Zwarte Piet

download Zwarte Piet

of 25

 • date post

  28-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  0

Embed Size (px)

description

New age verhaal met zwarte Piet als kapstok Verlichting vs. Racisme

Transcript of Zwarte Piet

 • 1

  Koop dit boek voor 3,-

  via www.jmpr.nl

  steun zodoende de verfilming van dit boek

 • 2

  ZWARTE PIET Door: L. Asamadi Breeveld

  ISBN/EAN: 978-90-816949-3-3

  Proloog

  Er is meer goud gedolven uit het denkvermogen

  van de mens, meer dan er is weggenomen uit de

  aarde n van mijn favoriete Napoleon Hill citaten.

  Ik vind ook dat elk denkvermogen een goudmijn is.

  Ongeacht ras, geslacht of huidskleur van de mens

  die het in bruikleen heeft.

  Mits juist geconditioneerd.

  En de enige voor mij acceptabele conditionering is

  de conditionering die tot groei, en volledige

  benutting van het totale bewustzijnsvermogen

  stimuleert. Individueel en collectief.

  Maar wie draagt de verantwoordelijkheid om verandering teweeg te brengen in het collectieve

 • 3

  bewustzijn van een volk? Het onderwijs? De overheid? De kerk? De moskee?

  En ding is zeker veranderingen gebeuren niet binnen onze gemakszones. Groeien is ongemakkelijk. Groeien doet pijn. En het kan bovendien beangstigend eenzaam zijn buiten de gemakszones.

  Laten we pogen licht te brengen langs de weg van

  introspectie. Ik zal de rol van duivelsadvocaat spelen, en u mag uzelf spelen met het vingertje aan de pols van het geweten.

  Een koude december avond, het is 20:50. Volgens de legende een ongunstig moment om op straat te zijn. Waarom niet eigenlijk? Omdat de goedheiligman met zijn boze geesten zwart als roet de straten onveilig maakt op deze december avonden, op zoek naar slechte zielen om te bestraffen. Koude rillingen kropen langs de rug van de oude dame die haar hond uitliet in een verlaten winkelstraat terwijl ze over de legende nadacht. Het is onzin allemaal, dacht ze luid op. Ik heb het vast ergens gelezen in n of ander flutblad bij de huisarts in de wachtkamer. Ze had er toch spijt van dat ze tegen het advies in, van haar Kinderen, haar hondje bleef uitlaten rond deze tijd. Ik moet die hond weg doen, hier wordt ik te oud voor. Ze voelde zich al beter bij de gedachte dat ze nu definitief had besloten om er werk van te maken.

 • 4

  Morgen gaat Fifi de deur uit. Haar kinderen hadden allang aangeboden om het hondje over te nemen. Dan komen ze Fifi maar halen dacht ze, zodat ik voortaan lekker veilig thuis blijf om uit te glijden in de badkamer. Gelukkig heb ik mijn alarmknop altijd om; voor noodgevallen. Zo kunnen de hulpverleners mijn lijk tijdig vinden, grinnikte ze. Wat ben ik weer positief, lachte ze.

  Geen wonder dat het zelfgesprek van de mens voor meer dan 80% negatief bevonden is. Ik ga je missen Fifi je was mijn aanspraak in huis.

  De winkelstraat was versiert deels met Kerstspullen en deels met spullen voor Sint Nicolaas. Die dekselse commercie, begon ze weer in gedachten. Het is morgen pas vijf december, maar je wordt nu al dood gegooid met kerstspullen. Het gaat ze alleen maar om geld. En ineens waren ze daar. Uit het niets waren ze opgedoken. Vijf donkere schimmen met capuchons over de voorhoofden getrokken. Ze hadden pamfletten en emmers met lijm in de handen. Haar hondje begon te blaffen als een gek. De schimmen renden op

  haar af en de oude dame viel stokstijf neer van schrik. De hond rukte zich los en rende jankend weg om op veilige afstand te staan blaffen. Het laatste wat ze zag was dat de schimmen zich verspreiden. En pamfletten begonnen te plakken

  Een winkel met zwarte pieten spullen had de volle laag gekregen. En midden op de straat lag de

 • 5

  bewusteloze oude dame. Haar hondje was uit angst steeds verder weg gaan staan blaffen.

  Op de pamfletten stond geschreven: Zwarte piet is racisme. En ineens werden de vandalen door de politie omsingeld. Zo snel? Gewoonlijk is de politie er nooit zo snel bij?

  Hoe kan dit? Het geluid van sirenes zwol aan. En nu krioelde het van politie autos die met gierende banden afremden. Het leek alsof een poort van de hel was opengegaan in de winkelstraat. De jongens werden tegen de grond gesmeten en in de boeien geslagen. De oude dame werd door ambulance personeel bijgebracht en afgevoerd.

  En uur eerder die avond ergens anders in de stad.

  Mensen zaten als toehoorders in een zaal. Een spreker ordende zijn papieren. Zijn naam Master P. Op de projectie scherm achter hem verscheen een tekst van 1963:

  H.I.M. Haile Selassie I Speech to the United Nations (excerpt)

  New York City, NY October 4, 1963

  " until the philosophy which holds one race superior and another inferior is finally and permanently discredited and abandoned: That

 • 6

  until there are no longer first-class and second class citizens of any nation; That until the color of a man's skin is of no more significance than the color of his eyes; That until the basic human rights are equally guaranteed to all without regard to race; That until that day, the dream of lasting peace and world citizenship and the rule of international morality will remain but a fleeting

  illusion, to be pursued but never attained; And until the ignoble and unhappy regimes that hold our brothers in Angola, in Mozambique and in South Africa in subhuman bondage have been toppled and destroyed; Until bigotry and prejudice and malicious and inhuman self-interest have been replaced by understanding and tolerance and good-will; Until all Africans stand and speak as free beings, equal in the eyes of all men, as they are in the eyes of Heaven; Until that day, the African continent will not know peace. We Africans will fight, if necessary and we know that we shall win, as we are confident in the victory of good over evil "

  Master P veranderde het plaatje van zijn

  PowerPoint-presentatie met afstandsbediening en

  liet het publiek nu twee fotos naast elkaar zien.

 • 7

  En foto was van de Amerikaanse Jim Crow, en de

  tweede foto was van de Nederlandse zwarte piet.

  Dr Carter G Woodson had ooit gezegd: als je iemands gedachte kan bepalen, dan hoef je je niet druk te maken over zijn daden. Als je iemand ondergeschiktheid kan opleggen of aanpraten, dan zal hij of zij, vanzelf een ondergeschikte positie in nemen als je hem of haar het gevoel van verschoppeling kan opleggen, dan hoef je hen niet

  via de achterdeur te laten verdwijnen hun aangeleerde natuur zal ervoor zorgen dat ze dat vanzelfsprekend vinden, en doen. En als er geen achterdeur te vinden is, dan zullen ze niet rusten totdat er een achterdeur gemaakt wordt speciaal voor hen.

 • 8

  De vraag vanavond is, wat voel je wanneer je deze afbeeldingen ziet? Ze lijken niet alleen op elkaar, maar ze zijn ook bedoeld om het zelfde effect te sorteren in de psyche van de mens. En wees eerlijk tegen jezelf, wat doet het met je?

  Lea, n der toehoorders stond op kreeg de microfoon en zei: Ik voel helemaal niets. Ik heb er helemaal niets mee. Ik weet wel dat er een beladen geschiedenis aan hangt, maar ik vermijd bewust alle gedachtes daarover, zodoende zorg ik ervoor dat ik complexvrij door het leven ga.

  Ik proef wel dat er weerstand aanwezig is. Je moet bewust de knop omdraaien er is een bewuste actie nodig om bepaalde gevoelens opzij te zetten. Die bewuste actie is niet nodig wanneer je kijkt naar een roos bijvoorbeeld, je hoeft niet bewust iets te doen of te laten om een interactie met de roos te hebben kun je begrijpen wat ik bedoel? De interactie met de roos is voeding voor het gevoelsvermogen je hebt er een goed gevoel bij. Maar als je kijkt naar deze karikaturen, dan heb je n of meerdere handelingen nodig in je psyche om overeind te blijven. En dat is ook een vorm van voeding voor het gevoelsvermogen.

  Dat zijn niet mijn woorden meneer, ik heb er gewoon niets mee.

  Daar zit wel wat in, riep ene Christine, Gevoel

  versus verstand. Verstand weet van de

  geschiedenis, en gevoel kleurt er een plaatje bij van

 • 9

  pijn. Verstand heeft de macht om het gevoel een

  andere richting te geven, maar verstand heeft ook

  te maken met spontane associatie, het beeld van

  zwarte Piet associeert met racisme, en associatie

  word in werking gesteld door beelden die het

  netvlies bereiken, waardoor de gevoelens ook weer

  opgewekt worden. En dus ben je constant bezig om

  je gevoelens te beteugelen omdat je constant het

  beeld van zwarte Piet voor ogen krijgt in deze

  periode, en dat lijkt me een vermoeiende bezigheid

  eerlijk gezegd.

  Iemand anders genaamd Mohammed stond op en kreeg de microfoon:

  Denkt u niet dat u juist met dit soort acties en bijeenkomsten, een minderwaardigheidsgevoel versterkt bij mensen met een Afrikaans uiterlijk?

  Als dat zo was, dan zou het betekenen dat Jim

  Crow en zwarte Piet door mij zouden zijn bedacht,

  en aan slavernij gekoppeld natuurlijk bedoel je

  dat we beter kunnen zwijgen over zwarte Piet en de

  knop omdraaien in de psyche zoals die vrouw

  daarnet zei. Maar Jim Crow, en de Jim Crow

  wetten, zijn uiteindelijk afgeschaft in Amerika, als

  zijnde racistisch hoelang kan Nederland het nog

  volhouden met zwarte Piet? En hoe lever je een

 • 10

  bijdrage aan de afschaffing als je zwijgt, of de

  andere kant op kijkt? En bovendien is het juist

  goed dat alle mensen zich bewust worden van het

  feit dat er negatieve opdrachten zijn

  geprogrammeerd in het onderbewustzijn van de

  mens. Opdrachten die al honderden jaren ge

  reproduceert worden. Het is goed dat de mens nu

  bewust opnieuw gaat zaaien en om te zaaien

  moet de grond eerst opnieuw beploegd worden en

  van onkruid worden ontdaan.

  Een derde persoon genaamd A