Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

28
Jaargang 8 - maart 2013 Welten In Praktijk is een uitgave voor Weltenaren over Weltenaren, opdrachtgevers en de financiële wereld. Overgang Friesland Bank naar Rabobank De klant heeft zichzelf centraal gesteld Op weg naar het nieuwe diploma Pagina 4 Pagina 16 Pagina 18 Welten en Suriname hebben al zo’n vijf jaar een historie. In 2008 bood Welten een tiental Surinaamse studenten een intensief Trainee-traject aan in Nederland. Hoewel het project voor alle partijen succesvol verliep, kreeg het door de crisis helaas niet het gewenste vervolg. Cees Welten onderhield de contacten met zijn opgebouwde netwerk en inmiddels krijgt zijn ambitie om in Suriname een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de financiële sector weer vorm. Momenteel wordt hard gewerkt aan een opleidingsmodule voor medewerkers van banken en verzekeraars in Suriname. Governor Hoefdraad, President Centrale Bank van Suriname (CBvS), bracht in september 2012 een bezoek aan de Welten Campus in Vessem. Dit bezoek kwam tot stand naar aanleiding van eerdere contacten tussen Peter Heesakkers van Welten en de Governor. Tijdens dit bezoek gaf Welten – middels presentatie van de Module Financiële Dienstverlening – een antwoord op de vraag van de Governor hoe de financiële sector in Suriname op een hoger niveau kan worden gebracht. De presentatie beschreef een opleidingstraject dat het personeel in de financiële sector op een basisniveau brengt. Dit niveau bevat kennis over de branche, specifieke producten, wet- en regelgeving en alles wat nodig is om het werk bij banken en verzeke- raars goed te kunnen uitvoeren. → lees verder op pagina 2 “Perspectief voor de toekomst” Welten intensiveert activiteiten in Suriname “Perspectief voor de toekomst” Welten intensiveert activiteiten in Suriname In Praktijk

description

Welten In Praktijk is een uitgave voor Welten medewerkers over Weltenaren, opdrachtgevers en de financiële wereld. U kunt de meest recente uitgave hieronder downloaden. Wilt u Welten In Praktijk in de toekomst ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar [email protected].

Transcript of Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Page 1: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013

Welten In Praktijk is een uitgave voor Weltenaren over Weltenaren, opdrachtgevers en de fi nanciële wereld.

Overgang Friesland Bank naar Rabobank

De klant heeft zichzelf centraal gesteld

Op weg naar het nieuwe diploma

→ Pagina 4 → Pagina 16 → Pagina 18

Welten en Suriname hebben al zo’n vijf jaar een historie. In 2008 bood Welten een tiental Surinaamse studenten

een intensief Trainee-traject aan in Nederland. Hoewel het project voor alle partijen succesvol verliep, kreeg

het door de crisis helaas niet het gewenste vervolg. Cees Welten onderhield de contacten met zijn opgebouwde

netwerk en inmiddels krijgt zijn ambitie om in Suriname een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de

fi nanciële sector weer vorm. Momenteel wordt hard gewerkt aan een opleidingsmodule voor medewerkers van

banken en verzekeraars in Suriname.

Governor Hoefdraad, President Centrale Bank van Suriname (CBvS), bracht in september 2012 een bezoek aan de Welten Campus in Vessem. Dit bezoek kwam tot stand naar aanleiding van eerdere contacten tussen

Peter Heesakkers van Welten en de Governor. Tijdens dit bezoek gaf Welten – middels presentatie van de Module Financiële Dienstverlening – een antwoord op de vraag van de Governor hoe de fi nanciële

sector in Suriname op een hoger niveau kan worden gebracht.

De presentatie beschreef een opleidingstraject dat het personeel in de fi nanciële

sector op een basisniveau brengt. Dit niveau bevat kennis over de branche, specifi eke producten, wet- en regelgeving en alles wat nodig is om het werk bij banken en verzeke-raars goed te kunnen uitvoeren.

→ lees verder op pagina 2

“Perspectief voor de toekomst”Welten intensiveert activiteiten in Suriname“Perspectief voor de toekomst”Welten intensiveert activiteiten in Suriname

In Praktijk

Page 2: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

2 Jaargang 8 - maart 2013

Het opleidingstraject wordt aangevuld met opleidings-boeken, klassikale lessen, elektronische leeromgevingen en ondersteunende apps voor smartphones en tablets.

Samenwerking Welten en CBvSNa zijn bezoek aan de Campus, de presentatie en diverse gesprekken, heeft de Governor Welten benoemd als partner van de CBvS. In oktober 2012 werd de samenwerking gefor- maliseerd, waarna in december een delegatie van Welten afreisde naar Suriname voor een aftrap met alle betrok- kenen. Peter Heesakkers, Cor

Klok en Ivo Hopmans infor-meerden namens Welten de stakeholders van de Surinaam-se financiële sector over de voorgenomen plannen en de aanpak van het project. De sector reageerde enthousiast waarna verschillende mede-werkers uit alle segmenten van de sector werden uitgeno-digd deel te nemen in een werkgroep om zodoende bij te dragen aan de Module Financiële Dienstverlening.

CongresTijdens zijn bezoek aan de Campus verzocht de Governor Welten een bijdrage te leveren aan het IV Congres on Econo-mic and Financial Education in Latin America, georganiseerd door de CEMLA (Centre for Latin America Monetary Studies) en de OECD (OESO).

Tijdens dit congres worden de ontwikkelingen besproken op het gebied van financiële educatie in en door de Latijns Amerikaanse landen. Naast afgevaardigden uit landen als Brazilië, Mexico en Barbados verzorgde ook Ivo Hopmans een presentatie. Namens de CBvS vertelde Ivo over de samenwerking tussen Welten

en de CBvS, de visie op leren en ontwikkelen en de voorge-nomen plannen voor de Suriname Financiële Campus en de daarbij horende Module Financiële Dienstverlening.

OntwikkelingIn januari ging het project officieel van start. Namens Welten O&O zijn Peter Hees-akkers, Ivo Hopmans en Cor Klok druk bezig met de ont- wikkeling van de module.

Cor is afgereisd naar Parama-ribo en realiseert daar samen met de werkgroepen de

Module Financiële Dienstverle-ning. Vanuit Nederland wordt hij ondersteund door Peter, Ivo en uiteraard de andere collega’s van O&O. John van Erp ging begin dit jaar naar Suriname om samen met de werkgroepen het didactische raamwerk van de module vorm te geven.

In het eerste kwartaal wordt hard gewerkt aan de realisatie van de module met als doel deze in het tweede kwartaal

gereed te hebben. Vervolgens kan gestart worden met de eerste cursusgroepen voor de financiële sector van Suri-name. Dan zullen ook trainers van Welten aanhaken om trainers ter plaatse op te leiden. Uiteindelijk wordt dan een totaal Surinaams product afgeleverd, waarbij zowel de trainingen als de organisatie door Surinamers wordt uitgevoerd.

ToekomstCees Welten is positief over de huidige ontwikkelingen. “Het is goed dat we – ondanks het besluit destijds de activi-teiten op een laag pitje te zetten – de contacten met onze relaties in Suriname de afge-

lopen jaren in stand hebben gehouden, waardoor dit mooie resultaat is bereikt. Dit biedt heel veel perspectief voor de toekomst van Welten in Suriname.”

vervolg van voorpagina

Met Scout&Scoor naar Suriname

Lees er alles over op de achterpagina

Deelnemers congres

Page 3: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 3In Praktijk

Goed tot zeer goedVoor het vierde achtereenvolgende jaar is de tevredenheid gestegen. Overall wordt de dienstverlening van Welten gewaardeerd met een ‘goed’ tot ‘zeer goed’. De feedback vanuit diverse opdrachtgevers geeft vertrouwen in de koers die Welten vaart als partner in business in totaaloplossingen. En dat zowel in hoog- als laagconjunctuur, denkend en werkend vanuit de manage-mentagenda van onze relaties.

MeedenkenUit de antwoorden op de ‘open box vragen’ blijkt de waardering over het meedenken door Welten met de organisatieontwikke-ling van de opdrachtgever.

AanbevelingsfactorDe aanbevelingsfactor onder lijnmanage-ment en directie is hoog; een 8,2 (op een schaal 0-10). Belangrijk aandachtspunt is de verbetering in de dienstverlening naar de HR-afdelingen. Op dit onderdeel is de aanbevelingsfactor een 7,2. Suggesties hieromtrent worden vooral gedaan met betrekking tot het nog meer bieden van totaaloplossingen in de gehele HR-kolom. Dit sluit overigens prachtig aan op de geformuleerde ambitie van Welten voor de komende periode.

SpiegelonderzoekNaast de meting die werd gedaan onder de opdrachtgevers van Welten, werd ook een spiegelonderzoek uitgevoerd onder onze eigen collega’s. De perceptie van de collega’s strookt in hoge mate met de beleving van de opdrachtgevers.

Waardevolle resultatenWelten hecht erg veel waarde aan de beleving van haar opdrachtgevers. Op deze manier kunnen wij onze dienst-verlening waar nodig optimaliseren en steeds beter inspelen op de wensen en behoeften van onze klant. Zeker in de huidige fase, waarin wij ons markt-aanbod aanpassen, zijn de uitkomsten van het Klanttevredenheidsonderzoek zeer waardevol.

Feedback De jaarlijkse meting geeft een foto van het moment. We zijn trots op het behaalde resultaat waarvoor al onze 800 collega’s zich dagelijks in het hele land bij onze opdrachtgevers vol enthousiasme inzet-ten. Wel realiseren wij ons heel goed dat kwaliteit zich elke dag opnieuw moet bewijzen. Opmerkingen, suggesties of complimenten horen we uiteraard graag gedurende de dagelijkse samenwerking, zowel van ons relaties als van onze collega’s.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Feeddex voerde eind 2012

in opdracht van Welten het jaarlijks Klanttevredenheidsonderzoek uit.

Onlangs werden de resultaten bekend. Ten opzichte van 2011

is de respons van het onderzoek met 3% gestegen waardoor

de uitkomsten een representatief beeld vormen van de ervaring van

onze opdrachtgevers.

Stijging klanttevredenheid

KlAnTTevredenheidS-OnderzOeK 2012

Page 4: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

4 Jaargang 8 - maart 2013

Klantcontact anno nuCAPTER voert als vooraanstaand facilitair klantcontactpartner van de Nederlandse financiële sector dagelijks duizenden gesprekken met klanten van haar op-

drachtgevers. In de klantcontactdiscipline, de frontlinie van iedere financial, tekenen de nieuwe verhoudingen tussen klant en dienstverlener zich al jaren duidelijk af. Adequate en snelle service, persoonlijk en

op maat gesneden, is een dwingende eis geworden van de moderne consument. Integriteit, deskundigheid en toegankelijk-heid gelden als voorwaarden voor loyali-teit. En wie dat niet respecteert kan rekenen op een stevige veeg uit de pan van een consument die met alles en iedereen in contact staat en over bijna onbegrensde informatie en keuzemogelijkheden beschikt.

Klantbediening als USPTe midden van de onstuimige dynamiek die het financiële landschap in z’n greep houdt, bevindt de sector zich in een terugtrekkende beweging. Financials zoeken de veilige havens van hun traditio-

Eén van de speerpunten van de AFM is het klantbelang centraal te

stellen in de financiële dienstverlening. Doel is ‘duurzame waarde’

te creëren voor klanten door producten te ontwikkelen die nuttig,

kostenefficiënt, veilig en begrijpelijk zijn. Een goed initiatief van de

toezichthouder waar een positieve prikkel vanuit gaat in de sector.

Maar de realiteit in de markt is dat de klant al nadrukkelijk centraal

staat. En niet de AFM, maar de klant zelf heeft deze positie opgeëist.

Directie aan het woord - Michiel Koopman

De klant heeft zichzelf centraal gesteld

Michiel Koopman, directeur van CAPTER

Page 5: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 5In Praktijk

nele kernactiviteiten op. Verzekeraars gaan weer recht-toe-recht-aan verzekeren en banken worden de spaarzame bastions van weleer. De markt slankt af en het productaanbod homogeniseert. Gemakke-lijk voor de consument, maar hoe onder-scheid je je nog als aanbieder van financi-ele producten?

de beste serviceOm te beginnen kun je ervoor zorgen dat jouw klanten de beste service ontvangen. De vooraanstaande positie die CAPTER de laatste jaren heeft verworven hebben we te danken aan de deskundigheid van onze mensen. Deskundigheid die aansluit bij de hogere eisen die worden gesteld aan klantbediening. Het is de basis van klanttevredenheid, waar CAPTER zich de komende jaren nog verder op gaat toeleggen. We streven naar het behalen van steeds hogere Net Promoter Scores onder de verschillende groepen mensen die onze organisatie met elkaar verbindt: de eindklant, opdrachtgevers en mede-werkers.

Klantbeleving optimaliseren In de gesprekken die CAPTER voert namens opdrachtgevers is klantbeleving het belangrijkste middel om dat te bereiken. We optimaliseren de beleving van de klant door, naast deskundigheid, nadruk te leggen op dialoog en feedback. Die feedback verdwijnt niet in gestandaar-diseerde afboekcodes en gesprekscatego-rieën, maar wordt op individueel niveau geregistreerd, geanalyseerd en actief ingezet om de processen in de gehele klantketen te verbeteren. Het doel is het creëren van een positieve, uniforme en persoonlijke klantbeleving over de diverse contactmomenten die de relatie tussen klant en organisatie markeren.

innovatie De klant optimaal bedienen betekent ook dat deze bepaalt wanneer, waar en hoe het contact plaatsvindt. CAPTER is ingericht om flexibel en schaalbaar in te springen

op de marktvraag, maar dat is tegenwoor-dig niet meer genoeg. Om klantcontact verder te flexibiliseren ontwikkelden we toepassingen voor klantinteractie via het online kanaal. Voor inkomend verkeer kan via de website van onze opdrachtgevers direct een videoverbinding tot stand

worden gebracht met de klantenservice. Een andere toepassing maakt het moge-lijk een volledig financieel adviestraject op afstand verzorgen. De beleving is gelijk aan, of zelfs beter dan, face to face gesprekken. Verder kunnen we opdracht-gevers begeleiden bij het verder integreren van geautomatiseerde online klantenser-vice. Onze ‘virtuele assistent’ wordt daarbij volledig geïntegreerd in de functionele structuur van de website, zodat klanten niet alleen antwoord krijgen op hun vraag maar ook direct verder worden geholpen.

direct Advies De huidige dynamiek in de markt vraagt om complete oplossingen van vernieu-wende bedieningsconcepten in combinatie met schaalbaarheid in vakbekwame professionals. CAPTER pakt die hand-schoen op, bijvoorbeeld met onze dienst ‘Direct Advies’. Deze omvat de inrichting of (gedeeltelijke) overname van een compleet direct advieskanaal, waarbij de opleiding en inzet van deskundige mensen, kanaal-inzet én de projectaansturing integraal door CAPTER worden gerealiseerd. De kracht van Direct Advies ligt in hoogwaar-dig advies en intensieve begeleiding voor de klant tegen relatief lage kosten. CAPTERS traditionele voordelen van flexibiliteit en schaalbaarheid komen ook van pas: we bouwen capaciteit snel op en af en de operatie functioneert direct op het gewenste niveau.

Krachtige marktcombinatie Ik ben bijzonder trots op de acquisitie van CAPTER door Welten. Ik denk dat twee specialismen samen zijn gegaan die complementair aan elkaar werken en dat beide organisaties goed bij elkaar passen. Ondanks alle hierboven beschreven moderne technieken en toepassingen is CAPTER net als Welten een organisatie die groot is geworden dankzij gedreven mensen die unieke expertise leveren. Samen denk ik dat we onze positie verder kunnen uitbouwen. We zijn leidend in opleiding, capaciteit en klantcontact binnen de financiële sector in Nederland. Dat blijft niet onopgemerkt: we zijn al volop in onderhandeling over enkele grote opdrachten die mogelijk zijn door onze gecombineerde kracht. Ik heb veel zin in dit nieuwe gezamenlijke hoofdstuk van onze organisaties. Beste Weltenaar, het is mij bijzonder aangenaam kennis te maken!

live videoWie CAPTERS klantcontactspecialisten en –toepassingen in actie wil zien is van harte welkom in onze vestigingen in Nijmegen of Hilversum! Bekijk ook de demo van CAPTERS live video toepassing: http://www.capter.nl/diensten/advies

Directie aan het woord - Michiel Koopman

De klant heeft zichzelf centraal gesteld

Page 6: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

6 Jaargang 8 - maart 2013

FlyboardenFlyboarden - ook wel kite- of landboarden genoemd - is een sport waarbij je je voort laat bewegen door een vlieger over bijvoorbeeld een strand of weiland. Een flyboard is een soort ‘oversized’ skateboard

met luchtbanden. Net als bij andere kitesporten, zoals bij kitesurfen of snowkiten, sta je op een board haaks op de wind om zo snelheid te maken.

De sport flyboarden is rond 2004 komen overwaaien vanuit

Engeland en wordt nu naar schatting door zo’n 1.000 mensen actief beoefend in Nederland. Flyboarden wordt vooral in de winterperiode beoefend, omdat het strand dan mooi hard is en het vaak flink waait. De prijzen van een flyboard variëren. Vanaf € 400,- heb je een beginnersset, maar een professionele set kost al gauw ruim €1.500,-. Bij het flyboarden kunnen hoge snelheden bereikt worden van 60 km/u en grote sprongen gemaakt worden van 4 à 5 meter hoog.

Mijn passie Vanaf mijn tiende ben ik bezig met vliegeren en verschillende combinaties om steeds harder en hoger te kunnen vliegen.

Mede hierdoor hebben mijn goede vriend, Rowin Winkels en ik besloten begin 2011 een eigen onderneming op te richten. Ons bedrijfje genaamd Flyboarden.nl is een website met informatie en een forum voor en door flyboardend Nederland. Ook hebben wij ons gespecialiseerd in het geven van cursussen en demonstra-ties voor particulieren en bedrijven en geven we advies en verkopen we materiaal om deze sport zo optimaal moge-lijk te kunnen beoefenen. Tevens zijn wij medeorganisa-tor van het Nederlands

Kampioenschap Flyboarden. De wedstrijden die georgani-seerd worden hebben een hoog fungehalte en staan nog in de kinderschoenen, maar worden ieder jaar groter en professio-neler.

Voor mij is flyboarden de kick om door de lucht te vliegen en nieuwe truckjes te leren. Dit geeft mij veel energie en ik vind het super om te spelen met de elementen van de natuur. In het weekend probeer ik zoveel mogelijk aan het strand te zijn en mensen te helpen bij het beoefenen van deze sport of om zelf lekker te kunnen uitwaaien. Het delen van kennis en ervaring vind ik het leukste en geeft mij veel voldoening. Ik hoop dit in de toekomst ook te kunnen doen op bancair gebied.

Flyboarden is voor jong en oud en eenvoudig te leren, dus lijkt het je leuk om ook eens kennis te maken met deze mooie unieke sport? Kijk dan eens op Flyboarden.nl of mail naar [email protected] voor meer informatie en de mogelijk-heden.

Maak kans op een intro- ductieles van PaulLijkt het jou ook leuk om door de lucht te vliegen op een flyboard? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. Onder de inzenders verloot Paul een introductieles voor drie collega’s.

Dit houdt mij bezig

Flyboarden

Mijn naam is Paul van Haaren, 22 jaar en ik woon

in Schalkhaar (OV). Sinds september 2012 werk ik

bij Welten waar ik het traineeship Business Banking

volg. Momenteel ben ik als medewerker incasso

actief bij Lindorff (voorheen Solveon) in Amersfoort.

Daarnaast ben ik graag bezig met mijn grote passie

flyboarden.

Paul van Haaren

Page 7: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 7In Praktijk

De bijeenkomst werd geopend door met een aantal stellingen een discussie op gang te brengen. De volgende stellingen werden besproken:

Betaald advies is in het belang van de klant en geen bankbelang

eenS Alle deelnemers aan de bijeenkomst waren het erover eens dat betaald advies zeker in het belang van de klant is.

de klant kiest voor het goedkoopste advies

OneenS Een grote meerderheid is het niet eens met deze stelling. Wel wil de klant weten wat hij voor het betaald advies kan verwachten en wil hij een gevoel hebben bij de bank/ adviseur. De deelnemers zijn ook van mening dat de adviseur vertrouwen moet uitstralen, zodat zowel de adviseur zelf als de klant ervan overtuigd zijn dat hij het bedrag waard is.

de rol van de adviseur is eenvoudiger geworden

eenS De meeste deelnemers sluiten zich hierbij aan, zeker voor wat betreft de hypothecaire producten. Men hoeft niet meer te onderhandelen en de klant heeft zijn keuze vaak vooraf al gemaakt.

ToekomstverwachtingenVervolgens werden de eerste ervaringen met betrekking tot de betaald adviesgesprekken besproken, waarna de deelnemers inzoomde op de rol van de Financieel Assistent en de verwachtingen naar de toekomst. Van 2013 ging de reis in de toekomst naar 2016 en 2022.

Proactieve houdingDe deelnemers verwachten dat meer en meer een proactieve houding wordt gevraagd van de Financieel Assistent en dat deze zich meer zal ontwikkelen naar de rol van Junior Financieel Adviseur.

Communicatieve vaardighedenDoor de toename van digitale en virtuele kanalen zal flink op communicatieve vaardighe-den getraind moeten worden.

De meeste deelnemers denken dat de rol van Financieel Assistent uiteindelijk ophoudt te bestaan omdat klanten in de toekomst 24/7 advies en ondersteuning kunnen ervaren; virtueel, digitaal of in financial shops.

Is er toekomst voor Financieel Assistenten en Adviseurs?‘De toekomst van Financieel Assistenten en Adviseurs’ was medio

februari het thema van de eerste visiebijeenkomst van dit jaar van

Personal Banking. Op de Campus deelde een aantal Weltenaren

ervaringen en inzichten en werd vooruit gekeken naar de toekomst.

Page 8: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

8 Jaargang 8 - maart 2013

Sinds 1 januari 2012 is de tweedelijns Operational Risk Management (ORM) afdeling van AEGON centraal in de organisatie belegd. Er is een uniform risicoraamwerk ontwikkeld om alle materiële operationele risico’s bedrijfs-breed te monitoren. Remco Mulder leidt het ORM-team dat uit elf mensen bestaat. Remco: “De operationele risico’s en de beheersing hiervan is primair de verant-

woordelijkheid van de business. De tweede ‘line of defense’ is de afdeling Risk Management & Compliance, waar ORM onderdeel van uit maakt. Vanuit het centrale ORM-team hebben wij ‘dedicated’ ORM-ers voor alle business lines. Van-wege de centrale organisatorische positie van ORM hebben wij een volledig beeld van de bedrijfsbrede operationele risico’s en kunnen we de business adviseren in

Jos Konincks startte in 2011 via Welten als Risk Manager bij AEGON. Hij kwam op een goed tijdstip,

want op het moment dat zijn opdracht teneinde liep, werden de verschillende Operational Risk Management-

afdelingen bij AEGON NL gecentraliseerd. Dat leverde hem twee vervolgopdrachten op en de kans

een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van één integraal risico en controle-raamwerk voor AEGON NL.

Remco Mulder, teamleider Operational Risk Management: “Het operationeel risicomanagement bewaakt

nu nog meer dan voorheen de kaders voor de klantgedreven strategie van AEGON.”

Operational Risk Management bij AEGON

Coachen en klankborden, maar wel hard op de materie

Remco Mulder (l) en Jos Konincks

Page 9: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 9In Praktijk

Operational Risk Management bij AEGON

Coachen en klankborden, maar wel hard op de materie

de beheersing van deze (keten)risico’s . Tegelijkertijd staan wij op afstand en dwingen wij de business de verantwoorde-lijkheid voor risicobeheersing te nemen. We zijn kritisch, we dagen uit en zijn scherp op de inhoud.”

de rol en het belang van OrMWelten kreeg in 2011 de vraag van AEGON voor een interim Operational Risk Manager voor de business line Schade. Freelance risicomanager Jos Konincks (57), als zzp’er aan Welten verbonden, startte in mei 2011 bij AEGON Den Haag om onder meer de SOx-rapportage te coördineren en te begeleiden en de business line te coachen bij de implemen-tatie van de Risk Control Self Assessment.

Remco:“Jos had aan het einde van zijn eerste opdrachtperiode een projectrol gespeeld in de ontwikkeling van het integrale risico en controle-raamwerk voor Schade. Hij viel ons op als iemand die inhoudelijk sterk is, van aanpakken weet, maar tegelijkertijd de tijd neemt en het geduld opbrengt om de business bewust te maken van hun primaire verantwoorde-lijkheid voor operationeel risicomanage-ment.” Remco vroeg Jos voor een tweede opdracht bij de unit Hypotheken.

‘dedicated OrM-er’Jos Konincks: “De business line Hypothe-ken was onderdeel van de business line Leven en derhalve was er nog geen ‘dedicated ORM-er’ op de Hypotheken-activiteiten. De groei van de Hypotheken-activiteiten vroeg echter om een seperate invulling van de operationeel-risico- managementfunctie. Ik heb die rol met plezier op mij genomen. Mijn taken waren onder meer om de operationele risico-aanpak bij Hypotheken te identificeren vanuit de bestaande operationeel risico-managementactiviteiten bij Leven. Ik heb onder andere de governance rondom de operationele risicobeheersing van de Hypotheken-activiteiten geprofessionali-seerd door bijvoorbeeld een Risk en Audit Committee (RAC) op te zetten en

te implementeren.” Jos was daarvoor van februari tot juli 2012 actief.

De derde AEGON -periode van Jos startte in november 2012 en duurde tot half februari 2013. Remco: “We zagen dat Jos breed inzetbaar is en veel ervaring en expertise heeft. Vanwege tijdelijke onder-bezetting wilden we dat Jos een aantal afzonderlijke klussen zou oppakken. Wij hebben hem gevraagd voor een aantal afdelingen, zoals Financial Services, Procurement, Strategie & Innovatie en bij een traject als invoering van SEPA/IBAN, alsmede bij het uitvoeren van AEGON NL-brede gap-analyses in het kader van nieuwe of gewijzigde Group risk policies.” Jos: “We hebben een format ontwikkeld om op een inzichtelijke manier periodiek mogelijke ‘gaps’ te analyseren en te rapporteren.”

heldere visie, gerichte aanpakRemco Mulder: “Bij AEGON proberen we de ORM-functie primair in te vullen vanuit vaste krachten, maar als dit door onder-bezetting of het ontbreken van specifieke kennis niet goed genoeg lukt, zullen we hiervoor externen inhuren. De samen-

werking met Jos is uitstekend bevallen. Niet alleen vanwege zijn ervaring en expertise, maar ook omdat zijn houding en gedrag prima aansluiten bij de kernwaar-den van AEGON. ORM heeft niets aan ja-knikkers, maar altijd de ‘betweterige politieagent’ spelen werkt ook niet.”Jos Konincks: “Mijn taken zijn afgerond. Het risico en controle-raamwerk is klaar en voor alle policy gaps zijn gap closure-plannen belegd in de business. Mijn indruk is dat AEGON NL zijn Operational Risk Management uitstekend voor elkaar heeft, met een heldere visie en gerichte aanpak. Als klantgedreven organisatie moet je ook het risicomanagement primair bij de afdelingen leggen die in nauw contact staan met klanten. Daar moet het risico-besef groot zijn. ORM is voor de business, haar klanten en overige stakeholders dan het extra slot op de deur.”

Hoofdkantoor AEGON

Page 10: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

10 Jaargang 8 - maart 2013

“Tijdens een tweetal opdrach-ten bij lokale Rabobanken hield ik mij actief bezig met het wegwerken van de taken bij de afhandeling van verhuizingen”, vertelt Marloes. “Na de overgang van het oude naar het nieuwe proces, veranderde er veel in de afhandeling en dat leidt tot nieuwe werkzaamhe-den. Het is dan zaak om te voorkomen dat je tegen achterstanden aanloopt met negatieve consequenties voor de klant én voor de bank als gevolg. Om dit te voorkomen is het belangrijk te zoeken naar een oplossing voor de lange termijn. Dit was voor mij een reden na te denken over mogelijkheden om banken hierbij te helpen.”

initiatiefTijdens een bijeenkomst van Personal Banking deed business unit manager Ivo van Riel een oproep richting alle medewerkers met initiatieven te komen, wanneer men signaleert dat zaken geoptima-liseerd konden worden. Voor Marloes was dit aanleiding haar ideeën met betrekking tot het proces verhuizen voor te leggen aan Ivo en haar mana-ger detachering - Marianne van Dalen. “Van het een kwam het ander”, zegt Marloes. “Er was al snel een aanzet voor het project. Samen met collega Peter Wielaard heb ik gebrain-stormd om de mogelijkheden en de kansen in kaart te brengen.” Op basis van de

sessie schreef Marloes een projectvoorstel.

leaflet ‘Optimalisatie Proces verhuizen’Naar aanleiding van het voorstel is een leaflet ontwik-keld met daarin een heldere omschrijving van het traject en de mogelijkheden die Welten biedt de bank hierbij te helpen en te adviseren. Het doel hierbij is het proces verhuizen dusdanig in te richten dat het risico op achterstanden in de toekomst wordt voorkomen en dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de verkoopkan-sen die gekoppeld zijn aan het verhuistraject.

“Als je meedenkt met de organisatie en er wordt daad- werkelijk iets gedaan met jouw idee, dan werkt dat super motiverend”, aldus Marloes. “Ik kan het collega’s daarom zeker aanraden ook eens actief te kijken of ze mogelijkheden zien bij de opdrachtgever om de dienstverlening verder te optimaliseren!”

Wil je de digitale leaflet ‘Optimalisatie Proces Verhui-zen’ ontvangen? Stuur dan een mail naar [email protected].

‘Oplossing zoeken voor de lange termijn’

Een goed voorbeeld is het initiatief van collega

Marloes Elzenga van Personal Banking. Tijdens

haar opdrachten kreeg zij te maken met de gevolgen

van de overgang van het oude naar het nieuwe

proces verhuizen. Marloes schreef een projectvoor-

stel om zodoende het proces voor de bank te opti-

maliseren en kansen te benutten.

Marloes Elzenga

Initiatief van een collega Weltenaren ervaren als geen ander met welke kansen en uitdagingen onze opdrachtgevers te maken hebben. De professionals worden daarom ook gestimuleerd initiatief te tonen en te denken in oplossingen. Hierdoor weet Welten nog beter wat er bij de opdrachtgevers speelt en de collega’s blijven scherp én gemotiveerd.

Page 11: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 11In Praktijk

“Tijdens mijn eerste opdracht heb ik ontzettend veel geleerd”, vertelt Denise. “Deze periode kan ik het best omschrijven met de woorden groei, ontwik-keling en energie. Niet alleen ik, maar ook de bank waarvoor ik werkte maakte een verande-ring door. Deze lokale bank omschrijft zichzelf als een ‘dynamische vooruitstrevende bank met de ambitie de mooi- ste bank boven het Noordzee-kanaal te worden voor klanten én medewerkers’ en daar wordt hard aan gewerkt.”

Strategische speerpuntenTijdens een werkoverleg werd gesproken over strategische speerpunten, waaronder het speerpunt gastvrijheid. Mede-werkers brainstormden over de vraag over de vraag hoe de bank invulling kon geven aan het onderwerp gastvrijheid. “Ik vroeg me af of we dit niet beter aan de klant konden vragen”, zegt Denise. “Immers: ‘Ken de verwachting van de klant en overtref deze’. Met dit idee ging ik naar Jeroen Haanstra, destijds ad interim manager Verkoop en Service.”

Hij reageerde positief. “Gast-vrijheid is één van de strategi-sche speerpunten binnen onze bank. Hiermee willen we ons richting de klant onderschei-den. Gastvrijheid is echter een breed begrip en om hier invulling aan te geven, kozen wij ervoor het begrip te verkleinen.”

enquête“Denise gaf aan dat het nog beter zou zijn de klant te vragen wat hij onder gastvrij-heid verstaat en wat hij daarin belangrijk vindt”, vervolgt Haanstra. “Vanuit haar rol als Verkoop en Service Adviseur was Denise niet direct de aangewezen persoon dit project op te pakken. In het kader van haar ontwikkeling gingen wij echter toch akkoord. Vervolgens ging Denise met meerdere collega’s en klanten in gesprek over het onderwerp gastvrijheid. De informatie die hieruit kwam vertaalde ze in een enquête.”

Aan de hand van de uitkomsten maakte Denise een analyse en formuleerde ze een aantal con-clusies. Deze worden door de bank nu gebruikt in de actie-plannen. “In het eerste kwar- taal hebben we een aantal acties geformuleerd waarmee we het verschil op gastvrijheid willen maken”, vertelt Haan-stra. “Aan het einde van het eerste kwartaal stellen we de actiepunten voor het tweede kwartaal vast en ook hier komen de conclusies uit de enquête naar voren. Een mooi leertraject voor Denise dat ze zeer goed heeft uitgevoerd. Ze heeft concrete uitkomsten voor de bank op papier gezet waarmee we de dienstverle-ning kunnen verbeteren”.

Denise is op haar beurt ook zeer tevreden. “Het was voor

mij erg leerzaam en het is bovendien fijn mee te mogen denken en op die manier je steentje bij te kunnen dragen”.

‘Ken de verwachting van de klant en overtref deze’

Denise Groeneveld rondde in april 2012 de opleiding

Small Business en Retail Management af en startte

vervolgens bij Welten met het Traineeship Personal

Banking. Eind mei begon Denise aan haar eerste

opdracht bij een lokale Rabobank in Noord-Holland

als Verkoop en Service Adviseur, waar ze meteen

eigen initiatief toonde.

Denise Groeneveld

het Welten dnA de mens centraal

no-nonsense

Altijd door passie gedreven

Ook Marloes en Denise hebben het Welten DNA. Zij weten wat er speelt bij de opdrachtgevers en hebben dit op eigen initiatief op creatieve wijze weten te vertalen. Zij zijn Altijd door passie gedreven: Welten streeft naar een grote mate van professionaliteit. Door ervaring, creativiteit, innovatie en vooral door te luisteren naar de wensen van de opdrachtgever, halen wij het beste uit ons zelf. Wij denken altijd in oplossingen vanuit onze passie om de beste te zijn.

Page 12: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

12 Jaargang 8 - maart 2013

AZL, onderdeel van ING Groep, heeft een hoofdvestiging in Heerlen en een kantoor aan de Daltonlaan in Utrecht waar Patty, als eerste vanuit Welten, vanaf begin 2010 haar opdracht vervult.

In totaal werken bij AZL zo’n 400 mensen en zij verzorgen de administratie van ruim 60 pensioenfondsen met in totaal meer dan één miljoen deel-nemers. Alles wat zij doen heeft direct of indirect te maken met de pensioenen van die deelnemers. De deel- nemer krijgt duidelijkheid over zijn pensioen, en vindt in AZL een pensioenuitvoerder die bereikbaar, deskundig, en behulpzaam is.

Bestuurders van de pensioen-fondsen krijgen ook onder-steuning van AZL. Om hun fonds goed te besturen moeten zij kunnen beschikken over actuele en correcte cijfers, toegankelijke prognoses en

duidelijke adviezen. Daarom biedt AZL een administratie die perfect op orde is, maar ook bestuurs- en communi-catieadvies en actuariële dienstverlening.

handhavingPatty is op dit moment werk-zaam bij het onderdeel bestuursadvies, waar zij verantwoordelijk is voor de handhaving binnen het bedrijfstakpensioenfonds

voor de ‘groothandel in levens- middelen’. Je kunt haar rol omschrijven als een soort ‘opsporingsambtenaar’.

Hoe gaat dit in zijn werk? Verschillende CAO-partijen onderhandelen met elkaar over een pensioenregeling voor een specifieke bedrijfstak. Als het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze regeling verplicht stelt, dan zijn ondernemers binnen die bedrijfstak verplicht tot deelname aan het bedrijfs-takpensioenfonds. Vrijstelling kan aangevraagd worden; dergelijke verzoeken worden ook door de afdeling bestuurs-advies in behandeling geno-men.

De specialist handhaving heeft voornamelijk contact met collega’s, werkgevers (en/of hun advocaat/adviseur) en de pensioenfondsbestuurders. Het werk bestaat zowel uit de behandeling van individuele dossiers, als het maken van interne procedures. Zo heeft Patty in het begin van haar opdracht een beslisschema ontwikkeld zodat de werk-geversdesk 1ste lijn binnen-komende formulieren zelf kan toetsen en eventueel door kan sturen naar de 2de lijn, bestuursadvies.

Naast het beantwoorden van complexere juridische vragen

De redactie van Welten In Praktijk bracht een bezoek aan een van de grootste

pensioenuitvoerders van Nederland om te ervaren wat voor activiteiten daar

plaatsvinden en welke daarvan door collega Patty Kuijper worden uitgevoerd.

Op pad met Patty

Patty in gesprek met haar AZL collega’s

Page 13: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 13In Praktijk

(2de lijn) is Patty ook verant-woordelijk voor de inrichting van het ‘opsporen’ van werk-gevers die zich nog dienen aan te melden bij het pensioen-fonds. Ook maakt zij notities voor het bestuur (de aanslui-tingscommissie) die verant-woordelijk is voor beleids-matige vragen. Een goede notitie bevat alle informatie, zodat het bestuur snel tot een beslissing kan komen.

De uitdaging binnen de rol van specialist handhaving is de soms aanvankelijk afwijzende sfeer in het contact met de werkgever zodanig om te buigen dat er bij de uiteinde-lijke aansluiting een positief contact ontstaat. Dit zonder meteen op alle regelgeving te focussen. Daarnaast krijgt Patty ook veel energie als zij de AZL klant kan voorzien van goede tips over pensioen. Deze tips hoeven niet direct juridisch georiënteerd van aard te zijn.

Patty heeft tijdens haar opdracht ervaren dat het zeer belangrijk is dat de communi-catie tussen diverse afdelingen binnen een organisatie goed verloopt. Aan het begin van haar opdracht heeft Patty een bezoek gebracht aan haar collega’s in Heerlen met de vraag wat zij nodig hadden om hun werk goed te kunnen doen. Hier werd verrast op gereageerd en dit leidde tot erg positieve reacties en een voortreffelijke samenwerking.

CultuurPatty heeft het erg naar haar zin bij AZL. De inhoud van haar

werk is interessant en ze werkt samen met prima collega’s die altijd oprechte interesse tonen. De collega’s zijn erg sociaal; zo worden er regelmatig etentjes en pubquizzen georganiseerd. Er zijn ook AZL-ers die aansluiten bij het wintersport-uitje van Welten.

Ook is Patty erg te spreken over de gezonde privé/werk balans binnen AZL. Er wordt op een volwassen manier een hoge kwaliteit van het werk verwacht, maar de vorm wordt door de collega’s zelf bepaald. Kortom; veel verantwoordelijk-heid maar zeker ook veel vrijheid. Thuiswerken is geen probleem en ook haar andere rol, manager detachering Pensioen Professionals, is prima te combineren. Voor-lopig blijft Patty nog met veel plezier aan het werk voor AZL.

Azl:

• Bestaatvoor100%uitpensioenprofessionals, voor het merendeel HBO+ of universitair opgeleid

• Heeftruim40jaarervaringmetpensioenbeheer

• Issinds2007CentreofExcellence binnen de ING Groep

• Biedthoogwaardigeintegraleenmodulaire dienstverlening aan ruim 60 Nederlandse pensioenfondsen met meer dan één miljoen deelnemers

• Heeftdesoftwarevoordepensioenadministratie zelf ontwikkeld

• Isvriendelijkendeskundig,vindendedeelnemers van pensioenfondsen waar AZL voor werkt. Uit continu klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat klanten die recent contact hebben gehad de dienstverlening met een 8,1 waarderen.

Maar liefst twee postvakjes

Page 14: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

14 Jaargang 8 - maart 2013

Welten wijze in beeld

Erik filmt Marvin, Viënna en Cees voor promo Scout&Scoor

Cor ontdekt van alles in de Surinaamse natuur

Cor ontdekt van alles in de Surinaamse natuur

Winterborrel Business Banking - trendsetters

Robert-Jan Knook tijdens

workshop NieuwswaardeRobert-Jan Knook tijdens

Superman Dat kan niet. Dat kan Welten.

Welten ‘ON AIR’ tijdens workshop Nieuwswaarde

Presentatie CAPTER tijdens bijeenkomst Business Banking

Frank Verlinde ook buiten kantoor-uren druk aan het coachen

Welten wijze in beeld

Erik filmt Marvin, Viënna en Cees

Mijn Welten team v.l.n.r. Debby, Alinda,

Esther, Tineke, Stefan en Roel

Ook de collega’s van Personal Banking

zijn erg fl exibel.Ook de collega’s van Personal Banking

zijn erg fl exibel.

Presentatie CAPTER tijdens bijeenkomst Business Banking

Welten ‘ON AIR’ tijdens workshop Nieuwswaarde

Page 15: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 15In Praktijk

De passie ondernemers sterker en succesvoller te maken

Na een welkom door Jean-Pierre Adams nam Roy Spit, commercieel directeur van Qredits, ons in vogelvlucht mee in het ontstaan van Qredits tot heden. Ten slotte verzorgde Bert Hoezen de intervisie waar diverse voorbeelden van bestaande coachingstrajecten werden gedeeld.

WaarderingRoy Spit gaf tijdens deze avond nog eens aan dat Welten vanaf het eerste uur als partner is aangesloten. Qredits waardeert dit enorm. Naast vrijwillige coaching wordt Welten ook voor andere projecten inge-schakeld. Het meest recente voorbeeld is een opdracht waar twee trainees van Business Banking het beheerproces onder de loep hebben geno-men. Leuk om van Roy nu te

horen dat enkele aanbevelin-gen van onze collega’s ook succesvol zijn geïmplemen-teerd.

OntwikkelingenSinds de oprichting zijn inmiddels 3300 kredieten verstrekt en worden op dit moment maandelijks circa 100

kredieten van gemiddeld € 17.000,- uitgeboekt door Qredits. Dat vraagt nogal wat van de organisatie. Processen worden continu efficiënter en ook de coaching is op een professionelere manier geregeld. Zo is Nederland over zes regio’s verdeeld en heeft elke regio een coördinator die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van coaching en ook de regie voert over toetreders.

visieOok wordt een serieuzer beroep gedaan op het zelfma-nagement vermogen van de ondernemer, ofwel de aanvra-ger van het krediet. Qredits faciliteert met hulpmiddelen zoals e-learnings, een onder-nemers- of verkoopplan schrijven en debiteurenbeheer. De visie van Qredits is star-tende ondernemers de best

mogelijke ondernemersstart te geven door persoonlijke begeleiding van gekwalificeer-de vrijwilligers. Onze coaches zullen – indien ze interesse hebben – vanaf nu ook onder-nemers coachen die hun ondernemersplan aan het schrijven zijn. Deze trajecten zullen maximaal zes maanden duren. Coachingstrajecten van ondernemers met financiering nemen zo’n twaalf maanden in beslag.

CoachingDiverse Weltenaren zijn al een aantal jaar actief als coach en hebben verschillende coach-ingstrajecten achter de rug. De aspirant coaches staan aan de vooravond van de eerste ervaring. Eind februari is een groep van ongeveer twintig deelnemers opgeleid als coach.

Voordat onze coaches van start gaan volgen ze bij collega Bert Hoezen de training ‘Coach de Qoach’ en maken ze een persoonlijk profiel aan op het digitale coachingsplein van Qredits. Vervolgens wordt door de ondernemer een keus gemaakt wie hij of zij als coach wenst in te schakelen. De erva-ringen die we tijdens de intervisie hebben gedeeld zijn leerzaam, nuttig en zeker ook leuk!

Heb ook jij de passie om ondernemers sterker en succesvoller te maken of wil je meer informatie over Qredits? Neem dan contact op met Yvette Vromans: [email protected]

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is de standaard voor ondernemen in

de 21ste eeuw. Ook Welten is zich hiervan bewust en zet graag kennis en ervaring

van Weltenaren in en is daarom sinds 2010 officieel partner van het coachings-

programma van Qredits. In februari waren alle coaches en aankomend coaches

op het kantoor van Qredits in Amersfoort voor een intervisie waarbij onze samen-

werking en actuele ontwikkelingen werden besproken.

Welten is voortdurend actief in de financiering van startende en middelgrote ondernemingen. Graag ondersteunt Welten Qreditsklanten bij de start van hun ondernemersactiviteiten. De mens centraal, No-nonsense en Altijd door passie gedreven staan voor het DNA van Welten. Deze waarden sluiten perfect aan bij de activiteiten van Qredits. Dit initiatief levert voor alle betrokkenen een winsituatie op. Enerzijds heeft de deskundigheid van de coach een positief effect op de ontwikkeling van de ondernemer en ander-zijds is het een bijzondere leerervaring voor de coach.

Qredits Update

Deze coaches gaan ondernemers sterker en succesvoller maken

Microkrediet in Nederland

Page 16: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

16 Jaargang 8 - maart 2013

De geleidelijke integratie van medewerkers, klanten, vesti- gingen en activiteiten van Friesland Bank met de Rabobank vindt plaats gedu-rende een overgangsperiode van ongeveer twee jaar. Dit geeft de raad van bestuur van Friesland Bank de tijd dit complexe traject zorgvuldig voor te bereiden en te begelei-den. Zo ook op het gebied van opleidingen. Zo’n 300 commerciële medewerkers van Friesland Bank moeten voorbereid worden op de overgang naar Rabobank.

Snelle start“Begin november werd Welten door Friesland Bank benaderd om te participeren in het opleidingsvraagstuk voor de particuliere medewerkers van de bank”, vertelt Jody. “Samen met Rabobank Learning Center (RLC) en Benkis – voor de zakelijke opleidingen – zijn we direct aan de slag gegaan om tot een goed onderbouwd plan te komen om de medewerkers goed voor te bereiden op de overgang naar Rabobank.”

“Voor ons was het belangrijk snel te starten”, vervolgt Bert Ferwerda. “Door de voortva-

rende aanpak van Welten en Benkis kon kort na een tweetal kick-offs al in de eerste helft van december begonnen worden met de eerste trainin-gen voor de 300 Friesland Bank medewerkers. Voor de medewerkers zijn de gevolgen van een overname altijd spannend. Zij hebben nergens om gevraagd maar worden wel geconfronteerd met nieuwe processen en systemen. Met de aanvang van de trainingen wordt de overgang ook voor hen concreet en krijgen ze meer gevoel bij de Rabobank. Wij waren dan ook gebaat bij een snelle start en een even zo snelle voortgang.”

Uniek procesVolgens Jody kon mede door de inzet van alle partijen snel worden geacteerd. “Bij ieder- een is de enorme bereidheid aanwezig dit project tot een goed einde te brengen. De samenwerking met het RLC verloopt soepel en de mede-werkers van de lokale Rabo-banken zijn erg behulpzaam op faciliterend gebied. De inzet en gastvrijheid van de HRM medewerkers van Friesland Bank is bijzonder. Bij de eerste e-learning examens die eind

Bij de bekendmaking in april 2012 van de overname van

Friesland Bank door Rabobank werd Bert Ferwerda

– voorheen directeur HR Rabobank – voor de over-

gangsperiode benoemd als HR-transitiemanager.

Vanuit HR-perspectief heeft hij de verantwoordelijk-

heid het traject in goede banen te leiden. Voor het

opleidingsvraagstuk is inmiddels een samenwerking

gevonden met Welten. Bert Ferwerda en Jody Klerks,

die dit project voor Welten leidt, in gesprek over

een unieke samenwerking.

Overgang Friesland Bank naar Rabobank

Bert Ferwerda

Page 17: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 17In Praktijk

Overgang Friesland Bank naar Rabobankjanuari plaatsvonden bij Friesland Bank werd gesur-veilleerd door HRM medewer-kers van de bank. Je merkt aan alles dat ook zij – ondanks hun lastige positie – dit traject tot een succes willen maken.”

“Aan het einde van de over-gangsperiode doen de HRM medewerkers mee het licht uit”, reageert Bert. “Ze zijn erg gemotiveerd en ervaren dat dit een uniek proces is. Geduren-de het hele traject blijven zij het vertrouwde gezicht voor de collega’s. Gezien de emoties die met een dergelijke over-gang gepaard gaan, vervult HRM hierin dan ook een belangrijke rol.”

Ook tijdens de trainingen wordt rekening gehouden met de emoties van de medewer-kers. “De trainers hebben ter voorbereiding meegelopen op de werkvloer. Hierdoor weten zij wat er speelt onder de mensen”, zegt Jody. “Vooral voor medewerkers die al jaren bij Friesland Bank werken is het lastig over te moeten naar andere producten en syste-men. Tijdens de trainingen wordt daarom niet alleen gekeken naar wat allemaal anders is bij de Rabobank, maar worden juist ook de overeenkomsten opgezocht. Deze herkenbaarheid helpt de medewerkers sneller vertrouwd te raken met de Rabobank materie.”

Brug bouwenBert is tevreden over de voort- gang van het opleidingstraject. “Welten kijkt goed naar de functies van Friesland Bank en de eisen van Rabobank en bouwt nu een brug op het gebied van opleidingen.

De kennis die Welten heeft van de processen en systemen van de Rabobank speelt hierbij een belangrijke rol. Door het inlevingsvermogen en de snelle vertaalslag die is gemaakt, verwacht ik dat de medewerkers van Friesland Bank snel op het gewenste niveau zitten. In de tweede fase van het traject zal de focus meer op de specifieke functies komen te liggen. Dit geeft de medewerkers meer houvast.” Jody beaamt dit. “Zodra je weet wat het punt op de horizon is, kun je de mensen gericht opleiden. Hiermee krijgt alles ook meer vorm voor de mensen.”

De Rabobank stimuleert de medewerkers goed om zich heen te kijken, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. “We gunnen iedereen optimale kansen op de arbeidsmarkt”, zegt Bert. “Op het intranet van Friesland Bank worden de Rabobank vacatures geplaatst, we verzorgen sollicitatie- trainingen en de medewerkers kunnen zich ook aanmelden voor andere opleidingen om bij- of om te scholen. Investe-ren in educatie vind ik erg belangrijk. Daarnaast begelei-den we waar mogelijk en gewenst ook medewerkers van werk naar werk. Ook hierin kan Welten van toegevoegde waarde zijn.”

Jody Klerks

Page 18: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

18 Jaargang 8 - maart 2013

Op weg naar het nieuwe diploma

WetgevingIn 2011 begon het Ministerie en CDFD in samenwerking met de sector met de consultatie-rondes voor de inrichting van het nieuwe Wft vakbekwaam-heidsbouwwerk. De afgelopen twee jaar kregen de eisen steeds meer vorm, waarna in december 2012 de offi ciële eind- en toetstermen voor de nieuwe Wft modules werden vrijgegeven.

Directe aanleiding voor de herziening van het huidige Wft is de uitkomst van verschil-lende onderzoeken van de AFM. Hieruit bleek dat – door het ontbreken van de juiste vaardigheden van de adviseur –in veel gevallen het advies niet compleet of niet correct is. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn meegenomen in het ontwikkelen van het nieuwe Wft Vakbekwaamheids-bouwwerk. Zoals de naam al doet vermoeden, is het nieuwe

bouwwerk meer gericht op de vakbekwaamheid van de adviseur. Naast de hernieuwde Wft modules wijzigt ook de huidige Permanente Educatie. In de toekomst dient de adviseur aantoonbaar Permanent Actueel te zijn. Dit betekent dat hij of zij altijd op de hoogte moet zijn van actualiteiten die voor zijn of haar functie van belang zijn.

DeadlinesMet het nieuwe Wft Vakbe-kwaamheidsbouwwerk komen ook nieuwe wettelijke dead-lines. Vanaf 1 januari 2014 kan de nieuwe instroom adviseurs examen doen voor de Wft modules die zij voor 1 juli 2014 dienen te behalen. De huidige adviseurs kunnen vanaf 1 januari 2014 starten met de inhaalmodules, welke uiterlijk 1 juli 2015 moeten zijn behaald. Voor beide groepen geldt dat, wanneer de module niet tijdig wordt behaald, zij geen advieswerk mogen uitvoeren. Het Permanent Actueel zijn van de adviseurs is per 1 januari 2014 verplicht.

Ambitie WeltenHet nieuwe Wft Vakbekwaam-heidsbouwwerk met de daarbij horende beroepskwalifi caties vormen voor Welten de basis voor VAKmanschap. Ambitie voor Welten is opleidingen te realiseren waar adviseurs – naast de verplichte compo-

nenten – worden opgeleid tot vakman. Iemand die het vak verstaat en van duidelijke toegevoegde waarde is voor zowel de organisatie als de klant. De visie op leren en de adaptieve leermethoden die Welten in de afgelopen jaren ontwikkelde en implemen-teerde in de huidige Wft modules, gelden als uitgangs-punt bij het vormen van de nieuwe modules.

doelstellingen en invullingOp 1 juli 2013 heeft Welten de nieuwe Wft modules gereed. De inhaalmodules zijn vanaf 1 april 2014 beschikbaar en Welten Permanent Actueel is vanaf 1 oktober 2013 live. Vanaf komende zomer rolt Welten de nieuwe Wft modules uit over het interne bedrijf.

Meer dan 500 interim profes-sionals zullen de modules volgen en worden aangesloten bij Welten Permanent Actueel. Erg belangrijk voor Welten; zo staat de ontwikkeling van onze

Eind december 2012 gaf het College Deskundigheid

Financiële Dienstverlening (CDFD) de eind- en

toetstermen vrij voor de nieuwe modules van de Wft

Vakbekwaamheid en plaatste zij tevens een document

op de site waarin staat wat met alle reacties vanuit

de markt is gedaan. Een team van Welten Opleiding

& Organisatieontwikkeling werkt momenteel aan

‘de weg naar het nieuwe diploma’.

Opleidingen

Adaptief leren

Page 19: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 19In Praktijk

Op weg naar het nieuwe diploma

eigen professionals centraal en wordt tegelijkertijd een proven concept geleverd richting relaties. De precieze impact van de indeling van onze professionals in beroepskwali-fi caties en daaropvolgende opleidingen krijgen de komen-de periode binnen Welten meer vorm. Woensdag 3 april organi-seert WOO voor alle medewer-

kers een Webinar waar de doelstellingen en impact worden toegelicht. Houd deze datum alvast vrij!

nieuwe Wft modulesIn het nieuwe Wft Vakbe-kwaamheidsbouwwerk heeft het CDFD een indeling ge-maakt naar beroepskwalifi ca-tie. Deze acht kwalifi caties laten zien wat per beroeps-kwalifi catie verwacht wordt van een adviseur. Aan de hand van dit profi el is door het CDFD een taakstructuur opgesteld die de basis vormt voor de eind- en toetstermen. Deze termen vormen het uitgangs-punt voor de verschillende modules, waarbij is uitgegaan van vier categorieën: Kennis, Begrip, Vaardigheden en

Competentie. Zoals gezegd maakt Welten – naast de klassikale contactmomenten – tevens gebruik van de adaptieve leermethoden, zoals we deze kennen van de huidige modules van Welten. In de nieuwe modules schenkt Welten op innovatieve wijze veel aandacht aan de vier categorieën.

Zorgverzekering-adviseur

Consumptief-kredietadviseur

Schadeverzekerings-adviseur particulier

Vermogensadviseur Inkomensadviseur Schadeverzekerings-adviseur zakelijk

Hypotheekadviseur PensioenadviseurBeroepskwalificatieadviseur

Niveau kwalificatie MBO MBO MBO MBO+ MBO+ MBO(+) MBO+/HBO HBO(+)

Zorg- verzekeringen

Basismodule

Consumptief krediet

Basismodule

Schade Particulier

Basismodule

Vermogens- advies

Basismodule

Inkomen

Basismodule

Schade Particulier

Basismodule

Schade zakelijk

Vermogens- advies

Basismodule

Hypothecair krediet

Vermogens- advies

Basismodule

Pensioen

→ lees verder op pagina 20Rijk leerklimaat

Lerende centraal

Beroepskwalifi caties

Page 20: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

20 Jaargang 8 - maart 2013

Drie scenario’s voor optimale oplossingHet nieuwe opleidingsbouw-werk zal voor veel banken en verzekeraars grote impact hebben. De afgelopen periode besprak Welten deze impact reeds met vrijwel al haar opdrachtgevers. Financiële instellingen verwachten dat het nieuwe bouwwerk vooral een investering in tijd en financiën met zich mee zullen brengen.

Om dit proces efficiënt en effectief in goede banen te leiden heeft Welten drie verschillende scenario’s ontwikkeld om de klanten te begeleiden naar dit nieuwe diploma. Een van de oplossin-gen voor deze overstap is het speciaal ontwikkelde digitale EVC traject. Voor de meest efficiënte overstap naar het nieuwe bouwwerk wordt samen met relaties gekeken naar een optimale oplossing in elke situatie door middel van door Welten ontwikkelde impactscenario’s.

Meer informatie hierover is vanaf eind maart te vinden op de speciale Welten Wft Vakbekwaamheidssite: www.wftvakbekwaamheid.nl

Permanent ActueelMet ingang van 1 januari 2014 dienen medewerkers aantoon-baar Permanent Actueel te zijn, hetgeen eens in de drie jaar wordt getoetst. Welten heeft Permanent Actueel ontwikkeld om de actualiteiten te kunnen borgen op klant-/medewerker- en opdrachtge-

versniveau. De Wft en Bgfo schrijven voor dat op onderne-mingsniveau moet zijn geborgd dat alle klantmedewerkers op de hoogte zijn van de laatste actualiteiten. Daarnaast moet de bedrijfsvoering een “vakbe-kwame” dienstverlening aan de klant waarborgen. Om de kwaliteit van de actualiteiten te waarborgen werkt Welten Permanent Actueel (WPA) met een redactieraad en een Raad van Toezicht. In de RvT nemen stakeholders uit de sector plaats om de kwaliteit te toetsen. Deze werkwijze wordt getoetst bij de toezichthouder (AFM)om100%aansluitingterealiseren.

Borging op medewerker- en ondernemingsniveauMet WPA kunnen zowel mede- werker als opdrachtgever 24/7 zelf de status inzien. De manager/directeur kan daarnaast op ieder moment een statusupdate krijgen van medewerkers die onder zijn/haar verantwoordelijkheid vallen. Zo kan snel worden geschakeld indien iemand ach- terblijft met de actualiteiten.

Meer dan alleen actualiteitenWPA biedt niet alleen de actualiteit aan, maar gaat een slag dieper. We geven richtlijnen en aanwijzingen hoe de actualiteit op de werkvloer kan worden ingezet en we laten zien hoe de medewerker de actualiteit kan vertalen in het advies naar de klant. Door middel van vragen en korte opdrachten wordt getest

of de actualiteit daadwerkelijk begrepen is. Bovendien wordt door middel van een voort-gangsrapportage de voortgang in kaart gebracht die spelen binnen bepaalde modules.

Leren op een slimme en leuke manierOp ieder moment van de dag heb je waar je maar wilt toegang tot de laatste actuali-teiten. Het enige wat je nodig hebt is een laptop, tablet of smartphone. Je krijgt automa-tisch bericht wanneer een nieuwe – en voor jouw rele-vante – actualiteit wordt geplaatst. Je kunt altijd zien wat je status is en hoe deze zich verhoudt tot die van collega’s. We dagen je uit om te reageren op stellingen en een reactie te plaatsen bij de nieuwsartikelen.

• DenieuweWeltenWftmoduleszijngereed op 1 juli 2013, de inhaalmodules zijn beschikbaar vanaf 1 april 2014

• WeltenPermanentActueelisvanaf1oktober2013live• VoorrelatiesvanWeltenwordtgewerkt

met verschillende abonnementen• Vanafeindmaartwordteropdespeciale

Welten Wft Vakbekwaamheidssite www.wftvakbekwaamheid.nl alle belangrijke informatie met betrekking tot het Wft project geplaatst

• Woensdag3april2013vindtvoorallemedewerkers van Welten een Webinar plaats rondom het nieuwe Wft Vakbekwaamheidsbouwwerk.

Op weg naar het nieuwe diploma

Page 21: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 21In Praktijk

Diana Korsse in Papua Nieuw Guinea

Een bijzondere opdracht

Uit het Blog van november 2012:

Achtergrond van de opdrachtPNG is een land in ontwikke-ling en heeft – zoals zoveel landen in ontwikkeling – een grote informele economie (circa85%)eneengespleteneconomie. Aan de ene kant de multinationals en de overheid en aan de andere kant de kleine tot zeer kleine onderne-

mers. Deze laatste groep heeft slechts heel beperkt toegang tot bancaire producten zoals simpelweg een bankrekening, laat staan dat deze onder-nemers voor een financiering in aanmerking komen.

Om hier verandering in te brengen heeft de regering van PNG in samenwerking met de IFC en de Wereldbank een programma gestart om small

and medium enterprises (SME’s) toegang te bieden tot bancaire producten. Onze opdrachtgever, Bank South Pacific, is hierop ingegaan en heeft Rick van der Wiel gevraagd voor hen het SME-programma op te zetten, de producten te ontwikkelen en het geheel te implementeren. Om de producten goed te implementeren is het ook noodzaak om de medewerkers goed op te leiden en daarvoor heeft hij onder andere Welten benaderd en uiteindelijk mag ik deze bijzondere opdracht vervullen.

de opdrachtDe opdracht houdt in dat ik de medewerkers train in het bankieren in de breedste zin van het woord. Momenteel zijn de eerste trainingen al gestart. Helaas zonder mij, daar de overheid van PNG een wat langlopend traject heeft voor visumverstrekkingen. Maar in PNG gaat men gewoon door (en zo hoort het ook) en zijn de bijsturingen zo geregeld dat er voor mij in januari nog vol-doende te trainen valt.

De medewerkers zijn zeer divers qua achtergrond en opleiding, de voertaal is Engels en het is niet alleen de bedoe-ling dat ik ze de kennis van het financieren bijbreng, maar ze ook coach bij de dagelijkse uitvoering van hun werkzaam-heden. Tevens zal ik ze trainen in het beargumenteerd ‘nee’ zeggen.

Een hele uitdaging en vreselijk spannend en ik hoop van harte dat ik een geslaagde opdracht straks achterlaat en dat de medewerkers met plezier terugkijken op de tijd dat zij hun training ontvingen.

Begin dit jaar vertrok Weltenaar Diana Korsse naar Papua Nieuw Guinea (PNG) waar ze vanuit Welten

trainingen verzorgt. Regelmatig deelt Diana haar ervaringen met ons op het Welten Blog. Ze vertelt daarin

over haar opdracht, maar ook over de cultuur, de economie en de geschiedenis van het land. Hieronder

een deel uit haar Blog waarin Diana vertelt over PNG en de opdracht die ze daar vervult.

Diana Korsse

Welten

Wil je meer lezen over de opdracht van Diana? Bekijk dan haar Blog op www.welten.eu/blog.

Page 22: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

22 Jaargang 8 - maart 2013

Uniek Een best wel unieke gebeurte-nis: de troonswisseling. De laatste wisseling vond 33 jaar geleden plaats en een volgen-de zal waarschijnlijk wel weer zo’n dertig jaar duren. Dus inderdaad, redelijk uniek. Dan wil je er natuurlijk wel over mee kunnen praten. Weltenaar én Oranje-kenner Bart Lammers zet voor ons een paar belangrijke wetenswaar-digheden op een rijtje.

Kroning?!Opvallend is, dat we bij deze bijzondere gebeurtenis géén kroning hebben. Dit terwijl je veel mensen wel over de kroning hoort praten.

AbdicerenDe eerste stap tijdens deze troonswisseling is dat Koningin Beatrix afstand doet van de troon. Abdiceren noemen we dat. Dit is een staatsrechtelijke handeling. Met één handteke-ning is het gebeurd en is Beatrix “Koningin-af”. Op dat- zelfde moment is de opvolger – Koning Willem Alexander – al Koning.

inhuldigingDie ene pennenstreek wordt nog wel gevolgd door de officiële inhuldiging, geen kroning dus. Hoewel ons staatshoofd volgens officiële documenten regeert “Bij de gratie Gods” werd een kroning al in de 19de eeuw bestempeld als te sacraal – te veel als een symbool dat hoorde bij de relatie met de Roomse kerk. Aangezien ons vorstenhuis van oudsher protestants is, hebben wij dus een inhuldiging. De kroon is wel nadrukkelijk aanwezig tijdens de plechtig-heid. Deze bevindt zich op de credenstafel en geldt als symbool van soevereiniteit en waardigheid. Naast de kroon ligt een scepter - symbool voor gezag - en een rijksappel, als zinnebeeld voor het Neder-landse grondgebied.

Politiek karakterAls kroonprins verschijnt Willem Alexander bij officiële gelegenheden vaak in militair tenue. Dit zal bij de inhuldiging niet zo zijn. De reden hiervoor is dat deze plechtigheid een politiek karakter heeft en geen militair karakter. Het politieke

karakter zit ook opgesloten in het feit dat deze inhuldigings-bijeenkomst wordt aangeduid als een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Tijdens deze vergade-ring zal de Koning trouw zweren aan de grondwet en zullen de volksvertegenwoordi-gers, de leden van de Eerste en Tweede Kamer, stuk voor stuk verklaren dat zij de rechten van de Koning zullen beschermen.

Aansprektitel MáximaWe gaan Máxima straks aanspreken met de titel Koningin in plaats van Prinses. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over een aanspreektitel. Onze grondwet kent allen het begrip “Koning”(m/v) als staatshoofd en dat kun je alleen bij verer-ving worden. Máxima zal dus nooit de werkzaamheden van een Koning kunnen overnemen, anders dan dat zij tijdelijk als regentes benoemd zou worden als daar aanleiding voor zou zijn. Voor het laatst is dit gebeurd toen Prinses Wilhel-mina nog minderjarig was en zij, door het overlijden van haar vader, voortijdig ingehuldigd zou moeten worden. Tot haar 18de verjaardag heeft Koningin Emma toen als regentes opgetreden.

Prinses van OranjeNiet alleen de aanspreektitel van Máxima verandert. Ook die van Prinses Catharina Amalia. Nu haar vader Koning is - en dus niet langer de Prins van Oranje - ontvangt zij die titel. Vanaf nu is zij dus officieel Prinses van Oranje.

Voor bij de koffieautomaat…

Vaak hebben we bij de koffieautomaat van die gesprekjes die over de dingen van de dag gaan. Veel voorkomende onderwerpen zijn het weer, de weekendactiviteiten, de voetbaluitslagen en natuurlijk de ontwikkelingen van onze economie, al dan niet in combinatie met de beursschomme-lingen. Grote kans dat daar de komende weken een onderwerp bij komt dat velen van ons bezighoudt.

Page 23: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 23In Praktijk

Op 30 januari besprak WOO door middel van een Webinar de resultaten van 2012 en werden de ambities voor 2013 met alle collega’s gedeeld. Deze werkwijze is erg positief ontvangen. De polls en de chatfunctie zorgden voor interactie. Om deze virtuele nieuwjaarsbijeenkomst een feestelijk karakter te geven, werd een gezamenlijke toost uitgebracht. Deze toost was ook fysiek mogelijk door de op voorhand toegestuurde fl essen champagne. WOO zal in de toekomst vaker een webinar inzetten bij haar activiteiten en trainingsprogramma’s.

In het afgelopen jaar nam het aantal deelnemers aan de Wft modules op adaptieve werkwijze fors toe. Zowel deelnemers als opdrachtgevers zijn bijzonder enthousiast over deze innovatieve werkwijze. De adaptieve digitale opzet maakt het mogelijk de leerstof aan te bieden op basis van individuele leerbehoeften. Onder-steuning met de MemoTrainerTM via mobiele devices en de Welten Wft App zorgen voor een effectieve leer-omgeving. Deelnemers ervaren het niet als leren en geven aan dat ze continu op een prettige wijze de infor-matie tot zich nemen en toetsen.

In mei 2013 presenteert Welten de best practice Wft Adaptief op de American Society for Training & Development (ASTD). Dit internationale opleidingscon-gres wordt jaarlijks gehouden in Ame-rika en vindt dit jaar plaats in Dallas. Uit 1800 inzendingen is onder andere gekozen voor de dienstverlening van Welten. De dienstverlening en product-ontwikkeling van Welten op het gebied van Wft Modules Adaptief en de Memo-TrainerTM zorgen voor positieve referen-ties. Het is een groot compliment voor Welten een presentatie te mogen verzorgen tijdens dit prestigieuze congres.

In 2012 is op basis van het Rummler model de Klantgerichtheid Monitor ontwikkeld. Speciaal voor verzekeraars met het Keurmerk Klantgericht Verzekeren is deze monitor op vier niveaus ingericht.

Niveau 1 Inventarisatie beleving KeurmerkNiveau 2 Toetsing procedures Keurmerk eisenNiveau 3 Toetsing vereist gedrag medewerkers aan alle eisen en procedures + aanbevelingenNiveau 4 Periodieke toetsing (jaarlijks) in verband met behoud Keurmerk

WOO ontwikkelde in samenwerking met gemeente Helmond een IntakeKompas voor Schuldhulpverlening. Dit kompas stelt de gemeente in staat meer grip uit te oefenen op alle ketenpartners waar mensen zich melden met potentiële schuldenproblematieken. Tevens wordt inzichtelijk welke (vrijwilligers-)projecten effectief zijn en welke minder. Tenslotte wordt iedere burger op dezelfde wijze beoordeeld en mogelijk doorverwezen naar een professional op dit gebied. De vrijwilligers en ketenpartners van de gemeente zijn vol lof over dit instrument.

Opleiding & Organisatieontwikkeling

Virtuele nieuwjaarsbijeenkomst

Welten Klantgerichtheidsmonitorvoor Keurmerk Klantgericht Verzekeren

IntakeKompas Schuldhulpverlening

Wft Adaptief

Presentatie Welten op congres ASTD

van een Webinar de resultaten van 2012

alle collega’s gedeeld. Deze werkwijze is

Om deze virtuele nieuwjaarsbijeenkomst

Deze toost was ook fysiek mogelijk door

Adaptief leren

Meepraten over diverse onderwerpen van Opleiding & Organisatieontwikkeling kan op www.welten.eu/blog

Opleidingen Ontwikkeling

Page 24: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

24 Jaargang 8 - maart 2013

Met zijn tijd van 47,38 secon-den was hij slechts 0,18 seconden verwijderd van de limiet voor deelname aan het EK indoor in Göteborg, Zweden.

Jesper is eigenlijk gespeciali-seerd op de 400 meter horden. Deze discipline stond dit jaar voor het eerst wel op het programma van dit NK Indoor. Omdat dit echter een pilot betrof van de Atletiekunie, besloot Jesper toch te kiezen voor de 400 meter vlak. Dit onderdeel maakt namelijk wel officieel onderdeel uit van het NK Indoor.

Hoewel Jesper hoopte op een medaille, was hij toch verbaast over zijn titel:

Jesper, gefeliciteerd!

Jesper als eerste over de finish

Nederlandse titel 400 meter indoor voor Jesper Arts

Op 17 februari veroverde Jesper Arts de gouden medaille op de 400 meter indoor

voor mannen. Hoewel de atleet, die door Welten wordt gesponsord, hoopte op

medaille, was hij zelf verbaasd over de kleur van het metaal.

Page 25: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 25In Praktijk

Welten maakt duurzaamheids- prestaties zichtbaar

De kracht van het netwerk

Het FIRA Rating System© sluit nauw aan bij internationale en nationale normen op het gebied van

duurzaamheid zoals ISO26000, AA1000 en

GRI. Centraal in de aanpak staan de MVO-principes en de kernthema’s zoals benoemd in ISO26000. Met het FIRA Rating System© bouwt Welten gaandeweg aan een duurzame bedrijfsvoering. Het eerst te behalen niveau is Brons, gevolgd door Zilver, Goud en Platina.

niveau BronsNiveau Brons staat in het teken van commitment van duurzaamheid. Welten maakt direct al haar prestaties zichtbaar van certificaten tot externe audits en haar zogenaamde ‘best practices’. Ook is Welten transparant over haar toekomst-plannen. Hiermee laat Welten niet alleen zien wat er al bereikt is, maar ook dat ze verder werkt aan duurzaamheid. Alle informatie in het FIRA Rating System© is getoetst, waardoor de gegevens betrouw-baar zijn. Elk jaar vindt een hertoetsing plaats en natuurlijk werkt Welten haar prestaties jaarlijks bij.

Welten heeft door de jaren heen heel veel mensen zien passeren. De organisatie heeft het veel mensen mogelijk gemaakt zich te ontwikkelen. Denk aan alle schoolverlaters die samen met Welten de eerste stappen op de arbeids-markt hebben gezet, maar ook

aan de personen die na een (gedwongen) vertrek bij een financiële instelling weer aan de slag konden met alle kennis en ervaring via het netwerk van Welten. Vergeet ook niet de carrièreswitchers die via Welten een carrière konden opstarten in de financiële sector of zij nu voorheen agrariër, opticien of auto- monteur waren. Het netwerk

van Welten is cruciaal geweest in het realiseren van deze fan- tastische resultaten. Maar wat nog onvoldoende bekend is bij de collega’s, klanten en oud-collega’s van Welten is dat Welten ook een heel actief netwerk heeft waarin oud collega’s aan elkaar verbonden zijn. De vereniging Welten Alumni is sinds jaren een onderdeel van de organisatie. Het doel van de vereniging is oud-collega’s van Welten na een actieve periode bij Welten met elkaar in verbinding houden. Met als ultiem doel: het blijvend faciliteren van een omgeving waar het individu zich kan ontwikkelen.

Offline en onlineWelten Alumni is zowel off- line als online aanwezig om concreet invulling te geven aan dit ultieme doel. Offline organiseert Welten Alumni twee keer per jaar een bijeen-komst, de eerste bijeenkomst van dit jaar staat gepland op 21 maart. Online zijn we te vinden op LinkedIn en op www.welten-alumni.eu Wil jij, als oud-collega weten wat Welten Alumni voor jou kan betekenen? Kom dan eens naar een bijeenkomst of kijk op de website. Tot ziens!

Marc FaaseNamens het bestuur Welten Alumni

In januari 2013 behaalde Welten als een van de eerste bedrijven binnen

haar sector het niveau Brons van het FIRA Rating System©. FIRA

koppelt ondernemingen die duurzaam inkopen aan bedrijven die duur-

zaam leveren via het FIRA Rating System©. Welten heeft besloten

dit initiatief te omarmen omdat zij gelooft in het actief bevorderen van

duurzaamheid en het transparant maken van haar prestaties.

Welten heeft in 2012 haar 20 jarige bestaan gevierd.

Met het bereiken van deze ‘verjaardag’ heeft Welten

laten zien niet alleen van waarde te zijn voor financieel

professionals en financiële instellingen in goede tijden,

maar ook in slechte tijden.

Milieubewust inkopen

Ook op het gebied van kantoor- artikelen houdt Welten zoveel mogelijk rekening met duurzaam-heid. Sinds de digitalisering wordt minder per post en meer per e-mail gecommuniceerd en waar mogelijk bieden wij opleidingsmateriaal digitaal aan. Toch ontkomen ook wij er niet aan jaarlijks een behoorlijke hoeveelheid papier te gebruiken.

Bij Staples, onze leverancier van kantoorartikelen, valt Welten in positieve zin op als het gaat om milieubewust inkopen. Waar een gemiddeldeklant40%Eco-produc-ten afneemt, is dit voor Welten ruim67%.Vanalleprint-en kopieerpapierbestellingen die door Welten werden gedaan in 2012was100%milieubewust.

Ook in de toekomst zal Welten bewust om blijven gaan bij het bestellen van kantoorartikelen.

Page 26: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

26 Jaargang 8 - maart 2013

Door de aanhoudende econo-mische crisis is het aantal faillissementen de afgelopen jaren flink gegroeid. Steeds meer bedrijven hebben het lastig het hoofd boven water te houden. Door deze dreiging wordt het voor de bank steeds belangrijker haar dossiers op orde te hebben teneinde geen grote kleerscheuren op te lopen bij een faillissement.

Door deze situatie is de afdeling Bijzonder Beheer binnen de bank de grootst groeiende afdeling. Daar waar drie jaar geleden Bijzonder Beheer bij een bank nog bestond uit één persoon die

binnen KRM (Krediet Risico Management) een aantal posten begeleidde, is er nu een aparte afdeling Bijzonder Beheer met accountmanagers en intern accountmanagers die de posten behandelen.

verdiepingscursusDe stijging van het aantal kwetsbare posten zorgt voor een toenemende vraag naar capabele professionals met kennis en ervaring op het gebied van Bijzonder Beheer. Om aan deze toenemende vraag vanuit de markt gehoor te geven heeft Welten in 2012 in samenwerking met NIBE/SVV een verdiepingscursus bijzonder beheer voor (interne) accountmanagers ontwikkeld. De cursus biedt de interim professionals de mogelijkheid zich te verdiepen in het vak Bijzonder Beheer, met name door middel van het oplossen en behandelen van juridische vraagstukken en het verder ontwikkelen van de benodigde vaardigheden, zoals omgaan met conflictsituaties.

BasisopleidingOm de aanwas van geïnteres-seerde interim professionals in Bijzonder Beheer te behouden heeft Welten naast de verdie-pingscursus bijzonder beheer begin 2013 een Basisopleiding Bijzonder Beheer ontwikkeld. Het volgen van deze cursus biedt onze mensen die aan het begin van hun bancaire carrière staan en interesse hebben in dit vakgebied een inkijk in de wereld van Bijzon-der Beheer en stoomt deze

klaar voor de startersrollen binnen deze afdeling. Door het uitwerken van casussen en het oefenen door middel van rollenspelen krijgen de Interim Professionals de beginselen van het vakgebied Bijzonder Beheer onder de knie.

De cursus bestaat uit een kennisdeel van anderhalve dag en een vaardigheidstraining een dag. In het kennisdeel krijgt de interim professional in de vorm van het uitwerken van casussen inzicht in het proces Bijzonder Beheer, het herkennen van signalen en een introductie op verschillende juridische begrippen. In de vaardigheidstraining worden onderwerpen als omgaan met slecht nieuwsgesprekken, conflicthantering en professio-nele assertiviteit middels rollenspelen behandeld.

interesse?Wanneer je interesse hebt om de basisopleiding te volgen kun je voor meer informatie terecht bij collega Jan Bol.

Basisopleiding Bijzonder Beheer

Door een toenemende vraag naar professionals met

kennis en ervaring op het gebied van Bijzonder Beheer

ontwikkelde Welten in samenwerking met NIBE/SVV

een verdiepingscursus voor (interne) accountmanagers.

Om de aanwas geïnteresseerde interim professionals

in Bijzonder Beheer te behouden, ontwikkelde Welten

bovendien de Basisopleiding Bijzonder Beheer.

Page 27: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

Jaargang 8 - maart 2013 27In Praktijk

De experts komen er niet uit. Laat de deelnemer zelf kiezen!

De deelnemer is intussen allang afgehaakt... Pensioen is in de afgelopen periode van lastige materie volstrekt on- begrijpelijk geworden en dat terwijl het in de basis best simpel is!

Op de Universiteit zei een van mijn hoogleraren: “Niets is

zeker en zelfs dat niet…” Die simpele waarheid geldt ook voor pensioen. Het is alleen mogelijk om je eigen gespaarde vermogen tot de laatste cent op te eten en toch niets te kort te komen, als je exact weet op welke dag je komt te overlijden en hoeveel geld je tot dat moment zal verdienen.

Dat we inkomen hebben en op enig moment komen te overlijden is zeker. Hoeveel we verdienen en tot wanneer is voor de meesten van ons (gelukkig) nog onbekend. Dus kun je een pensioen- uitkering wel benaderen en inschatten (op basis van de veronderstelde rendementen,

rentestanden en sterftetabel-len),maarnooit100%garantieafgeven.

De specialisten kunnen er prachtige vaktermen aan hangen (levensverwachting-aanpassings-mechanisme, rendementsaanpassingsme-chanisme, ultimate forward rate, etc.), maar daar wordt het niet anders van; alleen onnodig ingewikkeld. Stop met vaktech-nische termen en schijnzeker-heden, geef toe dat de experts er samen niet uitkomen en ook geen zekerheden kunnen bieden. Geef de deelnemers heldere informatie en een eigen keuze!

De maatschappij wijzigt en pensioen moet meebewegen. Pensioen moet teruggebracht worden naar de simpele essentie: geld opzij zetten voor later. Deelnemers moeten zelf meer invloed krijgen op de manier waarop ze hun pensioen willen inrichten; alleen of samen/solidair, risicovol beleggen of juist veiliger, een levenslange uitkering of een tijdelijke, een uitkering ontvangen of liever zorg (medische voorzieningen en huisvesting). De keuzes en mogelijke gevolgen (voor- en nadelen) moeten helder worden toegelicht, waarna de deelnemers zelf kiezen en leven met de gevolgen van hun eigen keuze. Degenen die niet zelf willen of kunnen beslissen, laten het over aan de experts en dat is ook een keuze!

Door Patty Kuijper, Welten Pensioen Professionals

De laatste jaren staan de kranten dagelijks vol met nieuws over pensioenen. De

inkt van de ene wetswijziging is nog niet opgedroogd of de volgende (wets)wijziging

wordt alweer aangekondigd. De verhoging van de AOW-leeftijd –waar Balkenende

IV al in december 2009 aan begon– waar sociale partners in 2010 en 2011 over

spraken in (de uitwerking van) het Voorjaarsakkoord en dat werd gevolgd door

wetgeving op grond van het gelegenheids-Kunduz-akkoord, wordt alweer herzien

door Rutte II in het regeerakkoord Bruggen Slaan uit 2012. Intussen worden netto

pensioenuitkeringen lager door verhoging van de belastingen (als gevolg van de

wijziging van het begrip heffingsloon) en kortingen (in verband met de te lage

dekkingsgraden bij de fondsen).

www.welten.eu/blog

Financiële markt

Page 28: Welten In Praktijk - Voorjaar 2013

28 Jaargang 8 - maart 2013 In Praktijk

Welten in Praktijk ontvangen? Welten In Praktijk niet meer ontvangen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

redactie: Marcelle van VlerkenYvette VromansTekst: diverse tekstschrijvers

Fotografi e:diverse Weltenaren

vormgeving en druk: Verhagen Grafi sche Media

www.linkedin.com/company/welten

www.twitter.com/welten_vessem

www.facebook.com/werkenbijwelten

Colofon > [email protected]

Met Scout & Scoor naar SurinameNiemand beter dan onze eigen (oud-)collega’s kunnen op anderen overbrengen

hoe het is om voor Welten te werken en ook aanvoelen of iemand het DNA van Welten heeft. Om die reden werd eind 2012 Scout & Scoor in een nieuwe jas gestoken. Met Scout & Scoor ontvangen Weltenaren en oud-Weltenaren punten wanneer zij een nieuwe collega introduce-ren of een nieuwe opdracht aandragen. Deze punten kunnen worden ingewisseld in de Scout & Scoor webwinkel.

Onder alle deelnemende collega’s wordt aan het eind van het jaar een hoofdprijs

verloot. En deze hoofdprijs is de moeite waard. Dit jaar staat de prijs in het teken van onze activiteiten in Suriname!

10 dagen zon en zaken in SurinameTijdens deze reis maak je kennis met onze collega’s in Paramaribo. Door onze inmiddels opgebouwde contacten in Suriname leer je niet alleen het land,

maar ook de fi nanciële sector aldaar van zeer dichtbij kennen. Niet alleen zakelijk, maar ook qua cultuur. Je wordt uitgeno-digd bij een gastgezin om samen te koken, te eten en een echte Surinaamse avond te beleven. Uiteraard maak je ook uitstapjes naar een aantal bezienswaardigheden in Suriname.

Aanmelden Scout & ScoorHet is nu nóg leuker om familieleden, kennissen of vrienden te introduceren met de carrièremogelijkheden bij Welten of een leuke nieuwe opdracht aan te dragen.

Nog niet geregistreerd? No Spang en ga naar www.scoutenscoor.nl.

ParamariboHet beste beeld van Paramaribo krijg je aan de Waterkant. De zeekade is de ontmoetingsplaats van de bevolking. In het verleden kwamen de handels-schepen er aan. Tegenwoordig hoor je er de laatste roddels, speel je een spelletje kaarten, eet je bami met kip of deel je een literfl es Parbo bier.

Paramaribo is de enige echte stad van Suriname. Maar liefst twee op de drie Surinamers woont in deze stad. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

no SpangBij een bezoek aan Paramaribo zul je de uitdrukking ‘No Spang’ (Maak je niet druk) regelmatig horen. Dus: ‘No Spang’ en ga mee in de ontspannen cultuur en levenswijze van Paramaribo.