Welten In Praktijk december 2012

28
Jaargang 7 - december 2012 Welten In Praktijk is een uitgave voor Weltenaren over Weltenaren, opdrachtgevers en de financiële wereld. Welten vervult wensen Klaar voor Wft Pensioen Verzekerings- branchedag Pagina 9 Pagina 16 Pagina 21 Het jaar 2012 is bijna voorbij. Welten kijkt terug op een goed jaar dat voor een groot deel in het teken stond van het 20-jarig jubileum. Een jaar dat uiteindelijk wordt afgesloten met de overname van CAPTER, specialist in klantcontact. In Praktijk Mooie afsluiting jubileumjaar Met de formele ondertekening in november is CAPTER (die dit jaar 15 jaar bestaat) 100% dochter van Welten. Deze bun- deling van krachten is een passend antwoord voor de sector op de ingrijpende ver- anderingen die momenteel gaande zijn in zowel de com- municatie tussen de consument en financiële instellingen als in de interne organisatie van banken, verzekeraars en pen- sioenfondsen. De overname van CAPTER sluit naadloos aan op onze visie. Welten wil met het bieden van no-nonsense oplossingen een toonaangevende partner zijn, zowel in hoog- als in laagcon- junctuur. De dynamiek in de financiële sector vraagt om gecombineerde oplossingen waarbij nieuwe, innovatieve bedieningsmodellen in com- binatie met vakbekwame professionals doorbraken kunnen realiseren door moderne vormen van direct advies en directe service. Dit past bij de consument – die zichzelf inmiddels centraal heeft gesteld – en bij de behoefte in de branche aan efficiënte en sterk schaalbare bedrijfsmodellen. Moderne methoden CAPTER wordt hoofdzakelijk → lees verder op pagina 2

description

Welten In Praktijk is een uitgave voor Weltenaren over Weltenaren, opdrachtgevers en de financiële wereld.

Transcript of Welten In Praktijk december 2012

Page 1: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012

Welten In Praktijk is een uitgave voor Weltenaren over Weltenaren, opdrachtgevers en de fi nanciële wereld.

Welten vervult wensen

Klaar voorWft Pensioen

Verzekerings-branchedag

→ Pagina 9 → Pagina 16 → Pagina 21

Het jaar 2012 is bijna voorbij. Welten kijkt terug op een goed jaar dat voor een groot deel in het teken stond

van het 20-jarig jubileum. Een jaar dat uiteindelijk wordt afgesloten met de overname van CAPTER,

specialist in klantcontact.

In Praktijk

Mooie afsluiting jubileumjaar

Met de formele ondertekening in november is CAPTER (die dit jaar 15 jaar bestaat) 100% dochter van Welten. Deze bun-deling van krachten is een passend antwoord voor de sector op de ingrijpende ver-anderingen die momenteel gaande zijn in zowel de com-municatie tussen de consument

en fi nanciële instellingen als in de interne organisatie van banken, verzekeraars en pen-sioenfondsen.

De overname van CAPTER sluit naadloos aan op onze visie. Welten wil met het bieden van no-nonsense oplossingen een toonaangevende partner zijn,

zowel in hoog- als in laagcon-junctuur. De dynamiek in de fi nanciële sector vraagt om gecombineerde oplossingen waarbij nieuwe, innovatieve bedieningsmodellen in com-binatie met vakbekwame professionals doorbraken kunnen realiseren door moderne vormen van direct

advies en directe service. Dit past bij de consument – die zichzelf inmiddels centraal heeft gesteld – en bij de behoefte in de branche aan effi ciënte en sterk schaalbare bedrijfsmodellen.

Moderne methodenCAPTER wordt hoofdzakelijk

→ lees verder op pagina 2

Page 2: Welten In Praktijk december 2012

2 Jaargang 7 - december 2012

ingezet voor het geven van advies aan particulieren met betrekking tot financiële producten, zoals verzeke-ringen, leningen en hypotheken. Gekwalificeerde adviseurs maken hierbij gebruik van moderne metho-den die CAPTER heeft ontwikkeld en waarvoor alle faciliteiten aanwezig zijn. Je kunt hierbij denken aan advies op afstand door middel van bijvoorbeeld webcams, chats, videoconference en andere vormen van multimedia. CAPTER heeft een vestiging in Hilversum en in Nijme-gen.

DNACees Welten: “We hebben uitgebreid de tijd genomen om beide bedrijfs-culturen goed in beeld te krijgen. Ook bij CAPTER staat de mens centraal en dat past perfect in het DNA van Welten. Door de overname ontstaat een extra impuls voor innovatieve oplossingen voor onze relaties en een kansrijke omgeving voor de professionals van beide bedrijven.”

Zelfstandige organisatieCAPTER opereert onder Welten Holding als een zelfstandige organi-satie met eigen merknaam en eigen vestigingen. Michiel Koopman, algemeen directeur, blijft de dage-lijkse leiding voeren. Tobias Walra-ven, commissaris bij CAPTER, sluit aan als lid van de Raad van Commis-sarissen van Welten.

Het beste van twee wereldenMichiel Koopman: “De overname door Welten biedt het beste van twee werelden. Een robuuste uitbouw van onze innovatieve CAPTER-formules en het samen met Welten ontwikke-len van oplossingen voor financiële instellingen.”

Door de overname staan in totaal ongeveer 1.000 professionals ter beschikking om relaties te bedienen.

vervolg van voorpagina

Diploma-uitreiking LZF Op dinsdag 20 november heeft de tweede lichting van de LZF (Leergang Zakelijk Financieren) haar diploma ontvangen. Deze nieuwe Welten opleiding is in 2011 gestart en maakt onderscheid in het zakelijke bancaire segment, omdat de interim professionals de opgedane kennis meteen toepassen in relatie met het aangeboden studiemateriaal maar ook in hun rol als interim professional bij opdrachtgevers van Welten.

De LZF werkt sterk ondersteunend ten aanzien van de persoonlijke ontwikkeling van de interim professionals en dit rendement is vervolgens direct zichtbaar in de praktijk. Ook sluiten de interim professionals hiermee het traineeship van Welten Business Banking na twee jaar af. Vanaf nu kunnen zij zich verder gaan specialiseren in het zakelijk bancaire segment.

De diploma-uitreiking vond plaats in het Geldmuseum te Utrecht, waarbij Jan Overbeek als kerntrainer van deze opleiding de diploma’s heeft uitgereikt. Managers detachering Martijn Roos en Tiemen Dolfijn hebben op een informele manier de individuele typering verzorgd deze avond. De typeringen over de interim professionals zijn verzameld tijdens de 40 weken durende opleiding.

Francis Verstraten, Cyrille Ummels, René Roumen, Mark Smienk, Patrick Boernama, Chantal Vollard en Janneke Kox hebben het diploma in ontvangst genomen. Afwezig waren Maarten Delgeijer en Bryan van de Westelaken. Allemaal van harte gefeliciteerd!

Op de foto v.l.n.r. Chantal Vollard, Francis Verstraten, Mark Smienk, René Roumen, Patrick Boername, Janneke Kox en Curille Ummels.

Page 3: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 3In Praktijk

Turbulentie op de financiële marktTurbulentie is ook in 2012 dé samenvatting voor de financiële markt waarin wij actief zijn. Een mooi bedrijf als Zwitserleven blijkt vrijwel onverkoopbaar, Friesland Bank houdt op te bestaan en de toekomst van SNS Reaal is hoogst onzeker. De financiële sector zit in een zware storm en trends zijn ‘even’ geen trends meer. Alleen al in de laatste anderhalf jaar werden zo’n 14.000 banen geschrapt. Zo’n getal spreekt meer tot de verbeelding als je het terug brengt naar kleinere verhoudingen: 25 banen minder per dag, 1 minder ieder uur.

Turbulentie op de arbeidsmarktTurbulentie is ook dé samenvatting voor de arbeidsmarkt waarbinnen wij werken. Alleen springt dat nu nog minder in het oog. De cijfers komen minder in de pers, maar zijn niet minder opvallend:• de financiële sector vergrijst met de

overheid het snelst;• 50% van het bestaand talent in de

branche verwacht binnen 5 tot 7 jaar aanpassingsproblemen;

• 75% van traditionele traineeships kent binnen 5 jaar een uitstroom van 75%;

• de interesse bij HBO/WO-studenten voor ‘finance’ keldert van de 3e naar de 13e plaats.

Turbulentie is dé toekomst van WeltenTurbulentie en daarbinnen mensgerela-teerde oplossingen bedenken is dé toe- komst van Welten. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen werken aan de grootste veranderingen sedert de WOII. Soms lijkt het erop dat de sector niet ver- andert, als een marmotje in een loopwiel rent. Maar onder radarniveau ontstaan nieuwe modellen met nieuwe behoeften.

Ontwikkelingen in de komende jaren Laat ik maar eens een beetje koffiedik kijken, een paar ontwikkelingen schilde-ren die in de komende jaren naar ver-wachting op ons afkomen:• financials kunnen als een harmonica

indikken en uitveren, binnen 6 tot 9 maanden;

• Nederland is wereldkampioen internet-gebruik in de financiële sector, ook in de pensioenmarkt;

• nieuwe spaarvormen voor zorghotels, verpleging, bouwfinanciering en opleidingen strijden met elkaar om de hoogste populariteit;

• banken openen beleveniswinkels als antwoord op de internetallergie;

• de vakbekwaamheid van professionals in de Nederlandse sector wordt getoetst op kennis, alertheid in actualiteiten en adviesvaardigheden via multimedia.

En Welten?In de storm herken je echte zeilers. Wie van verandering houdt zit bij Welten goed, ook in 2013. “We zitten in de slagaders van banken, intermediairs en verzekeraars”, dat is waar, maar er zijn nog vele witte vlekken. Er is ruimte, bijvoorbeeld bij corporate banking, compliance, vermogensbeheer en risk management. Mogelijk ook bij woning-corporaties en nieuwe financieringsvormen bij de over-heid. Als marktleider en A-merk moeten we bij verandering niet op de bagage-drager zitten, maar zelf het stuur in de hand houden. Dat we dat kunnen is ook in 2012 duidelijk geworden.

We mogen trots zijn op de meerjarengroei in de relatief nieuwe markt van pensioenen. We stralen visie, innovatie en durf uit met betrekking tot moderne opleidingen en trainingen. En met de komst van het CAPTER-team staan we sterk in het aan- bieden van oplossingen bij financieel advies en financieel contact via de nieuwste mediavormen. Ons DNA blijft de verbinding. Out-of-the-box blijven we, wellicht een tikkeltje maar niet teveel Welten Wijzer. Een nieuwe stap is de uitdaging om ons modern en vernieuwd te gaan presenteren. En dat zowel naar de zakelijke markt als de arbeidsmarkt. Stapsgewijs maar zeker groeien we naar een ander soort bedrijf. Hét ontwikkelbedrijf voor de financiële sector?! Tot in 2013!

Fijne feestdagen en op pad naar een gezond 2013.

We ronden binnenkort een bijzonder jaar af. 20 jaar Welten in 2012.

Mensen zijn in Nederland vanaf hun 18e volwassen en vanaf hun 21e

echt zelfstandig. 21 jaar Welten in 2013. Larry van der Schoor blikt

een beetje terug, maar kijkt vooral vooruit. Welten op pad naar

jeugdige volwassenheid als bedrijf? Dat kan niet. Dat kan Welten.

Als ontwikkelingsbedrijf?!

“Wie van verandering houdt zit bij Welten goed, ook in 2013”

Directie aan het woord - Larry van der Schoor

2013: Welten 21 jaar

Financiële markt

Meepraten over dit onderwerp? Ga naar www.welten.eu/blog

Page 4: Welten In Praktijk december 2012

4 Jaargang 7 - december 2012

Als kind speelde ik veel met LEGO en tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds een zwak voor de blokjes uit Denemarken. Veel mensen kennen de gewone blokjes waarmee je bijvoorbeeld auto’s en huizen kunt bouwen. Daarnaast heb je onder andere ook technisch LEGO, model-team en thema’s zoals piraten en de ruimte. Tegenwoordig bestaat er zelfs een LEGO blokje dat je kunt programme-ren met de computer (LEGO Mindstorms). Het blijft natuur-lijk speelgoed, bedoeld voor kinderen tot ongeveer 16 jaar.

Maar net zoals bij de model-treinen, zijn er ook genoeg volwassenen die net als ik een zwak voor LEGO hebben. Het verschil met een volwassene en een kind is dat een kind het echt als speelgoed ziet en een volwassene als een verzamel-object. Bovendien zie je dat volwassenen veel gedetailleer-dere bouwwerken maken; je kan echt alles namaken met LEGO!

WaardevolDe LEGO waar ik zelf een zwak voor heb is LEGO System en LEGO Legoland (eind jaren

tachtig). Dit is de LEGO waarmee je een volledige stad kunt nabouwen. LEGO is en blijft waardevast, het is nog geen belegging, maar oudere LEGO wordt steeds meer waard. Mijn eigen verzameling is op dit moment een paar duizend euro waard. Een goede set van vroeger is nu net zoveel waard - of zelfs - meer zolang alles compleet is. Om mijn verzameling aan te vullen kijk ik regelmatig op Marktplaats en op gespecialiseerde sites. Op het jaarlijkse LEGO World evenement kom je ook veel

oude LEGO sets tegen. Als LEGO fan moet je wel beschik-ken over een stuk creativiteit en ruimtelijk inzicht. Je moet het project kunnen visualise-ren: hoe wordt het en welke stappen ga ik nemen? In dit opzicht is het zelfs vergelijk-baar met onze sector. Vooral als je kijkt naar het plannen van iemands financiële toekomst. Hierin kijk je ook samen met je klant welke stappen hij denkt te nemen en wat hij daarbij nodig denkt te hebben.

KinderachtigAls ultieme LEGO fan is een bezoek aan LEGOLAND in Denemarken voor mij gelijk aan een bezoekje aan een snoepfabriek. Ik heb LEGO-

LAND twee keer bezocht. Eén keer als kind samen met de familie en één keer toen ik net 18 was samen met mijn neef. Die laatste keer is mij goed bijgebleven. Als ik LEGO in handen krijg dan brengt dat een speciaal gevoel naar boven en in LEGOLAND kun je veel LEGO in handen krijgen. Veel mensen vinden LEGO kinder-achtig, maar het is vooral de manier waarop je ermee omgaat. Waar een volwassene verdieping zoekt, gaat het bij een kind meer om de verbre-ding zoeken. Oftewel: een kind

wil een toren zo hoog mogelijk bouwen en een volwassene zal daarin met van alles en nog wat rekening houden.

Mochten er nog collega’s zijn die dezelfde passie delen of die nog LEGO willen schenken dan hoor ik dat graag. Ik leer graag andere LEGO fans kennen en ik geef LEGO die anders weg- gegooid zou worden graag een goede plek. Uiteraard kun je zelf ook eens kijken op www.debouwsteen.com of op de site van LEGO of de LEGO Club zelf.

Dit houdt mij bezig

LEGO

Mijn naam is Dick Spreeuwers (28) en ik woon

samen met mijn vrouw en onze kleine beestenboel in

Kubaard, een klein dorpje net boven Bolsward. Zeer

binnenkort verwachten wij ons eerste kindje. In juni

2011 ben ik via een traineeship VSA bij Personal

Banking begonnen. Op dit moment ben ik druk bezig

met de verbouwing die hopelijk klaar is voordat onze

dochter is geboren. Het zou leuk zijn als ik met haar

mijn grote passie voor LEGO kan delen.

Dick Spreeuwers

Page 5: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 5In Praktijk

Bij gebrek aan een tafel...

Een BBQ zorgt altijd voor blije gezichten

Wat is je huidige rol?Momenteel werk ik als Intern Accountmanager Groot Zakelijk bij Rabobank Amerstreek.

Heb je enig idee hoeveel opdrachten je voor Welten hebt vervuld?Eigenlijk ben ik de tel kwijt-geraakt. Ik schat tussen de 30 en 40 opdrachten. Daar zitten wel een paar opdrachten bij voor dezelfde opdrachtgever.

Kun je iets vertellen over jouw ontwikkeling binnen Welten?Ik ben in 1997 begonnen bij Welten met het project CBS- conversie. Er was toen een aantal banken die nog over-gezet moesten worden naar CBS (voorganger van BBS). Sinds 1998 ben ik voornamelijk als intern accountmanager werkzaam en tegenwoordig ook steeds meer als begeleider van nieuwe medewerkers bij banken. Met uitzondering van een andere leuke opdracht bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), waren verder alle opdrachten voor de Rabobank. Door mijn ruime ervaring binnen diverse lokale banken wordt mij regelmatig gevraagd hoe een andere bank met bepaalde kwesties om gaat. Als ik zie dat iets eenvou-

diger of efficiënter kan, dan deel ik dat. De opdrachtgever waardeert dat ook.

Vind je het na 15 jaar nog leuk genoeg om steeds van opdracht te veranderen?De afwisseling spreekt mij nog steeds aan. Ik vind het prettig om na een aantal maanden weer bij een nieuwe opdracht-gever te beginnen. Ik heb de laatste jaren wel geluk gehad met opdrachten die redelijk dicht bij huis waren.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je veel in hotels moet overnachten, het op een gegeven moment wel pittig wordt.

Als je op een opdracht zit, voel je je dan een Weltenaar of een medewerker van de bank?Ik ben en voel me een Welte-naar, maar ook wel een beetje Rabobank medewerker. Dat kan ook niet anders na 15 jaar Rabobank opdrachten.

Hoe zou jij Welten als organisatie omschrijven?Een mooie organisatie waar volop mogelijkheden zijn voor je carrière.

Wat wil je nog bereiken bij Welten?Het belangrijkste heb ik al bereikt: met plezier naar mijn een opdracht gaan en deze met een goed gevoel afronden. Dat is voor mij het belangrijk-ste.

In 2027 zijn we weer 15 jaar verder. Wat doe je dan voor werk?Dan ben ik waarschijnlijk nog steeds werkzaam in het bank- wezen, want dat bevalt me prima.

In 15 jaar heb je natuurlijk heel wat meegemaakt. Is er een leuke anekdote die je met ons wil delen?In de zomer van ’98 hadden we een bijeenkomst bij Welten. Niemand had daar heel veel zin in, omdat op die middag Nederland tegen Argentinië een WK-wedstrijd moest spelen. Uiteindelijk hebben we met elkaar op een groot scherm in Carpe Diem naar de wedstrijd gekeken. Mede dankzij Dennis Bergkamp werd het één groot feest.

Via een uitzendbureau kwam Martijn Smit terecht bij Welten. Dit is inmiddels

15 jaar geleden. Martijn is daarmee de eerste Weltenaar die al 15 jaar interim

opdrachten vervuld voor Welten. In september bezocht Cees Welten de jubilaris

op zijn opdracht. Welten In Praktijk sprak met Martijn.

Cees met jubilaris Martijn Smit

In gesprek met: Jubilaris Martijn Smit van Business Banking

15 jaar in dienst en 30 tot 40 opdrachten ervaring

Page 6: Welten In Praktijk december 2012

6 Jaargang 7 - december 2012

Het huidige ASR Pensioenen is ontstaan uit diverse fusies waarbij de fuserende partijen hun eigen administratiesysteem hebben ingebracht. Om transparantie, efficiency en compliance binnen de pensioentak te bevorderen, werkt ASR nu aan de conversie naar één centraal administratiesysteem. In deze conversie worden 80.000 polissen van 18.000 werk- gevers geconverteerd, het streven is om dit op 31 december 2013 afgerond te hebben. Uiteindelijk valt veel winst te behalen met het centrale administratie-systeem. Nico vertelt:“Het biedt voordelen

voor de klant: de transparantie wordt vergroot. Ook passen wij de relatie met tussenpersonen aan volgens de huidige wetgeving en voldoen wij op een een- duidige en overzichtelijke manier aan bijvoorbeeld de informatieplicht.”

Binnen het project zijn naast de interne medewerkers en Edwin nog zo’n 20 Weltenaren actief.“ Deze Weltenaren zijn bij ons actief op het gebied van contract-beheerwerkzaamheden, maar worden ook ingezet voor een ‘belteam’ waar zij contacten onderhouden met de adviseurs

In de strategie van ASR staan drie onderwerpen voorop: klantbelang centraal, financiële soliditeit en efficiency.

ASR Pensioenen staat voor de uitdaging om meerdere administratiesystemen voor 1 januari 2014 terug

te brengen tot één systeem. Om dit te kunnen realiseren heeft ASR in 2011 een beroep gedaan op externe

expertise. Daarvoor is onder andere een tender uitgezet waar Welten als meest geschikte partij uit de bus

is gekomen. Wat maakt Welten voor ASR zo’n prettige partij om mee samen te werken? In gesprek met

Nico de Lange (Transitiemanager), Erwin Peters (Projectleider Handmatige Conversie) en Weltenaar Edwin

Kraan die actief is als Teamcoach van conversieteam Maatwerk.

Zakelijk in zaken, maar informeel in de omgang met elkaar

Samen werken aan één centraal administratiesysteem

Nico de Lange Erwin Peters Edwin Kraan

Page 7: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 7In Praktijk

Zakelijk in zaken, maar informeel in de omgang met elkaar

Samen werken aan één centraal administratiesysteem

en/of klanten. Zij pakken dit enthousiast en met kwaliteit op.”, aldus de Transitie-manager.

Waarom is de conversie noodzakelijk? Veranderende maatschappelijke opvat-tingen en de daaruit volgende ontwikke-lingen in Wet- en Regelgeving noodzaken tot het aanpassen van semicollectieve pensioenproducten. Daarnaast is sprake van een sterke toename van informatie-verplichtingen. Hierdoor zijn vergaande administratieve aanpassingen noodzake-lijk. Daarnaast is één van de speerpunten in de strategie van ASR: rationaliseren van systemen. Erwin:“De pensioenen-wereld is enorm in beweging. Alles moet anders dan we al 20 jaar gewend zijn en ASR is op dit punt een pionier in deze veranderende markt”. Deze conversie is een omvangrijke, complexe actie, waarbij nieuwe ideeën en creativiteit altijd welkom zijn. Gedurende de looptijd van het project wisselt het aantal mensen dat nodig is om de werkzaamheden uit te voeren. Daarmee is meteen één van de onderscheidende kenmerken van Welten duidelijk:“Welten is groot genoeg om flexibel om te gaan met het op- en afschalen in capaciteit”, aldus Nico.

De communicatie met Welten ervaren zij als zeer prettig. Nico:“Als we tegen problemen aanlopen hoeven we maar te bellen en er wordt tijd vrijgemaakt om mee te denken. Het ondersteunen gaat vaak verder dan de vraag die we bij

Welten hebben neergelegd.” Erwin gaat verder: “De lijnen zijn kort, we weten wie we moeten bellen als dat nodig is.” Ook de samenwerking met Edwin is een meerwaarde voor ASR. Hij heeft in het verleden bij ASR gewerkt en is dus bekend met hun systemen. Daarnaast is hij vanaf het begin betrokken bij de conversie, waardoor hij breed inzetbaar is. “Door zijn positieve en rustige houding is Edwin een belangrijke schakel binnen het pro- gramma. Multi-inzetbaar en een voorbeeld voor de medewerkers. Hij heeft daardoor ook al meerdere rollen vervuld op soms cruciale plekken”, vindt Erwin.

SportEdwin:“Buiten werktijd weten de mede-werkers van ASR en Welten elkaar ook te vinden en is het contact prettig. Zo gaan onder andere Nico, Erwin en ik binnenkort naar een voetbalwedstrijd van PSV, genieten een aantal medewerkers van ASR Pensioenen en Welten van een gezamenlijk wintersportweekend in Hinterglemm en hebben ze deelgenomen aan de Dam-tot-Dam-loop.” Dat geeft aan dat de verhoudingen goed zijn. “Zakelijk in zaken, maar informeel in de omgang met elkaar”, aldus Erwin.

Opleidingen“Welten onderscheidt zich door haar opleidingen. Op de campus bij Welten wordt niet alleen opgeleid in theorie maar worden deelnemers ook klaargestoomd voor de praktijk: hoe ga je nu te werk?

Daar heb ik een goed gevoel bij.” Daar-naast geeft Erwin aan enthousiast te zijn over de flexibiliteit van Welten richting haar medewerkers. “ASR en Welten denken ook mee met Weltenaren die willen doorgroeien of doorschuiven. Daarin stelt het bedrijf zich flexibel op, binnen de mogelijkheden die er zijn. Deze wisselingen in functies worden snel gerealiseerd.”

ASR Pensioenen is onderdeel van verzekeringsmaatschappij ASR dat een breed

assortiment biedt van financiële producten op het terrein van schade-, levens- en

inkomensverzekeringen, collectieve en individuele pensioenen, zorgverzekeringen,

reis- en recreatieverzekeringen en uitvaartverzekeringen. Naast verzekerings-

producten biedt ASR spaar- en beleggingsproducten en bankspaarproducten en

is ASR als belegger onder meer actief in vastgoedexploitatie en -ontwikkeling.

Page 8: Welten In Praktijk december 2012

8 Jaargang 7 - december 2012

Wie of wat is YIP?

TalentenprogrammaYIP staat voor Young Interim Professional en is het talenten-programma voor trainees. De aanleiding hiervoor is dat er voor mediors en seniors veel wordt gedaan vanuit Welten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Welten Master-classes. Voor de trainees bestond iets dergelijks nog niet. Omdat we steeds meer merken dat ook zij een verdiepingsslag willen maken is YIP in het leven geroepen. YIP biedt een extra uitdaging door theorie en praktijk met elkaar te combineren in het bedenken, opstellen en uitvoeren van een zelf gekozen project in drie maanden tijd.

Thema’sDe hoofdthema’s voor deze projecten zijn:• consultancy / commercie• kennis delen• netwerken• projectmanagement

Uitdaging aangaanDe YIP’ers worden uitgedaagd om naast hun dagelijkse werk- zaamheden bij de opdracht-gevers aan de slag te gaan met een project dat een meer- waarde heeft voor Welten. Hiervoor moet de samen- werking worden gezocht met elkaar, maar ook met andere collega’s voor het verzamelen van informatie en het imple-menteren van de projecten.

Positief Inmiddels zijn de eerste acht enthousiaste deelnemers en hun begeleiders bezig met de tweede projectronde. Iedereen is zeer positief over YIP. De druk is weliswaar hoog omdat je aan een project moet werken buiten je normale werkzaamheden om. Het is een investering in jezelf en je moet het leuk vinden om bezig te zijn met je ontwikkeling.

Wil je meer informatie over YIP? Neem dan contact op met Patty Kuijper: [email protected].

Wie of wat is YIP? Dat is de vraag die de afgelopen periode door veel Weltenaren werd gesteld.

Er verschenen berichten op Twitter en Yammer, maar wie of wat is YIP nu eigenlijk?

Bijeenkomst YIP

Page 9: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 9In Praktijk

De examinering begon met een anderhalf uur durende kennistoetsing, 50 vragen waarbij de slaaggrens op 35 ligt. Er wordt zeer breed getoetst, zowel qua fiscale kennis alsmede civielrechtelijk. Daarnaast vragen omtrent bijvoorbeeld risicoma-nagement, integriteit, sociale zekerheid, informatieverplichtingen en financiële analyse van een onderneming. Opvallend is dat de DGA ruimschoots in de kennis-toets vertegenwoordigd is.

AssessmentNa een positief resultaat van de kennis-toets kon ik me gaan opmaken voor de assessmentdag. Al vroeg uit de veren en met een optimistische instelling vertrok ik richting Amsterdam. Na een kop koffie kreeg ik 60 minuten de tijd om een casus collectief te doorworstelen en me voor te bereiden op een interview van een denk-beeldige werkgever. Aansluitend op dit rollenspel (duur 30 minuten) kreeg ik twee uur de tijd om een advies uit te werken en dit binnen 45 minuten te presenteren aan de werkgever.

Casus DGANa een goede lunch kon ik me gaan opmaken voor de casus DGA. Ik had 30 minuten de tijd me voor te bereiden op een even lang durend gesprek met een DGA en de vooraf gestelde vragen te beantwoorden. Eind van de dag vertrok ik weer richting huis met de boodschap van het exameninstituut dat ik binnen twee werkdagen telefonisch op de hoogte wordt gesteld omtrent de uitslag.Keurig binnen de gestelde tijd kwam het verlossende telefoontje en kon ik aan mijn CV toch wel met enige trots het felbe-geerde Wft Pensioendiploma toevoegen. Tijdsbestek circa acht uur.

VoortrajectIs natuurlijk de vraag wat het voortraject is geweest voor mijn feitelijke toetsing. Ik ben sinds 1991 werkzaam binnen de pensioenbranche waarbij sinds 1996 de fiscale aspecten de nadruk kregen. Vanaf circa 2001 kwam daar de civiel-rechtelijke kant bij en ook de sociale zekerheid. Voor de kennistoets de puntjes op de i was dan ook voldoende op deze onderdelen. Als auteur voor verschillende opleidingsinstituten heb ik ook veel omtrent bijvoorbeeld risicomanagement en financiële analyse in casussen verwerkt waardoor daar ook weinig studie voor nodig was. Verder is de DGA een onder-werp alwaar ik bij Nationale Nederlanden dagelijks mee bezig was.

Voor het collectieve gedeelte is, uiteraard afhankelijk van de inhoud van de casus, kennis vereist van bijvoorbeeld het Burgerlijk Wetboek, de Pensioenwet en natuurlijk de fiscaliteiten. Daarnaast dien je aan te tonen dat je vaardigheden en competenties hebt om een adviesgesprek te kunnen voeren.

HaalbaarConcluderend is dan ook te stellen dat met een goede opleiding c.q. achtergrond het Wft Diploma zeker haalbaar is. Een opleiding die bijvoorbeeld gericht is op het kennisdeel omdat je al in de pensioen-adviespraktijk werkt en zeker wel een gesprek kan voeren. Of, indien je een collectieftijger bent, juist een module die alleen de DGA behandelt. Ook een thema-tische benadering met bijvoorbeeld uit de AFM Leidraad de inventarisatiefase om nog even de puntjes op de i te zetten of een vaardigheidstraining om de gesprekken te simuleren.

PilotBinnen Welten is inmiddels een pilot gestart voor het intern trainen en opleiden van pensioenadviseurs. Na vier inter-actieve studiedagen en een assessment-trainingsdag zijn de eerste zes die opgingen voor het examen (kennisdeel) inmiddels al geslaagd, een uitstekend resultaat! Na een training voor de praktijkdag gaan zij binnenkort op voor het laatste gedeelte, het assessment. De andere deelnemers aan de pilot gaan weldra op voor het examen. Na uiteraard een positief resultaat wordt hun vakman-schap nog eens extra onderstreept en hebben zij ook het diploma Wft Pensioen!

Pensioen Professionals klaar voor Wft Pensioen Vanzelfsprekend denk je? Jazeker, maar zeker geen sinecure,

enkel de feitelijke toetsing duurt al 8 uur. Een praktijkverslag van

een vakman met ruim 20 jaar ervaring!

John Pijfers

Door John Pijfers - Pensioen Professionals

Opleidingen

Meepraten over dit onderwerp? Ga naar www.welten.eu/blog

Page 10: Welten In Praktijk december 2012

10 Jaargang 7 - december 2012

“Op dit moment zitten we met de sector in een uitdagend klimaat”, aldus Annerie. “Wet- en regelgeving beperken de groei. Banken moeten meer kapitaal aanhouden, zijn gehouden aan een lagere leverage en krijgen te maken met de zogenaamde banken-belasting. De publieke opinie en het huidige politieke klimaat staan momenteel niet zo positief tegenover banken. Door al deze ontwikkelingen staan de inkomsten en marges onder druk.”

“We zitten in een zwak econo-misch klimaat, het is guur, we

merken een enorme terughou-dendheid bij klanten om te investeren. Dit beperkt de vraag naar krediet. Tevens merken we dat de klant meer en ook totaal andere dingen wil. Ook is er een toegenomen behoefte aan transparantie en klanten zijn in toenemende mate kritisch op banken. Meer betrokkenheid, meer transpa-rantie en eenvoud, dat is wat zij willen. Klanten zijn vandaag de dag goed geïnformeerd en bepalen zelf wat ze doen als het om financiële dienstverle-ning gaat. De klant verwacht een goede kwaliteit in de dienstverlening en wil graag

weer een mens tegenover zich hebben, die een persoonlijk advies geeft. Een voorbeeld dat we op deze vraag inspelen is dat bij ING 30.000 extra MKB klanten een eigen relatiema-nager krijgen.

DoelstellingenAnnerie neemt ons mee in de vereiste kwantitatieve doelstel-lingen van ING Bank, wat de score op dit moment is en hoe belangrijk de verschillende verhoudingen zijn om de continuïteit van een gezond bankbedrijf te borgen. Uiter-aard hanteert ING ook kwalita-tieve doelstellingen. Zo werken

ze onder andere met de Net Promoter Score voor het meten van klantloyaliteit. Intern wordt er ook gestuurd op medewerkertevredenheid, leiderschap en gedrag van de collega’s.

In de 25 jaar dat zij werkzaam is in de sector hoorde Annerie het volgende: Verlies nooit het vertrouwen van de spaarder. “In een crisis is het mogelijk dat dit gebeurt, maar dit is tegenwoordig zeker niet meer de grootste bedreiging voor een bank”, aldus Annerie. “Een groter risico voor banken is als professionele partijen het vertrouwen zouden verliezen. Daarom moeten we de afhankelijkheid daarvan verminderen. Dat is niet makkelijk voor de Nederlandse banken omdat de markt struc- tureel een funding gap kent door de hoge hypotheken en het lage bedrag aan spaar- geld bij banken. Nederlanders sparen namelijk vooral veel bij pensioenfondsen.”

Nederlandse markt voor kredietverleningHoe ziet de Nederlandse markt voor kredietverlening eruit? Daarbij spelen drie elementen: de beschikbaarheid van krediet, de vraag naar krediet en de risico’s. “De drie groot-banken hebben best ruimte voor kredietverlening. Doordat zij zelf sterk zijn en aangezien ons land nog steeds de triple

In de laatste masterclass van 2012 was Annerie Vreugdenhil, directeur Commercial Banking ING, te gast

op onze campus in Vessem. ING: een sterke bank in een veranderende wereld. Dit thema stond centraal

deze avond. Annerie vertaalde dit thema door in te gaan op de turbulente wereld, de resultaten van ING Bank,

de Nederlandse markt voor kredietverlening en ING in de zakelijke markt.

“Hoe kunnen we de vraag naar en het aanbod van krediet weer bij elkaar brengen”

ING: een sterke bank in een veranderende wereld

Annerie Vreugdenhil en Cees Welten

Page 11: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 11In Praktijk

“Hoe kunnen we de vraag naar en het aanbod van krediet weer bij elkaar brengen”

ING: een sterke bank in een veranderende wereld

A-status heeft, hebben de Nederlandse grootbanken voldoende mogelijkheid om geld aan te trekken in de markt. Op dit moment is de vraag naar krediet gering, De Nederlandsche Bank verwacht een kredietgroei van 0%.” Er zijn volgens Annerie drie redenen waarom de vraag kan stijgen: investeringen in bedrijfsmiddelen, bij fusies en overnames en bij omzetgroei (werkkapitaal). Al deze bron-nen van kredietvraag zijn in het huidig economisch klimaat weggezakt.

De grootste zorg voor Annerie is dat als de economie op korte termijn heel sterk aantrekt, deze vraag in 1 keer op alle dimensies versterkt gaat komen, dat alles samen komt en banken dan voor grote uitdagingen komen te staan om dat dan te financieren.

ING in de zakelijke markt“ING wil graag helpen de vraag naar krediet weer draaiende te krijgen. Deze rol is niet alleen voor de politiek weggelegd maar zeker ook de financiële sector speelt hier een rol in. We moeten het gevoel van ondernemers dat de bank toch wel nee zal zeggen, doorbreken. Communiceer dat je open bent en dat je wilt.” Annerie maakt zich hier hard voor door continue de lobby te voeren met branche- verenigingen zoals MKB Nederland. Zo biedt ze aan met afgewezen financierings-verzoeken te komen, om die nog een keer te bekijken. “Het zou mooi zijn als de politiek en de banken hierin samen werken.”

Betrokken“Naast de uitbreiding met relatiemanagers en meer zichtbaarheid in de rayons, blijven we ons focussen om de dagelijkse zaken via internet en mobiel te laten lopen. Op onze mobiele app hebben we zo’n 1,2 miljoen actieve gebruikers. In de loop van volgend jaar is de verwach-ting dat de transacties via mobiel die van het internet overtreffen.” Specifiek voor het MKB en het grootbedrijf wil ING gedegen, toegepast en relevant advies voor klanten. Hiervoor hebben ze twee tools geïntroduceerd: de bedrijfs-scan MKB en de conditietest voor het grootbedrijf.

Betrokken is voor ING de oranje stip aan de Nederlandse horizon. De overige kernwaar-den: gemakkelijk maken, deskundigheid delen, persoon-lijk, servicegericht, actief, open en eerlijk wist Annerie met pakkende anekdotes tot leven te brengen. Op gepassioneerde wijze legde Annerie ons uit wat voor haar betrokkenheid betekent, hoe zich dit in het dagelijkse werk kan manifes-teren en wat dat met je doet.

We hebben deelgenoot mogen zijn van een inspirerende masterclass en voor degene die het gemist hebben…. Annerie heeft beloofd nog eens terug te komen.

Annerie Vreugdenhil in het kort

Annerie Vreugdenhil is afgestudeerd in Nederlands recht. Ze is haar bancaire loopbaan begonnen in 1987 bij NCB Bank, later onderdeel van Credit Lyonnais Bank Nederland.

Vanaf 1992 is zij werkzaam bij ING. Daar heeft zij verschillende functies vervuld, met als rode draad het onderhouden en uitbouwen van klantrelaties in de snelgroeiende groot zakelijke tak van ING. Sinds september 2010 is zij Directeur Commercial Banking Nederland binnen de directie van ING Bank Nederland. Zij maakt tevens deel uit van het Senior Leaders Team van ING Bank.

Haar passie is het vertalen van externe trends en ontwikkelingen naar een duurzaam en innovatief beleid, waarbij de klant centraal staat en de medewerker de sleutel tot succes is.

Functies1987 - 1991 Credit Lyonnais:Relatiemanager en waarnemend Kantoordirecteur

1992 - 1999 ING Bank:Relatiemanager en Teammanager Corporate Clients2000 - 2006 ING Bank:Manager Leveraged Finance2006 - 2010 ING Bank:Directeur Corporate Clients2010 - heden ING Bank:Directeur Commercial Banking Nederland

NevenfunctiesCommissaris Rotterdam School of ManagementLid Raad van Advies WIFS (Women in Financial Services)Lid van Diversity Council AmChamLid Raad van Toezicht Mondriaanfonds

Page 12: Welten In Praktijk december 2012

12 Jaargang 7 - december 2012

FlitsendVanaf de oprichting van LEF is er gewerkt met map (ringband) waarin het lesmateriaal zat voor de vier lesblokken van het lesprogramma van LEF. Uit reacties van studenten en docenten bleek dat dit niet meer van deze tijd was. Studenten vonden het te zwaar om mee te sjouwen, naast hun laptop en lesboeken.Vanaf voorjaar 2012 heeft het LEF inhoudsteam samen met communicatie bureau Hemels van der Hart gewerkt om het lesmateriaal meer te laten aansluiten bij de doelgroep. Deze mix van creatieve geesten en financiële experts heeft samen een flitsend LEF Magazine ontwikkeld.

LEF InhoudsteamChristoffer Brugma van Opleiding & Organisatieontwik-keling is aangesloten bij het inhoudsteam van LEF en heeft het traject van begin tot eind meegemaakt en heeft mee richting kunnen geven aan zowel de inhoud, als de vormgeving van het materiaal. “Met de update is er gepro-beerd om de lesstof nog meer aan te laten sluiten met de praktijksituaties die studenten van ROC’s dagelijks mee- maken. De inhoud is up-to-date gebracht voor de komende schooljaren. Zo zijn de reken-opdrachten aangepast aan de getallen van dit jaar en de voorbeelden zijn meer naar de huidige situatie gebracht. Door

de betere herkenbaarheid worden studenten zich nog meer bewust van hun eigen geldgedrag”, aldus Christoffer.

Kleur, fotostrips en QRWat het meest in het oog springt, is de vormgeving van het lesmateriaal. Hemels van der Hart heeft de inhoud van het hele studentenwerkboek vertaald naar een flitsend magazine met veel kleur, fotostrips en QR codes om het aanvullende digitale lesmateriaal online te kunnen openen.

Het team heeft hard gewerkt om het materiaal op tijd gereed te krijgen voor de start van dit schooljaar. En op 30 augustus jl. is het LEF maga-zine onthuld op het LEF Symposium aan aanwezige LEF-gastdocenten, -sponsoren en andere betrokkenen. Inmiddels is het schooljaar in volle gang en hebben de eerste ROC studenten het LEF programma gevolgd. Christof-fer heeft het materiaal als gastdocent voor een klas in Den Bosch mogen testen. Het LEF magazine is door hen erg positief ontvangen.

Het LEF inhoudsteam staat ondertussen niet stil en is al weer aan het nadenken wat de volgende stap is…

Kijk voor meer informatie op www.lefnet.nl Vragen over dit initiatief kun je stellen via [email protected]

Sinds de start in het schooljaar 2009-2010 is LEF in recordtempo uitgegroeid

tot één van de meest bekende initiatieven voor financiële educatie in Nederland.

LEF staat voor Leven En Financiën en heeft als doel om het financieel

bewustzijn van jongeren te vergroten. Ook Welten is één van de partners van

dit initiatief en heeft naast de vele andere activiteiten zoals het aanbieden van

gastdocenten ook een bijdrage geleverd in de ontwikkeling van het nieuwe

lesmateriaal.

Nieuw lesmateriaal voor LEF

Van map naar magazine

Page 13: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 13In Praktijk

LEF LesprogrammaHet lesprogramma bestaat uit 4 lessen van 1 ½ uur die gegeven worden door vrijwilligers die werkzaam zijn in de fi nanciële sector. Het uitgangspunt is dat 2 gast-docenten samen de lessen geven en dat de ROC-docent tijdens de les aanwezig is.

Blok 1: Leven en FinanciënWat is jouw beginsituatie en wat zijn je doelen?

Blok 2: GeldtypeWelk geldtype ben je? Welke uitdagingen heb je? Waar kun je hulp vragen?

Blok 3: Omgaan met geldDieper ingaan op wensen en doelen en manier van omgaan met geld

Blok 4: Jouw LEFplanPersoonlijk fi nancieel plan

Het lesprogramma kan dienen als een concrete invulling binnen Loopbaan en Burgerschap op het MBO. Ook in vakken als economie en maatschappij passen de lessen uitstekend.

Binnen het lesprogramma wordt ondermeer aandacht besteedt aan de fi nanciële competenties: Administratie, overzicht, (be)sparen, verleidingen, bewust aankopen, rechten en werk.

Wist je dat• Het LEF schooljaar al weer volop aan de gang is.

LEF lessen zijn inmiddels gegeven op scholen in Rotterdam, Den Bosch, Harderwijk, Emmen, Rijnsburg, Weert en Utrecht.

• Het doel is om dit schooljaar les te geven aan 115 ROC klassen.

• Het LEF magazine dit schooljaar uitgebracht isin een oplage van 4000 stuks.

• In het vierde kwartaal worden er zo’n 100 nieuwe gastdocenten getraind, waarvan vier Weltenaren.

• Welten voor LEF ook landelijk inzetbaar is.

Naast Christoffer in Den Bosch, is er al les gegeven in Harderwijk en Emmen door resp. Frans Visseren Dick Spreeuwers.

• Jeroen Wassink (Welten Interim), Dick Spreeuwers

(Personal Banking) en Miranda Penterman (Opleiding & Organisatieontwikkeling) ook gast-docenttrainingen volgden.

• In januari het LEF projectbureau met Yvonne van Nispen en Elvire Vink staat op de Nationale Onderwijstentoonstelling 2013. Hier brengen zij het LEF programma onder de aandacht als onderdeel van de stand van partner ‘Wijzer in Geldzaken’.

LEF Lesprogramma Wist je dat

Page 14: Welten In Praktijk december 2012

14 Jaargang 7 - december 2012

Handen omhoog of ik schiet

Welten wijze in beeld

Extra ontspanning voor collega’s en cursisten

Jeroen Wassink, Verzekeringsbranchdag

Gonny en Kevin 10 jaar dienst!

Het team van Mijn Welten op de foto

Sinterklaas =

een mooi hoedjeTijd voor taart:

Miranda en Ilona 5 jaar in dienst!

Page 15: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 15In Praktijk

Sinterklaas = schminken

Jeroen Wassink, Verzekeringsbranchdag

Paul Mijnsbergen: Er ging iets mis op de BMX

Sinterklaas = lekker smullen

Sinterklaas =

een mooi hoedje

Grote belangstelling voor Masterclass Annerie Vreugdenhil

Sinterklaas = kadootjes krijgen

Terugkomdag Verzekeringen: op de BMX

Page 16: Welten In Praktijk december 2012

16 Jaargang 7 - december 2012

Welten vervult Wensen

Uiteenlopende wensenDe oproep heeft veel leuke, gezonde, leerzame, creatieve en maatschappelijk verant-woorde wensen opgeleverd. De geselecteerde wensen zullen voor het overgrote deel in 2013 door Welten in overleg met de relatie worden uitgevoerd. De eerste wens ging op 21 november in vervulling.

Ellen van Schijndel, manager retail van Rabobank Bergeijk, diende een wens in voor Kinderfonds Dappere Dodo’s waar zij zich met veel enthou-siasme als voorzitter voor inzet. Door middel van diverse projecten zet het Kinderfonds zich in voor kinderen met uiteenlopende problemen en die zelf het lef hebben getoond

te willen werken aan een betere toekomst. De wens van Ellen aan Welten was een bijdrage ten behoeve van het Sinterklaasfeest voor deze dappere kinderen. Jean-Pierre Adams van Welten overhan-digde kort voor het feest de cheque aan Ellen. De kinderen

hebben mede door deze bijdrage een fantastische middag beleefd met diverse optredens.

De overige indieners van de wensen zijn reeds geïnfor-meerd of horen op korte termijn iets van Welten. De geselecteerde wensen worden met de gebruikelijke passie

vervuld. Hoewel de actie in het kader van het jubileum inmiddels verlopen is, kunnen relaties uiteraard altijd terecht voor eenvoudige of complexe HR-vragen. Wij komen graag met een gepaste en complete oplossing.

In het kader van het 20-jarig jubileum nodigde Welten haar relaties uit

een wens in te dienen die wellicht niet altijd voor de hand lijkt te liggen.

Bijvoorbeeld een wens met betrekking op een vraagstuk vanuit de dienst-

verlening, een MVO-wens of een wens die bijdraagt aan de verhoging van

het werkplezier. De 20 leukste, bijzondere en/of originele wensen laat

Welten in vervulling gaan. Inmiddels zijn na rijp beraad de te vervullen

wensen geselecteerd. Eind november werd de eerste wens uitgevoerd.

Page 17: Welten In Praktijk december 2012

In Praktijk Jaargang 7 - december 2012 17

Het Projectbureau is verantwoordelijk voor de projectplanning, logistiek, informatie-verstrekking en de algehele ondersteuning van de trainers en ontwikkelaars van WOO. Dit doen we voor de opleidingen van Weltenaren, maar vooral ook voor externe partijen, zoals bijvoorbeeld Rabobank, ING en ABN AMRO.

Wij zijn van A tot en met Z betrokken bij het project of de opleiding en gaan regelmatig mee naar de klant om alles goed af te stemmen alvorens een planning te maken. Vervolgens plannen we data en trainers in en leggen we de locaties vast die voldoen aan de wensen en eisen van de klant. Als de opdrachtgever akkoord is, maken we alles definitief en verwerken we dit in ons systeem ‘Coachview’. Dit digitale systeem is voor het Projectbureau een tool om alle zaken met betrekking tot projecten en opleidingen bij te houden en wordt ook gebruikt voor het maken van management- rapportages. Als alle gegevens zijn

verwerkt, maken we een tijdsplanning en starten we met de voorbereiding. Hierbij kun je denken aan:• het actueel houden van de cursus-

winkel;• het inschrijven van de deelnemers;• het versturen van uitnodigingen;• het maken en versturen van het

materiaal voor de deelnemers;

• het maken en versturen van het materiaal voor de trainers;

• locatie gereed maken voor de training;• aanvragen van examens;• toezicht houden tijdens examens;• presentielijsten bijhouden.

Zodra het project of de opleiding is afgerond, starten de afsluitende werk-zaamheden. Hierbij kun je denken aan registratie van deelname en examen-resultaat, nakijken van toetsmateriaal, informeren van deelnemers over examen-resultaten, certificaten uitdraaien en evaluaties verzenden.

Uiteraard zijn wij ook altijd bereikbaar voor vragen van cursisten, collega’s en externe partijen en houden we de agenda’s bij van de trainers, (commercieel) onder-steuners en we hebben veelvuldig contact met de ontwikkelaars van Welten over het studiemateriaal en de project- en opleidingsprocessen.

Vanuit de klantwaarde gedachte en door de aanscherping van de regels is dit initiatief ontstaan om door middel van train-de-teamleider workshops alle adviseurs bewust en vaardig te maken. Ruim 1400 teamleiders werden begeleid om de workshop Klantintegriteit met het eigen team te verzorgen.

De voorbereiding kenmerkte zich door een intensieve samenwerking op het vlak van de ontwikkeling van het programma (trainingsprogramma, films, trainers-

materialen). De logistieke uitdagingen zijn gerealiseerd door de projectbureaus van Rabobank Nederland, de OSV’s (onderlinge samenwerkingsverbanden) van de banken en Welten.

Na alle pilot trainingen en aanpassingen in de programma’s en materialen werden uiteindelijk 154 workshops in heel Nederland verzorgd door 8 trainers.

De toegevoegde waarde van de samenwer-king kan als volgt worden weergegeven:

• Co-creatie in dergelijke projecten essentieel met duidelijke meet- momenten tijdens alle fases;

• Het inrichten van een gezamenlijk team op een locatie is een belangrijke succesfactor;

• Wederzijdse vertrouwen essentieel om alle voortschrijdende inzichten continu te kunnen vertalen naar de workshop.

Naast de kwantitatieve gerealiseerde doelstellingen zijn de workshops goed gewaardeerd. Een prachtige leerzame referentie is opgebouwd.

Opleiding & Organisatieontwikkeling

Welten begeleidt Rabobank in klantintegriteit

Van A-Z betrokken bij project of opleiding

Ongeveer een jaar geleden hebben Rabobank en Welten een inter- actieve workshop Klantintegriteit ontwikkeld en verzorgd voor alle teamleiders bij de Rabobanken in Nederland.

Meepraten over diverse onderwerpen van Opleiding & Organisatieontwikkeling kan op www.welten.eu/blog

Opleidingen Ontwikkeling

Bij het Projectbureau van Welten Opleiding & Organisatieontwikkeling (WOO) heerst altijd een gezellige bedrijvigheid. De dames zijn altijd druk in de weer. Maar waarmee eigenlijk? Linda, Deborah en Suzan vertellen het ons.

V.l.n.r. Suzan, Deborah en Linda

Page 18: Welten In Praktijk december 2012

18 Jaargang 7 - december 2012

Verandering in doelgroep De instroom van burgers die zich melden met schuldenproblematiek bij de gemeen-telijke Schuldhulpverlening stabiliseert zich rondom zo’n 75.000 a 80.000 gevallen per jaar. Er is echter wel een verandering in de samenstelling van deze doelgroep zichtbaar.

Kenmerkende ontwikkelingen voor deze doelgroep van hulpbehoevenden zijn:• Voorheteerstin2011meerinstroom

van mensen met inkomens uit arbeid (49%) (voorheen voornamelijk uitkeringsgerechtigden of mensen met een arbeidsinkomen tot 120% sociaal minimum)

• Steedsmeerinstroombetreffenhuishoudens met een eigen woning (69% van de leden van de NVVK –dé brancheorganisatie voor schuldhulp-verlening en sociaal bankieren– meldt een toename)

• Steeds meer instroom van ZZP’ers

Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) De gemeentelijke schuldhulpverlening probeert zoveel mogelijk mensen in een dergelijke situatie te helpen door te bemiddelen tussen de schuldeisers (gemiddeld 14) en de schuldenaar, door een minnelijke regeling te treffen. Bij een minnelijke schuldregeling berekent de schuldhulpverlener aan de hand van de persoonlijke situatie wat het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) is. Dit bedrag is voldoende om de vaste lasten te betalen en te leven op bijstandsniveau. Het inkomen boven het VTLB wordt over een periode van drie jaar aangeboden naar evenredigheid aan de schuldeisers. Aan hen wordt gevraagd dit bedrag tegen finale kwijting te accepteren en het meerdere van de schulden kwijt te schelden.

In geval van een hypotheekschuld is een minnelijke regeling in feite geen optie, want dan zou eerst de woning verkocht moeten worden, waarna de restschuld in de minnelijke regeling kan worden opgenomen (gemiddeld € 32.250,-, maar bij burgers met problematische schulden al snel € 50.000,-). Bovendien is het huren van een huis vaak niet goedkoper dan in de woning blijven.

Naar schatting staan zo’n 700.000 woningen in Nederland ‘onder water’, wat er op neer komt dat bij een

verkoop de hypotheekschuld groter is dan de opbrengst van de woning. Zolang mensen hun baan behouden en

kunnen blijven voldoen aan hun betalingsverplichtingen is er in feite niet zoveel aan de hand. Anders wordt

het wanneer ze hun baan verliezen, wanneer een echtscheiding zorgt voor een herverdeling van het inkomen,

of wanneer iemand deels arbeidsongeschikt raakt. Indien een dergelijk ‘life event’ zorgt voor een gedwongen

verkoop van de woning, zal de bank niet de volledige hypotheekschuld kunnen invorderen. Dit is zowel voor

de bank als de consument geen gewenste situatie. Bovendien zijn de kosten voor de maatschappij bij het

verzorgen van nieuwe passende woonruimte voor één gezin ook naar schatting nog eens zo’n € 25.000,-.

Schuldhulpverlening tóch mogelijkals je een hypotheek hebt?

Opinie - Johan Treur

Page 19: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 19In Praktijk

VoorbeeldEen rekenvoorbeeld ter verduidelijking:

• Burgerheeftinkomenvan€1.800,-permaand en een VTLB van € 1.250,- Er resteert dus € 550,- afloscapaciteit

• Eriseenhypotheekschuldvan€175.000,- en de overige schulden zijn 24.000,-

• Taxatiewaardevandewoning=€160.000,-

• 36maandenx€550,- =€19.800totaleafloscapaciteitin3jaar

• Alsdewoningviaexecutieveilingwordtverkocht, levert dit hoogstens zo’n 85% van de taxatiewaarde op: € 136.000, waarmee een restschuld overblijft van € 39.000,-

• Allepartijenkrijgeneenvoorstel om akkoord te gaan met een betaling van € 19.800/(39.000 + 24.000). Dat is 31,4% van de totale schuld

• Ingevalvandebankbetekentditdater in 3 jaar tijd nog slechts € 12.257,- wordt afgelost en dus € 26.743,- wordt afgeschreven

• Deoverigeschuldeiserszullenhetmoetendoen met € 7.536,- en zullen dus bijna 70% moeten afschrijven op hun openstaande vordering

Geen van de partijen zal hiermee akkoord gaan en de situatie lijkt uitzichtloos. Door de toename van dergelijke situaties, worden partijen momenteel gedwongen om anders naar deze materie te kijken.

AlternatiefEen mooie uitkomst zou er als volgt uit kunnen zien:

• Burgerheeftinkomenvan1.800,-permaand en een VTLB van € 1.250,- Er resteert dus € 550,- afloscapaciteit

• Dehypotheekschuldwordtinlijngebracht met de verwachtte verkoopwaarde van de woning en wordt naar beneden bijgesteld naar 160.000,-

• Derestschuldopdehypotheeká€15.000,- endeoverigeschuldená€24.000,- worden in een minnelijke regeling gebracht

• Meteenafloscapaciteitvan€19.800,- krijgen alle partijen het voorstel om akkoord te gaan met een betaling van € 19.800/(15.000 + 24.000). Dat is 50,8% van de totale schuld

• Indatgevalbetekenthetdatdebank slechts € 7.385,- daadwerkelijk hoeft af te schrijven op de totale hypotheekschuld en de overige schuld-eisers € 11.815,-

• Na3jaarresteertenkeleengezonde hypotheekschuld van € 160.000,- op een woning die € 160.000 waard is en de burger kan blijven wonen

Kortom, laten banken en schuldhulpverleners over hun grenzen kijken en gezamenlijk een goede oplossing kiezen voor mensen met een eigen woning, door enkel de potentiële restschuld in de minnelijke regeling op te nemen en iedere schuldeiser zal zich hierin kunnen vinden.

De vraag die nog blijft staan is wie de kosten voor taxatie en notaris etc. voor zijn rekening neemt…

Page 20: Welten In Praktijk december 2012

20 Jaargang 7 - december 2012

Management consultant Arjen Smallegange (1968) werkt veel voor financiële instellingen als interim manager. “Ik ben vooral bezig met bruggen slaan, tussen bedrijfsdoelstel-lingen en de daadwerkelijke uitvoering, tussen de strategi-sche koers en tactische aansturing. En ik probeer transparantie en duidelijkheid in een organisatie te brengen. Je moet weten wie eigenaar is

van een domein, wie de verantwoordelijkheid heeft, wie afrekenbaar is op het resul-taat. Doe je dat niet dan kun je zaken missen en dat kun je je als organisatie niet permitte-ren. In geen enkele sector, maar zeker niet in de financi-ele dienstverlening waar ‘in control zijn’ momenteel doorslaggevend is. De uitda-ging van mijn werk zit ‘m in het brengen van eenvoud in een

complexe omgeving: keep it simple. Maak een organisatie transparant en zorg voor helderheid in aansturing. ”

Herinrichting van het verzekeringsdomeinDie visie en aanpak hebben bij Rabobank Utrecht geleid tot de herinrichting van het verzeke-ringsdomein. De oplossing die Arjen samen met het manage-ment van de bank implemen-teerde, heeft naam gemaakt binnen en buiten de organisa-tie. “Bij een bank die als tussenpersoon ook verzeke-ringsproducten aanbiedt, is het voorstelbaar dat de verzeke-ringstak moet vechten voor haar bestaan. De focus ligt vooral op financieren. Verzeke-ren volgt de bancaire indeling in klantformules, daarmee is er een scheiding tussen zakelijke en particuliere risico’s. Aangezien particuliere verzekeringen steeds meer standaardproducten worden, concentreert de verzekerings-expertise zich aan de zakelijke kant. Terwijl de toezichthouder en de auditor eisen dat je beide kanten in de greep hebt.”

Echt in control zijn“Je moet keuzes maken. Zelfs stoppen met verzekeringen is een mogelijkheid. Maar de keuze is gemaakt om door te gaan en het verzekeringsad-vies onderdeel te laten zijn van het integrale financiële advies waar klanten behoefte aan hebben. Dat betekent dat je de kwaliteit van het verzekerings-advies moet waarborgen over de gehele breedte.” Arjen adviseerde de inrichting van een Productgroep Verzekeren. “Dus geen centrale verzeke-ringsafdeling die weer als

aparte entiteit in de organisatie gaat fungeren. Nee, de oplossing is een kennisbank, waarin alle verzekeringsexper-tise gebundeld wordt en beschikbaar is voor adviseurs en managers in de hele organi-satie. Uitgevoerd door deskun-digen met commercieel gevoel en focus op de klant. De Productgroep heeft een eigen aansturing, die accountable is voor de output. Zo kun je de kwaliteit garanderen en meetbaar maken en ben je echt in control. Het resultaat is bovendien dat er een flexibel en toekomstbestendig organi-satiemodel is gecreëerd dat moeiteloos meebeweegt met marktontwikkelingen.”

Het paard wil respect“Het is een cultuuromslag voor een organisatie. Het succes van de verandering staat of valt natuurlijk met de mensen die het moeten uitvoeren. Dat betekent dus een vlootschouw: wie heeft de competenties om die nieuwe rol goed te kunnen vervullen, wie kan die compe-tenties aanleren, wie gaat het niet redden? Ook daarin moet je duidelijk zijn. Een groot probleem van organisaties is vaak dat men keuzes uit de weg gaat of uitstelt. Ik trek wel eens de vergelijking met mijn hobby als springruiter. Als je een paard te weinig richting geeft, spring je niet over de hindernis. Wil je forceren, dan krijg je ook niks voor elkaar, het paard is namelijk veel sterker en wil respect. Er is een goede balans nodig, beide partijen moeten respect tonen voor elkaar.”

‘De complexiteit zit vaak in het brengen van de eenvoud’

“Als een organisatie wil veranderen, ligt de sleutel

voor het succes daarvan op de werkvloer. Het formu-

leren van een strategie is één, het zorgen voor de

kaders en competenties om die strategie uit te voeren

is twee. Er is nog wel eens een kloof tussen wat op

strategisch niveau geformuleerd wordt en wat de

werkvloer daadwerkelijk doet. Het is de kunst om

de verbinding te maken tussen beide. Cruciaal daarbij

is dat je op één centraal punt de verantwoordelijk-

heden belegt. Accountability is key!”

Arjen Smallegange

Door Arjen Smallegange, interim manager

Page 21: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 21In Praktijk

Thema: Welten bestaat 20 jaar en (con)trakteert verzekeringsprofessionals!“De unit verzekeringen is hard aan het groeien en wij zijn dan ook druk op zoek naar nieuwe collega’s, een mooie gelegen-heid om tijdens ons jubileum-jaar aan te geven dat wij kandi- daten zoeken”, aldus Nanda Oosting (manager detachering). Tijdens deze dag vol relevante vakinformatie was er ook vol- doende mogelijkheid te net- werken. Nanda: “We hebben véél relaties en potentiële

opdrachtgevers ontmoet en met een aantal gelijk afspraken gemaakt. Leuk is dat een aantal mensen ons aanspraken op de overname van CAPTER. Ook CAPTER zelf was aanwezig en begroette ons gelijk als collega’s, wederzijds voelde dit goed. Al met al een geslaagde dag!”

Ook organisator Kluwer, uitgever van Assurantie Magazine en AMplus, is zeer tevreden over de dag. Volgens senior accountmanager Erik Meester waren zo’n 1900 bezoekers aanwezig op 27 november. Verder zijn er zo’n 1200 tweets met #vbdag verstuurd gedurende het evenement. (nummer 6 trending topic in Nederland). Zo’n 14.000 twitteraars zijn hiermee bereikt. Verder hebben ruim 3800 personen ook de livestream bekeken.

Tijdens de Verzekerings- branchedag was ook AMtv aanwezig die een compilatie-film van deze dag maakten. Ivo van Riel (business unit manager), zal hierin aan het woord komen. Hij geeft onder andere antwoord op de vraag ‘Hoe ziet de verzekerings-medewerker van de toekomst er uit?’. De compilatievideo

is zowel op onze site als op www.youtube.com/kluweramtv te vinden.

Verzekeringsbranchedag

Welten (con)trakteert verzekeringsprofessionals

27 november was Welten één van de sponsoren van de Verzekeringsbranchedag 2012. De ontmoetingsplek

voor intermediair en verzekeraars en daarmee ook hét grootste vakevenement van de financiële dienstverlening.

Op deze dag, waarop gasten werden geïnspireerd en ondergedompeld in de actuele verzekeringsmarkt, was

Welten aanwezig met een stand.

Arbeidsmarkt

Meepraten over dit onderwerp? Ga naar www.welten.eu/blog

Page 22: Welten In Praktijk december 2012

22 Jaargang 7 - december 2012

Ben: Vanwaar jouw bijdrage aan dit seminar?Als zelfstandige heb ik voor Welten een opdracht ingevuld bij Agentschap NL in den Haag. Hier heb ik me bezig gehouden met het opzetten en uitvoeren van een garantieregeling voor bouwende zorgin-stellingen in het ziekenhuiswezen.

Jean-Pierre: Wat wil Welten met de zorg?Welten wil bekender worden met de zorg, omdat het een heel grote maatschappelijk sector is en omdat er financiële problema-tiek speelt. Mede in het kader van Maat- schappelijk Verantwoord Ondernemen kijkt Welten of er geholpen kan worden deze financiële problematiek aan te pakken. Daarnaast kan de opgedane kennis en ervaring ingezet worden in het financie-ringsproces bij onze opdrachtgevers.

Ben: Welke financiële problematiek speelt in de zorg?De AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) gaat ingrijpend op de schop.

Afgelopen kwartaal hebben Ben Jalhay en Jean-Pierre Adams vanuit

business banking een seminar verzorgd voor bestuurders en financiële

managers in de zorgsector. Het seminar ging over de financiële problemen

van verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicapteninstellingen en

langdurige GGZ. Onderstaand enkele vragen aan beide heren.

Een impressie van seminar ‘Financiële issues in de zorg’

Page 23: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 23In Praktijk

Dat houdt in dat de instellingen in de zorg anders bekostigd worden. Ook wordt de AWBZ versoberd. Verder zijn er zorginstel-lingen die hun vastgoed te duur op de balans hebben staan. Tenslotte zijn banken minder bereid om zomaar te lenen aan zorginstellingen.

Jean-Pierre: Is bouwfi nanciering een probleem voor zorginstellingen?Banken zijn kritischer geworden met het verstrekken van grote leningen ook aan zorginstellingen.

Ben: Hoe liep het seminar en wat waren de reacties van de deelnemers?Onder de soepele leiding van Jean-Pierre Adams liep alles vlotjes en op schema. De deelnemers waren erg betrokken bij de onderwerpen die tijdens het seminar behandeld werden. Dat merkten we door de vragen die gesteld werden. Ook konden deelnemers soms aanvullende informatie of tips geven.

Ter plekke kregen we te horen dat men het seminar nuttig vond en een goed initiatief van Welten. Uit een evaluatie

achteraf bleek dat het onderwerp en programma als waardevol ervaren werden. De locatie in Vessem en de mogelijkheid tot netwerken vond men goed.

Jean-Pierre: Komt er een vervolg?Dat sluit ik zeker niet uit. Er waren natuurlijk belangstellenden verhinderd die graag hadden willen komen. Daarnaast bleek ook uit evaluatie dat de deelnemers erg enthousiast zijn en in zijn voor een vervolg. Thema’s waar interesse naar uit gaat zijn fi nancierbaarheid zorgsector, nieuwe fi nancieringsmogelijkheden en zorgvastgoed in relatie tot extramuralise-ren (Dat is het verlenen van zorg buiten de muren van de zorginstelling).

Voor een volgende keer zouden we nog eens goed kunnen kijken naar de vorm. Er waren deelnemers die nog dieper op bepaalde onderwerpen zouden willen ingaan. Een masterclass ligt dan meer voor de hand. Ook kan gedacht worden aan een centrale locatie, het vragen van een vergoeding aan deelnemers en aan marketing via social media. Voor dit

seminar is bijvoorbeeld nog een uitnodi-ging in enkele LinkedIn groepen gedaan een week tevoren, dit was enthousiast ontvangen. Hier zouden we nog meer mee kunnen doen.

Ben: Lost het nieuwe kabinet Rutte II de problemen in de zorg op?Het hoofddoel van het nieuwe kabinet is de zorgkosten te beperken. Dat vertaalt zich deels in minder inkomsten voor de oude prestaties bij de zorginstellingen. Bij ongewijzigd beleid van de zorginstelling wordt het fi nancieel probleem alleen maar groter. Het extramuraliseren in de zorg wordt doorgezet, wat kan betekenen dat een instelling minder geld voor de zorgwoningen krijgt. Het komt er dus op aan zorginstellingen met raad en daad te helpen bij vastgoed en de fi nanciering ervan.

Meer informatie over dit onderwerp? Stuur een mail naar Jean-Pierre Adams via [email protected].

Ben Jalhay

Jean-Pierre Adams

Page 24: Welten In Praktijk december 2012

24 Jaargang 7 - december 2012

Naast capaciteit is expertise een reden voor ondersteuning. Van der Weg: “Een adviseur heeft niet altijd voldoende kennis van die verschillende maatschappijen en polissen. Logisch: hij/zij richt zich in eerste instantie op eigen producten.” Robin maakte een plan van aanpak om het beheer in kaart te krijgen. “Eerst kijk je: waar hoort dit product? Vaak is er onduide-lijkheid rond codering. Vervol-gens verzamelen we alle input voor het adviesgesprek, bijvoorbeeld een waardeover-zicht en een poliskopie. Ten slotte benaderen we de klant, waarbij we letten op de expiratiedatum. Als blijkt dat wij een vergelijkbaar (of beter) product in huis hebben, dan doet de adviseur de klant een voorstel. Maar desgewenst blijft de klant gewoon bij zijn oude polis.”

ZorgplichtAndré Rolloos: “Oversluiten is niet het hoofddoel. Sterker: soms adviseren we de klant niet over te sluiten. Bijvoor-beeld als er sprake is van een eindgarantie. Het klantbelang en de zorgplicht staan cen-traal. We willen een klant optimaal informeren over zijn product en de mogelijkheden.” Is het niet lastig voor de bank om genoemde zorgplicht te realiseren? “Op zich niet. Maar

‘zorgplicht’ is een containerbe-grip. Dat je zorgt voor je klant en hem helpt een polis up-to-date te maken- prima. Met ‘plicht’ heb ik meer moeite. Al te vaak wordt

aangenomen dat de bank onzorgvuldig te werk is gegaan. Maar ook de klant heeft een verantwoordelijk-heid.” Ook in dit verband komt de opschoningsactie van pas. “In de adviesgesprekken maken we klanten opnieuw bewust van de consequenties van hun keuze. Bovendien leggen we de gesprekken goed vast, zodat er helderheid is voor bank en klant.”

UitvoeringIn dit project ligt de prioriteit bij beleggingsverzekeringen,

producten met een voor de klant onzekere uitkomst. “Beleggingsverzekeringen liggen momenteel onder een vergrootglas,” zegt André. ”We gaan zorgvuldig om met deze klanten. Hoe kijkt hij/zij nu aan tegen het product en het bijbehorende risico? Het informeren van de klant staat weer voorop. Dit leidt overigens ook niet altijd tot nieuwe proposities; het is maar wat de klant wil.” Hoe gaat de ‘Her-stelactie beleggingsverzeke-ringen’ in zijn werk? Robin: “Het is in feite Beheer Leven Derdenmaatschappijen-plus. Als uit onze interne informatie

blijkt dat de klant recent voldoende gewezen is op het risico, dan nemen we geen actie. Is daarover twijfel, dan nodigen we de klant uit voor polisonderhoud. Aan de hand van dat gesprek creëren we helderheid. De klant op zijn beurt krijgt de kans om zijn product weer optimaal af te stemmen op zijn behoefte.”

De zorgplicht is nader om-schreven in de WFT, één van de vele regelpakketten die op de banksector af komen. Beste-den de bedenkers van al die

regels wel voldoende aandacht aan de praktische uitvoerbaar-heid? André: “We gaan van principle based naar rule based. In de praktijk is die omslag niet direct gereali-seerd. Dat kost tijd.” Een ander aspect: de toenemende regelgeving leidt soms tot verstarring. “Uit onzekerheid en veiligheid beperken mede-werkers zich tot hun taakge-bied. De aanwezige speelruim-te raakt uit zicht. Ook dat is een pre van externe ondersteu-ning. De buitenstaander voelt zich vrijer en zorgt voor tegenwicht.”

Robin rondt zijn werkzaamhe-den af op 31 december. Naast de dekresearch is ervoor gekozen om ook aan de advieskant een Weltenaar in te zetten. Bij Rabobank Zaan-streek is daarvoor Pieter Niemeijer actief. Uiterlijk maart 2013 is de inhaalslag klaar voor wat betreft de ‘prioriteitspolissen’. Daarna gaat het project nog door tot 2015, maar dan met eigen medewerkers.

Geïnteresseerd wat Welten voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Rianne van der Heiden via [email protected] of via +31(0)6-53 64 03 91.

Vóór de alliantie met Interpolis deed Rabobank zaken met meerdere (levens)

verzekeraars. Daardoor sloten klanten verschillende polissen. Robin van der Weg

(Welten): “Gezien de zorgplicht is het zaak hierin helderheid te brengen. Met het

project Beheer Leven Derdenmaatschappijen als gevolg.” André Rolloos, directeur

Particulieren Rabobank Zaanstreek. “Onze mensen hebben momenteel veel

onder handen, maar andere verplichtingen kunnen niet blijven liggen. Prettig dat

we dan gebruik kunnen maken van vertrouwde externen.”

Project Beheer Leven Derdenmaatschappijen

Samen de kast opruimen

André Rolloos:“Kenmerk van een goede adviseur is dat hij/zij altijd de aanwezige speelruimte weet te benutten. In regelgeving moet je niet de starheid zien, maar de vrijheid.”

Robin van der Weg

André Rolloos

Page 25: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 25In Praktijk

Wilt u een hogere premie of een lagere uitkering?

Op dit moment wordt door de regering een belangrijke groep mensen die door de AOW maat- regelen wordt benadeeld on- terecht “over het hoofd gezien”, namelijk de groep arbeids-ongeschikten met een AOV. Zij ontvangen, net als de ouderen met VUT of pre- pensioen, van hun verzekeraar een uitkering tot (maximaal) 65 jaar. Daarna heeft ook deze groep een inkomensgat tot het moment dat hun AOW start (uiterlijk 67 jaar).

Over dit inkomensgat zijn in april 2012 al vragen gesteld

aan Minister Kamp. Zijn ant- woord was: Mensen die nu arbeidsongeschikt zijn en reeds een uitkering van hun verzeke-raar ontvangen kunnen als hun overige inkomen lager is dan de bijstandsnorm, bij hun gemeente informeren of zij in aanmerking komen voor een inkomensaanvulling tot de datum waarop hun AOW- uit-kering start. Mensen met een private verzekering die nog niet tot uitkering is gekomen kunnen met verzekeraars, indien gewenst, hun polis- voorwaarden en hoogte van de premie aanpassen.

Hiermee zijn de arbeids-ongeschikte werknemers en zelfstandigen natuurlijk niet geholpen. Zij moeten wellicht bijstand aanvragen, terwijl ze juist een verzekering hebben gesloten om die situatie te voorkomen!

Welten adviseerde verzekeraars die hun klanten centraal stellen dan ook om voor hun klanten wel met een oplossing te komen, deze kan voor beide groepen eenvoudig zijn:

1. Aan klanten die niet arbeidsongeschikt zijn kan

worden voorgesteld om de premie te verhogen, om een eventueel langere uitkering te financieren.

2. Aan (toekomstige) uitke-ringsgerechtigden kan de vraag worden voorgelegd of ze een lagere, maar langere uitkering wensen. De uitkering wordt dan gekort, maar loopt wel door tot hun (nieuwe) AOW-leeftijd.

Een aantal verzekeraars (o.a. de Amersfoortse, Movir en de Goudse) heeft inmiddels aangekondigd de dekking voor de niet arbeidsongeschikte klanten aan te passen aan de hogere AOW leeftijd. Daarmee zijn de eerste stappen in de goede richting gezet. Aan de reeds arbeidsongeschikte klanten wordt helaas echter nog geen oplossing geboden. Het zou goed zijn indiende verzekeraars ook deze groep tegemoet komt, met een aanpassing van de uitkering (lager, maar langer) of tenmin-ste het informeren van deze groep over het toekomstige inkomensgat.

Met alle voorstellen om de AOW te wijzingen en de aanpassingen hierop is het lastig om alle gevolgen helder in kaart te brengen. Welten draagt daaraan graag haar steentje bij, zodat verzekeraars kunnen blijven doen waar ze goed in zijn, de klanten helpen risico’s te beheersen en verzekeren.

Ga naar www.welten.eu/blog waar Patty Kuijper nog meer informatie deelt over dit onderwerp.

In het regeerakkoord is opgenomen dat de AOW leeftijd sneller wordt verhoogd

dan eerder aangekondigd. Hoewel de inkomensafhankelijke premie voor de ziekte-

kostenverzekering inmiddels alweer van de baan is, lijkt de vraag niet langer óf

de AOW leeftijd wordt verhoogd, maar hoe snel deze wordt verhoogd.

Terwijl over de snelheid van verhoging van de AOW leeftijd ongetwijfeld nog

een debat zal volgen, zijn in het regeerakkoord de eerste maatregelen ter reparatie

al aangekondigd, een overbruggingsregeling voor de groep ouderen die al gebruik

maken van een VUT- of prepensioenregeling.

Page 26: Welten In Praktijk december 2012

26 Jaargang 7 - december 2012

Kalender 2013 januari 3 Kick-off basisopleiding Business Banking 3 Kick-off traineeship Pensioen Professionals en Verzekeringen 14 Opleiding Assistent Financieel Advies 14 Basisopleiding Business Banking 15 Nieuwjaarsborrel Opleiding & Organisatieontwikkeling 15 Begeleidingsavond Wft Schade 17 Kick-off Opleiding VSA-1 17 Kennismakingsdag Welten Interim 18 Terugkomdag Verzekeringen 21 Traineeship Pensioen Professionals en Verzekeringen 21 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 22 Nationale Onderwijstentoonstelling Utrecht | LEF 22 Opleiding Telefonisch Toetsgesprek 25 Nieuwsjaarsbijeenkomst Welten Interim 26 5- jarige jubilarislunch Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid 29 Begeleidingsavond Wft Schade 31 Begeleidingsavond Wft Hypothecair

februari 4 Start Opleiding VSA-1 5 Welten Kennismakingsdag 7 Deelname Financial Future Event | Fontys Eindhoven 7 Kennissessie Pensioen Professionals 8 Opleidingencafé 11 Begeleidingsavond Wft Leven 12 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking 14 Etentje voor hotelverblijvers 15 Train-de-trainer dag 20 Begeleidingsavond Wft Leven 22 Lunch met collega’s | ASR 28 Kick-off Opleiding VSA-2

maart 5 Kennissessie Verzekeringen 5 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 6 Sales en propositiecurriculum 7 Deelname: Bedrijvendag SV Oase Avans Breda 7 Training Integraal Adviseren 11 Basisopleiding Business Banking 11 Opleiding Financieel Adviseur 12 Commerciële vaardigheidstraining Verzekeringen 14 Seminar Bijzonder Beheer Business Banking 14 Kennismakingsdag Welten Interim 14 Etentje VSA medewerkers 15 Community of Practise Opleiding & Organisatie- ontwikkeling 18 Start Opleiding VSA-2 21 Bijeenkomst Welten Alumni 26 Lunch met collega’s | Delta Lloyd 26 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen 27 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 28 Welten Kennismakingsdag 28 Pizzasessie Opleiding & Organisatieontwikkeling

april 3 Begeleidingsavond Wft Leven 4 Kick-off Opleiding VSA-3 4 Training Integraal Adviseren 8 Opleiding Assistent Financieel Advies 9 Welten Business Club Verzekeringen 9 Etentje voor hotelverblijvers 11 Training Integraal Adviseren 17 Ronde tafel hoofden Opleidingen 18 Begeleidingsavond Wft Schade 20 Terugkomdag Pensioen Professionals 22 Deelname: Sponsordiner SV Oase Avans Breda 22 Start Opleiding VSA-3 22 Begeleidingsavond Wft Leven 25 Begeleidingsavond Wft Schade

mei 2 Kick-off Opleiding VSA-4 3 Terugkomdag Business Banking 9 Training Integraal Adviseren 10 Terugkomdag Verzekeringen 10 Opleidingencafé 14 Kennissessie Pensioen Professionals 14 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 16 Kennismakingsdag Welten Interim 17 Train-de-trainer dag 20 Start Opleiding VSA-4 23 Welten Business Club 25 Terugkomdag Personal Banking 27 Basisopleiding Business Banking 29 Sales en propositiecurriculum 29 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 30 Performance Arena Opleiding & Organisatie- ontwikkeling 30 Communicatieve vaardigheidstraining | Verzekeringen 31 Lunch met collega’s | Aegon 31 Etentje VSA medewerkers

juni 7 Terugkomdag Opleiding & Organisatieontwikkeling 11 Begeleidingsavond Wft Leven 12 OSV dag Opleiding & Organisatieontwikkeling 13 Communicatieve vaardigheidstraining | Verzekeringen 13 Kennissessie Verzekeren 13 Pizzasessie Opleiding & Organisatieontwikkeling 20 Begeleidingsavond Wft Leven0 20 Start Opleiding VSA-4

0 20 Start Opleiding VSA-4 23 Welten Business Club

0 23 Welten Business Club 25 Terugkomdag Personal Banking 0 25 Terugkomdag Personal Banking 00 27 Basisopleiding Business Banking0 27 Basisopleiding Business Banking 29 Sales en propositiecurriculum0 29 Sales en propositiecurriculum 29 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 0 29 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 30 Performance Arena Opleiding & Organisatie-0 30 Performance Arena Opleiding & Organisatie- ontwikkeling0 ontwikkeling 30 Communicatieve vaardigheidstraining | Verzekeringen0 30 Communicatieve vaardigheidstraining | Verzekeringen 31 Lunch met collega’s | Aegon0 31 Lunch met collega’s | Aegon 31 Etentje VSA medewerkers0 31 Etentje VSA medewerkers0 7 Terugkomdag Opleiding & Organisatieontwikkeling0 7 Terugkomdag Opleiding & Organisatieontwikkeling 11 Begeleidingsavond Wft Leven 0 11 Begeleidingsavond Wft Leven 12 OSV dag Opleiding & Organisatieontwikkeling0 12 OSV dag Opleiding & Organisatieontwikkeling 13 Communicatieve vaardigheidstraining | Verzekeringen0 13 Communicatieve vaardigheidstraining | Verzekeringen 13 Kennissessie Verzekeren0 13 Kennissessie Verzekeren 13 Pizzasessie Opleiding & Organisatieontwikkeling0 13 Pizzasessie Opleiding & Organisatieontwikkeling 20 Begeleidingsavond Wft Leven0 20 Begeleidingsavond Wft Leven22

8 Opleidingencafé

2 8 Opleidingencafé 11 Begeleidingsavond Wft Leven

2 11 Begeleidingsavond Wft Leven 12 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking

2 12 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking 14 Etentje voor hotelverblijvers2 14 Etentje voor hotelverblijvers 15 Train-de-trainer dag2 15 Train-de-trainer dag 20 Begeleidingsavond Wft Leven 2 20 Begeleidingsavond Wft Leven 22 Lunch met collega’s | ASR2 22 Lunch met collega’s | ASR 28 Kick-off Opleiding VSA-22 28 Kick-off Opleiding VSA-2

5 Kennissessie Verzekeringen2 5 Kennissessie Verzekeringen 5 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 2 5 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 6 Sales en propositiecurriculum2 6 Sales en propositiecurriculum 7 Deelname: Bedrijvendag SV Oase Avans Breda2 7 Deelname: Bedrijvendag SV Oase Avans Breda 7 Training Integraal Adviseren2 7 Training Integraal Adviseren 11 Basisopleiding Business Banking2 11 Basisopleiding Business Banking 11 Opleiding Financieel Adviseur 2 11 Opleiding Financieel Adviseur 12 Commerciële vaardigheidstraining Verzekeringen2 12 Commerciële vaardigheidstraining Verzekeringen 14 Seminar Bijzonder Beheer Business Banking2 14 Seminar Bijzonder Beheer Business Banking 14 Kennismakingsdag Welten Interim2 14 Kennismakingsdag Welten Interim 14 Etentje VSA medewerkers 2 14 Etentje VSA medewerkers 15 Community of Practise Opleiding & Organisatie-2 15 Community of Practise Opleiding & Organisatie- ontwikkeling2 ontwikkeling 18 Start Opleiding VSA-2 2 18 Start Opleiding VSA-2 21 Bijeenkomst Welten Alumni2 21 Bijeenkomst Welten Alumni 26 Lunch met collega’s | Delta Lloyd2

26 Lunch met collega’s | Delta Lloyd

Page 27: Welten In Praktijk december 2012

Jaargang 7 - december 2012 27In Praktijk

juli 2 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 4 Kennismakingsdag Welten Interim 18 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 30 Lunch met collega’s | ASR

augustus 1 Kick-off Opleiding VSA-5 6 Begeleidingsavond Wft Leven 16 Train-de-trainer dag 19 Start Opleiding VSA-5 22 Etentje voor hotelverblijvers 22 Begeleidingsavond Wft Leven 28 Etentje VSA medewerkers 28 Kick-off traineeship Pensioen Professionals en Verzekeringen 29 Training Integraal Adviseren

september 3 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 3 Kennissessie Pensioen Professionals 5 Kennismakingsdag Welten Interim 6 Opleidingencafé 12 Training Integraal Adviseren 13 Lunch met collega’s | Delta Lloyd 16 Traineeship Pensioen Professionals en Verzekeringen 16 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking 19 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 24 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen 25 Sales en propositiecurriculum 26 Training Integraal Adviseren 27 Community of Practise Opleiding & Organisatie- ontwikkeling 27 Terugkomdag Verzekeringen

oktober 3 Pizzasessie Opleiding & Organisatieontwikkeling 7 Opleiding Assistent Accountmanager Personal Banking 8 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen 9 Ronde tafel hoofden Opleidingen 10 Training Integraal Adviseren 10 Seminar Control | Business Banking 10 Bijeenkomst Welten Alumni 29 Kennissessie Verzekeringen 31 Training Integraal Adviseren

november 4 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 7 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking 7 Kennismakingsdag Welten Interim 8 Opleidingencafé 13 Welten Business Club en Welten Business Club Verzekeringen 19 Etentje voor hotelverblijvers 20 Sales en propositiecurriculum 21 Etentje VSA medewerkers 22 Train-de-trainer dag 26 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen 27 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 28 Kennissessie Pensioen Professionals 28 Training Integraal Adviseren 30 Sinterklaas op de Weltencampus

december 6 Terugkomdag Opleiding & Organisatieontwikkeling 10 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen 12 Terugkomdag Personal Banking 12 Terugkomdag Business Banking | zuid 17 Lunch met collega’s Aegon 17 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking 19 Terugkomdag Business Banking | noord 20 Kerstborrel Pensioen Professionals33 28 Training Integraal Adviseren

3 28 Training Integraal Adviseren 30 Sinterklaas op de Weltencampus

3 30 Sinterklaas op de Weltencampus

december 3 december 6 Terugkomdag Opleiding & Organisatieontwikkeling3 6 Terugkomdag Opleiding & Organisatieontwikkeling 10 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen3 10 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen 12 Terugkomdag Personal Banking 3 12 Terugkomdag Personal Banking 12 Terugkomdag Business Banking | zuid3 12 Terugkomdag Business Banking | zuid 17 Lunch met collega’s Aegon3 17 Lunch met collega’s Aegon3 17 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking3 17 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking 19 Terugkomdag Business Banking | noord3 19 Terugkomdag Business Banking | noord 20 Kerstborrel Pensioen Professionals3 20 Kerstborrel Pensioen Professionals1

16 Traineeship Pensioen Professionals en Verzekeringen

1 16 Traineeship Pensioen Professionals en Verzekeringen 16 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking

1 16 Visie bijeenkomst Financieel Advies Personal Banking 19 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 1 19 Begeleidingsavond Wft Hypothecair 24 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen1 24 Commerciële vaardigheidstraining | Verzekeringen 25 Sales en propositiecurriculum1 25 Sales en propositiecurriculum 26 Training Integraal Adviseren1 26 Training Integraal Adviseren 27 Community of Practise Opleiding & Organisatie-1 27 Community of Practise Opleiding & Organisatie-

27 Terugkomdag Verzekeringen1 27 Terugkomdag Verzekeringen

Page 28: Welten In Praktijk december 2012

In Praktijk28 Jaargang 7 - december 2012

Welten In Praktijk ontvangen? Welten In Praktijk niet meer ontvangen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Redactie: Marcelle van VlerkenYvette VromansTekst: diverse tekstschrijvers

Fotografi e:diverse Weltenaren

Vormgeving en druk: Verhagen Grafi sche Media

www.linkedin.com/company/welten

www.twitter.com/welten_vessem

www.facebook.com/werkenbijwelten

Colofon > [email protected]

Fijne Feestdagenen een Succesvol 2013!