Yoga poses die goed zijn voor PDSayu.nl/wp-content/uploads/2015/11/Yoga-poses-die-goed...Yoga en PDS...

2
Yoga en PDS Europa Ayurveda Centrum – Witharenweg 9 -7738 PE – Witharen 0523-677208 [email protected] www.ayu.nl versie CJM-NV2010-11-18 Pagina 1 Yoga poses die goed zijn voor PDS Bliksemhouding – Vajrasana 1. Ga op de vloer zitten met uitgestrekte benen en plaats je handen langs je lichaam zodat je palmen op de grond rusten. Je vingers raken elkaar en wijzen naar voren. 2. Buig je rechterbeen bij de knie en plaats je rechtervoet onder je billen, waardoor de zool van je voet omhoog (richting billen) wijst. 3. Herhaal hetzelfde met je linkerbeen 4. Beide voeten zijn nu zo geplaatst dat de tenen de grond raken en de voetzolen omhoog wijzen. 5. Plaats je handen op je bovenbenen 6. Je nek, hoofd en ruggengraat vormen een rechte lijn. 7. Doe je ogen dicht. 8. Adem rustig gedurende 3 minuten voordat je teruggaat naar de originele positie. Doe dit door weer rustig één voor één je benen te buigen en ze te strekken. Deze houding is uitstekend voor het versterken van de dijen en de kuiten. De houding wordt gebruikt voor stimulatie van het onderbuikgebied, meditatie, om te ontspannen, en/of om gewoon even tot rust te komen tussen de verschillende asana’s. (lichaamshoudingen) Kinderhouding - Shashankasana Deze yogahouding wordt geknield uitgevoerd, billen op de hielen. De armen liggen los naar achteren, langs de dijen. Buig langzaam voorover tot het hoofd op de vloer rust, de handen glijden zo ver mogelijk naar de hielen toe. Adem in en uit op een vloeiende manier en wees bewust van de ademhaling. Houd de houding aan zolang het goed voelt en comfortabel is. De kindhouding is een ontspannende houding die een vervolg is op veel andere asana's. Vooral wanneer deze intense spanning met zich mee hebben gebracht, brengt de kindhouding de rust terug in het lichaam en speciaal de onderbuik.

Transcript of Yoga poses die goed zijn voor PDSayu.nl/wp-content/uploads/2015/11/Yoga-poses-die-goed...Yoga en PDS...

Page 1: Yoga poses die goed zijn voor PDSayu.nl/wp-content/uploads/2015/11/Yoga-poses-die-goed...Yoga en PDS Europa Ayurveda Centrum – Witharenweg 9 -7738 PE – Witharen 0523-677208 info@ayu.nl

Yoga en PDS

Europa Ayurveda Centrum – Witharenweg 9 -7738 PE – Witharen 0523-677208 [email protected] – www.ayu.nl versie CJM-NV2010-11-18  Pagina 1

Yoga poses die goed zijn voor PDS 

Bliksemhouding – Vajrasana

1. Ga op de vloer zitten met uitgestrekte benen en plaats je handen langs je lichaam zodat je palmen op de grond rusten. Je vingers raken elkaar en wijzen naar voren.

2. Buig je rechterbeen bij de knie en plaats je rechtervoet onder je billen, waardoor de zool van je voet omhoog (richting billen) wijst.

3. Herhaal hetzelfde met je linkerbeen 4. Beide voeten zijn nu zo geplaatst dat de tenen de grond raken en de

voetzolen omhoog wijzen. 5. Plaats je handen op je bovenbenen 6. Je nek, hoofd en ruggengraat vormen een rechte lijn. 7. Doe je ogen dicht. 8. Adem rustig gedurende 3 minuten voordat je teruggaat naar de

originele positie. Doe dit door weer rustig één voor één je benen te buigen en ze te strekken.

Deze houding is uitstekend voor het versterken van de dijen en de kuiten. De houding wordt gebruikt voor stimulatie van het onderbuikgebied, meditatie, om te ontspannen, en/of om gewoon even tot rust te komen tussen de verschillende asana’s. (lichaamshoudingen)

Kinderhouding - Shashankasana

Deze yogahouding wordt geknield uitgevoerd, billen op de hielen. De armen liggen los naar achteren, langs de dijen. Buig langzaam voorover tot het hoofd op de vloer rust, de handen glijden zo ver mogelijk naar de hielen toe. Adem in en uit op een vloeiende manier en wees bewust van de ademhaling. Houd de houding aan zolang het goed voelt en comfortabel is.

De kindhouding is een ontspannende houding die een vervolg is op veel andere asana's. Vooral wanneer deze intense spanning met zich mee hebben gebracht, brengt de kindhouding de rust terug in het lichaam en speciaal de onderbuik.

Page 2: Yoga poses die goed zijn voor PDSayu.nl/wp-content/uploads/2015/11/Yoga-poses-die-goed...Yoga en PDS Europa Ayurveda Centrum – Witharenweg 9 -7738 PE – Witharen 0523-677208 info@ayu.nl

Yoga en PDS

Europa Ayurveda Centrum – Witharenweg 9 -7738 PE – Witharen 0523-677208 [email protected] – www.ayu.nl versie CJM-NV2010-11-18  Pagina 2

Kameelhouding - Ustrasana Ustra betekent kameel. De rug wordt naar achteren gebogen en de gehele buikwand en borstkas wordt uitgerekt. Er wordt ruimte gecreëerd in de gebieden waar dit kan en dat is vooral het buikgebied. Daarom is deze houding zo goed bij PDS patiënten. De schouders worden soepel en sterk. De hele wervelkolom wordt achterover gestrekt en krijgt zijn oorspronkelijke veerkracht terug.

Kathouding – Marjariasana Breng de handen naar de grond en kom in de kruiphouding. De ruggengraat staat in een rechte lijn. De handpalmen staan recht onder de schouders en de bovenbenen staan in een rechte hoek met de ondergrond. Adem uit, trek de stuit naar beneden en rondt de ruggengraat en laat het hoofd naar beneden gaan. Druk in de handpalmen, zodat de schouders zich van de oren verwijderen. Rek het middelste en bovenste deel van de rug naar boven. Blijf enkele in- en uitademhalingen in deze houding.

Hand- en voethouding - Padhastasana

Ga rechtop staan. Scharnier vanuit je heupen met een rechte rug naar voren. Let op: de buiging komt uit je heupen en niet uit je rug. Als je beneden bent kan je met de handen de benen of de voeten vastpakken. Kijk op een inademing even naar voren en laat op een uitademing je hoofd zakken. Of vouw je armen en laat je romp hangen naar beneden.

Blijf zo ontspannen staan. De benen blijven gestrekt. Adem gewoon door. Richt je aandacht op je onderrug. Kom terug door wervel voor wervel omhoog te komen met je rug en tot slot met je hoofd. Deze houding:

Stimuleert en reinigt de spijsverteringsorganen. Maakt en houdt de wervelkolom soepel. Hartspier, longen en hersenen worden rijkelijk van bloed voorzien.