De Kaeck (juni 2012)

Post on 28-Mar-2016

212 views 0 download

description

Plaatselijke nieuwsbrief ACW-Wilrijk

Transcript of De Kaeck (juni 2012)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106322

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Mariette Nobels, Voorjaarstraat 10, 2610 WilrijkJaargang 14, nummer 2 (juni - juli - augustus 2012)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - acwantwerpen@acw.be

Pater De Deken,beroemd of ...vergeten?“Waar hebben ze onze pater nu toch gezet,” hoorden we enkele ou-dere Wilrijkenaars zuch-ten. Bij de hertekening van de Bist verhuisde het standbeeld van de pater naar de zijkant, weg van het plein ... een compromis hoorden we.

De plannen voor de heraanleg van de Bist kenden een lange lijdensweg. Uiteindelijk werd een complex vergelijk uitgewerkt, getuigend van weinig visie, waar men, zo-als we vroeger reeds schreven: “5 hespen uit één varken wilde snijden”.

Tijdens de onderhandelingen werd geop-perd ‘het katholieke beeld uit een koloni-aal verleden van onderdrukking’ naar een vergeten uithoek van het park te verplaat-sen, daar het niet meer paste in onze hui-dige samenleving. Uiteindelijk kreeg het bronzen beeld een plaats naast het ge-bouw van de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen (FVG). Naar aanleiding van Erfgoeddag kreeg onze Wilrijkse missionaris, ontdekkingsreiziger en antropoloog met een tentoonstelling op de Bist en een artikel in ‘De Nieuwe

Antwerpenaar’ dan toch weer wat aan-dacht.

Het was ooit anders ...In opdracht van toenmalig pastoor van Wilrijk Joannes H.D. Finoulst, maakte Moeder Anna van de Zusters Ursulinen in 1900 een handschrift over de gemeente. Hierin vinden we over Pater De Deken het volgende: “Het beroemste kind van Wil-rijck is ongetwijfeld de eerwaarde Pater De Deken, priester der Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria te Scheut bij Brussel. Hij werd geboren te Wilrijck den 7 Maart 1852, van eenvoudige doch christelijke ouders, zijn vader was gareel-maker en herbergier, ’t was in de herberg “Het wit peerd” dat onze toekomstige held het licht zag.

In het H. Doopsel kreeg hij de namen van Peeter Joseph Constant. Na het vol-trekken zijner studiën in het college van Herenthals en in het klein seminarie van Hoogstraeten trad hij in de congregatie van Scheut bij Brussel, missiehuis voor de missiën in Mongolië. Den 7 juni, 1879, werd hij te Mechelen priester gewijd. In mei 1881 vertrok hij als missionaris naar China, alwaar hij gedurende enige jaren werkzaam was in het distrikt den Kan-sou, later maakt hij deel van de eerste expedi-tie naar Ili of Kouldja op de grenzen van den Turkestan, en hielp daar den eersten missiepost stichten. In 1888 kwam hij in Europa aan, om eenen nieuwen confrater te halen voor de missie van Ili. Hij was overgekomen langs Rusland en in 1889 vertrok hij met zijnen nieuwen gezel langs dezelfden weg terug, niettegenstaande

2

DE KA

ECK -

JUNI

2012

Deze nieuwsbrief is een uitgave van ACW-Wilrijk in samenwerking met ACW verbond Antwerpen en wordt gratis verstuurd naar hen die begaan zijn met de vrijwilligers-werking en de sociaal-culturele verenigingen in ons district.U kan steeds bij de redactieleden terecht met vragen en opmerkingen of om uw adres te laten toevoegen of weghalen uit het adressenbestand.

Redactie:- Mariette Sturm-Nobels, 03 827 87 08, mariette.nobels@telenet.be- Irène D’Hooge, 03 828 69 77, irene.dhooge@skynet.be- Jean Knops, 03 828 85 96, jb.knops@telenet.be

Dit nummer werd door de redactie afgesloten op 7 mei. Volgend nummer verschijnt rond 24 september 2012.

Colofon

Op 18 februari 2012 overleed Marie-Thérèse Vanderleenen geheel on-verwacht in het Woon- & Zorgcentrum Lozannahof in Antwerpen waar ze sinds 2010 verbleef.

Zij werd geboren op 9 juli 1937 in Elsene maar verhuisde al snel naar Wilrijk. Marie-Thérèse is net geen 75 jaar geworden. In De Kaeck van december 2010 bracht ACW-Wilrijk hulde aan haar jarenlange inzet voor haar Neerland en in de ACW-Kern. Langs deze weg willen wij haar kinderen en kleinkinderen onze Christelijke deelneming overbrengen. Marie-Thérèse zal in Wilrijk en zeker in ACW-middens niet snel vergeten worden.

Afscheid van Marie-Thérèse Vanderleenen

de onverdraagzame houding van Rus-lands regeering. Nauwelijks op zijnen post teruggekeerd, kreeg hij van zijne overste de toelating om deel uit te maken van de ontdekkingsreis ingericht door den franschen reiziger Bonvalot en den prins Henri D’Orleans, zoon van Duc de Char-tres, en dus achterkleinzoon van koning Louis-Philippe, in 1848 van zijnen troon verjaagd. Die reis ging van Ili door de wildernis van Mongolië, recht door den Thibet en den Tonquin tot aan de zee, vanwaar de kloeke reiziger langs zee naar België terugkeerde. De merkweerdige onderneming, met hare ongehoorde voorvallen en bijzonderhe-den is beschreven in een werk “A travers l’Asie et le Thibet” en heeft bewondering van heel de wereld opgewekt.

Intusschen had zijne majesteit de Koning Leopold II, van zijne Heiligheid den Paus Leo XIII bekomen dat de Congregatie van Scheut haar ook zou belasten met de missiën in Congo. Die missie was toen alreeds zooverre aan ’t bloeien dat de al-gemeene Overste Mijnheer Vanaertselaer,

nu bisschop in midden Mongolië, er eene inspectie reis ging doen, en zich deed ver-gezellen door Pater Constant De Deken, omtrent hersteld van zijne koers door Asië. Van Boma naar Loullouaburg, en van Loulouaburg naar Boma, na eerst langs nieuw-Antwerpen tot Nyangoué te zijn doorgdrongen, ziedaar de eerste helden daden van onzen inboorling in Afrika.

Hij redde er zijnen overste van de dood, en kwam behouden met hem in Europa terug. In 1895 moest er eene nieuwe post ingericht worden te Kimpessé en zoo mo-gelijk te Riba-Riba. Pater De Deken bood zich aan in gezelschap van den Baron Dha-nis, te Antwerpen vertrokken had hij wel-haast zijne zaken geregeld, toen hij on-verwacht door de landkoorts aangevallen te Boma overleed als een heilige priester, in de armen van den Eerwaarde Heer Van Damme, pastoor van Boma, den 3 maart 1896. Zijne stoffelijke overblijfselen rusten in Boma, op gewijde aarde. Wilrijck is te recht fier op dezen glorievollen zoon, aan wien dan ook binnen kort een bronzen standbeeld, op de Biest zal opgericht wor-

den. (Hij was ridder van ’t Leopoldsorde en van de Star van Congo). Andere beroemde Wilrijkenaars zijn noch heden, noch in de geschiedenis bekend.”

Een kwestie van perceptieDe Wilrijkse bevolking telde in 1900 zo’n 6.250 zielen en was ‘geheel katholiek’. Wilde je in die tijd studeren of werk vin-den dan kon men niet buiten ‘de kerk’. Was je avontuurlijk aangelegd en wilde je de wereld zien, je beschikte niet over veel geld en de nodige relaties ... dan kon je het vergeten, tenzij je missionaris werd. Het is in die context dat we Pater Constant De Deken dan ook moeten zien.

Het beeld dat in 1904 met grootse feeste-lijkheden werd ingehuldigd is natuurlijk tijdsgebonden en vooral een verheer-lijking van missionering en kolonisatie. Maar de Wilrijkenaar die internationaal gewaardeerd, erkend grenzen verleggend antropologisch werk verrichte, verdiend zeker erkenning.

JeeKaa

3

DE KAECK - JUNI 2012

Wilrijkiedereen mee in ons district

ACW-Wilrijk: Memorandum 2012Met dit memorandum wil ACW-Wilrijk richting geven aan het beleid gedurende de ko-mende zes jaar. Het ACW wil meer sociale rechtvaardigheid en solidariteit. Wij ijveren voor een democratische, verdraagzame, duurzame en kwaliteitsvolle samenleving waarin participatie het sleutelwoord is. Het districtsbestuur moet samen met bewo-ners en middenveldorganisaties komen tot een efficiënt en doorzichtig beleid.

Het districtsbestuur heeft voldoende slagkracht en personeel nodig om zijn bevoegdheden goed te kunnen uitoefenen. Naast meer bevoegdhe-den en middelen moeten de dis-trictsbesturen ook als volwaardige partners behandeld worden in het bestuur van de hele stad.

Voor zuivere stadsbevoegdheden hoort het stadsbestuur het districts-

bestuur tijdig en degelijk te informe-ren, te betrekken en rekening te houden met de adviezen van de dis-trictsraad.

Het districtsbestuur van zijn kant moet voor bevoegdheden van hoge-re niveaus zijn verantwoordelijkheid nemen en de juiste instellingen aan-spreken om de visie van de Wilrijkse bevolking kenbaar te maken. Boven-

dien hoort het Wilrijks bestuur de Wilrijkenaar tijdig en voldoende te informeren over de antwoorden en beslissingen van die instellingen.

We baseren ons voor het schrijven van dit memorandum op de resulta-ten van de bevraging die we hier-voor organiseerden: een ACW-‘kattebel(letje) voor het toekomstige Wilrijkse districtsbestuur.

4

DE KA

ECK -

JUNI

2012

Mobiliteit en verkeersveiligheidHet districtsbestuur moet het dreigende verkeersinfarct in het centrum aanpakken. Het autoluw maken van het centrum is niet echt geslaagd. Ook de overconcentratie van bus-sen in de Heistraat moet worden herbekeken in het geheel van het openbaar vervoeraan-bod in Wilrijk. Een verlegging van de overstapplaats naar het Universiteitsplein moet onderzocht worden. Eventueel kan een pendelbusje de gebruikers naar het centrum bren-gen.

De verschillende functies die het centrum van Wilrijk moet vervullen, dienen duidelijk omschreven te worden. Een aantal functies kunnen misschien op een andere plek gereali-seerd worden.

Het toezicht op het naleven van het verkeersreglement (foutparkeerders, snelheidsover-treders, rood-lichtrijders, ... ) is zeer belangrijk. De politie dient mensen in de eerste plaats te wijzen op de regels. Een goed overleg tussen district en politie is noodzakelijk om wederzijds signalen te kunnen doorgeven. Daarnaast dienen alle verkeersborden goed zichtbaar en overzichtelijk aangebracht te worden. De zwarte verkeerspunten rond de A12 en de R11 moeten dringend worden aangepakt.

ACW vraagt een overzichtelijk straatbeeld dat door de gebruiker eenvoudig te ‘lezen’ is.Zo moet men bijvoorbeeld de scheiding tussen fiets- en voetpaden duidelijk zichtbaar maken.

De volgende bestuursploeg moet het fietspadennetwerk in Wilrijk vervolledigen door de ontbrekende stukken aan te leggen.

Wij vragen dat het districtsbestuur initiatief neemt om in samenwerking met de plaatse-lijke handelaars een duidelijk zichtbaar aanbod van gratis publieke toiletten te voorzien.

De bestaande groene ruimten moeten behouden en goed onderhouden worden. Parkjes en speelpleinen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van buurten. Het onderhoud (maar ook bv. extra ledigen van vuilnisbakjes bij buurtfeestjes) en de controle van speeltuigen is noodzakelijk.

Inspraak, participatie en adviesradenInspraak van bewoners zien we graag tijdig beginnen en gefaseerd en gestructureerd ge-beuren.

Inspraak van en overleg met het lokale middenveld en bewonersgroepen uit de wijken zijn aangewezen om naar de noden van inwoners en buurten te peilen en het beleid daar op af te stemmen. De bevoegde adviesraden moeten hun rol in dit proces voluit kunnen spelen.

Adviesraden zijn zelf geen verenigingen maar een overlegorgaan waar vertegenwoordi-gers van de verenigingen het districtsbestuur adviseren. Een goede en duidelijke beleids-ondersteuning van deze raden met een professionele begeleiding blijft nodig. Het dis-trictsbestuur dient te communiceren wat er met de adviezen gebeurt.

Communicatie met burgersWij vragen dat er in de Nieuwe Antwerpenaar en op de stedelijke en districtswebsite meer relevant nieuws van de Wilrijkse verenigingen wordt opgenomen.

Het nieuwe bestuur moet werk maken van meer informatie en communicatie over de wer-king van de districtsraad en de adviezen van de adviesraden. Daarnaast is een betere com-municatie over de werking van de ombudsdienst nodig.

Het lijkt ons zinvol dat de nieuwe bestuursploeg werk maakt van de communicatie over de verslagen en beslissingen van de districtsraad, de verschillende adviesraden, belangrijke inspraakmomenten, ...

Straatbeeld en groenbeleid

Communicatie, participatie en adviesraden

5

DE KAECK - JUNI 2012

ACW-Wilrijk verwacht dat het nieuwe bestuur het huidige erfgoedbeleid verder uitbouwt.

Wij vragen dat het districtsbestuur werk maakt van een administratieve vereenvoudiging van subsidieaanvraag voor activiteiten van alle verenigingen. De verenigingen zouden meer als partners dan als concurrenten aanzien moeten worden. Als het middenveld geen of onvoldoende initiatief neemt op een bepaald terrein, dan dient het district ondersteu-nend en stimulerend op te treden.

Wij pleiten voor een volwaardige en aanvullende samenwerking tussen district, diensten-centra en verenigingen. De positieve samenwerking tussen verenigingen en CC De Kern kan daarbij als inspirerend voorbeeld dienen.

Wij vragen ook dat het districtsbestuur het nieuwe Gemeenschapscentrum maximaal openstelt voor alle soorten verenigingen en financieel de huur van grote ontmoeting- en feestruimten ondersteunt.

Het districtsbestuur zorgt voor betaalbare mogelijkheden voor occasionele sporters, voor verenigingen en individuen, vergroot het aanbod van publieke zwemmomenten en neemt initiatieven om het sportaanbod van clubs meer bekend te maken.

Daarnaast moet het district samenwerkende initiatieven van verenigingen met de sport-antenne stimuleren.

We verwachten dat het districtsbestuur de opstart van kinderopvang-initiatieven in Wilrijk blijft ondersteunen en stimuleren.

De projecten en initiatieven om jeugd en senioren te verenigen mogen verder uitgebouwd worden. Het is evident dat de jeugdraad van in het begin bij deze initiatieven wordt betrokken.

Het districtsbestuur moet meer oog hebben voor voldoende ontmoetingsplaatsen op maat van de verschillende leeftijdsgroepen.

We hopen dat het district werk maakt van of verder blijft inzetten op bv overleg met de vzw minder-mobielencentrale, een goede ondersteuning van mantelzorgers en premies voor aanpassing van de woning, valpreventie, ...

We verwachten dat de nieuwe bestuursploeg de ouderenraad verder ondersteunt zodat die op een gestructureerde manier verder kan werken aan een beleid dat alle senioren ten goede komt.

De ouderenraad moet verder werk maken van een regelmatige actualisatie van de half-jaarlijkse activiteitenbrochure. Alle informatie voor de senioren moet ook beschikbaar op papier zijn.

Een goed samenwerkingsverband tussen de OCMW-dienstencentra en de lokale senioren-verenigingen dient aangemoedigd te worden. Het is nodig dat dit, in overleg, ook in de praktijk wordt toegepast.

Cultuur en feestelijkheden

Sport

Jeugd

Senioren

6

DE KA

ECK -

JUNI

2012

Wij gaan ervoor!Ik ga voor:- aansluiting van Wilrijk bij het Velo fietsproject- cultuur, feesten en bloemenmanden in elke wijk. Neerland, Valaar, Oosterveld, Elsdonck, Korenbloem, Hoogte, Centrum. Elke buurt telt mee!- een proper en veilig Wilrijk met ondergrondse glasbakken, voldoende vuilbakken op speelpleinen en honden-loopzones en extra sneeuwteams voor fietspaden. - een Wilrijk waar parkeren kosteloos blijft en extra parkeerplaatsen worden gecreëerd op de parkings van waren-huizen en bedrijven in de wijken.

Hans Ides

Ik ga voor:- de uitbreiding van een kwaliteitsvolle kinderopvang. Gezinnen voorop!- een zorgzaam ouderenbeleid met aandacht voor kwetsbare ouderen, o.a. eenzame, dementerende en minder mobiele ouderen.- een actief ouderenbeleid dat de digitale kloof wil dichten, maar ook met evenveel aandacht voor geschreven informatie. En er staat nog meer op onze agenda zoals valpreventie, gezonde voeding, aangepaste beweging en kwaliteitsvol wonen.- een sociaal ouderenbeleid: verenigingen, vrijwilligers en mantelzorgers verdienen meer ondersteuning en waardering.

Kris Mattyhijssens

Ik ga voor:- een bestuur dat alle mogelijke middelen inzet en kansen grijpt om de mobiliteit van alle Wilrijkenaars maxi-maal te verbeteren : luisteren naar de Wilrijkenaars , hun stem tijdig en duidelijk laten horen op de hogere be-stuursniveaus én aan De Lijn en informatie tijdig terugkoppelen.- een ‘wilrijk’ Wilrijk ; een vindingrijk bestuur dat op alle mogelijke manieren die talrijke Wilrijkenaars die zich vrijwillig inzetten , ondersteunt , aanmoedigt en huldigt : subsidies , infrastructuur , communicatie over hun aanbod ,….- een sociaal bestuur dat de eigen beperkte bevoegdheden creatief doet gelden en eigen middelen optimaal inzet om wonen en leven voor jonge en minder jonge Wilrijkenaars zo aangenaam mogelijk te maken: een kleurrijk

jeugdbeleid , een actief ouderenbeleid en een geëngageerde voortrekkersrol in de zoektocht naar initiatieven voor kinderopvang en plaatsen in de Wilrijkse lagere scholen.

Pieter De Baets

Ik ga voor:- samen gaan voor een leefbaar en groen Wilrijk- sociale rechtvaardigheid en solidariteit voor iedereen- voldoende en betaalbare vrijetijdsbesteding voor iedereen.

Barbara Vanhoucke

Ik ga voor:- een goed, aangenaam en veilig district Wilrijk voor iedereen van ons. “Het” district waar u en ik leven en wonen. - een verenigingsleven, dat op deze manier moet blijven bestaan en met voldoende ondersteuning van het dis-trict Wilrijk.- een goede wijkwerking. Elke wijk is uniek en mag gerust op de voorgrond komen te staan.

Marleen Verbruggen

“Ik ben 33 jaar, Wilrijks schepen van cultuur, jeugd en feestelijkheden en vooraleen gedreven scoutsleider die alle verenigingen een warm hart toe draagt.”

“Ik was 35 jaar maatschappelijk werkster in de sociale sector. Op mijn 68ste werd ik districtsschepen voor se-nioren en sociale aangelegenheden.”

“Ik ben gehuwd met Kristel en papa van Lotte, Lars en Dries; leraar in het Sint-Gabriëlcollege in Boechout en geënga-

geerd in Dionteater , ACW en Sint-Bavoparochie.”

“Hallo, ik ben Babs een jonge, enthousiaste,sociale en gedreven vrouw van 25 jaar.”

“Ik ben verpleegkundige, een sociaal iemand die druk bezig is met o.a. het verenigingsleven.”

7

DE KAECK - JUNI 2012

Elke maandag van 10 tot 11 uur(ook tijdens schoolvakanties)Nordic WalkingNachtegalenpark & Den BrandtVertrek einde VijverlaanOrg. Femma Wilrijk CentrumInfo: Rita Stevens, 03 830 00 82 of rita.stevens@skynet.be

Elke maandag van 12 tot 13 uur(niet tijdens schoolvakanties)ZwemmenZwembad IepermanOrg. Femma Wilrijk CentrumInfo: Rita Stevens, 03 830 00 82 ofrita.stevens@skynet.be

Donderdag 13 september om 14 uurBezoek aan het waterbouwkundiglaboratorium in BorgerhoutOrg. Femma Wilrijk CentrumInfo: Rita Stevens, 03 830 00 82 ofrita.stevens@skynet.be

Dinsdag 18 september om 20 uurBloemschikclubKWB- lokaal, Sint-Bavostraat 55Org. Femma Wilrijk CentrumInfo: Rita Stevens, 03 830 00 82 ofrita.stevens@skynet.be

Elke zondagvoormiddag tussen9 en 14 uurKaartspel ManillenEnkele verwoede kaarters zoeken nog liefhebbers om te manillen.K.W.B. Lokaal, Sint-Bavostraat 55 Wilrijk

Maandag 5 november om 19.30 uurSpreekuur afdelingschef politieDistrictshuis Bist Wilrijk

AGENDA

Op zondag 15 april vierde KWB-Wilrijk-volley zijn 40-jarig bestaan Een heuglijke dag voor alle leden. Temeer omdat het seizoen 2011-2012 in de Faloscompetitie werd afgesloten met een kampioenstitel.

In een feestelijke bijeenkomst met spelers, sympathisanten en getrouwen van het eerste uur, werd dankbaar teruggeblikt op de sportieve werking van de vereniging in de voorbije jaren. Decennia lang konden heel wat KWB-sportrecreanten genieten van een gezonde vrijetijdsbesteding.

Dankzij de gedrevenheid van een heel team medewerkers was het mogelijk te bouwen aan een sportclub waarin de on-derlinge verbondenheid en vriendschap garant stonden voor een intense volley-balbeleving. Tot op de dag van vandaag konden de oefensessies op donderdag-avond in de gemeentelijke sporthal van Wilrijk op heel wat belangstelling reke-nen. Voor hen die zich ook competitief

wilden meten, was er de mogelijkheid om deel te nemen aan de KWB-Faloscompe-titie.

Hierbij bleef het echter niet. In de rand van het sportieve gebeuren was er ook tijd voor heel wat onvergetelijke nevenactivi-teiten zoals daguitstappen, familieweek-ends, zomerse barbecues en vele feeste-lijke momenten.

Zo ontwikkelde KWB-Wilrijk-volley zich tot een open gezelschap waar iedereen welkom is. Wat 40 jaar geleden met enke-le geëngageerde leden begon en vandaag nog altijd zoveel mensen verenigt, moet ook voor de toekomst zijn bestaansreden kunnen behouden. Het sportieve enthousiasme en de inzet van alle leden zijn hiervan het levend be-wijs. Wat mensen bindt, is immers zoveel rijker dan wat hen scheidt.

J. De Proost

KWB-Wilrijk-volley viert 40-jarig bestaan

Info: Rik Debeys, tel. 03 827 56 71, rikdebeys@telenet.behttp://users.pandora.be/wilrijk_volley

Kleurrijke stripmuur op de Kerntrum, werd eerst een deel van de gevelbe-kleding verwijderd en een stelling gebouwd boven de winkels. Eind april startten de ar-tiesten van Art Mural er met de creatie van een stripmuur.De muurschildering, ontworpen door twee striptekenaars, bestaat uit vier grote langwer-pige tekeningen. Sommige bevatten typische strip-onomatopeeën, zoals tekstballonnen en stripgeluiden. Andere tonen typisch Wilrijkse uitzichten zoals de Bist en het kasteel Steyte-linck.Als alles volgens plan verloopt, is de strip-muur voltooid tegen de zomervakantie. Het

centrum van Wilrijk heeft er dan meteen een kleurrijke blikvanger bij. Wilrijk, het stripdistrict!

Schepen van Cultuur Hans Ides maakt van Wilrijk een heus stripdistrict. Wilrijk heeft im-mers een boon voor strips. Zo dook eerder al de strip ‘Wijsneuzen in Wilrijk’ op, onder meer verkrijgbaar in het districtshuis. Ook Jomme-ke-tekenaar Jef Nys is een Wilrijkenaar. Dat is onder meer te zien aan de versierde nutskas-ten in de Boekstraat en een fraaie mozaïek aan de gevel van ‘t Vlaams Stripcentrum aan de Boomsesteenweg. Straks komt daar nog een fantastische, kleurrijke stripmuur bij op de Bist. Daar komt aan de gevel van het cul-tuurcentrum een stripmuur.Op de Kern, aan de hoek van het cultuurcen-

8

DE KA

ECK -

JUNI

2012

Agent in Wilrijk:Bart SmetsJules Moretuslei 219

Met steun van:

De laatste decennia werd de fakkel stelselmatig doorgegeven aan leken. Vandaag blijven er van de zusters nog slechts enkelen over. Door hun leeftijd zijn ze kwetsbaar geworden. Ze worden nu teruggehaald naar andere huizen van de congregatie. Met veel pijn in het hart, hoorden we. Want na al die jaren sterk verbon-den te zijn geweest met Wilrijk en zijn school, moet het afscheid zeer zwaar vallen.

Vele Wilrijkenaars, vooral dan meisjes, hebben hun schooltijd doorgebracht bij de zusters Ursulinen. Ook ik bracht mijn kleu-terjaren door in de school aan de Kerkhofstraat en denk nog vaak terug aan de ‘kleine’, steeds rood aanlopende Mère Bernadette, de ‘grote’ warme Mère Aloysia en de creatieve met priemende ogen Mère Emmanuel. Ze behoorden tot een generatie vrouwen die gekozen hadden om zich met onbaatzuchtige inzet dag en nacht beschikbaar te stellen van de gemeenschap.

We wensen de zusters die nu Wilrijk verlaten nog vele mooie da-gen in hun nieuwe omgeving.

Jeekaa (bron: Heemkunde Kring Wilrica)

In 1854 kwamen de eerste vier zusters van de orde van Sint-Ursula uit Tildonk (Haacht) zich op vraag van toenmalig pastoor Mertens in onze gemeente vestigen om er onderwijs te geven. Graaf en gravin Le Grelle van kasteel Middelheim zorgden voor de nodige bouwgrond en fondsen voor de oprichting van een zusterschool en een gasthuis voor ouden van dagen (het ‘oude mannenhuis’, nu RVT Sint-Bavo).

Door het gulle mecenaat van de familie Le Grelle kende het Sint-Ursula instituut een blitse start. Het eerste schooljaar boden zich een dertigtal leerlingen aan. In 1856 steeg dit aantal tot 160. Niet enkel het aantal leerlingen steeg, maar ook postulanten boden zich aan zodat de kloostergemeenschap uitbreiding nam.

In 1869 namen de Zwartzusters van Halle de dienstverlening van de zieken over. In de loop van de jaren was het een voortdurend bouwen, uitbreiden, vernieuwen, zich steeds aanpassen aan de snel veranderende maatschappij. Wilrijk groeide in die tijd van een landbouwdorp van zo’n vierduizend inwoners naar een stads-randgemeente van een veertigduizend. Bij het 125-jarig bestaan in 1979 telde men een 1240 leerlingen en 113 leerkrachten.

Een bloemeke voorde Zusters UrsulinenWanneer dit nummer van De Kaeck verschijnt, staan de laat-ste zusters Ursulinen op het punt Wilrijk na zo’n 160 jaar te verlaten. Dit betekent zowat het einde van een tijdperk.