Zeeland Glossy Lifestyle Magazine

Click here to load reader

 • date post

  19-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  268
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Zeeland: Glossy Lifestyle Magazine voor levensgenieters

Transcript of Zeeland Glossy Lifestyle Magazine

 • Zeeland | 1

  Zeeuwse oesters, betaalbare luxeZeeuw in het buitenland: sterrenchef

  Richard Ekkebus, Hong KongDe mooiste golfbanen in Zeeland

  De Zeeuwse Knop is helemaal hot!

  Chique op de fiets

  Zeeland Een glossy lifestyle magazine voor levensgenieters

  Nummer 1, najaar/winter 2011

 • Zeeland | 4 Zeeland | 5

  Inhoud herfs t-winter 2 01 17 Editorial. Colofon.

  8 Shopping in Zeeland

  12 Zeeuwse oesters, betaalbare luxe

  19 De Kleine Schorre, of Klein Frankrijk?

  24 Een Markant huis: Schoolstraat 13, Hoofdplaat Zeeuws-Vlaanderen

  32 Zeeuw in het buitenland: sterrenchef Richard Ekkebus, Hong Kong

  40 Weer in Zeeland: Marjon de Hond

  44 Zeeuwse Knop is helemaal hot!

  49 Preview cadeautjes voor de feestdagen: Veere

  52 Waternoodmuseum en de Vierbannen: Visie op de toekomst

  62 Zeeuws Museum: Verre van traditioneel

  De bolus, om je vingers bij af te likken! 66

  Golfen bij de golven: inspirerende golfbanen in Zeeland 68

  Zeewind, zon, zand en zout: Aandacht voor de huid! 76

  De Zeeuwse Lifestyle van Bram en Caroline Verwijs 80

  Kunst, te kust en te keur 86

  Pure-C: een vlot restaurant 90

  Chique op de fiets 98

  Ontspannen en genieten van Wellness aan Zee 102

  Agenda 106

  Scaldis Fair 110

  Vooruitblik 114

  12 Zeeuwse oesters 41 De Kleine Schorre 24 Markant huis 66 De bolus

  32 Richard Ekkebus 40 Weer in Zeeland 62 Zeeuws Museum 90 Pure-C 98 Chique op de fiets 102 Wellness

  68 Golfen bij de golven 76 Drs. Hans Schreuder

 • Zeeland | 6 Zeeland | 7

  Een magazine over Zeeland. Een glossy magazine nog wel. Wat mag u daarvan verwachten? Mooie reportages bijvoorbeeld. Over al die prachtige culinaire producten waar Zeeland beroemd om is. Zoals de kreeften, de oesters, de mosselen, de groenten en het fruit. Maar ook de wijnen en het nog ambachtelijk gemalen vlegelmeel waar heerlijk brood van gebakken wordt.

  Zeeland is ook bekend om de schitterende luchten en het fraaie licht. Al eeuwenlang gewaardeerd door kunstenaars omdat het hun kunstwerken die extra glans geeft, waardoor ze met nog meer emotie geladen worden. De Zeeuwse manier van leven, met de familie en als het even kan met ruimte om je heen, met kwaliteitsproducten en meestal met een moestuin of grote belangstelling ervoor. Water speelt ook een heel belangrijke rol. Wie naar de overkant moest reed om of nam de veerboot, van Breskens naar Vlissingen of van Kruiningen naar Perkpolder en terug. Tegenwoordig nemen we de tunnel onder de Westerschelde of een van de imposante bruggen die de Zeeuwse eilanden verbinden tot n geheel.

  Zeeland. Met de bootjes, en de onbedorven stranden. Met terrasjes en de meeste sterrenrestaurants per hoofd van de bevolking. Het Zeeland van de fossiele haaientanden bij Cadzand, van de doordringende scheepshoorns die over het water klinken bij dichte mist. Het Zeeland van de Deltawerken en van de ongerepte natuur met flora en fauna die je elders niet ziet. Het Zeeland van de vele dialecten, mooi, zangerig en kordaat tegelijk.

  Zeeuwen zijn zuinig wordt altijd gezegd. Dat klopt. Ze zijn zuinig op al het moois dat zij door de eeuwen heen beschermd hebben. Het was hun strijd tegen het water, de strijd tegen indringers die werden bevochten voordat zij de rest van Nederland konden bereiken. Dan word je wel zuinig op je landje. Dat behouden en bestieren, daar zijn de Zeeuwen ook goed in. Niet voor niets laten de Belgen en de Fransen al eeuwenlang rentmeesters uit Zeeland over hun bezittingen waken. Omdat ze oprecht, eerlijk, kundig en zuinig zijn. En de huidige rentmeester van Nederland, onze minister van financin Jan Kees de Jager? Inderdaad, ook een Zeeuw.

  Er is zoveel te vertellen over en te laten zien van Zeeland. Er valt zoveel te proeven en te ervaren. Daarom dit Zeeland magazine dat 2 keer per jaar gaat uitkomen. Want Zeeland, dat is eigenlijk het buitenland van Nederland. U hoeft er niet eens zo ver voor te rijden om te genieten en kunt er nog in uw eigen taal communiceren ook.

  Tijd voor een zuchtje Zeeland......

  Nelleke LaunspachHoofdredacteur

  Editorial

  Colofon

  Zeeland is een glossy lifestylemagazine en verschijnt 2 x per jaar

  Uitgever: Promotie Zeeland DeltaPostbus 84357 Domburg

  Hoofdredacteur:Nelleke [email protected]

  Redactie:VVVs ZeelandPromotie Zeeland DeltaElian van t WesteindeJan Lagrouw

  Redactie adviseur:Cees van Liere

  Vormgeving:Nicole Post

  Advertentiewerving:Maarten Jansen06-52394054

  Coverfoto:Jolanda Kraus

  Fotografie:VVVs ZeelandPromotie Zeeland DeltaKrijn Verwijs YersekeIneke OtteIvo Wennekes Anda van RietInge BoomsmaMarijke FolkertsmaVitaalinstituut DomburgJoost van BuulPatricia Steuren anderen.

  Realisatie:Business Class Holding BVwww.businessclassholding.nl

  Drukwerk:Corelio Printing Brussel

  Verspreiding Nederland:Betapress BV Gilze

  Verspreiding Vlaanderen:Imapress NV

  Copyright:Promotie Zeeland Delta en Business Class Holding BV. Voor toestemming voor het overnemen van een artikel of een gedeelte daarvan kunt u een e-mail sturen aan [email protected]

  Zeeland is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Zeeland.

  Smakelijk knopjeZeeuwen in klederdracht ziet u steeds minder, maar hun liefde voor de Zeeuwse knop is gebleven. Knoppen zijn er in goud, zilver en koper, als ringetjes, oorbelletjes of stoere hangers. Maar altijd met ragfijne filigraindraadjes en glanzende bolletjes. Zo mooi. Ook mooi zijn de bonbons in de vorm van de Zeeuwse knop. Van eerlijke fairtrade chocolade met een zachte roomvulling. Per stuk te koop, in melk puur of wit. Liever koopt u een feestelijk doosje. Daar zitten alle smaken in. Bijna te mooi om op te eten. Onder andere in Domburg te koop bij delicatessenzaak Mondriaans Winkel.

  Mondriaans WinkelWeststraat 94357 BL Domburg0118-584460www.mondriaanswinkel.nl.

  Knopje met zeepbelletjesLeuke weggevertjes zijn deze luxe zeepjes. In verschillende kleuren en geuren. Mooi verpakt in een doosje met een print van schortenbont. Onder andere te koop bij Chocoladewinkel nr 15 in Kamperland, Boekwinkel De Koperen Tuin in Goes, Oil & Vinegar in Middelburg en bij alle VVV vestigingen in Zeeland.

  Chocoladewinkel Nr 15Veerweg 154493 AL Kamperland0113-372231www.chocoladwinkelnr15.nl

  De Koperen TuinKeizersdijk 164461 KA Goes0113-231072www.koperentuin.nl

  ShoppingPronkstuk voor de keukenDit prachtige bakblik verdient een plaatsje in elke keuken. In een handomdraai zet u een smakelijke cake op tafel, in de vorm van een Zeeuwse knop. Maar ook maakt u er brood of een pudding mee. En wat te denken van quiche, met lekker Zeeuws spek natuurlijk. Bent u geen keukenprinses, geen nood. Aan het blik zit een ringetje waarmee u hem aan een spijker aan de muur hangt. Dit pronkstuk is te koop in de kookwinkel van Bianca Bonte in Oostburg, bij lifestylewinkel Haar van Boven N Zij van Beneden in Middelburg. Andere verkoopadressen vindt u op www.zeeuwseknop.nl. Ook verkrijgbaar bij VVV Burgh-Haamstede

  Kookwinkel Bianca Bonte Brouwerijstraat 44501 CP Oostburg0117-454614www.biancabonte.nl

  Haar van Boven N Zij van BenedenGortstraat 284331 LC Middelburg0118-617652www.bovenenbeneden.nl

  Oil & VinegarLangeviele 254331 LR Middelburghttp://nl.oilvinegar.com/winkel/details/middelburg

  Overige verkoopadressen van bonbons en zeepjes vind u op www.origineelzeeuws.nl.

 • Zeeland | 86 Zeeland | 87

  KunstKunst, te kust en te keur

  De geur van olieverf. Een schilder achter zijn ezel. Nieuwsgierig naar wat er zich achter de deuren van zon atelier afspeelt? Zeeuwse

  kunstenaars laten hun werk graag zien tijdens een van de vele open atelierroutes. Zo heeft Middelburg elke eerste zondag van de maand een kunst- en cultuurroute.

  Kunst- en cultuurroute MiddelburgElke eerste zondag van de maand 13u00 17u00 www.kunstroutemiddelburg.nl.

  Levensechte portretten

  Aan de rand van Middelburg ligt, verscholen tussen het groen, de prachtige monumentale woonboerderij van portretschilder Daan van Doorn. In n van de schuren heeft hij zijn atelier. De schilder heeft al veel gezichten op doek vastgelegd. Ook bekende Nederlanders als Herman Brood, Paul van Vliet en Youp van t Hek poseerden voor hem. Zelfs koningin Beatrix maakte een reisje naar Zeeland om zich door deze schilder te laten portretteren. De portretten van Daan zijn soms zo realistisch dat je denkt dat je naar een

  foto kijkt. Pas als je dichterbij komt, zie je dat de gezichten zijn opgebouwd uit kleine penseelstreekjes. Dat is goed te zien aan het portret van de Britse jazzmuzikant Courtney Pine. Het is geselecteerd voor de BP Portrait Award, een prestigieuze kunstprijs voor portretschilders.

  Daan van DoornPortretschildertel: [email protected]

  Sits, Grein & Bombazijn, vergeten stoffenSits, grein en bombazijn zijn maar enkele van de vele wonderlijke namen van stoffen uit de collectie van het Zeeuws Museum. Deze veelal exotische stoffen kom je bijna nergens meer tegen. Ze werden vroeger gebruikt voor het maken van vrijwel alle onderdelen van de Zeeuwse streekdracht. Sits, Grein & Bombazijn. Vergeten stoffen laat de grote diversiteit van de modecollectie zien en start daarmee een onderzoek naar de geschiedenis van de eigen stoffen.

  Zeeuws Museum6 november t/m 27 november 2011di t/m zo 11u00 17u00

  Abdij (plein)4331 BK Middelburgtel: 0118-653000www.zeeuwsmuseum.nl [email protected]

  Kunstspeuren in de ZakKunstspeuren in de Zak is een open atelierroute in de gemeente Borsele. Ongeveer 15 galeries en ateliers doen hier twee keer per jaar aan mee. Verspreid door de Zak van Zuid-Beveland exposeren kunstenaars schilderijen, keramiek, beelden en glaskunst. In Hoedekenskerke aan de Kerkstraat 38 bij Theetuin Pleisterplaats Boerhaave is een overzichtstentoonstelling ingericht.

  Kunstspeuren in de zakzaterdag 1 en zondag 2 oktober11u00 17u00

  www.kunstspeurenindezak.nl

  Abstract en meerBoerderijgalerie de Osseberg in Grijpskerke verzamelde werk van verschillende kunstenaars. Zo zijn er sieraden van Annemieke van Dijk, Marga Plasse-van Dijk en Ineke IJzerman. Verder schilderijen van Dick de Dreu, beelden van Simon Goverse, schilderijen en keramiek van Rijnhard Schregardus

  Boerderijgalerie de Osseberg12 november t/m 17 decemberdonderdag, vrijdag en zaterdag van 14u00 tot 17u00

  Singelweg114364 LA Grijpskerketel: 0118-625284 [email protected]

  Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen toont werk van maritieme kunstenaars Jan Sanders en Leendert van der Pool. Jan Sanders (1919 - 2000) wordt wel de grootmeester van de zeemanshumor genoemd. Zijn tekeningen laten chaotische taferelen zien die zich afspelen rond de bemanning van een schip op de grote vaart. Zijn eerste tekeningen waren in zwart-wit uitgevoerd en bevatten vaak maar n grap. In de jaren erna ontwikkelde Jan Sanders zijn bekende eigen stijl met als basis terugkerende elementen als de kleine norse kapitein met zijn weinig volgzame bemanningsleden en een hondje. Daarnaast werden in elke tekening ook steeds meer grappen verwerkt en figureren de bemanningsleden regelmatig in zotte machinerien.

  Jan SandersJan Sanders was gentrigeerd door techniek en liet zijn fantasie de vrije loop. Hij maakte tekeningen in opdracht van bijvoorbeeld een verfproducent, herkenbaar aan de aanwezigheid van een matroos met verfpot of voor de NDSM, een 1979 gesloten werf uit Amsterdam. Deze zijn herkenbaar aan de schepen die de naam Prosperity hebben gekregen. Voor het bergingsbedrijf Smit Tak zijn tekeningen gemaakt met scheepsrampen als thema. Daarnaast heeft Jan Sanders voor kalenders veel getekend over het leven aan boord van schepen. Deze tekeningen waren niet speciaal voor bedrijven bestemd en hierbij nam hij veel meer vrijheid in de keuze van zijn onderwerpen.

  Bij de keuze van de tekeningen is vooral gekeken naar kijkplezier. Alle tekeningen zijn zoekplaatjes van grappen en grollen.

  Leendert van der PoolLeendert van der Pool, die in 1945 werd geboren in Vlissingen, heeft 15 jaar op de koopvaardij gevaren. Op vrachtschepen, coasters en bergingsschepen. In zijn werk is duidelijk de invloed van deze jaren op zee terug te vinden. Zowel in onderwerp als in sfeer. Een ongeluk maakte een eind aan het zeemanschap waarna hij voorgoed afmonsterde.

  Van der Pool woont sinds 1994 afwisselend in New York, Parijs en Middelburg. Hij is autodidact en gespecialiseerd in tekeningen, pastel en olieverfschilderijen. De afgelopen 30 jaar is zijn werk in musea en galerien in heel Europa en de Verenigde Staten te zien geweest.

  In deze expositie wordt het oude werk en het laatste werk van Leendert van der Pool getoond, geordend per land.

  TekeningenHet werk gemaakt in Nederland bestaat vooral uit tekeningen gemaakt met potlood of pastelkrijt. Dat Leendert over een meer dan gemiddeld tekentalent beschikte was al bekend. En, na enige jaren kunstacademie, maakte hij dan ook zijn rentree

  in de kunst met een reeks van indrukwekkende tekeningen gemaakt met potlood of pastelkrijt. De meeste van zijn werken uit die beginperiode zijn flashbacks uit zijn maritieme periode. Het zijn gedetailleerde, bijna monumentale werken, maar door het ontbreken van kleur enigszins somber.

  AquarellenIn 1994 trouwt hij met Eleanor Winters. Samen maken ze regelmatig reizen naar Japan. Van der Pool maakt de overstap van pastel naar waterverf (aquarel) en er komt meer kleur in zijn werk. De thematiek blijft maritiem met de schoonheid van verval erin verwerkt (iets dat in Nederland steeds minder terug is te zien). Onderwerpen zijn de grote havens als New York en kleine haventjes op Long Island en Japan.

  SchilderijenSinds 1990 wordt zijn werk superrealistisch. Doordat deze stijl in Nederland de rug werd toegekeerd, zoekt hij zijn heil in het buitenland. In 2002 kan Leendert dankzij een erfenis een klein appartement in Parijs kopen en daar stapt hij over op het schilderen met olieverf. In deze expositie wordt vooral werk getoond dat gemaakt is langs de grote rivieren van Noord-Frankrijk. Verstilde landschappen, met centraal steeds weerschepen.

  t/m 30 decemberma t/m vr 10u00 17u00za en zo 13u00 17u00 feestdagen geopend 13u00 17u00

  Zeeuws maritiem muZeeumNieuwendijk 114381 BV Vlissingentel: 0118-412498www.muzeeum.nl [email protected]

  Onder redactie van de VVVs van de provincie Zeeland.

  Kijkplezier bij werk van maritieme kunstenaars

  Jopie Minnaard

 • Zeeland | 88 Zeeland | 89

  Zeeuwse sieradenZeeuwse sieraden waarbij de schoonheid van de Zeeuwse knop het uitgangspunt is bij het ontwerpen van moderne sieraden. Behalve het gebruik van de Zeeuwse knop in sieraden van zilver en goud, zijn er sieraden waarin een gravure van een Zeeuwse knop aangebracht. De ontwerpen zijn van Marielle Overdulve (Zierikzee). Van Cor Kuyf (Schoonhoven) zijn er volgens de traditionele beginselen vervaardigde Zeeuwse hangers. Daarin wordt het vakmanschap van deze specialist op het gebied van filigrain.

  woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 11u00 17u005 juli t/m 31 december

  Galerie het momentPoststraat 28-304301 AD Zierikzeewww.galeriehetmoment.nltel: 0111-411202

  Open ateliers in Zeeuws-VlaanderenTweemaal per jaar ontvangen Zeeuws-Vlaamse kunstenaars gasten in hun atelier. In noord, oost, zuid en west zijn kunstroutes uitgestippeld. Nieuwtjes en data staan op www.kunst-in-zeeuws-vlaanderen.nl.

  Een van de deelnemers aan de open atelierroute is Nicole Henderiks. Zij laat zich inspireren door de natuur in haar omgeving. De paalhoofden op het strand, schelpen en de zee. De kunstenares is even veelzijdig als haar onderwerpen. In haar atelier in Heikant geeft Nicole verschillende cursussen.

  Grafisch Atelier NimartNicole HenderiksJulianastraat 114566 AC Heikanttel: [email protected]

  Kunst van Eigen BodemKunst van Eigen Bodem is een expositie met meer dan 200 schilderijen en ruim 50 sculpturen. Meer dan 30 regionale kunstenaars werken aan deze tentoonstelling mee.

  Kunst van Eigen Bodemzaterdag 12 november 13u00 17u00zondag 13 november 11u00 17u00

  De Hooge PlatenWestlandstraat 4 Breskens. www.kunst-in-zeeuws-vlaanderen.nl/nieuws.html

  Sensueel en prikkelendFotografe Elaby M. Berger in Axel heeft haar geheel eigen stijl. In haar studio in Kloosterzande maakt ze schilderachtige bewerkingen van haar fotos. De vrouw staat centraal in haar werk. Sensueel, ontdeugend, zinneprikkelend en weelderig maar bovenal vrouwelijk.

  Elaby M. BergerAtelier StudioKloosterzandetel: [email protected]

  Spetterende design sieradenWil je fluorescerende muisjes om je hals, knaloranje kikkertjes om je pols of zwarte gupjes in je oren? Bezoek dan het atelier van Ineke Otte in Goes eens. De sieraden van deze kunstenares liggen wereldwijd op designbeurzen, van Parijs tot Moskou. In 2009 is haar werk bekroond op Eclad de mode, de Parijse vakbeurs voor sieraden. Even uitbundig zijn haar sjaals, kussens en tafelkleden met gigantische tulpen of violen. In al het werk zie je Inekes creatieve energie terug. Veel van haar sieraden, lampen, tafels, beelden en sjaals gaan naar verkooppunten in Rome, Londen, Milaan, Basel. Maar ook dichtbij zijn ze verkrijgbaar via website www.inekeotte.com.

  Ineke Otte s-Heer Elsdorpweg 394461 WJ Goestel: 0113-221052

  Virtueel en werkelijkGalerie Terra Groda is te vinden in Graauw. De schilderijen aan de wanden van dit oude bankgebouw zijn het werk van diverse kunstenaars. Soms van Zeeuwen als Denz de Kroon (www.denzdekroon) en Martijn Kips. Maar Terra Groda is ook een virtuele galerie. Omdat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn.

  Galerie Terra Grodazaterdag van 15u00 tot 18u00 en zondag van 14u00 tot 18u00Dorpsstraat 44 4569 AK Graauwtel: 0114-635721www.terragroda.com

  Slapen tussen kunstGalerie Bellas Artes in Kerkwerve is kunst in een authentiek wagenhuis en oude stallen. Bezoekers zijn welkom om hier in alle rust te genieten van de tentoonstelling die is samengesteld uit werk van hedendaagse kunstenaars. In de weelderige tuin staan beelden, gemaakt uit verschillende materialen. Logeren tussen de kunst kan ook.

  Naast de galerie is een bed & breakfast

  die wordt gerund door Alex en Susanne den Hoed.

  Galerie Bellas ArtesHeuvelsweg 24321 TG Kerkwervetel: 0111-411610www.bellasartes.nl

  Reusachtige beelden Marcel Warmenhoven uit Sint-Annaland maakt reusachtige beelden. Oude meubelen, kleerhangers, zolang het maar gebruikt is, de kunstenaar maakt er iets moois van. Formaat en materiaalgebruik zijn beslist niet alledaags. Zo verwerkte hij sigarettenas en stukjes uitgeplozen sisal touw in een beeldje van een zwijn. En een pindabakje als oor bij een mansgroot figuur. Marcel is graag gastheer voor groepen en maakt daarvoor graag afspraken.

  Marcel WarmenhovenMolendijk 204697 ET Sint-AnnalandTel: [email protected]

  Marielle Overdulve

  Herman Thielens

  Nicole Hendriks

 • Zeeland | 33Zeeland | 32

  Richard Ekkebus topchef in Hong Kong:

  Zeeuw in het buitenland:

  Soms heb ik zon heimwee naar Zeeland

  Hong Kong is hectisch. In een moordend tempo volgen de activiteiten elkaar op. Zakendoen daar is continue op je qui-vive zijn en vandaag is al weer gisteren. Culinair gezien staat Hong Kong ergens bovenaan op de wereldlijst. En in die top staat Richard Ekkebus. Hij stormt dit jaar als nieuwkomer de prestigieuze San Pellegrino top 50 van beste restaurants ter wereld binnen en eindigt met restaurant Amber op de 37e plaats. In Nederland is hij nog niet zo heel erg bekend. Maar in Azi wel, ze staan in de rij om bij hem te kunnen eten en zijn restaurant zit altijd vol. Een nuchtere Zeeuw is Richard, die opgroeide ergens tussen Vlissingen en Souburg, op het Zeeuwse platteland. Hij kreeg de mooie en verse producten met de paplepel ingegoten. En dat is bepalend geweest voor zijn levenshouding. Dat en de Zeeuwse nuchterheid.

 • Zeeland | 34 Zeeland | 35

  e smaken uit mijn jeugd hebben zich vastgezet in mijn hoofd. Veel bekende chefs uit Zeeland hebben dat. Wij zijn opgegroeid met schelpen en krabben, met

  verse vis zo van de schepen. Met appels die je van de boom kon plukken, vol sap en knapperig als je er in bijt, met aardbeien zo vol van smaak en zo zoet dat je er verder niets bij hoeft te doen. En groot dat ze waren.

  De kinderen uit mijn generatie zijn opgegroeid met een groot onderscheid in producten, in textuur en in smaak. Die verse vis die je toen zelf ving als je met je fiets naar het strand ging, wordt de referentie in je hersenen. Sinds ik uit Zeeland weg ben heb ik nooit meer zon lekkere verse schol gegeten.

  Ik zou een heel andere persoon zijn als ik in Rotterdam of in Eindhoven was opgegroeid. De kracht van de zee leer je al heel vroeg kennen, om in te zwemmen of op te surfen. De boeken van De Kameleon waren saai vergeleken met mijn jeugd die wel leek op een spannend jongensboek. Wij woonden niet ver van de boulevard en als je dan in de storm met de hond ging wandelen, zag je soms boten in nood.

  In de zomer gingen we bramen zoeken in de duinen. Je armen waren tot bloedens toe open, maar dat had je niet in de gaten. Je wilde altijd bij de allerdikste bramen komen. En ja, eerst zelf heel veel er van eten en dan de rest mee naar huis nemen. Als kleine jongen zocht ik zeekraal en lamsoor. Veel bekende chefs in Zeeland hebben hetzelfde zoals

  Rutger van der Weele van Katseveer, Jannis Brevet van Inter Scaldis, Edward Vinke van de Kromme Watergang en Sergio Herman van Oud-Sluis. Het heeft te maken met hoe wij opgroeiden in Zeeland, met die mooie ingredinten, zo uit de natuur op je bord. Dat is voor koks heel belangrijk. Alain Ducasse heeft dat ook heel sterk, hij is net als wij opgegroeid in een landelijke omgeving met mooie producten.

  Eigenlijk heb ik dit jaar voor het eerst heimwee naar Zeeland gekregen. Ik was in maart in Nederland en ben er toen weer terug geweest. Het eerste wat ik deed toen ik Zeeland binnenreed, was oesters en tong eten bij de gebroeders Nolet in hun Vistro in Yerseke. De oesters waren de platte oesters uit die plaats, heerlijk. Vervolgens kwam er een goddelijke kreeftenbisque, dat is echt een

  traditioneel gerecht waar vader Nolet al bekend voor was. Ook verrukkelijk. En daarna de zeetong. Een koningsmaal waar ik intens van genoten heb. Ook heb ik Zeeuwse zeewierjenever geproefd, die is heel bijzonder en subtiel. Om te ervaren wat ik zelf heb meegemaakt stuur ik mijn zoon in de vakanties zo vaak als mogelijk is naar Zeeland. Opgroeien in zon omgeving is geweldig.

  Richard Ekkebus heeft een hoge pet op van Zeeuwse producten. Die liefde daarvoor zie je zeker terug in zijn kaart, want daarop staan veel gerechten met zeevruchten en vis. Richard:We zijn altijd op zoek naar ingredinten die iemand anders nog niet heeft. Hier in Hong Kong werk ik ook veel met Zeeuwse producten. Zo hebben we paling uit het Veerse meer. In Nederland is er een discussie over

  D

  Als je lekker wilt eten in Zeeland, trek er dan een dag voor uit om optimaal te genieten

  en beschouw een lunch als een kleine vakantie

 • Zeeland | 37Zeeland | 36

  paling, maar ik vind het een prachtig product. We krijgen zeekraal en lamsoor en Oosterscheldekreeft. Dus wat de producten betreft hoeven we hier in Hong Kong niets te missen, want alles kan ik hier krijgen.

  Bij Amber wordt ook met het mooiste vlees gewerkt. Dat wordt drie keer in de week geleverd vanuit Parijs. Leverancier is Hugo Desnoyer, de slager van de sterrenrestaurants. Hij is al 7 jaar de vaste slager van Amber. Hij weet heel veel van vlees en is daarnaast ook nog eens een goede kok. Recent vroeg Richard hem om eens wat anders te leveren dan wat zij doorgaans krijgen en toen kwam hij met vlees van Le Cul Noir, een varkensras uit de Dordogne, met zeer smakelijk vlees. Deze varkens leven in de vrije natuur, waar zij hun voeding vinden in weiden en bossen. Het smakelijke vlees heeft een kruidige smaak en een vaste, fijn dooraderde structuur. De dikke speklaag wordt gebruikt om sauzen te binden. Buiten de Dordogne wordt dit vlees zelden verkocht en nog weinig mensen kennen dit sublieme vlees.

  Richard Ekkebus heeft altijd een enorme voorkeur en liefde gehad om te werken met producten die bij anderen soms niet hoog aangeschreven staan. Maar die hij al vanaf zijn jeugd heeft gegeten. Zoals scheermessen, kokkeltjes en knisperend verse garnaaltjes. Zee-egel hoort daar ook bij en hij zegt daarover: Zee-egel is een heel moeilijk product omdat de smaak niet toegankelijk is. Dat het nu een van onze signature dishes is betekent dat we goed ons best hebben gedaan. Het is een specialiteit van ons restaurant waar gasten speciaal om vragen. Eigenlijk heb ik altijd wel met zee-egel gewerkt. Het gerecht is gevolueerd tot wat het nu is. Het is een niet bewerkelijk en eerlijk gerecht met pure smaken die elkaar aanvullen.

  Dit mooie gerecht draagt inderdaad heel duidelijk de culinaire handtekening van Ekkebus. Het gerecht is opgebouwd uit zee-egelvlees, kreeftengelei met bloemkoolpuree, kaviaar, zeewierwafels en bladgoud. De smaak is ziltig en de smaken van de verschillende componenten versterken elkaar. Het bladgoud heeft geen smaak maar geeft het gerecht

  glans en rijkdom. Bovendien symboliseert goud in China geluk wat zeker heeft bijgedragen aan de populariteit van het gerecht.

  Met de jaren en zeker door de tijd die ik in Azi heb doorgebracht, zie je meer wijsheid en minimalisme in mijn gerechten. Vroeger waren er veel meer toevoegingen, maar nu is het niet meer zo nodig om in n gerecht en op n bord te laten zien wat je allemaal kunt. Alles wordt simpeler, maar tegelijkertijd is het ook wel complex. Het is net als bij een modern schilderij. Haal de essentie van de ingredinten eruit en serveer het met een of twee toegevoegde waarden. Het zee-egel gerecht is een voorloper van het minimalisme in mijn keuken. Er zitten verschillende lagen in qua smaak en textuur. Zoals het bereid is wordt het toegankelijk voor de gasten.

  Vier, vijf jaar geleden vond ik het prachtig om veel trucjes te laten zien, zoals nu ook nog vaak gebeurt in de moleculaire keuken. Dan ga je nadenken, wil ik de kermis of de puurheid in een gerecht. En dan komt de nuchtere Zeeuw weer in me boven want in Zeeland

  wil eerlijk zeggen dat het product eerlijk behandeld wordt.

  Richard Ekkebus is al jaren weg uit Nederland en werkte voordat hij in 2005 in Hong Kong neerstreek als chef bij The Royal Palm in Mauritius en The Sandy Lane in Barbados. Hij is in Nederland getraind door de sterrenchefs Hans Snijders en Robert Kranenborg en heeft lange tijd in Frankrijk gewerkt bij grote chefs zoals Alain Passard, Guy Savoy & Pierre Gagnaire. Die Franse periode is erg belangrijk geweest voor zijn carrire.

  Ekkebus: Het leven in Hongkong is super hectisch. Ik merk eigenlijk pas hoe hectisch als ik in Zeeland kom, want dan daal ik weer af naar een menselijk ritme. Dat heb je niet in Hong Kong. We leven hier in een nu en onmiddellijk, niet morgen en als het even kan moet alles gisteren nog zijn uitgevoerd. Vroeg of laat wordt iedereen genfecteerd door het mysterie van het Oosten. Er zijn overal mogelijkheden en kansen. Het leven is hier veeleisend, maar Hong Kong is tegelijkertijd een geweldige stad en een eetstad.

 • Zeeland | 38 Zeeland | 39

  Dat betekent dat we hier nooit voor een lege zaak hoeven te werken. Wat wel leuk is om te vertellen is, dat we momenteel twee stagiaires hebben. Zij zijn de winnaars van de Zilveren Oester 2011. Restaurant De Zwethheul uit Schipluiden kreeg deze prijs van de jury van de horeca vakwedstrijden in Goes en ik ben een van de juryleden. Elk jaar sponsoren we de hoofdprijs. De winnaars ontvangen dan vliegtickets naar Hong Kong, de overnachtingen in The Landmark Oriental, een diner in Amber en een stage in het bedrijf.

  Naast zijn werk als culinair directeur van de Landmark Mandarin Oriental en chef van Amber is Richard druk bezig met het uitvoeren van toekomstplannen voor The Mandarin Oriental Group. Eind 2012, begin 2013 wordt er in Shanghai een nieuw restaurant geopend.

  Ekkebus zegt daarover Shanghai is de stad van de feesten en de Chinese bewoners zijn echte feestnummers. Het restaurant zal redelijk casual zijn en biedt 100 zitplaatsen binnen en 80 buiten op het terras. De Franse keuken wordt er op een voor Chinezen zeer toegankelijke wijze gepresenteerd. De producten zullen exceptioneel zijn. Dus de beste kip en het mooiste vlees, dat we laten rijpen en drogen in speciale koelcellen, waardoor het een zachte structuur krijgt met een sublieme smaak. De Franse keuken is in China zoals wij in Nederland de Chinese keuken leerden kennen in de jaren 70. Het is daarom een kwestie van heel langzaam opbouwen en de mensen aan de Europese keuken laten wennen. We gebruiken uitzonderlijke producten die simpel worden bereid. Op open vuur, op houtskool en aan het spit. Brood wordt in een houtoven gebakken. Alles is eenvoudig maar kwaliteitsgedreven, maar

  komt niet met de hele gastronomische ceremonie op tafel. Het uitserveren gebeurt straks in schalen en op planken, waarmee de gasten aangemoedigd worden om elkaar te bedienen. Dat is heel Aziatisch, maar de keuken is wel degelijk Frans.

  Richard Ekkebus is niet van plan om het Verre Oosten snel te verlaten. Hij heeft het heel erg naar zijn zin in Hong Kong. Dat geldt ook voor zijn souschef Sidney Schutte die voordat hij bij Richard kwam, 10 jaar souschef van Jonny Boer is geweest en ook een Zeeuw is. Hij komt uit Nieuwland, vlakbij Arnemuiden.

  Het is dus niet n Zeeuw, maar het zijn er twee die daar in het verre Hong Kong een reputatie hoog te houden hebben. www.amberhongkong.com

  Er zijn heel veel goede restaurants in Zeeland waar je volgens mij naar toe moet. Je kunt niet naar Zeeland

  komen om een lekkerbekje te proeven. Er is echt een terroir in Zeeland. De Zeeuwse sterrenchefs,

  Rutger, Edwin, Jannis en Sergio weten dit als geen ander. Lokale producten, dat is hun trots

 • Zeeland | 63Zeeland | 62

  Zeeuws museum Verre van traditioneelHet Zeeuws Museum is Zeeuws. Want alles wat er is te zien heeft een relatie met Zeeland, hoe vreemd sommige tentoongestelde voorwerpen ook mogen zijn. Maar het is de manier waarop alles in het museum is vormgegeven dat het zo bijzonder maakt. Zo eigentijds, zo anders en zo onverwacht. Het Zeeuws Museum is een bron van inspiratie en biedt een kijk op een Zeeuwse wereld die verrassend en eigenzinnig is. De grondslag daarvoor werd gelegd door voormalig directeur Valentijn Byvanck. Sinds 2 jaar is Marjan Ruiter directeur. Zij zet de door hem ingeslagen weg met enthousiasme en verve voort en leidt daarmee het museum op inspirerende wijze het 50-jarig bestaan in.

 • Zeeland | 64 Zeeland | 65

  D e Abdij van Middelburg, waarin onder andere het Zeeuws Museum is gevestigd, is gebouwd op een historische plek die in de 10e eeuw bestond uit een aarden verdedigingswal waar later een burcht op werd gebouwd. Deze Middel-burcht had een doorsnede van 200 meter en omdat die hoger lag, bood het een goed uitzicht over de rivier de Arne die erlangs stroomde. Handig om de Vikingen in

  de gaten te houden die er met hun schepen op de rivier voeren op zoek naar buit. Met succes werden ze verslagen en teruggedrongen. Toen het Vikinggevaar geweken was, werd de burcht bewoond door boeren, handelaren, herders en burgers. Totdat in 1150 begonnen werd met de bouw van de Abdij. Het prachtige Abdijcomplex is in de 2e Wereldoorlog zwaar geraakt bij de bombardementen van Middelburg. Het is na de oorlog gerestaureerd en deels herbouwd.

  Unieke wandtapijtenSinds 1972 is het Zeeuws Museum in de Abdij van Middelburg gehuisvest. Een van de belangrijkste stukken in het Zeeuws Museum is een unieke serie wandtapijten. Het is extreem bijzonder dat die serie nog helemaal compleet is, en dat ze hangen op de oorspronkelijke plek in de Abdij waar vroeger de Staten van Zeeland bij elkaar kwamen. De 6 tapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. 5 Tapijten zijn gewijd aan de Zeeuwse zeeslagen. In n tapijt wordt een periode van een week behandeld en er is tot in detail te zien wat er op de schepen en aan land gebeurde. Markante gebouwen van de steden op de achtergrond van de zeeslagen zijn tot in detail te zien. De wandtapijten hebben in de 17e eeuw niet alleen een functie van verfraaien en imponeren. Ze bekleden de muren en weren daarmee tocht en kou die ervan af komen. Ook hielden ze de warmte vast van de grote haardvuren die in de enorme zalen brandden. De boodschap op de tapijten is duidelijk politiek gericht naar het machtige Holland. Niet de Hollanders, maar de Zeeuwen hebben de Spanjaarden verslagen en gezorgd voor een overwinning. En daarmee claimen de Staten via deze wandtapijten een bijzondere politieke status.

  Culturele erfgoed van ZeelandMarjan Ruiter: De tapijten zijn topstukken die uniek zijn in Nederland en zelfs in heel Europa. Wereldwijd is er belangstelling voor. Daarnaast hebben wij in het museum de historische collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Een collectie die uit heel bijzondere voorwerpen bestaat en het culturele erfgoed is van Zeeland. We stellen deze objecten centraal bij het exposeren. Wij vertellen dus niet, zoals zo vaak gebeurt, een verhaal waarbij het object ter illustratie dient. Dat mechanisme zie je heel sterk terug in het museum. Zie het als een winkelstraat waarin je etalages ziet met mooie en interessante voorwerpen. Waar wij ook steeds naar zoeken is de spanning en de bijzonderheid van objecten die hier tentoongesteld zijn. Dat gebeurt door verrassende combinaties die misschien op het eerste gezicht onverwacht overkomen. Maar wel onthouden worden. Kijk, Zeeuwse streekdracht kun je zien zoals hier staat afgebeeld op de muur van het museumcaf. Je kijkt er naar en het beeld voldoet precies aan de stereotiepe verwachting die je hebt van de Zeeuwse dracht. Maar wij stellen dit ter discussie. Wij proberen een andere invalshoek te kiezen waardoor je de streekdracht ineens ziet in al zijn tijdloze schoonheid en functionaliteit en dat ook de streekdrachten aan mode onderhevig zijn... We hebben Paul en Menno de Nooijer, experimentele filmers en beeldend kunstenaars gevraagd de eeuwenoude Zeeuwse streekdracht op een andere wijze aan de museumbezoeker te tonen. Dat is een filmpje geworden, Stripshow 1850, waarin 2 dansers, een man en een vrouw, gekleed in Zeeuwse dracht uit 1850 zichzelf en elkaar ontkleden. Met dit filmpje zie je niet alleen de kleding, maar ook levende mensen die de kleding dragen. En dat voegt aan de meestal statische en platte presentatie van de Zeeuwse streekdracht die extra dimensie toe. Ze vervolgt: Het zijn allemaal voorwerpen waar je een relatie mee hebt en die je raken. Wij laden de presentatie van het verleden met emotie. We halen het uit de context en laten het op een andere wijze zien, veel meer van deze tijd. Door de Zeeuwse streekdracht zo te presenteren aan jonge mensen neem je het mee in de toekomst, en laat je het niet achter in het verleden. Je maakt ze bijna medeplichtig in het bewaren van erfgoed in de toekomst, zodat zij zeggen,

  ja deze kleding, van mijn oma, mijn tante, mijn oudtante, die wil ik bewaren. Omdat het me nu iets zegt.

  Bij de verbouwing van het museum, 7 jaar geleden, is er een nieuw collectiebeleid neergezet en het Zeeuws Museum is daarin trendsetter. Marjan Ruiter: En van de kenmerken is, dat wij met creatieven kijken naar de collectie. Met vormgevers en met kunstenaars die ieder vanuit een eigen werkwijze kijken naar een voorwerp. Dat levert heel verrassende combinaties op en is vaak confronterend. Daarnaast bieden we geen lange teksten die iets verklaren, maar de emoties, ervaringen en kennis van de bezoeker zelf zetten de toon.

  50-jarig bestaan Zeeuws MuseumMet onze jubileumtentoonstellingen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Zeeuws Museum gaan wij zelfs nog een stapje verder. Het programma is net bekend en bestaat uit 3 jubileumtentoonstellingen in het museum en 1 project daarbuiten.

  Verzameld Werk is de titel van de tentoonstelling waarbij 3 kunstenaars nieuw werk maken, gebaseerd op de collectie van het Zeeuws Museum en daarbij refereren aan een bekend werk van Marcel Broodthaers dat met het Zeeuws Museum verbonden is. Zij onderzoeken in hoeverre je als museum hierarchie aanbrengt tussen verschillende soorten collecties, zoals gebruiksvoorwerpen en beeldende kunst en of dat terecht is. Voor het museum met zijn diverse soorten collecties een heel actueel en wezenlijk onderwerp.

  In De Ouderwetse Kamer grijpen we terug op het gegeven, dat veel bezoekers bij een regionaal museum een stijlkamer verwachten. Maar stijlkamers geven veelal een geromantiseerd en geconstrueerd beeld van het verleden. Een stijlkamer is als een decor. De bezoeker ervaart afstand. In de moderne uitvoering van het Zeeuws Museum wordt de bezoeker er onderdeel van, ervaart en participeert.

  Underground gaat over archeologie en schatgraverij. De nog niet zo lang geleden ingevoerde wetgeving omtrent bodemschatten, geeft aanleiding om eens goed te kijken welke mensen allemaal actief zijn onder en boven de grond. Doel is om stukken en wetenschappelijke informatie over die stukken te presenteren die het daglicht normaal niet zien.

  Het vierde project heet Eilanden. We vragen aan de bewoners en bezoekers van Zeeland wat zij vinden dat er bewaard moet blijven van Zeeland. Dat kan een voorwerp zijn of een uitspraak, het kan gaan over religie of over eten. Het gaat om materile en immaterile zaken. De opdracht is om dit vast te leggen in een filmpje. De start daarvoor werd gegeven op 9 september bij de opening van Film by the Sea, het Zeeuwse Filmfestival. Zo krijg je een visueel archief waarin je kunt zoeken naar een onderwerp, bijvoorbeeld naar de Zeeuwse knop. De filmpjes zijn te zien op www.eilanden.net. Na een half jaar vragen we aan 4 filmmakers om de filmpjes te analyseren. Zie je er overeenkomsten in? Kun je aan de filmpjes zien waar mensen vandaan komen? De 4 filmers vragen we op basis van dit materiaal een langere film te maken. Zowel de gemonteerde films als de ruwe versies zijn via internet te zien.

  Voor de innovatieve en vernieuwende wijze waarop de collectie gedeeld wordt met het publiek en voornamelijk met jonge bezoekers, ontving het museum in 2008 de Museumprijs van de Raad van Europa. Het Zeeuws Museum is dus verre van stoffig. Actie en interactie vormen de kern van de collectie en dat is een bezoek meer dan waard.

  Het Zeeuws Museum is geopend van dinsdag tot zondag van 11.00-17.00 uur. www.zeeuwsmuseum.nl

  Draakje op sterk water

  Votiefsteen Nehalennia