Wonen makkelijk maken: 30 tips voor uw woningonderhoud · PDF file het punt staat om uw woning...

Click here to load reader

 • date post

  27-Sep-2020
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Wonen makkelijk maken: 30 tips voor uw woningonderhoud · PDF file het punt staat om uw woning...

 • Wonen makkelijk maken: 30 tips voor uw woningonderhoud

  Auteur: Woonderhoud

  Oirschot, 2016

 • Wie is Woonderhoud?

  Het belang van onderhoud

  Schilderwerk & beglazing

  Installatiewerken

  Sanitaire voorzieningen

  Dakonderhoud

  Tuinonderhoud

  Gevel

  Achterstallig onderhoud

  Hulpmiddelen bij onderhoud

  Conclusie

  3

  4

  5

  10

  15

  17

  20

  22

  23

  25

  26

  Inhoudsopgave

  Dit document is opgesteld door Woonderhoud in januari 2016. © Woonderhoud, geschreven door: Jeroen op ‘t Hoog. Heeft u vragen? E-mail ons dan op info@woonderhoud.nl

  Goed onderhoud levert u geld op2

  http://www.woonderhoud.nl http://www.woonderhoud.nl mailto:info%40woonderhoud.nl?subject=Informatie%20naar%20aanleiding%20van%20document%3A%20%22de%2023%20verkooptips%22

 • “Gestart in 2015, met een duidelijke visie voor ogen.”

  In 2015 zijn wij gestart met onze

  onderneming en de voorbereidingen

  op de ontwikkeling van onze mobiele

  app. Deze zal in april 2016 gelanceerd

  worden. Deze gratis mobiele app is

  het eerste product waarmee wij de

  verloedering van de Nederlandse

  woningmarkt willen stoppen! Met deze

  app kunt u een onderhoudsplanning

  opstellen voor al het onderhoud dat

  voor uw woning van toepassing is. U

  wordt dan geattendeerd op aanstaand

  woningonderhoud. Preventief en

  planmatig onderhoud wordt op

  deze manier de regel in plaats van

  uitzondering. U voorkomt op deze

  manier hoge herstelkosten, een

  dalende woningwaarde en een lang

  verkooptraject. Houd onze in de gaten

  voor de nieuwste ontwikkelingen!

  Wie is Woonderhoud? Wij zijn een onderneming gestart in 2015 en bieden preventieve en planmatige onder- houdsoplossingen voor particuliere woningeigenaren in Nederland.

  Onze app, welke in april 2016 wordt gelanceerd, maakt het

  mogelijk om een gratis onderhoud- splanning op te stellen. Zo voorkomt u hoge herstelkosten, een dalende

  woningwaarde en een lang verkooptraject.

  3 Wonen makkelijk maken - Wie is Woonderhoud?

 • 4 Wonen makkelijk maken - Het belang van woningonderhoud

  Het belang van woningonderhoud Prettig wonen Prettig wonen wordt voor een groot deel bepaald door de staat van onderhoud van een huis. Onderhoudsachterstanden en achterstallig onderhoud zijn dus serieuze factoren die prettig wonen belemmeren. De gevolgen van niet onderhoudsachterstanden en achterstallig onderhoud gaan dus verder dan hoge herstelkosten. Ze kunnen zorgen voor stress en depresiviteit.

  Hoge herstelkosten In het geval van onderhoudsachterstanden volstaat een kleine ingreep nog om geen grote schadepost op te lopen. Echter, in het geval van achterstallig onderhoud is er geen mogelijkheid op reparatie. Dat betekent dat het gehele onderdeel vervangen dient te worden. De kosten hiervoor zijn relatief gezien enorm hoog. Indien het onderdeel goed onderhouden was waren deze kosten u immers bespaart gebleven. Het is echter moeilijk om in te schatten wanneer een bepaald onderdeel onderhoud nodig heeft. Woonderhoud lanceert in april 2016 een mobiele app die dit een stuk makkelijker en inzichtelijker maakt.

  Daling woningwaarde De woningwaarde zal in het geval van onder- houdsachterstanden of achterstallig onderhoud ernstig dalen! Dit is voor veel mensen een bijzonder ernstig gevolg van achterstallig woningonderhoud. Voor vrijwel alle mensen is een woning immers de duurste aankoop in een mensenleven. Bovendien staan door de financiële crisis veel huizen onder water. Een verdere daling van de woningwaarde kan derhalve desastreus zijn.

  Langer verkooptraject Een huis dat onderhoudsgebreken vertoont heeft een veel langer verkooptraject dan een woning die goed onderhouden is. Indien u op het punt staat om uw woning te verkopen, zorg er dan voor dat alle onderdelen in een goede onderhoudsstaat verkeren. Doet u dit niet, dan kan het zomaar voorkomen dat u flink moet dalen met uw verkoopprijs of uw woning na een aantal jaren nog steeds niet verkocht is. Met de onderhoudstips die in dit ebook gegeven worden kunt u hiermee beginnen. De tips zijn relatief eenvoudig toe te passen en kunnen ervoor zorgen dat u uw woning sneller verkoopt.

 • 5 Wonen makkelijk maken - Schilderwerk & beglazing

  Het is daarom belangrijk om een aantal keer per jaar uw ramen en kozijnen te wassen. Dit kunt u gewoon door uw glazenwasser laten doen of zelf. U kunt hiervoor het beste een natte doek afsoppen met warm water of een sopje van speciale verfreiniger gebruiken.

  Tip 1: Vervuiling heeft een slechte invloegen op de levensduur van het schilderwerk.

  Schilderwerk & beglazing

 • 6 Wonen makkelijk maken - Schilderwerk & beglazing

  Tip 2: Gebruik nooit agressieve middelen zoals zoutzuur of logen en geen krassende voorwerpen als schuursponsjes, messen of schroevendraaiers bij het schoonmaken.

 • 7 Wonen makkelijk maken - Schilderwerk & beglazing

  Tip 3: Bent u uw hang- en sluitwerk beu? Vervang het dan voordat u aan uw schilderwerk begint!

  Als u van plan bent om uw hang- en sluitwerk te vervangen, is het verstandig om dit voor het schilderwerk van uw kozijnen te doen. De afmetingen van bijvoorbeeld het deurbeslag kunnen variëren waardoor er soms lelijke plekken zichtbaar kunnen worden. Gedurende het schilderwerk demonteert u het sluitwerk en na het schilderwerk kunt u deze opnieuw monteren.

 • Tip 4: Controleer ieder jaar de kitafdichtingen van isolerende- en enkele beglazing op dichtheid en herstel waar nodig. De levensduur van kit (en dus de beglazing) is mede afhankelijk van een deugdelijk en periodiek onderhoud van het schilderwerk.

  8 Wonen makkelijk maken - Schilderwerk & beglazing

 • Tip 5: Door regelmatig wassen van de beglazing in ramen, deuren en kozijnen krijgt vuil geen kans om zich blijvend te hechten. Gebruik bij nieuwe beglazing de eerste tien maanden geen trekker maar een zeem om het glas droog te maken. In de praktijk blijkt namelijk dat het glas in de eerste periode gevoeliger is voor krasvorming dan daarna.

  Tip 6: Controleer vooral die kitvoegen die aan waterbelasting blootstaan, zoals kitvoegen bij afvoerputjes of in douches. Houd er bij het herstellen van kitvoegen rekening mee dat siliconenkit niet is over te schilderen, deze dus liefst niet gebruiken.

  9 Wonen makkelijk maken - Schilderwerk & beglazing

 • 10 Wonen makkelijk maken - Installatiewerken

  10% Van de Nederlandse woningvoorraad is slecht tot matig onderhouden! Dit heeft hoge herstelkosten, een dalende woningwaarde en een anger verkooptraject als gevolgd!

  €38.000 De herstelkosten van een vrijstaande woning kan al oplopen tot €38.000,-! Dit bedrag is nodig om het achterstallige onderhoud te herstellen.

  Tip 7: Draai kranen die druppelen nooit muurvast aan in de verwachting dat ze dan wel goed afsluiten. U beschadigt daarmee het binnenwerk van de kraan.

  Tip 8: Veelvoorkomend euvel is het “fluiten” van kranen en/ of het tikken en klapperen van leidingen. Vaak ligt fluiten aan een dichtgeslibde perlator van de kraan. Een perlator is de sproeikop aan het eind van de kraan. De perlator slibt dicht met vuil uit de waterleidingen of kalkaanslag. Maak de perlators en de sproeikop van de douche minstens één maal per jaar schoon in een bakje met schoonmaakazijn.

  Tip 9: Het tikken en klapperen van leidingen ligt aan een te lange of onder spanning gemonteerde waterleiding. Dit kan verholpen worden door het plaatsen van één of meer waterslagdempers.

  €9.000 De herstelkosten van een appartement kunnen bij achterstallig onderhoud al oplopen tot €9.000!

  Installatiewerken

 • 11 Wonen makkelijk maken - Installatiewerken

  Tip 10: Leidingen in de vloer Indien er onderhoud gepleegd moet worden aan vloeren, pleeg dan een goede voorbereiding! Controleer eerst de loop van alle leidingen (elektrische installatie, waterleiding en binnenriolering) in de vloer voordat er geboord of gespijkerd gaat worden. Indien er een vloerverwarming is, dan kunt u absoluut niet boren of spijkeren.

 • 12 Wonen makkelijk maken - Installatiewerken

  Tip 11: CV Ketel Zorg ervoor dat u een keer per jaar uw CV ketel laat onderhouden door een specialist. Indien uw CV ketel het niet doet, bekijk dan eerst of de batterijen van de kamerthermostaat niet leeg zijn. Verder controleer je of de radiatoren open staan en of de CV ketel een storingscode aangeeft. Indien de CV ketel het nog steeds niet, regel dan een specialist.

  Tip 12: Ventilatiesysteem Het is aangeraden om eenmaal per twee jaar de motor van het ventilatiesysteem te controleren. Na vier jaar dient het systeem als geheel onderhouden te worden. Indien dit niet gebeurd zal de levensduur van het systeem drastisch verlaagd worden. Een vervuild ventilatiesysteem kan geen 100% verse lucht meer aanvoeren, waardoor het schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

  Tip 13: Boiler Heeft u een boiler? Stel de temperatuur dan lager in, plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakantie. Let er wel op dat u de temperatuur nooit lager dan 60 graden zet vanwege het risico op Legionella!

 • 13 Wonen makkelijk maken - Installatiewerken

  Tip 14: Toiletverfrisser Een veel voorkomende oorzaak van een verstopt riool is de toile