï

È

ffi ;,,i:,K^.: u *,ffK:ffK-"* ;";"* [ \/fl T . fuffiMqËlv rrslecht Íeer was, zaten al-l-eliaan de beurt" Ill i jn persoon- I _ r À+- flË;;ï; i;";"";"àr'i"lïu'iËil, ïiir-"";;;à'r."i'ïr.'áp-óí".^ i t.) Ë -r- f W tr NIT feen spel té-spelen. Plots i lbrengen. Om de da$ te sluÍ.teni *- L/ [= [ L U\L [] | izei ldr Bobert dat ne vol- , igingen we ngg wat basketbali-,ur/nde kern had men de aktí-gende qeek ons spelkledii , spelen. Waarlijk' bij het t"-i oituiten voor de volgende zoh-m,geste.n meebrengen, dan ri rugkeren naar huis rnochten wei' dag besproken" Er waren tweeging hèt rqel rno_ói seder l,zeggen dat het egn mooie,|.?* ipt!e"u**u,s voorhanden. Eénworden" Dus, volgende week geueest ras. l+u lfini"n- en éón buitenprogran-braehten rÍe ons spelkledij *----.mee en waarl i jk, het was i r-. -

ma. Het buitenprogramma zager noehtans intereseant' ult,

j een trektocht l:ngs de lei.e"De Leiders hadden b.r de nadrukopgelegd om het geheim te hotrden, maar de zondag '.,rist hetiedereen reeds. Zo vestrokkenwe die dag naar de leie inlooppas. Men had ons verzekerddat de weiden langs de leiedroog zouden liggen, maar toenwe in de lsÈirle stapten zakt'ede grond onder ons weg" YÍe fie-pen de weide door laar er neerputten dan gras was" fukelebuitelingen en men rflas herscha-pen in modder. Dan weníttponpenttbevolen, nog een overblijfselvan ons kamp.Het nerd stil i-etjesaan tijd

het mooiste ueder dat menzlch kon inbeeLden. Na hêtlof naren er nog eerstkêureoefeningen. Rond 3 h.narscheerden alle kerelsnaar rt collegè naar de hin-dernj.ssed-koefs plaats vond.Hct eerstó dat ne moestend6en ras de B0 m'sprint,ternijl E"tt" Bestuurder gnsfilmde. To'en iedereen dr$;,.maal gelopen had, trokkenre na:ir de zandbak, hoog'

r-springen kram aan de beurt"Ierdereen k:€eg drie kansen.

i

De recórdsprong vhn de ke- |rels nag I m 15. Nu versprin-lg€n, voor miJ was het echter :maar een flaure, uÍrtslag. ' -==={-\----,:}: orn terug te gaan , wat *tp ook

geciaan wera. FtD

P0USX "ST"Ët , ,De) ['F}

't ! :l

,i ,:,Í :, - ,ít'I .': ,{ .:' Í':n Í,D e broederschool - de koer

althans - rerd op zondag 13september seer het toneel vaneen prestige wedstrijd tussende 2 parochieg" Dat prestigerel iets erfeJ-i jks noet zi jn.konden de tieners van St E-lool- voor de 3 de maal onder-vinden. Vandaar dat ze weernet een krop in de keel eneen frisko in de nond rnoestentoezien dat St Pius voor dezoveelste keer de heri.nnering-plaat van lhr. Mayeur mochten

schuwing of raadgeving vanmoeder, wipt onze jongknaapde straat op, het grote a-vontuur tegenoet.flielk avontuur ? Het avon -

cn1ro.Nauwlijks is hij op weg ofhij beleefd reerom ietsnieuqs- Een duel tussen katen hond elste zijn volleaandaoht op" Beteuterdstaat hiJ er op te ki jken.Plots stoot hij een indi -anekreet uit die Winnetouzou doen blozen en de QeÍdeparti jen slaan verschriËtop de vlucht.Tevreden over de ,bekonen

Plots gebeurd wat. " Dezraantjes" roept lemand"Dat noeten ze zien. IrieuÍs-gierig speuren ze in in 'trond en inderdaad daar zijn

benen te voorschijn, vêr -volgens iets <ionkers (hununiform) en dan een gebelmdhoofd. " Zíe eens naar zi jnrevolver " roept onze jong-knaap, " Zouden er kogelsinsteken ? " nïlÍat blinktdie helrn toch " rerpt eenander op. De verscbijnlngvan deze twee helden aLlas"Fl-icks" heeft hen inspira-tie bezorgd om de rest vande ueg per moto af te leg-

tuur van elke dag, het a - | tnee "Flicks" Eerst komt Invontuur van de chiro. ZIJN i blauqe rnolo met 2 gelaarsde

ln ontvangst nemen. Ik rnoet lidadelijk toegeven dat ze hetverdiend heoben. Maar toctr nogeen laatste oproep : tienersvan St Elooi ; zo iets zettenwe U volgende maaf dubbel endik betaaLd.

D ,w ' t ,

@ Daar de kerelsproeven bij ide ker'els zo'n groot succes ikenden, starten de burchtknape{nu met de burchtkrapenproeven. INatuurlijk zull-en ze aangepast Izijn aan hun kennis en fysisch Ivernogen" Eén woord nog... het izal fantastlsch goed zi jn. vran{

resultaten zet ,fflj a1 Í}uÍ- i 8en, zelf's het gesputtertehc zí;n tocht vèrder naarl van de motor ontbreekt nlet.de chiró. I Een brandweernagen doet hengan St Jansput gekomen kontl van gedacht veranderen. Methij zijn beste :vriend tegen, een loeiende sirene stuivenen al spelea{"+.1achend en lze de speelplaais op en be-pratend gaan zp sanen ver:-.rrl trekken ak:hun kamaraden inder. I hun creatÈèf spel.

'Eerst geduldig wachten tot jHet fLui t je van de leider

de bern vrij is on dan als lstelt een einde aan bun spel'neer U medewerkt.'20 -. . i

. *t'

KnsTnnjrs oP 0vERuEi e.ó{,t ip het programaa stond . 'nfantastisch spelprogranmamet ontelbare prijzen, dierechtstreeks lerd toegestuurddoor Fred en BarneyVele kleintjes van OverfeieTraren aanvezlg op "hun" feest:0ok de chiroleiders speeldenmcermaar dan niet aan de ver-:scheldene spellet jes, naat , lbrachten uat verpozing in I,deze spannead sfeer, door rh ;;

'f:

: > t' .:ondag 20 septernber was dedag van de fiets op Overleie"Dat koncien reeds al-l-e over -l-ej.enaa:is van maenden opÍoorhand ziea, want a1.Iefietsen werden nog eensextra gesmeerd en nageke-ken" Toen kwa'l de langver-wachte dag. De oudste kna-p€n, en gans de kerelsaf-deling + enkel-e aspiranten-leiders, ïraren gemobiliseerd.

iiOrn t3 h 30' neerklonk op de'"reis jesschool- van de Recol-; i let tenstraat het eerstestartschot" De chiro en de

,kroonwaeht, (want ze mochtenjin groep rijden) probeerdent , ,tiptop katootje enr drie schuin-ihet dan maaf. Idr Jozef en

tannboers op de ptr-anken te bren-jlzj- jn zus wierpen zich dappergen. Onze jongknapen en jongsteri-n de strijd. 0p een postburchtknapen verriedigden uit- imoesten ze zelÍ's coca-coJastekend onze lqnrin-gele kleurendrinken, maar oÍee, Nt sasen kaapten dan talrijke mooie jlom ter vlugst" Rond zes uurprijzen weg. Zelfs dagen daar- inaren alle duivekes temgna werd er nog over deze avondijvan hun vlucht. De.rlitslagnagekaard door deze jongens. rinerd dan de volgende teek

D.V ;;bekend gemaakt.EL

- 7 1 -

í,rnsrr ftrino'lftigm oP0vsnuir | |t{ET 4EQE VAEoÈ peg efpe-9TÈ LEhl ---

t(a€ Eaib6,t f(a,Êilt ttRftevfyary €E|t Pno'

QeÊNfá;f - - -

êÍnÊR. Die67-hit't de,'t qut7

íN D@i&EfsallL&€tt . - .

de

t

l qeNr€Éd èÉ PQSïO6,e , Z@uOÍ

\f r', ffl

fl

' f i9 weB<€gd{'

-ulÈËe -'-Nir t6,uóeN iNlIEQ J@N&€NS :

* i í ' i s t e U A Y rilil;r*/ tnr, t t x*ooa-Z

Qncat, a,.- l tc;-R

Ja €,á\* 'Ë 4(0lNdlEN :DiEJcí.láfi(Ëi rdc?i DorR

tl i; ,47'U

Rê,11' aOL^

a ;È C ;qe * n lÈa

t i è{rÈn r{d'ií ;I rvur;r. l -- ' :

h "z,r:-v.\<-

l ' i z ÍNtre rrt tê j

-22 -

I' EKIE Ë+SPORTGEBfiZEL'" |.'*:[:lhl I # ,,,_ \

oNs

De-dag - en neekblacien spraken over één iets : T0KI0In de huiskring was "dit " het onderwerp ...0p trein, tram en bus uaren ze erover aan't redetvristen.""In school pronostikeerden ze ?

Het land van de rijzende zon krca!'r de laatste tijoin de grdte pubrieke belangstelling, Vele atletenvan allerhande nationaH-teiten vlogen naar Japan.Tokio was het rn:ikpunt van de rereldpers- radio enT . V "

De Qllnpisehe spelen door de eeuvEen heen hebben een dik boekhistorie met zlch mee. De Grieken Earen er de uitvinders van.In 7% voor Christus werden de eerste spelen gehouden teOlympia. Maar in tegenstelling met nu, r?aren de 0"S. voor deGrieken een ieeïgaLoze COjiSijItrNS[IGE plechtigheid' ter erevoor hun oppergod Zeus. Àanvankelijk nanen de spelen slechtséén dag i-n besÏag en bestonci de nedstrijd in een eenvoudigevedloop. De 5 de eeutr voor Christus qas de glorietijd vandeze.0.S. Dan duurden ze I dagen" fía:rrvan natuurlijk de eerste dag uitsluitend gewi;d was

aan de religieuse plechtj-ghedàn als processies. off'ers en het schouwen van de atleten in

het stadior ; het.afleggen van de olymposche eed ïas op het laatste van deze plechtigheid.

!e vrounen werden geweigerd op deze spelen zaweJ- als atleete als a1s toeschoursster op dood-

straf" De eigenbjÈe nedstrijáen narnen de daarop vijf volgende dagen in beslag" De zevende

en dus laatste dag, werden dó overwlnnaars bekroond en namen de 0.S. een einde met een

plechtig dankoffei aan d.e goden . De overwlnnaars kregen sleehts een lauwienenkransr maar

áuze trerden dan ook vereerà in hun eiad a1s een hela en zelfs in vele gevallen kregen ze

èen Uorstbeel-d" i ' 23 -

Het harcilopen was de voornaamste atletische sport dle de jonge Grieken beoefenden1n het grmnasiun. Ook het Pentathon of de vijfkanp was zegr beroemd" Deze bêstonduit : verspringen, speerwerpen, hardlopen, diseusvrerpen en worstelen. [fàar dan mo-

- gen !e ook niet vergeten te mefden dat het paardrijden met renwagens ook een hoog-tepunt was in. de 0lynpische spelen.Na het hoogtepunt in de J de eeun voor Christus, klam er een periode van verval.Eet waren geen IieÍ'heboers meer die aan de -spelen nog deelnanen, naar weL beroeps-atl-eten. En zo kwam het dat in 39+ na uhristus cte 0lympische spelen offícieel ler-den aÍgeschaf t 'Vers.chiliende eeuten vervlogen zonder de Olymposche spelen. Maar in de 14 de eeulrerd een nan geboren met name ; Pierre de Fredy, Baron de Coubertin. De Olymplschegedachte herleefde. De Olyrnposehe spelen waren j.n Coubertins opvatringen geen doelop zlchze3-f,', naar een middel in <iienst van zijn pedagoglsch streven s Hij "rensteeen sportleve ontnnoeting van de J.ltUGt uit de gehele nereld, een ontmoeting dat

. het karakter van een Í'eest zou ciragen" Een tneede doel uasr<lat de jeugd van de ge-- hele uereld een harmoniseh samenkomen zou zijn. llant U moet weten dat Coubertin

voor alles nog-een opvoeder was. Hij nilde de sport doen herleven en uitbreidenzoals de chiro dat ook wenst en doet op de zondagnamiddagen. In'deze zin nset ook'de

beroemde slogan die in l-848 in het stadion te Wembley hoog op een bord te l-e-zen stond, versiaan te norcien.

Tle essential thÍng in the l l fe...1s not conquer5.ng but fighting nel1,

De vertaling daarvan is : ".Het belangrijkste in de 0lympische spelen is niet tenlnnen, maar €raan deel te nemen. Het essentiêle in het Leven is niet te veroverennaar te str i jden""I)eze ïíoorden riie tot naoenken stemnen, wor<ien over het algeneen aan Coubertin toe-geschreven, alhoenel hijzeJ-f herhaaldelijk het auteurschap ervan aan de aÍ'rlkaanse

' bisscbop van Pennsylvarria heeft afgestaan .,Daar de Coubertda de nadmk legde op een. sportieve jeugdoltgpeting, die de sport indienst stelde van de lichaarnscultuur, qerden er dan ook beroepsatl-eten geleigerd.Daaron moesten de deelnemers naar analogie met de oude Olympische eedt ten gehorevan heél het vo1k, z{eren dat ze uit hun sportieve prestatles geen fÍnancieel voor-dee].hadden of zouden gehaald hebben.

- Z * -

Nu reer, bij de 18 ae Olympiade hebben duj.zenden atleten in bet Meijesstadion te Tokiode eed van Takashi Ono aanboord, maar het blozen over deze meineed behoord reeds langtot het verleden" lïant in meer dan zestlg jaar heeft de sportgedachte heel rat wijzig-ingen ondergaan. Een olympiade zoals deze te Tokio is toch meer gericht op 3a) beroepssport b) politieke propoganda, en als derde prrnt : de comerciëIe itbui-

tingen en nog veel neer andere zaken. Yíant hebben ue nietgelezen dat de &rssische dames veel eleganter Íaren dan bij

"roegere spelen. " A1 wuivend naar de keizer, líepen ze

voorbij de eretribune in het Olympisch stadion.Deze eerste Oosterse Olympiade betekend voor Azië eendoorbraak en een herstel-len van hun achterstand op hetWesters blok"Al-hoewel de mensen nog ni-et zo ontrikkeld zijnen groten-oeels nog honger li jden, want de helft van de bevolkingkan slechts gtvroed worden door hun landbouw, heeft hetbouqea van zulk een stadion aan de japanners meer dan3 niljard gekost"Als we dtt rel nagaan is oit geld als het ware weggesneten"Men had er veel beter aan gedaan dit geld voor*hw indr>gtrie te gebrrriken.fflsteren stonden de kranten ertklein arEÍËffiJe in een kleinhoekje en morgen zij:l. ze ver-geten dat er een olSrnpiade te

Tokio is geweest" Toch neI, binnen vier jaar zuflen ze tergelegenhej.d van de opening der olympÍ.sche spelen in Mexi-co even vermelden dat 1n 1964 ae spelen in Tokio raren.Eén ding i.s echter zeker, hun geld is ve.rdrenen en de be-volking lijdt nog evenveel honger spijts hun olympischesle len. , .

5FR0N{, vAH 70.000 ME?ER /9e witte naald van de hoogtemeter gaat juist voorbij de negen. Hoogte negen kilometer

denkt de piloot hardop. Langzaan drukt hij de stuurknuppel naar voren en dwingt de na-chine in een langscheepse }lgging voor oe horizontaalvlucht. Fred, de piloot duwt nunaar links, dan treer naar rechts op het stuur, trekt en duwt beurtel-ings om op die ma-nier nu het ene en dan het andere draagvlak dJ-eper te leggen, zodat de machlne als eenschip op rustige zee met wijde pernegingen over de wolkenyelden heenschiet.Voorzichtig trekt Fred aan de gashancile orn de maehine vaart te geven. Nu sterker.Op desnelheiqsmeter ziet hij dat hij al boven de rode streep staat, hij is dus sneller danhet geluid I 0p di-t moment gebeurt het, de rechtse vleugelspits breekt af,Materiaalf'óut ? Sabotage ? Sneller dan men kan beschrijven rukt de hand aan de rodegreep r d9 kap springt open, de piloot wordt op zijn sehietstoel door een veer omhoog-gedrukt, r-eeds grijpt de ge'"eldige zuiging hem beet en rlkt hem volledig uit de cockpit.

Fred su$sí als een steen de diepte in.Van tienduizend meter hoogtc !Het lichaan draait en rentelt. I 'red heeft geen rnacht meer over zijn annen. Ook heeft bijniets meer over zijn benen te vertellen, zoals een tollend vliggtuig ni-et neer aan hetroer beantnoordt. Maar dit wordt rnisschien juist zijn redding, nant anders zou de pllootwellicht niet aan de bekoring kunnen reerstaan zijn parachute open te trekken.Maar dat zou zijn dood betekenen omdat hij dan bevroren en verstlkt op de grond zou"heer-kornen. tii j is immers op tienciuizend neter hoogte. Met geopend seherm zou het minstenseen krartier duren eer hij uit de gevaarlijke zone ras. Ongeveer vljf mi-nuten zou hijdan aan een koude van meer dan vijf en tiintig graden blootgesteld zijn en aeht minutenzou hij zich in een lucht bevinoen clie zo weinig ruurstgf

'bevat dat je noodzakelijk

stikken moet.Fred de Jong, nu moet je oppassen I Hou je hgnden neg bij dÈe greep ISteeds opnieuw lokt de bekoring om deze naahzlrnige val te doen ophouden. Ii{aar gelukkigspreekt het verstand nog : " dat zou beslitst het einde zijn I " Zj-jn nil maakt hemsterk.Fred tel-t. Nog een mj-nrrut rnoet hij zidh laten vall-en I À1s de parachute dan behoorlijk

.9c

opengaat heeft hij nog kans op redciing. Eén minuut als een steen in de diepte razen"Eón mj-nuut, dat zljn zestlg seeonden t Dat betekent áestigmaal een verschrikkelijkebekoring g Dat w5-1 zeggen dat Je zestignaaf " tibe " moet zeggen I" Trck dat sehenn toch open ! o o. . "Het verstand schreeuwt : " Nog niet.. "Het uordt Fred znart voor zJ-jn ogen" Eij denktt je" Dan verI: lest hi j het bequstzi jn"Hoelang ?

nog even aan zijÈ lt{oeder en zijn broer-

Iíij doet zijn ogen reer wiJd open I Êij is helemaal wakker ng. lloe hoog zou nog zijn ?Het valscherm vooral niet te vroeg openen I Maar ook geen seconde te laat ! Je ogenbedriegen je zq makkelijk" Je denkt gaur dat je al veel lager bent, en dan zit jetoch nog veef te hoog.Fred ziet de rolken al ver boven zich. M:ar hoe ver ?- Daar onder ligt het land ineen zonnige waas. Is dat grrdp geen stad ? Zo zien diff$euwige stoffén nristrolkenboven grote steden er toeh uit l Tot drieduizend, vierduizend rnet'er stijgt het stoÍimmers onhoog.... Dan si hi j dus laag genoeg om zi jn parachute te openen"Mijn God, aLs het maar lukt ! Heeft hij nu hard geschiê&rqd ? Maar dan merkt hij ietswits boven zich" De ruk, rÍaannee het kl-eine hurpscherm het grote uit de huls trekt,ziet hij in zijn oprninding niet. Maar des te beter ziet hij nu dat de pdracbute zichgeheel ontvouut en zijn vreséIi;ke vaart afremt" Een pijnlijke nik aaft zijn benen :maar het tempo vertraagt. lb val nordt langzamerEindelijk is hij zijn lichaam neer neester, nu hij zachtjês onder het schern naar degrond toe bengelt. Gered !'C€red IMijn Cod, duizendmaal dank 3 GesplongenOngedeerrl ! . ,,Zo eindigde ciit hachelijke avontuur vandanbaarheid zijn grootste daad.

' . . l :

*.:li

:.:

'.- Í'.- 9 , .

van tienduizen$ neter hoogte I

deze jonge piiloot. IÍi lskracht was zijn reddingt

#( oit " Volhouden Pet'er " )

-27-

2.8

ï l p aanvraag

A Qn^ '4{r /"ï'0/2Ó5 0 00van enkele ouders, publicereh rij de adressen van Urc leiders.

E.H. D. Càyselen

Br. André Vermeir

Br. Pol Buelens

- ldr Vanhoutte Be:mard,

- ldr Goussaert Christiaen

- ldr Vandedriessche Jacques

- ldr Mayeur Lieven

Ldr Delae:re Willy

- ldr ltralsberghe Jacques

- ldr i-emaitr* Frans

- ldr Durcin Bernard

- ldr Man Roland

- 1dr Bnrynooghe Wíllem

- ld- Sap ftrdy

- ldr Tesse Robert

- ldr Devolders Jozef

- 'l

rir- lïrrpi n Itr"nnci g

Schinkelstr 1

Overlei-estr 58

Overleiestr 58

Vlasbloemstr 51

Roterijstr 64

Bnrggesteenn. 23

Edgar Tlnellaan 3 C

Becollettenstr !0

Recollettenstr J2

St A'nandelaan 10

Bmggestee4r 1@ b

St Elooisdreef l+B

Ieperstr $ h

\l'Jasbloe'nstr. 3O

Bmggesteenw. 9)

Izegernstr. l1

Bmggesteenw. 100 b

Kortrijk

Kortrijk

Xortr i jk

Kortr i jk

Kortr i jk

Kortr i jk

Kortrijk

Kortrijk

Kortrijk

Kortrijk

Kortrijk

Kortrijk

Kortr i jk

Kortr i jk

Kortr i jk

Heule

Kortrijk

rel. 256.6)

r32.)2

r32.12

2l+8.60

2r2.38

214.98

222"5r

1ol+.33

104.33

Bestuurder

uul-p -bestuurder

Hulp -bestuurder

Jongknapen

Jongknapen

Jongknapen

Jongknalrn

Burcbtknapen

Burchtknapen

.Burchthapen

Knapen

Kaapen

Knapen

GroepsldrKerels1drKerelslor

Kerels

Di-enstldr

f,,*iir/T E/V' f.ffi,E ffiEs\'&-tíL,[,t;,/ '?'GELIEVE OM PBAKÏISCHE REDEÀEN DADELIJK BIJ DE BT^STEL-IING ?E BETAI,SN , HARTELIJK DANK"

Uniforrnhernden : - halsuitsniJding en ochouderbreedte vervnelden- de hier vermelde maten zijn halsuitsijding

30/ l t - i :or32/ l l -170f34/3j/36 - 1Bo r

- Ook uniforrnbloezen zijn verkriJgbaarZwart - veloeren broeken :

6o/64/66 - r7o r68/70/72 - l8o r

3l/t\/tg - r95 t40/+r - zo5 tV/43 - 2r5 r

- lengte broek en fendenorntrek verrnelden- de hier verrnelde maten zijn de l-endenomtrek.

Bol84 210 fBB/%/% - 220 f

16 - lgo f

3$f3::!g!gg*L:ggg]!:gg5:g r - lengte broek en lendenomtrek verrnelden.de hier opgegeven maten duiden de leng-

Groene polohemden

te aan, gemeten op de naad.36/39 _- 50 f ; 4z/4s - 6o r i \B/t+ - 6s t(speluntform) - sehouderbneedte verrneLden.

36/39 -21t ; 4z /4 t -33r i4B/St -4orSglig9-gpgg}!9ggg (kenels, asp5.ranten en leiders) - schouderbreedte verrnelden.

+5 - 64 r 4g/st 70 r4gggg!-:-Igggrygglg! (faU zej.ldoek met kap + borstzak) - leeftijd'vermelden.

8 - t4 laar t 245 f i vanaf 1l+ jaar 275 t

3e:sgg-t-*re: ' ;::; j; l"il"Ï#jf;_3; ï , ring arzonderlijk J rCbírorlemen net gesp. 45 t Fietsfl impel . 1^ F

. 4 V l

* Teveus stoffen afzonderlijk te verkrijgen voor hemden en broeks.- ' Lemdens to f : ( t , 5 mb reed ) - 98 f I . - zwa r teve loe r : ( 0175mbreed ) - ] . 29 f

29

TII;ÍALE]|VÉNPAKK'NG

FIRI,IA

ro/e ,!', t"q e* 6+ ,lor/nl4 le/ : e lL.5s

P.V;,Atr

3 0

U[TAAICON5TRUCTIEDEURIN en RAHEN

A!,U}1INIUU KUOISTS}TEDERIJ -gorqEe - Aentel poorten

NORYISÏATTT"

PWB,A"htdbmbe*,ttenstraat 5f fortr/k

-' H"irweg Kuurr" El ' 44"5+9

rec6ltlUenAAu,'="n

,i!tr

4;',"i;ïÍ-iir I

voor Ce sc holi.er

1:1,: "Q::rP,/orlrí,

r +

+ JUV,gknnZIt ve r

+ (/urve 14 e n/

orer/eíe st.ool 69

3 3

| ,4r,,

Jdeuqt Eà tchen$

5t' Ní''$Íaasen eindelaarsfeestenoverdrote heuze ydn

:gíd- en ' hindcr hteïen

g -

+:ean beh

detportel t t t

overlete sfrqqt s'5

jLl

,,decorCItLechiLderwerlren

pt,tblicttc[tzeefCruK

HHTER

I r_ "l_i(-r=,r^TrllK

J

EMAÏTREno3loon lc

D" wínter ís doqr.,.. st erke bott ln e se rr?o(iànes met

sp"er'o/e zol"nÁestond voor

't

Eure we der.rt , c vdrme puntoffetseen Clqfes =

;-lbSter(e Zos[ i'. F0rmsntier- holuootoyb"leiestraot 77 KorViyík-

v

e7, "/orgqc/rrfcÍ=5/reds

d, /oogrte pryLen