Orientatiegids 2013-2014

11
www.windesheimflevoland.nl Ik kies ICT & Media | Welzijn & Gezondheid | Economie & Management | Onderwijs & Opvoeding | Techniek, Bouwen & Ruimte Wat kies jij? hbo-opleidingen 2013-2014

description

Welke wereld past bij jou? Een eerste kennismaking met onze hbo opleidingen.

Transcript of Orientatiegids 2013-2014

Page 1: Orientatiegids 2013-2014

www.windesheimflevoland.nl Ik kies

ICT & Media | Welzijn & Gezondheid | Economie & Management | Onderwijs & Opvoeding | Techniek, Bouwen & Ruimte

Wat kies jij? hbo-opleidingen 2013-2014

Page 2: Orientatiegids 2013-2014

3www.windesheimflevoland.nl

Wat is Windesheim Flevoland? 4

Hoe kies je een opleiding? 5

Studeren in Almere 6

Van mbo naar hbo 18

Blijf op de hoogte! 19

Inhoudsopgave

Een opleiding kiezen. Sommige mensen weten al jaren wat ze willen worden, maar voor jou is het misschien minder duidelijk. Om je te helpen bij je studiekeuze heeft hogeschool Windesheim Flevoland zijn opleidingen verdeeld in vijf zogenoemde beroepenwerelden. Je hoeft dan niet direct een opleiding te kiezen, maar bepaalt eerst welke werelden bij jou passen.

In welke wereld pas jij?Per wereld zie je welke opleidingen er op dat gebied zijn.

Vanuit de werelden kun je verder zoeken. Scan de QR-code of ga naar onze website voor informatie per opleiding. En we nodi-gen je van harte uit langs te komen op een van onze open avonden om jouw toekom-stige opleiding beter te leren kennen!

Beroepenwerelden:

• ICT & Media 8

• Welzijn & Gezondheid 10

• Economie & Management 12

• Onderwijs & Opvoeding 14

• Techniek, Bouwen & Ruimte 16

Zet de open avonden (en open dag) alvast in je agenda:

do 15 november 2012 18.00-21.00 uur za 2 februari 2013 10.00-14.00 uur do 11 april 2013 18.00-21.00 uur wo 19 juni 2013 18.00-21.00 uur do 22 augustus 2013 18.00-21.00 uur

Maak kennis met de opleidingen, de studenten en

docenten

Kom sfeerproeven!

Page 3: Orientatiegids 2013-2014

Wat is Windesheim Flevoland? 5Hoe kies je een opleiding?4

PersoonlijkBij Windesheim Flevoland ben je geen num-mer: de opleidingen zijn kleinschalig, de studenten kennen de docenten en andersom. Je docenten begeleiden je op weg naar het hbo-diploma. Je kunt bij hen terecht met vra-gen en problemen, maar ook als je iets leuks te melden hebt natuurlijk. Met een vaste studentbegeleider bespreek je je voortgang en eventuele knelpunten. Ook bij grotere problemen, bijvoorbeeld op persoonlijk vlak, helpt Windesheim Flevoland je verder.

Wat is Windesheim Flevoland?

Leren in en van de praktijkWindesheim Flevoland heeft een unieke manier om je zo vroeg mogelijk in de oplei-ding met de praktijk in aanraking te laten komen. Comakership noemen we dat. In deze Comakerships voer je opdrachten en projecten uit voor bijvoorbeeld bedrijven, scholen of zorginstellingen. Het gaat om echt werk, dat jij moet opleveren. Denk aan een doordacht businessplan, een behandel-plan voor een psychiatrisch patiënt of een rekenles voor een snelle leerling. Zo doe je

Kies je voor Windesheim Flevoland, dan kies je voor een hogeschool met

een groot aanbod. Nog niet eerder had je in Flevoland de keuze uit achttien

hbo-opleidingen. Bij Windesheim Flevoland kun je rekenen op goed, praktisch

onderwijs en persoonlijke begeleiding. En je studeert in een modern, nieuw

gebouw midden in Almere.

Een opleiding kiezen doe je niet zomaar. Een opleiding opent immers de deuren

naar de toekomst. Het is dus belangrijk de juiste deur te kiezen. En dat valt niet

mee, zeker niet als je de keuze hebt uit bijna twintig hbo-opleidingen. Weet je

het al of twijfel je nog? Windesheim Flevoland helpt je graag een handje door

je rond te leiden in de vijf beroepenwerelden en praktische tips te geven.

Hoe kies je een opleiding?

Studiekeuzetest Heb je echt nog geen idee? Maak dan de studiekeuzetest op onze website. Jouw interesses worden daar gekoppeld aan de opleidingen van Windesheim Flevoland en zo weet je beter wat we jou kunnen bieden.

Oriëntatie Als je het moeilijk vindt om te kiezen, is het verstandig eerst te bepalen waar je interes-ses liggen. Ben je een ondernemend type, heb je een voorkeur voor techniek of vind je juist de omgang met mensen heel belang-rijk? Dan is een eerste selectie al gemaakt.Ook als je keuze al vaststaat, is het goed even verder te kijken. Misschien wilde je altijd al leraar worden, maar vind je Peda-gogiek veel leuker. Of je wilt net als je broer

Commerciële Economie doen, maar blijkt Bedrijfskunde MER beter bij je te passen.

Open avonden Een goede manier om je verder te oriënteren is het bezoeken van onze open avonden. Je proeft de sfeer, komt meer te weten over de opleidingen en kunt vragen stellen aan studenten en docenten. En je ziet direct het gebouw waar je gaat studeren.

leerzame werkervaring op, die je alvast op je cv kunt zetten. Natuurlijk krijg je wel bege-leiding vanuit de opleiding en de organisatie waar je je Comakership uitvoert.

Comakerships leveren zowel jou, als de opdrachtgever als Windesheim Flevoland wat op. Jij leert je toekomstige werkgevers alvast kennen, de opdrachtgever haalt innovatieve studenten met actuele kennis in huis en de docenten houden contact met het werkveld.

Page 4: Orientatiegids 2013-2014

2 7www.windesheimflevoland.nlStuderen in Almere

Studeren in Almere

6

De campusOnze campus? Dat is het stadshart van Almere. Want Windesheim Flevoland bevindt zich midden in het centrum van Almere Stad, tussen het Flevoziekenhuis en het stadhuis. Alles is dichtbij: de nieuwe bibliotheek om rustig te studeren (en stu-dieboeken in te zien), winkels, cafés, res-taurants en een grote bioscoop. Je zit ook zo op de Esplanade (de boulevard) aan het Weerwater om te genieten van de zon.

Almere is een groeiende studentenstad, met alle voorzieningen die je nodig

hebt als student. In het centrum vind je een bibliotheek, studentenkamers,

kroegen, een theater en een bioscoop. Bovendien heeft Almere een steeds

bruisender studentenleven en een eigen verenigingsleven. Alle reden dus

om voor Almere te kiezen!

Studentenstad Almere groeit

Dichtbij studerenWindesheim Flevoland is goed bereikbaar. Vanaf station Almere Centrum loop je in tien minuten naar het gebouw. Houd je niet van lopen? De bus stopt voor de deur. Verder is het gebouw goed per fiets en per auto bereikbaar. Dus of je nu in Almere woont of uit Lelystad, Amsterdam of het Gooi komt, je bent er zo. En als je van ver komt, dan biedt Almere goedkope studen-tenhuisvesting, zonder lange wachtlijsten.

Studenten in AlmereAlmere is een studentenstad in opkomst. Er studeren nu al zo’n 1400 studenten van Windesheim Flevoland in de stad. Daar- door komt de binnenstad steeds meer tot leven. En als student kun je bij heel wat winkels korting krijgen, bijvoorbeeld op boeken en broodjes. Bovendien heeft Almere twee levendige studentenvereni- gingen. Je ziet het: Almere is een prima stad om te studeren.

Studeren in een nieuw gebouwWindesheim Flevoland zit sinds septem-ber 2011 in een mooi, licht gebouw, met moderne voorzieningen en leuke extra’s, zoals een groot dakterras en een bijzonder fablab voor de technische opleidingen. En: een prachtig uitzicht over de stad!

Page 5: Orientatiegids 2013-2014

9www.windesheimflevoland.nl/ictmediaICT & Media8

ICT & Media

ICT & Media is een dynamische wereld: mijn wereld

Breng de boodschap

over

Pluspunten? ICT & Media is een dynamische wereld die voortdurend verandert. Je zult dus moeten blijven leren om alle ontwikkelingen bij te houden, maar dat is juist de uitdaging. En als dit echt jouw vakgebied is, gaat dat vanzelf. ICT & Media is internationaal gericht, je mogelijkheden houden niet op bij de grenzen van Flevoland. Je kunt bij grote bedrijven aan de slag, steeds nieuwe klussen aanpakken of voor jezelf beginnen.

Commercie, creativiteit en techniek gaan

samen

Wat kan ik worden?Kies je voor ICT & Media, dan kies je voor beroepen die te maken hebben met infor-matie. Je kunt technisch bezig zijn, als een echte ICT’er, of organisaties adviseren op dat gebied, als business analist of consultant. Of je werkt creatiever, door websites, filmpjes en animaties te maken. Kies je voor de com-municatieve kant, dan bedenk je hoe je een boodschap goed overbrengt. Je zet bijvoor-beeld een communicatiecampagne op voor een groot bedrijf of non-profitorganisatie.

Iets voor jou?• Je bent ambitieus en optimistisch• Je bent nieuwsgierig en altijd in voor

nieuwe plannen• Je kunt analytisch denken• Je weet wat de ander beweegt• Je bent sociaal en communicatief

• Communicatie• Informatica (Information Engineering)

Ben jij ondernemend, commercieel en creatief? Dan zit je in de wereld ICT & Media helemaal

op je plek. Deze wereld biedt ruimte aan technische types, commerciële jongens en meiden

en creatievelingen. Of je nu graag software ontwerpt, een communicatiecampagne opzet

voor een groot bedrijf, met verschillende partijen om tafel gaat voor een nieuw project,

informatiestromen in kaart brengt of een ondernemer advies geeft over het gebruik van

social media.

Page 6: Orientatiegids 2013-2014

11www.windesheimflevoland.nl/welzijngezondheidWelzijn & Gezondheid10

De kans op een baan

is groot

Pluspunten? In de gezondheidszorg is altijd werk te vinden. Als verpleegkundige of logopedist kun je meestal snel aan de slag. In het welzijn moet je soms iets langer zoeken naar een baan, maar een gemotiveerde professional komt ook zeker aan werk. Je kiest voor afwisselend werk, dat nooit verveelt. Geen mens is immers hetzelfde, elke nieuwe patiënt of cliënt vereist zijn eigen aanpak. Het is werk dat veel vraagt, maar waar je nog meer voor terug krijgt.

Werken met handen,

hoofd en hart

Wat kan ik worden? Met deze opleidingen kun je terecht in de (geestelijke) gezondheidszorg en hulp- verlening. Met elke opleiding heb je veel ver-schillende mogelijkheden: verpleegkundigen werken bijvoorbeeld in het ziekenhuis, maar ook in de thuiszorg, de psychiatrie, de jeugd-gezondheidszorg, gevangenissen en instellin-gen voor gehandicapten en ouderen. En daar werken ze samen met allerlei andere hulp-verleners. Kijk dus altijd verder, want je kunt in deze wereld nog meer dan je denkt.

Iets voor jou? • Je bent geïnteresseerd in mensen,

in hun leven en achtergrond• Je deinst er niet voor terug heel

intensief met hen om te gaan• Je staat open voor andere visies en

culturen• Je bent zelfstandig, maar ook een

teamplayer• Je bent een harde werker, die stevig

met beide benen op de grond staat

• Logopedie• Maatschappelijk Werk

en Dienstverlening• Pedagogiek

• Sociaal Pedagogische Hulpverlening

• Verpleegkunde

Voor anderen willen zorgen en een verschil willen maken in iemands leven. Dat is het

gevoel van Welzijn & Gezondheid. En dat gevoel komt in je werk terug. Als verpleeg-

kundige, als logopedist, maatschappelijk werker, pedagoog of sociaal pedagogisch hulp-

verlener. Door heel praktisch een patiënt te verplegen of een cliënt te helpen een huis

te vinden, maar ook door te luisteren, begeleiden, coachen, voor te lichten en samen te

werken. Zodat jouw patiënt of cliënt daarna zo zelfstandig mogelijk verder kan.

Welzijn & Gezondheid

Het fijne van mijn

opleiding is dat je echt iets voor anderen kunt betekenen

Page 7: Orientatiegids 2013-2014

13www.windesheimflevoland.nl/economiemanagementEconomie & Management 12

Ik ga al tijdens mijn

opleiding een eigen bedrijf beginnen!

Ondernemend. Commercieel. Creatief. Dienstverlenend. Sociaal. De opleidingen in

de beroepenwereld Economie & Management hebben verschillende accenten. Wat ze

gemeen hebben? Ze vragen een nieuwsgierige, dynamische en ondernemende houding

van je. Want met zo’n houding zet je een nieuw product in de markt, vind je de beste

medewerkers voor je opdrachtgever of start je een eigen bedrijf op. Kun je niet wachten?

Sommige studenten beginnen al in hun eerste jaar een eigen onderneming.

Economie & Management

Kies de opleiding die bij jou

past

Pluspunten? Met een opleiding op het gebied van Economie & Management ga je voor een uitdagende baan, vaak in het bedrijfsleven. Je bent betrokken bij de ontwikkelingen van jouw organisatie, je kunt invloed uit-oefenen op de bedrijfsvisie en -strategie. Omdat de basis van veel economische opleidingen hetzelfde is, kan het ook maar zo zijn dat je in een heel ander beroep terechtkomt dan je van tevoren had bedacht.

Ondernemend.Dienstverlenend.

Commercieel. Creatief. Sociaal.

Wat kan ik worden? Kies je voor Economie & Management, dan kies je voor een veelzijdige beroepen- wereld. Van personeelsadviseur tot bedrijfs-econoom, van communicatiemedewerker tot juridisch adviseur, en van beleidsme-dewerker tot commercieel manager: er is veel mogelijk. Ook allerlei management-functies behoren tot de mogelijkheden, binnen uiteenlopende organisaties. En een echt ondernemend type begint een eigen droombedrijf.

Iets voor jou?• Je bent dynamisch en ondernemend• Je werkt graag hard voor een goed

resultaat• Je bent flexibel en creatief• Je kunt mensen overtuigen en

enthousiasmeren• Je bent nauwkeurig en zet de cijfers

op een rij

• Bedrijfseconomie• Bedrijfskunde MER

(Management, Economie en Recht)

• Commerciële Economie• Communicatie

• Engineering, Design and Innovation

(Ondernemen, Innovatie en Techniek)• Mobiliteit

(Verkeerskunde)• Human Resource

Management (Personeel en Arbeid)

• Small Business en Retail Management

Page 8: Orientatiegids 2013-2014

2 15www.windesheimflevoland.nl/onderwijsopvoedingOnderwijs & Opvoeding

Ik vind het super om de kinderen in mijn groep te zien groeien!

Je weet het waarschijnlijk al lang: jij wilt werken met kinderen en jongeren! Een

belangrijke bijdrage leveren aan hun ontwikkeling. Als leraar werk je dagelijks met

kinderen, je ziet hen groeien. Maar je kunt ook begeleiding en ondersteuning geven

aan kinderen bij wie opgroeien niet probleemloos verloopt. In alle gevallen werk je

niet alleen met kinderen, maar ook met hun ouders of andere belangrijke mensen in

hun omgeving.

Onderwijs & Opvoeding

14

Lesgeven. Begeleiden. Stimuleren. Ingrijpen.

Ontdekken.

Pluspunten? Werken met kinderen en hun opvoeders verveelt nooit, geen dag is hetzelfde. Als leraar zit je niet lang zonder werk. Zeker in de Randstad en Almere is veel vraag naar goede leraren. En ook voor hulpver-leners is er genoeg te doen. Je levert een waardevolle bijdrage aan het leven van de kinderen met wie je werkt.

• Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

• Logopedie• Pedagogiek

• Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Wat kan ik worden? Leraar bijvoorbeeld, voor zowel de kleuters als groep acht. Of logopedist, die stotte-rende kinderen helpt. Pedagogisch mede-werker in een jeugdinrichting of medisch kinderdagverblijf. Leerlingbegeleider in het onderwijs. Opvoedondersteuner bij een Centrum voor Jeugd en Gezin. Voogd bij Bureau Jeugdzorg. Gezinscoach. Veel mogelijkheden dus. Maar je maakt altijd een verschil in het leven van een kind.

Iets voor jou? • Je wilt graag werken met kinderen

en jongeren• Je bent nieuwsgierig, staat open

voor hun verschillen• Je wilt een bijdrage leveren aan

de ontwikkeling van kinderen• Je hebt interesse in hun achtergrond

en in hun ouders of opvoeders• Je kunt zelfstandig werken en

verantwoordelijkheden nemen

Je draagt bij aan de

ontwikkeling van kinderen

Page 9: Orientatiegids 2013-2014

17www.windesheimflevoland.nl/techniekbouwenruimteTechniek, Bouwen & Ruimte16

Ik wil mijn ideeën omzetten in mooie, duurzame

producten!

Je wilt maken, bouwen, creëren, ontwerpen én realiseren. Dat is de wereld Techniek,

Bouwen & Ruimte. Zowel het bedenken en ontwerpen van een bouwconstructie als het

ontwikkelen van een app voor een smartphone passen hierin. Een breed werkterrein dus,

waarin je zowel met je hoofd als je handen werkt. Je ideeën moeten immers doorgerekend

en gepland worden, en de uitvoering moet ook begeleid worden. Een wereld voor jou?

Techniek, Bouwen & Ruimte

Creëren en ontwerpen.

Bouwen aan iets tastbaars.

Goede technici komen

makkelijk aan een baan

Pluspunten? Met een diploma op het gebied van Techniek, Bouwen & Ruimte is de kans op werk groot. Goede technici komen makkelijk aan een baan. Bovendien ga je voor grote, uitdagende projecten, welke opleiding je ook kiest. Je werkt aan heel concrete dingen, ziet het resultaat van je werk. Zelfs als je vooral beleid schrijft, heeft dat gevolgen voor je omgeving. En door veel met duurzaamheid bezig te zijn, zorg je ook goed voor deze omgeving.

Wat kan ik worden?In deze technische wereld kun je kiezen voor de echte technische beroepen, zoals constructeur, software engineer of product-ontwerper. Een andere mogelijkheid is een adviesfunctie, zoals technisch, verkeers- kundig of bouwkundig adviseur, innovatie-adviseur of consultant. Of je gaat leiding geven, beleid maken, als zelfstandige aan de slag, er is van alles mogelijk. En is Nederland je te klein? Met een technische opleiding kun je gemakkelijk in het buitenland werken.

• Bouwkunde• Engineering, Design and Innovation (Ondernemen,

Innovatie en Techniek)• Industrieel Product

Ontwerpen • Informatica (Information

Engineering)• Mobiliteit (Verkeerskunde)

• Werktuigbouwkunde

Iets voor jou?• Je bent actief, ondernemend en

dynamisch• Je bent nieuwsgierig• Je bent niet bang voor exacte vakken• Je bent een ambitieuze, harde werker • Je hebt zin in nieuwe uitdagingen

Page 10: Orientatiegids 2013-2014

19www.windesheimflevoland.nl18 Van mbo naar hbo

Wil je doorstuderen na het behalen van je mbo-diploma? Je bent niet de enige

die erover denkt. Omdat je bijvoorbeeld nog meer wilt leren, omdat je graag een

hbo-diploma wilt of omdat je jezelf nog te jong vindt om al fulltime aan het werk

te gaan. Het is een mooie kans, maar niet iedereen maakt de overstap van mbo

naar hbo soepel. Windesheim Flevoland wil je graag helpen om deze stap succes-

vol te maken.

Van mbo naar hbo

Het verschil tussen mbo en hboOp het hbo zul je harder moeten studeren, de opleiding vraagt meer van je studie- vaardigheden. Je studeert immers een niveau hoger, leert kennis op je eigen manier toepassen en er wordt meer zelf-standigheid van je verwacht. Niet bij iedereen gaat dit vanzelf, maar je kunt uiteraard ondersteuning krijgen bij het aanleren van deze vaardigheden.

BegeleidingBij de overstap van mbo naar hbo krijg je van ons de nodige begeleiding. Vanuit je eigen opleiding, van je vaste studentbege-leider en je docenten. We kunnen je ook helpen met extra taalles of psychologische hulp. Bovendien werkt Windesheim Flevoland samen met ROC’s in de buurt. Het onderwijs wordt op elkaar afgestemd en er wordt gekeken naar een optimale doorstroom van mbo naar hbo.

Sneller studerenMoet je nog per se vier jaar studeren na het mbo? Nee, sommige opleidingen mag je versneld afronden als je het niveau aan-kunt. De opleiding Informatica (Information Engineering) biedt bijvoorbeeld de moge-lijkheid om in drie jaar af te studeren na een mbo-opleiding op het gebied van ICT. Neem contact op met de opleiding van jouw keuze om te kijken wat er mogelijk is.

Bel, mail, volg, like of bezoek ons!

Windesheim Flevoland InformatiecentrumOpeningstijden: werkdagen van 09.00 - 17.00 uurTelefoon: 088 469 88 88 E-mail: [email protected]

ColofonDeze brochure bevat informatie voor iedereen die zich wil oriënteren op een hbo-opleiding van Windesheim Flevoland. Productie: Communicatie Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Oktober 2012

Windesheim FlevolandHospitaaldreef 51315 RC Almerewww.windesheimflevoland.nl

Like ons op Facebookhttp://www.facebook.com/windesheimflevoland

Word vrienden op Hyveshttp://windesheimflevo.hyves.nl/

Volg ons op Twitterhttp://twitter.com/windesheimflevo

BereikbaarheidWindesheim Flevoland is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en de auto. Het gebouw ligt binnen tien minuten lopen van station Almere Centrum en de bus stopt voor de deur. Kijk op de website voor een routebeschrijving.

Page 11: Orientatiegids 2013-2014

www.windesheimflevoland.nl Ik kies

In welke wereld pas jij?