Werkbundel: Sinterklaas en Zwarte Piet

download Werkbundel: Sinterklaas en Zwarte Piet

of 30

 • date post

  14-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

In deze bundel vindt u leuke weetjes over Sinterklaas en Zwarte Piet. Deze bundel is geschikt voor kinderen in een 2de graad.

Transcript of Werkbundel: Sinterklaas en Zwarte Piet

 • Werkbundel:

  Sinterklaas en Zwarte Piet.

  Naam: ..

 • Deel 1: Leer meer over

  Sint & Piet.

 • 1. Leer Sinterklaas en Zwarte Piet kennen!

  Het Paspoort van Sinterklaas.

  Naam: Sinterklaas.Leeftijd: Dat hou ik liever geheim.Beroep: Bisschop en kindervriend.Hobbys: Geschenkjes uitdelen.Lievelingseten: Palla met een glaasje wijn.Lievelingskleur: Goud en rood.Lievelingsdier: Mijn schimmel, een witgrijs paard.Lievelingslied: Zie ginds komt de stoomboot.Waar hou je niet van? Kinderen die ruzie maken.Liefste wens: Dat ik nog lang cadeautjes mag uitdelen.

  Het paspoort van Zwarte Piet.

  Naam: Primo.Leeftijd: 35 jaar.Beroep: Hoofdpiet. Ik ben de baas van de andere pieten.Hobbys: Dakgootglijden.Lievelingseten: Spaande pepers. Lekker pikant !Lievelingskleur: Blauw.Lievelingsdier: Snoepie ( een hond van de Sint).Lievelingslied: Daar wordt aan de deur geklopt.Waar hou je niet van? Van vuile en smalle schoorstenen.Liefste wens: Een dik boek schrijven over Sinterklaas

 • 2. Het leven van Sinterklaas.

  Door de landstreek van Lyci, in wat nu Turkije heet, stroomt het riviertje de Myros. Niet ver van de plaats waar de Myros uitmondt in de Middellandse Zee ligt de stad Patara. Daar leefde, heel lang geleden, een rijke familie. Ze woonden in een groot huis met kostbare meubelen en prachtige tapijten. De kasten stonden vol juwelen en gouden spullen. In het gezin was maar n kind, een jongen. Zijn ouders hadden hem bij zijn doop de naam Nicolaas gegeven. "Nicolaas" betekent: "de zegevierende held van het volk" of zoals vele mensen zeggen, "overwinning van het volk van God".Toen Nicolaas zestien jaar was, stierven zijn vader en moeder. Van toen af woonde hij alleen in het grote huis in Patara, en al het goud en het geld dat eerst van zijn ouders was, was nu van hem. Op een avond liep Nicolaas over de markt van Patara en kwam in een stille straat. Daar woonde een man met zijn drie dochters. Net toen Nicolaas langs het raam liep, hoorde hij de vader zeggen:"Ik ben ten einde raad, lieve kinderen. Ik bezit geen rooie cent. Ik kan geen kleren meer kopen voor jullie en zelfs geen eten. Morgen, in de vroegte, zal ik jullie alle drie naar de stad brengen. Dan moet je zelf maar zien hoe je in leven blijft. Misschien kunnen jullie in een herberg werken. Of je kunt meegaan met de matrozen aan de haven, en de hele nacht met hen drinken en dansen. Dan geven ze je geld omdat je jong en mooi bent." De meisjes huilden hartverscheurend, maar de vader zei:"Het helpt allemaal niets, ik blijf bij wat ik gezegd heb." Toen Nicolaas dit gehoord had, liep hij snel naar huis. Hij nam drie dikke, ronde appelen die in de schatkist van zijn ouders lagen; ze waren helemaal van goud. Midden in de nacht sloop hij naar het huis van de arme meisjes. Hij keek goed rond of niemand hem zag, en gooide de gouden appelen door het raam in de slaapkamer. 's Morgens vroeg, toen de vader zijn dochters ging wekken om ze naar de stad te brengen, vond hij in hun kamer de drie gouden appelen. Hij loofde God en was dolblij, want nu hoefde bij zijn kinderen niet weg te brengen. Ze liepen de straat op om degene te bedanken die hun dit kostbare geschenk gegeven had. Maar Nicolaas had zich allang uit de voeten gemaakt. Er was een vrouw die 's nachts vanuit de verte gezien had wat er gebeurd was. 's Morgens liep ze naar haar buren om het te vertellen. Het duurde niet lang of iedereen in de stad wist wat Nicolaas gedaan had. Toen kwamen de arme mensen uit Patara en uit de hele buurt naar Nicolaas en smeekten hem om hulp. Nicolaas verdeelde alles wat hij had en niemand ging met lege handen naar huis.

  Nicolaas werd priester en later bisschop van Myra."Nicolaas is een goede man!" Enkelen zeiden zelfs: "Nicolaas? Hij is een heilige!" Ze vertelden overal hoe goed en vrijgevig hij was. De kooplieden vertelden het aan de matrozen, en, de matrozen vertelden het in de verre landen aan de overkant van de zee, waar zij met hun schepen kwamen. De verhalen over Nicolaas werden van jaar tot jaar en van eeuw tot eeuw talrijker en wonderlijker. Men noemt de verhalen over Nicolaas ook "legenden". Wie die Nicolaas legenden leest, voelt dat hij een goed man moet zijn geweest, en dat de mensen heel veel van hem hielden. Anders zouden ze nooit zulke mooie verhalen over hem bedacht hebben en zulke mooie afbeeldingen van hem geschilderd.

  3. Hoe kun je Sint en Piet herkennen?

 • 3.1 De kledingstukken van Sinterklaas.

  De foto De beschrijving

  De mijter.

  De Sint is ook een bisschop en draagt dus altijd een mijter.De mijter is meestal versierd met goud en edelstenen. Zon mijter is lekker warm aan de oren als Sinterklaas s nachts op het dak moet.

  De mantel.

  De mantel van de Sint wordt ook wel de toga of tabbaard genoemd. Hij is gemaakt van dik rood fluweel. In Spanje waar het lekker warm is, heeft de Sint een dunnen mantel van zachte zijde.

  De staf.

  Ook de staf is het symbool van de bisschop.De staf verwijst naar de herdersstaf van de heilige man en is een teken van kerkelijke macht.

  De handschoenen.

  Om zich tegen de koude te beschermen heeft de heilige man witte handschoenen aan. Wel driemaal per dag doet de Sint schonen handschoenen aan. Zo blijven de pakjes voor de kinderen altijd schoon.

 • Het kruis.

  Het kruis van de Sint is van goud en van edelstenen.

  De ring.

  Aan zijn rechterhand draagt Sinterklaas een gouden ring met een prachtige robijn.

  De albe.

  Onder zijn mantel draagt de Sint een wit onderkleed of een albe.

  De stola.

  De stola is een lap stof, gemaakt uit hetzelfde materiaal als de mantel van Sinterklaas. Meestal is hij versierd met goud. De stola wordt bij elkaar gebonden door een gouden touw om het middel.

  De schoenen.

  Met zijn speciale dakschoenen kan Sinterklaas vlot over het dak lopen. De schoenen van de Sint zijn altijd zwart of rood. Wat het meest opvalt, is de groten gouden gesp.

  De sokken.

  Sinterklaas draagt altijd witte sokken.De rode sokken draagt hij bij speciale gelegenheden.

 • 3.2 De kledingstukken van Zwarte Piet.

  Foto Beschrijving

  De pietenmuts.

  De pietenmuts of baret is een platte muts, meestal in dezelfde kleuren als de rest van het pietenpak. Als het buiten heel koud is, kan Zwarte Piet de muts diep over zijn oren trekken.

  De struisvogelveer.

  Alleen de mooiste veren uit de staart van een struisvogel zijn goed genoeg. De veren moeten eerst gekleurd worden met een speciale verf.

  De oorbellen.

  Als de pieten, echte pieten zijn, krijgen ze van de Sint echte gouden oorbellen.

  Het pietenpak.

  Een pietenpak bestaat meestal uit twee kleuren en is afgewerkt met veel goud.

  De kraag.

  De witte kraag zorgt ervoor dat de pieten er altijd netjes uitzien.

 • De cape.

  Omdat het bij ons heel koud kan zijn, hebben de pietjes een kap aan hun mantel. Een mantel met zon kap of een hoge kraag heet een cape. Zwarte Piet kan deze cape uitdien als het te warm wordt.

  De handschoenen.

  Zwarte Piet draagt handschoenen om zijn handjes niet vuil te laten worden.

  De pofbroek.

  De kniebroek of pofbroek is ook iets typisch voor Zwarte Piet. In Spanje zou een lange broek zijn.

  De maillot.

  Een warme maillot zorgt ervoor dat Zwarte Piet geen koude benen krijgt.

  De schoenen.

  Zwarte Piet heeft altijd zwarte schoenen versierd met een gouden gesp.

 • 4. Lach mee met de Sint en Zwarte Piet !!

  HAHA !!

  HAHA !!

  Verstoppen.

  Kees, waarom breng je al je speelgoed naar zolder? vraagt mama.Dat wil ik daar verstoppen want anders denkt de Sint dat ik alles al heb. De tweede vraag.

  Zwarte Piet zit in de klas. Zegt de Sint tegen hem: "Als je de eerste vraag goed beantwoord dan hoef je de tweede vraag niet te beantwoorden." Piet die achter in de klas zit gooit direct een steen door de ruit. Sint zegt tegen zijn klas: "Wie deed dat in hemelsnaam?" Piet zegt: Ik Sinterklaas!" Sint zegt: "Waarom doe je dat?" Piet: "Dat is de tweede vraag Sinterklaas, die hoef ik niet te beantwoorden!"

 • 5. Weetjes over Sint en Piet

  1. Waarom ziet het gezicht van Zwarte Piet zo zwart, terwijl zijn pak schoon blijft?

  Het gezicht van Zwarte Piet is zwart van het roet van de schouw. Maar Zwarte Piet kruipt nooit met zijn beste pak door de schoorsteen. Als ze het dak op moeten, dan trekken de pieten eerst een werkpak aan. Natuurlijk wordt dat werkpak helemaal zwart, maar dat geeft niet. Hun mooi versierde pietenpakken trekken de pieten alleen maar aan als ze naar de kinderen toe gaan. Jij trekt toch ook je beste kleren aan als je naar een feest mag?

  2. Waarom deelt Sinterklaas vaak mandarijnen uit?

  In de boomgaard van Sinterklaas staan meer dan achtduizend mandarijnenbomen.Zo heeft Sinterklaas altijd verse mandarijnen. Ook het snoepgoed wordt in Spanje zelf gemaakt.

  3. Wat doet Sinterklaas met al die tekeningen en brieven van de kinderen?

  Sinterklaas gooit de tekeningen en brieven nooit weg. Elke jaar, als ze terug in Spanje zijn, hangt sinterklaas al de kunstwerkjes op in de hal. Zo hoeft hij nooit nieuw behangpapier te kopen. De oude tekeningen van het jaar ervoor worden netjes opgeborgen in grote kisten op zolder. Af en toe trekt Sinterklaas een middagje naar zolders om de oude tekeningen nog eens te bekijken. Zo kan het gebeuren dat hij een tekening terugvindt van je oma en opa, toen die zelf nog klein waren.

 • 6. Zing mee met Sinterklaas en Zwarte Piet!

  Lied 1: O, kom maar eens kijken.

  RefreinO, kom maar eens kijken wat ik in mijn schoentje vind.Alles gekregen van die beste Sint

  Strofe 1.Een pop met vlechten in het haar, een snoezig jurkje kant en klaar.Twee kaatsenballen in een net, een letter van banket.