VUO Cursusgids 2013 - 2014

68
KIJK VOOR MEER CURSUSSEN EN DATA OP ONZE WEBSITE! VOLKSUNIVERSITEIT OSS CURSUSPROGRAMMA 2013.2014 OPEN DAG zaterdag 31.08.13

description

Volksuniversiteit Oss

Transcript of VUO Cursusgids 2013 - 2014

Page 1: VUO Cursusgids 2013 - 2014

kijk voor meer cursussen en data op onze website!

volksuniversiteit oss cursusprogramma

2013.2014

open dag zaterdag 31.08.13

Page 2: VUO Cursusgids 2013 - 2014

“ today is a great day to learn something new!”.

Page 3: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 1

VoorwoordJezelf blijven ontwikkelen, een leven lang.

Iedereen zou het moeten doen. Juist in deze tijden. En met succes. Bij ons krijgt u de mogelijkheid

tot verbreding en verdieping van uw kennis. Bijvoorbeeld met een computercursus of een

communicatietraining. Maar ook fotografie en yoga behoren tot ons aanbod. En wat denkt u van een

workshop social media? Deze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar wat kunt u nou

precies met Facebook, LinkedIn of Twitter?

Voor het nieuwe cursusjaar 2013-2014 hebben wij weer een hoogwaardig programma samengesteld, met daarin ontplooiingsmogelijkheden voor iedereen! Wat dacht u van de 15 verschillende talen die we aanbieden, variërend van Engels en Spaans tot Grieks, Arabisch en Chinees. Of één van onze twintig kookcursussen? Lekker ongedwongen Indonesische hapjes bereiden, gezellig samen Italiaans koken of neem een kijkje in de keuken van diverse restaurants! Maar daarnaast leveren we ook maatwerk. Heeft u behoefte aan specifieke kennis of vaardigheden? Met een cursus of training op maat sluiten we aan bij uw wensen, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

In verband met het honderdjarig bestaan van de Volksuniversiteit in Nederland bieden wij u maar liefst 10% korting op een cursus, workshop of lezing naar keuze. Als u vóór 1 juli 2013 via onze website inschrijft en betaalt, wordt automatisch 10% korting verrekend! Inschrijven kan snel en eenvoudig via www.volksuniversiteitoss.nl. Neem eens een kijkje op de site, met regelmaat worden er nieuwe cursussen en workshops aan toegevoegd.

Welkom op de Volksuniversiteit!

Corine Goosens,directeur

10% korting bij inschrijVen Én betalen Voor 1 juli 2013

Page 4: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

Volksuniversiteit oss e.o.kruisstraat 945341 hg osstelefoon: 0412-638060e-mail: [email protected]: www.volksuniversiteitoss.nltwitter: @Vuoss

Page 5: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 3

inhoud. | p.60

talen. | p.04

persoonlijke ontwikkeling. | p.19

kunst en cultuur. | p.25

culinair. | p.31

computers. | p.39

gezondheid en beweging. | p.45

Vrijetijdsbesteding. | p.51

zakelijk. | p.58

info. | p.62

lokalenVerhuur. | p.63

colofon. | p.64

Page 6: VUO Cursusgids 2013 - 2014

talen.

• Frans• Engels• Spaans• Italiaans• Duits• Russisch• Pools• Turks• Grieks• Arabisch• Zweeds• Fins• Chinees• Bahasa Indonesisch• Nederlands

frans

engels

spaans

italiaans

duits

russisch

pools

turks

grieks

arabisch

zweeds

fins

chinees

indonesisch

nederlands

Taal is misschien wel de meest belangrijke functievan het menselijk lichaam. Het geeft ons demogelijkheid om ons perfect te uiten. Maar het zorgtook voor vele uren van ontspanning door literatuur,poëzie, muziek en film. Hiernaast een lijst met de tien meest gesproken talen ter wereld.

Page 7: VUO Cursusgids 2013 - 2014

10 - fransaantal sprekers: 129 miljoen

9 - maleisaantal sprekers: 159 miljoen

8 - portugeesaantal sprekers: 191 miljoen

7 - bengaliaantal sprekers: 211 miljoen

6 - arabischaantal sprekers: 246 miljoen

5 - russischaantal sprekers: 277 miljoen

4 - spaansaantal sprekers: 392 miljoen

3 - hindoestaansaantal sprekers: 497 miljoen

2 - engelsaantal sprekers: 129 miljoen

1 - mandarijnaantal sprekers: meer dan 1 miljard

Page 8: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

nederlands als tweede taal

nt2 cursussenDe cursus Nederlands voor anderstaligen (NT2) wordt gegeven op alle niveaus, van beginners die geen woord Nederlands spreken tot gevorderden die de taal al beheersen.

Het is zelfs mogelijk om, op aanvraag, extra training te krijgen voor het inburgerings- of staatsexamen. Voor alle niveaus van de NT2 cursussen geldt dat vooraf, aan de hand van een intakegesprek en toets, het niveau van de cursist wordt bepaald. Vervolgens wordt u in de groep geplaatst met cursisten van hetzelfde niveau.

The course ‘Dutch for foreigners’ (NT2) is offered at all levels of learning, from beginner (for those who do not speak a word of Dutch yet) to advanced (for those of you who have already mastered the language). We also offer extra training on demand for the ‘inburgerings-’ or ‘staatsexamen’ (naturalisation exam or state examination). For all levels of NT2 courses, an oral and written placement test is available beforehand so that your command of Dutch can be measured. Consequently, each student is placed in a group with students at the same level.

nederlands - nt2 Niveau begiNNers

Niveau begiNNers plus

maandag | 23.09.13

12.45 - 14.15 uur

14.15 - 15.45 uur

24 lessen | 239 euro

nederlands - nt2Niveau begiNNers

Niveau begiNNers plus

Niveau gevorderdeN

dinsdag | 24.09.13

18.45 - 20.15 uur

20.15 - 21.45 uur

24 lessen | 239 euro

intake nt2 cursistendinsdag 03.09.13 | 19.00 - 22.00 uur

Page 9: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 7

nt2 beginners [a0]Met deze beginnerscursus krijgt u een goede basis van het Nederlands. U leert praten, lezen en schrijven. Er wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse gewoonten en gebruiken.

Centraal staat het communiceren in het Nederlands. Daarbij komen alle vaardigheden aan bod: spreken, luisteren, lezen en schrijven. Daarbinnen wordt aandacht besteed aan grammatica, woordenschat en uitspraak. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze veel tijd investeren in zelfstudie om het gewenste leerresultaat te bereiken. Zelfstudietijd bedraagt drie à vijf uur per week.Deze cursus is bedoeld voor personen die nog geen Nederlands spreken!

During this beginners’ course a good basic knowledge of Dutch is obtained. You will learn how to hold a conversation as well as read, understand and write simple texts. Attention is also paid to Dutch traditions and customs. The main focus is on communicating in Dutch Skills like speaking, listening, reading and writing will be covered, including grammar, vocabulary and pronounciation. Course participants are expected to spend a lot of time on self-study in order to achieve the desired result. Self-study will take three to five hours a week. This course applies to people who do not speak any Dutch yet.

nt2 beginners plus [a1]Deze cursus is voor hen die al kleine gesprekjes kunnen voeren in het Nederlands. Er zal door de docent uitsluitend Nederlands worden gesproken tijdens de les.

De nadruk in de lessen ligt op mondeling oefenen met vertrouwde onderwerpen die regelmatig in het gewone leven voorkomen. De vaardigheden lezen en schrijven worden grotendeels voorbereid in zelfstudietijd. Zelfstudietijd bedraagt drie à vijf uur per week.

nt2 gevorderdenDeelnemers aan de gevorderdencursus beheersen al een groot deel van de Nederlandse taal en hoeven niet meer naar woorden te zoeken. Ook het schrijven van korte brieven of emails en het lezen van artikelen in kranten en tijdschriften vormt geen probleem meer.

In deze cursus wordt uw kennis van de Nederlandse taal verder verdiept en uitgebreid. Er wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse gewoonten en gebruiken. De vaardigheden lezen en schrijven worden grotendeels voorbereid in zelfstudietijd. Zelfstudietijd bedraagt drie à vijf uur per week.

De cursus NT2 is gezellig, moeilijk, leuk en leerzaam met een vriendelijke en aardige docente die goed kan uitleggen.

Sakunthip van Leur

talen

Page 10: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

Een andere taal spreken is de sleutel tot het ontdekken van de ware aard van de cultuur van een land. Het beheersen van een vreemde taal is iets om trots op te zijn en het geeft een leven lang plezier. Wij bieden 15 verschillende talen aan, variërend van Engels en Italiaans tot Grieks en Arabisch. Niet alleen een uitgebreid aanbod aan beginnerscursussen, maar ook cursussen voor gevorderden en conversatiecursussen staan in ons programma. Een taal leert u niet alleen door anderhalf uur per week een les te volgen. Bij al onze taalcursussen adviseren wij ook thuis tijd aan huiswerk en andere opdrachten te besteden.

boeken en overig lesmateriaalBij de taalcursussen zijn de benodigde boeken en overig lesmateriaal niet bij de prijs inbegrepen. Bij onze reguliere cursussen behandelt u één boek in twee lesjaar. De intensieve taaltrainingen voor hoger opgeleiden behandelen per lesjaar een boek. De taalcursisten wordt geadviseerd om, voor het aanschaffen van de lesboeken, een week voor aanvang van de cursus op onze website www.volksuniversiteitoss.nl te kijken. Hierop staat vermeld of de cursus defi nitief door zal gaan.

de taal intensiefVoor hoger opgeleiden bieden wij intensieve taalcursussen aan. De lesstof wordt in een hoog tempo behandeld waardoor u ook thuis rekening moet houden met zo’n vijf uur zelfstudie. In deze cursussen behandelt u een lesboek per cursusjaar, bij de reguliere cursussen is dit twee jaar.

de taal in gesprekVoor onze conversatiecursussen heeft u een goede basiskennis nodig, zeker zo’n vier tot vijf jaar les. De nadruk bij conversatie ligt op de spreekvaardigheid, er wordt van u verwacht dat u de grammatica reeds beheerst.

de taal op het werk - particulierenDe nadruk in deze cursus ligt op algemene spreek- en luistervaardigheid, maar ook de schriftelijke communicatie komt aan bod. Zoals bijvoorbeeld

het afsluiten van een email. In deze cursus worden algemene zakelijke omgangsvormen behandeld. Voor een specifi eke vraag of een cursus met woorden en begrippen uit uw branche verwijzen wij u graag naar onze maatwerkcursussen op pagina 59.

europees referentie kaderVaak komt u, als u een taal wilt gaan leren, al snel in aanraking met het begrip ERK. Het Europees Referentie Kader (ERK), is een Europese standaard om een taalniveau vast te stellen. Ook de Volksuniversiteit gaat dit cursusjaar het ERK hanteren bij onze taalcursussen. Wat is het ERK? Het niveau waarop een cursist een taal beheerst, is verdeeld in vier vaardigheden: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Binnen elke vaardigheid zijn er drie niveaus, die in twee delen zijn opgesplitst. De beginnende basisgebruiker heeft niveau A, de onafhankelijke gebruiker heeft niveau B en de vaardige gebruiker beschikt over niveau C. Het normaal beheersen van de moedertaal staat ongeveer gelijk aan niveau C1.

Waar mogelijk worden de cursusniveaus gerelateerd aan deze Europese norm voor taalniveaus. Tijdens de open dag op zaterdag 31 augustus 2013 van 10.00 - 14.00 uur, kunnen de docenten u inschalen op het juiste niveau en nader informeren over inhoud, opzet en doelen van de cursussen.

open dag zaterdag 31.08.13 10.00 - 14.00 uur

Page 11: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 9

tabel met Vaardigheden Volgens europees referentie kader [erk]

basisgebruiker

a1. Kan vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen gericht op de bevrediging van concrete behoeften begrijpen en gebruiken. Kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar hij/zij woont, mensen die hij/zij kent en dingen die hij/zij bezit. Kan op een simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen.

a2. Kan zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen begrijpen die verband hebben met zaken van direct belang (bijvoorbeeld persoonsgegevens, familie, winkelen, plaatselijke geografie, werk). Kan communiceren in simpele en alledaagse taken die een eenvoudige en directe uitwisseling over vertrouwde en alledaagse kwesties vereisen. Kan in eenvoudige bewoordingen aspecten van de eigen achtergrond, de onmiddellijke omgeving en kwesties op het gebied van diverse behoeften beschrijven.

onafhankelijke gebruiker

b1. Kan de belangrijkste punten begrijpen uit duidelijke standaardteksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school en in de vrije tijd. Kan zich redden in de meeste situaties die kunnen optreden tijdens het reizen in gebieden waar de betreffende taal wordt gesproken. Kan een eenvoudige lopende tekst produceren over onderwerpen die vertrouwd of die van persoonlijk belang zijn. Kan een beschrijving geven van ervaringen en gebeurtenissen, dromen, verwachtingen en ambities en kan kort redenen en verklaringen geven voor meningen en plannen.

b2. Kan de hoofdgedachte van een ingewikkelde tekst begrijpen, zowel over concrete als over abstracte onderwerpen, met inbegrip van technische besprekingen in het eigen vakgebied. Kan zo vloeiend en spontaan reageren dat een normale uitwisseling met moedertaalsprekers mogelijk is zonder dat dit voor een van de partijen inspanning met zich meebrengt. Kan duidelijke, gedetailleerde tekst produceren over een breed scala van onderwerpen; kan een standpunt over een actuele kwestie uiteenzetten en daarbij ingaan op de voor- en nadelen van diverse opties.

Vaardige gebruiker

c1. Kan een uitgebreid scala van veeleisende, lange teksten begrijpen en de impliciete betekenis herkennen. Kan zichzelf vloeiend en spontaan uitdrukken zonder daarvoor aantoonbaar naar uitdrukkingen te moeten zoeken. Kan flexibel en effectief met taal omgaan ten behoeve van sociale, academische en beroepsmatige doeleinden. Kan een duidelijke, goed gestructureerde en gedetailleerde tekst over complexe onderwerpen produceren en daarbij gebruikmaken van organisatorische structuren en verbindingswoorden.

c2. Kan een uitgebreid scala van veeleisende, lange teksten begrijpen en de impliciete betekenis herkennen. Kan zichzelf vloeiend en spontaan uitdrukken zonder daarvoor aantoonbaar naar uitdrukkingen te moeten zoeken. Kan flexibel en effectief met taal omgaan ten behoeve van sociale, academische en beroepsmatige doeleinden. Kan een duidelijke, goed gestructureerde en gedetailleerde tekst over complexe onderwerpen produceren en daarbij gebruikmaken van organisatorische structuren en verbindingswoorden.

Bron: www.erk.nl, © Council of Europe 2001

talen

Page 12: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

een talencursus Vergroot je zelfVertrouwenengels is Voor meer dan 1 miljard mensen op deze aarde de moedertaalEngels is een wereldtaal; een taal die wereldwijd wordt gesproken en waarmee men vrijwel overal mee kan communiceren. Voor meer dan een miljard mensen op deze aarde is Engels de moedertaal of wordt deze als tweede taal gesproken.

Daarnaast is ook in de Nederlandse taal het gebruik van Engelse woorden toegenomen, zoals shoppen, smartphone, kids of sale. Deze woorden zijn volledig deel gaan uitmaken van onze taal. Kortom, om mee te gaan met de ontwikkelingen in de 21e eeuw is een basiskennis van de Engelse taal onontbeerlijk. Naast het volgen van een beginnerscursus kunt u, als u al enige kennis van het Engels heeft, ook instromen bij een gevorderdengroep. Onze docenten bepalen op de open dag graag samen met u het juiste niveau.

De niveaus die achter de cursus staan, zijn gerelateerd aan de niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina 9. In principe leiden, bij de reguliere cursussen, twee lesjaren op tot een volgend niveau.

engels op het werk Voor particulieren

Steeds meer mensen krijgen in hun werk te maken met situaties waarin ze Engels moeten spreken en schrijven. Dan is een goede kennis van het Engels uiteraard een vereiste.

In deze cursus wordt aandacht besteed aan e-mail en brieven schrijven, de telefoon aannemen, bezoekers ontvangen, etc. Na deze cursus kunt u relaties correct te woord staan en is de woordenschat opgefrist en uitgebreid.

Wilt u een cursus waarin de onderwerpen afgestemd zijn op de wensen en behoeften van uw organisatie? Kijk dan op pagina 59 voor meer informatie over onze maatwerkcursussen.

engels op het werkvoor particuliereN

donderdag | 31.10.13

19.00 - 21.00 uur

7 lessen | 159 euro

Page 13: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 11

engels 1 - oVerdag (a0)

maandag | 23.09.13

09.00 - 10.30 uur

24 lessen | 239 euro

engels 1 (a0)

maandag | 23.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 239 euro

engels 2 (a1)

woensdag | 25.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 239 euro

engels 3 (a2)

woensdag | 25.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 245 euro

Onder leiding van een enthousiaste lerares en met een groep gemotiveerde medecursisten anderhalf uur praten in het Engels over dagelijkse bezigheden en actualiteiten. Pure ontspanning en ook nog leerzaam. Time flies when you’re having fun.

Yvonne Bosch

cursusprogramma 2013.2014 13

engels 4 (a2)

maandag | 23.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 245 euro

engels 5 (b1)

woensdag | 25.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 255 euro

engels conVersatie - oVerdag (b1)

woensdag | 25.09.13

09.00 - 10.30 uur

24 lessen | 249 euro

engels conVersatie (b1)

woensdag | 25.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 249 euro

talen

Page 14: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

cursusprogramma 2013.2014

fransFrankrijk is bij veel Nederlanders een geliefde vakantiebestemming. Ook zijn er vele landgenoten met een (tweede) huis in dit populaire vakantieland. En terecht. Want denk maar eens aan de vele overheerlijke Franse wijnen, de vele soorten kaas, de prachtige natuur en de Bourgondische levensstijl. Het is een bijzonder, gevarieerd land met een prachtige taal.

Maar Frankrijk wordt pas echt leuk als u de Franse taal beheerst. Om contact te maken met de inwoners en zodoende te kunnen genieten van hun gastvrijheid. Voor ‘francofielen’ die al een aardig woordje Frans spreken, hebben we verschillende conversatiecursussen.

De niveaus die achter de cursus staan, zijn gerelateerd aan de niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina 9. In principe leiden, bij de reguliere cursussen, twee lesjaren op tot een volgend niveau.

De cursus Frans conversatie is een prima manier om je kennis van deze taal te onderhouden, te verbeteren en te actualiseren. Zo kun je het hedendaagse Frans in de praktijk brengen in een ontspannen sfeer.

Ine van Dijk

De cursus Frans conversatie is een prima manier om je kennis van deze taal te onderhouden, te verbeteren en te actualiseren. Zo kun je het hedendaagse Frans in

praktijk brengen in een ontspannen sfeer. Ine van Dijk

frans 1 [a0]

dinsdag | 24.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 239 euro

frans 2 [a1]

dinsdag | 24.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 239 euro

frans 4 [a2] - oVerdag

vrijdag | 27.09.13

08.45 - 10.15 uur

24 lessen | 245 euro

frans conVersatie - oVerdag [b1]

dinsdag | 24.09.13

09.00 - 10.30 uur

24 lessen | 249 euro

frans conVersatie - [b1]

dinsdag | 24.09.13

20.00 - 21.30 uur

24 lessen | 249 euro

Page 15: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 13cursusprogramma 2013.2014 13cursusprogramma 2013.2014 15

italiaansEen bezoek aan Italië is natuurlijk pas echt aantrekkelijk als u de Italiaanse taal spreekt. Veel woorden kent u al, en zijn zelfs als leenwoorden opgenomen in de Nederlandse taal.

Vanzelfsprekend herkent u pizza, cappuccino, buongiorno, allegro, mozzarella en spaghetti. Met name veel culinaire woorden zijn bij ons bekend, maar Italië heeft meer dan alleen lekker eten! De melodieus klinkende taal en de rijke cultuur oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vele vakantiegangers. Kunstenaars als Da Vinci en Michelangelo, componisten als Vivaldi en Verdi en schrijvers als Umberto Eco zijn wereldberoemde namen, met als oorsprong Italië. Een land wat het bezoeken meer dan waard is, om te beginnen met het leren van de taal!

De niveaus die achter de cursus staan, zijn gerelateerd aan de niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina 9. In principe leiden, bij de reguliere cursussen, twee lesjaren op tot een volgend niveau.

italiaans 1 [a0]

donderdag | 26.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 239 euro

italiaans 2 [a1]

dinsdag | 24.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 239 euro

italiaans 3 [a2]

dinsdag | 24.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 245 euro

italiaans 4 [a2]

woensdag | 25.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 245 euro

italiaans conVersatie - oVerdag [b1]

vrijdag | 27.09.13

09.30 - 11.00 uur

24 lessen | 249 euro

italiaans conVersatie [b1]

woensdag | 25.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 249 euro

italiaans intensief 1 [a1]

maandag | 23.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 259 euro

Voor hoger opgeleiden bieden wij de cursus Italiaans Intensief. In een sneller tempo leert u de beginselen van de Italiaanse taal. In deze intensieve cursus wordt meer lesstof behandelt en ligt het tempo vrij hoog. U bereikt in slechts één cursusjaar al ERK niveau A1. Het accent ligt op luister- en spreekvaardigheid en uiteraard de grammatica. Maar ook lezen en schrijven in het Italiaans komen aan bod. Voor deze cursus heeft u minimaal Havo-niveau nodig en moet u rekening houden met circa vijf uur thuisstudie.

talen

Page 16: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

spaans Spaans is één van de meest gesproken talen ter wereld en een offi ciële taal in meer dan twintig landen. We kunnen het met recht een wereldtaal noemen. De historische oorsprong van de taal ligt in Spanje, maar inmiddels is het grootste deel van Zuid- en Midden-Amerika Spaanstalig. Naast het feit dat je jezelf verstaanbaar kunt maken bij een groot deel van de wereldbevolking, is er nog een goede reden om Spaans te gaan studeren; de cultuur en geschiedenis van de Spaanstalige landen is rijk en divers.

Het leren van de Spaanse taal lijkt moeilijk, maar de uitspraak en spelling zijn, in vergelijking met die van veel andere vreemde talen, juist vrij eenvoudig. De spelling is haast fonetisch, zodat u, na enige oefening, een tekst vrijwel probleemloos kunt uitspreken. Voor zowel de beginnende als reeds geoefende cursist hebben wij een groot aanbod verschillende cursussen.

De niveaus die achter de cursus staan, zijn gerelateerd aan de niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). Meer informatie hierover kunt u vinden op pagina 9. In principe leiden, bij de reguliere cursussen, twee lesjaren op tot een volgend niveau.

spaans 1 [a0]

maandag | 23.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 239 euro

spaans 2 [a1]

maandag | 23.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 239 euro

spaans 2 - oVerdag [a1]

woensdag | 25.09.13

11.00 - 12.30 uur

24 lessen | 239 euro

spaans 3 [a2]

maandag | 23.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 245 euro

spaans 3 - oVerdag [a2]

woensdag | 25.09.13

09.15 - 10.45 uur

24 lessen | 245 euro

spaans 4 [a2]

maandag | 23.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 245 euro

spaans 5 [b1]

maandag | 23.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 255 euro

spaans conVersatie [b1]

donderdag | 26.09.13

09.00 - 10.30 uur

24 lessen | 249 euro

Voor hoger opgeleiden bieden wij de cursus Spaans Intensief. In een sneller tempo leert u de beginselen van de Spaanse taal. In deze intensieve cursus wordt meer lesstof behandelt en ligt het tempo vrij hoog. U bereikt in slechts één cursusjaar al ERK niveau A1. Het accent ligt op luister- en spreekvaardigheid en uiteraard de grammatica. Maar ook lezen en schrijven in het Spaans komen aan bod. Voor deze cursus heeft u minimaal Havo-niveau nodig en moet u rekening houden met circa vijf uur thuisstudie.

spaans intensief 1 [a1]

woensdag | 25.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 259 euro

spaans intensief 2 [a2]

woensdag | 25.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 259 euro

Page 17: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 15

extra inloopaVond talen woensdag 11.09.13 | 19.00 - 21.00 uur

talen

Page 18: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

duits 1 [a1]

woensdag | 25.09.13

20.30 uur - 22.00 uur

24 lessen | 239 euro

duits 2 [a2]

woensdag | 25.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 239 euro

duits conVersatie [b1]

donderdag | 26.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 249 euro

duits op het werkvoor particuliereN

maandag | 28.10.13

19.30 - 21.30 uur

7 lessen | 159 euro

pools 1

donderdag | 26.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 239 euro

pools 2

maandag | 23.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 239 euro

pools 3

maandag |23.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 245 euro

zweeds 1 [a0]

maandag | 23.09.13

19.00 - 20.30 uur

24 lessen | 239 euro

zweeds 2 [a1]

zaterdag | 28.09.13

10.30 - 12.00 uur

24 lessen | 239 euro

zweeds 3 [a2]

maandag | 23.09.13

20.30 - 22.00 uur

24 lessen | 245 euro

bahasa indonesia 1

woensdag | 25.09.13

19.00 - 20.30 uur

18 lessen | 299 euro

bahasa indonesia 2

dinsdag | 24.09.13

19.00 - 20.30 uur

18 lessen | 299 euro

grieks 1

dinsdag | 24.09.13

19.00 - 20.30 uur

18 lessen | 299 euro

grieks 2

dinsdag | 24.09.13

20.30 - 22.00 uur

18 lessen | 299 euro

russisch 1

woensdag | 25.09.13

20.30 - 22.00 uur

18 lessen | 299 euro

chinees 1

woensdag | 15.01.14

19.00 - 20.30 uur

18 lessen | 299 euro

turks 1

woensdag | 15.01.14

19.00 - 20.30 uur

18 lessen | 299 euro

arabisch 1

dinsdag | 14.01.14

19.00 - 20.30 uur

18 lessen | 299 euro

Page 19: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 17cursusprogramma 2013.2014 17 http://www.VolksUniversiteitOss.nl/talen

hoe goed kent u de regels en hoe past u ze toe?Veel mensen ontwijken bij het schrijven van een brief of tekst het gebruik van bepaalde woorden of zinsconstructies, doordat ze zich niet zeker voelen over de juiste spelling. Twijfelt u ook wel eens over de schrijfwijze van een woord? Eindigt het nou op een t of een d? En is het nu Zuid Oost Brabant of Zuidoost-Brabant?

In de basiscursus foutloos Nederlands schrijven krijgt u de belangrijkste spellingregels uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Ook kijkt u naar de constructie en duidelijkheid van zinnen, met de nadruk op zinsopbouw en leesbaarheid.

formuleren en stijlSchrijft u regelmatig een tekst? Bijvoorbeeld brieven en verslagen voor uw studie of werk. En hebt u moeite met foutloos formuleren? Dan helpt de cursus formuleren en stijl u bij het formuleren van zinnen, de stijl, het aanbrengen van structuur en het gebruik van alinea’s. Het accent ligt op grammatica. Hoe goed kent u de regels en hoe past u ze toe? Aan het eind van de cursus kunt u fouten in teksten herkennen én verbeteren.

foutloos nederlands schrijVen

donderdag | 31.10.13

19.00 - 20.30 uur

12 lessen | 159 euro

formuleren en stijl

dinsdag | 20.03.14

19.00 - 20.30 uur

10 lessen | 133 euro

Voor bedrijVen kan deze cursus op maat worden aangeboden, geheel aangepast aan de wensen Van de opdrachtgeVer. kijk Voor meer informatie op pagina 59.

Page 20: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

@dtvoss

Scan de QR-code voor actueel nieuws,uitzending gemist en meer.

Kennis opdoenvan wat er speelt in de regio?

Page 21: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 19

persoonlijke ontwikkeling

VolksuniVersiteit oss

kijk Voor meer cursussen en data opwww.VolksuniVersiteitoss.nl/persoonlijke-ontwikkeling

cursusjaar2013-2014

fot

o: p

re

seN

te

re

N d

oe

t u

Zo

!

Page 22: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014http://www.VolksUniversiteitOss.nl/persoonlijke-ontwikkeling

tekstschrijVenoNtwiKKel uw eigeN

scHrijfstijl

dinsdag | 01.10.2013

20.00 - 22.00 uur

8 lessen | 109 euro

excl. reader 8 euro

communicerenassertief eN vol

ZelfvertrouweN

woensdag | 06.11.13

19.30 - 22.00 uur

6 lessen | 139 euro

excl. reader 5 euro

kritiek geVen en ontVangenopbouweNde cursus

woensdag | 05.02.14

19.30 - 22.00 uur

2 lessen | 55 euro

Vergroot uw assertiViteitKoM op voor uZelf

woensdag | 21.05.14

19.30 - 22.00 uur

2 lessen | 55 euro

tekstschrijVenWilt u graag actief, kort en pakkend schrijven? Uw verhaal verwoorden in een heldere, goed opgebouwde tekst? Volg dan de cursus tekstschrijven. We behandelen de basisprincipes van het schrijven van teksten, zowel voor drukwerk als voor het web. Aan bod komen de grondbeginselen van een goede tekst en verschillende schrijfstijlen. U krijgt veel praktische tips.

Ik ben deze cursus gaan doen omdat ik het soms moeilijk vind om in korte bewoordingen iets duidelijk en kern-achtig op te schrijven. Tijdens de cursus tekstschrijven heb ik tips en aanwijzingen gekregen om hier praktischer mee om te gaan. Ik heb er nu in de praktijk al mijn voordeel mee gedaan.

Loes van den Berg

Page 23: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 21cursusprogramma 2013.2014 21

persoonlijke o ntwikkeling

zicht op emoties en geVoelensHoe komt het dat u zich soms vrolijk en gelukkig voelt, maar soms ook verdrietig, kwaad of juist depressief? Waar komen die emoties vandaan en hoe kunt u ermee omgaan? Deze cursus geeft u een heldere en zeer toegankelijke kijk op onze emoties en gevoelens. Wat is de samenhang ertussen? En welke rol speelt ons verleden daarbij?

Aan de hand van een theoretisch model, dat gebaseerd is op praktijkervaring, leert u de samen-hang en werking van uw gevoelens en emoties beter begrijpen. U zult ook merken hoe het onder-bewustzijn van invloed is op ons dagelijks leven. Voorafgaand aan de cursus zal er eerst een lezing plaatsvinden. Hier wordt verkort uitgelegd waar onze emoties, gevoelens en gedachten vandaan komen en hoe u deze zelf kunt sturen. Tijdens de cursus wordt hier nader op ingegaan. In een kleine groep wordt een veilige en open sfeer gecreëerd, zodat uw emoties en gevoelens de ruimte krijgen.

lezing

zicht op emoties en geVoelensiNleidiNg op de cursus

woensdag | 02.10.13

19.30 - 21.30 uur

1 les | 8 euro

zicht op emoties en geVoelensHeldere verKlariNg

woensdag | 30.10.13

19.30 - 21.30 uur

4 lessen | 59 euro

excl. reader 7.50 euro

Ik vind het meer dan een cursus. We hebben echt dingen geleerd waar we in ons hele leven profi jt van kunnen hebben. Het zijn eigenlijk levenslessen geweest.

Anoniem

Page 24: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

sociale netwerkenPrivé bent u al een tijdje actief op Facebook, Twitter of LinkedIn. Maar nu wilt u dit ook graag zakelijk inzetten. U ziet in uw tijdlijn of onder uw volgers regelmatig collega’s of concurrenten leuke acties voeren of pagina’s aanmaken. Ze interacteren met hun klant.

Het zakelijk inzetten van verschillende media, kent zo zijn regeltjes. Ofwel regels vanuit het medium, die vertellen wat u wel en niet mag op hun platformen, ofwel regels die inmiddels gelden als gedragsregels omdat de gebruikers die inmiddels hebben gevormd. Zomaar aan de slag gaan is dus lastig. U kunt zich in deze cursus verdiepen in goede social media marketing, zodat u weet dat dat wat u doet, goed is.

Voor bedrijven kan deze cursus op maat worden aangeboden, geheel aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. Kijk voor meer informatie op pagina 59.

lezingnieuw

de Voordelen Van social mediaiNs & outs

donderdag | 27.03.14

19.00 - 22.00 uur

1 les | 8 euro

workshopnieuw

facebook voor begiNNers

donderdag | 10.10.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 35 euro

workshopnieuw

sociale netwerken - zakelijkvoor MKb eN Zp

dinsdag | 12.11.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 45 euro

workshopnieuw

linkedin- zakelijkoNliNe profilereN

donderdag | 03.10.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 45 euro

workshopnieuw

bloggendeel je wereld!

dinsdag | 05.11.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 32.50 euro

workshopnieuw

twittervoor begiNNers

donderdag | 23.01.14

19.00 - 22.00 uur

1 les | 35 euro

Page 25: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 23cursusprogramma 2013.2014 23

lezingnieuw

leren leVen met Verliezen

donderdag | 27.02.14

19.30 - 22.00 uur

1 les | 8 euro

nieuw

leren leVen met VerliezenHet verwerKeN vaN

rouw eN verlies

donderdag | 20.03.14

19.30 - 21.45 uur

6 lessen | 79 euro

presenteren doet u zo!vaN voorbereidiNg

tot spreeKteMpo

donderdag | 07.11.13

19.00 - 22.00 uur

2 lessen | 99 euro

leVen met VerliezenDeze cursus gaat over hoe u kunt leren omgaan met de verliezen in uw leven. Verlies door overlijden of door echtscheiding, verlies van verwachting, verlies van gezondheid of werk.

U krijgt een helder beeld van de processen die zich voltrekken op rationeel, emotioneel, intuïtief en lichamelijk niveau. U leert ook hoe u deze vier niveaus met elkaar kunt verbinden. Verlies krijgt zo een waardige en zinvolle plaats in ons leven.

persoonlijke o ntwikkeling

presenteren doet u zo!Het lijkt soms zo makkelijk. Maar ga maar eens voor een groep staan om een presentatie te geven over een bepaald onderwerp. Met deze praktijkgerichte cursus krijgt u snel de basistechnieken bijgebracht.

U staat stil bij de voorbereiding van een presentatie. U leert wat verbale en non-verbale communicatie is. U krijgt tips over uw houding, stemgebruik en spreektempo tijdens de presentatie. Uiteraard geeft u ook zelf een minipresentatie. Na deze cursus geeft u een stuk zelfverzekerder uw volgende presentatie.

Page 26: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

www.datisoss.nlwww.datisoss.nl

de snelste

lokale nieuwssite

VOOR U en DOOR U

HET LOKALE NIEUWS

GRATIS thuisbezorgd

woensdag

Moet museum de

deuren sluiten?Saaie derby tussen HVCH en O.S.S.’20

Activiteiten tijdens boekenmarkt Peperstraat

Laatste Nieuws

pagina 9

pagina B11

pagina B6

Winnaar. Arno van de Ven (links) van verpakkings-

bedrijf Vetipak in Oss is zaterdagavond tijdens het

Business Gala tot Ondernemer van het Jaar gekozen.

Uit het juryrapport, voorgelezen door burgemeester

Wobine Buijs-Glaudemans, kwam naar voren dat

Vetipak goed inspringt op bedrijven die in het buiten-

land goedkoper kunnen verpakken, maar dat Van de

Ven dit gewoon in Oss doet. Van de Ven: “Ik had het

niet verwacht, maar wel gehoopt. Eenvoud, productie,

poten op de grond en keihard werken.” Bas Huiskes

(rechts) werd uitgeroepen tot Veelbelovend Onderne-

mer van het Jaar. Meer verderop in deze krant.

‘Deze locatie

is perfect’

Opmerkelijke

kwetsuur

Historische

Osse films

Lees pagina 3

Woningen Verlengde De Run in trek

Familieberichten

zie pagina 6

PleasantPass

OSS – Gedeputeerde Ruud

van Heugten en wethou-

der Jan van Loon gaan

op woensdag 27 maart

op werkbezoek bij het

testen van PleasantPass

in een fabrieksopstel-

ling. Dit is een systeem

dat voor een veiliger en

prettig gevoel moet zor-

gen in de fietstunnel.

PleasantPass komt in de

Tunnel van de Toekomst

in Oss. Het is een com-

municatiesysteem dat

in juni in de fietstun-

nel van de Singel 1940-

1945 wordt ingebouwd.

Meer op Kliknieuws.

Opgelost

LITH - De overval op

een cafetaria in Lith is

opgelost. De recherche

heeft na de aanhou-

ding van drie Ossena-

ren (17, 19 en 23 jaar)

het onderzoek gestopt.

De overval vond op za-

terdagavond 22 februa-

ri plaats. Twee mannen

bedreigden een werkne-

mer met wapens.

20 maart 2013

jaargang 32 - nr. 12

Grando Keukens Van der Wijst

QUICK SERVICE

Banden repareren.

Klaar terwijl u wacht.

Geen afspraak nodig!

Vrijdag 4 februari

Bourgondischavondje uit !

week 2

GevraaGd

zelfstandig werkend

kok fulltime

medewerkers bediening

fulltime en parttime

08:30 tot 15:30 entree € 2,50

kinderen t/m 12 j gratis,

parkeren GRATIS

Info: zie onze website voor

Overige ino bel: 06-20154850

check onze resultaten op de achterpagina

Inspiratie, motivatie

en ‘drive’: wij blijven scoren!

‘Scoren’?

VOOR AL UW NIEUWS

0412 - 63 83 08

[email protected]

Bel voor meer informatie over onze nieuwsmedia en voor advertentiemogelijkheden met 0412 - 63 83 08

of kijk op www.dewinter.nl

media groep

In Weekblad Regio Oss leest u twee keer per week al het culturele nieuws uit de regio.

Weekblad Regio Oss, Kliktelevisie en www.kliknieuws.nl zijn uitgaven van

Page 27: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 25

VolksuniVersiteit oss

kijk Voor meer cursussen en data opwww.VolksuniVersiteitoss.nl/kunst-cultuur

cursusjaar2013-2014

kunst encultuur

fot

o: K

uN

st o

p r

eis

: Ne

w y

or

K

Page 28: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

Page 29: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 27cursusprogramma 2013.2014 27

osse trotsMaak een historische stadswandeling en beklim de toren van de Grote Kerk. Leer meer over de religie in Oss, de archeologie, de ontwikkeling van dorp naar stad en de naoorlogse geschiedenis.

En wist u dat Oss een nucleaire schuilkelder heeft? Deze uitgebreide cursus neemt u mee door de rijke Osse geschiedenis, vanaf de prehistorie tot nu. Lezingen worden afgewisseld met actieve onderdelen op verschillende locaties. Na afl oop ontvangt u een heus certifi caat en een ‘Oss verrassingspakket’!

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/kunst-cultuur

kunst en cultuur

nieuw

osse trotsverrijK uw KijK op oss

woensdag | 26.02.14

20.00 - 22.00 uur

8 lessen | 129 euro

mythologie - godinnen in de oudheidgeweld eN wraaK

Naast liefde eN

vrucHtbaarHeid

maandag | 28.10.13

20.00 - 22.00 uur

6 lessen | 92 euro

lezing

kinderen in het oude egypteHet leveN vaN alledag

maandag | 07.10.13

20.00 - 22.00 uur

1 les | 8 euro

mythologieIn deze cursus ontdekt u waarom godinnen in de oudheid werden verbonden met taken die in deze periode toch vooral tot het domein van mannen behoorden. Zo werden ze vaak met oorlog, geweld en wraak geassocieerd terwijl ze tegelijkertijd ook traditioneel vrouwelijke functies hadden zoals vruchtbaarheid en geboorte.

U maakt kennis met godinnen uit Egypte, Mesopotamië, India, Rome, Griekenland en Noord-Europa. Tijdens de cursus proberen we een verklaring te zoeken voor de irrationale en geweldige kant van deze dames. In de laatste les is aandacht voor Maria en haar plaats in de antieke wereld.

Page 30: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

kunst op reis: new york‘The city that never sleeps’, zong Frank Sinatra al. En inderdaad: The Big Apple bruist dag en nacht. In de cursus ‘Kunst op reis: New York’ nemen we u mee naar de belangrijkste bezienswaardigheden van deze wereldstad.

Na de historie van het Vrijheidsbeeld proeft u de sfeer van wijken als Chinatown en Little Italy. U bewondert beroemde wolkenkrabbers als het Empire State Building. U maakt kennis met de collecties van musea als het Metropolitan Museum of Art (MET) en het Guggenheim Museum. En ‘last but not least’ verkent u het dynamische uitgaansleven op Broadway. Have fun!

nieuw

kunst op reis: new yorkvaN vrijHeidsbeeld tot

guggeNHeiM

dinsdag | 01.10.13

20.00 - 22.00 uur

3 lessen | 69 euro

excl. reader 4 euro

nieuw

kunst op reis: wenenvaN scHÖNbruNN tot

HuNdertwasserHuis

maandag | 17.03.14

20.00 - 22.00 uur

3 lessen | 69 euro

excl. reader 4 euro

nieuw

kunst Voor dummiesiNleidiNg iN

de westerse

KuNstgescHiedeNis

dinsdag | 28.01.14

20.00 - 22.00 uur

4 lessen | 89 euro

excl. reader 5 euro

Page 31: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 29cursusprogramma 2013.2014 29

kunst en cultuur

filosofieEmoties vormen een belangrijk onderdeel van onze ervaringen in het dagelijks leven. Toch weten we vaak niet goed hoe we ermee moeten omgaan. En zeker, we zijn wezens met verstand, maar we kunnen niet ontkennen dat emoties ons gedrag én ons denken sterk beïnvloeden.

Door de eeuwen heen is binnen de filosofie veel nagedacht over hoe wij ons moeten verhouden tegenover onze emotionele ervaringen. In deze cursus staan de emoties daarom centraal.

Filosofie maakt onzekerheden zeker en zekerheden onzeker - het zet je in ieder geval aan tot nadenken.

Robert van Vlijmen

filosofiegrote deNKers over de

toeKoMst

donderdag | 19.09.13

19.30 - 21.30 uur

12 lessen | 149 euro

excl. reader +/- 12 euro

kennismaken met filosofie

woensdag | 27.11.13

19.30 - 21.30 uur

3 lessen | 52 euro

Page 32: VUO Cursusgids 2013 - 2014

Een vaste waarde in Oss

Mr. Loe P.M. van ErpMr. Frankelien P.J. Schraa

Mr. Jos. F.M. van Erp adviseur

Oude Molenstraat 23

5342 GA Oss

Telefoon (0412) 65 05 00*

[email protected]

www.vanerpadvocaten.nl

Weijen 36 Nistelrode T 0412 61 73 40 E [email protected] www.drukkerijbuuts.nl

Bedankt

BrabantZorg bedankt de Volksuniversiteit voor alle leuke workshops voor onze medewerkers.

twitter.com/BrabantZorg facebook.com/BrabantZorg

Weijen 36 Nistelrode T 0412 61 73 40 E [email protected] www.drukkerijbuuts.nl

Page 33: VUO Cursusgids 2013 - 2014

culinair VolksuniVersiteit oss

kijk Voor meer cursussen en data opwww.VolksuniVersiteitoss.nl/culinair

cursusjaar2013-2014

fot

o: K

re

eft

be

re

ide

N

Page 34: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

klassiek italiaansIn vijf bijeenkomsten komen de meest klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken aan bod. Geen ingewikkelde kooktechnieken, maar het op de juiste manier combineren van verse producten maken de Italiaanse keuken zo bijzonder.

U gaat verse pasta maken en u leert de perfecte risotto en heerlijke vis-, en vleesgerechten te bereiden. Uiteraard ontbreken de dolci niet. Deze bijeenkomsten vinden plaats bij Amici d’Italia in Oss.

italiaans kokende regioNale KeuKeN

dinsdag | 29.10.13

19.00 - 22.00 uur

3 lessen | 134 euro

klassiek italiaansHet beste uit italiË

dinsdag | 28.01.14

19.00 - 22.00 uur

5 lessen | 189 euro

tapasde sMaaK vaN spaNje

maandag | 07.10.13

19.30 - 22.00 uur

1 les | 44 euro

Page 35: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 33cursusprogramma 2013.2014 33

mannen kookclubDeze speciale kookclub is bedoeld voor mannen die het leuk vinden om één keer per maand gezamenlijk een driegangenmenu te bereiden. En deze maaltijd ook samen te nuttigen. U leert al doende heerlijke en soms verrassende gerechten te maken. Zo komt er een echt wintermenu aan bod, maar we koken ook een keer met bier. Dus u steekt er nog wat van op ook!

Een beetje basiskennis van kooktechnieken is handig. Maar alles is te leren en we gaan tijdens de kookavonden geen al te moeilijke gerechten bereiden. Dus voelt u zich vooral niet bezwaard om uzelf, en eventueel een paar vrienden, aan te melden.

lekker eten, Verse ingrediËntenen eenVoudigetechnieken

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/culinair

nieuw

mannen kookclub

dinsdag | 01.10.13

19.30 - 22.00 uur

7 lessen | 245 euro

mannen en pannen

maandag | 28.10.13

19.30 - 22.00 uur

5 lessen | 147 euro

culinair

Page 36: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

nieuw

ketelkoken

maandag | 23.06.14

19.00 - 22.00 uur

1 les | 35 euro

Verrassend Vegetarisch kokenleKKer eteN ZoNder

vlees of vis

maandag | 03.02.14

19.30 - 22.00 uur

4 lessen | 122 euro

workshopnieuw

asperges anders

maandag | 12.05.14

19.30 - 22.00 uur

1 les | 44 euro

nieuw

kijkje in de keuken...buitengewoon

maandag | 20.01.14

19.00 - 22.00 uur

1 les | 35 euro

kijkje in de keukenbuitengewoonWilt u op een bijzondere manier kennismaken met de keuken en specialiteiten van verschillende restaurants? Dan bent u deze avond van harte welkom in restaurant Buitengewoon.

U krijgt een driegangenmenu geserveerd, maar ook te zien hoe een gerecht wordt bereid. Van de kok krijgt u uitgebreide uitleg over het gerecht en wat er speciaal aan is. Uiteraard krijgt u ook het recept mee naar huis. Een unieke kans op een blik achter de schermen van een restaurant!

Nieuwsgierig bij welke restaurants u nog meer een kijkje in de keuken kunt nemen? Ga voor de deelnemende restaurants en data naar onze site. De consumpties op deze avonden zijn voor eigen rekening.

Page 37: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 35cursusprogramma 2013.2014 35

indonesischehapjesIn de Indonesische keuken vormen de hapjes een klasse apart. Indonesische hapjes zijn dan ook onweerstaanbaar. Denkt u maar eens aan de traditionele pasteitjes, loempia’s of risolles.

U zult deze hartige én zoete hapjes straks zelf in een handomdraai kunnen bereiden. Heerlijk om op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden te presenteren.

culinair

indonesische hapjesHartig eN Zoet

woensdag | 02.10.13

19.30 - 22.00 uur

2 lessen | 66 euro

de traditionele indonesische keuken- deel 1

woensdag | 06.11.13

19.30 - 22.00 uur

5 lessen | 142 euro

de traditionele indonesische keuken -deel 2

woensdag | 15.01.14

19.30 - 22.00 uur

5 lessen | 142 euro

maak uw eigenindonesisch buffet

woensdag | 16.04.14

19.00 - 22.00 uur

2 lessen | 70 euro

Morgen ga ik voor de tweede keer de satésaus maken. Die is echt verrukkelijk! We gaan ook de lekkere pasteitjes en risolles en loempia’s maken. Kunnen we de hele avond lekker snoepen.

Jeanne Keusters

Page 38: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

jam makenWat is er nu leuker dan de zomer te bewaren in een potje? Dat kunt u nu zelf doen door jams te maken met de vruchten uit het seizoen. Wat dacht u van: aardbeien met basilicum of bosaardbeitjes? Pruimenjam met vanille? Of óók lekker: jam van appel of bananen.

En hebt u al eens jams op basis van thee geproefd? U ontdekt ook waarom u van kersen, perziken en sommige andere vruchten niet zonder meer een jam kunt maken. En u leert de techniek om te controleren of uw jam goed is.

kaas makenTijdens deze workshop bij Landwinkel Spierings gaat u zelf aan de slag om een kaasje te maken. We doorlopen alle stappen van het kaasmaakproces waarbij u uitleg krijgt over de geschiedenis en theorie van het kaasmaken.

Alle deelnemers kunnen tijdens deze workshop hun eigen kaas maken. Na afloop blijft uw kaasje 4 weken rijpen in de kaasrijpingsruimte op de boerderij om smaak te ontwikkelen. Daarna kunt u uw eigen kaas op komen halen in de Landwinkel.

workshopnieuw

zelf jam makende ZoMer iN eeN potje

maandag | 16.09.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 42 euro

wijn (leren) proeVen

dinsdag | 29.10.13

19.45 - 21.45 uur

6 lessen | 123 euro

workshopnieuw

zelf kaas maken

zaterdag | 09.11.13

09.30 - 13.30 uur

1 les | 27.50 euro

workshopnieuw

aan de slag met sushiMaKi, Nigiri eN

califorNia roll

maandag | 30.09.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 44 euro

Page 39: VUO Cursusgids 2013 - 2014

kreeft bereidenTijdens deze workshop leert u op diervriendelijke wijze kreeft bereiden. De kreeft wordt gekookt en naderhand gegrild. U krijgt uitleg over de verschillende manieren van bereiden van een kreeft. Ook de eindeloze variaties van bijpassende garnituren komen aan bod. Bovendien leert u hoe u de bijpassende Hollandaisesaus op traditionele wijze maakt. Tijdens de workshop werkt u met verschillende soorten kreeft, zoals de Noorse kreeft of langoustine, de Europese kreeft en de Oosterscheldekreeft.

workshop zelf kreeft bereidenvaN KoKeN tot grilleN

woensdag | 30.10.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 65 euro

workshopnieuw

cursusprogramma 2013.2014 37

culinair

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/culinair

Page 40: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

Advertentie Het Hooghuis Zuid/West

› Locatie Oss Zuid/Westopen avond voor toekomstige leerlingen en hun oudersDonderdag 18 november van 18.00 - 21.00 uur

Kijk op www.hethooghuis.nl

› Het Hooghuis nodigt uit...

...voor een kleurrijke toekomst ‹› Locatie Oss Centruminformatieavond voor toekomstige leerlingen en hun oudersDinsdag 16 november van 19.30 - 21.00 uurGraag vooraf aanmelden bij de heer Thomassen: T. 0412 - 622152, e-mail: [email protected]

Kleurt je leven

PraktijkonderwijsVmbo Havo

Atheneum Gymnasium

Kennismaken? www.hethooghuis.nl

info: Communicatie & Pr. Jurriën van der Veer [email protected]

www.terhorstvangeel.nl

PRAKTIJKCURSUS

SHOPPEN

Page 41: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 39 http://www.VolksUniversiteitOss.nl/computer

computers VolksuniVersiteit oss

kijk Voor meer cursussen en data opwww.VolksuniVersiteitoss.nl/computers

cursusjaar2013-2014

fot

o: c

oM

put

er

s v

oo

r b

eg

iNN

er

s

Page 42: VUO Cursusgids 2013 - 2014

apple Voor beginnersWilt u meer uit uw Apple computer halen? Deze cursus leert u alles over het gebruik van het Mac besturingssysteem. De lessen zijn ook een kennismaking met de ‘wereld van Apple’. Wat kunt u bijvoorbeeld met iCloud, Safari, iChat en de Appstore?

De cursus is in eerste instantie bedoeld voor beginners. Maar ook als u al meer bekend bent met de Mac, zult u uw kennis en vaardigheden aanzienlijk vergroten. Ook maakt u kennis met de koppeling met een iPhone of een iPad. Na deelname kunt u snel en doelgericht met uw iMac of Macbook overweg.

workshopnieuw

apple Voor beginnerseeN iNtroductie op

Mac os x

woensdag | 19.03.14

19.00 - 22.00 uur

1 les | 35 euro

Page 43: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 41

computers

computers Voor beginnersU heeft nog nooit achter een computer gezeten en u heeft eigenlijk een beetje ‘computervrees’? Met deze cursus raakt u stap voor stap vertrouwd met het gebruik van de computer. U leert onder begeleiding van de docent de computer kennen, zodat u er straks met plezier achter gaat zitten.

U leert bijvoorbeeld wat u met het toetsenbord en de muis kunt doen. En u zult ervaren hoeveel gebruiksgemak de computer u oplevert. Hoe u eenvoudig een tekst typt en bewaart. Hoe makkelijk het is om een e-mail te versturen. Wat er op het internet valt te ontdekken. U oefent deze basishandelingen in uw eigen tempo. Hebt u een laptop, dan mag u die meebrengen, dan leert u op uw ‘vertrouwde’ computer.

computers Voor beginners - deel 1

maandag | 23.09.13

19.30 - 21.30 uur

8 lessen | 139 euro

computers Voor beginners - deel 2

maandag | 25.11.13

19.30 - 21.45 uur

6 lessen | 125 euro

computercursus op maat

dag en tijd : nader te bepalen

prijs: 45 euro

maximaal 2 personen

Page 44: VUO Cursusgids 2013 - 2014

grafische VormgeVingWat is grafische vormgeving? Vrijwel iedere vorm-gever zal u een ander antwoord op deze vraag geven. Uzelf heeft ook vast uw eigen beeld bij grafische vormgeving. Eén ding staat vast: als vormgever heb je het doel om een boodschap over te brengen op visuele wijze.

Tijdens deze cursus nemen we een kijkje in de gereedschapskist van de vormgever: waarbij de zogenoemde ‘tools’ Photoshop, Illustrator en InDesign aan bod komen. Met de drie genoemde programma’s is het mogelijk om zowel digitale als fysieke grafische producten te creëren, zoals websites, folders, visitekaartjes en posters.

excelExcel is bij uitstek een rekenprogramma. Handig voor financiële gegevens en voor het maken van diverse overzichten. U kunt berekeningen uit-voeren, gegevens bewerken en grafieken maken. De resultaten presenteert u in een handomdraai in een helder verslag.

Maar u kunt Excel ook gebruiken voor het beheren van een adressenbestand of voor het bijhouden van allerlei (administratieve) gegevens thuis. De nadruk in deze cursus ligt op de meest voorkomende en belangrijkste functies.

Voor bedrijven kan deze cursus op maat worden aangeboden, geheel aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. Kijk voor meer informatie op pagina 59.

cursusprogramma 2013.2014

grafische VormgeVing begiNNers

dinsdag | 03.12.213

20.00 - 22.00 uur

8 lessen | 159 euro

nieuw

grafische VormgeVingvervolg

dinsdag | 08.04.14

20.00 - 22.00 uur

6 lessen | 119 euro

excelreKeNeN iN eeN

HaNdoMdraai

donderdag | 24.10.13

20.00 - 22.00 uur

8 lessen | 139 euro

excl. reader 6 euro

excel Voor geVorderdenHaNdige extra’s

donderdag | 06.02.14

20.00 - 22.00 uur

4 lessen | 69 euro

excl. reader 4 euro

sketchupiNleidiNg

woensdag | 06.11.13

20.00 - 22.00 uur

7 lessen | 155 euro

excl. reader 12 euro

workshop

prezipreseNtereN Met

pleZier

dinsdag | 24.09.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 47 euro

Page 45: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 43cursusprogramma 2013.2014 43

fotobewerking begiNNers

donderdag | 13.03.14

20.00 - 22.00 uur

3 lessen | 59 euro

excl. materiaalkosten 5 euro

nieuw

fotobewerking gevorderdeN

donderdag | 03.04.14

20.00 - 22.00 uur

4 lessen | 79 euro

excl. materiaalkosten 5 euro

http://www.VolksUniversiteitOss.nl/computers

computers

email Voor beginnersEen e-mail versturen. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Maar als dat voor u niet zo is, dan krijgt u in deze twee lessen alle beginselen van het e-mailen bijgebracht. In het computerprogramma Outlook leert u e-mail tekstberichtjes maken.

We maken kennis met de tekstindeling van een e-mail bericht dat we typen voor familie, vrienden of een bedrijf. U oefent in e-mails verzenden en beantwoorden. Bovendien kunt u na deze korte cursus een bijlage toevoegen aan een e-mail, bijvoorbeeld een foto of een c.v.. Tot slot leert u hoe u uw e-mails kunt ordenen in het computerprogramma Outlook en hoe u eenvoudig oude e-mails kunt verwijderen. Kortom, de basis om zelfstandig achter de pc een e-mail te verzenden. Voor deze startercursus hebt u geen computerervaring nodig. U krijgt uitleg in de groep en de docent geeft u ook persoonlijke begeleiding tijdens het oefenen op de computer.

workshopnieuw

internet begiNNers

woensdag | 23.10.13

09.30 - 11.30 uur

2 lessen | 49 euro

workshopnieuw

emailbegiNNers

woensdag | 02.10.13

09.30 - 11.30 uur

2 lessen | 49 euro

Page 46: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

cursusprogramma 2013.2014

Walstraat 40 - 42 5341 CK OssT. (0412) - 654 800 E. [email protected]

www.travel-team.nl

met drive!vooruit kijken

Het ondernemende type.

Daar houden wij van.

Vooruit denken met de cijfers

van gisteren.

Zin in een goed gesprek? Bel 0412 - 64 11 10

Obrechtstraat 10 • Ossvandewielvanderwielen.nl

BrabantWonen verhuurt ruim 15.000 woningen in alle soorten en

maten in ’s-Hertogenbosch en Oss. Als woningcorporatie gaan wij

verder dan het organiseren van goed onderdak. We investeren ook

voortdurend in de leefbaarheid van wijken en het ontwikkelen van

nieuwe vormen van dienstverlening.

Lekker wonen

voor iedereen

Venusstraat 2, 5345 LP Oss

Telefoon (0412) 66 49 11 www.brabantwonen.nl

Page 47: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 45cursusprogramma 2013.2014 45cursusprogramma 2013.2014 45

VolksuniVersiteit oss

kijk Voor meer cursussen en data opwww.VolksuniVersiteitoss.nl/gezondheid-beweging

cursusjaar2013-2014

gezondheid en beweging

fot

o: y

og

a

Page 48: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

Vroege Vogel yoga

woensdag | 11.09.13

07.15 - 08.15 uur

5 lessen | 39 euro

hatha yoga

maandag | 16.09.13

12.15 - 13.30 uur

24 lessen | 199 euro

dru yoga

maandag | 16.09.13

19.15 - 20.30 uur

24 lessen | 199 euro

dru yoga

maandag | 16.09.13

20.45 - 22.00 uur

24 lessen | 199 euro

hatha yoga

woensdag | 18.09.13

09.30 - 10.45 uur

24 lessen | 199 euro

hatha yoga

woensdag | 18.09.13

19.00 - 20.15 uur

24 lessen | 199 euro

hatha yoga

woensdag | 18.09.13

20.45 - 22.00 uur

24 lessen | 199 euro

hatha yoga

vrijdag | 20.09.13

13.45 - 15.00 uur

24 lessen | 199 euro

In onze hectische maatschappij, waarin veel mensen het uiterste van hun lichaam en geest vergen, is innerlijke rust een groot goed geworden. Om bestand te zijn tegen de dagelijkse werkdruk en uitdagingen van het leven heeft u ontspanning nodig.

Dat kunt u bereiken door middel van yoga. Yoga is een term uit het Sanskriet en heeft als betekenis verenigen, beheersen. Het is een algemene term voor diverse spirituele disciplines die in de loop van de eeuwen zijn ontwikkeld om de mens te helpen zich te verbinden met het universele. Makkelijker gezegd: door middel van verschillende oefeningen proberen antwoord te krijgen op essentiële levensvragen. Een belangrijke factor daarbij is het bereiken van ontspanning en leren los te laten. Er zijn verschillende vormen van yoga, waarbij de ene zich meer bezighoudt met speciale lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen en de andere met wat actievere bewegingen diepe ontspanning probeert te bereiken.

Bij hatha yoga staat de balans tussen lichaam en geest centraal. De oefeningen - waarbij gebruik wordt gemaakt van adem, visualisatie, houding en bewegingen - leiden tot een groter lichaamsgevoel, een betere lichaamshouding en meer ontspanning. Elke les wordt afgesloten met een eindontspanning. U leert het lichaam beter kennen en ontspannen, waardoor het denken tot rust komt.

Dru yoga maakt een verbinding naar het hart. Kenmerkend zijn de vloeiende, dynamische bewegingen in combinatie met aandacht voor ademhaling. De lessen ondersteunen bij het vinden van je innerlijke balans, waardoor je energieker en vrolijker wordt. Ze leren je stress te herkennen, los te laten en te ontspannen. De effecten worden merkbaar tijdens de diepe ontspanning waarmee elke les wordt afgesloten.

Stilstaan in het nu; je geest en lichaam tot rust laten komen. Een bijzonder verrijkende ervaring, die je leert om goed voor jezelf te zijn.

Anoniem

gratis proefles hatha yoga maandag 02.09.13 | 19.00 - 19.45 uur

gratis proefles dru yoga maandag 02.09.13 | 19.45 - 20.30 uur

Page 49: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 47

gezondheid en beweging

tai chi Tai chi is een veelzijdige bewegingsvorm. Het is een mengeling van Taoïstische gezondheidsoefeningen en traditionele Chinese gevechtskunst. Tai chi legt daarbij de nadruk op ademhaling, focus en balans. Dit leidt tot evenwicht en ontspanning van lichaam en geest.

Tai chi is opgebouwd uit een aantal houdingen die in vloeiende beweging worden uitgevoerd. In de lessen komen balans, vechtkunst en meditatie aan bod.

Voetreflex-massageAan voeten valt heel veel af te lezen. Niet alleen de lichamelijke gesteldheid, maar zelfs karaktereigenschappen. Ieder orgaan is in de voet als refl expunt vertegenwoordigd.

Een voetreflexmassage is het masseren van drukpunten op en onder de voet die in verbinding staan met organen, klieren, zenuwen en andere delen van het lichaam. Door drukpuntmassage maak je de zenuwuiteinden schoon en de energiebanen naar de organen vrij. Het resultaat: een verlichting van stress en spanning, een betere doorbloeding en een betere afvoer van afvalstoffen. Als extra aanvulling leer je in deze lessen ook tenen lezen. Door naar de stand van de tenen te kijken kun je erachter komen hoe iemand op dat moment met zijn emoties en energie omgaat. Last van hamertenen, eksterogen of kalknagels? Ontdek in deze cursus de betekenis van deze kwalen.

tai chi begiNNers

donderdag | 19.09.13

20.30 - 21.30 uur

12 lessen | 115 euro

tai chi gevorderdeN

donderdag | 19.09.13

19.30 - 20.30 uur

12 lessen | 115 euro

Voetreflexmassage woensdag | 06.11.13

09.30 - 11.30 uur

10 lessen | 155 euro

gratis proefles tai chi donderdag 05.09.13 | 19.30 - 20.30 uur

Page 50: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

mindfulness in actieWanneer doet u iets echt met aandacht? Hoe vaak bent u in gedachte eigenlijk ergens anders? Maakt u dingen erger dan ze zijn? Maakt u zich zorgen over zaken waarvan u niet eens zeker bent of die zullen gebeuren?

Mindfulness betekent: bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Als u met aandacht leeft, zult u minder stress ervaren en zult u uw ervaringen verrijken. Het wordt makkelijker om gedachten en zorgen los te laten en gewoontepatronen te doorbreken. Ook ú kunt het leren!

mindfulness in actieleveN Met aaNdacHt

dinsdag | 01.10.13

20.00 - 22.00 uur

8 lessen | 125 euro

meditatiebegiNNers eN

gevorderdeN

dinsdag | 03.12.13

20.00 - 21.45 uur

10 lessen | 125 euro

workshop

reiki

zaterdag | 01.02.14

10.00 - 15.00 uur

1 les | 49 euro

workshop

ontspan uzelf !verlicHtiNg voor

Hoofd, NeK eN

scHouders

zaterdag | 28.09.13

09.30 - 12.30 uur

1 les | 43 euro

Page 51: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 49cursusprogramma 2013.2014 49

persoonlijk kleurgebruik Deze rode lippenstift staat u geweldig. Maar die opvallende oogschaduw past helemáál niet bij u. Hoe komt dat?

Tijdens deze workshop ervaart u hoe sterk het effect van kleur is. U ziet hoe belangrijk het is dat kleuren aansluiten bij de natuurlijke kleur van uw ogen, haar en huid. Juiste kleuren geven uw gezicht iets extra’s. Ogen krijgen meer uitstraling en oneffenheden vallen door juist kleurgebruik minder op. U krijgt een persoonlijk kleuradvies. Voortaan weet u precies welke kleuren u moet kiezen voor uw kleding en make-up!

workshop

persoonlijk kleurgebruikde juiste MaKe up

voor u !

zaterdag | 22.03.14

09.30 - 14.00 uur

1 les | 43 euro

excl. materiaalkosten 2.50 euro

leren masserenMassage eN

oNtspaNNiNg

woensdag | 30.10.13

20.00 - 22.00 uur

5 lessen | 99 euro

excl. materiaalkosten 7 euro

VisagieMaKe up voor elK

MoMeNt

zaterdag | 16.11.13

10.00 - 13.00 uur

1 les | 37 euro

excl. materiaalkosten 6 euro

gezondheid en beweging

Een massage geeft al heel gauw ontspanning. Zelfs een juiste aanraking biedt al snel een stuk verlichting. Mensen leven op, krijgen een opkikker en staan een stuk positiever in het leven.

Margriet te Winkel

Page 52: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

meer dan lezen en schrijvenWalstraat 8 Oss www.derijksoss.nl

Vormgeving en Fotografiewww.eyequote.nl

Wij Werken graag samen met

filosofie& ontwikkeling

www.robertkeurntjes.nl

Page 53: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 51

VolksuniVersiteit oss

kijk Voor meer cursussen en data opwww.VolksuniVersiteitoss.nl/Vrijetijdsbesteding

cursusjaar2013-2014

Vrijetijds-besteding

fot

o: t

uiN

oN

tw

er

peN

eN

be

pla

Nt

eN

Page 54: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

cursusprogramma 2013.2014

Page 55: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 53cursusprogramma 2013.2014 53cursusprogramma 2013.2014 53

Vrijetijdsbesteding

fotografieFotograferen is zien! Met deze praktische cursus leert u met een fotografi sch oog te kijken en betere composities te maken. U ontdekt ook de vele mogelijkheden van uw camera.

U leert daarvan gebruik te maken van een compositie waar licht een belangrijke rol in speelt. Fotografi e is immers een combinatie van creativiteit en techniek. Het doel van de cursus is om door dit samenspel betere foto’s te maken. U beschikt over een analoge of digitale spiegelrefl excamera of over een camera (hybride) waarbij u de sluitertijd en het diafragma kunt instellen.

De cursus zal 1x om de drie weken plaatsvinden.

fotografiegeavaNceerde caMera

donderdag | 26.09.13

19.45 - 22.00 uur

5 lessen | 97 euro

excl. reader 7.50 euro

fotografiegeavaNceerde caMera

donderdag | 03.10.13

19.45 - 22.00 uur

5 lessen | 97 euro

excl. reader 7.50 euro

fotografiegeavaNceerde caMera

donderdag | 16.01.14

19.45 - 22.00 uur

5 lessen | 97 euro

excl. reader 7.50 euro

fotografiegeavaNceerde caMera

donderdag | 20.02.14

19.45 - 22.00 uur

5 lessen | 97 euro

excl. reader 7.50 euro

fotografiegeavaNceerde caMera

maandag | 23.09.13

19.45 - 22.00 uur

5 lessen | 97 euro

excl. reader 7.50 euro

fotografiegeavaNceerde caMera

maandag | 20.01.14

19.45 - 22.00 uur

5 lessen | 97 euro

excl. reader 7.50 euro

fotografiecoMpacte caMera

maandag | 30.09.13

20.00 - 22.00 uur

4 lessen | 69 euro

excl. reader 7.50 euro

fotografiecoMpacte caMera

maandag | 03.02.14

20.00 - 22.00 uur

4 lessen | 69 euro

excl. reader 7.50 euro

Page 56: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

leren haarknippenWilt u zelf leren haarknippen en zo een hoop geld besparen? Of heeft u altijd al interesse gehad voor het kappersvak en wilt u weten of het iets voor u is?

Met deze cursus leert u de beginselen van het haar-knippen en de haarverzorging. U krijgt de basis-technieken uitgelegd en past ze direct toe. Met behulp van een model of een ‘oefenhoofd’ leert u in zes lessen de basishandelingen om dames, heren en kinderen te knippen.

binnenhuis-architectuurWilt u uw woning inrichten of wilt u meer weten van binnenhuisarchitectuur? U zult zien dat dit veel verder gaat dan het uitkiezen van mooie meubels.

In deze cursus maakt u kennis met binnenhuis-architectuur en krijgt u de belangrijkste basis-principes bijgebracht. Bij binnenhuisarchitectuur gaat het om het creëren van een bepaalde sfeer in combinatie met functionaliteit. Tijdens de cursus wordt daarom aandacht besteed aan: tekening lezen, verlichting, kleur, materiaalkunde en het toepassen op je eigen leefruimte.

leren haarknippen basis

dinsdag | 21.01.14

19.30 - 21.30 uur

6 lessen | 125 euro

excl. materiaalkosten ca. 80 euro

nieuw

leren haarknippen vervolg

dinsdag | 22.10.13

19.30 - 21.30 uur

5 lessen | 105 euro

binnenhuis-architectuurde belaNgrijKste

basispriNcipes

dinsdag | 04.02.14

19.30 - 21.30 uur

6 lessen | 99 euro

excl. lesmateriaal 15 euro

workshop

interieurstylinguw persooNlijKe

wooNMap

dinsdag | 24.09.13

19.00 - 22.00 uur

1 les | 32 euro

excl. lesmateriaal 12.50 euro

Page 57: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 55cursusprogramma 2013.2014 55

tuin ontwerpen en beplantenEen mooi terras, een romantisch prieel? Hoe laat u uw droomtuin werkelijkheid worden?

In deze cursus leert u dat tuinontwerpen meer is dan plek geven aan uw terras, schuur, grasveld en een border. Uiteindelijk gaat u naar huis met een (schets)ontwerp waar u zó mee aan de slag kunt. Maar welke rol spelen al die mooie attributen daarin en hoe gaat u om met de beplanting? Wat voor soorten planten kun u gebruiken in uw situatie?

braziliaanse percussieOpzwepende muziek, glimmende slaginstrumenten en kleurrijke muzikanten. De Braziliaanse percussie heeft inmiddels vele harten veroverd. Bent u de volgende?

Laat u meevoeren op de meest bekende sambaritmes. Ga aan de slag met kleine en grote percussie-instrumenten. En ervaar de gezelligheid van het samen muziek maken! U werkt aan een eigen nummer dat u aan het eind van de cursus gezamenlijk ten gehore brengt.

tuin ontwerpen en beplantenvaN idee tot

drooMtuiN

maandag | 20.01.14

19.30 - 22.00 uur

6 lessen | 145 euro

braziliaanse percussieeeN swiNgeNd

saMeNspel

woensdag | 02.10.13

20.00 - 22.00 uur

7 lessen | 159 euro

workshop

percussie for funproef de braZiliaaNse

saMba

zaterdag | 12.04.14

10.00 - 12.00 uur

1 les | 32 euro

Vrijetijdsbesteding

Page 58: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

cursusprogramma 2013.2014

nieuw

portretfotografie en beeldbewerkingspreKeNde geZicHteN

zaterdag | 02.11.13

10.00 - 13.00 uur

6 lessen | 169 euro

excl. reader 5 euro

metselen VoorbegiNNers

voor meer info kijk vanaf

medio maart 2014 op onze

website

lassen Voor de klusser

maandag | 28.10.13

19.00 - 21.30 uur

5 lessen | 159 euro

excl. materiaalkosten 54 euro

portretfotografie en beeldbewerkingHoe maakt u goede en sprekende portretten en modelfoto’s? In deze cursus leert u door compositie en regie tot betere resultaten te komen.

Daarnaast ontdekt u hoe u professioneel ogende (studio)foto’s kunt maken met simpele middelen, zoals een bouwlamp en refl ectorscherm. Ook wordt er aandacht besteed aan het fotobewerking programma Photoshop Elements (PSE). In deze cursus krijgt u alle basistools aangereikt om met dit programma uw foto’s te verbeteren en te bewerken.

metselen Voor beginnersZelf een barbecue of bloembak metselen in uw tuin? Of pakt u het groter aan en gaat u binnenmuren vervangen of zelf een stenen schuur plaatsen?

Met deze beginnerscursus metselen staan uw bouwwerken in ieder geval als een huis. In zes lessen leert u profi elen stellen en de juiste speciedikte aanmaken, u metselt een muurtje inclusief hoed en u leert voegen.

Page 59: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 57cursusprogramma 2013.2014 57cursusprogramma 2013.2014 57

lezing

inkomstenbelasting 2013vul Zelf uw aaNgifte

iN

maandag | 27.01.14

20.00 - 22.00 uur

1 les | 8 euro

nieuwworkshop

achter de schermen bij boer spieriNgs

zaterdag | 28.09.13

09.00 - 12.00 uur

1 les | 15 euro

workshop

kleding- en stijladViesje eigeN stijl door wie

je beNt

vrijdag | 04.10.13

09.30 - 12.30 uur

1 les | 36 euro

Vrijetijdsbesteding

Page 60: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

zakelijk VolksuniVersiteit oss

kijk Voor meer cursussen en data opwww.VolksuniVersiteitoss.nl/zakelijk

cursusjaar2013-2014

Page 61: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 59 http://www.VolksUniversiteitOss.nl/zakelijk

zakelijk

Volksuniversiteit Oss is gespecialiseerd in volwassen-educatie. Cursussen, trainingen en workshops wor-den gegeven door tientallen hoogopgeleide, gekwalificeerde en ervaren docenten. Wij hebben jarenlange ervaring met het organiseren van lessen op maat, zowel voor bedrijven als voor particulieren.

Wij begrijpen dat u specifieke eisen stelt aan wat u, of uw medewerkers, gaan leren. In ons reguliere cur-susaanbod wordt uitgegaan van een algemeen lespro-gramma. Met een maatwerkcursus leert u precies datgene wat nodig is om optimaal te kunnen functio-neren. De wensen van uw organisatie worden vooraf tijdens een intakegesprek volledig afgestemd en tot concrete leerdoelstellingen geformuleerd.Tussentijdse evaluatie zorgt ervoor dat wij continue de voortgang bewaken. Onze maatwerkcursussen en trainingen zijn gericht op uw medewerkers, die

hun kennis en vaardigheden op specifieke terreinen willen vergroten. Wanneer de training is afgerond vindt er een evaluatiegesprek met de opdrachtgever plaats. Cursussen zijn immers niet bedoeld als ad hoc gebeuren, maar zullen bij een structurele inzet ten goede komen aan het rendement van uw medewerkers en daarmee van uw organisatie.

Bij ons is een maatwerkcursus ook echt maatwerk! Vooraf vindt er een oriënterend gesprek plaats met de betreffende docent om de kennisbehoefte te inventariseren. Hierna worden er in overleg met u concrete en haalbare doelen afgesproken. Ook het tempo, de frequentie en het niveau van een cursus of training worden in overleg aangepast aan uw wensen. Hierdoor krijgt u een cursus die volledig aansluit bij uw niveau en kennisbehoefte!

Page 62: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

De trainingen kunnen incompany gegeven worden. De cursus vindt dan op uw locatie plaats, zodat uw medewerkers geen reistijd hebben. Wel zo efficiënt! Mocht u niet over een passende ruimte beschikken, dan verzorgen wij de training graag in één van onze moderne lokalen in het gebouw aan de Kruisstraat in Oss. Cursussen, trainingen, workshops. Alles op maat, gericht op uw behoefte en niveau. Gegeven door bekwame, enthousiaste docenten. Binnen kantoortijd of in de avonduren. In uw bedrijf, of juist in het gebouw van de Volksuniversiteit. Dát noemen wij maatwerk!

de voordelen van maatwerkcursussen zijn:

• De cursus/training is volledig afgestemd op uw organisatie

• Planning cursusdata wanneer het u het beste uitkomt

• U bepaalt zelf het niveau en de inhoud van de cursus

• Uw medewerkers in één keer op hetzelfde kennisniveau

taaltrainingenBij het leren van een taal is het niveau van een cursist zeer van belang. Onze maatwerkcursussen houden hier uiteraard rekening mee. Vooraf wordt door middel van een intakegesprek met de docent en uw medewerker het niveau bepaald, aan de hand van het Europees Referentiekader. Vervolgens wordt een op maat gemaakt lesprogramma samengesteld.

Volledig toegespitst op uw organisatie en de talen-kennis die daarvoor nodig is. Bijvoorbeeld telefonische vaardigheden in het Frans of Engels voor uw telefonistes, of zakelijke terminologie uit uw branche voor de manager die in het Duits een presentatie moet geven. Doordat er gebruik gemaakt wordt van concrete situaties uit het dagelijks werk van uw medewerkers, wordt de cursus echt maatwerk!

Het is ontzettend leuk om met een enthousiaste, gemotiveerde groep mensen aan de slag te gaan. Je bent erg praktijkgericht bezig, zodat de cursisten het geleerde direct op hun werk kunnen gebruiken.

Gitta Rekers, docente zakelijk Frans

computerVaardigheden - excelUitgebreide kennis en vaardigheden van computer en internet zijn in vrijwel elke functie noodzakelijk. Vaak wordt er in administratieve functies gewerkt met het rekenprogramma Excel.

Een maatwerkcursus kan dus variëren van het opfrissen van basisvaardigheden tot complete applicaties programmeren in Excel. We maken zoveel mogelijk gebruik van voorbeelden uit uw dagelijkse praktijk.

telefonische Vaardigheden en techniekenEen prettig, effectief en professioneel telefoon-gesprek is het visitekaartje van een bedrijf. Maar wat is de beste manier om een oproep te beantwoorden en een zakelijk gesprek te voeren? Hoe kunt u op een vriendelijke en tactische wijze een langdradig gesprek onderbreken?

In de training Telefonische vaardigheden en tech-nieken leren medewerkers van uw bedrijf om op een professionele en efficiënte wijze een telefoongesprek te voeren. De combinatie van rollenspelen, praktijk-cases en theorie staan borg voor een training met onmiddellijke toepassingsmogelijkheden in de praktijk.

Enkele medewerkers van IBN hebben onlangs een praktische cursus Telefonische Vaardigheden bij de Volksuniversiteit Oss gevolgd. Men was unaniem zeer te spreken over de kwaliteit van deze cursus, en dan met name over de professionaliteit van de cursusleider. Zij was in staat om praktijk en theorie met elkaar te combineren, met daarbij veel aandacht voor de individuele leerdoelen en -wensen!

IBN - Tom van Hoof

Page 63: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 61

nederlands Voor anderstaligenWerken er bij uw bedrijf of organisatie anderstaligen? Portugese betonvlechters of Amerikaanse managers? Vaak is het makkelijk als zij een basiskennis van het Nederlands hebben om goed te kunnen functioneren en te begrijpen wat er op de werkvloer wordt besproken.

Met een maatwerkcursus Nederlands voor andersta-ligen bieden wij dé oplossing. Uw medewerkers leren, tijdens werktijd of in de avond- en weekend-uren, in korte tijd Nederlands.

interne communicatieBedrijven en organisaties veranderen voortdurend. Maar een (cultuur)verandering gaat nooit vanzelf. Interne communicatie hoort hierbij, ook als veranderingen vanuit de organisatie komen.

Goede interne communicatie draagt bij aan de visie en de ambities van organisaties. Ze helpen iedereen binnen de organisatie beter te presteren en daarmee de organisatie weer sterker naar buiten te maken.

foutloos nederlands schrijVenVeel mensen ontwijken bij het schrijven van een brief of tekst het gebruik van bepaalde woorden of zinsconstructies, doordat ze zich niet zeker voelen over de spelling of grammatica.

Dat is jammer, want de vorm en inhoud van de tekst bepalen voor een groot gedeelte hoe deze ontvangen wordt! Als er spelfouten in een belangrijke offerte of brief staan, komt dat niet professioneel over.

zakelijk

Page 64: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014

openingstijdenVolksuniversiteit is elke werkdag geopend van 08.30 tot 15.00 uur. Op vrijdag tot 12.30 uur.

internetKijk eens op onze site www.volksuniversiteitoss.nl. Hierop kunt u zich 24 uur per dag online inschrijven voor de cursus van uw keuze. Ook vindt u op deze site uitgebreide informatie over de cursussen, lezingen en workshops, achtergrondgegevens van de docenten en nog veel meer. Voor vragen, opmerkingen of suggesties kunt u een bericht sturen naar [email protected].

inschrijVenVanaf het verschijnen van deze brochure kunt u zich het hele jaar inschrijven voor de cursus, lezing of workshop van uw keuze. Dat kan snel en eenvoudig via onze website www.volksuniversiteitoss.nl. U ontvangt direct per email een inschrijfbevestiging.Voor aanvang van de cursus ontvangt u géén nieuwe oproep. Schrijf de lesdata dus goed in uw agenda! Heeft u geen mogelijkheid om online in te schrijven? Neem dan contact met ons op via 0412 - 638060 en wij sturen een inschrijfformulier naar u toe.

wijze Van betalenU kunt bij inschrijving op de website direct betalen via I-deal of het cursusgeld kan worden voldaan door het afgeven van een automatische machtiging. Hierbij schrijft de Volksuniversiteit het verschuldigde bedrag binnen vier weken éénmalig af.Bij annuleren door de cursist tot tien dagen voorafgaand aan de cursus wordt een tegoedbon verstrekt onder aftrek van administratiekosten. Binnen tien dagen voor de startdatum annuleren is slechts mogelijk onder strikte voorwaarden, deze staan vermeld op onze website. Voor meer informatie over inschrijven, betalen en annuleren verwijzen wij u graag naar onze algemene voorwaarden.

doorgaan Van cursussenEen cursus gaat door als er een bepaald minimum aantal deelnemers heeft ingeschreven. Wordt dit aantal niet bereikt, dan komt de cursus te vervallen.Cursisten die ingeschreven staan voor een geannuleerde cursus of workshop, ontvangen circa één week voor aanvang van de cursus per email bericht. In dat geval wordt het cursusgeld direct teruggestort. De taalcursisten wordt geadviseerd om een week voor aanvang van de cursus op de website te kijken. Hierop staat vermeld of de cursus definitief door zal gaan. Daarna kunnen eventuele lesboeken worden aangeschaft.

kijk Voor meer cursussen en data op onze website!

infokijk Voor meer informatie oVer maatwerkcursussen Voor particulieren en personeelsuitjes op onze website www.VolksuniVersiteitoss.nl

Page 65: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 63

Tijdens deze uren zijn wij ook telefonisch bereikbaar. De Volksuniversiteit is gesloten in de (basis)schoolvakanties, de exacte data staan op onze website.Soms heeft u gedurende een kortere of langere tijd een extra ruimte nodig. Voor bijvoorbeeld het trainen van medewerkers, het geven van een presentatie of lezing of het voorbereiden op examens. De Volksuniversiteit Oss biedt de oplossing.Onze lokalen zijn voorzien van alle moderne faciliteiten en op verzoek beschikbaar, zowel overdag als ’s avonds en zelfs in het weekend! Gelegen aan de rand van het Osse stadscentrum met volop parkeergelegenheid in de nabije omgeving en op slechts 10 minuten loopafstand van het NS-station. En aantrekkelijk geprijsd.

De Volksuniversiteit biedt verschillende opties. Zo is er een computerlokaal met 10 werkplekken en voorzien van whiteboard en beamer. Maar wij beschikken ook over leslokalen voor circa 25 cursisten (in U-vorm opstelling) of een intieme

vergaderruimte voor maximaal 12 personen. Voor een lezing, presentatie of ontvangst is er zeker ruimte voor zo’n 45 bezoekers.

In principe kunt u elke werkdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur lokalen huren. In overleg is huur in de avonduren of in het weekend ook mogelijk. Al onze lokalen zijn modern ingericht en voorzien van de noodzakelijke faciliteiten zoals een beamer en een whiteboard. In het hele pand is draadloos internet beschikbaar.Uiteraard is het mogelijk om vrijblijvend de lokalen te bekijken. We maken graag een offerte op maat voor u. Via [email protected] of telefonisch via 0412 - 638060 kunt u contact met ons opnemen.

Volksuniversiteit oss e.o.kruisstraat 945341 hg oss

telefoon: 0412-638060e-mail: [email protected]

site: www.volksuniversiteitoss.nl

lokalenVerhuur

Page 66: VUO Cursusgids 2013 - 2014

algemene VoorwaardenVollksuniversiteit Oss e.o. maakt deel uit van de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten. De algemene BNVU voorwaarden zijn dan ook van toepassing.

colofonprogrammasamenstelling en eindredactieCorine Goossens

redactieMarc HeezenSaskia HorvathMargriet den Bok

concept, ontwerp & realisatieVDH Vormgeving

projectmanagementGruntjes Communicatie

foto creditsEyequoteIvar Gloudemans

Page 67: VUO Cursusgids 2013 - 2014

cursusprogramma 2013.2014 67

Ruwaard

Vlashoek

Ussen

Mettegeupel I

Krinkelhoek

Mettegeupel II

Centrum

KortfoortMolenhoek

Docfapark

Danenhoef

Elzenburg

94

575

2d

23

locaties in ossOp deze kaart vindt u de diverse leslocaties van Volksuniversiteit Oss. Voor een uitgebreide routebeschrijving verwijzen wij u naar onze site: www.volksuniversiteitoss.nl/contact.

vanuit ‘s-hertogenbosch vanuit nijmegen

94 - volksuniversiteit oss e.o.Kruisstraat 94, 5341 HG Oss

05 - het hooghuis locatie zuidDe Ruivert 5, 5342 CM Oss

75 - het hooghuis locatie westVerdistraat 75, 5343 VC Oss

2d - amici d’italiaHoutstraat 2d, 5341 GG Oss

23 - Musée du VinDe Vlasakkers 23, 5345 BC Oss

Page 68: VUO Cursusgids 2013 - 2014

volksuniversiteit oss e.o.kruisstraat 945341 hg osstelefoon: 0412-638060e-mail: [email protected]: www.volksuniversiteitoss.nltwitter: @vuoss

10% korting bij inschrijven Én betalen voor 1 juli 2013