Zicht op ontwikkeling · Web viewHGW is geïmplementeerd in schooljaar 2018-2019, maar leerkrachten...

30
1-4-2020 Inhoudsopgave 1. Beginsituatie Zicht op ontwikkeling Laetare....................................................................2 1.1 Algemene informatie school.................................................................................2 1.2 Algemene informatie begeleiding traject....................................................................2 1.3 Teamfoto...................................................................................................2 2. Uitvoering Zicht op ontwikkeling schooljaar 2019-2020..........................................................3 2.1 Inzet JLV/OLV..............................................................................................3 2.2 Jenaplan lesvoorbereidingsformulier........................................................................3 2.3 Opstellen groepsoverzichten................................................................................4 2.4 Opstellen groepsplannen....................................................................................4 2.5 Doelen zichtbaar maken in de school........................................................................5 2.6 Analyse middag/studiedag leerling niveau...................................................................5 2.7 Ondersteuning verbetering didactisch handelen op gebeid van rekenen........................................6 3. Plan zicht op ontwikkeling schooljaar 2020 – 2021..............................................................7 3.1 Doel ondersteuningsplan groep 5/6..........................................................................7 3.2 Doel ondersteuningsplan groep 7/8..........................................................................7 3.3 Doel zicht op ontwikkeling voor de gehele school...........................................................7 Bijlage I Conceptplan Zicht op ontwikkeling (schoolmonitor)........................................................8 Bijlage II Teamfoto zicht op ontwikkeling.........................................................................12 Zicht op ontwikkeling Ontwikkelplan zicht op ontwikkeling Laetare Directeur: Marije van TolIntern begeleider: Franca Rieteco KATHOLIEKE BASISSCHOOL LAETARE

Transcript of Zicht op ontwikkeling · Web viewHGW is geïmplementeerd in schooljaar 2018-2019, maar leerkrachten...

Zicht op ontwikkelingInhoudsopgave 1. Beginsituatie Zicht op ontwikkeling Laetare 2 1.1 Algemene informatie school 2 1.2 Algemene informatie begeleiding traject. 2 1.3 Teamfoto 2 2. Uitvoering Zicht op ontwikkeling schooljaar 2019-2020 3 2.1 Inzet JLV/OLV 3 2.2 Jenaplan lesvoorbereidingsformulier 3 2.3 Opstellen groepsoverzichten 4 2.4 Opstellen groepsplannen 4 2.5 Doelen zichtbaar maken in de school 5 2.6 Analyse middag/studiedag leerling niveau 5 2.7 Ondersteuning verbetering didactisch handelen op gebeid van rekenen 6 3. Plan zicht op ontwikkeling schooljaar 2020 – 2021 7 3.1 Doel ondersteuningsplan groep 5/6 7 3.2 Doel ondersteuningsplan groep 7/8 7 3.3 Doel zicht op ontwikkeling voor de gehele school 7 Bijlage I Conceptplan Zicht op ontwikkeling (schoolmonitor) 8 Bijlage II Teamfoto zicht op ontwikkeling 12
1. Beginsituatie Zicht op ontwikkeling Laetare
1.1 Algemene informatie school
Basisschool Laetare is een school met ongeveer 185 leerlingen, verdeeld over 9 groepen. Binnen de groepen
1.2 Algemene informatie begeleiding traject.
Marije van Tol (verder in document benoemd als directie) en Franca Rieteco (verder in document benoemd als intern begeleider) zijn vanaf het schooljaar 2019 – 2020 op basisschool Laetare. Hiervoor is de school twee jaar begeleid door Joost de Bruin (interim directeur) en Arina Struik (interim Intern Begeleider). In het schooljaar 2018 – 2019 is er een start gemaakt met de kwaliteitsverbetering van de lessen. Het didactisch handelen van de leerkrachten is ondersteund door les te geven vanuit het EDI- model en vervolgens is er een training geweest voor het didactisch handelen op het gebied van rekenen. Daarnaast zijn er voor verschillende vakken methodes aangeschaft en ingezet op school om zo de opbrengsten te verhogen. De opbrengsten waren in het schooljaar 2018-2019 onvoldoende. Voor het schooljaar 2019-2020 is er dan ook een plan opgesteld om een inhaalslag te maken op het gebied van schoolresultaten.
Naast het plan om de resultaten te verbeteren is in oktober 2019 een inspectie bezoek geweest op basisschool Laetare. Op een van de indicatoren ‘Zicht op ontwikkeling’ is onvoldoende gescoord. Hierbij werd aangegeven dat de analyses die gemaakt werden nog onvoldoende zijn. Daarnaast was de korte cyclus nog onvoldoende, aangezien hier nog nauwelijks/ niet rekening gehouden met de differentiatie. Aan de hand van deze conclusie heeft de inspectie ook een verbeteropdracht toegekend. Waarbij het didactisch handelen verbeterd moet worden aan de hand van differentiatie die zichtbaar moet worden in de lessen.
Naar aanleiding van de bovenstaande informatie is dit plan in werking gesteld. Via www.schoolmonitor.nl heeft Laetare een ontwikkelplan opgesteld zich te kunnen ontwikkelen. Voor dit plan zijn daarnaast verschillende doelen opgesteld ( Bijlage I ).
1.3 Teamfoto
Om het team van Laetare in kaart te brengen is er een teamfoto gemaakt. In deze teamfoto is te zien over welke vaardigheden de leerkrachten beschikken. Om in kaart te brengen welke begeleiding leerkrachten nodig hebben is een overzicht gemaakt toegespitst op zicht op ontwikkeling ( Bijlage II ).
2. Uitvoering Zicht op ontwikkeling schooljaar 2019-2020
Tijdens het traject in het schooljaar 2019- 2020 hebben er op verschillende vlakken ontwikkelingen plaats gevonden. Deze ontwikkelingen worden in dit hoofdstuk weergegeven, waarnaar het effect hiervan geëvalueerd wordt. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling die het team hierin doorgemaakt heeft en of het doel van deze interventie al behaald is, of nog in ontwikkeling is. Aan de hand daarvan worden waar nodig vervolgacties uitgezet. Ook deze vervolgacties, indien al uitgevoerd, worden weer geëvalueerd.
2.1 Inzet JLV/OLV
Plan:
In de jaarkalender zijn verschillende momenten opgenomen om leerkrachten te stimuleren tot het voorbereiden van de lessen en het evalueren van de methodetoetsen.
Door per week/ maand hiervoor tijd te plannen kunnen leerkrachten gestructureerd gezamenlijk overleggen over de ontwikkeling van hun lessen.
Do:
JLV 1 a 2 keer in de week ingepland. Een dag waarop leerkrachten geen oudergesprekken plannen en waarop leerkrachten gezamenlijk de (volgende) week voorbereiden.
OLV 1 keer in de maand gepland om blokken af te ronden en te evalueren. Dit zijn gezamenlijke momenten met de bouw, waarbij leerkrachten methode gebonden toetsen evalueren aan de hand van de analysewijzer methode gebonden toetsen.
Check:
De geplande momenten geven leerkrachten onvoldoende rust en tijd om de lessen en/of methodetoetsen te evalueren. Leerkrachten geven aan dat zij door vele andere activiteiten die in de week gepland staan deze dag niet vrij kunnen houden van oudergesprekken, waardoor gezamenlijk zitten voor de planningen onvoldoende tot uiting komt.
De OLV’s werden vaak als overlegmomenten gebruikt voor de bouw, waardoor er onvoldoende gehandeld werd en leerkrachten het niet ervaarden als werk verlichting, maar als verzwaring
Act:
Aan de hand van de hiervoor beschreven conclusie wordt gekeken in de formatie van het nieuwe schooljaar om leerkrachten een per twee weken een dag te geven om daadwerkelijk administratie werk te doen. Hierbij ligt de focus op het evalueren en het voorbereiden van de week. Daarnaast willen we leerkrachten de mogelijkheid geven om meer tijd te krijgen voor de analyses vanuit de methodetoetsen en citotoetsen om zo de verschillende cycli verder te ontwikkelen.
2.2 Jenaplan lesvoorbereidingsformulier
Do:
Er is een formulier geïntroduceerd aan het begin van het schooljaar. Deze wordt door de gehele school op dezelfde wijze ingezet. Daarnaast wordt deze regelmatig met de leerkrachten besproken. Leerkrachten maken tijdens de les of aan het einde van de dag aantekeningen in de map.
Check:
Na verschillende momenten checken viel op dat leerkrachten onvoldoende aantekeningen maken op de dag zelf. Evaluatiebladen zijn vaak leeg. In overleg met de leerkrachten blijkt dat het evaluatieblad voor de leerkrachten onvoldoende schrijfruimte bied om aantekeningen te maken.
Act:
Het probleem dat hiervoor beschreven is, is bekeken met de HGW/OGW groep. Zij ontwikkelen een nieuw informatieblad en een bladwijzer met belangrijke informatie. Deze worden aan het einde van schooljaar 2019 -2020 geïntroduceerd. In het schooljaar 2020-2021 moeten alle leerkrachten de kleine cyclus voldoende toepassen.
2.3 Opstellen groepsoverzichten
Do:
Aan het begin van het jaar maken leerkrachten een overzicht van hun leerlingen met hun eerste indrukken. Dit groepsoverzicht wordt een document die het gehele jaar gebruikt wordt en waar nodig aangevuld wordt.
Na de eerste cito wordt aan de hand van een leerling analyse op het gebied van rekenen dit groepsoverzicht aangevuld met onderwijsbehoeften op het gebied van rekenen. De leerkracht beschrijft hierin of de leerling voldoende/ onvoldoende groei doormaakt op dit vakgebied en beschrijft daarnaast welke ondersteuning en instructie de leerling benodigd heeft.
Check:
Leerkrachten hebben het groepsoverzicht aan het begin van het jaar gemaakt met de informatie die vanuit de vorige groep gekomen is. Deze is in het midden van het jaar aangevuld en wordt aan het einde van het jaar nogmaals aangevuld. Het groepsoverzicht wordt daarnaast gebruikt bij de overdracht naar het nieuwe schooljaar.
De leerkrachten hebben doormiddel van ondersteuning de groepsoverzichten ingevuld voor het vakgebied rekenen. Dit was de eerste keer dat leerkrachten vakspecifiek naar de leerlingen keken en de onderwijsbehoeften hiervoor opgesteld hebben. Aan de hand van het beschrijven van de onderwijsbehoeften hebben de leerkrachten plannen opgesteld.
Act:
Groeidocument door blijven zetten op de wijze waarop deze nu gebruikt wordt. Daarnaast volgend jaar het vakgebied technisch lezen toevoegen aan het groepsoverzicht i.v.m. met het volgen van het protocol dyslexie.
Leerkrachten blijven ondersteunen en blijven vragen om het groeidocument mee te nemen naar de leerlingbespreking.
Daarnaast leerkrachten basisinformatie laten verwerken als een notitie van het zorgniveau van de leerling benoemen.
Start schooljaar 2020-2021.
2.4 Opstellen groepsplannen
Plan:
Aan het begin van schooljaar 2019 -2020 is er een groepsplan voor groep rekenen (gr 2-8), technisch lezen (gr 3-8) en spelling (gr 3-8).
In oktober 2019 wordt er een plan opgesteld voor beginnende geletterdheid, waarbij gebruik wordt gemaakt van de scores van de beginnende geletterdheid toets
In januari 2020 wordt een plan opgesteld voor begrijpend lezen (gr 4-7, in het nieuwe schooljaar 2020-2021 ook voor gr 8).
Do:
Leerkrachten zetten een plan op voor de genoemde vakken. Beginnende geletterdheid wordt in samenwerking met de onderbouw opgezet, aangezien dit een nieuw plan is. Voor spelling en begrijpend lezen zal ook een nieuw plan opgesteld moeten worden. Leerkrachten vullen de plannen in en evalueren dit aan het einde van het jaar.
Check:
Plannen zijn gemaakt en besproken met het team. Opmerkelijk is dat leerkrachten het nog moeilijk vinden om een voorspelling te maken. Kijkend naar de analysevaardigheden van de leerkrachten, is dit logische verklaring hiervoor. Leerkrachten hebben hier meer ondersteuning voor nodig. Bij leerkrachten gaat er veel tijd verloren in het proberen te begrijpen van de materie, maar kunnen zich gezien de tijd hier onvoldoende in verdiepen.
Act:
De plannen zijn in januari 2020 aangepast. IB doet de voorspelling voor het nieuwe jaar en berekend de nieuwe wenselijke score die samenhangt met de schooldoelen voor de nieuwe helft van het schooljaar.
Door de plannen af te stemmen met de schoolontwikkeling wordt gezorgd voor een realistische schatting en realistische schooldoelen.
Om leerkrachten mee te nemen in het proces van doelen stellen wordt er een ander traject opgestart.
1. Leerkrachten analyseren op leerling niveau en stellen doelen op leerling niveau.
2. Leerkrachten analyseren op groepsniveau op doelen behaald worden en welke aanpassingen er nodig zijn.
3. Leerkrachten samen met IB welke leerlingen kunnen stijgen in de komende periode en wat hiervoor nodig is.
4. IB maakt de schooldoelen en deelt dit op groepsniveau met de leerkrachten.
2.5 Doelen zichtbaar maken in de school
Plan:
Leerkrachten delen zowel met de leerlingen als met de ouders de doelen waarmee de komende periode gewerkt gaat worden, zodat ook ouders eventueel hier thuis mee kunnen oefenen. Daarnaast maken leerkrachten per dag de doelen van de dag zichtbaar aan de hand van de dagplanning op het bord.
Do:
White boarden bij elke klas ophangen, zodat doelen opgehangen kunnen worden per blok.
White boarden in de klas voor het maken van de dagplanning en het benoemen van de doelen.
Check:
Borden zijn opgehangen, alle leerkrachten zorgen ervoor dat het bord up to date is. De vraag is of in de bovenbouwgroepen de doelen van Snappet ook opgehangen moet worden. Dit wordt nog nader bepaald in een vergadering van de HGW/OGW-werkboek.
Act:
Afspraken over het gebruik van de borden en het ophangen van de doelen vastleggen in de interne schoolgids. Waarbij beschreven wordt welke afspraken zijn vastgelegd.
2.6 Analyse middag/studiedag leerling niveau
Plan:
Februari 2020:
Tijdens een studiemiddag analyseren op leerjaar-, groeps- en leerling niveau. Hierbij gebruik makend van het analyse formulier. Dit wordt gezamenlijk in bouwen gedaan, waarbij gekeken wordt naar de afgelopen periode en het effect hiervan. Daarnaast kijken de leerkrachten of de leerlingen voldoende, onvoldoende of meer gegroeid zijn dan nodig en verklaren waar dit door komt. Doen zijn voor de vakken begrijpend lezen, rekenen, technisch lezen en spelling.
23 maart:
Tijdens deze teambijeenkomst wordt doorgegaan op de analyse van de vorige keer. Echter wordt er nu meer ingezoomd op het leerling niveau. Leerkrachten maken per leerling de analyse op voldoende groei en beschrijven vervolgens welke onderwijsbehoeften de leerlingen nog nodig hebben. Daarnaast beschrijven zij voor het vak rekenen welke ondersteuning er in de komende tijd geboden gaat worden om hiaten weg te werken.
Do:
Leerkrachten krijgen allen een pakket met daarin de benodigde informatie voor een analyse. Daarnaast wordt er op de dag zelf een powerpoint besproken waarin de stappen beschreven staan die gevolgd moeten worden. Vervolgens gaan leerkrachten in de bouw uiteen om samen te werken aan de bijgeleverde analyseformulieren. Wanneer zij klaar zijn, krijgen zij van IB feedback.
23 maart:
Naar aanleiding van de vorige bijeenkomst werd zichtbaar dat de leerkrachten meer begeleiding nodig hadden bij het maken van de leerlinganalyse. Aan de hand van een voorbeeld leerling wordt een analyse voorgegaan. Vervolgens gaan leerkrachten aan het werk met een maatje om voor hun eigen groep een analyse te verwerken in hun groepsoverzicht voor het vak rekenen.
Wanneer dit gedaan is krijgen zij feedback van de IB’er. Vervolgens stellen de leerkrachten plannen op voor het vakgebied rekenen.
Check:
Leerkrachten van Laetare hebben het nodig dat zij goed begeleid worden in het proces van het maken van een analyse. Er is een groot verschil te zien in de analyse die in februari gemaakt is en de analyse die in maart gemaakt is. Leerkrachten zijn gerichter gaan kijken naar het onderwijsaanbod van het afgelopen jaar en zijn gaan kijken wat een leerling nodig heeft om te groeien. Leerkrachten zijn daarnaast bewuster geworden van wat de vaardigheidsgroei inhoud, in verhouding met de groei in DLE.
Na het trekken van de conclusies hebben leerkrachten plannen opgesteld voor leerlingen die dit nodig hadden. Ook hier viel op dat hiervoor meer begeleiding nodig was. Om plannen goed op te kunnen stellen is er een handleiding opgesteld voor het schrijven van plannen. Deze wordt opgenomen in het ondersteuningshandboek.
Act:
In de aankomende periode zal tijdens de analyse meer stil gestaan worden bij de analyses. In het komende schooljaar zal er meer tijd vrij gemaakt moeten worden om de analyses te kunnen doen. Leerkrachten hebben nog veel begeleiding nodig van de IB’er. Daarnaast zal gekeken worden of er experts zijn die de analyse al volledig uitvoeren. Deze collega’s zullen tijdens de analyse dag een prominentere rol krijgen.
Hoewel het niveau van de analyse verhoogd is, is deze nog niet volledig. Leerkrachten hebben de analyse nu gemaakt voor het vakgebied rekenen. Dit zal uitgebreid moeten worden naar andere vakken.
Hieronder schematisch weggezet hoe wij dit gaan doen:
Rekenen wiskunde: gerealiseerd maart 2020
Begrijpend lezen: realiseren juni 2020 (indien er cito’s afgenomen worden i.v.m. thuisonderwijs maart-april 2020).
Technisch lezen + spelling jan 2021
2.7 Ondersteuning verbetering didactisch handelen op gebeid van rekenen
Plan:
In verband met de verbeteropdracht voor het didactisch handelen en het tegenvallen van de resultaten op het gebied van rekenen is er besloten om te starten met een rekentraject onder begeleiding van een rekenexpert. Door de focus op het vakgebied rekenen te leggen kunnen leerkracht zich richten op de differentiatie die nodig is in de lessen. Daarnaast hopen wij dat er een kruisbestuiving ontstaat naar de andere vakken.
Do:
Bronja Versteeg is uitgenodigd om twee bijeenkomsten te organiseren. Hierbij is ingegaan op de verschillen tussen leerlingen en de differentiatie in de les. Daarnaast is er ingegaan op het inzetten van concreet materiaal tijdens de lessen om zo in te kunnen spelen op differentiatie in de groep.
Check:
Opvallend is dat leerkrachten aangeven vooral meer tijd nodig te hebben om de lessen te kunnen voorbereiden. De theoretische achtergrond wordt door de leerkrachten voldoende beheerst.
Wat nog aandacht behoeft is het inspelen op de verschillende niveaus in de lessen door dit ook daadwerkelijk in de praktijk uit te voeren en zichtbaar te maken.
Act:
Nulmeting voor het gebied rekenen inplannen (was gepland in april 2020, maar door thuisonderwijs moet dit uitgesteld worden).
Adviezen met leerkrachten bespreken en vervolgens maandelijks een klassenbezoek plannen om zo de ontwikkeling te monitoren.
3. Plan zicht op ontwikkeling schooljaar 2020 – 2021
Vanuit het schooljaar 2019-2020 zijn verschillende ontwikkelpunten naar voren gekomen die voor schooljaar 2020-2021 van belang zijn. Zo is er in de afgelopen 3 jaar gebleken dat in de groepen 5/6 de leerresultaten zwaar onvoldoende zijn. Leerlingen uit het leerjaar 5/6 (schooljaar 2019-2020) hebben meer ondersteuning nodig. Aangezien in de twee helft van het schooljaar 2019 -2020 een deel van het onderwijs thuis heeft plaatsgevonden i.v.m. het Caronavirus. Zal er in het nieuwe schooljaar een plan opgesteld worden om de leerlingen van de groepen 5-6-7 zo goed mogelijk te ondersteunen. Het plan zal echter breder getrokken dan deze drie groepen, aangezien de leerlingen verdeeld zitten in verschillende stamgroepen. Zo is er een stamgroep 5/6 en een stamgroep 7/8. Naast dit alles wordt er ook gekeken hoe de andere stamgroepen kunnen profiteren van het plan dat opgesteld wordt voor de groepen 5/6 en 7/8.
3.1 Doel ondersteuningsplan groep 5/6
3.2 Doel ondersteuningsplan groep 7/8
3.3 Doel zicht op ontwikkeling voor de gehele school
Bijlage I Conceptplan Zicht op ontwikkeling (schoolmonitor)
Onderwijs & kwaliteit
Aanleiding voor dit project
Vorig jaar is er hard gewerkt aan het maken van weekplanningen en de Cycli van het HGW/OGW. Uit onderzoek van de inspectie (oktober 2019) blijkt dat dit nog niet voldoende is. Met name het onderdeel zicht op ontwikkeling, hierbij gaat het om de diepere analyse van de leerkracht en het leerkrachten handelen (differentiatie opmaat).
Huidige situatie
HGW is geïmplementeerd in schooljaar 2018-2019, maar leerkrachten zijn nog geen eigenaar. Zicht op ontwikkeling vanuit inspectie onvoldoende beoordeeld. Leerkrachten werken op groepsniveau, nog niet op leerlingniveau. Er worden groepsplannen en overzichten geschreven. Dit zijn nog onvoldoende levende documenten. Leerkrachten werken met de grote cyclus (CITO), kleine cyclus (blok - blok) en de mini cyclus (dag evaluatie). Weekplanningen zijn door de gehele school uniform met evaluatie en wordt door 60% voldoende bij gehouden. Er zijn JLV's en OLV's gepland om de samenwerking te stimuleren. In bouwvergaderingen worden de zorgleerlingen niveau 2 nog niet besproken. Leerlingen (4x) en groepsbesprekingen(2x) worden gestructureerd in het jaar weggezet.
Uiteindelijk gewenste situatie
Voldoende kwaliteit op inspectie norm OP2 en OP4, waarbij leerkrachten zich vaardig voelen in het maken van analyses en de afstemming daarvan op individuele leerlingen (differentiatie).
Doelen voor dit jaar
- 90% van de leerkrachten maakt gebruik van de dagevaluatie. - 90% van de leerkrachten maakt gebruik van de kleine cyclus - 90% van de leerkrachten maakt gebruik van de grote cyclus - 90% van de leerkrachten stemmen hun handelen af op de gemaakte analyse vanuit dag, blok en cito's. - 90% van de leerkrachten laat dit zien tijdens observaties. - Er is een themaplanning voor de JLV/OLV aangemaakt (vanuit DRIB voorbereid en aangestuurd). - 90% van de leerkrachten maakt doelen zichtbaar in de klas - 90% van de leerkrachten maakt doelen zichtbaar buiten de klas. - 90% van de leerkrachten maakt gebruik van de analysekaart/vragenkaart om elkaar te helpen bij de diepgaandere analyse/ afstemming. - 100% van de leerkrachten maakt gebruik van LOVS voor een diepgaande analyse bij rekenen en spelling.
Meetbare resultaten
Haalbaarheidsfactoren
SF - Er is een structuur geïmplementeerd. - Er liggen duidelijk protocollen, zodat de leerkracht weet welke stappen zij kan nemen. - De documenten zijn gestandaardiseerd. - Vroege signalering door de peuterspeelzaal, hierdoor zicht op de ontwikkeling van kinderen in een vroeg stadium. - Er zijn studiemiddagen ingericht voor de diepere analyse. - Er zijn JLV's en OLV's in de jaarplanning opgenomen om zicht op ontwikkeling te stimuleren. - De sfeer in het team is goed. - Wanneer urgentie duidelijk is, zijn leerkrachten bereid om zich hiervoor in te zetten. - Financiële situatie is gezond. BF: - HGW is opgelegd hierdoor willen leerkrachten onvoldoende eigenaar worden van het proces. - Er zitten twee bouwen in de weerstand, waardoor ontwikkeling binnen de school belemmerd wordt. - Leerkrachten hebben het gevoel dat ze de extra hulp niet voldoende binnen de eigen groep weg kunnen zetten. - Leerkrachten denken vanuit belemmeringen. - Zicht op de leerlingen is onvoldoende. - De urgentie en ambitie van een deel van de leerkrachten en IB/Directie lopen uiteen. - Weinig professionele houding binnen het team. - Er wordt aan 3 grote thema's tegelijk gewerkt. Dit heeft te maken met de noodzaak van de verschillende plannen.
Budget
Tijdsplanning
augustus
Plan van aanpak voor Groep 8 schrijven voor behalen IEP
Bovenbouw
Team
Team
oktober
Jenaplan
Bovenbouw
juni
Schooljaar 2019-2020 monitoren wat er vorig jaar is gebeurd. Eind van het schooljaar nieuwe jaarplanning maken voor schooljaar 2020-2021. Elke teamvergadering monitoren of de eerder gezette stappen nog steeds voldoende worden uitgevoerd.
Borgingsplanning
Interne Begeleiding
aug - jul
Naam leerkracht
 Wil graag werken aan schoolontwikkeling.
Zet zich ontzettend in voor de school en wil het goed doen voor de leerling.
Stelt hoge verwachtingen van leerlingen.
Heeft een passie voor kunst en cultuur en probeert via deze weg het contact te maken met de leerlingen.
Heeft goede kennis en vaardigheden op het gebied van ICT(ontwikkeling).
Uit zijn mening niet altijd op een prettige manier.
Kan negatief overkomen.
Mist kennis van opbrengst/ ontwikkelingsgericht werken.
Vindt het moeilijk om een eerste indruk van leerlingen los te laten of deze bij te stellen.
Kan soms te hoge verwachtingen stellen van leerlingen.
- Heeft duidelijke richtlijnen nodig vanuit IB waaraan plannen moeten voldoen. Wanneer dit helder is kan hij deze opzetten.
- Heeft sturing nodig vanuit IB om taken uit te voeren rondom zorg.
- Heeft een duidelijke planning nodig (zorgkalender).
- Moet herinnerd worden aan het evalueren van plannen
Directie:
-Heeft creatieve ruimte nodig
 
Heeft nog wel onvoldoende zicht op wat vaardigheidsgroei betekend.
Kan niet objectief analyseren, is gekleurd met een mening vanuit werkhouding.
Kleine cyclus is nog onvoldoende in de map te zien. Heeft wel goed overleg over hoe leerlingen functioneren.
Maakt nog onvoldoende gebruik van analyses uit methodes, is vooral gericht op de taakwerkhouding bij leerlingen.
Vaardigheden schrijven plannen:
Vaardigheden schrijven OPP
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Kan lesaanbod aanpassen op de leerling.
Gebruikt nog onvoldoende concreet materiaal
Verlengde instructies zijn herhalingen van de basisinstructie.
Gebruik digitale middelen
Goed, voortrekker. Helpt graag anderen.
Wil graag meedenken over het juist wegzetten van leerling informatie. Vindt het erg prettig om hierbij betrokken te worden.
 
Probeert onderwijs per leerling af te stemmen.
Is ontzettend betrokken bij haar leerlingen.
Analyseert en evalueert de gegevens die zij per periode krijgt en past waar nodig het lesprogramma aan.
Sociaal
Vraagt weinig om hulp.
Heeft graag de controle en kan moeilijk taken uit handen geven.
Vindt het voeren van ‘moeilijke’ oudergesprekken nog moeilijk.
Vindt het moeilijk om eigen grenzen aan te geven.
Ervaart vaak tijdgebrek.
Is erg gevoelig voor afwijzing
Heeft een IB’er nodig die regelmatig bij haar langs loopt om te kijken of zij ondersteuning nodig heeft.
Heeft positieve feedback nodig om zich zeker te voelen.
Heeft in de voorbereiding op ‘moeilijke’ oudergesprekken en sparringpartner nodig om te kijken hoe informatie het beste met ouders gedeeld kan worden.
Heeft een maatje nodig waarmee zij kan sparren en waarmee ze onderwijs kan ontwerpen.
Directie:
-Heeft een luisterend oor nodig
- Heeft bevestiging nodig dat zij een goede leerkracht is, bijsturen op een positieve wijze
Analyse vaardigheden:
Kleine cyclus (wanneer voldoende tijd) in orde. Evalueert toetsen en bekijkt per leerling wat zij nodig hebben.
Vaardigheden schrijven plannen:
 Kan goed kijken naar het individu. Heeft soms nog hulp nodig om dit op de juiste manier weg te zetten. Het is voor haar helpend om een voorbeeld te hebben hoe zij dit kan doen.
Vaardigheden schrijven OPP
 Heeft nog ondersteuning nodig van IB bij het evalueren. Gaat deze taak nu nog uit de weg omdat ze vindt dat ze dit nog onvoldoende beheerst.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
Past werk aan op het niveau de leerling.
Voert diagnostische gesprekken met leerlingen om te kijken wat er nodig is om verder tot ontwikkelen te komen.
Past het Edi-model toe in de lessen.
Verlengde en basisinstructie is anders vormgegeven.
Maakt gebruik van verschillende werkvormen om leerlingen tijdens de lessen te activeren.
Gebruik digitale middelen
Vaardig. Sommige systemen zijn nieuw, maar bij 1 keer uitleggen kan zij hier voldoende mee aan het werk. Maakt gebruik van LOVS en Parnassys.
Moet nog gestuurd worden wanneer zij een groeidocument aan moet maken.
3
Benaderd leerlingen vanuit het positieve en kan leerlingen met leerproblemen verder helpen om tot leren te komen.
Goed contact met ouders
Heeft veel collegiaal contact.
Zet zich voor 100% in voor de groep. Werkt vaak meer dan
Soms terughoudend voor verandering.
Stelt weinig vragen
Onderwijs in de kleutergroep komt niet altijd overeen met de andere kleutergroep. Overleg vindt plaats, maar er wordt niet altijd gekozen voor uniformiteit.
Onvoldoende bewust van eigen kwaliteiten.
Werkt meer dan haar WTF, geniet van schoolontwikkeling als zij daar een actieve bijdrage aan kan leveren.
Heeft een IB’er nodig die ondersteunt bij oudergesprekken waar ouders het oneens zijn met de leerkracht.
Heeft een IB’er nodig die stimuleert om de groepen 1-2 hetzelfde aanbod te bieden.
Heeft een IB’er nodig die stuurt op het afnemen van toetsen op het juiste moment.
Heeft een IB’er nodig die vraagt of ontwikkeling van leerlingen stagneert. Leerkracht komt hier nog niet uit zichzelf mee.
Heeft een IB’er nodig die stuurt bij verandering, waar mogelijk zo snel mogelijk over gaan op coaching.
Directie:
-Aansporing nodig om zichzelf, haar passie en talenten te laten zien. Directie dient dit voor haar te faciliteren.
Analyse vaardigheden:
Vindt het nog lastig om weer te geven waar de leerling moeite mee heeft. Kan dit wel benoemen, maar beschrijft dit niet altijd. Hierdoor onvoldoende navolgbaar.
Moet nog gestuurd worden in het aanmaken van groeidocumenten.
Gebruik kleine cyclus is nog niet structureel op orde.
Vaardigheden schrijven plannen:
Voldoende. Stel alleen nu nog erg grote doelen, moet omgezet worden naar een kleiner tijdbestek waardoor de doelen haalbaar zijn. Daarnaast moet het doel duidelijker meetbaar worden.
Vaardigheden schrijven OPP
 Niet van toepassing
 Maakt gebruik van verschillende niveaugroepen. Kijkt naar de vraag voor begeleiding die leerlingen nodig hebben en past dit hierop aan.
Maakt plannetjes voor leerlingen die onvoldoende mee kunnen komen met de groep.
Noteert nog onvoldoende bij de kleine cyclus, waardoor niet altijd navolgbaar is hoe de leerlingen ontwikkelen.
Gebruik digitale middelen
Heeft veel ondersteuning nodig bij het gebruik van de digitale middelen. Heeft een duidelijke handleiding nodig en kan dan vervolgens deze middelen inzetten. Maakt gebruik van Sharepoint en Parnassys. Oudergesprekken worden hierin goed weggezet.
4
Kijkt naar de behoeften van het kind.
Stelt vragen als zij ondersteuning nodig heeft.
Is geïnteresseerd in de werkwijze van de school en past zich snel aan.
Wil graag andere leerkrachten ondersteunen en meedenken.
Ondersteund met Beeld coaching,
Vindt het lastig om leerlingen gedragsmatig op een positieve manier te ondersteunen.
De strakke structuur en het strakke klassenmanagement kan soms belemmerend werken (kan soms moeilijk afwijken).
Heeft een IB’er nodig die af en toe een luisterend oor biedt en meedenkt in problemen die zij ervaart in de groep.
Heeft een IB’er nodig die haar wegwijs maakt in de protocollen die gebruikt worden op Laetare.
Heeft een IB’er nodig die vertrouwt op haar kunnen en alleen waar nodig is ondersteuning biedt
Directie:
-Waardeert het zeer als zij ondersteund wordt in haar keuzes
- Heeft bevestiging nodig dat ze goede keuzes maakt.
-Terugkoppeling van activiteiten is essentieel voor Lianne. Het belemmert haar als er niet goed wordt teruggekoppeld of informatieverstrekking niet volledig is.
Analyse vaardigheden:
Zeer goed. Kan ook hierin anderen ondersteunen. Beschrijft alleen hetgeen dat echt nodig is. Soms kan in de kleine cyclus nog meer genoteerd worden, dit is nog summier.
Noteren van analyses zeer goed en van goede kwaliteit.
Vaardigheden schrijven plannen:
 Goed. Kan soms nog specifieker benoemt worden. Doelen mogen kunnen soms nog over een korter termijn beschreven worden, waardoor de doelen meetbaarder worden.
Neemt ouders mee in het ontwikkelen van plannen en het afstemmen op leerling niveau.
Vaardigheden schrijven OPP
Goed. Neemt zelf initiatief om plannen te evalueren. Dit is van goed niveau. Valkuil kan zijn dat er te snel een eigenleerlijn voor de leerling bedacht wordt.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Probeert zo goed mogelijk de differentiatie af te stemmen. Heeft leerlingen goed in zicht en pas waar nodig het niveau van de instructie hierop aan. Probeert goed de leerlingen te ondersteunen en aan te spreken op hun eigen niveau binnen de klassikale instructie.
Gebruik digitale middelen
Heeft de digitale middelen zich snel eigen gemaakt. Heeft soms nog ondersteuning nodig in het inzetten van alle digitale platformen in de wijze waarop deze gebruikt worden op Laetare.
5
Stelt hulp vragen.
Zoekt actief contact met de middenbouw
Is een luisterend oor voor anderen
Heeft een sterke houding, komt zelfverzekerd over
Heeft een goede verstandhouding met kinderen en ouders
Stelt soms te lage verwachtingen voor leerlingen.
Staat niet altijd open voor verandering.
Kan teveel hooi op haar vork nemen.
Heeft een iB’er nodig de plannen naleest en verdiepende vragen stelt.
Heeft een IB’er nodig die aangeeft wat er verwacht wordt in de komende periode.
Heeft een IB’er nodig of alle zaken die gedaan moesten worden ook daadwerkelijk gedaan zijn.
Heeft een IB’er nodig die ondersteunt bij de digitale programma’s voor doorverwijzing (Digidoor, Parnassys)
Directie:
-Hoge verwachtingen stellen – meer verantwoordelijkheden laten oppakken.
-Activiteiten kanaliseren – als er nieuwe zaken in de bovenbouw worden opgepakt, moeten deze woorden doorgegeven aan teamleider/ MT om te kijken of dit verder uitgerold kan worden (of niet)
Analyse vaardigheden:
Kan goed kijken op kindniveau. Stelt echter soms nog lage doelen. Mag meer hoge verwachtingen uitspreken.
Kan de HCO tabellen goed gebruiken en weet hoe zij doelen kan stellen. Kijkt kritisch mee met het maken van groepsplannen.
Beschrijft nog onvoldoende de kleine cyclus.
Vaardigheden schrijven plannen:
Heeft leerlingen goed in beeld. Weet welke ondersteuning leerlingen nodig hebben. Kan kort en bondig schrijven. Kan hier soms nog meer benoemen wat de leerling daadwerkelijk nodig heeft. Hakt doelen soms nog onvoldoende in behapbare stukken.
Vaardigheden schrijven OPP
 Zeer goed. Vraagt veel om feedback, benoemt goed in het plan wat zij als leerkracht moet doen om een leerling te kunnen ondersteunen. Stelt duidelijke en realistische doelen. Heeft de leerling goed in beeld.
Scholing gehad door SWV over evalueren OPP’s.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Past lesstof aan op verschillende niveaus van de leerlingen. Is zoekende naar een wijze waarop ze de les anders vorm kan geven. Geeft leerlingen die dit nodig hebben extra ondersteuning. Zet daarnaast een RT rooster op die effectief bijdraagt.
Gebruik digitale middelen
Gebruikt digitale middelen alleen als dit strikt noodzakelijk is. Nieuwe programma’s moeten uitgelegd worden of een handleiding voor geschreven zijn om deze goed in te zetten. Volgt de handleidingen vervolgens goed.
Moet weinig aangestuurd worden om notities te maken in Parnassys.
6
Wordt graag meegenomen in het proces
Heeft een positieve invloed op het team en krijgt makkelijk mensen mee.
Stelt kritische vragen.
Kijkt naar wat de leerlingen nodig hebben.
Werkt als verbindende factor tussen bouwen
Wil graag mee in schoolontwikkelingen en meedenken hierover.
Kan soms meegaan in de negatieve houding van andere collega’s.
Vindt het lastig om mensen met een stellige mening te overtuigen.
Heeft een iB’er nodig die haar ondersteunt bij het maken van plannen en feedback geeft.
Heeft een IB’er nodig
Heeft een IB’er nodig die samen met haar kijkt hoe de school zich verder kan ontwikkelen op het gebied van taalonderwijs en die haar in haar kracht zet.
Heeft een IB’er nodig die kan schakelen tussen sturen en coachen.
Directie
-Moet meegenomen worden in beslissingen zodat zij ontwikkelingen begrijpt. Dan is zij een grote factor in het verkrijgen van draagkracht binnen het team. Begrijpt zij een ontwikkeling niet, kan zij meegaan in negativiteit.
-Coachend in plaats van sturend.
Analyse vaardigheden:
Kan bepalen of groei voldoende of onvoldoende is geweest. Kan doelen bepalen voor de komende periode. Moet analyse nog wel vakinhoudelijk sterker maken, waarbij gekeken wordt naar de ondersteuning per leerling, i.p.v. omgevingsfactoren.
Vaardigheden schrijven plannen:
 Is sterk in het schrijven van plannen. Kan dit goed wegzetten. Heeft wel ondersteuning nodig wanneer taken afgerond moeten zijn.
Vaardigheden schrijven OPP
 Goed. Kan soms nog verder verdiepen op het gebied van onderwijsbehoeften of aanpassingen die nodig zijn in aanbod.
Vraagt om feedback als plannen klaar zijn. Heeft wel de herinnering nodig dat plannen af moeten.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Kijkt per leerling wat er nodig is en probeert hier zo goed mogelijk op in te spelen. Vindt het soms nog lastig om concreet materiaal te betrekken bij de complexe doelen. Geeft aan dat differentiatie op adaptief niveau in de bovenbouw een uitdaging blijft. Heeft leerlingen goed in beeld en probeert onderwijs hier zo goed mogelijk op aan te passen.
Gebruik digitale middelen
Maakt gebruik van de aanwezige digitale middelen en kan dit goed wegzetten. Soms is er nog aansturing nodig wanneer bepaalde documenten (groeidocumenten of OPP’s) opgestart moeten worden. Ook voor nieuwe middelen vindt zij het prettig om een handleiding te krijgen.
7
Heeft verbinding met alle collega’s, toont belangstelling.
Toont belangstelling in kinderen en in ouders.
Kan onderwijs afstemmen op de kinderen.
Kan kritische vragen stellen. Kan goed ondersteunen als sparringpartner tijdens analyses.
Kan goed planmatig werken.
Is zeer attent.
Is bewust van haar houding en werkt actief aan haar non-verbale communicatie
Kan star overkomen voor personen die haar niet kennen
Is erg kritisch, kan voor anderen aanvoelen als kritiek in plaats van feedback.
Is ook naar ouders soms erg direct.
Veel bezig met het sociaal emotionele vlak, soms minder op het leerrendement.
Heeft een IB’er nodig die voor sturing en begeleiding zorgt. Heeft duidelijke kaders nodig bij het opstellen van plannen.
Vindt het prettig om bij nieuwe ontwikkelingen meegenomen te worden vanaf de start.
Heeft een IB’er nodig die vertrouwen uitspreekt.
Heeft en IB’er en een directie nodig die geen oordeel heeft maar belangstelling toont tijdens klassenbezoeken.
Directie
-Tijdig communiceren met Mieke en duidelijke communicatie jegens haar is een must.
Analyse vaardigheden:
Stelt kritische vragen. Weet goed wat kinderen wel en niet kunnen en staat open voor nieuwe inzichten van een ander. Vraagt graag door op een antwoord om tot een diepere analyse te komen.
Noteert niet in de kleine cyclus (laat dit over aan duo aangezien zij maar 1 dag aanwezig is in de groep)
Vaardigheden schrijven plannen:
 Ondersteunt bij het schrijven van plannen. Doet dit samen met duo collega en kijkt goed wat een leerling nodig heeft. Kan dit goed verwoorden. Maakt verder zelf geen plannen, dit doet duo collega
Vaardigheden schrijven OPP
 Niet van toepassing geweest in de afgelopen tijd. Ondersteunt wel waar mogelijk, zodat de plannen op tijd geëvalueerd zijn.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
Stemt onderwijs af op de behoeften van de leerlingen. Denkt na over de verschillende niveaus van instructie en deelt in samenspraak met duo collega de kinderen in.
Gebruik digitale middelen
ICT beperkt, maar zet benodigde middelen op de juiste manier in. Heeft soms ondersteuning nodig als er een nieuw format opgesteld moet worden. Heeft een duidelijke handleiding nodig om met de middelen te kunnen werken.
8
Kritisch op eigen handelen
Wil graag verder ontwikkelen.
Verdiept zich in vakliteratuur en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Denkt vanuit het praktisch uitvoerbare in de klas.
Kan eigen belang opzij schuiven voor schoolbelang.
Actief bezig met haar eigen leerdoelen.
Zeer betrokken bij schoolontwikkeling
Kritisch op eigen handelen.
Staat onvoldoende open voor complimenten op eigen behaalde successen.
Vindt het moeilijk om zorg voor leerlingen uit een andere groep los te laten. Blijft veel betrokken bij leerlingen die niet meer in haar groep zitten.
Kan haar mening ongecensureerd delen met anderen, zonder dat zij door heeft wat dit met de ander doet.
Heeft intensieve begeleiding nodig bij het schrijven van ontwikkelplannen (als rekenspecialist) – het verwoorden van plannen/ zinsconstructies.
Neemt teveel hooi op haar vork (door hoge betrokkenheid)
Heeft een IB’er nodig die aangeeft hoe documenten opgesteld moeten worden en aan welke eisen dit moet voldoen.
Heeft een IB’er nodig die af en toe remt in het uitzetten van plannen.
Heeft een IB’er nodig die soms sturing geeft.
Heeft een IB’er nodig die vragenstelt die haar aan het denken zetten over het handelen.
Heeft duidelijkheid nodig. Vindt het zelf fijn als er direct gecommuniceerd wordt.
Directie
Analyse vaardigheden:
Kijkt kritisch naar de verschillende gegevens. Heeft de kleine cycli op orde. Kan bij de grote cycli nog verder inzoomen op de onderwijsbehoeften van de leerlingen en het gegeven aanbod. Om zo te kijken waar een aanpassing nodig is.
Vaardigheden schrijven plannen:
 Heeft nog aansturing nodig hoe zij plannen op papier kan zetten. Na eenmaal feedback te geven voldoen plannen aan de norm. Moet oppassen dat zij niet te veel noteert. Kan hierin in doorschieten, waardoor administratie tijd te hoog wordt.
Vaardigheden schrijven OPP
 Nog geen ervaring met het schrijven OPP’s. Wel scholing gehad door SWV.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Kijkt goed naar het individuele kind en probeert te handelen naar behoefte. Wel merkbaar dat zij moeite heeft met afstemming naar boven. Is zoekende naar een wijze waarop dit goed neergezet kan worden in de groep. Zoekt zelf naar de wijze waarop zij betrokkenheid in de groep kan verhogen. Volgt nog veel de handleiding van de methode (VLL).
Gebruik digitale middelen
Maakt gebruik van Parnassys voor plannen. Weekplanningen zijn digitaal en probeert op Sharepoint de belangrijke zaken goed weg te zetten. Vraagt om hulp waar nodig. Maakt gebruik van hulpprogramma’s om leerlingen op eigen niveau te laten werken.
9
Marjan Smith
1-2 BB
Wil het beste voor de kinderen, wil ze goed kunnen ondersteunen.
Toont interesse in collega’s
Vraagt om ondersteuning als zij dit nodig heeft.
Heeft moeite met de veranderingen in het onderwijs.
Heeft moeite met de toename van administratieve druk in het onderwijs.
Houdt vast aan oudere denkbeelden.
Ziet de nut en noodzaak van de aanpassing in het onderwijs niet.
Gebruik digitale middelen.
Heeft een sterke (non)-verbale communicatie (zowel bij positieve als negatieve situaties). Dit kan intimiderend werken voor personen die haar niet goed kennen.
Heeft een IB’er en duo collega nodig die haar ondersteunen bij het schrijven van plannen.
Heeft een IB’er nodig die ondersteunt bij moeilijke oudergesprekken om leerkracht en ouder op 1 lijn te brengen.
Heeft een IB’er nodig die regelmatig vraagt of er ondersteuning nodig is op het gebied van administratieve werkzaamheden. Heeft hiervoor duidelijke handleidingen nodig.
Heeft een IB’er nodig die intresse toont in de leerlingen en de klas in komt om mee te kijken naar leerlingen.
Directie
-Luisterend oor
Analyse vaardigheden:
Kan goed aangeven wat er nog niet goed gaat. Gaat vooral uit van wat een kind moet kunnen en of een kind dit wel of niet kan. Vindt het lastig om aan te geven wat een kind op het gebied van ondersteuningsbehoeften nodig heeft. Kan wel vakinhoudelijk goed aangeven waar een leerling staat.
Vaardigheden schrijven plannen:
 Doet dit in combinatie met duo collega. Geeft input voor de plannen, maar schrijft deze zelf niet.
Vaardigheden schrijven OPP
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Probeert zo goed mogelijk de lessen aan te passen op niveau. Werkt in verschillende groepen tijdens de kleine groep, vindt het wel lastig om binnen de kleine groep ook op verschillen in te spelen. Omgang met gedrag is last. Vraagt veel om ondersteuning (handen in de groep).
Gebruik digitale middelen
Heeft moeite met het gebruik van Sharepoint heeft hier ondersteuning nodig van een collega. Aanpassingen in documenten wordt aan een ander gevraagd. Notities in Parnassys wordt veel samen met een collega gedaan of in samenwerking met IB. Inscannen van documenten wordt of aan IB gevraagd of aan de administratief medewerker.
10
Wil graag onderwijs ontwikkelen.
Kan kijken wat een kind nodig heeft en welke aanpassingen daarvoor nodig zijn.
Gaat goed om met feedback die zij krijgt van IB of externe leerkrachten.
Vraagt om hulp op het moment dat zij er niet uit komt.
Staat open voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van administratief werk.
Zoekt naar oplossingen.
Teamleider
Vindt het lastig om te werken met nieuwe middelen in het onderwijs.
Loopt voor op andere leerkrachten in de onderbouw en vindt het lastig als de anderen niet mee gaan in deze werkwijze.
Kan een hele duidelijke mening hebben over hoe een leerling functioneert in de groep en vindt het lastig als een ouder een ander beeld heeft.
Vindt het moeilijk als ouders reageren op een onvoorspelbare of onbeleefde manier.
Heeft een IB’er nodig die ondersteunt bij oudergesprekken waarbij leerkracht en ouder niet op 1 lijn liggen.
Heeft een IB’er nodig die ondersteunt bij het maken van plannen.
Heeft een IB’er nodig die interesse toont in de leerlingen en de klas in komt om mee te kijken naar leerlingen.
Directie
-Duidelijke verwachtingen uitspreken
Analyse vaardigheden:
Kan goed aangeven wat leerlingen nodig hebben. Kan de gegevens goed analyseren en beschrijven wat de leerling nodig heeft. Zet dit vervolgens weg in de dag/weekplanning. Beschrijft de kleine cyclus goed in de map.
Vaardigheden schrijven plannen:
Vraagt vooraf ondersteuning om de plannen goed op papier te krijgen. Na een goed voorbeeld kan dit voldoende weggezet worden in een nieuw plan. Analyseert gemaakte plannen samen met duo-collega. Zet dit goed weg in Parnassys.
Vaardigheden schrijven OPP
 Heeft hulp nodig bij het goed evalueren van het OPP. Kan onder begeleiding een goed OPP opstellen en inhoudelijk doelen hieraan verbinden. Kijkt kritisch terug naar de afgelopen periode. Kan de verdiepingsslag nog maken wat dit betekend voor het handelen van de leerkracht. Heeft iemand nodig die de juiste vragen stelt om deze analyse te kunnen maken.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Past differentiatie toe in de groep. Stelt vragen op andere niveaus aan kinderen. Kijkt naar de zone van naaste ontwikkeling van de kinderen en zoekt hier elke keer nieuwe spellen/ontwikkelmaterialen bij.
Gebruik digitale middelen
Heeft een goede handleiding nodig waar ze documenten kan vinden. Heeft soms ondersteuning nodig bij het gebruik van nieuwe middelen. Na een keer samen te hebben gedaan, kan zij vervolgens hier zelf mee werken. Stelt vragen als ze het niet weet. Heeft soms nog begeleiding nog wanneer bepaalde dingen, bijv een groeidocument, gemaakt moeten worden.
11
Kan goed inspelen op de zorgvraag per leerling.
Heeft goed contact met ouders.
Vraagt ondersteuning als dit nodig is.
Wil het beste voor de leerlingen en kijkt hoe zij het best in kan spelen hierop.
Is gericht op de individuele leerling en kijkt hoe zij het beste kan helpen.
Denkt vanuit oplossingen en niet vanuit problemen.
Interim Leerkracht Specialist
Zeer flexibel in inzet
Hulpvaardig voor collega’s
Is soms te druk met zaken naast het lesgeven, waardoor administratieve taken erbij inschieten.
Wil soms te snel veranderen en soms te snel geneigd om leerlingen op een eigen leerlijn te laten werken.
Kan makkelijk akkoord gaan als ze geen contact krijgt met ouders.
Heeft een IB’er nodig die initiatief neemt om aan te sluiten bij gesprekken met ouders met een speciaal verleden op de school.
Heeft een IB’er nodig die stimuleert om de plannen goed te evalueren.
Directie
-Duidelijke opdracht nodig voor ILS
-Coaching in het ‘laten zien van haar persoonlijkheid’ om draagkracht te creëren voor ontwikkeltrajecten.
Analyse vaardigheden:
Kan goed verklaren wat een kind nodig heeft, maar beschrijft dit nog onvoldoende. Korte cyclus nog niet op orde. Wordt onvoldoende in de map genoteerd wat aandachtspunten zijn van een dag.
Vaardigheden schrijven plannen:
Schrijft soms nog erg kort en bondig. Er mag een diepere analyse gemaakt worden waarom leerlingen een bepaald doel niet behaald hebben en wat zij nodig hebben in de nieuwe periode. Van belang dat er hoge doelen/verwachtingen zijn. Kiezen van de zone van de naaste ontwikkeling. Kiest nu vaak voor het welbevinden.
Vaardigheden schrijven OPP
 Heeft nog veel aansturing nodig om de OPP’s op tijd af te hebben. Inhoudelijk soms erg kort en bondig. Er kan een verdieping gemaakt worden in wat er nodig is om een doel wel te halen en wat aangepast moet worden in het aanbod.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
Kan goed differentiëren. Heeft zicht op het individuele kind en kan hier haar handelen goed op aanpassen. Wel van belang dat er hoge doelen/verwachtingen gesteld worden. Wil nu nog te snel kijken of er een aanpassing gedaan moet worden in het lesprogramma.
Gebruik digitale middelen
Zeer goed. Kan als vraagbaak gebruikt worden voor andere collega’s. Zet digitale programma’s in als verrijking van het onderwijs.
12
3-4 KB
Langdurig ziek.
Wil het beste voor de leerlingen en kijkt hoe zij het best in kan spelen hierop.
Toont belangstelling in leerlingen en ouders. Stelt zich op als mede opvoeder i.p.v. de alwetende.
Gevoel voor humor, houdt van een fijne sfeer op school en doet hier actief haar best voor.
Nuchter persoon, niet snel van haar stuk gebracht
Gaat moeilijke gesprekken soms uit de weg. Als er geen contact is, geeft zij snel op.
Moet gestimuleerd worden om hoge verwachtingen te stellen.
Kan niet veel belast worden, is snel overbelast.
(Fysieke en mentale Gezondheid)
Langdurig ziek ( vanaf februari 2020).
Heeft een IB’er nodig die stimuleert om in gesprek te gaan met ouders en ouders van zorgleerlingen 1 keer in de 6 weken uit te nodigen.
Heeft een IB’er nodig die een luisterend oor heeft.
Heeft een IB’er nodig die meedenkt in eventuele aanpassingen in niveau op lesstof gebied.
Directie:
Analyse vaardigheden:
Beschrijft of een leerling een toets onvoldoende of voldoende heeft gemaakt. Maakt nog onvoldoende de analyse op het gebied van onderwijsbehoeften en ondersteuning die geboden is. Stelt nog geen doelen aan de hand van vaardigheidsniveaus. Kleine cyclus nog onvoldoende, beschrijft niet per dag waar de volgende dag op gelet moet worden.
Overdracht met parallel groep nog onvoldoende.
Vaardigheden schrijven plannen:
 Kan met ondersteuning van IB een goed plan neerzetten. Heeft wel sturing nodig wanneer deze plannen opgesteld moeten worden en hoe deze plannen uitgevoerd worden. Beschrijft concrete doelen voor de leerlingen.
Vaardigheden schrijven OPP
 Heeft weinig ervaring en behoeft ondersteuning van IB. Heeft iemand nodig die vragen stelt om tot de kern te kunnen komen en om goede doelen te stellen.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Er wordt vooral ingegaan op de werkinstructie. Er wordt veel klassikaal lesgegeven. Aanpassingen zijn op het gebied van aan tafel komen zitten bij de leerkracht en op sociaal emotioneel vlak.
Gebruik digitale middelen
Goed. Digitale middelen worden op de juiste wijze ingezet. Maakt gebruik van Parnassys en Sharepoint op de juiste wijze.
13
Veel structuur in de groep.
Kan rust brengen bij leerlingen.
Sociaal emotioneel sterk voor leerlingen.
Goed contact binnen team. Vraagt waar anderen tegenaan lopen en ondersteunt. Kijkt naar waar zij kan helpen.
Weet goed op welke wijze onderwijs eerder vorm gegeven is en stelt kritische vragen.
Wil meedenken met complexe vraagstukken met betrekking tot schoolontwikkeling
Teamleider
Heeft veel tijd nodig voor administratie. Ervaart hoge werkdruk.
Heeft moeite om met de digitale middelen om te gaan (stelt wel hulpvragen) en de effectieve inzet hiervan in de groep.
Veel lessen vanuit werkaanpak instructie. Modellen kan sterker.
Terughoudend voor verandering. Kan soms vasthouden aan het oude.
Neiging om individueel te werken
Vraagt weinig aandacht, kan zich terugtrekken in moeilijk situaties.
Kan confrontatie uit de weg gaan.
Heeft een IB’er nodig die ondersteunt voordat ze dreigt over te lopen. Neemt veel hoop op haar vork, haar hiervoor beschermen.
Heeft een IB’er nodig de handleidingen meegeeft om te laten zien hoe er met digitale middelen gewerkt kan worden.
Heeft een IB’er nodig die haar ondersteunt om te helpen herinneren wanner plannen en dergelijk afgerond moeten zijn.
Heeft een IB’er nodig die doorvraagt wanneer zij tot een diepere analyse moet komen.
Heeft een IB’er nodig die helpt getallen te verklaren om een analyse te kunnen maken.
Directie:
-moet actief zijn in het zoeken naar verbinding met Monique
-coaching op het gebied van schoolontwikkeling/ samenwerken binnen de school
-coaching op het gebied van het aanpakken van teamleidertaken en de samenwerking met andere bouwen/groepen
Analyse vaardigheden:
Kleine cyclus nog niet voldoende op orde, onvoldoende navolgbaar in de map. Methodetoetsen worden goed geanalyseerd. Leerlingen maken een instaptoets en worden vervolgens op doel ingedeeld in de instructie. Leerlingen worden mede eigenaar gemaakt van het doel.
Doelen bepalen moet nog meer vanuit hoge verwachtingen.
Vaardigheden schrijven plannen:
 Heeft nog ondersteuning nodig bij het schrijven plannen. Heeft veel feedback nodig om plannen op voldoende niveau te krijgen. Vindt het prettig als er kritisch meegekeken wordt in de plannen.
Vaardigheden schrijven OPP
 Zie ook vaardigheden plannen. Nog veel begeleiding nodig. Ook hier blijft het van belang om hoge verwachtingen uit te spreken en in te gaan op de zone van naaste ontwikkeling. OPP op sociaal emotioneel gebied erg sterk.
Toepassen differentiatie in de lessencyclus
 Kijkt sociaal emotioneel erg goed naar behoefte. Instructie mogen nog meer concreet gemaakt worden. Maakt veel gebruik van modellen. Geeft aan meer te zoeken naar tijd om lessen inhoudelijk meer vorm te geven. Kan wel goed op het vakgebied WO differentiëren bij leerlingen.
Gebruik digitale middelen
Heeft een handleiding nodig om met nieuwe middelen te kunnen werken. Nieuwe middelen blijven een uitdaging. Probeert hier goed mee te werken, maar is nog niet heel computer vaardig.
13
4Cees Snoek
Nieuwe leerkracht op Laetare. Nog geen specifieke informatie op het gebied van Zicht op ontwikkeling.
Analyse vaardigheden: