De 30-e generatie? - Prijsvraag Brood en SpelenIn vroegere tijden was de verbinding tussen stad en...

Post on 31-Mar-2021

1 views 0 download

Transcript of De 30-e generatie? - Prijsvraag Brood en SpelenIn vroegere tijden was de verbinding tussen stad en...

De 30-e generatie?HET CONCEPTDe stad is verworden tot een in zichzelf gekeerde biotoop. Ze heeft haar rug toegekeerd naar en kan zich redden zonder het omliggende platteland. Het platteland is verworden tot drager van infrastructuur (geasfalteerde uitvalswegen voor forensen en klinker- en zandwegen voor de hondenuitlaat en joggers en trimmers (voor de mensen die overdag vervetten in kantoren) voor en in dienste van de stedeling.

In vroegere tijden was de verbinding tussen stad en platteland nadrukkelijk aanwezig. Het platteland zorgde voor de voedselvoorziening van de stad (weekmarkten), de stad kon haar organisch afval kwijt op het platteland. Deze symbiose kenmerkte zich onder meer door organische c.q. rafelige overgangen tussen bebouwde kom en de groene omgeving.

Met de intensivering van de landbouw en voedselindustrie en de komst van de auto kwam het platteland in een “korset” en kreeg moeite met “ademen”. Het verdienmodel voor agrariërs (“voorheen weekmarkten in de stad, nu leverancier aan groothandel (supermarkten) en GB) werd steeds moeizamer vol te houden.

De overgang van bebouwde kom naar platteland werd strak en rechtlijnig. De tekentafel ging regeren. De identiteit van het platteland wordt nu bepaald door villa’s in Saksische bouwstijl voor de stadse grootverdieners. Deze bewoners hebben urbane roots en geen echte binding met het platteland.

Voorliggend projectvoorstel omhelst het terugbrengen van de symbiose tussen stad en platteland. Als maatschappelijke trend is een ontwikkeling gaande waarbij de stad evolueert naar een Transitions Town. Het platteland kan deze trend en de bijbehorende behoefte (mede) invullen. Plattelandsfuncties worden op deze wijze hersteld en uitgebouwd. Het platteland wordt de longen van de stad en vervult samen met “stadse” samenhangende ecosysteemfuncties op een zodanig wijze dat weer gestreefd kan worden naar een weefsel met een balans tussen welvaart en welzijn.

HET CONCEPT ONDERSCHEID DRIE NIVEAUS:• Het platteland gaat primaire (fysisch, voedsel), secundaire (sociaal), en tertiaire (welzijn) nadrukkelijker

levensbehoeften vervullen;• Verbindingswegen van stad naar platteland (en omgekeerd) worden getransformeerd tot levensaders

(vergelijk met zogenaamde kerkepaden). • Een rondje rondom de stad wordt een daarmee een rondje met de winkelwagen

BETROKKEN OP DE LOCATIE:• De locatie vervult tezamen met collega eigenaren een samenhangend concept als coöperatie met voor de

locatie een rol in de sfeer van vlees(koeien), bijzondere teelt, een innovatiecentrum, pergola-associatie, een bed-and-barbecue, bed-and-breakfast, houtverkoop, bloemenpluktuin, paardenstal, moestuin, bloemen-pluk-tuin en/of stadslandbouw en dergelijke.

• Niet doorgaande wegen worden afgesloten en worden “draden” in het suburbane spinnenweb

WE NEMEN U GRAAG MEE OP REIS DOOR ONS THEMA:

DE 30E GENERATIE?

>>

probleem...

oplossing!