Viattence clivia19 web april mei 2014

32
Cliëntenblad van Viattence april - mei 2014 Een echte ontmoeting Seizoensnieuws Dialect Het jachtgeweer JAARGANG 4 Thema Beauty en verzorging bij alle locatie’s Make a wish....

description

 

Transcript of Viattence clivia19 web april mei 2014

Page 1: Viattence clivia19 web april mei 2014

Cliëntenblad van Viattenceapril - mei 2014

Een echte

ontmoetingSeizoensnieuws

DialectHet jachtgeweer

jaargang 4

Thema Beauty en verzorging bij alle locatie’s

Make a wish....

Page 2: Viattence clivia19 web april mei 2014

2

Stichting Vrienden van: Viattence

ViattenceVan de redactie 03Uit de oude doos 04Dialect 06Een echte ontmoeting 07Seizoensnieuws 08nieuws 10Voortgang bouw 11nieuws 12

EpeTerugblik 16nieuws 18

HeerdeTerugblik 20activiteiten 21nieuws 23

Vaassenactiviteiten 24nieuws 26In memoriam 27

WezepTerugblik 28nieuws 30

Binnen Viattence zijn 3 Vrienden van … stichtingen actief.Dit zijn;• Stichting Vrienden van De Klaarbeek (Epe)• Stichting Vrienden van De Speulbrink (Vaassen)• Stichting Vrienden van Viattence (Heerde-Wezep)

Alle stichtingen financieren de kosten voor welzijn bevorderendeactiviteiten voor cliënten van een of meerdere locaties van Viat-tence. Het gaat hierbij om uitgaven die niet uit het reguliere budget van Viattence bekostigd kunnen worden. De stichtingen Vrienden van … hopen door middel van giften, schenkingen en legaten aan voldoende financiële middelen te komen om speciale verzoeken te kunnen honoreren en te bekostigen.

Inhoud

Vrienden van De Klaarbeek;Mw. M.F.W. aan de Stegge0578-629891, [email protected]. 135947014

Vrienden van De Speulbrink;Dhr. Verbrugge0578-572396, [email protected]. 631548866

Vrienden van Viattence;Dhr. J. Tuinman0525-684900, [email protected]. nr. 692114424

Wij heten u van harte welkom op de Brink in Wendhorst!

•Koffie,thee,lekkernijen •Cadeauentoiletartikelen •Wenskaarten •Ofzomaarvoordegezelligheid

Onzevrijwilligershelpenugraagverder

Grutterijd’OldeHoek

Page 3: Viattence clivia19 web april mei 2014

3

Viattence

Als we terugblikken op het vorige seizoen dan kunnen we met recht zeggen dat we geen strenge winter hebben gehad. Door de zeer hoge winter-temperaturen zijn veel tuinplanten al vroeg in bloei of blad gekomen. In februari liep de natuur een maand voor op schema. We hebben geen knisperende sneeuw onder de schoenen gehad en hebben geen prachtige sneeuwlandschap-pen gezien. De kinderen konden geen mooie sneeuwpoppen maken en fanatiek sleeën zat er helaas ook niet voor ze in. Daarnaast hebben de schaatsliefhebbers zich niet kunnen uitleven op natuurijs. Ze moesten het doen met het ijs van de kunstbaan.

Toch hebben we wel kunnen genieten van de vele prestaties van de topsporters op de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Heeft u ook op het puntje van uw stoel voor de buis gezeten toen de Nederlandse schaatsers in actie kwamen? We werden getrakteerd op vele huldigingen en de medailleoogst van ons land was toch zeker indrukwekkend te noemen!

Het voorjaar is nu echt aangebroken. De dagen worden weer langer. De zomertijd is in maart alweer ingegaan, de temperaturen stijgen lang-zamerhand en als het goed is laat de zon zich

steeds meer zien. Iets waar we allemaal naar kunnen uitkijken. Het effect hiervan blijft niet onopgemerkt. De voorjaarskriebels spelen op: terrasjes worden weer opgetuigd, de natuur wordt steeds groener en komt meer en meer in knop, de tuinen worden klaar voor de lente gemaakt en de etalages van kledingwinkels worden, na de winter-uitverkoop, gevuld met de eerste voorjaarsmode en in sommige gevallen al zelfs met de nieuwe zomertrends. Zo is op 8 maart 2014 de hoogste temperatuur ooit gemeten n.l., 25.6 graden Cel-sius dit in tegenstelling tot maart 1845, toen was het -13.3 graden Celsius.

Ons land heeft in april van dit jaar een primeur. Na een groot aantal jaren waarin het vertrouwde Koninginnedag werd gevierd, moeten we na de troonswisseling van 30 april 2013 overschake-len op Koningsdag. Deze nationale feestdag is vastgesteld op 27 april de verjaardag van koning Willem-Alexander, omdat deze dag in 2014 op een zondag valt, wordt de viering verplaatst naar de zaterdag ervoor, 26 april. We zullen even moeten wennen aan de naam, maar de festiviteiten voor jong en oud zullen er zeker niet minder om zijn. De redactie van Clivia wenst u een bijzondere eerste Koningsdag en een goed voorjaar toe!

Het voorjaar is nu echt aangebroken

Page 4: Viattence clivia19 web april mei 2014

4

Uit de oUde doos

Op 2 februari 1946 verscheen Paulus de Boskabou-ter voor het eerst in het dagblad Het Vrije Volk. In deze strip wilde de tekenaar en schrijver Jean Du-lieu zijn liefde voor de natuur tot uiting brengen.

Jean Dulieu is het pseudoniem (de Franse verta-ling van zijn naam) van de op 13 april 1921 in Soest geboren Jan van Oort. Hij overleed op 29 novem-ber 2006 te Arnhem. Oorspronkelijk was Jan van Oort concertmeester van de Nederlandse Opera en violist in het Concertgebouworkest. De muzikaliteit heeft hij van zijn vader, de concertzanger Hendrik van Oort. Nadat in 1946 de eerste Paulusstrips in Het Vrije Volk geplubliceerd waren stopte Van Oort voorgoed met vioolspelen en werd tekenaar en schrijver.

Naast Paulus maakte van Oort nog enkele andere boeken en strips. Zoals de ‘Boffiestrips’ die in de jaren vijftig per aflevering van vier kleurenplaat-jes verpakt werden bij verschillende Albert Heijn producten. Iedere Boffiestrip bevatte enkele regels tekst. Het totale verhaal bestond uit 96 strips, die verza-meld konden worden in het album ‘Boffie en Buikie in de Knoop’. Albert Heijn gaf in 1964 ook het boek ‘De zeven wonderdaden van Kevertje Plop’ uit, wat een groot succes was. In één week was de gehele oplage uitverkocht.

Voor zijn Paulus-werk werd hij meermalen bekroond: • De prijs voor het beste kinderboek van het jaar

(1962) voor ‘Paulus de hulpsinterklaas’ • Een Edison (1962) voor het grammofoonplaatje

‘Paulus is jarig’ • De stripschapprijs (1981) voor zijn gehele

oeuvre

Sinds 1946 hebben Paulus en zijn vrienden heel wat avonturen beleefd. Niet alleen op papier in kranten, boeken en tijdschriften, maar ook via andere media:

• radio, lp’s, cassettebandjes en cd’s • televisie • bijna in een tekenfilm • klank- en lichtspel in Apeldoorn • en nu dus ook op het Wereld Wijde Web • en zelfs op een Paulus kleurplaat

Toen in 1984 het laatste Paulusboek verscheen had Jean Dulieu ongeveer zeventig verschillende karak-ters gecreëerd naast de oude bekenden Salomo, Oehoeboeroe, Gregorius, Eucalypta en Krakras. Gedurende deze bijna veertig jaar zijn de figuren wel enigszins van uiterlijk veranderd, maar blijken nog altijd populair te zijn. Er zijn nog steeds vele Paulus-fans! Ook nu komen nog steeds nieuwe drukken uit en worden verhalen uitgegeven die nog niet eerder in boekvorm verschenen zijn.

Personages• Paulus: Een aardige kabouter die in het bos

woont en graag een pijpje rookt.• Oehoeboeroe: Een wijze uil en goede vriend van

Paulus, die ietwat archaïsch taalgebruik hanteert.

PaulusdeboskabouterwaseenNederlandsestripreeksenkinderboekenreeks,geschreven en getekend door Jean Dulieu.

Paulus de boskabouter

Page 5: Viattence clivia19 web april mei 2014

Viattence

5

• Gregorius: Een das, eveneens een vriend van Paulus. Gregorius is niet al te helder en zijn taalgebruik zit dan ook vol versprekingen en spoonerismes.

• Salomo: Een raaf , ook een vriend van Paulus.• Reintje: Een boosaardige vos, die vaak op andere

dieren aast en soms met Eucalypta samenwerkt.• Krakras: Een kraai die door Eucalypta werd beto-

verd tot een onbestemd kuikenachtig wezen, Zij werkt vaak samen met Eucalypta.

• Eucalypta: Een heks en Paulus’ aartsvijand Dulieu heeft drie reeksen krantenstrips geschreven:1. De eerste reeks liep van 1946 tot 1957 en telde

ruim 3500 afleveringen. Er wordt geen onder-scheid in verhalen gemaakt. Wél zijn in latere boekuitgaven indelingen gemaakt, maar lang niet alle afleveringen zijn ooit in boekvorm ver-schenen.

2. De tweede reeks liep van 1963 tot 1967 en telde ruim 1400 afleveringen.

3. Vrijwel tegelijk met de tweede televisieserie keerde Jean Dulieu terug naar Paulus als kran-tenstrip. Hij tekende 23 tekststripverhalen van elk exact honderd afleveringen en zette toen resoluut een punt achter zijn krantenstrips

BoekenAfgezien van boeken waarin de krantenstrips zijn gebundeld, heeft Dulieu ook een aantal verhalen rechtstreeks voor boekpublicatie geschreven en getekend. Zoals o.a.,• Paulus’ winterboek (1948)• Paulus en Eucalypta (1953-1; 1963-2)• Paulus en Priegeltje (1957)

radioPaulus was een radiohoorspel van zo’n 10 minuten voor het slapengaan “Het klokje van zeven uur”. Het opvallende was dat Jean Dulieu alle stemmen zelf deed, behalve de stem van Prinses Priegeltje die werd ingesproken door zijn dochter Dorinde van Oort. In totaal werden er 900 afleveringen ge-

maakt, die tussen 1955 en 1964 werden uitgezon-den door VARA-radio een deel hiervan werd in 1993 door de VPRO herhaald.

TelevisieserieIn 1967 kwam Paulus de boskabouter als poppen-serie op de Nederlandse televisie. Ook hier werden alle stemmen ingesproken door Jean Dulieu, die ook de marionetten maakte. In 1974 werd opnieuw een poppenserie over Pau-lus gemaakt. Leen Valkenier schreef hiervoor de teksten. De afleveringen werden dagelijks uitgezon-den van 29 september 1974 tot 31 mei 1975. Dulieu was ontevreden over het resultaat. Zijn karakters waren erg kleurloos geworden. Verder was Krakras een man geworden, en werd Gregorius veel netter uitgebeeld dan oorspronkelijk. Er werd ook een LP van uitgebracht.

TijdschriftenIn verschillende tijdschriften zijn korte, geïllus-treerde verhaaltjes verschenen. Het betreft o.a. Kris Kras, Bobo, Avrobode en Eva.In totaal heeft Van Oort 33 Paulusboeken geschre-ven, het eerste verscheen in 1948 en het laatste in 1984, waarna Van Oort definitief stopte met het tekenen en schrijven van Paulusverhalen.

Page 6: Viattence clivia19 web april mei 2014

6

Oome Jannes zit biej ’t fenuus. Hij is steil bedoes want vandage hef hij toch wat beleef foj foj!! De dag begun net as iedere ander. Saamn met zien vrouwe Griet had hij ‘egeetn en toe had Griet ‘ezeg, ”Vandage gao ik maar ies naor mien zuster in Oldebroek, der is nog wel wat te eetn in de kelderkaste daor kun ie oe wel mee redden vanmirrag “. Jannes vund het goed en kreeg mitiene een geweldig idee. Een paar weekn geleent had hij op een arfhuus een old jacht geweer ‘eköch. Griet zol het wel niet goed viendn en daorumme had hij het dink maar een bet-tien verstop in de schuure. As Griet de hele dag uut was dan kon hij mooi het geweer probeern. Hij zol temee drek zien buurman vraogn of die vanmirrig kon dan kondn ze det mooi saamn doen. ’s Mirrens öm half twee zol het gebeurn. Het geweer wurdn uut de schuure ‘ehaald en op de deele ‘ezet .” Laote wie vezichtig doen “, zeeg Jannes want ie weet det de man op het arfhuus nog ‘ewaarschuwd hef det het misschien nog wel ‘elaadn was.Noe mos ter nog een schietschijve koomn. De buurman wus daor wel raod op. Op de geute stond een kaste en in de ziedkante van die kaste wurdn het broodmes ‘esteukn. De deure naor de deele wurdn lös ‘ezet en op de deele stondn Jannes en de buurman klaor met het geweer. Het was de bedoeling det ze op het heft van het mes zolln schietn. “Schiet ie eers maar”, zeeg Jan-nes. “Nee zeeg de buurman, t is oe geweer dus ie schiet eers“. Jannes namp het geweer, zettn het teegn zien scholder en …..scheut. Och lieve tied wat er toen gebeurdn haddn ze niet verwach. Het geweer was inderdaod gelaadn en een schot hagel richttn een grote schade an. Overal zaatn gaatn,

in de deure, de kaste, de stoeln en de taofel. Jannes en de buurman waarn de hele mirreg bezig öm de schade te repareern met iets lak en wriefwas. Volgens de buurman ko’j der niks meer van zien en zol Griet ter helemaole gien arg in hebbn. Jannes geleuvn het niet zo arg, ” want” zeeg hij, “Griet hef de oogn niet in de zak, die ontgiet niks heur”. En zo zat Jannes dus biej ’t fenuus te wachtn. Teegn vier uur kwamp Griet weer. Zie preut honderd uut en vertelln over de femielie in Olde-broek, de kienderties die geboorn waarn en alzo meer. Onderwiel vreug ze of Jannes ‘egeetn had en of ter nog volk ‘ewes was en Jannes verteldn. Griet had nog niks evraog of ‘ezien, het was haoste niet te geleuvn maar Griet had niks deur. De volgende dag kwamp de buurman ies effn op de koffie, het was veur Jannes wel duudelijk wat hij wol, ies kiekn wat Griet ter wel van zol zeggn. Maar die vreug net as anders; “Wo’j ok een komme koffie buurman?” Jannes wreef hum ies in de handn , wat was het toch van alle kantn mee’evalln. Hij had hum zörgn ‘emaak öm niks.De volgende daagn dach Jannes helemaole niet meer an de narigheid van het jacht geweer en zo wurdn het Zundag. Net as iedere weeke haaln hij ’s maans zien goeië pak uut de kaste en trök het an en toe, och lieve meensn zien hele pak zat vol met kleine gaagies en natuurlijk zag Griet het ok.Jannes mos vertelln hoe het ‘ekoomn was en Griet was natuurlijk merakel kwaod.Het jachtgeweer hef Jannes niet weer gebruukt, Griet hef het verköch an een streuper.Een verhaal van een olde buurman det 70 jaor geleedn echt gebeurd is!

Met de groetn van Diene Floksien

Het Jachtgeweer

dialect

Page 7: Viattence clivia19 web april mei 2014

7

Viattence

Ik zie een vrouw lopen.Zomaar midden op de dag, terwijl het vandaag zo’n hete dag is.Ik weet niet precies hoe oud ze is.Ze kan jong zijn, maar misschien ook oud; want ze loopt wat gebogen, met haar gezicht naar beneden.Ze heeft een kruik in haar hand.Misschien is ze op weg naar de bron verderop.Ik volg haar, want ze boeit mij.Iets in haar houding, in haar gaan, treft mij. Ze loopt, en gaat.. Ze weet waar ze naar toe gaat.Natuurlijk, als het zo heet is als vandaag, verlang je naar water.Iets wat je verfrist, wat je vult.Iets waar je van opknapt, en waardoor je je beter voelt.Soms kijkt ze even om of niemand haar ziet.Dan zie ik haar gezicht; ik ken de vrouw.Ik heb haar verhalen gehoord.Over haar leven, over de mannen die ze gekend en gehad heeft.Steeds weer opnieuw met hoop, naar een mens die van je houdt, oprecht.Steeds weer teleurgesteld in haar leven.Zonder iemand naast je, met je, voel je je alleen.Ga je alleen, kom je ergens alleen, ben je weer thuis, alleen.Het maakt het leven leeg; soms zo doelloos.En zo gaat ze dag in dag uit, naar de bron.Het is de gang van haar leven geworden.Eten, water halen, slapen en opstaan.Mensen om haar heen kennen haar; weten alles te vertellen over haar leven.Maar leven niet met haar mee.

Daarom gaat ze overdag. Dan ziet ze niet hun blikken, hoort ze hen niet kletsen en roddelen.Ze gaat, maar haar hart is er niet bij.En dan zie ik dat ze bij de bron komt.Ze is niet alleen, een mens zit daar te rusten en lijkt vermoeid.Ik zie, dat hij haar iets vraagt.Ik kom dichterbij, en hoor hun gesprek, daar bij die bron.Hij wil graag, dat zij voor hem water put uit de bron; Hij heeft dorst.Ze is verbaasd, dat Hij dat aan haar vraagt.Hij kent haar niet, weet niets van haar, ze is een vrouw en een vreemde.En dan zegt Hij dat Hij háar water wil geven.Water wat haar leven vult, water waar ze kracht uit ontvangt, voor vandaag, morgen, later, altijd..Hij bedoelt daarmee, dat Hij, deze mens, zoon van God, dat voor haar wil zijn, een krachtbron waaruit ze kan blijven putten. Een krachtbron vol goede woorden, liefde, aandacht, een mens naast je zij, dichtbij.Het dringt tot haar door; druppelgewijs stromen deze woorden bij haar naar binnen, gaat het borrelen, leven, springt het in haar op als een fontein.Ze staat op, en gaat terug.De kruik laat ze leeg achter, zo vol is ze van datgene wat ze heeft gehoord en ervaren.Dan ziet ze mij staan, en vertelt mij haar verhaal van Pasen, in de geest van Pinksteren.

Dorien Koetsier (geestelijk verzorger Viattence)

Een echte ontmoeting

Page 8: Viattence clivia19 web april mei 2014

8

Elk jaar in februari staat het zuiden van het land weer op zijn kop als Caraval begint. Het is traditie in Brabant dat alle dorpen en steden een andere naam dragen tijdens dit 4 dagen durende feest. De meest be-kende is toch wel Oeteldonk (Den Bosch). Maar hoe heten de andere steden en dor-pen tijdens het Carnaval...

Ontstaan CarnavalsnamenNiet alleen in Brabant worden de plaats-namen door de Prinsen omgedoopt tijden Carnaval. Maar ook buiten Brabant waar het Carnaval gevierd wordt, worden de plaatsnamen veranderd. Al is Limburg hier wel een uitzondering op, de Limburgse steden gebruiken tijdens het Carnaval hun Dialect als Plaatsnamen.

Elk jaar op 11 november om 11:11 wordt het Carnavalsseizoen geopend, in de aanloop naar het Carnavalsweekend is er in de meeste plaatsen veel te doen omtrent dit grootse feest. Elk jaar weer wordt er een nieuwe prins uitgeroepen die met Carnaval de baas zal zijn over zijn of haar plaats. Op de eerste dag van het Carnaval wordt sym-bolisch de sleutel van de stad overgedra-gen door de Burgemeester aan de Prins. Op dat moment wordt ook de plaatsnaam veranderd in zijn Carnavalsnaam. In Brabant heeft elke stad of dorp zijn eigen naam, wat meestal te maken heeft met de

geschiedenis ervan. Het zijn meestal na-men in het dialect uitgesproken. Ook heeft elke plaats elk jaar zijn eigen ‘motto’, aan de hand van dit motto worden alle activi-teiten georganiseerd. Met als hoogtepunt de grote optocht, die geheel in het teken staat van dit motto. Het motto mag nooit 2 jaar hetzelfde zijn, dus moet er elk jaar weer een nieuw motto verzonnen worden. Dit motto wordt elk jaar bekend gemaakt wederom op de 11 van de 11.

Maar waarom de 11 van de 11 om 11:11? Dit om dat het Carnaval ook wel het feest van de gekken genoemd wordt en 11 het Gekkengetal is. Voor de mensen die het Carnaval nooit gevierd hebben ziet het er op TV vaak heel erg vreemd uit, vooral al die mensen die gek gaan lopen doen op straat en zich ook nog eens maf verkleden. Maar als ze het vaak eenmaal meegemaakt hebben en het een jaar meegevierd hebben zijn ze aangestoken door het Carnavalsvi-rus. Daarom dat ook steeds meer plaatsen buiten Brabant en Limburg het Carnaval vieren.

Brabantse Plaatsnamen tijdens het Carnaval Aarle-Rixtel - GanzegatBaarle-Nassau-Hertog - SmokkelgatBeek en Donk - GanzendonkBergeijk ’t hof - Ganzendonk

Carnaval Brabantse Carnavals plaatsnamen

seizoensnieUws

Page 9: Viattence clivia19 web april mei 2014

Viattence

9

Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd.Net als Koning Willem-Alexander vierden Konin-gin Wilhelmina en Koningin Juliana deze dag op hun verjaardag, respectievelijk 27 april, 31 augus-tus en 30 april. Koningin Beatrix vierde Koninginnedag niet op haar verjaardag, 31 januari, maar op 30 april, de verjaardag van haar moeder, Koningin Juliana.

Tijdens Koningsdag bezoekt Koning Willem-Alexander, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, de festiviteiten in 1 of 2 gemeenten. Deze bezoeken zijn rechtstreeks op televisie te zien. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd.

Koninginnedag: geschiedenisOp 31 augustus 1885 werd voor het eerst Prinses-sedag gevierd. Dat was de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinsessedag is de voorloper van Koninginnedag. De eerste echte Koninginnedag werd gevierd na het overlijden van koning Willem III in 1890. Koninginnedag was toen vooral een feestdag voor kinderen, omdat het ook de laatste dag van de schoolvakantie was. Later kregen steeds meer mensen een vrije dag op Konin-ginnedag en groeide het uit tot een nationale feestdag.

Leden Koninklijk HuisHet lidmaatschap van het Koninklijk Huis is bij wet geregeld. In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen het Koninklijk Huis en de Ko-ninklijke Familie.Huidige leden Koninklijk HuisHet Koninklijk Huis bestaat nu uit de volgende 10 leden:• Koning Willem-Alexander• Koningin Máxima

• Prinses Beatrix• Prinses Amalia, de Prinses van Oranje• Prinses Alexia• Prinses Ariane• Prins Constantijn• Prinses Laurentien• Prinses Margriet• Prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Huidige leden Koninklijke familieTot de Koninklijke Familie behoren, naast de leden van het Koninklijk Huis, ook:• Prins Friso (overleden op 12 augustus 2013)• Prinses Mabel• Prins Maurits• Prinses Marilène• Prins Bernhard• Prinses Annette• Prins Pieter-Christiaan• Prinses Anita• Prins Floris• Prinses Aimée• Prinses Irene• Prinses Christina • de (aangetrouwde) kinderen en kleinkinderen

van bovengenoemde leden van de Koninklijke familie

Koningsdag

Page 10: Viattence clivia19 web april mei 2014

nieUws

10

Per 1 februari 2014 ben ik de nieuwe teamleider voor de thuiszorg van Viattence. Ik wil me graag even aan u voorstellen.Mijn naam is Annet Hartkamp. Ik ben 53 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen. De kinderen zijn volwas-sen en wonen niet meer thuis. Samen met mijn man woon ik in Apeldoorn. Mijn hobby’s zijn handwerken, lezen en fietsen. In 2003 ben ik begonnen als teamleider van de Speulbrink. Na

allerlei fusies zijn we nu Viattence. Als Viattence staan we samen voor een grote uitdaging. We zullen als zorgorganisatie een andere koers moeten varen. Hieraan wil ik graag mijn steentje bijdragen. Aan mij zal het niet liggen, ik heb er zin in!!

Met vriendelijke groet,

annet HartkampTeamleider thuiszorg

Voorzitters cliëntenraden en leden Raad van Bestuur Viattence tekenen Instellingsbesluit

De Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstel-lingen (WMCZ) regelt de medezeggenschap van cliënten in het beleid van de zorginstelling waar zij verblijven. Die medezeggenschap van Viattence wordt uitgeoefend door de cliëntenraden van de ver-schillende locaties. (De Klaarbeek, De Speul-brink, Wendhorst en Wezep) In dit Instellingsbesluit zijn de spelregels vast-gelegd, die leiden tot een goede samenwerking tussen Raad van Bestuur en Cliëntenraden.Op 27 februari 2014 is het instellingsbesluit van Viattence ondertekend, niet alleen omdat de wet dit voorschrijft maar ook omdat Viattence graag in gesprek gaat met cliënten om daarmee te zorg en ondersteuning nog beter op hun wensen af te stemmen.

Even voorstellen:

Page 11: Viattence clivia19 web april mei 2014

De bouw van het Veldheem te Wezep en de Klaarbeek te Epe verloopt voorspoedig!

Voortgang bouw

Viattence

11

Page 12: Viattence clivia19 web april mei 2014

12

ViattencenieUws

Eind januari en begin februari heeft Viattence in de drie

gemeenten waar zij actief is, gemeente Heerde, Oldebroek

en Epe debatavonden georganiseerd in het kader van de

aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014.

Deze gemeenteraadverkiezingen zijn voor de ouderenzorg

de spannendste in decennia. Gemeenten worden voor

Viattence een steeds belangrijker partner in het optimaal

verlenen van zorg voor ouderen. De veranderingen in de ou-

derenzorg, die al volop plaats vindt, gaat gepaard met een

forse bezuiniging van 25 tot 40%. Gemeenten moeten zich

bovendien voorbereiden op drie decentralisaties en krijgen

een veelheid van nieuwe taken te vervullen.

Viattence wil graag een goede gespreks- en samenwerkings-

partner zijn voor gemeenten. Daarom zijn deze debat-

avonden georganiseerd. Ook cliënten en vrijwilligers waren

daarbij aanwezig.

Wat hebben de avonden opgeleverd?Een uitstekende opkomst van maar liefst 55 personen in Olde-

broek, zo’n 120 personen in Heerde (inclusief de Burgemees-

ter van Heerde) en zo’n 85 personen in Vaassen. Aanvragen

van Thuiszorgbrochures door zorgverleners, afspraken voor

gesprekken met WMO beleidsmedewerkers van gemeenten,

raadsleden die een dag gaan meelopen met onze thuiszorgme-

dewerkers, nieuwe netwerkcontacten, artikelen in de kranten,

veel berichten en discussies op social media.

Daarnaast hebben we gemerkt dat het podium dat de raadsle-

den werd geboden om hun standpunten over de ouderenzorg

in hun gemeenten toe te lichten bijzonder werd gewaardeerd

door alle politieke fracties. We zullen ook na deze avonden

onze netwerkcontacten en onze contacten op verschillende ni-

veaus binnen gemeenten verder versterken om zo samen een

goede oplossing te kunnen bieden aan de veranderingen.

Debatavonden Viattence uitstekend bezocht

Wij willen u graag op de hoogte houden over

onze organisatie. Deze informatie willen wij in de

toekomst waar mogelijk per e-mail aan u zenden.

Daarom verzoeken wij u uw e-mail adres aan ons

door te geven om u op deze manier sneller kunnen

bereiken. Bovendien besparen wij hiermee porto

kosten. Wij streven ernaar ons kostenniveau zo laag

mogelijk te houden en onze budgetten maximaal

te besteden aan kwalitatief hoogwaardige zorg en

ondersteuning.

Vermeld duidelijk uw naam, van wie u contactper-

soon bent, op welke afdeling en locatie, en lever

deze in bij de EVV-er of de activiteitenbegeleiders. Zij

zorgen ervoor dat de gegevens bij de cliëntenadmi-

nistratie komen en deze worden ingevuld in het QIC.

Oproep aan contactpersonen en vrijwilligers:

Geefuwe-mailadressendoor!

Page 13: Viattence clivia19 web april mei 2014

Viattence

13

Steeds meer inwoners van de gemeente Epe weten de weg

naar de thuiszorgwinkel te vinden. De thuiszorgwinkel is er

niet alleen voor de oudere generatie, maar ook voor ouder

en kind. Voor alle hulpmiddelen kunt u bij de thuiszorg-

winkel terecht. U kunt deze hulpmiddelen huren, maar ook

kopen behoort tot de mogelijkheden.

U vindt de thuiszorgwinkel in de Pastoor Somstraat 7 in

Epe. De thuiszorgwinkel is geopend op maandagmiddag en

dinsdag t/m vrijdag de gehele dag.

Daarnaast biedt de thuiszorgwinkel advies op allerlei

gebied. Voornamelijk voor de ouderen onder u. U treft in

de even weken op woensdagochtend in de thuiszorgwinkel

van 10.00 – 12.00 uur een medewerker van Viattence aan.

Zij denkt mee om een oplossing te bieden voor uw vragen.

Bijvoorbeeld uw huishouding wordt u toch te zwaar of u

heeft persoonlijke verzorging nodig. De medewerker van

Viattence helpt u met het aanvragen van een indicatie voor

persoonlijke verzorging, of regelt een boodschappenservice

als u niet meer in staat bent om zelf uw boodschappen te

doen. Voor elke vraag een oplossing!

Samenwerking Uwthuiszorgwinkel.nl en Viattence

Heeft u de Viattence Facebook pagina al ontdekt? Met

foto’s over bloemschikken, uitjes, handwerkclubs, kook-

en bakactiviteiten, Valentijnsdag , jubilea en bijeenkom-

sten. Hier kunt u samen met familieleden of vrijwilligers

uw belevenissen delen, reageren op berichten van

anderen of gewoonweg genieten van de foto’s. Neem

eens een kijkje of vraag een van de verzorgenden of uw

familieleden of vrijwilligers dat samen met u te doen.

Graag tot ziens op Facebook!

Viattence Facebook paginavolfoto’s

Page 14: Viattence clivia19 web april mei 2014

14

Viattence

Vertikaal2 verlangen (3)

3 aldus (2)

4 diep nadenken (8)

6 stoelbekleding (4)

7 deel van een stoel (4)

8 groente (3)

9 oorlogsschip (13)

10 afwijzing (3)

12 onvolwassen (10)

15 koraalbank (3)

17 docentenkamer (12)

19 controle (9)

21 doordrenkt (3)

22 de andere kant op (8)

24 visseneitjes (4)

25 streep (4)

27 gereedschap (5)

31 vertrager (3)

32 tevens (3)

Puzzel

Hortizontaal1 loofboom (10)

5 zoutje (5)

11 tramlijn (4)

12 vervoermiddel (3)

13 roem (3)

14 opstapje (4)

16 archipel (13)

18 zodiac (10)

20 op dat ogenblik (3)

23 belemmering (12)

26 gebied (6)

28 nummerplaat (8)

29 glasplaat (4)

30 onopvallend meisje (12)

33 senior (6)

34 regelmatig afwisselende

beweging (5)

35 touw (5)

Page 15: Viattence clivia19 web april mei 2014

Viattence

15

Mantelzorger“Mantelzorger” is een woordjedat een wereld in zich draagt,en meteen al door zijn eenvoudeigenlijk geen uitleg vraagt.Als je ’t eigen kleed der liefdezachtjes over and’ren spreidt,Is de naam van “mantelzorger”.Zeker ook aan jou gewijd.

Ik bewonder zulke heldendie in onbaatzuchtigheid,dikwijls doorgaan met hun werkenals de nacht haar schaduw spreidt.’t Zijn de rijken voor de armen,dragers van een kost ’lijk goed,waar je ’t wezen van erbarmenin volkomenheid ontmoet.

Mantelzorgers, wat in stilheid voor je naasten is gedaan,brengt ook in je eigen levenongekende rijkdom aan.Blijf maar zacht je mantel spreidendie een medemens verwarmt,elke weldaad die terugkeert,liefdevol jouw hart omarmt.

Uw maaltijd aan huisNiets is fijner dan lekker kunnen aanschuiven zonder dat u er verder iets voor hoeft te doen. Soms komt het er gewoon niet van; drukke dag, te laat thuis of u bent niet in staat om zelf te koken. Toch wilt u graag goed en gezond eten. Voor al die momenten levert Viattence maaltijden aan huis. We vinden het belangrijk dat u veel keuze heeft, het makkelijk bestellen is, u de maal-tijd thuisbezorgd krijgt maar bovenal dat het lekker is.

Met een persoonlijke menukaart kunt u dagelijks kie-zen waar u zin in heeft, zo nodig aangevuld met verse boodschappen. Bekijk het assortiment, u bepaalt zelf uw combinaties en uw prijs. Wilt u meer informatie of heeft u vragen dan helpen wij u graag. Neem contact op met een van onze Viattence consulent (telefoon 0578- 668 449)

Page 16: Viattence clivia19 web april mei 2014

16

terUgblik

Valentijnsdag

Op 14 april: Valentijnsdag was er in de Klaarbeek een wervelend optreden van Happy Valentines.

Boer zoekt vrouw op de Sprenge

Maandagmiddag 14.30 hebben de bezoekers van de Sprenge Boer zoekt vrouw weer gekeken op de TV. Hier word altijd graag na gekeken vooral nu het einde in zicht is, en de boeren hun keuze gaan maken.Tranen bij Wim de boomlange boer uit Tanza-nia vlak voor hij Everlyne gaat kiezen. Tranen bij Johan die zich ontheemd voelt op de citytrip naar Kopenhagen.Aletta die de beide heren naar huis stuurt om-dat ze haar keus niet kan of wil maken. Jos en Saskia die elkaar oesters voeren in een bootje.De kijkcijfers zijn weer groot en ook wij hebben weer genoten van Boer zoekt vrouw.

Bezoekers van de Sprenge

Diavoorstelling oud Epe

Woensdag 12 februari konden de bewoners van De Klaarbeek genieten van een diavoorstelling over oud Epe. Ook voor inwoners van het dorp was deze avond toegankelijk. Met dank aan dhr. Gerards kwamen veel herin-neringen naar boven en ontstonden er mooie dialogen over ‘vroeger’. De avond was een groot succes, en zeker voor herhaling vatbaar.

Paasontbijt

Op 22 april vanaf 9 uur zijn er op de Wijerd een aantal cliënten die zich hebben op gegeven voor het Paas ontbijt. Het belooft een paas beste ochtend te worden.

Vooruitblik

Page 17: Viattence clivia19 web april mei 2014

17

Epe

Stamppot

Op vrijdag 17 januari werd er op de WijerdStamppot andijvie gemaakt er werden 5 kilo aardappels geschild, 4 stronken andijvie en een ui gesneden. Na het koken van de aardappels en het stampen van de andijvie erdoor heen, werd er door iedereen gesmuld van de overheerlijke maaltijd met worst.

Diplomering

Op maandag 3 februari was er een feestelijke bijeenkomst in de recreatiezaal; er waren 15 ge-diplomeerden niv. 1 geslaagd. Zij werden goed in het zonnetje gezet. De diplomering werd georganiseerd door ROC Deltion en Viattence.

gym activiteit in de grote zaal

Iedere maandagmorgen word er in de recrea-tiezaal een ochtend aan gymnastiek gedaan. Dit is vooral gericht op dat de mensen zo veel mogelijk in beweging blijven en dat het bewegen misschien wat makkelijker en soepeler gaat dan voorheen. Om 9:30 uur begint de gymactiviteit. Dit word gedaan met ongeveer 8 mensen. Er zijn verschillende spellen die de mensen tijdens de gymnastiek allemaal in groepsverband doen, onder andere : • Ring hockey, met een stok het ringetje naar de

ander toe schuiven• Pionspel, overschieten met de bal zonder dat de

pion hierbij omvalt. • Sta-op oefeningen, Bv: met losse handen• Voetbal, gewoon voetbal zonder pion en derge-

lijke. En zo zijn er nog veel meer spellen die samen worden gedaan. De mensen genieten en lachen met elkaar tijdens het uitoefenen van de spel-letjes, maar het belangrijkste is dat ze natuurlijk in beweging blijven en dat bewegingen soepeler gaan dan voorheen.

Kook en bak-club

Om de twee weken vindt er in de recreatiezaal de kook en bakclub plaats. Er wordt in alle ca-tegorieën gebakken van zoet tot hartig en van groot tot klein.

Activiteiten

Page 18: Viattence clivia19 web april mei 2014

18

Nieuws

Nieuw!

Uit Epe

Het Klaarbeek vrijwilligersreparatieteam

Staan elke 2 de woensdag van de maand vanaf 10.00 uur in de recreatiezaal voor u klaar.

U kunt hier terecht voor kleine reparaties of ophang werkzaamheden.

Bingo27 april Koningsdagmet in De Klaarbeek Bingo

Page 19: Viattence clivia19 web april mei 2014

Epe

19

Per 1 februari 2014 ben ik de nieuwe teamleider Epe intramuraal van Viat-tence. Ik wil me graag even aan u voor-stellen.Mijn naam is Diana van Ommen. Ik ben 31 jaar, getrouwd. Samen met mijn man woon ik in Veessen. Mijn hobby’s zijn paardrijden, toneelspelen, sporten enz.. In 2008 ben ik begonnen als afdelings-hoofd van afdeling Doelbeek in Wend-horst.

Als Viattence staan we samen voor een grote uitdaging. We gaan starten met

zelforganiserende teams, de nieuwe Klaarbeek vordert de bouw, samen met de bewoners en medewerkers gaan we de verhuizing langzamer hand tegemoet. Deze veranderingen zijn uiteraard goed, een prachtig wooncomplex krijgen we er immers voor terug, maar voor bewoners, familie en medewerkers kunnen deze veranderingen vragen oproepen.Ik zie het dan ook als een uitdaging de aankomende tijd , om bewoners, familie en medewerkers bij al deze vragen goed te begeleiden en ondersteunen.

Even voorstellen:

Paasdiner17 april maakt de Wijerd zijn eigen paasdiner. Tijdens dit diner zal er gegeten worden van: zelfgemaakte kip-pensoep, kipkluifjes, frietjes, salade en advocaat vla toe.

Ook op de Wijerd is er ruimte om aandacht te schenken aan de uiterlijke verzorging!

Matrozenkoor

Het matrozenkoor uit Apeldoorn verzorgde de laatste week van februari een muzikale avond in de recreatiezaal van de Klaarbeek. De goed ge-vulde zaal heeft genoten en meegezongen met de bekende liederen.

Page 20: Viattence clivia19 web april mei 2014

20

terUgblik

Expositie

Een enthousiaste groep uit Bathmen, Twello en Lettele exposeert van maandag 31 maart tot en met woensdag 4 juni 2014 in Wendhorst. Ze schilderen al geruime tijd samen in het atelier van Thea Buis in Lettele. De onderwerpen van de olieverfschilderijen zijn divers, maar wel realis-tisch. De deelnemers van de schildersgroep zijn: Jeanette van der Star, Janny Huis in ’t Veld, Wilma Schepers, Judith Bokke-rink, Elly van der Veen en Thea Buis.

Thema beauty

Elke twee weken is er op woensdagavond bij activiteitencentrum Vosbergen een beautyavond. Tijdens deze avond kunt u uw handen en nagels laten verzorgen, een gezichtsmasker nemen, ongewenste gezichtsbeharing laten verwijderen, een gezichtsmassage nemen enz. U kunt lid worden van de beautyvereniging. Indien u belangstelling hiervoor heeft kunt u con-tact op nemen met een EVV- er van uw afdeling of met één van de activiteitenbe-geleidsters binnen Wendhorst.

nederlands tegelmuseum

Dinsdag 25 februari is uitstapjes vereniging Op Stap naar het Nederlands tegelmuseum geweest in Otterlo. Aan de buitenkant leek het heel klein maar eenmaal binnen ke-ken we onze ogen uit. Want een zalen vol met de mooiste tegels. De vrijwilligers geven veel uitleg en er is een video over het ontstaan van de tegel te bekijken wat we ademloos hebben gedaan. Dit uitstapje is zeker een aanrader!

Paaszangdienst

Woensdagavond 16 april zal Remco Hakkert een paaszangdienst verzorgen binnen verpleeghuis Wendhorst. Houdt de affiches in de gaten voor meer informatie.

Vanaf april is het bijwonen van een optreden (ar-tiest, koor etc.) bij Viattence alleen op de volgende wijze mogelijk;

Cliënten met een activiteitenpas; gratis toegang (u mag ook 1 begeleider gratis meenemen).

Tegen inlevering (ter plekke) van een machtigings-formulier voor een activiteitenpas is de toegang ook gratis.

Zonder cliëntenpas;de toegangsprijs bedraagt€ 3,50 per persoon, contant te betalen bij de entree.

Vooruitblik

Activiteiten

Vooruitblik

Page 21: Viattence clivia19 web april mei 2014

21

DAG TIJD WAT WAAR

Maandag 10.00 uur -11.30 uur Bloemschikvereniging Via Fleur Vosbergen

Bibliotheekmiddag

18.45 uur -20.30 uur Muziekactiviteit of optreden zie weekprogramma

Dinsdag 10.00 uur -11.30 uur Klassieke muziekver. De 4 Jaar Getijden Vosbergen

13.45 uur -15.00 uur Kook/bak vereniging het Bakhuus Vosbergen

Woensdag 10.00 uur -11.30 uur Handwerkvereniging de Bezige bij Vosbergen

10.00 uur -11.30 uur Dierenvereniging de Vrolijke Vriend (1x per maand) Afdelingen

13.45 uur -15.00 uur Bingo of Geheugentraining zie weekprogramma

18.45 uur -20.30 uur Wisselende activiteiten Vosbergen

Donderdag 09.00 uur -11.30 uur Uitstapjesvereniging Op Stap Vosbergen

13.45 uur -15.00 uur Koersballen Ontmoeting

Vrijdag Geen activiteit

13.45 uur -15.00 uur Borrelmiddag Vosbergen

DAG TIJD WAT WAAR

Maandag 10.00 uur -11.30 uur Bloemschikvereniging Via Fleur Vosbergen

Bibliotheekmiddag

18.45 uur -20.30 uur Creatief vereniging Aller Handen Vosbergen

Dinsdag 09.00 uur -11.30 uur Uitstapjesvereniging Op Stap Vosbergen

13.45 uur -15.00 uur Kook/bak vereniging het Bakhuus Vosbergen

Woensdag 09.00 uur -11.30 uur Handwerkvereniging de Bezige bij Vosbergen

13.45 uur -15.00 uur Geheugenvereniging Vergeet mij Nietje Vosbergen

18.45 uur -20.30 uur Beautyvereniging Puur! Vosbergen

Donderdag 10.00 uur -11.30 uur Peuterbezoek Via Bamba Via Bamba

13.45 uur -15.00 uur Koersballen Ontmoeting

Vrijdag Geen activiteit

13.45 uur -15.00 uur Borrelmiddag Vosbergen

Vaste activiteiten Vosbergen even weken

Vaste activiteiten Vosbergen oneven weken

ActiviteitenHeerde

Houd voor bijzondere activiteiten het weekrooster in de gaten

Page 22: Viattence clivia19 web april mei 2014

22

DAG TIJD WAT WAAR

Maandag 10.00 uur -12.00 uur Zingen op de Brink de Brink

Dinsdag 10.00 uur -12.00 uur Peuter bezoek de Brink

Donderdag 10.00 uur -12.00 uur Kokkerellen de Brink

14.00 uur -15.30 uur leugenbankje mannensoos de Brink

DAG TIJD WAT WAAR

Maandag 10.00 uur - 12.00 uur Klassieke muziek luisteren de Brink

Dinsdag 10.00 uur - 12.00 uur Geheugentraining de Brink

Donderdag 10.00 uur - 12.00 uur Kokkerellen de Brink

14.00 uur - 15.30 uur Groene Vingers natuuractiviteiten de Brink

activiteitenrooster de Brink even weken

activiteitenrooster de Brink oneven weken

Heerde

Activiteiten

Houd voor bijzondere activiteiten het weekrooster in de gaten

De activiteitenpassenDe activiteitenpassen die vanaf 1 januari in gebruik zijn voor deelname aan verenigingen en recreatieve activiteiten worden gestaag afgenomen. Om één en ander wat helderder te maken hebben activiteiten-begeleidsters van activiteitencentrum de Brink een etalage ingericht met voorbeelden van verengingen en uitleg over de activiteitenpassen.

Page 23: Viattence clivia19 web april mei 2014

2323

NieuwsUit Heerde

Heerde

Vogelvoederhuisjes makenDe cliënten van de Dagbehandeling Wissel hebben als activi-teit een vogelvoederhuisje gemaakt. Er werd druk geschuurd en geschilderd en nadien werd het vogelhuisje versierd. De cliënt mocht zelf kiezen of ze het voederhuisje wilden ver-sieren met houtbranden -, Deco page techniek (Dit is het versieren met servetten plaatjes), of met mozaiek op de dak-jes. Hierna kan er een pindakaaspot worden ingedaan en het vogelvoederhuisje is klaar.

Make a wish....Met de feestdagen stond er op afdeling Doelbeek een “wensboom”. Hierin kon een ieder in zijn eigen kerstbal een spe-ciale wens doen. Veelal waren deze wensen in de trant van “fijne feestdagen en veel gezondheid” etc.. Maar 1 wens sprong eruit,deze konden we werkelijk in vervulling laten gaan. De wens van Mw. de Wilde-Olthuis (85 jaar); Zij had al jarenlang ‘gaatjes in de oren’ willen hebben.Vroeger mocht het niet en jaren later was het er nooit van gekomen.Omdat mw zelf niet naar de juwelier kon komen hebben wij Juwelier Meiling uit Heerde gevraagd om bij ons langs te komen. Vrijdag 21 februari was het dan eindelijk zo ver,na al die jaren ging de wens van Mw in vervulling. De ka-mer was vol met zusters en familie om het tafereel te aanschouwen.Mw mocht zelf haar oorbellen uitkiezen en met een paar tellen was het geschied.

Over de pijn had mw het niet;’Ik ben wel wat gewend,het is net of ze je bloedsuiker prikken’. Vol trots aanschouwde mw haar nieuwe blinkende aanwinst in de spiegel.De juwelier deelde nog mee dat Mw de oudste dame was die hij ooit oorbellen had geschoten! We willen Juwelier Meiling langs deze weg nog bedanken voor de uitstekende service!

Page 24: Viattence clivia19 web april mei 2014

activiteiten

ActiviteitenOptreden “De Olde Deerns”Op dinsdag 8 april is er een optreden van het groep-je “De Olde Deerns”, de groep bestaat uit 3 perso-nen. Op het programma staan liedjes, voordrachten en sketches over allerlei herkenbare situaties en momenten uit het “gewone”leven.Het optreden vindt plaats in de huiskamer en begint om 19.30 uur, de koffie staat vanaf 19.00 uur klaar.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

Optreden duo “Dijon”Op woensdag 16 april is er een optreden van het duo “Dijon”genaamd in de huiskamer.Het duo wordt gevormd door Dies Nicolai, zij bespeelt de trekharmonica en door John de Winter, hij zingt en bespeelt tevens de gitaar. Op het programma staan allerlei be-kende liederen: Zeemansliederen, oud Hol-landse liederen èn liedjes van o.a. Nick en Simon. Ook is het mogelijk om verzoeknum-mers in te dienen, Dies en John spelen ze graag voor u. Het optreden begint om 19.30 uur, de koffie staat vanaf 19.00 uur voor u klaar. U bent van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.Optreden Cabaretgroep “De jeugd van Toen”

Op maandag 28 april komt de cabaretgroep “De Jeugd van Toen” , een cabaretgroep van de ANBO uit Wolvega een optreden verzorgen in de huiska-mer. De cabaretgroep, bestaande uit 8 personen, brengt zang, dans, liedjes, sketch en muziek op een onderhoudende manier, zij vertellen over momen-ten uit het dagelijks leven. De groep treedt hier op omdat enige tijd geleden het echtpaar Logtenberg in De Speulbrink heeft gewoond. Het echtpaar Logtenberg was de ouders van een van de leden van de cabaretgroep. Het optreden begint om 14.30 uur, de koffie staat vanaf 14.00 uur voor u klaar. U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

Optreden band “Together”Op maandag 19 mei komt de band “Together”een optreden verzorgen in de huiskamer van De Speulbrink.De band bestaat uit 3 personen en wordt gevormd door een bassist, een toetsenist en een zangeres. Op het repertoire staan bekende liederen zoals b.v. “Ik heb eerbied voor jouw grijze haren”. Het optreden begint om 19.30 uur, de koffie staat vanaf 19.00 uur klaar. U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

gezamenlijke BroodmaaltijdIn verband met het Paasfeest , vindt de gezamenlijke paasbroodmaaltijd plaats op vrijdag 18 april.Op vrijdag 9 mei is er weer een gezellige broodmaaltijd in de huiskamer. Wij wensen u alvast een sma-kelijke en gezellige maaltijd toe.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen. Wij verwachten u om 15.30 uur voor een aperitiefje.

24

Page 25: Viattence clivia19 web april mei 2014

25

Vaassen

ActiviteitenConcert ‘Hosanna”Op woensdag 28 mei komt De Christelijke Ge-mengde Zangvereniging Hosanna concerteren in de wintertuin van De Speulbrink.Het koor bestaat uit ongeveer 45 personen en staat onder leiding van Mevr. Bea Schreurs.Op het programma staan voornamelijk geestelijke liederen en daarnaast worden er Oud Hollandse liederen gezongen waarbij u wordt uitgenodigd om deze liederen mee te zingen.Het concert begint om 19.30 uur, de koffie staat vanaf 19.00 uur voor u klaar.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

gezellige MaandsluitingOp vrijdag 25 april is er weer een gezellige maand-sluiting. Tijdens deze gezellige middag kunt u genieten van vrolijke accordeonmuziek, natuurlijk onder het genot van een smakelijk drankje.Deze middag zal het echtpaar van Paridon te gast zijn en zij verzorgen het muzikale gedeelte van de middag. Op vrijdag 30 april is er ook een gezellige maandsluiting en dan komt Dhr. Bertus van Essen optreden. U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.De middag begint om 14.30 uur in de huiskamer.

Bezoek aan Turfhorst

De Cliëntenraad van de Speulbrink heeft een bezoek gebracht aan locatie Turfhorst te Wezep.Zij zijn rondgeleid door het huis en hebben zo een goede indruk gekregen van het wonen in een kleinschalige setting.

Even voorstellen:Ik ben Marijke Binnekamp, ben 42 jaar en woon in Elburg. Sinds 2009 werk ik voor Viattence met heel veel plezier. Het verlenen van een bijdrage aan het welzijn van cliënten welke op een of andere wijze verbonden zijn aan onze organisatie is voor mij een uitdaging. Voor mij is de wens van de cliënt een uitgangspunt waarbij de nadruk ligt op het ondersteunen ten behoeve van het behoud van eigen regie van de cliënt. Het bieden van een gezond werkklimaat aan medewerkers is tevens iets waar ik mij graag voor inzet.

Ik zie uit naar een prettige samenwerking, kom gerust langs!

Page 26: Viattence clivia19 web april mei 2014

26

NieuwsUit Vaassen

Van 28 maart 2014 tot en met 3 juni 2014 hangt in De Speulbrink een aantal werken van Diet de Ridder-Meijer uit Heerde.

Diet de Ridder-Meijer is geboren(1942) en geto-gen in Heerde. In 1964 deed zij eindexamen aan de Akademie voor Beeldende Kunst in Arnhem, afdeling monumentale kunst en werd haar tevens de lerarenprijs toegekend.

Monumentale kunst is kunst in combinatie met en toegepast in architectuur.

Het lag daarom voor de hand dat zij zich in eerste instantie toelegde op die kunstvorm, met sgraffitto’s, glasappliqué, muurschilderingen en ruimtelijke vormen in hout, metaal, plexiglas en polyester. Vanwege de afmetingen van veel van deze werken is ze vanuit de kern van Heerde verhuisd naar een woning op de Renderklippen, waar veel ruimte is, zonder buren, zodat er ook buiten gewerkt kan worden.

Geleidelijk ging zij zich meer toeleggen op de teken- en schilderkunst, hetgeen resulteerde in exposities in binnen- en buitenland.

De schilderijen en pastels zijn grofweg te ver-delen in drie groepen: Heerde en omstreken, Schotland en Portugal.

Zoals u mag verwachten neemt Heerde een heel bijzondere plaats in. De Renderklippen is uiter-aard een geliefd onderwerp met zijn wisselende stemmingen: zonnige dagen met paarse heide, maar vooral de sfeer die je krijgt wanneer de nevelslierten over de vennetjes en in de kommen tussen de heuveltjes hangen. Ook de flora en fauna van dat gebied komt aan bod.

Expositie in de Speulbrink

Carnaval in wijksteunpunt Bloemfontein

Maandagmiddag genoten de bezoekers van dagverzorging de Flank en buurtbewoners van een gezellige carnavalsmiddag. Iedereen was vrolijk uitgedost. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er gezellig bijgepraat, gelachen en de polonaise gelopen. Blij verrast waren de aanwezigen dat prins Erik en prin-ses Merlin met hun complete gevolg gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging. Het werd een drukke gezellige middag waar de bezoekers van de Flank en de buurtbewoners geslaagd op terug kunnen kijken. Een uitnodiging voor volgend jaar staat genoteerd.

Page 27: Viattence clivia19 web april mei 2014

27

Vaassen

27

Handverzorging bij De Flank

Met enige regelmaat wordt er op dagverzorging de Flank aandacht besteed aan handverzorging.De nagels worden geknipt, gevijld en keurig gelakt in de gewenste kleur. Variërend van alleen een glanslaag tot knalrood bijpassend bij de lippenstift. Mocht de nagellak aan slijtage onderhevig zijn wordt deze een volgende keer weer keurig bijgewerkt. Tip top vertrekt men naar huis.

Op 27 januari 2014 is overleden de heer Willem van Voorst

De heer van Voorst was vele jaren lid van de Cliëntenraad van ‘De Speulbrink’ te Vaassen. De laatste 3 jaar bekleedde hij de functie van voorzitter. Ook nam hij deel aan de vergaderingen met de voorzitters van de andere drie Cliëntenraden binnen Viat-tence. Hij was erg betrokken met het wel en wee van de cliënten van Viattence en wel in het bijzonder met die van de bewoners van ‘de Speulbrink’.

Sinds 2006 was de heer van Voorst als vrijwil-liger binnen ‘De Speulbrink’ actief. Met veel

plezier was hij iedere woensdagavond als gast-heer aanwezig bij afdeling ‘de Luchte’. Ondanks zijn ernstige ziekte voelde de heer van Voorst zich tot het laatst verbonden met alles wat ‘De

Speulbrink’ aanging.

We denken met bewondering en respect terug aan de manier waarop hij zich heeft ingezet binnen ‘De Speulbrink’ en zullen zijn verhalen en uitspraken erg missen.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Namens de Cliëntenraad, Eipie van den Bosch,Vrijwilligerscoördinatie, Rina de Weerd.

In memoriam

Sport voor jong en oud

De Olympische Winterspelen zijn inmiddels achter de rug. Op het moment van schrijven zitten de sporters aan de thee bij onze koning en koningin. De Flank beschikt over een mooie flatscreen-tv waarop de sport activiteiten op de voet werden gevolgd. Met name tijdens de

schaats wedstrijden werd er door de mensen meegeleefd. Soms konden we een gedeelte bekijken, dan gauw naar huis om de rest af te kijken. De volgende dag waren de behaalde medailles dan het gesprek van de dag.Zo zie je maar weer, sport is voor jong en oud!

Page 28: Viattence clivia19 web april mei 2014

28

terUgblik

Leuke knutsel middag op de dagverzorging van WeidebeekOp de dagverzorging van Weidebeek hebben we een leuke middag gehad met 4 scholieren van Het Menso Alting College uit Zwolle. Eerstejaars studenten in de zorg. De dames hebben vilt van te voren geknipt en een voorbeeld gemaakt, zodat de deelnemers een idee hadden wat ze konden doen met hun doosje. We hebben samen deze houten hartjes met vilt en band beplakt. Iedereen heeft een doosje mee naar huis genomen, we hebben de mannen aangemoedigd om een doosje mee te nemen voor hun schoondochters, die hun schoonvaders met zorg en aandacht omringen.

TurfhorstSamenzang en gesprek met geestelijkverzorger Dorien Koetsier.Maandag 5 mei en maandag 26 mei. Groep 1 en 2 van 10.00 tot 10.45Groep 3 en 4 van 11.00 tot 11.45.

Vooruitblik

Page 29: Viattence clivia19 web april mei 2014

29

Wezep

Mijn naam is Liesbeth den Ouden. Ik ben gehuwd en wij hebben 2 volwassen zonen. Al geruime tijd ben ik werkzaam binnen Viat-tence. Eerst in Veldheem, en vanaf 2009 als locatiemanager in de locaties Weidebeek en Turfhorst.Per 1 februari 2014 heb ik een nieuwe functie: teamleider Wezep.De derde locatie in Wezep, “het nieuwe “ Veldheem, wordt waarschijnlijk in septem-ber in gebruik genomen. Voor mij weer een nieuwe uitdaging.Maar met vertrouwen in de toekomst en de

samenwerking met de teams Wezep, zal ik mij inzetten om onze clienten goede zorg te bieden , met behoud van hun eigen omgeving en met hun eigen sociaal netwerk.

Mag ik mij even voorstellen:

Op de 1ste en 2de etage van de zorgappartementen zijn de galerij vloeren vernieuwd.Er is een anti slip coating aange-bracht, zodat met regen en sneeuw de vloeren niet meer zo glad zijn.

Voor de bewoners en collega’s was het soms puzzelen, omdat er drie lijmlagen werden aangebrachtdeze lagen moeten tussendoor drogen. Tijdens deze droog tijd mag er niet op gelopen worden.

Maar de bewoners, collega’s en de mannen van de vloer hebben het samen gered.En het resultaat mag er zijn: een mooie donkere vloer.

Na afloop hebben alle bewoners een bloemetje gekregen van Con-creet om hen te bedanken voor de medewerking tijdens de renovatie.

Galerij vloeren vernieuwd op Weidebeek

Page 30: Viattence clivia19 web april mei 2014

NieuwsUit Wezep

30

gezelligheid op groep 4 Turfhorst !

Met zijn allen op een vrijdag-avond gezellig aan een wijntje, tokkelroom met slagroom, chips erbij, af en toe een liedje samen zingen. Goed begin van het weekend !

Kinderen knutselen samen met bewoners

Er waren kinderen van de Zevensprong op bezoek bij groep rietgras op Turfhorst.Ze hebben geknutseld met de bewoners.Ook hebben ze drinken en wat lekkers gehad.Jong en oud hebben hiervan genoten.

Page 31: Viattence clivia19 web april mei 2014

31

Wezep

Wokken

Donderdag 27 februari zijn we met personeel wezen eten bij de Wok in Hattem. Reden was het afscheid van Aletta Bijsterbosch, woonzorgbegeleider locatie Turfhorst. Het was een heel gezellige avond. Een collega had een span-doek op de motorkap van haar auto gemaakt en zo heeft ze Aletta bij haar huis opgehaald. We wensen Aletta bij deze ook veel succes met haar nieuwe baan !

Paasviering

Maandag 14 april wordt de paasviering gehouden op locatie Turfhorst.Deze wordt geleidt door Dorien Koetsier, geestelijk verzorgster. Aansluitend is er een lunch op de groepen.

29 maart is het al weer 5 jaar geleden dat we verhuisden van het “oude “ Veldheem naar de nieuwe locatie de Turfhorst. We willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan, vandaar dat er een high tea georganiseerd wordt !! Als dit nummer verschijnt, is de high tea al geweest, daarom komen we in het volgende nummer van juni/juli hier verder op terug.

Bingo Turfhorst

Woensdag 9 april en woensdag 14 mei.Tijd: van 14.30 tot 16.00.Bij groep 3.Er zijn vrijwilligers om te helpen.

Geboren op 4-2-2014Bram Levi BenjaminBram is de zoon van Daniëlle en Richard van het Ende en broertje van Tom.Danielle is werkzaam als woonzorgbege-leidster op Turfhorst.

Geboren op 5-2-2014Celio MatteoCelio is de zoon van Ruth en Wouter Dam en broertje van Mario en Julia.Ruth is werkzaam als woonzorgbegeleid-ster op Turfhorst.

geboren

Page 32: Viattence clivia19 web april mei 2014

ColofonVerschijnings frequentie; 6 maal per jaar;Februari-MaartApril-MeiJuni-JuliAugustus-SeptemberOktober-NovemberDecember-Januari redactieJeannette Bruens WeidebeekLida v. Moorst SpeulbrinkMarianne van Zuuk Wendhorst Alette Wagenaar Klaarbeek Thérése de Groot TurfhorstJacolien Fijan Turfhorst

EindredactieSieger Nijdam reacties/[email protected]

Vormgeving en drukBredewold, Wezepwww.bredewold.nl

Belangrijke adressenSecretariaat Clientenraad: Mevr. v.d. Bosch 0578-668438

Cliëntvertrouwenspersoon:Roel de [email protected], 06-38763777 Klachtencommissie Signalisp/a Postbus 6588000 AR Zwollehttp://www.klachtencommissiedzv.nl

Locatie WendhorstEperweg 338181 ET HeerdeTel. (0578) 66 83 00

Locatie KorteslagKorteslag 25-278181 GP HeerdeTel. (0578) 69 92 25 Locatie TurfhorstWaterloopweg 28091 EA WezepTel. (038) 44 33 010 Locatie WeidebeekRozenbottel 18091 SB WezepTel. (038) 375 62 40 Locatie De KlaarbeekScheperstraat 1458162 WP EpeTel. (0578) 57 84 00

Locatie De SpeulbrinkBrunholdplaats 58171 VA VaassenTel. (0578) 57 84 00

Het EbbenhuisDagverzorging voor ouderenHogeweg 388166 JK EmstTel. (0578) 66 18 04 BloemfonteinDagverzorging voor ouderenDe Wetstraat 128172 CL VaassenTel. (0578) 57 42 53

Locaties

Cliëntenblad van Viattence

www.viattence.nl