Welten In Praktijk april 2012

28
Jaargang 7 - april 2012 Welten In Praktijk is een uitgave voor Weltenaren over Weltenaren, opdrachtgevers en de financiële wereld. Leren is Leuk! Beslissen in enkele seconden De Alpe d’Huez bedwingen? > Pagina 16 > Pagina 18 > Pagina 26 Als dank voor hun inzet, betrokkenheid en support nodigde Qredits alle partners en vrijwillige coaches uit voor de landelijke coachingsdag. In aanwezigheid van H.K.H. Prinses Máxima, Gerrit Zalm (CEO ABN AMRO Bank) en Hans Biesheuvel (Voorzitter MKB Nederland) werden op vrijdag 7 maart bijna 250 deelnemers in de Hermitage in Amsterdam in het zonnetje gezet. Het thema van de dag was: Ontmoeten en Inspireren. In Praktijk Landelijke coachingsdag Qredits Ontmoeten en Inspireren Welten is sinds 2010 officieel partner van Qredits. Zo’n 30 Weltenaren zetten zich als vrijwilliger in om ondernemers met een microkrediet van Qredits te coachen. Kleine ondernemers krijgen zodoende de kans om op de best moge- lijke manier hun droom waar te maken. Welten ruimschoots aanwezig Ongeveer 20 Weltenaren gingen in op de uitnodiging van Qredits voor deze bijzondere coachings- dag, welke officieel werd geopend door dagvoorzitter Magriet Vroomans. Hierna sprak Gerrit Zalm over het belang van coaching en de samenwerking tussen ABN AMRO en Qredits. Prinses Máxima nam ruim de tijd om met zowel bedrijfs- als onder- nemerscoaches te spreken over hun ervaringen en motivaties. Collega Bert Hoezen is één van de coaches die door Qredits is aangedragen voor een ‘gesprekje’ met H.K.H. Prinses Máxima. > lees verder op pagina 2 Bert Hoezen (links) in gesprek met H.K.H. Prinses Máxima foto Maartje Benders

description

Welten In Praktijk is een uitgave voor Weltenaren over Weltenaren, opdrachtgevers en de financiële wereld.

Transcript of Welten In Praktijk april 2012

Page 1: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012

Welten In Praktijk is een uitgave voor Weltenaren over Weltenaren, opdrachtgevers en de financiële wereld.

Leren is Leuk!Beslissen in enkele seconden

De Alpe d’Huez bedwingen?

> Pagina 16 > Pagina 18 > Pagina 26

Als dank voor hun inzet, betrokkenheid en support nodigde Qredits alle partners en vrijwillige coaches uit

voor de landelijke coachingsdag. In aanwezigheid van H.K.H. Prinses Máxima, Gerrit Zalm (CEO ABN AMRO

Bank) en Hans Biesheuvel (Voorzitter MKB Nederland) werden op vrijdag 7 maart bijna 250 deelnemers in

de Hermitage in Amsterdam in het zonnetje gezet. Het thema van de dag was: Ontmoeten en Inspireren.

In Praktijk

Landelijke coachingsdag Qredits

Ontmoeten en Inspireren

Welten is sinds 2010 officieel partner van Qredits. Zo’n 30 Weltenaren zetten zich als vrijwilliger in om ondernemers met een microkrediet van Qredits te coachen. Kleine ondernemers krijgen zodoende de kans om op de best moge-

lijke manier hun droom waar te maken.

Welten ruimschoots aanwezigOngeveer 20 Weltenaren gingen in op de uitnodiging van Qredits voor deze bijzondere coachings-

dag, welke officieel werd geopend door dagvoorzitter Magriet Vroomans. Hierna sprak Gerrit Zalm over het belang van coaching en de samenwerking tussen ABN AMRO en Qredits. Prinses Máxima nam ruim de tijd om

met zowel bedrijfs- als onder-nemerscoaches te spreken over hun ervaringen en motivaties. Collega Bert Hoezen is één van de coaches die door Qredits is aangedragen voor een ‘gesprekje’ met H.K.H. Prinses Máxima.

> lees verder op pagina 2

Bert Hoezen (links) in gesprek met H.K.H. Prinses Máximafo

to M

aart

je B

ende

rs

Page 2: Welten In Praktijk april 2012

2 Jaargang 7 - april 2012

vervolg van voorpagina

Een bijzondere ervaring voor Bert:“Ik was aangenaam verrast toen Qredits mij belde met het verzoek of ik tijdens de Coachingsdag met Prinses Máxima in gesprek wilde over het coachen van ondernemers. Geen alledaags verzoek, dus overviel het mij een beetje. Natuurlijk hoefde ik niet zolang na te denken en heb ik meteen ja gezegd. Zeg nou zelf: hoe vaak krijg je de kans om met de Prinses in gesprek te gaan?”

“Samen met een collega-coach van ABN AMRO heb ik ongeveer een kwartier met haar kunnen praten over het coachen. De Prinses was erg geïnteresseerd in de ondernemers die wij begeleiden en waar deze zoal mee te maken krijgen. Ze wilde graag weten hoe we bepaalde zaken hadden aangepakt en opgelost. Een mooie vraag van haar was, wat het coachen ons zelf brengt. Ik gaf aan dat het mijn kennis en ervaring ver- breedt doordat ik ook naast de ondernemer kan staan in plaats van er tegenover, zoals ik in mijn werk gewend ben. Boven-dien geeft het een goed gevoel als je anderen op weg kunt helpen hun droom te verwezen- lijken.

De Prinses had zich goed voor- bereid. Ze liet namelijk duide-lijk blijken dat ze wist met wie ze sprak en van welk bedrijf wij waren. Een kwartier is natuur-lijk erg kort en tijd om de Prinses een vraag te stellen was er dan ook niet. Desondanks heb ik

het als erg leuk ervaren en liet de prinses bij mij de indruk achter oprecht geïnteresseerd te zijn. Een mooie herinnering om te koesteren. En voor alle mensen die willen weten hoe de prinses nu in het echt is; tja, wat kun je daar van zeggen na een kwartier? Ik vind haar leuk!”

Nadat afscheid is genomen van de Prinses, ging het programma verder met een speech van Hans Biesheuvel en Cathelijne Broers (directeur van de Hermitage). Tijdens de lunch was volop gelegenheid voor de coaches om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren en kon iedereen een bezoek brengen aan de Hermitage.

Het middagprogramma werd geopend door een motiverend en ontroerend verhaal van rolstoeltennister Esther Vergeer, waarin ze het belang van de wisselwerking tussen coach en de gecoachte bena-drukte. Tijdens het interactieve gedeelte gaven de coaches hun mening over diverse coachings-vraagstukken. Otto Wijnen, sloot de dag op ludieke wijze af. Hij presenteerde als professor Pieter Stuart een fake onderzoek naar coaching in Europa, een hilarische presentatie met een zingend publiek.

20122012 belooft in alle opzichten weer een uitdagend jaar te worden. De groeiambitie voor dit jaar ligt op 1.500 nieuwe microkredieten, waarbij Qredits voor het eerst een kleine winst prognosticeert. In deze tijd van economische crisis én een fors aantal nieuwe ondernemingen is Microfinanciering een factor van betekenis!

Ook geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan met het coachen van een onder- nemer met een microkrediet, stuur dan vóór 1 mei een mail naar [email protected].

In gesprek met de Prinses Collega Bert Hoezen had de eer om tijdens het bezoek van Prinses Máxima aan de coachingsdag van Qredits met haar in gesprek te mogen gaan. En zoals Bert al verwoordt “Hoe vaak krijg je de kans om met de Prinses in gesprek te gaan?”

Ook bij Bert komt dan meteen de volgende vraag boven “Hoe spreek ik de Prinses aan? Mag ik Máxima zeggen? Mevrouw? Mevrouw van Oranje? Of toch maar Prinses Máxima.” De redactie van Welten In Praktijk heeft informatie ingewonnen bij collega Bart Lammers die hier iets over zou moeten weten, gelet op zijn opgedane werkervaring bij enkele Koninklijke gebeurtenissen in het verleden. En ja hoor, hij kan ons verder helpen. De officiële titulatuur van Prinses Máxima is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden. Als aanspreekvorm dient te worden gebruikt Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima of Koninklijke Hoogheid. Deze aanspreekvorm wordt in de regel alleen de eerste keer gebruikt in een ontmoeting. In de loop van het gesprek wordt zij daarna aangesproken met “Mevrouw”.De officiële titulatuur van Prins Willem Alexander is Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en ook hier geldt als aanspreekvorm Koninklijke Hoogheid.

Bij onze Koningin gebruiken we niet de benaming Konink-lijke Hoogheid. De titulatuur van de Koningin is officieel Hare Majesteit de Koningin. In de spreekvorm mag je de Koningin ook aanspreken met “Mevrouw”, maar dit geldt nooit voor de eerste keer in het gesprek. Dan gebruik je de officiële aanspreektitel “Majesteit”.

Heb je nu niet, net als Bert, de gelegenheid om Prinses Máxima en haar man persoonlijk te ontmoeten en wil je toch iets met ze delen, schrijven kan ook. Adresseer je enveloppe dan als volgt:Hunne Koninklijke Hoogheden De Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden.Wil je de enveloppe ook nog laten bezorgen? Kijk dan op www.koninklijkhuis.nl voor het juiste postbusnummer.

foto

Maa

rtje

Ben

ders

foto

Maa

rtje

Ben

ders

Page 3: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 3In Praktijk

AccentverleggingDoor de huidige ontwikkelingen zijn financiële instellingen zoekende naar nieuwe organi-satiemodellen. Via haar platform is Welten – naast de traditionele interim oplossin-gen en standaard opleidingen – als geen ander in staat mee te denken en complete oplos-singen te bieden. Dat vraagt van ons bedrijf een accentver-legging naar het bieden van oplossingen aan de menskant, met het DNA van Welten als ruggengraat.

MarktVorig jaar werd duidelijk dat, naast genoemde zoektocht naar nieuwe organisatiemodel-len, bij onze relaties een stijgende behoefte ontstaat naar ‘modern financieel vakmanschap’. Dit is gebaseerd op integriteit, kundigheid en klantbelang in een wereld waarin de rol van social media en vergelijkingssites steeds dominanter wordt. In de visie

van Welten zullen banken en verzekeraars met oplossingen moeten komen voor hun schaalbaarheid in een nieuwe context. Zo zal krimp van organisaties via het traditionele sociaal plan maatschappelijk steeds minder worden geac-cepteerd.

Zonder af te doen aan het karakter van Welten - waarbij de mens centraal staat - zetten we ook in 2012 in op digitale technieken om onze opdracht-gevers te ondersteunen in moderne ontwikkelingsmetho-den, die passen bij een sterk veranderend advies- en distributiemodel. Door de komst van wettelijke provisie-verboden en de samenloop met vraagstukken als levensstijl en pensioenplanning, verwachten wij dat er ruimte komt voor integraal financieel advies. Vooral banken zullen hierbij gaan werken met een herken-bare en eigentijdse lokale ‘voetafdruk’.

Kansrijke omgevingBij het aantrekken van ener-gieke en vakgerichte interim professionals ervaart Welten al langer de schaarste in de arbeidsmarkt. Omdat we ook hier ambiëren een A-merk te blijven, werken we permanent aan onze aantrekkingskracht richting de arbeidsmarkt. De CEO-stage is hier een goed voorbeeld van. Ook ons wervingsapparaat – dat op volle kracht draait – maakt steeds meer gebruik van nieuwe media. Daarnaast zorgen de mogelijkheden en de charme die onze campus in Vessem te bieden heeft voor de nodige inspirerende carrière- en

kennismakingsdagen. Welten signaleert ook een stijgende behoefte om voor bestaand talent in de financiële sector een kansrijke omgeving te blijven bieden. Met onze relaties investeren wij in modellen om ook voor dit talent professionele ontwikkeling en toekomstige inzetbaarheid te faciliteren.

Het is onze ambitie om op deze manier – en door de inzet en betrokkenheid van onze enthousiaste professionals – een duurzame verbinding te vormen tussen het menselijk talent en de gedaantewisseling van de financiële sector!

In dit jubileumjaar zijn de vooruitzichten voor Welten positief. Waar 2010 vooral in het teken stond van herstel en 2011 gekenmerkt werd door groei en investering, ambiëren we op innovatieve wijze een verbinding te leggen tussen talent in de samenleving en de managementagenda van financials. En dat in hun hoog- en laag conjunctuur, want dat verbindt ons pas echt in de sector. Als A-merk blinkt Welten daarbij uit in het leveren van moderne toegevoegde waarden door middel van proposities aan de menskant van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Op deze manier loopt Welten vooruit op fundamentele veranderingen in zowel de financiële sector als in de arbeidsmarkt.

“Een duurzame verbinding vormen tussen het menselijk talent en de gedaante-wisseling van de financiële sector ”

Directie aan het woord - Larry van der Schoor

20 jaar Welten en verder…

Page 4: Welten In Praktijk april 2012

4 Jaargang 7 - april 2012

“Vanaf half maart is Christoffer na een drukke werkweek ieder weekend op het water te vinden om zeiltrainingen te geven aan kinderen van 7 tot 12 jaar in de Optimist. (redactie: eenmans zeilboot van 2,30 meter.) Naast het geven van trainingen,

vaart hij ook wedstrijden. Meestal op de plas, maar ook op groter water zoals, de Noordzee en het IJsselmeer.

“Interessant aan de zeilsport is dat je gedwongen wordt om in slechts enkele seconden een

beslissing te nemen”, vertelt Christoffer. “Een foute beslis-sing tijdens een wedstrijd kan het verschil maken tussen de eerste en de laatste plaats. Je moet risico’s durven nemen. Ook analyseren is belangrijk, waarbij je niet het fysieke gevoel moet vergeten. Gevoel voor de wind en de richting is erg belangrijk om goed te kunnen presteren.”

Doelen“Het leuke van mijn passie is dat ik bezig ben met mensen en ze probeer iets bij te brengen. Dit ervaar ik ook bij Welten” zegt Christoffer. “Ook daar heb ik een belangrijke rol in het bijbrengen van de benodigde kennis. Bovendien geniet ik ontzettend van het geven van zeiltrainingen, vooral als ik zie dat het bijdraagt aan het behalen van successen van mijn pupillen. Als je een kind voor de eerste keer in de boot ziet stappen, kun je aan de houding zien of hij of zij gevoel heeft voor de sport. De uitda-ging is om ook kinderen met minder gevoel een goede prestatie neer te laten zetten, maar vooral ze plezier te laten beleven aan deze mooie sport.”

Ultieme droomBehalve het volop genieten van de sport heeft Christoffer verder geen grote wensen meer op zeilgebied. “Mijn ultieme droom is al vervuld toen ik drieëneenhalve week op

de Clipper ‘Stad Amsterdam’ heb gevaren op de Oostzee. Ik deed mee aan de ‘Tolshiprace’, wat het officieuze WK voor Tolships is.” (redactie:Tolships zijn opleidingsschepen, meestal van de marine, met een lengte tussen de 65 en 125 meter.)

Financiële sectorJaarlijks neemt Christoffer deel aan de Delta Lloyd 24-uursrace. “Als we finishen bij de eerste 100 van de 750 schepen, dan heb ik mijn mijlpaal voor het vaarseizoen weer behaald”, glundert Christoffer. “Het is overigens wel opvallend dat diverse labels in de financiële sector hun naam verbonden hebben aan deze sport”, vult hij aan. “Veel verzekeraars en bankiers beoefenen zelf de zeilsport. Hierdoor wordt uiteraard sneller de link gelegd indien het aankomt op sponsoring. Ik kom regelmatig collega’s tegen die dezelfde passie hebben.”

“Door de financiële crisis is het aantal sponsoren uit de financiële sector afgenomen, erg jammer. Gelukkig draagt Welten de zeilsport nog steeds een warm hart toe. Met de sponsoring van Jeske Kisters (470), heeft Welten laten zien dat zij, net als ik ook een passie voor deze sport heeft. Zeker nu ze begin dit jaar jeugd wereld-kampioen geworden is.”

“Ik hoop dat ik meerdere Welte- naren kan enthousiasmeren voor de zeilsport. Op dit moment zijn er plannen voor het arran- geren vvan een zeildag met col-lega’s. Dat lijkt me geweldig!”

Dit houdt mij bezig

Beslissen in enkele seconden

Christoffer Brugma werkt sinds mei 2011 op de

afdeling Content Ontwikkeling & Beheer bij Welten

Opleiding & Organisatieontwikkeling. Hier

ontwikkelt en beheert hij content voor de Wft-modules

Schade en Leven. Daarnaast ontwikkelt hij content

voor maatwerktrajecten en verzorgt hij mede de

lesstof van LEF. Voor zijn komst naar Welten werkte

Christoffer bij Deutsche Bank International A.G.

Zijn passie… zeilen!

Christoffer Brugma

Page 5: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 5In Praktijk

Blijvend VAKmanschapWOO legt de nadruk op het ontwikkelen en stimuleren van blijvend VAKmanschap (Vaar-digheden, Attitude en Kennis). VAKmanschap is het unieke vermogen van een medewerker om in uiteenlopende situaties en bij complexe vraagstukken een optimale en duurzame oplossing te realiseren, in belang van de klant én de organisatie. Dit is de kwalifi-catie om te mogen, maar vooral om te kunnen functio-neren en presteren.

Het bezitten van kennis, inzicht en vaardigheden én deze geïntegreerd kunnen toepassen in praktijksituaties is essen-tieel. Hiermee kan de vakman zijn kerntaken passend, zorgvuldig en klantgericht uitvoeren. Voor het blijvende karakter hiervan moet de vakman de ontwikkelingen in zijn vakgebied zelfstandig kunnen bijhouden. De profes-sionele houding/attitude en passie waarmee het werk wordt uitgevoerd is de kataly-sator om tot het gewenste resultaat te komen. Dit alles komt samen in het werkgedrag en de uiteindelijke performance.

Oplossingen en leersituatiesWOO biedt oplossingen gericht op startbekwaamheid en blijvend VAKmanschap onder-steund door een optimale werkomgeving. Met als doel om (blijvend) te kunnen functioneren en presteren.

De vorm volgt de inhoud en doel(groep). Samenwerking met de opdrachtgever is altijd een sterk bepalend onderdeel van een oplossing met impact. Onze oplossingsmethodiek bestaat uit drie bouwstenen:• Adaptief leren• Vergroten leervermogen • Verbinden van leren en

werken De leersituaties die WOO creëert met interventies en begeleiding zijn gestoeld op een viertal leerprincipes: De lerende centraal, (Inter)Actie, Praktijkimpact en Rijk leerklimaat. Deze visie op leren komt in de praktijk tot uiting in programma’s en leermiddelen die WOO ontwerpt en ontwikkelt met daarbij de leerbegeleiding die tijdens het leerproces wordt aangeboden.

Rijk leerklimaatLeren en ontwikkelen is een continu proces en vindt plaats op ieder moment en in elke omgeving; bewust of onbewust. Dit vraagt om het creëren van een rijk leerklimaat:• De praktijk in het leren

verwerken• Leren met toetsing, feedback

en reflectie• Variatie in leervormen en

leeractiviteiten • Gebruiken van de werkomge-

ving als leeromgeving• Creëren en inzetten van

persoonlijke leeromgevingen en netwerken• Verbinden van formeel en

informeel leren

Binnen het creëren van een rijk leerklimaat heeft WOO de eerste stappen gezet in het aanbieden van variatie in leervormen en leeractiviteiten. Met veel trots en enthousiasme presenteert WOO de eerste Welten Memotrainer App.

De Welten Memotrainer AppDe Welten Memotrainer maakt examentraining persoonlijk en zorgt voor de noodzakelijke herhaling. Jouw persoonlijke scores en doelen bepalen automatisch de inhoud en het moment van de eerst-volgende Welten Memotrainer. De training bevat die onder-werpen waaraan jij nog aan-dacht moet besteden en geeft inzicht in jouw kennisniveau en voortgang.

Iedereen die leert, ervaart dat kennis snel wegzakt. De Welten Memotrainer activeert de kennis die je dreigt te vergeten. Met een minimale inspanning leg je de kennis vast in je lange termijn geheugen. Naast de persoonlijke training

en noodzakelijke herhaling, is de Memotrainer uitermate geschikt voor het up-to-date houden van deskundigheid. Middels actuele toetsvragen op het gebied van wet- en regel-geving wordt deze kennis direct overgebracht.

Voor wie?Volg je een Wft Basis opleiding van Welten, dan kun je de Welten Memotrainer App gebruiken. De App is zowel in de App Store alsmede in de Android Market kosteloos te downloaden en dus beschik-baar voor iPhone, iPad, Android smartphones en Android tablets.

Volg je geen Wft Basis oplei-ding, maar wil je toch de Welten Memotrainer App bekijken, stuur dan een mail naar [email protected]. Je ontvangt dan inloggegevens voor de demo-omgeving van de Welten Memotrainer App.

Opleiding & Organisatieontwikkeling

Flexibel leren met blijvende impactEnige tijd geleden gaf Welten Opleiding & Organisatieontwikkeling (WOO)

een inkijk in de visie op leren en ontwikkelen in de fi nanciële sector. Flexibel

leren met blijvende impact is de invulling van deze visie. Een blijvende impact

op vakmanschap en performance. Met veel trots presenteert WOO nu de Welten

Memotrainer App voor zowel Apple als Android.

Innovaties• Eind2012worden,naastdeWftBasismodule,alleWelten Wft modules op de adaptieve wijze aangeboden (inclusief Memotrainer). • AlleWftcontentwordtookalsnaslagAppvoordetablets aangeboden.• DeWeltenPEActualiteitenAppverschijntvoorheteind van dit jaar.

• Eind2012worden,naastdeWftBasismodule,alleWelten

kennis snel wegzakt. De Welten

kennis die je dreigt te vergeten.

leg je de kennis vast in je lange

Naast de persoonlijke training

de Welten Memotrainer App.

• Eind2012worden,naastdeWftBasismodule,alleWelten Wft modules op de adaptieve wijze aangeboden • Eind2012worden,naastdeWftBasismodule,alleWelten

Page 6: Welten In Praktijk april 2012

6 Jaargang 7 - april 2012

De vakbondenMede als gevolg van een teruglopend aantal leden dat ook nog eens sterk vergrijst, worden vakbonden - en in hun kielzog ondernemingsraden - steeds kritischer over flexibel personeel. Vakbonden duiken op het onderwerp vanuit hun traditionele gedachte: ‘inleen/inhuur zorgt voor een tweedeling in de maat-schappij’. Ook de stelling dat uitzendkrachten voor hetzelfde werk minder betaald krijgen, passeert regelmatig de revue. Er wordt veel aandacht besteed aan berichten zoals het ontslaan van vaste medewerkers om ze vervolgens weer in te zetten als freelancer of als ingehuurde kracht middels een payroll constructie met nadelige gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden. Volgens onze waarneming gaat het hier om incidentele uitwassen. Met betrek-king tot inhuur van externen bij de overheid laten de vakbonden een heel ander geluid horen. De overheid huurt externen in die veel meer verdienen dan vaste medewerkers.

De werkgeversWerkgeversorganisaties klagen dat de bonden voorbij gaan aan de groeiende behoefte bij werknemers om flexibel te gaan werken. Daarnaast is het ontslagrecht in Nederland te rigide waardoor bedrijven wel ‘moeten’ inlenen.

Intermediairs stellen dat de vakbonden juist blij moeten zijn met de flexbranche. Zonder hen zou de werkloosheid nog hoger zijn. Bedrijven die de eerste crisis overleefd hebben en nu nog bezig zijn met overleven, durven het risico van het aannemen van vaste medewerkers nog niet aan. Of kiezen, met de recente ervaring in het achterhoofd, juist voor een structureel grotere flexibele schil.

MBI als beleidsthema voor inlenersZoals uit bovenstaande berichten blijkt, is er nog veel oneven-wichtigheid in het inleenproces. Gezien de trend van flexibilisering en de posities die werkgevers en vakbonden innemen verwachten wij dat Maatschappelijk Bewust Inlenen de komende jaren een belangrijk beleidsthema wordt. Momenteel houden de meeste inlenende bedrijven geen of nauwelijks rekening met MBI. Wanneer ze echter worden geconfronteerd met stakingen, eisen van vakbonden en vragen vanuit hun eigen organisatie, gaan ze wel aan de slag. Dat zullen we steeds vaker waarnemen.

Column - Bertrand Prinsen, Managing Partner Labor Redimo

Maatschappelijk Bewust

Vakbonden en werkgeversorganisaties ruziën al een tijd openlijk over flexibel personeel. Vakbonden vinden

onder andere dat inlenende organisaties misbruik maken van uitzendkrachten en dat ze externen te veel

betalen. Werkgeversorganisaties menen dat flexwerk een gevolg is van het starre ontslagrecht in Nederland,

dat door de vakbonden niet is versoepeld. Gezien het feit dat een verdere flexibilisering niet is te stoppen

en vanwege de beschreven patstelling, zal deze discussie nog heviger worden.

Bertrand Prinsen

Page 7: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 7In Praktijk

Invulling geven aan MBILabor Redimo denkt dat MBI heel goed een van de uitgangs- punten kan zijn voor de HR-inleenstrategie en het beleid. Allereerst zal goed aan de buitenwereld en intern moeten worden uitgelegd waarom ingeleend wordt. Het hebben van een (strategische) personeelsplanning is een randvoorwaarde.

Wanneer inleners zich bewust zijn van de huidige opbouw van het personeelsbestand (van zowel het vaste als het flexibele personeel), de toekomstige behoefte, de functies die wel en zeker niet worden ingeleend, kan bewust worden gestuurd op instroom, uitstroom, doorstroom en op inleen. Wanneer bekend is waarom er wordt ingeleend, kan beter invulling worden gegeven aan hoe er wordt ingeleend. En bij het bepalen van hoe er wordt ingeleend, zijn er diverse maatregelen/mogelijkheden om dit maatschappelijk bewust te doen.

PraktijkvoorbeeldenOnderstaand een aantal praktijkvoorbeelden waarbij MBI als uitgangspunt is meegenomen bij bepaling van het inleenbeleid:

Binden en boeien met arbeidsvoorwaardenDoor een structurele flexibele schil op te splitsen in deelschillen kunnen aan iedere stap die dichter bij de vaste werknemersschil staat, extra (arbeids-)voorwaarden worden toegevoegd. Voor elke stap geldt dat minimaal wordt voldaan aan de geldige CAO. Indien er bijvoorbeeld sprake is van een 13e maand in de CAO

voor vast personeel, kan deze in bepaalde deelschillen ter beschikking worden gesteld aan inleenkrachten. Dit hoeft niet duurder te zijn voor de werkgever, als hij hiervoor bijvoorbeeld op een goede manier gebruik maakt van payrolling. Daarnaast geldt het binden en boeien van werknemers zeker ook voor ingeleende medewerkers.

WerkgeverschapGoed werkgeverschap is ook met betrekking tot inleen essentieel. Zeker gezien de toekomst waar als gevolg van de vergrijzing bepaalde beroepsgroepen steeds schaarser zullen worden. En deels al zijn. Wanneer externen worden beschouwd als onderdeel van de gehele personele inrichting van een organisatie, zal een gelijkmatiger behandeling een logisch gevolg zijn. Dit zal afstralen op de employer branding van de organisatie, welke voor met name deze schaarse doelgroepen steeds belangrijker gaat worden.

Intermediairs en inleners, pak je rolBonden en werkgeversorganisaties zitten vast in hun traditioneel ingenomen posities met betrekking tot flexibiliteit. Dit zal niet snel veranderen. Partijen die hier nu wel direct invloed op kunnen uitoefenen zijn de intermediairs en inlenende organisaties. Zij kunnen hun eigen ruimte creëren om gezamenlijk invulling te geven aan Maatschappelijk Bewust Inlenen. Een weloverwogen invulling van de flexibele schil biedt volgens ons ontwikkelings-ruimte aan alle betrokken partners en werknemers.

Inlenen

Belangrijk beleidsthemaBertrand Prinsen: “Wij zijn van mening dat het Maat-schappelijk Bewust Inlenen (MBI) de komende jaren een belangrijk beleidsthema wordt voor inlenende organisa-ties. Vakbonden en werkgeversorganisaties zullen niet snel uit hun posities komen. Wij hopen dat intermediairs en inleners invulling gaan geven aan MBI.”

Labor Redimo is een onafhankelijk inleenadvies en realisatiebureau. In alles wat we doen streven we naar meer professionaliteit en transparantie met betrekking tot de inleen van tijdelijk personeel.

Page 8: Welten In Praktijk april 2012

8 Jaargang 7 - april 2012

Wft-Pensioenverzekeringen en Pensioenadvies

Kennissessie Pensioen Professionals

Wft-Pensioenverzekeringen en Pensioenadvies is momenteel een ‘hot item’. Alle pensioen-adviseurs hebben vóór 1 februari2012 moeten aangeven of ze verder willen gaan met het geven van pensioenadvies of dat ze stoppen. In het laatste geval betekent dat de pensioen-adviseur tot 1 april de moge-lijkheid heeft om de pensioen-portefeuille over te dragen aan een pensioenadviseur die wel pensioenadvies wil blijven geven.

DiplomaNieuwe toetreders moeten het diploma Wft-Pensioenverzeke-ringen behalen voordat ze pensioenadvies mogen geven. Pensioenadviseurs die aan-gegeven hebben dat ze door willen gaan met het geven van advies, kunnen gebruik maken van de overgangsregeling. De overgangsregeling houdt in

dat ze vóór 1 juli 2012 aan de AFM een bewijs van betaling moeten laten zien waaruit blijkt dat de pensioenadviseur staat ingeschreven voor een opleiding, examen of EVC-toets om de module Wft-Pensioenverzeke-ringen te behalen. Vervolgens moet de pensioenadviseur vóór 1 januari 2014 aan de AFM kunnen laten zien dat hij/zij voldoet aan de vakbekwaam-heidseisen voor pensioen-verzekeringen.

De pensioenadviseur behoudt zijn of haar vergunning indien deze het Wft-Basisdiploma (inclusief PE-punten), het Wft-Levensverzekeringsdiploma (inclusief PE-punten) en het Wft-Pensioenverzekeringen-diploma kan aantonen.

Voor de module Wft-Pensioen-verzekeringen heeft het College Deskundigheid Financiële

Dienstverlening (CDFD) in overleg met de markt de eind-termen vastgesteld. De eindter-men maken een onderscheid in vier leergangcategorieën:

1. kennis (kennis en begrip) 2. vaardigheid (toepassing en actie) 3. competentie (autonomie en verantwoordelijkheid) 4. professioneel en integer gedrag

VergunningNa de presentatie van André over Wft-Pensioenverzeker-ingen gaf Wim Selfhout, senior consultant bij Pensioen-Perspectief, aan wat de Wft-vergunning in de praktijk betekent. Wanneer heb je een vergunning nodig en wanneer is een dossier Wft-proof? Aan de hand van stellingen en discussies werd duidelijk dat adviseurs een vergunning nodig hebben voor het verlenen van financiële diensten.

Onder het verlenen van financiële diensten wordt verstaan dat een adviseur bezig is met adviseren of bemidde-len. Adviseren of bemiddelen voor pensioenverzekeringen die een werkgever afsluit voor zijn werknemers, en DGA-pensioenverzekeringen. De vergunning is niet noodzakelijk voor advies of bemiddeling voor pensioenfondsen.

DossierTevens werd duidelijk dat het belangrijk is om een compleet adviesdossier vast te leggen. Het pensioendossier bevat informatie dat aantoont dat er is doorgevraagd bij de klant en dat alle informatie om tot een advies te komen door de pensioenadviseur zelf is opgevraagd, uitgezocht en is vastgelegd. Het pensioen-dossier kan te allen tijde door de AFM worden opgevraagd.

Voor meer informatie over de presentatie en over nieuwe ontwikkelingen binnen pensioenadvies kun je terecht bij Patty Kuijper via [email protected] of bij André de Jonge via [email protected].

Elk kwartaal organiseert de business unit Pensioen Professionals een kennissessie zodat collega’s en aangeslo-

ten freelancers actuele onderwerpen met elkaar kunnen delen. De kennissessies worden georganiseerd door

collega’s binnen de unit samen met een klant/relatie binnen het netwerk. Begin maart stond een kennissessie

over Wft-Pensioenverzekeringen en Pensioenadvies op het programma. Collega André de Jonge presenteerde

deze boeiende bijeenkomst samen met Wim Selfhout van PensioenPerspectief.

De Pensioen Professionals in Restaurant Zizi te Breukelen Wim Selfhout

Page 9: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 9In Praktijk

Een week na ons gesprek, maakte ik toch een afspraak met Cees. Direct bij binnen-komst in het voormalig ge-meentehuis van Vessem had ik een gevoel van ‘wat ’n leuke club!’. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een rol binnen Welten als Manager Operations. Als gevolg van de verandering van de flexwet destijds kwamen er ineens zo’n 200 medewerkers op de payroll. Daar was Welten niet op ingericht. Voor de medewerkers moest van alles worden ingeregeld; arbodienst, personeelswijzer met regels over verlof, loonstroken en leaseauto’s. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik in het eerste jaar vaak dacht: “waar ben ik aan begonnen?”

Verantwoordelijk voor eigen carrière Na vier jaar stond alles op de rit en miste ik mijn commerci-ele contacten en de kick van het sluiten van een ‘deal’. Bij Welten ben je zelf verantwoor-delijk voor je eigen carrière en zul je zelf moeten aangeven als je iets anders wilt. In gesprek met Cees maakte ik kenbaar dat ik behoefte had aan een commerciële rol. Een paar maanden later ben ik aan de slag gegaan als Business Unit Manager van Welten Retail (inmiddels Personal Banking).

DieptepuntPersonal Banking (PB) had begin 2009 meer dan 400 interim professionals in dienst.

Als team zagen we de markt groeien en helaas tijdens de recessie ook instorten. Het dieptepunt in mijn carrière was toen ik in het voorjaar van 2009 de nieuwe groep trainees moest vertellen dat we afscheid zouden nemen in de proeftijd omdat er geen enkel zicht was op een opdracht.

Groeiers.inEind 2009 kreeg ik de vraag om – naast mijn rol voor PB – een nieuwe tak op te zetten; dit zou een aanvulling worden op de dienstverlening van Welten. Aan de bovenzijde was Welten Interim Management toege-voegd, maar aan de onderzijde lag nog een grijs gebied; daar waar de uitzendbureaus eindigen en Welten start. Samen met Erik Broeder richtte ik ‘Groeiers.in’ op. Een online bureau, gespecialiseerd in deta-vastconstructies en werving, selectie & matching. We maakten met innovatieve middelen een zo lean en mean mogelijk business model. De EasyJet van Welten!

GroeiIn het eerste kwartaal van 2010 was PB door de economische omstandigheden dusdanig afgeslankt dat het niet langer acceptabel was dat twee Business Unit Managers de verantwoordelijkheid hadden over een groep van 220 interim

professionals. De directie verzocht mij me volledig op Groeiers.in te richten. Dat heb ik een halfjaar gedaan. Naast Groeiers.in hield ik me bezig met het opzetten van het nieuwe werving- & selectiebe-leid voor Welten, want inmid-dels trok de business weer aan en had Welten weer nieuwe instroom nodig.

Sinds het najaar van 2010 verdeel ik mijn tijd in 80% PB en 20% Groeiers.in. Naast HR-zaken ben ik twee tot drie dagen per week op pad om de ontwikkelingen binnen de financiële dienstverlening te volgen en onze diensten hierop af te stemmen met name bij: ABN AMRO, de lokale Rabo-banken, Rabobank Nederland en Van Lanschot Bankiers.

Leren en genietenIk heb ontzettend veel geleerd en geniet ervan mee te maken hoe trainees zich ontwikkelen binnen Welten. Het is ook ontzettend leuk en motiverend om te zien hoe oud-Weltenaren zich weer melden bij Welten omdat ze de afwisseling en vrijheid missen, het aantal collega’s dat terugkeert wordt jaarlijks groter.

Kortom: 11 jaar zijn voorbij gevlogen en ik kan zeggen dat ik (op Cees na) het langstzit-tende MT lid ben en meer dan de helft van het bestaan van het prachtige bedrijf Welten heb meegemaakt!

20 jaar Welten ¯ Collega Rianne van der Heiden vertelt

Welten: 11 van de 20!

Rianne van der Heiden

In maart 2001 startte ik bij Welten. Een onverwachte overstap voor mij. In de

elfde maand van 2000 raakte ik tijdens de intocht van Sinterklaas in gesprek met

een dorpsgenoot; Cees Welten. Vrij snel zei hij: “Je moet bij mij komen werken.”

“Echt niet”, was mijn reactie. “Ik heb het prima naar mijn zin.” Ik was Manager

voor een groot tegelzettersbedrijf waarbij ik in 11 jaar tijd de groei had mee-

gemaakt van 20 naar 125 tegelzetters. Toch zette Cees mij – dit jaar 11 jaar

geleden – aan het denken.

Jaargang 7 - april 2012 9In Praktijk

Een week na ons gesprek, maakte ik toch een afspraak met Cees. Direct bij binnen-komst in het voormalig ge-meentehuis van Vessem had ik een gevoel van ‘wat ’n leuke club!’. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een rol binnen Welten als Manager Operations. Als gevolg van de verandering van de flexwet destijds kwamen er ineens zo’n 200 medewerkers op de payroll. Daar was Welten niet op ingericht. Voor de medewerkers moest van alles worden ingeregeld; arbodienst, personeelswijzer met regels over verlof, loonstroken en leaseauto’s. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik in het eerste jaar vaak dacht: “waar ben ik aan begonnen?”

Verantwoordelijk voor eigen carrière Na vier jaar stond alles op de rit en miste ik mijn commerci-ele contacten en de kick van het sluiten van een ‘deal’. Bij Welten ben je zelf verantwoor-delijk voor je eigen carrière en zul je zelf moeten aangeven als je iets anders wilt. In gesprek met Cees maakte ik kenbaar dat ik behoefte had aan een commerciële rol. Een paar maanden later ben ik aan de slag gegaan als Business Unit Manager van Welten Retail (inmiddels Personal Banking).

DieptepuntPersonal Banking (PB) had begin 2009 meer dan 400 interim professionals in dienst.

Als team zagen we de markt groeien en helaas tijdens de recessie ook instorten. Het dieptepunt in mijn carrière was toen ik in het voorjaar van 2009 de nieuwe groep trainees moest vertellen dat we afscheid zouden nemen in de proeftijd omdat er geen enkel zicht was op een opdracht.

Groeiers.inEind 2009 kreeg ik de vraag om – naast mijn rol voor PB – een nieuwe tak op te zetten; dit zou een aanvulling worden op de dienstverlening van Welten. Aan de bovenzijde was Welten Interim Management toege-voegd, maar aan de onderzijde lag nog een grijs gebied; daar waar de uitzendbureaus eindigen en Welten start. Samen met Erik Broeder richtte ik ‘Groeiers.in’ op. Een online bureau, gespecialiseerd in deta-vastconstructies en werving, selectie & matching. We maakten met innovatieve middelen een zo lean en mean mogelijk business model. De EasyJet van Welten!

GroeiIn het eerste kwartaal van 2010 was PB door de economische omstandigheden dusdanig afgeslankt dat het niet langer acceptabel was dat twee Business Unit Managers de verantwoordelijkheid hadden over een groep van 220 interim

professionals. De directie verzocht mij me volledig op Groeiers.in te richten. Dat heb ik een halfjaar gedaan. Naast Groeiers.in hield ik me bezig met het opzetten van het nieuwe werving- & selectiebe-leid voor Welten, want inmid-dels trok de business weer aan en had Welten weer nieuwe instroom nodig.

Sinds het najaar van 2010 verdeel ik mijn tijd in 80% PB en 20% Groeiers.in. Naast HR-zaken ben ik twee tot drie dagen per week op pad om de ontwikkelingen binnen de financiële dienstverlening te volgen en onze diensten hierop af te stemmen met name bij: ABN AMRO, de lokale Rabo-banken, Rabobank Nederland en Van Lanschot Bankiers.

Leren en genietenIk heb ontzettend veel geleerd en geniet ervan mee te maken hoe trainees zich ontwikkelen binnen Welten. Het is ook ontzettend leuk en motiverend om te zien hoe oud-Weltenaren zich weer melden bij Welten omdat ze de afwisseling en vrijheid missen, het aantal collega’s dat terugkeert wordt jaarlijks groter.

Kortom: 11 jaar zijn voorbij gevlogen en ik kan zeggen dat ik (op Cees na) het langstzit-tende MT lid ben en meer dan de helft van het bestaan van het prachtige bedrijf Welten heb meegemaakt!

20 jaar Welten ¯ Collega Rianne van der Heiden vertelt¯ Collega Rianne van der Heiden vertelt¯Welten: 11 van de 20!

Rianne van der Heiden

In maart 2001 startte ik bij Welten. Een onverwachte overstap voor mij. In de

elfde maand van 2000 raakte ik tijdens de intocht van Sinterklaas in gesprek met

een dorpsgenoot; Cees Welten. Vrij snel zei hij: “Je moet bij mij komen werken.”

“Echt niet”, was mijn reactie. “Ik heb het prima naar mijn zin.” Ik was Manager

voor een groot tegelzettersbedrijf waarbij ik in 11 jaar tijd de groei had mee-

gemaakt van 20 naar 125 tegelzetters. Toch zette Cees mij – dit jaar 11 jaar

geleden – aan het denken.

Page 10: Welten In Praktijk april 2012

10 Jaargang 7 - april 2012

Allereerst, hoe was de ontvangst?Super! Welten is een mensen-organisatie en dat voel je direct bij binnenkomst. Tijdens het Challenge Weekend heb ik de openheid en goede sfeer bij Welten al ervaren en dat werd bij terugkomst meteen weer bevestigd. De collega´s zijn erg open en behulpzaam, waardoor ik me snel op mijn gemak voelde.

Wat was jouw indruk gedurende de eerste weken?Een fantastische sneltrein! De hoeveelheid aan informatie en nieuwe indrukken waren zeker de eerste weken gigantisch, waardoor ik ontzettend veel bijleerde en me steeds beter een beeld kon vormen bij de processen en activiteiten van een CEO.

Onderdeel van de stage is,

dat je aanwezig mag zijn bij nagenoeg alle afspraken van Cees. Ben je dan toehoorder of gesprekspartner?De afspraken die ik bijwoon zijn zeer divers. Eerst was het vaak aftasten in hoeverre ik zou participeren in een gesprek. Al snel bleek echter dat het juíst de bedoeling is dat ik ge-sprekspartner ben en niet alleen maar aan de zijlijn meeluister. Dat is ook kenmer-

kend voor deze stage – het is absoluut niet alleen maar kijken en luisteren maar ook echt zelf deelnemen. Ik probeer dan ook bij elk gesprek mij te mengen in de discussie en mijn bijdrage te leveren.

Wat is jouw beeld van de organisatie Welten?Welten is in mijn ogen een hele open en unieke organisatie. Uniek omdat het is gelukt in de

“Lessen die ik nooit uit een boek had kunnen halen”

Begin dit jaar startte Ivo Hopmans met zijn CEO-stage bij Welten. Inmiddels zit de eerste helft van de stage

er op en is hij aardig ingeburgerd. Wij zijn benieuwd naar zijn ervaringen tijdens deze unieke stage. De redactie

in gesprek met Ivo.

In zijn eerste stageweek laat Ivo een pak opmeten bij Wildenberg Ynformal

Interview - Ivo Hopmans over zijn bijzondere CEO-stage bij Welten

Page 11: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 11In Praktijk

financiële wereld – dat toch vaak het imago heeft van een wereld vol hiërarchie en formele processen – een geheel eigen organisatiemodel te ontwikkelen. Dit resulteert in een organisatie met een goede sfeer, gezonde stimulering in ontwikkeling en een eigen stijl.

Wat is jouw beeld van Cees Welten? En wat heb je van hem geleerd?In de afgelopen tijd heb ik Cees denk ik aardig leren kennen. Wat mij blijft verbazen is de manier waarop hij zo veelvuldig verbanden kan leggen en ontzettend veel kan schakelen tussen zaken. Voor mij is Cees ook een goede coach met een eigen stijl. In het begin moest ik er wat aan wennen maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat deze stijl waardevol is en mij stimuleert in mijn ontwik-keling. Een van de belangrijk-ste zaken die ik tot nu toe heb geleerd van Cees is het belang van een goed netwerk. In deze tijd van nieuwe technologieën heeft vaak degene met 500 LinkedIn connecties een goed netwerk. Nu weet ik echter dat netwerken vooral gaat om het kennen van elkaar en dat deze mensen ook echt voor elkaar klaar staan. Hierdoor realiseer ik me hoe waardevol het netwerk van Cees is en dat dit een absoluut voorrecht is daar nu kennis mee te kunnen maken.

Zijn er zaken die jij als CEO van Welten anders aan zou pakken?Een lastige vraag. In de afgelopen periode heb ik natuurlijk al veel gezien en geleerd maar mijn ervaring blijft natuurlijk nog minimaal. Wat ik erg sterk vind van Welten is hoe er momenteel wordt ingespeeld op de huidige veranderingen in de markt, door bijvoorbeeld de betrok-kenheid bij het bij het CDC traject bij de Rabobank (red.: zie pagina 12). Ook instappen

in nieuwe technologieën zoals het lanceren van de WFT-app is een stap in de goede richting. Ik denk dat er op dit gebied veel kansen liggen voor Welten. Voor de toekomst wordt het erg belangrijk voor Welten goede talenten aan zich te binden. Trajecten als deze CEO-stage, maar ook betrokkenheid bij hbo’s en universiteiten kunnen hierin waardevol zijn. Het ultieme zou natuurlijk zijn als Welten een voortrekkersrol in de ontwikkeling van talenten kan nemen door het opstarten van de Welten Academy.

Kun je iets vertellen over jouw stageopdracht?Gedurende mijn stage werk ik op twee manieren aan mijn opdracht. Door de diversiteit aan activiteiten tijdens deze stage zal ik in de eerste plaats een portfolio bijhouden. Daarnaast houd ik me bezig met mijn onderzoek. Mijn onderzoeksvraag luidt: Hoe kan het hypotheekverstrekkingpro-ces bij banken geoptimaliseerd worden? Hiervoor ga ik mij verdiepen in de processen van hypotheekverstrekking bij verschillende banken. De trend is dat het aantal werkuren tussen het eerste adviesge-sprek en de offerte op de deurmat bij de klant groeiende is en te hoog wordt. Om dit te veranderen ga ik kijken of er verschillende stappen in het proces efficiënter gemaakt

kunnen worden, waarbij ik ook de mogelijkheden van nieuwe technologieën meeneem.

Is de stage tot nu toe wat je er van verwacht had?Meer dan dat! Tijdens de selectieprocedure was verteld dat je zes maanden één-op-één met Cees mee zou lopen. Ik had echter niet verwacht dat ik zoveel betrokken zou worden bij alle zaken en zo actief mee mag werken. De manier waarop Cees mij begeleidt maakt deze stage tot zo’n succes. Er zijn absoluut geen barrières en ik word overal bij betrokken. De open houding van Cees en alle andere collega’s spelen hierin een grote rol.

Zijn jouw ambities veranderd ten opzichte van een halfjaar geleden?Voordat ik van de halfjaar CEO campagne hoorde, wilde ik al meer over de financiële sector weten om me hierin verder te ontwikkelen en mijn master te behalen. Deze stage is de uitgelezen kans me op een unieke manier te verdiepen in de branche. Mijn ambities zijn de laatste maanden niet veranderd, maar wel versterkt. Ik weet nog niet in welke rol ik mezelf zie na mijn studie, al helpt deze stage mij zeker wel daar een beter beeld bij te vormen. Een van mijn ambities voor de toekomst is een eigen

onderneming te starten. Dat lijkt me een fantastisch proces!

Wat is jouw mooiste ervaring tot nu als CEO-stagiair?Dat zijn er heel veel. Alleen al de ontmoetingen die ik de afgelopen tijd heb gehad zijn heel waardevol. Zo mocht ik in mijn eerste weken al met Cees aanwezig zijn bij een bijeen-komst met de Rotary, kreeg ik de kans om naar de Qredits Coachingsdag te gaan waar ook Prinses Máxima en Gerrit Zalm aanwezig waren en zat ik onlangs aan de koffie bij Jan Peter Balkenende. Het meest waardevol voor mij zijn echter de lessen die ik leer van de ervaringen van vooral Cees maar ook alle andere mensen waarmee ik in contact kom via deze stage. Dit zijn lessen die ik nooit uit een boek had kunnen halen en mij zeker helpen mezelf te ontwikkelen.

Verder nog iets wat je graag met ons wilt delen?Dit lijkt me een ideale manier om Cees en de collega’s van Welten te bedanken voor deze unieke kans en de mooie manier waarop ik hier ontvan-gen ben! Ik heb erg genoten tot nu toe en kijk erg uit naar de rest van mijn stage!

Regelmatig houdt Ivo ons via zijn blog op de hoogte over zijn ervaringen als CEO stagiair bij Welten. Zie hiervoor de website van Welten.

Ivo ontving eind maart een aantal deelnemers van het Challenge Weekend.

Page 12: Welten In Praktijk april 2012

12 Jaargang 7 - april 2012

Workshop Centrale Dossier Controle

Aangescherpte regelgeving AFM

Vanuit Welten zijn veel interim professionals en ZZP’ers betrokken bij het hypotheek-proces van de Rabobank. Deze collega’s vervullen een rol van

Financieel Adviseur, Assistent Financieel Advies, Teamleider, Controller of Poortwachter. Welten Personal Banking heeft alle collega’s uitgenodigd om

de Workshop Centrale Dossier Controle (CDC) bij te wonen in februari, waarbij ze konden kiezen tussen een zaterdag in Vessem of een zaterdag in Breukelen.

Doel van de Workshop CDC:•Bewustwording van de

context en aanleiding van de huidige veranderingen•Bewustwording van de

richtlijnen (wettelijk, toe-zichthouders, beleid Rabo-bank)•Bewustwording hoe Welten

zich hierin wil opstellen.

In het ochtendprogramma keek Cees Welten terug op het vak van hypotheekadviseur 20 jaar geleden, waarbij hij de aanlei-ding en de context aangaf voor de aangescherpte regelgeving en hij verduidelijkte de organi-satiestructuur van de lokale banken ten opzichte van Rabo- bank Nederland. Daarnaast vertelde Cees over de relatie van de Audit Rabobank Groep (ARG) tot de Autoriteit Finan-ciële Markten (AFM). Vervolgens nam Hadewych Uitslager, trainer bij Welten Opleiding & Organisatieontwik-keling, de collega’s mee in het nut, de noodzaak en de

intenties van de richtlijnen van de wetgeving en de inter- pretatie hiervan door de AFM.

Na de lunch werd de groep in vieren gedeeld en volgden de deelnemers in carrouselvorm vier workshops met als onderwerpen:•Samenhang Klant Inventa-

risatie Formulier (KIF)•Arbeidsongeschiktheid en

werkeloosheid• Inventarisatie klantgesprek•ORV (overlijdensrisicoverze-

kering) en Betaalbaarheid lange termijn.

De workshops werden begeleid door Rudi van Dam, Peter Gaakeer, Manolito Hulsebos en Roel van de Loo.

Na afloop ontving iedereen een certificaat van deelname en werd het aanbod gedaan om behoefte voor verdere verdieping aan te geven bij de Manager Detachering.

Beide bijeenkomsten konden rekenen op een mooie opkomst en een enthousiaste, actieve inzet van de collega’s. Kortom: twee succesvolle workshops!

Als gevolg van aangescherpte regelgeving moeten

alle hypotheekdossiers voorzien zijn van een passend

advies dat reconstrueerbaar is op basis van het dossier.

Bij Rabobank Nederland is hiervoor een Centrale

Dossiercontrole ingericht, waarbij een correct

adviseren over woningfinancieringen belangrijk is.

Om aan te kunnen tonen dat een passend advies is

uitgebracht aan de klant is ook de vaststelling van

het advies van cruciaal belang.

Page 13: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 13In Praktijk

Welten Summer Courses

Wegens succes herhaald én uitgebreid

Vorige zomer sloten alle 13 deelnemers de Summer Course succesvol af, waarvoor zij het Welten-certificaat ‘Principles of Business Finance’ ontvingen. Met dit certificaat op zak kunnen de studenten na afronding van hun studie direct instromen in het traineeship van Welten Business Banking. Inmiddels zijn drie van de deelnemers; Hennie Houweling, Gerline de Pijper en Sarah Wilhelmus met het traineeship gestart.

Twee Summer Courses in 2012Na het succes van vorig jaar, staat deze zomer naast de Summer Course Business Finance ook een Summer Course voor Personal Banking op de agenda. Beide Courses vinden plaats van 16 tot en met 20 juli op de Welten Campus in Vessem. De derdejaars hbo/hbo+ studenten maken dan op een leuke manier kennis met het werken in de financiële sector. Gedurende een leer-zame week leggen zij een goed fundament voor een mooie carrière in de financiële sector.

Business Finance of Private Banking?Net als vorig jaar ligt bij de Summer Course Business Finance de focus op de basis-principes van het zakelijk bankieren. Na afloop van een intensieve week weten de

studenten de basisprincipes toe te passen in eenvoudige financieringscases.

Bij de Summer Course Private Banking wordt ingegaan op ‘Financial Planning’ - het beheren van grote, particuliere portefeuilles. Beide groepen kunnen rekenen op een afwisselend programma. De week wordt gevuld met inhoudelijke activiteiten - zoals diverse masterclasses en een workshop ‘Personal Branding’ - en ontspanning in de vorm van een teamtocht, sportacti-viteiten en gezellige avonden in Carpe Diem (het café op onze campus). Door een week lang dag en nacht op de Welten

Campus te verblijven, kunnen de studenten optimaal kennis maken met Welten en de unieke sfeer ervaren.

Wederzijdse investeringOm de Summer Courses zo toegankelijk mogelijk te houden voor de studenten, vraagt Welten een kleine symbolische vergoeding. Van de deelnemers wordt een investering gevraagd in de vorm van enthousiasme en inzet. De Summer Courses bieden plaats aan twaalf gemotiveerde studenten per groep. Welten hoopt deze zomer dan ook 24 gemoti-veerde studenten te begroeten!

Aanmelden en informatieMeer informatie vind je op www.welten.eu. Studenten die geïnteresseerd zijn van 16 tot en met 20 juli aan een van de Welten Summer Courses deel te nemen, kunnen contact opnemen met Lieke van Dongen of Martijn Otker van de afdeling Recruitment: [email protected].

Om talentvolle, enthousiaste derdejaars hbo/hbo+ studenten nog voor het afronden van hun studie kennis

te laten maken met het werken in de fi nanciële sector en met Welten als ontwikkelbedrijf, werd vorig jaar

de eerste Welten Summer Course Business Finance georganiseerd. Met succes! Door het enthousiasme

van de deelnemers én van de organisatie, staan er dit jaar twee Welten Summer Courses op het programma;

één voor Business Banking en één voor Personal Banking.

studenten de basisprincipes Campus te verblijven, kunnen Aanmelden en informatie

Groeten uit Vessem!Groeten uit Vessem!Welten Summer Course...

Page 14: Welten In Praktijk april 2012

14 Jaargang 7 - april 2012

Welten wijze in beeldWelten wijze in beeld

Welten wijze in beeldWelten wijze in beeldWelten wijze in beeld

Page 15: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 15In Praktijk Jaargang 7 - april 2012 15

Page 16: Welten In Praktijk april 2012

16 Jaargang 7 - april 2012

Maatschappelijke zorgplicht“Het is goed te beseffen dat we met 17 miljoen toezichthouders zijn”

Na zijn studie Elektrotechniek aan de TU in Eindhoven heeft Theodor 8 jaar bij het consul-tancy bedrijf McKinsey gewerkt. Hier lag zijn aandachtsgebied voornamelijk op financieel, energie en telecom. Nu werkt Theodor inmiddels al zo’n 10 jaar bij de AFM en is daar nog steeds niet uitgekeken.

Missie“De AFM staat voor eerlijke en transparante financiële markten. Wij bevorderen zorgvuldige financiële dienst-verlening aan consumenten en zien toe op een eerlijke en efficiënte werking van de kapitaalmarkten. Om deze missie te volbrengen dienen we rekening te houden met

verschillende waarden zoals effectgericht, verantwoorde-lijkheid en zorgvuldigheid. Deze begrippen kunnen onder- ling conflicteren dus dienen we goede afwegingen te maken” aldus Theodor. “Daarom is toe- zicht houden als vak zo leuk.

Wij streven ernaar de verant-woordelijkheid van consu-menten te vergroten.” Dit wordt door de AFM aangepakt door in de eerste plaats de problemen te begrijpen. Nadat oplossingen bedacht zijn is de AFM ook verantwoordelijk voor

het checken of de daadwerke-lijke problemen verkleind zijn.

Tijdens de masterclass werd onder andere uitgelegd dat alleen de probleemselectie al een zorgvuldige aanpak vereist. Je hebt illegale problemen en schadelijke problemen. Het kan voor AFM zo zijn dat een schadelijk probleem hoger op de prioriteitenladder staat dan een illegaal probleem. De AFM draagt onder meer bij door de opdracht uit te voeren die de samenleving gegeven heeft, van- daar een dergelijke afweging.

Volgens Kockelkoren hebben banken de eed in 2008 en 2009 onderschat. “Banken en verzekeraars worden dan ook niet scherp gehouden door de klant. Producten zijn moeilijk te begrijpen. Als de bakker een slecht brood bakt zie je de klant dezelfde week nog met kritiek terug in de winkel of je ziet hem nooit meer. Dit geldt niet voor financiële producten, omdat die niet concreet genoeg zijn en omdat de doorlooptijd langer is. Vandaar dat er een moei-lijker leereffect aan vast zit.”

De AFM gaat voor het klant-belang centraal stellen in plaats van de klant centraal zetten. Je geeft de klant wat hij of zij nodig heeft in plaats van wat hij of zij wil. Klantbelang centraal stellen betekent: duurzame waarde creëren voor klanten en geen gebruik maken van asymmetrische informatie, switchingskosten, suggestieve teksten en/of lage interesse bij consumenten. Dit is ook de wens van de samenleving, de zogenaamde maatschappelijke zorgplicht.

Masterclass - Theodor Kockelkoren, Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Klantbelang Centraal“Ik zal een zorgvuldige afweging maken tussen alle belangen die bij de bank betrokken zijn, te weten die van de klanten, de aandeelhouders, de werknemers en de samenleving waarin de bank opereert. Ik stel in die afweging het belang van de klant centraal en zal de klant zo goed mogelijk inlichten.”

Bron: Bankierseeds (uit Code Banken)

Op 22 februari ontmoetten senior en senior+ collega’s elkaar in Vessem voor

een masterclass met Theodor Kockelkoren. Theodor, lid van de Raad van Bestuur

van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft op bevlogen wijze uiteen

gezet hoe de AFM toezicht houdt en wat het begrip ‘Klantbelang Centraal’

daadwerkelijk inhoudt.

Page 17: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 17In Praktijk

Maatschappelijke zorgplicht“Het is goed te beseffen dat we met 17 miljoen toezichthouders zijn”

AFM in actieWat doet de AFM om aan voor- gaande maatschappelijke zorgplicht te voldoen? Op de eerste plaats sturen zij gericht op de symptomen van schade-lijk gedrag. Daarnaast zal de AFM de norm expliciteren door deze te verhelderen en de discussie aan te gaan. Als laatste ondernemen zij actie door bij grote marktpartijen het veranderproces aan te jagen en te faciliteren. Dit gebeurt onder andere door het sturen op uitkomsten en door het arrangeren van bijeenkomsten met alle CEO’s van financieel dienstverleners waardoor een sociale druk, oftewel peerpres-sure, ontstaat. Tijdens deze bijeenkomsten wordt niet alleen naar nieuwe regels gekeken maar wordt ook meegenomen of bestaande regels afgeschaft kunnen worden. Volgens Theodor is het een gemiste kans indien hier niet naar gekeken wordt.

Pavlov-effectNiet zelden bemerkt de AFM een Pavlov-effect. Is het

verantwoordelijk bestuur oprecht bereid om het gedrag te veranderen ten behoeve van het maatschappelijk belang, of is de verandering een automa-tisch reputatieherstel als gevolg van externe signalen?

HypotheekrenteaftrekVanuit Welten is onder andere ook de vraag gesteld hoe de AFM tegen de huidige discus-sies over de hypotheekrente-aftrek aankijkt. De AFM is duidelijk voor afschaf. Theodor merkt op: “Vaak is een fiscale incentive de oorzaak van onjuiste product- en dienstver-lening. De klant leest :’fiscaal voordeel’ en is al om. De aanbieder gaat bij een mogelijk fiscaal voordeel direct aan de slag met het bouwen en verkopen van producten. Adviseren is niet aan de orde. De Nederlander stopt bij het woordje ‘belastingvoordeel’ met lezen.”

Provisieverbod Een ander hot topic, het provisieverbod, kwam tijdens de masterclass uitvoerig aan

bod. “Over de gevolgen van het provisieverbod vanaf 2013 is nog geen volledige duidelijk-heid”, aldus Kockelkoren. “Mogelijk dat de sector door deze ingreep wordt gedwongen producten te ontwikkelen en te adviseren die iedereen snapt. Als deze vanzelfsprekendheid een feit wordt is toezicht houden een fluitje van een cent. Een bank kan op veel mogelijke manieren balletje-balletje spelen. Een juiste allocatie van kosten zou een bank logischer-wijs duurder maken dan een intermediair. Prijs is meetbaar, kwaliteit niet of lastig.” AFM zal onder andere door meer gebruik te maken van mystery-shopping trachten de kwaliteit te toetsen. “Helaas is the silver bullet nog niet gevonden, maar we blijven met elkaar streven naar eerlijke en transparante financiële markten.”

WeltenTijdens en in aanloop naar de masterclass was er een intensieve wisselwerking met Welten. Vooraf is door menig

Weltenaar een vraag ingediend die door Kockelkoren werd behandeld. Op zijn beurt had Kockelkoren namens de AFM ook werk voor de aanwezigen. Zo toetste hij onder andere wat de gedachten en visie omtrent het provisiebeleid en het centraal stellen van het klantbelang zijn.

Kockelkoren geeft aan getrof-fen te zijn door het organisatie-model van Welten. “Jullie model heeft de juiste volgorde. Vanuit de aandacht voor menselijke ontwikkeling dient Welten haar opdrachtgevers en maakt hierdoor omzet en rendement.” Als concrete tip richting alle Weltenaren zegt Theodor het volgende: “Heb veel plezier in je vak en gebruik bij advisering je gezond boeren verstand.” “Alle signalen uit de markt zijn welkom. We hebben met elkaar de maatschappe-lijke plicht en het is goed te beseffen dat we met 17 miljoen toezichthouders zijn.”

Theodor Kockelkoren

Page 18: Welten In Praktijk april 2012

18 Jaargang 7 - april 2012

In 2007 werd de Achmea Academy opgericht om het vakmanschap op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken en beleggen te verhogen. Van medewerkers van Achmea-onderdelen en van externe klanten. Inmiddels is de focus verbreed, ook op het gebied van inkomen, schade en sociale zekerheid worden nu – natio-naal en internationaal – oplei-dingen, workshops en lezingen aangeboden. Wilma de Bruijn is sinds de oprichting directeur.

NSCU Academy Award“Dat de oprichting van onze corporate university samenvalt met de inwerkingtreding van de Wft, is geen toeval natuur-lijk. In de Wft zijn de vakbe-kwaamheidseisen en de zorg- plicht vastgelegd. Daarmee

was het belang van vakman-schap voor de financiële dienstverlening wettelijk verankerd. Maar ook zonder die wet zou de Academy er zijn gekomen: vakmanschap is een kernvoorwaarde voor vertrouwen. Als je actief bent in de financiële dienstverlening moet je je vak beheersen en je kennis kunnen overbrengen aan de klanten.” De Achmea Academy is erg succesvol, niet alleen uitge-drukt in cijfers van aantallen gegeven opleidingen. Eind 2011 ontving de Academy van de Nederlandse Stichting voor Corporate Universities de NSCU Academy Award voor de meest onderscheidende en inspire-rende corporate Academy.

Van kennen naar kunnen“Vakmanschap gaat verder dan

het halen van de verplichte papieren. Je moet je vak doorleven. Het is cruciaal om de stap te maken van kennen naar kunnen. Wat je geleerd hebt, moet je kunnen overbren-gen in de dagelijkse praktijk. En je moet passie hebben voor je vak. Continu leren, en jezelf breed ontwikkelen; dat is belangrijk. Het antwoord op de vraag ‘hoe kan ik mezelf blijven ontwikkelen’, heeft een vakinhoudelijke en een per-soonlijke kant. Bij de Achmea Academy zijn de vaktechnische elementen natuurlijk de basis maar we beperken ons daar niet toe. In het leren zijn aspecten als integriteit en inter-persoonlijke vaardig-heden essentiële onderdelen.Er is veel veranderd in de financiële dienstverlening in de afgelopen vijf jaar dat ik

betrokken ben bij de Achmea Academy. Maar ik ben ervan overtuigd dat we nog maar aan het begin staan van alle ontwikkelingen. Je zou kunnen zeggen: de enige constante is de continue verandering. Daar moet je op inspelen: niet alleen meebewegen, maar ook zorgen dat je ontwikkelingen voor bent.”

Het ‘fun’-gehalte van leren“Met name op het gebied van levensverzekeringen en pensioenen waren het oplei-dingsaanbod en de opleidings-vormen voorheen nog erg traditioneel. Sterk kennis-gericht, meestal nog klassi-kaal onderwezen. Daar is een enorme vernieuwingsslag gemaakt. We hebben als Achmea Academy nieuwe leervormen en intelligente webbased leersystemen ontwikkeld. Combinaties van fysieke bijeenkomsten met online seminars. We zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van app’s om mobiel te kunnen leren. Daarnaast hebben we korte e-learningmodules van maximaal 15 minuten en uitgebreide e-learningmodules die zich toespitsen op concrete leervragen, bijvoorbeeld Solvency. We hebben nadruk-kelijk oog voor het ‘fun’- gehalte. Want leren is natuur-lijk vooral erg leuk!”

“We hebben als corporate Academy een duidelijke visie op permanente educatie.”

> lees verder op pagina 21

“Leren is leuk!”Wie met directeur Wilma de Bruijn van Achmea Academy praat, raakt vanzelf bevangen door haar enthousiasme

over vakmanschap in de financiële dienstverlening. Daarbij is vakmanschap wat haar betreft niet hetzelfde

als het bij elkaar sprokkelen van de vereiste diploma’s. “Het voldoen aan de Wft-eisen is geen einddoel.

Eigenlijk begint het daar pas.” Jezelf permanent ontwikkelen, dat is de manier om in de financiële dienstverlening

van toegevoegde waarde te zijn en te blijven.

Interview - Wilma de Bruijn, directeur Achmea Academy

Wilma de Bruijn Roy

Bor

ghou

ts F

otog

rafie

Page 19: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 19In Praktijk

Vele jaren Weltengrote stappen, ‘t liefst op stelten.

Sommigen kunnen de naam minder goed velen,anderen kan het wel degelijk iets schelen

Een cultuur zonder bevelen,veel ruimte om te delen.

In de basis creatief en financieel sterk,vooral opportunistisch, ook in het werk.

Zonder de organisatie te willen strippeneen opsomming van enkele kernbegrippen:

• Kansen,• Met klanten sjansen• De kunst van het verleiden• Mensen verblijden• Een vaandel met hoog de kwaliteit• Altijd voorop in de tijd

Op ervaring langs klippen of afgrond,maar altijd vooruit, vaak terstond

Voorwaar geen kattenpis,Welten is marktleider met 20 jaar geschiedenis

Buiten kijf:een ondernemend topbedrijf

20 jaar Welten ¯ Oud-collega Bart Andriessen vertelt

Welten: een ondernemend topbedrijf

In de zon, met een glas

wijn, schreef ik – vanwege

het mooie jubileumjaar –

het nevenstaande.

Een zeldzame foto: Bart Andriessen, voormalig MT lid bij Welten, met bokkenpruik.

Jaargang 7 - april 2012 19In Praktijk

Vele jaren Weltengrote stappen, ‘t liefst op stelten.

Sommigen kunnen de naam minder goed velen,anderen kan het wel degelijk iets schelen

Een cultuur zonder bevelen,veel ruimte om te delen.

In de basis creatief en financieel sterk,vooral opportunistisch, ook in het werk.

Zonder de organisatie te willen strippeneen opsomming van enkele kernbegrippen:

• Kansen,• Met klanten sjansen• De kunst van het verleiden• Mensen verblijden• Een vaandel met hoog de kwaliteit• Altijd voorop in de tijd

Op ervaring langs klippen of afgrond,maar altijd vooruit, vaak terstond

Voorwaar geen kattenpis,Welten is marktleider met 20 jaar geschiedenis

Buiten kijf:een ondernemend topbedrijf

20 jaar Welten ¯ Oud-collega Bart Andriessen vertelt¯ Oud-collega Bart Andriessen vertelt¯Welten: een ondernemend topbedrijf

In de zon, met een glas

wijn, schreef ik – vanwege

het mooie jubileumjaar –

het nevenstaande.

Een zeldzame foto: Bart Andriessen, voormalig MT lid bij Welten, met bokkenpruik.

Page 20: Welten In Praktijk april 2012

20 Jaargang 7 - april 2012

Personal Banking

De procescontroller als sparringpartner

Dilma en Monaïm werken respectievelijk vanaf 2004 en 2005 als interim professional vanuit Personal Banking. Beiden zijn gespecialiseerd op het gebied van proces- control en vervullen op dit moment een opdracht binnen dit vakgebied bij een lokale Rabobank.

Aanvankelijk waren de werk-zaamheden van een proces-controller met name gericht op, wat de naam ook doet vermoeden, het controleren van processen. Wordt elk stapje in een proces door de juiste persoon en op de juiste voorgeschreven wijze uitge-voerd? Zo nee, wat zijn dan de risico’s op dossierniveau?

Met de introductie van Visie2010+ door Rabobank Neder-land (RN) is zeer geleidelijk een verschuiving gekomen in de functie-inhoud. Van de processtapgerichte controles is het geëvolueerd tot het

verrichten van onderzoeken op vastgestelde risico’s en de beheersing van deze risico’s. Het uitgangspunt is dat de verantwoordelijkheid van de (risico)beheersing van de processen volledig bij de desbetreffende directeur en manager ligt. Hierbij wordt gestuurd op evenwicht tussen commerciële effectiviteit, efficiency en risicobeheer. Om dit evenwicht te behouden is ieder segment verantwoorde-lijk om de eigen risico’s per aandachtsgebied* in beeld te brengen. Hierbij wordt beoor-deeld hoeveel risico er gelopen wordt en wordt besloten of er maatregelen getroffen moeten worden om het risico te verkleinen (= risicoanalyse). De effectiviteit van de beheers-maatregelen wordt voortdu-rend getoetst en waar nodig wordt er bijgestuurd.

Kortcyclisch sturenAls gevolg van deze integrale verantwoordelijkheid worden de controles, zoals deze voorheen door een proces-controller werden uitgevoerd, belegd op de afdelingen zelf en noemt men dat de zoge-naamde eerstelijns controle. Door deze werkwijze kan door de leidinggevende snel en adequaat worden bijgestuurd.

Andere competentiesTen opzichte van het bekijken en beoordelen op procesniveau heeft RN de functie letterlijk en figuurlijk een ‘lift’ gegeven om

zodoende vanuit een hoger gezichtspunt de bank in te kijken. Hierdoor kijkt een procescontroller niet meer naar risico’s op procesniveau, maar beoordeelt ze de risico-beheersing en -sturing vanuit de eerstelijns controles op een volledig aandachtsgebied.

Dit heeft als doel het manage-ment team en het directie team inzicht te geven in de realiseerbaarheid van de vastgestelde doelstellingen op het desbetreffend aandachts-gebied. Dit vergt naast deskun-digheid van controlewerkzaam-heden ook wat op competentie- niveau. Als sparringpartner van de manager zit je namelijk dicht bij het vuur en bied je een ondersteunende en soms ook een coachende of kritische rol in de dagelijkse gang van zaken.

Dilma en Monaïm benoemen ook de volgende werkzaamhe-

den. Ook deze maken onder-deel uit van de functie proces-controller: •Ondersteuning bij de

risicoanalyse•Beoordelen van autorisatie-

aanvragen en de impact hiervan op de organisatie•Het management onder-

steunen bij implementatie van nieuwe en gewijzigde processen (hierbij is het van belang onafhankelijk te blijven en niet zelf de implementatie uit te voeren)•Crisis & Fraude werkzaam-

heden (coördinator op gebied van justitiële vorderingen, ongebruikelijke transacties, fraudes, etc.)

Kortom, de procescontroller van tegenwoordig heeft een beduidend groter aandachts-gebied en moet dus veel meer kunnen dan het enkel controle-ren van processen.

* Een aandachtsgebied bevat meerdere aspecten en processen (bijvoorbeeld beleids-vorming, verkoop en beheer maken onderdeel uit van het aandachtsgebied Particuliere Kredietverlening)

Indien je net als Dilma en Monaïm ook geïnteresseerd bent in de rol procescontroller, neem dan contact op met je Manager Detachering.

In de afgelopen editie van Welten In Praktijk stond een interview met Business Banker Rob Eppink met als titel:

“Controller is partner in business en change”. Hierin werd kort stilgestaan bij de gewijzigde rollen binnen het

vakgebied control. Collega’s Dilma Brito en Monaïm Oulad ali Ouhmed van Personal Banking borduren hierop

voort en vertellen over wat er vandaag de dag zoal tot het takenpakket van een procescontroller behoort.

Dilma Brito

Monaïm Oulad ali Ouhmed

Page 21: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 21In Praktijk

Na een lekker diner - op de Welten Wijze goed verzorgd - starten we met het officiële programma. Na de opening neemt Cees de aanwezigen mee in de ontwikkelingen bij Welten. Cees laat weten dat hij het weerzien van de oud-colle-ga’s erg leuk vindt. Tevens wordt gerefereerd aan een zakelijke deal die zijn oor-sprong kent bij één van de vorige Welten Alumni bijeen-komsten.

PrikkelendDe volgende spreker op het programma is Mathijs Bouman, bekend van RTLZ, Z24 en zijn column in Het Financieele Dagblad. Mathijs neemt ons vanuit de macro-economische ontwikkelingen in de wereld en Europa mee naar de ontwikkelingen in ons eigen kikkerlandje en wat dit alles betekent voor het Nederland van de toekomst. Mathijs strooit met prikkelende stellingen en opmerkingen. Hierdoor ontstaat veel inter-actie met de groep, wat zo nu en dan voor een lachsalvo zorgt.

Aangezien Mathijs de aanwe-zigen goed weet te boeien, lopen we wat uit op de geplande tijd. Uiteindelijk blijft er toch voldoende tijd over om met de groep een borrel te drinken in Carpe Diem waar veel oude herinneringen worden op-gehaald. Uiteraard worden ook nieuwe en hernieuwde contacten gelegd en gaan de visitekaartjes over en weer.

Al met al een zeer geslaagde avond: iedereen is weer aan het denken gezet én er is veel gelachen.

AanmeldenWelten Alumni heeft inmiddels 450 leden in de LinkedIn groep en heeft sinds begin dit jaar een eigen website www.welten-alumni.eu. Meld je aan bij de LinkedIn groep en houd de website in de gaten om op de hoogte te blijven van de voordelen die je geniet als oud medewerker van Welten.

De volgende bijeenkomst is gepland op donderdag 4 oktober 2012.

Daar waar de voorgaande bijeenkomsten van Welten Alumni centraal georgani-

seerd werden, vond op 29 maart jl. de bijeenkomst in Vessem plaats. Het is voor

velen terug op het oude nest. Sommigen zijn 13 jaar niet op de Welten Campus

geweest, maar ook bij deze groep komen oude herinneringen weer snel naar boven.

Door Marc Faase, voorzitter Welten Alumni

Welten Alumni

Weer terug in Vessem

Mathijs Bouman en Marc Faase

vervolg van pagina 18

“Maar vervolgens moet je die visie ook nog in de praktijk kunnen brengen. Daarvoor zijn wij afhankelijk van ons trainersnetwerk: zij zijn onze visitekaartjes en ambassa-deurs. Dit zijn collega’s die naast hun werk trainingen geven. Wat dus ook betekent dat wij constant investeren in ons trainersnetwerk. Het is onze taak (ook) om de juiste mensen te boeien en te binden en hen, voor zover dat nog nodig is, net zo enthousiast te maken.

Belangrijk speerpunt is ook het verzamelen en combine-ren van bestaande kennis en kunde. We werken samen met een aantal externe partijen, zoals Welten. Welten is een van de leve-ranciers, maar ook een sparringpartner op het gebied van opleiden. We kijken voortdurend hoe we elkaar kunnen versterken. Er is zeker een klik met Welten, in de persoonlijke samenwerking en in hoe we naar de ontwikkeling van vakmanschap kijken. Maar dat is eigenlijk vanzelf-sprekend. Als er geen klik is, is de samenwerking wat mij betreft snel afgelopen.”

‘Dan overleef je het niet’Onze focus overstijgt het eigenbelang van Achmea. We willen de totale financiële dienstverlening verder helpen en constant waarde toevoegen voor interne en externe klanten. Klanten ontwikkelen zichzelf ook steeds meer. Zij weten onder meer door social media ook het nodige. Als jij als financiële professional - medewerker of organisatie -geen waarde toevoegt, hebben ze jou ook niet nodig. En als je dat niet snapt, dan overleef je het niet in de financiële dienstverlening.”

Page 22: Welten In Praktijk april 2012

22 Jaargang 7 - april 2012

GastdocentNaast het sponsorschap van onze organisatie zijn op dit moment ook diverse Weltena-ren op vrijwillige basis actief als gastdocent binnen LEF. Gastdocenten van LEF geven lessen op ROC’s over geld en kritisch consumeren volgens een vast programma. Het gaat daarbij om vier lessen van anderhalf uur in vier achter-eenvolgende weken. Lesgeven gebeurt in duo’s en bij de lessen is de klassenleraar aanwezig. Voordat ze les gaan geven volgen alle gastdocenten een tweedaagse training. Op dit moment zijn zo’n 178 vrijwil-ligers opgeleid en kunnen ingezet worden als gastdocent.

Centraal coördinatiepunt op de Welten CampusSinds de zomer 2011 is er een centraal coördinatiepunt opgericht, het LEF projectbu-reau, gevestigd op de Welten Campus in Vessem. Yvonne van Nispen (nu tijdens zwanger-schapsverlof vervangen door Elvire Vink) is als coördinator

van het projectbureau het centrale aanspreekpunt voor alle plannings- en organisatie-vragen rondom LEF.

Op het projectbureau worden de planningen gemaakt voor de lessen, de gastdocenttrainin-gen ingepland en kunnen gastdocenten terecht voor

informatie over hoe, wanneer en waar ze aan de slag kunnen. Tevens heeft Welten een drietal gastdocentrainingen op de Welten Campus gefaciliteerd.

LesmateriaalCollega Christoffer Brugma (Opleiding & Organisatieont-wikkeling) is samen met andere gepassioneerde mensen uit de financiële sector actief betrokken bij de ontwik-keling van de inhoud van het lesprogramma van LEF. Voor het komende lesjaar wordt geprobeerd om de lesstof op een meer interactieve en attractieve manier aan de studenten aan te bieden, waardoor de studenten nog meer betrokken worden bij de gastlessen van LEF.

Doelstelling In het schooljaar 2009-2010 is LEF gestart als pilot op vijf scholen en inmiddels is LEF op weg om één van de grootste initiatieven voor financiële

LEF | Update

LEF staat voor Leven En Financiën en heeft als doel om jongeren financieel

bewuster te maken. LEF doet dat door lessen te geven op ROC’s. Die lessen

worden gegeven door mensen die in de financiële dienstverlening werken.

Ook Welten voelt zich al enige tijd nauw verbonden met dit initiatief.

Cees Welten, is net als onder andere onze commissaris Erica Terpstra lid van

het Comité van aanbeveling. Ze zijn echte ambassadeurs voor LEF en vormen

een belangrijke bron van inspiratie voor alle betrokkenen.

LEF is exclusief ontwikkeld voor ROC-studenten, juist omdat zij in hun levensfase vaak voor het eerst geconfronteerd worden met de kansen én risico’s die geld met zich mee-brengen. Doordat het LEF-programma de belevingswereld en ervaringen van studenten als uitgangspunt neemt voor de voorlichting, biedt het unieke kansen om belangrijke stappen te zetten in financiële educatie.

Yvonne van Nispen

Elvire Vink

Christoffer Brugma

Page 23: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 23In Praktijk

educatie in Nederland te worden. Dit schooljaar is de doelstelling om het aantal klassen uit te breiden van 40 naar 100. Daardoor gaan dit jaar zo’n 2500 leerlingen, verdeeld over ROC’s door het hele land, het LEF-programma volgen.

Door de enorme belangstelling dit schooljaar staan er momen-teel meer dan 250 gastdocenten in het bestand, waarmee de doelstelling voor schooljaar 2011-2012 wordt gerealiseerd. Een fantastisch resultaat voor LEF. De groeiambitie reikt nog verder en daarvoor zijn in de toekomst nog meer enthou-siaste gastdocenten nodig. Heb je belangstelling om opgenomen te worden in het bestand met aspirant-gast-docenten schrijf je dan nu in via www.lefnet.nl/gastdocenten/aanmelden

Ronald Bakker (Welten) en Tamara van der Ster (AFM) in actie met de klasvan Fouzia el Koulali op het ROC van Amsterdam te Hilversum

“ “Quotes uit studentenevaluaties

“Jullie hebben mij een heldere kijk op geld gegeven!”

“LEF is erg interessant, ik stond er versteld van over wat ik uitgaf.”

“Ik denk dat ook volwassen mensen hier baat bij zouden hebben. Veel dank!”

“Ik vond het leuke lessen ze waren ook zeer leerzaam. Ik heb zelf geleerd dat geld voor iedereen een andere waarde heeft. En dat je verantwoordelijk met geld om moet gaan.”

“Ik vind dat ik erg veel heb geleerd van de afgelopen lessen. Ik stond er niet bij stil bij hoe ik met mijn geldzaken omging. Deze lessen hebben me stil laten staan bij hoe ik met mijn geld omga, hoe het beter kan en wat bij anderen hun ervaring is op het gebied van geld.”

“Ik heb geleerd om eigenlijk nee te kunnen zeggen want, wat ik niet nodig heb is ook niet nodig om te kopen.”

“De lessen vond ik erg leerzaam. Ik ben een meisje dat best wel veel geld uitgeeft maar ik denk er wel over na. Ik heb geleerd om zelf te blijven controleren en soms nee te kunnen zeggen tegen producten waar ik geen behoefte aan heb.”

Page 24: Welten In Praktijk april 2012

24 Jaargang 7 - april 2012

Maaike is al 8 jaar werkzaam bij ABN AMRO. Ooit gestart bij Corporate Communications, vervolgens werkzaam bij de afdeling Leadership & Develop-ment. Met een tussenstap van 2,5 jaar als Vestigingsmanager van ABN AMRO Bank Laren-Blaricum nu weer ruim drie jaar actief op de Foppingadreef in Amsterdam, via medewerker Competentieontwikkeling naar Accountmanager Learning & Development.

Als Accountmanager is Maaike het aanspreekpunt op het gebied van strategische leer- en opleidingsvragen met als aandachtsgebied Particulieren. Op dit moment bestaat het team van Maaike uit drie learning specialisten en vier logistiek ondersteuners die zich bezig-houden met de planning van alle opleidingen. Een van de learning specialisten is Weltenaar Ilona van Hoof, zij ontwikkelt en reviseert samen met haar huidige teamleden particuliere opleidingen.

Cor Klok, al 7 jaar werkzaam bij Welten en op dit moment actief in de rol van Program-mamanager, is de schakel tussen ABN AMRO Learning & Development en Welten als het gaat om opleidingen. Cor

omschrijft zijn rol als volgt: “Samen met de opdrachtgever bezig zijn met het bereiken van doelen. Ik ben betrokken bij zowel het organiseren van de opleidingen in de rol van projectleider als het vak- inhoudelijk ontwikkelen van de benodigde opleidings- materialen in de rol van ont- wikkelaar. Tevens ben ik gesprekspartner bij de pro-bleemanalyse en inventarisatie van de opleidingsbehoefte.”

Persoonlijke klikOmstreeks 2009 hebben Cor en Maaike elkaar vanuit hun rol ontmoet. Welten en ABN AMRO werkten toen al geruime tijd samen. Welten verzorgde toentertijd de inhoud van de kennisdagen van de Basisoplei-ding Klantadviseurs. Cor heeft samen met Maaike en haar toenmalige collega Margot van Keulen de Basisopleiding van zes weken gereviseerd naar een leergang van zes maanden, welke nu leergang Adviseur Particuliere Relaties (APR)

heet. “Bij de revisie waren wij tevreden dus dan ga je niet zomaar naar een andere partij”, aldus Maaike. Beiden beamen dat ze een goede persoonlijke klik hebben waardoor de samenwerking erg goed ver-

Opleidingen ontwikk elen mét de business

Facts• Vanafeind2010hebbenzo’n220personenvanuit ABN AMRO de Leergang APR gevolgd en/of afgerond.• Daarnaastzijnervanafeind2011intotaal13performance scans verzorgd. • Vanaf1april2012verzorgtWeltenvoordiversedoel- groepen binnen particulieren de PE-Wft in de vorm van een Memotrainer. Ongeveer 3500 medewerkers van ABN AMRO zullen de PE-Wft via de Memotrainer volgen.

Maaike van de Linde

Page 25: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 25In Praktijk

loopt. Cor vult aan: “het gaat op menselijk vlak goed dus dan hoef je geen gekunsteld gedrag te vertonen.”

SpagaatDe afdeling Learning & Develop- ment heeft de uitdaging om proactief alle stakeholders tevreden te stellen. Vaak verkeren ze in een spagaat. Maaike vertelt dat de inzet van verschillende opleidingstrajec-ten als wisselend wordt ervaren. “Wij zijn als specialist continu de opleidingen aan het finetunen om zowel het management team als de gebruikers van de opleidingen tevreden te stellen, waarbij we de richtlijnen van de AFM scherp in ons vizier houden. Wij ervaren hierbij de hulp van Welten als waardevol. Samen werken we naar hetzelfde doel toe, zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Ook is het erg prettig om door Welten op de hoogte gehouden te worden van bijvoorbeeld wijzigingen in wet- en regelgeving, zoals enige tijd geleden met de brief van Minister de Jager aan de Tweede Kamer over het vakbekwaamheidsbeleid. Deze informatie heb ik direct kunnen gebruiken in een gesprek met de business.”

“Alle opleidingen worden ontwikkeld mét de business. Er vinden regelmatig evaluaties plaats met zowel de directe kanalen als het kantorennet om te checken of we onze ambitie waarmaken. Zo werken we bijvoorbeeld ook met medewerkerspanels.” Cor vult aan: “Eind vorig jaar hebben we samen een verkorte leergang ingericht voor adviseurs die al enkele jaren ervaring hebben. Deze mede-

werkers starten met een performance scan, waaruit blijkt welk ontwikkelproces voor hen van toepassing is. Hier wordt een eventueel opleidingstraject op afge-stemd”.

Visie op lerenDeze opzet is volledig in lijn met de gedachte van ABN AMRO Particulieren over het aanbieden van opleidingen en de visie op leren van Welten. Volgens Maaike wil ABN AMRO af van het pushen van opleidin-gen. “Medewerkers moeten opleidingen volgen maar op wat voor manier en in welke vorm dat moet aan de mede-werker zelf zijn. We hebben te maken met permanente deskundigheid in een lerende organisatie. Leren is leuk!”

Ook belangrijk volgens Cor is de betrokkenheid: “Dat de business Learning & Develop-ment weet te vinden en anders-om. De trainingsdagen in de leergang zijn maar een klein onderdeel van het ontwikkel-proces van de medewerker. Het is veel belangrijker dat bijvoor-beeld de leidinggevende de basis die gelegd wordt tijdens een training, kan doorvertalen naar de werkomgeving.”

Al met al zijn er voldoende uitdagingen voor het komende jaar om gezamenlijk de business te bedienen. Als het aan Maaike en Cor ligt dan zal de samenwerking nog lang voortduren.

Opleidingen ontwikk elen mét de business

Cor Klok

Page 26: Welten In Praktijk april 2012

26 Jaargang 7 - april 2012

De Alpe d’Huez bedwingen? Dat kan niet. Dat kan Welten.

Alpe d’HuZes zet zich ervoor in dat de strijd tegen kanker uiteindelijk wordt gewonnen. Dat kanker niet meer als dodelijke ziekte, maar als een chronische ziekte kan worden gezien. Anderen faciliteren om goed, gelukkig en gezond te leven met kanker.

Iedereen maakt van dichtbij mee hoe levens drastisch beïnvloed en verwoest worden door de ziekte kanker. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die de strijd tegen deze ziekte voert. Om deze mensen een hart onder de riem te steken is het initiatief Alpe d’HuZes in het leven geroepen. Alpe d’HuZes is een wieler- evenement waarbij deelnemers individueel of in teamverband meerdere malen op een dag de ‘Nederlandse berg’ Alpe d’Huez beklimmen.

Welten teamWelten staat bekend als een professionele organisatie met gedreven mensen. Deze gedrevenheid heeft een aantal van onze collega’s ook dit jaar weer gebracht tot deelname aan deze uitdaging. Met een team van zes personen zal Welten op 6 juni 2012 aan de start verschijnen van de beklimming van de Alpe d’Huez. Zij gaan

zich voor meer dan 100% inzetten om zoveel mogelijk geld voor de strijd tegen kanker in te zamelen.

Naar aanleiding hiervan willen zij graag een beroep doen op jou. Elke euro gaat naar het goede doel. Het steunen van het team kan middels een donatie per beklim-ming of een eenmalig bedrag. Doneren kan via de persoonlijke actiesite van het Weltenteam: http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/teams/team-welten/team.aspx

Live op internetDe koersdag is live te volgen via internet. Op heel het parcours staan webcams opgesteld. Meer informatie kunt je vinden op www.opgevenisgeenoptie.nl.

Rene, Manolito, Annemarie, Pascal, Eugene, Rob en teamcaptain Frank: Heel veel succes!

Page 27: Welten In Praktijk april 2012

Jaargang 7 - april 2012 27In Praktijk

Masterclass Business Banking

Procesoptimalisatie binnen banken

De factor HR is hierin als vanouds cruciaal; de mens blijft te allen tijde centraal staan. Dat neemt niet weg dat banken hun processen en de achterliggende systemen de komende jaren snel gaan aanpassen aan de eisen van de moderne tijd. In dat kader heeft de business unit Business Banking half maart Wim Gielis en Hans Evers uitgenodigd voor het verzorgen van een Master-class op de Welten Campus in Vessem.

Beide heren, twee specialisten op het vlak van proces, control en datakwaliteit nemen de aanwezigen mee in de basis-principes van procesmanage-ment. Ook is de verbintenis tussen gegevensmanagement en procesmanagement aan bod gekomen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd spelenderwijs een aantal

belangrijke aspecten van procesmanagement toegelicht.

Tijdens de avond werd verder stilgestaan bij de in- en externe ontwikkelingen van financie-ringsprocessen binnen het MKB. Denk hierbij aan veranderingen op het ICT-vlak zoals ‘Standard Business Reporting’ (SBR) en wet- en regelgeving voort-komend uit Basel II en III.

Wim Gielis en Hans Evers hebben op een bevlogen wijze hun enthousiasme voor het vakgebied gedeeld met de gasten. Deze Masterclass was bedoeld om een inleiding in het thema ‘Procesoptimalisatie binnen banken’ te geven.

Heeft dit thema jouw interesse gewekt en wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je Manager Detachering.

Welten gaat zich in de toekomst, in het verlengde van

opleidingen en detachering, nog meer profileren als

een meedenkende partner in perspectief. Daarbij kan

gedacht worden aan bijvoorbeeld optimalisatie van

bancaire processen en het (mee) ontwerpen of testen

van nieuwe bedieningsconcepten.

Hans Evers heeft jarenlange ervaring op het gebied van Procesmanagement, vooral in de rol van Procesarchitect. Naast Procesmanagement zijn voor Hans Informatie-management en Project-management de belangrijke vakgebieden. Ook zeer actief als docent en ontwikkelaar van opleidingen en examens. Auteur (mede) van de boeken Gegevensmanagement; (Her)ontwerpen van processen; Projectgericht werken en het Praktijkboek Proces-management.

Wim Gielis heeft voor diverse organisaties Gegevens- management ingericht. Ook heeft Wim diverse seminars en opleidingen ontwikkeld en gegeven over met name gegevensgerichte onderwer-pen, zoals Gegevensanalyse, Gegevensarchitectuur en Gegevenskwaliteit. Naast de consultancy organisatie GMT heeft Wim een bedrijf dat specifieke software ontwik-keld, onder andere om de datakwaliteit te kunnen vaststellen, genaamd LEAN. Coauteur van het boek Gegevensmanagement en Auteur van diverse white papers, zoals Methodisch Definiëren van Bedrijfs-gegevens 2008.

ProcesOnder proces wordt een stroom van goederen, diensten en gegevens die door een organisatie gaat verstaan. Bij ieder bedrijfsonderdeel binnen een organisatie zijn belemmeringen die deze stroom kunnen onderbreken of tegenhouden. Dit heeft tot gevolg dat een doorlooptijd van een proces behoorlijk kan oplopen. Om deze processen optimaal te kunnen afstemmen en in te richten moet de klant met zijn of haar wensen en behoeften centraal staan binnen de gehele organisatie.

Page 28: Welten In Praktijk april 2012

In Praktijk

Welten In Praktijk ontvangen? Welten In Praktijk niet meer ontvangen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Redactie: Marcelle van VlerkenYvette VromansTekst: Frank SmitMarcelle van VlerkenYvette Vromans

Fotografie:diverse Weltenaren

Vormgeving en druk: Verhagen Grafische Media

www.linkedin.com/company/welten

www.twitter.com/welten_vessem

www.facebook.com/werkenbijwelten

Colofon > [email protected]

28 Jaargang 7 - april 2012 In Praktijk

Wat is een lipdub?Een lipdub is een videofilm die lipsynchronisatie en audio dub-bing combineert. Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep mensen te filmen die een liedje aan het meezin-gen of playbacken zijn. De originele audio wordt achteraf tijdens de post-productie vervangen door het originele nummer.

Welten LipdubDe Welten Campus leent zich perfect voor het opnemen van een lipdub, waarbij we veel belangrijke mensen, elemen-ten en evenementen willen vastleggen van 20 jaar Welten.

Voor wie?Omdat nagenoeg alle ruimtes gefilmd worden, hebben we heel veel enthousiaste mensen nodig die mee willen doen! De deelnemers hebben iets met Welten. Het zijn collega’s, oud-collega’s, relaties, leveranciers etc. We gaan er met elkaar een gezellige middag van maken met een fantastische lipdub als resul-taat.

Wat verwachten we van de deelnemers?In de eerste plaats verwachten we enthousiasme!Als we alle aanmeldingen binnen hebben en een geschikt

nummer hebben gevonden, gaan we een indeling maken. Wie zingt welke regel, en wie staat in welke ruimte, in welke setting etc.? Deelnemers oefenen dan zelf de toegewe-zen tekst en tijdens de op-namedag in Vessem, zullen we een paar keer repeteren voordat de lipdub wordt opgenomen. Een vereiste van een officiële lipdub, is dat deze in één take wordt opgenomen. Er wordt achteraf dus niet meer in de opname geknipt of geplakt. Een hele uitdaging, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat dit goed komt. Dat kan niet. Dat kan Welten.

Wanneer?Bij het kiezen van de opname-dag is rekening gehouden met feestdagen, de vakantieperiode en evenementen, zoals de speeldagen van Oranje op het EK. De lipdub zal worden op-genomen op zaterdagmiddag 16 juni 2012. Exacte gegevens volgen nog.

Voorbeeld van een lipdub.

Of kijk op YouTube met de zoekwoorden ‘Fantast Lipdub’.

AanmeldenEnthousiast geworden? Meld je dan voor 15 mei aan op [email protected].

Speel een hoofdrol in de Welten LipdubWelten bestaat dit jaar 20 jaar! Dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan.

Een van de activiteiten voor dit lustrumjaar is het opnemen van een Welten Lipdub

op de campus in Vessem.

Welten Lipdub16 juni 2012