Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

32
1 UIT WWW.ZWOLLEUITGAAN.NL UITGAAN SPECIAL: LANGS ZWOLSE TERRASSEN UITBREIDING VERBOUWING MUSEUM DE FUNDATIE EVENEMENTEN: ZWOLLE UNLIMITED & RTL VIERT DE ZOMER ZOMER 2013 JAARGANG 4 / NR 1 / GRATIS MAGAZINE

description

Het UITmagazine in Zwolle met alle culturele uitjes, evenementen, festivals en exposities voor de komende periode. Inclusief IJsseldeltaspread.

Transcript of Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

Page 1: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

1

uit

www.zwolleuitgaan.nl

uitgaan

Special: langS zwolSe terraSSen

uitbreiding verbouwing MuSeuM de Fundatie

eveneMenten: zwolle unliMited & rtl viert de zoMer

zoMer 2013jaargang 4 / nr 1 / gratiS

Magazine

Page 2: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013
Page 3: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

3

04 uitbreiding MuSeuM de Fundatie

08 zwolle unliMited

09 MarK KnopFler and band

10 langS zwolSe terraSSen

11 onderweg naar een nieuw Hedon

12 SuSie SHopt

16 op Het witte doeK

18 tentoonStelling Stad in beeld, beeld van een Stad

21 uitagenda

22 zwolSe Halve MaratHon FeStival

25 rtl viert de zoMer

27 colorrun

30 zwolle door de ogen van

inHoudSopgave coloFon(eind)redactieMediaconnexion en diverse partners van Zwolle UITgaan

Copyright © Zwolle Marketing 2013/2014

Het auteursrecht op de in dit magazine verschenen artikelen en foto’s wordt door Zwolle Marketing voorbehouden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

conceptontwerp & vorMgevingwww.beeldprikkels.nl

agendaZwolle Marketing (Zwolle UITgaan)

FotograFieIngeborg Lukkien, Marijke Ripke & Pedro Sluiter

druKZalsman

oplage en verSpreidingHet UITmagazine heeft een oplage van 60.000 exemplaren en is gratis verkrijgbaar bij diverse theaters en podia, horecabedrijven, musea, galerieën in Zwolle en omgeving. Daarnaast wordt het magazine huis aan huis verspreid in de regio.

partnerS zwolle uitgaan• Hedon / Burg. Drijbersingel 7 / 038- 4527229 /

[email protected]• IJsselhallen / Rieteweg 4 / 038 – 4211843 /

[email protected]• Theater Odeon De Spiegel / Spinhuisplein 14 /

038 – 4288288 / [email protected]• Stedelijk Museum Zwolle / Melkmarkt 41 /

038 – 4214650 / [email protected]• Museum de Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt / Blijmarkt

20 / 0572 – 388188 / [email protected] • Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis / ’t Nijenhuis

10 / 0572 – 388188 / [email protected] • Zwolle Marketing / Emmastraat 8 /

038-4213844 / [email protected] • Bibliotheek Zwolle / Diezerstraat 80 /

038 – 4217178 / [email protected]• Horeca Evenementen Stichting Zwolle /

038 – 4211042 / [email protected]• De Verhalenboot / Pletterstraat 20 /

038 – 4239659 / www.deverhalenboot.nl• Sportief Zwolle / Tesselschadestraat 155 /

[email protected]• Cultuurschip Thor / Pletterstraat 24 /

038 – 4604168 / www.cultuurschipthor.nl • Kunstuitleen Zwolle / Voorstraat 31 /

038-4216118 / www.kunstuitleenzwolle.nl• Theater Gnaffel / Mimosastraat 1 /

038 – 4548727 / www.gnaffel.nl• Theater Young Ones / Biss. Willebrandlaan 32 /

038 – 4536000 / www.theateryoungones.nl• Doepark Nooterhof / Goertjesweg 1/

088-8508342 / www.doeparknooterhof.nl

Page 4: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

4

31 Mei 2013: MuSeuM de Fundatie Heropent de deuren na een ingrijpende verbouwing. een verbouwing die de Hoogte in iS gegaan. op Het daK van Het neoclaSSiciStiScHe paleiS aan de blijMarKt iS een ovaalvorMige Koepel gebouwd. MaaK KenniS Met Het oog: 1000 M2 extra ruiMte verdeeld over twee verdiepingen, een raaM van 65 M2 Met iMpoSant uitzicHt over de Stad en een daK bedeKt Met 55.000 wit-blauwe KeraMiScHe tegeltjeS. een SenSationele toevoeging aan Het SilHouet van de Stad alS je Het vraagt aan ralpH Keuning, directeur van Het MuSeuM.

uitbreiding MuSeuM de Fundatie bliK op de Stad

Page 5: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

5

avontuurDe eerste plannen voor uitbreiding ontstonden in 2008. Keu-ning: “Dat jaar was heel succesvol voor Museum de Fundatie. We merkten voor het eerst dat het pand aan de kleine kant was en dat er mogelijkheden waren om het ambitieniveau naar een hoger plan te tillen.” Voorzichtig werden de opties onderzocht. “Met gemeente, provincie en het museum hebben we een stuurgroep gevormd en architect Hubert-Jan Henket gevraagd om eens mee te denken. Hij heeft een geweldige reputatie als het gaat om verantwoorde uitbreidingen van oude museumge-bouwen. Zijn idee om juist de hoogte in te gaan, was voor ons een interessante verrassing. Een mooi avontuur om samen aan te gaan.”

toegangSpoortBij het verder ontwikkelen van het idee is de toegankelijkheid van het museum uitgangspunt gebleven. “De Fundatie wil er voor iedereen zijn. Goed en aansprekend in de basiscollectie, specialistisch in de thema-exposities. Door de juiste samenstel-ling spreken we veel verschillende mensen aan, en de ruimtes dragen daar aan bij. Als museum bieden we beleving, het is fijn om in het gebouw te zijn. Een kwaliteit van het ontwerp”, legt Keuning uit. In de nieuwe ruimtes zijn bovendien meer moge-lijkheden voor educatie en ontvangst. En ook de ligging van het museum is ideaal. Veel bezoekers komen met de trein naar Zwolle, bezoeken het museum en gaan daarna het centrum in. Zo is het museum een toegangspoort in meerdere opzichten.

ode aan de StadHet museum brengt stijlen samen: als bezoeker stap je binnen in 19e-eeuwse ruimtes, ga je via het dak de 21e eeuw in en heb je vervolgens uitzicht over de middeleeuwse binnenstad. “Dat uitzicht is overweldigend. Door het raam in het Oog heb je een compleet nieuwe zichtlijn en neem je de oorspronkelijke stads-structuur op een nieuwe manier waar.” Het Oog is een moderne toevoeging, met een link naar verleden. “Voor de bedekking van het dak hebben we gekozen voor keramische tegels: historisch bewezen erg geschikt om aan te brengen op koepelachtige vormen.” Daarnaast biedt de koepel mogelijkheden voor expe-rimenteren. Er zijn immers geen rechte muren. “De ruimtes zijn krachtig, groot en sprekend waar werken iets aan toe moeten voegen. Een spel tussen klassiek in de oude ruimtes en het experiment in de nieuwe ruimtes.”

SpraaKMaKendHet Oog is een gewaagd maar goed project, concludeert Keu-ning. “Natuurlijk zorgt het voor stevige discussie, maar bij zo’n ingrijpende verandering kan dat ook niet anders. Zonder die discussie zou ik bijna zeggen dat het ontwerp te comfortabel is. Bij de een zal het wat langer duren dan bij de ander, maar ik weet zeker dat iedereen de schoonheid van het gebouw inziet. Het zal door iedereen omarmd worden.” Met eigen ogen aan-schouwen? Vanaf 1 juni is Museum de Fundatie weer geopend voor publiek.

bovenSte StuKje Het oog - eind april

Het oog, bovenaanzicHt - eind april

laatSte Hand aan tegeldeK - begin Mei

uitbreiding MuSeuM de Fundatie

fotografie: Pedro Sluiter

Page 6: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

Weet Wat er speelt!

de uitgaansagenda van ZWolle

verkrijgbaar op meer dan 150

strategische punten in ZWolle

EEN STADSOPERA

Het Kameroperahuis en de Firma Weijland

presenteren Firma Weijland en het Kameroperahuis uit Zwolle versmelten hun liefde voor muziektheater en presenteren: Amalia Bandi, een stadsopera. Hun inspiratie sprankelt voort uit de geschiedenis van zigeunerkoningin Amalia Bandi. Zij overleed in 1925 in een woonwagen aan de Holterbroekerdijk in Zwolle en haar graf was tot ver in de jaren’70 een muzikaal bedevaartsoord voor zigeuners uit heel Europa.

Het verhaal van deze voorstelling gaat over Rinus van Halteren, een man uit één van de volkswijken in Zwolle. Het publiek gaat met hem mee op zwerftocht door zijn leven. Op diverse bijzondere locaties in de stad ontvouwt zich zijn levendige verbintenis met Amalia Bandi. Reist u mee?

Speeldata: 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22 en 23 juni 2013 Kaarten kosten € 28,50 en zijn te koop via odeondespiegel.nlkameroperahuis.nl fi rmaweijland.nl

Amalia Bandi, een stadsopera wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Zwolle, Productiefonds Oost Nederland, VSB Fonds, SNS Reaal Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds.

Stoppers-UITmagazine.indd 10 08-05-13 14:47

Alles in huis om je bruiloft of feest te lAten slAgen

artiesten · bands · geluid en licht · presentatoren · catering · drukwerk · clowns · goochelaars · dj’s

www.hvV-entertainment.nl

Weet Wat er speelt! de uitgaansagenda van ZWolle

verkrijgbaar op meer dan 150

strategische punten in ZWolle

Page 7: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

7

vanaF 1 juni Kan iedereen Het vernieuwde MuSeuM de Fundatie zwolle bezoeKen. de Heropening wordt gevierd Met drie expoSitieS: HedendaagSe FotograFie in ‘pieter HenKet –tHe way i See it’, duitSe avant-garde KunSt in ‘danS op de vulKaan’ en nieuw werK van jeroen Krabbé in ‘duM viviMuS vivaMuS’. daarnaaSt zijn onder de titel ‘van turner tot appel’ internationale topStuKKen uit de eigen collectie te zien, Met werK van williaM turner, vincent van gogH, edgar degaS, piet Mondriaan, FranciS picabia, oSSip zadKine, Karel appel en vele anderen.

MuSeuM de Fundatie in zwolle weer open voor publieK!

vanaF 1 juni

lady gaga en ‘tHe wait’Pieter Henket vertrok in 1998 op 19-jarige leeftijd vanuit Ne-derland naar New York en maakte daar stormachtig carrière als fotograaf. Wereldberoemd werd hij door zijn foto’s van popi-coon Lady Gaga. Zijn werk stond in bladen als Harper’s Bazaar en Vogue. Met zijn nieuwste project ‘The Wait’ grijpt hij terug naar zijn eerste liefde: de film. ‘The Wait’ is een vervolg op zijn ‘Interrogation Project’, een serie foto’s waarvoor hij bekende acteurs en actrices voor zijn camera haalde en hen zogenaamd beschuldigde van een misdaad die ze niet hadden begaan. ‘The Wait’, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling, vertaalt dat gegeven naar het bewegende beeld. Vanuit een vast camera-standpunt filmde Henket acht Nederlandse topacteurs, onder wie Halina Reijn, Tygo Gernandt en Arjan Ederveen, die in een kale en kille politiecel tergend lang wachten op de terugkeer van hun ondervragers.

danS op de vulKaanDe tentoonstelling ‘Dans op de vulkaan, Kunst en leven in de Republiek van Weimar’ werd gemaakt in nauwe samenwerking met de Akademie der Künste in Berlijn. Met werk van onder meer Käthe Kollwitz, George Grosz, Max Beckmann, Lovis Corinth en Paul Citroen belicht ‘Dans op de vulkaan’ de periode tussen de twee wereldoorlogen in Duitsland. Deze turbulente periode werd gekenmerkt door culturele bloei en grote dromen enerzijds en armoede, strijd en verval anderzijds.

jeroen Krabbé‘Dum Vivimus Vivamus’ (‘Laat ons leven zolang we leven’) is de titel van een reeks nieuwe werken van Jeroen Krabbé. Vader Krabbé was een groot liefhebber van kindertekeningen. De tekeningen die zijn zoon Jeroen tussen 1947 en 1958 maakte, bewaarde hij zorgvuldig. Meer dan 50 jaar later koos Jeroen Krabbé diezelfde tekeningen als uitgangspunt voor een serie schilderijen. Hij combineerde de ongebreidelde fantasie van toen met de volwassen visie van nu en ontdekte hoe dat kleine jongetje nog altijd meekijkt met de inmiddels gerenommeerde schilder. De doeken vertellen op caleidoscopische wijze het verhaal van een onvermijdelijk kunstenaarschap.

Museum de Fundatie is 1 juni geopend van 10-22u (entree gratis!) en daarna geopend op di t/m zo 11-17 uur. Kijk voor aanvullende info op www.museumdefundatie.nl

Pieter Henket, Pierre Hotel, New York City, 2007, courtesy Flatland Gallery Amsterdam-Paris Jeroen Krabbé- Chagall-vis, 1955Vincent van Gogh, De molen ‘Le blute-fin’, collectie Museum de Fundatie

Ludwig Meidner, Dichter Johannes R. Becher, 1916, olieverf op doek, Kunstsammlung Akademie der K++nste, Berlin

Page 8: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

8

internationaal vertelFeStival & internationaal StraattHeater Eén van hoogtepunten van Zwolle Unlimited is het Waterval Internationaal Vertelfestival. Een pareltje onder de festivals: intiem en origineel. Drie avonden en twee middagen vol fantastische verhalen en energieke live muziek. Ook staat dit weekend het Internationaal Straattheaterfestival Kunsten op Straat centraal. Overal in de binnenstad hoor en zie je de mooiste theaterkunsten. Laat je meeslepen. Laat je verrassen en ontroeren door een aantal internationale topvoorstellingen. En ervaar de creatieve energie van de

verschillende voorstellingen.In de tent in het Ter Pelkwijkpark komt een sprookje tot leven de magische wereld van Nicole en Martin. Het Zwitserse theatergezelschap dat heel Europa betovert. Oeroude volksverhalen krijgen een make-over dankzij de unieke vertelstijl van Nicole en Martin. Zowel kinderen als volwassenen kijken met open mond naar deze wonderlijke mengeling van woorden, live muziek, zang, dans, goochelacts en adembenemende acrobatiek.

Kijk voor tijden, prijzen en meer informatie op www.zwolleunlimited.nl

zwolle unliMited 2013

begin juni gonzen de zwolSe Straten van Spannend StraattHeater, Swingende en verStilde concerten, wonderScHone vertellingen, culinaire HotSpotS, Sport, Kinderactiviteiten en gezelligHeid. zwolle unliMited Staat voor de aFSluiting van Het tHeaterSeizoen en MarKeert de overgang naar de zoMer. Het FeStival bundelt de KleinScHalige culturele en KunStzinnige pareltjeS van de Stad en daalt van 30 Mei tot en Met 2 juni alS conFetti over de binnenStad neer.

30, 31 Mei & 1, 2 juni - binnenStad

Page 9: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

9

Voor het eerst komt Knopfler met een dubbelaar op de proppen. “Hoe ouder ik word, hoe meer ik wil schrijven”, licht hij toe. “Ik geniet steeds meer van het hele proces van schrijven, opnemen en live spelen. Het voelt voor mij bijna als een lange trip.” Tij-dens zijn soloconcerten maakt Knopfler naast nieuw materiaal ook graag plaats voor zijn oude klassiekers: “De Dire Straits-nummers maken deel uit van onze levens. Ik speel de nummers graag een tikje anders om niet routineus te klinken. Maar ik hou ervan die nummers opnieuw te spelen. Ik heb ze geschreven en mijn fans houden ervan. Zo simpel is het.” Mark Knopfler’s typische gitaarspel weerklinkt als vanouds en samen met zijn achtkoppige band kijkt hij uit naar de tour in 2013. Een ongetwijfeld prachtige avond dankzij patent op goed songschrijfwerk en grote hits van zijn hand.

an evening witH MarK KnopFler and band vrijdag 7 juni 2013 ijSSelHallen zwolle Entree: € 55 en € 59 Aanvang: 20.00 uur

Kaartverkoop via: www.livenation.nl www.ticketmaster.nl en 0900 - 300 1250 (45 cpm).

Liever op een ander moment naar de IJsselhallen?Kijk op www.ijsselhallen.nl voor de volledige agenda.

op vrijdag 7 juni geeFt MarK KnopFler een concert in ijSSelHallen zwolle. dit jaar iS Het twin-tig jaar geleden dat MarK KnopFler Met de dire StraitS zijn laatSte SHow Speelde. Maar de top-gitariSt ging door en Floreert ooK Solo, HeeFt vele HitS acHter zijn naaM Staan en zijn alweer acHtSte StudioalbuM ‘privateering’ ligt inMiddelS op de planKen. MarK KnopFler’S typiScHe, Subtiele gitaarSpel MaaKt HeM één van de beSte gitariSten ooit.

an evening witH MarK KnopFler and band vrijdag 7 juni - ijSSelHallen zwolle

Page 10: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

langS zwolSe terraSSen

aan Het waterDe combinatie van zon en water zorgt vaak voor een instant vakantiegevoel. Op het terras van café Het Beugeltje, Krabbestraat 63, zit je direct aan het water en geniet je op en top van een beugel of witbiertje of wijntje of glaasje fris. Vanaf het hippe loungeterras van MIZU, Jufferenwal 32, heb je mooi zicht op de passantenhaven, al dan niet met fijne cocktail in je hand.

rondoM Het rode torenpleinBij Las Rosas, Rode Torenplein 10-11, eet je lekkere tapas, met een drankje on the side. Café restaurant De Belgische Keizer, Melkmarkt 58, is dagelijks geopend. Je dag beginnen met koffie op het terras, en later een hapje en een drankje. Met bovendien een uitgebreid aanbod Belgische bieren.

Hartje StadDe Grote Markt is een centraal gelegen plein, te herkennen aan het glazen beeld van engel Michaël. Een plein met volop beweging. Vanaf de terrassen van Talamini, Vito’s, Club38 en Banketbakkerij-Lunchroom Van Orsouw heb je een prima zicht op het kunstwerk en de stadsdrukte. Loop je de Diezerstraat in, dan vind je op nummer 41 lunchroom Blocks. Midden op de Diezerpromenade smullen van koffie met gebak, lunch en diner, en natuurlijk een lekker drankje.

bij de FonteinAan de andere kant van de Grote Markt bevindt zich het wat rustigere Grote Kerkplein. Lekker eten en drinken op een rustige plek en in een ontspannen sfeer? Plof neer op het terras van Het Wijnhuis en van Café De Beurs.

zicHt op Het oogGrand Café Public, Blijmarkt 23, biedt je de keuze. Op het terras aan de voorkant heb je een uniek uitzicht op Museum de Fundatie (eind mei opnieuw open na een spectaculaire uitbreiding van het pand). Loop je bij het café naar binnen, dan kom je bij de toegang tot de kloostertuin. Een intiem en sfeervol terras met een authentieke binnenstadsfeer.

geMoedelijKe druKteWil je én mensen kijken én rustig een drankje drinken, dan ga je naar een van de terrassen aan de Nieuwe Markt. Het plein is autovrij en een doorgang naar de stad voor veel fietsers. Hier vind je de terrassen van de hotspot Brasserie Jansen, het trendy De Lounge, nieuwkomer Bar&Brood, het authentieke DaNini en het kindvriendelijke Samen. Ook op het nabijgelegen Bethlehemkerkplein vind je die gemoedelijke en stadse sfeer op het terras van onder andere Sally O’Briens. Volop keus, volop genieten!

genieten van de Stad in de zoMerperiode? KieS jouw ideale pleK op een van de vele gezellige terraSSen die je in zwolle tegenKoMt. Het uitMagazine neeMt je Mee.

Page 11: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

11

na jarenlang gepraat iS Het MoMent daar. Hedon HeeFt Haar SleutelS aFgegeven aan de bouwvaKKerS van FriSo bouwgroep. zij gaan aan de Slag Met een grondige ‘vernieuwbouwing’ die begin 2014 aFgerond Moet zijn. Het zwolSe poppodiuM - aFgelopen jaar nog verKozen tot ‘beSte poppodiuM van nederland’ - waS uit Haar jaSje gegroeid en gezien de Stijgende bezoeKerScijFerS ecHt toe aan uitbreiding.

In het nieuwe Hedon komt een grote zaal met een capaciteit van 800 tot 850 bezoekers en een kleine zaal waar 200 bezoe-kers terecht kunnen. Hiermee kan het programma-aanbod, zo-als de concerten en dancefeesten, verder worden uitgebouwd en heeft Hedon de mogelijkheid om grotere artiesten naar Zwolle te halen. Daarnaast komen er in het pand extra oefen-ruimtes, een backstagecafé en een inpandige laad- en los-ruimte, zodat tourbussen en vrachtauto’s binnen kunnen laden en lossen. Straks staat er een prachtig multifunctioneel pand, waardoor ook meer mogelijkheden ontstaan voor bijvoorbeeld zaalverhuur.

on tour!Hedon zit tijdens de verbouwing niet stil, maar blijft doen wat ze altijd al doet. Alleen gebeurt dat nu On Tour! Zo mag je concer-ten verwachten in tijdelijke uitvalsbasis de IJsselhallen, zijn er samenwerkingen met festivals als Bevrijdingsfestival Overijssel, Dauwpop en het RTL Viert De Zomer Concert. Maar ook: mooie optredens in samenwerking met bijvoorbeeld Odeon De Spiegel Theaters, zoals Ed Kowalczyk 21 september.

Samen met de IJsselhallen werden al grote namen als Meat Loaf en Deep Purple (19 oktober) aangekondigd. Op 8 novem-ber komt Nielson zijn verplaatste show spelen en binnenkort worden nog meer mooie concerten bekend gemaakt. Voor He-don zelf zijn de optredens in de IJsselhallen overigens wel heel dichtbij, aangezien ook haar kantoren tijdens de verbouwing daar te vinden zijn.

onderweg naar een nieuw Hedon

Op de website van Hedon (www.hedon-zwolle.nl) vind je meer informatie over de verbouwing en het programma voor de komende periode.

langS zwolSe terraSSen

Page 12: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

12

zo’n vijFtien SMaaK- en SFeervolle bedrijven in zwolle vorMen Met elKaar de SMaaKroute. dit iS dé route oM zwolSe Specialiteiten te proeven en te Kopen. neeM er wel ecHt de tijd voor: de wandeling alleen, zonder StopS in de winKelS, neeMt al ruiM een uur in beSlag.

Voor groepen vanaf vier personen biedt de Smaakroute samen met de Meisjes van Plezier een arrangement langs vijf verschil-lende winkels, onder leiding van een gids en met hapjes en drankjes bij de adressen. Dit arrangement duurt ca. 2 uur. Heb je langer de tijd of wil je meer proeven? Kijk dan ook eens bij de andere smaakroute-arrangementen van De Meisjes van Plezier. De Smaakroute Deluxe bijvoorbeeld duurt ca. 4 uur, waarbij de gids je langs acht verschillende winkels leidt. Natuurlijk inclusief lekkers. En heb je echt geen zin om te lopen, kies er dan voor om je lekker relaxed met de Fietsjoe-fietstaxi te laten vervoeren. Alle benodigde informatie vind je op www.smaakroutezwolle.nl, hier kun je ook de plattegrond met de basisroute downloaden. SUSIE brengt je alvast in de stemming met een paar adresjes:

‘t KonKeltje, dijKStraat 3In deze winkel die al ruim 31 jaar bestaat, vind je 25 soorten Zwolse koffie en 140 soorten verse thee. Je kunt proeven in het koffie- en theecafé. Wat dacht je van echte Blauwvinger-thee?

librije’S winKel, MeerMinneplein 7Thuis eten zoals bij De Librije of Librije’s Zusje? Wie weet is het haalbaar. Met de huisgemaakte Librije-producten en -wijnen uit deze winkel beschik je in ieder geval over de juiste ingrediënten.

Het zwolSe balletjeSHuiS, grote KerKplein 13In deze nostalgische winkel koop je Zwolse balletjes: ambach-telijke snoepjes, die al sinds 1845 volgens geheim recept ge-maakt worden. Ook kun je hier terecht voor ander oud-Hollands snoepgoed. Lekker ouderwets genieten.

SuSie SHopt...

SMaaKroute zwolle

de StadSbaKKer, blijMarKt 4Voor ambachtelijk Zwols brood ga je naar de Stadsbakker. De producten zijn uniek en lekker. Bijvoorbeeld het Zwolse Stads-brood, een brood in de vorm van een ster zoals de grachten het centrum van de stad markeren. De ingrediënten van dit brood worden allemaal in en om Zwolle verbouwd.

bonbonnerie borrel, diezerpoortenplaS 7Wie houdt er niet van chocolade? De huisgemaakte chocola, bonbons en truffels voldoen aan al je verwachtingen. Typisch Zwols zijn de Zwolsche truffel met Blue Curaçao en de Hanze-bonbon met spijs en Hanzebitter. Bonbonnerie Borrel organi-seert ook workshops en proeverijen.

reStaurant de Mandarijn, MandjeSStraat 4Dit restaurant serveert uitsluitend biologische maaltijden, ge-maakt van ingrediënten uit stad en streek. Zoals gerechten met Zwolse Mosterd, Sallands Naegelholt, oude boeren geitenkaas van de Veluwe en vlees uit het Vechtdal. Het interieur is knus en sfeervol, en biedt plaats aan 35 personen.

Slagerij HaverKort, aSSendorperStraat 49Lekker, gezond en verantwoord eten, met welzijn van dier en mens als basis. Dat is het uitgangspunt van deze biologische slager. Slagerij Haverkort werkt samen met ‘Het Vechtdal’; je vindt hier dan ook een uitgebreid assortiment met heerlijke en bovenal eerlijke producten uit de regio.

Page 13: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

13

een arrangeMent langS vijF verScHillende winKelS, onder leiding van een gidS en Met HapjeS en dranKjeS bij de adreSSen

Page 14: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

IJsseldelta

Page 15: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013
Page 16: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

16

van coMMerciële MuSt-See tot ingetogen FilMHuiSproductie. Het zwolSe FilMaanbod van patHé de Kroon en FilMtHeater FraterHuiS bedient je op alle vlaKKen. voor de KoMende periode MaaKt Het uitMagazine alvaSt een Mooie Selectie.

op Het witte doeK

te zien bij patHé de Kroon

aFter eartH

Duizend jaar na rampzalige gebeurtenissen op aarde, waardoor de mensheid gedwongen is de planeet te verlaten, is Nova Prima het nieuwe thuis. De legendarische generaal Cypher Raige (Will Smith) keert na een lange dienstplicht terug naar zijn vervreemde familie, klaar om vader te zijn van zijn 13-jarige zoon Kitai (Jaden Smith). Wanneer een asteroïdenstorm het schip van Cypher en Kitai beschadigt, crashen ze op de nu onbekende en gevaarlijke aarde. Kitai moet door het bedreigende landschap trekken om hun schip te herstellen en om zijn vader van de dood te redden. Zijn hele leven wilde hij al soldaat worden, net als zijn vader. Vandaag is het zijn kans.

Verwacht vanaf 13 juni

tHe Hangover 3

Echte liefhebbers weten genoeg: The Wolfpack is back!

Verwacht vanaf 30 mei

deSpicable Me 2

Een spetterend nieuw avontuur, met de vertrouwde schurk Gru, zijn lieve meiden, de ondeugende minions en natuurlijk ook veel nieuwe grappige personages. Verwacht vanaf 26 juni

Kijk voor meer informatie en reserveren ook op www.pathe.nl/zwolle

Page 17: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

17

te zien bij FilMtHeater FraterHuiS

a late Quartet

Vier muzikanten vormen een we-reldberoemd strijkkwartet. Door hun passie voor muziek en de jarenlange samenwerking zijn ze nauw met el-kaar verbonden. Als hun leider Peter (Christopher Walken) een terminale ziekte blijkt te hebben, heeft dat in-grijpende gevolgen. Want kunnen ze nog wel doorgaan? En wie wordt de nieuwe eerste violist? Robert (Philip Seymour Hoffman) ambieert die posi-tie, maar twijfelt aan zijn talent. Bovendien staat het huwelijk tussen hem en violiste Juliette (Catherine Keener) onder druk. De muzikanten zullen moeten kiezen. Vinden ze een manier om hun problemen te overwinnen of gaan ze voor altijd uit elkaar? Aangrijpend, fraai geacteerd drama.

Data o.a.: do 30 mei 14:30 vr 31 mei 15:30 za 1 juni 16:30 zo 2 juni 14:30 di 4 juni 19:45 wo 5 juni 14:00

l‘écuMe deS jourS

Magisch sprookje over het pasgetrouw-de stel Colin (Romain Duris) en Chloë (Audrey Tautou). Zij krijgt een bijzondere ziekte: er groeit een waterlelie in haar longen. Kleurrijk, fantasievol en poëtisch.

Data o.a.: do 30 mei 19:45 / vr 31 mei 21:15 / za 1 juni 21:15 / zo 2 juni 20:15 / ma 3 juni 20:30 / di 4 juni 14:00 / wo 5 juni 19:45

lore

Het Duitse 14-jarige meisje Lore (Saskia Rosendahl) moet haar zusje en broertjes beschermen, nadat haar ouders zijn op-gepakt door de geallieerden. Over liefde en vergeving, in een wereld die genade-loos in duigen ligt.

Data o.a.: vr 31 mei 19:00 / za 1 juni 19:00 / zo 2 juni 17:00 / wo 5 juni 14:30

Kijk voor meer informatie en reserveren ook op www.filmtheaterfraterhuis.nl

Page 18: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

18

alS aan een paracHute boven de zwolSe binnenStad

verleden en toeKoMSt van de Stad in beeld

vanaF 2 juni bewonder je in Het StedelijK MuSeuM zwolle de Stad zwolle vanuit de lucHt, tijdenS de tentoonStelling Stad in beeld, beeld van een Stad.

FotowedStrijdActief meedoen bij deze tentoonstelling? Doe mee aan de fotowedstrijd, voor amateurs en professionals. Jouw foto(‘s) met als thema ‘Zwolle in beeld, beeld van een stad’, stuur je in via Flickr of via @stedelijkmuseumzwolle. Meedoen kan vanaf 1 mei t/m 31 augustus 2013.

Elke week worden er foto’s doorgezet op Facebook en Twitter. Alle ingezonden foto’s draaien ’s avonds op de gevelprojectie van het museum, afgewisseld met films van Geert Mul. De beste inzendingen worden samen met werk van Jan Koster en Gerco de Ruijter ondergebracht in een speciale reizende tentoonstelling langs diverse locaties in Zwolle.Na de sluiting zal de jury bestaande uit kunstenaar Jan Koster, fotograaf Hans Keuzekamp en directeur Adriaan de Regt een winnaar bekend maken.

FloorpieceIn Stad in Beeld zie je de stad Zwolle op oude schilderijen en prenten rond een floorpiece van een 5x5 meter. Een luchtfoto van de binnenstad. Je ‘hangt als aan een parachute’ boven de stad en kunt de locaties aanwijzen waar de oude gebouwen, zoals afgebeeld op de schilderijen, stonden of nog staan. Zo maak je via werken van o.a. Abraham Beerstraten en Jan Grasdorp een zwerftocht door en om de stad Zwolle. Naast de historische werken hebben Jan Koster en Gerco de Ruijter specifiek voor deze tentoonstelling twee series prachtige foto’s gemaakt met het zicht op Zwolle, zoals het nu is.

verbeeldingIn Beeld van een Stad gaat het over een mogelijke toekomst, maar in ieder geval over verbeelding van een stad. Dwaal door de wonderbaarlijke stedelijke landschappen van Rik Smit, Georg Bohle en Yang Yongliang. Bij de interactieve installatie God’s Browser van Geert Mul moet je zelf de browser aan het werk zetten.

Geert Mul laat je duizelen in de enorme hoeveelheid beelden waaruit een fantasie of een ontwerp van een stad of een wereld zou kunnen bestaan. Daarnaast worden er werken getoond van Kim Habers, Machteld Wijlacker, Jeroen Molenaar, Hugo Tieleman en Nadia van Genderen.

tourHet Stedelijk Museum Zwolle heeft bij deze tentoonstelling een tour ontwikkeld door Zwolle, vanaf 2 juni te downloaden via de MuseumApp. Ontdek binnen het centrum van Zwolle verloren verdedigingswerken, mooie stadsgezichten en weetjes over Zwolle.

Wij maken de stad, wij denken over de stad, wij leven in de stad, wij haten de stad en hebben haar lief. De stad laat niemand koud, maar wat wil jij met de stad? Ervaar het bij Stad in Beeld, Beeld van een Stad in het Stedelijk Museum Zwolle, het Museum aan de Melkmarkt van 2 juni 2013 t/m 20 oktober 2013.

Page 19: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

19

de beSte plaatSen in Het tHeater

grote naMen & KlaSSieKerSVeel namen zul je al wel kennen. Zo is de spraakmakende Theo Maassen weer te zien. En de innemende Daniël Lohues. Maar ook klassiekers ontbreken niet. Er zijn een aantal bijzondere bewerkingen van literatuur- en toneelklassiekers. Bijvoorbeeld een dansvoorstelling gebaseerd op het boek Naked Lunch of een toneelbewerking van de Donkere Kamer van Damokles. Uit de operahoek komt dit theaterseizoen weer een uitvoering van La Boheme en uit de toneelwereld Who’s Afraid of Virginia Woolf. Het aanbod is heel veelzijdig. Bekijk het volledige overzicht op de website van Odeon de Spiegel.

ontdeK de juweeltjeS van Het Seizoen. Natuurlijk zie je dit seizoen ook nieuwe talenten en verborgen juweeltjes. Er is nog zoveel te ontdekken! Daarom presenteert Odeon De Spiegel theaters dit jaar de Stervoorstelling. Dit zijn voorstellingen waarvan je de artiest of het stuk misschien nog

niet kent, maar die het zeker waard zijn om te gaan zien. Koop je dit seizoen voor meer dan drie voorstellingen kaarten? Dan mag je voor het gereduceerde bedrag van slechts 10 euro een Stervoorstelling bijkopen. In de brochure en op www.odeondespiegel.nl vind je deze voorstellingen terug.

zien!Heb je weleens een dansvoorstelling gezien? Een opera? Absurd toneel? Of ken je de term wetenschapstheater al? Voor als je eens iets anders wilt zien: het Bespreekbureau adviseert je graag. Je bezoekt het bespreekbureau aan het Spinhuisplein 14, theater De Spiegel. Of bel naar (038) 328 82 88. Kijk voor het volledige programma op www.odeondespiegel.nl

NB: Heb je de brochure niet thuis ontvangen? Kom er eentje ophalen in een van de Odeon De Spiegel theaters.

MaaK KenniS Met Het nieuwe tHeaterSeizoen. odeon de Spiegel tHeaterS Hebben een gloednieuwe brocHure, boMvol nieuwe tHeatervoorStellingen, voor je Klaarliggen. de KaartverKoop iS inMiddelS geStart en voor de beSte plaatSen Koop je nu alvaSt KaartjeS.

Adv-Spiegel-210x297.indd 1 03-05-13 09:59

KoMt dat zien!

Page 20: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

20

Page 21: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

21

langlopend

de MillenniuMdoelen in de geScHiedeniS van zwolleStedelijK MuSeuM, vanaF HedenIn 2000 hebben de Verenigde Naties acht millenniumdoelen geformuleerd om vóór 2015 de belangrijkste wereldproble-men aan te pakken. Het museum heeft bekeken wat deze doelen voor Zwolle betekenen.

cHeopSStedelijK MuSeuM, vanaF Heden Een kleine tentoonstelling van de eigen collectie Cheops. De tentoonstelling zal in wisselende samenstelling te zien zijn.

Hieron peSSerS-dolce vitaMuSeuM de Fundatie-KaSteelHet nijenHuiS, 24 Maart t/M 25 auguStuSMet 24 monumentale werken wordt voor het eerst een overzicht gepresenteerd van het oeuvre van de in 2004 overleden kunstenaar.

expoSitie Figuratiede bibliotHeeK zwolle, 1 Mei t/M 29 MeiHet werk van Minke Kraijer is in de loop der jaren meer figuurlijk en abstracter geworden. Haar schilderijen zijn meestal van acrylverf, soms gecombineerd met andere materialen.

digiSterKerbibliotHeeK centruM diezerzaal, 8, 15, 22 en 29 Mei Zaken doen met de gemeente, belasting-dienst of andere overheden doe je meest-al niet elke dag. De cursus Digisterker leert je hoe je veilig gebruik kunt maken van deze diensten op internet.

r10 FeStival 25 Mei, MeerMinnenplein, 11.00 uurDit jaar bestaat de Zwolse cultuurwerk-plaats 10 jaar. Tijdens het R10 festival in de tuin van de Librije zullen de jonge cultureel ondernemers zich met verschillende pro-jecten presenteren aan de inwoners van Zwolle.

zwolle unliMitedbinnenStad, 30, 31 Mei, 1 en 2 juni Vier dagen lang staat Zwolle bol van evementen. Door de straten van de bin-nenstad gonst het van theaterkunsten, sportactiviteiten en muziek.

waterval internationaal vertelFeStival 31 Mei t/M 2 juniHet grasveld voor Verteltheater De Verhalenboot, aan de Thorbeckegracht in Zwolle, wordt omgetoverd in een magisch verhalenparadijs met honderden vertellingen en live muziek.

poppenparadebibliotHeeK zwolle centruM, 31 Mei t/M 31 juliTheater Gnaffel heeft in de afgelopen 25 jaar 35 verschillende voorstellingen gemaakt waarin meer dan 200 poppen hebben meegespeeld.

agenda uitMagazine

Page 22: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

22

pieter HenKet – tHe way i See it MuSeuM de Fundatie, 1 juni t/M 17 noveMber In 2008 maakte Pieter Henket een foto van popster Lady Gaga, die meteen de cover van haar debuutalbum werd. Dit was de doorbraak van Henket als internationaal erkende glamourfotograaf. jeroen Krabbé – duM viviMuS vivaMuS MuSeuM de Fundatie, 1 juni t/M 17 noveMberDe tekeningen die de zoon van Jeroen tussen 1947 en 1958 maakte, bewaarde hij zorgvuldig. Meer dan een halve eeuw later koos Jeroen Krabbé diezelfde tekeningen als uitgangspunt voor een serie schilderijen.

danS op de vulKaan, KunSt en leven in de republieK van weiMar MuSeuM de Fundatie, 1 juni t/M 15 SepteMberDe Republiek van Weimar, gemarkeerd door enerzijds het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 en anderzijds de machtsovername door Adolf Hitler in 1933, kent twee gezichten.

Stad in beeld, beeld van een StadStedelijK MuSeuM, 2 juni 2013 t/M eind oKtober 2013Een dubbeltentoonstelling over de stad met historisch en hedendaags werk.

zoMerKerMiSbinnenStad 9 t/M 18 auguStuSDe binnenstad is weer omgetoverd tot pretpark. Geniet van verschillende attracties van jong tot oud!

blauwvingerdagen binnenStad, 10, 17, 24 en 31 juliWinkeliers en markthandelaren pakken uit met leuke koopjes voor iedereen! Sla uw slag tijdens de Blauwvingerdagen.

agenda

woenSdag 22 Mei

verborgen StadStuinaSSendorperStraat 178, 19.00 uur De aanleg van deze bijzondere stadstuin in hartje Assendorp begon in 1984. Inmiddels is deze verborgen stadstuin uitgegroeid tot een open plek in het bos, maar wel midden in de stad!

Foto: Annet van Raalten

Tienduizenden enthousiaste supporters juichen je naar de eindstreep. Langs het gehele parcours spelen fanfares, bands en DJ’s. Op de Grote Markt is het onthaal grandioos. Als je gefinisht bent, geniet je nog lekker na met je vrienden en familie op één van de gezellige pleinen in de Zwolse binnenstad. Zwolle geeft je de perfecte combinatie: lopen, toegejuicht worden en nagenieten. De Halve Marathon heeft nationale status en een parcours dat KNAU/IAAF gecertificeerd is. Na de aanloop naar het centrum maak je in drie rondes kennis met de gezellige binnenstad van Zwolle.

Start en FiniSHDe Halve Marathon start om 20.15 uur op de Koggelaan en gaat via de van Karnebeek(bus)tunnel naar een parcours van drie rondes in de stad. De finish is op de Grote Markt en sluit om 23.00 uur.

zwolSe Halve MaratHon FeStival

een FeeSt oM te lopen: op zaterdagavond 8 juni 2013 wordt weer Het gezelligSte HardloopFeStival van nederland georganiSeerd. SaMen Met MaxiMaal 8.500 atleten lopen in Het avondzonnetje door de HiStoriScHe binnenStad van zwolle. van ScHolier tot wereldtopper, van recreant tot doorgewinterde Hardloper; in zwolle iS iedereen van de partij!

8 juni - binnenStad

Page 23: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

23

tiM aKKerMan, tHe buddy Holly Storyde Spiegel, 20.15 uurThe Buddy Holly Story” is meer dan een muzikale biografie van de sympathieke jonge artiest. Het is een show, zoals Buddy ze destijds ook gegeven moet hebben.

donderdag 23 Mei

daniël loHueSodeon, 20.15 uurDe mens, de liefde, historie, muziek, het leven op het platteland, het leven op reis, Lohues schrijft er songs over waarmee hij in de hoofden van zijn luisteraars een verborgen luik weet te openen.

vrijdag 24 Mei

luncHconcertbibliotHeeK zwolle, 12.15 uurHet kamerkoor van het conservatorium in Piteå zingt een afwisselend programma van 19e en 20e eeuwse Scandinavische koormuziek o.l.v. Erik Westberg en op piano begeleid door Helge Kjekshus.

StarS oF HollandijSSelHallen, 19.00 uurIJsselhallen Zwolle verandert voor de tweede keer in een reusachtige Hollandse kroeg waar je mee kunt zingen met de grootste Hollandse hits.

KunStveiling artezbibliotHeeK zwolle, 20.00 uur Veiling van kunstwerken van studenten, docenten en alumni, die het al hebben gemaakt in de kunstwereld.

een dubbel portret van adèle bloeMendaal, paul groot en Sanne walliS de Spiegel, 20.15 uurIn dit dubbelportret zijn het Sanne Wallis de Vries en Paul Groot die de allround theatermaakster gezamenlijk neerzetten.

zaterdag 25 Mei

reMeMber tHe 90’S ijSSelHallen, 19.00 uurRemember the 90’s is het ultieme 90’s feest. Onder leiding van 3FM DJ Paul Rabbering doe je een avondje een stapje terug naar de jaren ‘90.

FinaliStentour 2013, vara leidS cabaret FeStival 2013odeon, 20.15 uurDe Partizanen zijn de grote winnaars van het VARA Leids Cabaret Festival 2013. Samen met de andere twee finalisten Jan Beuving en Kiki Schippers verzorgen zij de Finalistentour 2013.

HanzeorKeSt zwolle i.S.M. carel KraayenHoF, de Spiegel, 20.15 uurHet HanzeOrkest brengt een origineel Argentijns programma ten gehore met o.a. werken van Ginastera, Revueltas en Piazolla.

dinSdag 28 Mei

nieuwe generatie internationale SoliSten, new MaSterS on tourodeon, 20.15 uurMet altvioliste Rosalind Ventris heeft Engeland weer een belangrijke troef in handen. En daar is men gelukkig mee, want de altviool heeft in Engeland altijd een belangrijke rol gespeeld.

woenSdag 29 Mei

artez, Sacre FeStivalde Spiegel, 19.30 uurOp 29 mei 2013 is het precies 100 jaar geleden dat ‘Le Sacre du Printemps’ van Igor Stravinsky in Parijs met veel tumult in premiere ging. Het uitgelezen moment voor ArtEZ om te onderzoeken hoe de impuls die de Sacre du Printemps gebracht werd.

beatlooSbibliotHeeK zwolle, 21.00 uurNa twee geslaagde edities wordt er woensdag 29 mei een vervolg gegeven aan het succesvolle concept Beatloos; dit maal met een bijzondere mix van reggae, hip-hop en popmuziek.

donderdag 30 Mei

Harde noten, bertolF en KaSper van Kootenodeon, 20.15 uurWat krijg je wanneer je een komische rasmuzikant versmelt met een muzikale beroepskomiek? Een bijzonder gekloond schepsel met talent! Te hilarisch voor woorden, maar des te beter voor noten.

edwin everS bandde Spiegel, 20.15 uurNa het overweldigende succes van 2012, waarbij de theatertour in één klap uitverkocht, gaat ook in 2013 de Edwin Evers Band het theater in.

zoMertoegiFt: aleSSi brotHerS &erwin van ligtencultuurScHip tHor, 12.00 en 15.00 uurAls ‘zomertoegift’ van het Uurtje Cultuurtje: de Alessi Brothers : geen ‘tribute’ of ‘ode aan..’, ze komen zelf!

vrijdag 31 Mei

aSKo/ScHönberg, Mr. Finny de opera 6+de Spiegel, 19.00 uurEen opera voor de hele familie naar het succesvolle boek (Mr. Finney en de wereld op zijn kop) van Prinses Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma.

zaterdag 1 juni

Heropening MuSeuM de Fundatie-paleiS a/d blijMarKtMuSeuM de Fundatie, 10.00 uur Na de officiële opening voor genodigden op 31 mei, is het museum vanaf 1 juni toegankelijk voor het publiek. Op deze eerste dag is de entree gratis!

vôt, Hellige HendriKodeon, 20.15 uurDit jaar moet hij er toch echt aan geloven: Helligen Hendrik gaat kamperen. Dit op initiatief van zijn echtgenote Marie, die het ziet als de hoogste vorm van romantiek.

Moderne MeiSjeS, introdanSde Spiegel, 20.15 uurMODERNE MEISJES brengt drie van de ‘grand old ladies’ van de Amerikaanse moderne dans samen.

zondag 2 juni

boeKenMarKtbinnenStad, 10.00 uurBoekliefhebbers, veel lezers, verzamelaars en bibliofielen, het maakt niet uit hoe je ze noemt. Een ding hebben ze gemeen; de jacht op het bekende of nog onbekende boek.

Page 24: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

www.tapijtkeuzecentrum.nl

Anthony Fokkerstraat 3 • Zwolle • 038 46 54 906Dinsdag tot en met vrijdag 09.30 tot 17.30 uur • Zaterdag 09.30 tot 17.00 uur • Donderdag koopavond van 19.00 tot 21.00 uur

PVC vloeren.Natuurgetrouw en stijlvol.De perfecte combinatie van de sfeer van oorspronkelijke materialen en

de voordelen van kunststof. Een PVC vloer is bovendien makkelijk in het

onderhoud. Praktisch, vochtbestendig en kleurvast. Vanzelfsprekend

biedt TKC u een uitgebreid assortiment van hoogwaardige merken. In

onze showroom vertellen we u meer over de verschillende mogelijkheden.

Stoppers-UITmagazine.indd 7 08-05-13 14:42

Page 25: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

25

RTL luidt feestelijk de zomer in met het RTL Viert de Zomer Concert. Heerlijk luieren in het gras, een lekker hapje eten en vooraan staan bij jouw favoriete artiest, wat wil je nog meer? Niemand minder dan Miss Montreal, Nielson, The Opposites, Laura Jansen, de 3JS, Caro Emerald en Kane openen op 22 juni officieel de zomer tijdens het RTL Viert de Zomer Concert. Vanaf 13.30 uur start het feest in Park de Wezenlanden. De locatie wordt speciaal voor deze gelegenheid omgebouwd tot zomerse concertlocatie met een groot podium en een uitgebreid assortiment aan eten en drinken. Tussen de optredens door klinken de zomerse klanken van een DJ en het concert wordt knallend afgesloten met prachtig vuurwerk.

Kijk voor meer informatie op www.zwolleuitgaan.nl

rtl viert de zoMer

22 juni - parK de wezenlanden

zondag 2 juni

vôt, Helligen HendriKodeon, 20.15 uurDit jaar moet hij er toch echt aan geloven: Helligen Hendrik gaat kamperen. Dit op initiatief van zijn echtgenote Marie, die het ziet als de hoogste vorm van romantiek.

donderdag 6 juni

jon en de jongenS, jon van eerd & lone van rooSendaalde Spiegel, 20.15 uurJon van Eerd en Lone van Roosendaal bundelen hun krachten in deze muzikale carrousel. Gelardeerd met hilarische anekdotes en pikante kijkjes in de keuken van de showbizz.

zaterdag 8 juni

paraview Spirituele paranorMaalbeurSijSSelHallen, 12.00-17.30 uurIn de IJsselhallen Zwolle vindt de Paraview Paranormaalbeurs plaats. Tijdens deze beurs vindt u tal van standhouders, die actief zijn op het gebied van new age en alternatieve geneeswijzen

SieradenbeurSijSSelHallen, 12.00-17.30 uurStandhouders stellen vele soorten sieraden, kralen en materialen tentoon. U vindt er bijvoorbeeld handgemaakte kettingen, armbanden en oorbellen, sieraden uit andere culturen en een grote diversiteit aan kralen.

Page 26: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

Wilt u er even een dagje tussen uit met familie, collega’s of vrienden dan bent ubij Overijsseltrips aan het juiste adres. Wij bieden u een breed groepsaanbodom de pure provincie Overijssel te proeven. Wist u dat onze provincie bekendstaat om haar pure landleven, cultuur-historische parels en veelzijdigheid ophet gebied van waterrecreatie? Wij bieden uw gezelschap alle gelegenheid omdaar op geheel eigen wijze van te genieten. Ontdek de grenzeloze natuur inWaterReijk Wieden Weerribben, trek erop uit in het Overijsselse Vechtdal,wandel over de Sallandse Heuvelrug of vaar door de verrassende IJsseldelta.

Naast het Overijsselse landschap bieden dekarakteristieke dorpen en historische (Hanze-)steden volop culturele, culinaire en recreatievemogelijkheden. Wat dacht u van een culinairestadswandeling door de complete stad Zwolle ofeen historische tour door Hanzestad Kampen?Bent u liever actief?Dan biedt het Vechtdal met haar vele sportieve enrecreatieve mogelijkheden uitkomst. Maar ook inhet WaterReijk kunt u al punterend, klauterend ofsteppend uw energie kwijt. Liever iets ludieks? Stap aan boord van een BBQ Donut, scheur rondin een lelijke eend of verbeter je persoonlijkrecord tijdens de Highland Games.

Kortom, te veel om op te noemen voor uwfamiliedag, vrijgezellenfeest, personeelsuitje ofteambuildingssessie.

Gaat u met ons mee?

Deskundig advies op maat

www.overijsseltrips.nl

Onze medewerkers hebben deskundige

kennis van het gebied en de activiteiten

en staan graag voor u klaar om u van in-

formatie te voorzien. De activiteiten zijn

standaard te boeken maar kunnen des-

gewenst ook aan uw eigen wensen wor-

den aangepast. Let wel op de minimale

groepsgrootte, die staat aangegeven bij

de arrangementen.

Neem contact op met Overijsseltrips

en laat u uitgebreid informeren

038 4222299. De arrangementen kunt u

ook direct boeken via www.overijssel-

trips.nl of u kunt een mail sturen naar

[email protected].

Overijsseltrips proef met uw gezelschap

de pure provincie

Page 27: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013
Page 28: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

28

zaterdag 8 juni

wilbert gieSKe, SeKS MaaKt geluKKigodeon, 20.30 uurNa het succes van ‘Hormonologen’ presenteert Winterspelen: ‘Seks maakt gelukkig’. Een interactieve ‘seminar-cabaret’ voorstelling.

zondag 9 juni

paraview Spirituele paranorMaalbeurSijSSelHallen, 11.00-17.30 uurIn de IJsselhallen Zwolle vindt de Paraview Paranormaalbeurs plaats. Tijdens deze beurs vindt u tal van standhouders, die actief zijn op het gebied van new age en alternatieve geneeswijzen

SieradenbeurSijSSelHallen, 11.00-17.30 uurStandhouders stellen vele soorten sieraden, kralen en materialen tentoon. U vindt er bijvoorbeeld handgemaakte kettingen, armbanden en oorbellen, sieraden uit andere culturen.

StreeKMarKt SMaaK van zwolledoeparK nooterHoF, 11.00 uurDit is de tweede streekmarkt van 2013 die Doepark Nooterhof in samenwerking met Slow Food Zwolle organiseert. Ook dit keer laten producenten uit Zwolle en omgeving u hun producten zien.

Maandag 10 juni

iSala publieKSacadeMieodeon, 19.30 uurArtsen en medewerkers van Isala leggen complexe thema’s op een begrijpelijke manier uit. De lezingen zijn geschikt voor iedereen. Het thema van deze avond is huidaandoeningen.

dinSdag 11 juni

deltionStage Medea odeon, 20.30 uurGedurende het theaterseizoen zullen Deltion studenten drie avonden vullen met muziek en theater. Deze avonden worden bedacht en uitgevoerd door de studenten Deltion artiest muziek en theater.

woenSdag 12 juni

tHeaterSpeKtaKel Het zuidelijK toneel, to be or not to be de Spiegel, 20.15 uurHet Zuidelijk Toneel brengt zeven theaterpersoonlijkheden bij elkaar voor zijn derde Theaterspektakel sinds De reis om de wereld in 80 dagen en Vertellingen van 1001 Nacht.Ook op 13 &14 juni

SoloperForManceS, to be tHere or to be Here de Spiegel, 20.30 uurIn de voorbereiding op To be there or to be here hebben de spelers zich verdiept in enkele brandhaarden in de wereld. Ook op 13 &14 juni

donderdag 13 juni

aMalia bandi, FirMa weijlanden Het KaMeroperaHuiSSpeciale locatie, 19.00 uurWe zien Rinie, een Zwolse jongen uit het hier en nu, die inspiratie en avontuur put uit de na gloed van Amalia Bandi en de muziek. We volgen Rinie te voet en komen op bijzondere plekken in Zwolle. Ook op 14,15, 16, 20, 21, 22 & 23 juni

zaterdag 15 juni

jeugd circuS pavarini, criSiS!?!odeon, 19.00 uurHet grote theateropslaghuis, vol met materialen van alle voorstellingen, dreigt gesloten te worden. Ze zoeken naar een oplossing en met veel creativiteit wordt die natuurlijk ook gevonden!

beetHoven – bartóK, nederlandS SyMFonieorKeSt Het orKeSt van Het ooStende Spiegel, 20,15 uur In eerdere optredens met het Nederlands Symfonieorkest kreeg dirigent Toshiyuki Kamioka het publiek op de banken. De chef-dirigent van Wuppertal is een erkende specialist in orkestraal vuurwerk.

KlinKerFeStivalbinnenStad, 13.00 uurHet Klinkerfestival is vooral een gezellig festival. Zo om en nabij de 20 kapellen verspreiden zich over de stad en laten zich allen van hun beste kant horen.

zondag 16 juni

jeugd circuS pavarini, criSiS!?!odeon, 14.00 uurHet grote theateropslaghuis, vol met materialen van alle voorstellingen, dreigt gesloten te worden. Ze zoeken naar een oplossing en met veel creativiteit wordt die natuurlijk ook gevonden

woenSdag 19 juni

rondleiding door de tuinen van Harry pieriKStart bij Het doMincanenKlooSter (aSSendorperStraat 29), 19.00 uurTuinarchitect Harry Pierik heeft al vele Zwolse tuinen (her)ingericht. Tijdens deze rondleiding neemt hij je mee naar drie bijzondere tuinen.

donderdag 20 juni

operagala, nationale reiSoperade Spiegel, 19.30 uur De Nationale Reisopera en het Nederlands Blazers Ensemble hebben elkaar opgezocht om gezamenlijk opera in een nieuwe jas te steken.

vrijdag 21 juni

boeK op ScHoot … zoMer! bibliotHeeK zwolle zuid, 10.00 uurSamen lezen en zingen is een natuurlijke manier van plezier beleven én de ontwikkeling van je kind te stimuleren.

artez danSacadeMie en conServatoriuM, eindvoorStellingde Spiegel, 20.00 uurNet als bij het Sacre Festival speelt ook in deze eindvoorstelling Stravinsky de hoofdrol. De dansacademie en het conservatorium van ArtEZ creëren gezamenlijk een waardige afsluiting van het Sacre Festival.

zondag 23 juni

aMalia bandi, FirMa weijlanden Het KaMeroperaHuiSSpeciale locatie, 14.00 & 19.00 uurWe zien Rinie, een Zwolse jongen uit het hier en nu, die inspiratie en avontuur put uit de nagloed van Amalia Bandi en de muziek. We volgen Rinie te voet en komen op bijzondere plekken in Zwolle

Page 29: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

29

SnuFFelMarKtijSSelHallen, 09.00 uurOp deze markt zijn vele uiteenlopende kramen te vinden, gevuld met mooie curiosa uit grootmoeders tijd.

zondag 30 juni

zoMertoegiFt, aleSSi brotHerScultuurScHip tHor, 12.00 uur & 15.00 uurAls ‘zomertoegift’ van het Uurtje Cultuurtje: de Alessi Brothers : geen ‘tribute’ of ‘ode aan..’, ze komen zelf! Een uniek optreden op de Thor, samen met Erwin van Ligten op gitaar en Rik Elings aan de vleugel.

zondag 21 juli

dancetourparK de wezenlanden, 12.00 uurBij Dancetour geniet je samen met je vrienden van de beste muziek van zowel top DJ’s als talenten. Zwolle staat vandaag volledig in het teken van de lekkerste beats!

zaterdag 27 juli

open dag pec zwolleijSSeldeltaStadion, 10.00 uurHandtekeningenjagers opgelet want PEC Zwolle opent vandaag het stadion weer haar deuren. Een feestelijk, dagvullend programma met verschillende activiteiten. S ‘avonds vindt de afscheidswedstrijd van Arne Slot plaats.

zondag 4 auguStuS

SnuFFelMarKtijSSelHallen, 09.00 uurOp deze markt zijn vele uiteenlopende kramen te vinden, gevuld met mooie curiosa uit grootmoeders tijd.

vrijdag 16 auguStuS

StratenFeStivalbinnenStad, 17.00 uurTijdens het stratenfestival zijn er optredens op maar liefst 20 podia met diverse artiesten en muziekstijlen. Verder is er een grote braderie en wordt er een kindershow georganiseerd.

Page 30: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

30

naaM: andy tjoKrotaroeno leeFtijd: 34 jaar zwollenaar SindS: geboren en getogen beroep: docent bij landStede beroepSopleidingen

wat vind jij leuK aan zwolle?“Er worden in Zwolle veel activiteiten georganiseerd. Voor zowel jong als oud. Zo is er altijd voor iedereen wel wat te doen.”

waar Kunnen we je vinden?“Ik kom graag bij The Coffee United en Mizu. Je kunt me ook vaak bij Park de Wezenlanden vinden. Ik ga daar graag een balletje trappen of heerlijk wandelen. De kinderboerderij is ook erg leuk. Eigenlijk vind ik het gewoon fijn om buiten te zijn!”

wat zou je een toeriSt adviSeren?“De Sassenstraat! Dat is echt een hele leuke en gezellige straat. Echt een aanrader.”

wat zou je graag nog in zwolle willen zien?“Koffietentjes. Ik ben een echte koffieliefhebber en de meeste koffietentjes sluiten al vroeg in de avond. ‘s Avonds kakt het heel snel in. Graag meer energie, ook ‘s avonds!”

wat vind jij leuK aan zwolle?“Park de Wezenlanden. Ik kan het vanaf mijn balkon zien en horen! Maar er zijn heel veel meer mooie parken in Zwolle. Wat Zwolle ook zo leuk maakt is de aandacht voor kunst en cultuur.”

waar Kunnen we je vinden?“Je zult mij veel in parken tegenkomen. Ook vind ik het heer-lijk om lekker de stad in te gaan. Zo hebben we vanmorgen heerlijk ontbeten bij Hema en gaan we straks een lekker broodje eten. Ik ga ook graag naar De Spiegel.”

wat zou je een toeriSt adviSeren?“De binnenstad. Lekker rondlopen en Zwolle ervaren. Er zijn veel mooie gebouwen die de moeite waard zijn. Natuurlijk ook de grachten! Je zou bijvoorbeeld een mooie rondvaart kunnen doen.”

wat zou je graag nog in zwolle willen zien?“Een pret- of waterpark! Vroeger gingen we vaak naar Ecodrome. Helaas is dat er niet meer.

naaM: g. Huizing leeFtijd: 68 jaar zwollenaar SindS: 5 jaar beroep: catering- en adMiniStratiewerKzaaMHeden op Kantoor

zwolle door de ogen van

Page 31: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

31

naaM: eelco beijerSbergen leeFtijd: 37 jaar zwollenaar SindS: 1994 beroep: groepenbegeleider en operateur bij FilMtHeater Het FraterHuiS. daarnaaSt aMateur FotograaF.

wat vind jij leuK aan zwolle?“Ik vind het fijn dat het niet te druk zoals in Amsterdam. De rust vind ik prettig. Ik ben een echte Zwollenaar en vind de stad prachtig. Ik ga hier nooit meer weg!”

waar Kunnen we je vinden?“In de kroeg! In café Het Kroegje of bij De Vrolijkheid. Daarbij ben ik voetbalvrijwilliger. Je kunt me dus ook bij het voetbalveld vinden en uiteraard ook in de kantine!”

wat zou je een toeriSt adviSeren?“Vroeger waren er veel minder terrasje dan nu. Tegenwoordig kan je op iedere hoek en plein heerlijk zitten en genieten. Dat zou ik iedere toerist aanraden.”

wat zou je graag nog in zwolle willen zien?“Een grote dansgelegenheid. In mijn tijd was dat er wel. Van de jeugd hoor ik dat er nergens een leuke club is in Zwolle. Dat zou er wel weer mogen komen!”

wat vind jij leuK aan zwolle?“Het leuke aan Zwolle vind ik dat het klein is. Je leert snel mensen kennen. Ik kom oorspronkelijk van de Noordoostpolder, maar in Zwolle voel ik me thuis!”

waar Kunnen we je vinden?“Ik besteed veel tijd aan mijn groentetuintje net buiten Zwolle. Vooral nu met het mooie weer. Op sommige dagen hoor je daar helemaal niets behalve de vogeltjes. Dat is zo mooi. Verder zie je mij vaak bij bistro De buik van Parijs en in The Livingroom.”

wat zou je een toeriSt adviSeren?“Zwolle is een mooie stad. Ik zou zeggen loop rond door de stad en beleef Zwolle!”

wat zou je graag nog in zwolle willen zien?“Een echte club. Vroeger hadden we The X-Ray, maar dat bestaat niet meer.”

naaM: HenK janSen leeFtijd: 69 jaar zwollenaar SindS: geboren en getogen beroep: autoMonteur

zwolle door de ogen van

Page 32: Zwols UITmagazine voorjaar-zomer 2013

sl takkoord sl takkoord sl takkoord sl t

Als afsluiting van de Open Dag op 27 juli, houdt PEC Zwolle een afscheidswedstrijd voor Arne Slot. De clubman maakte eerder dit seizoen bekend te gaan stoppen met het spelen van betaald

voetbal en gaat na dit seizoen aan de slag als jeugdtrainer bij PEC Zwolle.

Wedstrijd bijwonen? Volwassenen betalen € 2,- voor een kaartje ( € 5,- voor de hoofdtribune). Kinderen t/m 16 jaar betalen € 1,-. De totale opbrengst wordt besteed aan een goed doel.

Meer informatie over zijn slotakkoord op www.peczwolle.nl

27 juli 2013

Fotograaf: Henry Dijkman

A4 adv ZwolleUIT slotakkoord.indd 2 08-05-13 09:36