Zwarte gaten

Click here to load reader

 • date post

  05-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  52
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Zwarte gaten. Fairouz , Maxime, Maurits en Paul. Hypothese. Zwarte gaten zullen uiteindelijk ons sterrenstelsel opzuigen. Zwarte Gaten. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Zwarte gaten

Dia 1

Zwarte gatenFairouz, Maxime, Maurits en Paul

GroepFairouz, Maxime, Maurits, PaulThemaZwarte gatenHoofdvraagWat zullen zwarte gaten voor een invloed hebben op ons zonnestelsel?Deelvraag 1Zijn er nog andere hemellichamen behalve zwarte gaten die van invloed zijn op ons zonnestelsel?Deelvraag 2Hebben zwarte gaten ergens anders invloed op?

HypotheseZwarte gaten zullen uiteindelijk ons sterrenstelsel opzuigen

Zwarte Gateneen zwart gat is heel veel materie verpakt in een hele kleine ruimte. Een zwart gat komt tot leven als een ster doodgaat. Je kan een zwart gat niet zien omdat het letterlijk alles opslokt door zijn enorm grote zwaartekracht, zelfs licht kan niet ontsnappen. Daarom moeten we andere manieren gebruiken om een zwart gat te vinden en te analyseren, zoals naar de materie kijken die om het mogelijke zwarte gat heen liggen, of te kijken naar de straling die het zwarte gat afgeeft door bijvoorbeeld een ster te verslinden.

Zie bronvermelding (PGO 1)

Energie van een zwart gatOp 23 oktober, 2001 hebben wetenschappers voor het eerst energie van een zwart gat uit zien gaan. Ze beweren dat elk sterrenstelsel een supergroot zwart gat hebben in het midden. Met de X-ray Multi-Mirror Mission (XMM-Newton) satelliet hebben ze een super groot zwart gat geobserveerd. Deze observatie kan ook de oorsprong van particle jets in quasars uitleggen. De energie die uit het zwarte gat komt gat in gaat in een cirkel. Eerst uit het zwarte gat en dan er weer in.

Zie bronvermelding (PGO 2)

Synthetische zwarte gatenOnderzoekers in St. Andrews universiteit denken dat ze een manier hebben gevonden micro-zwarte gaten te maken. Dit doen ze met lasers, met een straal ter grote van een optical fiber en ook kwantum mechanica. Hierna leggen ze uit hoe een zwart gat oorspronkelijk tot leven komt. Het gebeurt als een ster de Chandrasekhar limit overschrijdt .

Zie bronvermelding (PGO 3)

Zie bronvermelding (PGO 4)Het nabootsen van een zwart gat Erg veel materie in een klein volume persen.De waterstofbom- Theorie. Mini-zwarten gaten vangen.

Zie bronvermelding (PGO 5)GammaflitsenGammaflitsen als gevolg van gigantische explosies op kosmologische afstanden.Gammaflitsen als gevolg van hypernovamodel. Gammaflisten als gevolg het spiraliserende-neutronensterrenmodel.

Zie bronvermelding (PGO 6)Gevolgen van gammaflitsen op aardeAarde 443 miljoen jaar geleden getroffen door een gammaflitsGevolgen: - veel uitsterving rond de evenaar.Stikstofbemesting die leven bevorderde.Verdwijnen van ozon uit de atmosfeerHet vormen van stikstofverbindingen die later als nitraten op aarde kwamen

Zie bronvermelding (PGO 8)Uvb-uv-stralingElektromagnetische stralen komen van de zon op de aarde terecht.Intensiteit hangt af van de samenstelling en de temperatuur van de uitzendHet elektromagnetische spectrum beschrijft de verdeling van de elektromagnetische golf energie over een breed golflengtegebied

Zie bronvermelding (PGO 9)UV-straling in contact met zwarte gaten

Niet alle materie rond een zwart gat wordt opgezogen in het zwarte gat.Door de grote hoeveelheden rntgen- en ultraviolette straling kan binnenstromend gas worden omgeleid.Het licht van de schijf wordt geabsobeert en verwerkt door de corona.

Zie bronvermelding (PGO 10)Stervende sterrenWaarom sterren exploderen, weten wetenschappers nog steeds niet. Een ster schijnt net zolang als dat hij water heeft. Als het water op is worden alle bruikbare stoffen in de ster gebruikt als brandstof, en uiteindelijk explodeert de ster. Het binnenste van de ster stort dan in tot een heel compact product dat een paar kilometer groot is.Waarom na het imploderen van sterren vervolgens een explosie volgt is volgens sterrenkundigen nog steeds niet duidelijk. Er gebeurt iets in de kern van de ster waardoor dit het geval is, maar wat dit precies is, is nog niet met simulatie apparatuur uit te vinden.12

Zie bronvermelding (PGO 11)Supernova Tussen 30 april en 1 mei 1006 verscheen de helderste supernova van de geschiedenis. De vraag is of 2 witte dwergen die op elkaar botsten de oorzaak was. en ster die bij de witte dwerg stond zou in die omgeving sporen hebben nagelaten (apart vanhet supernova restant, dat je in de afbeelding hiernaast ziet), maar die zijn niet gevonden. Twee botsende witte dwergen die samen zwaarder worden dan de kritische massa van 1,44 zonmassa de beroemdeLimiet van Chandrasekhar zouden de supernova van 1006 beter verklaren.

Zie bronvermelding (PGO 12)QuasarsQuasars zijn goed te vinden doordat ze zo helder zijn, maar er is een goede telescoop nodigQuasars zijn er door zwarte gaten.Quasars zijn vooral te vinden op een grote afstand in het universum

Zie bronvermelding (PGO 13)

Zie bronvermelding (PGO 13)KernfusieAndere kernen gaan kapot bij het vrijkomen van een neutron.De lichtere elementen zijn beter voor een kernreactieDe massa van de neutronen en protonen word omgezet in energie, deze energie wordt gebruikt voor warmte en snelheid

Zie bronvermelding (PGO 14)

Zie bronvermelding (PGO 14)KernsplijtingBij kernsplijting wordt de kern opgesplitst. Hoe hoger het massa getal van atomen hoe meer energie er vrij komt. In kerncentrales wordt dit gestimuleerd door de kernen te beschieten met neutronen. Hiervoor wordt vooral Uranium gebruikt. De hoeveelheid energie die vrij komt bij 1 gram uranium is vergelijkbaar met 1000 kilogram kolen. Hierdoor kan er elektriciteit worden geproduceerd. Alleen de kernen zijn instabiel waardoor ze straling de uitzenden. Dit is het kernafval. De neutronen die na de reactie zijn ontstaan kan je weer gebruiken voor een nieuwe kernsplijting. Er ontstaan meer neutronen dan er gebruikt worden.

Zie bronvermelding (PGO 15)

Zie bronvermelding (PGO 15)Het zien van zwarte gatenDe snelste verschijnsels kunnen nog niet eens ontsnappen uit een zwart gat. Ze zijn zichtbaar door de invloed op de omgeving in vorm van zwaartekracht. Het buigt lichtstralen af waardoor het in eigenlijk op een lens lijkt. Zwarte gaten kunnen alleen ontstaan uit een ster die zwaar genoeg is. Dubbelsterren zijn het als een zwart gat en een normale ster om elkaar heen draaien. Zo zijn deze zwarte gaten zichtbaar. Ook zijn ze zichtbaar als de ster en het zwartgat te dicht bij elkaar staan want dan kan het zwart gat materiaal van de ster op zuigen.De kern van een sterrenstelsel is meestal een zwart gat. De donkere zwarte gaten zijn eigenlijk ook de helderste voorwerpen in het heelal. Omdat er om het zwarte gat heen straalstromen kunnen ontstaan

Thomas YoungThomas Young bewees echter dat de zwaartekracht geen invloed heeft op het licht. Hij toonde namelijk aan dat licht zich beweegt als een golf, welke niet door zwaartekracht kan worden benvloed. En met de speciale relativiteitstheorie van Einstein werd bewezen dat de snelheid van het licht de maximale snelheid is die mogelijk is. De ontsnappingssnelheid zou dus onmogelijk sneller kunnen zijn dan die van het licht, wat betekent dat de theorie van Laplace niet juist zou kunnen zijn.

Rode draad

BronvermeldingNASA, , Black Holes, http://science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/black-holes/ NASA, 2001, Energy from a black hole http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2001/ast23oct_1/Ian ONeill, 13 Februari 2008, Synthetic Black Hole Event Horizon Created in UK Laboratory, http://www.universetoday.com/12804/synthetic-black-hole-event-horizon-created-in-uk-laboratory/Germen, 12 Juni 2011, Hoe maak je een zwart gat?, http://www.visionair.nl/wetenschap/hoe-maak-je-een-zwart-gat/ Bennie Mols, 14 Augustus 2006, Gammaflitsen Geboorte keten van zwarte keten, http://www.kennislink.nl/publicaties/gammaflitsen-geboortekreten-van-zwarte-gaten Tom van Loon, 9 Juni 2005, Dood en leven door felle Gamma Flits, http://www.kennislink.nl/publicaties/dood-en-leven-door-felle-gammaflits Belgisch Instituut, - , Wat is UV-Straling? Van waar komt het? http://www.aeronomie.be/nl/thema/gevaren/uv-watishet.htm - Nederlands instituut, 29 September 2011, Ruimtetelescopen onthullen geheimen turbulent zwart gat, http://www.sron.nl/nieuws-mainnl-2415/persberichten-mainnl-2339/3278-ruimtetelescopen-onthullen-geheimen-turbulent-zwart-gat.htmlRoel van der Heijden, 22 Februari 2013, Opgelost : Kosmische straling komt uit supernovas, http://www.kennislink.nl/publicaties/opgelost-kosmische-straling-komt-uit-supernova-s-, 8 Februari 2010, Stervende sterren zorgden voor ontstaan van de aarde, http://wetenschap.infonu.nl/sterrenkunde/50768-stervende-sterren-zorgden-voor-ontstaan-van-de-aarde.html Adrianus V., 30 September 2012, Heldere supernova uit 1006 vermoedelijk gevolg van botsende witte dwergen, http://www.astroblogs.nl/2012/09/30/heldere-supernova-uit-1006-vermoedelijk-gevolg-van-botsende-witte-dwergen/#footnote_0_31213-, 5 april 2002, Supermassive Black Holes Powered The Most Ancient Quasars, But Have Evolved Through Time, University Of Arizona Astronomer Says, http://www.sciencedaily.com/releases/2002/04/020402075444.htmWallum313, 16 April 2009, Hoe werkt Kernfusie? http://wetenschap.infonu.nl/natuurkunde/35078-hoe-werkt-kernfusie.html , - , Kernenergie, http://students.chem.tue.nl/ifp27/bronnen/kernenergie_kernsplijting.html Gieljan de Vries, 28 Juni 2004, Zwarte Gaten, http://www.kennislink.nl/publicaties/zwarte-gatenWaar niks staat is de datum of de schrijver onbekend.