Vierschaarkroniek maart 2015

16
KRONIEK VIERSCHAAR WAASMUNSTER - MAART 2015 PAGINA 03 - VERKEER EN VEILIGHEID BUURT INFORMATIE NETWERKEN (BIN) TE WAASMUNSTER BEZOEK ONZE WEBSITE WWW.WAASMUNSTER.BE

description

 

Transcript of Vierschaarkroniek maart 2015

Page 1: Vierschaarkroniek maart 2015

KRONIEKVIERSCHAARWAASMUNSTER - MAART 2015

PAGINA 03 - VERKEER EN VEILIGHEID

BUURT INFORMATIE NETWERKEN (BIN) TE WAASMUNSTER

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

Page 2: Vierschaarkroniek maart 2015

06

04

10

Leven en welzijn 04 Een horecazaak in Waasmunster?

Wegwijs in het nieuw gemeentelijk reglement.05 Terugblik: Sporthappening06 De Zonnige Woonst renoveert huurwoningen in

Waasmunster07 Dans je leven lang07 Gamet mijn kind te veel?08 Maart: internationale maand van dikkedarmkanker08 Het gemeentebestuur van Waasmunster zoekt jobstudenten09 Terugblik: Dag DKO

Milieu en natuur09 Nationale inzamelactie van oude elektro van 20 tot 28 maart10 Energiepremies 2015

Verkeer en veiligheid03 Buurt Informatie Netwerken (BIN) te Waasmunster

Vrije tijd14 Kom mee buiten spelen op woensdag 1 april 201515 Oproep aan alle lezers tussen 5 en 105 jaar!15 Lezen is LACHEN, althans dat is het thema van de Jeugd-

boekenweek 2015.

Uit in Waasmunster12 Activiteitenkalender13 Uit-Tip

Varia16 Ter info

14

15

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

Vierschaarkroniek | Maart 20152

Page 3: Vierschaarkroniek maart 2015

Verkeer en veiligheid

HUIDIGE TOESTAND BIN’S

Door zijn ligging (aan het op- en afritcom-plex van de E17 en aan de gewestwegen N70 en N446) en door de aanwezigheid van de villawijken op de Heide is onze ge-meente steeds al een aantrekkingspool ge-weest voor rondtrekkende dievenbendes…Sedert 2013 bestaat er in Waasmunster een Buurt Informatie Netwerk. Als eerste werd de BIN “VEKUWE” opge-richt (wijk Van Eyckpark-Kuilstraat-Wever-straat). In 2014 werd dit BIN stelselmatig uitgebreid naar andere wijken op de Heide zodat het hele heidegebeid (ten oosten van de N446) nu deel uitmaakt van een BIN. Dit BIN telt momenteel al 425 aangesloten gezinnen!

Daarnaast werd er in 2014 ook een twee-de BIN opgestart door de bewoners van de Baverikstraat…dit BIN kreeg de naam “WAASMUNSTER-NOORD” en omvat de straten ten noorden van de E17 en ten wes-ten van de N446. Waasmunster-Noord telt ondertussen 50 leden maar is nog in volle expansie.

WAT IS NU EEN BIN?

Een Buurt Informatie Netwerk is een ge-structureerd samenwerkingsverband tussen burgers, de lokale politie en de lokale over-heid in een afgelijnd gebied dat bijdraagt tot volgende doelstellingen: Het verhogen van het algemeen veilig-heidsgevoel, het bevorderen van het sociaal buurtgevoel en het verspreiden van de pre-ventiegedachte. Om deze doelstellingen te bereiken zal het BIN wederzijds info uitwisselen via een vastgelegd communicatieplan:

• Info van de BIN-leden naar de politie : alle verdachte zaken worden onmiddellijk ge-meld aan de dienst 101

• Info van de politie naar de BIN-leden : bij dringendheid ontvangen de BIN-leden zeer snel een ingesproken bericht op hun telefoon- of gsm-toestel waarin ze worden verwittigd van recent gepleegde feiten of verdachte personen/voertuigen. Zo is heel de buurt meteen alert en waakzaam! Bij niet-dringendheid wordt er feedback gegeven aan de BIN-leden via mail.

De BIN-leden sluiten zich aan bij het BIN door betaling van een kleine jaarlijkse bij-drage (onkosten telefonie) en door het ondertekenen van een huishoudelijk regle-ment.Een BIN heeft pas kans op slagen als het start vanuit een burgerinitiatief en er dus een groot draagvlak is in de eigen buurt. De coördinator van een BIN is dan ook telkens een inwoner van de eigen buurt die het voortouw neemt om een BIN in zijn buurt op te starten. Deze coördinator wordt hierin ondersteund door de politie en de gemeente.Iedereen die tot de omschreven wijk be-hoort is vrij toe te treden en kan zich op een positieve manier inschrijven in het BIN-project.

WAT IS EEN BIN NIET?

Het BIN is geen burgerwacht en voert geen patrouilles uit. De BIN-leden kunnen geen politionele taken op zich nemen of optre-den in naam van de politiediensten.

HERKENBAARHEID

De leden kunnen hun lidmaatschap dui-delijk maken door het aanbrengen van een BIN-sticker vooraan hun woning (brieven-bus).

De wijk waarin het BIN actief is wordt afge-bakend door speciale BIN borden.

TOEKOMST VAN DE BIN’S IN WAASMUNSTER?

In samenspraak met de gemeente werd be-slist om het grondgebied van Waasmunster op te delen in 5 zones waarin telkens een BIN kan opgestart wordenDeze indeling werd gemaakt volgens geo-grafisch en strategisch belang. Zie kaart.

KANDIDAAT COÖRDINATOREN / BIN-LEDEN GEZOCHT!

Voor de verdere uitbouw van het BIN-ver-haal in Waasmunster zijn we nog op zoek naar burgers die in hun buurt een BIN wil-len opstarten (als coördinator) en natuurlijk ook naar burgers die nog willen aansluiten bij een reeds actieve BIN of bij een nieuw op te richten BIN.

Heeft u interesse om hieraan mee te wer-ken kan u dit opgeven via: [email protected] of via 052/257.101 (algemeen nummer PZ Ham-me-Waasmunster)

Tom De Beer

Hoofdinspecteur PZ Hamme-Waasmunstergemandateerde politieambtenaar BIN- project

Buurt Informatie Netwerken (BIN) te Waasmunster

Lijst 1WaasmunsterNoord-West

Lijst 4WaasmunsterCentrum

Lijst 5Sint-Anna

Lijst 3Sombeke en Elversele

Lijst 2Heide

Maart 2015 | Vierschaarkroniek 3

Page 4: Vierschaarkroniek maart 2015

Leven en welzijn

Waarom besloot het bestuur een nieuw reglement in te voeren voor het verkrij-gen van een tap- en exploitatievergun-ning? GDB: Voor het uitbaten van een horeca-zaak is er heel wat federale en Vlaamse regelgeving die moet gevolgd worden. Ik denk hierbij aan de tapvergunning, de mi-lieuregelgeving, stedenbouwkundige voor-schriften, brandveiligheidsvoorschriften enzovoort. Om dit kluwen van regelgeving wat overzichtelijk te houden, heeft de ge-meente een eigen reglement uitgewerkt waarin al deze elementen vervat zitten.

Wat houdt de vergunning juist in?GDB: Alle horecazaken in Waasmunster hebben verplicht een exploitatievergun-ning nodig. Deze vergunning verleent hen het recht om een zaak te openen op het adres dat men invulde op het aanvraag-

formulier. Een tapvergunning is enkel no-dig voor horecazaken die gegiste of sterke dranken willen verkopen. In de vergunning worden ook bepalingen opgenomen over brandveiligheid en geluidsnormen

Op welke manier kan men een tap- en exploitatievergunning aanvragen? GDB: Op de gemeentelijke website is een aan-vraagformulier beschikbaar onder de rubriek ‘werken en ondernemen’. Om dit document te kunnen downloaden moet je doorklikken naar ‘ondernemen’ en daarna verder gaan naar ‘Tap- en exploitatievergunning’. Daar kunnen geïnteresseerden ook het volledige reglement nalezen. Het ingevulde aanvraagformulier kan je met alle nodige bijlagen bezorgen bij de financiële dienst van het gemeentebestuur. Voor nieuwe uitbatingen ontvangen we de aanvraag graag twee maanden voorafgaand aan de opening van de horecazaak.

Wat gebeurt er na het indienen van de aanvraag?GDB: Het afleveren van de tap- en ex-ploitatievergunning is gekoppeld aan het resultaat van een aantal administratieve onderzoeken. Voor het verkrijgen van een exploitatievergunning gebeurt dit onder-zoek op twee vlakken. Er worden een aantal zaken gecontroleerd op basis van de gege-vens die worden ingevuld op het aanvraag-formulier (inschrijving in de Kruispuntbank, verzekeringen en aangifte bij het FAVV). In een tweede fase vraagt het gemeentebe-stuur adviezen bij de politie, de brandweer en de gemeentelijke dienst grondgebieds-zaken. Deze diensten gaan na of de nieuwe horecazaak kan voldoen aan alle wettelijke normen.

Exploitanten van horecazaken die ook een tapvergunning aanvragen, ondergaan een onderzoek naar hun moraliteit en zedelijk-heid. Dit onderzoek gebeurt zowel voor de exploitant als voor zijn aangestelde uitba-ters. Het moraliteitsonderzoek gebeurt op basis van een uittreksel uit het strafregister dat je kan opvragen bij de dienst burger-zaken van de gemeente waar je woont. Ten slotte wordt ook een onderzoek naar de hygiëne in de nieuwe horecazaak uit-gevoerd. Dit onderzoek gebeurt door de brandweer.

Op basis van de resultaten van de admi-nistratieve onderzoeken en rekening hou-dende met de verkregen adviezen, zal het college van burgemeester en schepenen een beslissing nemen over het al dan niet verlenen van de tap- en/of exploitatiever-gunning.

Blijven de verkregen vergunningen gel-dig? GDB: Wanneer een horecazaak een ver-gunning krijgt, blijft die normaal gezien gel-dig. Enkel wanneer de exploitant en/of de uitbater niet meer aan de voorwaarden uit het reglement voldoen, vervalt de vergun-

Sinds 1 januari 2015 is een nieuw gemeentelijk reglement van kracht voor het bekomen van een tap- en exploitatievergunning voor horecazaken. Waarom het gemeentebestuur dit reglement invoert en wat de gevolgen hiervan zijn voor de bestaande horecazaken vragen we aan Geert De Baere, medewerker financiën en lokale economie, bij wie je terecht kan om de vergunningen aan te vragen.

Een horecazaak in Waasmunster? Wegwijs in het nieuw gemeentelijk reglement.

Vierschaarkroniek | Maart 2015 4

Page 5: Vierschaarkroniek maart 2015

Leven en welzijn

ning. Ook bij ingrijpende verbouwingen of wanneer een horecazaak besluit een extra activiteit op te starten moet een wijziging van de vergunning aangevraagd worden.

Hoe verloopt de vergunningsaanvraag voor bestaande horecazaken?GDB: De richtlijnen in het nieuwe regle-ment zijn zowel van toepassing op nieuwe als op bestaande zaken. Dit houdt in dat ook exploitanten van bestaande horeca-

zaken een nieuwe aanvraag moeten in-dienen voor het verkrijgen van een exploi-tatievergunning en een tapvergunning. Gedurende de administratieve onderzoe-ken mogen de bestaande horecazaken open blijven. Nadien ontvangen zij, als de onderzoeken gunstig werden afgesloten, een nieuwe vergunning voor de uitbating van hun zaak.

Bedankt voor dit gesprek Geert!

MEER INFO:

Voor meer informatie kan je terecht bij Geert De Baere, [email protected] of 052 46 95 20

TERUGBLIK: SPORTHAPPENING

Op vrijdag 30 januari vond de jaarlijkse Sporthappening plaats, met huldiging kampioenen en uitreiking sportprijzen en met extra animo door demo’s van Capoeira, Krav Maga, Hondenschool Onder Ons en een interview met wereldkampioen mountainbike Fabrice Mels.

Volgende prijzen werden uitgereikt:Sportfiguur 2014: Gilles Baert, Artistie-ke Gymnastiek Heren, Seniores BSportploeg 2014: HKW Jeugdsportfiguur 2014: Jasper Beck, Artistieke gymnastiek Heren, Juniores BJeugdsportploeg 2014: HKWSportverdienste 2014: Willy De Wilde

en Maria Van Rossem, al van bij de op-richting actief bij DHC WaasmunsterGouden Victor: Norbert Beirnaert, speler en vrijwilliger bij FC Zeemeermin gedurende meer dan 40 jaar.

Maart 2015 | Vierschaarkroniek 5

Page 6: Vierschaarkroniek maart 2015

Leven en welzijn

De Zonnige Woonst renoveert huurwoningen in WaasmunsterDe Zonnige Woonst is een door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen erkende huisvestingsmaatschappij. Ze is actief in drie gemeenten: Hamme, Temse en vanaf 2015 ook Waasmunster.

Hun hoofdactiviteit bestaat uit het bou-wen en verhuren van sociale woningen. Het huuraanbod bestaat uit 448 appartemen-ten met 1, 2 of 3 slaapkamers en 853 wo-ningen met 1 tot 4 slaapkamers. De maat-schappij breidt haar aanbod nog verder uit: verschillende nieuwbouw- en renovatie-projecten zijn in uitvoering of in ontwerp.

Daarnaast bieden ze ook sociale kavels en woningen voor verkoop aan.

Ze kocht vorig jaar enkele woningen aan in Waasmunster met de bedoeling om ze volle-dig te renoveren en daarna te verhuren. In de toekomst wenst zij dit aanbod uit te breiden.

Onze gemeente heeft beslist de inwoners van Waasmunster voorrang te geven voor sociale woningen in de gemeente. Deze voorrang geldt ook voor de woningen die De Zonnige Woonst zal aanbieden.

Vanaf dinsdag 17 maart 2015 kan u zich inschrijven voor deze woningen als u aan de wettelijke inschrijvingsvoor-waarden voldoet.

Voor inlichtingen kan u contact opnemen met de sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst via het nummer 052 470 471 of ga even langs op hun secretari-aat, Rozenhoed 1 te Hamme, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 9 en 12u.

U kan ook een afspraak voor inschrijving maken met de medewerkers van De Zonni-ge Woonst in het Sociaal Huis, Molenstraat 41 te Waasmunster, op dinsdag 17 en 31 maart 2015, telkens van 13.30 tot 15.30 uur.

Vierschaarkroniek | Maart 2015 6

Page 7: Vierschaarkroniek maart 2015

Leven en welzijn

Dans je leven langOp 09/08/2013 ondertekenden het ge-meente- en OCMW-bestuur van Waas-munster het charter ‘Gezonde Gemeente’.

Met dit charter hebben we ons als gemeen-te geëngageerd om de komende jaren werk te maken van een samenhangend lokaal ge-zondheidsbeleid, dat iedereen kansen biedt en stimuleert om gezond te leven in een gezonde omgeving, en dat zorg toegan-kelijker maakt. Waasmunster zal dit doen door onder meer sensibiliserende acties op te zetten en structurele maatregelen te nemen. Omdat “bewegen” belangrijk is voor onze gezondheid, organiseren we vanuit het gemeentebestuur in samenwer-king met de Gezinsbond, OKRA, Zieken-zorg, KVLV-Ruiter, KVLV-Sombeke, L.V.W.,

MARKANT, Werk van den Akker en KWB een dansnamiddag voor onze 55+ers. Deze dansnamiddag gaat door op 8 april 2015 in het cultureel Centrum Hoogendonck, Nij-verheidslaan 48 te Waasmunster.

De deuren gaan open om 13 uur, de dans-namiddag start effectief om 14 uur. Ver-moedelijk einduur is 17 uur. Inkom is €2, welkomstdrankje en versnapering zijn in-begrepen. Kaarten zijn te verkrijgen via de verenigingen hierboven of op Het Sociaal Huis, Molenstraat 41 te Waasmunster. In-schrijven kan van maandag 02/03 tot en met vrijdag 27/03.

Gamet mijn kind te veel?Veel jongeren vinden het leuk om te ga-men, maar als ouder wil je het natuurlijk gezond houden.

Gamen is een leuke vorm van vrijetijds-besteding en heeft heel wat voordelen. Gamen op zichzelf is dus niet slecht. Het is wel belangrijk om een evenwicht te zoe-ken tussen gamen en andere activiteiten (vrienden, hobby’s,…).

Als je zoon/dochter alleen maar bezig is met gamen, kan dit een terechte reden zijn tot bezorgdheid. Mogelijke signalen die kunnen wijzen op problematisch gamege-drag zijn: slechte schoolresultaten, minder afspreken met vrienden, vermoeidheid, prikkelbaar als er niet mag gegamed wor-den,… Regels en afspraken over gamen zijn dus heel belangrijk, zelfs al op jonge leeftijd. Hoe vaak en wanneer laat ik mijn zoon/dochter gamen? Waarom zijn games ver-slavend? Hoe zorg je ervoor dat gamen geen probleem wordt?

Kamp je als ouder met deze vragen of ben je bezorgd over het gamegedrag van jouw zoon/dochter, dan kan je hiervoor

terecht bij de vroeginterventiedienst van CGG Waas & Dender. Het aanbod vroe-ginterventie bestaat uit gratis individuele gesprekken voor jongeren en hun ouders. Ook opvoeders, begeleiders, leerkrach-ten,… kunnen voor advies en vorming te-recht bij de preventiedienst van CGG Waas en Dender.

CONTACT VROEGINTERVENTIEKoning Albertstraat 149200 [email protected]

CONTACT PREVENTIEGrote Peperstraat 159100 [email protected]

CENTRAAL NUMMER: 078 35 34 35

Het aanbod vroeginterventie is een samenwerkingsverband tussen CGG Waas en Dender en de steden/gemeenten Dendermonde, Buggenhout, Hamme, Lebbeke en Waasmunster.

Maart 2015 | Vierschaarkroniek 7

Page 8: Vierschaarkroniek maart 2015

Leven en welzijn

Het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker nam een goede start: in 2013 heeft maar liefst 48,7% van de aangeschrevenen de afnameset gebruikt en teruggestuurd. In heel Vlaanderen werden in 2013 dus 117 579 stoelgangssta-len onderzocht binnen het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkan-ker. Ook de cijfers voor 2014 gaan die richting uit. Het Centrum voor Kanker-opsporing en de Vlaamse overheid zijn heel tevreden met het feit dat zovelen deelgenomen hebben. Toch streven zij naar een participatiecijfer van 60% tegen 2020. Nog heel wat werk voor de boeg dus, ook binnen onze gemeente.

Maart: internationale maand van dikkedarmkanker

In 2013 ontvingen 414 mensen uit Waas-munster een uitnodiging, 51,7 % van hen nam deel. Velen onder hen worden in 2015 uitgenodigd om een tweede keer deel te nemen. Tot de leeftijd van 74 jaar herhaal je dit onderzoek namelijk het best om de twee jaar. Andere personen uit onze gemeente zullen in 2015 voor het eerst een afnameset ontvangen. Daarom willen we als gezon-de gemeente tijdens deze internationale maand van dikkedarmkanker samen met Lo-go-Waasland vzw het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker extra in de verf zetten.

Met dit bevolkingsonderzoek kan men dik-kedarmkanker en voorstadia ervan (polie-

pen) opsporen. De behandeling in een vroeg stadium van dikkedarmkanker verhoogt sterk de kans op genezing. Bij de behande-ling van poliepen kan men de kans om dik-kedarmkanker te krijgen verminderen. In 2015 worden alle 56-58-60-62-64-66-68-70-72-74 jarigen (altijd de pare leeftijden van 56 tot en met 74 jaar) uitgenodigd. Met de post krijgt elke deelnemer gratis een afnameset om thuis een staal van de stoel-gang te nemen en op te sturen naar het labo waar de hoeveelheid bloed in de stoelgang wordt gemeten. Binnen 14 kalenderdagen ontvangt de deelnemer en diens (huis)arts het resultaat. Als alles in orde is, ontvangt de deelnemer twee jaar later een nieuwe afna-

meset tot en met zijn/haar 74-ste verjaardag. Bij een te grote hoeveelheid bloed, is een kijkonderzoek van de dikke darm (volledige coloscopie) nodig.

Heb je persoonlijke vragen, neem contact op met je huisarts!

VRAGEN OVER HET BEVOLKINGSONDERZOEK?

Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of stuur een e-mail naar [email protected] of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur.

Het gemeentebestuur van Waasmunster zoekt jobstudenten• Schoonma(a)k(st)ers voor het gemeentehuis• Medewerker voor de toeristische dienst • Medewerker voor het ambachtelijk weekend • Medewerker voor de toeristische dienst en jeugddienst

De periodes en voorwaarden voor de vakantiejobs kan je terugvinden op de gemeente-lijke website www.waasmunster.beKandidaturen kunnen uitsluitend ingediend worden via een formulier dat je kan aanvragen of afhalen op het gemeentehuis, personeelsdienst (tel. 052 46 95 26) of via e-mail: [email protected]. Het formulier kan je ook downloaden op de website www.waasmunster.be.

De inschrijvingsformulieren dienen in ons bezit te zijn vóór 10 APRIL 2015.

Vierschaarkroniek | Maart 2015 8

Page 9: Vierschaarkroniek maart 2015

Milieu en natuur

Net als vorig jaar organiseert Recupel van 20 tot 28 maart, in nauwe samenwerking met Waasmunster, de afvalintercom-munale Miwa, de Kringwinkels en de elektrohandels een grootscheepse nati-onale inzamelcampagne van afgedankte elektro-apparaten.

Ter ondersteuning en stimulans van deze actie wordt er een competitie tussen ge-meenten georganiseerd. De gemeente die in de actieweek het meeste kilo’s AEEA per inwoner inzamelt, wint een reuze-ontbijt-picknick die deze zomer gratis aan de inwo-ners aangeboden wordt.

HOE PARTICIPEREN AAN EEN DUURZAAM MILIEUBELEID ?

Breng jouw afgedankte elektro-apparaten naar één van de talloze Recupel ophaal-punten. Je kan er, indien het apparaat nog

werkt, mee terecht in een Kringwinkel of hergebruikcentrum.Werkt het apparaat niet meer, dan kan je het gratis kwijt in het containerpark of in uw elektrowinkel.

Nationale inzamelactie van oude elektro van 20 tot 28 maart

Je vindt een overzicht van de Recupel afdankpunten in jouw buurt op de campagnewebsite www.samenrecycleren.be en via de ‘Recycle!’-app die gratis beschikbaar is voor Apple-iOS en Android-toestellen.

TERUGBLIK: DAG DKO

Op zaterdag 31 januari om 15 uur vierde de Academie de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs onder het motto Kunst (k)linkt: op deze feestelijke dag gaven de leerlingen van de academie ‘Ter Beuken’, filiaal Waasmunster, het beste van zich-zelf. Opzwepende muziek en vrolijke teksten weerklonken… de leerlingen viool, piano, fluit, saxofoon, blokfluit en koperblazers zorgden samen met de woordklas-sen en de klassen Algemene Muzikale Vorming voor een onvergetelijk concert in een volle zaal in GC Hoogendonck.

Maart 2015 | Vierschaarkroniek 9

Page 10: Vierschaarkroniek maart 2015

Milieu en natuur

Energiepremies 2015

Het pakket energiepremies wordt toege-kend en uitbetaald door de netbeheerders (Eandis) en een deel door de gemeente Waasmunster. De nadruk ligt op isolatie-maatregelen in bestaande woningen en investeringen in groene energie. Daarnaast blijft in 2015 de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen verder lo-pen voor wie investeert in dakisolatie in een woning die al minstens 5 jaar in gebruik is. Voor nieuwbouwwoningen kunt u in aan-merking komen voor een E-peilpremie als de woning aanzienlijk beter scoort dan de wettelijke eisen, en kunt u genieten van een korting op de onroerende voorheffing.

Voor 2016 wordt er een afbouw van een aantal energiepremies aangekondigd. Een definitieve beslissing hierover wordt ver-wacht in de eerste helft van 2015.

In Vlaanderen worden ook in 2015 energiepremies gegeven voor energiebespa-rende maatregelen, dit zowel voor een bestaande woning als een nieuwbouwwo-ning. Daarnaast kunt u in Waasmunster ook een energielening van de Vlaamse overheid aanvragen om uw energiebesparende investeringen te financieren.

OVERZICHT PREMIES VOOR NIEUWBOUWWONINGEN IN 2015

Indien uw woning een stuk beter scoort dan de wettelijke eisen, kunt u voor nieuwbouwwoningen zowel een E-peilpremie van de netbeheerder ontvangen als genieten van een korting op de onroerende voorheffing. Voor bouwaanvragen vanaf 2015 (wettelijk E-peil maximaal E60) kunt u een E-peilpremie van de netbeheerder aanvragen vanaf E30 of lager.

Voor bouwaanvragen vanaf 2015 krijgt u automatisch een korting van 50 % op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maxi-maal E40 en dit gedurende 5 jaar. De korting bedraagt 100 % op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E30 en dit gedurende 5 jaar.

Energiepremies via Eandis

Bouwaanvraag vanaf 1/1/2015 tot 31/12/2015

≤E30 nieuwbouwwoning E-peil premie: 1800 € + 50 €/punt tov E30

≤E30 nieuwbouwappartement E-peil premie: 800 € + 30 €/punt tov E30

Bouwaanvraag vanaf 1/1/2014 tot 31/12/2014

≤E40 nieuwbouwwoning E-peil premie: 1800 € + 50 €/punt tov E40

≤E40 nieuwbouwappartement E-peil premie 800 € + 30 €/punt tov E40

Bouwaanvraag voor 1/1/2014

• E-peil premie : indien het bereikte E-peil minstens 20 punten lager is dan het wettelijk vereiste E-peil op het ogenblik van de bouwaanvraag.

• Premie zonneboiler: 550 euro per m², max 2750 euro, max 50% factuur• Premie warmtepomp: premie van max 1700 euro, afhankelijk van type

Extra voor beschermde afnemers: 20% hogere E-peilpremie, 50% hogere premie voor zonneboiler en warmtepomp

www.energiesparen.be

Vierschaarkroniek | Maart 2015 10

Page 11: Vierschaarkroniek maart 2015

Milieu en natuur

OVERZICHT ENERGIEPREMIES VOOR BESTAANDE WONINGEN IN 2015

premies via de gemeente Waasmunster (facturen < 6 maanden)

Installatie van waterverwarmingssysteem op zonne-energie

Vast premiebedrag 325 euro

Dakisolatie of zoldervloerisolatie van onbewoonde zolder

10% van het factuurbedrag, maximum 125 euro (R-waarde min. 3,5 m²K/W)

Hoogrendementsbeglazing 10% van het factuurbedrag, maximum 125 euro(U-waarde min. 1,1 W/m²K)

Energiepremies via Eandis(eindfacturen vanaf 1 januari 2015)

Dakisolatie via aannemer 6, 7 of 8 €/m² (R-waarde minstens 3,5; 4,0 of 4,5 m²K/W)

Dakisolatie doe-het-zelf 3, 3,5 of 4 €/m² (R-waarde minstens 3,5; 4,0 of 4,5 m²K/W)

Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde via aannemer

15 €/m² (R-waarde minstens 2,0 m²K/W)

Na-isolatie bestaande spouwmuur via aannemer

6 €/m² (conform STS 71-1)

Vloerisolatie via aannemer 6 €/m² (R-waarde minstens 1,2 m²K/W)

Hoogrendementsbeglazing via aannemer • bij vervanging enkel glas: 12 €/m²  (U-waarde max 1,1 W/m²K)• bij vervanging enkel of dubbel glas: 15 €/m² (U-waarde max 0,8 W/m²K)

Warmtepomp via aannemer premie van max 1700 euro (afh. van type)

Zonneboiler via aannemer 550 euro per m², max 2750 euro, max 50% factuur

Combipremie bij gelijktijdige investering in nieuwe ramen met hoogrendementsglas en muurisolatie via aannemer

• bij raamvervanging enkel glas: 48 €/m²  (Ug-waarde max 1,1 W/m²K, Uw-waarde 1,7 W/m²K), max 1680 euro

• bij raamvervanging enkel of dubbel glas: 60 €/m² (Ug-waarde max 0,8 W/m²K, Uw-waarde max 1.7 W/m²K), max 2100 euro

• de premie voor muurisolatie blijft identiek

Extra voor beschermde afnemers 50% verhoging op bovenvermelde premiehoogtes en maxima.

Individuele condensatieketel voor beschermde klanten via aannemer

premie van 800 €

belastingvermindering dakisolatieDe belastingvermindering bedraagt in 2015, 30 % van de dakisolatiewerken met een maximum van 3040 euro voor inkomstenjaar 2015 (= factuur betaald in 2015). Er is geen belastingkrediet van toepassing wat betekent dat u enkel van deze belastingvermindering kunt genieten als u effectief ook belastingen moet betalen. De woning moet al minstens 5 jaar in gebruik zijn bij de start van de werken. De Rd-waarde van de dakisolatie bedraagt minstens 2,5 m²K/W.

energielening In 2015 kunt u een energielening van de Vlaamse overheid afsluiten (voorheen FRGE-lening). Met een energielening kunt u energiebe-sparende investeringen financieren in uw woning. U kunt maximum 10.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 5 jaar. De intrest bedraagt 0% of 2%.U kunt de energielening enkel aanvragen bij Interwaas. Meer info: www.energiesparen.be/energielening of www.interwaas.be

Meer informatie op www.energiesparen.be, www.eandis.be (voor premies Eandis) en www.waasmunster.be (voor premies Waasmunster; via ‘Wonen’ en vervolgens ‘premies wonen’). Via e-mail: [email protected].

Maart 2015 | Vierschaarkroniek 11

Page 12: Vierschaarkroniek maart 2015

in Waasmunster sport

uitstappen

evenement

expo

cursus

SPORT OVERDAG

VAN 25/09/14 TOT 25/06/15 DI, DO VAN 14:00 TOT 15:00

Zin om te sporten overdag, tijdens de werk-week? Dat kan! Op dinsdag en donderdag kan je komen sporten van 14 tot 15 uur. Een gedi-plomeerde lesgeefster laat je een uur bewegen op fijne muziek. Van BBB, step-aerobic tot lati-no aerobic. Ben je 18+? Van harte welkom!

Prijs: 2 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48. Org.: Sportdienst WaasmunsterInfo: http://www.waasmunster.be

BERT OF ROY: IETS NIET

VRIJ 06/03/15 VAN 20:00 TOT 22:00

Twee mannen besluiten hun conflict te laten voor wat het is en hun gesprek over een andere boeg te gooien. De vraag is over welke boeg. En in welk gesprek ze belanden. Iets Niet is een hu-moristische dialoog van het theaterduo BERT of ROY dat zowel doet denken aan Beckett als aan Gaston en Leo..

Uitvoerder: Bert Haelvoet en Roy Aernouts.Prijs: 13 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC HoogendonckInfo: 052/46 34 24, [email protected], http://www.waasmunster.be

INSCHRIJVEN VOOR EEN STAND TWEEDEHANDSBEURS 19/04/15

ZA 07/03/15 OM 00:01

Op zaterdag 7 maart kan je je inschrijven voor een stand op de Tweedehandsbeurs van de Gezinsbond Waasmunster op zondag 19 april 2015 in GC Hoogendonck via Gezinsbond-waasmunster.be.

Locatie: Huize Moens. L. Reychlerstraat 37. Info: [email protected]

4 HOOG: DE KONING ZONDER SCHOENEN

ZO 08/03/15 VAN 14:00 TOT 16:00

Een voorstelling over verdriet, hoop en geluk.Over geven en krijgen en dat rijkdom veel meer is dan rijk zijn. De koning zonder schoenen is een echte 4Hoog klassieker. Aansluitend work-shop ism de Academie voor Beeldende Kunst

Prijs: 7 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC HoogendonckInfo: 052/46 34 24, [email protected], http://www.waasmunster.be

BUITENGEWOON! SCHAKELKOKEN

DI 10/03/15 OM 11:30 DI 10/03/15 OM 19:30

Schakelkoken met Mia. Wij gaan de vegetari-sche toer op! Wie zin heeft om mee te werken brengt schort, snijplank en mes mee.

Uitvoerder: Mia Vlaminck. Prijs: 20 EURLocatie: POC. Rivierstraat 12. Org.: Markant WaasmunsterInfo: http://www.markantvzw/waasmunster

GOSA: INTERGEWESTELIJKE PRIJSKAARTING 2015 - BIEDEN EN WHISTEN

WOE 11/03/15 VAN 13:00 TOT 17:30

Gezinsbond organiseert een intergewestelijke prijskaarting op woensdag 11 maart 2015 in Belsele in het parochiehuis (achter de kerk). In-schrijven van 13:00 tot 13:30. Loten voor maat. Inleg 1,5 EUR en ... iedereen prijs.

Prijs: 1,5 EURLocatie: POC. Rivierstraat 10. Info: [email protected]

BUITENGEWOON ! VASTENBEZINNING

DI 17/03/15 VAN 14:30 TOT 16:00

Vastenbezinning met aansluitend koffie en gebak.

Locatie: Abdij Roosenberg. Oudeheerweg-Heide 3. Org.: Markant WaasmunsterInfo: http://www.markantvzw/waasmunster

LAM GODS EN PETER SCHMIDT

DO 19/03/15 VAN 19:30 TOT 21:30

Peter Schmidt is filoloog, theoloog en titu-lair-kannunik van het Sint-Baafskapittel en is een van de meest eminente ‘Lam Gods’-speci-alisten. Hij publiceerde in 2005 een standaard-werk over dit kunstwerk. In zijn voordracht gaat hij, met bewondering en verwondering en nooit geziene detailfoto’s, in op de kleinste de-tails van dit kunstwerk, oa de rol van het getal 8 in de compositie vh. schilderij.

Uitvoerder: Peter Schmidt. Prijs: 5 EURLocatie: Abdij Roosenberg. Oudeheerweg-Heide 3. Org.: Abdij RoosenbergInfo: 03/7723392, [email protected], http://www.abdij-roosenberg.be

DE SPELERIJ: LARS

VRIJ 20/03/15 VAN 20:00 TOT 22:00

Helena, Ronald en Adriaan: drie zestigplussers, misschien niet meer piepjong, maar zeker nog niet uitgeblust. Integendeel, ze hebben dezelf-de verlangens, hunkeringen en dromen als in hun jonge jaren. Van buiten lijkt het of ze door

Activiteiten voor de UiT in Waasmunster-kalender van april 2015 moeten uiterlijk op 9 maart 2015 geregistreerd worden via www.uitdatabank.be Activiteiten die later ingevoerd worden, kunnen niet meer opgenomen worden.

HOE MOET JE EEN ACTIVITEIT INVOEREN IN DE UITDATABANK?• Ga naar www.uitdatabank.be• Maak een nieuwe account aan• Na het ingeven van een e-mailadres en paswoord, ontvang je een bericht met de

bevestiging van je registratie• Log in met je e-mailadres en paswoord• Nu kan je aan de slag om je activiteit in te voeren

OPGELET!De terugkerende activiteiten zullen voortaan enkel gepubliceerd worden in de Vierschaarkroniek van januari en september.

Vierschaarkroniek | Maart 2015 12

Page 13: Vierschaarkroniek maart 2015

het leven gehard zijn, maar van binnen zijn ze van een ontroerende zachtheid..

Uitvoerders: Tuur De Weert, Camilia Blereau, Ron Cornet (in vervanging van Jaak Van Assche). Prijs: 16 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC HoogendonckInfo: 052/46 34 24, [email protected], http://www.waasmunster.be

LENTE TORNOOI BADMINTON CLUB BC DEN DROP

MA 23/03/15 VAN 20:00 TOT 22:00

Badmintontornooi voor leden en geïnteres-seerde nieuwe leden. Indeling ploegen gebeurt per lottrekking. Ploegen wisselen telkens..

Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: BC Den DropInfo: [email protected]

GOSA: BRUNCHEN MET CHRISTOFF & LINDSAY MET MUZIEK UIT DE JAREN 50/60/70/80

DI 24/03/15 OM 10:00

Na het ophalen van de deelnemers met luxe autocar rijden we naar het “Hof Ten Eede in Haaltert”. Na een uitgebreide brunch volgt een fijne muzikale belevenis en grandioze dansna-middag.

Prijs: 49 EURLocatie: POC. Rivierstraat 10. Org.: Gezinsbond WaasmunsterInfo: [email protected]

BLOEMSCHIKKEN VOOR HET PAASFEEST

WOE 25/03/15 VAN 19:30 TOT 22:00

Info komt later op de website, laat weten of je meedoet! [email protected].

Locatie: POC. Rivierstraat 10. Info: [email protected]

THE TRIPLETTES & THE BOGIE WOOGIE BUGLE BOYS: IT DON’T MEAN A THING IF IT AIN’T GOT THAT SWING

DO 26/03/15 VAN 14:30 TOT 17:30

The Triplettes zijn drie swingende meiden die hun publiek al vijf jaar onder dompelen in een heerlijk nostalgisch bad. In hun nieuwste show nemen The Triplettes je opnieuw mee naar de koekendozentijd van de jaren ‘30 en ‘40. Ze ver-laten ook wel even de woelige oorlogsjaren en zetten resoluut in op de bigbands, de swingor-kesten van weleer..

Prijs: 13 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC Hoogendonck ism de seniorenraadInfo: 052/46 34 24, [email protected], http://www.waasmunster.be

FOTOTENTOONSTELLING

VRIJ 27/03/15 VAN 20:00 TOT 22:00 ZA 28/03/15 VAN 14:00 TOT 18:00 ZO 29/03/15 VAN 10:00 TOT 18:00

Tentoonstelling door leden met foto’s van het voorbije jaar. Opening op vrijdagavond. Zon-dag van 12.00 tot 14.00 uur gesloten. Maak kennis met de resultaten van onze shoots. Daanaast persoonlijk werk en experimenten met technieken in de nabewerking. dit jaar ‘grunge’ toepassingen.

Locatie: Kasteel Blauwendael. Kerkstraat 21. Org.: Fotokring WaasmunsterInfo: 052 46 01 66

TURNKRING KERELS WAASMUNSTER: TURNSHOW

ZA 28/03/15 OM 19:00

Onze turnshow is een totaalspektakel van beeld, muziek, dans, prachtige kostuums, maar vooral, hoe kan het ook anders, turnen! 250 leden - jong en oud, recreatieve en wedstrijd-turners - zetten hun beste beentje voor om jou een fantastische avond te bezorgen.

Prijs: VVK: volwassenen: 12 EUR, kinderen (3-12j): 8 EUR, kassa: volwassenen: 14 EUR, kinderen (3-12j): 10 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: Turnkring Kerels WaasmunsterInfo: http://www.turnkringkerels.be

Uit-TipWO I MENSEN VAN WAASMUNSTER

TOT 30/06/15

Momenteel is er een tijdelijke tentoonstel-ling over WO 1 kunstenaars, zoals Frank Baur, Ghislain Verdickt, Urbain Gerlo. In de bijhorende kijkkast zien we een mooie col-lectie oorlogsmedailles van de grootvader van Freddy Durinck. Op de derde verdieping kan je een kijkje nemen in het klaslokaaltje dat aangevuld werd met oude muurprenten en kaarten. Het museum is elke 2de zondag van de maand open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur en op afspraak.

Locatie: Kasteel Blauwendael. Kerkstraat 21. Org.: Heemkundige Kring ’t SireentjeInfo: [email protected]

Maart 2015 | Vierschaarkroniek 13

Page 14: Vierschaarkroniek maart 2015

Uit in Waasmunster

A CUP OF JAZZ

ZA 28/03/15 VAN 20:00 TOT 22:00

Jazz concert door het gemengd koor Acantus uit Beveren. De inkomsten gaan naar de ver-schillende sociale doelen van Inner Wheel Club Waasland. Het concert wordt gevolgd door een receptie.

Uitvoerder: Gemengd koor Acantus. Prijs: 25 EURLocatie: Onze Lieve Vrouwekerk. Kerkplein 3. Org.: Inner Wheel Club WaaslandInfo: [email protected]

PAASFEEST

MA 30/03/15

S-Plus Waasmunster viert zijn Paasfeest! We zullen gezellig rond de paastafel een muziek-quiz houden. Deze is natuurlijk uiterst geschikt voor onze 50-Plussers. Wie wint valt in de prij-zen!

Uitvoerder: S-Plus Waasmunster. Prijs: 5 EURLocatie: Buurthuis Waasmunster. Hollandse Molen 21. Info: Eliane De Vos, 09 348 40 83, Gaby De Schuyter, 03 775 26 70, Ronalda De Meersman, 0479 81 18 54, Sonia Riessauw, 09 349 29 43, Nicole Eeckhoudt, 052 55 00 36, Tineke De Vuyst, 03 766 70 61

BUITENGEWOON! BEDRIJFSBEZOEK

DI 31/03/15 OM 14:00

Wij gaan op bedrijfsbezoek: Elixir d’Anvers in Antwerpen. Carpoolen, samenkomst parking Hoogendonck om 13 uur. Kleine bijdrage om mee te rijden.

Prijs: 10 EURLocatie: POC. Rivierstraat 12. Org.: Markant Waasmunster

Info: http://Www.markantvzw/waasmunster

PAASEIEREN RAPEN IN HET PARK

ZA 04/04/15 VAN 17:00 TOT 18:30

Alle kinderen kunnen samen met de paashaas eieren zoeken en rapen in het park. Ondertus-sen kunnen de ouders genieten van een heer-lijk paasaperitief.

Prijs: 1,5 EURLocatie: Park Blauwendael. Kerkstraat 21. Org.: KWB WaasmunsterInfo: 09 348 90 22

Kom mee buiten spelen op woensdag 1 april 2015Buitenspeeldag wil kinderen en jongeren opnieuw aanzetten om buiten te spelen en te sporten in hun onmiddellijke woon-omgeving. Ook het gemeentebestuur van Waasmunster steunt dit initiatief en orga-niseert op woensdag 1 april voor de 4de keer Buitenspeeldag in Waasmunster. Ook dit jaar stellen sport- en jeugddienst tijdens deze buitenspeeldag de wijkspeelpleintjes in de kijker. Er worden tal van activiteiten ge-organiseerd tussen 14.00 en 16.00 uur. Het volledige programma van de buitenspeel-dag wordt via de Waasmunsterse scholen verspreid in de week van 16 maart 2015 en vind je terug op www.waasmunster.be. Kom jij ook BUITEN spelen?

MEER INFO:

Jeugddienst Waasmunster; [email protected]; tel. 052 46 95 23Sportdienst Waasmunster; [email protected]; tel. 052 40 99 69

Vierschaarkroniek | Maart 2015 14

Page 15: Vierschaarkroniek maart 2015

Vrije tijd

Oproep aan alle lezers tussen 5 en 105 jaar!

Lezen is LACHEN, althans dat is het thema van de Jeugdboekenweek 2015. Want lezen is lachen. Giechelen en grinniken.Gieren en brullen.Schuddebuiken en schateren.

Want lezen is lol hebben.Om grappen, grollen, dwaze moppen.....

Maar nu even serieus. Van 14 tot 29 maart 2015 brengen we je met de leukste boeken aan het lachen. Kom alvast naar de bibliotheek en start je spannende zoektocht naar de allerleukste boeken; we helpen je graag op weg …Want een dag niet gelachen (of gelezen!), is een dag niet geleefd.

MEER INFO:

Bibliotheek Waasmunster Nijverheidslaan 48, 9250 Waasmunster – tel. 052 46 11 91 – http://waasmunster.bibliotheek.be/

Aan alle leesbeesten en filmfreaks, aan iedereen die graag interessante lees- of kijktips heeft of zelf graag tips krijgt:allen naar https://www.facebook.com/ bibliotheek.waasmunster !

Post je favoriete boek, film of serie en geef je persoonlijke mening, raad het aan anderen aan (waarom moet je dit boek zeker gele-zen hebben/deze film of serie zeker gezien hebben?).

Zo kan er een interessante uitwisseling ont-staan tussen fervente en minder fervente, tussen beginnende en doorgewinterde lezers en de bib. Op deze manier kan de inspiratie van ieder die op zoek is naar een goed boek, een mooie film of serie steeds worden gevoed.

Vanuit de bib zullen er af en toe boeken in de kijker worden gezet die misschien min-der bekend maar toch een echte aanrader zijn.

EEN GREEP UIT DE ‘AANRADERS’ VAN 2014:

Voor volwassenen:

Oogst / Jim CraceAl wat schittert / Eleanor Catton12 jaar slaaf / Solomon NorthupHet hout / Jeroen BrouwersNot that kind of girl: levenslessen om (vooral niet) op te volgen / Lena DurhamDe 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (dvd)Marina (dvd)Het vonnis (dvd)

Voor jongvolwassenen (14+):

Een weeffout in onze sterren / John GreenEén mens is genoeg / Els BeertenDivergent (dvd)

Voor de jeugd:

Nijntje oefent korte woordjesKijk, wilde dierenTiny reeksDonderkat / Thijs GoverdeFrozen (dvd)

Maart 2015 | Vierschaarkroniek 15

Page 16: Vierschaarkroniek maart 2015

Varia

Ter infoGEMEENTELIJKE DIENSTENOpeningsuren gemeentelijke diensten en politie:Elke weekdag van 9 tot 12 uur en op donder-dag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

Extra maandelijkse opening loket burgerzaken en politie:Elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.15 uur. Deze uitzonderlijke opening geldt niet in juli en augustus en op feestdagen.

GEMEENTEHUISVierschaar 1 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 46 00 11Mail: [email protected]

POLITIEHet contactpunt van de lokale politie Hamme-Waasmunster bevindt zich in het gemeentehuis van Waasmunster.

Politiepost Waasmunster: 0474 88 51 06Politiepost Hamme: tel. 052 25 71 01

Voor dringende gevallen kan je steeds beroep doen op de politie via het nummer 101 (112 voor GSM-gebruikers).

De Politiezone Hamme-Waasmunster is te volgen op Twitter via @PZHammeWaasmun

BRANDWEERVoor een melding: 100 (112 voor GSM- gebruikers)Brandweerkazerne: Nijverheidslaan 50Telefoon: 052 46 17 26Mail: [email protected]

CONTAINERPARK MIWA• Gesloten op maandag• Dinsdag tot vrijdag: van 13 tot 18 uur• Zaterdag: van 10 tot 16.30 uur

Nuttig om weten dat:bezoekers aan het containerpark ten laatste één kwartier voor sluitingstijd worden toegelaten.

HUISARTSEN MET DIENST

Centraal telefoonnummer wachtdienst huisartsen: 052 46 36 00

De wachtdienst van de huisartsen loopt van vrijdagavond 19 uur tot maandagmorgen 8 uur. Op feestdagen begint de wacht de avond er voor om 18 uur en eindigt de mor-gen na de feestdag om 8 uur. Op de website www.waaslandwest.be vind je een lijst met de artsen die van wacht zijn.

APOTHEKERS MET DIENST

Van 9 uur tot 22 uurVia www.apotheek.be of www.kavw.be/wacht kan je alle gegevens bekomen van de dichtstbijzijnde apotheek van wacht. Personen die niet beschikken over een computer kunnen de inlichtingen over de wachtdienst bekomen op volgend telefoon-nummer: 0903 99 000

Voor 9 uur en na 22 uurBel naar politie Sint-Niklaas op het nummer 03 760 65 00 of politie Lokeren op nummer 09 340 94 99 voor het adres van de apothe-ker van wacht.

WOENSDAGNAMIDDAGDIENST4 maart 2015: Termote G., Vierschaar 4, Waasmunster11 maart 2015: Thuysbaert J., Vierschaar 13, Waasmunster18 maart 2015: Houten Kruis (Termote Geraldine), Stationsstraat 100, Waasmunster25 maart 2015: Termote G., Vierschaar 4, Waasmunster

Steeds geopend op woensdagnamiddag: Hofman A., Schrijbergstraat 208, Waas-munster.

TANDARTSEN MET DIENST

Wachtdienst WaaslandCentraal oproepnummer: 0903 39 969

De wachtdienst loopt van 9 tot 18 uur op zaterdag, zondag en feestdagen.

DIERENARTSEN MET DIENST

Raadpleeg eerst jouw dierenarts. Bij afwezigheid dierenarts contacteer: Wachtdienst Waasland (24u/24u)Centraal oproepnummer: 03 771 44 22

HET RODE KRUIS

Het Rode Kruis, afdeling Waasmunster, is voor ziekenvervoer te bereiken via telefoon-nummer 105.

Uitleendienst Rode Kruis: Francine Vernimmen-Baeke, Hoogstraat 47, tel. 052 46 15 13

Informatieteksten voor de Vierschaarkroniek editie april 2015 dienen vóór 9 maart 2015 te worden overgemaakt aan de redactie, gemeentehuis, Vierschaar 1, 9250 Waasmunster.

Gelieve u aan deze datum te houden. Laattijdige teksten worden NIET opgenomen.

OPGELET: tekstmateriaal en beeldmateriaal dienen apart – tekst in Word opgemaakt, foto’s in jpg of gelijkaardige formaten – te worden aangeleverd via e-mail: [email protected]

GEMEENSCHAPSCENTRUM HOOGENDONCK

Nijverheidslaan 48

CultuurdienstTelefoon: 052 46 34 24

SportdienstTelefoon: 052 40 99 69

BibliotheekOpeningsuren: zie websiteTelefoon: 052 46 11 91

SOCIAAL HUIS

Sociale dienstverleningVrij spreekuur maatschappelijk werkers: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur.Buiten deze uren enkel op afspraak.

Molenstraat 41 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 25 13 00 Fax: 052 25 13 11Mail: [email protected]

Andere diensten Consultatie Kind en GezinTelefoon: 078 150 100

FamiliehulpZitdag maandag van 9 tot 10.30 uur

Gratis juridisch advies Na afspraak. Telefoon: 052 25 13 06

Oplaadterminal budgetkaart voor bud-getmeter Eandis voor gas en elektriciteitTijdens de vrije spreekuren van het OCMW

Dendermondse VolkswoningenZitdag: elke tweede woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, van 13.30 tot 14.30 uur.

MELDEN VAN DEFECTE STRAATLAMPEN

Via web: www.straatlampen.be of via tel.: 0800 635 35

Ver

antw

oord

elijk

e ui

tgev

er: M

iche

l Du

Tré,

Sou

sbee

kstr

aat 9

3, 9

250

Waa

smun

ster

. Re

dact

ie: G

emee

nteh

uis,

Vie

rsch

aar 1

, 925

0 W

aasm

unst

er –

info

rmat

ie@

waa

smun

ster

.be,

ww

w.w

aasm

unst

er.b

e O

pmaa

k: B

anan

anas

.net

Vierschaarkroniek | Maart 2015 16