Zoekfolder 2011

8
DWARS, GroenLinkse Jongeren Gezocht Vrolijke, Jonge, Groene en Sociale Idealisten (M/V) DWARS zoekt nieuwe bestuursleden met groene en sociale idealen. Ben jij bereid een bestuursfunctie te vervullen en je in te zetten voor een groene en sociale wereld? Alle posten zijn voor een termijn van één jaar. We zijn op zoek naar jongeren tussen de 16 en 27 jaar die het leuk vinden om DWARSe politiek te bedrijven en bestuurlijke ervaring willen opdoen in een politieke organisatie. Motivatie is daarbij vaak belangrijker dan ervaring, maar voldoende tijd is wel vereist. Voorzitter Duur: één jaar, minimaal 30 uur per week De voorzitter is het gezicht van de organisatie en medeverantwoordelijk voor het vormen en uitdragen van standpunten. Daarnaast onderhoud je contact met de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, andere politieke jongeren organisaties en het maatschappelijk middenveld en ben je het eerste aanspreekpunt voor de media. Een onderdeel van je functie als voorzitter het uitdragen van de standpunten van DWARS in de media en tijdens debatten en voor volle zalen. Daarom is het belangrijk dat je niet bang bent om in het openbaar te spreken. Verder zijn goede en heldere communicatieve vaardigheden en stressbestendigheid een vereiste. En er wordt van je verwacht dat je een bindende factor bent in een team van bestuursleden en niet bang bent om knopen door te hakken. Om de taken goed te kunnen vervullen als voorzitter is het van belang dat je reeds bestuurservaring hebt en kennis hebt van de standpunten van DWARS. Daarnaast ben je inhoudelijk sterk en ben je goed in debatteren. Tevens heb je

description

Zoekfolder 2011

Transcript of Zoekfolder 2011

Page 1: Zoekfolder 2011

   

DWARS, GroenLinkse Jongeren  

Gezocht Vrolijke, Jonge, Groene en Sociale Idealisten (M/V)

DWARS zoekt nieuwe bestuursleden met groene en sociale idealen. Ben jij bereid een bestuursfunctie te vervullen en je in te zetten voor een groene en sociale wereld? Alle posten zijn voor een termijn van één jaar.

We zijn op zoek naar jongeren tussen de 16 en 27 jaar die het leuk vinden om DWARSe politiek te bedrijven en bestuurlijke ervaring willen opdoen in een politieke organisatie. Motivatie is daarbij vaak belangrijker dan ervaring, maar voldoende tijd is wel vereist.

Voorzitter Duur: één jaar, minimaal 30 uur per week

De voorzitter is het gezicht van de organisatie en medeverantwoordelijk voor het vormen en uitdragen van standpunten. Daarnaast onderhoud je contact met de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, andere politieke jongeren organisaties en het maatschappelijk middenveld en ben je het eerste aanspreekpunt voor de media. Een onderdeel van je functie als voorzitter het uitdragen van de standpunten van DWARS in de media en tijdens debatten en voor volle zalen. Daarom is het belangrijk dat je niet bang bent om in het openbaar te spreken. Verder zijn goede en heldere communicatieve vaardigheden en stressbestendigheid een vereiste. En er wordt van je verwacht dat je een bindende factor bent in een team van bestuursleden en niet bang bent om knopen door te hakken. Om de taken goed te kunnen vervullen als voorzitter is het van belang dat je reeds bestuurservaring hebt en kennis hebt van de standpunten van DWARS. Daarnaast ben je inhoudelijk sterk en ben je goed in debatteren. Tevens heb je

Page 2: Zoekfolder 2011

   

DWARS, GroenLinkse Jongeren  

een goede politieke sensitiviteit ontwikkeld en ben je bent een echte netwerker. Het is eveneens van belang dat je uitstekende communicatieve vaardigeden bezit zowel in woord als in schrift.  

Vicevoorzitter politiek &

vicevoorzitter organisatie Duur: één jaar

Het bestuur kent een vicevoorzitter politiek en een vicevoorzitter organisatie. De vicevoorzitter politiek wordt door het congres verkozen uit de politiek secretaris groen, politiek secretaris sociaal en de internationaal secretaris. De vicevoorzitter organisatie wordt door het congres verkozen uit de secretaris, penningmeester en het bestuurslid promotie en scholing. Je kan alleen in combinatie met de bovengenoemde posten solliciteren en verkozen worden als vicevoorzitter. De vicevoorzitter politiek is verantwoordelijk voor het pers- en communicatiebeleid en vervangt de voorzitter bij externe optreden zoals in de media, debatten en bij de fractievergadering van de Tweede Kamerfractie. De vicevoorzitter organisatie is verantwoordelijk voor de interne communicatie van de organisatie. Je onderhoudt contacten met GroenLinks op bestuurlijk niveau en met lokale DWARS afdelingen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het DWARS pand. De vicevoorzitter organisatie vervangt de voorzitter wanneer deze niet aan de organisatorische verplichtingen of afspraken kan voldoen, waaronder het bijwonen van de vergaderingen van het partijbestuur van GroenLinks.

Secretaris

Page 3: Zoekfolder 2011

   

DWARS, GroenLinkse Jongeren  

Duur: één jaar, 12-20 uur per week

Als secretaris ben je verantwoordelijk voor een groot deel van de organisatorische kant van DWARS. Je houdt overzicht over de activiteiten van het bestuur en de afdelingen. De secretaris zorgt voor de organisatie van congressen, de communicatie naar de leden, de Raad van Advies en de bestuurswisseling. Daarnaast is hij/zij verantwoordelijk voor de archivering, de statuten en reglementen en de ledenadministratie en voor het contact met de organisatorische werkgroepen en commissies. Als secretaris ben je enthousiast over DWARS en GroenLinkse politiek en wil je hier organisatorisch aan bijdragen. Je kunt goed dingen organiseren, overzicht houden en mensen aansturen. Je vindt het niet erg om je met regels en statuten bezig te houden. De secretaris wordt voor één jaar gekozen. Minimaal kennis, maar het liefst al enige ervaring binnen DWARS is voor deze functie een pre.

Penningmeester Duur: één jaar, 12-20 uur per week

De penningmeester is verantwoordelijk voor de coördinatie van betalingen, de boekhouding, de begroting, de juridische aspecten en het financieel jaarverslag. Daarnaast onderhoudt hij of zij contact met de accountant en zorgt hij of zij voor het aanvragen van subsidies en fondsen. De penningmeester is tevens verantwoordelijk voor het beheer van het DWARSpand en voor het aansturen van de medewerker. Als penningmeester ben je enthousiast over DWARS en GroenLinkse politiek en wil je hier organisatorisch aan bijdragen. Je kunt goed overzicht houden, met geld omgaan en staat stevig in je schoenen. Je vindt het niet erg om je met geld, begrotingen en getallen bezig te houden. De penningmeester wordt voor één jaar gekozen. Ervaring met het omgaan van grote bedragen en het aansturen van mensen is voor deze functie een pre.

Page 4: Zoekfolder 2011

   

DWARS, GroenLinkse Jongeren  

Internationaal Secretaris Duur: één jaar, 20 uur per week

De internationaal secretaris (IS) is verantwoordelijk voor het vormen en uitdragen van standpunten op de internationale onderwerpen en het organiseren van buitenlandse excursies en activiteiten. Daarnaast onderhoudt de IS met de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en het contact met de (Jonge) Groenen op Europees en internationaal niveau. Een onderdeel van je functie als IS is het nadenken over standpunten van DWARS op de beleidsterreinen Buitenlandse Zaken, Europese integratie, defensie en ontwikkelingssamenwerking. De IS beschikt over de vaardigheden om deze onderwerpen vanuit verschillende standpunten te bekijken, de verschillende argumenten te horen en daaruit een visie voor DWARS te ontwikkelen. De IS draagt tevens de reeds gevormde standpunten van DWARS op de internationale thema’s uit door langs te gaan op scholen, het schrijven van stuken en (opinie)artikelen. Ook gaat de IS in debat te met andere organisaties en politici. De IS is niet bang om met de mening van DWARS naar buiten te treden en deze te verdedigen. Ook volgt de IS de GroenLinks fractie in de Tweede kamer, de Europese Groene fractie in het Europese parlement en de actualiteit. De IS doet dit onder andere door regelmatig de vergadering van de Tweede Kamerfractie bij te wonen. Als IS onderhoudt je ook het contact met de aan IS verwante commissies. Naast de inhoudelijke kant van zijn functie onderhoud de IS het contact met de Federation of Young European Greens (FYEG) en de Global Young Greens (GYG). Een goede beheersing van de Engelse taal, zowel schrijven als spreken, zijn van groot belang voor de IS om zijn taken uit te kunnen voeren. Ook is de IS verantwoordelijk voor de organisatie van buitenlandse excursies en activiteiten.

Page 5: Zoekfolder 2011

   

DWARS, GroenLinkse Jongeren  

Om zijn taken goed te kunnen vervullen als IS is het van belang dat hij inhoudelijk sterk is en dat hij goed kan debatteren. De IS is immers verantwoordelijk voor het vormen en uitdragen van standpunten op het gebied van internationale onderwerpen. Ook onderhoud de IS contact met verschillende internationale organisaties. Goede beheersing van de Engelse taal en netwerk capaciteiten zijn hierbij van belang. Als laatste vindt de IS het niet erg om meer tijd in zijn functie te steken rondom grote internationale congressen.

Politiek Secretaris Groen Duur: één jaar, 12-20 uur per week

Als politiek secretaris Groen werk je aan de inhoudelijke profilering van DWARS op de beleidsterreinen natuur, milieu, economie, financiën, wonen en klimaat. Je bent verantwoordelijk voor het vormen en uitdragen van standpunten op deze terreinen. Vanuit de commissie Groen krijg je input, maar zelf volg je ook de actualiteiten en verdiep je jezelf in deze thema’s. Je vormt over deze onderwerpen visies voor DWARS. Samen met o.a. de voorzitter en de andere politiek secretarissen formuleer je de uiteindelijke standpunten. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het uitdragen van de reeds gevormde standpunten. Dit doe je door het organiseren van acties, activiteiten en campagnes op jouw terreinen. Zo ga je in debat met andere organisaties, met politici en op scholen. Ook schrijf je opiniestukken onder andere voor op de website of voor in de pers. Verder volg je de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, onder andere door naar hun fractievergaderingen te gaan. Als politiek secretaris Groen vind je het leuk om bovenstaande thema’s uitgebreid uit te pluizen, zodat je een weloverwogen standpunt kan formuleren. Je kunt daarnaast goed debatteren en stukken schrijven om de mening van DWARS duidelijk te maken. Ook kan je goed samenwerken en contacten leggen en onderhouden met andere organisaties, politici, de commissie Groen

Page 6: Zoekfolder 2011

   

DWARS, GroenLinkse Jongeren  

en je eigen bestuur. Als laatste kun je goed organiseren en activiteiten coördineren.

Politiek Secretaris Sociaal Duur: één jaar, 12-20 uur per week

Als politiek secretaris Sociaal werk je aan de inhoudelijke profilering van DWARS op de beleidsterreinen onderwijs, zorg, sociale zaken en justitie. Je bent verantwoordelijk voor het vormen en uitdragen van standpunten op deze terreinen. Vanuit de commissie Rood krijg je input, maar zelf volg je ook de actualiteiten en verdiep je jezelf in deze thema’s. Je vormt over deze onderwerpen visies voor DWARS. Samen met o.a. de voorzitter en de andere politiek secretarissen formuleer je de uiteindelijke standpunten. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het uitdragen van de reeds gevormde standpunten. Dit doe je door het organiseren van acties, activiteiten en campagnes op jouw terreinen. Zo ga je in debat met andere organisaties, met politici en op scholen. Ook schrijf je opiniestukken onder andere voor op de website of voor in de pers. Verder volg je de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, onder andere door naar hun fractievergaderingen te gaan. Als politiek secretaris Sociaal vind je het leuk om bovenstaande thema’s uitgebreid uit te pluizen, zodat je een weloverwogen standpunt kan formuleren. Je kunt daarnaast goed debatteren en stukken schrijven om de mening van DWARS duidelijk te maken. Ook kan je goed samenwerken en contacten leggen en onderhouden met andere organisaties, politici, de commissie Rood en je eigen bestuur. Als laatste kun je goed organiseren en activiteiten coördineren.

Page 7: Zoekfolder 2011

   

DWARS, GroenLinkse Jongeren  

Bestuurslid Promotie en scholing Duur: één jaar, 12-20 uur per week

Het bestuurslid Promotie en Scholing (P&S) is verantwoordelijk voor de campagnes, de ledenwerving en het scholingsprogramma van DWARS. Het bestuurslid P&S zorgt dat DWARS voorzien blijft van zowel nieuwe aanwas als ervaren en kundige leden. Als onderdeel van ledenwerving en promotie ben je als bestuurslid P&S verantwoordelijk voor de campagnes die DWARS voert. Dit zijn promo-acties gericht op zowel ledenwerving als op verkiezingen. Creativiteit, initiatievermogen en goed contact met het Permanent campagneteam zijn hierbij onmisbaar. Naast de campagnes valt ook ledenwerving onder de verantwoordelijkheid van dit bestuurslid. In samenwerking met de afdelingen probeert het bestuurslid P&S zoveel mogelijk jongeren kennis te laten maken met DWARS en haar beginselen. Goede communicatie met de afdelingen is hierbij van groot belang. Het bestuurslid P&S draagt daarnaast zorg voor de organisatie van activiteiten om leden van DWARS meer te leren over GroenLinkse politiek en informele/interne activiteiten. Hierbij kan worden gedacht aan scholingsavonden, debatten, netwerkactiviteiten maar ook trainingen om de vaardigheden van leden te trainen. Om deze activiteiten van de grond te krijgen werkt het bestuurslid P&S veel samen met het Vrolijk Campagne Team (VCT). Om zijn taken goed te kunnen vervullen als bestuurslid P&S is het van belang dat hij initiërend, creatief en communicatief sterk is. Het bestuurslid P&S is immers de persoon die zorgt dat projecten van de grond komen en dat hij mensen enthousiast krijgt om samen met hem deze projecten uit te voeren. Hierdoor is het belangrijk dat hij weet hoe hij dit soort projecten moet coördineren en organiseren. Als bestuurslid Promotie en Scholing vindt hij het ook niet erg dat de tijdsinvestering in zijn functie verschild per week en dat hij rondom grote projecten meer tijd in zijn bestuursfunctie zult moeten steken.

Page 8: Zoekfolder 2011

   

DWARS, GroenLinkse Jongeren  

Interesse? Klinkt dit als een uitdaging voor jou? Dan kan je op deze functie solliciteren. Dit doe je door de volgende sollicitatiebescheiden vóór 25 september 2011 te mailen naar [email protected]: • Een sollicitatiebrief, waarin je duidelijk de reden van sollicitatie motiveert • Een curriculum vitae. • Twee referenties (naam, telefoonnummer en relatie tot de sollicitant). Zo snel mogelijk en uiterlijk binnen twee weken krijg je een bevestiging van je sollicitatie. Als kandidaat zal je tenminste twee gesprekken hebben met de kandidatencommissie en als kandidaat (vice)voorzitter ben je bereid om deel te nemen aan een assessment. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de kandidatencommissie via [email protected].